Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/6/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 957 van 4/6/2016



Gegroet lezer,

Deze week had onze redactie even de tijd om dieper in te gaan op enkele belangrijke onderwerpen. Dat doen we eigenlijk wel graag, alle gedachten over een bepaald nieuwsfeit op een rijtje zetten, de dingen vergelijken met andere recente gebeurtenissen, nadenken over de gevolgen ervan... Het lukt ons echter niet altijd om dergelijke artikels te schrijven, want dat vraagt wel redelijk wat tijd. Wanneer het ons dan toch lukt, zijn we daar heimelijk best fier over. En hopen wij dat u, de lezer, het even interessant vindt om het artikel te lezen, als wij het vonden om het materiaal bijeen te zoeken en het te schrijven.

Uiteraard ook nog gewone korte artikels, over allerhande nieuwe trends, hard- en software. Gaat er eigenlijk een week voorbij dat er echt _niets_ te melden valt?

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



DE HOLOLENS: MAGISCH!
[Vandaag één lang artikel, en wat korte berichtjes. Het leek ons interessant om, als experiment, dit concept uit te werken. Niet voor elke dag, want het vraagt veel meer man/vrouwkracht om dieper op de dingen in te gaan. Maar als we de kans zien, dan zullen wij het doen. Laat ons even weten wat jullie hiervan denken: lang of kort?]

Het grote verschil
Wanneer je het over virtuele reality hebt, dan moet je een duidelijk onderscheid maken tussen virtual reality en augmented reality. Bij VR leef je in een compleet andere wereld. Wat je ziet door je VR headset heeft niets te maken met de kamer waarin je je bevindt. Je bewegingen worden wel doorgegeven naar de headset, met zo weinig mogelijk latency als het goed zit tenminste. Maar je ziet geen muren, je ziet het bankje niet dat voor je staat, en je kan je dus ook niet bewegen zonder over iets te vallen of tegen de muur aan te lopen.

Bij AR daarentegen zie je doorheen je headset dingen in de kamer, een tweede werkelijkheid die over de échte werkelijkheid geprojecteerd wordt. Je bent in je kamer, en ziet het bankje, maar je kan daar bijvoorbeeld een kabouter zien zitten. Je bent buiten en kijkt naar een gebouw maar krijgt bijvoorbeeld te zien hoe het er 100 jaar geleden uitzag.

Welke werkelijkheid verkies je?
De twee soorten nieuwe werkelijkheid ontwikkelen zich apart van elkaar, en de VR lijkt met het meeste moeilijkheden te kampen te hebben, juist omdat zij zoveel rekenkracht vergen. De batterijduur van de huidige VR headsets is erg laag, ze zijn onhandig om op je hoofd te dragen. En mensen worden gewoon misselijk, omwille vande vertraging tussen hun bewegingen en de weergave ervan in de virtuele werkelijkheid - een fenomeen dat je best kan vergelijken met de reisziekte, waarbij je ogen en je hersens ook moeite hebben om beweging te koppelen aan wat je ziet.

AR echter lijkt het dichtste bij zijn verwezenlijking te staan (en het draagt trouwens ook onze voorkeur). Microsoft heeft met zijn HoloLens  is het symbool van AR geworden, en heeft enorme vooruitgang gemaakt.

De test
In de video podcast van Daily Tech News Show sprak gastheer Tom Merritt met tech reporter Ek (kort voor Eklund), die HoloLens mocht uittesten, samen met zijn zoontje. Zijn verslag is verbazingwekkend, en je moet het echt bekijken (vanaf ongeveer 25 minuten in de video feed).

Hij vertelt hoe niet alleen hij, maar ook buren en kinderen uit zijn buurt, inbegrepen zijn zoontje, gewoon van hun sokken geblazen werden door deze vorm van AR. Hoe je gewoon in een kamer kan rondlopen, iets op een tafel kan zetten, en het staat daadwerkelijk in de AR versie van jouw kamer.

Ek is echt lyrisch over HoloLens. Hij heeft de Oculus getest, Google Glass, maar de HoloLens geeft hem echt het gevoel van iets totaal nieuw, én haast perfect - iets dat te vergelijken is met de iPHone tegenover de toen bestaande smartphones. Een van de leukste dingen die hij opnoemt is het feit dat je hologrammen in je huis kan plaatsen. De HoloLens onthoudt die dan, en keer je terug naar die kamer, dan zijn zij er nog steeds. Ideaal om bijvoorbeeld een schattenjacht in je huis te houden met je kinderen!

Verbazend echt
Wat hem echt de kracht van deze AR deed begrijpen, was toen hij een van de spelletjes speelde waarbij je kan schieten op dingen - en hij op zijn muur schoot, waar plots een heel gat in zijn muur zat! Gelukkig alleen maar in de augmented reality, niet in werkelijkheid...
Maar ook het gevoel van betrokkenheid, van aanwezigheid is volgens Ek veel groter in deze AR omgeving dan in VR. Het feit dat je hologrammen kan neerzetten, geeft je zelfs het gevoel dat ze echt zijn. Een virtuele inktvis in een aquarium bijvoorbeeld, of een kabouter op je sofa. Je wéét dat er een kabouter op je sofa zit, want elke keer je de HoloLens opzet, zie je hem. Dat gaat zelfs zover dat de echtgenote van Ek niet meer op de sofa durft gaan zitten, omdat ze vreest op de kabouter te gaan zitten...

Het geeft realiteit een heel andere dimensie - zelfs de dimensie van spoken en geesten. Je kan je natuurlijk wel afvragen of iedereen tegen deze vervorming van de realiteit bestand is.

Ingebeelde vriendjes van je kind worden plots niet meer zo ingebeeld. Een hologram van de hond waarvan je afscheid moest nemen op je sofa... zou dat niet troostend werken?

De techniek

- De mapping van de kamer werkt perfect, alle details zijn prachtig weergegeven.
- Er hoort een soort ring bij, die de bewegingen van je hand volgt en waarmee je bijvoorbeeld in een game een revolver kan afschieten, door als het ware de trekker over te halen. Je kan ook
met een knijpend gebaar in- en uitvergroten. Een ander gebouw zou je terug naar 'home' moeten brengen, maar daaraan is nog werk, zegt Ek.
- Volgens Ek valt de batterijduur best mee. Hij heeft samen met zijn zoon bij een demo meer dan 1,5 uur gespeeld met het toestel, en de batterij-indicator was maar 25% gezakt.
- Voor een optimaal zicht werk je best met een kamer die verduisterd iz - niet helemaal, maar toch geen hel licht via vensters bijvoorbeeld.
- De prijs is nog duur momenteel - 3.000 dollar.
- Het is nog tamelijk onhandig om op je hoofd te dragen, maar toch veel eleganter dan een Oculus Rift (bekijk de beelden in de video). Wanneer de mensen van HoloLens je uitleggen hoe je hem best past op je hoofd, valt het echter wel mee. Feit blijft dat het toestel redelijk zwaar is, omdat de hele computer in de headset zit. Ek gaf als suggestie mee dat hij het niet vervelend zou vinden op die computer in een rugzakje of een tas, bevestigd aan zijn ceintuur, mee te dragen, om het gewicht op zijn hoofd te verlagen.

Bekijk de podcast (1), lees meer over HoloLens (2) en een bespreking bij CNet (3)
https://www.youtube.com/watch?v=2gsFGqsttNw
https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us
http://www.cnet.com/products/microsoft-hololens-hands-on/



HP LANCEERT EEN RUGZAK VOOR VR
Dit artikel sluit een beetje aan op het vorige. Het gaat om hetzelfde probleem: VR toestellen vergen computerkracht, en veel energie. Dingen die niet geminimaliseerd kunnen worden zoals bijvoorbeeld in een smartphone. Een batterij met veel kracht is zwaar, en dat kan je niet op je hoofd dragen.

Daarom brent HP dit concept uit: een rugzak waarin een Intel Core i5 of i7 processor zit, met tot 32 GB geheugen en een GPU. Er zijn ook enkele poorten zoals HDMI en USB, maar de andere poorten van de normale computer zal je niet aantreffen. Onderin zitten verschillende ventilators, die de warmte van de processoren moet uitstoten. En in een aparte centuur zit de batterij, die een uur lang zou meegaan - wat, wanneer je het voorgaande artikel over de HoloLens leest, weinig is, maar toch meer dan het kwartiertje dat momenteel beloofd wordt voor de Oculus Rift.

Meer bij The Next Web en Tom's Guide.
http://thenextweb.com/2016/05/27/hp-backpack-vr-headsets-equal-parts-cool-stupid/
http://www.tomsguide.com/us/hp-omen-x-vr,news-22735.html



WAARTOE GEO-FENCING BIJ ADVERTENTIES KAN LEIDEN: VROUWEN IN ABORTUSKLINIEKEN GETARGTED
Bij ons in België wordt het sociaal aanvaard - zij het met tegenzin - dat je mits bepaalde voorwaarden te vervullen, een abortus mag plegen. In de VS is een abortus wettelijk toegelaten, maar is de sociale druk op wie een abortus overweegt of daadwerkelijk laat uitvoeren, enorm groot. Elke vrouw die ooit een abortuskliniek in de VS bezocht heeft, werd daar geconfronteerd bij het binnen- en buitengaan met actievoerders, die de vrouw van moord beschuldigen.

Daar blijkt nu een variant bedacht te zijn bij een adverteerbedrijf uit Boston. In plaats van een systeem te bedenken waarbij gekeken werd naar welke vrouwen mogelijk interesse hebben in een nieuw paar schoenen, een auto, of een ander product waarvoor online reclame gemaakt wordt, zou het zich gaan toeleggen op een systeem om vrouwen te targeten die een abortus overwegen. De bedoeling: hen een boodschap te sturen vanwege anti-abortus organisaties.

Het plan werd uitgewerkt, het bedrijf kreeg (betaalde) opdrachten van anti-abortusgroepen. En de eerste acties zijn inmiddels ontplooid: door gebruik te maken van geo-fencing krijgen vrouwen die nu in de wachtkamer van een abortuskliniek zitten, advertenties van anti-abortusgroepen.

Inbreuk op de privacy
Uiteraard is dit een flinke inbreuk op de privacy. De vrouwen daar zitten er niet voor hun pretje, en zijn op dat moment heel kwetsbaar. Maar omdat er in de VS erg wankele wetten bestaan rond de bescherming van de privacy, is dit mogelijk.

Bij Rewire vind je een erg interessant artikel dat duidelijk maakt waarom geofencing, in combinatie met het verzamelen van data van de gebruikers, een erg opdringerige functie is. Wist je bijvoorbeeld dat de adverteerders hierbij gebruik kunnen maken van jouw unieke ID, vastgelegd in het OS van jouw toestel? En dan hebben we het niet allen over Android, maar ook over iOS. Apple zelf heeft trouwens ook een systeem bedacht om plaatselijke advertenties op jou af te sturen in winkels.

Bij ReWire een filmpje dat je uitlegt hoe GeoFencing werkt. En hoe het misbruikt kan worden. En het ergste daarbij is: zonder het zelf te weten heb jij ongetwijfeld toestemming hiervoor gegeven. Ondertussen heb je bij honderden apps, bij honderden websites, op de "I agree" knop geklikt, en toestemming gegeven aan ontelbare websites om jou te volgen. En dus hebben wij met zijn allen geen recht meer om te protesteren.

Een erg interessant artikel om te lezen... en vooral om over na te denken. Wat je kan doen? Helaas niet veel. Bij een webbrowser bestaan er nog tools waarmee je kan zeggen dat websites je niet mogen volgen. Bij mobiele browsers zijn er enkel ad-blockers. Traceren is daar gewoon de standaard.

Je kan wel op je mobiele toestel de optie om je locatie te delen, uitzetten. Wanneer een app de toestemming vraagt om jouw locatie te weten, denk dan even na waarom die dat wil - en als dat niet echt nodig is voor de goede werking van de app, geef dan die toestemming niet. Ga op zoek naar de instelling voor een opt-out bij interesse-gebaseerde advertenties, en activeer die. Je zal daar trouwens zien dat jij wel degelijk een adverteer-ID hebt en het nummer daarvan kunnen zien.

Tijd voor Europa om in te grijpen? Soms kan die overdreven bemoeizucht echt wel nodig zijn!
https://rewire.news/article/2016/05/25/anti-choice-groups-deploy-smartphone-surveillance-target-abortion-minded-women-clinic-visits/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=VsxDfVAjcJw



GOOGLE WIL DAT FABRIKANTEN ANDROID SNELLER UPDATEN
Het probleem is gekend. Google brengt een nieuwe versie uit van het Android besturingssysteem, maar de fabrikant van jouw toestel wacht tergend lang om die update naar jou door te sturen. De reden: eerst moet getest worden of die update wel compatibel is met jouw hardware, en veel fabrikanten zijn van het principe "if it ain't broken, don't fix it" - het werkt, laat het maar zo. Zij vergeten daarbij wel dat die updates van het OS niet alleen nieuwigheden bevatten, maar ook bugs oplossen, en de veiligheid verbeteren.

Gevolg: een fragmentatie die ervoor zorgt dat nieuwe tools voor Android niet werken, omdat de gebruiker nog een oude versie van het besturingssystem heeft. Een oplossing voor de Stagefrigth software bug bijvoorbeeld, of de nieuwe tool Now on Tap bereikt maar een fractie van de 1,4 miljard gebruikers.

Google is zich maar al te goed bewust van het probleem, en het probeert de fabrikanten te overhalen om sneller updates uit te brengen. Tegelijkertijd werkt het met verschillende manieren om dit probleem te omzeilen, zo lees je bij Bloomberg. Zo worden nieuwe tools meteen ook compatibel gemaakt met oudere versies van het OS. Instan Apps bijvoorbeeld kan gedraaid worden op Android Jellybean, dat uit 2012 dateert, zodat 95% van de Android gebruikers deze nieuwe en knappe tool ook kunnen gebruiken en apps kunnen testen vooraleer die daadwerkelijk te downloaden en installeren. Steeds meer nieuwe functies worden zo als aparte app uitgebracht, te downloaden in de Play Store. Wat meteen betekent dat Google zelf nieuwe versies kan uitbrengen, zonder op de fabrikanten te moeten wachten.

Een achtergrondartikel hierover bij Bloomberg.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-25/google-steps-up-pressure-on-partners-tardy-in-updating-android



EUROPA WIL MEER CONTROLE OVER DIGITALE DIENSTEN
Vele mensen zullen, wanneer zij deze titel lezen, zuchten en de EU beschuldigen van bemoeienis, van het hinderen van de vrijemarkteconomie. Anderzijds zou je kunnen zeggen dat Europa gewoon zijn best doet om de belangen van de Europese landen te beschermen.

Waarover gaat het? Wel, Europa wil bijvoorbeeld dat Netflix en andere video streaming diensten een minimum aan plaatselijk gemaakte content brengen. Niet enkel de grote blockbusters vanuit het land van Uncle Sam, maar ook dingen die bijvoorbeeld door productiehuizen in België, Nederland, Frankrijk gemaakt zijn.

Dat heeft verschillende doeleinden. Zo worden die productiehuize namelijk aangemoedigd om nieuwe content te maken, omdat zij weten dat zij een afzetmarkt hebben. Maar het legt de lat ook gelijk tussen deze streaming diensten en de nationale omroepen, die meestal wél verplicht zijn plaatselijke content te brengen. Het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat diensten zoals Netflix verplicht worden om plaatselijke producties zoals films en tv-programma's te financieren.

Het voorstel, zo lees je bij de New York Times, maakt trouwens deel uit van een breder project van de EU, om van Europa eindelijk één digitale markt te maken, en dus eindelijk het geoblocking op te heffen.

Een goed voorstel? Moeilijk te zeggen. Het is natuurlijk bemoeizucht van Europa, maar met de beste bedoelingen...
http://www.nytimes.com/2016/05/26/technology/eu-proposals-apple-netflix-facebook.html?_r=0



INTERNETBEDRIJVEN MOETEN STEEDS MEER RECHTER EN UITVOERDER SPELEN.
Vandaag staan we even stil bij een akkoord dat de EU vandaag gesloten heeft met enkele grote internetbedrijven, over haatboodschappen op de sociale netwerken

Internetgiganten sluiten akkoord met EU over bestrijd in haatboodschappen
Met de Europese Commissie hebben de groten uit het internetwereldje (Facebook, Twitter, Google, Microsoft) afspraken gemaakt over een nieuwe gedragscode, om haatboodschappen binnen de 24u te verwijderen van hun social media platformen.
Deze afspraken houden o.a. in dat er teams moeten komen die content moeten bekijken, en dat er daarvoor partnerschappen afgesloten zullen worden met organisaties die kunnen helpen om die content te spotten, zo lees je bij DeRedactie. Maar ook dat de bedrijven zelf tegenboodschappen moeten verspreiden, en educatieve programma's moeten steunen die kritisch denken aanmoedigen.

Moet dat niet overgelaten worden aan de rechter?
Is dat een goede zet? Ja en neen. Want wie bepaalt wat een haatboodschap is? Wat voor ons in Europa overkomt als een haatboodschap van IS, zal voor sommige mensen enkel een oproep zijn tot weerbaarheid, tot strijd, tot verdediging van een bepaalde godsdienst of wereldbeeld. Wie moet daar beslissen? Moeten we zomaar alles gaan censureren wat niet in onze kraam (lees: ons Westers denken) past? Let op: hierbij spelen wij even advocaat van de duivel, want uiteraard moeten boodschappen van IS waarin opgeroepen wordt tot moordpartijen gecensureerd worden, maar is elke oproep tot strijdbaarheid een aanzetten tot moord? En hoe zit het met oproepen tot dingen die indruisen tegen onze Westerse waarden? Moet de oproep van de Turkse premier Erdogan om anticonceptie te verbieden gecensureerd worden? Vergeet niet dat de katholieke kerk jarenlang hetzelfde gedaan heeft...

De burger kan niet zolang wachten
Ja, je zou dus kunnen zeggen dat het eigenlijk niet aan de internetbedrijven is om te oordelen wat een haatboodschap is. Een objectieve rechter zou dat moeten beslissen. Maar de molens van justitie draaien zo tergen langzaam, dat degene die het slachtoffer van zo'n haatboodschap kan wachten tot de rechter optreedt. Anderzijds zijn het vaak ook zo'n triviale geschillen, burenruzies, ruzies tussen geliefden, .... dat je echt niet kan verwachten dat de rechter zich met elke zaak bemoeit.

Bereikbaarheid is belangrijk
Kortom: een heel heikele zaak. Positief is alvast het feit dat de gewone burger eindelijk aanspreekpunten zal krijgen bij die grote bedrijven. Tot nu toe kon je, wanneer je een probleem had op een sociaal netwerk, enkel een mail sturen of een tekst invullen op een invulformulier. Kent er iemand trouwens het telefoonnummer van Twitter in België? Of van Facebook? Hebben ze dat überhaupt wel? Het is dus een goede zaak dat je eindelijk een mens zal aantreffen, aan wie je je klacht kan uitleggen. Elk 'gewoon' bedrijf weet dat klantenservice bemand moet zijn door échte mannen en vrouwen, niet door webformulieren.

Bedrijven als rechter
Toch blijft het moeilijk liggen - bedrijven die zelf rechter moeten spelen. De overheid die zijn verantwoordelijkheid als het ware afschuift, maar wel de bedrijven in kwestie met een verantwoordelijkheid opzadelt. Dat heeft de EU ook gedaan met het "recht om vergeten te worden", waarbij Google verplicht wordt om links naar nieuwsartikels over een bepaalde persoon te verwijderen uit zijn zoekresultaten. Ook hier heeft de rechter het aan Google overgelaten om zelf te bepalen of het op een dergelijk verzoek tot vergetelheid zou ingaan of niet.
Toen de beslissing genomen werd, klonk het protest dat de geschiedenis zo herschreven zou kunnen worden. Dat argument werd van de tafel geveegd door te stellen dat het enkel de link in Google is die "vergeten" wordt, maar dat het oorspronkelijke artikel bij de (online) krant nog altijd zou bestaan.

Ook krantenarchieven zelf moeten gaan vergeten
Maar daarin is nu verandering gekomen, een evolutie die eigenlijk niet de aandacht gekregen heeft die zij verdient. Wan het Hof van Cassatie heeft op 12 mei dit jaar beslist dat het recht om vergeten te worden, ook geldt op de elektronische archieven van de kranten.
Een persoon die betrokken was bij een verkeersongeval, had namelijk geëist dat groep Rossel, de uitgever van de krant Le Soir, zijn naam zou laten wissen uit artikels over die veroordeling. Rossel weigerde, maar het Hof van Cassatie meende dat het recht om digitaal vergeten te worden "een intrinsiek onderdeel is van het recht om in de beslotenheid van de privésfeer met rust gelaten te worden, dat in de Grondwet opgenomen is".
Rossel van zijn kant stelt dat een persoon die zich wil verweren tegen wat verschijnt, andere middelen heeft om zich te verdedigen, zoals een recht op antwoord, of het verwijderen van een artikel uit Google.
Je ziet dus hoe het ene tot het andere leidt. Moraalfilosofen, historici, privacy-advocaten én IT-goeroes zouden zich dringend moeten beraden over een fair evenwicht tussen het recht op historische waarheid, en het recht op privacy.

http://www.techmeme.com/160531/p4#a160531p4
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2670577
http://www.knack.be/nieuws/belgie/cassatie-recht-om-vergeten-te-worden-geldt-ook-voor-krantenarchieven/article-normal-706165.html



PERISCOPE LAAT "FLASH JURY'S" OORDELEN OVER ONGEWENSTE CONTENT
We komen nog even terug op ons langer artikel van gisteren, waarin we stilstonden bij het feit dat de EU en grote internetbedrijven afspraken gemaakt hebben over het verwijderen van haatboodschappen op het internet.

Het blijkt immers dat Periscope, de dienst om live beelden te streamen via je Twitter-account, een eigen systeem bedacht heeft om hierover te oordelen. Het is immers zo dat de beelden van Periscope echt live zijn, en het dus een kwestie is van snel handelen bij ongewenste content of haatboodschappen. Daarom heeft Periscope het volgende systeem bedacht: wanneer er ook maar één persoon is die meent dat bepaalde content ongewenst is, dan wordt er een "flash jury" aangeduid, bestaande uit vijf willekeurig gekozen gebruikers. Zij moeten dan beslissen of de content al dan niet ongewenst is.

Slim bezien van Periscope. Want zo reageert het snel om zijn gebruikers te beschermen, terwijl het tegelijkertijd de verantwoordelijkheid doorschuift en zijn status van neutraal doorgeefluik kan behouden. En dat is wat Facebook, Google en Co wél verliezen, nu ze zelf moeten gaan oordelen over haatboodschappen...

Meer bij Recode en The Verge.
http://www.recode.net/2016/5/31/11803070/periscope-abuse-safety-update-internet-trolls
http://www.theverge.com/2016/5/31/11800922/periscope-flash-jury-comment-abuse-harassment



VR HEADSETS EN HET PROBLEEM VAN DE MISSELIJKHEID
Een interessant artikel bij de vraag-en-antwoord site Quora, over de misselijkheid die velen ondervinden wanneer zij een headset opzetten om VR content te bekijken. Het artikel is geschreven door ene Steve Baker, die meer dan 25 jaar gewerkt heeft in de luchtvaart, met name aan vluchtsimulators.

De man zegt dat naar zijn mening VR headsets verboden zouden moeten worden, maar dat dat waarschijnlijk niet nodig zal blijken, omdat zij, na de eerste golf van early adopters, dezelfde weg zullen opgaan als 3D tv: de vergeetput in. De headsets zijn volgens hem niet nieuw, noch revolutionair. Zij bestaan al decennia, maar zijn van 80.000 dollar naar 500 dollar gegaan in prijs. En daarbij werd op veel beknibbeld.

Volgens de man zijn velen de mening toegedaan dat het probleem met de misselijkheid zo goed als opgelost is, of het binnenkort zal zijn. Hij bestrijdt dat echter. Die claim is namelijk gebaseerd op het feit dat de misselijkheid gebaseerd is op de latency of lag in het systeem, veroorzaakt wordt door lage resolutie van het scherm, door het niet nauwkeurig genoeg traceren van de bewegingen van je hoofd. Allemaal technische oorzaken die opgelost worden als er maar voldoende verbeteringen aan de systemen aangebracht worden.  Alleen... de headsets of liever kijkers van 80.000 dollar die gemaakt werden voor het Amerikaanse leger hadden minder latency, een hogere resolutie van het scherm, en betere sensoren om de bewegingen van je hoofd te volgen. En toch maakten zij de mensen nog altijd ziek.

Het heeft alles te maken met het waarnemen van diepte, en de bewegingen die onze oogspieren moeten maken om iets te bekijken dat dichtbij of verder van ons staat. Wij gaan niet de technische uitleg herhalen, die kan je zelf lezen in het artikel. Kort samengevat komt het erop neer dat ons brein in de war gebracht wordt door onze waarnemingen, denkt dat we aan het hallucineren zijn, en dan een oermens-reflex maakt: hallucinaties komen van iets dat je gegeten hebt, en dat moet eruit. Vandaar de braakneigingen.

Om over na te denken...
https://www.quora.com/How-big-an-issue-is-the-nausea-problem-for-Virtual-Reality-products/answer/Steve-Baker-9?share=1



EU: VERBODEN OM UBER EN AIRBNB TE VERBIEDEN
Tja, daar heb je de EU weer, zal je zeggen. Wat hebben ze nu weer gevonden om zich mee te bemoeien? Wel, deze keer is het een positief bericht. Want de EU geeft deze keer aan de regeringen van de verschillende lidstaten het advies om voorzichtig te zijn met het verbieden van diensten zoals AirBnB (het verhuren van een kamer in je huis of je hele huis/appartement) en Uber (het delen van een auto, met of zonder chauffeur).

Enkel als allerlaatste middel zouden de staten mogen grijpen naar een verbod. Er zouden daarentegen eerder regels uitgewerkt moeten worden, zodat deze nieuwe vormen van sharing-economie kunnen passen in de samenleging.

Als voorbeeld wordt Airbnb gegeven. Her verbieden van het verhuren op korte termijn zou moeilijk te rechtvaardigen zijn, zo stelt de EU. Maar je zou wel een beperking kunnen stellen op het aantal dagen dat iemand maximaal zijn woning/kamer mag verhuren. Dit om de reguliere logeeraccomodaties niet in het gedrang te brengen, oneerlijke concurrentie te vermijden, en ook te voorkomen dat huizenprijzen de hoogte inschieten in een stad zoals Parijs, je er niet meer aan een behoorlijke prijs een gewoon appartement kan huren om zelf te wonen.

Dus, voor één keer eens toejuichen wat de EU voorstelt? Doen!
http://www.reuters.com/article/us-eu-services-idUSKCN0YM2H0



MICROSOFT WIL EEN STANDAARD IN MIXED REALITY
Tot nu toe had je verschillende initiatieven in Augmented Reality en Virtual Reality. Maar iedereen was zo'n beetje met zijn eigen project bezig, projecten die niet met elkaar compatibel zijn. Microsoft wil daarin nu verandering brengen.  Het brengt Windows Holographic uit, de versie van Windows 10 die op de Hololens van Microsoft drait, en bedrijven die mixed reality toestellen willen maken kunnen Holographic inbouwen in die toestellen.

Het is een heel platform: de holographic shell en interacie model, perceptie API"s en de Xbox Live Services. De bedoeling is dat AR, VR en mixed reality toestellen met elkaar zouden kunnen communiceren, over de platformen heen. Het voorbeeld dat Microsoft aanhaalt is: in een VR wereld zou je bijvoorbeeld een virtueel object kunnen aanmaken, dat aan iemand geven die met AR werkt, en die zou dat dan in zijn kamer kunnen zetten, waar hij het ziet wanneer hij zijn AR headset opzet.

Verschillende fabrikanten zouden al aan boord zijn van het project: Asus, Intel, AMD, Qualcomm, HTC, Acer, enz. Bij ZDNet zie je een indrukwekkend filmpje van wat Microsoft eigenlijk bereiken wil.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-to-open-windows-holographic-to-virtual-reality-vendors/



VIND JE IOS OF ANDROID TOESTEL MET GOOGLE MY ACCOUNT
Als er één ding is waarover alle iOS gebruikers het eens zijn, dan is het dat de dienst van Apple om je gestolen of verloren gegaan toestel terug te vinden perfect werkt. Google wil nu ook iets dergelijks aanbieden, maar dan cross-platform, voor zowel iOS als Android toestellen dus.

Er werd namelijk een update uitgebracht aan de My Account dienst, waarbij je je toestel kan localiseren, vergrendelen, oproepen, of zelfs een callback nummer kan plaatsen op het toestel dat je verloren bent. Het zijn functies die al bestonden voor Android gebruikers, maar nu ook uitgebreid worden naar iOS toestellen, maar dan wel met enkele verschillen. iOS gebruikers worden doorverwezen naar iCloud voor de opties om je toestel te vinden en te vergrendelen. Maar je kan de Google functie gebruiken om je telefoon te bellen of je bij alle Google diensten af te melden.

Het is dus niet alleen Microsoft dat crossplatform werken wil... Meer info bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/06/01/googles-my-account-will-now-help-both-ios-and-android-users-find-their-lost-phones/
http://myaccount.google.com/



FACEBOOK KONDIGT DEEP TEXT AAN
Artificial Intelligence - het is allemaal AI wat de klok slaat. Intelligentie die al doende leert, en slimmer wordt. Facebook wil zich er ook mee bezighouden, en heeft Deep Text aangekondigd, een AI enging waarmee het de betekenis en het gevoel achter alle teksten wil begrijpen, gepost door de Facebook gebruikers.

De bedoeling hiervan is, volgens Facebook, dat het zo content wil vinden waarin de gebruikers geïnteresseerd kunnen zijn, en dat het ook gemakkelijker spam kan weren.

Maar volgens een artikel bij Quartz zet dit Facebook ook op weg naar échte concurrentie met Google. Het hele sociale netwerk van Facebook zou zo namelijk getransfromeerd kunnen worden naar een krachtige zoekmachine. Content zou in categorieën ingedeeld worden die dan gemakkelijker de gewenste content naar boven halen.

Alleen: het zoeken zou zich niet uitstrekken over het hele wijde web, maar beperkt blijven tot de content op Facebook. Dit in tegenstelling tot Google, dat het hele WWW afloopt met zijn spiders. Eerlijk gezegd valt het te betwijfelen of je echt nuttige content kan vinden in al die uitnodigingen voor evenementen, fotoalbums van baby's en katten, status updates over gehuwd en gescheiden, enz. Meer bij Quartz. (1)

Tussen haakjes: Facebook kreeg deze week wel een negatieve beurt in de pers. Het sociale netwerk wordt er namelijk van beschuldigd jouw persoonlijke informatie niet alleen voor zichzelf te verzamelen, maar die ook door te geven aan het FBI.
http://www.care2.com/causes/facebooks-app-may-be-eavesdropping-on-you-to-sell-you-things.html
http://qz.com/696827/facebook-is-using-artificial-intelligence-to-become-a-better-search-engine/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE ZENBO ROBOT, JE NIEUWE HUISVRIEND?
Het zit er echt aan te komen: robots die je helpen in huis. Je had al de Rumba, de stofzuiger robot die ondertussen gemeengoed geworden is in de huishoudens, en al een buitenhuis compagnon gekregen in een robot-grasmaaier. Robotjes die zich voortbewogen in huis en tuin dus.

Daarna kreeg je robots of liever AI-tools, die zich niet bewogen, en stilstonden in de kamer. De Amazon Echo is daar het bekendste voorbeeld van, de AI robot van Amazon die iedereen deed versteld zijn door zijn nuttige bruikbaarheid.  Twee keer een speler waarvan je het niet verwacht had, die een toestel uitbrengen dat meteen een standaard zetten in het landschap.

En nu is er weer een speler die plots met een toestel uitkomt, dat een standaard kan zetten voor beweging en AI in één. De Zenbo, die $599 moet kosten, belooft indrukwekkende prestaties. En zelfs als hij nog niet het toppunt van technisch vernuft is, dan is hij wel de verpersoonlijking van wat een huis-robot moet zijn, want hij laat je smelten met zijn schattigheid!

Zenbo zal gesproken commando's kunnen verstaan, en zelfstandig door je huis kunnen bewegen (pardon: rollen - trappen  nemen zit er niet in). Wanneer je de functies van de Zenbo bekijkt, dan zal je besluiten dat hij vooral gericht is naar de seniorenmarkt. Hij moet je namelijk herinneren aan je doktersafspraken, het innemen van je medicatie, te bewegen. Tegelijkertijd is hij er voor noodsituaties. In een demo zie je namelijk een oudere persoon vallen, waarna hij de robot vraagt om zijn familie te bellen en hen te tonen via de camera van de Zeno hoe hij op de grond ligt.

Verder kan Zeno ook interageren met verschillende andere onderdelen van het slimme huis, om zo lichten aan/uit te zette, deuren te openen of te sluiten, recepten voor te lezen, en zelfs de kinderen voor te lezen of liedjes te zingen.

Kortom, een heel gezellige huisrobot, afgaand op de demo.
http://fortune.com/2016/05/30/asus-zenbo-robot/
http://www.cnet.com/news/zenbo-family-robot-destroys-computex-with-cuteness-before-it-even-begins/
http://www.theverge.com/2016/5/30/11810102/asus-zenbo-home-helper-robot

 

Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het meest wezenlijke van moed is te weten in hoeverre iemand te ver kan gaan.
-Jean Cocteau-


 
De nieuwe oogst


   
WAAR BEN JIJ GEWEEST? GOOGLE WEET HET!

Je staat er wellicht niet bij stil, maar telkens je een app, gemaakt door Google voor je Android of iOS toestel toestemming geeft om je locatie te weten via GPS, wordt dat ook onthouden door Google. Op deze website van Google kan je zien wat Google weet over de plekken waar je geweest bent. Je moet wel eerst in je Google account inloggen natuurlijk!
[Taal: ENG]
https://www.google.com/maps/timeline


AARDSCHOKKEN
Af en toe bereikt ons een bericht via de media over een aardschok. Maar wist je eigenlijk dat er zich voortdurend bevingen van de aarde voordoen? De aardkorsten zijn nu een maal in beweging. Op deze real time kaart zie je welke schokken zich vandaag, deze week, deze maand voorgedaan hebben, en welke omvang zij hadden.
[Taal: ENG]
http://ds.iris.edu/seismon/bigmap/index.phtml


FACEBOOK LIVE: WAAR WORDT ER IETS UITGEZONDEN?

Soms zou jedenken dat alles zich afspeelt op het moiele toestel. Gelukkig kan je, wanneer je vanop laptop of desktop naar het wereldwijde web kijkt, toch ook nog "mee" met alles wat er gebeurt.
Zo heeft Facebook nu een website online gebracht, te bezoeken vanop je desktop of laptop, waar je kan zien welke Live streams er op dat moment gaande zijn. Klikken op zo'n stream opent hem, zodat je kan volgen.
Een interessante kaart. Vooral wanneer je opmerkt dat live streaming echt iets is voor Europa en de VS, en minder voor Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Europa...
[Taal: ENG]
https://www.facebook.com/livemap/


UVIO.COM: JE TWITTER VISUEEL WEERGEVEN
Wie de Twitter account voor een bepaald bedrijf of organisatie moet vertegenwoordigen, heeft daarvoor een goed dashboard nodig. Deze website wil je dat bieden, door de gegevens visueel weer te geven, zodat je een beter inzicht krijgt.
[Taal:ENG]
http://uvibo.com/


INSIDE THE TRAVEL LAB: REIZEN
Er bestaan heel wat blogs over reizen. Maar volgens kenners zou dit een van de beste zijn. Het Inside the Travel Blog werd al vermeld op National Geographic, BBC, Lonely Planet en Conde Naste.
[Taal: ENG]
http://www.insidethetravellab.com/


WEB SUDOKU: VOOR DE SPELVOGELS

Wist je dat de Sudoku puzzel, in tegenstelling tot wat velen denken, niet in Japan ontstaan is maar in Frankrijk? Daar werd de Sudoki in de 19e eeuw bedacht, maar later in de jaren 1970 verder ontwikkeld door een Amerikaan. Een site om uren bezig te zijn, met duizenden puzzels van gemakkelijk tot super moeilijk.
[Taal: ENG]
http://www.websudoku.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 100 MASTERS
De Brusselse musea willen de topstukken van hun permanente collecties in de kijker zetten. En dat doen ze van 18 mei tot 17 augustus. Op de site kan je zien wat er te beleven valt.
Het Museum voor Natuurwetenschappen  doet mee. Zo worden er 12 toppers van de collectie voorgesteld in een gratis parcours voor kinderen en tijdens de rondleiding voor volwassenen (Bron: Aline)
[Taal: NL]
https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5859/
https://www.100masters.brussels/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Elke dag lees je wel in een of ander lifestyle programma dat dit of dat voedingsmiddel goed of slecht is voor je gezondheid. Maar is dat wel echt waar? Deze website wil het kaf van het koren scheiden. De site werd ontwikkeld in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap door CEBAM, het Centrum voor Evidence-Based Medicine.
Twijfel over een bepaald advies over voeding? Is zout echt slecht voor je gezondheid, of is een volledig gebrek aan zout nog slechter? De site is volledig doorzoekbaar. (Tip: Aline)
[Taal: NL]
http://www.gezondheidenwetenschap.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DWAALFILM

Dit project laat je slenteren van het ene plekje in Nederland naar het andere. Vaak kom je bij de beelden een extra hint tegen, en dan zie je een extra filmpje over de natuur, een dier, enz. Om uren zoet te zijn en je ogen te laten genieten van al dat moois!
[Taal: NL]
http://www.dwaalfilm.eu/-


VRIJDAGMULTIMEDIA: DE MUREN VAN DE DATACENTERS
Al die data de we met zijn allen delen, die zitten in de cloud. En de cloud, dat zijn grote gebouwen vol technologie aan de binnenkant. Maar zij hebben ook een buitenkant, en dat zijn gewoon muren. Saaie muren. Daarom werd een initiatief genomen om de muren van enkele (Google) datacenters te verrijken met knappe muurschilderingen. Hier kan je ze bewonderen, o.a. in het datacenter in het Waalse St. Ghislain.
[Taal: ENG]
https://datacentermurals.withgoogle.com


VRIJDAG MULIMEDIA: KLARAFY
Deze webtool zal je jouw smaak in moderne muziek vertalen naar klassieke muziek, op basis van je Spotify playlist. Om zelf eens uit te proberen. Op de website vind je een uitleg over de bedoeling  van de webtool, en hoe het werkt.
[Taal: NL]
http://communicatieradio.vrt.be/klara-lanceert-klarafy#video19332







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- Eurosport lanceert VR app
http://www.belgiancowboys.be/technology/eurosport-lanceert-vr-app
- De nationale ploeg naar de finale. Hoe zorg je dat alles online optimaal draait?
http://www.belgiancowboys.be/technology/de-rode-duivels-naar-de-finale-hoe-zorg-jij-dat-alles-online-optimaal-draait

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Snapchat streeft Twitter voorbij
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4312593/2016/06/02/Snapchat-streeft-Twitter-voorbij.dhtml
- Paus prijst beauty-vloggers: Jullie doen goed werk
http://www.ad.nl/ad/nl/12426/De-Paus/article/detail/4310337/2016/05/30/Paus-prijst-beauty-vloggers-Jullie-doen-goed-werk.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Home-assistent Google Home gaat de strijd aan met Amazon Echo
http://elektrozine.be/google-lanceert-google-home/
- Einde van klassieke FM-radio in zicht
http://elektrozine.be/einde-klassieke-fm-radio-zicht/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Het EK volgen op groot scherm? – Waar moet je op letten bij de aanschaf van een projector?
http://computertaal.info/2016/06/02/ek-volgen-op-groot-scherm%E2%80%A8-moet-op-letten-aanschaf-projector/
- Enkele Android sneltoetsen
http://computertaal.info/2016/06/02/enkele-android-sneltoetsen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Samsung introduceert oordopjes met ingebouwde muziekspeler en fitnesstracking
http://tweakers.net/nieuws/112043/samsung-introduceert-oordopjes-met-ingebouwde-muziekspeler-en-fitnesstracking.html
- Huawei komt dit jaar met smartphone voor Googles vr-systeem Daydream
http://tweakers.net/nieuws/112063/huawei-komt-dit-jaar-met-smartphone-voor-googles-vr-systeem-daydream.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Geen weg terug: Microsoft haalt kruisje weg bij pop-up voor Windows 10
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/geen-weg-terug-microsoft-haalt-kruisje-weg-bij-pop-up-voor-windows-10/article-normal-711851.html
- Base geeft gratis internet tijdens Belgische EK-matchen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/base-geeft-gratis-internet-tijdens-belgische-ek-matchen/article-normal-711881.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Het Belgische Digitale Transformatie landschap. Een overzicht:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/het-belgische-digitale-transformatie-landschap-een-overzicht
- Tv-maker Bart De Pauw gaat aan de slag bij innovatiespecialist nexxworks
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/tv-maker-bart-de-pauw-gaat-werken-bij-innovatiespecialist-nexxworks



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 AMERIKAANSE KERNWAPENSYSTEMEN DRAAIEN NOG ALTIJD OP FLOPPYDISKS
Verschillende systemen die de Amerikaanse overheid nu nog gebruikt, stammen uit de jaren zeventig. Onder meer de afdeling die gaat over de kernwapens gebruikt zelfs nog floppydisks. De Amerikaanse overheid geeft ruim 61 miljard dollar uit om de "erfstuksystemen", zoals ze schertsend genoemd worden, te onderhouden. In een rapport dat de Amerikaanse overheid maakte, staat dat dat ruim drie keer zo veel is als wordt uitgegeven aan moderne IT-systemen. De systemen van het ministerie van Defensie die gaan over de intercontinentale kernwapens, de bommenwerpers die kernwapens kunnen gebruiken en de tankvliegtuigen draaien nog "op een IBM-serie 1-computer - een computer uit de jaren zeventig - die floppydisks gebruikt." Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat "het systeem nog gebruikt wordt, omdat het kort gezegd nog steeds werkt". Er wordt wel gewerkt aan modernisering van het systeem. "De floppy-computers worden tegen het eind van 2017 vervangen door veilige, digitale apparaten", aldus de woordvoerder tegen de BBC. (Bron: Nu.nl)
http://www.nu.nl/gadgets/4267894/amerikaanse-kernwapensystemen-draaien-nog-altijd-floppydisks.html


ONDERZOEKER PRESENTEERT EXPLOIT DIE GEEN LEK IN SOFTWARE NODIG HEEFT
Beveiligingsonderzoeker Herbert Bos, verbonden aan de VU, heeft een aanval ontwikkeld die niet gebruikmaakt van kwetsbaarheden in software. Deze komt deels voort uit tekortkomingen van dram-geheugen en staat onder andere het achterhalen van wachtwoorden toe.
http://tweakers.net/nieuws/111683/onderzoeker-presenteert-exploit-die-geen-lek-in-software-nodig-heeft.html


'RANSOMWARE LOCKY BEGINT WARE PLAAG TE WORDEN'
Antivirusfirma ESET trekt aan de bel rond de ransomware Locky, dat een ware plaag begint te worden. Pas op voor verdachte mailtjes met bijlagen, luidt het devies.
http://www.computeridee.nl/nieuws/ransomware-locky-begint-ware-plaag-te-worden/?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=CID_Nieuwsbrief_20160527


RUIM 18.000 NEDERLANDSE COMPUTERS BESMET MET RANSOMWARE
In de eerste drie maanden van dit jaar is erop ruim 18.000 Nederlandse Windowscomputers door Microsoft ransomware aangetroffen. Wereldwijd ging het zelfs om 800.000 besmette machines. De meeste infecties (320.000) werden in de Verenigde Staten geteld, gevolgd door Italië (79.000).
https://www.security.nl/posting/471359/Ruim+18_000+Nederlandse+computers+besmet+met+ransomware


RANSOMWARE VOORKOMEN
In een nieuw artikel geeft Microsoft daarom verschillende tips om ransomware te voorkomen, zoals het installeren van updates, het maken van back-ups op een externe harde schijf, het inschakelen van Systeembeveiliging, het gebruik van OneDrive, het uitschakelen van de Remote Desktop-functie, het niet inschakelen van macro's en het vermijden van websites die erom bekend staan malware te verspreiden, waarbij als voorbeeld illegale downloadsites en pornosites worden gegeven. Verder laat Microsoft zien hoe gebruikers hun bestanden kunnen herstellen.
https://blogs.technet.microsoft.com/mmpc/2016/05/18/the-5ws-and-1h-of-ransomware/


7 BESTE TED TALKS OVER IT-BEVEILIGING
TED Talks biedt honderden voordrachten op diverse gebieden, maar wij hebben er 7 voor je uitgezocht die bedoeld zijn voor IT-beveiligers. Soms diepgaand, soms hilarisch, maar altijd onderhoudend.
http://computerworld.nl/security/93489-7-beste-ted-talks-over-it-beveiliging?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-05-16


18 GEWELDIGE BESTURINGSSYSTEMEN VOOR JE RASPBERRY PI
De Raspberry Pi is zo ontzettend populair dat het aantal besturingssystemen voor de Pi explosief groeit. Wij hebben de opvallendste, en beste versies voor je onder de loep genomen en op een rijtje gezet voor je.
http://webwereld.nl/software/93600-18-geweldige-besturingssystemen-voor-je-raspberry-pi?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-05-27


ZO WORD OOK JIJ EEN BOTNET INGEZOGEN
Boeven lijven dagelijks vele duizenden computers in om gebruikers kaal te plukken en malware verder te verspreiden. En dat lukt ze nog steeds aardig, ondanks gevechten als kijk-waar-je-klikt, het dumpen van plug-ins en andere beveiligingsmethodes.
http://computerworld.nl/security/93599-zo-word-ook-jij-een-botnet-ingezogen?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-05-27


OOIEVAARS IN EUROPA
Dankzij herintroductieprojecten broeden overal in Europa weer ooievaars. Vijf jaar lang volgde fotograaf Jasper Doest het symbool van nieuw leven en van onze omgang met de natuur.Bekijk zijn schitterende fotoreportage.
http://www.nationalgeographic.nl/artikel/ooievaars-in-europa?utm_campaign=4084686&utm_content=539626958&utm_medium=email&utm_source=Emailvision


HET INTERNET VAN DE TOEKOMST. NOG SNELLER EN SLIMMER DATA VERZENDEN
Specialisten luiden de noodklok. Rond 2020 duurt het downloaden van een film of het ophalen van een mailtje mogelijk veel langer dan nu. Want de limieten van de datatransport zijn in zicht. Wetenschappers werken aan oplossingen voor het internet van de toekomst.
http://www.kennislink.nl/publicaties/het-internet-van-de-toekomst


ZO VERWIJDER JE DE TESLACRYPT-RANSOMWARE VAN JE PC
TeslaCrypt is één van de meest beruchte vormen van ransomware, waarbij je bestanden worden gegijzeld door software totdat je geld betaalt. Erg vervelend, maar de criminelen achter de software hebben nu wel hun sleutels vrijgegeven zodat je zelf je bestanden weer kunt vrijgeven. Of dat vanuit de goedheid van hun hart ging of dat de politie erachter zat is nog niet bekend, maar we kunnen in ieder geval laten zien wat je moet doen als je slachtoffer bent van deze ransomware. Leer hier hoe je je systeem weer kunt ontsleutelen als je slachtoffer bent van ransomware.
http://www.computeridee.nl/workshop/ransomware-teslacrypt-verwijderen-weer-toegang-tot-versleutelde-bestanden/?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=CID_Nieuwsbrief_20160520




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 MEMTEST: TEST JE GEHEUGEN


Niet het jouwe natuurlijk, maar dat van je computer: met deze software kan je controleren hoe snel het RAM data kan opnemen en hoe betrouwbaar het data kan opslaan. Het bijzondere aan deze test is dat deze tool de betrouwbaarheid ook op lange termijn test.
http://www.hcidesign.com/
http://hcidesign.com/memtest/
http://www.chip.de/downloads/MemTest_13007829.html


DAMSPEL - EEN KLASSIEKER
Als digitaal spel is uiteraard schaken het meeste bekend. Maar Dammen is ook wel leuk hoor - en het duurt minder lang, waardoor het aantrekkelijker is voor beginnende spelers van dekspellen. Hier kan je een digitale versie downloaden van het damspel.
http://dames-do.en.softonic.com/
http://www.01net.com/telecharger/windows/Jeux/cartes_dames_echec/fiches/26495.html


KRITA: TEKENPROGRAMMA


Windows 10 - 62,2 MB - freeware
Een tekenprogramma met heel wat knappe functies, waarmee ook professionele tekenaars aan de slag kunnen. Heb je al ervaring met Photoshop, dan vind je snel je weg in de menu's. Op de website van de makers vind je bovendien verschillende tutorials en video's die je verder op weg kunnen zetten.
https://krita.org/
http://www.chip.de/downloads/Krita-64-Bit_68420369.html


WINLOCK: TOEGANG BEPERKEN
Dit progje is bedoeld voor persoonlijke computers, maar ook toestellen die openbaar gebruikt kunnen worden. Het zorgt ervoor dat enkel mensen met de juiste toelating toegang hebben tot bepaalde informatie op jouw computer, zoals het controlepaneel, het klembord, het register, enz. Maar je kan ook bepalen hoe lang een persoon jouw computer mag gebruiken.
http://www.crystaloffice.com/winlock/


VRIJDAG APP-DAG: VTM-APP
Je bent niet altijd thuis wanneer jouw favoriete programma's uitgezonden worden. Maar gelukkig heb je nu twee mogelijkheden: ofwel bekijk je dat programma op verplaatsing, op je mobiele toestel of tablet, ofwel bekijk je het uitgesteld, eveneens op je mobiele toestel. De VTM app maakt het mogelijk. De app laat je ook meespelen of stemmen bij bepaalde programma's. Voor iOS en Android.
https://itunes.apple.com/be/app/vtm/id589370040
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vmma.vtm.zenderapp
http://vtm.be/ontdek-onze-apps


VRIJDAG APP-DAG: DE REDACTIE


Onze favoriete nieuws-app, is die van De Redactie. Al is het maar omdat je uitzendingen zoals De 7e dag, De Ochtend, De Afspraak, kan bekijken per onderwerp. Onderwerpen zoals sport die je niet interesseren sla je gewoon over. Een absolute aanrader!
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.mobile.android.deredactie
https://itunes.apple.com/be/app/id952769219
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2284119

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als iemand zichzelf nooit tegenspreekt, komt dat doordat hij nooit iets zegt.