Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/3/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 945 van 12/3/2016Gegroet lezer,

Een voorwoord dat geschreven wordt met zicht op een zonovergoten tuin. Krokussen wit en paars, knoppen aan de takken van de struiken, en vogeltjes die voorzichtig de stukjes brood komen oppikken op de voederplek. Vinken, mussen, merels, roodborstjes, en zelfs af en toe een ekster en een prachtige gaai.

Heerlijk, om toch een stukje natuur vlak voor het raam te hebben, en de seizoenen zo van nabij mee te maken. Het moet niet altijd het computerscherm of het tv-scherm zijn om schoonheid verwondering te vinden...

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.AMAZON KAMPIOEN VAN IOT IN DE HUISKAMER?
We hebben het al eerder gehad over de populariteit van de Echo, een toestel van e-commerce gigant Amazon waaraan je gesproken commando's geeft om allerlei dingen te doen. Je kan een pizza bestellen, het licht aan- of uitdoen, het laatste nieuws laten voorlezen. Het toestel ligt enorm goed in de markt en is echt bruikbaar: sinds zijn lancering in 2014 kreeg het al meer dan 33.000 reviews, die het toestel bijna allemaal vijf sterretjes gaven.

Die Echo krijgt er nu twee broertjes bij. Enerzijds is er de Amazon Tap. Dat is een draagbare versie van de Echo, die op batterijen werkt en Dolby luidsprekers ingebouwd heeft. Het heeft bluetooth en WiFi, en een batterij waarmee je 9 uren muziek kan maken (3 weken in stand-by). Dit toestel moet $130 gaan kosten.

Anderzijds is er de Echo Dot, die $90 kost. Die heeft een microfoon, die altijd luistert, WiFI en Bluetooth, maar geen luidspreker. De bedoeling hiervan is dat je die op je eigen luidsprekers aansluit, want dat was iets wat vele gebruikers gevraagd hadden: zij vinden de Echo wel leuk, maar houden liever van de klank van hun eigen luidsprekers. Dit toestelletje zorgt daarvoor. Je kan ook verschillende Dots in je huis plaatsen, zodat je in elke kamer voice commando's geven kan, om je Nest thermostaat bijvoorbeeld hoger of lager te zetten. De Echo zou trouwens binnenkort ook met de Honeywell thermostaat gaan werken.  Je kan echter niet aan de Dot in één kamer vragen om iets te doen in een andere kamer, waar ook een Dot hangt.

Maar met deze toestelletjes is Amazon alvast goed op weg om de huiskamer te veroveren, en langs een omweg de kampioen van het Internet of Things te worden. Een uitgebreid artikel over de Dot en Tap bij TechCrunch (1) en The Verge (2)
http://www.theverge.com/2016/3/3/11148624/amazon-alexa-nest-honeywell-thermostat-control
http://techcrunch.com/2016/03/03/amazon-adds-the-130-tap-and-the-90-dot-to-the-echo-family/INTEGRATIE VAN SPOTIFY IN FACEBOOK MESSENGER
Het is Facebook er alles aan te doen om van zijn Messenger een echte bestemming te maken. Zit je niet in Facebook, dan zou je in Messenger moeten zitten, en daarmee moet, voor Facebook althans, het hele internet ophouden. Je nieuws moet je er halen, je video's, en nu ook je muziek. Want Spotify zou nu geïntegreerd worden in het mobiele messaging platform.

Heb je een iOS of Android toestel, dan zal je je Spotify songs of speellijstjes rechtstreeks kunnen delen binnen een chatbox. Onder het tabblad "More", waar je ook bijvoorbeeld een ritje met Uber kan bestellen, zit er nu een nieuwe "Spotify" button. Die opent dan meteen je Spotify app, zodat je kan zoeken naar songs. Vind je een bepaalde song leuk, dan kan je die via Messenger versturen. Klikt er iemand op die song, artiest of playlist in zijn Messenger, dan zal op zijn toestel Spotify geopend worden, en kan hij de muziek beluisteren.

Spotify verstevigt daarmee toch zijn terrein, als je het ons vraagt. Het moet het opnemen tegen andere streaming diensten zoals Pandora, Apple, Google, maar is er toch in geslaagd om bijna 30 miljoen betalende abonnees te hebben. Eerder had het ook al een deal gesloten met Amazon, waardoor de dienst geïntegreerd is in de Amazon Echo en je je speellijstjes via de Echo kan beluisteren.

Meer bij Geekwire.
http://www.geekwire.com/2016/spotify-becomes-first-music-platform-integrate-facebook-messenger/INSTAGRAM VERBIEDT "ADDME" LINKING NAAR ANDERE SOCIELE MEDIA
Pavel Durov, de oprichter van versleutelde boodschappendienst Telegram, kwam tot de vaststelling dat je op Instagram niet langer een "add-me" link kan leggen naar andere sociale netwerken, zoals Snapchat of zijn eigen Telegram, om mensen uit te nodigen je daar te volgen.

Hij tweette hierover, en TechCrunch contacteerde Instagram om een bevestiging hiervan te krijgen. En die dienst liet weten dat het geen fout is: je kan nog naar een website of blog verwijzen, maar niet naar een ander sociaal netwerk. De links werden volgens Instagram zelden gebruikt, en die add-me is niet de manier waarop Instagram bedoeld was te werken.

Moeten we hier nog bij zeggen dat Instagram eigendom is van Facebook, en dat Facebook liefst hebt dat jij enkel in zijn ommuurde tuintje komt spelen?
http://techcrunch.com/2016/03/03/instagram-starts-blocking-deeplinking-to-other-social-media-profiles/VOOR HET EERST MACS DOELWIT VAN RANSOMWARE
Ransomware begint een heuse plaag te worden. Bij deze bijzonder venijnige vorm van malware slagen hackers erin om de data van een harde schijf te versleutelen, en eisen zij een losgeld (vandaar de term 'ransom' ware), zoniet kan de gebruiker nooit meer zijn data gebruiken. Onlangs was er nog een hospitaal in de VS het slachtoffer van dergelijke malware - het heeft veel geld moeten betalen vooraleer het terug toegang kreeg tot zijn data. In die tijd moest het alle gegevens van de patiënten manueel bijhouden, en moest het zelfs patiënten doorsturen naar andere hospitalen.

Tot nu toe waren het exclusief Windows toestellen die het doelwit waren van dergelijke afpersers, maar nu blijkt voor het eerst dat ook de Mac doelwit is van ransomware aanvallen. Beveiligingsexperten van Palo Alto Networks stuurden het bericht de wereld in dat Macs besmet werden via een populaire BitTorrent client, Transmission. Hackers hadden de website van de makers van deze software gekraakt en er een besmette versie gezet, die via de automatische update tot bij de Mac-gebruikers geraakt was.

Het hele verhaal lees je bij VentureBeat en bij Ars Technica. Het benadrukt in elk geval het belang van het zelf bijhouden van een eigen back-up, op een off-line media. Met andere woorden: je maakt een back-up naar bijvoorbeeld een externe harde schijf, en koppelt die dan los van je computer. Zo kan een malware zoals deze ransomware zich niet automatisch naar die externe schijf verspreiden.
http://www.reuters.com/article/us-apple-ransomware-idUSKCN0W80VX?feedType=RSS&feedName=technologyNews
http://arstechnica.com/security/2016/03/first-mac-targeting-ransomware-hits-transmission-users-researchers-say/?comments=1FACEBOOK KONDIGT WORDPRESS PLUG-IN AAN WAARMEE JE INSTANT ARTICLES KAN AANMAKEN
Verleden week hadden wij het uitgebreid over AMP, Accelerated Mobile Pages, een initiatief van Google om nieuws (en later ook e-commerce pagina's) sneller te laten weergeven op mobiele toestellen. We vertelden er toen ook bij dat er een Wordpress plug-in bestaat waarmee nieuwsmedia hun postings kunnen aanpassen aan AMP.

Uiteraard kon Facebook niet achterblijven. Dit sociale netwerk wil zijn eigen Instant Articles promoten, eveneens een systeem om nieuwsartikels sneller te zien op je mobiele toestel... maar waarbij het wel de bedoeling is dat de bezoeker innen het ommuurde tuintje van Faceboo blijft hangen.

Ook Facebook kondigt nu aan dat het een plug-in uitgebracht heeft waarmee nieuwsmedia heel simpel Instant Articles kunnen maken. Toegegeven, het is een open-source plug-in, maar het blijft nog altijd een manier om mensen binnen Facebook te houden.

Meer lees je bij Niemanlab.
http://www.niemanlab.org/2016/03/facebook-releases-a-wordpress-plugin-that-lets-publishers-easily-create-instant-articles/VOORTAAN OOK SKYPE'N VANUIT ONEDRIVE
Verleden week vertelden wij je dat je ook vanuit de online samenwerkingstool Slack een gesprek kan opstarten. De Microsoftdiensten, die eigenlijk het best geschikt zijn voor integratie van een Skype-gesprek, bieden nu die mogelijkheid ook.

Voortaan kan je immers in Office Online en in OneDrive een Skypegesprek opstarten. De aankondiging komt er nadat Microsoft in oktober aankondigde dat je dat al zou kunnen vanuit Office Online en Outlook.com.

Je zal dus met je vrienden kunnen chatten of een (video)gesprek kunnen voeren, terwijl je tegelijkertijd de content van online mappen kan bekijken, of documenten bewerkt in Word, Excel, PowerPoint of OneNote.

Concreet betekent het dat, wanneer je Skype opstart vanuit OneDrive, de bestanden geopend worden in Office Online. De interface van Messenger verschijnt aan de rechterkant van je scherm. Bovendien zal de chat geschiedenis gekoppeld worden aan het document, zodat je die ook terug kan bekijken wanneer je volgende keer het document opent.

Wedden dat er heel wat bloopers gaan ontstaan als gevolg van deze mogelijkheid?

Meer bij TechCrunch
http://techcrunch.com/2016/03/07/you-can-now-use-skype-from-onedrive-and-office-online/DATINGSITE TINDER LAAT JE VRIENDEN KOPPELEN
De datingsite Tinder is enorm populair - gewoon omdat het zo simpel is om profielen te bekijken en te selecteren. Niet geïnteresseerd? Even swipen, en je keuze is genoteerd.

Nu heeft Tinder nog een leuke nieuwigheid bedacht. Het is nog in testfase, maar het lijkt echt wel iets mooi. Want algoritmes kunnen veel, heel veel, maar het blijven machines. Jij kent je vrienden en hun voorkeuren beter - of je denkt dat althans.

Wel, voortaan kan je die kennis van de voorkeuren van je vrienden in de praktijk omzetten. Voortaan zou je namelijk een "share" button moeten vinden wanneer je naar potentiële matches kijkt op Tinder. Klik je daarop, dan krijg je een link die je kan met een vriend kan delen via sms. De vriend kan dan dit profiel bekijken, en links of rechts swipen om te laten weten of hij geïnteresseerd is of niet.

De link wordt wel on-the-fly aangemaakt, en is geen permanente link. Hij verdwijnt nadat iemand er 7 keer op geklikt heeft, of na 72 u. Dat maakt het dus zinloos om de link via sociale netwerken te delen.

Maar hoe zit het met de privacy? Wanneer iemand een profiel aan jou doorstuurt, en jij swipet daarop naar rechts, om aan te geven dat je die persoon wel ziet zitten, zal jouw profiel verschijnen in de lijst met aanbevelingen van die andere persoon. Wil je dat niet, wil je gewoon niet dat jouw profiel gedeeld wordt met anderen, dan kan je dat in je profiel uitschakelen via Discovery Settings.
http://mashable.com/2016/03/04/tinder-share-profiles/#Txm1vf2Mw8qu
http://blog.gotinder.com/post/140454426416/play-matchmaker-on-tinderYOUTUBE STIMULEERT CONTENT VAN VROUWELIJKE CREATORS
Dinsdag was het Vrouwendag, en dan is het mooi om even een initiatief in de schijnwerpers te zetten van YouTube. De videosite van Google heeft namelijk twee acties ontplooid die vrouwelijke stemmen op het platform onder de aandacht brengen.

Het eerste initiatief is een samenwerking met de VN. Het gaat om een partnerschap van een jaar lang, waarbij vrouwelijke Top videomakers op YouTube benoemd worden tot "Change Ambassadors". Zij zullen samenwerken met de VN om content te maken die gelijkheid tussen de seksen moet promoten.

Het tweede initiatief is een globaal productieprogramma in de YouTube Spaces dat vrouwen zowel voor als achter de camera moet plaatsen. Momenteel zijn er al 50 video's waarin de problemen van emancipatie besproken worden in dit Spaces project. Daarbij werd er telkens op toegezien dat een vrouw de creative director was, zodat de video genomen werd vanuit een vrouwelijk perspectief. De video's kan je vanaf dinsdag bekijken op het YouTube Spaces channel.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLPqWNbjaIHQdKhvoPj8dGDQG-nwFSRk-z
http://www.fastcompany.com/3057385/most-innovative-companies/youtube-boosts-female-content-creators-with-two-new-initiativesNU OOK AMP PLUG-IN VOOR DRUPAL
We hadden het enkele weken geleden over AMP of Accelerated Mobile Pages, een initiatief van Google waaraan iedereen kan meedoen en dat mobiele pagina's sneller wil leveren bij de gebruiker. Toen vertelden we erbij dat er reeds een plug-in bestaat voor WordPress, zodat je, wanneer je gebruik maakt van een blog op Wordpress.com, of zelf een eigen WordPress host, eveneens gebruik kan maken van Drupal.

Nu kunnen we eraan toevoegen dat er ook voor Drupal 8, een ander populair content management systeem, een module uit is die AMP ondersteunt. Later deze maand zou er ook een module uitkomen voor Drupal 7.

Wat het systeem doet is content aanmaken die in AMP HTML eruit komt. Er is dus een AMP module, een AMP thema en een PHP bibliotheek. Meer lees je bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/drupal-8-module-for-amp-released-in-beta-2016-03/IS PEEPLE, EEN APP DIE MENSEN PUNTEN GEEFT À LA YELP, EEN GOED IDEE?
De app Peeple, verkrijgbaar voor iPhones en iPads, wordt door velen controversieel genoemd. Want wat je daarbij doet is mensen beoordelen, een beetje zoals je bij Yelp restaurants beoordeelt.

Het is de bedoeling dat je zo beter kan beslissen wie je in dienst neemt, met wie je zaken doet, uitgaat, wie je buren zullen zijn, wie de leraar van je kinderen zal worden, enz. Lijkt op het eerste zicht een goed idee, want je wil toch wel graag weten met wie je te doen hebt, niet?

Er zitten enkele addertjes onder het gras. Want in zijn oorspronkelijke versie van Peeple ontbraken enkele veiligheidsinstellingen, die het heel gemakkelijk maakten om deze tool te gebruiken voor misbruik, mensen te pesten  of zelfs cyberwraak. Eens iemand over jou een slechte review schrijft, is het haast onmogelijk dit terug van het internet te krijgen.

Daarom werd een nieuwe versie uitgebracht, waarbij ingebouwd werd dat mensen jou niet mogen reviewen zonder jouw toestemming. En een review zal enkel gepubliceerd worden met jouw toestemming. Negatieve reviews kunnen verborgen worden. En je mag enkel een review posten onder je eigen naam.

Al iets beter, maar toch... Lees meer bij CBS News.
http://www.cbsnews.com/news/peeple-the-yelp-for-people-app-launches/DE APPLE-FBI ZAAK: ENKELE LOSSE NOTITIES
De zaak waarbij het Amerikaanse FBI vraagt aan Apple om speciale software te schrijven om de beveiliging van een iPhone 5C te omzeilen, blijft nog altijd duren. Enkele van de laatste evoluties om je op de hoogte te houden.

Om te beginnen is er Daniel Kahn Gillmor die in een blogposting op de website van American Civil Liberties Union zegt dat het FBI gemakkelijk de zichzelf-vernietigende functionaliteit op het toestel kan omzeilen, zonder de hulp van Apple. Met andere woorden: wat nu gebeurt, met de rechtzaak tegen Apple, is een testcase rond encryptie. (1)

NBC News komt dan weer af met een peiling die het hield onder Amerikanen, waarbij gevraagd werd of zij vonden dat Apple het FBI moest bijstaan, en die speciale code moest schrijven. 47% vond dat Apple dat niet moet doen, 42% vind van wel (2).

Reuters heeft het over een wetgeving die in de maak zou zijn in de VS, waarbij tech bedrijven in de toekomst beboet kunnen worden indien zij weigeren om versleutelde data te ontsleutelen (3)

Zo. Nu kan je even wat bijlezen :)
http://www.aclu.org/blog/free-future/one-fbis-major-claims-iphone-case-fraudulent
http://www.nbcnews.com/tech/apple/americans-divided-whether-apple-should-help-fbi-nbc-news-wsj-n535021
http://www.reuters.com/article/us-apple-encryption-legislation-idUSKCN0WB2QC?feedType=RSS&feedName=technologyNewsANDROID N - WORDT HET NUTELLA?
Redelijk onverwacht heeft Google een developer preview uitgebracht van de volgende versie van zijn Android besturingssysteem. Na Lollypop, Marsmellow moet het nu een snoepje zijn met een N, en velen gokken op Nutella. Wat veel interessanter om weten is, is natuurlijk wat voor nieuwigheden deze versie brengt, en hoe je het kan uittesten.

Dat laatste blijkt in elk geval veel gemakkelijker te zijn dan bij vorige versies het geval was. Voor het eerst zal je de preview kunnen OTA (over the air) downloaden, en wel via de website g.co/androidbeta (1). Google benadrukt wel dat dit een preview is, bestemd voor ontwikkelaars en niet voor de gewone eindgebruiker, want die kan nog problemen tegenkomen in het gebruik ervan.

Wat is er nieuw? Om te beginnen split-screen multitasking: je zal twee apps naasts elkaar kunnen openen. Video apps zullen ook beeld-in-beeld kunnen ondersteunen. Dat is iets dat je al langer kon doen bij de iPad.

Verder werd er wat gesleuteld aan de meldingen. Voortaan zouden apps ook kunnen toelaten dat je rechtstreeks vanuit een melding een antwoord geeft. Het aan/uitzetten van bepaalde instellingen zoals Wi-Fi en Bluetooth heeft een nieuwe vormgeving gekregen - zij zijn voortaan te zien als een kleine rij met icoontjes bovenaan het meldingen gedeelte, iets wat lijkt op wat Samsung doet met zijn TouchWiz, maar dan kleiner.

Een complete beschrijving van Android N vind je bij The Verge. TechMeme verzamelde alle artikels met meer informatie.
http://g.co/androidbeta.
http://www.theverge.com/2016/3/9/11183890/android-n-developer-preview-split-screen-google-surprise
http://www.techmeme.com/160309/p17#a160309p17GOOGLE HELPT JE MET "DESTINATIONS" OM JE VAKANTIE TE PLANNEN
Het lijkt een trend - nieuwigheden worden tegenwoordig eerst uitgebracht voor mobiele toestellen, alhoewel het om taken gaat die je meestal best vanachter een échte computer doet. Zoals bijvoorbeeld je vakantie plannen - het lijkt ons logischer dat je dat rustig doet met een laptop of desktop, zodat je op groot scherm comfortabel alles kan lezen, notities maken, multitasken, enz.

En toch brengt Google nu een nieuwigheid uit in zijn zoekmachine, die je voorlopig alleen op de mobiele versie vindt. Het gaat om het toevoegen van het woord "destination" of "vacation" in combinatie met een geografische locatie. Dan krijg je (meestal) een aparte fiche te zien, waarbij Google toeristische informatie verzameld heeft over bezienswaardigheden, het weer, tickets enz. Zelfs de mogelijke reiswegen worden getoond, gebaseerd op de reisdata die Google ondertussen in zijn bezit heeft.

Wij zeggen wel "meestal", want het blijkt niet altijd te werken. Het is immers informatie die Google zelf uitzoekt, en niet automatisch door een algoritme laat bepalen. Momenteel zijn er 201 steden met gecureerde reiswegen.

Het is nu af te wachten of sites zoals Booking.com of andere reis- en hotelsites dit niet op hun kracht gaan nemen, en Google betichten van unfaire concurrentie...

Een uitgebreide bespreking bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/3/9/11179832/destinations-on-google-travel-feature-launches

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!PROJECT BLAID VAN TOYOTA GEEFT BLINDEN EEN RADAR
Wanneer je Toyota zegt, dan denk je aan auto's. Maar deze fabrikant vervaardigt heel wat andere dingen, denk bijvoorbeeld ook aan naaimachines. En nu ook een toestel dat de blinden moet helpen om hun weg te vinden.

Het gaat om een wearable, een toestel dat de blinde of slechtziende op de schouders draagt, en dat gebruik maakt van camera's die de omgeving kunnen herkennen en de blinde vertellen (met een luidspreker en een vibrerende motor) hoe hij moet gaan.

De beelden van de camera's worden geïnterpreteerd door software, die bijvoorbeeld trappen herkend, muren, deuren, en zo de blinde doorheen deze hindernissen moet geleiden. Het toestel zou vooral bedoeld zijn om blinden binnenshuis te begeleiden, en zou een aanvulling zijn op blinde-geleidehonden, de witte stok en GPS toestellen die nu gebruikt worden.

Een positief bericht. Eerder had ook Microsoft al aangekondigd dat het een headset ontworpen heeft dat gebruik maakt van locatie en navigatie data gecombineerd met bakens in stedelijke omgevingen, om zo blinden en slechtzienden de weg te wijzen in steden. Het zou de mobiliteit van deze mensen enorm vergroten!

Bij BBC vind je een filmpje dat de wearable van Toyota demonstreert.
http://www.bbc.com/news/technology-35753978

 


 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedopZo maak je een einde aan die stalkerige Instagram-advertenties
http://newsmonkey.be/article/64502

Computer kan zien of mensen zich vervelen (tipi: Aline)
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160224133411.htm

Is het misleidend adverteren wanneer je een foto vanuit een bepaald perspectief neemt?
http://petapixel.com/2016/02/16/real-estate-photo-illegal-false-advertising/

Gewoon om er zeker van te zijn dat u het Dinospel in Google Chrome kent...
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2630451/2016/02/27/Gewoon-om-er-zeker-van-te-zijn-dat-u-het-Dinospel-in-Google-Chrome-kent.dhtml

Nieuwe soort WiFi gebruikt 10.000 keer minder energie, zodat jij langer toekomt met jesmartphone (tip: Aline)
http://www.sciencealert.com/this-new-type-of-wi-fi-uses-10-000-times-less-power-so-your-phone-won-t-die-all-the-time

Mensen die alles delen op Facebook? Ze kunnen er misschien niets aan doen
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160309_02173029/te-veel-delen-op-facebook-het-is-de-schuld-van-je-brein
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als mensen het met me eens zijn, voel ik altijd dat ik ongelijk moet hebben.
-Oscar Wilde-

 
De nieuwe oogst


 YOUTUBE ALTERNATIVE: ZOEK HET EENS ELDERS!
Je moet niet altijd naar YouTube trekken om een filmpje te vinden. Er zijn heel wat andere sites die je leuke en interessante content brengen. Deze website verzamelde verschillende links - maar wij moeten je wel waarschuwen: sommige daarvan zijn wel gedateerd.
[Taal:ENG]
http://www.youtubealternative.com/


POSTSECRET: GEHEIMEN

Deze website is een initiatief waarbij mensen aangemoedigd worden om anoniem op een postkaart een geheim te delen, dat zij nog nooit aan iemand verteld hebben. De resultaten zijn vertederend, ontroerend, maar ook onthutsend...
[Taal: ENG]
http://postsecret.com/


MAAK ZELF JE EIGEN ERROR-MELDING
Er was een tijd dat er geen dag voorbijging zonder dat je een foutmelding kreeg op je computer. Met de jaren is dat gelukkig verbeterd, en een errormelding zal je nog zelden zien. Maar voor het geval dat...kan je op deze website een eigen errormelding aanmaken naar eigen smaak, en dan downloaden.
[Taal: ENG]
http://atom.smasher.org/error/


ETYMOLOGY DICTIONARY
Een Etymologisch woordenboek bevat geen definities van woorden, maar het zijn verklaringen van wat de woorden betekenen, en hoe zij 600 of 2000 jaar geleden klonken. Het lijkt ons dat het een erg onvolledig woordenboek is, maar kenners zullen dit ons wellicht kunnen bevestigen of verbeteren.
[Taal:ENG]
http://www.etymonline.com/index.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ARCHEONET
Deze website werd in 2005 opgericht als portaalsite over archeologie en erfgoed in Vlaanderen. Het is geen initiatief van de overheid, wel van enkele enthousiaste erfgoedvrijwilligers. En zij verdienen een pluim: 11 jaar na oprichting is de site nog altijd actief, en blijft zijn actueel nieuws brengen.
[Taal: NL]
http://www.archeonet.be/7


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FOODBAG
Er bestaan verschillende webdiensten waar je een pakket kan bestellen met de ingrediënten voor de maaltijden van jouw gezin voor de hele week. Deze nieuwe dienst beweert zich te onderscheiden door het feit dat hij ook Vlaamse gerechten in zijn assortiment brengt. Om dus uit te proberen :)
[Taal: NL]
http://www.foodbag.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GINSCRIPTION - GINS UITPROBEREN
Gin is een heel trendy drankje geworden. En er zijn heel wat merken gin, met elk hun eigen smaak. Welke past het beste bij jou? Dat kan je natuurlijk alleen maar weten, wanneer je ze uitprobeert.
Deze webdienst wil je met de verschillende soorten gin kennis laten maken. Een keer per maand, per twee of drie maanden, naargelang je consumptie, kan je vragen om een nieuwe soort te ontvangen.
[Taal: NL]
http://www.ginscription.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEELDBANK VAN DE ZOO

Een heel mooi initiatief, dat helaas niet erg bekend is. Op deze site staat allerlei fotomateriaal van de negentiende tot de twintigste eeuw, dat het ontstaan en de ontwikkeling van de Zoo toont. Van de collectie van 55.000 foto's werden er al 25.000 gedigitaliseerd.
[Taal: NL]
http://www.beeldbankzoo.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TRAVEL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR
Elk jaar vind je hier de beste reisfoto's van het voorbije jaar. En de lichting 2015 was echt wel indrukwekkend! De winnaar dat jaar was trouwens een Nederlander, met zwart-wit foto's!
[Taal: ENG]
http://www.tpoty.com/winners/2015


VRIJDAG MULTIMEDIA: MARIO BROS
Hoe is het mogelijk dat wij ooit Mario Bros gespeeld hebben - en niet horendol geworden zijn van het achtergrondmuziekje? Op deze website kan je het game spelen, maar wij raden je alvast aan om de klank af te zetten om een zenuwcrisis te vermijden!
[Taal: ENG]
http://retro-arcade.com/games/mariobros/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Indische hacker kon bij alle Facebook-accounts die hij maar wou
http://www.belgiancowboys.be/web/indische-hacker-kon-bij-alle-facebook-accounts-die-hij-maar-wou
- De wielersport ontwaakt: techno koersvervalsing, hoe werkt dat
http://www.belgiancowboys.be/technology/de-wielersport-ontwaakt-techno-koersvervalsing-hoe-werkt-dat


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Consumentenbond vangt bot om langere Samsung-updates
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/4259264/2016/03/08/Consumentenbond-vangt-bot-om-langere-Samsung-updates.dhtml
- Man wil iPhone terug van ex en neemt op afstand wraak
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/4259040/2016/03/08/Man-wil-iPhone-terug-van-ex-en-neemt-op-afstand-wraak.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Tips bij aankoop van een AV-receiver
http://www.elektrozine.be/ez/article/9811/Tips-bij-aankoop-van-een-AV-receiver.html
- ISE: Logitech ConferenceCam Connect
http://www.elektrozine.be/ez/article/9792/ISE-Logitech-ConferenceCam-Connect.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

-Facebook bemachtigt MSQRD, de app voor te gekke gezichtsherkenning
https://www.digimedia.be/News/nl/19325/facebook-bemachtigt-msqrd-de-app-voor-te-gekke-gezichtsherkenning.html
- Edenred digitaliseert de ecocheques
https://www.digimedia.be/News/nl/19326/edenred-digitaliseert-de-ecocheques.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(=============> Belangrijke oproep: wie helpt Peter bij het verbeteren van het design van zijn website? )
http://computertaal.info/2016/03/06/gezocht-medewerkers/
- Windows 10: updates uitstellen
http://computertaal.info/2016/03/06/windows-10-updates-uitstellen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hackers stelen gegevens van anti-ddos-dienstverlener Staminus
http://tweakers.net/nieuws/109245/hackers-stelen-gegevens-van-anti-ddos-dienstverlener-staminus.html
- Studenten TU Delft presenteren exoskelet voor deelname aan bionische spelen
http://tweakers.net/nieuws/109183/studenten-tu-delft-presenteren-exoskelet-voor-deelname-aan-bionische-spelen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Dit zijn de meest waardevolle startups ter wereld
 http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dit-zijn-de-meest-waardevolle-startups-ter-wereld/article-normal-676909.html
- Dit vreemde trucje maakt je iPhone écht sneller (video)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dit-vreemde-trucje-maakt-je-iphone-echt-sneller-video/article-normal-676895.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- 9 Tips om je account te beschermen tegen Facebookhackers
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/9-tips-om-je-account-te-beschermen-tegen-facebookhackers
- Be Bold in New York sleurt start-ups uit de Belgische klei:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/be-bold-in-new-york-sleurt-start-ups-uit-de-belgische-klei


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIPS VAN HANS: ADVERTENTIES IN WINDOWS 10: ZO ZET JE ZE UIT
Windows 10 krijgt advertenties. Het valt gelukkig mee, want je krijgt geen reclames voor Coca Cola of gekke medicijnen te zien in je besturingssysteem, maar in het vergrendelscherm verschijnen nu wel acties voor bijvoorbeeld games in de Windows Store. Wil je die advertenties niet zien? Dan kun je ze gelukkig gewoon uitzetten. We laten je in deze workshop zien hoe je dat doet.
http://www.computeridee.nl/workshop/windows-10-krijgt-advertenties-zo-schakel-je-ze-uit/?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=CID_Nieuwsbrief_20160226


DE TIPS VAN HANS: POPCORN TIME KONDIGT COMEBACK AAN
De originele initiatiefnemers achter Popcorn Time hebben officieel de comeback van de illegale streamingdienst aangekondigd. Daar hoort een nieuwe site bij, waar de software weer als vanouds te downloaden is.
http://www.computeridee.nl/nieuws/popcorn-time-kondigt-comeback-aan/?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=CID_Nieuwsbrief_20160226


DE TIPS VAN HANS: UBUNTU TOUCH WIL MET CONVERGENCE VAN JE TELEFOON EEN PC MAKEN
Naast Android, iOS en het marginalere Windows Phone zagen we tijdens het Mobile World Congress nog een mobiel besturingssysteem dat onze aandacht trok: Ubuntu Touch. Dat heeft een aantrekkelijke nieuwe functie waarmee een telefoon kan worden omgetoverd tot computer: Convergence. Werkt dat een beetje? We gingen ermee aan de slag!
http://www.pcmweb.nl/nieuws/hands-ubuntu-touch-wil-met-convergence-van-je-telefoon-een-pc-maken.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160302


DE TIPS VAN HANS: 5 BESTURINGSSYSTEMEN VOOR DE RASPBERRY PI 3
Nu de Raspberry Pi 3 uit is, is het tijd voor OS-bouwers om hun systeem een update te geven. Normaal gesproken hoefde er amper wat te veranderen, maar nu de nieuwe Pi een 64-bit processor, Wi-Fi en Bluetooth aan boord heeft moeten de bouwers wat harder werken.
http://webwereld.nl/software/92421-5-besturingssystemen-voor-de-raspberry-pi-3?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-tech-newsletter&utm_medium=2016-03-02


DE TIPS VAN HANS: GEDONDER BIJ BITCOIN BREEKT DE VIRTUELE MUNT
Digitale munt Bitcoin loopt tegen technische beperkingen op. Miners kibbelen echter over de juiste oplossing, waardoor er niets gebeurt en het netwerk deze week z’n capaciteit fataal overschreed.
http://www.zdnet.be/nieuws/177811/succes-breekt-bitcoin-geruzie-geeft-doodsteek/


DE TIPS VAN HANS: EEN JAAR IN DE RUIMTE: DE VAKANTIEFOTO’S
Een jaar in de ruimte, dat levert best mooie vakantiekiekjes op. Scott Kelly deelde er een heleboel met de wereld, wij maakten alvast een selectie.
http://www.zdnet.be/nieuws/177815/een-jaar-in-de-ruimte-de-vakantiefotos/
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MUSIC COLLECTION: JE VERZAMELING CATALOGEREN

Windows 7/8/Vista/XP - freeware
Met dit progje kan je een archief maken van je muziekcollectie. Alle muziekmedia worden aanvaard, zoals cd, lp, dvd, enz. Je kan alle mogelijke informatie over de albums invullen en bewerken. Vooral voor klassieke muziekalbums is deze tool erg geschikt.
http://www.gsoft4u.com/


MEDIAINFO LITE: INFORMATIE OVER MEDIA BESTANDEN
Windows all - freeware
Met deze tool krijg je bijkomende info over de mediabestanden op je computer - het formaat van audio en video, de resolutie van je video, de duur ervan, enz. Er zit ook een optie in voor een shell extensie voor WIndows Explorer. Na installatie zie je de informatie over het bestand wanneer je de cursor over het mediabestand beweegt.
http://www.codecguide.com/download_other.htm#mediainfo


WHATSSPY PUBLIC VOOR RASPBERRY PI


Eigenlijk wisten wij niet goed of wij deze tool moesten vermelden - want het gebruik ervan is toch niet echt netjes. Het is namelijk software waarmee je gesprekken van je vrienden op Whatsapp kan "afluisteren".
Maar toch doen we het, gewoon omdat je moet weten dat het niet alleen mogelijk is om jouw communicaties af te luisteren, maar dat het bovendien heel simpel is met deze software.
https://gitlab.maikel.pro/maikeldus/WhatsSpy-Public/wikis/home
http://www.chip.de/downloads/WhatsSpy-Public-fuer-Raspberry-Pi_90154574.html


VRIJDAG APP-DAG: LARACROFT GO
The Next Web noemt dit een van de beste apps van het jaar. De "echte" Tomb Raider games met Lara Croft zijn op actie gericht, maar deze app bevat eerder puzzels die je vernuft uitdagen. De app is verkrijgbaar voor Android, iOS, Windows en Windows Phone.
http://www.laracroftgo.com/
http://thenextweb.com/apps/2015/12/16/tnws-apps-of-the-year-lara-croft-go-is-the-smartest-and-most-visually-enticing-puzzler-since-monument-valley/


VRIJDAG APPDAG: AUTOKEURING
Deze app werd gemaakt in opdracht van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. De app houdt in het oog wanneer je naar de volgende autokeuring moet: je geeft de geldigheidsdatum in van je laatste keuring, en je krijgt dan gratis een herinnering om op tijd naar de keuring te gaan, tips om het bezoek goed voor te bereiden, enz. Is jouw auto jonger dan 4 jaar, dan vul je gewoon de datum in, vermeld op het inschrijvingsbewijs. Dan word je automatisch op de hoogte gehouden wanneer je voor het eerst met de auto naar de keuring moet.
[Taal:NL]
http://www.goca.be/nl/p/mg-autokeuring
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Guido heeft een vraag:
<<< Ik gebruik ook ubuntu maar zou graag een advertentie blokker willen installeren, kunnen jullie mij iets adviseren en hoe het moet geïnstalleerd worden aub.
>>>
WIe helpt hem op het juiste spoor?

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Behalve misschien kinderen krijgen, is niets zo toekomstgericht als tuinieren.
-Renate Rubinstein-