Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/11/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 978 van 29/10/2016Gegroet lezer,

Een zalige herfstdag, deze zaterdag, op de valreep naar het winteruur. Iedereen is zalig bezig in de tuin, genietend van de herfstzon die verrassend warm was. Het leven is gelukkig nog veel, veel meer dan computers en internet!

Deze week was naar onze mening hét grote nieuws de persvoorstelling van Microsoft. Dat bedrijf lijkt, na jaren redelijk grauw gebleven te zijn, nu eindelijk een tweede adem gevonden te hebben. De Surface Studio die voorgesteld werd is weliswaar geen spek voor onze bek (want ver boven onze portemonnee), maar wel heel knap, vooral met de randapparatuur: de Dial. En de nieuwigheden in de volgende update van Windows 10 kunnen ons ook bekoren.

Maar lees alles zelf. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.HET PROBLEEM MET DE AMP NIEUWSARTIKELEN
We hebben het al eerder gezegd, en dit bericht beklemtoont het nogmaals: als nieuwsuitgever moet je ervoor zorgen dat je controle blijft houden over je publicatie. In dit geval zijn het de AMP pagina's van Google of Accelerated Mobile Pages. Daarbij zal Google nieuws, dat in een bepaalde codevorm gegoten is, veel sneller weergeven op het mobiele toestel. Zowel letterlijk (de pagina's laden sneller) als figuurlijk (een hogere plaats in de zoekresultaten, wanneer je zoekt vanop het mobiele toestel).

AMP heeft echter een nadeel, zoals Daring Fireball opmerkt. John Gruber stelde namelijk vast dat, wanneer hij de  review van de nieuwe Pixel smartphone door Ars Technica wilde lezen, en "ars pixel review" intikte op zijn moiele toestel, hij als eerste resultaat de AMP versie van deze review te zien kreeg. Tikte hij op dat resultaat, dan werd hij naar de AMP-versie van het Ars Technica gevoerd, geserveerde vanuit het Google domein. Maar vandaar zag hij geen manier om naar de gewone versie van dit artikel te gaan, op de eigen Ars Technica server. En wanneer hij het artikel wilde delen, dan verwees de url die hij deelde naar de AMP versie.

Is dan de conclusie dat Google's AMP het verkeer steelt, dat normalerwijze naar de website van Ars Technica gesurft had? Het lijkt er zo op. In een reactie op een dergelijk artikel bij AlexKras stelt een medewerker van het AMP project, Malte Ubl, wel dat dit niet het geval is, en dat de statistieken voor webverkeer wel degelijk rekening houden met verkeer op AMP pagina's.

Toch blijft het altijd een moeilijke keuze. Mee op de trein springen van een nieuw aanbod (of het nu Google AMP is, Apple News, of Snapchat), en potentiële lezers winnen maar de controle afgeven, of gewoon vertrouwen op de eigen website, potentiële lezers links laten liggen maar de controle behouden over content (geen censuur bij Facebook bijvoorbeeld!) en monetisering (via advertenties enz.)?

Lees de verhelderende artikels, en dan vooral de commentaren bij het blog van AlexKras.
http://daringfireball.net/linked/2016/10/21/google-amp
https://www.alexkras.com/google-may-be-stealing-your-mobile-traffic/
https://www.alexkras.com/google-may-be-stealing-your-mobile-traffic/#comment-55336UITGEVERS EN SOCIALE MEDIA: SNAPCHAT DEELT ADVERTENTIE-INKOMSTEN NIET MEER
We blijven nog even bij het heikele onderwerp, aangehaald in vorig artikel: moeten uitgevers de controle over hun nieuws uit handen geven, door op externe (sociale) netwerken te publiceren?

Deze keer gaat het om Snapchat. Die dienst is enorm populair bij het jonge volkje, en de laatste tijd ook bij een iets ouder publiek. Verschillende nieuwssites passen de filosofie toe om nieuws te brengen op elke plek waar de lezers zijn, en bieden sinds kort ook hun nieuws aan via Snapchat. Onder andere NewsMonkey doet het.

Snapchat heeft namelijk een speciale rubriek "Discover". Daar vind je dan alle nieuws, live reportages van evenementen, enz. Uitgevers konden hun nieuws brengen via Discover, en dan inkomsten halen uit de advertenties die zij daar zelf plaatsten. Ook Snapchat zelf kon er advertenties plaatsen - hoe die inkomsten verdeeld werden, hing af van deal tot deal.

Nu echter heeft Snapchat besist dat het gedaan is met delen. Voortaan zal het de uitgevers een vast bedrag betalen, op voorhand afgesproken, en daarna alle inkomsten uit de advertenties zelf houden. Geen oneerlijk model, en evenmin een ongewoon model - volgens Re/code is dit het model dat de tv-netwerken gebruiken wanneer zij programma's kopen. En ook Facebook en Apple hebben dergelijke overeenkomsten aangeboden aan uitgevers die hen content leveren.

Het heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds is de uitgever verzekerd van inkomsten voor de berichten die hij daar plaatst. Maar anderzijds worden die inkomsten wel beperkt - als een content maker bijvoorbeeld iets nieuws bedenkt, een reeks of een event, en dat wordt super populair, dan zal hij geen extra inkomsten hebben uit advertenties, of die content nu 100 of 100 miljoen keer bekeken wordt.

Opnieuw: een moeilijke keuze. En opnieuw een bevestiging: afhankelijk zijn van een extern kanaal voor je publicaties, betekent dat je van de ene dag op de andere met volledig veranderde voorwaarden geconfronteerd wordt. En dat je niet veel verweer hebt...
http://www.recode.net/2016/10/18/13326196/snapchat-discover-ad-sales-plan-change
http://www.recode.net/2016/10/18/13326196/snapchat-discover-ad-sales-plan-changeOOK PINTEREST WIL WERKEN MET EEN "DISCOVER" VOOR UITGEVERS EN MERKEN
Helaas, we vallen in herhaling. Het blijkt namelijk dat ook PInterest uitgevers en merken wil verleiden met gedeelde advertentie-inkomsten om in een nieuwe "Discover" hun content te plaatsen.

Een principe dat ook Snapchat, Twitter, Facebook en Instagram aanbieden: de uitgevers en merken zouden op Pinterest unieke content plaatsen, en in ruil zouden de uitgevers en merken een meer gestructureerd speelterrein krijgen om hun site te promoten.

Adverteerders zouden in speciale ruimten hun waren kunnen aanprijzen. En de  inkomsten zouden, althans voor het moment, gedeeld worden met de uitgevers en merken. Maar hoe dat in de toekomst verder zal gaan, is noch onzeker.

Een toch wel grondige analyse van deze zet kan je lezen bij AdAge, dat eigenlijk een nieuwssite is, gespecialiseerd in evoluties rond adverteren en adverteernetwerken.
http://adage.com/article/digital/pinterest-explores-a-section-publishers-brands/306348/
https://www.svdj.nl/kort-nieuws/pinterest-werkt-aan-mediakanaal/MADEFIRE COMICS: STRIPS IN 3D
Het Amerikaanse bedrijf Madefire wil strips naar het moderne tijdperk brengen, door ze echt multimediaal te maken - met animatie, geluid en muziek, en in de virtuele realiteit. Daartoe heeft het een app uitgebracht, die je kan gebruiken in combinatie met de Gear VR headset van Samsung, die ontwikkeld werd in samenwerking met Oculus.
Niet alles op het beeldschrm is 3D, zo lees je bij Pressetext, maar zo zie je tenminste je strips zonder de kadertjes, en kan je jezelf beter onderdompelen in de strip. En de speciale  effecten zoals vlammen en explosies vergroten natuurlijk nog het effect. Plus je hebt ook verschillende 360 graden scènes, waarin je volledig kan rondkijken.

Momenteel is er al één "comics" die je gratis in preview bekijken kan: Injustice, Year One. Tegen kerstmis zouden er nog meer moeten komen. Madefire beschikt over een bestand van meer dan 10.000 comics, die momenteel bewerkt worden voor de app en de reader.

Bekijk ook het filmpje.
https://www.youtube.com/watch?v=-rIOOR5RReM
http://www.pressetext.com/news/20161013025SHAZAM NU OOK TE GEBRUIKEN IN MESSAGES OP JE IPHONE
De app Shazam is heel handig. Hoor je een melodietje en wil je weten van wie de song is, laat die melodie even horen aan Shazam. Die app zal de melodie vergelijke met zijn grote database, en het antwoord kunnen geven. Je kan zowel de app bij de radio houden, als zelf een deuntje neuriën.

Nu werden de mogelijkheden van Shazam nog uitgebreid, zodat hij ook nauwer met Messages van Apple samenwerkt. Zoals je wellicht weet heeft Apple, met zijn versie 10 van het iOS besturingssysteem de mogelijkheid gecreëerd om apps te bouwen voor Messages. En Shazam is dus een van de vele app-makers die op dit aanbod zijn ingegaan: voortaan kun je een song naar een contact verzenden.

Om Shazam te kunnen gebruiken in Messages, moet je om te beginnen even controleren dat je de nieuwste versie hebt (10.1.0). OPen Messages, blader naar het gewenste contact, tik op het icoon van Shazam, links van het scherm met de gesprekken. Shazam zal nu in je App Drawer staan.  Je kan nu "Toucht to Shazam" uitvoeren: speelt r een song in je omgeving, laat de app ernaar luisteren, en dan zal die een card aanmaken die naar jouw contact gestuurd wordt. Jouw bestemmeling kan bij ontvangst de song beluisteren, de track op iTunes kopen of op Apple Music beluisteren.
http://www.macrumors.com/2016/10/05/shazam-update-messages-support/
http://appshopper.com/music/shazamNIEUWE MANIER VAN HACKEN: BIJ DE FABRICAGE
Het wordt echt wel erg. Verleden week was er de grote hack van een DNS-server in de VS, waardoor verschillende grote websites zoals Twitter, Reddit, CNN, ... een tijd onbereikbaar waren. En vandaag lazen wij een toch wel onthutsend bericht over een nieuwe vorm van hacken.

Je kent al aanvalen via lekken in software. Via botnets, die systemen aanvallen. Via het vernietigen van bestanden, vaak om geld af te troggelen (ransomware). Echt gevaarlijk wordt het wanneer het om data gaan die een rechtstreekse invloed hebben op fysieke toestellen en apparatuur. Denk maar aan hacks op energieccentrales. Of hacks waarbij vanop afstand auto's met internetverbinding gesabotteerd zouden kunnen worden.

En nu is er een nieuwe vorm van hack, die des te angstaanjagender is, omdat hij nog minder voelbaar is. Het gaat namelijk om sabotage bij de vervaardiging. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het mogelijk is om binnen te dringen in 3D printers, en fatale fouten te veroorzaken in tekeningen van het ontwerp dat zij moeten printen.

De wetenschappers slaagden er namelijk in om binnen te dringen in een computer die verbonden was met een 3D printer. Op die computer vonden zij de tekeningen voor een drone-propeller die geprint zou moeten worden. Zij saboteerden de tekening, waardoor de propeller met fout en al geprint werd. En dus neerstortte wanneer hij in gebruik genomen werd.

Bij Motherboard lees je meer. Je vindt er trouwens ook een filmpje, dat het een en ander illustreert.
http://motherboard.vice.com/read/cyberattack-on-3d-printed-component-destroys-drone-mid-air


MICROSOFT WIL MET COGNITIVE TOOLKIT ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE DEMOCRATISEREN
Artificial Intelligence - het buzzwoord van de laatste jaren. Het is wat al die virtuele assistenten aandrijft, die op onze smartphone zitten en ons 's ochtends vertellen wat voor weer het is, of de trein vertraging heeft, en wat er die dag gebeuren moet - en dat alles nog voor wij daar zelf om gevraagd hebben. Artificial Intelligence kan de mens fel vooruit helpen, maar tegelijkertijd wordt er ook gevreesd dat het wel eens zou kunnen leiden tot veel banenverlies, omdat minder ingewikkelde taken voortaan door nog meer robots uitgevoerd zullen kunnen worden. Maar dat is voer voor een uitgebreide discussie.

Feit is in elk geval dat elk bedrijf in Silicon Valley bezig is met AI. Zo ook Microsoft. Dat heeft zijn "Cognitive Toolkit", een 'deep-learning' techniek. Dat wil zeggen dat deze toolkit uit grote datasets intelligente conclusies kunnen trekken. De toolkit moet het mogelijk maken om zonder problemen te schalen, snel en accuraat te werken, en zou ook compatibel moeten zijn met verschillende programmeertalen en algoritmes.

Microsoft heeft nu een bèta uitgebracht van versie 2.0 van die toolkit. Programmeurs kunnen die downloaden bij GitHub, en zo hun eigen toepassingen ontwikkelen voor herkenning van spraak en afbeeldingen, en voor intelligent zoeken in data. Meer bij ZDNet en bij Microsoft zelf.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-releases-beta-of-version-2-0-of-its-cognitive-toolkit-to-democratize-ai/
https://github.com/microsoft/cntk
https://www.microsoft.com/en-us/research/product/cognitive-toolkit/XIAOMI: MI NOTE 2, VR HEADSET, EN RANDLOZE MI MIX
De Chinese fabrikant met de moeilijk uitspreekbare naam (1) heeft enkele nieuwe toestellen uitgebracht, die toch wel de aandacht verdienen. Vooral omdat zij een heel goede prijs/kwaliteit verhouding bieden - en dat is belangrijk op een moment dat Google zijn eigen vlaggenschip, de Pixel, op de markt zet aan een toch wel hoge prijs.

Het gaat om drie toestellen. Allereerst een "gewone" smartphone, de Mi Note - alhoewl de specs eigenlijk niet gewoontjes, maar aan de betere kan tzijn. Verkrijgbaar in 4 en 6 GB RAM, met 64 of 128 GB opslagruimte. Een 22,5 MP camera achteraan, en 8 MP vooraan. Aan boord ook versie 6.0 van het Android OS. En een vingerafdruk scanner in de home button, net zoals de ter ziele gegane Galaxy Note 7 van Samsung. Vanaf $413, maar zelfs de duurste versie (128 GB ruimte en 6 GB RAM) kost nog altijd maar $515. Take that, iPhone en Pixel! Je zal wel even moeten wachten voor hij op de Belgische markt komt.

Bij het toestel hoort ook een VR headset, de Mi VR. Net zoals de Gear VR van Samsung en Daydream van Google dien je de smartphone in de headset te stoppen, waarna de headset jouw smartphone gebruikt als scherm, en gebruik maakt van de computerkracht van je toestel. De Mi VR heeft echter wel zijn eigen controler. Deze headset kost slechts $29. Filmpjes en afbeeldingen bij AndroidPolice (2)

En dan is er nog de Mi Mix, een toestel dat toch echt wel onze ogen uitsteekt. Het ziet er erg gelikt uit, zo zonder randen. De achterkant van het toetel en de knoppen opzij zijn gemaakt van ceramiek. Het scherm is rond aan de hoeken, en alle sensoren die normaal gezien bovenaan staan, zijn daar weg. De proximity sensor werd vervangen door ultrasound, het oorstukje door een luidspreker die gebruik maakt van de metalen rand om geluid te genereren. De camera vooraan werd naar onderen geplaatst.

Binnenin dezelfde Snapdragon 821 die ook in de Pixel van Google zit, 4 GB RAM en 128 GB opslag, wat je $516 betaalt, maar je kan ook opteren voor een duurdere versie met 6 GB RAM en 256 GB opslag die je dan $590 kost. Foto's en meer bij The Verge (3)
https://www.youtube.com/watch?v=ByMPG1eFofE
http://www.androidpolice.com/2016/10/25/xiaomi-makes-mi-note-2-mi-vr-headset-official/
http://www.theverge.com/2016/10/25/13401440/xiaomi-mi-mix-concept-phone-specs-release-date-priceGOOGLE: DON'T BE EVIL (OF MISSCHIEN TOCH EEN KLEIN BEETJE..)
Toen Google in 2007 het adverteernetwerk DoubleClick kocht, toen beloofde Sergey Brin, medeoprichter van Google, dat privacy voor Google de "nummer één prioriteit zou zijn wanneer we nieuwe soorten adverteerproducten overwegen". En bijna 10 jaar lang heeft Google zich netjes gedragen: de massale database van DoubleClick werd netjes apart gehouden van de namen en andere persoonlijke gegevens waarover Google beschikt via jouw Gmail en je inlog op andere van zijn diensten.

Dit jaar echter heeft Google die scheiding in alle stilte opgeheven. De tekst in het privacybeleid van Google, waarin deze scheiding gewaarborgd werd, is in alle stilte vervangen door nieuwe taal, waarmee aangekondigd wordt dat surfgewoonten "kunnen" gecombineerd worden met wat het bedrijf te weten komt door het gebruik van Gmail en andere tools.

Deze verandering is nu standaard voor al wie een nieuwe Google aanmaakt. En bestaande gebruikers werden ergens dit jaar gevraagd om zich akkooord te verklaren met deze wijziging - wat de meeste ook deden, want de woorden waarmee de wijziging verteld werd, waren zo onduidelijk dat niemand echt besefte waarom het ging, de meesten dachten dat het om een van die meldingen gaat die je zo vaak krijgt in je apps.

Wat dit concreet betekent? Google zou een compleet profiel van jou kunnen aanmaken, op jouw naam, gebaseerd op alles dat er in jouw mail staat, elke website die je bezoekt, elke zoekopdracht die je uitvoert. En dat het die informatie dan kan gebruiken om de advertenties van DoubleClick aan dat profiel aan te passen.

Moet je nu "salut en de kost!" zeggen tegen alle Google diensten? Neen, tenzij je dat ook doet bij alle diensten van Facebook (Instagram, WhatsApp, Oculus VR). Facebook heeft van het begin af aan die scheidslijn tussen naam en surfgewoonten niet getrokken.

Wat je dan wel kan doen? Pas je instellingen aan/ ga naar de My Account pagina, naar de Activity Controls. Vink het vakje uit naast "Include Chrome browsing history and activity from websites and apps that use Google services". Je kan daar ook voorbije activiteiten wissen.

Meer bij The Age (1). Bij Apache (2) staat een erg interessant artikel over de trackers bij online kranten in België: wie traceert wat? (abonnement vereist)
https://www.apache.be/2016/10/25/dit-gebeurt-er-met-jouw-data-op-de-grootste-belgische-websites/?sh=600fd3a62fe9488bcbe52-891578613
http://www.theage.com.au/technology/consumer-security/google-drops-ban-on-personally-identifiable-web-tracking-20161023-gs8ufs.html  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE STAP IN 3D PRINTING: TWEE VERSCHILLENDE MATERIALEN TEGELIJKERTIJD
Een 3D printer is enorm handig, en biedt enorme toekomstperspectieven. Helaas zijn de printers nog altijd te duur, en vragen zij toch wel wat technische kennis (zoals een begrip van CAD-tekeningen en software), zodat zij nog altijd niet in de doorsneel huiskamer te vinden zijn.

Maar anderzijds: een weeftoestel, een breimachine vind je ook niet in elke huiskamer, niet? Dat zijn gespecialiseerde toestellen voor wie creatief aan de slag wil gaan, en een 3D-printer is dat in zekere zin ook. Recent is er een nieuwe mogelijkheid bij gekomen voor 3D printers, die de mogelijkheden nog wat verruimt. De nieuwe printer van Ultimaker (die toch nog altijd, even slikken, $3.495 kost) heeft twee printkoppen of extruders, en die kunnen verschillende materialen bevatten. Het toestel heeft ook WiFi en Ethernet ondersteuning, naast de gewone USB poort, zodat het opdrachten via het internet kan aanvaarden.

Het bijzondere aan het feit dat je met twee materiale kan maken, wordt in een artikel bij Engadget belicht. Want dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld met één van de printkoppen een structuur te maken, die het "echte" project ondersteunt, in een materiaal dat daarna verwijderd kan worden. Bijvoorbeeld een materiaal dat in water oplosbaar is. Je print dan bijvoorbeeld een bol staand voorwerp in één materiaal, het definitieve, en dat berust op een structuur, geprint in het tweede materiaal, dat je later kan verwijderen. Knap!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2016/10/18/ultimaker-3-can-3d-print-using-two-materials-at-once/?sr_source=TwitterVOLGENDE VERSIE VAN WINDOWS 10 VOORGESTELD: CREATOR UPDATE
Op een event woensdagavond heeft Microsoft verschillende nieuwe producten voorgesteld. En de commentaren klonken over het algemeen laaiend enthousiast. Vele waarnemers zijn het erover eens dat Microsoft hier duidelijk een beslissing genomen heeft: het zet in op de wereld van 3D, van augmented reality. Het gelooft rotsvast in zijn Hololens, en wil de creatieve wereld zoveel mogelijk tools in handen geven om dingen te scheppen die toegepast kunnen worden in de Hololens.

Microsoft zou met zijn nieuwe hardware, die we later in detail zullen bespreken, zich ook richten tot de artistieke wereld. Tekenaars, filmmakers, een categorie mensen die tot nu toe meteen naar een Apple toestel grepen om hun creativiteit uit te werken, zijn de doelgroep geworden voor Microsoft. En te horen naar de commentaren zijn die laaiend enthousiast over de nieuwe hard- én software van Microsoft. Vooral omdat zij zich de laatste tijd wat in de steek gelaten voelen door Apple: dat bedrijf heeft de laatste jaren meer geconcentreerd op producten voor de gewone eindgebruiker - weliswaar een gebruiker met een dikke portemonnee, maar die zijn toestel gewoonlijk gebruikt voor dagdagelijkse taken.

Concreet is er dus om te beginnen de nieuwe versie van Windows 10, de Creators Update. Omdat Windows 10 een "service" is, kan hij regelmatig geüpdate worden en nieuwe dingen kunnen toegevoegd worden, zondat volledig nieuwe installaties. Bij de Creators Update zou dat gaan om 3D en augmented reality, om 4K gaming en in-game broadcasting, en een snelle manier om contact te hebben met je vrienden en documenten met hen te delen.

Een centrale plaats hierbij zal Paint 3D innemen. Dat wordt een compleet nieuwe versie van de oude Paint. Je zal, zo lees je bij Venture Beat, met een 3D capturing app een 3D afbeelding van een object kunnen maken. En met Paint zou je dat 3D object kunnen printen. Je kan je 3D ontwerpen delen op Facebook of exporteren naar een nieuwe 3D art community, Remix3D, waar ook stukken die je in Minecraft maakt gedeeld worden. Je zou de Remix3D objecten ook in HoloLens kunnen bekijken.

De Edge browser zal in deze versie ook VR en augmented reality ervaringen laten beleven. Die je trouwens niet alleen in  je HoloLens kan bekijken: in samenwerking met Microsoft zullen HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer allemaal VR headsets uitbrengen die op Windows 10 draaien. Die zouden slechts $299 kosten, veel goedkoper dus dan de Oculus.

Wat gaming betreft: je zal voortaan heel gemakkelijk jouw game kunnen live streamen met anderen. Die game streamig dienst zal Beam heten, en je vindt er speciale toernooien. De klank van de games zou ook moeten verbeteren, dankzij ondersteuning voor Dolby Atmos.

En dan is er ook nog "My People" waarbij jouw belangrijkste contacten rechtstreeks in een knoppenbalk onderaan je scherm staan op je desktop. Je zou zo heel gemakkelijk documenten moeten kunnen delen met die mensen, hen boodschappen sturen via verschillende apps. Je zou daar ook emoji pop-ups kunnen ontvangen en sturen naar elkaar, als virtuele schouderklopjes. Ook leuk: de SMS boodschappen die je op je Android telefoon ontvangt, kan je ook daar zien.

Al deze nieuwigheden, met filmpjes erbij, vind je bij TechCrunch en Venturebeat.
https://techcrunch.com/2016/10/26/windows-10-gets-more-social-with-my-people-a-taskbar-feature-focused-on-sharing-communication/
https://techcrunch.com/2016/10/26/this-is-microsofts-paint-3d-for-the-windows-10-creators-update/
http://venturebeat.com/2016/10/26/microsoft-unveils-windows-10-creators-update-coming-in-early-2017/SURFACE STUDIO: PRACHT VAN EEN DESKTOP, PRACHT VAN EEN PRIJS
Met de Surface heeft Microsoft zich op het gebied van de laptops gewaagd, en nu betreedt het bedrijf ook het terrein van de desktops. En dat is meteeen een serieuze entree, want het werd een klassebeestje: de Surface Studio. Datis een all-in-one dekstop, met een 28 inch (70cm) groot 192 ppi PixelSense aanraakscherm van amper 12,5 mm dik en 13,5 miljoen pixels kan vertonen. De input kan dus verlopen via het klavier, via het aanraakscherm, maar ook via een nieuwe manier van input: de Dial. Maar daarover later meer.

Onder de motorkap een Intel Core processor, 32 GB RAM, een 2TV harde schijf en een nvidia GTX 980M GPU. Maar het is vooral het uiterlijk dat velen impressioneert, en de manier waarop het scherm geplooid kan worden is zeker niet vreemd daaraan. Je kan het toestel namelijk zo leggen dat het bijna vlak ligt en een tekentablet wordt. Ook weer iets voor de grafische professional?

De prijs is helaas wel wat aan de hoge kant - vanaf $2.999. Maar daarvoor krijg je dan wel de Dial gratis.

De eerste reviews van de Surface Studio zijn in elk geval laaiend enthousiast. Lees bij TechCrunch en Penny Arcade.

Er is ook een update voor de Surface Book, en die schittert dan weer door zijn langere batterijduur van maar liefst 16 uur. Helaas is ook de prijs aan de lange kant, want voor dit toestel moet je $2.399 neertellen. Buiten de goedkope VR headsets en de nieuwe Dial geen goedkope spulletjes deze keer! Meer over de neiuwe Surface Book bij The Verge.
http://www.penny-arcade.com/news/post/2016/10/26/the-surface-studio
http://techcrunch.com/2016/10/26/this-is-the-surface-studio-microsofts-new-all-in-one-pc/
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/10/26/13418678/microsoft-upgraded-surface-book-16-hour-battery-lifeTHE DIAL: EEN HANDIGE NIEUWE INPUT VOOR AANRAAKSCHERMEN
Een van de blikvangers op de presentatie van Microsfot was wel de Surface Dial. Zoals de naam het aangeeft is die bedoeld om met de Surface toestellen te werken - alhoewel het toestelletje zelf met zijn prijskaartje van 99 dollar goedkoop is, zal je dus een duur toestel moeten ehbben om het aan de praat te krijgen.

Wat doet dit vreemde toestel? Wel, het ziet eruit als een schijf. Zodra het digitaal gekoppeld is aan jouw surface, dan verschijnt er een digitale knop op je scherm, die dan, afhankelijk van de app waarin je aan het werken bent, verschillende opties weergeeft. En door een draai aan de knop kies je een van die opties.

Waarom dat zo handig is? Wel, wanneer je aan het tekenen bent bijvoorbeeld, dan kan je zo heel gemakkelijk van een fijn penseel naar een dikke borstel overschakelen, zonder veel menu's te moeten doorlopen. Maar staat dieknop dan niet in de weg? Neen, want de Surface toestellen worden verondersteld voldoende schermruimte te hebben, vooral de Surface Studio.

Meer bij TechCrunch.

Op detweede link vind je een korte video met alle nieuws van Microsoft samengevat.
https://techcrunch.com/2016/10/26/surface-dial/
https://www.youtube.com/watch?v=jurc3SxztGw&feature=share

 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Oud worden is als steeds erger gestraft worden
voor een misdaad die je niet hebt begaan.
- Anthony Powell-

 
De nieuwe oogst


   

VOCUS.IO: PRODUCTIEVER MET JE GMAIL

Deze extensie voor je Chrome browser kan je echt veel productiever maken met je Gmail. Zo kan je emails goed opvolgen, ook automatisch, je kan zoeke op naam in plaats van emailadres, je kan mail meres maken, een mail later zenden, meetings coördineren, enz.
http://vocus.io/
http://www.launchingnext.com/s/vocus-io/22079/


USER TEST: EEN WEBSITE UITTESTEN
Deze webdienst is momenteel gratis, maar zal je later wellicht moeten betalen. Maar misschien zal je dat geld er graag voor over hebben - zoals de naam suggereert gaat het om het testen van websites. Je moet een reeks taken en handelingen bepalen die gebruikers in verschillende landen, met verschillende toestellen moeten uitvoeren, en zij geven dan hun analyse. Omgekeerd kunnen mensen uit het publiek zich ook aanmelden bij UserTest.io om websites te testen.
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/usertest-io/21941/
https://usertest.io/


BOOMR: JE TIJDVERBRUIK METEN ALS FREELANCER
Werk je aan verschillende projecten, als bijvoorbeeld freelancer of vrije beroeper, dan is het erg belangrijk dat je bijhoudt hoeveel tijd je aan elk project besteedt. Deze webdienst biedt de mogelijkheid om je tijdgebruik te traceren, maar ook om andere dingen te doen, zoals communicatie tussen werkgevers. De gegevens zijn bovendien uitwisselbaar met verschillende loondiensten en facturatieprogramma's.
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/boomr-mobile-time-tracking/22056/
https://www.boomr.com/


CHROME EXTENSIE: WEATHER

Al die kleine extensies voor je Chrome browser, maken dat je eigenlijk op je desktop hetzelfde gevoel krijgt als bij apps op je smartphone: kleine dingen die gespecialiseerde zaken doen, in een fijne vormgeving.
Dit bijvoorbeeld vertelt wat voor weer het is, nu en in de volgende dagen. Je kan de app aanpassen zodat hij het weer vertoont voor jouw locatie, en je kan aangeven of je graden Celsius of Fahrenheit wil hebben.
https://chrome.google.com/webstore/detail/weather/ihbiedpeaicgipncdnnkikeehnjiddck/relatedHIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STEENMARTER
Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat mensen 's ochtends geconfronteerd worden met onderbroken leidingen in hun auto. Dat heeft dan niets te maken met sabotage, wel met de steenmarter, die een warm plekje gezocht heeft onder de motorkap van jouw auto, en wel verzot is op bepaalde leidingen.
Op deze site lees je alles over de steenmarter, en hoe je kan vermijden dat zij schade aan jouw have en goed bezorgen.
[Taal: NL]
http://steenmarter.be


HIER SPREEKT EN NEDERLANDS: JUBEL
Deze website wil nieuws brengen uit de Belgische juridische wereld. Het gaat over heel uiteenlopende onderwerpen - zowel over de advocatuur zelf, als over evoluties in de wetgeving.
[Taal: NL]
https://www.jubel.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BELGIË IN DE JAREN TACHTIG

Wanneer je zelf tiener was in de jaren tachtig, dan lijkt het alsof het gisteren was. Toch zijn er ondertussen al 30 jaar voorbij. En wanneer je dan foto's ziet uit die tijd, dan schrik je toch even: hebben wij er toen zo bijgelopen? Een wonderlijke collectie foto's, uit pure nostalgie.
[Taal: ENG]
http://www.vintag.es/2016/09/50-stunning-color-photographs-that.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: DIGIBENDE
Eigenlijk is dit een promocampagne voor de provider Telenet, maar het is wel goed gevonden en leuk gemaakt. Twintig twintigers tonen hoe je met technologie het leven nog interessanter en plezanter kan maken. De avonturen kan je via filmpjes volgen.
[Taal: NL]
http://digibende.be/aboutBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Pornosite doet bod op Vine: 'Zes seconden zijn meer dan genoeg'
http://www.ad.nl/buitenland/pornosite-doet-bod-op-vine-zes-seconden-zijn-meer-dan-genoeg~a9fa9301/
-'Whatsapp moet stoppen met delen gegevens'
http://www.ad.nl/digitaal/whatsapp-moet-stoppen-met-delen-gegevens~abf265e1/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Top 5 home cinema sets
http://elektrozine.be/top-5-home-cinema-sets/
- Drie AV-receivers met Dolby Atmos bij Pioneer
http://elektrozine.be/drie-av-receivers-met-dolby-atmos-bij-pioneer/


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Eset Virusradar: hoe (erg) is het gesteld met de wereld?
http://computertaal.info/2016/10/29/eset-virusradar-hoe-erg-is-gesteld-wereld/
- Pokémon-Go viert Halloween met wereldwijd in-game event
http://computertaal.info/2016/10/28/pokemon-go-viert-halloween-wereldwijd-game-event/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hacker die naaktfoto's Hollywoodsterren stal, krijgt 18 maanden cel
https://tweakers.net/nieuws/117281/hacker-die-naaktfotos-hollywoodsterren-stal-krijgt-18-maanden-cel.html
- Twitter stopt met Vine
https://tweakers.net/nieuws/117269/twitter-stopt-met-vine.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Start-up sleutelt aan betaalbare bionische lichaamsdelen: 'Wat een coole hand, zo wil ik er ook wel een'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/start-up-sleutelt-aan-betaalbare-bionische-lichaamsdelen-wat-een-coole-hand-zo-wil-ik-er-ook-wel-een/article-longread-770369.html
- Tesla toont dak gemaakt uit zonnepanelen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-toont-dak-gemaakt-uit-zonnepanelen/article-normal-770665.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- MacBook Pro met Touch Bar | Innovatie of gimmick?
http://www.technologium.be/macbook-pro-touch-bar-innovatie-of-gimmick
- Nintendo Switch | Overal op pad met Mario en Zelda
http://www.technologium.be/nintendo-switch-overal-op-pad-met-mario-en-zelda


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Gent investeert 1,5 miljoen euro in beginnende ondernemers met de lancering van Startersfabriek
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/gent-investeert-1-5-miljoen-euro-in-beginnende-ondernemers-met-de-lancering-van-startersfabriek
- Deze Brusselse start-up ontwikkelde een 'subtiele' Tinder
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-brusselse-start-up-ontwikkelde-een-subtiele-tinder
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

DE TIP VAN HANS: MIT ONTWIKKELT BAANBREKENDE “PHOTOSHOP” VOOR 3D-PRINTERS
De Foundry software van de Amerikaanse universiteit maakt het een pak gemakkelijker om een object dat uit verschillende materialen bestaat te ontwerpen.
http://www.zdnet.be/nieuws/186985/mit-ontwikkelt-baanbrekende-photoshop-voor-3d-printers/?spMailingID=9675626&spUserID=MTI2OTIyNjAyNDM1S0&spJobID=1020923822&spReportId=MTAyMDkyMzgyMgS2 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

STAMPYC: JOUW ACTIVITEITEN OP JOUW FOTO'S


Dit is een simpele maar mooie app waarmee je informatie over jouw activiteiten op jouw foto's kan stempelen. Je kan kiezen uit verschillende workouts, of huiselijke activiteiten zoals koken, kleren wassen enz. De foto's met jouw stempel kan je op jouw galerij in de webdienst posten, of op de sociale netwerken.
http://www.stampyc.com/
http://www.launchingnext.com/s/stampyc/22058/


BLUETOOTH LOG VIEW
Windows all - Freeware
Een klein progje, maar wel handig: het houdt de activiteit in het oog van Bluetooth toestellen in jouw nabije omgeving, en geeft die weer op jouw scherm. Zo kan je dus ook zien wanneer een Bluetooth toestel in jouw omgeving komt, en die weer verlaat.
http://fileforum.betanews.com/detail/BluetoothLogView/1477324975/1
http://www.nirsoft.net/utils/bluetooth_viewer.html


MEDIA PLAYER CLASSIC


Windows all - Open Source
Dit is een gratis en open source audio en video layer voor Windows. Het programma is gebaseerd op de originele Media Player maar bevat extramogelijkheden.
http://fileforum.betanews.com/detail/Media-Player-Classic-BE-64bit/1347476553/2
https://sourceforge.net/projects/mpcbe/


MAME: EMULATOR
Dit is een gratis emulator, waarmee je Arcade spelletjes, ook de minder bekende, op jouw pc kan spelen. De spelletjes zelf, daarvoor heb je de ROM-data nodig, die je ook kan vinden op de website van de maker van deze software.
http://www.mamedev.org/roms/
http://mamedev.org/


VRIJDAG APPDAG:BIBIT
Een app, ontwikkeld in samenwerking met enkele Antwerpse bibliotheken. Bibit wil de bibliotheek interessanter maken voor jongeren, door er opdrachten en zoektochten aan te verbinden. De uitgebreide uitleg vind je bij Apen.be en Antwerpen.be
http://apen.be/app-van-antwerpse-bibliotheken-inspireert-jongeren?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://www.antwerpen.be/BIBIT

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het verschil tussen mensen en dieren is, dat dieren naar de stem van hun instinct luisteren
en mensen niet naar de stem van hun verstand.
- Cees Buddingh'-