Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
14/7/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 962 van 9/7/2016Gegroet lezer,

Het is juli, en gewoonlijk zetten wij in de vakantiemaanden de berichtgeving op een iets lager pitje. En het is gek - wanneer die druk er niet is om elke dag te presteren, dan lijkt de goesting groter. Wij hebben de week ingezet met een doordenker over zelfrijdende auto's. Zijn zij echt een praktische oplossing voor het verkeer in onze steden, of zijn zij hype? En hoe zit het met verzekeringen en verantwoordelijkheden?

Verder ook enkele leuke berichten over nieuwe audio-ervaringen. Tja, wij gunnen u niet veel rust tijdens de vakantiemaanden, want er zijn weer heel wat dingen die u dringend moet uitproberen!

Veel leesplezier gewenst - en ook eindelijk genieten van het zonnetje!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE TESLA-CRASH, EN DE VERREGAANDE CONSEQUENTIES VAN ZELFRIJDENDE AUTO'S EN AI
Het was groot nieuws eind verleden week: een 40-jarige man in de Amerikaanse staat Ohio is omgekomen bij een verkeersongeval. Hij reed met zijn auto in op de aanhangwagen van een truck, die de baan kruiste. De auto kwam onder de aanhangwagen en de voorruit werd weggeslagen.

Een ongeval dat wel meer gebeurt, maar het speciale is dat de auto een Tesla was en dat de chauffeur op het moment van de aanrijding zijn automatische piloot aan had staan. Het ongeval stipt enkele vragen aan die we ons toch moeten stellen over zelfrijdende wagens in het bijzonder, en Artificial Ingelligence in het algemeen.

Wie is verantwoordelijk in dit geval?
In dit geval zou het de chauffeur zijn. Hij had namelijk de automatische piloot in zijn Tesla geactiveerd hebben. Volgens de chauffeur van de truck en andere getuigen zou de man ondertusen een Harry Potter film bekeken hebben, want zij konden het geluid ervan horen. Noch de man noch de automatische piloot remden voor de truck. De uitleg zou zijn dat de witte zijkant van de truck onvoldoende te herkennen was tegen de achtergrond van de heldere hemel. Bovendien zou de chauffeur te snel gereden hebben.

Uiteraard moeten de resultaten van het onderzoek dat ingesteld wordt naar het ongeval afgewacht worden, om al deze feiten bevestigd te zien. Maar indien deze feiten waar zijn (overdreven snelheid, film kijken tijdens het rijden) dan staat de schuld van de chauffeur onomstotelijk vast.

En vooraleer je ons om de oren slaat met statistieken die moeten bewijzen dat dit slechts één geval is op de 130 miljoen mijlen dat er al op automatische piloot gereden wordt: dat klopt. Daarover hebben we ook cijfers.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-30/nhtsa-opens-investigation-into-fatal-crash-in-tesla-on-autopilot
https://www.teslamotors.com/blog/tragic-loss
http://www.iihs.org/iihs/topics/t/general-statistics/fatalityfacts/state-by-state-overviewDE TESLA-CRASH: WIE IS VERANTWOORDELIJK IN HET ALGEMEEN - MENS, SOFTWAREMAKER OF AUTOFABRIKANT?
Maar indien de man nu eens zich netjes aan de snelheidsbeperking gehouden had, en de weg zonder enige afleiding in het oog gehouden had, en het ongeval had zich toch voorgedaan, wat dan?

Is het dan de bedenker van de automatische piloot of elke andere software die de controle van de auto overneemt, die dan verantwoordelijk is? Of is het de fabrikant van de auto, die deze software in de auto ingebouwd heeft? Mis. Het blijft de mens die verantwoordelijk is. Want in de gebruiksvoorwaarden staat dat de chauffeur te allen tijde zijn handen aan het stuur moet houden, om het stuur te kunnen overnemen.

De Autopiloot software van Tesla is een publieke bèta. Wie een Tesla koopt, zal die zelf moeten activeren, standaard is die niet actief. Momenteel kan je daarmee enkel van rijlaan wisselen, parallel parkeren (dus niet achteruit). Het is de bedoeling dat de automatische piloot een veredelde cruise control is. En voor lange ritten, op niet druk-bevolkte wegen heeft zo'n automatische piloot wel zin. Denk bijvoorbeeld aan trucks die van het ene punt van de VS naar het andere uiteinde moeten rijden, via wegen die zich urenlang doorheen weinig bevolkte streken slingeren.

Maar zo'n automatische piloot heeft geen zin in druk bevolkte wegen, waar de gps onmogelijk nauwkeurig genoeg kan zijn om je auto niet op het trottoir te laten rijden, en de sensoren onmogelijk de vele fietsers en voetgangers kunnen ontdekken, de put in de rijbaan, de bestelwagen die de straat blokkeert om even te lossen.

Denk eens aan alle incidenten die er al gebeurd zijn met mensen die té veel vertrouwd hebben op hun software - die naar de verkeerde plaats reden, een overweg overstaken, zich klemreden in te nauwe straatjes, omdat hun GPS hen zei hoe ze moesten rijden, en zij hun eigen verstand niet meer gebruikten. Nog dit weekend waarschuwden verschillende kranten de voetbalfans ervoor dat zij de juiste "Lille" moesten instellen, om in Rijssel te geraken...

Als zo'n automatische piloot al zo precair is, wanneer de chauffeur nog achter het stuur zit, dan zijn die beelden van auto's die meer als een living moeten zijn, waar pa en ma filmpjes kijken, en de kindjes aan het spelen zijn, helemaal uit de lucht gegrepen!
http://blogs.wsj.com/corporate-intelligence/2013/08/21/cruise/
http://www.scientificamerican.com/article/who-s-responsible-when-a-self-driving-car-crashes/
http://www.npr.org/2016/07/01/484381632/tesla-autopilot-crash-raises-concerns-about-self-driving-carsDE TESLA-CRASH: MOET DE AI DE INZITTENDE VAN DE AUTO KOST WAT KOST BESCHERMEN?
En dan is er nog een heikele vraag die wij ons moeten stellen: moeten wij wel ons leven toevertrouwen aan de Artifical Intelligence die steeds slimmer moet worden, en in de toekomst onze auto voor ons moet gaan besturen? Want dan moet die AI ook een moreel mee krijgen. Wat moet je auto doen wanneer hij een kat ziet die de we kruist? Uiteraard proberen die te ontwijken. Maar wat wanneer daarmee het leven van de inzittenden in gevaar komt? Dan moet de balans doorslaan voor de inzittenden - helaas voor de kat.

Maar dan komen we in troebel water. Wat als de auto moet uitwijken voor een kindje, en door het uitwijken de dood kan veroorzaken van de chauffeur? Of als het gaat om één voetganger, tegenover 5 inzittenden in de auto? Kan je Artificial Intelligence daarbij vertrouwen? Decennia geleden bedacht SF-auteur Asimov de 3 wetten van robotica. Het wordt tijd dat deze wetten een update krijgen.

Een recent onderzoek, waarover DTNS berichtte, bracht aan het licht dat de meerderheid van de ondervraagden vond dat  AI, indien gekozen moet worden tussen een of meerdere zwakke weggebruikers en de chauffeur van de auto, altijd moet kiezen voor de zwakke weggebruiker. Maar tegelijkertijd toonde datzelfde onderzoek aan dat de meeste mensen, indien zij voor een auto konden kiezen die àltijd de chauffeur van de auto beschermt, zij die zouden kopen. Je kan het natuurlijk nog anders spelen: een zelfrijdende auto waarbij de chauffeur zelf bepaalt in hoeverre hij altruïstisch zijn eigen leven opoffert, om dat van anderen te redden.

Vergezocht? Neen. Iedereen heeft zijn mond vol over zelfrijdende auto's en AI. Daarbij kijkt men vooral naar de praktische kant, de hardware. En de software om het mogelijk te maken die ligt achter de hoek, en komt eraan, of je wil of niet. Maar de ethische kant, daarover wordt veel te weinig gepraat. 
(Met dank aan J-P E. voor de filosofische insteek)
http://www.dw.com/en/opinion-if-you-think-software-code-is-ethically-neutral-youre-lying-to-yourself/a-19368941
https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Laws_of_RoboticsHOMMELES TUSSEN APPLE EN SPOTIFY
De advocaat van Spotify heeft deze week een brief geschreven aan de advocaat van Apple. Geen liefdesbrief, maar een klacht. Wat is er gebeurd?

Wel, Spotify heeft een update uitgebracht aan zijn app. En Apple weigert die update in zijn App Store te zetten. Als reden noemt Apple het feit dat Spotify zich niet aan de business regels zou houden die Apple hanteert voor apps. Het gaat met name om het abonnementssysteem. Volgens Apple gebruikt Spotify de app enkel om nieuwe klanten te lokken, en hen een abonnement aan te smeren.

En volgens Apple mogen zij enkel dat abonnement nemen via de App Store of in-app, waarbij Apple 30% commissie eist van elke betaling. Bovendien is het app-makers verboden om de gebruikers te wijzen op alternatieve manieren om een abonnement te nemen, buiten de app of de App Store om.

Dit, aldus de advocaat van Spotify, roept ernstige vragen op onder zowel de Europese als Amerikaanse wetten over het concurrentiebeding. Alvast bij de Amerikaanse senator Elizabeth Warren kreeg de advocaat gehoor. Die meent dat Apple al een hele tijd zijn controle over iOS gebruikt om competitie op muziekgebied te onderdrukken.

Re/Code gaat nader in op dit probleem. Een artikel bij The Next Web neemt de verdediging van Apple op zich.
http://www.recode.net/2016/6/30/12067578/spotify-apple-app-store-rejection
http://thenextweb.com/insider/2016/07/03/apple-spotify-app-store-rules/MOZILLA TOONT MET EEN GAME HOE ENCRYPTIE WERKT
Tja, encryptie: iedereen heeft er zijn mond vol van, dat het nodig is om je privacy te beschermen, vooral in tijden waarin de overheid zich, wegens de terreurdreiging, iets teveel bemoeit met onze communicaties en dingen afluistert waarvoor zij eigenlijk niet gemachtigd zou zijn.

Maar wie weet eigenlijk hoet encryptie werkt, en, belangrijker nog, hoe jij het concreet moet toepassen? Mozilla wil helpen. Het heeft een web-gebaseerd game uitgebracht, Codemoji. Dat toont je met emoji's hoe versleuteling werkt. Je tikt een zin in, en Codemoji zal de letters vervangen door emoji. En dan moet jij aan je vrienden vragen dat zij proberen te raden wat de zin was, zonder te gaan spieken op de Codemoji website.

Nu is het niet de bedoeling dat je dit systeem echt gaat gebruiken om versleutelde boodschappen te versturen. Mozilla wil alleen maar illustreren hoe het werkt.
https://blog.mozilla.org/blog/2016/06/28/meet-codemoji-mozillas-new-game-for-teaching-encryption-basics-with-emoji/
https://learning.mozilla.org/codemoji/#/welcome
https://www.engadget.com/2016/06/28/mozilla-encryption-game/CHINA: TENTAKELS VAN CENSUUR NOG STRENGER
Het is vakantie, tijd om eens een verre reis te maken. Naar China, waar ons vandaag 3 berichten wachten. Om te beginnen: censuur. Op dat vlak heeft China toch wel een kwalijke reputatie, en dit bericht zal dat niet veel verbeteren. Er is namelijk een nieuwe directeur benoemd aan het hoofd van de Cyberspace Administratie, en die heeft meteen al de teugels strakker gespannen van de controle die het land wil uitoefenen over online nieuws. Er werd namelijk een strenge waarschuwing uitgestuurd naar alle nieuwssites en sociale netwerken dat zij geen nieuws meer mogen brengen dat niet eerst geverifieerd is.

Nu kan je zeggen dat daar niets op tegen is - er wordt heel vaak valse informatie de wereld ingestuurd. Per vergissing, maar ook opzettelijk - denk maar aan de kwalijke rol die de Britse media gevoerd hebben bij de Brexit campagne. Maar in het geval van China gaat het niet zozeer om het verifiëren van bronnen, als wel om het verkrijgen van goedkeuring vooraleer nieuws gepubliceerd wordt. Redacties moeten zelf speciale raden organiseren die elk bericht eerst nakijken vooraleer het gepubliceerd mag worden. En je kan er donder op zeggen dat in die raden ook een vertegenwoordiging zullen hebben van de Chinese overheid, die streng zal toezien dat er geen berichten gepubliceerd worden die afwijken van de waarheid, althans wat de Chinese overheid als waarheid beschouwt. Meer lees je bij South China Morning Post (1)
http://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/1985118/all-news-stories-must-be-verified-chinas-internetMALWARE EEN RAMP VOOR ANDROID IN CHINA
Een tweede bericht uit wat ooit het land van de grote Roerganger, Mao, genoemd werd, betreft malware. Het gaat met name om Hummingbird, een malware die maar liefst 85 miljoen Android toestellen besmet heeft. Het bijzondere hierbij is dat achter de malware een bende zit, de Yingmob gang, die werkt als een goed geolied bedrijf, met 25 'personeelsleden'. De bende zou maar liefst 1 miljoen dollar per trimester verdienen!

Hoe doen ze het? Wel, Hummingbird is malware die in februari 2016 ontdekt werd door beveiligingsbedrijf Check Point. De malware installeert een rootkit die moeilijk weg te krijgen is en die valse clicks en views genereert voor advertenties. De malware installeert bovendien bijkomende apps die nog meer fraude mogelijk maken.

Daardoor zouden zij bijvoorbeeld ook botnets kunnen creëren, databases maken van toestellen die zij kunnen inzetten om gerichte aanvallen uit te voeren, of de toestellen die zij onder controle hebben verkopen aan de hoogst biedende. Wie zei daar dat misdaad niet loont?
http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/2463733/hummingbad-malware-infects-85-million-android-devicesCHINA: ALIBABA GAAT NAMAAK BESTRIJDEN
Als China voor één ding bekend staat, dan is het voor namaak. Slimme ondernemers kopiëren uitvindingen, producten die door anderen bedacht zijn en maken die na, vaak van ondermaatse kwaliteit en van goedkope materialen. Hiermee heeft China zich een kwalijke reputatie opgebouwd, want zo lijkt het alsof alles wat uit Chinan komt symbool staat voor slechte kwaliteit, onbetrouwbare producten. Terwijl er heel wat Chinese fabriken zijn die wél degelijk materiaal maken. Apple bijvoorbeeld maakt gebruik van Chinese fabrieken zoals Foxconn om (een deel van) zijn producten te vervaardigen.

Het is er China dus heel wat aan gelegen om zijn reputatie op te poetsen. Online verkoopsite Alibaba neemt daarom een mooi initiatief. Deze e-commerce gigant wil namelijk ook in Europa van start gaan, maar heeft het daarbij erg moeilijk. Op de site worden namelijk heel wat namaak produ ten aangeboden, wat ertoe geleid heeft dat het, nadat het toetrad tot een Amerikaanse anti-namaak alliantie, er al na enkele weken uitgegooid werd.

Nu heeft Alibaba een nieuw plan voorgesteld -  een systeem waarbij namaak gemakkelijke opgespoord en verwijderd kan worden op de site. Het vraagt ook de medewerking van de grote merken om de namaak op te sporen. Het project draagt de titel "IP Joint Force System", waarbij IP niet voor Internet Protocol staat, maar wel voor Intellectual Property. Meer lees je bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-alibaba-counterfeiting-idUSKCN0ZH452
http://www.alibaba.com/EIGENAARDIG VERHAAL: DEZE MAN LIJKT SLACHTOFFER VAN ELKE TERREURAANVAL?
Heb je onlangs een artikel gelezen over een terreuraanval, waarbij nader ingegaan wordt op de slachtoffers, dan is de kans groot dat je een foto hebt gezien van deze man. De foto van de man verscheen op de sociale media na de aanslag op het vliegtuig van Egypt Air. Na de aanslag op Atatürk airport in Istanboel. En zelfs na de aanslag op een homobar in Orlando.

Reporters kwamen op deze toevalligheid uit, en stelden een onderzoek in. Zij ondervroegen mensen die de foot gedeeld hadden, en kwamen tot de conclusie dat het eigenlijk om een geval van persoonlijke wraak gaat. De man in kwestie zou nog altijd leven, maar zou verschillende mensen opgelicht hebben. En door hem zo voor dood te verklaren, nemen zijn slachtoffers wraak.

De reporters slaagden er zelfs in, aldus France24, om de man in kwestie zelf te contacteren, die het verhaal bevestigt. Je kan je natuurlijk de vraag stellen hoe het mogelijk is dat zoiets gebeurt, en of het wel wettelijk is, om zomaar iemands foto te publiceren en zeggen dat hij dood is of betrokken bij een of ander incident. Volgens het artikel hangt dat af van land tot land.

Het bewijst in elk geval dat je erg, erg voorzichtig moet zijn met wat je leest op de sociale media...
http://observers.france24.com/en/20160705-mexican-man-dies-every-terrorist-attack-mystery?aef_campaign_date=2016-07-05&aef_campaign_ref=partage_aefGOOGLE WIL WI-FI KIOSKEN PLAATSEN. MAG DAT?
Re/code heeft documenten kunnen inzien over een plan dat Alphabet, het overkoepelend bedrijf boven Google, heeft om overal wi-fi kiosken te plaatsen, een plan dat de naam Sidewalk Labs heeft. De bedoeling is enerzijds hele steden zo te voorzien van WiFi uiteraard. Maar er zitten nog andere kantjes aan.

Zo zou elke 2,5 meter hoge paal het mogelijk maken om ook met je mobieltje te bellen. Je kan er je USB opladen, routebeschrijvingen vinden, en uiteraard zal je er ook schermen vinden die reclame vertonen, iets wat naar schatting per kiosk 30.000 dollar per jaar zou opbrengen.

Maar de kiosken zouden ook sensoren bevatten, die de luchtdruk meten, de vochtigheid, temperatuur, luchtvervuiling, trillingen van voertuigen, magnetische velden, het geluidsniveau, het zichtbare infrarood en UV-licht, en de WiFi activiteiten van toestellen in de omgeving.  Met deze sensoren zou Google dus een heel accuraat real time beeld kunnen bouwen van de leefkwaliteit in de steden.

Momenteel staan er al 200 kiosken in New York City, maar zij bevatten nog geen sensoren. En evenmin zijn de camera's geactiveerd, omdat de Civil Liberties Union, een vereniging die de mensenrechten beschermt, bezwaar aangetekend had tegen de camera's.  Maar hoe lang zal dat bezwaar nog blijven bestaan? Zullen steden de verleiding kunnen weerstaan om op het aanbod van Google in te gaan, om deze kiosken ook bij hen te plaatsen? De kiosken zelf zijn gratis, de steden moeten ze wel installeren en aansluiten op het gigabit netwerk. En zij moeten ook 5.000 dollar per kiosk storten in een fonds dat zorgt voor het onderhoud ervan.

Een interessant artikel bij Re/code, dat nader ingaat op het totale kostenplaatje, de voor- en nadelen van de kiosken.
http://www.recode.net/2016/7/1/12072122/alphabet-sidewalk-labs-city-wifi-sidewalk-kiosksSNAPCHAT: OOK DE 'OUDJES' ONTDEKKEN HET
Zijn de gouden dagen van Snapchat over? Het jonge volkje, dat het merendeel van de bevolking uitmaakt van Snapchat, staat ervoor bekend dat het niet graag ook de 'oudjes', dus pa en ma ziet op de plek waar zij zich ophouden. Het is eigen aan jongeren dat zij zich afzetten tegen ouderen, en wanneer ouderen hen op hun turf komen bezoeken, dan verliest die plek heel wat van zijn aantrekkingskracht voor de jongeren.

Als je die stelling voor waar aanneemt, dan moeten de mensen achter Snapchat gaan daveren op hun benen. Want de iets oudere bevolking heeft, volgens recente cijfers, Snapchat ontdekt. Volgens Comscore is nu 38% van de smartphone gebruikers tussen 25 en 34 jaar op Snapchat, en 14% van de mensen ouder dan 35. Drie jaar geleden was dat nog maar 5% en 2%. Zal het jonge volkje massaal Snapchat ontvluchten en zijn heil elders zoeken, nu 'hun' plek ontheiligd is? We zullen het weten in de volgende weken!
http://www.wsj.com/article_email/snapchats-teen-fans-grumble-as-app-catches-on-with-their-folks-1467661872-lMyQjAxMTA2NzA3NDMwNDQ5WjSNAPCHAT GAAT TERUG NAAR HET VERLEDEN MET MEMORIES
Zowat elk sociaal netwerk werkt met real-time beelden, liefst video. Snapchat echter schenkt aandacht aan het verleden, en brengt Memories uit, een manier om oude snaps te bewaren en te delen in een eigen archief op de app. Je kan dus foto's en video's ordenen, bewerken en delen lang nadat zij genomen zijn. Een hele tegenstelling dus met de feature waarvoor Snapchat eigenlijk bekend geworden is: foto's delen die meteen verdwijnen bij de ander.

Je kan Memories, dat nu in de nieuwste versie van Snapchat zit voor Android en iOS, oproepen door op het camera scherm naar boven te vegen.

Dit zijn kort samengevat de kenmerken:
- Je kan persoonlijke foto's bewaren op de servers van Snapchat, in plaats van op je eigen camerarolletje
- Je kan de Memories doorzoeken op trefwoord
- OPgeslagen Memories kan je opnieuw delen via My Stories, waarbij een tijdstempel zal aangeven dat het om een oudere foto of video gaat
- Je kan ook Snaps en Stories verplaatsen naar een speciale map, My Eyes Only, die je beschermt met een PIN code.

Een uitgebreide bespreking vind je bij The Verge.

De DTNS Podcast wijdt haar dagelijkse in-depth bespreking woensdag aan Snapchat. Het stelt zich daarbij de vraag of dit wel slim is van Snapchat. Gisteren hadden wij het er al over dat Snapchat een ouder publiek krijgt, wat wel eens het jonge volkje zou kunnen afschrikken. Datzelfde jonge volkje had zich tot Snapchat gewend, juist omwille van het feit dat de foto's tijdelijk waren en (zogezegd) meteen weer verdwenen. De jonge generatie was immers gefrustreerd geraakt met het feit dat foto' s op Facebook voor altijd zijn, en je je hele leven kunnen achtervolgen...
http://www.theverge.com/2016/7/6/12102294/snapchat-memories-private-snap-archive
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160706_02373624TWITTER ZENDT WIMBLEDON LIVE UIT
Onlangs had Twitter aangekondigd dat het ook sportwedstrijden zou uitzenden, maar toen werd vooral verwezen naar wedstrijden die vooral de Amerikaantjes interessant vinden. Nu blijkt echter dat Twitter ook het Europese publiek verwennen wil: het is begonnen met de tenniswedstrijden op Wimbledon live uit te zenden.

Het geeft ons al meteen een beeld van wat Twitter met "live uitzendingen" bedoelt. Het is namelijk de officiële Twitter account van Wimbledon die de live feed opgestart heeft. Die stream kan je vinden op de speciale "Live" pagina op Twitter, waar de stream bovenaan vastgepind is. Onder de stream staat een lijst met tweets over Wimbledon, die je dan kan doorbladeren. Het beeld wordt dus gecombineerd met de commentaren erop, wat wel interessant lijkt.

Hieronder vind je een rechtstreekse link naar de Wimbledon uitzendingen.Re/code gaat naderin op dit nieuwe aanbod, en dan vooral de financiële kant, want om dit te mogen uitzenden is wel wat geld van hand gewisseld...
http://www.recode.net/2016/7/6/12104722/twitter-live-stream-wimbledon-nfl
https://twitter.com/i/live/750261221098594304
https://twitter.com/wimbledonFACEBOOK IN HET OOG VAN DE STORM MET VIDEO OVER POLITIEGEWELD
Onder de titel "Facebook beslist welke dodingen wij mogen zien en welke niet", een artikel bij Motherboard dat ons toch aan het denken moet zetten. Het gaat met name over het feit dat de vriendin van een man, die neergeschoten werd door de politie in Minnesota, een video van de omstandigheden waarin hij de dood vond, online geplaatst had. De man werd namelijk neergeschoten door de politie, wat door velen als een geval van onnodige politiegeweld beschouwd wordt.

Het filmpje haalde meteen heel wat kijkers, en werd miljoenen keer gedeeld. Maar Facebook verwijderde het van zijn website. Officieel heet het dat dit door een technische fout gebeurde. Na enige tijd werd de video terug geplaatst, maar deze keer met de waarschuwing erbij dat de film gewelddadige beelden bevatte.

Zelfs al was het inderdaad door een technische fout dat de video een bepaalde tijd verwijderd was, het moet ons toch aan het denken zetten. Facebook wordt steeds vaker de rol opgedrongen van rechter en uitvoerder. Een rol waarover we ons moeten bezinnen. Recente onderzoeken tonen aan dat bijna 2/3 van de Amerikanen hun nieuws halen bij de sociale media. 2/3 van de Facebook gebruikers zeggen dat zij de site gebruiken als bron voor nieuws. Facebook wordt de middelman die het nieuws naar de massa's brengt. En dat houdt een zekere verantwoordelijkheid in, die je eigenlijk niet mag verwachten van een bedrijf zoals Facebook dat, vergeet het niet, om winst moet draaien, niet om het goede te doen voor de bevolking...

Lees meer bij Motherboard bin ook bij CNet.
http://motherboard.vice.com/read/philando-castile-facebook-live
http://www.cnet.com/news/minnesota-police-shooting-video-brings-graphic-death-to-facebook/?ftag=CAD090e536&bhid=18802984216984307617556153111318APPLE ZET ZICH IN VOOR ORGAANDONATIES
Trouwe lezers weten dat wij soms wat extra kritisch zijn voor Apple, omwille van zijn gesloten ecosysteem en de hype die het rond zijn producten creëert. Maar als het goed is, dan zeggen wij het ook.

Apple zal namelijk in zijn nieuwe versie van het besturingssysteem, iOS 10, het veel gemakkelijker maken om je te registreren als orgaandonor. In de nieuwe versie van de Health app zal je namelijk met slechts enkele klikken jezelf kunnen opgeven als orgaandonor - althans in de VS, of en welke plannen er bestaan voor andere landen is nog niet geweten.

Registreer je je via je iPhone als donor, dan wordt dit meteen doorgestuurd naar het National Donate Life Registry, zodat jij, als je zou overlijden, het leven van anderen toch nog kan redden. De functie zou in de herfst van dit jaar verpakt zitten bij iOS 10, maar zou later deze maand ook als publieke beta verkrijgbaar zijn. The Verge vertelt over de noodzaak aan orgaandonaties.
http://www.theverge.com/2016/7/5/12095924/ios-10-beta-organ-donor-registration-apple 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BIG DATA EN PRIVACY: EEN MOOI VERHAAL VAN HOE HET KAN
De meeste mensen houden er niet van wanneer er gegevens over hen verzameld worden. Dat heeft niets te maken met het feit dat zij iets te verbergen zouden hebben, maar wel met hun zorg om hun privacy. En de angst dat hun gegevens in de handen van de verkeerde personen / bedrijven terecht zouden komen.

Maar vraag aan diezelfde mensen of zij er bezwaar zouden tegen hebben indien hun gegevens anoniem gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, en zij zullen wellicht "ja" antwoorden. Dit artikel gaat over zo'n mooie toepassing van "big data". Ars Technica vertelt namelijk hoe 1 miljoen oogscans, gemaakt door de verschillende medische instellingen in de VS, bijeengebracht worden in een anonieme databasis. De bedoeling is om zo sneller ziekten van het oog te kunnen opsporen.

Het gaat om een project van de DeepMind afdeling van Google, waarbij samengewerkt wordt met een oog klinieik. Machine learning moet daarbij leren om vaak voorkomende oogziekten sneller te ontdekken. 1 miljoen oogscans zullen hiervoor vergeleken worden, die volkomen anoniem gemaakt werden.

Een uitgebreide technische uitleg vind je bij Ars Technica. Waarmee we maar willen zeggen dat het verzamelen van dat ook zijn positieve gevolgen kan hebben...
http://arstechnica.com/information-technology/2016/07/googles-deepmind-ai-to-use-1-million-nhs-eye-scans-to-spot-common-diseases-earlier/
https://deepmind.com/health/research
 
 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Vlaamse studenten stellen elektrische racewagen voor
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160630_02364340?

*** Nokia wil met IMPACT een platform creëren voor het Internet of Things
http://www.pcworld.com/article/3083418/nokia-hopes-its-new-iot-platform-impact-will-be-a-hit.html

*** HP stelt een nieuwe 3D printer voor die het heel snel doet, en jet fusion techniek gebruikt
http://www.bbc.com/news/technology-363115987

*** Wat de Search advertenties van Apple betekenen voor mobiele adverteerders
http://www.boostmedia.com/blog/paid-search/what-apple-search-ads-mean-for-mobile-advertisers/

*** 'Belgische' VR-loopband verovert China
http://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Belgische_VR_loopband_verovert_China.9786016-7764.art

*** Grootste Belgische ‘YouTubers’ verzamelen in Bobbejaanland
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160705_02371264/grootste-belgische-youtubers-verzamelen-in-bobbejaanland

*** Uber gaat maaltijden leveren in Brussel
http://www.tijd.be/ondernemen/horeca/Uber_gaat_maaltijden_leveren_in_Brussel.9785158-3079.artHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetRADIO: WAT IS HET DARKNET
Elke dag brengt de Vlaamse openbare omroep Radio1 tussen 12u en 13u het programma "Weet ik veel", waarin een bepaald begrip uitgelegd wordt van A tot Z, in heel begrijpelijke termen. Deze week dinsdag ging het over het "Darknet".Weet je niet wat dit eigenlijk is, en hoe je er geraakt, dan is dit een uitzending die wij je zeker kunnen aanraden.
Gewoon naar de website gaan en via Programmagids terugbladeren naar dinsdag, om het programma te beluisteren. Dit is een rechtstreekse link:
https://radio1.be/geheim-internet-voor-beginners
https://radio1.be/programmagids


LUISTERBOEK: DE VERWARDE CAVIA

Ook dit is geen hoorspel, maar het is wel een leuke melding: de sympathieke cabaratière Paulien Cornelisse brengt haar boek "De verwarde cavia" uit als luisterboek, en je kan het gratis beluisteren. Tenminste, als je geduld hebt: elke week wordt er een een stukje gepubliceerd als podcast, om gratis te downloaden en beluisteren.
Paulien is zich trouwens bewust van het feit dat sommige mensen niet goed weten hoe dat werkt, zo'n podcast. Zij heef daarom een filmpje online geplaatst waarin zij het een en ander uitlegt.
https://www.facebook.com/deverwardecavia/videos/1149584351747906/
https://soundcloud.com/user-584276209
https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-verwarde-cavia/id1128480368?l=en&mt=2
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hartstocht is een dievenlantaarn:
zij werpt al haar licht naar één kant, terwijl de hele verdere omtrek donker blijft.
-Peter Sirius-


 
De nieuwe oogst


 NETTIES ARCHIEF: KOTTKE.ORG
Ons e-zine bestaat al 20 jaar. En in die jarenhebben wij heel wat tips en websites verzameld die wij toen niet konden verwerken. In deze reeks bezoeken wij die sites - om te ontdekken welke nog bestaan en welke niet. Het resultaat is heel ontluisterend: enorm veel websites, met heel goed klinkende domeinnamen, zijn enkel nog een plaatshouder waarop een groot bord "te koop" staat. Vaak gaat het om websites die door een vrijwilliger begonnen werd, die het na een tijd opgaf omdat de inspanningen niet financieel beloond werd. Waarna de domeinnaam verkocht werd aan een investeerder, die er niets meer mee deed...
Gelukkig zijn er ook andere gevallen. Kottke.org is daar één van. Veel nieuws, dag na dag, over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Goed geschreven, verzorgd gebracht. En met de juiste kritische bedenkingen, naar onze bescheiden mening. OM te volgen!
[Taal: ENG]
http://kottke.org/


PHOTOTHEME: EEN WORDPRESS THEMAVOOR FOTOGRAFEN
Wil je als fotograaf je eigen foto's op een elegante en gebruiksvriendelijke manier voorstellen? Dit thema kan je daarbij helpen. Gewoon downloaden en installeren in je Wordpress installatie, enkele foto's uploaden, en je bent vertrokken!
[Taal: ENG]
https://phototheme.net/


FAMILYINSAFE: PRIVATE PLEKJES OP HET WEB

Deze webdienst wil gezinnen een eigen thuis bieden op het web. Familieleden kunnen laten weten waar zij zich bevinden, zonder dat anderen meekijken maar de eigen familie toch gerust kan zijn. Je kan er taken verdelen en chatten.
[Taal: ENG]
https://familyinsafe.com/


GAME OF THRONES MAP

Dit populaire feuilleton heeft een eigen wereld. Met heel veel personages en plekken. Hoe raak je er nog wijs uit? Deze interactieve map, QuarterMaester, helpt. Je kan de verschillende plekken opzoeken die in de reeks genoemd worden, je kan zien welke koninkrijken tot welke huizen horen, enz.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/shareables/2016/07/04/discover-game-thrones-universe-handy-interactive-map/
http://quartermaester.info/


ROBOT.ME: ZELF JE EIGEN CHATBOT MAKEN
Op deze website kan je zelf heel simpel een eigen chatbot aanmaken, en dan nog gratis ook. Mensen denken vaak ten onrechte da thet enorm moeilijk is om een chatbot aan te maken en te onderhouden, dat het complex programmeren vergt. Maar deze website probeert aan te tonen dat het ook simpeler kan.
[Taal: ENG]
http://rebot.me/


PITCHPLAY: BETER WORDEN IN HET BESPELEN VAN EEN INSTRUMENT
Oefenen, oefenen, oefenen... dat is de enige manier waarop je een muziekinstrument onder de knie krijgt. Maar oefen je wel op de juiste manier? Deze website biedt een tool aan om regelmatig te oefenen. Bovendien traceert de tool je gewonten tijdens de oefening.
https://pitchplay.io/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPELENSITE

Het is vakantie, en dan gaan heel wat kinderen met de jeugdvereniging op kamp. Voor de leiding van die verenigingen is het altijd een hele klus om spelen te vinden omde kinderen bezig te houden - en die verantwoord zijn: net spannend genoeg zonder gevaarlijk te zijn, de juiste mengeling tussen zotternij en educatie...
Deze site wil daarbij helpen. Veel spelen voor het bos, met de bal, om in een kring te spelen, enz. Maar ook tips voor de leiding die zeker en vast van pas komen, zoalsover grensoverschrijdend gedrag. (Met dank aan Aline voor de tip)
https://www.spelensite.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PUBLICATIES VAN DE VLAAMSE OVERHEID
De Vlaamse overheid brengt tal van publicaties uit, die voor belanghebbenden cruciale informatie bevatten. Maar hoe blijf je op de hoogte? Daarvoor dient deze plek. Alle publicaties staan er verzameld, en dankzij de handige zoekfunctie vind jemeteende rubriek die jou interesseert. Daarna kan je je op dat bepaalde onderwerp inschrijven, zodat je in de toekomst automatisch verdere nieuwsbrieven ontvangt.(Tip van Aline)
[Taal: NL]
http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties


VRIJDAG MULTIMEDIA: INTERACTIEVE VIDEOCLIP
In deze clip kan je zelf de acteurs wisselen, zo vaak je wil. Het filmpje werd gemaakt door het Franse muzikale duo Cassius. Je moet gewoon je cursor over een acteur bewegen en klikken, en er verschijnt een nieuw personage in de video.
[Taal: ENG]
http://cassiusthemissing.com/#!/introduction

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE FIETSENGARAGE
Een prachtige fotodocumentaire over een fietsenherstelplaats in het Brusselse. Heldere zwart-wit foto's, haarscherp, die een fietsenhersteller tonen met liefde voor zijn vak.
[Taal: FR]
https://sports.vice.com/fr/article/au-coeur-du-garage-velos-a-de-shaun-a-bruxelles?utm_source=vicesportsfrfb

VRIJDAG MULTIMEDIA: HUB VERMEEREN

De website van fotograaf Jean Schoubs hebben wij al meerdere keren vermeld, omdat hij, zelf fotograaf zijnde, steeds andere fotografen een podium geeft. Over Hub Vermeeren zegt Jean Schoubs: "Photoshop wordt nog steeds gezien als iets wat je inzet als je niet goed kunt fotograferen. Uit de volgende foto’s blijkt hoe photoshop mooie foto’s oplevert.".
Om te ontdekken.
http://jeanschoubs.be/foto/gastfotografen/2016/hub_vermeeren/index.html
http://www.avzonlicht.nl/?id=204Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Instagram moet gegevens uploader naaktfoto's vrijgeven
http://www.ad.nl/binnenland/instagram-moet-gegevens-uploader-naaktfoto-s-vrijgeven~af68758f/
- EU gaat cybercriminaliteit bij bedrijven te lijf
http://www.ad.nl/digitaal/eu-gaat-cybercriminaliteit-bij-bedrijven-te-lijf~a73c4069/
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Gemakkelijk 360°-foto’s maken met Samsungs Gear 360
http://elektrozine.be/gemakkelijk-360-fotos-maken-samsungs-gear-360/


 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- GPS kiezen: op je mobieltje of op een navigatiesysteem?
http://computertaal.info/2016/07/07/gps-kiezen-op-mobieltje-op-navigatiesysteem/
- Hardware upgrades die de performantie van je pc verbeteren
http://computertaal.info/2016/07/08/hardware-upgrades-performantie-pc-verbeteren/

 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Kim Dotcom begint volgend jaar weer met Megaupload
https://tweakers.net/nieuws/113377/kim-dotcom-begint-volgend-jaar-weer-met-megaupload.html
- Europese lidstaten stemmen in met akkoord VS over data-uitwisseling
https://tweakers.net/nieuws/113369/europese-lidstaten-stemmen-in-met-akkoord-vs-over-data-uitwisseling.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Dit zijn de gevaren van virtueel geld
http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/sparen/dit-zijn-de-gevaren-van-virtueel-geld/article-normal-726537.html
- Zuckerberg reageert op video politiegeweld
http://datanews.knack.be/ict/zuckerberg-reageert-op-video-politiegeweld/article-normal-726387.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze cijfers over de Belgische start-up scène ziet er veelbelovend uit:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-snapshot-van-de-belgische-start-up-scene-ziet-er-veelbelovend-uit
- De visuele effecten achter de meest besproken Game of Thrones aflevering ooit:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-visuele-effecten-achter-de-meest-besproken-game-of-thrones-aflevering-ooit
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
EXTRAATJES VOOR JE GMAIL: FULL CONTACT
Deze extensie voor de Chrome browser toont je de profielen op de sociale netwerken en de jobtitels van iedereen die je mailt. Vanuit die melding kanje meteen ook hun tweets lezen, hun foto's op Instagram, hun updates op Facebook. De extensie werkt ook met Google Calendar, zodat je de gegevens van een persoon nog snel even kan opzoeken voor je naar een vergadering gaat.
https://www.fullcontact.com/gmail/?ref=producthunt 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CLONEAPP: WINDOWS HERINSTALLEREN MÉT JE INSTELLINGEN


Windows all - freeware
Wanneer je Windows opnieuw installeert dan heb je natuurlijk een veel slankere Windows, die veel sneller werkt. Maar je bent danook al je extra progjes en je instellingen kwijt. Met deze app kan je bij het overschakelen naar een nieuwe pc ook de content van je apps meteen overzetten: de configuratiebestanden en mappen, de content van je reister, afbeeldingen, documenten en meer.
http://www.mirinsoft.com/index.php/download/viewdownload/39-cloneapp/180-cloneapp-portable


DOPAMINE: OOK VOOR GROTE MUZIEKCOLLECTIES
Het is niet zo simpel om een goede muziekspeler te kiezen - elke player heeft wel zijn eigen plus- en minpunten, en zodra je een player kiest, hang je daar echt wel aan vast. Het is dan ook vaak een sprong in het diepe. Volgens TheNextWeb zou je eigenlijk moeten kiezen voor DOpamine. Dat is een gratis plaer voor Windows, met een heel mooie interface de je bovendien kan aanpassen. Ook de miniatuurversie van de player met daarin de cover-art van een album is knap.
Een uitvoerige bespreking vind je bij TheNextWeb.
http://thenextweb.com/apps/2016/07/04/dopamine-windows-beautiful-free-music-player-expertly-handles-large-collections/
http://www.digimezzo.com/software/dopamine/


VLC NU OOK ALS APP IN WINDOWS STORE
Deze mediaplayer is al jarenlang onze favoriet. De versie voor Windows Store heeft nu ook ondersteuning voor Cortana, Live Tiles, en Continuum, de functie van Windows die een naadloze overgang mogelijk moet maken tussen smartphone en desktop. De player ondersteunt de meeste populaire media formaten, ook degene die standaard niet door Windows 10 ondersteund worden, wat dus heel handig is!
http://betanews.com/2016/07/01/best-windows-apps-this-week-71/
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/vlc-for-windows-store/9wzdncrfj3t0


SCIENCE JOURNAL: APP OM JE TE HELPEN UITVINDEN


Deze app van Google moet jongeren maar ook volwassenen helpen om de wereld rond hen te ontdekken, en te zien hoe zij die kunnen verbeteren. Je kan data noteen van sensoren op je Android toestel of van een Arduino, je kan notities maken, dingen observeren, voorspellingen maken. Een uitgebreide bespreking bij Google zelf.
http://googleforeducation.blogspot.be/2016/05/inspiring-future-makers-and-scientists.html
http://makingscience.withgoogle.com/science-journal


VRIJDAG APPDAG: REMUMBER
We staan er niet bij stil, maar kennen we eigenlijk het telefoonnummer van thuis, van ons lief, van onze ouders nog? De slimme smartphone heeft ons zo verwend dat we die gewoon niet meer kennen. Maar toch moet je die kennen - want als je in een noodsituatie terecht komt, waarbij jij je smartphone niet meer hebt, wat dan?
Deze app kan helpen. Eigenlijk is hij bedoeld voor kinderen, maar ook jij kan er gebruik van maken. Hij leert je telefoonnummers te onthouden, stap voor stap.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mediamonks.remumber&hl=nl
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160706_02373527
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....  
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan de mensen in twee groepen verdelen:
zij die zich door hun gevoel laten bedriegen
en zij die zich door hun verstand laten misleiden.
-Cees Buddingh'-