Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/8/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be

INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 967 van 13/8/2016Gegroet lezer,

Nog een weekje zomer, nog een weekje lichtere berichtgeving. Hopelijk bevalt het u? Het blijft natuurlijk nog een hoop informatie die u te lezen krijgt. Wij kunnen alleen maar hopen dat u er praktisch nut van heeft, dat u een progje installeert dat u het leven gemakkelijker of leuker maakt, dat u een website bookmarkt die u nuttig vindt...

Nu, dit voorwoord wordt geschreven op vrijdag, op het terras in de tuin. De schemering nadert, maar de temperaturen zijn heerlijk. En dat hebben ze ons ook voor de volgend dagen beloofd. Geniet ervan, ook van deze Netties!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.YOLO: YOU ONLY LOGON ONCE
We kennen met zijn allen de term YOLO, als afkorting voor You Only Love Once. Een aansporing om voluit te gaan, van het leven te genieten, ook als dat soms inhoudt dat je af en toe stommiteiten doet. Daar komt nu een nieuwe betekenis bij: You Only Logon Once.

Dit is een technologie bedacht door het bedrijf Dashlane, dat software maakt die als digitale portefeuille en als paswoord manager kan dienen, in samenwerking met Google. Het is de bedoeling om een soort van uber-paswoord manager te maken die dan samenwerkt met alle mogelijke andere paswoord managers zoals LasPass, Passkeep enz. Yolo zou bestaan uit een API waarmee ontwikkelaars verder kunnen werken, en die om te beginnen gericht is naar Android apps - later zouden iOS apps ook volgen.

Het project is nog in zijn beginfase, maar het zou ervoor moeten zorgen dat inloggen op apps heel simpel, maar toch veel veiliger wordt. Want nu gebruik je vaak simpele wachtwoorden, juist om ze gemakkelijk te kunnen onthouden. Met YOLO zou je erg ingewikkelde wachtwoorden kunnen gebruiken, en die zelfs versleutelen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/08/04/dashlane-google-launch-openyolo-an-api-based-password-project-for-android-apps/FACEBOOK: MINDER CLICKBAIT
De term clickbait ken je ongetwijfeld - hij slaat op het feit dat je vaak op een artikel klikt, aangetrokken door de titel ervan, maar dat de inhoud van het artikel dan uiteindelijk niet is wat beloofd wordt in de titel. Facebook heeft nu aangekondigd dat het een verandering in zijn algoritme gaat doorvoeren, waardoor artikels met een clickbait titel niet zo vaak meer bovenaan staan in je feed.

Het zou met name twee soorten koppen willen voorkomen: die op je nieuwsgierigheid inspelen (Je gelooft niet wat Facebook nu weer gedaan heeft!) en misleidende koppen zoals "Facebook roeit Clickbait uit".  Dergelijke artikels zou je dus minder vaak moeten zien in je tijdlijn. En wanneer Facebook van een bepaalde artikels verschillende artikels moet "bestraffen", dan krijgt de uitgever zelf slechte punten.

Nu kan je vragen stellen bij deze aankondiging. Om te beginnen moet dat algroritme heel slim zijn, om te weten dat jij teleurgesteld bent na het lezen van een artikel. Maar verder is het ook zo dat zelfs serieuze uitgevers (heel) vaak beroep doen op titels die jouw nieuwsgierigheid wekken. Het schrijven van dergelijke titels is op sommige redacties zelfs tot een kunst verheven.  Trouwens, sommige nieuwssites hebben, naast hun clickbait artikels, ook heel serieuze artikels, denk maar aan BuzzFeed, en ons eigenste NewsMonkey. Dergelijke uitgevers afstraffen en àlle artikels van die uitgever lager plaatsen in de feed zou niet wenselijk zijn.

En trouwens: is dat wel wat de mensen willen? Het is wat Facebook wil, want het denkt zo de mensen meer tot het zelf posten van originele content aan te zetten. De gebruiker? Die wil, als je het ons vraagt, vooral leuke filmpjes zien, de spectaculairste, meest provocerende, zelfs de goorste eerst. Gaat Facebook nu een saaie boel worden, zonder die clickbait?

Lees The Verge en News York Times
http://www.theverge.com/2016/8/4/12371452/facebook-clickbait-news-feed-changes
http://www.nytimes.com/2016/08/05/technology/facebook-moves-to-push-clickbait-lower-in-the-news-feed.htmlKRITIEK OP WATERPISTOOL VAN APPLE
Huh? Nee hoor, je hebt niets gemist, Apple heeft niet stiekem een waterpistaool uitgebracht waarop alle Apple-haters nu plots kritiek hebben. Het gaat om de emoji voor een revolver, die Apple op eigen houtje vervangen heeft door een onschuldiger uitziende afbeelding van een waterpistool.

Nu kan je zeggen: dat is toch goed, dat Apple minder geweld promoot? Uiteraard. Maar er zitten gevolgen aan vast waarbij jij (en misschien Apple ook niet) meteen bij hebt stilgestaan. Een emoji is namelijk een soort universeel teken, dat door alle toestellen gebruikt kan worden. En er wordt dan verondersteld dat alle toestellen ook iets gelijkaardigs gaan weergeven, wanneer die emoji gebruikt wordt. Emoji's zijn eigenlijk standaards dus, vastgelegd in Unicode.

Alleen zal nu dus, wanneer de emoji "pistool" gebruikt wordt, een echt aandoende replica van een pistool getoond worden bij een Android, Windows, Samsung, LG, HTC toestel, bij Facebook, bij Twitter. Alleen bij iOS... zie je dan een waterpistool. Wanneer een iOS gebruiker dus deze emoji in een tweet of andere boodschap zet, komt die (wellicht onbedoeld) helemaal anders over bij andere gebruikers. En dat kan wel eens tot misverstanden leiden.

Er was dan ook heel wat kritiek op deze zet van Apple. Emojipedia vertelt er meer over, en Daring Fireball verdedigt de beslissing van Apple.
http://daringfireball.net/2016/08/apple_gun_emoji
http://blog.emojipedia.org/apple-and-the-gun-emoji/


SLIMME HACKER KAN IN LUCHTHAVEN BINNEN MET NAGEMAAKT QR CODE
Wanneer je vlucht vertraging heeft, dan heb je geen ander alternatief dan, samen met de tientallen of honderden andere passagiers te wachten, braafjes op een ongemakkelijke stoel. Tenzij je een ticket eerste klas gekocht hebt, want dan kan je wachten in de gerieflijke business lounge.

Nu heeft ene Przemek Jaroszewski, het hoofd van het Computer Emergency Response Team (CERT) van Polen, normalerwijze toegang tot die lounge. Hij is frequent flyer, en vliegt 1e klas. Maar op een dag kreeg hij door een computerfout géén toegang tot de Loung. Onze Przemek bleef niet bij de pakken zitten, en hij maakte ter plaatse eenprogje dat een valse QR-code fabriceert voor toegang tot de loung.

En jawel hoor, zijn appje werkte. Volgens The Next Web omdat de software bij het luchthavenpersoneel enkel controleert of de vluchtnummer correct is, maar niet kijkt naar andere gegevens in de code. De man heeft sindsdien die hack meerdere keren uitgeprobeerd in 1e klasse lounges, en het werkte altijd.

Een mooi verhaal. En ga nu niet als een gek op zoek naar die app, want Jaroszewski is niet van plan die publiek te maken. Spijtig...
http://thenextweb.com/apps/2016/08/05/i-want-this/
https://www.wired.com/2016/08/fake-boarding-pass-app-gets-hacker-fancy-airline-lounges/PROTEST IN HET VK OVER AUTEURSRECHTEN OP DESIGN
Wanneer je een beetje vertrouwd bent met het concept "designmeubelen", dan weet je dat die niet goedkoop zijn. Uiteraard omwille van de materialen die gebruikt worden, maar ook omdat je het design zelf betaald. Namen zoals Eames, Philippe Starck, maar ook bijvoorbeeld ontwerpen van Alessi voor keukenapparatuur: het zijn klinkende namen, en je betaalt ze met klinkende munt.

Hun ontwerpen zijn ook beschermd: enkel bepaalde fabrieken mogen die meubels en voorwerpen maken, met licentie van de ontwerper. In het VK werd er onlangs een wijziging doorgevoerd aan die bescherming: industrieel vervaardigde artistieke werken zouden voortaan niet meer 25 jaar beschermd zijn, maar wel het hele leven van de designer + 70 jaar. Wat dus wil zeggen dat alle ontwerpen 100 jaar beschermd zijn.

In een wereld waarin mensen via 3D printers zelf spullen maken, is deze verlenging natuurlijk hard aangekomen. Het betekent dat jij, wanneer je fan bent van een Eames stoel, en zelf de plannen ervoor uittekent om die te printen (of die "toevallig" op het internet vindt) strafbaar bent. Zelfs al vervaardig je die stoel niet voor commerciële doeleinden, gewoon voor bij jou thuis.

Je begrijpt dat er een hele controverse over ontstaan is. Daarover lees je meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.co.uk/tech-policy/2016/08/uk-copyright-extension-designed-objects-3d-printing/
http://www.eamesoffice.com/DE GLAZEN BOL VAN DE APPLE-WATCHERS: TOCH EEN NIEUWE WATCH, PLUS EEN NIEUWE IPHONE
Is het komkommertijd, ook in de tech-wereld? Feit is dat er de laatste dagen weinig nieuws te rapen valt. Ideaal dus voor enkele waarnemers om eens een ballonnetje op te laten over nieuwigheden die Apple al dan niet zou gaan uitbrengen.

Om te beginnen is er een analist van KGI Securities die erg vertrouwd is met de bevoorradingsketen bij Apple. En hij gelooft dat er in de tweede helft van dit jaar een nieuwe Apple Watch zou uitkomen. Die zou hopelijk de tanende belangstelling voor dit kleinood terug nieuw leven moeten inblazen. Enkele nieuwigheden zouden alvast de gebruikers die teleurgesteld zijn over de mogelijkheden van het huidige toestel, moeten verheugen.

Zo zou er een snellere processor in zitten, een GPS, een barometer,een betere waterdichtheid, en een batterij die langer mee kan. Verbeteringen die bij menigeen op het verlanglijstje stonden, zij zullen dus tevreden zijn. Wat deze versie niét zal bevatten, aldus de analist, is een zelfstandige mobiele verbinding, zoals LTE. Je zal dus nog altijd je iPhone moeten meesleuren. En wie ontevreden was over de toch lompe dikte van het toestel, blijft eveneens op zijn honger zitten: ondanks het feit dat er ondertussen technologieën bestaan die een dunner scherm mogelijk maken, zou de Watch even dik blijven.
Meer bij MacRumors (1)

Nieuwe iPhone, zonder audiojack
Wat de nieuwe iPhone betreft, daarvan wordt volgens Bloomberg bevestigd dat die het inderdaad zal doen zonder de gewone audiojack. Iedereen die geïnvesteerd heeft in een high-end koptelefoon zal nu vloeken en in zijn buidel moeten tatsten - ofwel voor een nieuwe koptelefoon, ofwel voor een log tussenstukje om zijn bestaande koptelefoon te kunnen aansluiten op zijn nieuwe iPhone.

Andere opvallende nieuwigheden, onder voorbehoud uiteraard, zijn de dubbele camera's op de grotere iPhone, en een home button die niet meer fysiek met een klik werkt, maar met haptische feedback. Meer bij Bloomberg.

Niet onder de indruk van die nieuwigheden? Veel waarnemers zijn het evenmin. ZDNet bijvoorbeeld schreef een artikel dat je niet bepaald positief kan noemen voor Apple: "Waarom Apple er niets om geeft dat vlaggenschip Android toestellen beter zijn dan de iPhone". De reden? Omdat de mensen toch trouw iPhones blijven kopen, zelfs al zijn andere toestellen beter, moderner, goedkoper...
http://www.macrumors.com/2016/08/07/apple-watch-2-upgraded-first-gen-models-kuo/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-08/new-iphone-said-to-have-dual-camera-pressure-sensitive-button
http://www.zdnet.com/article/its-not-just-macs-almost-everything-apple-sells-is-old-and-stale/WAT ZOU JE ERVAN ZEGGEN OM IN DE TOEKOMST THE VOICE VIA SNAPCHAT TE VOLGEN?
Snapchat is enorm populair. Vooral bij het jonge volkje. En het zou nog eens veel populairder kunnen worden, want in de VS  worden verschillende erg populaire tv-programma's naar Snapchat gebracht.

Mediagigant NBC Universal, eigendom van Comcast Corp dat ook onder andere E!, Bravo en NBC in zijn stal heeft zitten, heeft volgens Wall Street Journal een contract voor enkele jaren getekend om enkele van zijn bekende namen naar Snapchat te brengen, waaronder Saturday Night Live, The Voice, en The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Uiteraard niet de volledige "klassieke" versie, maar een speciale versie die veel werkt met input van de gebruikers. Zo zou je bij "The Voice on Snapchat" auditites zien van gewone gebruikers, die dan beoordeeld worden door de echte "coaches" van The Voice. En net zouden er voor die andere populaire praatshows speciale Snapchat versies komen. Benieuwd of deze trend ook naar ons landje zal overwaaien...
http://www.wsj.com/article_email/nbcu-signs-deal-to-make-snapchat-shows-1470650401-lMyQjAxMTI2MDAwODcwNDgzWjFACEBOOK: JE MOET EN JE ZAL ADVERTENTIES ZIEN!
Dat sociale netwerken in de eerste plaats financiële motieven hebben, en geen sociale, dat moeten wij je niet vertellen. Zij hangen af van reclame, hun voornaamste bron van inkomsten. En wanneer er dan tools zijn op het internet die reclame gaan tegenhouden, dan worden zij in hun bestaan bedreigd. Tenminste wanneer je dat sociale netwerk in een gewone browser bezoekt.

Daartegen komt Facebook nu in verzet. Het heeft aangekondigd dat het de ad blockers wil omzeilen. Het zal analyseren hoe die advertenties opsporen, en dan zijn code aanpassen zodat de advertenties niet meer te onderscheiden zijn van de rest van de content. Geen ontsnappen meer aan advertenties dus!

Tegelijkertijd heeft Facebook aangekondigd dat het een wijziging doorvoert die de pil moet verzachten voor de gebruiker. Op de speciale rubriek waar jouw adverteer-voorkeuren genoteerd staan, zal je kunnen zien welke merken zich specifiek tot jou richten, en zal je ook deze targeting kunnen uitschakelen.

De speciale maatregelen tegen de ad blockers gelden enkel voor wie Facebook bezoekt in een gewone browser, op het web. Voor de mobiele versie zijn er geen wijzigingen en zullen ad blockers (voorlopig) ongewijzigd kunnen functioneren. Meer bij Digiday en New York Times.

In dit verband een interessant artikel over twee initiatieven van mensen die vinden dat het internet terug aan de mensen teruggegeven moet worden, en niet in handen mag zijn van grote bedrijven zoals Google en Facebook. Een van hen is Tim Berners-Lee. Waard om te lezen dus!
http://digiday.com/platforms/facebooks-tough-ad-blocker-stance-means-users-publishers/
http://www.nytimes.com/2016/08/10/technology/facebook-blocks-ad-blockers-but-it-strives-to-make-pop-ups-more-relevant.html
http://www.digitaltrends.com/web/ways-to-decentralize-the-web/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitterGEHEIMZINNIG MALWARE PLATFORM ONTDEKT - DOOR EEN STAAT GESPONSORD? EN NOG WAT MEER OVER BEVEILIGING!
Ars Technica heeft toch wel een bijzonder bericht vandaag. Dat er gespioneerd wordt tussen staten, dat valt te verwachten. Maar dat er een digitaal spionagenetwerk al jarenlang ongemerkt zijn gang gaat, dat mag toch wel verwonderen.

Kaspersky Lab en Symantec hebben ontdekt dat er een haast niet te ontdekken malware platform actief is sinds 2011. Onafhankelijk van elkaar brachten zij een rapport uit over de malware, die Kaspersky "Project Sauron" noemt, en Symantec "Remsec". Beide beveiligingsbedrijven zijn het er echter over eens dat deze malware hoogstwaarschijnlijk door een overheid gesponsord is.

De malware verzameld wachtwoorden, cryptografische sleutels en meer. Bovendien kan hij via een USB drive op andere computers gebruikt worden, dankzij een bestandssysteem dat Windows computers niet kunnen zien, zodat het systeem niets verdachts aan de USB drive ontdekt.

Onder andere organisaties in Rusland, Iran, Rwanda, China, Zweden en Italiaans sprekende landen werden geïnfecteerd, maar ook ons landje staat op die lijst. Meer bij Ars Technica. 

Maar wacht, we hebben nog meer alarmerend nieuws over beveiliging. Volgens een nieuw onderzoek zou maar leifst 75% van alle "slimme" sloten niet veilig zijn. Dat gaat dus om sloten die je kan openen via je smartphone, via de Bluetooth verbinding. Tom's Guide vertelt je er meer over.

En tot slot een verhaal over een Franse beveiligingsonderzoeker, die tijdens het helpen van zijn ouders op een poging stuitte om hen met ransomware te besmetten. Hij bedacht een slimme manier om wraak te nemen. Geniaal gewoon!
http://arstechnica.com/security/2016/08/researchers-crack-open-unusually-advanced-malware-that-hid-for-5-years/
http://www.tomsguide.com/us/bluetooth-lock-hacks-defcon2016,news-23129.html
http://news.softpedia.com/news/security-researcher-tricks-tech-support-scammer-into-installing-locky-ransomware-507053.shtml   GOOGLE WIL TROLLEN IN ONZE NIEUWE WERELD, VR, BESTRIJDEN?
Trollen, mensen die anderen blijven bestoken met reactie op reactie in commentaren, hen uitschelden en pas tevreden zijn wanneer zij andere mensen op hun paard krijgen- zij zijn echt een plaag. In commentaren op websites kunnen zij de sfeer bederven, en op sociale netwerken zorgen zij ervoor dat mensen afhaken.

Maar er is een nieuw terrein dat voor hen open ligt, zo vrezen waarnemers: de VR wereld. Bij The Next Web kan je een artikel lezen waarin voorbeelden gegeven worden van wat zo'n trol zou kunnen doen - in een kamer die jij virtueel onderzoekt bijvoorbeeld een pet voor hun gezicht te hangen. Het slachtoffer moest dan, zonder te kunnen zien, die pet proberen te verwijderen, en lukte hem dat niet, dan moest hij zijn ervaring resetten en opnieuw beginnen.

Volgens TNW zou Google via zijn Daydream Labs werken aan methodes om zulke trollen te stoppen. Er werden al verschillende manieren bedacht. Bij TNW kan je enkele filmpjes bekijken waarin het een en ander uiteengezet wordt.
http://thenextweb.com/insider/2016/08/10/this-is-how-google-will-keep-trolls-from-ruining-your-vr-experience/BEVEILIGING: MICROSOFT SECURE BOOT, ANDROID LEK EN AUTO-SLOTEN
Het was echt wel de week om heel ongerust te worden over je veiligheid - over verschillende toestellen en systemen werden alarmerende berichten uitgebracht.

Om te beginnen over Microsoft Secure Boot. Dat is een onderdeel van het Windows OS, dat ervoor moet zorgen dat alles wat in je boot sector digitaal getekend is. Wat wil zeggen dat het moet voorkomen dat er rootkit aan de boot sector toegevoegd wordt. Het zorgde er ook voor dat je op je Windows toestel geen ander besturingssystee kon installeren.

Welnu, door een ongelukkig toeval is een sleutel gepubliceerd waarmee die Secure Boot geopend kan worden. Het juist lees je bij ZDNet. Het incident toont in elk geval aan dat het geen goed idee is om een achterdeurtje in te bouwen in een beveiliging, zoals de overheden in verschillende landen vragen - voor je het weet wordt die sleutel bekend en kan iedereen inbreken!

Van sloten en sleutels
Het tweede risico om koude rillingen van te krijgen, betreft sloten en sleutels. Enerzijds hebben wetenschappers ontdekt dat 75% van alle "slimme" sloten gehackt kan worden. Het gaat dus om sloten die je vanop je smartphone kan openen, zonder een sleutel te moeten gebruiken. Maar blijkbaar is de beveiliging daarvan lek, zodat inbrekers / hackers heel gemakkelijk je slot kunnen openen. Meer bij TomsGuide (2)

Volkswagen: miljoenen auto's
Een ander bericht over sleutels en sloten slaat op miljoenen Volkswagen auto's. De sleutelloze autocontacten van deze wagens zouen namelijk door een fout in het systeem gemakkelijk nagemaakt kunnen worden, zodat dieven heel simpel met jouw wagenkunnen wegrijden. Meer hierover bij ZDNet (3)

900 miljoen Android toestellen...
En tot slot nog een risico dat Android toestellen treft - en het lijkt wel of we in stijgende lijn gaan met het aantal mensen dat door een lek getroffen kan worden, want hier gaat het om maar liefst 900 miljoen toestellen. De lek in kwestie wordt Quadrooter genoemd, omdat het een elk in de Qualcomm processor betreft. Volgens Google is het probleem echt wel overroepen - drie van de vier problemen bij deze processoren werden inmiddels reeds via aan update opgelost, en je zou geen risico lopen zolang je enkel apps downloadt en installeert van veilige bronnen. Bij The Enquirer lees je er alles over. (4)
http://www.zdnet.com/article/microsoft-secure-boot-key-debacle-causes-security-panic/
http://www.tomsguide.com/us/bluetooth-lock-hacks-defcon2016,news-23129.html
http://www.zdnet.com/article/millions-of-vw-cars-at-risk-wireless-hack-lets-crooks-clone-volkswagen-keys-at-100m/
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2467290/four-vulnerabilities-put-900-million-android-handsets-at-risk-of-attack
   
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EEN RING WAARMEE JE DE HARTSLAG VAN JE GELIEFDE KAN VOELEN... EEN GOED IDEE?
Wanneer je leest over een ring die, gebruik makend van Bluetooth en het mobiele internet op jouw smartphone, jou de hartslag laat voelen van je lief, en hij/zij kan de jouwe voelen. Is dan je eerste gedachte niet: zalig! Zo zal je je nog nauwer verbonden voelen. En voor lange-afstandsrelaties is dit uiteraard een prima middel om de relatie veel reëler te maken.

Bij Reddit echter kwamen ze al gauw op de proppen met verschillende gaten in dit romantische verhaal. Want wat als je ring plots niet meer klopt, omdat je partner een hartaanvaal krijgt? Of wanneer de ring heel snel gaat kloppen, terwijl je partner gezegd had gewoon even te moeten overwerken op kantoor?

De gevatte commentaren kan je lezen in een artikel bij The Next Web.Of: hoe er twee kanten zitten aan elk verhaal!
http://thenextweb.com/insider/2016/08/09/a-ring-that-lets-you-feel-your-partners-heartbeat-is-trolling-at-level-10/
https://www.facebook.com/thetouchx/?fref=ts


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFriday playlist van Spotify: nieuwe muziek ontdekken
Zelf heb ik geen Spotify account - mijn muziek is aangekocht bij eMusic, dat sinds enkele maanden ook de gelegenheid biedt om alle muziek op al jouw toestellen te beluisteren. Het ontdekken van muziek gebeurt op basis van de aanbevelingen die eMusic mij doet, en de normale bronnen, zoals radio en podcasts. Maar er zijn vele andere muziekliefhebbers die zweren bij Spotify, vooral omdat het hen nieuwe muziek leert kennen.
Voor hen is er heuglijk nieuws. Spotify had al een tijdje Discover Weekly,  een functie die erg populair is. Daar komt nu nog Release Radar bij. Waar Discover Weekly je elke maandag gewoon songs, oud en nieuw, zendt die je misschien leuk zou vinden, brengt Release Radar je een lijst met nieuwe muziek van jouw favoriete artiesten en artiesten die je misschien leuk zou vinden.
Meer hierover bij The NExt Web.
http://thenextweb.com/apps/2016/08/05/spotify-launches-release-radar-like-discover-weekly-new-music/
https://news.spotify.com/us/2016/08/05/release-radar-your-personalized-playlist-of-the-newest-releases/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De geschiedenis is te mooi om niet waar te zijn.
-Louis de Bourbon-


 
De nieuwe oogstWAT ZIJN GEOFILTERS IN SNAPCHAT, EN HOE KAN JE DIE ZELF MAKEN?
Een van de echt leuke dingen aan Snapchat, is dat je filters kan gebruiken, en dan met name geofilters. Die werken wanneer je in een bepaalde omgeving bent: dankan je zo'n filter kiezen om bovenop een foto, een filmpje te leggen. Sinds kort kunnen ook bedrijven en organisatoren van evenementen een dergelijke filter maken. Hoe dat juist ineen zit, en hoe je dat praktisch doet, lees je in dit artikel bij The NExt Web.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/socialmedia/2016/08/04/everything-need-know-snapchat-geofilters-build-one/


TRAVEL LEGENDARY: REISBLOGS

Deze website wil als hub dienen voor andere reisblogs. Bloggers kunnen er hun eigen reisverhalen plaatsen, de verhalen van anderen lezen en contact leggen met andere reizigers. Ideaal eigenlijk voor wie zelf een reis wil plannen, en inspiratie wil opdoen.(Bron: Launching Next)
[Taal: ENG]
http://www.travelegendary.com/


TEACUP ANALYTICS: DOOR HET BOS DE BOMEN ZIEN
Bij Google Analytics krijg je heel veel data. Zoveel data, dat je misschien niet echt meer begrijpt wat het allemaal betekent, en hoe je het kan ombuigen tot een stap voor jouw bedrijf die tot groei kan leiden. Deze webdienst wil helpen, door je inzicht te geven in Google Analytics, zodat je echt begrijpt wat je bezoekers willen.
[Taal: ENG]
https://www.teacupanalytics.com/#/


OLDNYC: NEW YORK DOORHEEN DE TIJD

Op deze website zie je op een landkaart van New York foto's die een beeld geven van het verleden, van downtown Manhattan tot aan Brooklyn. Een enorme evolutie, die je echt moet ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.oldnyc.org/
http://thenextweb.com/shareables/2016/08/09/oldnyc-google-street-view/


STREET PHOTOGRAPHY: FOTO'S IN DE REGEN
Goede foto's maken, het is een echte kunst. En een combinatie van een goed toestel, een goed oog, maar ook tips die je door de jaren verzamelt. Deze tips bij Petapixel moeten wij je absoluut doorgeven. Want in een landje zoals België, waar het zo vaak regent, gaan zij van pas komen. Je krijgt namelijk onschatbare handige weetjes over het maken van foto's in de regen, zoals (en lach niet!): gebruik zelf een paraplu!
[Taal: ENG]
http://petapixel.com/2016/08/09/street-photography-rain-3-lessons-learned/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHEEPVAARTARCHIEF

Een van de grootste Nederlandse maritieme arhieven heeft zijn digitale deuren geopend: vortaan kan je op scheepvaartarchief.nl een enorme colleie foto's van de Nederlandse binnenvaartvloot bekijken. Om te genieten!
[Taal: NL]
http://scheepvaartarchief.nl/
https://www.villamedia.nl/artikel/groot-fotoarchief-scheepvaart-online


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK BEN VLAMING
Wellicht heb je verleden week vernomen hoe mensen op een toch wel erg onmenselijke manier reageerden, toen een jonge Vlaming van 15 van Marokkaanse afkomst, omkwam bij een ongeval. De commentaren waren onthutsend - wat echt wel om een weerwoord vroeg. Op deze website zeggen mensen met andere roots, maar ook gewone Vlamingen, dat zij Vlaming zijn. De site wil vooral beklemtonen hoe divers onze maatschappij is.
http://www.ikbenvlaming.be
http://www.knack.be/nieuws/belgie/campagne-minderhedenforum-ik-ben-vlaming-mag-ik-ook-fier-zijn/article-normal-737615.html


VRIJDAG MULTIMEDIA READING AND ART
Wanneer je een blog wil schrijven, dan is het vooral belangrijk dat je een goed onderwerp kiest. Een onderwerp dat vele facetten heeft, en waaraan je trouw blijft. Zo bijvoorbeeld dit heerlijke blog, dat een niche onderwerp gevonden heeft - schilderijen waarop mensen staan die lezen - maar al jaren trouw artikels post over nieuwe vondsten. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://readingandart.blogspot.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA:IPHONE FOTOGRAFIE AWARDS

De camera van de iPhone maakt haarscherpe foto's. Daarom wordt dan ook al enkele jaren een fotowedstrijd ingericht voor foto's, gemaakt met iPhones. Zo ook dit jaar. Bekijk de winnende foto's en verneem meer over de fotografen die ze maakten
http://www.ippawards.com/2016-photographers-of-the-year/
http://www.ippawards.com/2016-winning-photographers/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Blendle heeft meer dan een miljoen lezers: 'Ze dachten dat we gek waren'
http://www.ad.nl/home/blendle-heeft-meer-dan-een-miljoen-lezers-ze-dachten-dat-we-gek-waren~ac9bb363/
- Duizenden nostalgische Amiga-games gratis te spelen
http://www.ad.nl/digitaal/duizenden-nostalgische-amiga-games-gratis-te-spelen~a2352f9d/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dit zijn de nieuwe Ultra HD HDR-tv’s van Sony
http://elektrozine.be/nieuwe-ultra-hd-hdr-tvs-sony/
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Visa experimenteert met nieuwe mobiele betaalsystemen
https://www.digimedia.be/News/nl/19853/visa-experimenteert-met-nieuwe-mobiele-betaalsystemen.html
- Social.Lab ontpopt zich tot ‘Pokémon Master’ voor Carrefour
https://www.digimedia.be/News/nl/19857/sociallab-ontpopt-zich-tot-pokemon-master-voor-carrefour.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

 
- ESET: nieuwe besmettingscampagne die achterpoort verspreidt ipv ransomware
http://computertaal.info/2016/08/11/eset-nieuwe-besmettingscampagne-achterpoort-verspreidt-ipv-ransomware/
- Backups maken: waarom, welke bestanden en hoe vaak?
http://computertaal.info/2016/08/09/waarom-zou-backup-maken/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google werkt aan een nieuw besturingssysteem met codenaam 'Fuchsia'
https://tweakers.net/nieuws/114569/google-werkt-aan-een-nieuw-besturingssysteem-met-codenaam-fuchsia.html
- KPN en Xs4all overtraden privacyregels met interactieve tv - update
https://tweakers.net/nieuws/114557/kpn-en-xs4all-overtraden-privacyregels-met-interactieve-tv.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 'Gehackte camera's hebben gebrekkig of zelfs geen wachtwoord'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gehackte-camera-s-hebben-gebrekkig-of-zelfs-geen-wachtwoord/article-normal-739363.html
- Nederlandse politie jaagt met Pokémon Go op inbrekers
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlandse-politie-jaagt-met-pokemon-go-op-inbrekers/article-normal-739245.html
***TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Hightech in de golfsport; van jetpacks tot surfboards
http://www.technologium.be/golf-hightech
- Technologie tijdens Rio 2016 - De Giga Ballonnen
http://www.technologium.be/technologie-op-rio-2016


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Belgische start-up verstuurde al 25.000 berichten naar de toekomst
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-belgische-start-up-verstuurde-al-25-000-berichten-naar-de-toekomst
- Hoe groot is Pokémon Go écht? Enkele opmerkelijke feiten op een rijtje:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-groot-is-pokemon-go-echt-enkele-opmerkelijke-feiten-op-een-rijtje

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: MULTIPROCESS FIREFOX: BROWSER GAAT FUNDAMENTEEL OP DE SCHOP
Mozilla wil de desktopversie van Firefox sneller maken en doet dat in eerste instantie door de interface van de browser los te koppelen van de websites die geladen worden. De komende tijd wordt toegewerkt naar een 'multiprocess' browser.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/multiprocess-firefox-browser-gaat-fundamenteel-op-de-schop.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160803


MAAK ZELF PIXEL ART VIA GOOGLE SHEETS
Ach, er zijn zoveel leuke dingen die je kan doen met programma's, waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld waren. Maar ooit was er iemand met hééél veel tijd, en die heeft een manier bedacht om dat bepaalde ding te doen.
Zoals dit: pixel art creëren vanuit Google Sheets. Bij The Next Web vind je de instructies. En als jij je daaraan waagt, mag je gerust eens het resultaat naar ons opsturen - het kan dan meteen dienen als illustratie bij deze tip, voor onze nieuwsbrief!
http://thenextweb.com/shareables/2016/08/09/create-pixel-art-using-any-image-in-google-sheets-in-just-3-steps/
http://bit.ly/GoogleSpreadsheetArt


DE TIP VAN HANS: NIEUW VERSCHIJNSEL: SSD IN GRAFISCHE KAART
Voor het eerst voegt AMD een SSD toe aan een GPU om elke laatste druppel aan grafische kracht eruit te persen. De maker van grafische kaarten wil zo betere GPU's leveren voor virtual reality en games
http://computerworld.nl/hardware/94026-nieuw-verschijnsel-ssd-in-grafische-kaart?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=cw-newsletter&utm_medium=2016-07-27


DE TIP VAN HANS: PATENT VAN SAMSUNG LAAT DRIE NIEUWE DRAADLOZE OPLAADSTATIONS ZIEN
Afgelopen week heeft Samsung een patent aangevraagd voor drie geheel nieuw ontworpen draadloze oplaadstations. Er zijn drie ontwerpen ingediend, waarbij Samsung afstapt van het ontwerp van een vlakke schijf. Het doel is om zoveel mogelijk Samsung-gear tegelijkertijd draadloos te kunnen opladen, zoals een smartphone, smartwatch en andere wearables.
https://nl.hardware.info/nieuws/48756/patent-van-samsung-laat-drie-nieuwe-draadloze-oplaadstations-zien?utm_source=rss-news&utm_medium=rssfeed&utm_campaign=hardwareinfo
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ICE VOID: TEKSTGEBASEERD GAME (IOS)
Een spel dat op tekst gebaseerd is, niet op afbeeldingen, kan echt wel heel spannend zijn. Dat bewijst Ice Void, een tekstgebaseerd game vor je iOS toestel dat zich 28000 voet boven de zeespiegel afspeelt. Je moet er een klimmer helpen, die bijna zonder zuurstof zit. Elke stap die je zet, elke beslissing die je neemt kan zijn en jouw dood betekenen! (Bron: Launching Next)
http://icevoidgame.com/
http://www.launchingnext.com/s/ice-void/20675/


DISNEY MIX: EIGEN MESSAGING APP VAN DISNEY VOOR KINDEREN EN HUN FAMILIE


Dat Disney met zijn tijd meegaat, moeten wij je niet meer vertellen. De Disneyparken zitten vol met de nieuwste technologische snufjes. En van apps heeft Disney ook kaas gegeten. Nu breng Disney een nieuwe chat app uit, Disney Mix. Die moet het uiteraard opnemen tegen andere populaire chat apps zoals Whatsapp, Facebook Messenger, Snapchat enz, maar Disney Mix heeft het vordeel dat hij de ouders kan waarborgen dat de app veilig is.
Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
http://lol.disney.com/disney-mix
https://techcrunch.com/2016/08/04/disney-launches-its-own-messaging-app-disney-mix-aimed-at-kids-and-families/


STRAVA APP: NU OOK MET BEACON
Met de Strava app kon je altijd al je prestaties noteren, en vergelijken met anderen. Strave richt zich hierbij vooral tot fietsende en lopende sportievelingen. In de nieuwste versie werd echter ook een veiligheid ingebouwd, die het Beacon noemt (niet te verwaaren met de gelijknamige tool van Apple!)
met Beacon kan je je workout in real time delen met maximaal 3 contactpersonen. Zij kunnen je dan volen wanneer je aan het fietsen of lopen bent. Deze personen moeten zelf geen Strava geïnstalleerd hebben, zij kunnen alles volgen via een unieke URL die aangemaakt wordt wanneer je de Beacon functie activeeert bij het begin van je workout.
Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/8/4/12326916/cycling-and-running-app-strava-adds-beacon-safety-feature
https://www.strava.com/


APPLE MUSIC NU OOK VOOR ANDROID
het beluisteren van streaming muziek, inclusief de exclusieve muziekkanalen voor Apple Music, is niet langer het alleenrecht van iOS gebruikers. De versie voor Android gebruikers was al een hele tijd aangekondigd, was een tijdje in bèta versie verkrijgbaar, en nu is hij officieel in de Play Store van Google te vinden. IN vergelijking met de bèta-versie zit er nu ook de mogelijkheid in om de klank aan te passen via een equalizer. Uittesten dus maar! Een uitvoerige bespreking bij PC World
http://www.pcworld.com/article/3104607/android/apple-music-for-android-is-exiting-beta-and-adding-in-equalizer-settings.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apple.android.musicLISTARY: ZOEKFUNCTIE


Windows - freeware
Dit is een zoektool voor je Windows computer. Het bladeren doorheen bestanden wordt erg soepel, en bovendien is de UI ultra compact, maar toch is het progje erg functioneel en snel.
http://fileforum.betanews.com/detail/Listary/1267652282/1
http://www.listary.com/


VRIJDAG APPDACHT: DODENTOCHT
Een lugubere naam, voor een toch onschuldig sportief gebeuren - de naam duidt er gewoon op dat het een heel zware wandeltocht is, die enkele dagen in beslag neemt en zich in de omgeving van Bornem afspeelt. Je kon al enkele jaren de verschillende wandelaars online volgen (1), maar dit jaar is er nu ook een webapp, waardoorde website zich op jouw mobiele toestel gedraagt als een app. Je kan bijvoorbeeld zien welke wandelaar er al bij een bepaalde controlepost voorbij gekomen is.(2) Nu nog een inspanning om de app ook voor Android te maken!
http://tracking.dodentocht.be.
http://mobile-downloads.dodentocht.be/Apple/Badge.png


VRIJDAG APP-DAG: BLABLA CAR
Als je het ons vraagt is deze app eigenlijk de enige die echt de sharing-economie weergeeft: waar je bij Uber een opdrachtgever hebt, die een rit bestelt, is BlaBla Car een app die echt draait rond het delen van een rit. Je zegt gewoon wat je vertrekpunt is, waarnaar je toe moet, en wanneer. En dan kan je iemand zoeken waar je kan meerijden, aan een vooraf afgesproken kostentarief. Je kan ook de verschillende ritten-aanbieders en ritten-vragers beoordelen. Zo kan je voorkomen dat je een carpooler in jouw auto meeneemt die de hele tijd zit te tetteren!
https://www.nl.blablacar.be/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De algemene geschiedenis is de vaderlandse geschiedenis van het buitenland
- Leonhard Huizinga-