Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/3/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 944 van 5/3/2016Gegroet lezer,

We hadden het verleden week al aangekondigd dat onze redactie deze week mogelijk iets minder tijd had om enkele rubrieken even rijk te stofferen als u van ons gewoon bent. We hebben ons best gedaan, maar deze editie is toch iets dunner uitgevallen dan gewoonlijk. Gelukkig konden we rekenen op de medewerking van Hans die ons van nieuwe tips voorzien heeft. Bedankt daarvoor, Hans!

Als u ons vraagt welk artikel wij toch wel belangrijk vonden deze week, en dat u zou moeten lezen, dan is het dat over AMP. Accelerated Mobile Pages, een initiatief van Google, dat websites sneller wil laten vertonen op het mobiele toestel. Er zijn voor- en nadelen aan verbonden. Maar het lijkt ons dat dit initiatief toch nog altijd beter is dan de Instant Articles van Facebook. Waarom, dat lees je in deze editie.

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE VS FBI: AND THE SAGA CONTINUES...
Het blijft een heikele zaak: moet Apple zich plooien naar een eis van het FIB, om een speciale versie van zijn besturingssysteem te maken die de overheid kan gebruiken om toegang te krijgen tot een bepaald toestel? In het voorwoord van onze nieuwsbrief 943 stelden wij dat deze discussie toch nog ander aspecten heeft. Wij citeren:

--- begin citaat ---
Mogen wij daar een eigen bedenking aan toevoegen? Dat de grote discussie hier niet draait om het feit of encryptie doorbroken moet kunnen worden of niet, maar wel om het vertrouwen in de rechtstaat. Apple voert, misschien terecht, aan dat het doorbreken van de encryptie op dit ene toestel een precedent creëert, dat mogelijk maakt dat in de toekomst de privacy van de gewone gebruiker in gevaar komt. Maar het gaat hier wel om een vraag tot ontsleuteling, bevolen door een rechter, voor een uniek geval. Apple mag zich, terecht, ongerust maken over het feit dat de NSA en andere geheime diensten eveneens gebruik zouden kunnen maken van deze inbraak op de versleutelde bestanden. Maar dan moet het rechtssysteem hervormd worden, niet? In dit geval ging het om een individueel geval, een individueel toestel, en de rechter gaf bevel om dit toestel te onderzoeken. Indien Apple twijfelt aan het feit dat in de toekomst de opening (achterdeur of nieuwe software) die het zou creëren, misbruikt zou worden om in te zetten bij een alomvattende afluisterpraktijk, zonder individueel huiszoekingsbevel van een rechter, dan moet men in de VS eerder gaan nadenken over het eigen rechtssysteem, dat de veiligheidsdiensten deze verregaande bevoegdheden geeft.
--Einde citaat---

Dit is slechts één aspect. Ben je geïnteresseerd in de argumenten die beide partijen, Apple én het FBI, aanvoeren, en of zij steek houden, dan raden wij je aan het artikel bij The Verge te lzen. Ook blij Bloomberg vind je meer duiding.

De impact van dit debat mag niet onderschat worden. Het is inderdaad waar dat de burger recht moet hebben op privacy. Omdat hij afgeluisterd werd door de overheid, die hij zou moeten vertrouwen, doet de burger steeds vaker beroep op encryptie. Wat de overheid uiteraard niet zint, want zo kan het zijn bescherming van de burger niet uitvoeren.

Maar als de overheid nu eens zou stoppen met massaal de burgers te bespioneren, zodat die encryptie niet meer nodig is? En voor elke afluisterpraktijk opnieuw een rechterlijk bevel nodig is, in plaats van de algemene macht die de veiligheidsdiensten zich nu toegeëigend hebben? Dan zou er misschien een einde komen aan dit kat-en-muisspelletje...
http://www.theverge.com/2016/2/26/11120760/apple-vs-fbi-legal-brief-explained
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-26/this-is-apple-s-dire-image-of-america-if-it-loses-the-iphone-fight
http://www.pcworld.com/article/3038268/apple-vs-the-fbi-the-legal-arguments-in-a-nutshell.html
WORDT FACEBOOK WEER HIP DANKZIJ ONBEGRIJPELIJKE MEMES?
Geef nu toe: Facebook is niet echt hip, laat staan cool te noemen. Het is het netwerk waar je oma en je opa zitten, mensen die je 20 jaar geleden kende en die je nu het liefst zou ontwijken, maar die je blijven bestoken met foto's van hun baby en nieuwste food-creaties.

Maar volgens New York Magazine is Facebook terug cool aan het worden. En dat dankzij de gekste pagina's die er de laatste maanden ontstaan zijn. Vaak over memes, vaak vol met verwijzingen die enkel insiders begrijpen. Maar absoluut ongewoon, en populair bij het jonge volkje dat een dergelijke meme volgt.

Weird Facebook dus. Van denkbeeldige bijeenkomsten, tot de gekste polls. Het artikel bij NYMag staat vol met verwijzingen naar dergelijke Facebook pagina's, dus surfen à volonté, om dit fenomeen te ontdekken!
http://nymag.com/following/2016/02/weird-facebook-became-cool-again.html#


IN DEPTH: AMP - ACCELERATED MOBILE PAGES


AMP: WAT IS HET?
Gewone websites zijn niet ideaal voor het mobiele web. Zij laden verschrikkelijk traag, omwille van de vele scripts die in de sites verborgen zitten. Zowel Facebook als Google hebben recent een initiatief ontwikkeld om nieuwssites sneller te laten weergeven op het mobiele toestel.
Facebook heeft zijn speciale Inistant Articles, waarbij nieuwssites hun content binnen Facebook op een snelle manier kunnen laten weergeven. Met de nadruk op "binnen Facebook", want het is een ommuurde speeltuin, die maar één doel dient: de bezoeker zo lang mogelijk binnen Facebook houden. Apple doet hetzelfde met Apple News: het nieuws wordt weergegeven binnen de News App.

Google heeft echter ook een alternatief, en dat is Accelerated Mobile Pages of AMP, een stukje code dat webmasters moeten toevoegen aan hun pagina's waarna die verschrikkelijk snel weergegeven worden via Google search op mobiele toestellen. 4 keer sneller, met 10 kaar minder data te versluizen, zo beweert Google zelf.

Het voordeel van AMP is dat het niet gesloten is: iedereen die wil kan hieraan meedoen, je content blijft vrij beschikbaar. Bovendien zou Google van plan zijn om AMP binnenkort van enkel nieuwssites uit te breiden naar meerdere soorten sites, zoals ook e-commerce sites.

Google doet dat natuurlijk niet voor niets, hier zit wel degelijk een strategie achter die op winst gericht is. En dat heeft te maken met de mobiele ad-blockers, zo weet Re/cod te vertellen. AMP pagina's moeten namelijk aan strenge voorwaarden voldoen , zoals het verwijderen van storende advertenties. Zonder storende, slecht gemaakte ads die de mensen op de zenuwen werken is er geen nood meer aan adblockers, en kan Google terug advertenties plaatsen.

Facebook vraagt aan de uitgevers een commissie op de adverteerinkomsten die zij hebben uit hun content. Google doet dat niet; uitgevers kunnen gewoon hun ads draaien als voorheen, maar voor het kopen en verkopen van adverteerruimte moeten zij wel werken met de tools die Google daarvoor heeft. Het juiste verhaal lees je bij Re/Code.
http://recode.net/2016/02/24/google-amp-is-less-about-beating-facebook-at-news-more-about-gobbling-up-the-mobile-web/
http://recode.net/2015/09/11/google-tries-its-own-version-of-instant-articles-with-a-twist/AMP KRIJGEN VOORRANG BIJ ZOEKRESULTATEN
Google voert, om zijn AMP door te duwen, toch wel een beetje chantage uit, en eerlijk gezegd is dat niet zo fijn. Het gebruikt namelijk zijn kracht als zoekmachine om AMP te promoten. Websites die van AMP gebruik maken worden namelijk gemarkeerd in de zoekresultaten van Google, om aan te duiden dat zij snel gaan luiden.

Nu is het niet voor het eerst dat Google bepaalde types websites promoot of straft, bij de zoekresultaten. Maar in dat geval ging het om tamelijk objectieve criteria, zoals de vraag of een site mobiel-vriendelijk is. Bij de AMP-pagina's die de voorkeur krijgen in de zoekresultaten, gaat het wel om sites die een door Google gepromote dienst toepassen. En dat kan toch wel vragen oproepen.

Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/02/24/google-now-highlights-amp-pages-in-its-mobile-search-results/AMP: ONDERSTEUND DOOR WORDPRESS
Het initiatief van Google heeft echt wel heel wat voordelen. En Google heeft al tussen neus en lippen laten vallen dat AMP in de toekomst ook voor e-commerce sites aangeboden zal worden. Automattic, de makers van Wordpress.com, heeft daarom laten weten dat het mee op de trein springt.

Heb je een blog aangemaakt op WordPress.com, dan zal die voortaan ook automatisch AMP ondersteunen. Automattic heeft het uitwerken van AMP van nabij opgevolgd, en heeft zijn eigen implementatie van AMP bedacht.

Voor wie een zelf-gehoste WordPress account heeft, is er een plug-in die geînstalleerd kan worden, waarna ook hun blog AMP ondersteunt

Meer hierover bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/02/24/wordpress-sites-now-support-googles-amp-to-make-mobile-pages-load-much-faster/
https://wordpress.org/plugins/amp/NIEUWE PRIVACY OVEREENKOMST TUSSEN EUROPA EN DE VS IN DE MAAK
De EU en de VS hebben de eindtekst gepubliceerd van hun nieuwe overeenkomst voor de bescherming van de privacy bij de data die uitgewisseld worden tussen beide juridische entiteiten. Die hanteren namelijk andere regels over wat mag en niet mag, wat bedrijven mogen inzien, in welke mate de burger op de hoogte gebracht moet worden van wat verzameld wordt, en vooral... welke toegang de veiligheidsdiensten tot die data mogen krijgen.

Tot voor kort was er de Safe Harbour, een soort paraplu die deze bescherming regelde zodat uitwisseling van data mogelijk was. Maar in het licht van de spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA werd de Safe Harbour onwettelijk verklaard, zodat er nieuwe afspraken nodig waren.

Die zijn er nu. De overeenkomst bepaalt regels voor bedrijven die Europese data in de VS opslaan. De Amerikaanse veiligheidsdiensten moeten de Europese regels daarover volgen. Bij de overeenkomst zijn er ook mechanismen voorzien bij klachten: in de VS zal er een ombudsman, aangesteld door de Amerikaanse overheid, die klachten behandelen. Europeanen kunnen hun klacht indienen bij hun nationale dienst voor bescherming van de privacy, of zich wenden tot de Alternative Dispute Resolution die een bedrijf in zijn verkoopsvoorwaarden vermeldt.

Klachten moeten binnen de 45 dagen behandeld worden. En als een door de ADR voorgestelde oplossing niet aanvaard wordt door eie partijen kan een Europees panel de knoop doorhakken, waarbij die beslissing bindend is.

De overeenkomst moet nog wel goedgekeurd worden door enkele Europese instellingen. Meer bij Fortune.
http://fortune.com/2016/02/29/privacy-shield-details/YOU'VE GOT MAIL: NIEUWIGHEDEN IN MAIL-LANDSCHAP
De laatste dagen waren er verschillende nieuwigheden te melden over mail. Wij zetten alles even op een rijtje:

- Snooze functie bij Gmail verbeterd:
Wil je een mail later lezen / behandelen, dan had je tot nu toe een snooze optie, die eigenlijk niet veel keuze liet. Dat wordt nu uitgebreid: je kan kiezen voor Later vandaag, Morgen, Later deze week, Dit weekend, Volgende week, Ooit. Je kan een datum en dag kiezen, je kan een plaats toevoegen.
WebProNews toont hoe het moet (1)

- Gmail: "gmailify" je andere mails
Voortaan kan je de functies die je bij je Gmail account hebt, zoals spamfiltering, ook toepassen op de mail die je van je andere accounts zoals Yahoo ontvangt. Bij TechCrunch lees je hoe je het doet (2)

- En tot slot een bericht dat al van enkele dagen geleden dateert, en dat Outlook betreft. Outlook.com is officieel het Preview stadium voorbij. Voortaan is het nauw verweven met Office 365. Maar, en dat is erg leuk, je kan ook GIF's toevoegen die je op Giphy vinden kan.
Eveneens handig is de ondersteuning van @mentions. Zet de naam van een contact in een mail met @janneke, en de mail wordt automatisch toegevoegd aan de bestemmelingen.
Een duidelijk overzicht van deze nieuwigheden vind je bij TechCrunch (3)
http://www.webpronews.com/inbox-by-gmail-improves-snooze-functionality-2016-02/
http://techcrunch.com/2016/02/17/google-launches-gmailify-a-way-to-use-gmails-best-features-with-non-gmail-accounts/
http://techcrunch.com/2016/02/17/outlook-com-exits-preview-with-office-365-integration-giphy-support-mentions-more/VOORTAAN LIVE STREAMING BIJ FACEBOOK
Het is al een tijdje dat Facebook werkt aan streaming video die vanuit de sociale netwerksite uitgezonden kan worden. In het begin was het enkel voor mensen met een iPhone, die een geverifieerde pagina hadden. Later werd dit uitgebreid tot alle iPhone-bezitters in de VS. Begin februari werd de functionaliteit geopend voor de Pages Manager app voor de iPhone, in de VS.

En nu dus zal de mogelijkheid om video te streamen ook uitgebreid worden naar mensen met een Android toestel - voorlopig in de VS, en de rest van de wereld zou weldra moeten volgen. Om een stream te starten, zou je dan gewoon bovenaan je nieuwsfeed op "What's on your mind" moeten tikken, en dan het Live Video icoontje aantoetsen. Vervolgens geef je een korte omschrijving van je video, en bepaal je voor welk publiek dit bestemd is.

Tijdens jouw "uitzending" zal je zien hoeveel live kijkers je hebt, zie je de namen van je vrienden die kijken, en kan je reageren op de real-time commentaren. Ben je klaar, dan wordt jouw uitzending opgeslagen en zal die te vinden zijn in je Tijdlijn - maar jij bepaalt of de video bewaard wordt of niet.

Eigenlijk een complete imitatie van Periscope voor Twitter...
http://www.webpronews.com/facebook-is-about-to-give-android-users-live-video-streaming-2016-02/
http://newsroom.fb.com/news/2016/02/bringing-facebook-live-to-android-and-more-countries/WDATP: ANTI MALWARE HOUDT OOK REKENING MET SOCIAL ENGINEERING
Microsoft heeft een nieuwe anti-malware dienst uitgebracht voor bedrijven, WDATP. Windows Defender Advanced Threat Protection, enkel voor Windows 10 machines, moet malware tegenhouden waarbij gebruik gemaakt wordt van social engineering en ongepatchte zero-day lekken.

Bij social engineering zal de malware op jouw computer gebracht worden of zal fraude gepleegd worden doordat jij in de waan gebracht wordt dat je te doen hebt met iemand of iets dat je vertrouwt. Denk maar aan alle phising mails die zogenaamd afkomstig zijn van je bank.

Die zero-day lekken zijn dan weer fouten in software of een besturingssysteem die nog maar pas ontdekt zijn, waarop het softwarebedrijf nog een patch moet uitbrengen, maar waarvan hackers al meteen misbruik maken om jouw systeem aan te vallen.

Gewone antivirus en anti malware houdt enkel rekening met virussen, patronen van malware die het kan herkennen. WDATP echter maakt gebruik van cloud-gebaseerde machine learning. Daarbij kijkt het systeem naar jouw gewoonten, de plekken waar jij meestal inlogt, op welke tijdstippen, welke activiteiten je doet. Springt er iets uit de band, dan gaan er alarmbelletjes rinkelen.

WDATP is momenteel in private bèta op een half miljoen systemen; later dit jaar komt het vrij in preview. De gedetailleerde technische uitleg vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/information-technology/2016/03/windows-defender-advanced-threat-protection-uses-cloud-power-to-figure-out-youve-been-pwned/ASSOCIATED PRESS BRENGT ELECTION BUZZ UIT
Volg jij de Amerikaanse verkiezingen met spanning? Dan zal het je wellicht interesseren dat persbureau AP een tool uitbrengt, Election Buzz, die gebruik maakt van data van Google en Twitter om de verkiezingen te verslaan.

Met de tool krijg je een visuele voorstelling van wat de mensen zeggen over de huidige verkiezingen, kandidaten en hot topics, maar ook hoe dit de afgelopen tijd geëvolueerd is. Vergelijk het met Google Trends, gecombineerd met Twitter data.

Je krijgt zo een heel online dashboard, waar je kan zien welke kandidaten het meeste online besproken worden (Trump natuurlijk!) en voor welke onderwerpen de kiezers momenteel het meeste belangstelling hebben.

Een handige tool, die je zeker en vast eens moet proberen. Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch en Search Engine Land.
http://techcrunch.com/2016/03/01/the-ap-debuts-election-buzz-a-tool-that-uses-twitter-and-google-data-to-track-the-u-s-elections/
http://searchengineland.com/ap-partners-with-google-twitter-to-follow-election-trends-243668
DAN TOCH EEN KENTERING IN SOCIALE KAALSLAG? HOMEHERO BIEDT 1200 MEDEWERKERS EEN PERSONEELSSTATUUT
Heel wat van de zogenaamde "disruptieve" diensten die de laatste jaren ontstaan zijn, danken hun succes voor een groot deel (naast het bedenken van het business model en de handige app die het mogelijk maakt) aan het feit dat zij een dienst aanbieden die veel goedkoper is dan bij het klassieke model. Denk aan Uber en AirBnB bijvoorbeeld. Maar zij kunnen goedkoper zijn omdat zij niet werken met vast personeel, waarvoor zij sociale zekerheid, verlof en andere kosten moeten betalen, maar met zelfstandigen. Mensen die een centje bijverdienen vaak, en dat al dan niet aan de fiscus aangeven. Mensen die niet beschermd zijn, want wanneer zij een dag ziek zijn, hebben zij geen inkomsten, zij moeten zelf voor hun ziekteverzekering en pensioen zorgen.

Een situatie die niet voordelig is voor die (schijn)zelfstandigen, en waarrond steeds meer vragen gesteld worden. Gelukkig is er nu één van die diensten die het goede voorbeeld stelt. HomeHero is een marktplaats voor mensen die bejaarden gaan helpen; het brengt deze verzorgers, poetshulpen enz. in contact met bejaarden die om deze of gene hulp verlegen zitten. HomeHero telt, naast 30 full time personeelsleden om alle administratie in goede banen te leiden, 1.200 zelfstandigen die hun diensten aanbieden. En zij krijgen nu het statuut van personeelslid. Waarom? Niet uit sociale bewogenheid hoor, maar wel omdat het dan zijn diensten ook kan aanbieden in samenwerking met hospitalen, die een grondige controle van de medewerkers vereisen.

Het hele verhaal vind je bij LA Business Journal.
http://www.labusinessjournal.com/news/2016/mar/01/homehero-offer-1200-contractors-employee-status/
INTEL WERKT AAN AUGMENTED REALITY HEADSET
Er is heel wat te doen rond augmented reality en virtual reality. Even toch voor alle duidelijkheid het verschil nog even uitleggen. Bij VR bevind je je in een virtuele wereld, die werkelijkheid wordt. Wat jij met je armen, je voeten doet, wordt door sensoren genoteerd en doe je ook in deze virtuele wereld. Bij Augmented Reality wordt er een virtuele laag over de werkelijkheid gelegd. Denk aan instructies om bijvoorbeeld een afvoer te herstellen, aan foto's van een gebouw zoals het vroeger uitzag wanneer je er nu naar kijkt, echt een overlay dus. Het grote verschil is dat je, wanneer je "stapt" in VR, je eigenlijk blijft stilstaan. Bij AR stap je echt en zie je de overlay van het volgende herkenningspunt. Bij VR zie je enkel de beelden die de computer voor jou bedacht heeft, bij AR zie je ook de werkelijkheid.

Het blijkt nu dat chipsbakker Intel Corp. nu ook interesse gekregen heeft voor deze snel belangrijker wordende markt. Het bedrijf zou namelijk een headset aan het ontwikkelen zijn die AR-ervaringen moeten weergeven. Daarbij zou het gebruik maken van zijn 3D-camera technologie RealSense.

Daarbij zou het niet de bedoeling zijn dat Intel zich echt op de markt van de AR toestellen zou gooien; het wil alleen, net zoals het in het verleden deed, een prototype maken om de klanten (dus andere fabrikanten) te overtuigen om hun componenten te gebruiken.

Je kan je afvragen: waar was Intel eigenlijk al die jaren gebleven? In het tijdperk van de smartphone hebben zij eigenlijk geen rol van betekenis gespeeld, want ken jij een smartphone met een Intel processor aan boord? Volgens Wall Street Journal is Intel zich daarvan bewust, en is het de laatste tijd een inhaalbeweging aan het maken. Het vervaardigt nu componenten voor nieuwe markten zoals wearable fitness trackers, slimme juwelen en drones. Een achtergrondartikel bij WSJ.
http://www.wsj.com/article_email/intel-working-on-augmented-reality-headset-1456954081-lMyQjAxMTE2MjA2MjgwODI3WjDOCUMENTEN DELEN BIJ WHATSAPP ...
Twee berichten die een cross-over trend bevestigen, waarbij het aanbod van een bepaalde dienst uitgebreid wordt naar een ander terrein.

Om te beginnen WhatsApp, de mobiele messaging dienst die tegenwoordig tot de stal van Facebook behoort. Deze dienst, die onlangs het record van 1 miljard gebruikers wereldwijd neerzette, voegt nu het delen van documenten toe aan zijn dienst. Je zal via je iOS en Android WhatsApp-app, naast het delen van foto's of video's, contacten of je locatie, ook de optie zien om documenten te delen.

Bij een chat on Android bijvoorbeeld tik je het icoontje van de bijlage aan, en vervolgens op het nieuwe "document" icoontje dat er zou moeten staan. Bij iOS moet je op het icoontje met de pijl klikken en dan Share Document kiezen uit het menu dat verschijnt.

In de begintijd, zo meldt TechCrunch, zal je enkel documenten kunnen bijvoegen die zich in de cloud bevinden, zoals bij Google Drive, Dropbox, iCloud Drive, en enkel PDF documenten. Meer uitleg en foto's bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/03/02/whatsapp-adds-support-for-document-sharing-but-only-pdfs-at-launch/... EN BELLEN BIJ SLACK
Een bedrijf dat die uitbreiding in de omgekeerde richting doet, dus van sharing-dienst een messaging dienst worden, is Slack. Deze erg populaire collaboratieve dienst heeft nu een optie toegevoegd om conferentiegesprekken te houden, zodat je in enkele seconden een gesprek kan opzetten met je hele team: Calls.

De Calls functie is nog in bèta, maar wanneer je een invitatie te pakken krijgt, kan je de functie meteen voor je hele team activeren. Je moet wel de laatste nieuwe Slack hebben, die verleden week gelanceerd werd. Je kan ook gewoon via het web werken - Calls maakt gebruik van WebRTC, en dus heb je geen bijkomende plugins nodig om de tool aan het praten te krijgen.

Zodra de functie geactiveerd is, zo vertelt The Next Web, zal er in elk kanaal en in elke direct message met jouw team een icoontje verschijnen van een telefoon. Klik je daarop, dan wordt er meteen een conferentiegesprek opgestart in je kanaal, dat andere teamleden met één enkele klik kunnen vervoegen. Een naadloze ervaring, om absoluut uit te testen!
http://thenextweb.com/apps/2016/03/02/slacks-friction-free-conference-calling-for-your-entire-team-is-awesome/
https://get.slack.help/hc/en-us/articles/216771908
http://thenextweb.com/apps/2016/03/02/slacks-friction-free-conference-calling-for-your-entire-team-is-awesome/


 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


Mobistar Internet & TV vanaf nu beschikbaar in 6 steden inclusief extra kanalen
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=52470&language=NL


Newsmonkey gaat met Google samenwerken aan technologie die kan voorspellen of content viraal gaat
http://newsmonkey.be/article/64228


Brussel lanceert Open Data portaalsite
14:31 Brussel lanceerde donderdag de eerste gewestelijke Open Data portaalsite. IT-ontwikkelaars waren al een hele tijd vragende partij.
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_brussel/Brussel_lanceert_Open_Data_portaalsite.9739784-3139.art
http://opendatastore.brussels/

Snapchat goed op weg naar world domination: 9 keer meer mensen bekeken de VMA's op Snapchat dan op tv
http://newsmonkey.be/article/64357

Politie: Pas aub op met het plaatsen van foto's van je kinderen op sociale media
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2636823/2016/03/04/Politie-quot-Pas-aub-op-met-het-plaatsen-van-foto-s-van-je-kinderen-op-sociale-media-quot.dhtmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een levenslang geluk! Geen levend wezen zou dat kunnen verdragen: het zou de hel op aarde zijn.
-George Bernard Shaw-


 
De nieuwe oogst


   
EXTENSIE VOOR FIREFOX: COLORFUL TABS
Voor wie het leven graag door een gekleurde bril bekijkt: deze extensie voor je Firefox browser zorgt ervoor dat de tabblaadjes een andere kleur krijgen, zodat ze gemakkelijker van elkaar te onderscheiden zijn.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/colorfultabs/


EXTENSIE VOOR FIREFOX: LIGHTSHOT
Een handige tool. Normaal gezien, wanneer je met de Printscreen (PRTSC) toets een schermafdruk maakt, en die dan in je favoriete beeldbewerker (irfanview of andere) ophaalt, dan zie je echt enkel wat zich op dat moment op jouw scherm bevindt. Met deze tool zie je ook het hele scherm, buiten het beeldschermbereik.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/lightshot/


FIREFOX EXTENSIE: FEBE

FEBE staat voor Firefox Environment Backup Extension. Je kan snel en eenvoudig een backup maken van je Firefox extensies, maar ook van je bladwijzers, voorkeuren wachtwoorden, cookies enz.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/febe/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AHA!
Een subrubriek van de Vlaamse Radio2, vol met tips om een gezonder, leuker, lekkerder leven te leiden. Oneindig nieuwe manieren om meer te doen met lifehacks, hoe je kan voorkomen dat je verkouden wordt, hoe je je in het water gevallen gsm kan redden... en veel meer!
[Taal: NL]
http://aha.radio2.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GELUIDSEFFECTEN
Ben je op zoek naar een geluidseffect om als achtergrond te plakken bij een filmpje of in een audio-opname in te lassen? Bezoek dan deze site eens. Je kan de bestanden downloaden in .wav en .mp3.
[Taal: ENG]
http://www.mediacollege.com/downloads/sound-effects/crowd/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WAT ALS CODE IN 3D VORGESTELD WERD?

Codeology is een open source project dat openbare Github bestanden voorstelt als unieke 3D ASCII. De code van de programma's wordt geanalyseerd en elke taal krijgt zijn eigen kleur en vorm.
[Taal: ENG]
http://codeology.braintreepayments.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- How To Be Single: Een review. Misschien.
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/how-to-be-single-een-review-misschien
- $2000/week om Instagram foto's te maken
-http://www.belgiancowboys.be/social/2000-week-om-instagram-foto-s-te-maken

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Virtual Reality Cinema biedt nieuwe bioscoopervaring
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4255725/2016/03/02/Virtual-Reality-Cinema-biedt-nieuwe-bioscoopervaring.dhtml
- De toekomst: je emoji helemaal personaliseren
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4254712/2016/03/01/De-toekomst-je-emoji-helemaal-personaliseren.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- MWC: Acer vernieuwt met Liquid Zest-lijn
De reeks wordt afgetrapt met twee toestellen: de Zest en de Zest 4G. De serie is speciaal ontwikkeld voor wie actief is op social media en graag muziek ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9823/MWC-Acer-vernieuwt-met-Liquid-Zest-lijn.html
- CES: Netatmo heeft slimme Presence-camera klaar
Beveiligingscamera's worden steeds meer een onderdeel van het smart home-gebeuren. Ook bij Netatmo weten ze dat, en de Presence past mooi in die gedachtegang. 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9703/CES-Netatmo-heeft-slimme-Presence-camera-klaar.html
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

-Betalen met biometrie klaar om in België op de markt gebracht te worden
https://www.digimedia.be/News/nl/19285/betalen-met-biometrie-klaar-om-in-belgi-op-de-markt-gebracht-te-worden.html
- Samsung of LG: wie springt erboven uit?
https://www.digimedia.be/News/nl/19264/samsung-of-lg-wie-springt-erboven-uit.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat is de thumbnail cache?
http://computertaal.info/2016/03/04/wat-is-de-thumbnail-cache/
- Lightroom Mobile op Android
http://computertaal.info/2016/03/01/lightroom-mobile-op-android/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuwe Europese regels moeten vergelijkingssites transparanter maken
http://tweakers.net/nieuws/108991/nieuwe-europese-regels-moeten-vergelijkingssites-transparanter-maken.html
- Firefox-add-on YouTube Unblocker installeerde malware
http://tweakers.net/nieuws/108969/firefox-add-on-youtube-unblocker-installeerde-malware.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Duitse hacker kan politiedrones overnemen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/duitse-hacker-kan-politiedrones-overnemen/article-normal-673985.html
- Hoe krijg je die ene gênante foto weer van het internet af? (video)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-krijg-je-die-ene-genante-foto-weer-van-het-internet-af-video/article-normal-673583.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- “Belgische start-ups moeten onder de kerktoren vandaan"
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/alexander-de-croo-brussel-moet-zich-profileren-als-digitale-hoofdstad-van-europa
- Het is zover: Netflix heeft een groot aantal VPN-diensten geblokkeerd
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/het-is-zover-netflix-heeft-een-groot-aantal-vpn-diensten-geblokkeerd 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIP VAN HANS: WETENSCHAPPERS ONTWIKKELEN EXTREEM ENERGIEZUINIGE WIFI
Een team van computerwetenschappers en electrotechnici van de Universiteit van Washington heeft een extreem energiezuinige wifi-variant ontwikkeld. Volgens ArsTechnica verbruikt de nieuwe techniek 10.000 keer minder stroom dan de huidige wifi-apparatuur. Daardoor zouden veel meer apparaten kunnen worden uitgerust met draadloos internet. Het onderzoek wordt in maart gepresenteerd.
http://www.nu.nl/internet/4219709/wetenschappers-ontwikkelen-extreem-energiezuinige-wifi.html
http://nl.hardware.info/nieuws/47041/passieve-wifi-technologie-verbruikt-duizendste-van-normale-wifi?utm_source=rss-news&utm_medium=rssfeed&utm_campaign=hardwareinfoDE TIPS VAN HANS: ABONNEMENTSDIENST OUTLOOK BIEDT GEPERSONALISEERDE E-MAILADRESSEN
Microsoft lanceert binnenkort een betaalde abonnementsdienst voor zijn e-maildienst Outlook, het voormalige Hotmail. Met de dienst kunnen betalende gebruikers vijf gepersonaliseerde e-mailadressen maken. Dat houdt in dat het e-mailadres van een betalende Outlook-gebruiker niet persé hoeft te eindigen op @outlook.com, maar dat die zelf het domein kan kiezen dat achter het apenstaartje komt.
http://www.nu.nl/internet/4221619/abonnementsdienst-outlook-biedt-gepersonaliseerde-e-mailadressen.html


DE TIPS VAN HANS: 9 MAKKELIJKE SOFTWAREPAKKETTEN VOOR JE MEDIACENTER
Je hebt een mediacenter gebouwd, wat ga je erop zetten?
Media consumeren is nog nooit zo makkelijk geweest. Tegenwoordig kan je niet alleen op allerlei manieren je eigen lokale media bekijken of beluisteren, ook streamen is vandaag de dag geen enkel probleem. Maar er is zoveel keuze tegenwoordig, welk softwarepakket past het beste bij je?
http://webwereld.nl/software/91940-9-makkelijke-softwarepakketten-voor-je-mediacenter?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-02-26


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen en Hans voor zijn vele tips
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

RENAMER: BESTANDEN HERNOEMEN
Met deze gratis tool kan je heel gemakkelijk verschillende bestanden in één keer hernoemen.
http://www.den4b.com/?x=downloads&product=renamer


CYBERDUCK: OPEN SOURCE FTP

Deze FTP-client was al langer verkrijgbaar voor Linux, en nu dus ook voor Windows. Cyberduck ondersteunt verschillende verbindingen, heeft een bookmark-systeem, kan met de meest gangbare protocollen overweg, en is gebruiksvriendelijk.
https://cyberduck.io/


YANDEX BROWSER: OP ZIJN RUSSISCH
Yandex, dat is de Google voor Rusland.En net zoals Google zijn eigen Chrome-browser gemaakt heeft, heeft ook Yandex een eigen browser. En die lijkt toch wel erg goed op wat wij hier met Google gewoon zijn!
https://browser.yandex.com/desktop/main/?_rdr=safe&utm_referrer=https%253A%252F%252Fwww.google.be


VRIJDAG APPDAG: SHARE A RIDE
Dit is een app die mensen met een handicap in contact wil brengen met vrijwillige chauffeurs om op een evenement te geraken. De beloning die de chauffeur krijgt een ticket voor het evenement!
[Taal:NL]
http://www.gva.be/cnt/dmf20160303_02162080/gehandicapten-kunnen-mee-uit-via-unieke-app

http://www.sharearide.be

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
  
Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een vrouw met een verleden heeft geen toekomst.
-Oscar Wilde-