Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/3/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 943 van 27/2/2016Gegroet lezer,

Ook deze week werd er in de tech-pers heel veel aandacht geschonken aan het dilemma waarvoor Apple zich geplaatst ziet. Het bedrijf moet een heel moeilijke knoop doorhakken: ingaan op het verzoek van het FBI, en een speciale software schrijven die via een "gewone" update naar het toestel in kwestie (want ja, het gaat om enkel één toestel, dat van een persoon die bij een terroristische aanslag 14 mensen gedood heeft) de encryptie opheffen. Het alternatief: niet ingaan op dit verzoek, waarna het zichzelf blootstelt aan vervolging, en uiteindelijk toch wel moet toegeven.

Mogen wij daar een eigen bedenking aan toevoegen? Dat de grote discussie hier niet draait om het feit of encryptie doorbroken moet kunnen worden of niet, maar wel om het vertrouwen in de rechtstaat. Apple voert, misschien terecht, aan dat het doorbreken van de encryptie op dit ene toestel een precedent creëert, dat mogelijk maakt dat in de toekomst de privacy van de gewone gebruiker in gevaar komt. Maar het gaat hier wel om een vraag tot ontsleuteling, bevolen door een rechter, voor een uniek geval.

Apple mag zich, terecht, ongerust maken over het feit dat de NSA en andere geheime diensten eveneens gebruik zouden kunnen maken van deze inbraak op de versleutelde bestanden. Maar dan moet het rechtssysteem hervormd worden, niet? In dit geval ging het om een individueel geval, een individueel toestel, en de rechter gaf bevel om dit toestel te onderzoeken. Indien Apple twijfelt aan het feit dat in de toekomst de opening (achterdeur of nieuwe software) die het zou creëren, misbruikt zou worden om in te zetten bij een alomvattende afluisterpraktijk, zonder individueel huiszoekingsbevel van een rechter, dan moet men in de VS eerder gaan nadenken over het eigen rechtssysteem, dat de veiligheidsdiensten deze verregaande bevoegdheden geeft.

Zware koek in dit voorwoord, niet? Maar laat het niet aan uw hartje komen. Deze week weer heel veel nieuws, en ook veel tips van Hans, die bij de Nederlandstalige collega's ging kijken naar artikels die u kunnen interesseren. Hij verdient een grote pluim op zijn hoed, want Hans heeft een mooie selectie bijeen gesprokkeld!

Door omstandigheden gaan wij een weekje op een laag pitje - De nieuwsbrief volgende week zal dus wat magerder zijn dan u van ons gewoon bent.

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week :)

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TRANSLATOR APP VAN MICROSOFT DOET HET OOK OFFLINE
Google Translate wordt veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de rep7ortage "De bril van Martin", over de vluchtelingen in Sijsele: daar kon een behulpzame vrouw converseren met een Syrische vluchteling via de smartphone, door teksten in te tikken en dan aan de ander te tonen.

Microsoft heeft echter ook een vertaal-tool. Minder gekend, minder gebruikt (onbekend is immers onbemind), maar daarom niet minder krachtig. De tool kreeg verleden week een update die de concurrentie met Google Translate weer wat aanscherpt.

Zo kan de versie voor iPhone, iPad en Apple Watch nu ook teksten in afbeeldingen herkennen, oftewel Optical Character Recognition (OCR). Neem een foto van een straatnaam, van een wegwijzer, een affiche, een menu, en de app toont een vertaling van die tekst.

En de versie voor Android kan je zelfs offline gebruiken, dankzij taalpakketten die je kan downloaden. Handig: reis je naar een land waarvan je de taal niet kent, kan je toch genieten van de vertalingen zonder dure internetverbinding in het buitenland.

Hiervoor moet je gewoon naar het menu in de app gaan, en de optie Offline languages aantikken. Je downloadt vervolgens de bron- en doeltalen. Momenteel worden enkel de volgende talen ondersteund in offline vorm: Engels, Eenvoudig Chinees Frans, Duits, Italiaans, Pools Portugees, Russisch, Spaans, Vietnamees.

Meer bij CNet en The Next Web
http://thenextweb.com/apps/2016/02/19/microsoft-translator-app-now-works-offline-and-with-your-camera/
http://www.cnet.com/news/microsoft-translator-app-google-translate-optical-character-recognition-ocr-offline/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.translator&hl=enGOOGLE: BETAALDE ZOEKRESULTATEN IN RECHTERBALK VERDWIJNEN
Misschien is het je opgevallen, wanneer je vanop je desktop of laptop een zoekopdracht intikte bij Google, dat er bovenaan de resultaten toch wel redelijk wat betaalde resultaten staan, duidelijk herkenbaar weliswaar. En onderaan staan er dan ook nog wat. Echt opvallend, niet?

Wellicht heb je echter niet de witruimte aan de rechterzijde van je scherm gezien. Want daar... zijn de betaalde zoekresultaten verdwenen!

De reden voor dit alles leggen Re/Code en Search Engine Land uit: Google heeft bevestigd dat het de zoekresultaten op de desktop meer wil laten trekken op de resultaten op het mobiele toestel. Om je je haren uit het hoofd te rukken! Een scherm dat maar voor de helft benut wordt (de linkerkant), en waarop je, wanneer je het vertikt om in te loggen op Google, ook nog eerst eens het "Een privacy herinnering van Google" balkje krijgt, met daaronder betaalde advertenties.

Met andere woorden: om het eerste échte zoekresultaat te kunnen zien, moet je de cursor vastpakken en gaan bladeren. Voor een webdienst die gebruiksvriendelijkheid als een van de voorwaarden stelt om hoog in de zoekresultaten te komen, is dit toch wel hoogst merkwaardig, niet?

Even toch nog dit: het paneel rechts wordt wél bevolkt, indien er een "Knowledge Panel" is, dus samenvattende informatie die Google geeft wanneer je bijvoorbeeld naar een bekend persoon zoekt. En ook wanneer je naar een product zoekt, dan krijg je de Google Shopping resultaten.
http://searchengineland.com/google-no-ads-right-side-of-desktop-search-results-242997
http://recode.net/2016/02/20/google-makes-desktop-search-look-more-mobile-ish-to-milk-more-shopping-ads-cash/UPDATE VAN APPLE VOOR ERROR MELDING 53
Je hebt onlangs kunnen lezen dat je, wanneer je een iPhone hebt waarvan je de touch ID sensor hebt laten vervangen door een onafhankelijke technieker, niet in de officiële Apple stores dus, voor een onaangename verrassing kwam te staan. Bij de update naar de nieuwste versie van het iOS besturingssysteem liep je de kans dat jouw toestel plots onbruikbaar werd.

De reden hiervoor, zo legde Apple eerst uit, is dat tijdens de update gecontroleerd wordt of de sensor nog wel origineel is. Zo wil Apple voorkomen dat een dief de sensor simpelweg vervangt, zo de antidiefstal beveiliging omzeilt en jouw toestel kan gebruiken.

Nu heeft Apple echter toegegeven dat het daarmee misschien toch te ver ging. De update had eigenlijk alleen maar het gebruik van Touch-ID moeten uitschakelen, maar het toestel zelf nog bruikbaar laten zijn. De dief zou dan geen betalingen kunnen uitvoeren, inloggen op beveiligde sites of andere functies waarvoor Touch ID vereist is.

Apple heeft een update uitgebracht van iOS, versie 9.2.1 die je echter niet over the air kan downloaden, je moet via iTunes gaan. En wie in het trieste geval zat dat zijn toestel onbruikbaar was, en een nieuw toestel aankocht, mag de AppleCare klantendienst bellen, om terugbetaling te vragen.

Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/02/18/apple-apologizes-and-updates-ios-to-restore-iphones-disabled-by-error-53/?ncid=rssSNAPCHAT LAAT JOU (EN DE ADVERTEERDER) SPECIALE GEOFILTERS MAKEN
Enorm slim bekeken van Snapchat, de messagingdienst met boodschappen die na een tijdje verdwijnen. Onlangs had het de mogelijkheid afgeschaft voor de gebruikers om speciale filters te kopen aan $0,99 per stuk. Die kon je dan op je foto's zetten. Onbegrijpelijk, vonden velen, want dat was toch een goede bron van inkomsten?

Nu echter wordt duidelijk dat dit onderdeel was van een groter plan. Voortaan kan je namelijk zelf een geofilter aanmaken voor een bepaalde ruimte, gaande van de grootte van een kantoor, tot enkele huizenblokken. Die filter kan dan live blijven gedurende één uur tot dertig dagen.

Ideaal dus wanneer je een fuif geeft, bij een huwelijk, een concert. De startprijs van zo'n filter is $5, en de prijs hangt af van de tijd en de hoeveelheid ruimte die de filter inneemt.

Adverteerders kunnen ook van deze geofiltering gebruik maken. Gesponsorde lenzen (video filters bovenop selfies) worden nu al verkocht aan prijzen van $450.000 tot $750.000 per dag. In de toekomst zouden ook geofilters gesponsord kunnen worden. Een ware goudmijn dus.

Meer bij The Verge en Betanews
http://betanews.com/2016/02/22/snapchat-on-demand-geofilters/
http://www.theverge.com/2016/2/22/11092406/snapchat-rent-custom-geofilter-launchFOURSQUARE DEELT ZIJN DATA MET ADVERTEERDERS
Indien je, na het lezen van het vorige bericht over de geofilters van Snapchat, je nog niet bewust bent van het feit dat al die nieuwe diensten enkel vehikels zijn om reclame te vertonen, dan zou dit bericht over Foursquare je moeten overtuigen.

Deze dienst, die rond jouw locatie gaat en onthoudt hoe vaak je bepaalde plekken bezoek, heeft een nieuwe functie gelanceerd: Attribution Powered by Foursquare. Daarbij deelt het bedrijf informatie over de efficiency van een campagne met de adverteerder, met name of een persoon die een zaak bezoekt dit doet nadat hij een bepaalde advertentie gezien heeft.

Meer hierover lees je bij TechCrunch, waar het systeem uitgelegd wordt.
http://techcrunch.com/2016/02/22/attribution-by-foursquare/FACEBOOK BIRTHDAY: VIDEO VOOR VERJAARDAGEN

Een leuke nieuwigheid voor wie met Facebook werkt (wij niet dus!): voortaan kan je je vrienden en familie een gelukkige verjaardag toewensen met een filmpje van 15 seconden. De tool, die momenteel enkel nog voor de iOS app beschikbaar is, verschijnt automatisch in de tijdlijn van een persoon op zijn/haar verjaardag. Je moet gewoon op de button tikken om dan een boodschap op te nemen.

Verder kan je kiezen uit enkele versieringen in verjaardag-stijl. The Verge raadt gebruikers wel aan om ook wat tekst te voorzien - via die versieringen, of via een plakkaat die ze in handen houden. Want de meeste mensen bekijken nu eenmaal video zonder klank op Facebook.

Meer bij Fortune en The Verge.
http://www.theverge.com/2016/2/22/11093778/facebook-birthday-video-cam
http://fortune.com/2016/02/22/facebook-birthday-video/EEN SELFIE ALS AUTHENTICATIE? BIJ MASTERCARD KAN HET!
Kredietkaartmaatschappij MasterCard heeft bevestigd dat het selfie foto's en vingerafdrukken zal gaan gebruiken als een alternatief voor het wachtwoord, om de ID van een persoon te verifiëren bij online betalingen.

Deze beslissing komt er, zo lees je bij BBC, na een proefperiode die gehouden werd in de VS en Nederland. Na afloop van die proef zei 92% van de testpersonen dat hij het nieuwe systeem verkoos boven het oude systeem met de wachtwoorden.

Je kan je toch wel vragen stellen over de veiligheid hiervan. Volgens sommigen zou het gebruik van biometrische controles fraude kunnen tegengaan. Anderen menen echter dat het systeem heel gemakkelijk om de tuin geleid kan worden.

Vanaf deze zomer zal de methode uitgerold worden in verschillende Europese landen, waaronder België. Je moet wel een speciale app downloaden naar je PC, tablet of smartphone vooraleer je het systeem kan gebruiken.

Concreet zal je, wanneer je een online aankoop doet, nog altijd je kredietkaartgegevens moeten invullen. Maar als er verdere authenticatie nodig is, zal je gevraagd worden om naar je camera te kijken of een vingerafdruk sensor te gebruiken. En kies je voor de selfie, dan moet je wel even met de ogen knipperen, zodat het systeem zeker is dat je geen foto omhoog houdt!

Bij BBC vind je een filmpje en meer informatie.
http://www.bbc.com/news/technology-35631456TWITTER FABRIC: SPECIAAL VOOR ONTWIKKELAARS
Wanneer je als ontwikkelaar een app gemaakt hebt, dan moet je eigenlijk voortdurend opvolgen of alles wel loopt zoals het hoort. Je kan natuurlijk niet voortdurend naast jouw computer blijven zitten om alles te volgen, en daarom bestaan er apps die je vertellen wat er gebeurt terwijl je weg bent/was. Maar meer dan dat ook niet.

Twitter Fabric echter laat je ook reageren op de gebeurtenissen. Tot nu toe was Fabric enkel beschikbaar via een webgebaseerde interface. Nu is het ook verkrijgbaar als app voor iOS en Android, zodat je echte met een gerust hart je computer de rug kan toedraaien.

Fabric, zo lees je bij The Next Web, is ontstaan uit Crashlytics, een tool van Twitter om problemen met apps te ontdekken; en deze tool is dan weer ontstaan als resultaat van feedback van Runkeeper. Dat had ontdekt dat de promo's die het tijdens de weekend aanbood, soms problemen veroorzaakten, en dat op het moment dat iedereen naar huis was voor het weekend. Nu was de keuze: ook in het weekend mensen van het ontwikkelteam laten werken, maar dat zou dan betekenen dat er minder mensen in de week zouden werken.

Fabric bood de oplossing: je kan zien wat het probleem is, en beslissen of er onmiddellijk actie ondernomen moet worden. De tool heeft verschillende soorten meldingen, die je naar believen kan aanzetten.

Mooi voor de ontwikkelaars, die nu met een gerust hart op weekend kunnen vertrekken!
http://thenextweb.com/dd/2016/02/23/meet-fabric-twitters-new-mobile-app-built-specifically-for-developers/
https://itunes.apple.com/us/app/apple-store/id1077938720?pt=9551&ct=media&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.fabric&referrer=utm_source%3DmediaDUITSE OVERHEID MAG TROJANS GEBRUIKEN OM TE SPIONEREN
In de VS woedt het debat over de Apple encryptie nog altijd in volle hevigheid. Moet Apple speciale software maken waardoor het de encryptie op zijn iPhones doorbreekt? Apple beroept zich op een oude wet, die kort samengevat stelt dat een slotenmaker niet verplicht kan worden om een slot open te breken, dat hij een dergelijk bevel naast zich neer mag leggen. Een wet die uiteraard nog dateert uit de tijd van de fysieke sloten, sleutels en brandkasten.

Sommigen menen dat Apple ongelijk heeft, en dat het toestel ontgrendeld moet kunnen worden; het toestel in kwestie behoorde immers toe aan iemand die een terreuraanval uitgevoerd heeft, en het zou belangrijke informatie kunnen bevatten. Bovendien, zo stellen zij, gaat het enkel om dat toestel, een uniek geval dus.

Deze bewering wordt nu echter tegengesproken. Het blijkt namelijk dat er nog een zevental andere gevallen zijn waar er bij een rechter een bevel ligt om een iPhone te kraken, om daar de informatie uit te halen. Het blijft dus een verhaal dat zich elke dag verder ontwikkelt, en de mening wint terrein dat dit een zaak is die in het Amerikaanse congres behandelt moet worden, zodat het voor eens en altijd duidelijk en democratisch besproken wordt: wanneer gaat nationale veiligheid boven privacy, en wat is de rol van tech bedrijven daarbij?

Bij TechMeme kan je de laatste ontwikkelingen volgen (1)

Ondertussen is in Duitsland een controversiële wet gestemd, waarbij het de politie- en veiligheidsdiensten in het land toegestaan wordt om malware zoals Trojans te gebruiken om computers af te luisteren van mensen die verdacht worden van een strafbaar feit. Via die Trojans zouden zij dan de gesprekken op smartphones en pc's kunnen volgen.

De Duitse los-vaste hackergroep Chaos Computer Club heeft zich al uitgesproken tegen de beslissing, die volgens hen veel te ver gaat. (2)
http://www.techmeme.com/160223/p28#a160223p28
http://www.dw.com/en/german-government-to-use-trojan-spyware-to-monitor-citizens/a-19066629POCKET LAAT JE OOK ADVERTENTIES LATER LEZEN
Je kent ongetwijfeld Pocket, die handige tool waarmee je artikels kan markeren en opslaan om later te lezen. De tool heeft 22 miljoen geregistreerde gebruikers, die samen meer dan 2 miljard artikels opgeslagen hebben. Pocket is handig, maar heeft tot nu toe enkel veel geld gekost aan de beleggers. Tijd dus om geld te gaan verdienen, en dat moet komen van advertenties.

Pocket heeft namelijk aangekondigd dat het van start gaat met een experiment om gesponsorde content te vertonen in de Recommended feed in de app. Maar, zo belooft Pocket, het zou niet zomaar content worden die niet veel meer is dan link bait. Neen, het zou echt content zijn die in de feed had kunnen verschijnen zelfs al was hij niet gesponsord. Echt waardevolle content dus.

Of het hiermee de 10 miljoen dollar kan verdienen die de app eigenlijk nodig heeft, is echter nog de vraag. Het heeft natuurlijk zijn abonnees - 170.000 mensen betalen $ per maand of meer om hun artikels te kunnen opslaan.
http://techcrunch.com/2016/02/23/the-netflix-of-text/GOOGLE DOCS BEDIENEN MET GESPROKEN COMMANDO'S
Waar is de tijd van Lernout & Hauspie... ? Blijkbaar is die helemaal teruggekomen. Want steeds meer dingen kan je besturen met je stem, wat vooral handig is op je mobieltje. Spreken tegen je telefoon is trouwens nog het minst idiote, omdat je sowieso tegen je telefoon spreekt wanneer je met iemand belt, niet?

Er is dus Siri, maar ook Google now, om dingen te zoeken. En in de VS is er Amazon Echo, het ding in je huiskamer dat verduiveld handig is, antwoorden geeft, bestellingen noteert. Wanneer je waarnemers vraagt naar wat zij de beste tool vinden in deze reeks, dan staat Amazon Echo verbazend vooraan, gevolgd door Google Now, en Siri. Die laatste blijkt niet zo bijzonder goed in het zoeken.

De reeks spraakgestuurde mogelijkheden met je computer/ smartphone wordt nu uitgebreid met Google Docs: voortaan kan je in Google Docs niet alleen teksten dicteren, maar ook bewerken. Je kan bijvoorbeeld Select All zeggen, en dan Bold, of Make Bigger. Een volledige lijst commando's vind je in de eerste link.

Wel handig natuurlijk, voor Engelse teksten. Het is nu af te wachten of Google het even goed doet in het Nederlands. Meer bij VentureBeat
https://support.google.com/docs/answer/4492226
http://venturebeat.com/2016/02/24/google-docs-now-lets-you-edit-and-format-text-using-your-voice/FACEBOOK WIL JE JE EMOTIES LATEN TONEN
Er was al langer sprake van: Facebook wou verder gaan dan de "Ving ik Leuk" die je kan plaatsen bij berichten in je tijdlijn, omdat je nu eenmaal droeve berichten niet leuk kan vinden. Het heeft nu voor alle gebruikers de mogelijkheid uitgebracht om te kiezen uit 6 emoties: het duimpje-op, een hartje, een lach, een open mond van verbazing, een wenend kopje voor verdriet, en een boos kopje.

Is dit een slimme zet? Ja en neen. Interactie is goed, maar tot nu was het gewoon simpel om op het duimpje te klikken, zonder verder na te denken. Nu moet de gebruiker even nadenken welke emotie hij voelt. Bovendien duurt het even, zo vertellen verschillende waarnemers, vooraleer de kopjes verschijnen, en het vertraagt dus de belevenis(1).

Neen, dan lijken de GIF's die je bij Twitter kan toevoegen heel wat leuker. Zij zijn nu enkele dagen beschikbaar, en wij hebben al enorm leuke reacties gezien. Vooral creatieve mensen, die grappig uit de hoek komen wanneer er een meme razendsnel door het Twitterland rolt, blijken aan de slag te gaan met GIF's. Het is inderdaad heel gemakkelijk om bij een tweet een afbeelding te zetten, waarbij je gewoon een trefwoord intikt en in de beeldencataloog van GIPHY een grappige GIF kan vinden om bij te voegen. Misschien is dit het tovermiddel dat Twitter opnieuw interessant kan maken voor het grote publiek?
http://techcrunch.com/2016/02/24/facebook-reactions/HUB KEYBOARD VAN MICROSOFT VOOR ANDROID LAAT JE CONTENT UIT APPS DELEN
Microsoft blijft verder gaan met zijn slimme strategie om tools uit te brengen voor Android en iOS. Windows 10 smartphones blijven immers nog altijd een miniem marktaandeel hebben (alhoewel het best goede toestellen zijn!), en dus probeert Microsoft op een andere manier de gebruikers te verhinderen om volledig in het Google of Apple universum te laten verdwijnen.

Wat Microsoft nu uitbrengt is verduiveld handig - en het is stom dat niemand daar tot nu toe aan gedacht heeft. Het duidt ook op een goede kennis van het Android OS, want het vereist een interactie met andere apps op het Android toestel. Het Hub klavier voor Android toestellen dat deze week door Microsoft Garage voorgesteld werd, bevat namelijk verschillende extra knoppen om functies uit te voeren, zoals plakken enz.

Bovenaan dus een extra rij met vijf icoontjes.
- Klembord, om content te plakken. Volgens Thurrott is dit clipboard veel beter dan wat Standaard in Android staat, omdat je ook recente clips kan oproepen.
- Documents: om documenten in je OneDrive en SharePoint te doorzoeken wanneer je een Office 365 account hebt voor het werk, school, of universiteit (niet de Office 365 Home of Personal)
- Contacts: tik een naam in, en je ziet informatie zoals telefoon, mailadres enz.
- Translate: tekst die je ingetikt hebt wordt meteen vertaald

Onderaan is er dan een knop uiterst rechts, die je laat wisselen tussen al je geïnstalleerde klavieren, zodat je ook naar het standaardd Android klavier terug kan.

Afbeeldingen vind je bij Thurrot. Het klavier is gratis.
https://www.thurrott.com/mobile/ios/64812/microsoft-hub-keyboard-brings-app-content-sharing-to-android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.hub_keyboard

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LG G5: NU MET MODULES
In Barcelona gaat het Mobile World Congress van start, en je zal dus van ons in de volgende dagen verschillende nieuwtjes over mobiele toestellen ontvangen.

Om te beginnen is er de LG G5. LG maakt al langer knappe toestellen, degelijk van kwaliteit, schappelijk van prijs, zo getuigt ook Engadget. Maar tot nu toe is deze fabrikant er niet in geslaagd om door te dringen tot de top-5 van smartphone fabrikanten. Dit toestel zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Buiten de klassieke specificaties (allemaal top!) waarover je bij Engadget leest, heeft het toestel ook één kenmerk die ons enorm bevalt: het toestel is modulair. Concreet gaat het om de onderrand van het toestel, die je heel eenvoudig kan loskoppelen. Je kan dan bijvoorbeeld een reservebatterij plaatsen, wanneer je gewone batterij leeg is. Een hele verademing, nu steeds meer fabrikanten hun toestel volledig hermetisch sluiten en je niet eens meer aan de batterij aankan!

Maar er is meer: je kan dit onderdeel ook vervangen door een andere module, zoals een Hi-Fi Plus DAC module, vervaardigd in samenwerking met Bang & Olufson. Er is ook een Cam Plus module, die je een iets stevigere grip geeft op het toestel, een button bevat voor een sluiter in twee fasen, een 4.000 mAh batterij, en een wijzer om nauwkeurig in te zoomen.

Het is momenteel nog niet geweten of er nog andere modules gepland zijn, en zo ja, of LG die zelf zal vervaardigen of gewoon de connector in licentie geven aan derden.

Toch nog één ding: Engadget merkt -terecht- op dat het grote nadeel van het wisselen van module momenteel de verbinding tussen batterij en toestel verbreekt, zodat het toestel eerst opnieuw opgestart moet worden. Een kleine extra batterij zou die stroomonderbreking tijdens het wisselen van modules kunnen vermijden.
http://www.engadget.com/2016/02/21/lg-g5-modular-official/LG HEEFT OOK EEN HEADSET
Gisteren hadden wij het al uitgebreid over de nieuwe smartphone van LG, de G5, met zijn modulaire onderrand die je kan wisselen. LG heeft echter nog een nieuwigheid: een VR bril.

Daarbij heeft het een aparte benadering. Tot nu toe had je bij VR brillen en helmen ofwel een omhulsel waarin je je telefoon moest stoppen, zoals bij Google Cardboard of de Samsung Gear VR. Ofwel had je een hele helm, zoals de Oculus Rift. LG beziet het nog wat anders: een speciale bril, die je aansluit op je smartphone. Daarvoor heeft LG zijn nieuwe toestel voorzien van een USB-C jack.

De voordelen van deze benadering zijn duidelijk: je telefoon hangt niet voor je gezicht, maar zit in je broekzak zoals gewoonlijk. Hierdoor is de bril ook kleiner en lichter (180 gram). Het geheel ziet er ook uit als een bril, maar dan met niet-doorzichtige glazen.

Aan de binnenkant van die "lenzen" zitten twee 1080p OLED schermen, waarvan je apart de focus kan bijstellen. Het toestel is compatibel met Android phones die een Snapdragon 820 processor hebben, en die dus een USB-aansluiting hebben. Dat betekent dat het ook en tablet kan zijn.

Bij CNet vind je beelden.
http://www.cnet.com/products/lg-360-vr/


NIEUWE SAMSUNG S7 EN S7 EDGE
We hadden het al gezegd: nu in Barcelona het Mobile World Congress plaats heeft, regent het berichten over nieuwe mobiele toestellen. Een van de blikvangers is de nieuwste telg van Samsung, de S7 en zijn broertje S7 Edge.

Wat we aan dit toestel interessant vinden, is enerzijds het feit dat het maar liefst 4 GB RAM heeft, wat eigenlijk evenveel is als veel gewone laptops vandaag. Verder kunnen we alleen maar toejuichen dat Samsung gelukkig heeft afgestapt van het idee om àlles na te apen wat Apple doet met zijn iPhone, ook de slechte dingen, zoals het dichtlijmen van het toestel zodat je de batterij niet meer kan vervangen, en het afschaffen van de microSD kaart, zodat je het geheugen van je toestel niet meer kan uitbreiden. Deze nieuwe toestellen hebben namelijk wél de microSD aansluiting. Bravo!

De S7 is 5,1 inch groot, de S7 Edge 5,5 (dus 12,75 cm en 13,75). De toestellen komen in Europa op de markt op 11 maart, en vanaf 23 februari kan je het al bestellen. Wie dat doet vanuit de VS en het VK heeft bovendien geluk: hij krijgt dan meteen gratis een Galaxy Gear VR headset erbij!

Een uitgebreide bespreking vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.co.uk/gadgets/2016/02/samsung-galaxy-s7-and-s7-edge-curvier-faster-micro-sd-expansion-available-march-11/SAMSUNG GEAR360: CAMERA VOOR 360 GRADEN VIDEO
Naast zijn nieuwe smartphones heeft Samsung ook een camera uitgebracht, de Gear 360. Wat eigenlijk logisch is: iedereen brengt maar helmen, vizieren en cardboards uit om VR-beelden te bekijken, maar ergens moeten die beelden vandaan komen.

De camera is een kleine bol met dubbele lens, die het maken van 360 graden foto's en beelden gemakkelijker moet maken. De onderkant van die bol (die er eigenlijk uitziet als een oogbal) is plat, zodat je het toestel kan neerzetten op een plat oppervlak. Maar er hoort ook een driepikkel bij om het toestel op te monteren.

Echt sexy ziet het toestelletje er niet uit - er zit een klein deurtje in, waarachter je de verwisselbare batterij  vindt, en dat toegang geeft tot de microSD kaart (tot 128 GB ondersteund).

The Verge heeft beelden en kon het toestel reeds uittesten.
http://www.theverge.com/2016/2/21/11081450/samsung-gear-360-camera-video-specs-mwc-2016

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedopDeze robot houdt telemarketeers bezig tot ze gek worden
http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/95804/Deze_robot_houdt_telemarketeers_bezig_tot_ze_gek_worden.html?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

Nieuw reglement voor drones eindelijk afgerond
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160223_02144571


België en Microsoft jagen op besmette computers
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160223_02144381
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men moet wel zijn geluk zelf smeden,
maar anderen daartoe niet als aambeeld gebruiken.
-C.J. Wijnaendts Francken-


 
De nieuwe oogst


   
FIREFOX-EXTENSIE: DUCKDUCK GO

Zoeken via Google brengt je meestal wel het antwoord, maar je moet er wel een prijs voor betalen: je privacy. DuckDuckGo belooft slimmere antwoorden, zonder je daarom te traceren. Deze extensie zorgt ervoor dat je via DuckDuckGo kan zoeken vanuit je adresbalk, je zoekbalk en het rechtsklik-menu.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/duckduckgo-for-firefox/


FIREFOX EXTENSIE: FOXYSPIDER
Deze handige extensie loopt de website die jij aan het bezoeken af, en zal alle multimedia (video clips, afbeeldingen, muziekbestanden) als thumbnails voorstellen in een handig overzicht, zodat je ze maar moet aanklikken.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/foxyspider/


LAUNCHING NEXT: TRACY TRACKERS
Deze webdienst + hardware is bedoeld voor onze trouwe viervoeters. Je stopt een tracking toestelletje in zijn halsband, en voortaan weet je altijd waar hij zich bevindt, via de app op je smartphone. Je kan veilige zones afbakenen, waar de hond zich vrij mag bewegen. Gaat hij verder, dan krijg je een waarschuwing. Bovendien noteert de sensor verschillende lichaamsfuncties, maar welke is moeilijk te ontdekken op dewebsite.
http://www.tracytrackers.com/
http://www.launchingnext.com/s/tracy-/17441/


FIREFOX EXTENSIE: STYLISH
Met deze gratis add-on voor Firefox kan je het uitzicht van websites naar believen aanpassen. Ofwel maak je je eigen stijlen aan, of kies je een van de stijlen die de maker van deze extensie op zijn homepage aanbiedt.
[Taal: ENG]
https://userstyles.org/


FIREFOX EXTENSIE: AWESOME SCREENSHOT

Deze extensie voor je Firefox browser laat je screenshots maken van de websites die je bezoekt, en daar nog annotaties aan toevoegen, met pijltjes, cirkels enz.
[taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/awesome-screenshot-capture-/


FIREFOX EXTENSIE: 4SHARED SEARCH
Heb je een account bij de online dienst voor het delen van bestanden 4Shared? Dan kan je met deze extensie voor je Firefox browser gemakkelijk je eigen bestanden doorzoeken.
https://addons.mozilla.org/NL/firefox/addon/4shared-search/


FIREFOX EXTENSIE: PRIV8
Deze add-on voor je Firefox browser zorgt voor Sandbox bij je verschillende tabs. Wanneer er iets fout gebeurt in één tabje, gaat je hele browser niet onderuit.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/priv8/4


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIKIQUOTE
Ben je een bepaald citaat tegengekomen, en vraag je je af uit welk boek het komt? Deze speciale afdeling van de Wikipedia vertelt het je. Je kan er ook zoeken naar een leuke quote over een bepaald onderwerp.
[Taal: NL]
https://nl.wikiquote.org/wiki/Hoofdpagina


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JONGERENGIDS
Deze site werd ontworpen in overleg met de Vlaamse overheid, in samenwerking met verschillende organisaties voor jongeren en kinderen, maar ook met kinderen zelf.
Er is informatie te vinden voor tieners (11-15 jaar) en jongeren (16-22 jaar), voorgesteld in een erg helder overzicht, met simpele icoontjes.
[Taal: NL]
https://jongerengids.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERBAZENDE FOTO'S

Dit artikel bij Randomstuff.ninja toontje enkele echt verbazende foto's, waar volgens de makers geen Photoshop aan te pas kwam. En geloof ons, ze zijn echt wel indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://www.randomstuff.ninja/photo/images-that-amazed-the-world-last-year/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BRUSSELSE TUNNELS
Laat het maar aan het team van De Ideale Wereld over om een originele draai te geven aan de actualiteit van de dag - in dit geval de problemen met de tunnels in Brussel. De mensen van het productiehuis bewijzen keer op keer dat het digitale echt het bloed is dat door hun aders stroomt - de verwerking van de Wikipedia bij de gasten, het real time opzoeken van grappige fragmentjes, en nu dit weer: op een landkaart van Brussel grappige fragmenten plakken aan de Brusselse tunnels.
[Taal: NL]
http://www.canvas.be/de-ideale-wereld/hou-de-brusselse-tunnels-live-in-de-gaten


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLANTS VS ZOMBIES
Een simpel game, dat uitgelegd wordt op een manier of je een kleutertje bent, maar toch gaandeweg verduiveld ingewikkeld wordt. Lijkt rustig, maar vergt wel zenuwen. Om verslaafd te raken!
[Taal: ENG]
http://www.shockwave.com/gamelanding/plantsvszombies.jsp
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Maak zelf een Virtual Reality bril met Coca Cola
http://www.belgiancowboys.be/marketing/maak-zelf-een-virtual-reality-bril-met-coca-cola
^- Napoleon Games lanceert het eerste Branded Live Casino
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/napoleon-games-lanceert-het-eerste-branded-live-casino


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Nederlands bedrijf spoort wraakporno op en verwijdert het
http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4250034/2016/02/23/Nederlands-bedrijf-spoort-wraakporno-op-en-verwijdert-het.dhtml
- Eerste vaste 360-gradenbios ter wereld in Amsterdam
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4250959/2016/02/24/Eerste-vaste-360-gradenbios-ter-wereld-in-Amsterdam.dhtml
- Expert: Digitale schandpaal bedreigt rechtsstaat
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4236806/2016/02/02/Expert-Digitale-schandpaal-bedreigt-rechtsstaat.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- MWC: Acer vernieuwt met Liquid Zest-lijn
De reeks wordt afgetrapt met twee toestellen: de Zest en de Zest 4G. De serie is speciaal ontwikkeld voor wie actief is op social media en graag muziek ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9823/MWC-Acer-vernieuwt-met-Liquid-Zest-lijn.html
- Correct meten dankzij de laserafstandsmeter van Bosch
http://www.elektrozine.be/ez/article/9188/Correct-meten-dankzij-de-laserafstandsmeter-van-Bosch.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
-Alibaba binnenkort in België?
https://www.digimedia.be/News/nl/19266/alibaba-binnenkort-in-belgi.html
- Brico lanceert eerste digitale doe-het-zelf community
https://www.digimedia.be/News/nl/19269/brico-lanceert-eerste-digitale-doehetzelf-community.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Blokkeer sociale media met software
http://computertaal.info/2016/02/26/blokkeer-sociale-media/
- Hoe herken je een vampier?
http://computertaal.info/2016/02/25/hoe-herken-je-een-vampier/ 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WhatsApp krijgt end-to-end-encryptie bij telefoongesprekken
http://tweakers.net/nieuws/108715/whatsapp-krijgt-end-to-end-encryptie-bij-telefoongesprekken.html
- Nederlanders werken aan mechanisch toetsenbord met analoge input
http://tweakers.net/nieuws/108709/nederlanders-werken-aan-mechanisch-toetsenbord-met-analoge-input.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Elektrische auto in 2022 echt goedkoper dan benzine-of dieselwagen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/elektrische-auto-in-2022-echt-goedkoper-dan-benzine-of-dieselwagen/article-normal-670895.html
- Apple past code aan zodat het woord 'click' niet vies te interpreteren valt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-past-code-aan-zodat-het-woord-click-niet-vies-te-interpreteren-valt/article-normal-670773.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
Hoe radio zichzelf opnieuw uitvindt in het digitale tijdperk
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-radio-zichzelf-opnieuw-uitvindt-in-het-digitale-tijdperk
- Hoe Studio Brussel meteen een slimme social media actie opzette met de nieuwe Like-knop
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-studio-brussel-meteen-een-slimme-social-media-actie-opzette-met-de-nieuwe-like-knop
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE TIPS VAN HANS

7 ANDROID-TOOLS DIE JE GEGEVENS BEVEILIGEN
De meeste artikelen over Android-securitytools focussen voornamelijk op malware-pakketten als Lookout, Norton en AVG, maar de ingebouwde beveiliging van Android is in veel gevallen voldoende en snel uit te breiden met deze handige tools.
http://webwereld.nl/security/92184-7-android-tools-die-je-gegevens-beveiligen?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-02-17


HET LEED DAT ANDROID-UPDATES HEET - KRIJGT MIJN TOESTEL UPDATES, EN WANNEER DAN?
Gokkast Android-updatesWanneer komt er voor mijn toestel een update? Dagelijks posten tientallen tot honderden tweakers een vraag van deze strekking op Tweakers. Het lijkt soms net een gokkast; ineens is er een update voor sommige varianten van een toestel en voor andere weer niet. De manier waarop updates verlopen op Android-toestellen is weinig transparant en frustrerend voor gebruikers
http://tweakers.net/reviews/4211/het-leed-dat-android-updates-heet.html


12 TALEN EN TOOLS VOOR IOT-PROGRAMMEURS
Programmeer de wereld om je heen met tools en talen, van Arduino tot ZigBee.
Programmeren verovert de wereld. Slimme gadgets interpreteren wensen van gebruikers op basis van instructies die we schrijven met behulp van deze protocollen, programmeertalen en tools.
http://webwereld.nl/development/92238-12-talen-en-tools-voor-iot-programmeurs?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-02-19


IN 12 STAPPEN EEN EHBO-STICK VOOR JE PC
Vertikt je computer om op te starten? Of wil je van een pc waarvan het systeem om zeep is, alsnog je persoonlijke gegevens halen? De redding komt van een opstartbare usb-stick met noodsoftware: Paragon Rescue Kit. Zorg dat je die oplossing op voorhand maakt.
http://computertotaal.nl/pc/in-12-stappen-een-ehbo-stick-voor-je-pc-68942?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=ehbostick#O6sUgEg5I6mvwXwO.97


AMAZON BIEDT GRATIS GAME-ENGINE AAN
Amazon heeft een eigen 3D game-engine uitgebracht, de Amazon Lumberyard-engine is nu gratis te downloaden en te gebruiken voor iedereen. De engine is een afgeleid van de Crytek CryEngine. Het addertje onder het gras is dat je voor online multiplayer toepassingen gebruik moet maken van Amazon WebServices.
http://www.techzine.nl/nieuws/42827/amazon-biedt-gratis-game-engine-aan.html


FLASHGEHEUGEN NU GROTERE GEHEUGENDICHTHEID DAN HDD
NAND-flashgeheugen heeft voor het eerst een grotere geheugendichtheid dan HDD-technologie. Dat betekent dat opslag in datacenters steeds minder ruimte in beslag neemt met SSD's dan met harde schijven.
http://computerworld.nl/hardware/91991-flashgeheugen-nu-grotere-geheugendichtheid-dan-hdd?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-02-09


WETENSCHAPPERS SLAAN 360 TB OP IN GLAS VOOR 14 MILJARD JAAR
Het is wetenschappers van de University of Southampton gelukt om 360 TB aan data op te slaan in een stukje glas. Hiervoor werd een nanostructuur aangebracht in een schijfje kwarts. De vijfdimensionale opslag kan een periode van 13,8 miljard jaar overleven, wat net zo lang is als de leeftijd van het heelal. Voor kortere tijden is een temperatuur van maximaal 1.000 graden Celsius ook geen enkel probleem.
http://nl.hardware.info/nieuws/46958/wetenschappers-slaan-360-tb-op-in-glas-voor-14-miljard-jaar?utm_source=rss-news&utm_medium=rssfeed&utm_campaign=hardwareinfo


BIOPRINTER MAAKT 3D-PRINTEN VAN LICHAAMSDELEN MOGELIJK
Amerikaanse wetenschappers hebben een 3D-printer ontwikkeld waarmee lichaamsdelen kunnen worden geproduceerd. De bioprinter gebruikt afbreekbaar materiaal voor het maken van weefsel en een gel van levende cellen.
http://www.nu.nl/gadgets/4215234/bioprinter-maakt-3d-printen-van-lichaamsdelen-mogelijk.html


TOP 5 VERVANGERS VOOR WINDOWS-PROGRAMMA'S OP LINUX
Linux is in z’n diverse uitvoeringen natuurlijk alweer lange tijd beschikbaar als gedoodverfd alternatief voor Windows. Inmiddels zijn veel opensource-programma’s volwassen geworden, wat het interessant maakt om eens te kijken naar echte alternatieven voor reguliere Windows-software.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/top-5-vervangers-voor-windows-programmas-op-linux.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160218


WEFRE IS EEN GRATIS SPOTIFY-KLOON - EN NOG LEGAAL OOK
WeFre is een app die wel erg veel lijkt op Spotify, maar met één groot verschil: Het is helemaal gratis. We dachten eigenlijk dat het dan wel illegaal moest zijn, maar dat is het juist niet. Hoe dat kan, zochten we voor je uit. (1)
http://webwereld.nl/hardware/61744-11-tips-om-je-trage-wifi-verbinding-te-versnellen?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf


4 TOOLS WAARMEE JE PYTHON OMZET NAAR JAVASCRIPT (EN ANDERSOM)
Groot fan van Python en minder groot van van JavaScript? Geen probleem! Hier zijn vier tools waarmee je de een kan omzetten in het ander... en omgekeerd.(2)
http://webwereld.nl/development/92319-4-tools-waarmee-je-python-omzet-naar-javascript-en-andersom?hash=095d8389921496ae7da3c1cda1533bbf

11 TIPS OM JE TRAGE WIFI-VERBINDING TE VERSNELLEN
De gemiddelde router belooft een overdrachtssnelheid van 1300 Mbps (5GHz) maar in de praktijk zal je dat zelden halen. We zetten de oorzaken hiervan op een rij en geven tips hoe je die snelheid kunt opschroeven.(3)
http://www.computeridee.nl/nieuws/met-wefre-stream-je-muziek-zonder-reclame-en-helemaal-gratis/

OPPO INTRODUCEERT 'SUPERVOOC' VOOR RAZENDSNEL OPLADEN
De Chinese elektronicafabrikant Oppo demonstreert op de Mobile World Congress een nieuw soort smartphone-accu die razendsnel op te laden is. Een lege batterij met een capaciteit van 2500 mAh is in een kwartier weer helemaal vol.(1)
http://www.pcmweb.nl/nieuws/oppo-introduceert-supervooc-voor-razendsnel-opladen.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160224

START-UP MAAKT MUZIEKSPELER DIE OFFLINE MUZIEK VAN SPOTIFY AFSPEELT
Een start-up met de naam Mighty Audio wil een apparaatje uitbrengen dat muziek kan afspelen van Spotify. De muzieknummers zijn offline beschikbaar, en kunnen op de muziekspeler geladen worden via een app voor Android en iOS.(2)
http://tweakers.net/nieuws/108597/start-up-maakt-muziekspeler-die-offline-muziek-van-spotify-afspeelt.html

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-Tips, en Hans voor zijn selectie van Nederlandstalige artikelen.
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

READIA VOOR WINDOWS 10 ($1,99)
Deze app voor Windows 10 is een reader voor strips of Comic Boks. Niet alleen kan je je strips in digitale vorm in ideale vormgeving lezen, maar je kan de app ook gebruiken als digitale leesplank en boekenkast.
De app ondersteunt .zip, .rar, .cbz en .cbr archief formaten, naast .jpeg, .png, .bmp en .pdf.
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/readia-for-windows-10/9nblggh5l4lg


FLIGHTGEAR: VAN JE GROND GAAN!


Dit is een gratis game voor zowel Windows, Mac als Linux desktops. Wou je altijd al weten hoe het voelt om in de cockpit van een vliegtuig te zitten? Dan kan je dat met dit gratis game ondervinden. Een waarschuwing toch: net zoals een echte piloot, moet je hier wel een steile leercurve door om de instrumenten onder controle te krijgen!
http://www.flightgear.org/
http://www.chip.de/downloads/FlightGear_15932278.html


KASPERSKY CLEANER
Het bekende antivirusbedrijf brent nu een entivirs uit voor CCleaner.
http://devbuilds.kaspersky-labs.com/Fast/KCLEANER/CleanerSetup.exe
http://free.kaspersky.com/


MIGHTYMACROSEXCELL: VOOR DE REKENBLADEN
Deze scripts voor Excell bieden je macro's die je in het rekenblad kan oproepen om verschillende taken te vereenvoudigen en te automatiseren.
http://mightymacros-excel-utilities.en.softonic.com/


SPYSHELTER: BESCHERMING TEGEN KEYLOGGERS
Deze gratis tool beschermt je tegen malware, die jouw toetsaanslagen zou kunnen noteren via een Keylogger, en zo jouw loins, wachtwoorden en zelfs bankgegevens zou kunnen achterhalen!
http://www.chip.de/downloads/SpyShelter-Free-Anti-Keylogger_82720061.html
https://www.spyshelter.com/


NETBALANCER: BANDBREEDTEVERDELEN


Met deze applicatie kan je niet alleen je netwerk en de verbindingen monitoren, maar ook controleren. Je kan prioriteiten stellen voor de processen op jouw computer, netwerk filters en regels toevoegen, en meer.
https://netbalancer.com/


VRIJDAG APPDAG: OVERCAST
Persoonlijk maak ik gebruik van Podcast Addict op mijn Android smartphone, maar velen bevelen Overcast aan. Helaas enkel beschikbaar voor iOS, en dus voor ons geen optie. Maar wie weet wel voor jou? BIj The Next Web vind je een uitgebreide beschrijving.
https://overcast.fm/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Waar de mond van vol is, loopt de gal van over.
-Cees Buddingh'-