Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/5/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 954 van 14/5/2016Gegroet lezer,

Deze week vragen wij uw bijzondere aandacht voor twee artikels, die ons toch wel belangrijk lijken. Enerzijds het artikel over de toekomst van podcasts, en de vraag of het aan Apple is om die te verbeteren. En anderzijds het artikel over de newsfeed bij Facebook, die toch niet zo neutraal blijkt te zijn als algemeen aangenomen wordt. De zoveelste waarschuwing dat we toch wel eens goed moeten nadenken over Facebook, en de macht over ons dagelijkse leven die het stilaan verworven heeft.

Wij wensen u alvast veel lees- en denkplezier, maar ook experimenteerplezier, want er zijn weer heel wat leuke progjes om te ontdekken.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MOET APPLE INGAAN OP DE VRAAG VAN ENKELE PODCASTERS? 1. DE ACHTERGROND
Trouwe lezers weten dat wij zelf grote fan zijn van podcasts. Niets gemakkelijker dan een uitzending die je op de radio gemist hebt, terug te beluisteren via je draagbare MP3 speler, iPod of smartphone. Je beluistert de uitzending op jouw tempo, wanneer het jou uitkomt, wanneer je staat te wachten op de trein of bus, en je hebt ondertussen de handen vrij om andere dingen te doen- te sporten, maar ook te strijken, te kuisen te wandelen. Ideaal dus.

Podcasting is de laatste tijd ook erg trendy geworden. Na jarenlang zijn eigen podcasts stiefmoederlijk behandeld te hebben, heeft bijvoorbeeld de Vlaamse openbare zender Radio1 er verleden week een hele uitzending van 2u aan gewijd, en verschillende nieuwe podcasts gelanceerd. (1) Iets waarmee wij heel, heel blij zijn!

Om dit artikel iets breder te kaderen, moeten wij ook iets vertellen over de manier waarop je podcasts kan beluisteren. Podcasts zijn eigenlijk gewone MP3-bestanden, die je binnenhaalt via een 'podcatcher'. Dat is software die werkt met RSS-feeds: je 'abonneert' je op een feed (je gaat hem volgen) en de software gaat regelmatig controleren of er nieuwe content is, en zo ja, dan zal hij die downloaden en op je computer zetten als MP3. Althans, dat was zo in de beginjaren, maar daarover later meer.

Van het begin af was ik persoonlijk enthousiast over podcasts. Ik zocht en vond een software die me de uitzendingen als MP3 bezorgde, en van daaruit verplaatste ik die bestanden met klikken en verslepen naar mijn eerste draagbare MP3-speler, met zijn beperkte geheugencapaciteit. Geen iTunes voor mij (sinds 2005 ondersteunt iTunes het podcast-systeem), geen iPod, omdat ik er een hekel aan had dat ik niet zelf kon controleren wat er op mijn spelertje kwam (muziek die je op je iPod zette, kon je niet vrijelijk terug naar je computer plaatsen).

Een systeem dat ik jarenlang volgehouden heb, tot ik een Android smartphone kocht en Podcast Addict (2) ontdekte. 's Ochtends vergeten mijn MP3 player te 'laden' en de rest van de dag geen tech nieuws hebben, dat was nu voorbij: waar ik ook een WiFI verbinding had, ik kon de afleveringen downloaden. De software onthoudt prima waar je gebleven bent in een aflevering, je kan shownotes bekijken en doorklikken naar de website, en veel, veel meer. Een prima verbetering.

Om deze intro af te ronden, nog even de link toevoegen naar de pagina bij Wikipedia over podcasts, waarin je kan lezen dat podcasts echt geen uitvinding zijn van Apple, zoals velen denken, maar dat Adam Curry heel veel gedaan heeft voor de verspreiding van podcasts. En dat Apple integendeel zelfs een beetje de verspreiding van podcasts via allerlei alternatieve podcatchers en MP3 spelers gedwarsboomd heeft, doordat het processen inspanden voor het gebruik van de naam "pod" in allerleitoepassingen - "pod" zou volgens Apple onlosmakelijk verbonden zijn met de iPod.
http://www.radio1.be/programmas/de-beste-podcast
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bambuna.podcastaddict&hl=nl
https://en.wikipedia.org/wiki/Podcast


MOET APPLE INGAAN OP DE VRAAG VAN ENKELE PODCASTERS? 2. WAT ZE WILLEN
Ondanks de lichte kritiek op de rol van Apple in het vorige deel, valt het niet te ontkennen dat Apple belangrijk was bij de inburgering van podcasts. Sinds 2005 ondersteunt iTunes namelijk podcasts, op een erg gebruiksvriendelijke manier. Het heeft een van de mooiste catalogen ter wereld van podcasts en het is erg gemakkelijk om nieuwe podcasts te ontdekken en te gaan volgen. Luisteraars kunnen er hun commentaar kwijt, en die commentaar bezorgt podcasts een hoge plaats in de ranking.

Maar verder dan dit te faciliteren doet Apple eigenlijk niets met Podcasts. Er zit geen evolutie in. Integendeel: enkele jaren geleden had je "enhanced podcasts" (1) in iTunes, waarij je een inhoudsopgave kreegt, en naar bepaalde fragmenten kon springen. Bij dat fragment hoorde ook bijkomende informatie, die je apart kon opvragen. Ideaal bijvoorbeeld om in een muziekpodcast per song de link te leggen naar de website van de artiest of de platenmaatschappij waar je de song kon kopen. Maar ook voor tech podcasts: interesseert een onderwerp je minder, dan spring je over naar het volgende. Helaas, die Enhanced Podcasts zijn nooit verder ontwikkeld, en alles moet je nu in de 'shownotes' vinden, die voor het hele audiobestand gelden.

Apple wordt, terecht of onterecht, beschouwd als de 'hub' van de podcasts. En het feit dat er niet veel nieuws meer gebeurt, verontrust sommige podcasters. Zijn vragen meer actie van Apple - dat er bijvoorbeeld een betere vorm komt om aan inkomsten te raken. Dat zou kunnen door de podcast tegen betaling aan te bieden. Of door de podcasters meer data te bezorgen over de luisteraars, zodat zij, met die data in de hand, naar adverteerders kunnen trekken.

Volgens New York Times heeft Apple in het grootste geheim nu overleg gepleegd met enkele belangrijke podcasters (2). Het schetst meteen een mooie achtergrond over de vele nieuwe initiatieven, die recent ondernomen zijn met podcasts, onder andere door Spotify en Audible.
http://www.muada.com/2014/01-15-the-state-of-enhanced-podcasts.html
http://www.nytimes.com/2016/05/08/business/media/podcasts-surge-apple.html?_r=0


MOET APPLE INGAAN OP DE VRAAG VAN ENKELE PODCASTERS? 3. WAAROM MARCO ARMENT VINDT DAT HET ANTWOORD NEEN ZOU MOETEN ZIJN
Is de vraag van de podcasters legitiem? Moet Apple meer doen voor podcastsers? Het antwoord van Marcus Arment, maker van een van de populairste podcast apps voor iOS, is duidelijk: neen.

Podcasts zijn open en voor iedereen toegankelijk, en aan Apple vragen om voor een vorm van monetisering te zorgen (via data over de gebruikers, of via een betalend abonnement op de podcast), zou die openheid alleen maar tegenwerken. Wij zetten enkele van Marco's argumenten op een rij:

- elke podcast kan overal gehost worden, en valt volledig onder de controle van de producer ervan.

- podcastcatchers of podcast-apps controleren gewoon de RSS feed en halen het audiobestand binnen van de site waarop zij gehost worden

- er zijn wel enkele podcasters die hun eigen app gemaakt hebben, die je tegen betaling kan downloaden en die hen dan ook meer data geven over de luisteraars zodat zij eventueel met advertenties kunnen werken.

Wat de podcasters, die nu door Apple gehoord werden, vragen is "meer data". Want zij hebben geen data over hun gebruikers, kunnen hen niet volgen, kunnen geen advertenties op hen loslaten gebaseerd op hun voorkeuren. Wat Marco dan weer juist goed vindt, een verfrissing tegenover al die websites die je voortdurend volgen..

Ook de vraag aan Apple om als financiële tussenpersoon op te treden, schiet Marco af. Want dat zou willen zeggen dat er bijkomende regels komen, beperkingen op wat aangeboden mag worden in iTunes. Het zou ook betekenen dat Apple een nog dominantere rol gaat spelen in het podcast-landschap, waardoor, in Marco's woorden "een van de laaste open media-ecosystemen vernietigd wordt".

Een interessante discussie. En voor ons de gelegenheid om nog een link toe te voegen naar onze favoriete podcasts: Tech45 (2) en Kritisch Denken (3)
https://marco.org/2016/05/07/apple-role-in-podcasting
http://tech45.eu/
http://www.kritischdenken.info/TECHNOLOGY SUBREDDIT OVERWEEGT UITGEVERS TE VERBANNEN DIE ADBLOCKERS VERBIEDEN
De saga rond adlockers blijft duren. Uitgevers moeten er niets van weten, gebruikers willen de adblockers mogen blijven gebruiken. Voor beide standpunten valt wel wat te zeggen. De uitgevers verliezen inkomsten wanneer de gebruikers geen advertenties meer zien. En de gebruikers dragen het argument aan dat advertenties niet alleen storend en opdringerig zijn, maar vaak ook de gebruiker naar malware leiden...

Bij sociale nieuwssite Reddit nemen ze nu een harder standpunt in. De 'subreddit' (noem het een kanaal van Reddit) die over technologie draait, en dus erg populair is bij het jonge volkje dat op de hoogte wil blijven van tech, heeft nu een boycott voorgesteld van sites die adblockers verbieden. Berichten, afkomstig van dergelijke sites, zouden dan niet meer vermeld worden in deze subreddit.

Het is inderdaad een feit dat steeds vaker uitgevers beroep doen op een script dat nagaat of de gebruiker een adblocker gebruikt, en als dat het geval is, hem vraagt om die adblocker uit te zetten en als hij dat niet doet hem toegang tot de site weigert. Onder andere Wired en Forbes passen dit toe.

Het is momenteel enkel een voorstel van Reddit - afwachten dus of de Reddit gebruikers met het voorstel instemmen. Persoonlijk hebben wij ook een voorstel voor een boycott: alle nieuwssites die geen 'normale' lay-out meer gebruiken, maar enkel een lay-out die geoptimaliseerd is voor de smartphone. Want daar ergeren wij ons dood aan, zoals je al kon lezen in eerdere artikels...

Meer over de boycott van Reddit bij Digiday
http://digiday.com/platforms/reddits-technology-subreddit-publishers-ad-blockers/
https://www.reddit.com/r/technology/comments/4if65h/mod_announcement_were_considering_banning_all/


MICROSOFT ZAL JE NIET MEER LASTIGVALLEN!
Het is al maanden bezig: iedereen die een Windows computer heeft, en de (gratis) overstap naar Windows 10 nog niet gemaakt heeft, krijgt regelmatig een zeurschermpje te zien dat je aanmoedigt om te upgraden naar de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem. Nu echter zou het gedaan moeten zijn.

De reden daarvoor is simpel: binnenkort loopt de periode af waarin je gratis kon upgraden naar Windows 10. Vanaf 29 juli zal je daarvoor moeten betalen. En waarschijnlijk verwacht Microsoft dat de mensen niet gelukkig zullen zijn met een zeurscherm dat hen aanspoort om iets aan te kopen.

Nu, als je het ons vraagt is er eigenlijk geen enkele reden waarom jde overstap niet zou doen. Windows 10 is een prima versie van het OS, erg stabiel en gebruiksvriendelijk. De enige reden zou kunnen zijn dat het om een computer op het werk gaat, en dat daar software op draait die werkt met de oude IE browser. Maar als gewone particulier, met gewone software, zou je best zo snel mogelijk de overstap moeten maken, nu het nog gratis kan!
http://www.theverge.com/2016/5/6/11606392/microsoft-windows-10-upgrade-notification-going-awayDRAAIT TWITTER KRAAN VAN DATA-STROOM DICHT VOOR AMERIKAANSE SPIONAGEDIENSTEN
Er is maar één dienst die de volledige toegang krijgt tot àlle tweets op Twitter, wat de 'datahose' genoemd wordt, de brandslang waaruit alle tweets met enorme snelheid gespuid worden. En dat is Dataminr Inc, een privébedrijf dat deze tweets dan analyseert en in opdracht van zijn klanten rapporten opstelt, conclusies trekt.

Het bijzondere daarbij is dat het die data niet alleen gebruikt om marketeers te voeden, maar ook klanten heeft bij de overheid. Dataminr rapporteert namelijk wanneer het terreuraanvallen detecteert, politieke opstandjes, andere belangrijke gebeurtenissen. En de opdrachtgever is in dit geval de CIA.

Nu wil Twitter, gezien de recente gebeurtenissen met Apple en encryptie, niet bekend staan als een bedrijf dat erg nauw samenwerkt met de CIA en andere overheidsdiensten. Volgens verschillende berichten zou Twitter daarom aangedrongen hebben bij Dataminr om de CIA de toegang tot deze gegevens te ontzeggen.

Een verrassende wending? Niet volgens Twitter. Het bedrijf zegt dat het Dataminr nooit toestemming gegeven heeft om data te verkopen aan de overheid of spionagediensten voor surveillance opdrachten. Meer bij International Business Times en Wall Street Journal.
http://www.ibtimes.co.in/twitter-blocks-us-intelligence-agencies-access-dataminr-why-fallout-678010
http://www.wsj.com/article_email/twitter-bars-intelligence-agencies-from-using-analytics-service-1462751682-lMyQjAxMTE2MzAwODUwNzgzWjMEENT FACEBOOK DAT HET MOET BEPALEN WELK NIEUWS JIJ ONDER OGEN KRIJGT?
Verleden week verscheen een eerste rapport bij de tech nieuwssite Gizmodo, die gesproken had met verschillende journalisten die bij Facebook werkten. Zij moesten daar het nieuws 'cureren', dat wil zeggen bepalen welke artikels belangrijk genoeg zijn om in jouw nieuwslijn te komen. Want dat is dus mensenwerk, het wordt, in tegenstelling tot wat velen denken, niet bepaald door een algoritme.

Het artikel werd door verschillende media opgepikt, die vooral onthielden dat de journalisten aangespoord werden door Facebook om bepaalde nieuwsberichten minder aandacht te schenken. Dat zouden dan vooral nieuwsberichten zijn die interessant konden zijn voor conservatieve lezers. Zo zouden berichten over Mitt Romney, Rand Paul en andere conservatieve topics niet in de 'trending' afdeling van de nieuwslijn verschenen zijn.

De journalisten zouden ook instructies gekregen hebben om bepaalde verhalen zelf in deze trending sectie te zetten, alhoewel zij helemaal niet trending waren. En nieuws over Facebook zelf werd helemaal geweerd. Een van deze curatoren, zelf van conservatieve strekking, was hierover zo onthutst dat hij een logboek begon bij te houden met daarin de nieuwsfeiten die volgens hem er wél in hadden moeten staan. Het hele verhaal lees je bij Gizmodo (1)

Verschillende media menen dat dit een gevaarlijke trend is. Facebook is niet langer een sociaal netwerk, zo stellen zij, het is een nieuws medium die meningen vormt. En in die zin moet het verantwoording afleggen, en objectiviteit betrachten.

Vergeet ook niet dat Facebook 1,65 miljard gebruikers heeft, en dus enorm invloedrijk is. En dat het, nu gebruikers zelf steeds minder persoonlijke dingen delen, steeds meer gaat steunen op content van derden, uitgevers aanmoedigt om in het Facebook ecosysteem te stappen en hun content aan te bieden via het sociale netwerk.

Zuckerberg zegt altijd dat Facebook open is. Maar dat is het niet. Het geeft bepaalde bronnen en verhalen voorrang, en beperkt de toegang tot andere verhalen. Van transparantie is er geen sprake. De Huffington Post heeft een heel kritisch artikel over Facebook (2).

In The Verge lees je dan weer een verklaring van Facebook. Het ontkent niet dat leden van het curatorenteam verhalen van conservatieve bronnen censureerden, maar stelt dat er strenge richtlijnen zijn voor de nieuwscuratoren om "consistentie en neutraliteit te waarborgen". (3)

Toch een bericht om diep over na te denken. Voor steeds meer mensen is Facebook hun voornaamste bron van informatie geworden. En dan is neutraliteit en transparantie geboden. Je verwacht net zo goed van Twitter diezelfde neutraliteit, gebaseerd op algoritmes. Je kan wel bepaalde bronnen, conservatief of progressief, zelf volgen op Twitter, en je weet dan uit welke mond de uitspraak komt, en hoe je die moet interpreteren. Maar de 'trending' topics zouden gewoon neutraal moeten zijn, bepaald door een wiskundige formule, niet door opinies en standpunten van curatoren.
http://gizmodo.com/former-facebook-workers-we-routinely-suppressed-conser-1775461006
http://www.huffingtonpost.com/entry/facebook-trending-news-curators_us_5730c2c8e4b096e9f092103c
http://www.theverge.com/2016/5/9/11644442/facebook-trending-topics-censorship-allegations-bias-gizmodoDEMO VAN VIV, EEN ONAFHANKELIJKE AI, IS INDRUKWEKKEND
Je hebt Siri, de persoonlijke assistent van je iOS toestel, gebaseerd op artificële intelligentie - wat wil zeggen dat de tool voortdurend bijleert uit jouw interacties. Je hebt Cortana, de virtuele assistent van Microsoft. En er is Google Now, de virtuele assistent van Google. Allen hebben zij één groot voordeel - en tegelijkertijd ook hun grootste nadeel: zij zijn nauw verweven met een besturingssysteem. Het voordeel is dat zij zo dieper informatie kunnen ophalen. Het nadeel is, tja, dat zij in dat besturingssysteem gevangen zitten.

En dan is er nu Viv, eveneens een virtuele assistent, maar dan wel... van de hand van de mensen die oorspronkelijk Siri gemaakt hebben, en die voor meer dan 200 miljoen dollar verkocht hebben aan Apple. Ook een persoonlijke assistent, maar eentje waartegen je echt kan praten, die jou begrijpt, die de verbinding moet worden tussen alle onderdelen van je digitale leven.

Het bijzondere is dus dat Viv neutraal is, en je dus overal kan inzetten. En je kan hem (of haar?) zelf dingen leren, programmeren, via spraakgestuurde commando's. Ideaal dus wanneer je een idee hebt om bijvoorbeeld een IFTTT actie op touw te zetten bijvoorbeeld, zonder een lijntje code te moeten schrijven.

Bij Buzzfeed vind je een uitgebreid achtergrondartikel over Viv (1) . De demo kan je bekijken bij o.a. Techcrunch
https://www.buzzfeed.com/charliewarzel/siris-creators-want-to-take-on-facebook-be-your-everything-a?utm_term=.vl0ROlNg27#.pdxb8Y70Me
http://techcrunch.com/2016/05/09/siri-creator-shows-off-first-public-demo-of-viv-the-intelligent-interface-for-everything/PERISCOPE-FACEBOOK BATTLE: PERISCOPE SLAAT GENADELOOS TERUG!
Twitter en Facebook strijden genadeloos om de aandacht van de gebruiker. En beiden weten dat video het grote lokmiddel is. Facebook heeft een maand geleden een grote verbetering uitgebracht aan zijn live video, wat toen al een reactie was op Periscope, de tool om op Twitter live video te streamen.

Maar nu heeft Periscope teruggeslagen - en hoe! Om te beginnen zullen alle uitzendingen die live opgestart worden niet langer verdwijnen na de uitzending, maar standaard bewaard blijven, zodat je ze zal kunnen bekijken via het profiel van degene die ze uitgezonden heeft, maar ook via de links van de mensen die de uitzending bijvoorbeeld gedeeld hebben met hun vrienden. Wat niet wil zeggen dat je de uitzending niet meer kan laten verdwijnen, als het bijvoorbeeld fout gelopen is - dat kan nog altijd.

Deze functie zal over enkele dagen voor elke broadcaster standaard ingesteld staan. Tot dan moet je, wanneer je je uitzending wil bewaren, gewoon #save toevoegen aan de omschrijving van je video wanneer je begint met streamen.

Verder komt er een zoekbalk bovenaan de app, en zal Periscope zelf broadcasters die regelmatig uitzenden, in categorieën indelen zodat je de filmpjes gemakkelijker kan terugvinden. Een functie die nog moet evolueren.

Maar een andere functie die heel wat waarnemers echt aanspreekt, is het feit dat je van camera's kan wisselen in één uitzending, en dat ook drones ondersteund worden. Denk je eens in: een uitzending die je begint met je gewone camera van je smartphone, waarna je overschakelt naar beelden die genomen worden met een drone, om dan beelden te tonen vvan een GoPro camera. Knap!

Meer bij Medium en The Verge
https://medium.com/@periscope/coming-soon-broadcast-search-drones-and-save-beyond-24-hours-9bfe397b593a#.18jw5bmlj
http://www.theverge.com/2016/5/9/11635382/periscope-permanent-broadcasts-search-drone-integration-djiDE STRIJD OM VIDEO: AMAZON EN SPOTIFY
Elke grote website is momenteel aan het vechten om de 'eyeballs', de aandacht van de gebruiker/kijker. YouTube is natuurlijk de klassieker, maar Netflix maakt overal rasse vorderingen. Facebook en Twitter proberen de gebruiker zoveel mogelijk aan te zetten om eigen content aan te maken, en die te delen met vrienden. En vandaag brengen we nog twee berichten over nieuwe video-initiatieven.

Zo is er Amazon, de grootste winkel op het web, dat Amazon Video Direct lanceert. Iedereen die zelf video's maakt, kan die daar publiceren. Amazon koppelt er meteen ook een verdienmodel aan vast. Filmmakers kunnen hun aanbod beschikbaar maken voor de abonnees van Amazon Prime Video, en dan een royalty ontvangen per bekeken uur. Zij kunnen ook hun video verkopen via een abonnement, hij kan aangeboden als een digitale huurfilm, of zelf aan te kopen, en tot slot ook als gratis film,  voorzien van advertenties. In dat laatste geval zullen filmmakers 55% van de adverteerinkomsten ontvangen, hetzelfde bedrag dat ook YouTube aanbiedt. Meer bij Variety (1)

Maar ook streaming audiodienst Spotify waagt zich op het video-pad, zo blijkt uit ons tweede bericht. Spotify biedt al een tijdje video's aan. In het begin waren dat enkel muziekclisps van de BBC en van Comedy Central. Nu wordt dat aanbod uitgbreid: Spotify zal 12 reeksen originele content uitbrengen, met video's die gaan van enkele minuutjes tot 15 minuten max. Dit aanbod zal wel beperkt blijven tot gratis en betalende Spotify gebruikers in de VS, VK, Duitsland en Zweden. Meer hierover bij Bloomberg. (2)
http://variety.com/2016/digital/news/amazon-video-direct-youtube-creators-1201770058/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-09/spotify-pushes-further-into-video-with-original-slate-of-showsFACEBOOK MOMENTS VAN START IN DE EU - ZONDER GEZICHTSHERKENNING!
De Amerikanen vinden het maar flauw van ons, de Europeaantjes, dat wij zo zeuren over privacy. Maar gelukkig houdt de EU (meestal) het been stijf, en worden diensten die op het randje van een schending van de privacy balanceren, in de EU verboden.

En zo kan het gebeuren dat Facebook zijn Facebook Moments, de private foto-sharing app, in Europa uitbrengt zonder de functie voor gelaatsherkenning. Die herkenning heeft zijn voordelen natuurlijk, die tegelijkertijd ook zijn nadelen zijn. Want met de gelaatsherkenning wordt gesuggereerd met welke vrienden je bepaalde foto's zou moeten delen, doordat herkend wordt wie zich allemaal op jouw foto's bevinden.

Het identificeren van wie zich op welke foto bevindt, wordt dus een beetje moeilijker. Wat de app nog wel kan doen is een groep foto's suggereren die mogelijk deze persoon bevatten. Daarvoor baseert het zich niet langer op die gelaatsherkenning, maar op object-herkenning, zoals bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen van een persoon en zijn oren. Als je het ons vraagt een spelletje semantiek..

Een volledige bespreking van deze speciale Europese vorm van Facebook Moments vind je bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/05/10/facebook-moments-launches-in-the-eu-canada-without-facial-recognition/DROPBOX BRENGT EEN SPECIAAL EDUCATIEF AANBOD UIT
Wij zijn fan van Dropbox, dat weet je. Dropbox en Evernote, het zijn onze lifesavers. Evernote om notities te delen op allerlei toetellen, Dropbox om bestanden te delen. Beiden synchroniseren meteen en accuraat. Nog liever hadden wij SkyDrive of OneDrive zoals het nu heet, gebruikt om onze bestanden te delen, maar helas laat die steken vallen bij het synchroniseren. Zo is er geen button 'sync now', wat een groot gemis is! Bovendien is OneDrive te nauw in je bestandssysteem verweven. Wil je toegang tot je bestanden vanop een andere computer, dan kan je enkel werken met de online versie van OneDrive, wat veel omslachtiger is.

Maar terug naar Dropbox. Dat heeft nu aanekondigd dat er een versie komt speciaal voor studenten: Dropbox Education. Deze versie zal $49 kosten per gebruiker per jaar, met kortingen mogelijk bij grote aantallen licenties. Dat is veel goedkoper dan bijvoorbeeld de Dropbox Business, die $15 per gebruiker per maand kost of $150 per jaar. Dropbox Business echter biedt onbeperkte opslagruimte, terwijl Education slechts 15 GB opslag bevat - maar een klas kan bijvoorbeeld alle opslagruimte samenvoegen.

Dropbox Education heeft, net als de Business versie, permissies voor admins, en de versie-geschiedenis van bestanden wordt onbeperkt bijgehouden bij Business, doch bij Education slechts voor één jaar.

Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2016/05/10/dropbox-launches-education-offering-costs-49-per-user-per-year/MICROSOFT: EINDE SUNRISE EN WIFI SENSE
Twee berichten uit de Microsoft stal. Het eerste betreft het beëindigen van een functie in Windows, waarvan de ingenieurs op hun tekentafel dachten dat hij wel interessant was voor de gebruikers, maar die in de praktijk door niemand gebruikt werd en meteen uitgezet werd na activatie van Windows 10. Het gaat om WiFi Sense, de mogelijkheid om de WiFi netwerken van jouw vrienden te gebruiken. Omdat daarbij de schijn gewekt werd dat je ook je paswoorden deelde, moesten de meeste gebruikers er niets van hebben.

Microsoft heeft nu gezegd dat het te duur is om die functie te belijven ontwikkelen en onderhouden, vooral omdat toch niemand hem gebruikt. In de Anniversary versie van Windows 10, die er deze zomer aankomt, zal WiFi Sense dan ook verdwenen zijn.

Er verdwijnt nog iets bij Microsoft - alhoewel, het gaat enkel om de naam, de technologie blijft bestaan. Hier betreft het SUnrise, een kalender app die gemaakt was door een Belgisch bedrijf en door Microsoft enkele maanden geleden gekocht werd. De aparte app zal nu verdwijnen, maar de functies ervan zullen geïntegreerd worden in de Outlook app voor iOS en Android. Het team van Sunrise zal ook bij Microsoft zelf aan de slag gaan. Meer hierover bij Venturebeat (2)
http://www.theverge.com/2016/5/11/11655628/microsoft-windows-10-wi-fi-sense-password-sharing
http://venturebeat.com/2016/05/11/microsoft-will-shut-down-sunrise-on-august-31-to-focus-on-outlook-for-android-and-ios/GOOGLE: TRANSLATE WERKT OOK OFFLINE, EN NIEUWS OVER VR
Na Microsoft gaan we eens aankloppen bij die andere gigant, Google, om enkele nieuwtjes te sprokkelen. Om te beginnen een bericht over Google Translate: die heeft een nieuwe functie die 'Tap to Translate' heet, en een update is van de Translate app voor Android. Hierbij zal de mogelijkheid om tekst te vertalen automatisch in een pop-up verschijnen wanneer je tekst in een vreemde taal markeert. Je moet dan gewoon het icoontje aantikken, en de vertaling verschijnt, zonder dat je de tekst ergens moet plakken dus. Ook een tekst in je eigen taal zal je naar een vreemde taal zo kunnen vertalen.

Bovendien zal je Google Translate voortaan ook offline kunnen gebruiken: je moet dan wel even de gewenste taal downloaden naar je toestel. Per taal moet je op een 25 MB ruimte rekenen (1)

Nog nieuw: bij YouTube worden momentel testen uitgevoerd met het gezamenlijk bekijken van video's, waarbij je de video kan delen met een groep, erover kan praten binnen de app, en andere kan uitnodigen om de groep te vervoegen. The Verge vertelt er meer over (2)

Op vlak van VR valt er te melden dat vele waarnemers verwachten dat er volgende week een headset aangekondigd zal worden dat zelfstandig werken kan, zonder computer of smartphone dus. Deze aankondiging zou er moeten komen op Google I/O, de grote conferentie voor ontwikkelaars die volgende week plaats heeft. 9to5Google gaat er dieper op in. (3)

En dan is er nog het bericht dat Google gaat snoeien in advertenties. Vanaf 13 juli zullen er (althans in de VS) gene advertenties meer te zien zijn in het Google AdWords adverteernetwerk, waarin leningen aangeboden worden. Een positieve beslissing, als je het ons vraagt. Leningen met een interest van 36% en meer per jaar, dat is gewoon afzetterij. Had elke website maar de verantwoordelijkheiszin om misleidende advertenties die je verleiden om malware te installeren, van zijn website te weren... (4)
http://www.theverge.com/2016/5/11/11656900/tap-to-translate-google-translate-inside-any-android-app
http://www.theverge.com/2016/5/11/11658332/youtube-mobile-app-messaging-feature-native-sharing
http://9to5google.com/2016/05/11/android-vr-dedicated-headset/
http://venturebeat.com/2016/05/11/google-to-ban-ads-for-payday-loans-and-other-lending-products-from-july-13/MOZILLA WEKT TEST PILOT TERUG TOT LEVEN
Jaren geleden bracht Mozilla zijn Test Pilot programma uit, in 2009 was dat, een programma dat bedoeld was om te bestuderen hoe gebruikers met hun browser omgingen. Na een tijdje echter werd het programma afgevoerd. Nu echter wordt het nieuw leven ingeblazen, met een andere focus die het voor de gebruiker interessanter maakt: om experimentele functies in de browser uit te testen, voor zij definitief aan de echte versie van de browser toegevoegd worden.

Momenteel lopen er bijvoorbeeld drie experimenten: tabblaadjes aan de linkerkant in plaats van bovenaan het venster, een activiteitsstream met een tijdlijn van je surfgeschiedenis en recent gebookmmarkte sites, en een verbeterde Awesome Bar, de combinatie zoekbalk/adresbalk van Firefox.

Het testprogramma vind je op de eerste link, en meer info haal je bij TechCrunch.
https://testpilot.firefox.com/experiments
http://techcrunch.com/2016/05/10/mozilla-relaunches-firefox-test-pilot-to-experiment-with-new-features-like-side-tabs/

 
 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Sommige gebruikers hebben problemen met Apple Music, dat hun muziek opeet...
http://9to5mac.com/2016/05/06/apple-music-deletes-music/
http://www.imore.com/no-apple-music-not-deleting-tracks-your-hard-drive-unless-you-tell-it

*** 19 jarige filmt eigen dood met Periscope
http://nieuws.vtm.be/buitenland/190443-meisje-19-filmt-eigen-dood-met-periscope?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+vtm%2FNMdG+%28VTM+NIEUWS%29

*** retourneren bij online shoppen wordt aan banden gelegd
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160511_02283969/online-shoppen-zoveel-je-wil-het-mag-niet-meer-bij-esprit

*** Wordt de iPhone 7 een teleurstelling? Lek onthult dat belangrijke functie uit toestel is gehaald
http://newsmonkey.be/article/66860

*** De horeca- en taxisectoren verwijten de regering met het gunstregime voor bijklussende particulieren oneerlijke concurrentie te creëren.
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_federaal/Gunstregime_voor_Airbnb_en_Uber.9765328-3136.art

*** Bobbejaanland opent virtual reality achtbaan Mount Mara
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160430_02267019

*** Facebook bemoeit zich met de Amerikaanse politiek
http://www.hln.be/hln/nl/10496/Buitenland/article/detail/2697043/2016/05/06/Facebook-wil-invloed-in-Amerikaanse-politiek-uitbreiden-en-sponsort-partijconventies.dhtmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Herinnering is als een hond,
die gaat liggen waar hij wil.
-Cees Nooteboom-

 
De nieuwe oogst


   
NOISLI: WHITE NOISE
Misschien heb jij ook wel problemen om je te concentreren op het werk, vooral in kantoren met veel achtergrondlawaai. Volgens studies zou "white noise", noem het ruis, je kunnen helpen om je concentratie te verbeteren. Je kan bij Noisli verschillende geluiden mengen om voor jou de perfecte omgeving samen te stellen.
[Taal: ENG]
http://www.noisli.com/


HYPEMACHINE: WELKE MUZIEK IS POPULAIR?
Deze website, waarvan er ook een app bestaat voor iPhone en Android, toont je welke muziek er op dit moment populair is. Je kan kiezen tussen originele muziek en remixes, op basis van artiesten en video's, en ook op basis van wat veel vermeld wordt op Twitter.
[Taal: ENG]
http://hypem.com/popular


GNOOSIC: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Er zijn vele sites die zich op deze dienstverlening geworpen hebben. Denk maar aan Pandora, Spotify, Google Music, Tidal enz. Deze doet het heel simpel: hij biedt geen muziek aan, wel de naam van een band. Een groot nadeel, als je het ons vraagt, vooral omdat je misleid wordt door links onderaan, die je naar muzieksites lijken te lokken, maar die uit advertenties bestaan.
Uitproberen dus, met het nodige wantrouwen.
[Taal: ENG]
http://www.gnoosic.com/


BOX OFFICE MOJO: VOOR DE FILMLIEFHEBBER
Toegegeven, het is niet echt de mooiste site. Maar ze bevat wel heel veel informatie over films. Wanneer worden ze uitgebracht (in de VS), wat is het laatste nieuws over nieuwe films, en hoeveel hebben bepaalde films opgebracht?
[Taal: ENG]
http://www.boxofficemojo.com/


A GOOD MOVIE TO WATCH: FILMS, OOK OP JE EIGEN WEBDIENSTEN

Weet je niet welke film te bekijken? Deze webdienst wil je daarbij helpen. Volgens MakeUseOf krijg je daarbij ook suggesties voor de on-demand filmdiensten waarop je geabonneerd bent zoals Netflix, maar omdat wij geen abonnenement hierop hebben, is het ons niet duidelijk of dit ook werkt in ons landje.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/30-insanely-useful-websites-probably-dont-know/
http://agoodmovietowatch.com/


ZELF SPEUREN IN DE PANAMA PAPERS
Wil jij ook belastingcontroleurtje spelen, op zoek naar het grote (zwarte) geld? De Panama papers staan nu online, en iedereen kan de database raadplegen.
[Taal: ENG]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2651658
https://offshoreleaks.icij.org/


MYFONTS: LETTERTYPES
Deze website is gewijd aan lettertypes. En vooral: het is de thuisbasis van "What the font", de webdienst waar je een afbeelding van een lettertype of font kan uploaden, en de dienst je vertelt welk lettertype dit is. Die afbeelding mag gemaakt zijn in PNG, GIF of JPEG.
[Taal: ENG]
http://www.myfonts.com/WhatTheFont/


ADOBE COLOR: WAT PAST BIJ WAT?

Met deze gratis tool kan je kleuren vinden die complementair zijn aan de kleur(en) die je nu gebruikt op bijvoorbeeld een website.
[Taal: ENG]
https://color.adobe.com/create/color-wheel


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEBRUIKERSHANDLEIDING
Enkele dagen geleden vermeldden wij een Engelstalige website waar je handleidingen voor allerlei toestellen kan vinden. Trouwe Netties-lezer en regelmatig jurylid bij onze Netties-verkiezing Jan heeft deze tip: er bestaat ook een Nederlandstalige versie, met maar liefst 700.000 handleidinen in het Nederlands!
Je moet eerst 'categorie' kiezen, en dan 'merk, model', enz.
[Taal: NL]
https://www.gebruikershandleiding.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GENERATION WHAT?
Hokjesdenken... het is en blijft iets waaraan de meeste mensen zich aan bezondigen. Zo ook het opdelen van mensen op basis van het jaartal waarin zij geboren zijn. Generatie X, Y, Z, de Millennials...
Maar behoor jij wel tot een bepaalde generatie? Dat kan je uitvinden op deze website.Je kan de resultaten van Belgische respondenten ook vergelijken met die in andere landen.
[Taal: NL]
http://www.generation-what.be/#


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SONGFESTIVAL


Het is weer zover: meimaand, Songfestivalmaand. De eerste halve finale hebben we al achter de rug, en, dames, hebt u ook zo genoten van de Hongaarse bijdrage? Wij wel hoor!
Op deze website vind je uitgebreide inforamtie over alle kandidaten, en ook een handig scoreblad om zelf punten te geven, en de puntentelling door de professionele jury's te volgen.
[Taal:NL]
https://songfestival.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAFIE-PORTFOLIO'S
In dit artikel bij Hongkiat worden 80 websites vermeld van professionele fotografen, die interessant zijn om de manier waarop zij hun werken voorstellen. Om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
http://www.hongkiat.com/blog/photography-portfolios-blogs/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ILVY NIJOKIKTJIEN

Dat beelden meer zeggen dan duizend woorden, bewijst deze fotograaf. Met de foto's die hij maakt voor zijn documentaires raakt hij je ongetwijfeld. Neem nu bijvoorbeeld Fashion over Food - een reeks waarbij mensen in arme omstandigheden toch hun waardigheid willen behouden en in een strak pak poseren tegen hun povere achtergrond.
Beklijvende reportages - welk onderdeel vanje zijn porfolio ook kiest, een enkel van de foto's laat je onberoerd.
[Taal: ENG]
http://www.imagesbyilvy.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORDY
Een spelletje dat er simpel uitziet, maar echt niet zo gemakkelijk is, vooral omdat je je Engelse taal moet aanscherpen. Door het aanklikken van aan elkaar palende letters kan je woorden vormen. Door te dubbeklikken op de laatste letter, wordt geverifieerdof het woord bestaat. Is dat het geval, dan verdwijnen die blokjes. Het is kwestie van zo lang mogelijk te blijven spelen, tot de blokjes de bovenrand van het speelveldbereikt hebben.
[Taal: ENG]
http://www.freewebarcade.com/game/wordy/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Brusselse Virtual Reality community is derde grootste van Europa
http://www.belgiancowboys.be/technology/brusselse-virtual-reality-community-is-derde-grootste-van-europa
- Belg verkiest smartphone die groot én degelijk scherm biedt
http://www.belgiancowboys.be/mobile/belg-verkiest-smartphone-die-groot-en-degelijk-scherm-biedt


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Sickhouse: de eerste film die met Snapchat is gemaakt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4297844/2016/05/10/Sickhouse-de-eerste-film-die-met-Snapchat-is-gemaakt.dhtml
- Rechter staat Brazilianen weer toe om te appen
http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4294275/2016/05/03/Rechter-staat-Brazilianen-weer-toe-om-te-appen.dhtml

 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - 6 handige tools tijdens het blokken
http://elektrozine.be/10-handige-tools-tijdens-het-blokken/
- Denon brengt betere multiroom met HEOS 2
http://elektrozine.be/denon-brengt-betere-multiroom-heos-2/

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- UberBLACK gaat van start in Brussel
https://www.digimedia.be/News/nl/19574/uberblack-gaat-van-start-in-brussel.html
- YouTube bereidt een betaal-tv abonnementsdienst voor
https://www.digimedia.be/News/nl/19562/youtube-bereidt-een-betaaltv-abonnementsdienst-voor.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Windows Repair Toolbox
http://computertaal.info/2016/05/14/windows-repair-toolbox/
- Leapp – een verhaal dat verder gaat dan de 2 jaar garantie op Apple-producten
http://computertaal.info/2016/05/12/leapp-verhaal-gaat-dan-2-jaar-garantie-op-apple-producten/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple belooft bug die muziek uit iTunes verwijderde op te lossen
http://tweakers.net/nieuws/111325/apple-belooft-bug-die-muziek-uit-itunes-verwijderde-op-te-lossen.html
- Belgische minister wil fm-radio over vijf jaar afschaffen
http://tweakers.net/nieuws/111309/belgische-minister-wil-fm-radio-over-vijf-jaar-afschaffen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Jonas Dhaenens is ICT Personality of the Year
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/jonas-dhaenens-is-ict-personality-of-the-year/article-normal-702351.html
- Ministerraad maakt einde aan anonieme voorafbetaalde simkaarten in strijd tegen terrorisme
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ministerraad-maakt-einde-aan-anonieme-voorafbetaalde-simkaarten-in-strijd-tegen-terrorisme/article-normal-702987.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Google's nieuwe iPhone toetsenbord maakt je leven een pak makkelijker
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-s-nieuwe-iphone-toetsenbord-maakt-je-leven-een-pak-makkelijker
- Is het sprookje van de start-ups stilaan voorbij? De mening van bekende investeerders:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/is-het-sprookje-van-de-start-ups-stilaan-voorbij-dit-is-wat-bekende-investeerders-denken
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP VAN HANS: RASPBERRY PI FOUNDATION KOMT MET NIEUWE CAMERAMODULE MET 8 MEGAPIXELS
Er is een nieuwe officiële cameramodule uitgebracht voor de Raspberry Pi. Die maakt iets scherpere foto's dan de vorige versie, en heeft bovendien een infrarood-sensor.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/raspberry-pi-foundation-komt-met-nieuwe-cameramodule-met-8-megapixels.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160426


TIP VAN SJEEF: DE VOORKOM-MALWARE-CHECKLIST:

    Installeer een goed anti-virusprogramma en scan regelmatig. XS4ALL-klanten krijgen daarom standaard het veiligheidspakket F-Secure.
    Installeer altijd updates, zowel van first-party software als van third-party software.
        First-party software is altijd ontwikkeld door de maker van uw besturingssysteem, in de meeste gevallen zijn dit Microsoft en Apple.
        De second-party is de eindgebruiker van de software, zoals uzelf.
        Third-party software is gemaakt door ontwikkelaars die geen directe relatie hebben met de maker van uw besturingssysteem. Bijvoorbeeld: Adobe Reader, Java en Flash player.
    Download altijd van een veilige bron. Torrents zijn geen veilige bronnen.
    Open nooit onbekende bijlagen.
    Zet macro’s uit in programma’s zoals Word en Excel.
        Met een macro kunt u een reeks aan handelingen instellen en deze laten uitvoeren met 1 druk op de knop. Dat klinkt handig, maar er kan eenvoudig misbruik van worden gemaakt.
    Gebruik adblockers.
    Gebruik geen Java en Flash. Als u dit wel gebruikt, zorg dat deze software dan altijd up-to-date is.
    Gebruik bij voorkeur geen browser zoals Internet Explorer of Safari. Gebruik liever Firefox, Chrome of Opera.
    Gebruik zo veel mogelijk alternatieven voor populaire softwarepakketten (bijvoorbeeld Foxit Reader in plaats van Acrobat Reader)
    Houd de site security.nl in de gaten voor de meest actuele informatie.

Bron: XS4ALL.nl - https://blog.xs4all.nl/malware-genezen-voorkomen/

(Tip: Sjeef)


DE TIP VAN HANS: 7 LEUKE RASPBERRY PI PROJECTEN VOOR DE FAN
De Raspberry Pi 3 is al een tijdje uit en het kleine single-board computertje is hierdoor populairder dan ooit. Naast het installeren van verschillende desktop-besturingssystemen en de inzet op scholen is er nog veel meer mogelijk met het apparaat. Wij lichten er zeven uit.
http://webwereld.nl/hardware/93405-7-leuke-raspberry-pi-projecten-voor-de-fan?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-04-29


DE TIP VAN HANS: SAMSUNG ARTIK 10 MOET RASPBERRY PI DOEN VERGETEN
Samsung lanceert de Artik 10, een singleboard computer die zich kan meten met de Raspberry Pi 3. Het prijskaartje onthult echter dat Samsungs toestel in een andere categorie speelt.
http://www.zdnet.be/nieuws/180093/samsung-artik-10-moet-raspberry-pi-doen-vergeten/?spMailingID=8850335&spUserID=MTI2OTIyNjAzOTg5S0&spJobID=902877182&spReportId=OTAyODc3MTgyS0

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen en Hans voor zijn vele tips 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 DIGICAMCONTROL: FOTO'S OVERBRENGEN
Windows all - freeware
Met dit progje kan je op afstand je Nikon of Canon DSLR camer bedienen vanop je Windows computer. Het is een gratis, open source software waarmee je tijd kan besparen door je afbeeldingen rechstreeks vanuit je camera naar je computer over te zetten wanneer je een foto neemt, en daarbij ook de parameters van de opname kan controleren.
http://fileforum.betanews.com/detail/digiCamControl/1437248002/1
http://digicamcontrol.com/


CORE FTP LITE: BEVEILIGD BESTANDEN OVERZETTEN
Windows all - freeware
Dit is een veilige FTP client. Hij ondersteunt SSHSFTP, SSL/TLS, IDN, integratie van de browser, een transfer van site tot site, je kan bestanden overzetten met klikken en verslepen en bekijken, bewerken, enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/Core-FTP-Lite/1093336152/2
http://www.coreftp.com/


GRATIS VPN APP VOOR IOS

Nadat het eerder al een VPN (Virtual Private Network) lanceerde voor de desktopversie van zijn Opera-browser, is er nu een aparte VPN client voor iOS, te gebruiken op iPHones en iPads. Hiermee kan je dus geografische beperkingen omzeilen voor online content, firewalls overstijgen, enz. Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2016/05/09/opera-launches-a-free-and-unlimited-vpn-app-for-ios/
https://itunes.apple.com/app/opera-vpn-free-unlimited-ad/id1080756781?mt=8


IMAGE SEARCH KEYBOARD VOOR IOS
Dit progje voor iOS toestellen, ontwikkeld door ROcketship, laat je zoeken naar afbeeldingen die je kan toevoegen in je sms of andere messaging boodschappen. Na het downloaden van de app moet je naar Instellingen >Algemeen > Klavier > Klavieren > Nieuw klavier toevoegen, en daar Image Search twee keer selecteren, en vervolgens Allow Full Access.
Een uitvoerige bespreking van de werking bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2016/05/09/keyboard-lets-search-google-images-without-need-browser/
http://imagesearchkeyboard.com


SHAREMOUSE: TWEE COMPUTERS, ÉÉN MUIS


Windwos all - freeware
Met deze software kan je één muis en klavier gebruiken voor verschillende computers die in netwerk staan. Je moet enkel de cursor verplaatsen naar de compter die je wil bedienen. Wanneer de cursor de rand van het scherm bereikt, zal hij automatisch overspringen naar de aangrenzende moniro.
http://fileforum.betanews.com/detail/ShareMouse-for-Windows/1320438495/1
http://www.keyboard-and-mouse-sharing.com/


WHATSAPP NU OOK ALS APP VOOR WINDOWS EN MAC DESKTOP COMPUTERS
Deze app ondersteunt meldinge op de desktop, verschillende sneltoetsen voor het klavier, enz. Al je boodschappen worden ook gesynchroniseerd met de versie van WhatsApp op je mobiele toestel.
https://blog.whatsapp.com/10000621/Introducing-WhatsApps-desktop-app
http://venturebeat.com/2016/05/10/whatsapp-launches-native-desktop-app-for-windows-and-mac


ENCRYPT CARE 2: VERSLEUTELEN
Windows all - freeware
Dit is een gemakkelijk te hanteren progje, maar toch wel erg krachtig.Je kan teksten en bestanden in batch versleutelen en ontsleutelen, checksums aanmaken, controleren en exporteren.
http://fileforum.betanews.com/detail/Encrypt-Care/1432300041/1
http://www.glorylogic.com/encrypt-care.html


VRIJDAG APPDAG: BELGIAN RED DEVILS

Tja, voetbal... Wij zijn geen fan, maar de rest van de wereld wel. Voor hen is er de Red Devils app, die hen nog beter op de hoogte moet houden tijdens de verschillende matches die de Duivels moeten spelen.
Voor de vele voetbalfans hopen wij dat ze de app lang moeten gebruiken!
https://itunes.apple.com/be/app/belgian-red-devils-by-proximus/id1082963885?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.easi.brd.brdbyproximus


DE IJSKAR APP VAN FOUBERT
Deze week was er heel wat te doen over buurtbewoners die kloegen over de belletjes van de ijskar, waarmee die zijn komst in een wijk aankondigt. Ijsmaker Foubert heeft dit al een tijdje geleden opgelost met een app, die de mensen op geluidloze manier verwittigt wanneer de ijskar in de omgeving komt.
https://www.foubert.eu/ijskar/app/
https://itunes.apple.com/be/app/foubert/id837704437?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.webapps.foubert

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is zoet in iemands herinnering te blijven,
maar dikwijls goedkoper om vergeten te worden.
-Kin Hubbard-