Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31/3/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 947 van 26/3/2016Gegroet lezer,

Kan dit voorwoord over iets anders gaan dan de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel? Wellicht zat u ook de hele dag geluisterd aan radio en tv, uw eigen ogen en oren niet gelovend.

En wellicht hebt u, net als wij, die dag geweend. Als uitlaat voor de adrenaline die zich opbouwt bij de gebeurtenissen, uur na uur. Als uiting van diep verdriet, voor alle slachtoffers. Maar ook verdriet omdat onze Belgische samenleving nooit meer zal zijn wat ze is geweest, omdat de zekerheid van het dagelijkse leven met één klap vernietigd werd. Verleden keer was het Parijs. Deze keer Brussel. De volgende keer.... dat is wat voortaan door ons hoofd speelt. Dat is wat de werkelijke bedoeling is van terrorisme: terreur zaaien.

Van alle kanten hebt u ongetwijfeld de woorden gehoord dat u niet aan die angst mag toegeven. Maar toch, toch bent u bang, net als wij. De metro nemen? Een druk bevolkt station binnengaan? Wellicht hebt u dan, net als wij, even geslikt. Maar bent u toch die trap afgegaan naar de metro, bent u in die trein gestapt. Met knikkende knieën, maar u hebt het gedaan. We kunnen met zijn allen niet anders, we kunnen de angst, gezaaid door de terroristen, niet laten winnen. Zelfs al zijn we bang, we moeten er doorheen.

Veel sterkte, aan iedereen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE OPENT NEWS APP VOOR ALLE UITGEVERS
De News app van Apple was tot nu toe enkel voorbehouden voor grote uitgevers, zoals CNN, NY Times en Conde Nast. Die konden, het Apple News Format gebruiken om hun nieuws via de App aan de iPhone- en iPad gebruikers te leveren. Ze konden ook hun RSS feed indienen bij News Publisher, zodat de content daar verscheen.

Voortaan kunnen ook onafhankelijke uitgevers, en dus ook jij, als je een blog hebt, van die kans gebruik maken. Je moet wel eerst goedgekeurd worden. Je krijgt van APple dan ook analytic tools om op te volgen hoeveel keer je artikel gelezen wordt. En via iAd kan je advertenties laten verschijnen bij je teksten, en zo wat geld verdienen.

Is dat iets wat wij, als Netties, moeten doen? Het lijkt aantrekkelijk - iPhone en iPad bezitters vormen een mooie doelgroep. Alleen... het nieuws blijft binnen de News App, en de News App is enkel voor die toestellen. Als er een versie zou bestaan van de News App die ook op Android toestellen werkt, dan zouden we het overwegen. En dan is er nog de vraag: waarom nieuws in een app stoppen, wanneer er het vrije, open web is?

Meer hierover bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/03/16/apple-news-opens-up/?ncid=rss
http://www.vanityfair.com/news/2016/03/apple-news-opens-to-publishersICANN EINDELIJK NIET MEER ONDER HOEDE VAN US DEPARTMENT OF COMMERCE
Historisch is het zo gegroeid dat "het internet" in de VS ontstaan is. En een belangrijk deel van de "macht" over het internet is nog steeds onder de controle van de Amerikaanse overheid - met name het ICANN, International Corporation for Assigned Names and Numbers, dat onder de controle van het Department of Commerce staat.

ICANN is dan weer de organisatie die de belangrijkste beslissingen neemt over de organisatie van het internet in domeinnamen die gekoppeld worden aan IP-nummers; zo heeft ICANN enkele jaren terug de beslissing genomen om de nieuwe Top Level Domains in het leven te roepen, zodat je nu naast de .com en .net, en de landendomeinen zoals .be en .nl, nog vele andere mogelijkheden hebt zoals .news, .guru, .top, .club, enz.

De laatste jaren werd aangedrongen dat die Amerikaanse controle doorbroken zou worden, omdat het internet eigenlijk toch een zaak is van de hele gemeenschap, de hele wereld. En op een belangrijke vergadering in Marrakech is nu de knoop doorgehakt: er komt een "multi-stakeholderism", een comité van stakeholders, dat een overgang moet maken.

Stephen Crocker, voorzitter van de raad van ICANN: "Het waren de Amerikaanse autoriteiten (NTIA) zelf, die net twee jaar geleden hun voornemen hadden aangekondigd om zich te ontdoen van hun rol in het beheer van IANA (ICANN), en te kiezen voor een niet-gouvernementele beheer van multi-stakeholders onder de verantwoordelijkheid van een raad van bestuur. De huidige overeenkomst tussen de VS en ICANN loopt af in september. Er blijven zo’n 3 maanden tijd over voor de Amerikaanse overheid om een beslissing te nemen en het voorliggend voorstel goed te keuren. Na 15 juli gaat het 'congres' immers met definitief verlof (verkiezingen USA)".

Hoe dit concreet in zijn werk gaat, is nog niet echt duidelijk: "Een soort algemene vergadering om de diversiteit van de spelers, waarbij alle belanghebbenden aanwezig zal zijn, maatschappelijke organisaties, verenigingen, onderzoekers, professionals en overheden vertegenwoordigen", aldus Crocker. Dat het een keerpunt is in Internet governance staat in elk geval boven twijfel.

Rudi Vansnick, voorzitter van de Non-for-Profit Operational Concerns (NPOC) constituency binnen ICANN is in elk geval verheugd deel uitgemaakt te heben van de zowat 200 mensen die de voorbije 24 maanden aan dit voorstel tot multi-stakeholder gesleuteld te hebben. "NPOC groepeert en vertegenwoordigt de NGO’s en Civil Society binnen ICANN. Er wacht ons uiteraard nog extra werk, teneinde de nieuwe structuur die dit voorstel inhoud, tot stand te brengen. Hiervoor zullen wijzigingen aan de ICANN statuten nodig zijn, alsook een verder uitgewerkt schema die de 'accountability' van ICANN moet garanderen".

Het is dus nu nog afwachten of de Amerikaanse overheid het voorstel daadwerkelijk goedkeurt...
http://www.npoc.org
http://www.theguardian.com/technology/2016/mar/14/icann-internet-control-domain-names-ianaSOUNDCLOUD SLUIT LICENTIE-AKKOORD AF MET SONY
Na eerder al tot een akkoord gekomen zijn over royalty's met Warner Music Group, Universal Music Group, en Merlin (een netwerk van onafhankelijke labels) heeft SoundCloud nu ook een akkoord op zak met Sony Music. Daardoor zal je op Soundcloud muziek kunnen beluisteren van artiesten zoals Beyoncé, The Weeknd, Future, Calvin Harris, Foo Fighters, Bruce Springsteen, Justin Timberlake.

Dit past in het plan van SoundCloud om, naast het gratis aanbod aan streaming en (sommige) download muziek, ook een betalend abonnement uit te brengen waarbij je on-demand naar bepaalde artiesten kan luisteren, een beetje zoals bij Spotify of Apple Music.

Het valt natuurlijk af te wachten of de huidige 175 miljoen gebruikers van SoundCloud zullen vallen voor dit betalend abonnement. Tot nu toe was immers alles er gratis. Naar onze persoonlijke mening zullen zij SOundCloud wel trouw blijven. Het sterke punt van deze muziekdienst was immers altijd het ontdekken van nieuwe muziek, vooral dankzij de originele manier waarop je commentaar kon toevoegen bij de maten van een song. Trouw blijven is echter één, een betalend abonnement nemen is twee. En als je het ons vraagt zitten de gebruikers van Soundcloud nu niet meteen te wachten op een Justin Timberlake en co...

Meer bij SoundCloud zelf en bij The Verge
http://www.theverge.com/2016/3/17/11256504/soundcloud-sony-music-licensing-deal
http://mashable.com/2016/03/18/sony-music-soundcloud-subscription-service/#AFnDwxWuSaqKWENKBRAUWEN FRONSEN BIJ "RACIAL TARGETING"?
In de VS is opschudding ontstaan over het feit dat Universal Pictures verschillende trailers gemaakt heeft van haar nieuwe film "Straight Outta Compton", en dat die verschillende versies als reclame vertoond werden in Facebook, met "ras" als filter bij de targeting.

De uitleg die je daarvoor bij Business Insider kan lezen, is dat blanken niet echt weten dat N.W.A. een iconische rap groep is, of dat Ice Cube en Dr. Dre de muziek voor deze film maakten. En dus was de trailer voor Afrikaanse Amerikanen volledig verschillend dan de "blanke" versie - bij de blanke versie werd de film verkocht als een gangster film, die het geweld benadrukt van de band N.W.A., in conflict met de politie, vol met opstootjes. Geen enkel van de leden van de band worden echter in de trailer getoond.

De versie voor de Afrikaanse Amerikanen daarentegen zet de film neer als een biografie van de band, waarbij de muziek voorgesteld wordt als een daad van protest tegen de verschrikkelijke omstandigheden in de ghetto's in Los Angeles in de tachtiger jaren. De twee verschillende trailers kan je bekijken bij Ars Technica..

Alhoewel dit een logische uitleg is, voelen wij ons toch wat ongemakkelijk bij dit targeting op basis van ras. Want hoe weet Facebook tot welk ras jij behoort? Dat zou het dan afleiden uit jouw gedrag. Facebook is wel heel voorzichtig om het niet een targeting op basis van ras of etnische afkomst te noemen, wel "ethnic affinity". De omschrijving die bij de "African American Affinity Audience" staat, doet meer denken aan een welomlijnde definitie, dan om mensen die een bepaalde affiniteit met elkaar delen.

Het geeft een nare smaak. Lees zelf het interessante artikel bij Ars Technica en oordeel.
http://arstechnica.com/information-technology/2016/03/facebooks-ad-platform-now-guesses-at-your-race-based-on-your-behavior/
http://uk.businessinsider.com/why-straight-outta-compton-had-different-trailers-for-people-of-different-races?r=US&IR=TAPPLE NIEUWIGHEDEN: OH! OF AH .... DE NIEUWE IPAD: PRIJZIG BEESTJE
De persconferentie van Apple, waarover al wekenlang geruchten de ronde deden, is dus afgelopen. Snel afgelopen, als we daaraan mogen toevoegen. Een echt grote buzz heeft de persco niet veroorzaakt op de sociale media. Vroeger brachten verschillende van de mensen die ik volg op Twitter als het ware live verslag uit van de presentatie, maar deze keer was het tamelijk stil. Of dit echter ligt aan de tanende belangstelling voor Apple, of de desinteresse voor Twitter, laat ik in het midden.

De persconferentie dus. Verrassingen waren er niet. Zoals verwacht werd de iPad Pro van 9,7 inch voorgesteld. Met Retina-display, A9-X chip en 12 P iSight camera. Als accessoires de Apple Pencil en het Smart Keyboard. Verkrijgbaar in 32 B zonder mobiele data voor 689 €, en €839 mét mobiele data. Prijzig, als je he tons vraagt, want dat geldt voor een 32 GB toestel! Je kan ook een 128 GB en 256 GB versie verkrijgen, maar daarvan vonden we de prijs niet meteen terug.
http://www.apple.com/benl/ipad/
DE APPLE PERSCONFERENTIE: DE NIEUWE IPHONE SE
Nog een 'nieuwigheid' die voorgesteld werd, was de iPhone SE. Opmerkelijk: geen nummer, geen iPhone 4, 5 of 6, gewoon SE, wat moet staan voor een krachtigere versie van een eerdere uitvoering van... tja, van wat,

De iPhone SE heeft een scherm van 4 inch (10 cm), 12 MP iSight camera met Live Photos, Touch ID en Apple Pay. Géén 3D Touch echter, het lange aanraken van het scherm dat extra functies oproept;

Het toestel is verkrijgbaar in 16 of 64 GB, vanaf €489. Waarnemers voegen daaraan toe dat Apple voor het eerst, gedwongen door de markt, een "goedkoop" toestel uitbrengt. Goedkoop is natuurlijk relatief. Het blijft een feit dat Apple nog altijd niet toelaat om een extra geheugen in zijn toestellen aan te sluiten via een SD kaart, waarbij de prijs van dat extra kaartje absoluut niet in verhouding staat met de meerprijs van een 64 GB toestel in vergelijking met een 16 GB toestel.
De persiflage op de tweede link vat alles samen.

Meer info bij Apple.
http://www.apple.com/pr/products/iphone/iPhone.html
https://t.co/DckLIlFbmy https://t.co/YzsI7muuUQENCRYPTIE: ENKELE UPDATES
Tijdens zijn presentatie van de nieuwe Apple-producten maandag herinnerde Tim Cook er nogmaals aan dat Apple achter zijn besluit blijft om het FBI niet ter wille te zijn, en geen speciale software wil maken om de encryptie op iPhones op te heffen. Waarnemers wijzen er in dit verband op dat Tim Cook als CEO een uitgesproken politiek profiel heeft.(1)

Met dit standpunt over encryptie, dat door sommigen anti-Amerikaans genoemd wordt en niet van patriottisme zou getuigen. Maar ook doordat hij uitgekomen is voor zijn geaardheid, en bovendien omdat hij ervoor gezorgd heeft dat Apple veel meer aandacht is gaan schenken aan zijn ecologische afdruk, en een groener beleid is gaan voeren.

Op het gebied van die encryptie van de iPhone een bericht waarvan je moeilijk kan beslissen of het goed of slecht nieuws is voor Apple. Normaal gezien had dinsdag de hoorzitting moeten doorgaan, waarin de rechter zijn standpunt zou moeten bepalen in de Apple-FBI zaak. Maar het FBI heeft uitstel gevraagd, omdat het naar eigen zeggen een andere manier gevonden heeft om in de iPhone 5C binnen te geraken.

Goed nieuws voor Apple, zou je kunnen zeggen, want nu moet het niet voor de rechter verschijnen en riskeert het geen zware boetes die ongetwijfeld gevolgd zouden zijn. Maar tegelijk ook slechts nieuws - want het betekent dat de iPhone 5C toch niet zo onkraakbaar is als eerst gedacht... (2)

Een tweede bericht ondermijnt het argument dat vaak door ordediensten aangehaald wordt als reden om achterdeurtjes in encryptie te bouwen -  namelijk om terrorisme tegen te gaan. Het blijkt namelijk dat "burner phones", toestellen met anonieme herlaadkaarten, gebruikt werden door de terroristen die de aanslagen in Parijs gepleegd hadden, geen ingewikkelde toestellen met encryptie. (3)
http://thenextweb.com/apple/2016/03/21/tim-cook-turned-apple-political-juggernaut/
http://www.engadget.com/2016/03/21/fbi-backs-off-apple-finds-another-way-into-iphone-5c/
http://arstechnica.co.uk/tech-policy/2016/03/paris-terrorist-attacks-burner-phones-not-encryption/APPLE PROBEERT MET ZIJN GEWETEN IN HET REINE TE BLIJVEN QUA PRIVACY
Nu kan je, in verband met privacy en encryptie, de vraag stellen: allemaal goed en wel dat Apple de nood aan privacy benadrukt en die wil beschermen door encryptie, maar hoe zit het met de gegevens die het zelf verzamelt? Want Apple verzamelt wel degelijk gegevens oer jou. Het hele nut van Siri bijvoobeeld is jou grondig te leren kennen, zodat het weet wat jij wenst. En dan is er nog het iAd adverteernetwerk, ook daar wordt informatie over de gebruiker vergaard, want adverteren en profilering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Welnu, Apple is daar heel gewetensvol in. In een interessant artikel bij Reuters wordt uitgelegd hoe elke beslissing over het verzamelen van de gegevens van de gebruikers genomen wordt door een triumviraat, en dat zij het vaak niet met elkaar eens zijn over wat kan en niet kan.

Tot nu toe was die houding van Apple lovenswaardig; het feit dat Apple zelfs bereid was om wat van zijn winst op te offeren (lees: geen advertenties te verkopen) om zo de privacy van de gebruiker te beschermen, was zelfs een marketing argument geworden. Maar het artikel wijst erop dat deze houding nu wel eens zou kunnen veranderen. De iPhone verkoopt niet meer zo vlot, en Apple schakelt meer over naar diensten zoals iCloud en Apple Music als voornaamste bron voor verdere groei. En dan zou het wel eens in de verleiding kunnen komen om alsnog meer de gegevens van de gebruikers ten gelde te maken.

Lees zelf de reportage waarin het triumviraat voorgesteld wordt.
http://www.reuters.com/article/us-apple-encryption-privacy-insight-idUSKCN0WN0BOEUROPA WIL EINDE MAKEN AAN GEO-BLOCKING
Je kent het probleem: bepaalde content van Netflix is (nog) niet beschikbaar voor jouw land, maar in de VS bijvoorbeeld wel. Of je wil een song aankopen bij eMusic, en je krijgt te zien dat die song niet beschikbaar is voor België. Geo-blocking heet dat, oftewel content blokkeren op basis van de geografische locatie. Uiteraard zijn de auteursrechten hier de boosdoener.

De EU vindt dat niet meer kunnen. De EU is één gemeenschap, en dus moeten rechtenhouders hun content aan de hele EU verkopen, en niet land per land. Volgens recente cijfers zegt 68% van digitale content providers dat zij gebruikers blokkeren uit andere EU-landen, en zou in 74% van alle licentie-overeenkomsten voor tv-content gevraagd worden dat deze praktijk toegepast wordt.

Bij Torrent Freak kan je dit rapport en enkele conclusies eruit nalezen (1). The Register van zijn kant ging na wat het zou betekenen voor Netflix, indien de EU zijn zin kan doordrijven en de praktijk van het geo-blocking een halt kan toeroepen. (2)
https://torrentfreak.com/68-of-digital-content-providers-geo-block-in-the-eu-160321/
http://www.theregister.co.uk/2016/03/21/contractual_barriers_behind_geoblocking_could_breach_eu_competition_rules_says_commission/CHROME EXTENSIES VOOR DE EDGE BROWSER?

Een van de grote voordelen die Firefox heeft boven alle andere browsers, is het feit dat je met extensies kan werken - kleine toevoegingen die een bepaalde taak mogelijk maken en de browser geschikt maken voor jouw persoonlijke behoeften. Extensies om tabblaadjes te kleuren bijvoorbeeld, of te groeperen, zodat ze duidelijker te herkennen zijn. Extensies om tekst te markeren op een pagina, om fragmenten uit te knippen en te kopiëren, enz.

De Edge browser had dat niet, maar daar komt verandering in. De eerste extensies zouden er binnenkort aan moeten komen, maar veel zijn dat er nog niet. Om ontwikkelaars aan te moedigen hun extensies ook voor de Edge browser te laten werken, heeft Microsoft nu aangekondigd dat er een tool onderweg zou zijn waarmee Chrome extensies geporteerd kunnen worden naar de Edge browser. Het is nog even wachten dus, maar we hebben goede hoop!
http://www.windowscentral.com/microsoft-plans-offer-tool-port-some-chrome-extensions-edge-browser
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/extensions-in-microsoft-edgeNIEUWSTE AI ROBOT ZOU DE GEEST VAN EEN 18-24 JARIGE MOETEN WEERGEVEN
Robots worden steeds vaker ingezet, daar hebben we het al over gehad. Zij kunnen via conversatie met de gebruiker bepaalde dingen doen, zoals een boeking maken. Zo heeft Facebook een eigen chatbot, "M", die je zou moeten beschouwen als je persoonlijke assistent.

Microsoft heeft nu een AI robot voorgesteld, dus een bot die zelf zou moeten bijleren uit de gesprekken die hij voert (Artificial Intelligence) en de antwoorden die hij krijgt. In dit geval kreeg de robot de persoonlijkheid aangemeten van wat een 18 tot 24 jarige tiener zou zeggen, meer bepaald een meisje. De robot kreeg dan ook de naam Tay mee.

Tay is bedoeld als amusement. Zij kan grappen vertellen, verhalen, kan games spelen, commentaar geven op foto's, je horoscoop voorlezen. Wil je zelf eens uittesten hoe dat voelt, met een "grappige" robot chatten, dan kan je het uitproberen op www.tay.ai. Je kan met Tay chatten op Kik, GroupMe of Twitter.

Meer bij Buzzfeed en engadget. Het blijkt echter dat Microsoft de bot al na enkele uren heeft moeten stilleggen. De bot begon namelijk racistische taal uit te slagen. Niet omdat hij zo geprogrammeerd had, maar de robot is nu eenmaal een artificiële intelligentie, en hij leerde van de interacties met de gebruikers - die dus blijkbaar racistisch waren.
https://www.tay.ai/
http://www.engadget.com/2016/03/23/microsofts-tay-ai-chat-bot/
http://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/microsoft-introduces-tay-an-ai-powered-chatbot-it-hopes-will#.ltnAZEe1o0
http://techcrunch.com/2016/03/24/microsoft-silences-its-new-a-i-bot-tay-after-twitter-users-teach-it-racism/FACEBOOK: WAARSCHUWING WANNEER IEMAND ANDERS DOET OF HIJ JOU IS
Verschillende bronnen melden dat Facebook momenteel werkt aan een tool die jou moet waarschuwen wanneer iemand zich voordoet als jou, met andere woorden jouw naam gebruikt en jouw profielfoto om een nieuwe account op te starten. De tool is sinds november in testfase, en is ondertussen live voor 75% van alle accounts.

Wanneer Facebook een duplicaat account ontdekt, zal het de eigenaar van de eerste, de originele account automatisch verwittigen. Die kan dan de imitator flaggen, zodat de Facebook die account manueel kan bekijken en desgewenst deleten.

De bedoeling hiervan is het pesten tegen te gaan. Zich voordoen iemand anders en in diens naam allerlei dingen te posten, wordt vaak gebruikt bij pesterijen, om die persoon in verlegenheid te brengen. Facebook doet erg zijn best om de gebruikers het gevoel te geven dat zij op Facebook veilig zijn. Zo zal het hulp bieden wanneer een gebruiker een naaktfoto van zichzelf ziet op de site, en zal het jou, bij het posten van een foto, even laten doorlopen of je wel goed weet wie jouw foto kan zien.

Meer bij The Verge en Mashable.
http://www.theverge.com/2016/3/23/11294386/facebook-imposter-account-detection
http://mashable.com/2016/03/22/facebook-impersonation-alert/#8MSd13Y9IgqYTWITTER TEST NU OOK STICKERS
Een van de dingen die populair zijn bij het jonge volkje, is het aanbrengen van stickers op foto's. Konijnenoren, braaksel, hartjes... je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een sticker van. Je bevestigt die op de foto, en stuurt die dan door naar je vrienden op bijvoorbeeld Snapchat.

Twitter wil nu uitproberen of zijn gebruikers daar ook voor gevonden zijn. Je zal dus binnenkort je foto kunnen bewerken, vooraleer die te posten. Maar er is meer: je zal ook kunnen zien wat andere gebruikers met die foto gedaan hebben. Wat dus waarschijnlijk zal gaan om een bekende foto, niet iets wat vers uit jouw camera komt.    

Volgens Re/Code kadert deze zet in de strategie van Twitter om zijn gebruikers aan te zetten meer foto's te posten. Een ander fenomeen dat in deze strategie past is het feit dat er, wanneer je een nieuwe tweet maakt vanop je mobiele toestel, niet langer je klavier te voorschijn komt, maar el je camerarol. Volgens Twitter krijgen tweets met afbeeldingen meer retweets en reacties.
https://recode.net/2016/03/22/do-you-like-stickers-twitter-wants-to-know/


 

  
 

 
 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop
*** Snapchat voor iedereen boven de 25: 'Wanneer moet ik mijn tetten laten zien?'
(verhelderend artikel over Snapchat)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/snapchat-voor-iedereen-boven-de-25-wanneer-moet-ik-mijn-tetten-laten-zien/article-longread-679645.html

*** Mobilock B.V.:Mobilock eerste fietsslot ter wereld met IOT-verbinding
http://www.mobilock.nl
http://prs.belgamediasupport.be/l/61354

*** Radiologen verslaan hun onderzoeken eender waar met spraakherkennende app en een webbrowser : E-health in de praktijk
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=52792&language=NL

*** "Oogjes dicht en snaveltjes toe", binnenkort leest Meneer de Uil ons weer voor uit de 'Fabeltjeskrant', maar dan in 3D
http://newsmonkey.be/article/64886


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.
- Johan Cruijff -

 
De nieuwe oogst


   
SCITECH DIGEST

Fan van de wetenschap, en altijd benieuwd naar nieuwe ontdekkingen waarbij een technische uitleg je niet afschrikt? Dan is deze site iets voor jou. Op de site worden links verzameld naar nieuwsartikels uit de hele wereld die over nieuwe evoluties en ontdekkingen gaan.
[Taal: ENG]
http://www.scitechdigest.net/?view=classic


60 WEBSITES MET GRATIS FOTO'S
Op zoek naar een foto voor je blog of voor een artikel? In deze blog posting van Sociale Media Slant vind je links naar meer dan 60 websites waar je foto's vindt die je gratis gebruiken mag.
[Taal: ENG]
http://socialmediaslant.com/free-images-blog-projects/


COMPUTERCLICHÉS
Filmmakers hebben niet altijd een realistisch beeld van de manier waarop een computer werkt. Dat mag blijken uit deze clichés die niet met de waarheid stroken, bijeen gesprokkeld door ZDNet.
[Taal: NL]
http://webwereld.nl/it-beheer/92766-8-verschrikkelijke-computercliches-uit-hollywood


MARCH IS FOR MAKERS: LAAT JE INSPIREREN!
Deze website brengt de hele maand maart gesprekken en tips om zelf creatief aan de slag te gaan en allerlei dingen te bouwen. Je vind er onder anderen een Raspberry Pi handleiding voor je eerste LED, een gesprek met Captain Brent Chapman die voortdurend allerlei hardware demonteert, enz.
Het brengt je handen aan het kriebelen!
[Taal: ENG]
http://marchisformakers.com/


CODENEWBIE: LEREN PROGRAMMEREN

Nog een tip voor wie zelf aan de slag wil gaan: deze website is het home van de podcast CodeNewbie. Begonnen als een wekelijkse Twitter Chat om mensen bij elkaar te brengen die willen leren coderen, is het uitgegroeid tot een community van programmeurs, van beginners tot gevorderden, die elkaar aanmoedigen. OM uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://www.codenewbie.org/


CODERDOJO BELGIË: JONG GELEERD...

Natuurlijk bestaan er ook in ons land, in onze eigen moedertaal, projecten die de mensen moeten aanmoedigen om aan de slag te gaan met programmeren. Coderdojo is zo'n project, en het richt zich exclusief tot jongeren. In vele steden in Vlaanderen worden gratis workshops georganiseerd voor jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar. Op de centrale website kan je zien wanneer er een CoderDojo bij jou in de buurt is.
[Taal: NL]
http://www.coderdojobelgium.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEOKIDS
Een website die volledig rond kinderen draait, met activiteiten voor binnen en buiten, met spelletjes maar ook leren. Echt actuele onderwerpen staan er niet meteen, e vindt er eerder tijdloze informatie om kids aangenaam, leuk en educatief bezig te houden.
[Taal: NL]
http://geokids.eu/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YUBBLER
Deze website wil op één platform verschillende activiteiten, bezienswaardigheden en horeca-gelegenheden samen brengen, die je normaal gezien bij verschillende websites moet gaan zoeken. Om uit te proberen!
[Taal: NL]
https://yubbler.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATUURFOTO'S

De natuur blijft indrukwekkend, niets is zo sterk als de natuur. Bij OneBigFoto.com vind je onder de tag natuurfotografie een prachtige reeks foto's van natuurfenomenen. Om van te genieten.
[Taal: ENG]
http://onebigphoto.com/category/nature-photography/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MEDIJATE
Deze website is een verzameling computerkunst. Bij elk verschillend onderdeel kan je via interactie andere beelden oproepen. Soms psychedelisch soms rustgevend. Maar altijd knap werk.
[taal: ENG]
http://www.larrycarlson.com/medijate/index2.htmBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Netflix voegt Vlaams en Waals aanbod samen
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/netflix-voegt-vlaams-en-waals-aanbod-samen
- Haal nu je gratis 10,33 GB aan SXSW-muziek af!
http://www.belgiancowboys.be/web/haal-nu-je-gratis-10-33-gb-aan-sxsw-muziek-af


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Meldingen kinderporno op internet verdubbeld
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4267946/2016/03/22/Meldingen-kinderporno-op-internet-verdubbeld.dhtml
  

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
-Hou draadloos een oogje in het zeil met Delta Dore
http://www.elektrozine.be/ez/article/9653/Hou-draadloos-een-oogje-in-het-zeil-met-Delta-Dore.html
- Verisure houdt een oogje in het zeil met SmartCam
http://www.elektrozine.be/ez/article/9587/Verisure-houdt-een-oogje-in-het-zeil-met-SmartCam.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Lanceert Apple de iPhone SE enkel om de Indische en Chinese markt te verleiden?
https://www.digimedia.be/News/nl/19379/lanceert-apple-de-iphone-se-enkel-om-de-indische-en-chinese-markt-te-verleiden.html
- Het platform Sortlist wil de Franse markt veroveren
https://www.digimedia.be/News/nl/19388/het-platform-sortlist-wil-de-franse-markt-veroveren.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 - USB Thief: ESET ontdekt ongewone malware die data steelt
http://computertaal.info/2016/03/24/usb-thief-eset-ontdekt-ongewone-malware-data-steelt/
- oCam 254.0: freeware programma om je bureaublad op te nemen
http://computertaal.info/2016/03/24/ocam-254-0-freeware-programma-om-bureaublad-op-nemen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple zet iOS 9.3-update stil voor oudere apparaten - update
http://tweakers.net/nieuws/109669/apple-zet-ios-93-update-stil-voor-oudere-apparaten.html
- De Nederlandsche Bank werkt aan prototype op blockchain gebaseerde DNBcoin
http://tweakers.net/nieuws/109705/de-nederlandsche-bank-werkt-aan-prototype-op-blockchain-gebaseerde-dnbcoin.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Studenten maken met Eightant platform voor kotbazen
http://datanews.knack.be/ict/studenten-maken-met-eightant-platform-voor-kotbazen/article-normal-683467.html
- Veelvuldig gebruik sociale media verhoogt kans op depressie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/veelvuldig-gebruik-sociale-media-verhoogt-kans-op-depressie/article-normal-683055.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- De iPhone SE is de goedkoopste iPhone ooit, maar waarom?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-iphone-se-is-de-goedkoopste-iphone-ooit-maar-waarom
- Overschat Musk zichzelf nu niet? Hij bouwt de tweede grootste fabriek ter wereld
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/overschat-musk-zichzelf-nu-niet-hij-bouwt-de-tweede-grootste-fabriek-ter-wereld
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIPS VAN HANS: 12 HARDWARE-TIPS VOOR EEN SUPERSNELLE PC
Na een aantal jaar heeft iedere pc merkbaar last van slijtage. De systeemkast wordt erg heet, de harde schijf blijft maar ratelen en programma's starten tergend langzaam op. Tijd om je handen uit de mouwen te steken! Met onderstaande tips draait je computer weer als een zonnetje.
http://computertotaal.nl/pc/12-hardware-tips-voor-een-supersnelle-pc-67674

TIPS VAN HANS: ZO GA JE VEILIG ONLINE OP EEN OPENBAAR WIFI-NETWERK
Onderweg of op reis willen we vaak graag het internet. Een openbaar netwerk is dan natuurlijk erg handig, want het is gratis en makkelijk te vinden. Maar daar hangen ook risico's aan vast. Hoe zit dat precies en vooral: hoe wapen je jezelf hiertegen?
http://computertotaal.nl/internet-thuis/veilig-online-op-openbaar-wifi-netwerk-69344

TIPS VAN HANS: VERLOS JE PC VAN OVERTOLLIGHEDEN
Kaspersky Cleaner is misschien wel een eenvoudigste gratis schoonmaakprogramma op het net. De tool brengt je computer in tiptop vorm in letterlijk twee muisklikken.
http://www.zdnet.be/download/178348/verlos-je-pc-van-overtolligheden


TIPS VAN HANS: BELGISCHE SPEURDERS MOGEN STIEKEM COMPUTERS HACKEN
Speurders van het Belgische gerecht mogen volgens een wetsvoorstel heimelijk inbreken op smartphones, computers en tablets van verdachten, al hebben ze daar wel toestemming van een rechter voor nodig.
http://www.zdnet.be/nieuws/178377/belgische-speurders-mogen-stiekem-computers-hacken


TIP: PROBLEEM MET SYSTEEMGEHEUGEN EN GECOMPRIMEERD GEHEUGEN
Een tip die ik onder alle voorbehoud meegeef - voor mij heeft het in mijn individele geval gewerkt. Wat was het probleem? Mijn Windows 10 laptop was met momenten erg traag. Ook bijvoorbeeld bij het opslaan van documenten in Office duurde het heel lang voor hij de lijst met mappen toonde, waar ik een document kon opslaan.
Na wat naspeuren kwam ik op een tip die aanraadde om Superfetch uit te schakelen. Dat is een tool die vaak gebruikte bestanden in het RAM geheugen laadt. Misschien werkt die tool bij andere computers goed, maar bij mij nam die een groot deel van het geheugen in.
Zo heb ik de tool uitgeschakeld:
- druk op de windows-toets + R
- tik in services.msc
- druk op Enter
- In het scherm dat nu verschijnt ga je in de lijst op zoek naar Superfetch. Klik rechts en zorg ervoor dat je bij "Opstarten" kiest voor handmatig of uitgeschakeld, en vervolgens op Stoppen.
De eerste keer dat programma's ingeladen worden, zullen zij misschien wat trager opstarten. Maar de algemene werking van je pc zal veel sneller zijn - althans dat is mijn ervaringç
Meer informatie o.a. in dit hulpforum
http://www.9lives.be/forum/hardware/1029723-hoe-extreem-processor-gebruik-te-stoppen-w10.html


TIPS VAN HANS: VLAAMSE STUDENT ONTDEKT PRIVACYLEK IN FACEBOOK
Een Belgische student heeft een groot privacy-lek ontdekt in Facebook. Het sociale netwerk heeft het probleem opgelost en beloonde de student voor zijn vondst.
http://www.zdnet.be/nieuws/178236/vlaamse-student-ontdekt-privacylek-in-facebook


TIPS VAN HANS: INSTALLEER OF REPAREER WINDOWS ZONDER USB-STICK OF DVD
Als je systeem kuren vertoont, kan een verfrissing van de installatie wonderen doen. Wie geen herstelpartitie heeft kan dankzij deze tool toch aan de slag zonder speciale usb-stick of Windows-dvd.
http://www.zdnet.be/download/178275/installeer-of-repareer-windows-zonder-usb-stick-of-dvd/


TIPS VAN HANS : GOOGLE BRENGT BRUEGEL-SCHILDERIJEN TOT LEVEN
Wat gebeurt er wanneer je technologie en kunst combineert? Het resultaat is te bewonderen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
http://www.zdnet.be/nieuws/178305/google-brengt-bruegel-schilderijen-tot-leven

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen en Hans voor de vele tips.
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FLASHGAP: WAT IS ER ALLEMAAL GEBEURD?
Een app voor de partybeesten - die de volgende dag zich afvragen wat er in 's hemelsnaam de vorige avond egebeurd is. Je creëert een gedeelde fotoalbum met je vrienden, en kan daarna via hun foto's zien wat er allemaal gebeurd is - ook toen jij niet meer echt nuchter was!
https://www.flashgap.com/


PAPERPLANE SMART LAUNCH 1.0


Windows 7/8/10 - freeware
Dit is een gratis launcher programma, waarmee je vanop je desktop dingen kan lanceren zoals op een iPad. Zo krijg je toegang tot je meest gebruikte apps, een recent bestand openen, een URL van een website bezoeken, enz.
http://itigic.com/


COLA: BOODSCHAPPEN IN BALLONNEN (IOS)
Een slimmere manier om tekstberichten te versturen, dat is wat deze app voor de iPhone belooft. Zo zou je met de Cola Bubbles geen eindeloze conversatie meer moeten voeren om uit te vinden wanneer jij en je vriend tijd hebben om af te spreken, maar gewoon een bubble met daarin de opties die jou passen, waarop hij kan antwoorden, en de afspraak meteen in je agenda kan. Of in plaats van een boodschap te sturen naar je afspraak om te melden dat je te laat bent omdat je in een file zit, en even later nog eens te moeten sms'en omdat je nog altijd in die file zit, kan je je locatie delen met iemand gedurende 15? 30 of 60 minuten.
Een uitgebreide bespreking bij TEchCrunch.
http://techcrunch.com/2016/03/10/cola-ios/
https://itunes.apple.com/us/app/cola-messenger/id1038896138?mt=8


BRAVA READER


Windows - 43,5 MB - freeware
Dit is een vervanger voor de Adobe Reader. Je kan PDF-bestanden lezen, de vergrootglas functie gebruiken, documenten doorzoeken, en je krijgt een preview van de volgende pagina's.
http://infograph.com/brava


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen,
als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.
- Johan Cruijff -