Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/4/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 947 van 9/42016Gegroet lezer,

Dit voorwoord beginnen we met de melding dat de Belgische overheid belasting wil innen over de inkomsten die met de "sharing economy" gewonnen worden, dus wat mensen verdienen door hun kamer / appartement te verhuren via AirBnB, of door taxi te spelen met hun eigen wagen.

Trouwe lezers hadden meteen onze reactie kunnen voorspellen: dat wij dit een goed idee vinden. Het is niet omdat iets nieuw is, bestaande klassieke modellen zoals het hotelwezen en de taxi's op zijn kop zet, dat het daarom boven alle wetten moet staan. Wanneer een BnB-eigenaar niet alleen aan strenge eisen moet voldoen qua brandveiligheid en hygiën, en zijn inkomsten moet aangeven bij de fiscus, dan is het vanzelfsprekend dat ook een AirBnB verhuurder dat moet doen. Toch?

Verder vind je in dit nummer weer heel, heel berichten over erg uiteenlopende onderwerpen. Het zijn echt boeiende tijden om te zien hoe technologie evolueert, en onze maatschappij grondig overhoop gooit.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.KUNNEN CORTANA EN ALEXA DE SILO'S VAN DE APPS DOORBREKEN?
In de tech podcast Daily Tech News Show ging Tom Merritt verleden week diep7er in op een artikel at Nathan Ingraham bij Engadget geschreven had, onder de titel "Microsof('s mobile OS isn't Windows, it's Cortana"(1). Het is inderdaad zo dat Cortana, de virtuele assistent van Microsoft, ook op iOS en Android toestellen werkt. Het krijgt weliswaar niet dezelfde permissies als de ingebouwde Siri en Google Now van beide besturingssystemen, maar het is  er, zo lees je in het Windows blog. (2)

En anderzijds hebben we het al vaker over Alexa gehad, de virtuele assistent van Amazon, die in de huiskamer naar al jouw wensen luistert, je connected toestellen bedient en meer. Dankzij de uitgebreide API's heeft Amazon ervoor gezorgd dat ontwikkelaars alles wat zij maar kunnen bedenken, nu via voice kunnen bedienen - zolang zij maar met Alexa werken.

Hetzelfde voor Cortana: ook dat heeft nu API's, die van de Cognitive Services waar we het gisteren over hadden, en waarmee computers mensen kunnen verstaan wanner die natuurlijke taal gebruiken om commando's te geven. Microsoft combineert dit bovendien met bots, die via "gesprekken" commando's kunnen noteren en uitvoeren.

In de podcast stelt Tom Merritt dat Cortana en Alexa wel eens de silo's zouden kunnen doorbreken, die door apps gevormd worden. Hij herhaalt de stelling die wij ook onderschrijven, namelijk dat apps leuk zijn, maar dat zij afbreuk doen aan het concept van het vrije, open web. De apps kunnen niet met elkaar communiceren, je kan niet naar iets IN een app verwijzen, zoals je zou doen naar een link in een browser bijvoorbeeld.

De virtuele assistenten zouden dat euvel uit de weg ruimen. Cortana zou de band zijn die alle apps verbindt, en informatie uit de apps haalt, commando's in de apps uitvoert. Wat het denkbeeld van Ingram ondersteunt, van Cortana als OS. De silo's worden geslecht, maar dit creëert weer een nieuw probleem, aldus Merritt: we dreigen dan weer te verzanden in een systeem waarbij Cortana en Alexa beperkt zijn tot de diensten die meewerken. Zou je bijvoorbeeld aan Cortana vragen: wat is er vanavond op de BBC, en de BBC werkt niet mee aan het Cortana systeem, dan zal Cortana je het antwoord schuldig blijven. Terwijl dat antwoord wel op het vrije open web te vinden zou zijn. Denk maar beginjaren van het mobiele web, met WAP, waarbij de providers beslisten welke informatie jij te zien kreeg of niet.

Iets om over na te denken. In de shownotes van deze aflevering van de DTNS podcast vind je verschillende links waar je meer hierover kan lezen.
http://www.engadget.com/2016/03/31/microsoft-mobile-ai-strategy/  
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2015/12/09/cortana-now-available-here-and-when-you-need-her-no-matter-what-smartphone-you-choose/
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oY2XMRtMlaBEujRfmD2cy7x1F-amg-OXQSqhL3qUqmQ/pubhtml?gid=1896331435&single=true
KOPMAN ORACLE LINUX GAAT NAAR MICROSOFT
Het is Microsoft echt wel menens met zijn voornemen om voor alle platformen open te staan. Getuige daarvan het feit dat het tegenwoordig al zijn ster-producten niet alleen voor Windows, maar ook voor Android en iOS uitbrengt. Getuige daarvan het feit dat je verleden week kon lezen dat je op de Windows 10 Anniversary versie van het OS, die binnenkort eraan komt, ook de populaire bash shell van Linux zal kunnen draaien.

Nog een ander feit dat deze strategie eens te meer bevestigt, is het feit dat de Belg Wim Coekaerts (1) van Oracle naar Microsoft overstapt. Bij Oracle was Coekaerts bekend als "Mr Linux", zo vertelt ZDNet. Hij heeft ervoor gezorgd dat het programmeerteam bij Oracle overstapte van Windows naar Linux desktops. Het was Coekaerts die ervoor zorgde dat Oracle een Linux distributeur werd, door de Red Hat Enterprise Linux kloon te lanceren.

Bij Microsoft zal Coekaerts Corp VP worden van Open Source. Wat zijn concrete plannen zijn voor het samengaan van Linux en Microsoft is niet gekend, maar het belooft voor de toekomst!
http://www.vacature.com/artikel/wim-coekaerts-van-nerd-tot-big-shot-silicon-valley
http://www.zdnet.com/article/head-of-oracle-linux-moves-to-microsoft/
OOOH... DE KANARIE VAN REDDIT IS NIET MEER!
Geheime diensten hebben zo hun geheime protocollen. Zo mogen bijvoorbeeld bedrijven die bezoek gekregen hebben van een bepaalde geheime dienst, en informatie over een gebruiker moesten overhandigen, in bepaalde omstandigheden die gebruiker niet verwittigen, of niet bekendmaken dat zij een dergelijk verzoek gekregen hadden. Over andere verzoeken tot informatie mogen zij dan weer wel berichten - denk aan de transparantie rapporten van Google en co, waarbij zij vertellen, per land, over hoeveel mensen zij een informatieverzoek gekregen hebben.

Sociale nieuwssite Reddit had daarom al enkele jaren een soort van "kanarie" op zijn website staan, die moest vertellen hoe "gezond" de site nog was - net zoals mijnwerkers jaren geleden een kanarie meenamen in de mijnen, als indicator van de luchtkwaliteit. Viel de kanarie van zijn stokje, letterlijk dan, dan wisten de mijnwerkers dat zij vliegensvlug terug naar de bovengrond moesten, omdat de lucht onvoldoende zuurstof bevatte.

In het geval van Reddit ging het om een tekst, waarin stond dat het nog nooit een bepaald soort verzoeken van Amerikaanse overheidsdiensten ontvangen had. Deze tekst stond al jaren op de website van Reddit, en plots, zo merkten aandachtige lezers, was hij verdwenen.

Speculatie alom. Heeft Reddit verzoeken gehad? Of gaat het om een semantische kwestie? Volgens de bepalingen mogen websites wil vermelden dat zij tussen 1 en 250, of tussen 250 en 500... zonder nader in te gaan op het juiste aantal, verzoeken hadden ontvangen. Is "geen", dus O, een te duidelijke indicatie, en werd daarom deze melding verwijderd om niet strafbaar te zijn voor de wet?

Of heeft Reddit werkelijk verzoeken ontvangen om de identiteit van gebruikers te onthullen? En als dat het geval is, hoe moet het dan verder? De kanarie is nu dood. Welke indicator moet er nu in het leven geroepen worden?

Een kwestie die de blogosfeer de laatste dagen in zijn greep had. Meer lees je bij Reuters en bij Techmeme de meningen van verschillende blogs.
http://www.reuters.com/article/us-usa-cyber-reddit-idUSKCN0WX2YF
http://www.techmeme.com/160331/p21#a160331p21KEREN JONGEREN FACEBOOK MASSAAL DE RUG TOE? NEEN!
Er is de laatste tijd heel veel te doen rond Snapchat, dat de lieveling zou moeten zijn van het jonge volkje. Al gauw werd er schamper de conclusie uit getrokken dat Facebook afgedaan heeft. Snapchat en, in mindere mate, Instagram zouden de lievelingen zijn van de millennials.

Het blijkt echter dat dat een brug te ver is, zo weet Re/Code. Uit gegevens van onderzoeksbureau ComScore (bekijk de grafiek) blijkt immers dat Facebook bij de 18-34-jarigen nog altijd op eenzame hoogte staat. De millennials brengen meer dan 2,5 keer meer minuten door op Facebook dan op de tweede populairste dienst, Snapchat. Instagram is derde (en vergeet niet dat dat ook van Facebook is!)

En dus zal Facebook nog wel een tijdje blijven bestaan, tot spijt van wie het benijdt. Facebook doet dan ook zijn uiterste best om de gebruiker binnen zijn ommuurde tuintje te houden. Tech Times wijst op de vele inspanningen die Facebook doet om de gebruikers te blijven boeien. Zo kan je via de nieuwe M-chatbot een vlucht bij KLM bestellen, kan je mini-games spelen zoals schaken en basketbal, en is Uber in de dienst geïntegreerd.

En er staat nog meer aan te komen: in de Messenger app krijg je binnenkort ook "geheime gesprekken", een messaging dienst à la Snapchat, maar met nog meer encryptie om de boodschappen te beveiligen. De concurrentie van Uber, Lyft, zou ook geïntegreerd worden. En het zou ook mogelijk worden om betalingen in de winkel zelf te verrichten.

Als je het ons vraagt: allemaal mooi en wel. Leuke dingetjes. Maar nog altijd geen reden om in de Facebook-boot te stappen. De combinatie van walled garden en zero privacy lijkt ons een te hoge prijs om te betalen voor al dat leuks...
http://www.techtimes.com/articles/146237/20160402/new-report-suggests-theres-no-exodus-of-youngsters-from-facebook.htm
http://recode.net/2016/03/30/are-young-people-leaving-facebook-not-even-close-chart/AIRBNB TREEDT OP TEGEN ILLEGALE HOTELS
Een bericht dat een stelling bewijst die wij al eerder onder jullie aandacht gebracht hadden - namelijk dat niet alles van de zogenaamde "sharing" economie gebaseerd is op altruïstisch delen, maar een verkapte vorm van ontduiking is. Het ontduiken van wetten op sociale zekerheid, verzekeringen, brandveiligheid, belastingen, noem maar op.

In dit geval gaat het om AirBnB, de dienst waarbij jij, als particulier, jouw hele huis of appartement of een deel ervan kan aanbieden om een gast te ontvangen terwijl jij weg bent, of wanneer die ruimte vrij is. Een gezond principe, lijkt het. En avontuurlijk, want in plaats van dure hotels te moeten betalen, kan je bij mensen thuis logeren.

Maar schijn bedriegt. Het blijkt namelijk dat misbruik welig tiert bij AirBnB. Mensen die huizen / appartementen opkopen om die te kunnen verhuren bijvoorbeeld. In Parijs bijvoorbeeld zijn de prijzen van appartementen enorm gestegen, door het korte termijn verhuren van appartementen aan toeristen, waardoor de gewone burger geen appartement meer kan huren aan een redelijke prijs.

In San Francisco blijken er ook heel wat mistoestanden te bestaan, en Airbnb wil die aanpakken. Wie meerdere logeermogelijkheden aanbiedt bijvoorbeeld zou verwijderd worden, want dit betekent dat het om een commerciële aanpak gaat, niet om een gewone burger die zijn logeerkamer of eigen appartement ter beschikking stelt. Illegale hotels eigenlijk, in privé-woningen.

Volgens de eigen statistieken van AirBnB worden deze praktijken bewezen, en daarom wil AirBnB ertegen optreden. Een interessant artikel met achtergronden bij SFGate.
http://www.sfgate.com/business/article/Airbnb-to-purge-illegal-hotels-from-San-Francisco-7223613.php?cmpid=twitter-mobileJE PLAATS IN HET STADIUM OF THEATER VIRTUEEL VERKENNEN
Vele bedrijven geloven rotsvast dat virtual reality het "next big thing" is, de technologie die alles gaat veranderen - de manier waarop we werken, met elkaar communiceren, maar vooral: zaken doen.

En dus wagen verschillende bedrijven zich aan denkoefeningen: hoe kunnen zij VR in hun business model inpassen? eBay heeft een project aangekondigd waarmee het een poging waagt. Via zijn filiaal StubHub zullen gebruikers tickets kunnen kopen voor bepaalde wedstrijden, maar daarbij de optie krijgen om een blik te werpen op de beschikbare plaatsen via VR. Zo kunnen zij zich wellicht een beter idee vormen over het schouwspel dat zij kunnen zien - hoe dicht of hoe ver zitten zij van de actie bijvoorbeeld? Hoe klein of groot de mannekes op het veld?

De ervaring zal, zo weet Re/Code, werken vanuit de bestaande StubHub apps voor iOS en Android. Wellicht nog niet voor wedstrijden hier ten lande, maar verwacht je wel aan een gelijkaardige toepassingen.
http://recode.net/2016/03/31/stubhub-will-use-virtual-reality-to-let-you-preview-your-seat/FACEBOOK: AUTOMATISCH TOEVOEGEN VAN ALT-TEKST AAN AFBEELDINGEN
We hadden het er verleden week nog over, bij het bericht dat je voortaan in Twitter gemakkelijk een alt-beschrijving kan toevoegen aan afbeeldingen. Wanneer een blinde of slechtziende dan die tweet laat voorlezen door zijn screenreader, dan krijgt hij te horen wat de afbeelding in die tweet voorstelt.

We hadden het er toen ook over dat de volgende stap eigenlijk zou zijn dat een dergelijke omschrijving automatisch toegevoegd zou worden, gebruik makend van Artificiële Intelligentie of AI. En kijk: dinsdag maakte Facebook bekend dat het inderdaad deze optie zal toevoegen. Het heet dan Automatic Alternative Text, en het zal om te beginnen vervat zitten in de app op iOS.

Deze AI zal afbeeldingen op Facebook ontleden, en op basis van de verworven kennis een omschrijving toevoegen. Meer lees je hierover bij The Verge. Dat, gek genoeg, deze nieuwe mogelijkheid niet combineert met het feit dat foto's getagd worden in Facebook, en dat de gelaatsherkenningssoftware heel goed namen kan plakken op gezichten in foto's. Verwacht je er dus maar aan dat de screenreaders voortaan ook zullen voorlezen: "een foto van Jan, Piet, Cornelis, glimlachend".
http://www.theverge.com/2016/4/5/11364914/facebook-automatic-alt-tags-blind-visually-imparedVOEG EENS EEN VR VIEW AAN JE WEBSITE TOE!
Google heeft een nieuwe tool uitgebracht, VR View. Daarmee kan je 3D content in apps en websites inbedden, net zoals je een YouTube filmpje op je website zou zetten. Bij de tool worden dan 360 VR afbeeldingen of video's getoond, die je met je smartphone, een Cardboard viewer of een desktop computer kan bekijken.

Leuk, voor bijvoorbeeld reissites, die een virtuele trip aan een bezienswaardigheid kunnen inbedden. Of immo sites, waarbij je een huis virtueel kan bezoeken.  Een voorbeeld van dergelijke content vind je op WebProNews. Gewoon op de foto klikken en met je cursor wat spelen.

Om de VR View in een native app te gebruiken, moet je de Cardboard SDK voor Android of iOS nemen, en daar enkele lijntjes code aan toevoegen. Voor een website is het even simpel als een iFrame toevoegen op je site. De code van de HTML en JavaScript staan op github, zodat ontwikkelaars die naar believen kunnen aanpassen aan hun eigen creaties.
https://developers.google.com/cardboard/ios/
https://developers.google.com/cardboard/android/
http://www.webpronews.com/vr-view-google-gives-embeddable-vr-content-website-app-2016-03/MICROSOFT LANCEERT PREMIUM VERSIE VAN OUTLOOK
De softwaregigant uit Redmond start met experimenten waarbij het gebruikers extra functies aanbiedt in Outlook, mits betaling van een abonnementsprijs van $3,99 per maand. Iets wat al langer verwacht werd, maar waarvan tot nu toe geen details zoals de prijs geweten waren.

Een van de extraatjes is dat je je eigen gepersonaliseerde mailadres kan gebruiken met Outlook.com, in plaats van een @outlook.com, @live.com of @hotmail.com adres. Wat wel heel aantrekkelijk is: je eigen domein bijvoorbeeld staat veel professioneler dan een dergelijk gratis mailadres. Meer nog: je zal zelfs tot 5 gepersonaliseerde mailadressen kunnen gebruiken voor die prijs. En bovendien zal je geen advertenties te zien krijgen in je inbox.

Volgens Thurrot.com zou het eerste jaar gratis zijn, pas daarna zou je moeten betalen. Maar de dienst zou voorlopig alleen maar op uitnodiging beschikbaar zijn.

Meer info bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/04/04/outlook-premium-microsofts-subscription-email-service-starts-trials-at-3-99-per-month/
https://www.thurrott.com/cloud/microsoft-consumer-services/outlook/66001/microsoft-trialing-outlook-premium-3-99-per-monthSTUDENTE GOOIT KNUPPEL IN HOENDERHOK VAN (DURE) PAPERS
Een studente, ene Alexandra Elbakyan uit Kazachstan, heeft een stunt uitgehaald. Zij heeft namelijk een doorzoekbare database online gezet op sci-hub.io met daarin maar liefst 50 miljoen artikels die achter betaalmuurtjes stonden bij universiteiten en die zij gekopieerd heeft.

Naar eigen zeggen is dit een protestactie, om de aandacht te vestigen op het feit dat al die papers geschreven zijn door studenten, die hiervoor niet betaald werden, en dat de universiteiten toch geld ervoor vragen, en de papers dus zo ontoegankelijk worden voor andere studenten. Zij noemt de auteursrechten bij onderwijs en research dan ook schadelijk.

Ter herinnering: enkele jaren geleden werd een andere student, Aaron Swartz, ervan beschuldigd om illegaal toegang verkregen te hebben tot een andere dienst die dergelijke papers bewaart, JSTOR. Hij werd daarvoor veroordeeld, wat hem zo'n slag gaf dat hij later een einde maakte aan zijn leven.

The Washington Post noemt de actie van Alexandra het "Napster-moment voor papers". Uitgevers zouden 10 miljard per jaar verdienen met deze academische uitgaven. Alexandra is nu op de vlucht - een federale rechter heeft een bevel uitgevaardigd om de website te stoppen, omdat de schade $150.000 per artikel zou kunnen bedragen.
https://www.washingtonpost.com/local/this-student-put-50-million-stolen-research-articles-online-and-theyre-free/2016/03/30/7714ffb4-eaf7-11e5-b0fd-073d5930a7b7_story.html?hpid=hp_hp-more-top-stories_journalwars-1140am%3Ahomepage%2Fstory
http://www.sci-hub.ioTWITTER: UITZENDINGEN VAN NFL EN TWEETS ALS DM
Twee berichten over Twitter vandaag. Eerst eentje voor sportliefhebbers - althans liefhebbers van NFL. Het bedrijf heeft namelijk een akkoord kunnen afsluiten met de National Football League, waardoor het in het jaar 2016 de matches op donderdagavond live mag stremen.

Een knappe zet van Twitter, dat de laatste tijd echt zijn best doet om nieuwe gebruikers aan te trekken - iets wat de aandeelhouders eisen, willen zij hun vertrouwen in Twitter behouden. Twitter probeert die nieuwe gebruikers te lokken door content aan te bieden. Deze eerste deal met de NFL zou de deur kunnen open zetten naar meer video deals over sport, maar ook bijvoorbeeld politieke uitzendingen, en zelfs amusement. Meer achtergrond bij Bloomberg (1)

Een tweede bericht betreft een nieuwe button die je zal zien in je app voor iOS of Android. Daarmee kan je dan een tweet retweeten via een DM. Dat kon je eigenlijk al altijd, maar die optie was een beetje verborgen. Met deze button wordt het dus wat gemakkelijker om een privé-conversatie te openen.

Deze nieuwigheid past dan weer in een andere strategie die Twitter uitprobeert om meer gebruikers te lokken, namelijk zichzelf meer te profileren als een messaging dienst. Meer bij TechCrunch. (2)
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-05/twitter-said-to-win-nfl-deal-for-thursday-night-streaming-rights
http://techcrunch.com/2016/04/05/twitter-makes-it-easier-to-share-tweets-privately-with-new-button-on-ios-android/DRONES WORDEN INGEZET OM MEDICIJNEN TE LEVEREN IN RWANDA
Voor alles is een goede en een foute toepassing. Je moet alleen toegeven dat soms iets niet mogelijk is. Neem nu drones, en dan het feit dat Amazon en andere bedrijven drones als ultieme, praktische middel zien om goederen af te leveren. Dat zijn zij inderdaad, maar niet overal en altijd.

In een stedelijke omgeving bijvoorbeeld is het niet praktisch. Er is teveel dat beweegt, het is te moeilijk om de drone te besturen, en waar moet de drone het pakje laten?

Maar in een landelijke omgeving heeft het dan weer wel zin. Een mooi voorbeeld daarvan is Rwanda. De wegen zijn daar heel slecht, en toch moeten daar medicijnen tot bij patiënten geraken. Een startup heeft nu een vloot drones in het leven geroepen, die daarvoor gaan zorgen en medicijnen en voorraden bloed tot bij de hospitalen en gezondheidscentra brengen.

Het bedrijf, Zipline, meent dat dit een boeiende business zou kunnen worden, en wil zijn "Zips" zoals het de drones noemt, ook in andere landen inzetten.
http://www.pressetext.com/news/20160406004FACEBOOK: STREAMING VIDEO, KOST WAT KOST, EN EXTRAATJES VOOR MESSENGER
Het valt niet te ontkennen: Facebok heeft grote plannen. Grootse plannen. Het wil de wereld veroveren, en al zijn concurrenten te snel af zijn. Het wil jou binnen zijn ommuurde tuintje, zijn walled garden, lokken en daar houden. En alle middelen zijn daar goed voor.

Zo heeft het deze week een nieuwe dienst uitgebracht waarmee het de concurrentie wil aangaan met Periscope, de streaming videodienst die je in Twitter terugvindt. Voortaan kan je dus via je mobiele toestel opnemen wat er rond jou gebeurt en live streamen via je phone. Mensen kunnen dat via Facebook bekijken, en jij bepaalt wie het mag zien - iedereen of enkel een beperkt groepje mensen.

Een amateurkok kan zijn kookkunsten streamen, een atleet zijn training, een skiër zijn afdaling, enz. Het publiek kan commentaar geven door Likes of thumbs-down te geven, wat dan als icoontjes naast de video verschijnt.

Je moet wel een iOS toestel hebben. En moet in de VS wonen, want voorlopig is de tool nog niet voor Android toestellen verkrijgbaar, en ook nog niet wereldwijd.

Lokmiddelen
Facebook heeft er veel voor over niet alleen de gewone gebruiker, maar ook celebs en media te overtuigen om Facebook Live te gebruiken. Het is zelfs bereid om de media ervoor om te kopen, pardon: te betalen. Re/code weet dat de New York TImes, BuzzFeed en de Huffington Post behoren tot de uitgevers die betaald worden om gebruik te maken van Live (1)

Buiten de financiële aanmodiging heeft Facebook nog een ander lokmiddel: live uitzendingen zullen door het algoritme van Facebook hoger staan in de tijdlijn van de gebruiker. Er worden ook push-meldingen gestuurd wanneer er video's live gaan, en de gebruiker wordt zelfs verwittigd wanneer hij een live video gemist heeft. (2)

Messenger
Kortom: Facebook wil absoluut de mensen overhalen om Live te gebruiken. Het heeft de Live knop zelfs de plaats gegeven die normaal voorzien is voor Messenger. En dat is toch wel eigenaardig, want Facebook doet ook alle moeite ter wereld om de mensen Messenger te laten gebruiken. Deze week heeft Facebook nog enkele initiatieven aangekondigd om bedrijven aan te moedigen om te chatten met hun gebruikers via Messenger.

Zo zullen bedrijven, die een officiële Page hebben, voortaan een @naam hebben die overeenkomt met de naam van die pagina. JanssenRamen, dat de pagina Facebook.com/JanssenRamen heeft, zal dus voortaan berichten kunnen ontvangen die aan @JanssenRamen gericht zijn.

Links en Codes
Nog nieuw zijn Messenger Links en Codes. Links, dat zijn korte, gemakkelijk te onthouden URL's waarbij de paginanaam/gebruikersnaam gecombineerd wordt met de eigen url-verkorter van Facebook, namelijk m.me/gebruikersnaam. Onze Janssen Ramen zal dus reclame kunnen maken met m.me/JanssenRamen; gebruikers kunnen via dit webadres een chat opstarten met het bedrijf. En Codes opent eveneens een chat, maar dan via een code die je kan inscannen met de camera van je telefoon.

Meer hierover bij TechCrunch, dat ook enkele afbeeldingen heeft.
http://recode.net/2016/04/06/facebook-paying-media-partners-like-buzzfeed-to-livestream/
http://newsroom.fb.com/news/2016/04/introducing-new-ways-to-create-share-and-discover-live-video-on-facebook/
http://techcrunch.com/2016/04/07/facebook-pushes-businesses-to-messenger-with-new-tools-for-pages-including-snapchat-like-scannable-codes/REGERINGEN IN LATIJNS AMERIKA BESPIONEREN HUN BURGERS MASSAAL
Een toch wel sensationele titel bij BuzzFeed, dat nooit om een linkbait verlegen zit. Maar daarom zijn de artikels die het brengt niet op waarheid gebaseerd.

Het gaat om het feit dat de overheden van haast alle Latijns Amerikaanse landen  (Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Honduras, Mexico en Panama) software aangeschaft heeft van Hacking Team, een Italiaans bedrijf dat een van de meest invasieve spionagesoftware ter wereld maakt. Andere landen (Argentinië, Guatemala, Paraguay, Uruguay en Venezuela) hadden wel onderhandelingen gevoerd met Hacking Team, maar blijken geen producten aangekocht te hebben.

Deze gegevens zijn bekend geraakt toen in 2015 de interne mails van Hacking Team zelf gekraakt werden. Meer dan een miljoen interne mails werden toen publiek gemaakt, waarin te lezen viel hoe het bedrijf malware en software fouten gebruikten om spyware te produceren.

Het ergste, zo lees je bij buzzfeed, is dat deze software gebruikt wordt door regeringen die niet bepaald bekend staan voor hun democratische inslag. En de software dus kunnen gebruiken om politieke tegenstanders te bespioneren, en elk verzet in de kiem te smoren.

Lees zelf de feiten en achtergrond bij Buzzfeed. (1)

Forbes heeft het dan weer over het feit dat Hacking Team zelf in problemen aan het raken is. Het bedrijf is Italiaans, en de Italiaanse overheid heeft de licentie van het bedrijf ingetrokken om zijn spionagesoftware buiten Europa te verkopen. De juiste reden daarvoor is niet gekend, maar wellicht heeft het te maken met de woelige situaties in landen zoals Egypte en Marokko. Meer bij Forbes.(2)
http://www.buzzfeed.com/karlazabludovsky/nearly-every-latin-american-country-is-using-this-software-t#.svArK8R5gx
http://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2016/04/06/hacking-team-loses-sales-license/#7450e08457e2


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GOOGLE EN ACER BRENGEN 60 CM CHROMEBASE UIT

Verleden week hadden wij het over de Surface Hub, een speciaal toestel van Microsoft voor videoconferenties en online samenwerking, een toestel dat recht weggelopen lijkt uit Minority Report. Vandaag nog een toestel dat voor videoconferenties gemaakt is, maar toch wel een trapje lager staat op de technologie-ladder: de Chromebase van Acer.

Dat is een toestel dat speciaal ontworpen werd voor videoconferentie vergaderingen, met extra beveiligde connecties. De Chromebase bestaat uit een 24 inch of 60 cm root scherm, een HD conferencing camera, vier microfoons en twee stereo luidsprekers. Het is eerder bedoeld voor kleinere ruimtes dan voor een grote vergaderzaal.

De Chromebase kan gebruikt worden voor Google Hangout vergaderingen, waarbij tot 25 personen kunnen deelnemen aan het gesprek. Het toestel komt momenteel uit aan de prijs van $799 in de VS, Canada, het VK, Ierland en Australië, en zou binnenkort ook in andere landen verkrijgbaar zijn.
http://www.theverge.com/2016/4/1/11347110/google-acer-chromebase-meetings-conference-call-computer
http://googleforwork.blogspot.be/2016/03/Chromebase-for-meetings-makes-video-conferencing-personal-and-simple.htmlWHATSAPP BELOOFT END-TO-END ENCRYPTIE VOOR ALLE COMMUNCIATES
Maak je nog gebruik van sms? Dan ben je een uitzondering. Iedereen, van jong tot oud, gebruikt tegenwoordig WhatsApp. Daarbij wordt het tarief van jouw telefoonprovider per sms aangerekend, maar gewoon de data van je internetverbindg - wat uiteraard veel goedkoper uitkomt.

WhatsApp heeft nu aangekondigd dat het alle boodschappen die via de dienst passeren, zal versleutelen. Niet alleen tekst dus, maar ook afbeeldingen. Het maakt daarbij gebruik van het protocol van Open Whisper.

Wil dit nu zeggen dat ordediensten deze versleutelde berichten niet kunnen lezen, zelfs indien zij hiervoor een gerechtelijk bevel krijgen? Niet helemaal, zo lees je bij The Verge. WhatsApp beheert de boodschappen centraal, coördineert de uitwisseling van de sleutels, en heeft grote controle over de code die zowel op de server als de phone draait. Een aanvaller (of het FBI?) die zich kan verzekeren van de medewerking van WhatsApp, zoals nu in de zaak van de Apple / San Bernardino killer gevraagd werd, zou dus toch nog altijd deze beveiliging kunnen omzeilen. Alhoewel dat, zo voegt The Verge eraan toe, erg onwaarschijnlijk is.
http://www.theverge.com/2016/4/5/11370106/whatsapp-messenger-end-to-end-encryption-open-whisper
http://www.wired.com/2016/04/forget-apple-vs-fbi-whatsapp-just-switched-encryption-billion-people/
HP BRENGT STIJLVOLLE LAPTOP UIT
Nieuwe laptops zijn meestal niet opzienbarend, maar af en toe schiet er toch eentje uit. HP heeft namelijk een 13,3 inch laptop uitgebracht, de HP Spectre, met een Core i7 processor, tot 8 GB RAM, 3 USB-C poorten waarvan twee ook dienst kunnen doen als Thunderbolt. Het toestel zou het tot 9,5 uur kunnen volhouden met één batterijlading.

Het bijzondere is wel de verpakking: een carbon fiber en CNC aluminium behuizing waardoor het toestel amper 10,3 mm dik is. Bovendien komen er ook speciale versies uit. De standaard is een koperkleurige behuizing, maar voor wie het wat fancier wil komt er ook een "middernacht blauw" versierd met bloempjes en Swarovsky kristallen en 18k gouden accenten. En voor wie het nog opvallender wil (en nog meer geld wil uitgeven!) is er een versie die in 18k goud gedoopt is en die een versiering heeft met diamantjes...

Maar zelfs voor de simpele versie, de koperkleurige dus, zal je $1169 moeten neertellen voor het instapmodel. Stijl heeft zijn prijs!
http://arstechnica.com/gadgets/2016/04/hp-goes-for-bling-with-new-super-thin-copper-accented-spectre-notebook/
 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Worden e-books goedkoper?
http://www.tijd.be/tech_media/media_marketing/Europa_maakt_e_books_goedkoper.9752265-3119.art

*** Websites mogen doorlinken naar andere webpagina’s waar illegaal verkregen content te vinden is. dat zegt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie (EHJ) in een advies.
http://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Linken_naar_illegale_foto_s_mag.9752252-3140.art

*** Met dit simpele trucje krijgt je iPhone er plots een pak opslagruimte bij
http://newsmonkey.be/article/65432

***Schilderen in 3D? Dat is een indrukwekkend kunstje in Virtual Reality
http://newsmonkey.be/article/65541

*** Met deze vier trucjes kan je zien hoe griezelig veel Google eigenlijk weet over jou
http://newsmonkey.be/article/65501Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Talenten vinden oplossingen,
genieën ontdekken problemen.
-Hans Krailsheimer-


 
De nieuwe oogstTRANSFERQUOTES: WAT KOST EEN GELDTRANSFER
Deze website helpt je om de kosten te vergelijken die verschillende instellingen aanrekenen om geld van het ene land naar het andere  over te brengen. Je kiest het land van oorsprong en het land van bestemming, en je krijgt de tarieven.
[Taal: ENG]
http://www.transferquotes.com/


ONLINE TOOLS OM EEN WEBSITE TE BOUWEN
In dit artikel bij CreativeBloq vind je 14 tools waarmee je online een website ouwen kan. Bij elke site wordt meteen ook vermeld wat de plus- en minpunten zijn. Een uitstekend hulpmiddel voor wie op simpele wijze een website ineen wil steken, ook in HTML5! (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.creativebloq.com/web-design/best-website-builder-8133804#null


ALTERNATIEVE ZOEKERS: QUORA

Geen vertrouwen meer in Google, omwille van de bedreiging van jouw privacy? Je kan dan natuurlijk Bing gebruiken of DuckDuckGo, maar er zijn nog meer alternatieven.
Zo bijvoorbeeld Quora. Deze site is vooral gekend voor het feit dat je er vragen kan stellen, en dat de community antwoorden geeft. Wat de community het beste antwoord vindt, komt voortaan vooraan in de zoekresultaten.
[Taal: ENG]
https://www.quora.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: DOGPILE
Op het eerste zicht lijkt deze website een samenraapsel van allerlei clip-art, maar toch is het een nuttige site. Hier kan je namelijk zoeken bij verschillende zoekmachines, en het zal zelf een selectie maken van de resultaten van die machines. Bovendien verwijdert het in die selectie de advertenties.
[Taal: ENG]
https://searchenginewatch.com/2016/02/25/say-goodbye-to-google-14-alternative-search-engines
http://www.dogpile.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: VIMEO

Wil je geen gebruik meer maken van Google, dan moet je ook stoppen met YouTube niet? Wel, dan is een alternatieve zoeker voor video's: Vimeo. Heel veel HD video's en heel weinig advertenties. Klinkt aantrekkelijk, niet?
https://searchenginewatch.com/2016/02/25/say-goodbye-to-google-14-alternative-search-engines
https://vimeo.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: YANDEX
Yandex is eigenlijk de Google van de Russische staten. De zoeker biedt net dezelfde tools aan als Google, zoals Images, video, mail, maps, vertalen. En hij spreekt Engels bovendien!
[Taal: ENG/Russisch]
https://www.yandex.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: BOARDREADERS
Wil je vooral verschillende opinies over een bepaald onderwerp, dan kan Boardreader je wel helpen. Deze zoekmachine gaat zijn mosterd namelijk enkel halen bij forums, message boards, en Reddit, dé grote informatiebron. Een prima tool dus als je een computerprobleem wil opzoeken.
[Taal: ENG]
http://boardreader.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: WOLFRAM ALPHA

Wil je echt serieuze zoekopdrachten uitvoeren, dan is Wolfram Alpha je vriend. Deze zoeker is namelijk super intelligent, en kan heel wat data berekenen. Je kan ook vragen stellen in natuurlijke taal (in het Engels!)
[Taal: ENG]
https://www.wolframalpha.com/
https://searchenginewatch.com/2016/02/25/say-goodbye-to-google-14-alternative-search-engines


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BLABLACAR
Deze van Franse origine afkomstige carpoolingsite spreekt nu ook Nederlands, en breidt zijn werkterrein uit naar ons land. Dexia verzekeringen biedt de mogelijkheid om een speciale verzekering voor carpoolers af te sluiten die zowel chauffeurs als passagiers dekt.
[Taal: NL]
http://www.blablacar.be


HIER SPREEKT MEN NEERLANDS: MEDIAWIJSHEID VOOR KLEUTERS
In dit interessante artikel op Klasse.be vind je verschillende Nederlandstalige sites die kindvriendelijk zijn. Bovendien leren zij de kinderen meteen mediawijsheid aan.
[taal: NL]
https://www.klasse.be/39230/10-x-mediawijsheid-voor-kleuters/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAMUSIC
Een e-zine gemaakt door muziekfans, dat eigenlijk veel meer aandacht verdient. Het brengt immers niet alleen een agenda van optredens, maar vooral steengoede besprekingen van nieuwe cd's en veel interviews. Om te bezoeken!
[Taal: NL]
http://www.damusic.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANSEL ADAMS

Deze Amerikaan is een van onze favoriete fotografen. Hoe hij met zijn toen nog primitieve apparatuur zo'n heldere foto's kon maken, zie je in dit filmpje. (via Photofacts.nl)
De tweede link is die van de site, gewijd aan Adams. Je kan er zijn foto's in detail bekijken, en ook bestellen als reproductie.
[Taal: ENG]
http://www.anseladams.com/
http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/video/video-de-fotograaf-ansel-adams.asp


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE EU-BARRIERRES
Nog een filmpje, dat de vinger legt op een zere wonde: dat Europa echt niet verenigd is. Iets wat je maar al te erg voelt wanneer je online iets wil aankopen, want dan word je voortdurend geconfronteerd met hindernissen. Hoe erg, wordt duidelijk met het filmpje, waarin de hindernissen bij online shoppen naar het dagelijkse leven doorgetrokken worden: wat als je bij de bakker en de beenhouwer dezelfde formaliteiten moet doorlopen als bij een online aankoop? Hilarisch, maar tegelijk erg sneu...
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/eu/2016/04/06/creepy-video-explains-everything-wrong-online-shopping/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Zo vind je de verborgen inbox van Facebook Messenger
http://www.belgiancowboys.be/social/zo-vind-je-de-verborgen-inbox-van-facebook-messenger
- Wat kan Snapchat doen met jou (sic!) foto's?
http://www.belgiancowboys.be/social/wat-kan-snapchat-doen-met-jou-foto-s


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Internationale actie tegen hackers, ook in Nederland
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4277081/2016/04/06/Internationale-actie-tegen-hackers-ook-in-Nederland.dhtml
- Emoji's binnenkort wellicht te beluisteren voor blinden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4271213/2016/03/28/Emoji-s-binnenkort-wellicht-te-beluisteren-voor-blinden.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- ISE: Crestron lanceert 15 inch smart home-monitor
http://www.elektrozine.be/ez/article/9790/ISE-Crestron-lanceert-15-inch-smart-home-monitor.html
- MWC: Acer vernieuwt met Liquid Zest-lijn
http://www.elektrozine.be/ez/article/9823/MWC-Acer-vernieuwt-met-Liquid-Zest-lijn.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Messenger innoveert - hebt u al uw m.me/gebruikersnaam?
https://www.digimedia.be/News/nl/19436/messenger-innoveert-hebt-u-al-uw-mme-gebruikersnaam.html
- Er komt een revolutie aan van het social web, met Messenger
https://www.digimedia.be/News/nl/19414/er-komt-een-revolutie-aan-van-het-social-web-met-messenger.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Speel via Remote Play met een PS/4 op een Windows PC of Mac
http://computertaal.info/2016/04/09/speel-ps4-op-windows-pc-mac/
- DOOM – Open bèta van 15 tot 18 april
http://computertaal.info/2016/04/07/doom-open-beta-15-tot-18-april/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Huawei P9 Preview - Het waarom van een dubbele camera
http://tweakers.net/reviews/4511/huawei-p9-het-waarom-van-een-dubbele-camera.html
- Microsoft gaat Flash-inhoud grotendeels 'bevriezen' in Edge
http://tweakers.net/nieuws/110137/microsoft-gaat-flash-inhoud-grotendeels-bevriezen-in-edge.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Dit zijn de starters van ING Fintech Village
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dit-zijn-de-starters-van-ing-fintech-village/article-normal-688843.html
- Mobistar laat Europese roamingkosten vallen voor prepaidklanten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mobistar-laat-europese-roamingkosten-vallen-voor-prepaidklanten/article-normal-688585.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Mobile Vikings deelt resultaten van 4G internet experiment. De strafste conclusies op een rijtje:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/mobile-vikings-deelt-resultaten-van-4g-internet-experiment-de-strafste-conclusies-op-een-rijtje
- 5 Prachtige kastelen die je vrij goedkoop kan huren via Airbnb
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/5-prachtige-kastelen-die-je-vrij-goedkoop-kan-huren-via-airbnb 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIPS VAN HANS: SOFTWARE GIJZELNEMERS, PROTONMAIL EN MULTIFUNCTIONEEL
4 redenen om softwaregijzelnemers niet te betalen
Je hebt maar heel weinig tijd om te beslissen wat je gaat doen als er op een kwade dag een boodschap van ransomware opduikt op een kritiek systeem. Als je niet bent voorbereid op ransomware, heb je een groot probleem. Maar betalen om er vanaf te zijn heeft zo zijn eigen risico's.(1)
http://computerworld.nl/security/92736-4-redenen-om-softwaregijzelnemers-niet-te-betalen?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=cw-newsletter&utm_medium=2016-03-18

Versleutelde maildienst ProtonMail openbaar beschikbaar
Het extra veilige mailprogramma ProtonMail is per vandaag voor iedereen te gebruiken. De makers hebben het programma uit de bèta gehaald en zowel een desktop- als een iOS- en Android-app gemaakt.(2)
http://www.pcmweb.nl/nieuws/versleutelde-maildienst-protonmail-openbaar-beschikbaar.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160317

Multifunctioneel
Onderzoekers van Harvard ontwikkelden een nieuw vouwbaar materiaal dat van vorm en grootte kan veranderen. Bekijk het filmpje.
http://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Dit-nieuwe-materiaal-kan-van-vorm-veranderen/8044

De Oculus Rift is uit
De eerste Oculus Rifts zijn verzonden en dus kunnen de early adopters aan de slag in virtuele realiteiten. We hebben alles wat je moet weten over de VR-bril voor je op een rijtje gezet. Geen zorgen, mocht je niet zo gek zijn geweest om 700 euro neer te leggen voor een brilletje, dan hebben we ook nog genoeg ander technieuws. (1)
http://www.stuff.tv/nl/nieuws/eerste-rift-hoogstpersoonlijk-afgeleverd-door-oculus-baas

Hololens maakt teleporteren mogelijk!
Je moet er alleen wel een VR-bril voor op je knar dragen...
Microsoft's HoloLens, het klinkt ontzettend cool, maar wat moet je nu eigenlijk met dat ding? Het gaat nog jaren duren voordat we zelf een HoloLens op ons hoofd zullen dragen, maar een nieuwe video van Microsoft heeft ervoor gezorgd dat we dat ding willen hebben. Nu, per direct.(2)
http://www.stuff.tv/nl/nieuws/hololens-maakt-teleporteren-mogelijk

Bash-shell naar Windows 10: Waarom Microsoft nu Linux omarmt
De GNU Bash-shell komt naar Windows 10. Microsoft verrast daarmee vriend en vijand opnieuw door Linux op fundamentele wijze te omarmen. Die ommekeer lijkt een verrassing, maar is helemaal niet onlogisch.(3)
http://www.pcmweb.nl/nieuws/waarom-microsoft-nu-linux-omarmt.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160331

De tips van Hans: Windows 10 update
Alles wat we weten over Windows 10's eerste grote Redstone-update
'Deze zomer' komt er een nieuwe grote update voor Windows 10. Het is de tweede grote update sinds die van november. Wat is er allemaal nieuw, en wanneer kunnen we de update verwachten? Alles wat we weten op een rijtje.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/alles-wat-we-weten-over-windows-10s-eerste-grote-redstone-update.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160331

Tip: hoe kan je het webadres achter een e-mail link zien op je iPad?
Vaak worden mensen slachtoffer van een phishing mail doordat zij het webadres achter een link in een mail niet controleren. Op een gewone Windows PC kan je dat doen door:
- de statusbalk van je mailprogramma te activeren via Beeld; je beweegt dan je cursor over de link, en je ziet het webadres verschijnen in de statusbalk.
- rechts te klikken op de link, die te kopiëren en in je klembord plakken, vooraleer je de link aanklikt.
Maar hoe doe je dat op jeiPad? Je moet de link aantikken en vasthouden. Dan verschijnt een pop-up met bovenaan het webadres, en dan enkele opties, zoals "open", of "add to reading list" of "copy".
Bekijk altijd goed het webadres, en laat je niet misleiden. Vaak lijkt een adres kosjer, maar is het dat niet.
Voorbeelden van foute adressen:
http://kbc.be.fraudeurs.com/inlog
Het gedeelte "kbc.be" geeft de indruk dat je naar de website kbc.be gaat. Maar het eigenlijke domein is fraudeurs.com. Het laatste gedeelte VOOR de slash (/) is het gedeelte waarop je moet letten.De tips van Hans: Bots en USB sticks beveiligen
Waarom bots de apps van de toekomst zijn
De hele technologiewereld is in de ban van bots, eenvoudige artificiële intelligenties die ons het leven makkelijker zullen maken. (1)
http://www.zdnet.be/achtergrond/178888/bots-zijn-de-nieuwe-apps/?spMailingID=8744266&spUserID=MTI2OTIyNjAzOTg5S0&spJobID=900370138&spReportId=OTAwMzcwMTM4S0


USB stick beveiligen met Granite Portable
Data opslaan op een usb-stick kan handig zijn als backup, maar als de stick in de verkeerde handen terechtkomt kunnen ze bij je al dan niet vertrouwelijke date. Met Granite Portable kun je een usb-stick beschermen. Het filmpje kan je op de 2e link bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=0dfyHx2We0s&list=TLLC8AHPiqZGYwNTA0MjAxNg

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

Audiotica: eigen muziek in streaming diensten
Windows 10
Deze muziekspeler mengt je eigen muziek met verschillende online streaming diensten, zoals Spotify, SoundCloud, Deezer en Last.fm. Volgens de makers van de app is hij sneller en bespaart hij 70% op de batterijduur vergeleken met Spotify of Xbox Music.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/audiotica/9wzdncrdn9jj


Microsoft HoloLens
We hebben nog geen HoloLens hardware, maar je kan je tenminste troosten met het feit dat er al een officiële HoloLens app bestaat. En dat je die dus kan downloaden en uittesten. Metde app kan je je HoloLens toestel koppelen met de app, en verschillende functies uitvoeren, zoals apps starten en stoppen, mixed reality foto's en video's opnemen, en een live stream bekijken vanuit het gezichtspunt van het toestel.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/microsoft-hololens/9nblggh4qwnx


The Pirate Carribean Hunt


Dit game voor Windows 10 zet je als kapitein aan het roer van een sloep, en je kan dan opklimmen door andere schepen te bevechten en zo je vloot uit te breiden.  ($1,49)
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/the-pirate-caribbean-hunt/9nblggh6cksh


Join by Joaoapps
(Windows - $1,49)
Deze app brengt Android meldingen naar het Windows Meldingen center. Je hebt ook opties om te reageren op meldingen, zodat je rechtstreeks vanuit je Windows toestel kan reageren.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/join-by-joaoapps/9nblggh5krjx


qBittorrent voor Windows
Windows - Open source - versie 3.3.4
Dit is een BitTorrent client die voor verschillendeplatformen werkt. Hij heeft een gebruiksvriendelijke interface maar ook een Web UI voor toegang vanop afstand, en een ingebouwde zoekmachine.
http://fileforum.betanews.com/detail/qBittorrent-for-Windows/1317137130/1
http://qbittorrent.sourceforge.net/


Calibre versie 2.54.0


Windows all - freeware
Calibre is een gratis open source tool om je e-book bibliotheek te beheren, maar met veel extra tools. Zo kan je ook boeken van het ene formaat in het andere omzetten, je verschillende e-book readers synchroniseren, nieuws downloaden van het web en het tot een e-book formaat omzetten, enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/Calibre-64bit/1268621342/2
http://calibre-ebook.com/


Opera-browser makers brengen Vivaldi uit
Windows all - freeware
Dit is een nieuwe browser, gemaakt door de oprichters van de originele Opera browser. Het uiterlijk is netjes en niet schreeuwerig. En bovendien volledig aanpasbaar: ben je niet tevreden met het feit dat de tabblaadjes bovenaan staan, dan zet je die toch aan de zijkant, links of rechts, of onderaan? Het kan!
http://fileforum.betanews.com/detail/Vivaldi-for-Windows-32bit/1424205764/1
https://vivaldi.com/


GnuCash: je financiën beheren
Windows all - freeware
Dit is een programma voor de boekhouding te beheren van je eigen persoonlijke rekeningen of van je kleine bedrijf. Het is open Source, zodat je, als jedat zou willen en je over programmeerervaring beschikt, je de code kan aanpassen voor jouw bedrijf.
http://fileforum.betanews.com/detail/GnuCash/1211178432/1
http://www.gnucash.org/


Vrijdag appdag: VR app van Ikea

Ikea had altijd al een handige app om je eigen keuken te ontwerpen, uit te tekenen en de meubelen te bestellen. Nu is er ook een VR app. Daarmee kan je je VR headset opzetten en je keuken in 3D bezoeken.
http://store.steampowered.com/app/447270/
http://www.ikea.com/us/en/about_ikea/newsitem/040516_Virtual-Reality
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er wordt meer liefdadigheid bedreven om zijn eigen geweten te sussen,
dan om anderen wel te doen.
- Cees Buddingh'-