Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/9/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 971 van 10/9/2016Gegroet lezer,
Een bericht dat wij deze week nog niet konden verwerken, maar dat Facebook van zijn smalste kant laat zien. Toen een Noorse krant op zijn website een samenvatting bracht van de meest iconische foto's van de voorbije decennia, foto's die de opinie van de wereld beïnvloed hebben, oordeelde Facebook dat één van die foto's niet door de beugel kon. Op de beroemde foto van het Napalm-meisje, dat de publieke opinie in de VS deed kantelen, staat namelijk ... een bloot meisje. En blote kinderen, dat mag niet volgens Facebook. De foto werd verwijderd. En zelfs toen de krant protesteerde bij Facebook, was het antwoord van Facebook laconiek: we kunnen geen uitzondering maken, blote kinderen dat kan niet op onze website.

Een incident dat alle uitgevers die zo nauw samenwerken met Facebook - een samenwerking die hen ongetwijfeld veel lezers opbrengt, en dus ook veel reclame-inkomsten - toch aan het nadenken moet zetten. Is het echt wel slim om editoriale beslissingen aan Facebook toe te vertrouwen? Een website die vandaag zus en morgen zo beslist, waardoor hun artikels vandaag laag en morgen hoog in de nieuwslijn van de gebruikers verschijnen? En die bovendien eigenhandig beslist welke van hun artikels eigenlijk wel "passen" en welke niet?

De verleiding voor onze redactie om ook via Facebook te werken werd met de jaren sterker. We zouden er veel meer lezers kunnen bereiken dan we nu doen. En misschien via discussies meer interactie kunnen hebben met onze lezers, wat meer engagement en meer loyaliteit zou meebrengen, als je alle marketingblogs mag geloven. Maar we wilden dat niet - en dit incident heeft ons versterkt in deze beslissing. Niet dat wij wereldschokkend nieuws brengen, dat ons zou kunnen blootstellen aan censuur maar principes moeten er zijn...

Maar onze lezers hebben natuurlijk het laatste woord. De dag dat jullie het een hinderpaal vinden dat wij niet op Facebook aanwezig zijn, laat het ons weten?

Veel leesplezier met dit nummer gewenst, dat ongewild iets korter is dan u van ons gewend bent.

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE: 7/9 VOORSPELLINGEN, GROTE KUIS IN APP STORE, EN OPNIEUW EEN BUG
Goed en slechts nieuws van het Apple-front.

7 september: de glazen bol
Om te beginnen is er het feit dat 7 september nadert, de dag dat Apple een persconferentie geeft. Waarover die gaat is niet bekend, en de vele waarnemers hebben hun eigen glazen bol bovengehaald om hun eigen voorspellingen te doen.

Dat er een iPhone7 voorgestald zal worden, lijkt boven twijfel te staan. De datum van "7" september werd uiteraard niet voor niets gekozen. Die zou vooral verbeteringen aan de camera moeten bevatten, zo meent Bloomerg. En mogelijk komt er ook een nieuwe Apple Watch, die beter je gezondheidsgegevens moet noteren. De vele voorspellingen van de waarnemers heeft TechMeme op een rijtje gezet. Donderdag weten we of ze gelijk hadden! (1)

Grote kuis
Ook het tweede bericht is positief voor Apple: het kondigt namelijk aan dat het grote kuis gaat houden in zijn Apple Store. Die staat immers boordevol met apps, en velen daarvan worden amper gedownload of helemaal niet geüpload nadat zij voor het eerst in de Store gezet werden.

Apple heeft daarom een brief gestuurd naar de ontwikkelaars, om hen op de hoogte te brengen dat apps die niet langer wereken zoals bedoeld, de huidige richtlijnen, of verouderd zijn, binnenkort uit de Store verwijderd worden. Apps die crashen bij het lanceren ervan zullen meteen verwijderd worden.
Meer bij TheNext Web (2)

Patch voor Safari en OS X
Het derde bericht tot slot is dan weer een kaakslag voor Apple. Waar het bedrijf in de toekomst een ijzersterke reputatie had op vlak van veiligheid, zijn er de laatste maanden steeds meer bugs ontdekt en zwakke plekken waarvan mensen met slechte bedoelingen gebruik kunnen maken om bezitters van iOS en MacOS toestellen aan te vallen.

Verleden week moest er al een dringende fix uitgebracht worden voor iOS, en dit weekend bracht Apple dan weer een patch uit vor de Safari browser op de desktop en de desktop. En neen, hier hebben wij geen fout getikt: waar je bij het Windows besturingssysteem hetzelfde OS gebruikt voor desktop en laptop, koos Apple voor zijn desktop toestellen voor het MacOS, terwijl de Macbooks steeds meer naar het besturingssysteem voor de smartphone, iOS, toegroeiden.

Meer bij Motherboard.
http://www.techmeme.com/160904/p1#a160904p1
http://thenextweb.com/apple/2016/09/01/apple-will-begin-to-remove-apps-nobody-cares-about-from-the-app-store/
http://motherboard.vice.com/read/apple-patches-safari-os-x-vulnerabilities-after-iphone-jailbreak-nsoWEES VOORZICHTIG MET HET KOPPELEN VAN JOUW DATA AAN HUURWAGENS...
Het digitale dringt steeds meer in ons dagelijkse leven binnen. En met dat digitale ook de dreigingen op hacken, virussen, het stelen van data. Bij iets wat duidelijk herkenbaar is als een "computer", zoals de desktop computer of de laptop, hebben we de neiging om voorzichtig te zijn. We hebben een antivirus, we openen geen bestanden van onbekenden, we scannen onze computer regelmatig.

Bij een tablet of smartphone zijn we al minder voorzichtig. Geef toe: heb jij een antivirus op je smartphone staan? En bij sommige andere toestellen die toch ook met het internet verbonden zijn, denken we niet eens aan een bescherming.

Toch is het nodig. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een auto. Vroeger was dat een analoog voertuig, nu is het digitaal. Je stapt in de huurauto en koppelt jouw gsm of ander toestel aan het in-car netwerk. Maar wis je ook alle koppelingen nadat je de auto teruggebracht hebt bij het verhuurbedrijf? Wanneer je surft op een computer die niet van jou is, dan zit de gewoonte om onze surfgegevens te wissen al ingebakken. Bij huurauto's nog niet.

En dus kan het gebeuren dat deze in-car systemen de door jou ingevoerde GPS-gegevens onthouden (waaronder jouw werk- en thuisadres!), mobiele telefoonnummers, de gegevens van jouw contacten, de logs van je gesprekken, zelfs je sms-boodschappen.

Daarom deze praktische raadgevingen, die we vonden bij DarkReading en die door het Amerikaanse FTC gegeven worden:

- koppel je smartphone of ander toestel niet met het infotainment systeem enkel en alleen om het te herladen. Gebruik beter de adapter in de sigarettenaansteker, en niet de aansluiting via de USB poort, want die zou jouw gegevens kunnen overzetten.
- koppel je toestel toch met het infotainmentsysteem, dan krijg je in het begin een bericht dat vraagt welke soort informatie jij wil delen met het systeem. Zorg ervoor dat je enkel de hoogstnodig informatie geeft! Geef bijvoorbeeld toegang tot jouw contacten wanneer je het ook wil gebruiken om mensen te bellen maar niet wanneer je enkel muziek wil spelen.
- Vooraleer de auto terug te brengen moet je al jouw persoonlijke gegevens wissen uit het infotainment systeem. In de instellingen van het systeem zou je een lijst moeten kunnen vinden van alle toestellen die gekoppeld zijn aan het systeem, waarna je de instructies moet volgen om de data te wissen. Bij twijfel vraag je advies aan de verhuurder van de wagen.
http://www.darkreading.com/iot/ftc-warns-travelers-about-cybersecurity-risks-of-rental-cars/d/d-id/1326787ENORME TEGENSLAG VOOR SAMSUNG: ROEPT NOTE7 TERUG WEGENS PROBLEEM MET BATTERIJ
De Samsung Note toestellen zijn enorm populair. En de nieuwste versie van deze reeks, Note 7, ging dan ook als zoete broodjes over de toonbank nadat hij een maand geleden gelanceerd werd. Mooi voor het bedrijf, dat stilaan Apple van de troon aan het stoten was als maker van de meeste geavanceerde toestellen.

Maar Samsung moet nu een heel bittere pil slikken, die een enorme opdoffer is voor zijn reputatie. Want het bedrijf heft miljoenen nieuwe Galaxy Note 7 smartphones moeten terugroepen, na een probleem met de batterij. Wat is er aan de hand?

Wel, de batterij van dit toestel is, zoals bij vele andere smartphones, een lithium-ion batterij. En het minste foutje bij de productie ervan kan ervoor zorgen dat zij niet alleen verhitten, maar zelfs ontploffen! En dat is wat bij sommige telefoons gebeurd is.

Wereldwijd werden er 'slechts' 35 gevallen vastgesteld van Note7-toestellen met een prolematische battterij, maar toch neemt Samsung het zekere voor het onzeker en roept het voor alle veiligheid de 2, miljoen al verkochte toestellen terug.

Slikken dus voor Samsung, vooral als je weet dat Apple naar verwachting volgende week zijn nieuwe iPhone 7 zou voorstellen. Samsung heeft naar eigen zeggen 2 weken nodig om vervangtoestellen te leveren voor de Note7, en die periode zou de gebruiker wel eens kunnen laten twijfelen of een nieuwe iPhone geen betere keuze is. Samsung heeft daarom een extra premie voorzien van 25$ voor wie toch wacht op zijn vervangtoestel. Maar is dat genoeg?

Meer bij Recode, BBC en CNN Money.
http://money.cnn.com/2016/09/02/technology/samsung-galaxy-note-7-recall/
http://www.bbc.com/news/business-37253742
http://www.recode.net/2016/9/2/12777696/samsung-note-7-recall-credit
TERUG NAAR SCHOOL: LAAT ONENOTE JE WISKUNDE TAKEN OPLOSSEN!
Onze studentjes zijn nog maar pas, misschien met grote tegenzin, naar school getrokken. Maar wij hebben goed nieuws voor hen, dat hen wellicht zal opvrolijken.

De notitie-app van Microsoft OneNote heeft namelijk een extra functie gekregen die hen het leven kan vergemakkelijken. De nieuwste update van OneNote bevat namelijk de Ink math assistent. Die zet niet alleen de vergelijkingen die je manueel neerschrijft op het touchscherm om in formules, maar lost die sommen ook nog eens op!

Het is echter niet de bedoeling dat je deze tool als een spiekbriefje gebruikt om enkel de oplossing te weten te komen. Neen, de tool geeft je ook een duidelijke stap-voor-stap uitleg over hoe je de vergelijking moet oplossen.

Het valt te vergelijken met wat Microsoft onlangs deed met Editro in WOrd, dat je helpt bij grammaticale en stijltips bij teksten, door middel van Artificiële Intelligentie.

Meer bij The NExt Web.
http://thenextweb.com/microsoft/2016/08/30/onenote-can-now-math-homework/
WORDT OPENOFFICE OPGEDOEKT?

De kantoorsuite Office van Microsoft lijkt wel alomtegenwoordig. En eerlijk gezegd is bijvoorbeeld de tekstverwerker Word van dit pakket onovertroffen. Erg uitgebreid, maar toch ook geschikt voor simpele tekstverwerking.

Nu is Office de laatste jaren erg betaalbaar geworden, met het Office 365 abonnement. Dat geeft je meteen ook recht op de nieuwste updates. Maar dat was niet altijd zo. Vroeger was Office duur, en moest je om de 3 jaar een nieuw pakket aankopen. Het aantal illegale kopieën van Office was dan ook erg hoog, en er was ruimte voor een alternatief dat gratis én open source was. Je had dan ook OpenOffice en 'concurrent' LibreOffice.

Helaas is het werk aan OpenOffice de laatste jaren stilgevallen. De ontwikkelaars hadden niet meer de tijd of zin om er verder aan te werken. De laatste stabiele release dateeert al van oktober 2015, en in 2014 kwamen er slechts twee updates uit.

In een mail heeft de Vice President van Apache Open Office dan ook aangekodigd dat overwogen wordt om het programmma helemaal stop te zetten. Een spijtige zaak - maar je kan natuurlijk nog altijd terecht bij LibreOffice...
http://arstechnica.com/information-technology/2016/09/openoffice-after-years-of-neglect-could-shut-down/

Wij ontvingen deze rechtzetting, die wij graag publiceren:
Uw artikel rond OpenOffice vat het arstechnica-artikel verkeerd samen.
De open source community is niet verdrongen door het commercieel pakket, maar bijna alle ontwikkelaars hebben OpenOffice verlaten, om in plààts daarvan aan LibreOffice te werken.
LibreOffice is ontstaan uit een kopie van OpenOffice toen Oracle het bedrijf Sun overnam. Dit uit onvrede met (licentie-)veranderingen die Oracle wou doorvoeren.
DOET ONZE VERSLAAFDHEID AAN FACEBOOK, TWITTER EN CO DE ECONOMIE SLABAKKEN?
Dat is althans wat een professor aan de Princeton universiteit, ene Alan Blinder, vermoedt. Hij vroeg zich af hoe het eigenlijk komt dat de economie in de VS stagneerde, ondanks het feit dat de economie zich herpakt heeft na de grote recessie.

In de 20e eeuw hebben werknemers elk jaar hun productiviteit met 2,3% verhoogd. Daardoor kregen zij ook  meer geld, en het inkomen verdubbeld als het ware elke generatie. Maar sinds het einde van de grote recessie is er geen verbetering meer gekomen in de productiviteit.

De professor meent dat dit te wijten is aan onze gewoonte om te tweeten, Snapchatten, Facebooken en meer, terwijl we eigenlijk aan het werk zouden moeten zijn. Het lijkt een logische verklaring, maar het blijft een theorie, naastde vele andere theorieen die daarover bestaan.

Lees meer bij NPR.
http://www.npr.org/sections/alltechconsidered/2016/09/05/488686198/why-your-facebook-habit-at-work-makes-economists-worry
http://thenextweb.com/facebook/2016/09/06/facebook-habit-destroying-us-economy-stop/
APPLE EVENT: HOE DE HELE WERELD WEER ADEMLOOS TOEKEEK... EN HOE THE REGISTER WEER NIET MOCHT DEELNEMEN
Elke keer lijken we er weer in te trappen. Waar we aankondigingen van fabrikanten zoals Lenovo, Samsung, en zelfs van Microsoft hoogstens met één artikel vereren wanneer zij iets nieuws uitbrengen, lopen we net als de andere media netjes aan de leiband van de Apple PR-machine. Weken op voorhand brengen we de voorspellingen van de verschillende "bronnen dicht bij het bedrijf", voorspellingen die van alle kanten bestudeerd worden door waarnemers, waarna er artikels pro en contra verschijnen, zoals bij de vervanging van de 3,5 mm audio jack voor je oortjes. Vooral het feit dat er nu draadloze (mini) oortjes zijn, die je gegarandeerd binnen de week verloren zal zijn, roept veel commotie op.

En wanneer dan de dag aangebroken is, dan doen we het nog eens: berichtgeven over de dingen die Apple écht voorstelt. Welnu. Het is een iPhone 7. Die heeft een dubbele camera (net zoals andere fabrikanten). Die is tot op zekere diepte waterdicht (net zoals andere fabrikanten). En hij is... In Het Zwart! Maar een zwart zoals je nog nooit gezien hebt, uiteraard.

En er is een nieuwe Apple Watch. Die heeft GPS. En je zal er... Pokémon op kunnen spelen! Een speciale editie in samenwerking met het modehuis Hermès is verkrijgbaar met verschillende bandjes. En een andere speciale editie in samenwerking met Nike is dan weer gefocust op je fitness prestaties.

Het persbericht van Apple zelf staat uiteraard vol met "ongelooflijke voorzieningen voor fitness en gezondheid". De Nike+ zou "het beste smartwatch ter wereld voor hardlopers en sporters" moeten worden. En bij de Hermès watches heeft Apple het over een "elegante sieraad voor de pols is verkrijgbaar in nieuwe kleuren, waaronder Rose Jaipur, Étoupe en Bleu Agate".

Mogen wij hierbij ons afvragen waar de creativiteit, de innovatie gebleven is die Apple in het verleden altijd uitgestraald heeft? Maar, net zoals iedereen hard protesteert wanneer Facebook een nieuwe stunt uithaalt, om dan vervolgens toch netjes bij Facebook te blijven, zo zal je hoogstwaarschijnlijk in de volgende dagen heel wat negatieve kritieken krijen op de nieuwigheden van Apple, inlusief het verwijderen van de 3,5 mm phone jack. Waarna iedereen tot de orde van de dag terugkeert, en netjes in de rij gaat staan om zijn nieuwe (dure) toestel te kopen. Business as usual...

Lees de vele commentaren via TechMeme (1)

Toch nog even dit. Een artikel bij The Register dat wij je niet willen onthouden, en dat gaat over de manier waarop Apple omgaat met media die redelijk kritisch staan tegenover het bedrijf, zoals The Register (2)
http://www.techmeme.com/160907/p12#a160907p12
http://www.theregister.co.uk/2016/09/07/reg_effort_to_attend_iphone_7_launch/SIMPELE TRACKERS DOEN HET WÉL GOED, SMART WATCHES MET APPLE WATCH VOOROP NIÉT...
Opmerkelijke cijfers: volgens IDC zou de verscheping van de Apple Watch met maar liefst 58% gedaald zijn ten opzichte van het jaar tevoren. En dat wil echt niet zeggen dat Apple een "slecht" slim uurwerk gemaakt heeft, het is gewoon een nieuwe "soort" producten die eigenlijk niet aanslaat.

Want alle slimme uurwerken werden minder verkocht - 27,2 % tegenover het jaar tevoren. Daartegenover is de verkoop van eenvoudige health trackers, meestal gewone bandjes met wat elektronica in, flink gestegen, met 48% tegenover het vorige jaar. Het toestelletje dat in deze categorie het populairste is, is de Fitbit.

Opmerkelijke cijfers dus, vooral in het licht van de aankondiging die Apple deze week naar verwachting zal doen van nieuwe toestellen - zeker een iPhone7, en mogelijk ook een nieuwe Apple Watch...

Meer bij ZDnet
http://www.zdnet.com/article/fitbit-leads-wearables-market-as-apple-watch-sales-decline/NIEUWE LG SMARTPHONE GEEFT DE GEBRUIKER TERUG  VRIJHEID
Er was eens... een tijd dat je als gebruiker veel meer vrijheid had met je smartphone. Die had toen een batterij die je kon uitnemen, zodat je, als je een intensieve gebruiker was en niet toekwam met één batterijlading, een reservebatterij op zak kon hebben en die gewoon kon wisselen wanneer het mment daar is. En je toestel had ook een sleufje om een geheugenkaart in te steken, zodat je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je muziekcollectie kon wisselen, of gewoon om het interne geheugen van het toestel uit te breiden.

Die tijd is voorbij. Apple begon ermee, en andere fabrikanten volgden: de batterij werd vastgelijmd, de sleuf voor de SD-kaart verdween. Gewoon omdat het meer toestellen doet verkopen: is de batterij van je toestel versleten, dan moet je een heel toestel kopen in plaats van enkel een nieuwe batterij. En in het geval van het externe geheugen: een toestel met meer intern geheugen kost véél meer dan wat een geheugenkaartje van die capaciteit zou kosten.

Een lange intro, om aan te geven dat er eindelijk een fabrikant is die deze trend ombuigt. LG heeft namelijk met zijn nieuwe toestel, de LG V20, niet alleen een dubbele camera op het toestel gezet, maar ook de batterij uitneembaar gemaakt en een sleuf voorzien voor de SD-kaart. Dat maakt dit toestel uitstekend voor professionals, die graag een extra batterij op zak hebben. Audiofielen zullen tevreden zijn: LG koos ervoor om de standaard 3,5 mm audiojack te behouden op dit toestel.

Een uitgebreide bespreking bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/lg-v20-announced-removable-battery-microsd-and-secondary-display-make-it-an-enterprise-contender/APPLE: NADAT DE STORM IS GAAN LIGGEN. GRAPPIGE COMMENTAREN, MAAR OOK INTERESSANTE BESPREKINGEN
Na ons op zijn minst ironisch tenoemen artikel van gisteren over de Apple presentatie, keren we toch even terug naar die aankondiging om enkele aspecten ervan te bekijken. Maar dat doen we niet zonder eerst te verwijzen naar een supergrappige samenvatting van Twitter-commentaren op de aankondiging van Apple. Steeds meer geld vragen, terwijl steeds minder opties aangeboden worden, is een vaak weerkerend thema. En het feit dat de nieuwe AirPods zo gemakkelijk te verliezen zullen zijn doet velen voorspellen dat er binnenkort een gps in de AirPods zal zijn, en dat Apple dan een "Find my Airpod" dienst gaat aanbieden! (1)

Maar genoeg de draak gestoken - uiteraard bevat de nieuwe iPhone heel wat nieuwigheden die misschien wél de moeite waard zijn om het nieuwe toestel aan te schaffen. Apple zelf schuift de nieuwe camera's als doorslaggevende factor naar voren. Bij The Next Web gingen ze dieper in op die nieuwe camera's, en maakten ze ook foto's om te zien of het allemaal waar is wat Apple beweert (2).

Tot slot toch nog een artikel bij Niemanlab.org, dat het heeft over de gevolgen van het afschaffen van de 3,5 mm audiojack voor journalisten. Want heel wat journalisten gebruiken hun iPhone om reportages te maken, zijn cameraman, reporter in één. En voor hen zou het wel eens een probleem kunnen zijn dat zij, bij het maken van een opname via een microfoon die nu via de Lightning poort aangesloten moet worden, ondertussen hun toestel niet kunnen opladen.

De meeste commentaren zijn allemaal gissingen, in afwachting van echte testen in het dagelijkse leven van de nieuwigheden die Apple voorgesteld heeft. Wie weet valt het allemaal wel mee? WIj horen dus graag van jou, wanneer je 150 euro of meer neergeteld hebt voor de AirPods!
http://thenextweb.com/apple/2016/09/08/heres-how-twitter-reacted-to-the-iphone-7-launch/
http://thenextweb.com/apple/2016/09/07/apple-announced-real-time-collaboration/
http://www.niemanlab.org/2016/09/apple-is-eliminating-the-headphone-jack-on-the-new-iphone-what-does-that-mean-for-reporters/LINKEN NAAR ILLEGALE CONTENT MAG NIET, ZO OORDEELT RECHTBANK
Even, om alle misverstanden uit de weg te ruimen, verduidelijken dat het arrest van het Europees Hof van Justitie het duidelijk heeft om commerciële websites die doorlinken naar sites waar illegale content gepubliceerd wordt, in casu een foto van een fotomodel die in PlayBoy verschenen is.

Concreet gaat het om een zaak waarbij er op een Australische website uitgelekte foto's te zien waren van het Nederlandse naaktmodel Britt Dekker; Playboy bezit de auteursrechten van die foto's, en in Nederland wordt Playboy uitgegeven door Sanoma.

Toen de Nederlandse website Geenstijl in oktober 2011 een link publiceerde naar die uitgelekte foto's, op de Australische site, spande Sanoma een procedure in tegen de site om die link te laten verwijderen. In een eerste instantie besliste de rechter dat het plaatsen van de link niet illegaal was, in hoger beroep werd beslist dat het wél illegaal is, wanneer de site die de link plaatst een winstoogmerk heeft.

En dat maakt het natuurlijk wel wat ingewikkelder, want er bestaat haast geen website van een vzw die toch ook advertenties plaatst om de kosten voor hosting te compenseren...

Meer bij Tijd(1). De volledige tekst van de beslissing vind je op de tweede link (2). En de derde link is een nieuw initiatief van Kennisland, dat een lijst wil samenstellen van alle uitzonderingen die toegestaan zijn op de auteursrechten, met andere woorden: wanneer je bijvoorbeeld toch een auteursrechtelijk beschermd werk mag gebruiken in de klas, als illustratie in een journalistiek artikel , enz. Om te volgen!
http://www.tijd.be/ondernemen/media_marketing/Linken_naar_illegale_foto_s_mag_dan_toch_niet.9806757-3133.art
https://drive.google.com/file/d/0B0fMkQMkLWs7cWlzRkZWNGc2cFk/view
https://www.kl.nl/nieuws/kennisland-launches-copyrightexceptions-eu/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!IFA: DE HEALTH-TRACKERS
Wanneer je het ons vraagt, waarom de smart watches niet echt aanslaan, dan is het antwoord simpel: zij willen teveel doen, en dat vraagt teveel batterijkracht. Steevast zullen wij verwijzen naar onze LifeTrack, die een jaar toekomt met zijn batterij, stappen, verbruikte calorieën, slaap noteert en dit alles communiceert met de bijhorend app.

Een echt "slim" uurwerk zoals de Apple Watch toont weliswaar ook meldingen van je smartphone op je scherm, maar je kan je slaap niet noteren (want dan ben je het uurwerk aan het herladen), en de batterijduur is bedroevend laag (max. 24u).

Toch blijven verschillende bedrijven aan health trackers werken, de ene al "slimmer" dan de andere. Op de IFA beurs in Berlijn vielen er twee berichten te rapen.

TomTom 3 modellen
Om te beginnen: TomTom, vooral bekend van zijn GPS toestellen, heeft nu drie nieuwe fitness trackers uitgebracht.

Het goedkoopste is er de TomTom Touch, die $129 kost, hartslag, slaap, stappen en caloriën meet maar ook enkele meldingen van je smartphone vertoont. Dit gaat weliswaar ten koste van de batterij: 5 dagen max, maar het toestelletje heeft als bijzondere kenmerk dat het ook je lichaamsvet en je spiermassa kan schatten.

Het tweede toestel is de Spark 3, die nu ook GPS tracking bevat en in verschillende versies verkrijgbaar is, naargelang je behoefte, met of zonder oortjes, met of zonder hartslag monitoring, enz. Van $129 tot $249.

Tot slot de Adventurer - een speciale versie van de Spark 3 die ook een ingebouwde barometer bevat en $349 kost. Meer bij The Verge (1)

Withings doet het 45 dagen
Een andere fabrikant is Withings. Die heeft nu een stainles steel slim uurwerk / fitness tracker uitgebracht, die er, in tegenstelling tot andere slimme uurwerken, helemaal niet futuristisch uitziet, maar volledig retro is. Het scherm bevat wijzers, en ook jouw dagelijkse pogingen om je doel te bereiken worden in de vorm van wijzers weergegeven.

Maar in tegenstelling tot vorige versies is er ook een kleine LCD display waarop meldingen vertoond worden, afkomstig van je Android of iOS toestel: oproepen, mails, sms boodschappen, meldingen van je agenda. En ook je hartslag wordt opgehaald, elke 10 minuten.

Ondanks deze drukke activiteiten is de batterijduur verbazend lang: maar liefst 25 dagen! En na die 25 dagen gaat hij nog 20 dagen verder gaan, maar dan zonder elke 10 minuten je hartslag te meten.

Een indrukwekkende prestatie. BIj Alphr werd het uurwerk getest, en je kan er een uitgebreid bespreking lezen.
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/9/1/12732734/tomtom-touch-tracker-heart-rate-price-specs-body-fat
http://www.alphr.com/smartwatches/1004253/withings-steel-hr-review-hands-on-the-heart-rate-watch-with-month-long-battery


INTRIGEREND: EXOSKELET-HANDSCHOEN ALS INPUT VOOR VR GAMES
De mogelijkheden die Virtual Reality bieden zijn enorm. Maar de manier waarop we interageren met de VR staan nog niet op punt. In een VR omgeving bijvoorbeeld "zie" je voor jou uit naar het landschap, maar het omdraaien om achter jou te zien in VR, daarvoor is een fysieke draaibeweging nodig in het echt die je je uitgangspunt tegenover je beginhouding laat verliezen bijvoorbeeld - tenzij je op een stoel met een leuning zit.

Toch komen er stilaan, week na week, berichten over nieuwe manieren om VR en werkelijkheid te combineren, op een manier die onze hersenen kunnen 'begrijpen', waarbij onze zintuigen in de reële wereld en hetgeen gebeurt in de virtuele wereld naar elkaar toegroeien.

Zo ook een exoskelet handschoen de Dexmo. Deze high-tech glov past nauwkeurig om je hand, en zet jouw échte bewegingen om in interactie in de VR wereld. Zo zou je dingen in VR kunnen "voelen" met je hand. De gamer denkt dan natuurlijk aan het krommen van de vinger rond de trekker van een digitaal geweer in de VR wereld, maar de 'dirty minds' zien dan natuurlijk al toepassingen om virtuele seks-stoeipoezen te bepotelen...

Meer bij Engadget
https://www.engadget.com/2016/08/24/dexmo-exoskeleton-glove-force-feedback/NIEUWE HARD- ÉN SOFTWARE VAN PEBBLE
Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van health trackers, al dan niet verpakt in slimme uurwerken. Zo'n nieuw hebbeding interesseert ons altijd. Zoals de nieuwe Pebble, een slim uurwerk dat via crowdfunding op de markt gekomen is.

De Pebble Time 2, een Kickstarter project, komt in de volgende maanden uit. Belangrijk daarbij is te weten dat er ook nieuwe firmware bijhoort en software om je gegevens te noteren - software die je ook kan gebruiken voor de huidige modellen zoals de Pebble Time Steel, de Pebble Time Round en de Pebble Time.

Bij deze software zijn de voornaamste nieuwigheden een update aan de tijdlijn, met Quick View. Daarmee zie je wat er die dag op je agenda staat. Met App Glances krijg je informatie vanuit je apps, zonder ze te moeten openen. Er is een Quick Launch, waarbij je vier favoriete apps elk kan toewijzen aan een button.

Maar het belangrijkste is natuurlijk de nieuwe Health app. Die werd zo simpel en overzichtelijk mogelijk gehouden.  De wekelijkse samenvatting is daarbij gelukkig terug ingevoerd. En je kan de app oproepen door op de up-knop van je wijzerplaat te drukken, zodat het ggemakkelijker is om je stappen- en slaapactiviteit te volgen.

Een uitgebreide bespreking met foto's bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/pebble-launches-version-4-0-designed-to-maximize-your-ability-to-glance-and-go/


 


 
 
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een humorist is iemand wiens vrolijkheid van zijn hart naar zijn hersenen is verhuisd.
-Otto Weiss-


 
De nieuwe oogst


   
CUTE EMERGENCY: VOOR DIERENLIEFHEBBERS
Een mooi voorbeeld van hoe een commerciële website mensen via leuke (wat zeg ik: schattige!) tweets van honden en katten naar zijn website kan lokken, waar je dan producten kan kopen.
Het leuke is: je kan de leuke foto's gewoon via d twitter-account volgen, je moet helemaal het commerciële gedeelte niet doorlopen. Maar oh, hoe schattig zijn onze dierenvrienden!
http://twitter.com/CuteEmergency


BLOCKDUST: MAAK MUZIEK IN JE BROWSER
De meeste professionele muzikanten maken gebruik van gespecialiseerde software zoals Logic en Ableton. Maar wil jij, als amateur-muzikant, zelf je inspiratie uitwerken, dan kan je dat online in je browser doen. Er zijn tools zoals Google Music Lab en Incredibox, maar nu is er een nieuwkomer, die wel opvalt door zijn erg mooie interface. Het is een open source project dat een beetje werkt zoals Lego, in die zin dat je met bouwblokken van geluidjes speelt, verpakt in gekleurde blokken in allerlei vormen. Om uit te proberen!
http://thenextweb.com/creativity/2016/08/26/blokdust-beautiful-music-browser/
http://blokdust.com/


NODECAD: 3D TEKENEN

Hoe krachtig zijn onze computers toch geworden, hoe geavanceerd onze browsers, dat je gewoon in je browser dingen kan doen waarvoor je vroeger een hoogst gesofistikeerd programma nodig had en een supercomputer...
Bij Nodecad kan je gewoon online, in je browser, 3D tekeningen maken. Je gaat uit van enkele basisvormen, waarop je verder kan bouwen.
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/nodecad/20903/
http://www.nodecad.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: Q2-APP
Sinds kort is de tv-zender 2B omgevormd tot Q2.be, om de nauwe band te beklemtonen met radiozender Q-music. En nu is er ook een app die het mogelijk maakt om zowel radio als tv-programma's live of uitgesteld te bekijkekn/beluisteren.
http://q2.be/q-appVRIJDAG MULTIMEDIA: DE SCHEDELS VAN DE TUDORS

Niet echt een gezellig onderwerp, maar het toont wel aan wat de kracht is van VR en het internet.In 1982 werd namelijk een schip uit de diepten van de zee gehaald, dat 500 jaar geleden gezonken was. Aan boord zaten bijna 500 bemanningsleden. In een samenwerking tussen verschillende wetenschappelijke instituren werden nu de schedels die in het schip aangetroffen werden, via het internet in 3D schikbaar gesteld voor andere wetenschappers. De bedoeling is dat deze beenderen de wetenschappers ons meer kunnen vertellen over de manier van leven toen.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2760501
http://www.virtualtudors.org/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Slachtoffers Almelo-hack staan compleet machteloos'
http://www.ad.nl/binnenland/slachtoffers-almelo-hack-staan-compleet-machteloos~abf886fc/
- Nederland eindelijk bij eerste iPhone 7-landen
http://www.ad.nl/digitaal/nederland-eindelijk-bij-eerste-iphone-7-landen~a91196f4/
 
 
  *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - 6 zaken die je moet weten over de PlayStation 4 Pro
http://elektrozine.be/6-zaken-moet-weten-playstation-4-pro/
- Top 5 activiteitstrackers
http://elektrozine.be/top-5-activiteitstrackers/


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Facebook wil de Belgische KMO helpen om internationaal te gaan
https://www.digimedia.be/News/nl/19954/facebook-wil-de-belgische-kmo-helpen-om-internationaal-te-gaan.html
- Apple onthult de iPhone 7: geen verrassing, en geen 3,5 mm jack!
https://www.digimedia.be/News/nl/19952/apple-onthult-de-iphone-7-geen-verrassing-en-geen-35-mm-jack.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 

- CSV Pad: bekijk CSV-bestanden
http://computertaal.info/2016/09/08/csv-pad-bekijk-csv-bestanden/
- E-mail sourcer light – verzamel mailadressen terwijl je surft
http://computertaal.info/2016/09/07/e-mail-sourcer-light-verzamel-mailadressen-terwijl-surft/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Europese Commissie trekt voorstel fair use policy bij roaming in
https://tweakers.net/nieuws/115533/europese-commissie-trekt-voorstel-fair-use-policy-bij-roaming-in.html
- 'Providers gaan Belgen informeren als hun pc deel is van botnet'
https://tweakers.net/nieuws/115519/providers-gaan-belgen-informeren-als-hun-pc-deel-is-van-botnet.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Musk verbijsterd over ontplofte raket
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/musk-verbijsterd-over-ontplofte-raket/article-normal-750435.html
- Moederbedrijf Google gaat experimenteren met dronebezorging
https://tweakers.net/nieuws/115499/moederbedrijf-google-gaat-experimenteren-met-dronebezorging.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Lifepower A2: het draagbare stopcontact voor iedereen - Technologium
http://www.technologium.be/lifepower-a2-draagbare-stopcontact-iedereen
- Volkswagen zoekt Chinese partner voor bouw nieuwe elektrische modellen
http://www.technologium.be/14105


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Televisie in België dood? Dit onderzoek bewijst het tegendeel:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/televisie-in-belgie-dood-dit-onderzoek-bewijst-het-tegendeel
- Hoe Belgische banken zich achter de schermen voorbereiden op de Fintech-storm
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-belgische-banken-zich-achter-de-schermen-voorbereiden-op-de-fintech-storm*** WIJS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TWITTER: AL JE TWEETS ARCHIVEREN

Wil je voor jezelf een archief aanmaken van alle tweets die je zelf al verstuurd hebt? Dat kan.
Ga naar je Instellingen (klik op jouw eigen logo rechts bovenaan de pagina)
Kies vervolgens in de balk links Account, en daar Je Twitter gegevens. Daar zie je onder andere welke toestellen gebruikt zijn om toegang te krijgen tot jouw Twitter account, wat het nummer is dat gekoppeld is aan jouw account, je inloggeschiedenis en meer.
Helemaal onderaan, bij Overige Gegevens, staat "Twitter Archief". Klik hierop o je hele Tweet-geschiednis te downloaden.
https://twitter.com/settings/your_twitter_data
https://www.yahoo.com/tech/pogues-basics-how-to-retrieve-every-tweet-youve-ever-made-163135029.htmlTIP: JE POKÉMON AVONTUREN NU OOK OP GOOGLE MAPS
Wist je dat je je Pokémon-avonturen nu ook op je Google Maps kan noteren? Dat doe je door in je tijdlijn aan te geven dat je een bepaalde afstand hebt afgelegd door "pokémon te spelen". De juiste instructies vind je bij The Next Web. Voor de Pokémon-fan is het leuk om zijn tochten op de landkaart te kunnen bekijken, want dit is een functie die Niantic zelf niet aanbiedt.
http://thenextweb.com/apps/2016/09/05/google-maps-has-now-added-a-catching-pokemon-feature-in-timeline/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

HET ALFABET VAN GOOGLE DOWNLOAD HELPER
Deze praktische tool laat je toe om video's van haast alle bekende videoportalen te downloaden. Handig is dat het een extensie is voor je Firefox browser.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/video-downloadhelper/HET ALFABET VAN GOOGLE: ITUNES
Tik je bij Google "Download i" in, dan zal Google dat automatisch aanvullen met iTunes, omdat dat de populairste software is momenteel met een "i". iTunes wil jouw centrale punt zijn voor muziek, audio, boeken, films. Dat het daarbij uitgegroeid is tot een log programma, dat veel teveel wil doen, terwijl er de laatste tijd een trend is om programma's af te slanken tot één functie, die dan perfect uitgevoerd wordt, willen we toch even opmerken.
iTunes bestaat voor Windows, het was het eerste programma dat Apple ooit uitbracht voor Windows computers.
http://www.apple.com/itunes/download/
http://www.chip.de/bildergalerie/Beliebteste-Downloads-Das-Google-Download-ABC-Galerie_46799918.html


HET ALFABET VAN GOOGLE: DE J VAN JAVA
Tik je bij Google "download j" in dan zal de zoekmachine automatisch aanvullen met Java. Dat is een object-georiënteere programmeertaal, die ooit gebruikt werd voor webapps, maar nu vooral te vinden is in bijvoorbeeld je tv-kastje (bij Telenet).
Om Java te kunnen gebruiken heb je de Java Runtime omgeving nodig.
https://java.com/nl/download/
http://www.chip.de/bildergalerie/Beliebteste-Downloads-Das-Google-Download-ABC-Galerie_46799918.html


HET ALFABET VAN GOOGLE: KODI

Eerlijk gezegd, van Kodi hadden wij eigenlijk nog niet gehoord. Maar daarvoor bestaat een reden: het gaat om een progje dat op de Xbox draait, en voor ons niet van toepassing is, wegens geen Xbox. Kodi stond vroeger bekend als "Xbox Media Center", en is een gratis mediacenter met vele functies.
https://kodi.tv/download/


VRIJDAG APPDAG: BABYSITTEN
Deze app moet mensen die op zoek zijn naar een babysit, die in hun nabije omgeving woont, in contact brengen met mensen die graag willen babysitten. Momenteel zijn er al meer dan 15.000 aangemelde babysitters, en dankzij het uitgekiende selectiesysteemvind je snel de babysit die vrij is wanneer jij hem/haar nodig hebt.
https://www.babysitters.be/babysit/zoeken/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Alles is grappig zolang het iemand anders overkomt.
- Will Rogiers -