Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/7/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 961 van 2/7/2016Gegroet lezer,

Een nieuwe week, een nieuwe reeks nieuwigheden van de grote spelers. Ook deze week weer heel wat nieuwe producten die aangekondigd worden door of over de groten uit het tech-wereldje. Hoera-berichten meestal, die toch overschaduwd worden door dat ene bericht: de dood van een automobilist, in een ongeval dat gebeurde terwijl de man het stuur overgegeven had aan het automatisch systeem van zijn Tesla.

Een bericht onder alle voorbehoud uiteraard, want de omstandigheden moeten nog bevestigd worden. Maar het roept toch vragen op over de nieuwe heilige graal waarnaar zoveel Research & Development geld gaat -de zelfrijdende auto. Want als je het ons vraagt, is dat een utopie, toch zeker in een land als België, met zoveel drukke wegen. Een automatische piloot, zoals ook in vliegtuigen gebruikt wordt, voor op lange wegen zoals in de Amerikaanse dun bevolkte gebieden, daarvan zien wij het nut. Maar een zelfrijdende auto in een drukke stad, met voetgangers die onverwacht oversteken, fietsers die je voorbijrijden, files... Neen, daarin geloven wij echt niet!

Vee leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AMAZON ECHO HEEFT NU AL MEER DAN 1.000 "VAARDIGHEDEN"
We hebben het al eerder gehad over Amazon Echo, de homekit-hub die eigenlijk bedoeld is om je meer dingen te laten bestellen bij de online winkel van Amazon, maar ondertussen al wel heel slim geworden is.

Amazon Echo is eigenlijk de meest praktische vorm van artificiële intelligentie - in die zin dat je het zonder een scherm moet doen qua input. De Echo is namelijk uitgebouwd om in een ruimte jouw commando's op te pikken, je moet niet tegen een microfoontje praten op je smartphone, zoals bij Google Now of Siri van Apple. Bij Quora vind je daarover een heel interessante vergelijking (1).

Het bijzondere aan Amazon Echo is bovendien dat hij "open" is. Steeds meer bedrijven werken samen met Amazon, om "vaardigheden" of skills op de Echo te zetten. Zo kan het toestel lichten aan en uit doen, RSS feeds voorlezen, enz.  Maar ook een pizza bestellen, een game spelen, een Uber bestellen. Er zijn al partnerschappen met Nest, Belking, Philips Hue, IFTTT, enz. Ondertussen zijn er al meer dan 1000 skills, en elke dag groeit het aantal. Wired heeft hierover een mooi artikel (2).

Het werken met skills is mogelijk, doordat de Echo samenwerkt met Amazon Web Services. Dat betekent dat er op de Echo zelf maar een klein stukje code moet draaien, maar dat de rest van het werk gedaan wordt op AWS, in de cloud. Vergeet ook niet dat de Echo al verkrijgbaar is sinds 2014, en dat het in al die tijd heel wat data verzameld heeft, om zijn machine learning algoritme te verbeteren.

Kortom: op dit gebied (een learning hub in je huiskamer) heeft Amazon momenteel een duidelijke voorsprong opgebouwd.  Maar dat wil niet zeggen dat anderen niet hun best doen om Amazon bij te benen. Zo heeft Google onlangs zijn Google Home uitgebracht, eveneens een toestel voor de huiskamer dat naar jouw voice commando's luistert. CNet (3) maakte een vergelijking tussen beide toestellen.
https://www.quora.com/Does-Amazon-Echo-Alexa-represent-a-serious-leap-in-artificial-intelligence-technology
http://www.wired.com/2016/06/amazon-echos-head-start-biggest-advantage/
http://www.cnet.com/news/google-home-vs-amazon-echo/
WAT BETEKENT DE BREXIT OP TECH-GEBIED?
Wat het juist zal betekenen, dat moeten we nog afwachten. Maar er zijn verschillende onderwerpen die we in het oog moeten houden, en waarop we in de komende maandenof jaren antwoord zullen krijgen. Hieronder een lijstje van punten, die we bij DTNS vonden:

- Zal de EU nu strenger of zachter worden bij de regels die het zijn lidstaten oplegt? Volgens waarnemers zou het VK vaak aangedrongen op minder stringente regels.

- Dataverkeer: het VK zal nu aparte afspraken moeten maken voor dataverkeer met zowel de VS als EU. En Britse bedrijven zouden verplicht kunnen worden om EU data op EU territorium op te slaan. Vergeet niet dat Google heel wat bedrijvigheid heeft in het VK.

- Startups: de startups in het VK konden tot nu toe putten uit de rijke put aan talent in heel Europa. Door de Brexit zouden bedrijven voortaan kunnen verkiezen om zich te vestigen in Berlijn of Parijs, in plaats van Londen.

- En wat met de eengemaakte digitale markt? Net neutraliteit, de regels voor roaming in heel Europa zouden voortaan niet meer toegepast worden voor het VK.

Kortom: heel veel vragen. En nog meer aspecten, waaraan wij, en mogen we wel zeggen, de modale Brit, in de verste verte niet gedacht heeft toen hij zijn (impulsieve?) stem uitbracht in het referendum.

Lees meer bij Fortune, en beluister de discussie bij DTNS
http://fortune.com/2016/06/24/brexit-tech-impact/
http://feeds.soundcloud.com/stream/270721263-dtns-dtns-2794-blurgle-is-my-trigger.mp3YOUTUBE LAAT JE LIVE STREAMEN EN HAALT BANDEN MET 'CREATORS' NAUWER AAN
Verleden week hielden verschillende actiegroepen uit protest een sit-in in het Amerikaanse congres - zij weigerden weg te gaan tot er initiatieven ontplooid zouden worden rond de wapenwetgeving in de VS. Een politieke actie die ons vooral vanuit tech oogpunt interesseert. Want het was niet via een van de gewone tv-zenders dat de actie gecovered werd, maar via Periscope. Ook Facebook Live werd, in veel mindere mate, gebruikt. Maar YouTube kwam er niet aan te pas.

Dit bewijst nogmaals dat een simpele app, die één doel heeft, eigenlijk veel doeltreffender is dan een app die veel dingen kan, maar omslachtig is. Dit zat YouTube niet lekker, en het heeft verbeteringen aangekondigd aan zijn Livestreaming functie bij de YouTube app. Zo zou er een rode knop moeten komen waarmee je meteen kan uitzenden wat je op dat moment ziet. Commentaren verschijnen in een laagje bovenop de video, en je zal ook kunnen zoeken naar live video. Meer hierover lees je bij TechCrunch (1)

YouTube wil videomakers ook aanmoedigen om van zijn diensten gebruik te maken. De Creator Hub moet dat mogelijk maken. Daarin zit een programma dat de makers veel betere ondersteuning belooft, onder andere een antwoord op hun mails binnen een werkdag. Wat voor Google een ongeziene krachttoer is, want het bedrijf blinkt uit in onbereikbaarheid...

Meer over het nieuwe Creator Hub in een tweede artikel bij Tech Crunch.
https://techcrunch.com/2016/06/24/youtube-can-still-win-the-livestreaming-war/
https://techcrunch.com/2016/06/24/youtube-expands-creator-outreach-with-new-features-better-support/TWITTER EN STICKERS - FOUTE VRIENDEN?
Om de drempel wat te verlagen voor het gebruik van Twitter, gaat de webdienst nu ook werken met stickers. De tool werkt aldus: je maakt een foto, waarna je daarop een van de beschikbare stickers zet - een zonnebril, een zonnetje, een ijsje en meer. Daarna upload je die foto. Alle foto's met een #sticker zullen in een aparte tijdlijn te bekijken zijn: klik op een foto met een sticker, kan je in die tijdlijn bekijken welke andere foto's met sticker andere Twitteraars geüpload hebben.

Een goede zet van Twitter? Op het eerste zicht lijkt het kinderachtig. Foto's delen van je vakantie doe je niet meteen op Twitter, wel op Facebook. Maar misschien heeft het wel een toekomst. De Twitter-gebruikers die wij volgen, maken bijvoorbeeld vaak gebruik van VInes om een gevoel uit te drukken (en een Vine is echt veel leuker dan gewoon een thumbs up of thumb down). Wat ons daarbij opvalt is dat het meestal de erg creatieve Twitteraars zijn die rake antwoorden formuleren met een Vine.

Misschien zullen we nu hetzelfde meemaken bij Twitter? Alles hangt natuurlijk af van de stickers die verkrijgaar zijn, en hoe simpel het proces is.

Op Twitter.com kan je nu alvast de stickers bekijken. En in de volgende weken zullen zij uitgerold worden in de iOS en ANdroid apps. Meer lees je bij de support pagina's van Twitter zelf.
https://support.twitter.com/articles/20174646
DATA STELEN VIA DE VENTILATOR!
Wetenschappers hebben al verschillende manieren bedacht om data van computers te halen, waarmee je eigenlijk geen verbinding hebt. Die dus niet op een netwerk aangesloten zijn, waarop je geen USB stick aangesloten hebt of zo. Zij zijn er al in geslaagd dat tye doen via mobiele telefoons, via radiofrekwenties, via hitte, of via bepaalde software die dan elektromagnetische signalen uitzendt.

En nu hebben zij een methode bedacht waarbij zij de ventilator van je computer gebruiken. Eerst moet wel bepaalde malware, die Fansmitter genoemd wordt, op jouw computer geplaatst worden. Daarna wordt gebruik gemaakt van het geluid dat afkomstig is van de CPU en van de ventilatoren die in haast elke computer aanwezig zijn. De snelheid van de interne ventilatoren wordt door bepaalde software geregeld, zodat de akoestische geluidsgolf gecontroleerd wordt die door de computer uitgezonden wordt. En zo worden binaire data gewijzigd en over deze audiosignalen overgebracht naar een microfoon op bijvoorbeeld een mobiele telefoon. En hups, daar gaan je data.

De wetenschappers hebben een bij een 'proof of concept' demonstratie aangetoond hoe zij sleutels en wachtwoorden konden ontfutselen over een afstand van 8 meter. Uiteraard moet natuurlijk eerst nog de malware op jouw computer geraken.

De hele uitleg vind je bij HelpNet Security.
https://www.helpnetsecurity.com/2016/06/24/air-gapped-computers-fan-speed/DIFFERENTIAL PRIVACY VAN APPLE: WAT IS HET?
Verleden week, in de nasleep van de WWDC conferentie van Apple, hebben we het kort even gehad over "Differential privacy", een term waarmee Apple schermt nu het zelf ook begint gegevens te verzamelen van jou. Niet meteen om advertenties te verkopen, maar wel omdat het die gegevens nodig heeft wil het ook met Artificial Intelligence werken. Maar wat is het eigenlijk?

Bij Re/code konden we volgende uitleg vinden:
- Differential data is iets wat voor het eerst op iOS 10 te vinden zal zijn. Volgens Apple heeft het tot nu toe dergelijike data nog niet verzameld.
- Het zal de gebruiker zelf zijn die bepaalt of Apple die data mag verzamelen, en het zal op opt-in basis gebeuren. Jij moet dus uitdrukkelijk je aanmelden voor het programma, doe je dat niet, dan blijft alles bij het oude.
- Apple werkt wel aan features in iOS10 die gelaatsherkenning mogelijk moeten maken, maar het zal jouw in de cloud bewaarde foto's ongemoeid laten. Het zal hiervoor andere data gebruiken (welke, dat vertelt Apple niet).
- Differential privacy zal voorlopig beperkt worden tot 4 welbepaalde gevallen: de nieuwe woorden die jij toevoegt aan het woordenboek op jouw toestel, de emoji's die je typt (zodat Apple emoji vervangers kan suggereren), de deep links in apps (indien die gemarkeerd zijn voor indexering) en het opzoeken van hints in notities.
- Het voorspellende werk van Siri zal nog altijd voor een groot deel op jouw toestel gebeuren, jouw data gaan niet naar de cloud om daar verwerkt te worden. Als voorbeeld geeft Re/code mail: iOS zal in mail en messages-boodschappen kijken of het daar items vindt die het op jouw kalender moet zetten of contactpersonen.
- Apple zou ook bijvoorbeeld apps kunnen suggereren die je op een bepaald tijdstip kunt gebruiken, en vaak gebruikte locaties (werk, thuis, je ouders, ...) om in te vullen bij kalender evenementen.
Apple maakt hier een heel moeilijke evenwichtsoefening. Het wil niet achterblijven op vlak van Artificial Intelligence, maar wil ook blijven garanderen dat jouw privacy gewaarborgd blijft. Zonder jouw gegevens, anoniem weliswaar, te mengen met de big data van al zijn andere gebruikers in de cloud, dreigt Apple echter een achterstand op te lopen in de ontwikkeling van AI...
http://www.recode.net/2016/6/24/11967188/apple-data-collection-ai-opt-in-differential-privacy
http://appleinsider.com/articles/16/06/24/apples-differential-privacy-in-ios-10-is-opt-in-limited-to-four-use-casesTWITTER: DASHBOARD, AR&VR, EN VERBORGEN SCHATTEN
Drie korte berichtjes vandaag over Twitter. Om te beginnen het feit dat Twitter ook belangstelling toont in Augmented Reality en Virtua Reality. Wat het daarmee wil doen, joost mag het weten, maar het bedrijf heeft in elk geval een voormalige designer van Apple aangetrokken om een nieuw AR & VR team te leiden. Combineer dit met het feit dat Twitter verleden week Magic Pony Technologies kocht, een bedrijf dat zich in Artificial INtelligence specialiseert, en je begint hierin een patroon te zien. Alleen - hoe kan je een webdienst die tot nu toe vooral met tekst te maken had, combineren met AR en VR? Enkel wanneer Twitter zich op het streamen van allerlei AR & VR belevenissen zou specialiseren, net zoals het zich via Periscop gespecialiseerd heeft in live streaming.

Afwachten dus waartoe deze nieuwe samenwerking zal leiden. Meer lees je bij UploadVR.(1)

Dashboard voor bedrijven
De aankondigingen uit het voorgaande berichtje duiden op grote investeringen die Twitter doet. Maar waar haalt het het geld vandaan voor die investeringen? Veel reclame zie je nog niet in je Twitter tijdlijn - gelukkig maar voor de gebruiker, maar minder gelukkig voor Twitter zelf en de bedrijven die willen adverteren.

Twitter wil het de bedrijven gemakkelijker maken om advertenties te plaatsen. Daarom werd er nu een Dashboard gelanceerd, die als app voor iOS en als webclient beschikbaar is. Daar kunnen bedrijven zien wat er over hen gezegd wordt, kunnen zij tweets plannen, en krijgen zij statistieken over hoe goed zij het doen op Twitter. De bedoeling is uiteraard om bedrijven te overtuigen van de efficiëntie van Twitter, zodat zij er meer advertenties plaatsen. Meer bij Twitter zelf, waar je de verschillende mogelijkheden uitgelegd krijgt.

De kracht van Twitter Moments
Een derde bericht over Twitter gaat over de kracht van Twitter als nieuwsbron. Er is geen enkele bron waar je zo snel nieuws kan vinden als Twitter. Wanneer er iets ernstig gebeurt bijvoorbeeld, zoals de aanslagen in Brussel, dan is het Twitter waar je de updates vindt, sneller dan bij radio of tw. Alleen... je moet wel de Twitteraars volgen die de updates brengen.

Bij Buzzfeed vonden wij een interessant artikel dat je erop wijst dat je die updates toch kan krijgen, en wel via Twitter Moments. Dat is een functie die de meest interessante dingen verzamelt, door mensen beheerd, en in een apart tabblaadje presenteert.

Bovendien zit er nog een interessante functie aan vast: je kan iets tijdelijk gaan volgen. Doe je dat, dan krijg je tweets in je tijdlijn te zien van mensen die je normalerwijze niet volgt, maar wel iets over dat onderwerp vertellen. En wanneer het evenement voorbij is, dan zie je hun tweets niet meer.

Een heel interessante functie, waarover je meer leest bij Buzzfeed.
http://uploadvr.com/twitter-ar-vr-team-hire/
https://blog.twitter.com/2016/introducing-twitter-dashboard-0
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitters-best-idea-for-keeping-up-with-news-is-buried-too-de?utm_term=.rva8wYnae#.gp7ojnDQNNIEUWE INITIATIEVEN VAN GOOGLE VOOR IN DE KLAS
De Chromebooks van Google zijn erg populair in de klaslokalen. Zij zijn dan ook zo gemakkelijk - goedkoop in aankoop, alle software staat in de cloud en is dus heel gemakkelijk te beheren door de leerkracht. Google weet dat, en heeft nu enkele nieuwe initiatieven ontplooid om het studenten en leerkrachten gemakkelijker te maken.

Cast for Education
Om te beginnen is er Cast for Education. Daarbij kunnen studenten en leerkrachten hun scherm delen, waar zij zich ook in het klaslokaal bevinden, met de computer waarop de projector aangesloten is. De leerkracht moet hiervoor de hoofdcomputer omvormen tot de Cast Destination, en hij kan dan Cast requests  van de studenten een voor een goed of afkeuren. Zowel audio als video kan zo gedeeld worden. Een slim idee, want de projector wordt echt vaak gebruikt in de klas, maar het is vaak erg ingewikkeld om die aan de praat te krijgen. Zo wordt die rompslomp wat eenvoudiger gemaakt.

Cast for Eduction is als bèta Chrome app verkrijgbaar, het werkt op Chrome OS, Mac en Windows. En het is gratis.

Quizzen en formulieren
Een tweede initiatief zijn de Forms oftewel formulieren. Die werden nu uitgebreid zodat je heel gemakkelijk quizzen kan integreren. Nu moet je niet meteen aan qspelletjes gaan denken, als wel aan toetsen. Met de Google Forms kan de leerkracht automatisch punten geven aan multiple-choice vragen. De student krijgt onmiddellijk feedback wanneer hij een foutief antwoord geeft.

VR Expeditions
Het derde onderdeel spreekt het meeste tot de verbeelding. Het gaat namelijk om VR rondleidingen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de Google Cardboard technologie om verschillende mensen dezelfde belevenis te bieden. Momenteel zijn er al meer dan 200 Expeditions waaruit je kan kiezen. Iedereen met een Android toestel kan hiervan gebruik maken, en in de nabije toekomst wordt het ook beschikbaar voor iOS toestellen

Creatieve apps
En tot slot maakt Google het de scholen gemakkelijker om pakketten met creatieve apps aan te kopen. Google vernoemt: Explain Everything, Soundtrap, WeVideo (die zijn allemaal voor de Chromebook bedoeld).
Meer bij Android Police en The Verge.
http://www.androidpolice.com/2016/06/27/google-puts-expeditions-vr-app-designed-classrooms-play-store-long-trial-period/
http://www.theverge.com/2016/6/27/12033492/google-is-making-its-educational-tools-more-powerfulGOOGLE: PROJECT BLOKS
We blijven nog even bij Google en onderwijs. Want Google heeft nog een project op stapel staan: Bloks, dat bedoeld is om kinderen te leren programmeren. Het zijn, kort door de bocht, speelgoedblokjes, die de kinderen dan aan elkaar kunnen koppelen om ander speelgoed te controleren. Blokjes met een pijl bijvoorbeeld kunnen gebruikt worden om een robot te bedienen.

Google wil niet zelf een speelgoedfabrikant gaan worden, zo lees je bij The Verge. Het is de bedoeling dat Bloks een platform worden, waarvan Google de technologie en de programmering verzorgt, en dat partners dan speelgoed zouden bouwen gebaseerd op die Bloks.

Het project is nog in volle ontwikkeling, je zal de Bloks dus nog niet in de winkel zien liggen. Google werkt al sinds 2013 aan dit project, in samenwerking met Stanford University en Chiang Mai University. En er zijn gelijkaardige initiatieven, zoals de Rups van Fisher-Price, die ongeveer hetzelfde doet. Maar volgens The Verge zou het systeem van de Bloks veelzijdiger zijn, meer mogelijk maken.

Meer bij The Verge en Google zelf.
http://www.theverge.com/2016/6/27/12039902/project-bloks-google-toy-system-teaches-coding
https://research.googleblog.com/2016/06/project-bloks-making-code-physical-for.html
ANONIMITEIT OP HET INTERNET STEEDS MOEILIJKER
Vandaag twee berichten over strengere regels voor wie online wil gaan. Om te beginnen Rusland: de State Duma, het lagerhuis van het parlement, heeft een anti-terrorismewet goedgekeurd die ook enkele regels bevat over online tracking. De Russische ISP's moeten de inhoud van boodschappen gedurende 6 maanden bewaren, en de metadata errond 3 jaar. De drie grootste providers hebben al verzet aangetekend, en Yandex, noem het de Google van Rusland, zei dat het meer geld zou kosten om deze maatregelen toe te passen dan zij verdienen.

Online aansporingen tot terrorisme publiceren wordt met een celstraf bestraft van maximum zeven jaar. De overheid krijgt ook het recht om toegang te vragen tot versleutelde diensten. Afwachten dus hoe diensten en bedrijven zoals Apple, die in de VS gevestigd zijn, hierop gaan reageren. (1)

Het tweede bericht komt uit China. Daar wordt het voor ontwikkelaars van mobiele apps niet gemakkelijker. Zij moeten voortaan strenge regels gehoorzamen,  die o.a. bepalen dat de ontwikkelaar  moet eisen dat de gebruikers zich registreren met hunachte naam, en dat hij logs  moet bijhouden van de activiteiten van de gebruikers. Officieel gaat het om maatregelen die fraude moeten bestrijden, het verspreiden van pornografie en kwaadwillende geruchten.  Meer lees je bij Reuters. (2)
http://arstechnica.com/tech-policy/2016/06/russias-new-spy-law-calls-for-metadata-and-content-to-be-stored-plus-crypto-backdoors/
http://www.reuters.com/article/us-china-internet-regulations-idUSKCN0ZE0N5FACEBOOK: NIEUWE EXTENSIES VOOR CHROME, NIEUWE BUTTONS, EN EEN MOVIE-MAKER
Enkele berichtjes uit de Facebook stal. Om te beginnen iets dat al enkele dagen op onze desktop staat: Facebook heeft de Slideshow movie-maker uitgebracht. Dat is een tool die van jouw foto's een filmpje maakt. Eerder had Apple al een dergelijke tool uitgebracht, die Memories heet (voor iOS 10 Photos) en Google had dit al ingewerkt in Google Photos. Bij Techcrunch krijg je een woordje uitleg.

Het tweede bericht betreft de buttons van Facebook: de "F" in het logo van de "Like" button verdwijnt, en hij zou meer aangepast moeten zijn aan mobiele toestellen, zo belooft Facebook op zijn blog. Omdat de Like en de Share buttons in miljoenen sites van derden geïntegreerd zijn, heeft Facebook ervoor gezorgd dat de nieuwe buttons ook op alle mogelijke sites werken.

Werk je met Chrome als browser, dan kan je voortaan gebruik maken van twee nieuwe extensies: Share to Facebook en Save to Facebook. De adressen van deze extensies vind je onderaan.
https://developers.facebook.com/blog/post/2016/06/28/new-ways-to-share-save-engage/
https://techcrunch.com/2016/06/27/facebook-slideshow/
http://www.theverge.com/2016/6/28/12047910/facebook-save-share-chrome-extensions
https://chrome.google.com/webstore/detail/share-to-facebook/kbgplcfihfeioiaddclapccnefggiddn?hl=en-GB
https://chrome.google.com/webstore/detail/save-to-facebook/jmfikkaogpplgnfjmbjdpalkhclendgdMICROSOFT BEVESTIGT: 2 AUGUSTUS IS HET ANNIVERSARY-TIJD!
De al een hele tijd aangekondigde Windows 10 Anniversary update komt eraan. Microsoft heeft de datum bevestigd: 2 augustus. Nog een dertigtal dagen slapen dus. Deze update komt er in versies voor alle mogelijke Windows 10 toestellen: pc, tablet, Windows Phones, Surface Hub, Xbox One, Internt of Things toestellen, en zelfs HoloLens.

Ondanks de weerstand die sommige gebruikers nog altijd voelen om de overstap te maken naar Windows 10 van hun huidige Windows 7 of 8.1 versie, zijn er momenteel meer dan 350 miljoen Windows 10 toestellen geactiveerd. Microsoft heeft trouwens meer duidelijkheid beloofd over het pop-up venster dat je eraan herinnert dat je zou moeten updaten. Vele gebruikers hadden immers geklaagd dat het kruisje rechts bovenaan, dat je meestal aanklikt om een pop-up te sluiten, door Microsoft vervangen was door een toestemming om de update uit te voeren - en dat kan dus niet de bedoeling zijn! Microsoft heeft trouwens een vrouw in de VS 10.000 dollar schadevergoeding betaald, omdat haar werkcomputer (zij is kleine zelfstandige) door de ongevraagde update volkomen onbruikbaar geworden was.

Bij ZDNet kan je een fotoreeks vinden met daarin de meest opvallende nieuwigheden in de Anniversary update.
http://www.zdnet.com/article/microsofts-windows-10-anniversary-update-to-hit-august-2-350-million-devices-and-counting/PECH VOOR JOU, UITGEVER OF FACEBOOK-ADVERTEERDER: TERUG KLEMTOON OP NIEUWS VAN VRIENDEN IN FACEBOOK TIJDLIJN
Let wel, wat Facebook nu aankondigt vinden wij helemaal niet verkeerd. Facebook was in onze ogen altijd het netwerk waar je nieuws vond van je vrienden, foto's van je familie. Om de gebruikers te blijven laten komen, werden er altijd maar andere functies aan toegevoegd - nieuws, niet de virale berichtjes van sites zoals Buzzfeed, het sensationeelst eerst, maar wel nieuws van officiële uitgevers, nieuwssites (de Instant Articles). En natuurlijk ook de Pages, de sites van de adverteerders. Heel veel om in je tijdlijn te krijgen, en Facebook begon dat ook te ondervinden: de gebruikers werden "lurkers", mensen die toezagen en zelf niets meer postten. De interactie, het engagement daalde zorgwekkend. En het gevaar werd niet ondenkbeeldig dat de gebruikers wel eens zouden kunnen afhaken.

Daarom is de beslissing die Facebook deze week genomen heeft, echt wel verklaarbaar, en iets dat wij eigenlijk wel goedkeuren: terug naar de roots, naar een newsfeed, een tijdlijn die de berichten bevat van jouw familie en vrienden.

Alleen: wat met al die bedrijven en uitgevers die ondertussen heel wat ingezet hebben op Facebook? Die zijn eraan voor de moeite. Hun berichten zullen veel lager verschijnen in die feed, zij zullen minder lezers bereiken, en dus minder inkomsten hebben. Het zal je maar overkomen dat je van Facebook een onderdeel van je bedrijfsmodel gemaakt hebt...

Facebook zegt, en als je het ons vraagt, heel schijnheilig: "Het is niet onze business om te bepalen waarover de wereld moet lezen" .... "Het is onze business om mensen en ideeën te verbinden - om mensen te koppelen aan de verhalen die voor hen het meeste betekenen". Daarmee heeft het natuurlijk gelijk. Toch is dat wat Facebook de laatste twee jaar gedaan heeft - opzettelijk jou dingen opgedrongen om zijn eigen plannen door te zetten - en natuurlijk omwille van de advertentiedollars.

De beslissing van Facebook nu is een goede beslissing, voor de gebruiker. Voor uitgevers en bedrijven is het een slechte beslissing. Maar ja, ergens verdienen zij het ook wel om zo afgestraft te worden. Want zij hebben hun business aan een derde toevertrouwd, waarover zij helemaal geen controle hebben. Die met één pennestreek hun inkomsten kan halveren, zoals Facebook nu gedaan heeft. Terwijl er een heel simpele manier bestaat om die controle te houden over hun publicaties: de eigen website, op het eigen domein.

Lees meer bij USA Today en de verschillende reacties, netjes verzameld door TechMeme.
http://www.usatoday.com/story/tech/news/2016/06/29/facebook-limit-posts-pages-news-feed/86512200/
http://www.techmeme.com/160629/p8#a160629p8UBER GAAT ZIJN CHAUFFEURS NAUWER IN HET OOG HOUDEN
Het probleem met Uber is dat iedereen Uber-chauffeur kan spelen. Uber zelf doet geen achtergrondcontroles. Nu, eerlijkheid gebiedt ons hieraan toe te voegen dat je, wanneer je in een taxi stapt, ook niet weet met wie je te maken hebt. Maar een taxi heeft wel een licentie, en op die licentie staat een nummer vermeld. Taxichauffeurs moeten zich registreren. Bij Uber is het een veel grijzere situatie.

Om het vertrouwen van het publiek wat aan te zwengelen, heeft Uber nu aangekondigd dat het zijn chauffeurs wat nauwer in het oog gaat houden, wanner zij aan het rijden zijn. Op basis van informatie die door de smartphone van de chauffeur verzameld worden, krijgen zij een wekelijks rapport. Daarop staat hoe vaak zij snelheidsovertredingen begaan hebben, en worden zij aangemoedigd om regelmatig een pauze te nemen. De app maakt gebruik van de gyrometer, de accelerometer en de GPS in het toestel om de data te verzamelen.

Zo wil Uber ook, wanneer het klachten krijgt over chauffeurs die te agressief zouden rijden, die klachten kunnen weerleggen of de chauffeur berispen. Deze feature zal voorlopig in 11 steden in de VS uitgerold worden.

En dan nog dit: terwijl Uber in België nog altijd niet in orde is met de wet, dient zich een andere speler op de Belgische markt aan: het Franse Drivy. Daar kan je als particulier je auto uitlenen aan mensen die geen eigen wagen hebben. Ga jij bijvoorbeeld een week naar het buitenland, dan is het slim om je wagen te verhuren, in plaats van dat hij toch maar staat te verpieteren in jouw garage. Meer bij Tijd.be (abonnement)
http://www.recode.net/2016/6/29/12053194/uber-madd-driver-safety-features
http://www.wsj.com/article_email/ubers-app-will-soon-begin-tracking-driving-behavior-1467194404-lMyQjAxMTE2NDIzOTgyMTkyWj
http://www.tijd.be/ondernemen/auto/Franse_autodeelreus_Drivy_lanceert_zich_in_Belgie.9782935-3100.art?
EVERNOTE: GRATIS VERSIE SYNCT NOG MAAR 2 TOESTELLEN
Als er één progje is dat wij handig vinden, en op al onze toestellen hebben staan, dan is het Evernote wel. Je maakt notities die je op alle toestellen kan synchroniseren en die je in handige notitieboeken kan klasseren en van tags voorzien. Evernote heeft voor ons dit voordeel op OneNote van Microsoft: het is lichter, platform-onafhankelijker en niet zo nauw verbonden met Outlook.

Wellicht zijn wij niet de enige gebruiker die daar zo over denkt, want Evernote is erg populair. Vooral omdat het gratis is. Betalende accounts geven je wel meer opties, maar met de gratis versie kom je al een heel eind. Helaas zal je binnenkort toch wel in je zakken moeten tasten, want Evernote heeft een tarifering aangekondigd die je wel verplicht tot het nemen van een premium account. Bij de gratis versie wordt het synchroniseren van je data namelijk beperkt tot twee toestellen. En dat is toch wel weinig.

Dit zijn de tariefplannen:
- gratis: beperkt tot 2 toestellen
- Plus: 1 GB ruimte, onbeperkt aantal toestellen, $3,99 per maand
- Premium: 10 GB ruimte, onbeperkt aantal toestellen, mogelijkheid om visitekaartjes te ordenen, $7,99 per maand.

Voor de vele internauten die Evernote jarenlang gratis gebruikten, zal dit wel pijn doen. Maar anderzijds vinden wij het toch een beetje logisch dat je betaalt voor een dienst die je handig vindt. En de prijs is niet overdreven, toch?
http://www.theverge.com/2016/6/28/12052056/evernote-price-changes-basic-plus-premiumFACEBOOK KRIJGT VAN BELGISCHE RECHTER IN BEROEP GELIJK
Het Hof van Beroep in Brussel heeft een eerdere beslissing verworpen, waarbij Facebook bevolen werd om te stoppen een bepaalde cookie (de Datr) op de computer van de bezoeker te plaatsen, wanneer die gebruiker niet ingelogd was op Facebook of geen account had bij Twitter.

Deze rechter vond namelijk dat de Belgische justitie geen recht heeft om te beslissen over Facebook, omdat Facebook in Ierland zit. Over de grond van de zaak (of het al dan niet correct is dat die Datr nodig is) werd dus niets beslist. De Belgische privacycommissie  is uiteraard niet gelukkig met deze beslissing, en heeft al aangekondigd dat zij naar Cassatie trekt. Want dit zou gewoon betekenen dat de Belgische gebruiker gewoon de speelbal wordt van buitenlandse spelers die mogen doen en laten wat zij willen.

Een uitstekend artikel hierover, met wat meer achtergrond bij Newsmonkey, De Tijd en Bloomberg. Het concrete gevolg momenteel is dat de Belg, wanneer hij een publieke pagina bij Facebook bezoekt zonder ingelogd te zijn, die wél te zien krijgt. Facebook had namelijk, na het eerdere vonnis (heel onsportief, mogen we wel zeggen) gezegd dat de niet-ingelogde gebruiker geen pagina's meer te zien zou krijgen, indien Facebook zijn Datr niet mocht plaatsen.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-29/facebook-wins-belgian-court-appeal-over-storing-non-user-data
http://newsmonkey.be/article/68777
http://www.tijd.be/tech_media/algemeen/Facebook_wint_privacystrijd_tegen_Belgie.9783402-7770.artHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetBOEK 'HET SMELT' VAN LIZE SPIT ALS PODCAST
Het is wel geen hoorspel, maar dit bericht wou ik je niet onthouden: de debuutroman van Lize Spit, "Het smelt", die laaiend enthousiaste kritieken krijgt, kan je in de volgende weken als podcast downloaden. Van het boek is namelijk een audioversie gemaakt, zodat je het boek kan beluisteren.
Het boek wordt voorgelezen door An Caers. Je kan de wekelijkse afleveringen ook beluisteren bij Soundcloud, of het hele boek in één keer downloaden bij Dasmag. Dat kost je dan wel 14,95 euro.
https://soundcloud.com/dasmag
http://www.dasmag.nl
http://www.dasmag.be
http://shop.dasmag.nl/products/audioboek-lize-spit-het-smelt
https://itunes.apple.com/us/podcast/lize-spit-het-smelt/id1117983821?mt=2
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Sommige mensen laten zich meeslepen door hun hartstocht
anderen door hun zelfbeheersing.
-Cees Buddingh'-

 
De nieuwe oogst


   
DE BESTE UI INTERACTIES
Als app-maker zal deze site je ongetwijfeld interesseren. Je krijgt hier namelijk talloze voorbeelden van interacties die je op originele manier in je user interface kan inbouwen. Je kan de website doorzoeken op UI's voor Android of iOS. De laatste postings dateren van twee weken geleden, hopelijk wordt de site verder onderhouden. Maar ze bevat in elk geval genoeg voorbeelden om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
https://uiinteractions.com/


A TO GEN Z: HET TAALTJE
Elke generatie jongeren heeft wel zijn eigen taaltje. Er was een tijd dat "hip" hip was, en "te vet" was graav. Deze website geeft je, met leuke voorbeelden, inzicht in de woorden die nu in zijn.
[Taal: ENG]
http://atogenz.com/


LIGHTNINGMAPS: BLIKSEMS EN DONDERS!

Deze real time landkaart geeft weer waar het aan het onweren is, en telt de bliksems. Toch mooi dat we, met meteovista, buienradar en deze site nu met zijn allen toch een stukje geografie leren, wolkenformaties en meer. Zo worden we nog allemaal kleine Frank de Boosertjes!
[Taal: ENG]
http://www.lightningmaps.org/
http://www.lightningmaps.org/blitzortung/europe/index.php?bo_showmap=benelux
 

COUNTRY CALLING CODES
Welk internationaal landennummer moet je bellen wanneer je in het buitenland van het ene land naar het andere belt? Deze site maakt het op een heel simpele manier duidelijk. Vul gewoon het land in vanwaar je belt, en het land waarnaar je belt.
[Taal: ENG]
http://www.countrycallingcodes.com/


SONGFACTS: WISTJEWEETJES

Wil je bij een gesprek met vrienden overkomen als iemand die echt heel veel weet van muziek? Dan moet je deze website bezoeken. Je vindt er enorm veel weetjes over ontelbare songs, die je dan tussen neus en lippen kan laten vallen tijdens een gesprek. Een site waar muziekliefhebbers uren, dagen zoet gaan zijn!
[Taal: ENG]
http://www.songfacts.com/


NIELSEN NORMAN TIPS VOOR WEBLOGS... 12 JAAR GELEDEN!
Wij grasduinen graag in oude tips voor artikels, om te zien wat nog overblijft van toen. En dan kom je af en toe een artikel tegen dat wonderlijk genoeg nog altijd nagels met koppen slaat. Zoals dit artikel, over gebruiksvriendelijkheid in blogs. Verschillende tips die nog altijd onverminderd van kracht blijven!
[Taal: ENG]
https://www.nngroup.com/articles/weblog-usability-top-ten-mistakes/


HAVE I BEEN PWNED?
Er zijn de laatste tijd heel veel inbreuken geweest op databases met de gegevens van gebruikers van online diensten. Maar hoe kan je uitvissen of jouw gegevens ook in een van die inbreuken gecompromitteerd zijn? Met deze site kan je het uittesten. Je vult de gebruiekrsnaam die je vaak gebruikt in verschillende diensten in, of je mailadres. En hopelijk is het adres negatief...
Succes!
[Taal: ENG]
https://haveibeenpwned.com/


PREMSGO: NIEUWE ZOEKMACHINE
Je moet het maar durven: in het tijdperk dat Google de absolute heerser is op het vlak van zoekmachines, een nieuwe zoekmachine opstarten. En dan nog in het Frans. Toch is dat wat Premsgo doet. Deze site houdt het midden tussen een bedrijvengids en een zoekmachine, maar wil toch het Franstalige web in kaart brengen. Niet meteen onze "cup of tea", maar toch interessant om even te melden.
[Taal: FR]
http://www.premsgo.fr/
http://www.abondance.com/actualites/20150922-15592-premsgo-nouveau-moteur-de-recherche-francais-est-lance.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEGUM: GROENTEN EN FRUIT VAN BIJ DE BOER
Een website met bijhorende app die eigenlijk wel potentieel heeft, maar nog heel veel invulling (lees: bekendheid) nodig heeft. Hier kan je namelijk op zoek gaan naar mensen in jouw buurt die in hun moestuintje wat fruit of groenten op overschot hebben, zodat je die kan kopen. Je vult in welk fruit of welke groente je zoekt, en in welke omgeving. Helaas vonden wij voor aardbeien (en bij ons in de buurt verkopen ze die echt wel) slechts één adres, midden in het industriepark. Geen sla, geen kersen, enz. Het zou ook gemakkelijk zijn om op de landkaart gewoon te kunnen zien wie wat aanbiedt, dus niet per se te moeten gaan zoeken op een bepaald product. Wat heeft de boer in mijn omgeving te bieden? (Tip: @dbuntinx)
[Taal: NL]
http://www.legum.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE VOLMAAKTE MENS
Een uiterst interessante documentaire reeks, die al in 2015 uitgezonden werd maar in de zomver 2016 opnieuw aan bod komt. Schrijver en columnist Bas Heijne gaat hierin op zoek naar de toekomst vanonze soort. Designerbabay's, de dood uitgedaagd, ... zijn enkele onderwerpen van deze niet te missen reeks. Online terug te bekijken. (Tip: Aline)
[Taal: NL]
http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens


VRIJDAG MULTIMEDIA: EDWIN MARTINEZ

Deze fotograaf heeft een prachtige fotoreportage gemaakt over IJsland. Bevreemdende foto's, met heel eigenaardige natuurfenomenen. Om de bewonderen.
https://500px.com/edwinmartinez/galleries/epic-iceland
https://500px.com/edwinmartinez


VRIJDAG MULTIMEDIA: RO.ME
Een interactieve film, gemaakt voor de Chrome browser, door mensen van Google. Je krijgt er heel mooie muziek bij van Danger Mouse, Daniele Luppi en Norah Jones.
[Taal: ENG]
http://www.ro.me/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STREETHUNTERS
Street Hunters zijn fotografen die de dingen in een ander perspectief zien. En dan wordt je alerter, zie je meer details, ben je nieuwsgierig naar alles. Je ziet schoonheid in lelijkheid, kwaad in schoonheid. De site vermeldt het werk van verschillende fotografen, maar geeft ook tips om zelf een street hunter te worden - zowel qua materiaal, als mentaliteit.
[Taal: ENG]
http://www.streethunters.net/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Moeder klaagt Instagram aan om nepaccount dochter met naaktfoto's
http://www.ad.nl/digitaal/moeder-klaagt-instagram-aan-om-nepaccount-dochter-met-naaktfoto-s~ae491be2/
- Concurrentie voor iPhone: Google komt met smartphone
http://www.ad.nl/digitaal/concurrentie-voor-iphone-google-komt-met-smartphone~aa1bd59c/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
-Test: Libratone ZIPP en ZIPP Mini Copenhagen
http://elektrozine.be/test-libratone-zipp-en-zipp-mini-copenhagen/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Cybersafe op vakantie? Tien tips om volop van internet en de zomer te genieten.
http://computertaal.info/2016/06/30/cybersafe-op-vakantie-tien-tips-om-volop-internet-en-zomer-genieten/
- Kurkdroog: Antwerpse humor
http://computertaal.info/2016/06/29/kurkdroog-antwerpse-humor/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Artiesten vragen EU eerlijker vergoeding van YouTube mogelijk te maken
https://tweakers.net/nieuws/113101/artiesten-vragen-eu-eerlijker-vergoeding-van-youtube-mogelijk-te-maken.html
- Nederlandse indiegame voor Xbox One gebruikt Kinect op nieuwe manier
https://tweakers.net/nieuws/113103/nederlandse-indiegame-voor-xbox-one-gebruikt-kinect-op-nieuwe-manier.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Eerste fatale ongeluk met zelfrijdende Tesla: wie is er schuldig?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eerste-fatale-ongeluk-met-zelfrijdende-tesla-wie-is-er-schuldig/article-normal-723651.html
- Start-up: Arkite bedenkt engelbewaarder voor productieprocessen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/start-up-arkite-bedenkt-engelbewaarder-voor-productieprocessen/article-normal-723671.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Zo ziet een fake geldautomaat eruit die jouw gegevens wil stelen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/zo-ziet-een-fake-geldautomaat-eruit-dat-jouw-gegevens-wil-stelen
- Dit is Google’s nieuwste platform om data te rapporteren! 5 Nieuwigheden op een rij:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-is-google-s-nieuwste-platform-om-data-te-rapporteren-5-nieuwigheden-op-een-rij
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP VAN HANS: 10 KUNSTZINNIGE VIRUSSEN UIT VERVLOGEN TIJDEN
Vandaag de dag minder effectief, maar nog altijd destructief
Enkele maanden geleden opende Archive.org niet alleen een museum waar je oude spelletjes kon spelen, maar ook eentje voor oude DOS-malware (virussen). Wij lichten er 10 uit.
http://webwereld.nl/security/93723-10-kunstzinnige-virussen-uit-vervlogen-tijden?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-06-20


TIP VAN HANS: 5 SIGNALEN DAT ER HACKERS BINNEN ZIJN
Pas je beveiligingsstrategie aan met deze tips voor efficiëntere monitoring.
Aanvallers zijn allang binnen de muren gekomen, zo ontdekken we de laatste jaren keer op keer. Moderne strategieën gaan uit van malafide activiteiten binnen het netwerk die aanvallers proberen te verhullen. Zo merk je ze op.
http://computerworld.nl/security/93780-5-signalen-dat-er-hackers-binnen-zijn?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-06-20


DE TIP VAN HANS: ONDERTITELING VOOR JE TV-SERIES
Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over hoe je eenvoudig ondertiteling kunt zoeken voor je gedownloade series.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/lifehack-van-de-week-ondertiteling-voor-je-tv-series.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160620


DE TIP VAN HANS: UGLY EMAIL VERKLIKT DE VERKLIKKER
Heel wat bedrijven stoppen slimme verklikkers in hun mails, die hen dan vertellen of en wanneer je een mail opent, waarop je klikt, en waar je je bevindt. De Ugly Email extensie voor Chrome (en binnenkort ook verkrijgbaar voor FIrefox) toont je wanneer je mail in Gmail getraceerd wordt. Zelf voordat je de mail opent, of ergens op klikt. Na installatie van de Ugly Email extensie verschijnt er een klein symbool met een oog naast elke mail in je inbox die getraceerd wordt.
http://uglyemail.com/?ref=producthunt

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

THE BLACKLIST: CONSPIRACY
Dit is een avonturengame dat tgebaseerd is op de populaire gelijknamige tv-serie. Je moet in het spel zaken oplossen voor het FBI, en omgaan met de bekende personen in het feuilleton. Hier word je dus zelf de speurneus en moet je moordplekken onderzoeken!
[Taal: ENG]
https://www.microsoft.com/en-us/store/games/the-blacklist-conspiracy/9nblggh5q601


WIKIPEDIA: APP VOOR WINDOWS


Dit isde officiële app voor WIndows 8.1, waarin je de meer dan 20 miljoen artikels terugvindt in 280 talen. Deze update van de app maakt het onder andere mogelijk om de leesstijl instant te wijzigen (achtergrondkleur en de grootte van het lettertype).
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/wikipedia/9wzdncrfhwm4


H24IFY VOOR GOOGLE CHROME OF FIREFOX
Met deze extensie voor de Chrome of Firefox browser kan je YouTube filmpjes ook op minder performante systemen zonder problemen bekijken. Volgens de ontwikkelaar van dit progje is namoilijk de VP8/VP0-codec die YouTube standaard gebruikt, niet op hardware gebaseerd. Dat betekent dat niet de grafische kaart gebruikt wordt, maar dat alle rekenwerk door de CPU gedaan moet worden. En dat is een probleem voor oudere systemen, die niet zo krachtig zijn: de filmpjes worden met horten en stoten vertoond.
Dit progje zou het moeten verhelpen. De codec wordt omgezet in H264, die veel performanter is. Een technische uitleg krijg je bij CHip.de
http://www.chip.de/downloads/h264ify-fuer-Google-Chrome_96004846.html
https://github.com/erkserkserks


PAINT.NET 4.10 (BÈTA)
Windows all - freeware
Door velen wordt Paint.net vergeleken met (dure) betalende beeldbewerkers. Het progje staat in elk geval ver af van de oorspronkelijke "paint" van Microsoft, die vooral bekend staat voor de enorm grote .bmp bestanden die je daarmee kan maken. Paint.net ondersteunt layers, je kan onbeperkt teruggaan via de "undo" naar vorige versies, vele speciale effecten, en heel wat tools. En weet je wat? Dit progje is nog altijd gratis!
http://fileforum.betanews.com/detail/PaintNET-Beta/1096481993/2
http://www.getpaint.net/index.html


XMIND: CREATIEVE PLANNEN UITTEKENEN

Dit progje dat voor zowel Windows, Mac, Linux als Portable beschikbaaris, laat je toe om ontmoetingen en gesprekken, brainstorm meetings en structuren van projecten in kaart te brengen, via de beproefde Mindmapping technologie.
143 MB - gratis
http://www.chip.de/downloads/XMind-7.5_34360761.html
http://www.xmind.net/


PHOTOSTAGE: DIASHOW MAKEN
Wat dit progje ons alvast wil vertellen, is dat een Slideshow geen Diavertoning is. Het gaat namelijk om de effecten die je toevoegt, en dit progje heeft er heel wat. Bovendien heb je ook verschillende tools om je foto's te bewerken, vergroten, enz.
http://www.chip.de/downloads/Photostage_43102040.html
http://www.nchsoftware.com/slideshow/


LINUX MINT: EEN ELEGANTE VERSIE
VOlgens de makers van deze versie van Linux is dit niet alleen een gebruiksvriendelijke versie, die out-of-the-box meteen werkt, gratis en open source is, maar bovendien een moderne en elegante UI heeft.
https://www.linuxmint.com/about.php
http://www.chip.de/downloads/Linux-Mint-Sarah-Cinnamon-64-Bit_39460086.html


VRIJDAG APPDAG: CARPOOL APP

Deze app helpt je in real time om iemand te vinden die dezelfde richting uit moet als jijzelf, zodat je kan meerijden en kosten kan delen. Daarbij moet je dus wel toestemming geven aan de app om gebruik te maken van jouw GPS.
De app is beschikbaar voor Android en iOS, en werd gemaakt door de VAB en Taxistop.
http://www.demorgen.be/binnenland/vab-en-taxistop-lanceren-elektronisch-liften-b576fe8c/
http://www.carpool.be/vlaanderen/common/app/index


VRIJDAG APPDAG: UBEEQUO
We blijven nog even bij vervoer. Er bestaan verschillende apps, voor verschillende vormen van vervoer, waarmee je een taxi kan bestellen of een Uber, waarmee je een auto kan delen met iemand anders, waarmee je een wagen kanhuren. Deze app combineert echter al deze opties. De app is verkrijgbaar voor ANdroiden iOS en is een initiatief van autoverhuurbedrijf Europcar.
https://itunes.apple.com/be/app/ubeeqo/id1044555321?mt=8&l=nl&ign-mpt=uo%3D4
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.team_inovia.ubeeqo&hl=nl
http://blogs.tijd.be/tzine/2016/06/autos-huren-delen-en-taxis-reserveren-via-%C3%A9%C3%A9n-app.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het weinige dat ik weet, dank ik aan mijn onwetendheid.
-Sacha Guitry-