Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/9/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 9070 van 3/9/2016Gegroet lezer,

Editie 970. Nog 30 nummers, en we zitten (bij leven en welzijn natuurlijk!) aan editie 1000. Een indrukwekkend cijfer, want dit betekent dat onze Netties er eigenlijk al meteen van het begin van het Internet bij was. En dat is iets wat weinigen ons kunnen nazeggen...

Al die jaren later blijft het nieuws boeien. Ook deze week weer een flinke portie nieuws, soms om je over te ergeren, soms om direct aan de slag te gaan om dingen uit te testen.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER DOET POGING OM TROLLEN TEGEN TE GAAN. MAAR IS HET VOLDOENDE?
Soms is het schrikken, wanneer je een tweet aanklikt van een "Bekende Vlaming" - een commentator, een journalist, een politicus, een sporter... Zij hebben uiteraard veel volgers, maar die volgers hebben het niet altijd even goed met hen voor. Een tweet die niet past in het denkbeeld van die volgers wordt genadeloos afgestraft met reacties die op zijn minst hatelijk genoemd moeten worden, maar vaak ook ronduit beledigend en grof zijn, pure vuilbekkerij.

Als bekende persoon moet je daar dan maar tegen kunnen zeker? is de schokschouderende reactie van menige twitteraar, die misschien zelf niet met dergelijke reacties geconfronteerd werd. Als het nu nog echte reacties waren om een serieuze discussie aan te aan, dan zou je het nog kunnen begrijpen. Bij Mashable staat, ter info, een artikel waarin advies gegeven wordt over wanneer je  best wél en niet reageert op een commentaar. (1) Want voor je het weet word je dan meegesleurd in een heftige woordenstrijd, waarin je zelf dingen zou zeggen die verkeerd verstaan worden of die je niet zo bedoelt...

VRT-journalist Riad Bahri
Soms worden die commentaren te erg. Te persoonlijk, te beledigend, te kwetsend. En zij nemen dan de harde beslissing om Twitter de rug toe te keren. Dat deed het voorbije weekend VRT-journalist Riadh Bahri, die de vele haatberichten niet meer kon slikken. "Voor het eerst sinds mijn tienerjaren staat mijn afkomst weer ter discussie". Tienerjaren waarin hij op school de belediging "bruine aap" naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Was de doorslaggevende factor het feit dat Bahri uitgestuurd werd door de VRT (die sowieso al verweten wordt veel te positief verslag uit te brengen over maatschappelijke problemen rond integratie) om een reportage te draaien over de pro-boerkini manifestatie in Antwerpen het voorbije weekend, en de daaropvolgene commentaren op Twitter, waarin men hem een subjectieve verslaggeving verweet, omwille van zijn afkomst? Feit is dat hij zondag heeft laten weten dat hij niets meer zal posten op Twitter en zijn Twitter-account in slaapmodus te brengen. "Ik zal nog volgen, lezen en lachen. Ik zal nog nieuws zoeken tussen die vele duizenden berichten. Maar ik ga de dialoog niet langer aan."

Twitter in de verdediging
Maar is daar dan niets tegen te doen, tegen die haatberichten op Twitter? Jawel hoor, je kan iemand op "mute" zetten, je kan hem blokkeren, je kan het laffe gedrag melden bij Twitter, dat dan hopelijk de account afsluit. Maar veel haalt het allemaal niet uit.

Steeds vaker kondigen bekende personen aan dat zij stoppen met Twitter, omwille van het trollen. En dat is iets wat Twitter niet graag ziet. Daarom zou het nu, volgens verschillende bronnen, werken aan een tool om toch iets aan dat trollen te doen. Het zou gaan om een op trefwoord gebaseerde filter, waarmee je postings die een bepaald woord bevatten, niet meer zal zien. Scheldwoorden en vloeken bijvoorbeeld. Maar het zou ook positief kunnen werken: tweets met een bepaalde hashtag zou je zo ook kunnen uitschakelen - wie geen boodschap heeft aan voetbal bijvoorbeeld zou alle hashtags voor voetbalwedstrijden zoals #belrus kunnen vermijden.

Is het voldoende? Wij vrezen van niet. Mensen blijven helaas onmenselijke dingen zeggen. Een filter gaat daar niet veel aan verhelpen. Een artikel dat mensen met de neus op hun hatelijk gedrag drukt, misschien wel - denk aan de racistische reacties na de dood van een Belgische tiener van allochtone afkomst, en de tegenreacties daarop.

Meer over de nieuwe filter bij Bloomberg. (3)
http://mashable.com/2016/08/28/avoid-becoming-someone-you-hate-online/#skNLYbX7oPqH
https://twitter.com/Riadh_B/status/769880662786605056/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-26/twitter-said-to-work-on-anti-harassment-keyword-filtering-toolSPOTIFY: TABBLAADJE VOOR CONCERTEN, EN ONTKENNING VAN GERUCHTEN
Streaming muziekdienst Spotify kwam de voorbije dagen enkele keren in het nieuws, met zowel een positief als een negatief bericht.

Eerst het slechte nieuws - dat er eigenlijk geen is. Verschillende bronnen hadden gemeld dat Spotify artiesten zou afstraffen, wanneer die exclusieve muziek deals zouden afsluiten met concurerende diensten, zoals Apple Music. Wanneer iemand bijvoorbeeld met Apple zou afspreken dat een nieuwe song alleen daar uitgebracht wordt, dan zou Spotify als straf het moeilijker maken om die song op Spotify te vinden, zodra die daar ook beschikbaar wordt. Ook artiesten die met muziekdienst Tidal exclusieve akkoorden afgesloten hadden, zouden hiervoor afgestraft worden, zo bericht Bloomberg (1)

Niet waar, zo zegt Spotify, niets van aan, zo lees je in een interview bij Re/code (2). Een nietes-welles spelletje dus, waarvan we het fijne niet weten.

Tabblaadje
Maar er is ook positief nieuws over Spotify. Het heeft namelijk in zijn app een nieuw tabblaadje gestoken, met de naam Concert. Artiesten kunnen op hun fanpagina daar een lijst van hun optredens weergeven. Maar je zou in de toekomst ook in live streaming kunnen luisteren van die concerten, zo weet The NextWeb.

Eerder had Spotify al een functie uitgebracht op die fanpagina, waarmee de fans verwittigd konden worden wanneer een bepaalde band in hun omgeving zou optreden.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-26/spotify-said-to-retaliate-against-artists-with-apple-exclusives
http://www.recode.net/2016/8/26/12663230/spotify-music-artists-exclusive-deals-apple-tidal
http://thenextweb.com/apps/2016/08/26/spotify-added-concerts-tab-artist-pages-can-actually-listen-live-music/TECH EN POLITIEK: KORT
Apple belastingvoordelen
Brussel zou volgens verschillende bronnen een negatief advies uitbrengen over het feit dat Ierland aan Apple een gunstige belastingregeling aanbiedt. Daardoor zou Apple wel eens miljarden aan belastingen moeten gaan betalen... niet aan de VS, maar aan Ierland.(1)

TTIP onderhandelingen mislukt
Tussen de VS en Europa zijn er al een hele tijd onderhandelingen bezig over een nieuw vrijhandelsakkoord, TTIP, dat de handel tussen beide landen moet aanmoedigen. TTIP heeft echter enkele nare kantjes, zoals het opofferen van bepaalde burgerrechten om de belangen van de industrie te vrijwaren, denk aan de strijd tegen namaak, maar ook tegen inbreuken op invoerrechten.
Volgens de Duitse vicekanselier zouden die onderhandelingen nu mislukt zijn. (2)

Kinderen leren programmeren: commercieel of non-profit initiatief (of beiden)?
In Vlaanderen is opschudding ontstaan omdat een commercieel initiatief om kinderen te leren programmeren wél steun kreeg van de overheid, terwijl een steengoed initiatief zoals CoderDojo, dat volledig op vrijwilligers draait, dat niet krijgt. De Vlaamse overheid heeft ondertussen al gereageerd.
http://www.ft.com/cms/s/0%2Fee191ce8-6ba9-11e6-ae5b-a7cc5dd5a28c.html#axzz4Idyg85Zh
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2754274
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/het-doel-heiligt-de-middelen/article-opinion-745107.html
HET IS BEVESTIGD: 7 SEPTEMBER WORDT APPLE-DAG. DUS: HOUD JE PORTEMONNEE VOORLOPIG IN JE ZAK!
Ach, hoe symbolisch. De iPhone 7 wordt voorgesteld op... 7 september. Dat is althans wat je mag concluderen uit de uitnodiging die Apple verstuurd heeft naar een select aantal journalisten. Die dag zal Apple nieuwe producten aankondigen. Wat dat is, staat niet vermeld op de uitnodiging. De meeste waarnemers houden het op een nieuwe iPHone, en een nieuwe versie van de Apple Watch.

Volgens kenners houdt Apple daarbij een tik-tak ritme aan. Bij het tik-moment wordt een nieuw model voorgesteld, bij het tak-moment enkel een verbetering van het vorige toestel. En nu zou het dus een tik-moment moeten worden, aldus Business Insider (1).

Nu is Apple een meester in het opbouwen van momentum, en het bespelen van de pers. De zogenaamde "lekken" moeten de gebruikers warm maken voor nieuwe toestellen, zodat al wie zijn huidig toestel beu is, niet bij de concurrentie gaat shoppen, maar trouw wacht op het volgende wonderbaarlijke toestel van Apple, zoals gewoonlijk peperduur, maar o zo stijlvol. En goed, dat valt echt niet te ontkennen.

Maar deze tactiek heeft ook zijn nadelen. Want ondertussen worden er haast geen Apple-toestellen verkocht. Nieuwssites zoals The NExt Web (2) waarschuwen de gebruikers dat zij er best aan doen helemaal geen nieuwe Apple-toestellen te kopen in de volgende maanden, zelfs geen accessoires. Want nu Apple bijvoorbeeld overstapt van de 3,5 mm audio jack naar de USB-C poort voor de aansluiting van de oortjes, zou het té gek zijn om nog te investeren in nieuwe oortjes met de oude aansluiting. Ook opladers en andere accessoires zouden de overstap moeten maken naar USB-C, dus die koop je best ook niet, toch niet in de volgende 6 maanden.

Zuinig op je portemonnee zitten is dus de boodschap!

Wil je meer weten over wat de iPhone 7 in petto kan hebben, lees dan de prognose bij The Next Web.
http://uk.businessinsider.com/apple-announces-date-for-iphone-7-unveiling-2016-8?op=1?r=US&IR=T
http://thenextweb.com/insider/2016/08/28/apple-usb-c-lightning-change/
http://thenextweb.com/apple/2016/08/29/iphone-7-7-plus-specs/MICROSOFT WIL IETS DOEN AAN PESTEN OP ZIJN DIENSTEN
We hadden het gisteren over de problemen die Twitter heeft met het fenomeen "trollen" - gebruikers die anderen aanvallen met beledigende commentaren, racistische uitspraken, hatelijke sneren, en pas gelukkig zijn wanneer zij een flinke rel hebben kunnen veroorzaken.

Nu is dat fenomeen niet beperkt tot Twitter. Dat het de laatste tijd zo wel lijkt te zijn, is puur toeval, want de racistische uitlatingen na de dood van een Belgische jongeman van allochtone afkomst speelden zich puur op Facebook af.

Deze commentaren kunnen voor veel gebruikers het plezier van het sociale netwerk vergallen, en hen een afkeer laten krijgen van deze sociale omgeving. Microsoft is zich daarvan bewust, en heeft aangekondigd dat het zijn inspanningen opvoert om dergelijke praktijken te verhinderen.

Nu denk je bij sociale netwerken niet meteen aan Microsoft diensten, eerder aan Snapchat, Instagram, Facebook en Co. Microsoft heeft echter ook diensten met miljoenen gebruikers, denk maar aan Outlook, Skype, Xbo, OneDrive, Office 365. En hoe meer die de mogelijkheid bieden om content te delen, hoe groter de kans dat daar ook misbruiken ontstaan. Daarom heeft Microsoft nu twee nieuwe formulieren online gezet, eentje om content te laten verwijderen die aanstootgevend is, en een ander om te vragen om bepaalde content, die onterecht verwijderd werd, terug te plaatsen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/08/26/microsoft-announces-new-resources-to-reduce-hate-speech/FACEBOOK ZET ZIJN MENSELIJKE REDACTEURS AAN DE DEUR.. EN ALGORITME POSTS METEEN VALS BERICHT
Onlangs kon je lezen dat Facebook ervan beschuldigd werd niet objectief te zijn in de berichten die het in zijn Nieuws rubriek bracht. Die werden namelijk geselecteerd door échte mensen, redacteurs, die kozen wat hen het interessantste leek, en er bindteksten rond schreven.

Het bleek namelijk dat deze mensen zich onbewust lieten leiden door hun voorkeuren, en nieuws uit een bepaalde hoek (rechts) iets minder brachten dan uit het andere kamp. Facebook kon die kritiek missen als de kiespijn, en gooide het over een andere boeg.

Het voorbije weekend werd aangekondigd dat Facebook het hele team redacteurs aan de deur had gezet, en dat het voortaan de nieuwsrubriek automatisch zou laten bevolken door berichten, bijeengezocht op basis van een algoritme. Maar kijk, meteen dook er al een vals bericht op bij het nieuws: Fox News zou Megyn Kelly ontslagen hebben, omdat zij Hillary Cllinton zou steunen. Een bericht dat volkomen uit de lucht gegrepen was, maar door het algoritme niet als dusdanig herkend was.

Dus, er is nog hoop voor de mensheid: sommige dingen doen we nog altijd beter dan machines...

Meer bij Ars TEchnica en The Verge.
http://arstechnica.com/business/2016/08/facebook-fires-human-editors-algorithm-immediately-posts-fake-news/
http://www.theverge.com/2016/8/26/12663334/facebook-trending-topics-descriptions
http://newsroom.fb.com/news/2016/08/search-fyi-an-update-to-trending/13 MILJARD, DAT MOET APPLE (MISSCHIEN) BETALEN AAN BELASTINGEN
Hét grote nieuws dinsdag was het feit dat de EU beslist heeft dat Apple van Ierland onterecht belastingsvoordelen ontvangen heeft, en dat Ierland die voordelen nu moet terugvorderen. Het zou om een niet onaardig bedrag gaan, van maar liefst 13 miljard euro. Apple reageert woedend, en ook Ierland is het niet eens met deze beslissing. Beiden gaan in beroep.

Dit is, om het even in context te plaatsen, geen beslissing die enkel Apple treft, noch enkel tech-bedrijven. Het kadert in een strategie van de EU om het onmogelijk te maken dat landen bedrijven lokken door uitzonderlijke belastingvoordelen toe te kennen. Binnen de EU zouden alle tarieven gelijk moeten liggen, zo redeneert de EU, want anders gaat het om een oneerlijke vorm van concurrentie, wanneer je het vanuit de bedrijven bekijkt, en om een verdoken vorm van staatssubsidie, wanneer je het vanuit de overheid bekijkt.

Ons eigen land is trouwens recent veroordeeld op exact dezelfde regel, en moet bij verschillende bedrijven 200 miljoen gaan terugvorderen. Als gevolg daarvan overweegt ons land om enkele fiscaal aantrekkelijke maatregelen zoals de notariële interest, af te schaffen.

Wil je je in dit onderwerp verdiepen, dan kan je terecht bij TechMeme, dat alle artikelen over dit onderwerp verzamelde.
http://www.techmeme.com/160830/p1#a160830p1
http://europa.eu/press_room/index_en.htmSNAPCHAT BRENGT EEN NIEUWE WEBTOOL UIT OM ZELF GEOFILTERS TE MAKEN
Je kon eigenlijk al langer een eigen geofilter maken om je te richten tot mensen in een bepaalde locatie. Maar dat was niet zo echt isimpel, en je moest software gebruiken om afbeeldingen te bewerken.

Nu echter heeft Snapchat een tool uitgebracht waarmee je zo'n geofilter heel simpel kan maken, via allerlei templates. Zo kan je filters maken voor huwelijken, verjaardagen, en andere feestelijkheden. Je kan de kleuren aanpassen van het template, en de tekst.

Gratis is het niet: de prijs hangt af van de regio waarop je je wil richten. Een klein feest, voor een beperkt geografisch gebied, kost bijvoorbeeld 5$. Een slimme manier voor SnapChat om aan geld te geraken, niet?

Deze zelfgemaakte filters zullen naast alle andere geofilters in de app te zien zijn, wanneer jouw gast een snap post tijdens jouw evenement.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/8/30/12713444/snapchat-custom-geofilter-creator-app-updatesEU STELT REGELS OP OVER NET NEUTRALITEIT, DIE OVER DE HELE EU MOETEN GELDEN
Heb je het ook gemerkt, dat sommige telecomproviders de laatste tijd uitpakten met een aanbod waarbij het spelen met Pokémon Go, het populaire spel waarbij je voortdurend online moet zijn en voortdurend gebruik moet maken van je GPS, niet meetelt voor de limieten van je download? En heb je er al stil bij gestaan dat het bekijken van NetFlix filmpjes en series wél ten koste gaan van jouw (telenet) downloadlimiet, maar het bekijken van on-demand films en series via je Play More abonnement bij Telenet niet?

Wel, dat zijn dus dingen die eigenlijk in strijd zijn met een begrip dat "net neutraliteit" heet. Daarbij wordt bepaald dat je bepaalde signalen die door de telefoon-, glasvezel of andere verbindingen gaan, geen voorkeursbehandeling mogen krijgen. Maar ook dat andere signalen niet afgeknot mogen worden, zoals P2P verkeer.

De EU heeft zich nu over de neutraliteit van het web gebogen, en enkele richtlijnen opgesteld over de manier waarop de principes van net neutraliteit, verleden jaar beslist door het Europees Parlement, nu concreet toegepast moeten worden. Wanneer je het artikel leest bij The Verge, dat de richtlijnen kon inzien, dan hoor je een positieve commentaar, omdat dit een overwinning ou zijn voor het open internet. Zo zouden de hieroven genoemde zero-tarieven niet toegelaten worden, omdat dit marktverstorend werkt en bepaalde apps kan bevoordelen. Wanneer bijvoorbeeld de gebruiker geen telefoontikken moet betalen wanneer hij naar Facebook zou surfen op zijn mobiel toestel, dan zal eeen nieuw, concurrerend sociaal netwerk nooit de kans krijgen om voet aan de grond te krijgen.

Meer bij The Verge. De EU, die heeft blijkbaar toch wel haar op zijn tanden!

Tussen haakjes: na het bericht gisteren dat Apple een flinke rekening gepresenteerd kreeg van de EU, omdat het iets teveel geprofiteerd had van de voordelige belastingregeling die Ierland het bedrijf aangeboden had, heeft een woedende Tim Cook fel uitgehaald naar de EU. In dit artikel bij de New York Times worden de argumenten die Cook aanhaalde, onder de loop genomen. Fact-checking dus.
http://www.theverge.com/2016/8/30/12707590/eu-net-neutrality-rules-final-guidelines-berec
http://www.nytimes.com/2016/08/31/technology/tax-experts-check-out-arguments-from-apple-over-ruling.html?_r=0
GOOGLE KORT: NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE+ (MAAR WIE GEBRUIKT HET NOG?), EEN OP WAZE GEBASEERDE CARPOOLING EN IN APPS: ZOEKEN IN APPS
Drie korte berichten vandaag met als gemeenschappelijke factor: Google. Om te beginnen een bericht over enkele verbeteringen bij Google+, het sociale netwerk dat Google alle gebruikers wou opdringen maar dat nooit echt van de grond kwam en nu zo goed als stilgvallen is. Het gaat om een betere mannier om in de community commentaren te modereren, een wijziging in de manier waarop meldingen gebracht worden, het toelaten van afbeeldingen en GIF's in commentaren, enz. Misschien zal vooral de verbetering in het modereren van commentaren de belangstelling voor Google+ terug kunnen aanwakkeren, vooral na de kritiek van de laatste dagen op het probleem van trollen op Twitter.... (1).

Carpooling
Het tweede bericht is een gerucht dat tot nu niet door Google zelf bevestigd werd. Volgens sommige bronnen zou Google een carpooling systeem uitbrengen dat gebaseerd is op het Waze-platform - je weet wel, de app waarbij de gebruikers zelf melden waar er files of andere problemen zijn op de weg, zodat je met deze real time informatie meteen weet welke wegen je moet vermijden.
Sommige commentaren noemen het een concurrent voor Uber, maar als je het ons vraagt is dit een veel socialer concept om ons samen efficiënter te verplaatsen. Een echte 'sharing economy' dus... (2)

In Apps: zoeken
Het derde bericht tot slot gaat over een nieuwe manier om ook op je eigen Android toestel naar bepaalde content te zoeken: In Apps. Concreet gaat het om een nieuw tabblad dat je te zien krijgt wanneer je een zoekopdracht uitvoert op je Android toestel. Bij SearchEngineLand lees je er alles over.
http://9to5google.com/2016/08/30/google-plus-community-moderation-photo-comments-more/
http://www.wsj.com/article_email/google-takes-on-uber-with-new-ride-share-service-1472584235-lMyQjAxMTA2NDM4MDkzOTAxWj
http://searchengineland.com/google-in-apps-search-257884FACEBOOK: TEGENSLAG MET ONTPLOFTE RAKET
Vandaag drie erg uiteenlopende berichten rond Facebook. Om te beginnen: je hebt ongetwijfeld gehoord dat er donderdag een lancering van een raket misgegaan is bij SpaceX. Dat is een commerciële onderneming waarbij raketten gelanceerd worden die satellieten in een baan rond de aarde moeten brengen.

Welnu, donderdag is dus de raket ontploft die de SpaceX Falcon9 moest lanceren, en die maakt onderdeel uit van het grote plan van Facebook om een net van satellieten te lanceren die internet over de hele wereld moeten brengen, ook in delen waar er momenteel geen internet is.

De ontplofte satelliet, die bedoeld was om het gebied gelegen onder de Sahara, in Afrika, te dekken, heeft 200 miljoen dollar gekost. Even slikken voor Zuckerberg...

Meer bij Business Insider en Washington Post. Indrukwekkende beelden van de ontploffing kan je o.a. bij The Register zien.
http://uk.businessinsider.com/spacex-falcon9-explosion-facebook-satellite-amos6-2016-9?op=1?r=US&IR=T
http://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2016/09/01/that-spacex-explosion-blew-up-one-of-facebooks-most-ambitious-projects/
http://www.theregister.co.uk/2016/09/01/spacex_rocket_suffers_anomaly/
FACEBOOK: INSTANT VIDEO
Er valt gelukkig ook positief nieuws te melden over Facebook. Het heeft namelijk een functie toegevoegd aan Messenger die verduiveld handig is: Instant Video. Het werkt als volgt: wanneer je een chat hebt met iemand via de Messenger app op je Android of iPHone toestel, en je klikt op het icoontje bovenaan rechts op je scherm, en je video zal onmiddellijk gedeeld worden. Je contactpersoon moet dit niet eens accepteren (wat, als je het ons vraagt, toch wel een gevaar inhoudt wanneer je aan het chattten bent met iemand die je niet echt goed kent...).

De videostream wordt opgestart zonder geluid, maar je kan dat toevoegen. En terwijl de videostream speelt, kan je nog altijd verder chatten via tekst. Om er echt een videogesprek van te maken, waarbij jij ook jouw gesprekspartner ziet, moet die op de groene button met het videocamera symbool drukken.

Simpel maar handig. Hiermee heeft Facebook/Messenger uiteraard niet het warme water uitgevonden: ook Google biedt deze mogelijkheid, in zijn Google Duo, en bij Snapchat kon het ook al.

Bij Buzzfeed vind je duidelijke voorbeelden hoe het werkt, en wordt Instant Video vergeleken met Google Duo en Snapchat.
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/facebook-messenger-adds-live-video-sharing?utm_term=.mrqDn4P75#.wqlLMBeQ4FACEBOOK: TRAAG LADENDE ADVERTENTIES WORDEN AFGESTRAFT
Een derde bericht tot slot zal de gebruikers wellicht plezieren, maar bedrijven minder. Niemand ziet eigenlijk graag advertenties, vooral niet wanneer die ads storend zijn - omdat zij je scherm wegkapen bijvoorbeeld, en je moet turen vooraleer je het knopje vindt om de ad te sluiten. Soms laden die advertenties zelf traag, wat dan weer te maken heeft met de adverteernetwerken. Maar aan deze ergernis gaat Facebook niets doen - neen, het wil zich met de websites van de adverteerders bemoeien.

Wanneer je op Facebook op een advertentie klikt, naar de website van de adverteerder doorverwezen wordt, en die site traag laadt, dan zal je snel dat scherm wegklikken, en terugkeren naar je vertrekpunt. Niets gebeurd- behalve voor de website van de adverteerder, want die is een potentiële verkoop verloren. Maar  voor de rest is er niets aan de hand, toch niet voor jou, als gebruiker.

Facebook denkt daar anders over. Wanneer een adverteerder een mobiele website heeft die traag laadt, dan wordt die afgestraft door Facebook. Facebook zal dan hun advertenties niet meer vertonen aan bijvoorbeeld mobiele gebruikers met een trage internetverbinding.

Facebook heeft echter wel een oplossing bedacht - en, je moet het bewonderen, het is een meesterlijke zet. Facebook zou namelijk dergelijke trage websites gaan "prefetchen" (op voorhand inladen). Dat doet het nu al met content van nieuwsuitgevers (de Instant Pages), en dat zou hetnu ook met advertenties doen. Adverteerders zullen echter zelf geen inspraak hebben: je kan niet via opt-in aan Facebok vragen om je advertenties te prefetchen, en je kan evenmin via opt-out vragen aan Facebook om het NIET te doen. Facebook zelf zal bepalen welke content het op voorhand inlaadt.

De ketens die Facebook rond de websites legt die instappen in het ommuurde Facebook-land, worden steeds nauwer aangetrokken. Nieuwssites worden sneller vertoond, maar ze moeten wel content in een Facebook-formaat aanbieen. Advertenties worden sneller vertoond, maar het is Facebook dat bepaalt welke wel en welke niet.

Om toch met een argusoog te volgen...
http://www.wsj.com/article_email/facebook-pushes-advertisers-to-speed-up-their-mobile-sites-1472673181-lMyQjAxMTE2NjAyMTQwMjEwWj
http://marketingland.com/facebook-pressures-advertisers-cut-mobile-page-load-speeds-itll-cut-reach-190045 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HARDWARE: GEARS3 SMARTWATCHES, ACER WINDOWS 10 NOTEBOOKS, EN GOPRO SHOWS
Enkele berichtjes uit hardware-land. Om te beginnen iets over smartwatches. OP dat vlak was het de laatst tijd wat stil, en verschillende waarnemers menen dat het eerder de echt sportieve uurwerken en de health trackers wél een toekomst hebben, en de slimme uurwerken niet. Het feit dat zelfs Apple er met zijn Apple Watch niet in geslaagd is om het slimme uurwerk tot gemeengoed te maken (zoals het gedaan heeft met de iPOd en de iPhone), spreekt boekdelen.

Toch geven andere fabrikanten het niet op. Zo heeft Samsung deze week de Gear S3 Classic, en de Gear S3 Frontier voorgesteld. Beiden slimme uurwerken die er stijlvol uitzien, maar tegelijkertijd stoer genoeg gebouwd zijn om te gebruiken tijdens outdoor activiteiten zoals fietsen, lopen, klimmen.
Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat. (1)

Acer: nieuwe toestellen
Een andere fabrikant die ook wat nieuwigheden voorstel, is Acer. Het gaat om Swift, ultradunne notebooks die op Windows 10 draaen; de R13 Chromebook met een 13 inch scherm, die omgevormd kan worden tot tablet, en de Spin, een notebook die de nieuwe 7e generatie processor van Intel bevat en vooral indruk maakt met zijn prijs, die al vanaf 250 dollar zou starten!
Een uitgbreide bespreking met indrukwekkende foto's bij ZDNet. (2)

GoPro gaat shows maken
En tot slot een bericht over een hardware fabrikant die zich in de mediasfeer gaat bewegen. GoPro, bekend van zijn actiecamera's, zou volgens Variety ten laatste begin 2017, maar mogelijk al eind dit jaar starten met originele shows. Het achterliggende idee moet wellicht het feit zijn dat heel wat sporters, die met action cams hun sport beleven, wellicht ook goed zijn voor een eigen show of serie, waar fans hun indrukwekkende sportieve prestaties kunnen bekijken. Meer bij Variety (3)
http://venturebeat.com/2016/08/31/samsung-gear-s3-classic-frontier-smartwatches/
http://www.zdnet.com/article/ultra-slim-windows-10-notebooks-13-inch-convertible-chromebook-and-first-curved-screen-laptop/
http://variety.com/2016/biz/features/camera-company-gopro-1201846760/

 

 

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Humor is de grens passeren.
-Ivo de Wijs-


 
De nieuwe oogst


   
YESINSIGHTS: SUPERKORTE POLL, 1 KLIK!

Heel veel bedrijven maken de fout dat zij feedback vragen aan hun klanten, door hen een ellenlange enquête toe te sturen die hen echt heel veel tijd vraagt. En tijd heeft niemand genoeg! Deze webdienst probeert dat probleem op te lossen, door heel simpele polls te maken met slechts één vraag. De klant moet maar één keer klikken. Is dat niet zalig?!
[Taal: ENG]
https://www.yesinsights.com/


PETBULB: SOCIALE DEALS
Een app voor dierenvrienden. Het is de bedoeling dat mensen met huisdieren van hetzelfde ras en soort informatie met elkaar kunnen delen, en ook foto's en video's delen. Vragen over de gezondheid van hun dieren zouden ze ook met elkaar kunnen uitwisselen.
Het is een initiatief in de VS - bestaat er eigenlijk iets dergelijks in onze contreien?
[Taal: ENG]
http://petbulb.com/
http://www.launchingnext.com/s/petbulb/20781/


DOUBLE DOG: KIJK UIT WAT JE DOET!
Je bent jong en je wil wat. Zeker. En je durft wat ook - je durft eigenlijk veel te veel, en doet dingen waarover je niet nadenkt. Deze app is voor jonge 'daredevils', durfals, bedoeld, maar gevreesd wordt dat hij tot heel veel ongelukken zal leiden. Het principe is simpel: je moet iemand een uitnodiging zenden, en die moet dan de uitnodiging aannemen en met een video bewijzen dat hij "het" gedaan heeft. En dan moet jij hem een bepaalde som geld betalen. Doet hij het niet, dan moet hij jou het dubbele van dat bedrag betalen.
Gokken, gecombineerd met uitdagen en straffe stoten? Een gegarandeerd recept voor enorme populariteit, maar ook veel ongelukken!Meer bij The Next Web.
http://doubledogapp.com/
http://thenextweb.com/apps/2016/08/27/double-dog-is-a-crazy-new-app-thats-sure-to-get-one-of-your-idiot-friends-killed/


POKÉMON GO MET BOEKEN
In tegenstelling tot de eerder besproken Double Dog is dit niet alleen een game-app die zonder gevaar is, maar cultureel bovendien. Enkele slimme mensen (die, ja daar mogen we trots op zijn! in ons landje wonen) hebben namelijk een versie van Pokémon Go bedacht waarop je niet jaagt op de kleine monstertjes, maar op boeken.
De bedenkers vormen een Facebook-groep, en zij posten foto's en hints over waar zij een boek verborgen hebben. Anderen kunnen dan op zoek gaan naar die boeken. Wanneer je een boek vindt en het boek uitelezen hebt, kan je het "vrijgeven" zodat andere spelers opnieuw kunnen gaan zoeken.
Een slim idee. Wij voorzien alvast ontelbare andere toepassingen van Pokemon Go voor in de klas!
http://thenextweb.com/insider/2016/08/29/this-facebook-group-is-playing-pokemon-go-with-books/
https://www.facebook.com/groups/554284188095002/


THEAPPSTORE: APPS GEMAKKELIJKER ZOEKEN

Wanneer je naar een app voor je mobiele toestel zoekt vanop je desktop, dan is dat niet echt een leuke ervaring. In plaats van de mooie ervaring die je op je iPHone krijgt, word bij het zoeken je iTunes software geopend. En die, zoals we al vaker gezegd hebben, is echt ongelooflijk log.
Deze site verhelpt het probleem en maakt het zoeken veel gemakkelijker. Je kan ook zoeken naar apps voor de Mac. Een uitgebreide bespreking bij The Next Web.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/insider/2016/08/30/skip-itunes-entirely-and-browse-apples-mobile-app-store-from-the-browser/
https://theappstore.org/index.php


BLANK WINDOWS: RUST
Af en toe heb je behoefte aan rust. Venster na venster jagen we na op onze computer, die allemaal om onze aandacht smeken met hun meldingen en animaties. En toch heeft een website die ook rond vensters draait, de eigenschap om ons tot rust te kunnen brengen.
het is een artistiek project van de Nederlandse digitale artiest Rafael Roozendaal. Je ziet.. vensters. En die kunnen je aanzetten tot wedromen..
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/creativity/2016/08/29/art-website-quiet-place/
http://www.blankwindows.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PIONIERS.VLAANDEREN
Misschien is het  je ontgaan, maar de Vlaamse overheid heeft in samenwerking met DNS.BE de nieuwe domeinextensie .vlaanderen in het leven geroepen. Er bestaat ook al .brussels, .gent, .amsterdam, naast de vele generische domeinextensies zoals .news, .life, .guru, .club....
Om het bestaan van .vlaanderen onder de aandacht van het grote publiek te brengen, heeft DNS.be de website pioniers.vlaanderen bedacht. Daarin worden websites voorgesteld die bewust gekozen hebben voor deze nieuwe domeinnaam. De Vlaamse Journalisten Vereniging, waarvan ikzelf lid ben, staat ook vermeld bij deze pioniers :)
http://www.pioniers.vlaanderen
http://www.vjv.vlaanderen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ABITAZ

Op deze website kunnen professionele architecten en vaklui uit de bouwsector hun gerealiseerde woonprojecten tonen. De naam verwijst naar Habitat, van A tot Z. De bedoeling is dat je er inspiratie opdoet voor jouw eigen project - en uiteraard ook de uitvoerder van het project onder de arm neemt, om dat project in jouw leefomgeving uit te werken.
[Taal: NL]
http://www.abitaz.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRTUEEL MUSEUM VAN GESTOLEN KUNST
In de loop der jaren zijn er heel wat kunstwerken gestolen. Ergens ter wereld hangen zij in de kamers van kunstverzamelaars, voor altijd verloren voor de vele gewone kunstliefhebbers. Maar gelukkig is er dit virtuele museum, waar de kunstwerken toch te zien zijn. Om een tochtje te kunnen maken, moet je wel de Cardboard VR Experience app voor Android downloaden. (Bron: Knack)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zivschneider.mosa.cardboard&hl=en
https://vimeo.com/158923068VRIJDAG MULTIMEDIA: ANSEL ADAMS
Een van onze favoriete fotografen is toch deze man, die met zijn perfecte, ongemeen scherpe foto's indrukwekkende beelden neerzet. Bij de archieven van de Amerikaanse overheid vind je een collectie van zijn foto's. Helaas niet in een gebruiksvriendelijke vormgeving (je moet elke foto aanklikken om te bekijken), maar je kàn ze tenminste bekijken, en dat is al iets!
[Taal: ENG]
https://www.archives.gov/research/ansel-adams/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Explosieve stijging incidenten met drones
http://www.ad.nl/binnenland/explosieve-stijging-incidenten-met-drones~a4a00226/
- Met app en speciale bril in 3D meekijken met chirurg Shafi
http://www.ad.nl/digitaal/met-app-en-speciale-bril-in-3d-meekijken-met-chirurg-shafi~a3658ff8/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Fitbit met tweede generatie Charge- en Flex-fitnesstrackers
http://elektrozine.be/fitbit-tweede-generatie-charge-en-flex-fitnesstrackers/
- Sonos voegt Spotify Connect en stembediening toe
http://elektrozine.be/sonos-voegt-spotify-connect-en-stembediening-toe/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review : IRIScan Mouse Wifi
http://computertaal.info/2016/09/01/review-iriscan-mouse-wifi/
- Malware 112 – 2. Spam herkennen – en dus ook virussen
http://computertaal.info/2016/08/30/malware-112-2-spam-herkennen-en-dus-ook-virussen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple repareert na iOS ook zero days in OS X
https://tweakers.net/nieuws/115281/apple-repareert-na-ios-ook-zero-days-in-os-x.html
- Apache overweegt ondersteuning OpenOffice te staken
https://tweakers.net/nieuws/115273/apache-overweegt-ondersteuning-openoffice-te-staken.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Zo maken techfabrikanten hun toestellen waterdicht
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/zo-maken-techfabrikanten-hun-toestellen-waterdicht/article-normal-747469.html
- Social Audience Profiling leert merken wie hun publiek is
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/social-audience-profiling-leert-merken-wie-hun-publiek-is/article-normal-747717.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De Lifepower A2: het draagbare stopcontact voor iedereen - Technologium
http://www.technologium.be/lifepower-a2-draagbare-stopcontact-iedereen
- Pas op: deel je WhatsApp data niet met Facebook!
http://www.technologium.be/pas-op-deel-je-whatsapp-nummer-niet-met-facebook*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Antwerps communicatiebureau haalt Netflix-HR beleid naar België, geeft werknemers onbeperkt verlof
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-antwerpse-ondernemer-geeft-werknemers-onbeperkt-verlof
- Van ruimtevaart naar bol.com: dit is de Belgische topvrouw achter de grote e-commercegigant
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/van-ruimtevaart-naar-bol-com-dit-is-de-belgische-topvrouw-achter-de-grote-e-commercegigant

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 10: DE EDGE EXTENSSIES
Een van de handigste dingen aan de Firefox browser is altijd het feit geweest dat je hem kon uitbreiden met allerlei extensies, die dingen deden die jij nodig had. Slim bekeken, want zo bleef de browser slank, in plaats een moloch te worden met duizend-en-één-dingen waarvan je er misschien maar 1 of 2 zou gebruiken.
In de nieuwste versie van zijn IE browser heeft Microsoft dit principe toegepast, met de Edge Extensions. Populaire extensies voor Firefox zijn nu dus ook verkrijgbaar voor Edge, waaronder AdBlock, Amazon Assistant, Evernote Web Clipper, Pinterest Save Button, Office Online, en veel meer.
Zo start je met Extensies in Edge: Ga naar Opties, en klik vervolgens Extensions, dan Get Extensions from the Store. Hier kan je nu de hele collectie doorbladeren, en installeren in je Edge browser.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/08/15/windows-10-tip-get-started-with-microsoft-edge-extensions/#ol8PQgC9XU3W8DLS.97


DE TIP VAN HANS: UPDATE WINDOWS 7 EN 8.1 PAKT FRAGMENTATIE AAN
Microsoft gaat zijn updatedistributie en support vereenvoudigen voor Windows 7 en 8.1. Het stopt daarvoor met het aanbieden van losse updates. Voortaan krijgen de vorige twee Windows-versies maandelijks een cumulatieve update.
https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/technologie/5818414/5182002/update-windows-7-en-81-pakt-fragmentatie-aan.html


DE TIP VAN HANS: NIET GOED, GELD TERUG: WAT ZIJN JE RECHTEN BIJ VIRTUELE AANKOPEN?
We geven met z'n allen jaarlijks voor miljoenen euro's uit aan apps. Maar hoe zit het met je rechten als het gaat om virtuele aankopen? Kun je zulke software terugbrengen naar de winkel? Wat als het niet meer werkt? Of totaal niet is wat je dacht? Mag je apps eigenlijk delen?
http://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/niet-goed-geld-terug-wat-zijn-je-rechten-bij-virtuele-aankopen-13/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=rechten

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DE A VAN GOOGLE: ADOBE READER
De website chip.de vroeg zich af wat de progjes zijn waarnaar de internauten het meeste zoeken. De resultaten volgen in deze reeks, met telkens daarbij een woordje uitleg.
Om te beginnen Adobe Reader. De app dus om PDF bestanden te bekijken - helaas niet om te bewerken. Bij Google.de wordt dit progje per maand 4.400 keren gezocht. Er zijn versies beschikbaar voor Windows en Mac desktops computers, maar ook voor iOS en Android toestellen.
Toch wel enige waarschuwing: vooraleer je op "nu installeren" klikt, moet je toch even de "optionele aanbiedingen" uitvinken, want anders heb je zowel McAfee Security Plus op je computer staan, en het progje TrueKey!
https://get.adobe.com/nl/reader/


DE B VAN GOOGLE: BLUESTACKS
Bluestacks is een Android emulator, waarmee je Android apps op je Windows pc kan draaien. Whatsapp, Skype, Netflix, Angry Birds het kan allemaal op je Windows, maar ook op je Mac OS computer.
http://www.bluestacks.com


DE C VAN GOOGLE: CHROME
Tik je bij Google "download c" in, dan zal Google je als eerste de suggestie geven om Chrome te downloaden. Dat zal je niet verwonderen - Chrome is nu eenmaal de "eigen" browser van Google. Maar objectief of met een eigen duwtje in de rug: Chrome is erin geslaagd om Firefox als meest favoriete browser van de troon te duwen.
https://www.google.com/chrome/browser/desktop/DE D VAN GOOGLE: DROPBOX


Wanneer je bij Google "download d" invult, dan zal Google dat aanvullen met de populairste zoekterm, volgens zijn eigen statistieken. En dat blijkt Dropbox te zijn. Nu is Dropbox inderdaad erg handig om bestanden te delen met meerdere personen, en haarfijn te bepalen wie welk bestand mag bewerken of enkel inkijken. Zelfs met de gratis versie kan je prima aan de slag met Dropbox.
http://www.dropbox.comDE E VAN GOOGLE: E-CLIPS
Wanneer je bij Google "download e" invult, zal google dat aanvullenmet de populairste zoekterm. En voor de E is dat Eclipse. Met dit progje kan je eigen programma's maken, en het ondersteunt verschillende programmeertalen. Het is een gratis Framework dat op Java gebaseerd is.
http://www.chip.de/downloads/Eclipse_24547633.html
https://eclipse.org/downloads/


DE F VAN GOOGLE: FIREFOX
Wat je krijgt wanneer je bij Google "download f" intikt, zal je niet verwonderen: de o zo populaire browser Firefox. Vooral de vele extensies maken deze browser echt heel handig. Er zijn versies voor Windows, Mac OS, Linux en Android.
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/


DE G VAN GOOGLE: GOOGLE CHROME (VALSSPELER!) - GIMP

Tik je bij Google "download G" in, dan vult Google dat aan tot Google Chrome. Wat toch wel een beetje valsspelen is, want daarmee promoot Google zijn eigen product, de Google browser. Nu is die niet slecht, want hij is verkrijgbaar voor Mac, Windows, als app voor Android en voor iPhone.
Maar wil je het zichtzelf promoten van Google overstijgen, dan moet je naar Gimp gaan, een uitstekend beeldbewerkingsprogramma dat net zoals Photoshop met layers (lagen) werkt.
https://www.google.com/chrome/browser/desktop/
http://www.chip.de/bildergalerie/Beliebteste-Downloads-Das-Google-Download-ABC-Galerie_46799918.html
https://www.gimp.org/


VRIJDAG APPDAG: TIMEHOP
Dit is een app die je meteen in een nostalgische bui brengt. Je moet de app wel toegang geven tot je Google+, Pinterest en Tumblr account, maar dan wordt het wel een teletijdmachine en brengt hij je oudere postings uit deze verschillende sociale media.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.timehop
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je de slechte kanten van het leven niet als een grap beschouwt, kom je er nooit.
-Roald Dahl-