Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/5/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 955 van 21/5/2016Gegroet lezer,

Weer een iets kortere week, met Pinkstermaandag. Iets minder berichten dus, maar daarom niet minder interessant. Zo kondigde Google heel wat nieuwe dingen aan op zijn I/O conferentie. In dit nummer vindt u een kort overzicht ervan, in de volgende weken en maanden zal u er wellicht meer van horen, wanneer deze producten concreet op de markt komen.

Veel leesplezier gewenst! Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.AUTOMATTIC, BEDRIJF ACHTER WORDPRESS.COM, KOOPT .BLOG
Wanneer je een WordPress blog wil creëren, dan kan je kiezen uit twee opties. Wil je het bescheiden houden, met zo weinig mogelijk kosten, maar ook zonder inkomsten, dan kies je voor een gratis WordPress.com blog. Daarbij kan je meteen aan de slag in een gebruiksvriendelijke omgeving. Of je kiest voor een WordPress hosting bij een hostingbedrijf naar keuze, dat de software van het WOrdPress Content Management Systeem voor jou installeert, en dat jij volledig naar eigen behoefte inricht. Het vraagt iets meer inspanning om het in te richten, maar je kan bijvoorbeeld ook AdWord advertenties plaatsen en zo inkomsten halen uit je blog.

Bij WordPress.com heb je normalerwijze een webadres in de vorm van mijnblog.wordpress.com. Je kan ook een eigen domein registreren bij een domein registrar naar keuze, en dat domein laten doorverwijzen naar jouw Wordpress.com blog. En bij je zelf-gehoste Wordpress ben je natuurlijk vrij om het blog aan je eigen domein naar keuze te koppelen.

Nu heeft Automattic, het bedrijf achter WordPress.com, aangekondigd dat het de rechten verworven heeft voor de nieuwe domeinextensie .blog. Via een zusterfirma bemachtigde Automattic de .blog extensie tijdens een veiling, waaraan ook onder andere Google deelnam.

Voortaan zal je dus bij Automattic een .blog domeinnaam kunnen aankopen, en dus jouwnaam.blog kunnen laten doorverwijzen naar jouw Wordpress.com blog. De voorwaarden hiervoor zoals prijs zijn nog niet gekend. Volgens The Verge zou je (gelukkig!) ook een .blog domein kunnen registreren wanneer je géén blog hebt bij Wordpress.com, maar elders.

Automattic heeft wel een stevige som moeten betalen voor de exploitatierechten van .blog - sommige bronnen spreken van 19 miljoen dollar. Maar dat kan wel eens een goede investering zijn - al die mensen die nu een gratis blog hebben bij Wordpress.com zouden zo heel gemakkelijk vanuit hun dashboard een .blog domein kunnen registreren!
http://www.theverge.com/2016/5/12/11664916/blog-domain-wordpress-sign-up
http://www.thewhir.com/web-hosting-news/wordpress-unveils-plans-for-blog-the-new-gtld-that-cost-it-19mEU: GEOGRENZEN TOCH EEN BEETJE LOSSER
Het is een van de vele problemen die samenhangen met auteursrechten: bepaalde content kan je enkel zien in een bepaald land. Dat is omdat voor elk land de auteursrechten apart onderhandeld worden, en er voor elk land een andere auteursrechtenmaatschappij bestaat die de rechen int en verdeelt onder de makers van die content.

De EU probeert daar al heel lang wat aan te verhelpen, om de economie in de EU aan te moedigen. Die geogrenzen zijn immers nadelig voor de gebruikers, maar ook voor bedrijven: zij kunnen hun dienst niet in de hele EU aanbieden, maar moeten land per land werken, waardoor kleinere landjes zoals België vaak aan hun lot overgelaten worden.

De EU werkt daarom al een hele tijd aan wetgeving die de rechten voor de hele EU moet regelen. Een onderdeel van die wetgeving is het werken over de grenzen heen van auteursrechtenmaatschappijen. En nu is er een wetvoorstel dat een einde zou moeten maken aan een heel ergerlijk neveneffect van die geogrenzen.

Het is namelijk zo dat diensten zoals Netflix afgaan op jouw IP adres, om te controleren of jij wel recht hebt om bepaalde content te bekijken. Dat heeft tot gevolg dat je, zelfs wanneer je een netjes betaald abonnement hebt op Netflix in België, maar je tijdens je vakantie in Spanje bevindt, geen recht meer hebt om Netflix films te bekijken.

Het wetvoorstel van de EU zou hiermee komaf moeten maken. Het moet nog wel goedgekeurd worden door de EU-ministers op een vergadering op 26 mei.
http://www.reuters.com/article/us-eu-copyright-idUSKCN0Y41FAOPNIEUW EEN GROTE BANK GETROFFEN DOOR MALWARE
Bij een bankoverval denken we aan mannen met maskers op, die met getrokken revolvers en een grote wasgoedzak over de schouder een bank binnenstormen, en de cassière een briefje voorhouden waarop staat dat ze alle cash geld in de zak moet stoppen.

Die tijd is natuurlijk al lang voorbij - gelukkig maar, want vaak werden daarbij ook mensen gewond of gedood. De overval geschiedt nu elektronisch, zo blijkt. En het bijzondere daarbij is dat hij ook onmerkbaark gebeurt, of althans dat de betrokken banken en betaalsystemen deze overvallen zoveel mogelijk trachten te verzwijgen. Er was al een eerste 'overval' op een bank in Vietnam, en verleden week werd er een inbraak in een bank in Bangladesh vastgesteld, waarmee boeven 81 miljoen dollar van de centrale bank konden buitmaken.

In beide gevallen werd misbruik gemaakt van het SWIFT systeem: boeven konden, met medewerking van insiders of door via phising inloggegevens van Swift-medewerkers te stelen, toegang krijgen tot het banksysteem. Zij verstuurden daarna frauduleuze SWIFT berichten die geleken op legitieme opdrachten tot geldtransfers.

Volgens SWIFT zelf zou het centrale boodschappensysteem zelf niet gecompromitteerd zijn. Maar nu er al twee aanvallen uitgevoerd werden op banken, wordt stilaan getwijfeld aan die bewering. Vergeet ook niet dat het netwerk maar liefst door 11.000 financiële instellingen overal ter wereld gebruikt wordt...
Meer bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-usa-fed-bangladesh-idUSKCN0Y40Z14GOOGLE: GBOARD, SPACES EN FLASH
Drie berichten om deze dag te beginnen, afkomstige van de Google-duizendpoot. Om te beginnen brengt Google Gboard een klavier uit voor iOS, dat een ingebouwde zoekfunctie heeft. Bovenaan links staat er namelijke een knop waar mee je rechtstreeks een zoekactie kan uitvoeren, kan zoeken naar afbeeldingen of GIF's, zelfs zoeken naar een emoji zonder het klavier te moeten verlaten. Een handig ding, waarvan je een uitgebreide beschrijving vindt met foto's bij The Verge (1)

Een tweede nieuwigheid is Spaces. The Next Web (2) omschrijft het als een combinatie van Chrome, YouTube en Search, in één enkele messaging app. Het moet een soort conversatieplatform voor groepen worden. Je maakt een 'Space' aan rond een bepaald interessepunt, en dan nodig je je vrienden uit om hierover te praten. En omdat YouTube,, Chrome en Google Search rechtstreeks in de app ingebouwd zijn, moet je niet heen en weer springen maar kan je filmpjes bijvoorbeeld delen met je vrienden, die samen bekijken en erover praten.

En tot slot is er het feit dat Google jou maar vooral websitebouwers wil overtuigen om af te stappen van Flash. In zijn Chrome browser zal namelijk Flash niet meer automatisch spelen - je krijgt een pijltje te zien dat je moet activeren. En als er een HTML5 alternatief voor Flash aangeboden wordt door de website, dan zal Chrome dat alternatief eerst tonen.

Uitzondering wordt er echter gemaakt voor grote sites die nog altijd Flash gebruiken, dit om te voorkomen dat de gebruiker teveel die prompt gaat zien om Flash te activeren. Tot die grote sites behoort ook... YouTube! Meer bij ...........................................................
http://www.theverge.com/2016/5/12/11662616/google-gboard-keyboard-iphone-ios
http://thenextweb.com/google/2016/05/16/google-just-launched-new-app-sharing-stuff/
http://venturebeat.com/2016/05/15/google-targets-html5-default-for-chrome-instead-of-flash-in-q4-2016/TWITTER: EEN PERISCOPE BUTTON EN MEER RUIMTE VOOR JE BOODSCHAP
Na Google is Twitter aan de beurt om enkele nieuwtjes uit te brengen. Niets wereldschokkends, wel handig. Om te beginnen is er in de Twitter app voor Android een nieuwe knop te zien in het menu die "Go Live" heet. Klik je daarop, dan word je naar Periscope gebracht, de live streaming dienst van Twitter. Je kan dan beginnen uit te zenden.

Je moet wel de Periscope app geïnstalleerd hebben. Is dat niet het geval, dan word je naar de Google Play Store gevoerd om de app te halen en installeren. Met deze optie beent Twitter Facebook bij, waar je ook rechtstreeks vanuit de Facebook app kan live streamen. Meer bij The Verge (1)

Een tweede nieuwigheid is iets dat door velen toegejuicht zal worden. Voortaan zullen links en afbeeldingen niet meer meegeteld worden bij de 14O-karakter limiet van de tweet. Althans, dat menen welingelechte bronnen te weten. De verandering zou al binnen de twee weken doorgevoerd worden. Twitter zelf heeft het bericht nog niet bevestigd, maar het zou perfect passen in de strategie om het de gebruiker gemakkelijker te maken.

Links tellen momenteel voor 23 karakters, zelfs al verkort Twitter die automatisch. Meer bij Bloomberg. (2)
http://www.theverge.com/2016/5/16/11686128/twitter-periscope-android-integraiton
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-16/twitter-to-stop-counting-photos-and-links-in-140-character-limitITUNES UPDATE BRENGT NIET GEHOOPTE VEREENVOUDIGING
En om het rijtje korte berichten van de grote IT-bedrijven der aarde af te ronden, twee berichten vanwege Apple. Verleden week kon je lezen hoe verschillende gebruikers erover kloegen dat iTunes hun muziekbibliotheek opgevreten had. Door een combinatie van het overzetten van hun muziek naar de cloud en het importeren in Apple Music, bleek plots de muziek van hun eigen harde schijf verdwenen.

Apple heeft toegegeven dat er inderdaad bij enkele individuele gevallen een dergelijk probleem opgedoken is, maar voegde eraan toe dat het zelf het incident niet heeft kunnen reconstrueren. Het belooft wel dat het probleem aangepakt zal worden in een volgende versie van iTunes.

Toevallig of niet IS er deze week een nieuwe versie van iTunes uitgebracht, maar het is niet bekend of de bug hiermee verholpen is. Wat wel geweten is, is dat vele gebruikers gehoopt hadden dat iTunes, dat enorm log en onoverzichtelijk is, een vereenvoudigde en lichtere interface zou krijgen. En dat zij op hun honger moeten blijven zitten: in plaats van een eenvoudiger menu zijn er gewoon nog meer menu-opties bijgekomen. De balk links, die enkele versies geleden verdwenen was, is er terug. Je hebt daar dan toegang tot bepaalde views in elke sectie. Bekijk je bijvoorbeeld je muziekbibliotheek, dan zal die balk je laten sorteren op arties of album.

Een uitgebreide bespreking bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/5/16/11684666/apple-itunes-design-update-released-12-4
http://www.domainstate.com/domain-news-aggregator-76/more-details-on-blog-and-automattic-162769.htmlGOOGLE I/O: ENKELE HOOFDPUNTEN SAMENGEVAT
Woensdag werd de Google IO keynote gehouden, waarin enkele belanrijke nieuwe producten aangekondigd werden voor ontwikkelaars. In de volgende dagen zullen wellicht meer details bekend worden hierover, maar toch even al een samenvatting, met een link naar de verschillende websites die volgens Techmeme erover berichten.

- Google Home: de tegenhanger van Amazon Echo
Deze kleine luidspreker die je in de huiskamer staat voortdurende paraat om jouw gesproken commando's uit te voeren. Google Home moet het antwoord vormen op Amazon Echo, dat Amerikaanse huishoudens stormenderhand veroverd heeft met zijn slimme mogelijkheden. (1)

- Duo: het antwoord op Facetime van Apple
Tot nu toe deed Google het niet echt goed op vlak van sociale netwerken en messaging diensten. Je hebt wel de Hangouts die heel handig zijn, maar videogesprekken bijvoorbeeld tussen twee personen waren niet echt iets waarvoor je een goed Google product vinden kan. De nieuwe tool DUO moet dat verhelpen. Het is een app waarmee je videogesprekken kan voeren in HD kwaliteit. (2)

- Google Assistant: Google Now wordt volwassen
En dan is er nog Google Assistant. Dat is een virtuele assistent die je een beetje kan vergelijken met Google Now, maar dan "on speed". Je kan bijvoorbeeld ook vragen stellen en daarop een antwoord krijgen, en een volgende vraag stellen waarbij Google weet dat het antwoord nog altijd binnen dat bepaalde onderwerp moet zitten.
Google Assistant zou al meteen ingebouwd worden in Allo, de nieuwe chat ot app, en Google Home, waarover je elders in dit artikel kon lezen.

Ongetwijfeld volgen nog meer aankondigingen. Wij houden je op de hoogte!
http://www.techmeme.com/160518/p12#a160518p12
http://www.techmeme.com/160518/p15#a160518p15
http://www.techmeme.com/160518/p13#a160518p13OOK DISNEY WAAGT ZICH OP HET VR-PAD
Walt Disney. Decennia-lang een begrip, voor velen van zweemzoete kinderfilms. Maar Disney is meer dan dat. Het is een heus mediaconcern, dat bedrijven zoals ABC, ESPN, Marvel en Lucasfilm in zijn portfolio heeft. En nu heeft het bedrijf een eerste stap gezet in nog een nieuw avontuur: virtuele realiteit.

Het heeft namelijk Disney Movies VR uitgebracht op het populaire platform Steam. Een app waarmee je de Disney-creaties in 3D zal kunnen bekijken, van The Jungle Book tot Star Wars. Volgens UploadVR zou de app je bij het begin in een centrale hub zetten, die een beetje doet denken aan een van de vele Disney themaparken. En dan zou je kunnen kiezen welke omgeving je in 3D wil exploreren.

Disney Movies VR, dat zowel cmet Oculus Rift als HTC Vive compatibel is, zou volgens een eerste review echter wat tegenvallen. De intro is fantastisch, maar de content daarachter zou teleurstellen. Maar wat niet is kan nog komen, en als je ziet tot welke prachtige resultaten Disney in staat is met zijn tekenfilms, dan mag je er echt wel op vertrouwen dat je hier nog kknappe staaltjes zal zien. In het oog houden dus.
http://store.steampowered.com/app/469650
http://uploadvr.com/disney-just-released-first-dedicated-vr-application/MAAKT FINDFACE EEN EINDE AAN ANONIMITEIT?
Een verhaal dat we bij The Guardian vonden, en dat je toch nog maar eens aan het denken moet zetten over privacy, gezichtsherkenning en wat je allemaal aan de sociale netwerken toevertrouwt.

Het gaat over een nieuwe app, FindFace, die een tweetal maanden geleden gelanceerd werd en die Rusland in een mum van tijd veroverd heeft. Hierbij kan je mensen in een menigte fotograferen, en uitvissen wie zij zijn. De app zou dat zelfs met 70% juistheid kunnen vertellen.

De app vergelijkt namelijk de foto's met de profielfoto's op VKontakte, een scoiaal netwerk dat erg populair is in Rusland waar het meer dan 200 miljoen accounts heeft. De bedoeling van de app is dat je op straat rondwandelt, een foto neemt van wie je tegenkomt, en dan meteen het profiel van die persoon kunt opzoeken. Dat mag al creepy lijken, maar het gaat nog verder. Want niet alleen gewonen burgers zouden zo mensen kunnen opsporen, ook handelszaken en adverteerders om jou gericht met reclameboodschappen te bestoken. En natuurlijk ook de politie - een foto nemen van de mensen op de straat, en hups, ze weten wie het is.

The Guardian heeft een uitvoerig gesprek met de makers van de app, die beweren dat FindFace een revolutie zal veroorzaken in het daten. Wat waarschijnlijk wel waar zal zijn, maar volgens ons is dit weer de zoveelste stap naar het volledig afbreken van onze privacy.

De makers van de app halen echter de schouders op. In het interview zeggen ze: "Onze telefoons, tv's, ijskasten, alles rondom ons zendt real-time informatie uit over ons. We hebben al alle gegevens over de verplaatsingen van mensen, hun interesses, enz. Men zou moeten verstaan dat men in de moderne wereld in de schijnwerper van de technologie staat. En dat je daarmee maar moet leren leven". Mooie vooruitzichten...
https://www.theguardian.com/technology/2016/may/17/findface-face-recognition-app-end-public-anonymity-vkontakte
VOORTAAN OOK SHOPPING ADVERTENTIES IN IMAGE SEARCH
Tja, Google moet ook zijn brood verdienen, niet? En advertenties zijn zijn kostwinner. De zoekgigant heeft nu nog een plaatsje gevonden waar het die advertenties kwijt kan: in zijn image search.

Wanneer je op de Google zoekmachine naar een afbeelding zoekt, zal je voortaan bovenaan de zoekresultaten een advertentie kunnen zien die met dit trefwoord te maken heeft. Uiteraard moet de adverteerder daarvoor betalen. Maar Google heeft het wel slim bekeken. Want samen met die advertentie verschijt er ook een nieuwe optie, de 'local inventory ads', een tool waarmee de inventaris van een winkel doorzoekbaar gemaakt wrordt via het Local Knowledge Panel. Tegelijkertijd komt er ook een 'store pickup link', waarmee de adverteerder de gebruiker de optie kan bieden om online te kopen, en het product dan te gaan afhalen in een winkel, via de productpagina van een winkel, gehost bij Google.

Meer hierover lees je bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/05/17/google-image-search-will-now-include-shopping-ads/
GOOGLE LANCEERT EEN APARTE MESSAGING APP: ALLO
We blijven nog even bij de keynote van de I/O conferentie waarop allerlei nieuwe Google producten voorgesteld werden. Ook nieuw is de messaging app Allo. Die bevat Whisper Shout, waarbij je een schuifregelaar kan gebruiken om aan te geven of je boodschap groot of klein is, en dus meer emotie kunt uitdrukken.

Met de Ink-tool in Allo zal je ook op foto's kunnen tekenen. Nog een andere functie is Smart Reply, dat in je Inbox zit, een tool die leert uit je antwoorden en na een tijdje zelf automatisch antwoorden kan suggereren, gebaseerd op jouw vorige teksten.

Ook Google Assistant is aanwezig in deze app, de slimme assistent die op jouw stem reageert en dingen kan doen zoals begrijpen dat jij het over restaurants hebt, en je dan een restaurant in de buurt suggereren, plus de optie om daar een tafeltje te reserveren via OpenTable.

Opmerkelijk: je kan ook rechtstreeks met Google Assistant chatten; met Allo kan je dus met vrienden communiceren, maar je kan het ook als een interface gebruiken om Assistant als een bot te gebbruiken.

En tot slot: er zit ook een incognito modus in, die end-to-end encryptie biedt wanneer jij het activeert. Je kan natuurlijk zeggen: waarom niet standaard alle boodschappen versleutelen? Tja, dan kan Google jouw teksten uiteraard niet lezen, en dan kan je ook geen gebruik maken van Assistant. Maar het is toch positief dat je de mogelijkheid hebt om bepaalde boodschappen te versleutelen.

Allo zou nog deze zomer verkrijgbaar zijn voor iOS en ANdroid.
http://www.theverge.com/2016/5/18/11699122/google-allo-messaging-app-announced-io-2016GOOGLE: KNOCK KNOCK...
Als er één ding is dat opvalt bij de aankondigingen, is dat Google erg duidelijke, maar toch wat kinderlijk aandoende namen gekozen heeft voor zijn nieuwe producten. Google Assistant, Duo voor de one-to-one videogesprekken, Allo voor zijn nieuwe messaging dienst... De kroon wordt echter gespannen door Knock Knock. Dat is een functie in de nieuwe Duo videogesprekkendienst, die eigenlijk wel slim is.

Hiermee krijg je namelijk een live stream te zien van je correspondent, vooraleer je het gesprek aanneemt. Handig, want zo weet je wanneer een vriend je opbelt vanuit een club bijvoorbeeld, je ziet wanneer je lief met uitgelopen mascara en duidelijk dronken in een bui van zelfmedelijden is, enz.

Duo zelf is end-to-end versleuteld, gebouwd op WebRTC en een protocol dat QUIC heet; het zou ook deze zomer nog verkrijgbaar moeten zijn voor iOS en Android. Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/05/18/duo-video-app-google/

HOE ZOU JIJ DE NIEUWE VERSIE VAN ANDROID "N" NOEMEN?
Welk snoepje is jouw favoriet als naam voor de nieuwe Android versie? Versie "M" werd ondertussen marshmallow genoemd, maar hoe moet "N" heten? Je mag zelf suggesties aan Google voorstellen op android.com/n!

Wat heeft Android N te bieden? Volgens Google zou de compiler nu 600% sneller zijn en zouden apps 75% sneller geïnstalleerd worden. Maar wat ons het meest interessant lijkt is het feit dat apps automatisch geüpdate worden: de updates worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd wanneer je de app terug opent. Gedaan dus met de "Android is updating" button.

Het lijstje met recente apps wordt beperkt tot de meest recent gebruikte apps, en je zal er een button aantreffen "clear all". Door te dubbeltikken op de recent-button kan je naar de voorheen gebruikte app gaan.

Ook handig: je kan rechtstreeks vanuit het meldingen-paneel bepaalde meldingen beantwoorden, maar ook de meldingen voor die bepaalde app uitzetten.

Android N is nu uit als beta release candidate op android.com/beta. De definitieve versie zou ook deze zomer verkrijgbaar zijn.
http://venturebeat.com/2016/05/18/google-wants-your-help-naming-android-n/
 
  


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
    Men kan beter geen herinneringen hebben
dan alleen maar herinneringen.
-Cees Buddingh'-


 
De nieuwe oogst


 WORD FREQUENCY COUNTER
Een handige tool voor wie een tekst moet schrijven, en zich afvraagt of er niet teveel hetzelfde woord gebruikt wordt. Je moet gewoon je tekst met copy/past in het invulscherm plakken, en je krijgt een rapport over hoeveel keer je elk woord gebruikt hebt.
[Taal: ENG]
http://www.writewords.org.uk/word_count.asp


RASTERBATOR: FOTO'S IMMENS VERGROTEN

Wil je een van jouw foto's of afbeeldingen echt in heel groot formaa hebben? OM bijvoorbeeld een affiche op de muur van je appartement of kantoor te hangen? Deze site maakt het mogelijk.
Je moet gewoon je afbeelding uploaden, en de site geeft je een PDF bestand van meerdere pagina's, dat je dan kan downloaden en uitprinten.
[Taal: ENG]
http://rasterbator.net/


PRINTFRIENDLY
Deze site hebben wij in het verleden al enkele keren vermeld, maar we herhalen de tip toch nog, voor wie de site nog niet zou kennen. Printfriendly is namelijk ongelooflijk handig om websites die vol staan met reclame, die over de marges van je printer heenlopen enz., toch nog netjes op papier te krijgen. Je kan delen van een pagina seleteren en meer.
[Taal: ENG]
http://www.printfriendly.com/


SIMPLESAVR: LINKS BEWAREN
Tegenwoordig werken we met zijn allen op verschillende toestellen op een bepaalde plek - je smartphone en tablet, desktop thuis bijvorobeeld. WIl je snel een link delen, een tekstfragment of een hele tekst, dan kan je natuurlijk beroep doen op een app, maar dan moet die app ook wel op al die toestellen aanwezig zijn. En dan moet die snel werken, zonder duizend stappen die je moet doorlopen.
SimpleSavr biedt een simpelere oplossing: met copy/past plak je gewoon de tekst op de site, en heb je die dan ter beschikking op elke computer die via ditzelfde WiFi netwerk aangesloten is.
[Taal: ENG]
https://www.ssavr.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEEFT DIE NOG?

Een beetje oneerbiedig, maar dat hoort nu eenmaal bij het satirische programma De Ideale Wereld. Toen deze week een krant per verissing meldde dat Rik Van Looy dood was, kregen de redacteurs van DIW de ingeving om het de gebruiker gemakkelijk te maken, want soms weet die het ook niet meer: leeft een bepaalde VIP nog, of is die al overleden? En laat het aan de mensen van DIW over om bij elk van de VIP's een passende commentaar te schrijven...
[Taal: NL]
http://www.leeftdienog.beHIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STORESQUARE
Een commercieel initiatief, maar goed bedacht. Het is de bedoeling om jouw vertrouwde winkel in de buurt ook online te brengen, zodat je in alle rust het aanbod kan bekijken. Je kan de goederen in deze virtuele winkels onlinebestellen om aan huis te laten leveren, maar ook zelf gaan afhalen in de winkel in jouw buurt.
[Taal: NL]
https://storesquare.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS:STROKE-STRIPS

Je kan al zelf boeken uitgeven in e-boek vorm, maar voor strips is dat nog niet zo simpel. Deze website wil daarbij helpen. Het is de Uitgeverij van de Stripgilde die de website aanbiedt, en het is de bedoeling om stripauteurs te helpen hun strips uit te geven. Je kan er ook verschillende strips gratis online lezen. Een initiatief om te steunen!
[Taal: NL]
http://www.stroke-strips.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAGISCHE KRACHTEN
Sommige reclamemakers zijn echt wel heel creatief in het bedenken van campagnes. Neem nu dit filmpje, dat relame moet maken voor een film over magische krachten. Maak het maar eens mee!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=VlOxlSOr3_M


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE JAREN 30

Twintig markante foto's uit de jaren dertig die je wellicht nog niet kent, en een apart beeld geven van dat tijdperk.
[Taal: ENG]
http://www.topdesignmag.com/20-very-interesting-photos-from-the-30s/


VRIJDAG MULTIMEDIA:SPELEN MET DE BLOKJES
Een heel simpel spelletje - zo denk je. Bovenaan je scherm zie je blokjes die je moet stapelen. Elk scherm zijn er verschillende opdrachten, en het is de bedoeling dat jouw stapel blokjes 10 seconden overleeft. Succes!
[Taal:ENG]
http://www.andkon.com/arcade/puzzle/superstacker/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- TV-kijken én winkelen met Spott
http://www.belgiancowboys.be/mobile/tv-kijken-en-winkelen-met-spott
- GETEST: Welke zelfbruiner werkt echt tegen melkflessen?
http://www.belgiancowboys.be/social/getest-welke-zelfbruiner-werkt-echt-tegen-melkflessen


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Irak sluit internet af om examenfraude tegen te gaan
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4302276/2016/05/17/Irak-sluit-internet-af-om-examenfraude-tegen-te-gaan.dhtml
- Google wil emoji's van werkende vrouwen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4298652/2016/05/11/Google-wil-emoji-s-van-werkende-vrouwen.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sporten mét muziek, maar zónder kabels
http://elektrozine.be/sporten-muziek-zonder-kabels/
- Einde van klassieke FM-radio in zicht
http://elektrozine.be/einde-klassieke-fm-radio-zicht/

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
 - Hoe de haven van Antwerpen drones en IoT verwelkomt
https://www.digimedia.be/News/nl/19595/hoe-de-haven-van-antwerpen-drones-en-iot-verwelkomt.html
- Proximus en Huawei ronden de kaap van 1 Gbps op het mobiele netwerk!
https://www.digimedia.be/News/nl/19579/proximus-en-huawei-ronden-de-kaap-van-1-gbps-op-het-mobiele-netwerk.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Adobe lanceert Spark: visuele storytelling apps voor iedereen
http://computertaal.info/2016/05/20/adobe-lanceert-spark-visuele-storytelling-apps-iedereen/
- Firefox scoort ook beter dan Internet Explorer
http://computertaal.info/2016/05/19/firefox-scoort-ook-beter-dan-internet-explorer/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

-Britse muziekindustrie hekelt achterblijvende YouTube-inkomsten
http://tweakers.net/nieuws/111543/britse-muziekindustrie-hekelt-achterblijvende-youtube-inkomsten.html
- Onderzoek: Anti-trackingtools zijn effectief om volgen door sites tegen te gaan
http://tweakers.net/nieuws/111533/onderzoek-anti-trackingtools-zijn-effectief-om-volgen-door-sites-tegen-te-gaan.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- VRT maakt reportage over Syrië in virtual reality
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vrt-maakt-reportage-over-syrie-in-virtual-reality/article-normal-705587.html
- Live en uitgesteld kijken op vtm.be en VTM-app vanaf volgende maandag
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/live-en-uitgesteld-kijken-op-vtm-be-en-vtm-app-vanaf-volgende-maandag/article-normal-705601.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gelekte screenshots kondigen de komst van Siri voor de Mac aan
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/gelekte-screenshots-kondigen-de-komst-van-siri-voor-de-mac-aan
- Google wil 2000 Belgische studenten een job in de digitale sector bezorgen. Dit zijn de plannen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-wil-2000-belgische-studenten-een-job-in-de-digitale-sector-bezorgen-dit-zijn-de-plannen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


De tip van Hans: Bitcoin?
Is de Australische programmeur Craig Wright daadwerkelijk Satoshi Nakamoto, de roemruchte bedenker van het bitcoin-protocol? Inmiddels rommelt het in de bitcoin-gemeenschap en is volgens sommigen het technische faillissement van de munt aanstaande.
http://www.kennislink.nl/publicaties/nadert-het-einde-voor-de-bitcoin


De tip van Hans: Spotify en beveiligingsproblemen
5 zomers tips voor Spotify in de buitenlucht
Hopelijk blijft dit lekkere warme weer nog even aan, want we vinden het heerlijk om lekker in onze hangmat in de tuin te liggen. Weet je daar ook zo fijn bij is? Een lekker muziekje! Spotify is daar bij uitstek geschikt voor, dus zochten we de handigste tips voor wanneer je muziek wil streamen in de buitenlucht. Veel plezier he!
http://www.computeridee.nl/nieuws/5-zomerse-tips-voor-spotify-in-de-buitenlucht
Lees hier de beste zomertips om Spotify in buiten te kunnen gebruiken.


De tip van Hans:de 5 grootste beveiligingsproblemen en hoe je ze oplost
Cybercriminelen hebben allerlei originele methoden hebben ontwikkeld om je pc te beschadigen, geld afhandig te maken en persoonlijke gegevens te ontfutselen. En daar is bovendien steeds minder technische kennis voor nodig. Wat zijn anno 2016 de grootste bedreigingen waar je rekening mee moet houden en hoe kun je ze oplossen? We zetten ze voor je op een rijtje.
http://www.computeridee.nl/partner/top-5-securityproblemen/


De tip van Hans: 17 meest invloedrijke vrouwen in open source
Open source is nimmer het domein geweest voor alleen de man, integendeel. Er zijn krachtige vrouwen die een grote rol spelen in de vrije en open softwarewereld. We geven een overzicht.
http://cio.nl/open-source/93467-17-meest-invloedrijke-vrouwen-in-open-source?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-05-13


De tip van Hans: Opera lanceert gratis VPN-app voor iOS
Opera lanceert vandaag in samenwerking met SurfEasy een gratis VPN-app voor iOS, die te gebruiken is op iPhones en iPads. Hoewel mobiele VPN-apps niet nieuw zijn, zijn ze zelden volledig gratis.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/opera-lanceert-gratis-vpn-app-voor-ios.html


De tip van Hans: is Opera's gratis vpn wel te vertrouwen?
Opera heeft een gratis én onbeperkte vpn uitgebracht voor iOS. Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, want we hebben genoeg geleerd over gratis vpn's om te leren dat dat eigenlijk niet kan. We kijken eens naar hoe Opera geld denkt te verdienen met de gratis vpn, en of die wel te vertrouwen is.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/operas-gratis-vpn-wel-te-vertrouwen.html

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MICROSOFT VISUAL STUDIO CODE
Windows - 29,2 MB - freeware
Dit is een gratis Code Editor voor Visual Studio, die ook GIT ondersteunt. Bovendien bevat hij vele nuttige functies voor de developer. Er bestaan ook versies voor Linux en Mac OS, wat het ontwkkelaar-teams gemakkelijker maakt om dingen vanop hun eigen vertrouwde omgeving aan projecten samen te werken.
https://code.visualstudio.com/


GEOGEBRA: GEOGRAFISCH REKENAPPARAAT

Een wiskundig progje dat niet alleen voor studenten geschikt is. Studenten leren er het verband te zien tussen geometrie, algebra en analyse. Maar zij kunnen ook construcies met punten, vectoren, streepjes, kegeldoorsneden maken.  En dat alles in het Nederlands!
http://www.geogebra.org/
http://www.chip.de/downloads/GeoGebra_20747798.html


MAILBIRD LITE: IMAP
Met dit proje kan je mail van al jouw e-mailadressen beheren, wanneer die IMAP ondersteunen. Je mails worden bewaard op de centrale server van je mail provider, en je kan mails verzenden. De tool ondersteunt mail-accounts van Gmail, Yahoo, Outlook.com, iCloud, en alle IMAP diensten.
http://www.chip.de/downloads/Mailbird-Lite_73502351.html
https://www.getmailbird.com/


C-ORGANIZER PROFESSIONAL: JE LEVEN ORGANISEREN


Windows all - shareware -$39,95
 Een manager voor al jouw informatie - persoonlijk, maar ook over jouw werk. De interfae is gebruiksvriendelijk en de tool bevat een planner, een adresboek, manager voor wachtwoorden en bookmarks, een kalender met gebeurtenissen. Je krijgt herinneringen voor verjaardagen, afspraken, feestdagen enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/COrganizer-Professional/1008239799/2
http://www.csoftlab.com/c-organizerVRIJDAG APP-DAG: LAYOUT
iOS - Android
Met deze app kan je tot 4 foto's in een vierkant schikken, en de afmetingen van elke foto aanpassen zodat jouw favoriete foto eruit springt. Er zijn ook mooie Mirror en Flip effecten. Een uitgebreide bespreking bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2015/12/09/tnws-apps-of-the-year-layout-stitches-your-photos-into-extraordinary-compositions/
https://itunes.apple.com/us/app/layout-from-instagram/id967351793?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.instagram.layout&hl=en


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Veel is in de maneschijn der herinnering schoner
dan in het zonlicht der werkelijkheid.
-Peter Sirius-