Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/10/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 976 van 15/10/2016Gegroet lezer,

Kortere dagen... Het is al stikdonker wanneer we 's ochtends naar de trein vertrekken. En op het einde van de maand, wanneer het zomeruur overschakelt op winteruur, dan zal het ook donker zijn wanneer we 's avonds thuiskomen. Maar gelukkig wordt het benauwende van de duisternis vergoed door de warmte van het huis, binnen. Schemerlampjes, de warmte van de centrale verwarming, het heeft ook zijn charme...

Wat hebben wij deze week voor u in petto? Onze favoriet deze week is het artikel over Artificiële Intelligentie, toegepast door een vrouw die via de app haar overleden vriend als het ware opnieuw tot leven brengt. Het virtuele, gecombineerd met AI, het belooft een heel andere toekomst, waarbij dierbaren veel langer tastbaar in ons leven blijven...

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SNAPCHAT: WAAROM UITGEVERS BAAS MOETEN BLIJVEN OVER HUN KANALEN
Marketeers zeggen vaak: je moet gaan waar de mensen zijn. En als uitgever, groot of klein, betekent dat dus dat je op alle sociale netwerken moet zijn, op alle plekken waar nieuws gevonden kan worden. Dat wil dus zeggen: op Apple News, op Facebook Instant Articles, op Twitter, en tegenwoordig ook op Snapchat. Bij dat laatste sociale netwerk, dat ooit exclusief het jonge volkje als publiek had, is het profiel van de gemiddelde gebruiker de laatste maanden flink verouderd - ook dertigers en ouder wenden zich tot Snapchat.

En ja, de verleiding was dus ook groot voor Netties om ons geluk daar te proberen. Op Twitter zijn we aanwezig, maar Facebook en Apple News laten we links liggen, om diverse redenen. Maar Snapchat leek ons niet verkeerd. Tot we dit artikel lazen: Snapchat gaat, net zoals Facebook onlangs deed, de verhalen van vrienden prominenter vertonen, en die van uitgevers wat meer naar beneden duwen in de tijdlijn.

Het is nog maar eens de bevestiging dat uitgevers zelf de controle moeten behouden over hun kanalen om de gebruikers te bereiken. Wie zwaar inzet op Facebook, op Snapchat, en plots moet meemaken dat deze sociale netwerken, onaangekondigd en zonder enige inspraak, hun werkwijze wijzigen, wordt zo een speelbal, volledig afhankelijk van de willekeur van die sociale netwerken. En dat is, op zakelijk vlak, geen slimme beslissing.

Lees meer bij Re/code.
http://www.recode.net/2016/10/7/13204052/snapchat-stories-discover-updateKAN JE DOOR AI IEMAND TERUG TOT LEVEN BRENGEN?
Een intrigerend verhaal bij The Verge - enerzijds heel mooi en ontroerend, maar anderzijds toch ook met enkele vragen. Waarover gaat het?

Wel, het verhaal gaat over Eugenia Kuyda, die een artificial intelligence startup heeft. Zij is afkomstig van Belarus, net als haar vriend, Mazurenko. Zij trokken veel met elkaar op, trokken tegelijkertijd naar de VS. Bij een ongeval echter kwam Mazurenko om. En tot het grote verdriet van Eugenia en alle vrienden van het stel, bleven er weinig concrete zaken over om de man te herinneren. Zijn Facebook pagina was zo goed als leeg, hij had zelden getweet, had de meeste foto's op Instagram verwijderd. En omdat hij gecremeerd was, was er ook geeen graf om te bezoeken. Alleen foto's en sms-berichten. En die laatste herlas Eugenia dan ook, keer, op keer.

Toen kreeg Eugenia het idee om een bot te laten ontwikkelen, aan wie zij alle sms-berichten van Mazurenko voerde. Zou zij, via het nurale netwerk, terug met haar overleden vriend kunnen "spreken"?

Volgens het artikel bij The Verge (een mooie long read over zowel de carrière van het stel als hun commercieel avontuur) volbracht de AI de belofte. De antwoorden waren zoals ze die verwachtte van haar overleden vriend. Kan het troost brengen, wetende dat de antwoorden niet van die persoon echt komen? Ergens wel, lijkt het ons. Want de AI ontwikkelt verder op bestaande data, net zoals de persoon in kwestie wellicht ook verder ontwikkeld was.

Een intrigerende gedachte.
http://www.theverge.com/a/luka-artificial-intelligence-memorial-roman-mazurenko-botTOT VERDRIET VAN VELEN WORDT HANGOUTS NAAR HET ACHTERPLAN VERWEZEN...
De Google Hangouts waren een van de weinige dingen die in Google Plus echt populair waren. Het is dan ook erg leuk, om met verschillende vrienden op een heel simpele manier te kunnen praten, in een slim doordachte weergave van de verschillende gesprekspartners.

De Hangouts waren dan ook verplicht bij de zogenaamde "gapps", dat zijn de GSM pakketten die een fabrikant van mobiele telefoons moét installeren op Android toestellen met telefoonmogelijkheden, zoals smartphones. Maar dat zou dus niet meer het geval zijn, zo blijkt uit een mail die Googe verleden week naar de Mobile Services Partners verstuurd heeft. Geen verplichte bundeling meer van de Hangouts, de fabrikanten kunnen zelf kiezen of zij Hangouts nog automatisch installeren, of dat jij zelf de tool moet downloaden uit de Play Store.

Wil dit nu zeggen dat de fabrikanten hun eigen videochat tool standaard kunnen instellen? Neen, want Hangouts wordt vervangn door Duo. Dat is de nieuwe videochat app die Google wil promoten.

Meer bij Android Police.
http://www.androidpolice.com/2016/10/07/google-is-demoting-hangouts-to-optional-in-the-google-apps-package-for-android-to-be-replaced-by-duo/CHROME BROWSER: VANAF DECEMBER GEEN GEHEUGENVRETER MEER!
Uiteraard wil jij een browser die snel is, en goed werkt. De IE browser van Microsoft hadden velen al een tijdje geleden afgeschreven, omdat die niet echt netjes omging met algemeen aanvaarde webstandaarden en een eigen willetje had. De nieuwe versie, uitgebracht met Windows 10, mag dan al veel verbeteringen vertonen, maar als je het ons vraagt gaat hij slecht om met de adresbalk: voor de doorsnee gebruiker is het niet duidelijk wanneer je aan het zoeken bent, hoe je tabblaadjes opent, hoe je kan printen.

Velen zweren al jaren bij Firefox, en ook wij behoren tot die categorie. Even hebben velen Chrome geprobeerd, vooral omdat die als eerste apps toestond in de browser, die ook meldingen konden geven in je systeembalk. Nadeel was wel dat Chrome enorm veel geheugen van je computer begon te gebruiken, vooral wanneer je meerdere sites geopend had waarop JavaScript gebruikt werd. En als je een klein beetje op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingn, zal je begrijpen dat tegenwoordig zowat élke website waar enige interactie mogelijk is, gebruik maakt van JavaScript.

De meesten zijn dan ook terug overgeschakeld naar Firefox. Nu echter heeft Google aangekondigd dat de updat van zijn browser, die in december zou moeten uitkomen, veel efficiënter omspringt met het geheugen. Dat zou te danken zijn aan de bijgewerkte JavaScript engine. Volgens Google zelf zouden test sites zoals New York Times, Reddit en youTube, wanneer je ze bezoekt, gemiddeld 50%minder RAM gebruiken.

Nog even geduld dus, tot 6 december, wanneer versie 55 van Chrome uitgebracht wordt. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2016/10/09/chrome-55-reduces-memory-use/?sr_source=TwitterREMAKE VAN "OUWERTJE" PAINT VAN MICROSOFT LAAT JE NU OOK IN 3D TEKENEN!
Al wie ooit een computer heeft gehad met het Windows besturingssysteem erop, kent ongetwijfeld Paint, het tekenprogramma van Microsoft. Enerzijds met veel mogelijkheden, maar anderzijds log doordat de bestanden opgeslagen worden in het veel te zware .bmp bestandsformaat.

Al die jaren (Paint bestaat al sinds 1985!) is Paint bij elke update van het Windows besturingssysteem meegenomen. Zonder noemenswaardige verbeteringen - maar dat zou volgens verschillende bronnen binnenkort veranderen. Zo zou de nieuwe "app" (want tegenwoordig spreken we niet meer van software, wel van apps, nietwaar?) een uitgebreide collectie nieuwe "borstels" hebben en tools om te tekenen. En je zou zelfs in 3D kunnen tekenen!

De nieuwe functies zouden vooral bedacht zijn met de Pen in het achterhoofd van de Microsoft Surface. Om die reden zou de app nu vele tools ondersteunen met touch mogelijkheden.

Bekijk het filmpje waarin de nieuwe tools voorgesteld worden bij The Next Web.
http://thenextweb.com/microsoft/2016/10/10/microsoft-paint-revamp/EU WIL REGELS VOOR BEVEILIGING IOT TOESTELLEN
Onlangs schreven we over een groot botnet, dat uit ontelbare Internet of THings toestellen bestond - allerlei toestellen dus die een internetverbinding hebben, zoals camera's waarvan je de beelden via het internet kan bekijken. Het blijkt nu dat de IoT toestellen een groot probleem vormen.

Bij KrebsOnSecurity kan je namelijk lezen dat heel wat van die toestellen gewoon geïnstalleerd worden door gebruikers, zonder dat zij het standaard inlog en wachtwoord wijzigen. En zelfs wanneer zij dat toch doen, vi ade webinterface, dan nog kunnen die toestellen via het internet bereikt worden door hackers, die zich via Telnet en SSH een toegang banen tot deze toestellen.

En zo kan het dus gebeuren dat malware het hele internet afspeurt naar toestellen die het kan binnendringen, en die allemaal rekruteert voor zijn legertje zombie-toestellen, om DDoS aanvallen uit te voeren. Tegenover die oprukkende legers wil de EU nu maatregelen nemen.

Zo zou de Europese Commissie een nieuwe wet willen invoeren, die bedrijven verplicht op IoT toestellen een label te plakken, dat de waarborg geeft dat een bepaald toestel goedgekeurd en veilig is. Net zoals je nu al labels hebt voor de energievriendelijkheid van toestellen bijvoorbeeld. Bij KrebsOnSecurity lees je meer over de aanvallen, en de maatregelen die de EU voorstelt.
http://krebsonsecurity.com/2016/10/europe-to-push-new-security-rules-amid-iot-mess/BINNENKORT VERPLICHT FACEBOOKEN OP HET WERK? MAAR DAN WEL ERNSTIG, MET FB WORKPLACE!
Het was al bijna 2 jaar geleden aangekondigd, dat er een versie zou komen van Facebook om op kantoor te gebruiken: Facebook At Work. En nu is die officieel voorgesteld, maar wel onder een nieuwe naam: Workplace.

Er hoort een desktop en mobiele app bij, met een News Feed, en je kan Groepen aanmaken zowel binnen je bedrijf als bij andere bedrijven. Er zijn functies voorzien voor chat, direct messaging, live video, reacties, vertalingen, video- en audiogesprekken.

De nadruk ligt dus vooral om communicatie. Workplace moet het daarbij opnemen tegen andere tools die al veel langer bestaan en bij de bedrijven ingeburgerd zijn, zoals Slack, Yammer, Chatter (van Salesforce) en meer. Facebook komt dus redelijk laat, en het is de vraag of het wel succes zal hebben. Zullen bedrijven niet wantrouwig staan tegen iets van Facebook, berucht voor het feit dat het personeel er nu zoveel werkuren verbeuzelt? En zullen de werknemers wel zin hebben om een "ernstige" versie van Facebook te gebruiken, of zal het hun plezier in de "gewone" FB vergallen?

Meer bij TechCrunch, dat voor geïnteresseerde partijen ook de tarieven heeft per gebruiker. Want de gewone Facebook mag dan gratis zijn, WorkSpace zal dat niet zijn hoor!
https://techcrunch.com/2016/10/10/facebook-workplace/POLITIEK EN HET DIGITALE: UPDATES UIT FRANKRIJK, SPIONAGE VANUIT RUSLAND EN HET AMERIKAANSE ANTWOORD
We kunnen er niet omheen: ook in het digitale speelt de politiek een grote rol. De politiek bepaalt nu eenmaal de regels van de hele samenleving, en het digitale vormt daar nu een onafscheidelijk deel van.

Enkele korte berichten dus.
Om te beginnen: Frankrijk heeft een nieuwe Digital Republic Act goedgekeurd. Voor deze nieuwe wet werd een online raadpleging gehouden over het voorstel van wet, van 25 september tot 18 oktober 2015. De feedback werd in minder of meerdere mate in het uiteindelijk wetsvoorstel verwerkt, dat naar het parlement ging, en einde september goedgekeurd werd. Het voorstel bepaalt o.a. de regels voor Net Neutraliteit, de bevoegdheden van de Franse regulator voor de elektronische communicatie, de overdraagbaarheid van gegevens (met andere woorden: dat jij jouw gegevens moet kunnen meenemen wanneer je naar een andere provider of webdienst verhuist), en zelfs een wet over... videogame wedstrijden! Dat was nodig omdat die tot nu onderworpen waren aan het verbod op loterijen. Wie zich in de verschillende wetten wil verdiepen, kan terecht bij Lexology(1)

Het tweede bericht dat je duidelijk moet maken dat het internet niet zomaar een speeltuin is, maar een heus politiek terrein, komt van Politico. Dat artikel gaat nader in op de nauwe banden die de Amerikaanse presidentskandidaat Trump blijkt te hebben, of toch minstens zijn sympathie voor de Russische president Poetin. En dat terwijl de Russische geheime dienst probeert de Amerikaanse verkiezingen grondig te verstoren - athans dat is wat de Obama administratie beweert. Het artikel waarschuwt dat we niet zomaar licht aan dit feit voorbij mogen gaan, dat Rusland hiermee wel degelijk bepaalde bedoelingen heeft. (2)

En dan is er nog een bericht, eveneens bij Politico, waarin de VS represailles aankondigt. Die zouden "proportioneel" zijn, dus in verhouding tot wat de VS meent dat Rusland gedaan heeft - wat een heel rekbaar begrip is. Maar dat die represailles niet op voorhand aangekondigd zullen worden. Wat niet veel goeds belooft... (3). Een digitale koude oorlog, die wel eens in een heuse digitale oorlog kan uitmonden?
http://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=0200eeba-f111-4524-8423-d4197ef40241
http://www.politico.com/magazine/story/2016/10/seven-reasons-the-new-russian-hack-announcement-is-a-big-deal-214330
http://www.politico.com/story/2016/10/white-house-russia-hacking-retaliate-229622GEOFEEDIA: HET BEWIJS DAT JE ECHT NIET WEET WAT ER MET JOUW DATA GEBEURT
Een klein berichtje dat een beetje verloren lijkt te gaan tussen de rest: de ACLU universiteit van California heeft ontdekt dat zowel Twitter, Facebook als Instagrama data gegeven hebben aan Geofeedia. Dat is een bedrijf dat software ontwikkelt om sociale media te monitoren.

Nu is daar op zich niets verkeerd mee - er zijn wel meer tools die de sociale media in het oog houden, om data en inzichten te verschaffen aan bedrijven. Maar in dit geval was er toch wel meer aan de hand: Geofeedia profileert zich naar politiediensten toe, als een tool om activisten te monitoren. Zo heeft ACLU de hand kunnen leggen op documenten van Geofeedia, waaronder mails waarin Geofeedia in zijn marketing praatje verkondigt dat het "met veel succes de Ferguson / Mike Brown nationaal gecovered heeft", verwijzend naar de onlusten die ontstaan zijn na dat bewuste schietincident.

ACLU heeft Twitter, Facebook en Instagram op de hoogte gesteld van haar bevindingen. Instagram heeft Geofeedia de toegang ontzegd tot publieke postings van gebruikers. Facebook heeft de toegang afgesneden tot een feed rond een bepaald onderwerp, met daarin publieke postings van gebruikers. Twitter heeft de toegang van Geofeedia beperkt, maar de relatie met het bedrijf niet volledig stopgezet.

Nu gaat het dus wel degelijk om publieke postings. Iets wat iedereen dus kan volgen. Als jij een zoekactie onderneemt op Twitter of Facebook naar een bepaald trefwoord, zal jij ook wel mensen vinden die zich opwerpen als activist. Maar het bewijst nogmaals dat je moet opletten met wat je allemaal post, omdat je nooit weet waarvoor jouw data gebruikt kunnen worden...

Bij TechMeme vind je de reacties van verschillende nieuwssites op het bericht.
https://www.aclunc.org/blog/facebook-instagram-and-twitter-provided-data-access-surveillance-product-marketed-target
http://www.techmeme.com/161011/p12#a161011p12TWITTER: PROMINENTE PLAATS IN AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Drie berichten over Twitter vandaag. Want vergis je niet - Twitter is echt niet op sterven na dood, gewoon omdat niemand (noch Microsoft, noch Disney, noch Salesforce of andere grote IT groepen) het wil kopen. Twitter heeft het moeilijk om zijn aandeelhouders tevreden te stellen, maar voor de rest blaakt het van leven, is de belangstelling nog nooit zo groot geweest. Dat heeft het tweede debat tussen Trump en Hilary Clinton nogmaals bewezen: het is op Twitter dat je dergelijke belangrijke nieuwsgebeurtenissen volgt.

De dag nadien kon je, in de ontelbare commentaren op dit debat, een selectie zien van tweets over het debat. Facebook kwam er niet aan te pas. Dat spreekt toch boekdelen, niet?

Twitter heeft nu zelfs aangekondigd dat het gaat samenwerken met Buzzfeed, om een live broadcast uit te zenden tijdens de verkiezingen zelf. Wat een hele onderneming is, want de VS heeft verschillende tijdzones, en "live" overspant dus een hele tijd.

Meer over deze plannen bij Huffington Post.

Tussen haakjes: ook in eigen land is het enorm boeiend om de levendige en soms bitsige politieke debatten te volgen via Twitter. Als je het ons vraagt is het een echte verrijking - je leert verschillende visies kennen, je maakt kennis met mensen die vaak rake opmerkingen geven, je leest helaas vaak ook beledigingen en gemene opmerkingen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Jij beslist op Twitter wie je volgt, toch?
http://www.huffingtonpost.com/entry/buzzfeed-twitter-election-night_us_57fe874fe4b05eff5581128bTWITTER: "EXPLORE" TAB VERVANGT "MOMENTS"
In het vorige bericht mochten we dan nog wel heel stellig verkondigen dat Twitter een plaats veroverd heeft in ons dagelijks leven, die je niet meer weg kan denken, maar toch is Twitter nog niet "af". Voortdurend worden er nieuwe mogelijkheden toegevoegd of bijgeschaafd, die Twitter niet alleen nog interessanter moeten maken voor de bestaande gebruikers, maar ook de drempel moeten verlagen voor nieuwe gebruikers. Want eerlijk gezegd is het voor iemand die nog nooit kennis gemaakt heeft met Twitter, toch nog altijd heel moeilijk om meteen te begrijpen wat daar gebeurt...

Ook nu weer heeft Twitter een wijzigign doorgevoerd in zijn mobiele apps - althans, het voert op beperkte schaal een experiment om zijn tabblaadje "Moments", te vervangen door een nieuw tabblaadje 'Explore". Dat moet jou helpen om interessante content te vinden. Je vindt er trending topics, maar ook wat tot nu toe de "Moments" waren, en waar je dus allerlei tweets vindt rond een bepaald evenement.

Volgens Mashable is het goed mogelijk dat je in de toekomst via Explore ook andere soorten content zou kunnen ontdekken, zoals de live video streams.

Een uitgebreide bespreking dus bij Mashable, van deze update van de app voor iOS en Android.
http://mashable.com/2016/10/12/twitter-test-replaces-moments/#0UEgbYpiTkqPTWITTER LANCEERT PERISCOPE PRODUCER
En tot slot een derde bericht over Twitter, of nauwkeuriger gezegd: over Periscope, de live streaming app die Twitter een tijdje geleden gekocht heeft.

Twitter heeft namelijk Periscope Producer uitgebracht, waarmee bedrijven, media-organisaties en anderen live video van hoge kwaliteit kunnen uitzenden via Twitter kunnen uitzenden. Het bijzondere daarbij is dat de beelden niet langer meer afkomstig moeten zijn van de simpele camera op je smartphone, maar dat je ook externe camera's en software kan gebruiken. Wat dus betekent dat je ook content van hogere kwaliteit kan uitzenden.

De tool is helaas niet beschikbaar voor de "gewone" gebruiker, wel voor selecte partners. Maar als gebruiker kan je je er wel over verheugen dat je binnenkort ook van deze nieuwe content live en in streaming kan genieten!

Meer bij Re/Code en VentureBeat
http://www.recode.net/2016/10/13/13267610/twitter-periscope-producer-livestream-tv
http://venturebeat.com/2016/10/13/periscopes-producer-streams-high-quality-live-video-from-sources-other-than-your-phone/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ZIEKE SMARTPHONES - MAAR DE EEN AL ERGER DAN DE ANDER!
Het gaat echt niet goed met de Galaxy Note 7 van Samsung. Nadat bekend werd dat bij verschillende toestelen de batterij oververhitte en spontaan ontvlamde, riep Samsung de hele reeks terug. Een enorme blamage voor het bedrijf, een enorme deuk in de reputatie van Samsung.

Maar daarmee was de lijdensweg van Samsung niet ten einde. De gebruikers die hun toestel terugstuurden voor vervanging, kregen dus een nieuw toestel waarbij duidelijk aangegeven was met een sticker dat het om een nieuwe batterij ging. Een ware ramp voor het bedrijf: ook bij die nieuwe toestellen zijn inmiddels al 5 gevallen bekend waarbij de batterij opnieuw oververhitte. In één geval ging het om een toestel dat, terwijl het niet eens aan stond, in een vliegtuig plots rook begon te verspreiden!

Gevolg: Samsung heeft nu aangekondigd dat het zijn productie voor de Note 7 aanpast. Sommige berichten spreken van stopzetten, Samsung zelf houdt het voorzichtiger. Erger zijn de aankondigingen van Amerikaanse telecomproviders, die de toestellen met abonnement verkopen. Want waar zij oorspronkelijk enkel een inruil-actie aanboden voor een nieuwe Note7, kunnen gebruikers nu ook hun Note 7 inwisselen voor een toestel van een ander merk. (1)

Ook Apple met een "ziek" toestel
Ondertussen melden verschillende websites dat ook Apple met een ziek toestel zou zitten - alhoewel de omvang hier echt wel duidelijk minder erg is. Het gaat om het scherm van de iPhone, dat niet meer zou reageren. Wat dus helemaal niet kan vergeleken worden met wat er met de Samsung-toestellen gebeurt - zij zouden immers een echt gevaar kunnen inhouden voor de gebruiker en zijn naaste omgeving. Bij de iPhone is het enkel de gebruiker zelf die er last van heeft.

Bovendien zou het euvel zich enkel voordoen bij de al iets oudere iPhone 6 en 6 Plus, en zich enkel vertonen wanneer de toestellen ouder worden. De "ziekte" kreeg "touch disease" als naam mee, en zou het betekenen dat het scherm niet meer reageert op de aanraking van de gebruiker. Het blog ifixit.org bevestigt dat technici die iPhones herstellen, steeds meer toestellen binnenkrijgen met dit probleem. Er zou zelfs al een class action ingesteld worden om Apple voor dit probleem aan te klagen, omdat het probleem zich nu al bij ongeveer 11% van deze toestellen voordoet. Meer bij Apple Insider.
http://www.theverge.com/2016/10/9/13215728/samsung-galaxy-note-7-third-fire-smoke-inhalation
http://appleinsider.com/articles/16/08/26/sources-iphone-6-series-touch-disease-now-accounting-for-about-11-of-apple-store-repairs


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: WAT IS
Een nieuwe, Vlaamse podcast, waarin gastheer Filip D'Hulster via gesprekken met experten op zoek gaat naar een duidelijke uitleg. Wat is... een podcast, een devop, wat is radio, en wat is de toekomst ervan? Je kan je abonneren via iTunes of de RSS feed, of de afleveringen via SoundCloud beluisteren.
[Taal:NL]
https://www.facebook.com/watispodcast/
http://www.watis.net/
https://itunes.apple.com/be/podcast/watis-podcast/id1127986522?mt=2

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een idee dat niet gevaarlijk is, verdient überhaupt niet
een idee genoemd te worden.
-Oscar Wilde-


 
De nieuwe oogst


   
EDUTOPIA: LEREN VIA VIDEO
Deze website is eigenlijk afkomstig van Georg Lucas. Je vindt er een uitgebreide collectie educatieve filmpjes, over heel uiteenlopende onderwerpen, maar de meeste toch over onderwerpen die zelf met onderwijs te maken hebben: hoe sutdenten voorbereiden op hoger onderwijs enz.
[Taal: ENG]
http://www.edutopia.org/videos


CHROME EXTENSIE: WEB OF TRUST
Dit is een crowd-source tool, gebaseerd op de vele mensen die via de tool een kwotering geven over de betrouwbaarhed van een website, de goede naam van een verkope, privacy, enz. De bedoeling is dat je zo veiliger zou kunnen surfen, maar het is dus wel geen exacte wetenschap; alles hangt af van de input van de andere gebruikers.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/wot/bhmmomiinigofkjcapegjjndpbikblnp?utm_source=chrome-app-launcher


CHROME EXTENSIE: SCRIPTSAFE

Deze extensie voor de Chrome browser is eigenlijk bedoeld voor de meer ervaren gebruiker. Het grote voordeel is dat je zelf onderdelen van scripts op een website kan uitschakelen, het nadeel is dat je dan wel moet weten wat je aan het doen bent, want anders wordt die website echt niet meer om aan te zien...
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/scriptsafe/oiigbmnaadbkfbmpbfijlflahbdbdgdf?utm_source=chrome-app-launcher


CHROME EXTENSIE: HTTPS EVERYWHERE
Verschillende websites bieden ook een met HTTPS versleutede versie, maar wanneer je die gewoon bezoekt zal je die niet meteen te zien krijgen. Deze extensie voor Chrome forceert deze versie om te verschijnen. En zelfs wanneer de websites geen HTTPS aanbieden, dan zal de extensie proberen een HTTPS verbinding te creëren, in samenwerking met Tor Project en Electronic Frontier Foundation.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/https-everywhere/gcbommkclmclpchllfjekcdonpmejbdp/related?utm_source=chrome-app-launcher


ON THIS DAY: WAT GEBEURDE ER OP DEZE DAG?
Een website voor wie houdt van wist-je-datjes. Hier kan je namelijk zien wat er gebeurd is op die bepaalde dag, op een bepaald jaar, en zelfs selecteren op historische feiten, muziek, film & tv, sport
[Taal: ENG]
http://www.onthisday.com/
http://www.makeuseof.com/tag/see-every-historical-event-occured-given-day/


EXTENSIES VOOR CHROME: LASTPASS
Wil je het echt goed doen, en heel moeilijke wachtwoorden gebruiken? Dan is er maar één ding dat je kan doen: een paswoord-beheerder gebruiken. LastPass bijvoorbeeld, die je ook als extensie kan installeren voor je Chrome browser.Alle wachtwoorden worden versleuteld bewaard op de Lastpass web servers.
https://chrome.google.com/webstore/detail/lastpass-free-password-ma/hdokiejnpimakedhajhdlcegeplioahd?utm_source=chrome-app-launcher


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCIENTIAS

Technologie en wetenschap, het zijn twee onderwerpen die nauw verwant zijn. Wij hier bij netties beperken ons tot het tech aspect, en dan vooral de dingen die te maken hebben met het internet. Maar op de site van Scientia vind je nieuws over heel uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen, in klare taal uitgelegd. (Tip: Rita N.)
[Taal: NL]
https://www.scientias.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WELKE
Elke dag een ontdekking, dat is wat deze website belooft. Het is een beetje een kruising tussen Etsy, de grote Amerikaanse site waar gebruikers originele, home made producten aanbieden, reguliere woonwinkels maar dan met stijl, en Instagram. Bedrijven die producten aanbieden kunnen er terecht, maar ook gewone gebruikers die iets leuk vinden.
[Taal: NL]
http://www.welke.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA BRUZZEL IN 16 KORTVERHALEN (E-BOOK)
Het BRUist in BRUssel. Dat is al heel lang niet meer die afstandelijke hoofdstad waar alleen chique burgers wonen die allemaal bekakt Frans spreken - neen, er leeft en bruist heel wat, Vlaamse jonge en oude mensen die cultuur brengen in deze hoofdstad.
Zo is er het initiatief van de Digitale week in Brussel, en daarbij wordt, in samenwerking met de Brusselse bibliotheken, een e-boek uitgegeven dat je gratis kan downloaden Bruzzel in 16 kortverhalen.
[Taal: NL]
http://brusselsebibliotheken.be/eboek#


VRIJDAG MULTIMEDIA: KOTERIJ

Belgen... ze hebben een baksteen in hun maag, maar ze hebben ook een voorliefde voor "koterijen". Dat zijn bijgebouwen die ze neerzetten aan hun huis, en nog een, en nog een... tot de hele tuin volstaat. Een koterij is een synoniem geworden van goed bedoelde doe-het-zelf initiatieven, die niet altijd even goed uitpakken.
Henk Rijckaert, bekend van tv, heeft zijn website de naam Koterij gegeven. Je vindt er filmpjes van de dingen die hij maakt, en die soms lukken, soms niet. Maar toch altijd met veel humor gemaakt :)
[Taal: NL]
http://www.koterij.beBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 

- Websitebouwer licht honderden mensen en bedrijven op
http://www.ad.nl/digitaal/websitebouwer-licht-honderden-mensen-en-bedrijven-op~ae9c5a75/
- Hobbydrone hindert traumahelikopter
http://www.ad.nl/binnenland/hobbydrone-hindert-traumahelikopter~a669bcd0/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Slim je binnenklimaat meten met de Netatmo Healthy Home Coach
http://elektrozine.be/netatmo-healthy-home-coach-binnenklimaatmonitor/
- Top 5 draadloze hoofdtelefoons
http://elektrozine.be/top-5-draadloze-hoofdtelefoons/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Gratis mediaspelers
http://computertaal.info/2016/10/13/gratis-mediaspelers/
- What Dog – welk ras is jouw hond?
http://computertaal.info/2016/10/12/what-dog-welk-ras-is-hond/*** TWEAKERS NET

http://www.tweakers.net


- Ruim elfduizend Nederlandse kinderen verbreken wereldrecord programmeren
https://tweakers.net/nieuws/116767/ruim-elfduizend-nederlandse-kinderen-verbreken-wereldrecord-programmeren.html
- Ronddraaiende Roto VR-stoel komt begin volgend jaar op de markt
https://tweakers.net/nieuws/116759/ronddraaiende-roto-vr-stoel-komt-begin-volgend-jaar-op-de-markt.html
 


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Regering versoepelt nachtwerk voor e-commerce
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/regering-versoepelt-nachtwerk-voor-e-commerce/article-normal-764545.html
- Amazon opent AWS kantoor in België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-opent-aws-kantoor-in-belgie/article-normal-764475.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Exit Samsung Galaxy Note 7
http://www.technologium.be/exit-samsung-note-7
- HP Elite X3 - One device to rule them all?
http://www.technologium.be/hp-elite-x3-one-device-to-rule-them-all


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze cijfers bewijzen het: Belgische bedrijven blijken minder digitaal matuur dan gedacht
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-cijfers-bewijzen-het-belgische-bedrijven-blijken-minder-digitaal-matuur-dan-gedacht
- Binnenkort toont Google andere resultaten aan mobiele gebruikers
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/binnenkort-toont-google-andere-resultaten-voor-mobiele-gebruikers
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: IOS10 AANPASSEN: ONTSLUITEN MET JE VINGER
In de oude versie van iOS kon je je duim op de home button leggen om je phone te ontgrendelen. Maar dat kan niet meer in iOS 10: je moet eerst je iPhone wakker maken, en dan nogmaals de Home button indrukken. Omslachtig, maar het is bedoeld om te verhinderen dat anderen de boodschappen op jouw homescreen kunnen zien.
Wil je de oude manier waarop het werkte terug, dan kan dat. Ga naar Settings > Accssibility > Home Button > Rest Finger to Open
http://www.makeuseof.com/tag/10-ios-10-settings-change/


TIP: WAT KAN JE DOEN MET E-BOEKEN?
Een heel handige lijst met tips over e-boeken en e-readers, opgesteld door de Brusselse bibliotheken. Interessante vragen, zoals "Kan ik eigen notities in een e-book maken" of "Waarom zijn e-boeken in België nauwelijks goedkoper dan papieren boeken" worden er ook behandeld. Een aanrader!
http://brusselsebibliotheken.be/eboek-faq
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MIRANDA IM 64 BIT
Neen, de tijden van de oude chat protocollen zijn echt niet voorbij! Miranda IM is een van die oudjes, en het heeft als voordeel dat het erg weinig geheugen nodig heeft, dat je het niet moet installeren en dus vanop ijvoorbeeld een USB stick kan opstareten.
http://fileforum.betanews.com/detail/Miranda-IM-64bit/957048618/2
http://www.miranda-im.org/


LIBRECAD PORTABLE


Een uitstekend progje om technische tekeningen te maken. Het behoort tot de CAD categorie, kort voor Computer Aided Design. Met het progje heb je verschillende tools ter beschikking om 2D-plannen te tekenen lijnen, cirkels, curven, ellipsen enz. Het resultaat kan je opslaan als JPEG, PNG of SVG en DXF.
http://librecad.org/cms/home.html


LAST ACTIVITY VIEW: WAT DOET JOUW COMPUTER?
Dit is een tool die je helpt om te begrijpen wat er op jouw computer gebeurt, niet alleen van jezelf maar ook van anderen die ook van jouw computer gebruik maken. Zo kan je zien welke .exe bestanden gedraaid werden, welke open/sav dialoogvensters, enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/LastActivityView/1476114614/1
http://www.nirsoft.net/utils/computer_activity_view.html


RAINMETER: ZET EENS EEN HOLOGRAM OP JE DESKTOP!


Het 'Hologram for Rainmeter' programma geeft 3D modellen weer als wolken met puntjes, op basis van het OBJ bestandstype. Bij zo'n "point cloud" worden punten gezet op bepaalde coördinaten. Zo kan je bijvoorbeeld ook een hologram op jouw desktop zetten. Dit artikel bij Make Use Of vertelt je stap voor stap hoe je het doet. Je hebt natuurlijk het Rainmeter programma nodig, en ook de Hologram Skin.
http://www.makeuseof.com/tag/project-3d-hologram-desktop-using-rainmeter/
https://www.rainmeter.net/
https://forum.rainmeter.net/viewtopic.php?t=22766


DROPBOX UPDATE VOOR IOS
Deze update voor je iOS toestel zal nu ook hetondertekenen van PDF bestanden mogelijk maken vanop je mobiele toestel. Bovendien word iMessage geïntegreerd, wat mogelijk is omdat Apple iMessage open gesteld heeft voor externe ontwikkelaars. Je zal ook bepaalde functies kunnen uitvoeren met je Dropbox vanuit het vergrendeld startvenster van je smartphone.
Een uitgereide bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/10/11/dropbox-rolls-out-pdf-signing-imessage-integrations-and-picture-in-picture-on-ios/
https://itunes.apple.com/be/app/dropbox/id327630330?mt=8


MAXTHON CLOUD
Windows a - freeware
Dit is een reeks tools om bestanden over verschillende toestellen te synchroniseren, zodat je altijd kan werken ongeacht op welk toestel of welk besturingssysteem je zit.
http://fileforum.betanews.com/detail/Maxthon-Cloud-for-Windows/1029407732/1
http://www.maxthon.com/


VRIJDAG APPDAG: BIBIT
Een app, ontwikkeld door en voor de Antwerpse bibliotheken, met de bedoeling jongeren te interesseren voor de bib. Een bezoekje aan de bib moet een heus evenement worden. De uitleg vind je bij Apen.be
http://apen.be/app-van-antwerpse-bibliotheken-inspireert-jongeren?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://www.antwerpen.be/BIBIT


VRIJDAG APP-DAG: ANTWERP USEUM APP
Wanneer je in Antwerpen een museum wil bezoeken, dan kan je voortaan deze app gebruiken als leidraad.Momenteel zijn er gidsen in de app voor het MAS, Red Star, Middelheim, Modemuseum, en vele meer. De app is beschikbaar voor Android en iOS, in het Frans, Nederlands, Engels en Duits.
http://www.klasopstap.be/activiteiten/antwerp-museum-app#zoom=12&lat=51.21988&lon=4.40114&layers=0B0TT
https://antwerpmuseumapp.com/nl/over-ons
https://antwerpmuseumapp.com/nl/news

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Jong is geen woord dat opgaat voor de jaren,
jong is een oordeel.
-Connie Palmen-