Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/9/2016om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 972 van 17/9/2016Gegroet lezer,

Na ons voorwoord van verleden week, over het incident met de befaamde foto van het Napalm-meisje, dat gecensureerd werd door Facebook, ontvingen wij verschillende reacties van lezers die ons vertelden dat zij onze houding om niet met Facebook te werken, waarderen. Dank voor jullie steun. Wij zullen maar een gewone website met nieuwsbrief blijven - jullie lijken je weg tot ons nieuws zo toch ook goed te vinden :)

Veel leesplezier gewenst met deze versie. En bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK'S ONTKENNING EEN MEDIABEDRIJF TE ZIJN, KLOPT NIET MET WAT HET CONCREET DOET
Je hebt de voorbije dagen ongetwijfeld vernomen dat er opschudding ontstaan is omdat Facebook een artikel van een Noorse krant verwijderd had. In dat artikel (dat op Facebook ook weergegeven werd) werd een lijstje gemaakt van iconische foto's die de opinie van de wereld beïnvloed hebben. Een van die foto's is "Terror of War", een foto uit 1972 waarop een naakt meisje van 9 met paniek in haar ogen een napalm aanval ontvlucht - een foto uit 1972 die de wereldbevolking wakker geschud heeft over de wreedheden van de Viëtnamoorlog.

Facebook verwijderde de foto, omdat het om een naakt meisje gaat, en dat past niet volgens het sociale netwerk. De foto werd verwijderd, de posting van het artikel werd verwijderd. Het lokte enorme reacties uit, en zelfs een posting van de Noorse Eerste Minister, waarin de foto opnieuw geplaats werd, werd door Facebook verwijderd.

Uiteindelijk kwam Facebook toch terug op zijn beslissing, en beloofde het de postings terug te plaatsen. Het gebeuren zorgt wel voor diepe bezorgdheid bij vele waarnemers. Steeds vaker rekenen nieuwsmedia op Facebook voor de verspreiding van hun content. En Facebook nodigt dat ook aan, door hen de mogelijkheid te bieden om via Facebook hun content snel tot bij de gebruikers te brengen. Maar tegelijkertijd werpt Facebook zich op als uitgever, zelfs als eindredacteur - het beslist welke foto's wel en niet mogen verschijnen, welke artikels wel en niet gepast zijn om in de tijdlijn van de gebruikers te verschijnen.

Daarbij hanteert het geen enkele journalistieke standaards. De foto van een bloot meisje van 9 moét kunnen verschijnen, wanneer het gaat om een wereldschokkend feit, wanneer het een foto is om de wereld wakker te schudden. Facebook mag dan al beweren dat het moeilijk is om het onderscheid te maken tussen het ene naakte kind en het andere, wanneer je journalistieke waarden hanteert is dat verschil wel duidelijk te maken.

Bij Fortune vind je hierover een artikel om even over na te denken. Want dit incident is slechts één van de vele. Facebook verwijdert al een tijdje bepaalde foto's, die tegen de heersende opinie ingaan - zoals foto's van bombardementen door de Syrische regering, op de eigen burgers, gewoon omdat die door rebellengroepen gepost werden.

Facebook heeft té veel macht om niet gewezen te worden op de macht die het heeft, en op de noodzaak om zich over die macht te bezinnnen.

Lees meer bij Fortune, Recode en Broadstuff (dat laatste wijt het incident voor een groot deel aan het feit dat Mark Zuckerberg en zijn staf te jong zijn om de betekenis van deze foto te begrijpen, en verwijt hen eigenlijk dus een gebrek aan historische kennis...)
http://fortune.com/2016/09/09/facebook-napalm-photo-vietnam-war/
http://www.recode.net/2016/9/9/12864670/facebook-photo-ban-changed
http://broadstuff.com/archives/2926-The-problem-with-global-media-companies-run-by-people-who-know-very-little-about-history.....html
DDOS AANVALLEN - ER VALT GELD MEE TE VERDIENEN. MAAR O WEE WANNEER JE DEZE MECHANIEK BLOOTLEGT...
Over DDoSaanvallen heb je ongetwijfeld al gehoord. Daarbij worden duidenden computers ingezet, die vaak ongeweten gehackt zijn en "luisteren" naar bepaalde commando's. Bepaalde organisaties hebben zo hele legertjes van "zombie" computers die zij kunnen inzetten bij een DDoS aanval: het doelwit wordt daarbij door deze duizenden computers bestookt met valse aanvragen voor een bepaalde website of dienst, dat jij met jouw legitieme aanvraag er niet meer doorgeraakt, en de website crasht onder dit vele verkeer.

Je kan je natuurlijk afvragen wat het voor zin heeft om zoiets te doen, behalve websites pesten. Maar blijkbaar heeft het wel degelijk zijn, en brengt het zelfs geld op. Dergelijke DDoS aanvallen gebeuren in een schemerige wereld, en vaak hebben zij geen ander doel dan aan te tonen dàt een aanval mogelijk is, om dan chantage te plegen: betaal ons, of wij leggen jouw site plat.

Volgens onderzoeksjournalist Krebs zou een bepaalde online aanvaldienst, vDOS genoemd, zo 600.000 dollar verdiend hebben in twee jaar tijd. Het stelt namelijk zijn legertje zombie computers ten dienst van wie het wil, 'verhuurt' hen als het ware voor aanvallen. (1)(2)

Krebs schreef hierover een artikel, en dat werd hem niet in dank afgenomen. Sinds zijn artikel wordt zijn website voortdurend onder vuur genomen door DDoS aanvallen....(3)

Er bestaat, helaas, heel wat slechtheid in de wereld. En in tegenstelling tot het spreekwoord loont misdaad blijkbaar toch wél...
http://www.digitaltrends.com/computing/vdos-ddos-brian-krebs/
http://krebsonsecurity.com/2016/09/israeli-online-attack-service-vdos-earned-600000-in-two-years/
http://news.softpedia.com/news/blogger-under-attack-after-exposing-ddos-for-hire-service-508171.shtmlGOOGLE PHOTOS KAN JOUW LIVE PHOTOS VAN DE IPHONE STABIEL MAKEN
Google en Apple... je kan ze niet meteen de beste vriendjes noemen. En een laatste update van Google Photos is eigenlijk een heuse lange neus naar Apple. Met de update wordt het namelijk mogelijk om de Live Photo's an je iPHone wat bruikbaarder te maken.

Vaak zijn die foto's erg bewogen en onduidelijk - zij worden namelijk kort achter elkaar genomen. Wat Google doet is de achtergrond bevriezen, en het voorgrond beeld omvormen tot een boterglad filmpje of een GIFje dat je gemakkelijk kan delen met je vrienden.

Eerder had Google al deze functie uitgebracht voor de MotionStills app;nu is de functie ehter ingebakken in de Google Photos app, die bovendien echt handig is om je foto's te backuppen en te bewaren. Bij Petapixel vind je een voorbeeld van hoe Google Photos de LivePhotos van Apple mooier maakt.
http://petapixel.com/2016/09/09/google-photos-app-can-stabilize-iphones-live-photos-make-gifs/UITGEVERS ONTEVREDEN OVER APPLE NEWS
Gisteren gaven wij Facebook ervan langs, omdat het zich het recht toeëigent artikels van reguliere uitgevers, met iconische foto's, te censureren. Vandaag moeten wij Apple ervan langs geven. Het blijkt namelijk dat Apple de uitgevers teleurstelt, omdat het in zijn Apple News de lezer niet langer naar de site van de uitgever doorstuurt, maar naar artikels op de eigen site.

Uitgevers gaan nu eenmaal naar de plekken waar de lezers zijn. En dat is Facebook, dat is Apple. Apple heeft een dik jaar geleden Apple News uitgebracht, een app waarmee je snel nieuws van uitgevers kan lezen. En omdat de uitgevers goed weten dat Apple heel wat gebruikers heeft, schakelden zij massaal Apple News in hun communicatievorm in. Hun artikels kwamen dan in de 'Nieuws' rubriek, bij 'Spotlight' (althans in de VS - in België en Nederland bestaat deze dienst nog niet).

Spotlight bevat artikels van Apple-partners, de uitgevers dus, die zij naar voor schuiven als belangrijk. Spotligth is erg gemakkelijk te bereien op je iOS toestel: je moet enkel naar links swipen op je homescherm. Je werd dan naar de site van de uitgever gevoerd, en dat bracht, tot grote vreugde van de uitgevers, heel wat bezoekers naar hun website.

Verleden maand echter heeft Apple een wijziging doorgevoerd bij Spotlight; de artikels worden vertoond IN de Apple News app, en niet langer vanop de website van de uitgever. Gedaan dus met het extra verkeer, en ook gedaan met de adverteerinkomsten op de site - voortaan gaat Apple met 30% daarvan lopen.

Veel gemor dus bij de uitgevers. Hierover lees je bij Wall Street Journal.

Onze mening? Als uitgever mag je nooit je eieren in één mand zetten. En zelfs niet in tien manden. De eigen website is het belangrijkste, die heb je volledig onder controle. Gebruik sociale netwerken voor wat ze dienen: stuur een link door naar je artikel. En ja, het is hip om op al die sociale platformen aanwezig te zijn - Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook... Maar hou in het oog wat de beperkingen zijn, en laat je eigen website altijd je eerste doel zijn om je lezers aan je te binden.
http://www.wsj.com/articles/apple-news-tweak-dings-publishers-websites-1473674424FACEBOOK: VOORTAAN BETALEN VIA 30.000 CHATBOTS
Facebook, met al onze kritiek op zijn gebrek aan eerbied voor jouw privacy, met zijn strategie om eerst te doen en dan te zien wat de gevolgen zijn, met zijn ongegronde censuur en veel meer dingen die je het kan verwijten, blijft toch een speler die je niet kan negeren. Honderden miljoenen mensen maken er elke dag gebruik van. Bedrijven gebruiken het voor hun communicatie met de geruiker. En steeds vaker voor het ontwikkelen van hun bedrijf zelf, om verkopen te doen.

Of ze daar slim aan doen, daar kan je natuurlijk vragen bij stellen. Kan je rekenen op een partner die grillig is, en van wiens grillen jij afhangt?

Maar het blijft een feit dat Facebook steeds meer functies ontwikkelt om het bedrijven gemakkelijker te maken. Zoals het chatbot platform, dat via Messenger werkt. Sinds Facebook dat platform ontwikkeld heeft, werden er al meer dan 30.000 chatbots aangemaakt. Gebruikers kunnen vragen stellen, en zelfs bestellingen plaatsen.

Wat tot nu toe echter ontbrak was een bslissende factor: die bestelling betalen. En dan blijkt weer het genie van Facebook: het beschikt al over de kredietkaartinformatie van een groot deel van zijn gebruikers, zodat die gebruikers geen extra hinderpaal meer ondervinden nu de chatbots ook betalingen mogelijk maken: zij kunnen meteen hun aankoop betalen die ze via de chatbot plaatsen.

Volgens het artikel bij TechCrunch zouden de grote spelers uit de betaalindustrie aan boord zijn: PayPal, Visa, MasterCard, American Express. Benieuwd hoe deze trend zich in de lage landen zal ontwikkelen!
https://techcrunch.com/2016/09/12/messenger-bot-payments/
YOUTUBE LANCEERT EEN BÈTA VAN COMMUNITY
In het verleden heeft Google al geprobeerd een sociaal netwerk te creëren, met Google Plus. Dat pakte verkeerd uit: het wou téveel doen, téveel mensen met elkaar in contact brengen gewoon omdat zij een Google / Gmail account hebben. En bovendien wou het die identiteit in Google Plus verplichten als inlog voor alle nieuwe diensten die het bedacht.

Hoe dit afliep, is ondertussen bekend: Google Plus is op sterven na dood, en Google splitst terug zijn aparte onderdelen.

Blijkbaar heeft Google uit het verleden lessen getrokken. Want wat het nu uitbrengt voor YouTube is volgens verschillende waarnemers midden in de roos. Niet echt een sociaal netwerk, maar een community rond YouTubers, dat heeft het nu gecreëerd. En het heeft dat heel origineel... Community genoemd.

Zoals The Next Web terecht opmerkt, is YouTube beter dan gewone tv. De beste YouTube kanalen hebben een voortdurend gesprek tussen makers en hun publiek. En dat werd nu in vorm gegoten. Sommige YouTube kanalen hebben voortaan een tabblaadje dat Community heet. Daar kunnen YouTubers boodschappen achterlaten voor hun fans, zonder dat zij een video moeten posten. Zo'n boodschap kan tekst zijn, een afbeelding, een GIFje of andere content. En jij kan ervoor kiezen om een melding te ontvangen, telkens de YouTuber er een bericht post. Maar je zal die postings ook zien in je "Subscriptions" feed in de YouTube mobiele app. Je kan een thumbs-up of thumbs-down geven, of ook langere commentaar.

YouTube test deze Community al enkele maanden uit met verschillende bekende YouTubers. En nuw wordt het dus breed uitgerold. Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch en The Next Web. De derde link verwijst naar de aankondiging van YouTube zef.
http://thenextweb.com/video/2016/09/13/youtube-added-social-network-time-doesnt-suck/
https://techcrunch.com/2016/09/13/youtube-gets-its-own-social-network-with-the-launch-of-youtube-community/
https://youtube-creators.googleblog.com/2016/09/youtube-community-goes-beyond-video.htmlAPPLE BRENGT IOS 10 UIT - MAAR MAAK EVEN EEN BACKUP...
Het is niet de eerste fabrikant die een upgrade uitbrengt aan zijn besturingssysteem waarbij de toestellen van sommige gebruikers zich verslikken in die update. WIndows 10 is daar voor velen helaas een voorbeeld van dat zij niet snel zullen vergeten (waaraan wij moeten toevoegen dat bij de 3 computers, waar wij de update deden, alles wél vlekkeloos verliep.

Bij de update die Apple deze week uitbracht, hadden volgens sommige media enkele gebruikers prijs - hun toestel functioneerde niet meer na de update naar iOS 10. Het fenomeen is gelukkig erg weinig verspreid, maar vooraleer je de update uitvoert op je toestel, maak je toch best even een back-up. Hoe je dat doet, lees je bij LifeHacker. (1)

Veel of weinig problemen, elk probleem is natuurlijk een probleem teveel. Maar Apple stelt je gerust: heb je een probleem ondervonden, dan kan je alles terug recht zetten via iTunes. Daarover lees je alles bij 9to5Mac. Succes in elk geval met deze update. (2)

Wil je, vooraleer je de update doet, toch even kijken wat je eigenlijk allemaal voor nieuwigheden krijgt, dan moet je even de uitgebreide besprekin bekijken bij MacStories. (3)

http://lifehacker.com/psa-back-up-your-iphone-and-sync-your-third-party-apps-1786529832
http://9to5mac.com/2016/09/13/ios-10-update-bricking-iphones-and-ipads-for-some-users-requires-itunes-to-restore/
http://www.macstories.net/stories/ios-10-the-macstories-review/APPLE UPDATES: DE REVIEWS
We hadden het gisteren al over de nieuwe producten die Apple verleden week aangekondigd had, en die nu verkrijgbaar zijn. Ondertussen hebben de eerste journalisten een testexemplaar in handen gekregen, en zijn de eerste reviews binnen.

Om te beginnen: de nieuwe versie van de Apple Watch, Watch Series 2. De grootste verbeteringen, zo merkt The Verg op, zijn de fitness tracker, die nu ook een GPS heeft, en een betere performantie. Nadeel is wel dat het scherm nog altijd niet zichtbaar is in direct zonlicht en dat is volgens velen nog altijd een groot nadeel. Er zouden ook fouten zijn in de software. Bij TechMeme vind je de verschillende besprekingen verzameld (1)

Wat de nieuwe iPhone 7 en 7 Plus betreft, daarbij wordt getwijfeld of je het toestel echt moet kopen. Heb je een 6 of 6 Plus, dan kan je evengoed daar de nieuwe versie van het iOS opzetten, versie 10, en dan ben je even goed af. Tenzij je natuurlijk absoluut wil gaan voor de "waterdichtheid", een eigenschap die door sommigen verkeerd toegedicht wordt aan het toestel. De nieuwe iPhones zijn wel waterbestand, wat wil zeggen dat zij een bepaalde tijd onder water kunnen blijven, tot een maximale diepte, maar daarmee houdt het op. Het goed nieuws daarbij is dan weer dat je toestel een onvrijwillige duik in de WC-pot voortaan zal overleven...

Een uitgebreide bespreking bij Ars Technica, aanbevolen lectuur (2)

Een reden die je wél zou kunnen aanzetten om het nieuwe toestel aan te schaffen, is om de nieuwe oortjes, de AirPods uit te testen. Draadloos, en dus in principe van slechtere audiokwaliteit. Gemakkelijk te verliezen, en daarom heeft een slim bedrijf nu al een kabeltje uitgevonden, waarmee je de oortjes aan elkaar kan koppelen, zodat je ze minder gemakkelijk verliest. Benieuwd welke andere nieuwe accessoires er nog bedacht gaan worden... (3)
http://www.techmeme.com/160914/p3#a160914p3
http://arstechnica.com/apple/2016/09/iphone-7-and-7-plus-review-great-annual-upgrades-with-one-major-catch/
http://thenextweb.com/apple/2016/09/13/you-can-now-buy-a-cable-tether-for-your-wireless-airpods/KORT EN OPMERKELIJK: GEEN PATENT VOOR EEN SIMPELE BEL, AIRBNB DEELT MET HUISEIGENAARS, EN  GOOGLE ZELF SLACHTOFFER VAN CROSS SITE SCRIPTING...
Drie korte berichten, die toch wel opmerkelijk zijn. Om te beginnen heeft AirBnB, de dienst waarbij jij zelf een kamer in je appartement of zelfs je hele appartement kan verhuren aan mensen die je nog nooit gezien heeft, een systeem uitgedacht dat de eigenaars van gebouwen moet sussen. Want vaak gaat het om huurappartementen, die door de huurders dan via AirBnB verhuurd worden aan derden. De eigenaars zien dat met lede ogen aan, omdat zij liever toch wel controle hebben over wie in het appartement woont.

AirBnB heeft nu een systeem bedacht waarbij ook de eigenaars van het gebouw of het appartement mee kunnen delen in de winst. Het fijne ervan lees je bij Fortune (1)

Bij het tweede bericht kunnen we er ons over verheugen dat af en toe de overheden alert genoeg reageren om bepaalde patenten niet toe te kennen, die echt bij de haren gesleurd zijn. Zo had een Braziliaans bedrijf een patentaanvraag ingediend voor het geluid van een rinkelende telefoon. De EU meende dat dit geluid te bekend is, te banaal, om geregistreerd te worden. En dus werd het patent afgekeurd (2).

En het derde bericht tot slot is toch wel een blamage voor Google. Het blijkt namelijk dat de Franse versie van de Google zoekmachine een veel voorkomende zwakke plek bevat, namelijk XSS of Cross Site Scripting. Daarbij kan een hacker malafide code injecteren in de website, die dan de bezoeker kan besmetten. Het risico werd ontdekt door een onderzoeker bij het Franse onderzoeksbureau Sysdream, en hij meldde het netjes aan Google. Dat binnen de 4 dagen het euvel herstelde. Maar het blijft toch een blamage voor Google zelf... (3)
http://fortune.com/2016/09/13/airbnb-building-owners-program/
http://arstechnica.co.uk/tech-policy/2016/09/eu-grupo-globo-ringtone-trademark-case/
http://www.theregister.co.uk/2016/09/14/google_france_xss/DESKTOP APPS VOORTAAN OOK IN DE WINDOWS STORE
Tot nu toe moest je de traditionele Windows apps voor de desktop computer (of mogen we ze, lekker ouderwets, progjes zijn - want dat zijn ze eigenlijk?) verspreid gaan zoeken op download sites, op sites van de makers, enz. De "echte" apps, zoals voor Windows Phone en de zogenaamde UWP of Universal Windows Platform apps waren te vinden in de Windows Store.

Dat zou nu veranderen, waardoor je ook de gewone desktop programma's in de Store zal vinden.

Dat is wel een mooi voordeel voor de ontwikkelaars. Zij moeten hun Win32 programma's weinig of niet wijzigen, alleen anders verpakken, en zij kunnen ze via de Store verkopen. En de gebruiker krijgt dezelfde soepele ervaring bij het aankopen van deze apps als bij de andere apps. Alleen: het zijn geen Universal Windows Platform apps.

En daar heeft Microsoft nu iets op bedacht: deze UWP biedt ontwikkelaars ook de mogelijkheid om UXP funcctionaliteit toe te voegen aan de app. Zo gebruikt Evernote het UWP API om de Live Tiles te ondersteunen en het Windows notificatiesysteem.

Een uitgebriede bespreking bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/information-technology/2016/09/desktop-apps-make-their-way-into-the-windows-store/MOBIELE OUTLOOK APP BEVAT NU BESTE FUNCTIES VAN SUNRISE
De Sunrise app (die, tussen haakjes, van Belgische origine is) werd door velen beschouwd als een van de beste e-mailapps, met enorm handige functies. Tot hij enkele maanden geleden gekocht werd door Microsoft, en toen werd het stil rond Sunrise. Microsoft kondigde meteen aan dat het de app niet meer apart zou laten voortbestaan, en dat het de bedoeling was om de Sunrise-functies te verwerken in Outlook.

En nu is het zover. Er is een nieuwe versie uit van de Outlook app voor Android en iOS, waarin verschillende Sunrise functies vervat zijn in de kalender. Zo werd het ontwerp met icoontjes voor evenementen overgenomen, zodat je bij een afspraak voor een koffie te drinken een kopje koffie zit, een geplande fietstocht een fiets, enz. Wanneer je een adres begint te typen, zal Outlook het automatisch aanvullen en er meteen een map aan toevoegen. Tik je dan op pdie map, dan krijg je een routebeschrijving (via Apple Maps of Google Maps, zoals je verkiest).

Nog iets dat handig is, maar al heel lang bestaat in Gmail: het importeren van kalenders. Bij Outlook hee het dan "interesting calendars" en werd het een feed met belangrijke datums, zoals sportwedstrijden enz.

Een uitvoerige bespreking met foto's vind je bij The Verge. Om dus uit te proberen.
http://www.theverge.com/2016/9/13/12895358/microsoft-outlook-sunrise-app-merger
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.outlook&hl=en
https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-outlook-email-calendar/id951937596?mt=8TWITTER: MEDIA TELLEN NIET MEER MEE VOOR MAXIMUM LENGTE, EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
Op 19 september is het zover: dan zal je eindelijk wat meer ruimte hebben om je tweets te plaatsen. Wanneer je nu via een link media aan jouw tweet toevoegt, dan zullen die niet meer afgetrokken worden van de 140 tekens die jouw tweet maximaal lang mag zijn. Het gaat dan om afbeeldingen, GIF's, video's, polls, maar ook om geciteerde tweets.  Bovendien zullen gebruikersnamen, wanneer die aan het begin staan van een tweet, dus bedoeld zijn als een antwoord of een vraag aan die bepaalde persoon, ook niet meer meetellen. In een tijdperk dat elke letter telde, waren mensen die voor een langere Twitternaam gekozen hadden, immmers in het nadeel.

Een verstandige beslissing, als je het ons vraagt. Iets meer ruimte om je gedachten uit te drukken, maar gelukkig niet het volledig opgeven van de maximum lengte, zoals enkele maanden geleden voorgesteld werd. Het is Jack Dorsey, een van de oorspronkelijke medeoprichters van Twitter, die het zwalpende Twitter-schip met de beslissing om vast te houden aan 140 tekens, terug op koers gezet had.(1)

Nog nieuwigheden: er komen Twitter-apps voor Apple TV, Xbox ONe en Amazon Fire TV. Je zal dus voortaan je Twitter content via deze apps op je grote tv-scherm kunnen zien. TechCrunch (2) vertelt er alles over.

En tot slot nog iets over DM's of Direct Messages: voortaan kan je een ontvangstbevestigingn krijgen en een preview van waarnaar een verkorte link verwijst. Dat is handig, en zouden ze volgens onze bescheiden mening ook in gewone tweets mogen invoeren.
http://www.theverge.com/2016/9/12/12891562/twitter-tweets-140-characters-expand-photos
https://techcrunch.com/2016/09/14/twitter-launches-on-apple-tv-fire-tv-and-xbox-one/YOUTUBE GEEFT VIDEO-MAKERS TOOLS OM VIRALE HITS TE TRACEREN
Als eigenaar van een website heeft Google heel veel tools voor jou om te volgen hoeveel mensen jouw website bezocht hebben, vanwaar zij kwamen, hoe lang zij op de site bleven, enz. Maar hoe zit het met de YouTube filmpjes? Video is de laatste jaren enorm belangrijk geworden, en er zijn heel wat individuele makers van filmpjes, heel wat productiehuizen die zich op het maken van YouTube-video toegelegd hebben om dat echt tot een broodwinning te maken.

Maar waar halen zij hun statistieken vandaan? Daarvoor heeft YouTube nu verschillende nieuwe tools uitgebracht. Er was al de Creator Studio, met tools om je video's te verbeteren. Nu zal die ook tips en statistieken bevatten over jouw bezoekers. Dat zal het gemakkelijker moeten maken om, op basis van deze statistieken, beslissngen te nemen om bereik en betrokkenheid van de kijkers te verbeteren.

Een uitgebreide blik bij The NExt Web.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.youtube.creator&hl=en_GB
https://itunes.apple.com/gb/app/youtube-creator-studio/id888530356?mt=8
http://thenextweb.com/apps/2016/09/15/youtube-wants-to-give-its-creators-a-better-idea-of-how-well-their-videos-do/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DRONE ALS TOEKOMSTIG SPORTTOESTEL, MAAR OOK ALS PROOI VOOR ARENDEN?
Twee berichten over drones, die ons toch wel verbazingwekkend leken. Om te beginnen vonden  we bij The Next Web een filmpje van een drone, die ingezet werd om te surfen. Ter vervanging van een vlieger als het ware: drone surfing.

Blijkbaar heeft zo'n toesteletje de kracht om een surfer vooruit te trekken. En dat mag verbazen, wan thet toestelletje dat je in de film ziet is een (weliswaar duur) toestel van 18.000 dollar, deAlta 8 van Freefly Systems, maar eigenlijk is die enkel bedoeld om een gewicht tot maximaal 9 kg te tillen. En toch kan het toestel de surfer voortbewegen. Je moet het zelf zien! (1)

Een tweede bericht betreft dan weer ongewenste drones. Er zijn namelijk zones waarboven je niet met je drone mag vliegen - denk aan het Koninlijk Paleis, gevangenissen, maar ook luchthavens bijvoorbeeld.

Maar hoe kan je die drones tegenhouden? In Nederland hebben ze daar een slimme manier op bedacht: met arenden. Na honden en paarden heeft de Nederlanse politie nieuwe rekruten dus, arenden die getraind zijn om drones te intercepteren die boven verboden zones vliegen. Een filmpje zie je bij LeMOnde.
http://thenextweb.com/shareables/2016/09/13/drone-surfing-future-sports/
http://www.lemonde.fr/pixels/video/2016/09/13/aigles-contre-drones-les-nouvelles-recrues-de-la-police-neerlandaise_4997086_4408996.html

 


 
 Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Echtgenoten zijn als haardvuren:
ze doven als je er niet naar omkijkt.
-Zsa Zsa Gabor-


 
De nieuwe oogst


   

HELPMONKS: E-MAIL VOOR TEAMS

Er bestaan wel meer diensten waarbij je online kan samenwerken aan een project. Maar geen daarvan heeft echt een goede oplossing voor het betrekken van e-mail bij deze samenwerking. Helpmonks belooft dat wel te doen. Je kan namelijk emails aan bepaalde teamleden toewijzen, afgewerkte projecten afsluiten, samenwerken aan mails van klanten via notities die enkel de teamleden zien, en veel meer. Je kan de dienst gratis uittesten.
[Taal: ENG]
https://helpmonks.com/


YOUTUBE CHROME EXTENSIES: QUEUE TUBE
Steeds meer mensen maken gebruik van de Chrome browser. Voor hen deze reeks van 7 extensies die het kijken naar YouTube filmpjes veel aangenamer zal maken.
Om te beginnen: Queue Tube. Die lost een probleem op dat jij wellicht al tegengekomen bent: wanneer je eenfilmpje bekijkt, kan je niet naar een andere video zoeken. YouTube zal immers de video die je nu bekijkt, meteen stoppen en je naar de zoekpagina brenen. Deze extensie lost dat probleem op: je kan gewoon via de zoekbalk bovenaan zoeken, terwijl je je filmpje verder bekijkt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/queuetube-for-youtube/cmgmibjndnhopdjednaoapagmpchagmg


16 PLEKKEN VOOR DE BESTE GRATIS STOCK FOTO'S
Heb je een blog, dan is het altijd even zoeken naar goede foto's om je artikel te illustreren. Zomaar foto's 'pikken' via Google Images wil je niet, want dat is niet eerlijk. En stock foto's zijn vaak erg duur.
In dit artikel bij Designmodo vind je 16 websites waar je mooie foto's vindt die je gratis kan gebruiken. Om te bookmarken!
[Taal: ENG]
http://designmodo.com/free-photos/


YOUTUBE EN CHROME: STOP AUTOPLAY

Een van de dingen die je waarschijnlijk wel vervloekt zal hebben: klik je op de link om een bepaald filmpje van YouTube in een nieuw tabblaadje te openen, dan al dat meteen beginnen te spelen.
Er bestaat een extensie voor de Chrome browser die een einde maakt aan deze ergernis. De video zal niet beginnen te spelen, tot jij zelf op Play klikt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/stop-autoplay-for-youtube/figkapeodjhdgnpiamleongcmecfjccb


YOUTUBE EXTENSIE: SMART PAUSE VOOR YOUTUBE
Wanneer je in je browser bezig bent, dan heb je vele tabblaadjes open staan. Bekijk je in één van die tabs een YouTube filmpje, en wissel je naar een ander tabje, zou het dan niet zalig zijn indien dat oude tabblaadje automatisch op Mute gezet wordt? Dat is helaas niet het geval - het filmpje in dat tabje blijft maar blèren...
Deze extensie zou dat moeten verhelpen, en het YouTube filmpje automatisch moeten stopzetten wanneer je naar een ander tabblad overschakelt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/smart-pause-for-youtube/dcflkimagfnicklojfonbbcppnikogih


BYTE BUDS:NETWERK VOOR PROGRAMMEURS
Is dit een sociaal netwerk of een community? Deze website is gebouwd door programmeurs, voor programmeurs. Je kan er een gratis profiel aanmaken en andere techies ontmoeten om eventueel samen te werken met mensen uit jouw stad, land of ergens heel ver weg op de wereld.
Het project is nog in volle ontwikkeling. Maar je kan al je mailadres opgeven.
[Taal: ENG]
https://bytebuds.com/


TABSTRACT: DATA VAN TABELLEN IN INGESCANDE OF PDF DOCUMENTEN
Wat moet je doen wanneer je een document ontvangt van iemand met heel belangrijke gegevens voor jou - maar je kan niet elektronisch aan die data aan omdat het om een ingescand document aat of een PDF? Tot nu kon je dan enkel zelf de data overtypen. Deze nieuwe dienst belooft dat het veel eenvoudiger zal gaan, en je de data gewoon kan extraheren om in een spreadsheet te importeren.
http://tabstract.io/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MADE IN VLAAMSBRABANT

Er zijn de laatste jaren steeds meer websites ontstaan die op professionele manier nieuws brengen uit hun regio - nieuws dat de inwoners van dat gebied interesseert, maar dat zij vaak niet in de klassieke kranten terugvinden. Deze site is daar een voorbeeld van: mooi van design, verzorgd van taal, en boordevol nieuwtjes: faits divers, aankondigingen van evenementen, maar ook economisch nieuws.
Ken jij zelf ook nog een dergelijke site met regionaal nieuws, die niet mag ontbreken in onze rubriek? Meld de site aan!
[Taal: NL]
http://www.madeinvlaamsbrabant.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MADE IN ANTWERPEN
Ook deze site brengt regionaal nieuws. De nadruk ligt echter wel eerder op economische berichtgeving, minder op faits divers. Daarvoor heeft bijvoorbeeld Gazet Van Antwerpen (de klassieke krant) in zijnonline versie wel meer aandacht.
http://www.madeinantwerpen.be
http://www.gva.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KR-NIEUWS.BE
Deze website brengt dan weer nieuws uit de regio Kortrijk.De lay-out van de website is iets minder en je treft er ook iets meer reclame aan. Maar de berichtgeving is wel erg divers: evenementen, verslagen, nieuws uit het gemeentebestuur en veel meer.
[Taal: NL]
http://www.kr-nieuws.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DINO'S BEKIJKEN VANUIT JE LUIE ZETEL
Dankzij Google kan je nu de mooiste natuurhistorische schatten uit 50 museu van 16 landen bekijken vanuit je luie zetel. De site heet Google Arts & Culture - Natural History. Er hoort ook een app bij voor Android en iOS. Via Streetview kan je de tentoonstellingen bezoeken, er zijn ook 360° video's en je krijgt zelfs een blik achter de schermen. De dino's van het Brusselse museum voor Natuurwetenschappen vind je op de derde link.
[Taal: ENG]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2766481
https://artsandculture.google.com/project/natural-history?hl=nl
https://www.google.com/culturalinstitute/beta/exhibit/fQJiRgnsYJgwIA?hl=nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE IDEALE WERELD

Geen tijd gehad om een van de leukste, meest satirische programma's te bekijken deze week? De Ideale Wereld mag je echt niet missen - op ontelbare manieren wordt het nieuws overgoten met een ironische en vooral hilarische kwinkslag. Wist je dat je alle afleveringen in hun geheel kan bekijken via de website van Canvas? Doen!
[Taal: NL]
https://www.canvas.be/de-ideale-wereld


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEKIJK VLAAMSE PRODUCTIES VAN ÉÉN ONLINE
De Vlaamse openbare omroep probeert zoveel mogelijk het digitale te integreren via de website. Dat ging in het begin aarzelend - zou het online kijken via de website niet het echte tv-kijken teveel kanibaliseren? Nu heeft de VRT echter ervoor gekozen om resoluut voor het digitale te gaan. Voortaan kan je volledige uitzendingen van (voornamelijk Vlaamse) producties tot één week na uitzending via de website bekijken. Het is ons echter niet meteen duidelijk of VRT hierbij landengrenzen hanteert zoals BBC of het Nederlandse "Uitzending gemist" - daar kan je immers enkel uitzendingen bekijken indien je (volgens jouw IP-adres) woont in Engeland of Nederland. De vraag dus aan onze Nederlandse lezers: probeer het eens even uit, en laat ons weten of het lukt?
[Taal: NL]
http://www.een.be
http://www.demorgen.be/tvmedia/eindelijk-een-zet-volledige-afleveringen-van-programma-s-online-b74d35d3/C9t4h/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Wachtrijen in Amsterdam bij Apple Store voor iPhone 7
http://www.ad.nl/amsterdam/wachtrijen-in-amsterdam-bij-apple-store-voor-iphone-7~a7c85b29/
- Gratis wifi in New York afgesloten na misbruik door daklozen
http://www.ad.nl/buitenland/gratis-wifi-in-new-york-afgesloten-na-misbruik-door-daklozen~a389f0b5/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Top 5 sporthoofdtelefoons
http://elektrozine.be/top-5-sporthoofdtelefoons/
- Lenovo’s Yoga Book: de laptop zonder toetsenbord
http://elektrozine.be/lenovos-yoga-book-de-laptop-zonder-toetsenbord/
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 -De iPhone 7 voorraden zijn zelfs voor de commerciële lancering al uitgeput
https://www.digimedia.be/News/nl/19978/de-iphone-7-voorraden-zijn-zelfs-voor-de-commerci-le-lancering-al-uitgeput.html
- 6.000 smartphones gehackt via een valse Pokémon Go-app
https://www.digimedia.be/News/nl/19982/6000-smartphones-gehackt-via-een-valse-pokemon-goapp.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gameaholics Anonymous: Gamers tot tien uur per dag gekluisterd aan video games
http://computertaal.info/2016/09/16/gameaholics-anonymous-gamers-tot-tien-uur-per-dag-gekluisterd-aan-video-games/
- Hoe hou je kinderen veilig op internet
http://computertaal.info/2016/09/15/hoe-hou-kinderen-veilig-op-internet/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse politie krijgt toegang tot server met communicatie van criminelen
https://tweakers.net/nieuws/115813/nederlandse-politie-krijgt-toegang-tot-server-met-communicatie-van-criminelen.html
- Onderzoeker omschrijft werkende hack op iPhone 5c San Bernadino-schutter
https://tweakers.net/nieuws/115805/onderzoeker-omschrijft-werkende-hack-op-iphone-5c-san-bernadino-schutter.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- 'Telenet, de Big Brother uit Mechelen'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-de-big-brother-uit-mechelen/article-opinion-753237.html
- Amerikaanse inlichtingencommissie komt met vernietigend rapport over Edward Snowden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amerikaanse-inlichtingencommissie-komt-met-vernietigend-rapport-over-edward-snowden/article-normal-753201.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Belgische Startups @ Techcrunch Disrupt San Francisco
http://www.technologium.be/belgische-startups-techcrunch-disrupt-san-francisco


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Sportfanaten zijn lyrisch over nieuwe live-tv functie van Twitter:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/sportfanaten-zijn-lyrisch-over-nieuwe-live-tv-functie-van-twitter
- Deze Facebookadvertenties van De Correspondent zijn supercreepy
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-facebookadvertenties-van-de-correspondent-zijn-supercreepy 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


25 JAAR LINUX: VAN HOBBY TOT GEBRUIKSVRIENDELIJK EN INNOVATIEF BESTURINGSSYSTEEM
Onlangs was het 25 jaar geleden dat de Finse programmeur Linus Torvalds aankondigde een eigen gratis besturingssysteem te maken. Wat aanvankelijk 'gewoon een hobbyproject' was, is een kwart eeuw later het belangrijkste besturingssysteem ter wereld. De meerderheid van alle servers op internet draait inmiddels op Linux, net als het populaire Android. (Bron: Hans Meijers)
De geschiedenis van Linux begint bij Unix (2) het besturingssysteem dat in de jaren 70 door AT&T werd ontwikkeld.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/25-jaar-linux-van-hobby-tot-gebruiksvriendelijk-en-innovatief-besturingssysteem.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Unixp


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TRADE N PLAY: GAMES RUILEN
Dit is een dienst waarbij jij jouw videogames kunt ruilen met andere gebruikers. De app zoektnaar andere gamers in jouw omgeving, welke games zij hebben, zodat jij games met hen kan ruilen en je nieuwe games kan spelen, zonder dat het jou een cent kost. Voorlopig enkel verkrijgbaar voor iOS.
http://www.tradenplay.com/


RADIO BELGIUM: 200 BELGISCHE RADIO'S OP JE MOBIELE TOESTEL


Deze mobiele app, waarvan naast de iPhone versie n ook een app uitgebracht werd voor Android, geeft je toegang tot een 200 Belgische ardio"s. Van Accen FM tot ZoeFM. Het leuke is dat je bij verschillende zenders ook de naam van de song die op dat moment speelt, alsook de hoes ken bekijken - voor zover die zender dat zelf aanbiedt uiteraard.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160909_02460949
http://simonschellaert.com/radiobelgiumP


PDF EXPERT 2.0 VOOR MAC
Of je nu met Windows of Mac werkt: het bewerken van een PDF is geen sinecure. Gelukkig is er nu voor de Mac deze tool, die zelfs de Apple Editors' Choice Award gekregen heeft. Je kan documenten tekenen met je eigen handtekeningen, je kan de tekst bewerken en afbeeldingen toevoegen, je kan PDF bestanden samenvoegen.
Een uitgebreide besprekin bij The Next Web.
https://pdfexpert.com/


SWIFT PLAYGROUNDS VAN APPLE: LEREN PROGRAMMEREN
Dezeapp voor de iPad zou, zo belooft Apple, programmeren voor iedereen leuk en gemakkelijk moeten maken. De app is vooral bedoeld voor kinderen, en wil henleren werken met de Swift-programmeertaal van Apple. Wat slim bekeken is, want zo blijven zij natuurlijk laterook in het Apple-wereldje vertoeven :)
http://www.apple.com/swift/playgrounds


MICROSOFT SPRIGHTLY: CONTENT CREËREN OP JE SMARTPHONE
Dit is een project van Microsoft Garage, het is dus experimenteel. Het is de bedoeling om content te creëren die je op de social media kan delen - eensoort mini catalogus, iets wat Sprightly de "collages" maakt. Een uitgebreide bespreking bij ZDNet
https://www.microsoft.com/en-us/garage/profiles/profile-sprightly.aspx
http://www.zdnet.com/product/microsoft-sprightly/


ADOBE LIGHTROOM UPDATE: WERKEN MET RAW
Wanneer je een foto maakt op een digitale camera, dan wordt die automatisch bewerkt vooraleer die geconverteerd wordt naar een positief bestandsformaat om de foto dan te bewaren. Maar dat betekent wel dat dat bestand gecomprimeerd wordt. En dat houdt verlies van detail in.
Bij RAW afbeeldingen gebeurt dat niet: wanneer de sluiter afgedrukt wordt, wordt de afbeelding niet verwerkt, maar wordt die in ongecomprimeerd formaat bewaard voor manuele bewerking. Dat is nu niet meteen weggelegd voor de meeste doorsnee gebruikers, maar voor amateur- en professionele fotografen is dit een echte must.
De nieuwe update van Lightroom laat je toe om die beelden te bewerken.
http://thenextweb.com/apps/2016/09/13/lightroom-brings-raw-photography-ios/
https://itunes.apple.com/app/id878783582


TICKR: EEN TIKKENDE KLOK


Dit is een app voor mensen met een Apple Watch, die van nostalgie houden (en hun batterij  nog sneller willen zien leeglopen). Het gaat namelijk om een app die voortdurend het getik van een mechanisch uurwerk nadoet. Er zijn nu eenmaal mensen die dit geluid geruststellend vinden, voor wie het helpt om in slaap te geraken. Je kan zelfs het geluidje kiezen op de SoundCloud pagina van de app.
http://www.applewatchtickr.com/
https://soundcloud.com/tickr-app
http://thenextweb.com/apps/2016/09/05/make-your-apple-watch-sound-like-a-mechanical-one-for-some-reason/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Bij huwelijken uit berekening blijken later vaak grote rekenfouten te zijn gemaakt.
-C.J. Wijnaendts Francken-