Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/5/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 953 van 7/5/2016Gegroet lezer,

Misschien had u ook een verlengd weekend, en bent u, net als wij, helemaal in vakantiestemming geraakt door het prachtige weer? Wat een beetje zon en een stralend blauwe hemel toch met een mens kunnen doen... Een mini-vakantie, in het midden van het jaar, dat doet verduiveld goed!

Door die extra vrije dag bevat dit nummer uiteraard ook minder nieuws dan u van ons gewoon bent. Gelukkig was er Hans met zijn tips, zoals we de laatste weken van hem gewoon zijn.

Veel leesplezier gewenst met dit nummer (als u zich tenminste kunt losrukken van de gezellige stoel op het terrasje, en het frisse pintje!). Bij leven en welzijn (en hopelijk even mooi weer!) tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT: OPEN MET FLOW OF GESLOTEN MET CORTANA?
Twee berichten, die toch wel op een gespleten persoonlijkheid bij de tech gigant uit Redmond duiden. Enerzijds is er het bericht dat Microsoft een soort van IFTT (if this then that) uitgewerkt waarbij 35 cloud diensten aan elkaar gekoppeld worden, waaronder Twitter, Slack, Google Drive, Dropbox en Office 365, maar ook sms, e-mail enz.

Flow, zoals het concept heet, zal samenwerken met PowerApps van Microsoft, dat onlangs in publieke preview ging en waarmee gebruikers van een organisatie een app kunnen maken zonder code te moeten schrijven. (1)

Een mooi initiatief, omdat het over de grenzen heen gaat van het Microsoft-universum en andere diensten erbij betrekt. Maar wanneer je het volgende bericht leest, dan krab je toch even in de haren. Tegenover de openheid van Flow staat immers de geslotenheid- Cortana zou namelijk enkel in de Edge browser op Windows 10 kunnen werken, niet met de standaard  browser die jij gebruikt. Bovendien zal Cortana enkel nog zoekresultaten leveren van Bing, zelfs als je een andere zoekmachine in Edge ingesteld hebt.

Een keuze die je enerzijds kan begrijpen - zowel Edge als browser en Bing als zoekmachine zijn twee dingen waarover Microsoft perfect controle heeft, en waarvan het perfect kan nagaan hoe de samenwerking met Cortana verloopt, en die eventueel kan bijsturen

Maar anderzijds sluit Microsoft hiermee echt veel gebruikers uit, die misschien wél gekozen hadden voor Cortana op hun iOS of Android toestel, in hun Firefox browser. En omdat Google nu eenmaal de standaard zoekmachine is van de meeste mensen, zal Cortana nooit zo goed kunnen worden als Google Now bijvoorbeeld, wanneer Microsoft deze strategie verder doorzet...

Open of gesloten? Microsoft zal toch een knoop moeten doorhakken!
http://www.theverge.com/2016/4/29/11535232/microsoft-flow-ifttt-competitor
http://searchengineland.com/microsoft-says-no-to-other-browsers-248381GOOGLE ONDERSTEUNT IFTT OP ONHUBE, EN SAMSUNG DOET AAN IOT
We blijven nog even bij die interoperabiliteit - een moeilijk woord, dat eigenlijk gaat over dingen die met elkaar kunnen werken. Over standaards dus die afgesproken moeten worden binnen de industrie. Want stel je eens voor dat er nooit een standaard afgesproken zou zijn voor het http-protocol - dan had je nu een browser gehad die enkel met bijvoorbeeld httpa:// had kunnen werken, en had je dan geen links kunnen delen met httpb:// browsers!

IFTT (if this then that) is een heel belangrijk protocol aan het worden. Het wil gewoon zeggen: als dit gebeurt, doe dat. Komt er een mail binnen van X, stuur me dan een sms. Maar dan moet je mailprogramma wel toegang hebben tot je berichten-app. Een ander voorbeeld: wanneer ik in de buurt kom van de xyz-straat, stuur me dan een herinnering dat ik een recept moet afhalen in de apotheek. Maar dan moet je agenda wel toegang hebben tot je gps op je mobiele toestel. Kortom: interoperabiliteit is een primordiale vereiste voor IFTT

Het is dan ook een positief teken te lezen dat Google nu ondersteuning voor IFTT toepast in zijn OnHub Router. Bij Ars Technica (1) lees je hoe in een demo aangetoond wordt dat bijvoorbeeld de deur van je huis automatisch vergrendeld wordt wanneer jouw mobiel toestel de verbinding met de router verliest. Of dat je een mail krijgt telkens iemand op jouw draadloze netwerk inlogt. Meer voorbeelden vind je op de IFTTT-pagina (2).

Mooi, maar echt open is het nog niet - dat zou het pas zijn indien de protocollen van de OnHub router open worden, en uitgroeien tot standaards.

Een ander bericht over openheid en standaards komt dan weer van Samsung. Ook deze speler wil zich profileren op de markt waar allerlei hardware en software met elkaar moeten kunnen praten - IoT of Internet of Things. Samsung heeft nu aangekondigd dat het een IoT platform creëert waarvan het hoopt dat het uitgroeit tot standaard. ARTIK combineert hardware met software en cloud. Hopelijk heeft het voldoende draagkracht om orde te scheppen in de chaos en de walled-gardens die IoT momenteel vooral beheersen... (3)
http://arstechnica.com/gadgets/2016/04/googles-onhub-router-finally-gets-some-smart-home-features-via-ifttt/
https://ifttt.com/recipes/collections/170-recipes-for-onhub
http://www.ubergizmo.com/articles/samsung-artik/GOOGLE PLAY VERTELT JE NU WELKE APPS ADVERTENTIES BEVATTEN
Als ontwikkelaar van een app wil je natuurlijk liefst ook geld verdienen met je bedenksel. En dan heb je de keuze: ofwel vraag je geld aan de gebruiker, vooraleer hij de app mag downloaden of wanneer hij extra functies wil, ofwel zet je in je app advertenties. Nu komt die laatste praktijk niet echt fijn over bij gebruikers. Advertenties kunnen de ervaring van de app verstoren met banners, je zal er per vergissing op klikken en dan beland je op een plek waar je niet wil zijn, zij kunnen zelfs verschijnen op ongewenste momenten, zoals middenin een game.

Daarom is het initiatief dag Google nu genomen heeft een pracht van een idee: het vermelde voortaan bij de apps in zijn PLay Store of zij advertenties bevatten of niet. Deze verbetering wordt al enkele maanden voorbereid, in samenwerking met de ontwikkelaars, en zal in de volgende twee weken wereldwijd uitgerold worden. Apple heeft eveneens een dergelijke labeling in zijn App Store.

Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/04/28/google-play-is-now-labelling-which-apps-contain-ads/BIZ STONE EN BEN FINKEL LATEN JELLY HERLEVEN
Al in 2013 brachten deze beide heren, de eerste medeoprichter van Twitter, de andere een voormalig kaderlid van Twitter, een startup met de naam Jelly. Het was de bedoeling dat die het midden zou houden tussen Google en Quora, de dienst waar je vragen kan stellen. Je zou er vragen moeten kunnen stellen die op foto's gebaseerd waren, en onmiddellijk antwoord moeten krijgen van de vrienden in j e netwerk.

Versie 1.0 was meteen een succes, want zelfs Mark Zuckerberg plaatste een foto - van een spin, met de vraag wat voor soort spin het was en of die gevaarlijk was. De app werd een miljoen keer gedownload... maar toen werd het stil. De app was hetzelfde lot beschoren als zovele andere apps: gedownload, en dan vergeten in een hoekje.

De twee heren haalden twee rondes financiering op, en nu, 4 jaar later, zouden ze eindelijk klaar zijn om hun Jelly opnieuw te lanceren, na er wat aan gesleuteld te hebben. Al enkele maanden is deze nieuwe versie in bèta en wordt hij getest door honderden mensen. En verleden week werd hij dan officieel (terug) gelanceerd.

Het principe (een vraag stellen) werd behouden, maar in plaats van te werken met de naam die jij op de sociale netwerken hebt, kan je vragen anoniem stellen. Het is de bedoeling dat je je vraag stelt, je telefoon neerlegt, en pas terug kijkt naar Jelly wanneer je telefoon zoemt of buzz't, om aan te geven dat je het antwoord hebt. Zoeken moet niet meer gebeuren zoals bij Google, maar meer zoals bij Alexa van Amazon, waar je gewoon kan vragen "Wat is de temperatuur buiten" en het exacte antwoord krijgt.

Een uitgebreide bespreking met achtergrond van de app bij Business Insider. Jelly is verkrijgbaar voor iPhone en voor de desktop browser.
http://uk.businessinsider.com/biz-stone-launches-jelly-2016-4?op=1?r=US&IR=TSAMSUNG BEDTIME VR STORIES: EEN GOED IDEE?
Als ouder met kinderen is het vaak moeilijk te moeten vertrekken op zakenreis. Je wil ze graag instoppen, en hen een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan - maar dat gaat moeilijk wanneer jij ergens aan het andere eind van de wereld zit, niet?

Samsung heeft daar iets op bedacht: Bedtime VR Stories. Het principe is dat kinderen een VR bril opzetten, en jij ook, zodat het lijkt alsof jij in hun kamer bent, en dat je dan het verhaaltje voorleest. Een goed idee? Toch enkele bedenkingen.

Om te beginnen worden nu al waarschuwingen gegeven tegen het lezen op een LCD scherm kort voor het slapen gaan, want dat zou volgens wetenschappers je slaap storen. Een verhaaltje voor het slapen gaan zou eigenlijk ontspannend moeten werken, ervoor moeten zorgen dat je kind in slaap gewiegd wordt door het vertrouwde geluid van jouw stem. Het kijken via de VR-bril zou dat hele effect tenietdoen.

Meer nog: er gaan steeds meer stemmen op om kinderen onder de 12 niet bloot te stellen aan VR, omdat het gevaar bestaat dat zij het verschil tussen realiteit en VR niet meer kunnen onderscheiden.

Toch wel even nadenken dus vooraleer je in de nieuwste, hipste hype van VR stapt!
http://techcrunch.com/2016/04/29/samsungs-vr-bedtime-stories-are-cute-but-really/
http://www.theverge.com/2016/4/29/11535406/samsung-virtual-reality-bedtime-story-appKOMT ER EEN EINDE AAN HET 'HAMBURGER-MENU' IN APPS?
Naar aanleiding van een herwerking van de gebruikersinterface bij SoundCloud, gaan verschillende nieuwssites zoals TechCrunch en The Verge nader in op het feit dat Spotify resoluut afstapt van het zogenaamde hamburger-menu. Dat is iets wat ingevoerd werd in de iOS apps, en snel door Android apps gevolgd werd, om de gebruikers een unversele gebruikservaring te kunnen bieden.

Vele waarnemers wijzen er echter op dat dit hamburger-menu (de drie platte streepjes bovenaan een app) eigenlijke helemaal niet intuïtief is, en zelfs niet efficiënt om te navigeren binnen de app. Je moet immers eerst het menu aantikken om te weten welke opties je hebt. De gebruiker ziet daarom ook niet meteen welke keuzes hij heeft, wat hij kan doen met de app, omdat alles standaard verborgen is.

Door nu de 'hamburger' overboord te gooien, zou Spotify zijn gebruikers willen wijzen op de vele mogelijkheden die zij hebben binnen de app. Spotify is trouwens niet de eerste die afstapt van het hamburger menu - Facebook ging de streaming muziekdienst al voor, en voerde opnieuw een balk met tabblaadjes in, nadat het uitgebreid deze menu's uitgetest had bij zijn gebruikers.

Meer bij The Verge en TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/05/03/spotify-ditches-the-controversial-hamburger-menu-in-ios-app-redesign/
http://www.theverge.com/2016/5/3/11580182/spotify-design-change-says-so-much-about-the-hamburger-buttonMAG DE OVERHEID JE DWINGEN JE SMARTPHONE TE ONTGRENDELEN MET JE VINGERAFDRUK?
Terwijl de ogen van de wereld gericht waren op de zaak waarbij het FBI aan Apple vroeg om software te ontwikkelen om de vergrendeling van de iPhone 5c op te heffen, loopt er elders in de VS nog een andere zaak, die nog duizend keer belangrijker is. Het gaat namelijk om een zaak waarbij het liefje van een vermeend bendelid via een doorzoekingsbevel gedwongen zou worden om haar vinger op de vingerafdruksensor van haar iPhone te zetten, zodat die ontgrendeld wordt.

Buiten het feit dat dit inhoudt dat àlle toestellen die met een vingerafdruk beveiligd zijn, op deze wijze heel gemakkelijk door justitie doorzocht kunnen worden en dat encryptie dus niets meer waard is, vragen waarnemers zich af of deze werkwijze wel legaal is. Door de gebruiker te dwingen zijn smartphone te ontgrendelen, krijgen de politiediensten immers toegang tot persoonlijke informatie, en daarmee zou de persoon in kwestie bezwarend materiaal over zichzelf kunnen overhandigen, wat tegen de wet indruist. Anderen zeggen dan weer dat veel wat op de telefoon staat, in een smartphone-loos tijdperk gewoon in iemands huis gevonden zou kunnen worden met een doorzoekingsbevel. In dit geval trokken de speurders naar de onderzoeksrechter en kregen zij dat doorzoekingsbevel, wat dus gebaseerd is op een vermoeden van criminaliteit. De gebruiker dwingen zijn smartphone te openen met de vingerafdruk zou dus perfect wettelijk zijn, menen zij.

Een interessante vraag. L.A. Times gaat er uitvoerig op in.

Toch nog even dit: je iPhone openen met je vingerafdruk kan enkel indien je hem voortdurend gebruikt. Is hij niet ontgrendeld in de laatste 48u, dan moet je je passcode intikken. Net zo wanneer je hem opstart: dan kan je niet je vingerafdruk gebruiken, maar moet je met de passcode werken.
http://www.latimes.com/local/california/la-me-iphones-fingerprints-20160430-story.htmlDOWNN TO LUNCH, DE NIEUWSTE HYPE IN DE VS
Een nieuwe 'social' app maakt furore in de VS, en hij draait niet om online je vrienden te ontmoeten, maar juist offline. Zoals de naam al doet vermoeden draait het rond het ontmoeten van je vrienden. Je zendt een of meerdere vrienden een boodschap dat je tijd hebt, en dat je iets wil gaan eten, en je vraagt wie mee gaat. Dat moet niet bepaald voor een luch zijn, dat kan voor allerlei dingen zijn: een training in de gym, een filmpje doen, een wandeling maken, een pintje gaan drinken. Wie ook tijd heeft en geïnteresseerd is, antwoordt en hups, de zaak is geklonken.

New York Times wijdt een heel artikel aan de app. Daarin lees je dat het concept eigenlijk zo simpel is, dat de eerste versie in amper één dag gebouwd werd, verleden jaar in het voorjaar. En dat hij binnen de kortste keren klom naar de 1e plaats bij de sociale netwerk-apps in de App Store voor de iPhone en de 2e plaats algemeen.

Wat natuurlijk niets wil zeggen - de roem van een app kan soms pijlsnel de hoogte in gaan, en even snel kan de app terug in de vergetelheid verdwijnen.

Er zit trouwens een pikant verhaal aan de steile opgang van DTL, zoals de app ook wel genoemd wordt. Er blijkt, aldus New York TImes, een anonieme lastercampagne te lopen tegen de app, waarbij beweerd wordt dat de app ook gebruikt wordt voor mensenhandel en prostitutie. Wat, gezien het feit dat je enkel boodschappen stuurt naar je vrienden, toch wel uit de lucht gegrepen lijkt.

Maar probeer de app zelf eens uit? Je vindt hem op het eerste adres.
http://imdtl.com/
http://www.nytimes.com/2016/04/21/technology/personaltech/down-to-lunch-founders-pursue-less-traveled-path-to-success.html?_r=0TWITTER: NU ALS 'NIEUWS' APP, EN MET NIEUW TABBLAADJE
Je kon verleden week lezen hoe Twitter, dat geen al te slechte financiële resultaten haalde, toch afgestraft werd door de beleggers omdat het sociale netwerk het aantal gebruikers niet naar boven kon krikken. Twitter doet er echter alles aan om meer gebruikers te werven, en de toegang laagdrempeliger te maken. En, mogen wij daaraan toevoegen, het slaagt er wonderwel in, zonder zijn bestaande gebruikers van zich te vervreemden.

Twee nieuwigheden kaderen in de optiek om meer gebruikers aan te trekken. Om te beginnen een kleine, maar belangrijke wijziging: in de App Store staat Twitter niet langer bij de 'sociale netwerken', waar het dan moet optornen tegen Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, en co, maar bij 'Nieuws'. Slim bekeken, want zo staat het vooraan bij de apps, krijgt het meer zichtbaarheid, en zullen meer gebruikers geneigd zijn het te downloaden (als het niet reeds geïnstalleerd is op je phone. Meer bij TechCrunch (1)

Een tweede nieuwigheid die gebruikers moet lokken, is een nieuw tabblaadje 'Connect' dat je zal terugvinden op iOS en Android. Het is de bedoeling dat je zo gemakkelijker de juiste mensen en accounts zou vinden om te volgen. Want Twitter is pas fun wanneer je interessante bronnen hebt om te volgen.

Nieuwe accounts ontdekken kan je op twee manieren doen. Je kan enerzijds je adresboek uploaden, zodat Twitter gaat zoeken of jouw vrienden aanwezig zijn. Maar anderzijds krijg je van Twitter ook suggesties, gebaseerd op de accounts die je nu al volgt en de tweets waarmee je nu al interactie hebt. Bij AndroidPolice vind je een GIF'je dat het een en ander demonstreert. (2)
http://techcrunch.com/2016/04/28/twitter-aims-to-boost-its-visibility-by-switching-from-social-networking-to-news-on-the-app-store/
http://www.androidpolice.com/2016/05/03/twitter-adds-new-connect-tab-to-the-app-for-detailed-follow-suggestions/MICROSOFT: EEN TUSSENSTAND OVER WINDOWS 10, EN 'HOVER' GEBAREN OP WINDOWS PHONE
Vandaag enkele berichtjes vanuit de Microsoft stal. Om te beginnen cijfers over het adoptiegehalte van Windows 10. Dat zou nu, één jaar na de lancering ervan, op 300 miljoen actieve toestellen staan. Enkele van de belangrijkste onderdelen van Windows 10 zouden volgens het bedrijf uit Redmond ook groot succes kennen. Zo zou de Ede browser stilaan meer gebruikt worden, met 50% meer minuten in maart dan in het vorige kwartaal. Cortana, de persoonlijke assistent van Windows 10, zou steeds meer gebruikt worden, en heeft nu al meer dan 6 miljard vragen beantwoord sinds hij gelanceerd werd. Nog meer cijfers bij Windows zelf (1).

Ondertussen heeft Microsoft wel de systeembeheerders bij bedrijven tegen zich in het harnas gejaagd. Vele bedrijven willen namelijk niet dat de personeelsleden zelf aan de slag gaan met allerlei apps die zij downloaden. In zo'n geval kon de sysadmin bij Windows 10 Pro dan de toegang tot de Windows App Store blokkeren. Deze optie is sinds de laatste update echter verdwenen. De beheerders kunnen nog wel AppLocker gebruiken bij Windows Enterprise of Windows Education. Meer bij ZDNet (2)

En dan is er ook nog nieuws over Windows Phone, het besturingssysteem dat maar niet van de grond komt. Nochtans heeft Microsoft echt knappe tools bedacht voor deze toestellen. Omdat er echter zo weinig smartphones met het Windows Phone OS aan boord verkrijgbaar zijn, brengt Microsoft steeds vaker deze tools uit in een versie voor Android of iOS - tot frustratie van mensen met een Windows Phone. Zij moeten het vaak met veel minder apps stellen, omdat veel ontwikkelaars enkel versies voor IOS of Android maken van hun apps. De Windows-Phone bezitters konden zich dan troosten met de gedachte dat zij toch enkele tools hadden die Android of iOS toestellen niet hadden - maar die troost slinkt als sneeuw voor de zon...

Nu worden zij echter wel weer verwend. Microsoft heeft namelijk een nieuwe vorm van interface bedacht, 'hover gestures'. Daarbij beweeg je de vinger boven het scherm, zonder het echt aan te raken. Hoe dit juist werkt, en wat je ermee kan doen, lees je bij The Verge. (3)
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/05/05/windows-10-now-on-300-million-active-devices-free-upgrade-offer-to-end-soon/
http://www.zdnet.com/article/microsoft-no-longer-allows-administrators-to-block-windows-store-access-in-windows-10-pro/
http://www.theverge.com/2016/5/5/11595564/microsoft-3d-touch-kinect-gestures-windows-phonesADBLOCKER VAN OPERA VOOR MEER TOESTELLEN
Opera heeft woensdag aangekondigd dat zijn ingebouwde ad-blocker nu ook voor alle desktop gebruikers beschikbaar is, alsook in Opera Mini, de browser voor Android toestellen.

Tot nu toe was deze functie enkel beschikbaar in de developer versie van de browser. Volgens Opera zou de tool 45% sneller werken dan Chrome met Adblock PLus. Bovendien zouden sites op het mobiele toestel 40% sneller geladen worden.
http://techcrunch.com/2016/05/04/operas-graduates-its-ad-blocker-to-its-stable-release-channel-and-opera-mini-for-android/

 


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


Podcasts: Radio1 gaat op zoek naar de beste podcasts

Nu donderdag kan je van 11 tot 13u op de Vlaamse Radio1 een uitzending volgen waarin Sven Speybroeck op zoek gaat naar de beste podcasts. Luister, en ontdek interessant luistervoer!
Update: ondertussen is deze aflevering voorbij. Je kan ze terug beluisteren via de website, en tevens de favoriete podcasts van verschillende personen ontdekken via de derde link.

http://www.radio1.be/video/radio-1-gaat-op-zoek-naar-de-beste-podcast-schrijf-je
http://www.radio1.be/programmas/de-beste-podcast/oproep-radio-1-zoekt-de-beste-podcast
http://www.radio1.be/programmas/de-beste-podcast
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het leven zou een genot zijn als iedereen de helft deed van wat hij van anderen verlangt.
- Peter Sirius -

 
De nieuwe oogst


ADVOCAAT VAN DE DUIVEL: FACEBOOK VS MOPPEN
Deze aflevering van Advocaat van de Duivel verdient het om gezien te worden. Bert Gabriels vertelt het publiek waarom Facebook zo asociaal is, en toont in zijn grappig pleidooi aan hoe mensen vaak niet beseffen wat ze op het web zetten. Om te bekijken, hard te lachen, maar ook om na te denken!
http://2be.be/advocaat-van-de-duivel/bert-gabriels-fotos-op-facebook
http://2be.be/advocaat-van-de-duivel/advocaat-van-de-duivel-facebookWHAT THE FONT: HANDIG VOOR GRAFISCHE ONTWERPERS

Over deze website hebben we het al in het verleden gehad, maar hij blijft toch nog altijd ongelooflijk handig. We vermeldden toen dat je deze dienst kan gebruiken om te zien welk lettertype een bepaalde website gebruikt. Maar wist je dat je ook een logo op deze manier kan ontleden? Gewoon het logo uploaden, en je krijgt een lijstje te zien met de lettertypes die het meest waarschijnlijk hiermee overeen komen.
[Taal: ENG]
https://www.myfonts.com/WhatTheFont/


DOCUMENTATIE VINDEN
Je koopt een nieuw toestel - en in de doos zit natuurlijk een handleiding. Je legt die in een schuif, maar wanneer je die handleiding echt nodig hebt, enige tijd nadien, omdat je problemen hebt of de werking van bepaalde functies niet terugvindt, dan weet je hoogstwaarschijnlijk niet waar die handleiding gebleven is.
Deze website kan helpen. Je vindt er een verzameling van meer dan 2 miljoen handleidingen voor meer dan 38.000 producten van verschillende merken. Alle handleidingen staan in PDF-formaat - handig om af te drukken, en ook om te doorzoeken.
[Taal: ENG
http://www.manualslib.com/


AARDSCHOKKEN!
Op deze website kan je de verschillende aardschokken zien op aarde. Je kan inzoomen per continent, maar in Europa valt er dus duidelijk niet veel te beleven op dat vlak!
Kijk je naar de Indische Oceaan, dan gebeurt daar wel wat!
[Taal: ENG]
http://ds.iris.edu/seismon/zoom/index.phtml?rgn=Indian_Ocean


VIRTUEEL REIZEN VIA HET WEB: CALL OF ROAD

Dankzij het internet kan je heel gemakkelijk de wereld ontdekken zonder uit je luie zetel te komen. Vooral 'first person Point of View', dus filmpjes gemaakt vanuit het oog van de reiziger, nemen je mee naar verre landen. Er zijn heel wat van die filmpjes op het web te vinden, maar hoe scheid je het kaf van het koren?
Je kan om te beginnen eens langs gaan bij Call of Road. Hier staan de reisvideo's gecatalogeerd volgens lucht, stad, snelweg, spoor, wandelen, enz. Bij elke video staat bovendien waarom die plek speciaal is. Om te bezoeken dus!
[Taal: ENG]
http://callofroad.com/


VIRTUEEL REIZEN: TRAVELISTLY TV
De website travelistly wil eigenlijk de reddit zijn voor reisverhalen. maar het mooiste aan de site is travelistly tv, waar je filmpje na filmpje kan zien met beelden uit de hele wereld. laat je meevoeren!
[TAAL: ENG]
HTTP://WWW.TRAVELISTLY.COM/TV
HTTP://WWW.TRAVELISTLY.COM/


VIRTUEEL REIZEN: TRAVEL BY DRONE
Deze site geeft je een heel andere blik op de wereld - zoals de naam het zegt zie je hier dus beelden genomen vanuit een drone. Knappe beelden die een heel ander perspectief bieden van steden en oorden. je kan de video's sorteren op populairteit of datum, en er zijn ook enkele 360 graden panorama's. om te genieten!
[TAAL: ENG]
HTTP://TRAVELBYDRONE.COM/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GEOGRAFIE EN LANDSCHAPPEN
In dit artikel vind je 20 foto's verzameld die een beeld bieden op steden en plekken vanuit de lucht. waarbij je verrassend mooie geografische vormen zal ontdekken - echt indrukwekkend!
[TAAL: ENG]
HTTP://WWW.WHERECOOLTHINGSHAPPEN.COM/20-PHOTOGRAPHS-THAT-CHANGE-THE-WAY-YOU-SEE-OUR-PLANET/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE WAS OPHANGEN
Dit is weer een van die super goed gemaakte grafische programmaties voor de browser. schijnbaar moeiteloos, geen lange laadtijd, en toch reagerend zonder enige vertraging. je kan het stukje stof dat zogezegd opgehangen is aan de wasdraad zelf in de ruimte bewegen door te verslepen, en met shift kan je een aanhechtingspunt bevestigen of losmaken van de 'muren'.
[TAAL: ENG]
HTTP://WWW.CUSTOM-LOGIC.COM/EXP/CLOTH/CLOTH.HTML


VRIJDAG MULTIMEDIA: PUZZEL GAME

Ben jij niet zo'n fan van spelletjes met veel springen en hotsten en botsen? Doe je het liever rustiger aan, maar wil je toch even de gedachten verzetten met een onstpannend spelletje? Deze puzzels bij Happygames zullen je relaxen.
[Taal: NL]
http://www.happygames.be/legpuzzels.phpBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Brusselse Virtual Reality community is derde grootste van Europa
http://www.belgiancowboys.be/technology/brusselse-virtual-reality-community-is-derde-grootste-van-europa
- Belg verkiest smartphone die groot én degelijk scherm biedt
http://www.belgiancowboys.be/mobile/belg-verkiest-smartphone-die-groot-en-degelijk-scherm-biedt

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Royals op Twitter: Elizabeth is de ware tweetkoningin
http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Show/article/detail/4289649/2016/04/26/Royals-op-Twitter-Elizabeth-is-de-ware-tweetkoningin.dhtml
- Inloggegevens van website omroep Max gestolen
http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/4292819/2016/05/01/Inloggegevens-van-website-omroep-Max-gestolen.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
-Vogel’s SoundMount: geluid dat met jouw televisie meedraait
http://elektrozine.be/vogels-soundmount-geluid-televisie-meedraait/
- Test: Anna thermostaat Eni
http://elektrozine.be/test-anna-thermostaat-eni/
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Jeremy Le Van, Guest Speaker van BetaGroup #58
https://www.digimedia.be/News/nl/19539/jeremy-le-van-guest-speaker-van-betagroup-58.html
- Carglass schenkt zijn vertrouwen aan The Reference
https://www.digimedia.be/News/nl/19535/carglass-schenkt-zijn-vertrouwen-aan-the-reference.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gebruik Google Maps offline
http://computertaal.info/2016/05/07/gebruik-google-maps-offline/
- Android: USB Foutopsporing activeren
http://computertaal.info/2016/05/05/android-usb-foutopsporing-activeren/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Flexibele smartphone gebruikt duizenden fisheye-lenzen voor 3d-weergave
http://tweakers.net/nieuws/111051/flexibele-smartphone-gebruikt-duizenden-fisheye-lenzen-voor-3d-weergave.html
- .Geek - Robotkakkerlakken helpen elkaar om trappen te beklimmen
http://tweakers.net/geek/111055/robotkakkerlakken-helpen-elkaar-om-trappen-te-beklimmen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 'Gsm's leiden niet tot meer hersentumoren'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gsm-s-leiden-niet-tot-meer-hersentumoren/article-normal-700129.html
- Review: draadloos video-bewakingssysteem
http://datanews.knack.be/ict/reviews/review-draadloos-video-bewakingssysteem/article-review-700037.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Deze Antwerpse start-up voorspelt de volgende blockbuster dankzij slim algoritme
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/antwerpse-start-up-scriptbook-krijgt-investering-van-1-miljoen-euro
- Deze uitvinding maakt elke fiets in een mum van tijd elektrisch
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-uitvinding-maakt-elke-fiets-in-een-mum-van-tijd-elektrisch 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  TIP VAN HANS: BELG KIEST VOORAL VOOR BUITENLANDSE WEBSHOPS
Het was al langer duidelijk: 2015 was een topjaar voor de Belgische e-commerce waarbij de Belg meer dan ooit spendeerde aan online handel. Bovendien werden vorig jaar enkele frappante trends duidelijk. Dat blijkt uit een rapport van Ecommerce Foundation.
http://www.twinkle-magazine.be/nieuws/166384/belg-kiest-vooral-voor-buitenlandse-webshops/?spMailingID=8814323&spUserID=MTI2OTIyNjAzOTg5S0&spJobID=902131657&spReportId=OTAyMTMxNjU3S0


TIP VAN HANS: MEER VERNIEUWING GRAAG!
Nooit eerder ontwikkelde de technologie zich zo razendsnel als nu, toch? Welnee, zegt econoom Robert Gordon. Volgens hem waren er in de periode tussen 1870 en 1970 veel belangrijkere innovaties.
http://www.kennislink.nl/publicaties/meer-vernieuwing-graag

TIP VAN HANS: RADIOGOLF-PC’S MAKEN BATTERIJEN EN KABELS OVERBODIG
WISP-PC’s zijn kleine computers die energie ontvangen via radiogolven. Er komt geen netstroom of batterij aan te pas. Vanaf nu kunnen ze ook van nieuwe updates worden voorzien vanop afstand.
http://www.zdnet.be/nieuws/179953/radiogolf-pcs-maken-batterijen-en-kabels-overbodig/?spMailingID=8839009&spUserID=MTI2OTIyNjAzOTg5S0&spJobID=902665533&spReportId=OTAyNjY1NTMzS0

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FACEBOOK MESSENGER VOOR WINDOWS 10
De populaire Facebook app is nu ook verkrijbaar voor Windows 10. Je kan inloggen met je Facebook account, je recente chat geschiedenis doorbladeren door op de naam van een vriend of contact te klikken in de balk links, of een nieuwe boodschap verzenden.
Messenger voor Windows 10 ondersteunt tekst en voice bodschappen, emoticons, gifs en foto's. Je kan ook zien welke boodschappen je no niet gelezen hebt, en via het ingebouwde meld-systeem van Windows 10 krijg je een melding bij een nieuwe boodschap.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/facebook/9wzdncrfj2wl
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/messenger/9wzdncrf0083


RADON: BERICHTJES ULTRASOON VERSTUREN

Je kan elkaar op vele manieren berichten toesturen - via sms, maar ook via NFC of zelfs het scannen van een QR-code. Maar dit is toch wel echt speciaal: hiermee doe je alsof je een vleermuis bent, en je berichten kan doorsturen via ultrasoon geluid.
De app doet ons wel wat huiveren op beveiligingsgebied. Want je moet je toestel niet koppelen aan dat van anderen, je moet gewoon in dezelfde ruimte zitten. Je moet enkel alletwee de Radon-app draaien. Je staan er wellicht nog verrassingen te wachten! (Bron: Android Planet)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nam.radon.app


DESKTASK: JE TAKEN EN AGENDA OP JE DESKTOP
Deze software voor Windows legt een link met je Outlook zodat je afspraken uit je agenda en je items uit je to-do lijstje op je desktop getoond worden. Erg handig!
http://www.carthagosoft.net/DeskTask.php


VINE NU OOK VOOR WINDOWS 10
Nu kan je ook grappige momenten en gelaatsuitdrukkingen, verhaaltjes en meer in een korte, snel ladende en zich herhalende sequens bekijken op je Windows 10 PC of tablet. Deze Windows App biedt nu dezelfde mogelijkheden als de ap voor Android en iOS ap, zoals verschillende kanalen, trends en virale Vines.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/vine/9wzdncrfj0zm?ocid=blitz
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/05/04/vine-now-available-for-windows-10-pcs-and-tablets/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn slechts weinig ingebeelde zieken,
maar veel ingebeelde gezonden.
- Otto Weiss-