Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/6/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 946 van 19/3/2016Gegroet lezer,

Verleden week vertelde ik over de vele vogels in de tuin - en wat voor plezier het is om die bezig te zien, te herkennen, en op te volgen. Er blijkt een nieuwe gast te zijn in de tuin: een heuse torenvalk. Een triviaal gegeven in de grote wereld van de tech, maar in onze kleine tuin... een hele gebeurtenis :)

Veel uiteenlopend tech nieuws deze week. Een nieuwe malware voor de Mac, de discussie over Adblockers opnieuw aangewakkerd, wat berichtjes over VR, .... Genoeg lectuur om even zoet te zijn. Haal er een tasje koffie bij. En als je zelf voor een raam zit dat op de tuin uitgeeft: happy bird-spotting!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE ZAL DE PAGERANK SCORES MINDER ZICHTBAAR MAKEN
In een interessant artikel schrijft Danny Sullivan van SearchEngineLand over het feit dat Google in de volgende weken Pagerank niet meer duidelijk zichtbaar zal aanbieden in bijvoorbeeld een knoppenbalk. En dat hij daar heel blij over is, omdat PageRank eigenlijk een pest was voor het internet.

In 2000 bracht Google de eerste versie uit van zijn Google Toolbar voor Internet Explorer. In die toolbar zat een klein balkje dat PageRank heette, en waarmee je de PageRank score kon bekijken van elke website die je bezocht. Hoe groener de balk, hoe hoger de score.

PageRank geeft eigenlijk alleen maar weer hoeveel websites naar jouw website verwijzen. Het is geen verwijzing naar kwaliteit. En het heeft er dus toe geleid dat heel wat link-spam ontstaan is. Mensen die een commentaar geven op een artikel, enkel en alleen om in dat commentaar een link naar hun website te kunnen plaatsen. Mensen die andere mensen vragen om een link naar hun website te plaatsen, zelfs al heeft die helemaal niets met jouw onderwerp te maken.

En toen bracht Google zijn eigen Chrome browser uit, waarbij je ook kon zoeken vanuit het adresvenster. De Google toolbar was niet meer nodig, en dit leidde tot het verdwijnen van de PageRank score. Het is nu herleid tot wat het vroeger was: één van de factoren die mee bepalen hoe hoog een website scoort in de Google zoekresultaten. En hopelijk zal die hele link-spam nu verdwijnen...

Interessante lectuur bij SearchEnginLand.
http://searchengineland.com/rip-google-pagerank-retrospective-244286OPERA BROWSER NU OOK MET INGEBOUWDE ADD-BLOCKER
De discussie over het feit of het netjes is om advertenties te blokkeren in de artikels die je leest, en zo auteurs als het ware broodrooft, gaan we hier niet meer voeren. Wel de discussie of het netjes is wat de adblockers zélf met de advertenties doen, namelijk wie zij toelaten en wie niet.

Aanleiding voor de discussie is het feit dat er een nieuwe versie uit is van de Opera browser, waarin een ad-blocker ingebakken zit. En dat het whitelisten van websites van wie de advertenties wél getoond worden, volledig door jou bepaald zal worden.

Andere adblockers gebruiken hiervoor namelijk hun eigen lijsten, en laten zelfs bepaalde sites tegen betaling op die lijsten toe, wat de hele zin van een adblocker eigenlijk ondergraaft. In plaats van de gebruiker te verdedigen, parasiteren zij op de uitgevers.

Dat Opera deze whitelist volledig onder controle laat van de gebruiker, is iets dat we alleen maar kunnen toejuichen. Volgens Opera zelf zouden pagina's dankzij deze ad-blocking plug-in tot 40% sneller laden. Reden om de nieuwe versie uit te proberen?

Meer bij Fortune, The Register en Opera zelf.
http://fortune.com/2016/03/10/opera-ad-blocking/
http://www.opera.com/blogs/desktop/2016/03/native-ad-blocking-feature-opera-for-computers/
http://www.theregister.co.uk/2016/03/10/opera_adds_adblocking_browser_firm_lives_off_ads/MICROSOFT BRENGT TOOL UIT OM EVERNOTE CONTENT NAAR ONENOTE TE BRENGEN
Evernote, de handige tool om notities bij te houden en in notabeken te stoppen, verschilt niet echt veel van OneNote. Met dit verschil dat Evernote echt universeel is, bruikbaar op alle mogelijke toestellen (inbegrepen Android tablet of smartphone, Mac en Windows computer) terwijl OneNote toch nog altijd meer verweven is met Outlook.

Of moeten we zeggen "was"? In maart 2014 bracht Microsoft OneNote uit voor de Mac. In februari 2015 maakte het de Windows versie volledig gratis. Dit zorgde ervoor dat het aantal OneNote-gebruikers stilaan begon te stijgen - hoe meer het universeler werd, losgekoppeld van de traditionele Windows-omgeving.

Anderzijds gaat het met Evernote niet zo goed. De tool is en blijft prachtig (en ikzelf ben er een grote fan van, gebruik het dagelijks!), maar als bedrijf haalt Evernote onvoldoende geld op om de aandeelhouders tevreden te kunnen stellen. Het voortbestaan van EverNote zou dus wel eens in gevaar kunnen komen.

Een feit waarvan Microsoft dankbaar gebruik maakt - de een zijn dood is de ander zijn brood, nietwaar? Het brengt daarom een tool uit waarmee je gemakkelijk je Evernote notities kan overzetten naar OneNote. Hiervoor moet je wel uitgaan van een pc die Windows 7 of later aan boord heeft, en waarop Evernote geïnstalleerd is.

Uitgebreide instructies en een filmpje hoe je tewerk moet gaan vind je bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2016/03/11/microsoft-launches-onenote-importer-tool-for-evernote-users/
https://blogs.office.com/2016/03/11/make-the-move-from-evernote-to-onenote-today/HOLOLENS TECHNOLOGIE AL GEBRUIKT DOOR NASA
Je kon al eerder lezen dat wij, wanneer je ons vraagt welke technolotie ons het meeste begeestert, AR (augmented reality) of VR (virtual reality), wij resoluut voor AR kiezen. Enerzijds is het het meest praktische, omdat het een laag is boven de werkelijkheid, en je dus gewoon de werkelijkheid kan blijven zien, en je niet tegen een paal opdondert. Maar anderzijds omdat AR zoveel mogelijkheden opent voor nieuwe toepassingen, buiten games.

Het blijkt nu dat het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA al gebruik maakt van AR, via de HoloLens technologie. Eind verleden jaar werden er twee headsets met deze technologie opgestuurd naar het ruimtestation ISS. En in februari werden de eerste gesprekken via Skype gehouden.

Volgens Yahoo werden voor dit experiment twee modussen uitgewerkt voor Remote Expert Mode headset. Enerzijds een modus waarbij de astronauten deskundig advies krijgen van een expert via Skype, wanneer zij een herstelling of andere taak moeten uitvoeren die veel kennis vraagt. En anderzijds de Procedure Mode, waarbij een holografische laag gelegd over de werkelijkheid waardoor instructies glashelder worden voor de astronauten die met gevoelige apparatuur moeten omgaan.

Meer bij Yahoo. Bij Informaticien vind je ook een filmpje.
http://www.informaticien.be/index.ks?page=news_item&id=21981
http://news.yahoo.com/hololens-goes-international-space-station-023411166.htmlALGORITME MAAKT VAN URENLANGE VAKANTIEVIDEO'S KORT FILMPJE MET HOOGTEPUNTEN
Ach, hebben we niet allemaal al eens zuchtend de filmpjes moeten bekijken van familie of vrienden, die echt supersaai waren, met enkel landschappen, kerken, bergen, en nog meer landschappen? Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology begrijpen jouw pijn. Zij weten hoe vervelend dit kan zijn, en hebben nu een algoritme ontwikkeld dat uit een reeks vakantiefilmpjes automatisch een korte trailer met de hoogtepunten kan samenstellen.

Hoe? Volgens Pressetext kijkt het algoritme naar factoren zoals de plaats van opname, de artistieke waarde van aparte frames. En het blijkt te werken ook: volgens het artikel zou het systeem uit een hoop beelden, maar liefst 26,5 uren lang, van een reis door het zuiden van de VSS, een clip van 38 seconden hebben kunnen samenstellen, met daarin de hoogtepunten van de vakantie.

Een super slimme technologie. Die ons heel wat tijd kan besparen. Tijd, die we dan weer kunnen verbeuzelen door... urenlang naar het scherm van onze Facebookpagina te staren, naar het leven van anderen te kijken, zonder zelf iets concreet te ondernemen?

BIj Pressetext meer uitleg, en ook een voorbeeld van een dergelijk filmpje.
http://www.pressetext.com/news/20160314003GOOGLE DOCS: EEN NIEUWE OUTLINE TOOL, EN PUBLICEREN ALS EPUB
Twee nieuwigheden deze week bij Google Docs. Om te beginnen een "outline" tool. Die geeft je, in een balk links, een overzicht van je document. Heb je gewerkt met titels en subtitels, dan is dat overzicht uiteraard simpel en automatisch aan te maken voor Google.

Maar heb je dat niet gedaan, dan is er nog geen probleem, zo belooft Google. Want Google meent automatisch te kunnen ontdekken wat de logische indeling is van je werk. En klopt het niet of niet helemaal, dan kan je deze headers nog altijd zelf bewerken of verwijderen.

Deze samenvatting zal het gemakkelijk moeten maken om doorheen je document te fietsen, ook wanneer je die op een klein scherm zoals van een Android smartphone bekijkt. Wanneer je begint te scrollen op je mobiele toestel, dan zal er een navigatie icoontje automatisch verschijnen. Tik je dat aan, dan krijg je de structuur van het document te zien, en kan je gemakkelijk van sectie naar sectie springen.(1)

Google heeft nog een andere nieuwigheid, en die is echt ook wel interessant. Voortaan kan je je documenten ook exporteren als .epub bestand. Daarmee behouden zij hun formattering, net zoals een .pdf bestand wanneer iemand anders het document bekijkt. Het grote verschil is wel dat bij ePub de tekst automatisch aangepast wordt aan het scherm van de lezer, en een .pdf bestand niet. Meer lees je bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/google-docs-ges-new-outline-tool-2016-03/
http://thenextweb.com/apps/2016/03/07/can-now-export-google-docs-files-e-books/MICROSOFT: AI WORDT OPEN SOURCE
Verschillende berichten vandaag vanuit de Microsoft stal. Om te beginnen het feit dat Microsoft het AIX platform nog deze zomer open source zal maken. Dat is het platform waarop Microsoft zijn AI of Artificial Intelligence projecten test.

AIX maakt gebruik van een Java versie van Minecraft, plus extra code. Met andere woorden: Minecraft wordt als speeltuin gebruikt om artificial intelligence uit te testen en steeds verder te leren.

AI is de voorbije weken niet uit het nieuws weg te slagen geweest, door de ophefmakende wedstrijd tussen man en machine, met name de heersende kampioen in het super moeilijke strategische game GO, de Zuid-Koreaan Lee Sedol, tegen de AI machine AlphaGo van Google. In een partij van 5 games heeft de machine er nu 3 op zijn palmares staan, maar Lee Sedol is er toch in geslaagd om één wedstrijd te winnen.

Het AIX platform van Microsoft zal verkrijgbaar zijn voor Windows, Linux en OS X. Meer bij Ars Technica.
http://www.theverge.com/2016/3/13/11184328/alphago-deepmind-go-match-4-result
http://arstechnica.com/gaming/2016/03/microsoft-minecraft-aix-artificial-intelligence/VOORTAAN GAMEN VIA VERSCHILLENDE PLATFORMAN
Een tweede bericht uit de Microsoft hoek zal vooral de gamers veel plezier doen. Want Microsoft heeft aangekondigd dat het Crosss-Network Play zal ondersteunen. Dat wil concreet zeggen dat je voortaan niet enkel games kan spelen die gemaakt zijn voor de Xbox One en Windows 10, maar ook games op andere platformen, online multiplayer netwerken zoals dat dan heet.

Het eerste game dat Cross-Network Play zal ondersteunen is Rocket League. Het is nu aan de ontwikkelaars van de games om ook hun game aan dat protocol aan te passen.

Microsoft heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zijn ambitie is dat Minecraft spelers op alle mogelijke platformen op een mooie dag samen zouden kunnen spelen, of liever: bouwen aan de online wereld. Het is nu afwachten of Sony het voorbeeld van Microsoft gaat volgen, zodat je ook vanop je PlayStation het kan opnemen in games tegen mensen die op een Xbox spelen.

Meer bij Eurogamer.
http://www.eurogamer.net/articles/2016-03-14-microsoft-will-allow-xbox-one-games-to-connect-with-ps4-playersSKYPE VOOR HET WEB KAN NU BELLEN NAAR MOBIELE TELEFOONS
En als afsluiter van het Microsoft nieuws een bericht over Skype, de voice / Video communicatietool van Microsoft.  De Skype-versie voor het web heeft namelijk verschillende nieuwe functies gekregen, waarmee de webversie niet meer zoveel verschilt van de aparte software.

Zo kan je nu met de webversie ook gewone mobiele telefoons en vaste lijnen bellen, niet enkel andere Skype-gebruikers. Je kan niet-Skype gebruikers gemakkelijk uitnodigen en invoegen in een conferentiegesprek, er komen meldingen van Skype, en je kan YouTube video's in Skype bekijken.

Waar Skype-naar-Skype gesprekken gratis zijn, moet je voor gesprekken naar vaste lijnen en mobiele nummers wel betalen. Wil je dus een dergelijk gesprek opstarten vanuit de browser, dan moet je een abonnement hebben of een Skype krediet. Is dat het geval, dan moet je gewoon inloggen in je Skype account, op het tabblaadje met de telefoon klikken, een bestemmeling kiezen en het nummer draaien.

TechCrunch wijst erop dat deze verbeteringen welkom zijn, nu Skype steeds meer concurrentie krijgt van concurrenten zoals Slack. Dat laatste startte ooit als een chat-omgeving voor mensen die aan een project samenwerken, maar heeft nu ook video toegevoegd aan zijn aanbod.

Een uitgebreide bespreking met foto's bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/03/14/skype-for-web-upgraded-now-supports-dialing-mobile-phones-and-landlines-and-more/
http://blogs.skype.com/2016/03/14/skype-for-web-now-call-mobile-phones-and-landlines-plus-so-much-more/GEVEN MENSEN EIGENLIJK ÉCHT OM PRIVACY?
In een heel interessante discussie van de tech podcast Daily Tech News Show gingen Tom Merritt, Molly Wood en Patrick Beja deze week nader in op de vraag of we echt wel om onze privacy geven, of enkel zeggen dat we erom geven, maar er niet naar handelen.

Een recente studie van onderzoeksbureau Pew (mei 2015) bracht aan het licht dat meer dan 90% van alle ondervraagde volwassenen zei te vinden dat het belangrijk is te weten wie informatie over hen verzamelt en welke informatie dat is. 31% gelooft dat de overheid en telefoonmaatschappijen in staat zijn om hun info veilig te bewaren. 38% gelooft dat van kredietkaartmaatschappijen. 91% heeft echter recent geen enkele maatregel genomen om te verhinderen dat hun telefoon getraceerd wordt of hun surftochten op het web.

Een andere studie van Gigya (oktober 2014) waarbij 4.000 inwoners van de VS en het VK ondervraagd werden, stelt dat 60% van de ondervraagden Twitter, Facebook of Google gebruikt om in te loggen op andere sites. 46% gelooft dat die bedrijven hun data zullen verkopen. 42% gelooft dat sites content zonder hun toestemming zullen posten. En 40% is bezorgd zijn vrienden te spammen.

Met andere woorden: we zijn ons met zijn allen heel duidelijk bewust van het feit dat Facebook, Google en andere bedrijven ons traceren, commerciële data verzamelen om die te verkopen. Maar anderzijds doen we er niets aan. Dat is net hetzelfde als geloven dat er een probleem is met de opwarming van de aarde, maar ondertussen rustig met de auto naar de bakker blijven rijden.

Tegelijkertijd is het feit dat de burger bezorgd is over zijn privacy een verkoopsargument geworden, waarop Apple gretig inspeelt in het FBI-proces. Het bedrijf wil zich profileren als een verkoper van niet te kraken telefoons. Het is trouwens niet de enige speler die van encryptie een verkoopsarguemnt maakt. Facebook, Google en Whatsapp zullen allemaal hun encryptie verhogen. De boodschappendienst Telegram, die enkel versleutelde boodschappen brengt, heeft 100 miljoen gebruikers. Google gaat er prat op dat nu 75% van zijn verkeer versleuteld is.

En tegelijkertijd moeten we vaststellen dat mensen gemak boven veiligheid kiezen. Adblockers worden wel gebruikt, maar dat is omdat we advertenties vervelend vinden, niet omdat we niet willen dat ze ons traceren, want dan zouden we met zijn allen Noscript gebruiken of Privacy Badger.

Een heel interessante discussie. In de shownotes van de uitzending vind je links naar de verschillende studies en artikels rond dit onderwerp.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oY2XMRtMlaBEujRfmD2cy7x1F-amg-OXQSqhL3qUqmQ/pubhtml?gid=647098057&single=true
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2712-save-the-puppy-yes-no/
http://feeds.soundcloud.com/stream/252058673-dtns-dtns-2712-save-the-puppy-yes-no.mp3APPLE LAAT NIEUW AD FORMAAT TOE IN NEWS APP
Het bedrijf uit Cupertino heeft altijd smalend naar Google verwezen als een adverteerbedrijf dat jouw privacy lustig verkwanselt aan de adverteerders. Apple wint zijn geld met de verkoop van producten, niet met de verkoop van jouw privacy, dat was het motto. Maar toch lijkt Apple de glibberige helling van de reclame-inkomsten op te gaan.

In zijn News app zullen adverteerders namelijk een adverteerformaat kunnen gebruiken voor gesponsorde artikels. Die zullen wel een vermelding "sponsored" moeten dragen, maar het artikel zou gewoon tussen de rest van de content staan. Tegenstanders zullen hierbij wellicht steigeren, omdat die vermelding er in veel te kleine lettertjes staat, en de gebruiker niet meteen zien kan dat het om reclame gaat.

Momenteel kunnen uitgevers gesponsorde content naar Apple News uploaden, maar moeten die nog als native content vermelden in de metadata.

O, en hadden wij al verteld dat Apple 30% van de adverteerinkomsten als commissie opstrijkt?

Meer bij Business Insider en Vanity Fair
http://www.vanityfair.com/news/2016/03/apple-news-opens-to-publishers
http://uk.businessinsider.com/apple-news-sponsored-content-coming-2016-3?r=US&IR=TGOOGLE: ANALYTICS 360 SUITE
Deze week heeft Google een tool uitgebracht voor bedrijven, om de statistieken van het webbezoek en de adverteercampagnes gemakkelijk te kunnen meten en campagnes te coördineren.

Google Analytics 360 Suite combineert Google Analytics Premium, Adometry en Google Tag Manager voor bedrijven, met drie nieuwe producten: Audience Center 360 voor het beheer van data, OPtimize 360 waarmee je A/B testen kan uitvoeren, en Data Studio 360 voor het visueel voorstellen van data en analyses.

Data Studio maakt gebruik van de samenwerkingstechnologie van Google Docs, in combinatie met data analyics van BigQuery, aldus TechCrunch. De vier nieuwe producten zijn momenteel in beperkte bèta-test. Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/03/15/google-announces-analytics-360-suite-for-enterprise-marketers/UBER: FAMILIEPROFIELEN, OP ALGEMENE AANVRAAG, EN EEN ALTERNATIEF IN BRUSSEL
In de VS is de alternatieve vervoersdienst Uber ondertussen flink ingeburgerd. En op algemene aanvraag werd er nu een slimme optie aan toegevoegd: een familieprofiel. Je kan een profiel aanmaken waarbij je zegt dat je voor bepaalde personen de rit zal betalen, en dat zij een Uber taxi kunnen bestellen op jouw rekening. Wat uiteraard handig is voor gezinnen, waar Pa en Ma willen dat hun tieners veilig thuis geraken, en daarvoor grif geld over hebben. Maar ook voor bedrijven is dit handig, want zo kunnen zij Uber ritten bestellen met centrale facturatie. Meer hierover bij Uber zelf (1).

Ondertussen blijft de concurrentie, met name de échte klassieke taxi's, niet stilzitten. Deze week werd een initiatief voorgesteld van de Brusselse taximaatschappij Taxis Verts, waarbij je echt een taxirit kan delen. Taxi-poolen dus. Wanneer je een taxi bestelt, en je wil je rit delen met iemand anders die toch ook die richting uit moet, dan kan je dat aangeven. Je kan daarbij ook voorwaarden stellen, zoals dat je geen al te praterige medepassagier wil. Of, en dat is ook handig, als vrouw kan je bijvoorbeeld vragen dat er enkel een andere vrouw met jou je taxi kan delen. Meer hierover bij Digimedia.

Het is eigenlijk wel heel positief dat innovatieve diensten zoals Uber vastgeroeste sectoren wakker schudden en ook daar innovatie veroorzaken...
https://newsroom.uber.com/family-profiles/
https://www.digimedia.be/News/nl/19359/de-brusselse-taxis-verts-dienen-uber-van-antwoord-met-de-splyt-app.htmlNIEUWE GEVAARLIJKE MALWARE ONTDEKT VOOR IOS: ACEDECEIVER
Er bestaan geen zekerheden meer. Vroeger kon je, wanneer je een Mac of iPhone had, er zeker van zijn dat je nooit of nooit malware of virussen op je toestel zou krijgen. En dat je Windows-gebruikers, die het ene na het andere virus moesten slikken, daarmee fel kon uitlachen.

Die tijd is echter voorbij. Het WIndows OS is veel veiliger geworden, en grote virusaanvallen, die over de hele wereld slachtoffers maken, zijn de laatste tijd niet meer gesignaleerd. Daarentegen duiken steeds vaker berichten op over malware die gericht is tegen iOS toestellen.

Bij de vorige malwares voor iOS ging het vaak om malware die op het toestel van het slachtoffer geïnstalleerd werd doordat er misbruik gemaakt werd van een certificaat. AceDeceiver echter gebruikt een nieuwe methode: het maakt gebruik van een fout in het DRM beschermingsmechanisme (FairPly) om kwaadwillende apps te installeren op iOS toestellen, ongeacht of die nu gejailbreakt zijn of niet.

De juiste technische uitleg kan je nalezen bij Palo Alto Networks en Fortune.
http://fortune.com/2016/03/16/malware-infect-apple-iphone-ipad/
http://researchcenter.paloaltonetworks.com/2016/03/acedeceiver-first-ios-trojan-exploiting-apple-drm-design-flaws-to-infect-any-ios-device/
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
ALIVECOR ZOU EERSTE ÉCHT MEDISCHE HARTTOEPASSING NAAR DE APPLE WATCH BRENGEN
We hebben er al eerder op gewezen dat Apple wel een Apple Health project heeft, waarbij jouw medische gegevens op je smartphone bewaard worden, net zoals je je tickets op je iPhone kan bewaren. Maar dat die Health eigenlijk erg beperkt is, omdat het vooral om fitness gegevens gaat, niet echt medische gegevens. Om die te verzamelen en analyseren, en als het ware doktertje te spelen, moeten alle onderdelen door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) goedgekeurd worden, zowel de sensoren die de informatie verzamelen als de software die hem analyseert.

Het blijkt nu echter dat er een eerste door het FDA goedgekeurde toepassing onderweg is. Het gaat om hartsensor van startup AliveCor. Het bedrijf heeft namelijk de goedkeuring gekregen voor een knoopvormige sensor, die in het horlogebandje van de Apple Watch geïntegreerd moet worden. Je zou dan de sensor kunnen aanraken, hun symptomen in de iPhone of Watch inspreken, en de app zou dan onmiddellijk een analyse kunnen maken van je hartslag en die mailen naar je arts.

Momenteel heeft AliveCor al de FDA goedkeuring voor het algoritme voor de instant ECG analyse, maar het accessoire voor de Watch band is nog niet goedgekeurd. Interessant detail: een van de toplui van AliveCor is Vic Gundotra, de man die voorheen bij Google een topman was, en verantwoordelijk voor Google+.

Meer bij Re/Code.
http://recode.net/2016/03/16/medical-startup-alivecor-bakes-heart-monitor-into-apple-watch-poaches-two-googlers-for-exec-team/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een cynicus is iemand die overal de prijs
en nergens de waarde van kent.
-Oscar Wilde-

 
De nieuwe oogst


 HET WOORDENBOEK VAN DE SOCIAL MEDIA
Weet jij wat een Twitter Canoe is? Had je al gehoord van Newsjacking? Of van Net Promotor Score? Met de komst van de social media zijn er ook verschillende nieuwe termen ontstaan, die het functioneren en bepaalde gevolgen van de media omschrijven. Handig om eens even door te nemen!
[Taal: ENG]
https://blog.hootsuite.com/the-2015-social-media-glossary-207-essential-definitions/


HEB JIJ FAMILIE IN DE VS?

Dankzij een partnerschap tussen Geneanet en RootsPoint kan je voortaan ook de gegevens doorzoeken van de U.S. volkstelling 1940 (132 miljoen personen) en de Engelse volkstelingen 1841-1901. Hierdoor kan je nu via de website van Geneanet zoeken of je familieleden hebt in de VS of het VK. Gewoon je familienaam invullen volstaat.
[Taal: NL]
http://nl.geneanet.org/fonds/individus/rootspoint/?niveaux_2=rootspoint%231940+U.S.+Census


WAT ALS... JE HET NIEUWS IN 360° KON BEKIJKEN?
BBC Click 360 zal de geschiedenis ingaan als de eerste tv-episode van BBC Click, die volledig in 360° opgenomen wordt. Dat wil zeggen dat je tijdens de hele uitzending zelf via cursor of het aanraken van je scherm zelf het gezichtspunt van de camera bepaalt. Intrigerend!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=c3zeH-YEHkE


CODERLEVEL: BEN JI EEN GOED PROGRAMMEUR?
Denk jij dat jij goed code kan schrijven? Op deze website kan je je programmeer talent uittesten. Gratis en voor niks. Het enige wat het je kost is misschien een deuk in je zelfvertrouwen...
[Taal: ENG]
https://www.coderlevel.com/


SUNSED: EASY BLOGGING

Wil je een blog schrijven, maar zijn de bestaande Content Management Systemen zoals Wordpress, Blogger of Drupal te ingewikkeld voor jou? Dan is Sunsed misschien iets voor jou. Een heel simpele interface, geoptimaliseerd voor het mobiele toestel, een interface die je aandacht niet afleidt, en exact genoeg opties om je tekst te formatteren.
[Taal: ENG]
https://www.sunsed.com/


CLOUDCONVERT:BESTANDEN OMZETTEN
Deze website laat je toe om een bestand van het ene formaat om te zetten in het andere formaat. Het resultaat kan je trouwens ook in je Dropbox, Google Drive of One Drive opslaan. Er worden meer dan 214 formaten ondersteund. (tip: Wim W)
[Taal: ENG]
https://cloudconvert.com/


GOOD TUTORIALS: HANDLEIDINGEN

Een enorme verzameling handleidingen in deze collectie. Heel veel Photoshop uiteraard, maar er zijn dan ook veel effecten die je daar kan aanbrengen. De tips worden regelmatig bijgevuld, dus dat is een redelijk positief punt.
[Taal: ENG]
http://www.good-tutorials.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEX.BE
Dit is een zoekmachine voor wettelijke documenten. Er wordt gezocht in de Belgische wetgeving en de rechtspraak, via verschillende officiële bronnen zoals het Belgisch Staatsblad enz.
[Taal: NL]
https://lex.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KINDERZOEKMACHINE
De nieuwe Jouwzoekmachine wil een zoekmachine zijn speciaal op de maat van kinderen. De content wordt geselecteerd en gescreend, en aangepast aan de leeftijd van het kind. De zoekmachine werd enkele maanden geleden ook al in Nederland gelanceerd, en staat daar nu al op 80% van de lagere scholen als zoekmachine.
[Taal: NL]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2595774
http://jouwzoekmachine.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSBRIEF EUROPEES CONSUMENTENCENTER
Voortaan kan je je inschrijven op deze nieuwsbrief, die je nieuwtje brengt over de bescherming van de gebruiker. De nieuwste wetgevingen en veranderingen worden uitgelegd. (Tip: Aline)
http://www.eccbelgie.be/02-nl-s85501.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRUEGEL IN 360°

Google mag dan al de boeman zijn die zich meester wil maken van al onze gegevens, maar deze zoekgigant heeft toch ook wel enkele prachtige projecten op cultureel, sociaal en medisch gebied. Zoals het project om de internaut vanuit zijn luie zetel musea te laten bezoeken.
Nu kan je ook de werken van Bruegel bekijken in 360° - gewoon in je browser, of met je smartphone die je in Google-cardboard stopt.
[Taal: NL]
https://www.google.com/culturalinstitute/bruegel/


VRIJDAG MULTIMEDIA: "GONE"
De trailer van deze nieuwe film opent enorme perspectieven. Want een film in VR is enorm ingewikkeld - het maken ervan, maar ook het bekijken. Want jij bepaalt het standpunt, welke speler je volgt in een scène, maar past dat wel in het beeld dat de scenarist heeft willen creëren?
Je kan het uittesten met deze trailer van de film Gone. Meer hierover lees je bij The Next Web. Om de trailer te bekijken heb je wel de Milk VR app nodig.
https://milkvr.com/
https://milkvr.com/view/fyjelb4AUk5
http://thenextweb.com/insider/2016/03/15/samsungs-vr-thriller-will-change-way-film-directors-manufacture-fear/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MATTIA INSOLERA

Deze fotograaf is specialist in documentaires, maar dan wel in beelden met een emotie. Foto's die je niet onberoerd laten, die ook telkens een verwijzing naar de geschiedenis in houden, naar wat was.
[Taal: ENG]
http://www.mattiainsolera.net/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Deze nieuwe Nike schoen strikt automatisch je veters.
http://www.belgiancowboys.be/technology/deze-nieuwe-nike-schoen-strikt-automatisch-je-veters
-  De wielersport ontwaakt: techno koersvervalsing, hoe werkt dat
http://www.belgiancowboys.be/technology/de-wielersport-ontwaakt-techno-koersvervalsing-hoe-werkt-dat

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Paus Franciscus maakt zijn debuut op Instagram
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4264480/2016/03/16/Paus-Franciscus-maakt-zijn-debuut-op-Instagram.dhtml
- Nieuwe fitnesstrend in China: dunner dan een A4'tje
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4264313/2016/03/16/Nieuwe-fitnesstrend-in-China-dunner-dan-een-A4-tje.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- ISE: Crestron lanceert 15 inch smart home-monitor
http://www.elektrozine.be/ez/article/9790/ISE-Crestron-lanceert-15-inch-smart-home-monitor.html
- Bowers & Wilkins pimpt geluid Volvo S90
http://www.elektrozine.be/ez/article/9801/Bowers-Wilkins-pimpt-geluid-Volvo-S90.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- VR headset van Sony zal €359 kosten
https://www.digimedia.be/News/nl/19363/vr-headset-van-sony-zal-359-kosten.html
- 9 Belgen op 10 worden geconfronteerd met foutieve commerciële informatie op het internet
https://www.digimedia.be/News/nl/19335/9-belgen-op-10-worden-geconfronteerd-met-foutieve-commerciele-informatie-op-het-internet.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Windows Password Recovery Tool
http://computertaal.info/2016/03/17/review-windows-password-recovery-tool/
- Duitsland: Geen backdoors meer in ICT apparatuur
http://computertaal.info/2016/03/18/duitsland-geen-backdoors-meer-ict-apparatuur/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EC: geo-blocking kan in strijd zijn met mededingingsregels
http://tweakers.net/nieuws/109473/ec-geo-blocking-kan-in-strijd-zijn-met-mededingingsregels.html
- Twitter houdt vast aan huidige limiet voor aantal tekens in tweets
http://tweakers.net/nieuws/109471/twitter-houdt-vast-aan-huidige-limiet-voor-aantal-tekens-in-tweets.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Resto.be neemt Tablebooker over
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/resto-be-neemt-tablebooker-over/article-normal-679973.html
- Gerecht gaat stiekem computers doorzoeken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gerecht-gaat-stiekem-computers-doorzoeken/article-normal-679385.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Op welke media adverteer je het best? Dit onderzoek toont effect van combinatie radio-online
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/op-welke-media-adverteer-je-het-best-dit-onderzoek-toont-effect-van-combinatie-radio-online
- Belgische ondernemers lanceren eerste uitzendbureau voor 50-plussers en gepensioneerden
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/jonge-ondernemers-starten-het-eerste-uitzendbureau-voor-50-plussers-en-gepensioneerden
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
De tips van Hans: Zet keyloggers buiten spel
Zemana AntiLogger beveiligt je systeem op kernel-niveau tegen keyloggers, zodat zelfs de hardnekkigste malware wordt gestopt.
http://www.zdnet.be/download/176858/download-zemana-antilogger/?spMailingID=8646076&spUserID=MTI2OTIyNjAzOTg5S0&spJobID=881113021&spReportId=ODgxMTEzMDIxS0


De tips van Hans: Sprookje leert kinderen programmeren
Hoe kan je kinderen op jonge leeftijd al warm maken voor computertaal? Schrijfster Linda Liukas kwam met Hello Ruby: een boek bevolkt met sprekende pinguïns en cupcakes bakkende robots.
http://www.zdnet.be/nieuws/178111/sprookje-leert-kinderen-programmeren/?spMailingID=8646076&spUserID=MTI2OTIyNjAzOTg5S0&spJobID=881113021&spReportId=ODgxMTEzMDIxS0 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

NETWORK DATA: INFO OVER JE VERKEER

Win10 app - $1,39 met gratis probeerversie
Deze app voor Windows 10 geeft je informatie over het verkeer op jouw netwerk. Je ziet data over upload en download, waarbij je kan kiezen om alle data te bekijken, of die van een bepaalde periode (laatste maand, week, dag, uur).
De app heeft ook een live tegeltje waardoor je de info in het Startmenu kan bekijken.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/network-data/9nblggh5q6l7


HIBOO: ECHTE REAL TIME MESSAGING!
iOS
Wellicht ben jij net als wij: vooraleer je een boodschap verstuurt moet je nog eerst wat typo's verbeteren, en wellicht wat woorden veranderen om de boodschap de juiste toon te geven. Maar wil jij liever gevaarlijk leven, en je correspondent echt in real time laten zien wat jij tikt, dan is deze nieuwe app, Hiboo, iets voor jou. Geen maskers meer!
http://www.hiboo.co/
https://itunes.apple.com/app/hiboo-real-time-messenger/id969841318


GREENSHOT: HANDIGE SCREENSHOTS

Met deze tool voor je desktop krijg je extra mogelijkheden wanneer je een schermafdruk wil maken: je kiest een deel van het scherm of het hele scherm, of een bepaald deel van het scherm. Je kan daarna de schermafdruk ook van tekst voorzien, of die opslaan, afdrukken in de formaten .jpg, .bmp, .gif en .png.
http://greenshot.org/


RUFUS: BOOTABLE USB MAKEN
Windows all - freeware
Dit is een klein progje dat je helpt om een opstartbare of bootable USB flash drive aan te maken op bijvoorbeeld een USB dongle. Een lifesaver voor noodgevallen dus.
http://fileforum.betanews.com/detail/Rufus/1386108183/1


AML PAES: ORGANIZER
Windows all - 29$
Dit progje is een organizer voor de notities die je maakt of dat nu gewone tekstbestandjes zijn, web pagina's, paswoorden, e--mails, urls.
http://fileforum.betanews.com/detail/Aml-Pages/1179358926/1
http://www.amlpages.com/


VRIJDAG APPDAG: LASTPASS
De nieuwe versie van LastPass bevat two-factor authentication, is beschikbaar voor Android, iOS, Windows Phone, en ondersteunt elke TOTP dienst. Bij Engadget een bespreking.
https://blog.lastpass.com/2016/03/lastpass-authenticator-makes-two-factor-easy.html/
http://www.engadget.com/2016/03/16/lastpass-authenticator/


VRIJDAG APPDAG: PROTONMAIL
Encryptie is het buzzwoord van de laatste weken, vooral door de patstelling tussen Apple en de FBI. Iedereen wil voortaan versleutelde mail, en met ProtonMail word je op je wenken bediend. De app bestaat voor iOS en Android.
Bij TechCrunch vind je een uitgebreide bespreking.
http://techcrunch.com/2016/03/17/protonmails-encrypted-email-service-exits-beta-adds-ios-android-apps/
https://protonmail.com/blog/launch/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hij die zegt: "Misschien heb ik het wel bij het verkeerde eind, maar..."
gelooft niet dat een dergelijke mogelijkheid kan bestaan.
-Kin Hubbard-