Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/9/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 973 van 24/9/2016Gegroet lezer,

Heerlijk, die nazomer. Einde september, en nog een lekkere 24 graden! Hopelijk kan u er ook van genieten? Wij alvast wel, want na het verzenden van deze Netties vleien wij ons neer in onze tuinstoel, met een goed boek!

Veel leesplezier gewenst met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.HEEFT HP OPZETTELIJK GOEDKOPERE PRINTER-CARTRIDGES GEBLOKKEERD?

Inktcartridges voor je printer zijn duur. En dan vooral de cartridges van het merk zelf. Een printer van een bepaald merk kan je vaak al kopen voor 70€, maar eens je de cartridges moet aankopen dan kom je al gauw hoger uit dan de prijs van de printer zelf. Vooral wanneer je de originele cartridges van dat merk koopt. Cartridges die dezelfde vorm hebben, en (ongeveer) dezelfde inkt bevatten, van huismerken dus, kosten veel minder.

Maar dat zint de printerfabrikanten niet echt, en zij gebruiken dan ook allerei methodes om de gebruiker te weerhouden van het gebruik van huismerk-cartridges. Zo zullen sommige printers, na het vervangen van de cartridge door een huismerk-cartridge, de gebruiker wijzen op het feit dat het bedrijf niet kan instaan voor mogelijke schade aan de printer, en hem aanmanen om toch maar originele cartridges te gebruiken.

Maar om zo ver te gaan om de hele printer te blokkeren - dat zou straf zijn. Dat is nochtans waarvan HP beschuldigd wordt: na de vervanging van de cartridge door een huismerk-cartridge bij bepaalde modellen, zouden deze printers geblokkeerd raken. Dat zou het gevolg zijn van een firmware die het bedrijf onlangs uitgestuurd had.

"Zie je het nou wel" is een reactie van vele gebruikers, bij het lezen van het bericht - het bevestigde hun vermoeden dat HP oneerlijke praktijken gebruikt om zijn eigen (dure) cartridges te promoten. En de kop "HP erkent blokkeren inktpatronen" zal dat vermoeden nog bevestigd hebben.(1)

Toch ligt de waarheid nog wat genuanceerder. Volgens NOS.nl zouden medewerkers van de HP-helpdesk spreken van een update die fout gegaan is, bedoeld om foutjes uit de machine te halen, en dat daarbij iets fout gegaan is. Deze update zou dan ook teruggedraaid worden.(2)

In datzelfde NOS-artikel ook een commentaar van De Consumentenbond, waarin gesteld wordt dat hetgeen HP doet, niet illegaal is. "Een fabrikant is niet verplicht om ervoor te zorgen dat onderdelen van andere merken passen of bruikbaar zijn op hun apparaat". Euhm... denk eens aan Apple en zijn 3,5 mm jack?

Trouwens, sommige fabrikanten hanteren deze strenge regel om enkel cartridges van het eigen merk te gebruiken wel degelijk. Een bepaalde laserprinter, waarmee wij soms werken, eist dat je, na het plaatsen van een nieuwe toner, de in de verpakking van de nieuwe toner bijgevoegde kaart met chip in de printer stop, want anders werkt hij niet.

De moraal van het verhaal? Inkt voor printers is duur, en wanneer je met inkt van een huismerk werkt, handel je op eigen risico (of wordt jouw printer geblokkeerd).
http://www.demorgen.be/technologie/-hp-erkent-blokkeren-inktpatronen-bef6175f/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://nos.nl/artikel/2132515-hp-printers-accepteren-geen-huismerk-inkt-meer.html
http://hothardware.com/news/hp-allegedly-time-bombs-unofficial-ink-cartridges-from-working-in-its-printersTWITTER: VAN SOCIAAL NETWERK NAAR NIEUWSSITE
Meer dan 2 miljoen mensen hebben dit weekend naar de NFL-wedstrijd tussen de Buffalo Bills en de New York Jets gekeken... via Twitter. Twitter had het al langer aangekondigd dat het zich zou concentreren op live uitzendingen van sport evenementen. Zo zou ook Roland Garros op het programma staan.

Die 2 miljoen is natuurlijk veel minder dan de 48 miljoen mensen die de match via de tv bekeken heben. Maar je mag dat kleine scherm niet vergelijken met dat grote van de tv. En bovendien: de wedstrijd kon je gratis bekijken op Twitter, terwijl in de VS je vaak voor dergelijke wedstrijden moet betalen, afhankelijk van het abonnement dat je hebt bij je kabelprovider.

Het is in elk geval een indicator van de richting die Twitter ingesloagen is - en die er, eerlijk gezegd, al langer zat aan te komen. Twitter IS geen sociaal netwerk, en was het nooit. Je wisselt er geen nieuwtjes uit over je familie, je plaatst er niet dag na dag foto's van je pasgeborene, enkel wanneer hij/zij nog kersvers is. Twitter gaat over nieuws, over het delen van artikels, die eventueel te voorzien van een adrem commentaar. Het enige "sociale" in Twitter, is misschien de manier waarop je nieuws ontdekt: via jouw sociale netwerk. Maar daarbij moet je dan weer je "netwerk" in vraag stellen - hoeveel van de mensen die jij volgt, ken jij in het echte leven niét, maar heb je ontdekt via Twitter, omdat zij interessant nieuws of commntaar brengen?

Bij FastCompany gaat het over die overschakeling - het erkennen, bij Twitter zelf, dat het geen sociaal netwerk is, maar een nieuws-netwerk, en dat het vooral sterk is bij live evenementen. Een inzicht dat er gekomen is toen Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter, na een lange afwezigheid bij het bedrijf terug in de directieraad kwam.
https://www.fastcompany.com/3063032/twitter-jack-dorsey
http://www.recode.net/2016/9/16/12943246/how-many-people-watched-nfl-twitterAPPLE LEERT MET ZIJN GIF-SEARCH IN IMESSAGE DAT "ZOEKMACHINE ZIJN" NIET ZO SIMPEL IS...
In iOS, en dan met name in iMessage, heb je nu een zoekmachine om GIF'jes te vinden die je in je boodschap kan inlossen. Bij Android toestellen heb je ook een dergelijke zoekmachine, maar die wordt aangedreven door Google. En Google heeft al jaren ervaring met zoeken, en met de gevaren ervan. Het heeft filters ontwikkeld waardoor je porno en andere volwassen content niet zal zien bij de zoekresultaten. Apple heeft die ervaring echter niet.

En dat heeft het bedrijf toch wel even in nauwe schoentjes gebracht. Mensen die via iMessage naar GIF'jes zochten met bepaalde trefwoorden, keken raar op. Het woord "huge" (groot), bracht beelden van mannelijke genitaliën. Het regende opmerkingen over deze ongewenste GIF'jes, maar de enige reactie waartoe Apple in staat was, is om àlle resultaten bij trefwoorden die tot dubieuze resultaten leidden, te schrappen. Zelfs wanneer het om onschuldige trefwoorden ging. Het woord "huge" geeft momenteel dus geen resultaat, en evenmin "power", omdat dit naar bepaalde Nazi-memes verwijst.

Een verhaal dat ongetwijfeld nog een vervolg kent. Lees ondertussen meer bij Gizmodo, The Verge, BizJournals
http://gizmodo.com/apple-is-on-a-moderation-rampage-after-porn-was-found-i-1786681489
http://www.theverge.com/2016/9/15/12929890/imessage-hardcore-porn-gif-ios-10
http://www.bizjournals.com/sanjose/news/2016/09/16/apple-blocking-innocuous-search-terms-in-imessage.html?page=allGOOGLE TRIPS: DE REIS-APP VOOR DE MODERNE TOERIST?
Nadat Google in de vorobije maanden Destinations uitgebracht had, een tool om je reis te plannen wanneer je iets mobiel opzoekt, en nadat het zijn tools om te zoeken naar hotels en vluchten verbeterd had, komt er nu de kers op de taart: Trips.

Dat is een nieuwe app die je zowel moet helpen bij het plannen van een reis, als een reisgids moet zijn wanneer je een nieuwe plek bezoekt. Dat houdt dus in dat de gratis app voor iOS en Android je tickets en hotelreservaties zal bijhouden, gidsen zal bieden voor meer dan 200 steden, en aanbevelingen zal doen, aangepast aan jouw Google geschiedenis.

Maar het bijzonderste is wel dat Trips ook offline werkt. Je kan alles naar je telefoon downloaden voor je vertrekt, inbegrepen landkaarten en routebeschijvingen. En dat bespaart je natuurlijk heel wat telefoontikken!

Een concurrent op dit terrein, zo lees je bij The Verge, is TripIt, maar dat is meer gericht op de zakelijke reiziger en houdt bijvoorbeeld ook zijn onkostenuitgaven bij.

Meer uitleg en vele foto's bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/9/19/12943054/google-trips-travel-app-android-ios
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.travel.onthego
https://itunes.apple.com/be/app/google-trips/id1081561570?mt=8&ign-mpt=uo%3D4VOORTAAN OOK BESTANDEN VANUIT GOOGLE DRIVE EN FACEBOOK FOTO'S DELEN IN OUTLOOK.COM
Verschillende bedrijven bieden diensten om te mailen, om bestanden te delen. Maar wie is de beste? Naar onze mening degene die het meest compatibel is, die niet in zijn eigen silo leeft, maar je laat werken met zoveel mogelijk andere diensten.

Want zeg nu zelf: je hebt je eigen favoriete producten, waarbij je zweert. En is het dan niet fijn dat bijvoorbeeld jouw Dropbox samenwerkt met je maildienst, zodat je rechtstreeks bestanden vanuit je Dropbox kan toevoegen naar een mailbericht? Dropbox laat dat nu al toe, omdat het een virtueel onderdeel is van je harde schijf. Maar bij andere diensten lukt dat niet. BIj Google Drive bijvoorbeeld, moet je eerst de bestanden downloaden naar je eigen computer, om die dan te uploaden. En ook bij afbeeldingen van Facebook is dat zo.

Maar dat gaat nu veranderen, tenminste wanneer je werkt met Outlook.com. Daar is nu een update uitgerold waardoor je bestanden bij deze diensten rechtstreeks kan toevoegen.

Je moet enkel klikken op het icoontje van de Bijlagen, en daar Google Drive selecteren. Geef vervolgens je inloggegevens in, en blader dannaar je account om de gewenste bestanden te kiezen.

Je kan trouwens ook documenten in Google Docs in je Outlook.com openen; dan zie je zowel het bestand als de mail die je aan het schrijven bent zij aan zij. Wat heel handig is!

Meer bij Softpedia en Microsoft zelf.
http://news.softpedia.com/news/microsoft-s-gmail-killer-adds-support-for-google-drive-508369.shtml
https://blogs.office.com/2016/09/15/sharing-made-simple-outlook-com-adds-support-for-google-drive-and-facebook-photos/GOOGLE PHOTO'S DOET NOG WAT MEER MAGIE...
Dat Google onze gegevens zo goed kan interpreteren heeft zijn voordeel en zijn nadeel. Het nadeel is natuurlijk onze privacy, maar het voordeel is dat Google zo vele taken automatisch kan doen, die jou veel tijd kunnen besparen. En dat het die taken soms beter doet dan jij zou kunnen doen, omdat er toch wat technologie aan te pas komt.

Zo heeft Google al een hele tijd een tool in Google Photos, waarmee het automatisch video's monteert van bepaalde foto's waarvan het vindt dat die bijeenhoren. Genomen in een bepaalde tijdspanne bijvoorbeeld, of op een bepaalde plek. Die video's zijn dan wel echt knap, met mooie transities en zelfs achtergrond muziekjes.

Nu gaat Google nog een stap verder, met "concept movies". Dat zijn video's die samengesteld zijn op basis van foto's, waarvan een algoritme meent dat de content bijeenhoort.

Stel je voor, zo vermeldt The Verge, een video met de titel "Ze groeien als kool". En daarin worden dan foto's verwerkt uit jouw collectie foto's van jouw kinderen. Google zal enkel de beste foto's selecteren, dus niet de foto's waarin zij met de ogen knipperen, of die wazig zijn.

Heel knap. Een uitgebreide bespreking bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/9/19/12945572/google-photos-concept-movies-in-app-sharingAI SOFTWARE VAN GOOGLE MOET TROLLEN EN HAATSPRAAK VOORKOMEN
Het is en blijft een groot probleem: mensen die elkaar de ergste scheldwoorden naar het het hoofd slingeren, zich niet generen voor de laagste racistische en man/vrouwonvriendelijke uitspraken, en elkaar het leven gewoon volkomen zuur maken. Google probeert daar nu iets aan te doen, en dan wel met Artificial Intelligence.

Het gaat, zo lees je in een stuk bij Wired, om een technologie die gemaakt werd door Jigsaw, een think-tank afdeling van Google die bij de grote herstructurering van enkele maanden geleden een aparte entiteit werd. De software heet Conversation en gebruikt machine learning om automatisch beledigende taal te herkennen. Teksten krijgen een "attack score" op 100 punten, waarbij 100 uiterst beledigend en schadelijk is, en 0 helemaal onschuldig is.

De software zal binnenkort zijn vuurdoop krijgen: hij zal uitgetest worden in de commentaren bij de krant The New Hork Times. Ook Wikipedia zou de technologie gaan gebruiken. Volgens Wired zou Conversation AI automatisch beledigingen kunnen markeren, en zelfs automatisch giftige taal kunnen verwijderen. Het valt nu nog wel te zien hoe accuraat de AI werkt...

Lees meer bij Business Insider en Wired.
http://uk.businessinsider.com/google-jigsaw-anti-harassment-tool-conversation-ai-2016-9?op=1?r=US&IR=T
https://www.wired.com/2016/09/inside-googles-internet-justice-league-ai-powered-war-trolls/GOOGLE BOOKS ZOU JE VOORTAAN BETER ADVIES MOETEN GEVEN OVER DE BOEKEN DIE JE MOET LEZEN...
Als er één ding is waarin Amazon sterk is, dan is het wel in het geven van aanbevelingen. Zijn "Mensen die dit lazen, lazen ook ....." is bekend en vaak ontdek je zo nieuwe dingen die in jouw belangstelingssfeer liggen - of het nu gaat om boeken, films of dergelijke. Tot nu toe was Google daar niet zo goed in, maar dat zou moeten verbeteren met "Discover". Dat is een nieuwe functie in de Google Books app, die je voortaan aanbevelingen geeft op basis van wat momenteel populair is in combinatie met gepersonaliseerde suggesties.

Discover zou, als je afgaat op de uitleg bij TechCrunch, een vereenvoudigde "literaire bijlage" moeten worden. Je zal er nieuws lezen over boeken, besprekingen, maar ook interviews met auteurs, essays van schrijvers, enz. Google wil, met andere woorden, een community creëren rond boeken. Meer bij TechCrunch en 9to5Google.
https://techcrunch.com/2016/09/19/google-books-will-now-make-better-suggestions-on-what-to-read-next/
https://9to5google.com/2016/09/19/new-discover-feature-in-google-play-books-helps-you-find-more-to-read/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.books&hl=enOPERA MET VPN VOOR DE DESKTOP-VERSIE
Het is Opera, de alternatieve browser uit Noorwegen, menens met zijn voornemen om alle gebruikers VPN te bieden. Met zo'n Virtueel Privaat Netwerkverbinding kan je immers in alle privacy en veiligheid surfen. Er wordt als het ware een tunnel binnen het internet gelegd, van punt A naar punt B.

Een bijkomend voordeel van een VPN is het feit dat het je ook de mogelijkheid biedt om content te bekijken / lezen / beluisteren die normaal gezien geografisch geblokkeerd is voor jouw land.

Voor de VPN doet Opera een beroeop op zijn dochterbedrijf SurfEasy, waarvan de functionaliteit meteen in e browser ingebakken zit. Surfeasy maakt een 256-bit AES-versleutelde verbinding met virtuele VPN aansluitingen in Canada, Duitsland, Nederland, Singapore en de VS. Via de instellingen in je browser bepaal je of je de snelste VPN-verbinding wil, of die van een bepaald land.

Een filmpje maakt het een en ander duidelijk.
http://opera.com/
http://www.youtube.com/watch?v=0_Ik5ociync
http://www.pressetext.com/news/20160920011IPHONE PASSCODE KAN TOCH GEKRAAKT WORDEN
Weet je nog, die hele discussie tussen Apple en het FBI, rond de passcode? Het FBI wou dat Apple speciale software ontwikkelde om die passcode te omzeilen, want het wou de inhoud bekijken van de smartphone van een man, die een terroristische aanslag pleegde en daarna gedood werd. Het FBI zei dat het niet mogelijk was om de passcode te kraken (natuurlijk superreclame voor de veiligheid van de iPhone!) en Apple weigerde een achterdeurtje in te bouwen (ook weer goed voor het imago van Apple uiteraard).

Nu heeft echter een computerwetenschapper van Cambridge gezegd dat het wél kan, en dat het zelfs redelijk simpel is. De methode hoe hij het doet, staat haarfijn uitgelegd in een artikel bij Ars Technica. De professor voegt er wel aan toe dat het "gemakkelijk" is bij alle toestellen tot de iPhone 6 Plus, maar dat latere modellen een iets meer geavanceerde apparatuur vereisen om het te doen - wat dus impliceert dat het ook daar mogelijk is.

Het FBI zal blijk zijn, want het heeft uiteindelijk 1,3 miljoen dollar betaald aan een privaat beveiligingsbedrijf om toch in de telefoon te kunnen (een iPhone 5C). Die kosten kan het zich dus voortaan besparen...
http://arstechnica.co.uk/security/2016/09/iphone-5c-nand-mirroring-passcode-attack/
SPIONEER EENS OP JE VOEDSEL IN JE IJSKAST MET DE FRIDGECAM
Een concept dat we enkele maanden geleden al tegenkwamen bij de hyper-futuristische ijskast van Samsung: een camera die foto's maakt van de inhoud van je ijskast. Bij Samsung was het dan om die foto te vertonen op een scherm op de deur van de ijskast, zodat je die niet telkens zou moeten opendoen om te weten wat erin staat. Energie besparen, weet je wel?

Nu komt dat concept terug, maar in iets gewijzigde vorm. Op de IFA beurs in Berlijn heeft een bedrijf namelijk The FridgeCam voorgesteld, een draadloze camera die foto's maakt van de inhoud van je ijskast, telkens je de deur sluit. Die foto's worden via het internet verstuurd naar een app op jouw smartphone of tablet. Wanneer je dan in de supermarkt bent, en je weet niet goed of je nog genoeg eieren hebt om een cake te maken, dan kan de app je het antwoord geven.

Maar de app is ook slim. Zo zal hij je eraan herinneren wanneer een bepaald product zijn vervaldatum nadert, houdt hij in het oog wanneer een bepaald item niet meer in voorraad is in je ijskast en zal hij je een herinnering sturen dat te kopen wanneer je in de buurt van een bepaalde winkel bent. En, heel belangrijk, hij kan je ook recepten suggereren op basis van wat je in je ijskast hebt staan.

Handig, niet? Bij The Next Web lees je er meer over.
http://readwrite.com/2016/09/11/thefridgecam-brings-smart-competition-to-ifa-2016-dt4/GOOGLE LANCEERT AI MESSAGING APP ALLO... MAAR DURF JE DE DUIK IN HET GOOGLE-WERELDJE AAN?
Deze week heeft Google zijn nieuwe messaging app uitgebracht, Allo. Die moet het opnemen tegen Snapchat, iMessage en Co, en heeft daarvoor een heel sterke troef: AI of Artificiële Intelligentie. De app voor Android en iOS combineert namelijk het beste van de voorspellende functies van Google en een nieuwe persoonlijke assistent.

Heel mooi, en de besprekingen bij Mashable en Le Monde zijn lovend. Zo kan je een gewone tekstbodschap sturen, maar ook een voice boodschap opnemen en verzenden, een foto verzenden met een doodle erop, of een landkaart delen met daarop je huidige locatie. En o ja, voor wie verzot is op stickertjes, dat tegenwoordig hét belangrijkste item lijkt te zijn in elke messaging app: dat is er ook.

Het bijzondere echter is die AI, en daar zit toch wel een addertje onder het gras. Artificiële Intelligentie en de assistent vereisen dat Google veel over jou weet. Dat Google jouw mails mag meelezen, jouw GPS mag meevolgen, je agenda mag inkijken, jouw gewoontes mag noteren. En wil je dat wel? Je kan het helaas niet half doen, je moet echt wel de duik in het diepe nemen. Aan jou dus de beslissing of je het doet of niet.
Tussen haakjes: of je nu je privacy toevertrouwt aan Google, Facebook of Apple: wanneer je wil werken met slimme assistenten die bijleren dankzij AI, dan zal je er op een goede dag toch aan moeten geloven...

Wat niet wegneemt dat Allo wel érg knappe technologie is. Lees de uitgebreide bespreking bij Mashable en Engadget
http://mashable.com/2016/09/21/google-allo-app/#WnQhV8daymqi
http://www.lemonde.fr/pixels/article/2016/09/21/on-a-teste-allo-l-application-de-messagerie-de-google-dopee-a-l-intelligence-artificielle_5001009_4408996.html
https://www.engadget.com/2016/09/21/google-allo-hands-on/APPLE: MACOS SIERRA, EN PORTRETMODUS BIJ IPHONE7
Nadat Apple een 10 dagen geleden de iPhone7 voorstelde, heeft het deze week ook het nieuwe besturingssysteem uitgebracht voor zijn Macs. Dat heet voortaan macOS Sierra, en het belangrijkste daarbij is dat je nu ook Siri op je desktop kan gebruiken. Het nestelt zich als een app in jouw dock en menubalk.

Verder kan je nu ook je Desktop en Documents mappen synchroniseren met iCloud, je opslag optimaliseren via iCloud. In verschillende apps zal je nu ook tabblaadjes hebben, en je kan picture-in-picture gebruiken in Safari. Je kan je Mac ontgrendelen met een Apple Watch, maar belangrijker toch is het feit dat je Apple Pay kan gebruiken in je Safari browser om je aankopen te doen.

En vooral dat laatste is een geniale zet; geen geklungel meer met kredietkaarten, voortaan betaal je met één klik, via Apple Pay, al je aankopen in je browser. Er is één addertje onder het gras. Nu Apple zijn diensten nog dieper integreert in zijn ecosysteem, nu het de muur van zijn walled garden nog hoger optrekt, lijkt de kans groot dat er toch eens vragen gesteld gaan worden over het voortrekken van eigen diensten ten koste van de diensten van derden.

Wie al een tijdje het computernieuws volgt, zal zich nog kunnen herinneren dat Microsoft hiervoor door de EU op de vingers getikt werd, en verplicht werd de gebruiker de keuze te laten om een andere browser als standaard te zetten. Zou de EU de nauwe integratie van het Apple ecosysteem, en dan vooral van Apple Pay, als anti-concurrentieel gaan beschouwen?

Lees de uitgebreide bespreking bij TechCrunch (1)

Foto's in portretmodus
Een ander aspect van de nieuwigheden van Apple dat de aandacht verdient, is de camera. Of liever camera's: er zijn dubbele lenzen geplaatst op het toestel. Het is de bedoeling dat die softwarematig een voor- en achtergrond gaan creëren bij foto's, zodat je de persoon op de voorgrond duidelijk, en de zaken op de achtergrond onduidelijker ziet. Een uitstekende analyse van deze nieuwe tool, plus een goede uitleg over hoe dit werkt vind je in een tweede artikel bij TechCrunc.
https://techcrunch.com/2016/09/20/macos-sierra-review-the-mac-is-now-a-mature-platform/?ncid=rss
https://techcrunch.com/2016/09/21/hands-on-with-the-iphone-7-plus-crazy-new-portrait-mode/HET GAAT GOED MET (LEGALE) MUZIEK
De muziekindustrie heeft jaren gesukkeld. Van de gouden jaren van de 45- en 33 toeren platen, is het met de komst van de cd alleen maar bergaf gegaan. Mogen wij daarvoor de schuld toch voor een groot deel bij de platenmaatschappijen zelf leggen? De cd's waren peperduur, en er waren geen "singles" meer: het was een hele cd of niets, niet zoals bij de 45-toeren die elke tiener zich wel kon veroorloven.

Met de komst van iTunes is dat alles veranderd - aan de prijs van 0,49 of 0,99 euro voor een song denk je geen twee keer na om er een te kopen. De piraterij daalde dan ook snel. Maar toen deed de streamig muziek zijn intrede, en daalde de verkoop van digitale muziek weer. Toch blijkt de muziekindustrie uit het diepe dal gekropen te zijn: volgens het RIAA (Recording Industry Association of America)zou de muziekverkoop in de eerste helft van 2016 met 8,1% gestegen zijn, en nu goed zijn voor $3,4 miljard. Het merendeel van die groei wordt aangedreven door streaming muziek. Die steeg met 57% naar 1,6 miljard, en is dus goed voor bijna de helft van de verkoop.

Fysieke muziekverkopen daalden echter, en ook de digitale downloads. Maar de betaalde abonnementen op streaming muziek doet het wél goed, en is nu goed voor $1,01 miljard. Je moet het ook zo bekijken: het gemiddelde streamingabonnement kost 9,99 dollar of euro per maand. Dat is dus een 120 dollar of euro per jaar. En dat is nog altijd meer dan wat de gemiddelde gebruiker per jaar uitgaf aan downloads...
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-20/spotify-apple-drive-u-s-music-industry-s-8-first-half-growthALLO: TOCH NIET ZO IDEAAL?
Gisteren hadden wij het over de nieuwe messaging app die Google voorgesteld had, Allo. De eerste reacties op Allo waren positief, vooral het AI-aspect en de digitale assisstent maakten een goede indruk. Een positieve review lees je onder andere bij LifeHacker.

Maar al snel veranderde de toon bij verschillende waarnemers. Een van de meest kritische uitlatingen is te vinden bij MarketingLand. Onder de titel "Allo: Google verzet nogmaals de dekstoelen op zijn zinkende Titanic in de messaging oorlogen", wordt Allo zwaar onder vuur genomen. Vooral het feit dat je geen gewone sms kan versturen ligt de redacteur zwaar op de maag: verzend je een sms naar bijvoorbeeld iemand met een iPhone, dan komt die wel aan in de Apple Messages app, maar krijgt die persoon niet jouw nummer te zien als afzender, wel een korte code die gekoppeld is aan jouw Allo account. En wanneer die persoon jou dan antwoordt, gaat dat bericht ook naar jouw Allo account.

Nochtans is het bij die andere messaging app van Google, de Hangouts, wél mogelijk om gewoon een sms te verzenden en te ontvangen - daar wordt gewerkt met de gewone telefoonnummer.

En dan is er nog iets - de privacy. Alle boodschappen die je verzendt, worden door Google bewaard. Dat is omdat het die wil kunnen doorzoeken, om jouw assistent slimmer te maken. Je kàn wel een versleutelde boodschap versturen met end-to-end encryptie, maar dan moet je de "incognito" modus activeren. Bij andere messaging apps zijn àlle gesprekken automatisch versleuteld. De keuze is snel gemaakt, toch?

Voor alle duidelijkheid: kies je voor de Incognito modus, dan wordt jouw boodschap niét bewaard op de Google servers.
http://lifehacker.com/a-screenshot-tour-of-allo-googles-new-smart-messaging-1786900047
http://marketingland.com/allo-google-titanic-messaging-192477

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SPEEL EENS PONG OP DE KLIMMUUR!
Er zijn verschillende games die je tot bewegen proberen aan te zetten. Denk maar aan Dance Dance Revolution, of de Wii Games, en natuurlijk ook recent Pokémon Go. Maar dit is echt wel leuk: een Augmented Climbing Wall. Het bestaat uit een projector die gekoppeld is aan een computer. Daarop staan dan speciale games die je op de klimmuur kan spelen. Jij wordt zo als het ware opgenomen in het game.

Bij The Next Web kan je een filmpje zien van mensen die zo virtuele Ping Pong paletjes worden, in een game Climball. De spelers moeten met hun lichaam de bal terug laten botsen, net zoals in het game Pong. Heerlijk creatief - en binnenkort de nieuwste rage in fitness-centra met klimmuur?


http://thenextweb.com/augmented-reality/2016/09/19/you-can-now-play-pong-on-this-ar-climbing-wall/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het huwelijk is populair omdat het een maximum aan verleiding met een maximum aan gelegenheid combineert.
-George Bernard Shaw-


 
De nieuwe oogst


   
VOLEYY: NIEUWSBRIEVEN VOOR BEDRIJVEN
Wil je een nieuwsbrief maken die ook op 'responsive'is, en dus op alle toestellen goed weergegeven wordt? Dan moet je deze dienst eens proberen. Alles wat jij moet doen is content maken, en Volleyy zorgt voor het responsive design. Je krijgt ook heel goede analytics.
[Taal: ENG]
https://volleyy.com/
http://www.launchingnext.com/s/volleyy/21151/STYLEMATH: WAT PAST ER BIJ JOUW GARDEROBE?

Je hebt zoveel spullen in je kleerkast hangen. Ze zijn niet van vandaag, maar toch ook nog niet afgeschreven. Een accessoire of combinatie met een ander kledingstuk zou ze terug hip kunnen maken. Maar waar vind je die? Deze nieuwe webdienst laat je kleren uit jouw garderobe fotograferen, waarna je die met de nieuwste modestukken kan combineren.
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/stylematch/21147/
https://www.stylematchshop.com/


YOUTUBE EXTENSIES: HOVERCARDS VOOR GOOGLE CHROME
Wanneer je in Reddit of een sociaal netwerk aan het surfen bent, en je komt een link tegen, dan zal jouw eerste reflex zijn om die rechts aan te klikken, en dan te kiezen: "open in new tab". Maar met deze extensie is dat niet meer nodig: je kan je cursor bewegen over de lunk, en een preview bekijken, of zelfs helemaal bekijken. De extensie werkt met links naar Instagram, Soundclud, Twitter en meer.
https://chrome.google.com/webstore/detail/hovercards/dighmiipfpfdfbfmpodcmfdgkkcakbco


SNITCHER: WIE BEZOEKT JOUW WEBSITE?
Voor professionele websites en B2B e-commerce sites is het heel belangrijk te weten wie jouw website bezoekt. Snitcher biedt je de kans om teweten tekomen welke bedrijven jouw website bezocht hebben. Het verkeer wordt in real time bekeken en ontleed. Je kan een gratis account aanmaken gedurende 30 dagen.
[Taal: ENG]
https://www.snitcher.com/
http://www.launchingnext.com/s/snitcher/21152/


WAFFLE: GROEP CHAT BIJ EVENEMENTEN
Dit is, schrik niet, een web app - dat we dat nog mogen beleven, dat er iets gemaakt wordt dat iedereen kan gebruiken, ongeacht zijn computer of smartphone! Het is bedoeld om met andere mensen te kunnen chatten die net als jij, een bepaald evenement bezoeken. Volgens de website is het zelfs speciaal voor studenten bedoeld. Gewoon naar de website surfen, niets installeren, en op de knop "chat now" drukken.
[Taal:ENG]
https://www.waffleapp.co/


KING COMPOSER: BUILDER PLUGIN VOOR WORDPRESS
Wie met WordPress werkt, moet dit eens uitproberen. Het is een compleet nieuwe UI, die volgens de makers supersnel zou werken. OP de website vind je links naar een gratis versie van de tool, maar best doe je eerst de gratis demo test op de server.
[Taal: ENG]
https://kingcomposer.com/
http://www.launchingnext.com/s/kingcomposer/21136/


TWEET ME FOR MOVI: EEN SMILE OP JE GEZICHT

Zou jij ook eens graag jouw gezicht vervangen door een emoji in een foto - maar is SnapChat niets voor jou? Dan moet je deze Twitter bot eens proberen. Zend gewoon een foto van jouw gezicht naar @TweetMe4Moji, en je krijgt een bewerkte foto terug.
Staan er nog andere gezichten op de foto? Ook die worden van een emoji voorzien! (Je moet natuurlijk wel zelf een Twitter-account hebben...)
https://twitter.com/TweetMe4Moji
http://thenextweb.com/twitter/2016/09/19/twitter-bot-swap-face-emoji/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLAY AND PRODUCE
Ondanks de Engelse titel een Nederlandstalige site, en wel rond een evenement. Op zaterdag 19/11 wordt namelijk in de Gentse Vooruit een dag georganiseerd voor iedereen die met elektronische muziek bezig is, als dj, producer of muzikant: Op de website lees je alles over The Electronic Expedition.
[Taal: NL]
https://www.playandproduce.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOEREN & BUREN

Een netwerk van landbouwers en tuinders, waar jij samen met andren producten kan aankopen, rechstreeks bij de boer in jouw buurt. Een initiatief dat een vertaling is van een buitenlands concept, maar er zijn toch al verschillende buurderijen te vinden in onze omgeving. Om dus uit te testen.
[Taal: NL]
https://boerenenburen.be/nl-BE


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BUSINESSINSIDER
Deze Amerikaanse nieuwssite heeft nu ook een Nederlandse versie uitgebracht. Met heel veel economisch nieuws, en ook af en toe wat lichtere content.
[Taal: NL]
https://www.businessinsider.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VINCENT BAL

Deze artiest, eigenlijk een filmmaker en bezige bij, maakt cartoons en tekeningen waarbij hij inspiratie vindt in gewone voorwerpen - een herfstblad, een stop van een fles, een vork... Alles te bekijken op zijn Instagrap account, en je kan zijn werk ook kopen als postkaart.
(bron: Clo Willaerts)
https://www.instagram.com/vincent_bal/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEZOEK EENS DOWNING STREET 10
Google maakt steeds meer binnenhuis reportages beschikbaar op zijn Google Street View. Een van de meest recente is een bezoek aan Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier.
[Taal: ENG]
https://www.google.co.uk/maps/@51.5033746,-0.1275733,3a,75y,198.46h,89.96t/data=!3m7!1e1!3m5!1sqMz_Nb88RxUAAAQ0MEzJnA!2e0!3e2!7i13312!8i6656
http://www.zdnet.com/article/you-can-now-take-a-walk-through-10-downing-street-with-google/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE TRAILERS VAN DE SLIMSTE MENS
Binnenkort begint het weer, de reeks die altijd eindigt met "het is gebeurd": De Slimste Mens. En zoals de traditie het ondertussen eist, wordt die altijd voorafgegaan door heel geestige trailers. Dit jaar zijn die gemaakt in de stijl van Amerikaanse sitcoms uit vervlogen jaren. Lachen!
[Taal: NL]
http://newsmonkey.be/article/71422Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Feyenoord gaat aangifte doen tegen vloggers die Kuip binnendrongen
http://www.ad.nl/rotterdam/feyenoord-gaat-aangifte-doen-tegen-vloggers-die-kuip-binnendrongen~ad933170/
- Data 500 miljoen Yahoo-gebruikers gestolen
http://www.ad.nl/economie/data-500-miljoen-yahoo-gebruikers-gestolen~abe541ea/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Test: Sony h.ear go audiostreamer
http://elektrozine.be/test-sony-h-ear-go-audiostreamer/
- Haal meer uit je media met Yamaha’s Atmos-receiver
http://elektrozine.be/haal-meer-uit-je-media-met-yamahas-atmos-receiver/
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- 6.000 smartphones gehackt via een valse Pokémon Go-app
https://www.digimedia.be/News/nl/19982/6000-smartphones-gehackt-via-een-valse-pokemon-goapp.html
- 68% van het internetverkeer in Europa gegenereerd door reclame
https://www.digimedia.be/News/nl/19987/68-van-het-internetverkeer-in-europa-gegenereerd-door-reclame.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-Europa wil bewijzen dat ze zinvol is: gratis, publiek toegankelijke wifi
http://computertaal.info/2016/09/22/europa-wil-bewijzen-zinvol-is-gratis-publiek-toegankelijke-wifi/
- Een Internet vol doelen: Webcams en routers achtervolgt door slechterikken
http://computertaal.info/2016/09/22/internet-doelen-webcams-en-routers-achtervolgt-slechterikken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Google en Salesforce tonen interesse in overname Twitter'
https://tweakers.net/nieuws/116045/google-en-salesforce-tonen-interesse-in-overname-twitter.html
- Akamai stopt hosting bekend beveiligingsblog na grootschalige ddos-aanval
https://tweakers.net/nieuws/116037/akamai-stopt-hosting-bekend-beveiligingsblog-na-grootschalige-ddos-aanval.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 'Facebook loog twee jaar lang tegen adverteerders over videostatistieken'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-loog-twee-jaar-lang-tegen-adverteerders-over-videostatistieken/article-normal-756007.html
- Slim verkeerslicht sneller groen bij te veel fietsers
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/slim-verkeerslicht-sneller-groen-bij-te-veel-fietsers/article-normal-756079.html
*** TECHNOLOGIUM
- Showpad valt in de prijzen tijdens gala-event van BelCham
http://www.technologium.be/showpad-bekroond-als-meest-beloftevolle-onderneming
- Virtual Reality - Wanneer games de realiteit trotseren
http://www.technologium.be/wanneer-games-realiteit-trotseren


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Adverteerders razend op Facebook: videotrafiek al 2 jaar tot 80 procent overschat
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wall-street-journal-facebook-sjoemelt-al-twee-jaar-met-video-analytics
- Deze Belgische onderneemsters lanceren app om voedselverspilling tegen te gaan
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-onderneemsters-lanceren-app-om-voedselverspilling-tegen-te-gaan 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


IOS10 AANPASSEN: ONTSLUITEN MET JE VINGER
In de oude versie van iOS kon je je duim op de home button leggen om je phone te ontgrendelen. Maar dat kan niet meer in iOS 10: je moet eerst je iPhone wakker maken, en dan nogmaals de Home button indrukken. Omslachtig, maar het is bedoeld om te verhinderen dat anderen de boodschappen op jouw homescreen kunnen zien.
Wil je de oude manier waarop het werkte terug, dan kan dat. Ga naar Settings > Accssibility > Home Button > Rest Finger to Open
http://www.makeuseof.com/tag/10-ios-10-settings-change/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FREEFILESYNC: BESTANDEN SYNCHRONISEREN
Windows - 10,9 MB - freeware
Met deze open sourcetool kan je bestanden en mappen met elkaar vergelijken en synchroniseren. Er bestaan ook versies voor Linux en Mac OS X.
http://www.freefilesync.org/
http://www.chip.de/downloads/FreeFileSync_38472922.html


MEMINFO: GEHEUGEN
Windows all - freeware
Dit progje vertoont je het huidig gebruik van je Windows in het systeemvakje. De waarden worden in real time aangepast, zodat je voortdurend kan monitoren hoeveel geheugen je systeem gebruikt.
http://www.carthagosoft.net/MemInfo.php
http://fileforum.betanews.com/detail/MemInfo/1092699575/1


VMWAREPLAYER VOOR WINDOWS
69,7 MB - freeware
Met deze freeware kan je een virtuele machine draaien onder Windows en Linux. Zo kan je bijvoorbeeld ook Linux of zelfs ChromeOS zonder probleem uitproberen, en valt het tegen, dan verwijder je het gewoon weer, zonder enig probleem.
http://www.vmware.com/products/workstation.html


VIRTUAL DJ: PLAATJES DRAAIEN


Windows all - 36,6 MB - freeware
Dit progje biedt je een mengpaneel en muziekspeler in digitale vorm. Ideaal voor DJ's dus, die nu niet meer moeten sleuren met vele stapels vinyl of cd's.
http://www.chip.de/downloads/Virtual-DJ_70176673.html
http://www.virtualdj.com/


THE LAB VOOR HTC VIVE
Voor deze software moet je wel de VR-headset HTC Vive bezitten, maar de software zelf is gratis. Hiermee kan je in acht verschillende mini games en demo's de mogelijkheden van de virtuele realiteit ontdekken.
https://www.youtube.com/watch?v=_OBLI6r2IZs
http://store.steampowered.com/app/450390/?l=germanhttps://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjRy9O6457PAhVHXBQKHYTMDeQQtwIIHjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D_OBLI6r2IZs&usg=AFQjCNHml9FDRvU7Jzv6-ORPrMB81MZciQ&sig2=F6-8zRjjPJAAJKJLpkNlMAhttps://www.youtube.com/watch?v=_OBLI6r2IZs


ICECREAM SCREEN RECORDER
Windows all - shareware $29,95
Er bestaan wel meer screenrecorders, en sommige daarvan zijn gratis. Maar deze heeft wel enkele functies die het betalen van de $29,95 de moeite waard maken. Zo kan je gebieden op je scherm aanduiden en enkel daar de beelden opnemen. Je kan de resolutie zelf bepalen, fullscreen opnemen of enkel het gedeelterond de muis (Around Mouse), en veel meer.
http://fileforum.betanews.com/detail/Icecream-Screen-Recorder/1406285353/1
http://icecreamapps.com/Screen-Recorder/


VRIJDAG APP-DAG: M-TICKET
Je kan al een hele tijd een ticket voor tram of bus bestellen per sms, maar dan betaal je wel een sms-communicatie extra aan je telefoonmaatschappij. Daarom heeft De Lijn nu het M-ticket uitgebracht, waarbij je via een app je ticket bestelt. Er zijn 3 verschillende aanbieders: Be Mobile (ook om te parkeren), Olympus Mobility (voor wie ook een autolease contract heeft) en Ticket Touch (via PayPal).
https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/ritkaarten-dagpassen/m-ticket.html
http://netto.tijd.be/budget/De_Lijn_lanceert_m_ticket_voor_smartphone.9810429-1630.art

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Sommige mannen hebben gezucht omdat men er met hun vandoor gegaan was,
de meesten echter omdat niemand er met de hunne vandoor wil gaan.
-Friedrich Nietzsche-