Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/11/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 981 van 19/11/2016Gegroet lezer,

Deze week enkele artikels die rond een heikel thema draaien, een thema dat onder de aandacht kwam na de Amerikaanse verkiezingen: de massale verspreiding van onjuiste berichten. Het bijzondere daarbij is dat de mensen achter de berichten vaak niet eens ideologische motieven hebben, maar het puur uit winstbejag doen. Zij bedenken een zogenaamde nieuwssite, waarop dan sensationele berichten verschijnen waarvan de bedenkers weten dat er veel op geklikt zal worden. En dat brengt dan, via de advertenties op die websites, geld in het laatje. Een fenomeen dat echt wel aandacht verdient, en waarover u deze week dus verschillende aspecten toegelicht krijgt.

Maar verder ook wat luchtiger nieuws, met leuke nieuwigheden om te ontdekken en uit te proberen. Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE NAWEEËN VAN DE AMERIKAANSE VERKIEZINGEN

Dat de Amerikaanse verkiezingen voor een grote verrassing zorgden, dat staat als een paal boven water. Zonder een politiek standpunt in te nemen, even enkele berichten over het internet en de tech industrie met betrekking tot deze verrassende uitslag.
- California en dan vooral Silicon Valley is helemaal niet tevreden met de uitslag, en dringt zelfs aan op een secessie.
http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-tech-reaction-20161108-htmlstory.html

- Velen wijten de verkiezing van Trump aan Facebook. Deze cartoon bij The Guardian geeft het treffend weer.
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/ng-interactive/2016/nov/12/stephen-collins-on-a-us-election-cartoon

- Van sommige mensen had je niet verwacht dat zij voor Trump zouden stemmen.
https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2016/11/10/im-a-muslim-a-woman-and-an-immigrant-i-voted-for-trump/?tid=sm_tw

- Trump en Tech?
http://thenextweb.com/opinion/2016/11/09/trump-low-tech/

- Velen wijten de overwinning van Trump aan het feit dat er op Facebook valse berichten circuleren, onjuiste berichtgeving, en datdie massaal gedeeld worden door de Facebook gebruikers.
http://www.cjr.org/tow_center/facebook_zuckerberg_trump_election.php

- MarkZuckerberg vindt van niet.
http://www.theverge.com/2016/11/10/13594558/mark-zuckerberg-election-fake-news-trump

- Een nuancering bij de zwarte piet die Facebook toeespeeld wordt.
http://stukroodvlees.nl/de-kwade-invloed-van-facebook-op-de-amerikaanse-verkiezingen-broodnodige-nuance/WAT KAN FACEBOOK DOEN OM TE VOORKOMEN DAT JE ENKEL JE ENKEL EEN ECHO HOORT VANJOUW EIGEN GEDACHTEN?
Feit is dat wij met zijn allen, met onze sociale media, een bubbel rond onszelf creëren. We kiezen welke mensen wij volgen, omwille van de uitspraken die zij doen en waarmee wij het wel/niet eens zijn. Algoritmes die tweets of postings hoger duwen in onze nieuwslijn, doen dat op basis van onze voorkeuren. Hoe beter die algoritmes zijn (en dat is toch wat wij wensen, niet?), hoe grote de echokamer. Je krijgt een steeds gekleurdere bril op.

Het nieuws wordt voor ons geselecteerd, en we verliezen de context uit het oog. Er valt echt wel een lans te breken voor de krant - die moet je namelijk doorbladeren vooraleer jij aan jouw favoriete rubrieken komt. Zo zie je ander nieuws, al is het maar de koppen ervan: buitenlands nieuws, cultureel nieuws, enz. Op het internet, in de sociale media, is het o zo gemakkelijk om alleen de sport, de sensationele berichten of de virale filmpjes te kiezen.

Hoe geraken we uit die echokamer uit, komen we weer tot gewoon nieuws? Om te beginnen moeten, naar onze eigen mening, reguliere media best wegblijven van Facebook of alle diensten (Google, Apple, Snapchat, ...) die deze uitgevers de kans bieden om bepaalde doelgroepen snel te bereiken. Zet een korte aankondiging in de sociale media, maar lok de lezer naar je eigen site. Blijf herkenbaar als betrouwbare bron. Leer de gebruiker terug het verschil tussen een journalistiek artikel en roddels, hoaxen en verdraaiingen van de waarheid.

In een interessant artikel bij TechCrunch worden nog enkele suggesties gegeven over hoe we uit die echokamer zouden kunnen geraken. Daarbij is het belangrijkste: Facebook moet échte mensen in dienst nemen, journalisten, die (toch zekers tijdens verkiezingen) berichten op hun waarheidsgehalte controleren. Fact checking dus. Facebook zou je ook de mogelijkheid moeten geven om het algortime te deactiveren, zodat je écht alle nieuws te zien krijgt, in real time, niet enkel de berichten waarvan het algoritme denkt dat jij die wel "leuk" vindt.

Nog meer suggesties bij TechCrunch. Het lijkt er echter op dat Zuckerberg niet meteen naar dat advies zal luisteren - hij vindt niet dat Facebook enige verantwoordelijkheid heeft bij de uitslag van de verkiezingen.

Tussen haakjes: dat je niet alles mag geloven wat er op Facebook te lezen staat, werd de afgelopen dagen nogmaals bewezen. Door een vervelende bug werden verschillende Facebook gebruikers dood verklaard. Inbegrepen Mark Zuckerberg... (2)
https://techcrunch.com/2016/11/13/how-facebook-can-escape-the-echo-chamber/
http://www.businessinsider.com/facebook-death-bug-tells-people-they-died-2016-11GOOGLE STEMPELT WEBSITES VOORTAAN ALS "RECIDIVISTEN"
Dat Google de gebruikers wil behoeden voor websites die een malware aanbieden, is een nobel voornemen. Maar het is, zoals alles bij Google, een automatische procedure. En bij dergelijke automatische procedures hebben wij toch wel wat vragen.

Het is net als bij het verzenden van onze nieuwsbrieven: verschillende Nederlandse providers markeren die automatisch als spam, zodat de nieuwsbrief niet doorgestuurd wordt naar de lezer, die zich hierop toch wel degelijk geabonneerd heeft. Sommige providers bieden de mogelijkheid om onze nieuwsbrief van een "blacklist" te laten verwijderen, en doen dat ook als wij de procedure volgen. Andere providers bieden die kans niet. Het is ons zelfs al overkomen dat antivirusprogramma's onze website als "gevaarlijk" markeerden. En bij sommige lezers, die onze website bezochten, kwam er waarschuwing dat onze website "onveilig" was. Nochtans doen wij heus niets verkeerd :)

Dergelijke waarschuwingen kunnen op verschillende manieren getriggerd worden. Soms volstaat het om een bepaalde website te vermelden. Soms is het spam indien je een bepaald woord vermeld. En soms... zijn de redenen volkomen onduidelijk.

De angst slaat ons dan ook om het hart wanneer wij lezen dat Google voortaan een procedure voor recidivisten of "repeat offenders" gaat invoeren. Nu is het zo dat je, wanneer jouw website om onbekende of onterechte gronden door Google als onbetrouwbaar gemarkeerd wordt, je kan vragen aan Google om dat recht te zetten. In de toekomst zou een "repeat offender", een website die al eens eerder geconfronteerd werd met een dergelijke melding, 30 dagen moeten wachten vooraleer die rechtzetting aangevraagd kan worden.

Zowel de Chrome, Firefox als Safari browser maken gebruik van het Safe Browsing van Google.
http://www.zdnet.com/article/google-to-malware-sites-well-brand-you-deceptive-for-a-month-no-reviews-allowed/TESLA STOPT MET GRATIS ELEKTRICITEIT
Elon Musk is een clevere zakeman. En dan hebben wij het niet over zijn plannen om mensen naar Mars te laten reizen (plannen die wij eerlijk gezegd een beetje té gewaagd vinden, maar ja, je hebt nu eenmaal mensen nodig die ver in de toekomst vooruitzien...). Wel over zijn strategie met Tesla.

Wat heeft Tesla? Een gamma elektrische auto's. Sinds verleden jaar ook de Power Wall, een elektrische noodbatterij thuis die jouw huis van stroom moet voorzien als de normale stroomtoevoer zou uitvallen. En sinds kort ook een bedrijfj om zonnepanelen te vervaardigen en in stalleren.

Wat kondigt Tesla verleden week aan? Wie een Tesla heeft, kon tot nu toe gratis gebruik maken van de Superchager, om zijn auto gratis en snel te herladen. Dit wordt echter afgeschaft voor wie nu een Tesla koopt: je zal maxiumum nog 400 KW uur gratis kunnen "tanken", en daarna moet je een kleine vergoeding betalen.

En waarom is dat nu zo slim bekeken? Het concept is simpel: je legt zonnepanelen op je dak. Je verzamelt de stroom in je Powerwall. Je legt je auto 's nachts aan zijn infuus. En 's ochtends heb je een volle "tank". Tesla verkoopt zo niet alleen zijn elektrische auto's, maar meteen ook zijn Powerwalls en zijn zonnepanelen!

Meer over Tesla en zijn toekomstplannen op de onderstaande links.
http://fortune.com/2016/10/28/tesla-solar-roof-battery/
https://www.engadget.com/2014/06/09/tesla-to-share-supercharger-patents/IMDB PROCEDEERT TEGEN DE STAAT CALIFORNIA
De omgekeerde wereld: meestal zijn het overheden die websites vervolgen, deze keer is het een website die een procedure ingesteld heeft tegen de overheid. Wat is de reden?

Wel, alles valt terug te voeren tot een proces dat een actrice, ene Junie Hoang, gevoerd heeft tegen IMDb. In de database van deze grote website, die je de encyclopedie kan noemen van alle ooit verschenen films en tv-series, vind je ook de bio terug van acteurs en actrices. En bij die bio staat ook de leeftijd. Junie Hoang beweert in haar proces dat de vermelding van die leeftijd ervoor gezorgd heeft dat zij geen werk meer vindt, omdat producers enkel jongere actrices willen. Zij eist daarom het recht op om dergelijke informatie te laten verwijderen uit databases. Niet het recht om te vergeten dus, zoals bij Google, maar het recht om te laten vergeten hoe oud je bent.

In California is daarom nu een wet gestemd waardoor dit recht toegekend wordt. IN plaats van de wortels van het probleem aan te pakken (discriminatie op basis van leeftijd) weer een nieuwe wet, die je kan beschouwen als een beknotting van het recht op informatie van de burger.

Meer bij TechDirt.
https://www.techdirt.com/articles/20161111/08495936021/imdb-sues-state-california-over-new-ageism-law.shtmlFACEBOOK BLIJFT ONDER VUUR LIGGEN VOOR VALS NIEUWS
Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump blijft Facebook zware kritiek krijgen - vele waarnemers menen dat Trump zo populair geworden is, door allerlei valse berichten die dapper op Facebook gedeeld werden, en die Clinton in een slecht daglicht zetten, of dreigingen verzonnen die de kiezer zou aanzetten om voor het strenge beleid van Trump te gaan.

Zoals eerder gemeld, ontkent Mark Zuckerberg dat Facebook deze rol gespeeld heeft. Maar volgens sommige bronnen, zo meldt Slate, zou Facebook enkele maanden geleden aan een algoritme gewerkt hebben om vals nieuws te weren uit Facebook. Die plannen zouden echter terug in de schuif gestoken zijn, uit angst de conservatieven voor het hoofd te stoten. Facebook had namelijk kort tevoren een veeg uit de pan gekregen omdat zijn menselijke redacteurs nieuws uit conservatieve hoek minder naar voren schoven dan nieuws uit linkse hoek. (1)

De medewerkers van Facebook zelf zitten ook verveeld met de hetze, en vooral dan de ontkenning van Zuckerberg. Zij hebben nu zelf een officieuze task force gevormd, die in alle discretie vergaderen met de bedoeling het probleem te bestuderen en aan Zuckerberg suggesties te doen om het probleem te remediëren (2).

Dat er wel degelijk een oplossing voor bestaat, hebben ondertussen vier studenten bewezen. Tijdens een hackaton aan dde Princeton University hebben zij een extensie voor de Chrome browser gemaakt, in amper 36 uur tijd. Die bestaat uit een algoritme dat echt nieuwe moet onderscheiden van leugens. Daarover lees je meer bij Business Insider. (3)
http://www.slate.com/blogs/future_tense/2016/11/14/did_facebook_really_tolerate_fake_news_to_appease_conservatives.html
https://www.buzzfeed.com/sheerafrenkel/renegade-facebook-employees-form-task-force-to-battle-fake-n?utm_term=.hmO3z8gxNm#.xc4MvLK2wj
http://uk.businessinsider.com/students-solve-facebooks-fake-news-problem-in-36-hours-2016-11?op=1&r=US&IR=TOOK GOOGLE HEEFT PROBLEMEN MET VALS NIEUWS
Maar hoe zit het dan met Google? Slaagt dat erin om valse berichten als leugens te markeren en de gebruiker te beschermen? Het doet wel zijn best, maar dat is niet goed genoeg: wanneer je naar "final election count" zocht op Google maandagochtend, dan was het topresultaat een blog, waarin stond dat Trump zowel de verkiezingen won, maar ook het meeste stemmen had - hij zou 700.000 meer stemmen gehad als Clinton. Wat niet waar is. Bij Business Insider kan je een screenshot bekijken. (1)

Ook Google heeft dus problemen met vals nieuws. Het wil dus actie ondernemen. Websites die valse berichten verspreiden, zullen geen toegang krijgen tot de online adverteerdiensten van Google. Zo kunnen zij dus niet als betaald resultaat in de zoekresultaten komen, of kunnen zij ook geen ads op andere sites plaatsen.

Een initiatief dat enkele uren later gevolgd werd door Facebook, dat zijn adverteerbeleid aangepast heeft: er zullen geen advertentiese meer geplaatst worden op pagina's en sites die misleidende of illegale content verspreiden, inbegrepen vals nieuws.

Beide giganten hopen door de inkomstenbron van dergelijke sites af te snijden, de valse berichten tegen te gaan. Of dat dit voldoende is, is nog de vraag...
http://uk.businessinsider.com/google-election-results-inaccurate-top-news-2016-11?op=1&r=US&IR=T
http://www.nytimes.com/2016/11/15/technology/google-will-ban-websites-that-host-fake-news-from-using-its-ad-service.html?_r=0TWITTER PROBEERT HET PROBLEEM TE VERHELPEN DOOR DE TROLLEN AAN TE PAKKEN
Wat de vele verzuchtingen van de internauten, die gepest, achtervolgd, beledigd en lastiggevallen werden op Twitter, niet konden bewerkstelligen, hebben de verrassende resultaten van de Amerikaans verkiezingen wél gedaan: Twitter gaat zijn beleid aanpassen om trolling te voorkomen.

Voortaan krijg je de extra mogelijkheid: "mute". Daarmee kan je in je tijdlijn met meldingen berichten niet meer laten vertonen die een bepaald trefwoord bevatten, een bepaalde zin, en je kan zelfs hele conversaties onzichtbaar maken.

Je krijgt als gebruiker ook meer mogelijkheden om ongewenste content te melden, en Twitter scherpt zijn regels aan om die content ook daadwerkelijk te wissen.

Nu bestond die "mute" al sinds 2014, maar daarmee kon je alleen bepaalde gebruikers 'monddood' maken. De mogelijkheid om alle tweets met een bepaald onderwerp of hashtag (tijdelijk) te muten was al langer gevraagd - al is het maar om alle tweets over voetbal niet te moeten horen wanneer het weer zo'n grote match is.

Wat Twitter dus doet is prima, het is iets dat de gebruikers al langer vragen. Het zal ongetwijfeld het trollen wat kunnen inperken. Maar daarmee is het probleem van desinformatie, van berichten van kleine blogs of onofficiële nieuwssites die leugens voor waarheid verkopen, no altijd niet opgelost!
http://venturebeat.com/2016/11/15/has-twitter-reveals-new-features-to-protect-you-from-online-harassment/
http://blog.twitter.com/2016/progress-on-addressing-online-abuseVOORTAAN OOK JOUW OUDE PRINT FOTO'S OP JE SMARTPHONE, DANKZIJ GOOGLE PHOTOSCAN
Na de eerder filosofische berichten van de laatste dagen, over de grote invloed van halve waarheden op de sociale netwerken, wat ouderwetse berichten over 'gewone' tech. Alhoewel deze nieuwe app van Google toch wel meer dan gewoon is, zelfs heel nuttig te noemen.

Want tegenwoordig heeft iedereen wel zijn foto's in digitale vorm, maar mensen die iets ouder zijn hebben ook nog foto's, afgedrukt op glanzend fotopapier. En tot nu toe was het niet zo simpel om die foto's in digitale vorm te zetten. Je kon ze natuurlijk opsturen naar gespecialiseerde diensten, maar dat was toch wat omlachtig, én prijzig.

Met Photoscan, een van de nieuwigheden in de nieuwe Photo app van Google voor iOS en Android, wordt het veel simpeler. Open je de app, dan krijg je instructies om je foto binnen bepaalde grenzen te leggen. Is dat gelukt, en druk je op de scan button, dan wordt de flash van jouw toestel geactiveerd en wordt een opname in hoge resolutie gemaakt van jouw foto: er verschijnen vier witte cirkels in verschillende kwadranten van het beeld. Je moet je toestel boven elke stip houden tot die blauw wordt. En zijn alle stippen gescand, dan zal de software de uiteindelijke afbeelding samenstellen.

Een uitvoerige bespreking, met foto's, plus een samenvatting van de andere mogelijkheden van de nieuw PhotApp, bij Engadget en Android Police.
http://www.androidpolice.com/2016/11/15/google-announces-photoscan-app-digitize-old-photos-improved-editing-tools-google-photos/
https://www.engadget.com/2016/11/15/google-photos-photoscan-app-editing-tools/GOOGLE TRANSLATE: VOORTAAN HELE ZINNEN
Ben je een intensieve gebruiker van Google Translate, dan zal je wellicht opgemerkt hebben dat er een verandering is opgetreden. Je kon altijd al een bepaald woord in de vertaling vervangen door een woord dat jou beter leek, en die verbetering dan aan het programma schenken, zodat het slimmer werd.

Nu is dat vaak niet meer zo. Klik je een woord in de vertaling aan, dan wordt dat woord niet meer gemarkeerd, maar de hele zin. Google meent namelijk dat zijn software zo slim geworden is dat hij hele zinnen tegelijkertijd vertaalt, in plaats van die woord voor woord te vertalen. Dat zou betere, natuurlijkere resultaten moeten geven. En wanneer je bijvoorbeeld Engels naar Frans vertaalt, dan klopt dat ook wel een beetje - staande uitdrukkingen bijvoorbeeld worden al veel beter vertaald. Maar bij Nederlands-Frans (of omgekeerd) of Engels-Nederlands slaat Google nog altijd vaak de bal mis. Dat komt omdat dit neurale netwerk enkel beschikbaar is in 8 talen (Frans, Duits, Spaans, Portugees, Chinees, Japans, Koreaans en Turks); volgens Google maken die 35% uit van alle vertalingen die via de dienst gebeuren.

Meer achtergrond bij CNet.
https://www.cnet.com/news/google-translate-machine-learning-neural-networks/VOORTAAN EEN 'UNIFIED INBOX' VOOR ZAKELIJKE ACCOUNTS BIJ FACEBOOK, MESSENGER EN INSTAGRAM
Wellicht heb jij niet één, maar meerdere accounts, zowel voor jouw mail als je sociale netwerksites. Dat is dan meestal niet omdat je een gespleten persoonlijkheid hebt, of ergens een dubbel leven leidt, maar omdat je, naast je persoonlijke account, ook de account verzorgt van je vereniging, van je bedrijf, enz. En dan is het heel handig wanneer alle berichten van die accounts in één inbox samen komen.

Dat maakt Facebook nu mogelijk, niet alleen op Facebook zelf, maar ook voor Messenger en Instagram. Alleen, helaas, enkel voor wie een business account heeft op deze netwerken. En dat is toch wel spijtig.

Meer lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/11/15/facebook-launches-a-unified-inbox-for-businesses-on-facebook-messenger-and-instagram/
APPLE WIL MET STIJLBOEK EER BETONEN AAN STEVE JOBS
Net op tijd voor de feestdagen kondigt Apple aan dat het een fotoboek uitbrengt, met 450 foto's vn Apple producten. Zij vertellen een geschiedenis van 20 jaar Apple design. Het boek wordt gepubliceerd door Apple zelf, en is gewijd aan de gedachtenis van Steve Jobs.

Het toch tamelijk prijzige boek (300 dollar!) wijst ongetwijfeld op een beetje ijdelheid bij Apple. Maar het bedrijf mag best trots zijn op zijn design, want als er iets is dat je kan zeggen van Apple producten, is dat zij echt stijl uitstralen.

Toch vindt The Verge het boek een teken aan de wand - het duidt op een houding van zelfingenomenheid, navelstaarderij en zelfs arrogantie bij Apple, een houding die ook terug te vinden was tijdens de release van de nieuwe MacBook Pro - woorden die wij volledig voor rekening van The Verge laten.
http://www.theverge.com/2016/11/15/13635788/apple-coffee-table-book-products-images
DE VALSE BERICHTGEVING IN SOCIALE MEDIA: NOG WAT OPMERKINGEN
Toch nog even terug naar onze voorgaande berichten over de valse berichten die in de aanloop naar de verkiezingen verspreid werden via de sociale media, en die de uitslag toch wel ernstig beïnvloed hebben. Meten is weten, en Buzzfeed ging op zoek naar cijfers. En daarbij kwam het tot de vaststelling dat de top-presterende valse berichten over de verkiezingen op Facebook meer engagement (8.711.000 shares, likes, reacties en commentaren) genereerden op Facebook dan de 20 best presterende verhalen van 19 grote nieuwssites (7.367.000 shares, reacties, commentaren).En dat er zelfs een grote stijging valt te noteren in de aanloop naar de verkiezingen: in februari-april stond het valse nieuws op ongeveer 3 miljoen, en het mainstream niews op 12 miljoen, met een totaal omgekeerde situatie op de verkiezingen.
Interessante lectuur... (1)

Een tweede bericht betreft Twitter. Nadat het eerder deze week de gebruiker al meer mogelijkheden gegeven heeft om haattaal tegen te gaan, door mensen te blokkeren of bepaalde trefwoorden te noteren, heeft Twitter nog een actie ondernemen: het heeft enkele accounts geschrapt die geassocieerd waren met de alt-right movement. Dat is een losjes georganiseerde groep die blank nationalisme propageert en online veel aanhangers heeft - maar ook mensen aanzet tot haat.

Hiermee bewandelt Twitter wel een hele slappe koord, als je het ons vraagt. Ooit noemde het zichzelf de prmotor van de vrije meningsuiting, maar de laatste tijd voert het, gedwongen door de veranderende omstandigheden, steeds meer regels in op wat wel en niet onder die vrije meningsuiting valt. En daar kan je het mee eens zijn, of niet... Meer bij USA Today.
https://www.buzzfeed.com/craigsilverman/viral-fake-election-news-outperformed-real-news-on-facebook?utm_term=.ecEoAyXxnk#.ruyyXnMZar
http://www.usatoday.com/story/tech/news/2016/11/15/twitter-suspends-alt-right-accounts/93943194/VLIEG ER EENS UIT... MET VR!
Het was altijd al heel knap om de aarde te bezoeken via Google Earth, en zo, vanuit je luie zetel, prachtige gebouwen aan het andere eind van de wereld te bekijken, niet alleen vanbuiten maar ook vanbinnen. Cultureel erfgoed uit de hele wereld, merkwaardige gebouwen, natuurwonderen... alles slechts een muisklik weg.

Nu wordt het echter nog interessanter, en je kan er uren mee zoet zijn: Google heeft een VR versie uitgebracht van Google Earth. Eerder had het al een VR versie uitgebracht van Street View, woor het Cardboard en het Daydream platform. Daarin kon je al fotosferen bewonderen die gemaakt waren door 360 graden camera's. Maar met Earth VR kan je echt vrij "vliegen" in een topografische reconstructie van de aarde. Je kan ook speciale rondleidingen volgen van beroemde monumenten.

Momenteel is Earth VR enkel voor HTC Vive, maar Google zou ook de mogelijkheid onderzoeken om dit uit te breiden naar andere platformen.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/11/16/13643550/google-earth-vr-htc-vive-release
http://store.steampowered.com/app/348250/


IS APPLE DAN TOCH NIET DE BEHOEDER VAN ONZE PRIVACY? VOLGENS BEVEILIGINGSFIRMA STUURT JOUW IPHONE STIEKEM / ONGEWILD JOUW GEGEVENS DOOR...
Sinds Apple resoluut weigerde om speciaal voor het FBI software te schrijven om de iPHone van een terrorist te ontgrendelen, geldt Apple een beetje als de hoeder van onze privacy. Alles is versleuteld, en niemand geraakt op jouw toestel - en zelfs als Apple gedwongen zou zijn om toegang te geven tot jouw data, dan kan het dat niet, want het heeft de sleutel niet om alles te ontgrendelen. Mooi, toch?

Maar nu blijkt dat er toch iets zou schorten aan dat oninneembare bastion. En wel doordat jouw toestel gegevens synchroniseert met iCloud. Heb jij iCloud geactiveerd, dan zal jouw toestel automatisch jouw belgeschiedenis sturen naar de servers van Apple; uiteraard gaat het enkel om metadata - wie jou gebeld heeft, en wie jij belde, hoe lang het gesprek geduurd heeft. De inhoud van de gesprekken uiteraard niet.

Bovendien zouden deze gegevens vier maanden lang bewaard blijven op jouw iCloud account. Wat eigenlijk best lang is, want de meeste providers zouden dat (in de VS) maar 30 tot 60 dagen doen.

Even slikken dus. Het nieuws is nog maar pas bekend, ongetwijfeld zal er nog een reactie of een verbetering van Apple volgen.
https://theintercept.com/2016/11/17/iphones-secretly-send-call-history-to-apple-security-firm-says/
 

  

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!EERSTE REVIEWS VAN DE NIEUWE MACBOOK PRO: GOED, MAAR....

Een tiental dagen geleden stelde Apple (eindelijk!) zijn nieuwe MacBook Pro voor. De versie van de laptop met de zwaardere processor, bestemd voor de "pro" gebruiker die wat meer eisen stelt aan zijn machine.

Blijkbaar heeft Apple met de verschillende tech nieuwssites afspraken gemaakt over publicatie van hun reviews, want maandag brachten plots alle websites hun bespreking uit. Wat het voor ons natuurlijk gemakkelijk maakt om een synthese te maken.

De algemene tendens? Goed, maar... Want het klavier is prima, het scherm ook, en de trackpad en de luidsprekers, daar zijn de reviewers laaiend enthousiast over. Minder goed is de prijs. En in tegenstelling tot andere Macs, zoals de MacBook Air, bljkt de batterijduur ook tegen te vallen.

Wat vooral opvalt is de gemengde commentaar over de Touch Bar, de grote touch-balk bovenaan het klavier waarin icoontjes te staan komen, afhankelijk van het programma waarin je werkt. Sommigen vinden het een gimmick, die geen toegevoegde waarde brengt. Anderen nemen een afwachtende houding aan, en willen eerst zien in hoeverre de samenwerking verloopt met populaire programma's zoals de Office suite van Microsoft: zullen de functietoetsen op deze balk echt handiger zijn dan gewoon even op je scherm een functie aanklikken op het lint?

Wat zeker en vast veel kritiek krijgt, is het feit dat Apple erg eigengereid beslist heeft om verschillende poorten te laten verdwijnen, en enkel nog USBC-aansluitingen te gebruiken. Een beslissing die van de MacBook Pro een "toestel voor de toekomst" maakt, maar die de gebruiker momenteel doet vloeken omdat hij moet sukkelen met (extra aan te kopen) tussenstukken.

Uitgebreide besprekingen bij TechCrunch, Ars Technica, The Verge.
http://www.theverge.com/2016/11/14/13616404/apple-macbook-pro-touch-bar-review-2016-13-inch-15-inch-laptop
http://arstechnica.com/apple/2016/11/the-2016-13-and-15-inch-touch-bar-macbook-pros-reviewed/
https://techcrunch.com/2016/11/14/macbook-pro-review/SUPER MARIO KOMT NAAR DE IPHONE, IPAD!

Ben je een liefhebber van het computerspelletje Super Mario, dan hebben wij goed nieuws voor jou: over een week of 3, namelijk op 15 december, zal onze supersympathieke man met de snor, Super Mario van het gelijknamige Nintendoe game, ook voor iPhone en iPad beschikbaar zijn. Er wordt een gratis versie aangekondigd, waarin je de drie versies van het game kan uittesten. Maar om het game volledig te kunnen spelen, zal je wel $9,99 moeten betalen.

Voor de bezitters van een ANdroid toestel is het helaas geen goed nieuws, want zij zullen voorlopig op hun honger moeten blijven zitten: Nintendo heeft niets gezegd over een eventuele versie voor het Android besturingssysteem...
https://www.nintendo.co.jp/corporate/release/en/2016/161115.html#countryList
http://www.polygon.com/2016/11/15/13636436/super-mario-run-release-date-priceHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: ONDER MEDIADOCTOREN

Het is enorm boeiend dat podcasts een echte revival kennen. Ook in het Nederlandstalig taalgebied. De Nieuwe Reporter, een website rond journalistiek, heeft ook een podcast: Onder Mediadoctoren. In deze aflevering wordt er nagedacht over het feit waarom mensen zo graag in complottheorieën geloven.
[Taal: NL]
http://www.denieuwereporter.nl/2016/11/podcast-waarom-geloven-mensen-in-complottheorieen/
https://soundcloud.com/ondermediadoctoren
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Bij de insecten wordt de rups tot vlinder,
maar bij de mensen is het omgekeerd: de vlinder wordt tot rups.
-Anton Tsjechow-

 
De nieuwe oogst


   
TOEGANKELIJKHEID: IOS ACCESS BOOK
Wanneer je zelf in goede gezondheid verkeert, dan vind je het internet misschien soms verwarrend. Maar voor wie problemen heeft met zijn gezichtsvermogen, zijn auditieve mogelijkheden, motorische problemen heeft, is het internet, de computer, de smartphone en de tablet iets dat niet altijd toegankelijk is. Tenzij de makers van apps, programma's en hardware bij het vervaardigen van hun producten rekening gehouden hebben met toegankelijkheid.
In een recente podcast van DailyTechNewsshow woonden wij een gesprek bij met Shely Brisbin, auteur van het book iOS Acces. Daarin worden de problemen aangekaart per handicap (visueel, auditief, motorisch) en worden tips en tricks gegeven om bepaalde functies te kunnen uitoefenen.
http://www.iosaccessbook.com/


TOEGANKELIJKHEID: APPLEVIS

Deze website richt zich tot blinden en mensen met een verminderd zicht, die toch zoveel mogelijk gebruik willen maken van de Apple producten. De community wil deze mensen tips geven en functies gebruiken die op het eerste zicht niet altijd evident zijn.
[Taal:ENG]
http://www.applevis.com/


TOEGANKELIJKHEID: APPLE
Het is algemeen geweten dat Apple echt erg veel doet om zijn toestellen en software toegankelijk te maken voor iederéén, ook voor mensen met een handicap. Deze rubriek van Apple vertelt wat de verschillende mogelijkheden zijn.
[Taal: ENG]
http://www.apple.com/accessibility/


TOEGANKELIJKHEID BIJ MICROSOFT

Maar ook MIcrosoft heeft echt wel heel veel technologie die mensen met een handicap moet vooruithelpen. Het is alleen aan de ontwikkelaars om bij hun producten gebruik te maken van deze technologie.
Op deze pagina van Microsoft vind je de verschillende toegankelijkheids opties in WIndows, en instellingen die je kan aanpassen om jouw computer naar je hand te zetten.
[Taal: ENG]
https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/default.aspx


TOEGANKELIJKHEID BIJ ANDROID
Er bestaan heel veel sites over toegankelijkheid, en fora waarin gebruikers ervaringen met elkaar delen - welk toestel is geschikt voor mensen met een visuele handicap, waar vind je functies om de toestellen aan te passen?
Dit is een forum bij Google, gewijd aan mensen met verminderd zicht.
[Taal: ENG]
https://groups.google.com/forum/#!forum/eyes-free


TOEGANKELIJKHEID OP YOUTUBE
Uiteraard vind je ook op YouTube heel veel filmpjes over de toegankelijkheidsmogelijkheden van jouw tech toestellen. Christopher Hills bijvoorbeeld heeft een interessant kanaal om te volgen.
[Taal:ENG]
https://www.youtube.com/user/icdhills/videos


TOEGANKELIJKHEID: ANDROID
Bij de Nationale Braille Press vind je dan weer een uitstekende handleiding om aan de slag te gaan met Android. Stap voor stap, duidelijk ingedeeld, vind je hier echt alles wat je weten moet.
[Taal: ENG]
http://www.nbp.org/ic/nbp/ANDROID.html


TOEGANKELIJKHEID: KIM BOLS EN ANYSURFER
Om deze reeks over toegankelijkheid af te ronden, twee uitstekende bronnen in onze eigen moedertaal. Kim Bols heeft al jarenlang een uitstekende website rond visuele handicap; zij brengt via Twitter ook elke dag nieuws, haar volgen is een aanrader.
Een andere aanrader is Anysurfer.be. Daar kan je namelijk een checklist doornemen om te zien of jouw website wel toegankelijk is.
[Taal: NL]
https://www.kimbols.be/
http://www.anysurfer.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SOMS OOK HEIMWEE
Dit is een reisblog van een 29-jarige Vlaming. Hij was eigenlijk nog nooit "van huis" geweest, maarnam dan de sprong. Dat de man grafisch vormgever is van opleiding, laat je al meteen vermoeden dat zijn blog erg mooi is van lay-out.
[Taal: NL]
http://www.somsookheimwee.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OFFROADBIKING.BE

Op tv lijkt men alleen aandacht te hebben voor "klassieke" sporten, zoals wielrennen, wat veldrijden, voetbal... Maar andere sporten komen niet echt uitgebreid aan bod. Gelukkig zijn er websites die wél uitgebreid aandacht schenken aan sporten zoals BMX, Cyclocross, Mountainbike, Trial enz. De site OffroadBiking.be is hier een prachtig voorbeeld van.
[Taal: NL]
http://www.offroadbiking.eu/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE NATUURFOTO'S VAN 2016
Elk jaar richt National Geographic een wedstrijd in die de beste natuurfoto's moet bekronen. In dit artikel kan je alle inzendingen voor dit jaar bekijken. En die zijn echt wel adembenemend moo!
[Taal: ENG]
http://photography.nationalgeographic.com/nature-photographer-of-the-year-2016/gallery/week-10-all/7


VRIJDAG MULTIMEDIA: BOZAR
Bozar is het oudste en grootste kunstencentrum van België. Dit overkoepelend project combineert een concertzaal met een tentoonstellingszaal. Er zijn elk jaar zo'n 1200 culturele activiteiten die in Bozar gehouden worden. Je kan nu het centrum virtueel bezoeken.
[Taal: ENG]
https://goo.gl/8H4sfnBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Providers vechten terug tegen WhatsApp
http://www.ad.nl/digitaal/providers-vechten-terug-tegen-whatsapp~a09afdd1/
- Gegevens honderden miljoenen leden sekssites op straat
http://www.ad.nl/digitaal/gegevens-honderden-miljoenen-leden-sekssites-op-straat~a60beac8/ 
 


 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Watch & Roll: de BeoVision Horizon televisie
http://elektrozine.be/bang-olufsen-horizon-televisie/
- Microleds: een nieuwe beeldtechnologie?
http://elektrozine.be/microleds-een-nieuwe-beeldtechnologie/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat is een Virtual Private Network of VPN?
http://computertaal.info/2016/11/17/is-virtual-private-network-vpn/
- Windows 10: herstart je video stuurprogramma
http://computertaal.info/2016/11/16/windows-10-herstart-video-stuurprogramma/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Chatbots, stickers en live video's - Zo ziet de toekomst van 'sms 2.0' eruit
https://tweakers.net/reviews/5011/zo-ziet-de-toekomst-van-sms-20-eruit.html
- SpaceX vraagt toestemming voor lancering 800 internetsatellieten
https://tweakers.net/nieuws/117989/spacex-vraagt-toestemming-voor-lancering-800-internetsatellieten.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 'Amazon komt volgende maand met Netflix-concurrent naar België'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-komt-volgende-maand-met-netflix-concurrent-naar-belgie/article-normal-777813.html
- Update maakt Tesla Model S definitief snelste auto ter wereld
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/update-maakt-tesla-model-s-definitief-snelste-auto-ter-wereld/article-normal-777801.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Jonge innovatieve geesten | MIT innovators under 35
http://www.technologium.be/mig
- Spin Remote Control, anders zappen
http://www.technologium.be/spin-remote-control


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze 17-jarige haalt als eerste Vlaming ooit 1 miljoen abonnees op YouTube
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-17-jarige-haalt-als-eerste-vlaming-ooit-1-miljoen-abonnees-op-youtube
- Web Summit, waar helden ontstaan of waardeloos blijken: drie talks uitgelicht
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/web-summit-waar-helden-ontstaan-of-waardeloos-blijken-drie-talks-uitgelicht
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: LAATSTE STUKJES EERSTE NEDERLANDSE COMPUTER GEVONDEN
Dankzij een vasthoudende amateurhistoricus zijn ze toch nog opgedoken: onderdelen van de allereerste computer die ooit in Nederland werd gebouwd. Vanaf vandaag zijn twee onooglijke Siemens-relais, duimgrote printplaatjes met spoeltjes, draadjes, pootjes en schroefjes, te zien in het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Samen met meer onderdelen van de vroege Nederlandse computersystemen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/laatste-stukjes-eerste-nederlandse-computer-gevonden~a4406887/


DE TIPS VAN HANS: LINUX IN PLAATS VAN WINDOWS: HET OS INSTALLEREN
Je wilt dus ontdekken wat Linux te bieden heeft? Een schitterend idee. Leuk is dat Linux zo’n licht besturingssysteem is dat je het kan uittesten vanaf een usb-stick. Je zal zo in staat zijn om van Ubuntu of Linux Mint te kunnen genieten zonder dat je het OS ook echt hoeft te installeren. Als één van de distributies je dan bevalt, kan die de ideale manier zijn om een oude laptop weer nieuw leven in te blazen, of om naast Windows als tweede besturingssysteem te gebruiken. Maar laat ons nog niet te hard van stapel lopen. Ik leg je eerst uit hoe je de besturingssystemen kan uitproberen.
http://www.clickx.be/achtergrond/166084/linux-plaats-van-windows-het-os-installeren/


DE TIPS VAN HANS: NEDERLANDSE HOOGLERAAR PUBLICEERT HYPOTHESE OVER DONKERE MATERIE ALS ILLUSIE
Een Nederlandse hoogleraar heeft een hypothese gepubliceerd die stelt dat donkere materie niets meer is dan een illusie. Volgens zijn theorie is de gemeten zwaartekracht in sterrenstelsels verklaarbaar op een andere manier dan door een donkere materie te veronderstellen.
https://tweakers.net/nieuws/117647/nederlandse-hoogleraar-publiceert-hypothese-over-donkere-materie-als-illusie.html


DE TIP VAN HANS: ONDERZOEKERS MAKEN SPINAZIEPLANT DIE EXPLOSIEVEN DETECTEERT
Onderzoekers van de Amerikaanse technische universteit MIT hebben een spinazieplant uitgerust met nanosensoren die explosieven kunnen detecteren.
http://www.nu.nl/gadgets/4344318/onderzoekers-maken-spinazieplant-explosieven-detecteert.html


DE TIP VAN HANS: STATCOUNTER: WERELDWIJD VOOR HET EERST MEER PAGEVIEWS VIA MOBIELE APPARATEN
Volgens StatCounter zijn er in oktober voor het eerst meer webpagina's bekeken via mobiele apparaten dan via desktopcomputers. Het gaat om wereldwijde cijfers; in de Benelux gaan computers nog ruim aan de leiding.
https://tweakers.net/nieuws/117447/statcounter-wereldwijd-voor-het-eerst-meer-pageviews-via-mobiele-apparaten.html
https://www.youtube.com/watch?v=YD6fvzGIBfQ  Leonard Cohen - You Want It Darker (Lyric)


DE TIP VAN HANS: STUDENTEN BOUWEN PRINTER DIE ZONDER INKT WERKT
Studenten van de TUDelft hebben een printer zonder inkt geïntroduceerd. Inkless, een spin-off bedrijf van de TUDelft, geeft aan dat de techniek gereed is en dat ze op zoek zijn naar samenwerkingen met bestaande printerbedrijven.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/studenten-bouwen-printer-die-zonder-inkt-werkt.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20161103


DE TIP VAN HANS: ZO WORDT JE MICROSOFT-ACCOUNT NIET GEHACKT: 7 TIPS
Ik betrapte onlangs tot mijn schaamte een spambot in mijn Microsoft-account. Enkele handige tips verkleinen de kans dat jou hetzelfde overkomt.
http://www.zdnet.be/achtergrond/187761/zo-wordt-je-microsoft-account-niet-gehackt-7-tips/?spMailingID=9827978&spUserID=MTI2OTIyNjAyNDM1S0&spJobID=1040555753&spReportId=MTA0MDU1NTc1MwS2


DE TIP VAN HANS: VERBORGEN TRUCJES IN GOOGLE MAPS
Google Maps is hét programma dat je nodig hebt om te navigeren, en hoe uitgebreid het dan ook is, er zijn waarschijnlijk nog heel veel trucjes die je nog niet kent. Die hebben we in dit artikel onder elkaar gezet.
http://www.computeridee.nl/workshop/verborgen-trucjes-in-google-maps/?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=CID_Nieuwsbrief_20161104


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


IPHONE BACKUP EXTRACTOR


Windows - 37,9 MB - freeware
Deze app is een reddende engel bij noodgevallen, wanneer je een backup van je iPod, iPad of iPhone moet herstellen vanuit je iCloud. Je kan alle sms boodschappen bekijken in html of in een gestructureerd csv formaat.
http://www.iphonebackupextractor.com/product-tour/


MICROSOFT ROLT CUSTOMER SERVICE MANAGER UIT
Deze tool is bedoeld voor bedrijven, die werken met Office 365 en Outlook. Het behoort tot de zogenaamde CRM of Customer Relations Manager, software die dus de bedrijven helpt om de relaties met de klanten op te volgen, hun geschiedenist noteert, enz. maar dan wel in een lichtgewicht vorm. Met deze tool kan je taken en deals rechtstreeks in Outlook bekijken. Je krijt ook herinneringen via pop-ups zodat je dossiers kan opvolgen.
Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
https://blogs.office.com/2016/11/14/introducing-outlook-customer-manager-relationships-made-easy-for-small-businesses/
https://techcrunch.com/2016/11/14/outlook-gets-its-own-lightweight-crm-outlook-customer-manager/


VMWARE WORKSTATION: MEERDERE BESTURINGSSYSTEMEN
Deze software geschikt voor Linux en alle versies van Windows, is niet goedkoop ($189), maar je kan wel een demo versie downloaden om uit te testen of het iets is dat jij kan gebruiken.
VMware Workstation laat je namelijk toe om verschillende besturingsystemen op dezelfde pc te draaien, zonder dat je partities moet aanmaken op je harde schijf, of moet rebooten. Je kan elke omgeving isoleren en beschermen, alsook de dataen apps die daarin draaien.
http://fileforum.betanews.com/detail/VMware-Workstation/951087433/1
http://www.vmware.com/products/workstation/features.html


OUTLOOKSTATVIEW: STATISTIEKEN VAN JE MAIL
Windows all - freeware
Dit progje scant je Outlook mailbox en geeft je statistieken over de mensen waarmee je het vaakste mail. Per gebruiker / mail krijg je informati oever het aantal uitgaande mails die jij gezonden hebt, hoeveel inkomende, de grootte van de mails, de mail client die hij/zij gebruikte, en de tijdsperiode dat je mails verzendt/ontvangt met deze gebruiker.
http://fileforum.betanews.com/detail/OutlookStatView_32bit/1471959540/1
http://www.nirsoft.net/utils/outlook_statistics.html


VRIJDAG APPDAG: PODCAST ADDICT


Dit is geen nieuw progje, maar wel een van onze favorieten: je kan hiermee echt heel gemakkelijk podcasts beluisteren op je Android toestel. Nieuwe podcasts vind je heel gemakkelijk via de zoekfunctie, en de interface is echt heel intuïtief. Ik gebruik hem, tot volle tevredenheid, op mijn Android toestel. Elke ochtend haalt de app trouw de nieuwe afleveringen binnen van mijn podcasts.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bambuna.podcastaddict
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is maar één ding erger dan vermogensbelasting te moeten betalen,
en dat is geen vermogensbelasting te moeten betalen.
-Lord Thomas Dewar-