Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/11/2016  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 979 van 5/11/2016Gegroet lezer,

De voorbije week was kort, met de verlofdag van 1 november. En ook de volgende week wordt kort, met de verlofdag van 11 november. Wij zetten volgende week even onze nieuwsbrief op een laag pitje - kwestie van zelf ook eens even te relaxen. We late u niet helemaal in de steek - u krijgt alleen even iets minder berichtjes van ons elke dag.

Hopelijk vindt u toch nog wat van uw gading in deze nieuwsbrief? Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUWE MACBOOKPRO MET AANPASBARE FUNCTIE-BALK
Zoals verwacht heeft Apple verleden week tijdens een pers-event zijn nieuwe MacBook Pro voorgesteld. En alhoewel die toch wel wat nieuwigheden te bieden heeft, waren de meeste waarnemers unaniem na hun lofzang op het vernieuwde, vernieuwende Microsoft: Apple heeft wat van zijn luister verloren. Sommigen beweren zelfs dat Apple gewoon het oude Microsoft geworden is: in plaats van het bedrijf dat onder Steve Jobs eigenzinnig design en innovatie voorop stelde, verwijzen zij Apple dat het nu vooral het geld en het belang van de aandeelhouders voorop stelt.

Toch heeft de nieuwe MacBook Pro wel wat te bieden - positief en negatief. Het positieve: er zit een balk bovenaan, die geen individuele functietoetsen bevat, maar wel een OLED aanraakscherm. Daar kan je functietoetsen zelf programmeren, en het logo wordt dan getoond op die balk. Tijdens het persevent werden verschillende voorbeelden gegeven van toetsen die je daar kan zetten - zoals afbeeldingen van de websites die je vaak bezoekt. Maar wellicht zal niet iedereen zo gelukkig zijn om zijn surfgeschiedenis zo open en bloot op die balk weergegeven te zien (die rode oortjes sites in elk geval toch niet!).

Een balk is geen scherm...
Andere waarnemers vinden het dan weer jammer dat Apple zich beperkt heeft tot een balk die je kan aanraken, terwijl de fabrikanten die toestellen voor Windows maken, en Microsoft zelf met zijn Surface toestellen, al lang voor een volledig aanraakscherm gegaan zijn.

Toch heeft die balk met programmeerbare toetsen grote voordelen; het is nu af te wachten hoe snel ontwikkelaars de mogelijkheid gaan aanbieden om van hun app of de functies in die app toetsen te maken voor op de balk.

Nog weer wat poorten weg...
Nog een nieuwigheid die op veel kritiek kan rekenen: er zijn weer wat poorten verdwijnen, en je zal die ongetwijfeld gaan missen. De 3,5 mm jack, die bij de iPhone 7 sneuvelde, is in dit toestel wel aanwezig. Maar voor de rest moet alles via USB-C verlopen. De MagSafe 2 poort om je toestel te laden. De HDMI poort om je toestel te verbinden met een extern scherm. De gleuf voor de SD kaart. De Thunderbolt 2 poort. De standaardUSB poort. Allemaal verdwenen, en vervangen door Thunderbolt3/USB-C poorten.

Hierover lees je meer bij TechCrunch (2). Neen, de pers was deze keer niet mild voor Apple. Wordt het bedrijf binnenkort teruggedrongen in de rol van underdog?
https://medium.com/charged-tech/apple-just-told-the-world-it-has-no-idea-who-the-mac-is-for-722a2438389b#.qjt0dy5rg
https://techcrunch.com/2016/10/27/apples-new-macbook-pro-just-killed-off-most-of-the-ports-you-probably-need/
http://www.apple.com/pr/library/2016/10/27Apple-Unveils-Groundbreaking-New-MacBook-Pro.html


BRITSE RECHTBANK VINDT DAT UBER CHAUFFEURS WERKNEMERS ZIJN
Het is al langer een twistpunt: Uber zelf vindt dat het geen werkgever is, enkel een dienst die mensen, op zoek naar een verplaatsing, in contact brengt met mensen die hen kunnen verplaatsen, en dat alles via zijn app. Dat het die chauffeurs ook een goedkope lening geeft om een wagen te kopen is maar bijzaak, vindt Uber. En dat die chauffeurs geen licentie hebben om taxi te spelen, soms niet eens de juiste verzekering hebben om mensen te mogen vervoeren, dat is het probleem van de chauffeurs, vindt Uber. En als een chauffeur ziek is, niet kan rijden en geen inkomsten heeft, dat is dan pech voor die chauffeur, vindt Uber, dat voor al die verantwoordelijkheden zijn handen in onschuld wast. Voor Uber zijn de chauffeurs zelfstandigen, en werken zij op eigen risico.

Een redelijk agressieve zienswijze, die niet overal op sympathie kan rekenen, laat staan op goedkeuring. In de VS zijn er al enkele processen geweest waarbij getracht werd Uber te dwingen meer verantwoordelijkheid op te nemen voor het sociale statuut van de chauffeurs, maar tot nu toe bleef Uber over het algemeen buiten schot.

In het VK echter lijkt dat niet zo simpel te zijn. In Londen heeft een arbeidsrechtbank namelijk geoordeeld dat de Uber-chauffeurs wel degelijk werknemers zijn. En dat zij dus recht hebben op betaald verlof, betaalde rusttijden, en het nationale minimumloon.

Een nieuw statuut?
Nu is die beslissing een tweesnijdend zwaard. Ja, enerzijds is de chauffeur zo beter beschermd. Maar neen, zo zitten we terug in het systeem van de bestaande, dure taxi's. Wie zelf graag een centje bijverdient door na zijn uren wat met de taxi te rijden, zal dat niet meer zo gemakkelijk kunnen doen.

Misschien moet er wel een nieuw sociaal statuut in het leven geworden, dat het midden houdt tussen werknemer en zelfstandige?

Bij BBC wordt uitvoerig op deze problematiek ingegaan.
http://www.bbc.com/news/business-37802386?ns_mchannel=social&ns_campaign=bbc_breaking&ns_source=twitter&ns_linkname=news_centralBREXIT BEGINT DE BRITTEN VEEL GELD TE KOSTEN, OOK OP TECHNOLOGIEVLAK
Het derde artikel van vandaag combineert twee factoren - Apple en het VK. Want het blijkt dat de modale Brit in een snel tempo veel meer geld zal moeten neertellen voor zijn tech.

Zo heeft Apple bij zijn recente presentatie prijzen aangekondigd die de Britten toch wel flink pijn gaan doen. Niet alleen voor de nieuwe toestellen worden de prijzen verhoogd, maar zelfs de bestaande toestellen. In 24u tijd is de 12inch MacBook van 1.049 in twee uur tijd naar 1.249 gegaan (met het nieuwste model dan toch). De oudere MacBook Pro's met een Retina scherm, in 13 en 15 inch,  zijn van £999 en £1.599 in enkele dagen naar £1.249 en £1.899 gegaan. (1)

Ook Microsoft
Maar Apple is niet het enige bedrijf dat inpikt op de koersdaling van het pond, in het vooruitzicht op de rexit. De prijzen van software zullen met 13% stijgen, en de prijzen van de cloud-diensten met 22%. (2)

Er staan de Britten nog heel wat nare verrassingen te wachten, zo valt te vrezen...
https://www.theguardian.com/technology/2016/oct/28/brexit-apple-mac-customers-prices-rise-us-dollar-pound-sterling
https://techcrunch.com/2016/10/24/microsoft-to-hike-uk-enterprise-prices-after-brexit-pounds-sterling/
GOOGLE MAAKT ZERO DAY KWETSBAARHEID IN WINDOWS BEKEND, ZONDER DAT ER EEN PATCH BESCHIKBAAR IS. IS DAT WEL CORRECT?
Google heeft zich een beetje opgeworpen als de hoeder van de veiligheid op het internet. Dat mag natuurlijk - iemand moet het doen. Wat Google eigenlijk wil doen is bedrijven 'beschamen' door kwetsbaarheden die bekend zijn, niet te verhelpen met een patch. Want het gebeurt al te vaak dat bedrijven dergelijke patches onnodig lang uitstellen.

Daarbij kan je natuurlijk wel de opmerking maken dat Google zelf ook een beetje schuldig is, zij het onrechtstreeks. Vaak worden er immers zwakke plekken ontdekt in het Android OS, en brengt Google zelf updates uit - maar die geraken niet bij de gebruikers, omdat zij afhangen van updates, uitgezonden door de fabrikant van het toestel of door de provider. Google heeft enerzijds gelijk dat het de verantwoordelijkheid voor die late updates afwijst, door te stellen dat het de providers en fabrikanten die tegenhouden. Maar anderzijds is het, naar onze bescheiden mening, toch een verantwoordelijkheid van Google om die fabrikanten en providers te dwingen die updates door te geven. Niet?

Google zelf heeft dus wel wat boter op het hoofd, maar toch speelt het politieagent op het internet. Wanneer er een zwakke plek ontdekt wordt, zal het die doorgeven aan het verantwoordelijke bedrijf, dat datn 60 dagen de tijd krijgt om dat probleem op te lossen. Reageert dat bedrijf niet in die periode, dan publiceert Google de informatie over die zwakke plek, en staat het bedrijf er met rode kaken.

Maar wanneer het een zwakke plek is in een software, waarvan reeds geweten is dat die momenteel al misbruikt wordt door hackers, dan geeft Google slechts 7 dagen aan een bedrijf om dat probleem op te lossen, vooraleer die informatie te publiceren.

En dus gebeurde het deze week dat Google informatie vrijgaf over een redelijk ernstige fout in het Win32K systeem. In combinatie met een zwakke plek in Flash, zou dit aanleiding kunnen geven tot het doorbreken van de sandboxes waarin bepaalde programma's draaien. Google heeft die informatie op 21 oktober aan Microsoft overhandigd, maar het is uiteraard niet zo simpel om een besturingssysteem zelf aan te passen.

Microsoft heeft dan ook ontstemd gereageerd op de demarche van Google. Het kan zich wel vinden in de praktijk om zwakke plekken publiek te maken, maar vindt dat Google hier toch wel de gebruikers in gevaar gebracht heeft. Vooral omdat de zwakke plek ook zwakke plekken in andere software, zoals Flash van Adobe, vereist om geëxploiteerd te kunnen worden. En Adobe heeft, hierdoor eveneens aangepord door Google, die zwakke plek geëlimineerd....

Meer over deze toch wel heikele handelswijze van Google lees je bij VentureBeat en Fortune.
http://venturebeat.com/2016/10/31/google-discloses-actively-exploited-windows-vulnerability-just-10-days-after-reporting-it-to-microsoft/
http://fortune.com/2016/11/01/google-microsoft-adobe-zero-day-vulnerability/PLAY MY WAY: APP VOOR KINDEREN

Deze app moet ouders, die zich zorgen maken over hun kroost en hun verslaving aan digitale toestellen, een alternatief bieden. De app is nog in ontwikkeling, dus je zal hem nog niet kunnen downloaden of uittesten. Maar het is de bedoeling om alle mogelijke andere apps te onderbreken - niet met een commerciële boodschap, maar een educatieve boodschap.

Het team dat de app ontwikkelt wil zo, aldus Tech Crunch, vermijden dat kinderen verslaafd worden, of toch minstens hun verslaving doorbreken. De oplossing ligt volgens hen niet bij het verbannen van toestellen of het gebruik ervan te beperken, maar door het gebruik ervan te doorspekken met educatieve fragmenten.

Een intrigerend idee. Meer hierover bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/10/31/play-my-way-app-aims-to-turn-kids-love-of-mobile-devices-on-its-head/?ncid=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29&sr_share=twitterTEAMS VAN MICROSOFT: CONCURRENT VOOR SLACK, MAAR VOORAL NAAR BEDRIJVEN GERICHT
De nieuwe tool van Microsoft zat er al een tijdje aan te komen, en nu werd hij dan officieel voorgesteld: Microsoft Teams, een tool om samen te werken die zich profileert als rechstreekse concurrent van Slack.

Slack is geen software om te downloaden, maar een dienst waarop je een abonnement neemt, en die dus ook gekoppeld kan worden aan je bestaande Office 365 abonnement. Teams wordt dan ook erg nauw verweven met Office en Skype - dus Word, Excel, PowerPoint, OneNote. En voor grotere bedrijven is er ook integratie met SharePoint, Power BI, PLanner.

Kort samengevat is Slack een op chat gebaseerde werkplek, waar je in real time kan samenwerken aan documenten. Je kan met de hele groep chatten, of met één persoon, privé. Je krijgt een zijbalk met daarin alle meldingen voor meetings, bestanden, chats, activiteiten.

Een uitgebreide bespreking vind je bij The Verge (1).Ook TechCrunch (2) gaat in op deze nieuwe tool, en vermeldt zowel het positieve als negatiev. VentureBeat (3) staat dan weer even stil bij het doelpubliek van deze tool, namelijk dat er geen gratis versies zullen komen, en dat er geen aanbod is voor de gewone individuele gebruiker.
http://www.theverge.com/2016/11/2/13497992/microsoft-teams-slack-competitor-features
https://techcrunch.com/2016/11/02/teams-hands-on/
http://venturebeat.com/2016/11/02/microsoft-we-do-not-have-any-plans-for-a-free-or-consumer-offering-of-teams/NIEUWE GRATIS VERSIE VAN LASTPASS VOOR ÀLLE TOESTELLEN: GEEN EXCUSES MEER VOOR STOMME WACHTWOORDEN!
Het probleem met wachtwoorden ken je: je moet een sterk wachtwoord maken, en dat moet voor élke dienst een ander wachtwoord zijn. Onmogelijk voor de gewone mens, want die kan al deze wachtwoorden echt niet onthouden. En daarom spelen vele gebruikers het spel onveilig: zij kiezen voor een gemakkelijk te onthouden wachtwoord, en gebruiken dat vaak ook nog eens voor alle mogelijke diensten die een wachtwoord vereisen - met alle gevaren vandien.

Er bestaan natuurlijk ook 'Password managers', tools die jouw paswoorden voor jou onthouden. Tot nu toe waren echter ook die tools niet perfect: ze waren duur, ze waren niet beschikbaar voor alle mogelijke soorten toestellen...

Daar komt nu verbetering in: LastPass heeft zijn cloud paswoord dienst voor  tablets, pc's en smartphones, die voorheen enkel beschikbaar was voor betalende abonnees, nu ook gratis beschikbaar gesteld.

Het betalend abonnement zal nog altijd blijven bestaan, maar dan voor extra diensten. Zoals voor een familieplan, waarbij wachtwoorden binnen een familie gedeeld kunnen worden. Met het premium abonnement zal je ook 2-factor authenticatie kunnen gebruiken en je bestanden versleuteld kunnen opslaan, en andere extra mogelijkheden.

Een mooi initiatief van LastPass. Je hebt nu echt geen excuus meer om zwakke wachtwoorden te gebruiken!

Een uitgebreid overzicht bij TechCrunch enLastPass zelf.
https://techcrunch.com/2016/11/02/free-lastpass/
https://www.neowin.net/news/lastpass-makes-password-management-free-across-all-of-your-pcs-tablets-and-phonesAUTEURSRECHTEN: AKKOORD YOUTUBE MET HET DUITSE GEMA, EN IN DE VS MAG JE JE EIGEN TOESTEL HACKEN
Twee korte berichten over de auteursrechten. Wetten die het intellectueel eigendom van de makers, bedenkers, uitvoerders van software, muziek, hardware, ... moeten beschermen, maar de gewone gebruiker ernstig hinderen bij het vrij werken met die producten.

Om te beginnen Duitsland: daar heeft YouTube een overeenkomst afgesloten met Gema, een groep die je nog het beste kan vergelijken met de Belgische Sabam: de groep int auteursrechten op vertoonde / afgespeelde werken, en verdeelt die auteursrechten aan de rechthebbenden. Dankzij het nieuwe akkoord komt er een einde aan zeven jaar van wettelijke procedures tussen beide partijen, en zullen de Duitse burgers eindelijk duizenden muziekvideo's, die tot nu geblokkeerd waren in hun land, kunnen bekijken. Meer bij Bloomberg (1).

Je mag je eigen toestel hacken in de VS!
Het tweede bericht komt uit de VS. Wellicht ben je je er niet van bewust, maar op software én hardware berust er een verbod om zelf te gaan knoeien met deze tools. Want misschien heb jij dat product, die hard- of software wel aangekocht, maar dat wil niet zeggen dat jij het echt "bezit" - je hebt er alleen een licentie op gekregen, en mag er in bepaalde omstandigheden bepaalde dingen wél, en bepaalde dingen niét mee doen. Denk maar aan het rippen van een legaal aangekochte CD, om die op je smartphone te kunnen beluisteren.

En zo bestond er in de VS ook een wet waardoor het verboden was om de software waarop je een licentie had, te onderzoeken of te hacken; die bepaling is een onderdeel van de DMCA of Digital Millennium Copyright Act. Heb je een auto, met een elektronisch systeem aan boord waaraan er een fout was, dan mocht je niet zelf gaan zoeken waar die fout was, want dan was je in overtreding.

Daar komt nu verandering in, maar goed ook. Alleen, het is geen definitieve verandering, enkel een proefperiode van twee jaar. En daarna zal de wet opnieuw bekeken worden... Meer bij Engadget.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-01/youtube-gets-unblocked-in-germany-after-truce-with-rights-group
https://www.engadget.com/2016/11/01/dmca-security-hacking-exemptions/UBER BRENGT GESTROOMLIJNDE VERSIE UIT VAN APP
Het is niet omdat je vragen kan stellen bij het statuut van de Uber-chauffeurs, dat je het hele concept van Uber moet afwijzen. Neen, het principe van het bestellen van een taxi of zelfs take-away eten via de Uber app is echt knap bedacht. Het is veel praktischer, je kan betalen via de app en moet niet sukkelen met cash geld, je weet waar de taxi is zodat je op tijd naar je voordeur kan gaan, je weet zelfs welke wagen je daar zal opwachten. Vergelijk dat met het oubollige systeem van de taxi's tot voor kort: ofwel opbellen naar een taximaatschappij, en dan voor de deur gaan staan wachten tot met sint juttemis. Ofwel naar de taxistandplaats gaan - en die zijn heel beperkt in vele steden. Een wereld van verschil!

Nu heeft Uber een nieuwe versie uitgebracht van zijn app, en die is veel gestroomlijnder. De laatste jaren waren er steeds meer mogelijkheden bijgekomen voor dingen die je via Uber kon doen, en het hele menu werd wat overladen. Dat is nu fel verbeterd, vertelt The Verge dat de app kon uittesten. De verbeteringen werden enkel aangebracht bij de versie voor de eindgebruiker, niet voor de chauffeur.

zo werd het aantal diensten en soorten wagens overzichtelijker gemaakt en herleid tot 3 categorieën: Economy (met UberPool en UberX, de ride-sharing diensten) Permium (Uber Select en stadswagens), Extra Seats (extra grote wagens en SUV's) en More (voor wie een kinderzitje nodig heeft of een wagen die toegankelijk is voor een rolstoel).

Een uitvoerige bespreking bij The Verge en BuzzFeed.
https://www.buzzfeed.com/priya/with-app-update-uber-brings-eats-yelp-and-snapchat-to-ride-h?utm_term=.dpQwjm0WpL#.haNNjK5Xvl
http://www.theverge.com/2016/11/2/13490142/uber-app-redesign-streamline-shortcut-snapchat-filter


VERSLAAT EEN SIMPELE BRIL VAN 22 CENT GELAATSHERKENNING?
Het valt niet meer te ontkennen: we zitten middenin het tijdperk van Big Brother. Onze nummerplaten worden gevolgd over het hele traject dat onze wagen aflegt. Onze aankopen staan genoteerd op onze getrouwheidskaart. Alle mogelijke data worden over ons verzameld. En via gelaatsherkenning in combinatie met artificiële intelligentie zal ons doen en laten ook fysiek gevolgd kunnenw worden.

Of misschien bestaat er een kans om  aan die laatste bedreiging van onze privacy te ontsnappen? Bij The Next Web kan je namelijk lezen dat wetenschappers van Carnegie Mellon University een 3D brilletje geprint hebben, dat amper 22 cent kost om te maken. Die zonnebril zou zelfs heel geavanceerde gelaatsherkenningssoftware om de tuin kunnen leiden, door een beetje kleureninformatie aan een gezicht toe te voegen.

Het is namelijk zo dat de dergelijke software berust op neurale netwerken, waarbij zij de pixel verkleuring in bepaalde delen van het gezicht vergelijken om te zien of het overeenkomt met die of gene foto. Wanneer iets die pixel verkleuring wijzigt, dan raakt de software in de war.

Het zou niet alleen goed zijn om je privacy te bewaren. Meer bij The Next Web.

Wordt het dan, in het land van Big Brother, binnenkort verboden om nog zonnebrillen te dragen?
http://thenextweb.com/insider/2016/11/02/facial-recognition-still-cant-beat-a-22-cent-pair-of-sunglasses/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LENOVO BRENGT EERSTE SMARTPHONE UIT MET GOOGLE TANGO AAN BOORD
Al twee jaar is Google bezig te sleutelen aan Tango, zijn systeem om augmented reality te brengen naar het grote publiek. En nu is er dus de eerste smartphone die Tango aan boord heeft: de niweue Phab2 Pro van Lenovo, die in de VS uitkomt aan de prijs van $499.

Het is daarbij opvallend dat Tango in combinatie met Google Daydream moet samenleven. Dat is het project van Google voor Virtual Reality. Wat dus eigenlijk wil zeggen dat Google duidelijk wil dat beide programma's gemengd worden - wat volgens ons toch raar is, omdat het twee heel verschillende werelden zijn.

Tango lijkt ons bovendien eerder georiënteerd naar AR, omdat het vooral gekenmerkt wordt door het gebruik van camera's die diepte kunnen ontdekken. Ook jouw positie kan nauwkeurig getraceerd worden.

Bij de lancering zullen er al 35 apps beschikbaar zijn waar je Tango kan toepassen. Dat gaat van games, tot het schikken van je meubels in je huiskamer.

In de volgende maanden zou je Tango ook op andere Android phones moeten aantreffen.
https://techcrunch.com/2016/11/01/google-finally-launches-tango/?ncid=rss


CMRA: EEN CAMERA IN HET UURWERKBANDJE VAN DE APPLE WATCH
De Apple Watch heeft zijn voor- en tegenstanders. Sommigen zweren erbij en stonden te trappelen om versie 2 van de Watch meteen aan te kopen. Anderen vinden het hele concept maar niks, en hun Watch ligt al een tijdje in de schuif te verkommeren.

Maar misschien zullen zij die Watch wel eens terug boven halen wanneer zij dit lezen: het bedrijf Glide heeft namelijk een uurwerkbandje bedacht, dat ook foto's maken kan. En dat zou de Watch toch weer wat nuttiger kunnen maken. Apple heeft namelijk geen camera in de Watch gestopt - enerzijds omwille van het design, het zou de Watch nog groter hebben moeten maken, en anderzijds omwille van de batterij (de camera zou de batterijduur erg kunnen bekorten).

Maar het bandje met zelfstandige batterij zou wel eens een oplossing kunnen zijn. In het bandje twee camera's: een 2MP selfie cam, en een 8 MP camera waarme je opnames kan maken van wat zich voor jou bevindt. Het verkoopsargument hierbij is: de beste  camera is niet de camera met de beste megapixels, maar wel de camera die je vasthebt op het moment dat het gebeurt. En de camera's van onze smartphones zitten, net als onze smartphones, meestal in onze broek-, jaszak of handtas. De CMRA zou je altijd bij de hand hebben.

Het ding is nog niet in de handel - het zou pas in de lente uitkomen, maar je kan al wel een pre-order bestellen. Goedkoop zal het niet zijn: de uiteindelijke verkoopprijs wordt $249, maar in voorverkoop $199. Een bespreking bij Re/Code
http://www.recode.net/2016/11/2/13489812/glide-camera-apple-watch-strap

 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe ouder ik word, hoe meer ik het populaire gezegde wantrouw
dat de wijsheid kom met de jaren.

 
De nieuwe oogst


   
INTERNETSLANG: WAT BETEKENEN DIE AFKORTINGEN?
ASAP ken je. En ook ROFL. Maar wat is INCYDK? En YSVW? Deze website vertelt het jou. Alle acroniemen staan netjes alfabetisch gerangschikt.
[Taal: ENG]
http://internetslang.com/


TYPE NUGGET: CSS MET LIVE PREVIEW


Voor mensen die een site willen ontwerpen, maar niet echt veel kennis of geduld hebben om zich echt in het developen te verdiepen. Hier kan je namelijk heel gemakkelijk een CSS stylesheet aanmaken waarbij je in real time kan bekijken welke impact jouw wijzigingen hebben.
[Taal: ENG]
http://beta.typenugget.com/
http://www.launchingnext.com/s/type-nugget/22143/


OM TE LEZEN: HEADSET VOOR BLINDEN, KLACHTEN OVER ICLOUD, EN GROOMING
Drie tips voor artikels die je vandaag niet mag missen.
Brekend.nl vertelt over een headset, die linden in staat stelt om gezichten te herkennen. Eerder hadden de makers ook al een blinde man geholpen om een bushalte te vinden. (1)
Sense.info vertelt over het fenomeen 'grooming'. Dit fenomeen, waarbij minderjaringen (meestal meisjes) verleid worden door iemand die liefde belooft, maar eens het slachtoffer naar die liefde snakt, dat verlangen misbruikt om zijn slachtoffer te dwingen tot daden zoals bijvoorbeeld prostitutie. (2)
Lifehacker tot slot heeft het over iCloud, de clouddienst van Apple, en de vele problemen die daarbij bestaan. De meldingen zijn niet duidelijk, de synchronisatie is gebrekkig, enz. Of de commentaren gewettigd zijn, laten wij in het midden, maar je vindt er ook enkele tips om met deze gebreken om te gaan. (3)
http://www.brekend.nl/2016/11/01/met-deze-headset-kunnen-blinden-gezichten-herkennen/
https://www.sense.info/seks-en-internet/grooming
http://lifehacker.com/stop-using-icloud-1788441810


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SAVOURIST

Dit is een nieuwe webdienst, die je wil kennis laten maken met geestrijke dranken zoals whiskey. Elke maand krijg je drie samples van verschillende smaken, om je gehemelte te verwennen. Maar denk eraan: geniet met mate(n)!
[Taal: ENG]
https://savourist.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEX.BE
Een fantastisch initiatief: dit is een zoekmachine waaree je de volledige Belgische wetgeving en rechtspraak kan doorzoeken. Publicaties in het Belgische Staatsblad, en ook jurisprudentie documenten zijn de bronnen.
[Taal: NL]
https://lex.be/
https://lex.be/nl/content/about


VRIJDAG MULTIMEDIA: GEOCITIES GIFS
Weet je nog, de Geocities pagina's? Dat bedrijf was het eerste dat je de mogelijheid bood om een eigen webpagina aan te maken, en sommigen maakten er echt een rommeltje van, vol bewegende beelden en GIFjes. GeoCities bestaat niet meer, maar dankzij Internet Archive bestaan de GIFjes nog wel. Hier vind je ze:
http://www.gifcities.org
https://www.theguardian.com/technology/2016/oct/27/internet-archive-hosts-all-the-gifs-of-90s-web-giant-geocities?utm_term=Autofeed&CMP=twt_a-technology_b-gdntech#link_time=1477583886


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCHILDERIJEN KOMEN TOT LEVEN
Het zal sommigen nachtmerries bezorgen, maar dit kunstproject is echt wel gaaf. Het gaat namelijk om beeldjes die 's nachts tot leven komen wanneer het licht uitgaat. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 3D modellen en dynamische projectie + geluid. Een filmpje vind je bij The Next Web.
http://thenextweb.com/shareables/2016/11/03/lights-go-paintings-come-life/
http://petapixel.com/2016/11/03/nighttime-landscape-shots-take-drone-lighting-next-level/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Politie richt vizier op criminelen van het donkere web
http://www.ad.nl/digitaal/politie-richt-vizier-op-criminelen-van-het-donkere-web~ade61292/
- NSA gebruikte Nederlandse servers voor cyberspionage
http://www.ad.nl/digitaal/nsa-gebruikte-nederlandse-servers-voor-cyberspionage~ae8f2b67/
 


*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
 
 
- Het juiste licht op de juiste plaats met Luctra’s draadloze lamp
http://elektrozine.be/het-juiste-licht-op-de-juiste-plaats-met-luctras-draadloze-lamp/
- Epson-projectoren zetten in op HDR
http://elektrozine.be/epson-projectoren-zetten-op-hdr/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google zoekmachine: verschil tussen desktop en mobiel zoeken
http://computertaal.info/2016/11/03/google-zoekmachine-verschil-desktop-en-mobiel-zoeken/
- Review: WRC 6 – gas geven!
http://computertaal.info/2016/11/02/review-wrc-6-gas-geven/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Adobe werkt aan audiobewerking met gepersonaliseerde spraaksynthese
https://tweakers.net/nieuws/117545/adobe-werkt-aan-audiobewerking-met-gepersonaliseerde-spraaksynthese.html
- Onderzoekers demonstreren warflying-aanval via Zigbee en Hue-lamp
https://tweakers.net/nieuws/117521/onderzoekers-demonstreren-warflying-aanval-via-zigbee-en-hue-lamp.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 'Servers van VUB al in 2005 gehackt door NSA'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/servers-van-vub-al-in-2005-gehackt-door-nsa/article-normal-772731.html
- Kunnen de Amerikaanse verkiezingen gehackt worden?
http://www.knack.be/nieuws/wereld/kunnen-de-amerikaanse-verkiezingen-gehackt-worden/article-longread-772707.html?_ga=1.16233461.251870668.1464711133


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Tesla Solar | De eerste sexy zonnepanelen?
http://www.technologium.be/tesla-solar-eerste-sexy-zonnepanelen
- 50% minder smartwatches verkocht | De nieuwe netbooks?
http://www.technologium.be/minder-smartwatches-verkocht-nieuwe-netbooks*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Belgische betaalspecialist maakt online shoppen een pak veiliger
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-betaalspecialist-maakt-online-shoppen-een-pak-veiliger
- Recordomzet voor Facebook, toch zakt aandeel weg. Wat is er aan de hand?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/recordomzet-voor-facebook-toch-zakt-aandeel-weg-wat-is-er-aan-de-hand
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 DE TIP VANHANS: 10 LIEDJES GEZONGEN DOOR OUDE HARDWARE
Als je oude hardware ermee kapt of te oud is om nog te gebruiken kan je natuurlijk de boel weggooien, maar het is natuurlijk leuker om je oude apparatuur een andere functie te geven. Sommige gebruikers gebruiken hun oude hardware om er muziek mee te maken en wij laten hier tien voorbeelden zien.
http://webwereld.nl/algemeen/94571-10-liedjes-gezongen-door-oude-hardware?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-10-14


DE TIP VAN HANS: PRACHTIGE PORTRETTEN VAN MOOIE VROUWEN DOOR ALEXEY KAZANTSEV
Alexey Kazantsev is een zeer getalenteerde autodidacte fotograaf. Momenteel is hij gevestigd in Novosibirsk, Rusland. Tevens is hij een retoucher en leraar. Voor zijn fotografie gebruikt Alexey Kazantsev een Canon EOS 5D Mark II. Met name richt hij zich op beauty, portretten en editorial fotografie.
http://www.digifotopro.nl/content/prachtige-portretten-van-mooie-vrouwen 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
EDITPAD LITE VOOR WINDOWS


Windows all - freeware
Dit is een ongelooflijk handig progje, dat wij al jarenlang gebruiken (maar dan in de pro-versie). Je kan werken met projecten, die uit verschillende documenten (in .txt vorm) bestaan. Heropen je een project, dan worden alle bijhorende tekstdocumenten meteen ook geopend. Dit is een gratis versie, met beperkingen, maar de update naar de Pro-versie is een aanrader!
http://fileforum.betanews.com/detail/EditPad-Lite-for-Windows/1144692760/1
http://www.editpadlite.com/


CHROMECOOKIESVIEW
Windows all - freeware - Chrome extensie
Deze extensie is een alternatief voor de ingebakken cookies viewer van de Google Chrome browser. Je krijgt een lijst van alle cookies die door de Chrome webbrowser bewaard worden, en je kan naar believen de ongewenste cookies wissen. Je kan de cookies ook exporteren naar een tekst / csv / html / xml bestand.
http://fileforum.betanews.com/detail/ChromeCookiesView/1478010478/1
http://www.nirsoft.net/utils/chrome_cookies_view.html


PLAYMATE WALLPAPER ALTHEA
Deze wallpaper of achtergrond voor je computerscherm is weliswaar in het Duits, maar als wij erbij vertellen dat het een wallpaper is van Playmate, dan zal je dat wellicht geen bezwaar vinden, niet?
http://www.chip.de/downloads/Playmate-Wallpaper-Althea-Diamante_102757979.html


SIGNAL NU OOK ALS DESKTOP APP


Deze app, die door Edward Snowden en beveiligingsexperts geprezen wordt omwille van de ijzersterke versleuteling die jouw privacy moet beschermen, kan je nu ook op je desktop gebruiken. En op je iOS toestel, nadat de app voor Android al in april uitgebracht werd. Je kan je mobiele account verbinden met een desktop, zodat je boodschappen kan ontvangen op de twee toestellen.
De iOS gebruiker moet enkel de Signal-versie updaten op zijn telefoon, dan de desktop versie installeren vanuit het adres hieronder, en dan een QR code inscannen om de twee toestellen te koppelen.
Meer bij TechCrunch.
http://signal.org/desktop
https://techcrunch.com/2016/09/26/signal-comes-to-desktop/


VRIJDAG APPDAG: FLOW

Het antwoord van Microsoft op IFTTT (IF This Then That) was al enige maanden als bèta te verkrijgen, maar toen was er geen Android versie. Nu is Flow niet alleen uit in definitieve versie, maar ook met een app voor Android. En, heel belangrijk, ook een webversie. Een uitgebreide bespreking bij Lifehacker.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.flow
https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-flow/id1094928825?mt=8
http://lifehacker.com/microsoft-flow-is-out-of-beta-ready-to-challenge-ifttt-1788481366?utm_campaign=socialflow_lifehacker_twitter&utm_source=lifehacker_twitter&utm_medium=socialflow

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een feit is een feit en geen waarheid; duizend feiten zijn nog niet één waarheid.
-G.J.P.J. Bolland-