Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/2/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 942 van 20/2/2016Gegroet lezer,

Deze week enkele berichten waarin je de naam van speelgoedfabrikant Mattel tegenkomt: met een 3D viewmaster, en met een 3D printer. Waarmee Mattel het bewijs levert dat een "ouwertje", mits goede planning en neus voor technologie, in dit digitale tijdperk best nog altijd kan meedraaien.

Verder nog wat nieuwigheden over Twitter. Lezer, indien u tot nu toe nog niet echt gewonnen was voor deze snelle microbloggingdienst, dan kunnen wij je alleen maar aanraden om het nog eens te proberen. De dienst is veel gebruiksvriendelijker geworden.

Zoals gewoonlijk: veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STREAMING MUZIEK: GEEN LUCRATIEVE OPLOSSING, NIET VOOR ARTIESTEN, NIET VOOR STREAMDIENSTEN
Het een na het andere bedrijf heeft de afgelopen dagen zijn cijfers bekend gemaakt voor het 4e kwartaal 2015. Dat mag op het eerste zicht saaie kost lijken (wie interesseert zich nu aan economie?!) maar voor ons, tech liefhebbers, is het toch ook wel informatie die je moet weten. Bedrijven die het immers niet goed doen, die zouden wel eens het bijltje kunnen neerleggen, opgekocht worden of verdwijnen.

Zo was er eind verleden week het bericht dat Pandora de verwachtingen, die het zelf vooropgesteld had, niet gehaald heeft. De streamin muziekdienst zag zijn aantal gebruikers wel stijgen (van 78,1miljoen in Q3 naar 81,1 miljeon in Q4), maar tegenover het 4e kwartaal 2014 (jaar over jaar / year over year om het in economische termen te zeggen) was dat toch een daling, want toen waren er nog 81,5 miljoen luisteraars. 400.000 luisteraars minder dus.

Nochtans zijn de luisteraars actiever: 537 miljard luisteruren in Q4, een stijging met 4,5% tegenover het vorige kwartaal, en met 3% yoy. Helaas kon het bedrijf niet veel winst op tafel leggen: de inkomsten stegen wel met 25% yoy, maar na de uitbetaling van de royalties was dat niet genoeg om de kosten te dekken. (1)

Kortom: Pandora doet het eigenijk niet goed. En volgens The NEw York Times zou het zelfs op zoek zijn naar een overnemer. Via het financieel bedrijf Morgan Stanley zou het gesprekken voeren met potentiële kopers. (2)

Soundcloud gedwongen te sluiten?
Een andere online muziekdienst die wij een warm hart toedragen, is Soundcloud. De manier waarop je daar muziek kan ontdekken, en commentaar kan geven bij de songs zelf is echt uniek, iets dat we bij weinig andere diensten teruggevonden hebben. Soundcloud maakt het ook mogelijk voor podcasters om daar hun uitzendingen te hosten, en dat is natuurlijk ook leuk.

Maar "leuk" en "veel luisteraars" is helaas niet synoniem met inkomsten en winst. Uit het laatste financiële rapport blijkt namelijk dat het bedrijf wel meer inkomsten had, maar de uitgaven sneller gestegen waren dan de inkomsten. Onder andere de uitgaven voor personeel stegen enorm - het bedrijf stelt nu 236 mensen tewerk.

In een interessant artikel bij Facebook (lees de verschillende delen) verneem je waarom SoundCloud het zo moeilijk heeft, en waarom het wel eens de boeken toe zou moeten doen.(3)

Wat artiesten betreft: in vorige artikels hebben wij al verteld dat voor de meeste artiesten de inkomsten uit streaming minimaal zijn; slechts enkele grote artiesten verdienen er wat aan. Waarom zij dan toch deelnemen aan streaming? Omdat zij zo ontdekt worden, en dan, via optredens en merchandising, wél geld kunnen verdienen.
http://techcrunch.com/2016/02/11/pandora-earnings-q4-2015/
http://www.nytimes.com/2016/02/12/business/dealbook/pandora-is-said-to-have-held-talks-about-selling-itself.html?_r=0
http://www.factmag.com/2016/02/11/soundcloud-financial-report-44m-losses/GOOGLE ZAL "RIGHT TO BE FORGOTTEN" WIJDER, MAAR OOK SLIMMER TOEPASSEN
De beslissing van de EU om Google te verplichten het "recht op vergetelheid" toe te passen, is en blijft heel controversieel. Ja, de burger heeft het recht op privacy en menselijk begrip. Dingen uit zijn verre verleden, die in een niet-digitaal tijdperk al lang met de mantel der liefde bedekt zouden zijn maar dankzij de o zo perfecte zoekmachines nog altijd komen bovendrijven, zouden inderdaad mogen verdwijnen. Maar dan rijst de vraag: wie beslist wat redelijk is, wat redelijke termijnen zijn, en doe je dan niet aan geschiedvervalsing?

Een recent vonnis van een Franse rechtbank vond bovendien dat Google niet ver genoeg ging in het verwijderen van zoekresultaten uit zijn plaatselijke versies van de Google zoekmachine, zoals Google.be of Google.fr. Neen: elk verzoek tot verwijdering zou wereldwijd uitgevoerd moeten worden.

Google heeft nu een slimme manier gevonden om toch aan dit vonnis te voldoen, zonder het ook echt wereldwijd te moeten uitvoeren: het gaat naar het IP-adres kijken van de bezoekers van zijn zoekmachine. Verwijst dit IP-adres naar een inlog vanuit een Europese locatie, dan wordt bij het vertonen van de zoekresultaten het "recht op vergeten te worden" toegepast.

Slim. Want wanneer een bezoeker bijvoorbeeld uit Duitsland voorheen Google.com bezocht, dan had Google de gewraakte resultaten toch vertoond, in tegenstrijd dus met de EU verordening. Dat zou nu dus verholpen moeten zijn.
Meer bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-google-eu-privacy-idUSKCN0VJ29U?feedType=RSS&feedName=businessNewsBYE, BYE, PICASA....
Had jij ooit een fotoalbum aangemaakt bij Picasa? Of was dat jouw favoriete plaats om foto's te bewaren? Dan zal dit bericht jou ongetwijfeld interesseren: de stekker wordt uit Picasa uitgetrokken. Maar geen paniek! Dit wil niet zeggen dat al jouw foto's en albums zullen verdwijnen.

Google zal al jouw bestanden archiveren. En je kan ze dan overzetten naar Google Photos, de webdenst van Google voor het bewaren en bewerken van foto's. De overgang zal geleidelijk aan zijn, en je heus wel de tijd om al je bestanden te bewaren. De desktop app zal blijven werken, ook na de officiële sluiting op 15 maart, maar de software zal niet langer geüpdate worden.

En wat met de tags bij jouw foto's en albums, de commentaren? Die zullen ook overgezet worden naar Google Photo. Het enige probleem zit bij mensen die géén zin hebben om met Google Photo te werken, waar moeten die naartoe? Wel, Google belooft ook hen alternatieven te beiden, zo lees je bij TechCrunch.

Ongetwijfeld een wijziging die toch voor het nodige gemor zal zorgen bij de gebruikers...
http://techcrunch.com/2016/02/12/google-is-finally-killing-picasa/
http://photos.google.com/appsDE AMERIKAANSE VERKIEZINGEN, BIG DATA - EN WAAROM WE TOCH LICHTJES ONGERUST MOETEN WORDEN
In het voorwoord van onze nieuwsbrief van zaterdag vermeldden wij het al even, heel kort: de Amerikaanse verkiezingen maken op nog nooit geziene schaal gebruik van data, op manieren die eigenlijk onethisch zijn. Adverteernetwerken zouden immers data mogen verzamelen onder het mom dat dit anoniem gebeurt, en nooit te herleiden valt tot een naam, een adres.

Bij de Amerikaanse verkiezingen zijn er "data enrichment platforms", die de anonimiteit doorbreken en de bezochte websites koppelen aan namen en adressen.

Daardoor kunnen huis-aan-huis enquêteurs, die campagne voeren voor bepaalde kandidaten, weten wanneer zij thuis zijn, waarover zij zich zorgen maken, en welke onderwerpen hen interesseren. Wat op zich al ergerlijk is, maar het brengt nog een ander pijnpunt aan het licht: dat verzamelen en koppelen van data kost geld. Veel geld. En enkel de kandidaten met het meeste geld (lees: van wie de campagne het meest gesponsord wordt) maakt een kans.

Een ontluisterend artikel bij indicative.com. En luister vooral naar de podcast van TechRepublic, waarin erg verhelderend ingegaan wordt op de moderne digitale technieken die gebruikt worden in de campagnes.

Enkele punten op een rij:
- De websites van de kandidaten zenden data naar advertentie platformen zoals Google, Facebook Outbrain, Criteo.
- De campagnes heben elk hun eigen data crunchers organisaties, die de data analyseren dus.
- Zo geeft TheGroudnwork inzicht in data van de campagne van Hilary Clinton.
- Victory Passport van zijn kant verwerkt de data voor Ted Cruz en Donald Trump.
- Maar ALLE kandidaten maken gebruik van Google en Facebook tracking, om offsite potentiële kiezers te benaderen, en om online aan "retargeting" te doen, de bekende marketing techniek.
- Bing wordt dan weer gebruikt door Bush en Cruz.

Wellicht staan ze hier in Europa nog lang niet zover. En laat ons hopen, in het belang van onze privacy, dat dit er ook nooit komt. Tijd voor enkele preventie maatregelen, heren en dames politici?
https://www.indicative.com/how-the-presidential-candidates-spy-on-their-supporters/
http://www.techrepublic.com/article/iowa-big-data-big-win-techrepublic-podcast-episode-27/JOUW PRIVACY: TOCH NOG ENKELE ALARMERENDE BERICHTEN
Wij willen heus geen paniek zaaien, en er zijn eigenlijk wel leukere nieuwtjes om over te berichten. Maar soms moet het ons van het hart dat het er de laatste tijd hard aan toe gaat, die afkalving van onze privacy. Twee artikels hierover - het eerste dat aantoont hoe het van kwaad naar erger gaat, het tweede dat tips geeft over hoe je je privacy misschien toch terug in je eigen controle kan brengen.

- In de VS heeft een rechtbank in al zijn wijsheid geoordeeld dat de burger, van het moment hij zijn smartphone opzet, er expliciet mee toestemt dat informatie van dat toestel gedeeld wordt.
Even citeren: "Smartphones zijn alomtegenwoordig, maar zij hebben allemaal een "off" switch. Wanneer een smartphone aan staat, krijgt hij signalen van een gsm-toren, en zend hij signalen terug naar die gsm-masten. De simulator die in dit geval gebruikt werd, maakte gebruik om de plaats van de smartphone van verdachte te bepalen. Omdat die verdachte ervoor koos om zijn smartphone aan te laten, deelde hij vrijwillig de locatie van zijn smartphone".
Waarom dit een gevaarlijk precedent is? Omdat het de politie ontslaat van de verplichting om een doorzoekingsbevel op te halen om een verdachte te kunnen volgen. Het geeft de politie toestemming om iedereen te volgen, omdat de gebruiker zijn informatie "vrijwillig" deelt (1).

- Het tweede, iets meer hoopvolle artikel vertelt over een paper geschreven door Emily Taylor, die ingaat op de accumulatie van al die data die door websites verzameld worden. Zij legt uit waarom het een probleem is, en wat de praktische stappen zijn om hiermee om te gaan. Zo wil zij ingaan tegen de algemene opvatting dat wij maar moeten aanvaarden dat onze privacy geschonden wordt, omdat wij nu eenmaal graag gebruik maken van die gratis diensten. Zij beklemtoont bovendien dat de gebruiksvoorwaarden die deze websites opstellen veel te vergaand zijn. Zij kennen zich het recht op volledige toegang to tot jouw privégesprekken en mails, tot jouw locatie. Het is bovendien niet langer JOUW informatie, want zij worden er baas van: zij mogen die wissen, wijzigen, delen en verkopen, zonder enige bijkomende toestemmen - en ze moeten het jou niet eens vertellen!
Maar wat dan te doen? Een van de opties die Taylor voorstelt is dat je op zoek gaat naar betalende alternatieven van deze diensten, waar je wél garanties krijgt over jouw privacy. Wat sneller gezegd is dan gedaan, want die zijn er helaas meestal niet...
Toch aanbevolen lectuur (2)

http://thenextweb.com/insider/2016/02/11/according-to-these-court-documents-turning-your-phone-on-is-consent-to-being-tracked/
http://www.theregister.co.uk/2016/01/27/privacy_rethink_in_google_facebook_world/EN HOE ZIT HET NOG MET HET EHEALTH INITIATIEF VAN APPLE?
Een interessante vraag werd deze week gesteld door de Franstalige collega Journal Du Net. Die vroeg zich namelijk af hoe het nu eigenlijk zit met e-Health, het grote initiatief dat Apple als kapstok gebruikt heeft om zijn sensoren in de Apple Watch te promoten.

Het initiatief werd met grote trom aangekondigd. De Apple Watch zou alles in het oog gaan houden, van bloeddruk, hartslag en zelfs glucose. Aan het project zouden verschillende grote Amerikaanse hospitalen van naam gaan meewerken, en grote wetenschappelijke onderzoeken zouden uitgevoerd worden via de sensoren op de Apple Watch.

Beloften die echter niet vervuld werden. Journal du Net haalt verschillende factoren aan, en het zou ons té ver voeren om op al die factoren in te gaan. We zullen twee zaken aanhalen die ons belangrijk lijken.

Enerzijds het feit dat de sensoren wel gegevens doorsturen, maar dat die niet geijkt worden. Apple weigert samen te werken met de FDA (Food & Drug Administration, het Amerikaans agentschap voor de veiligheid van voedsel en medicijnen), om zijn toestel te laten valideren. Dat duurt namelijk te lang en is te ingewikkeld. Deze rompslomp zou betekenen dat updates ook niet zo snel uitgebracht mogen worden als Apple wel zou willen.

En dan hebben we het niet eens over het feit dat de Health app zelf erg ongebruiksvriendelijk is; hij noteert enkel data die (beperkt) verzameld worden via de sensoren, zonder die te analyseren. Ook hier weer: de angst van Apple om zich in het vaarwater van de échte gezondheidszorg te wagen, en daarom houdt het zich dus verre van enig advies of diagnostiek.

En anderzijds, zo stelt het artikel, is Apple wel bekend voor zijn hardware, maar is het eigenlijk geen services bedrijf. En als het zich zou gooien op het verzamelen van gegevens van zijn gebruikers, om daarop diensten te bouwen, dan loopt het het risico om zijn gebruikers van zich te vervreemden. Apple heeft zich immers er lang op laten voorstaan dat het juist géén gebruik maakt van de gegevens van zijn gebruikers.

Een interessante analyse. Lees meer bij Journal du Net.
http://www.journaldunet.com/economie/sante/1172958-apple-donnees-de-sante/?een=f0fef0baf00d2c1c7d5c673a3ccf334c&utm_source=greenarrow&utm_medium=mail&utm_campaign=ml50_e-santeloffenPICASA STOPT ... EN IS EVERALBUM EEN VERVANGER?
Verleden week heeft Google aangekondigd dat het de stekker trekt uit Picasa, de gratis webdienst waar je je foto's kan bewaren en albums kan aanmaken. Je zou het voortaan moeten doen met Google Photos, wat op zich eigenlijk een pracht van een dienst is, vooral omwille van de slimme technologieën die het bevat om foto's te ordenen. Je kan dat doen op basis van datum, van plek, en dankzij AI zelfs op basis van onderwerp.

Maar bent je niet tevreden met Photos, dan is er een alternatief dat je eens zou moeten proberen. De foto app Everalbum, die tot nu enkel voor iOS beschikbaar was, en daar erg populair is, komt immers nu ook uit voor Android.

Deze app belooft niet alleen vrije ruimte op je smartphone te creêren door een backup van je foto's te maken naar de cloud, en ze dan van je toestel te verwijderen. Maar hij helpt je ook om je foto's in albums te organizeren en te delen met vrienden.

Een uitgebreide bespreking vind je bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/02/16/fast-growing-photo-app-everalbum-a-chart-topper-on-ios-comes-to-android/
https://www.everalbum.com/NIEUWE ALBUM VAN KANYE WEST MASSAAL GEPIRATEERD
Heeft Kany West het aan zichzelf te danken? Feit is dat de artiest zijn nieuwe album enkel beschikbaar gemaakt heeft via Tidal, de nieuwe streaming muziekdienst die opgericht werd door Jay-Z. Een dienst die niet echt veel abonnees telt, toch niet in vergelijking met bijvoorbeeld Spotify of Apple Music.

De gevolgen lieten niet lang op zich wachten: er circuleren momenteel al 500.000 gepiraterde kopieën van het album "The LIfe of Pablo" op het inernet, en het album heeft de twijfelachtige eer om op de eerste plaats te staan van de download lijsten op The Pirate Bay. En dat terwijl piraterij op een historisch laag punt beland is, dankzij al die streaming diensten.

Uiteraard heeft Kanye West de beste bedoelingen gehad, namelijk Tidal vooruit te helpen, dat toch niet echt veel luisteraars heeft kunnen overhalen. Maar zijn initiatief is verkeerd uitgedraaid, want dat ene album van West is niet voldoende voor de meeste gebruikers om definitief over te schakelen. Zij zouden bij hun bestaande abonnement bij Spotifiy of dergelijke blijven, en nu een extra abonnement moeten nemen op Tidal...

Meer bij The NExt Web (met zijn foeilelijke vormgeving...)
http://thenextweb.com/insider/2016/02/16/kanye-wests-life-of-pablo-already-pirated-500000-times/
http://www.bbc.com/news/technology-35587381TWITTER: GIF'S EN HET OPNEMEN VAN VIDEO VOOR DM'S
Twee nieuwigheden bij Twitter, die wellicht velen zullen interesseren die hun boodschappen graag opgesmukt zien met wat prentjes. Om te beginnen zal Twitter voortaan een betere ondersteuning geven voor het gebruik van GIF's, die kleine bewegende beelden die in een eindeloze loop altijd maar herhaald worden.

Concreet zal je bij je boodschappen ook een GIF kunnen toevoegen om een bepaalde emotie uit te drukken. In het venster om een tweet op te stellen, staat er namelijk een nieuwe button daarvoor. Druk op die button, en je wordt gevoerd naar een zoekmachine waar je een trefwoord invoert voor je GIF. Hiervoor wordt z-samengewerkt met Giphy en Riffsy, twee dergelijke zoekmachines. Selecteer een GIF, en die wordt in je tweet opgenomen.

Leuk, voor wie graag prentjes heeft - tot nu kon je enkel een link naar een GIF toevoegen, die dan buiten je Twitter venster geopend werd.(1) Deze functie is beschikbaar in de mobiele en web apps, maar niet in Tweetdeck.

Video voor privéboodschappen
Een tweede nieuwigheid is opnieuw een manier om te concurreren met Messenger van Facebook. Voortaan zal je namelijk ook video's kunnen verzenden in een private boodschap (DM).

Deze functie zal in de volgende dagen wereldwijd uitgerold worden naar alle iOS en Android apps. Je zal dus een filmpje kunnen opnemen en delen vanuit die app, en via een DM kunnen delen. Via de website zal je wel een video per DM kunnen verzenden, maar enkel een video die reeds op jouw computer staat - je kan dus bijvoorbeeld geen filmpje via je webcam opnemen en dan verzenden.

Meer bj The Verge.(2)
http://venturebeat.com/2016/02/17/twitter-rolls-out-native-gif-support-in-partnership-with-giphy-and-riffsy/
http://www.theverge.com/2016/2/17/11037888/twitter-direct-message-video-record-shareKLANTENDIENST VIA TWITTER NU NOG GEMAKKELIJKER
Een van de zaken waarvoor Twitter heel vaak gebruikt wordt, is de klantendienst. Ontelbare mensen volgen immers de officiële account van een bedrijf, en richten dan een klacht of een vraag tot die dienst. SOms kan het antwoord gewoon via Twitter gegeven worden, maar soms moeten hiervoor persoonlijke gegevens uitgewisseld worden.

Tot nu toe moest degene die de account van het bedrijf beheerde, eerst vragen om die account te gaan volgen op Twitter, zodat de klager via DM een boodschap kon sturen met bijvoorbeeld zijn adres of telefoonnummer. Deze stap wordt nu, voor bedrijven althans, gemakkelijker gemaakt.

Bedrijven kunnen nu een link in hun tweet toevoegen, die dan een privé-gesprek opstart tussen klager en helpdesk bijvoorbeeld. De klager moet dan alleen maar de link aanklikken, en niet langer het bedrijf eerst gaan volgen. Een filmpje dat toont hoe het werkt, vind je bij Twitter zelf

Een hele verbetering, als je het ons vraagt. En het maakt Twitter nog handiger voor de social media manager...
https://blog.twitter.com/2016/making-customer-service-even-better-on-twitter
http://thenextweb.com/twitter/2016/02/18/twitter-just-made-it-much-easier-to-contact-businesses-and-provide-feedback/APPLE EN HET VERZOEK VAN DE FBI: EEN INTERESSANTE OPINIE VAN THE REGISTER
Je hebt het vandaag wellicht in verschillende media kunnen lezen: het FBI vraagt aan Apple om toegang te geven tot de iPhone van een persoon die ervan verdacht wordt te behoren tot de San Bernardino terroristen. Apple heeft dat geweigerd, en zegt dat het verzoek van de FBI eigenlijk inhoudt dat het een achterdeurtje zou inbouwen in zijn toestellen, waarmee de encryptie opgeheven zou kunnen worden. En dat het dat niet wil doen.

Daarop kan je op verschillende manieren reageren. Sommigen zullen zeggen: Foei, Apple, je mag het FBI die toegang tot de iPhone van de verdachte niet ontzeggen, zorg maar dat je een manier vindt om die gegevens beschikbaar te maken (en zorg maar ineens ook dat dat in de toekomst mogelijk wordt door een achterdeurtje in te bouwen). Anderen zullen zeggen: Bravo, Apple, want je mag geen achterdeurtjes inbouwen, je moet de privacy van de gebruiker beschermen.

De reactie van The Register is echter (naar onze mening: terecht) genuanceerd. Want dit altijd toch wat tegendraadse e-zine stelt dat het FBI heus niet vraagt aan Apple om achterdeurtjes in te bouwen. Want dat houdt in dat er een soort loper gemaakt wordt, die overheidsdiensten gemakkelijk toegang geeft tot elk Apple-product  waarop die sleutel past.

Dat is echter niet het geval. Hier wordt gevraagd dat Apple een speciale code zou schrijven waarmee het FBI een brute-force aanval kan uitvoeren op de iPhone, zonder dat de "10 keer foutieve codes invullen en alles wordt gewist" in actie treedt. En dat is toch een belangrijke nuance, niet?

Helemaal geen achterdeurtje in dit geval. Volgens The Register zou het gaan om een fout in het ontwerp van de iPhone 5C in kwestie, waarmee het fout zit. Ofwel is het mogelijk om een gecompromitteerde firmware naar de telefoon te laden, ondanks het feit dat de telefoon gelockt is. Ofwel is het mogelijk om de data van de flash chip te lezen, en dan in een virtuele machine aan te vallen, tot het paswoord met brute-force gevonden wordt.

Volgens The Register betekent dit dus gewoon dat Apple een fout gemaakt heeft bij het concept van zijn toestel, waardoor het gekraakt kan worden. En het enige wat de rechter nu aan Apple vraagt, is om zijn expertise te gebruiken om die fout uit te buiten om het toestel te openen. Niet meer, en niet minder. Geen backdoor, geen hoogstaande principes die in gevaar komen.

Om toch even bij na te denken. De hele berichtgeving hierover kan je, zoals gewoonlijk, nalezen bij TechMeme
http://www.theregister.co.uk/2016/02/17/why_tim_cook_is_wrong_a_privacy_advocates_view/
http://www.techmeme.com/160217/p5#a160217p5GOOGLE: WAARSCHUWING BIJ NIET-VERSLEUTELDE MAILS EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
Enkele nieuwtjes van het Google-front, die ons in de voorbije dagen bereikten. Om te beginnen het feit dat Google je voortaan zal waarschuwen, wanneer de persoon met wie zij converseren via mail, geen TLS encryptie gebruikt voor de correspondentie. Die waarschuwing verschijnt als een klein rood geopend hangslot in de hoek rechts boven van de boodschap. De meeste (web)mail providers ondersteunen ondertussen TLS. Meer bij PCWorld. (1)

Het tweede bericht betreft Google Forms, de tool van Google om opiniepeilingen aan te maken en te analyseren. In een update kreeg deze tool verleden week een boel nieuwigheden. Enerzijds betreffen die het uiterlijk van de Forms, want je zou voortaan gebruik kunnen maken van sjablonen (templates) om standaard peilingen uit te voeren zoals feedback vragen bij je klanten, een quiz of zelfs het inschrijven op een evenement.

Anderzijds zijn er ook nieuwigheden bij het analyseren van de peilingen. Maak je gebruik van Google Apps for WOrk & Education, dan kan je nu meteen zien wie er op een peiling geantwoord heeft, en de anderen dus aanporren om het alsnog te doen via de nieuwe "send reminder email" tool. Bij TechCrunch vind je een uitvoerige bespreking van de nieuwigheden (2)

En het derde bericht betreft de befaamde ballonnetjes van Google, namelijk het project Loon. Daarbij wil Google via luchtballonnen internet aanbieden aan de massa. Het blijkt nu dat er in Sri Lanka een eerst testproject van start gegaan is met 3 luchtballonnen. Die hangen op een hoogte van 20 km, zodat zij geen gevaar kunnen vormen voor vliegtuigen (die vliegen slechts half zo hoog)..

Het project loopt in samenwerking met de overheid van het land, die een aandeel van 25% op zich genomen heeft. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 15 ballonnen zouden komen, en dat zou genoeg zijn om het hele land te dekken. (3)
http://www.pcworld.com/article/3031747/software-productivity/google-adds-warning-to-unencrypted-email.html
http://techcrunch.com/2016/02/10/google-forms-gets-templates-add-on-support-and-more/
http://fortune.com/2016/02/16/google-loon-sri-lanka/


 
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE ALOUDE VIEW-MASTER DE BESTE VR BRIL VOOR JE SMARTPHONE?
Google heeft met zijn Cardboard het idee geopperd van een omhulsel, waarin je gewoon je smartphone stopte om Virtuele Realiteit beelden te bekijken. Een concept dat zo simpel als fantastisch is. Want jouw smartphone heeft een scherm met een ongelooflijke helderheid en detail. En bovendien bevat elke smartphone tegenwoordig genoeg computerkracht om VR beelden in real time zonder haperen weer te geven.

Maar er komt een concurrent opzetten, die dit concept toch nog iets beter uitwerkt. En het is Viewmaster, bekend bij de ouderen onder ons vanwege de verrekijker waarin je dan plaatjes instopte met dia's, die door de juiste plaatsing tegenover elkaar een 3D beeld gaven. Viewmaster, een product van speelgoedfabrikant Mattel, had enkele maanden geleden al een eerste versie van deze smartphone-montuur uitgebracht. Maar die was nog niet perfect, en kon bijvoorbeeld niet goed overweg me de manier om smartphones van verschillende grootte juist te fixeren in de viewer.

Nu is er dus een nieuwe versie. Die kan beter overweg met smartphones van verschillende groottes, en heeft bovendien een manier om de luidspreker van je smartphone aan te sluiten op de luidspreker in de Viewmaster, ongeacht waar die headphone jack zich bevindt.

En bovendien is er bovenaan op de kijker, net zoals bij de originele Viewmaster van decennia geleden, een wieltje waaraan je draaien kan om de lenzen van de Viewmaster aan te passen aan jouw zicht. Het nieuwe toestel is iets duurder dan het vorige (40 dollar tegenover 35 voorheen). Maar het ziet er echt wel stevig uit.

Over enkele maanden op de markt - hopelijk ook hier!
http://toyland.gizmodo.com/the-virtual-reality-view-master-2-0-will-be-the-best-go-1758981678
http://www.view-master.com/en-usMATTEL BRENGT DEZE HERFST DE THINGMAKER3D PRINTER UIT
Gisteren hadden wij het over een nieuwe versie van de Viewmaster uit de jaren 60. Vandaag nog een ander icoon van speelgoedfabrikant Mattel, dat in een nieuw jasje gestoken wordt: de Thingmaker.

Die zal deze herfst op de markt gebracht worden, aan een adviesprijs van $299 (in de VS). Kinderen zullen er onderdelen mee kunnen printen, en dan monteren tot speelgoed. De onderdelen zijn ook onderling uitwisselbaar, zodat de kinderen zelf hun eigen pop of action man of andere figuurtjes kunnen maken.

De tekeningen voor de 3D voorwerpen worden uitgewerkt in samenwerking met Autodesk, een bekende speler op vlak van CAD of computer aided design. Hierdoor wordt het voor de kinderen... tja, kinderspel om hun eigen speelgoed thuis te printen.

Er bestaan natuurlijk al wel heel wat modellen van 3D printers, maar tot nu toe is deze randapparatuur nog altijd niet doorgebroken in het modale huis, toch zeker niet op dezelfde manier waarop tegenwoordig wel elk gezin zijn printer heeft. De reden daarvoor is ongetwijfeld het feit dat de software om dingen te printen, niet zo eenvoudig is. En wij kunnen het weten - trouwe lezers weten dat op onze redactie ook een 3D printer staat. Medewerker Paul ontwerpt er allerlei dingen op, maar de menu's die links en rechts en boven en onder op zijn scherm verschijnen, zijn gewoon duizelingwekkend. Eer je dat als modale internaut onder de knie hebt, ben je wel even bezig!

Dat er nu zo'n 3D printer komt, die het afdrukken kinderspel moet maken via een app voor iOS en Android, kan ongetwijfeld een doorbraak betekenen. Op de eerste link vind je een filmpje waarin de Thingmaker voorgesteld wordt. Meer lees je bij TechCrunch en Fortune
http://for.tn/20Qjs4j
http://techcrunch.com/2016/02/15/mattel-unveils-thingmaker-a-300-3d-printer-that-lets-kids-make-their-own-toys/
http://fortune.com/2016/02/12/mattel-3d-printing-toys/EEN MENSELIJK OOR OP EEN MUIS...
3D printing lijkt de mensheid heel wat vooruit te helpen, en dan vooral op gezondheidszorg. Niet alleen beenderen kunnen geprint worden, om als implantaat gebruikt te worden, maar stilaan slaagt men er ook in stukken van het menselijk lichaam te printen, die ook dooraderd zijn.

Zo kan je deze week lezen bij Engadget dat artsen aan het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine erin geslaagd zijn om "levend" weefsel te printen, en zelfs organen. En die bovendien ook ingeplant werden bij dieren, waar zij naar behoren functioneren.

Zo werd er een menselijk oor geprint, dat aders aanmaakte toen het onder de huid van een muis ingeplant werd. De wetenschapper zouden er al in geslaagd zijn om spieren te printen, beenderen en een oor. Het materiaal waarmee gewerkt wordt is bio-afbreekbaar, een soort plastiek waarvan de structuur gemaakt wordt, en een op water gebaseerde inkt om de cellen en microkanalen te bevatten.

Indrukwekkend, is het minste wat je hiervan kan zeggen...
http://www.engadget.com/2016/02/16/3d-printed-organs/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedopMinister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkt aan een wettelijk kader dat bijklussen via onlineplatformen eenvoudiger en fiscaal aantrekkelijker maakt
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_economie/Lagere_belastingen_voor_bijklussers_in_de_maak.9733798-3148.art?ckc=1&ts=1455771934

Minister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkt aan een wettelijk kader dat bijklussen via onlineplatformen eenvoudiger en fiscaal aantrekkelijker maakt.
Stephen Fry verdwijnt van Twitter na commotie over uitspraak
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2573600


Grootste YouTube-sterren komen samen in Bocadero
http://www.gva.be/cnt/dmf20160215_02129006/grootste-youtube-sterren-komen-samen-in-bocadero
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geluk alleen maakt niet gelukkig.
-Jan Greshoff-

 
De nieuwe oogst


ZWAARTEKRACHTGOLVEN - BIJTEN ZE?
Verleden week kon je op het nieuws vernemen dat er een belangrijke wetenschappelijke ontdekking gedaan is, die de relativiteitstheorie van Einstein bevestigt. Het zou gaan om zwaartekrachtgolven.
Had je die dag niet de tijd om de in-depth uitzendingen hierover te volgen? Bij De Redactie vind je een verhelderende uitleg. Voor de echte wetenschappers is er de derde link, naar een echt wetenschappelijke site.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2569814
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaartekrachtgolf
https://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/astrodeeltjesfysica/zwaartekrachtsgolven/


STYLISH VOOR CHROME: EEN ANDER UITERLIJK
Deze extensie laat je toe om het uitzicht van websites die je bezoekt te wijzigen aan eigen smaak. Je kan alles toevoegen activeren, uitschakelen, en organiseren met enkele klikken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/stylish/fjnbnpbmkenffdnngjfgmeleoegfcffe?hl=nl


MVSLIM: EEN ANDERE KANT
Het beeld van moslims, dat de laatste tijd erg gehavend is, heeft dringend behoefte aan nuance. Deze site probeert die nuance te brengen, alhoewel het beeld niet volledig objectief is. Alles wordt getoond vanuit een maatschappelijk standpunt waarbij moslima's de regels van de godsdienst volgen bijvoorbeeld, en vrouwen zonder hoofddoek zal je er nauwelijks aantreffen. Een andere stem, vanuit een andere hoek dus.
[Taal: ENG]
http://mvslim.com/


ALTERNATIEVEN VOOR TINDER

Het zo gehypete Valentijn is voorbij. Geen lief opgescharreld? Geen probleem. De vele online datingsites helpen je aan een gelijkgestemde ziel. Tinder heeft de laatste tijd veel publiciteit gekregen in de pers, maar wanneer je die bezoekt zal je zien dat die nog altijd geen Nederlands spreekt.
BBC heeft nog enkele andere sites op een rijtje gezet, waar je aan een lief kan geraken. Maar voor de meeste Belgen blijft dé datingsite bij uitstek die van Rendezvous.be
https://www.gotinder.com/
http://www.bbc.com/news/technology-35493443
http://www.rendez-vous.be


FLASH VIDEO DOWNLOADER
Extensie voor Firefox
Ach, er bestaan heel veel extensies voor elke soort browser. Maar de kapitein daarvan is en blijft toch Firefox. Wij brengen in de volgende weken een reeks add-ons voor Firefox.
Om te beginnen Flash Video Downloader. Daarmee kan je met één klik filmpjes downloaden vanop verschillende video-portaalsites, inbegrepen YouTube.
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/flash-video-downloader/?src=userprofile


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GESCHILLENCOMMISSIE
Stel: u koopt iets online bij een Europese webshop. Maar het avontuur valt tegen en u ontvangt helemaal niets. Of u krijgt geen bruine laarzen maar rode sportschoenen. U contacteert de handelaar maar vindt geen minnelijke oplossing. Dan kunt u voortaan met uw online-consumentengeschillen terecht bij het ODR-platform. (met dank aan Aline voor de tip)
http://www.eccbelgie.be/nieuw-europees-platform-lost-vanaf-15-februari-uw-online-consumentengeschillen-op-s85451.htm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OUDERS

Als ouder van jonge kinderen wil je hen altijd het beste geven, en dat houdt niet op wanneer zij ouder worden. Maar wat weet je wat het beste is? Het beste ontbijt, de beste schoolkeuze? Hoe kan je mee volgen wat er op school gebeurt? Deze website probeert je van zoveel mogelijk onderwerpen op de hoogte te houden. Eenvoudig maar verzorgd van stijl, en met brandend actuele onderwerpen.
[Taal: NL]
http://www.ouders.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BRUSSELNIEUWS
Brussel, onze hoofdstad. En alhoewel voor sommigen het een ver-van-mijn-bed stad is, is Brussel wel degelijk een stad waar nog altijd Vlamingen wonen, leven en werken. Naast de vele andere culturen die in de stad wonen. Het is gewoon zaak informatie te geven over alles wat er leeft, zodat je betrokken wordt. En dat is wat deze site wil doen: nieuws brengen over Brussel, in al zijn facetten.
[Taal: NL]
http://www.brusselnieuws.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORLD PRESS PHOTO

Deze week werden de winnaars bekend gemaakt van de 59e World Press Photo Contest. Zij werden geselecteerd uit de 82.951 inzendingen, gedaan door 5.775 fotografen uit 128 verschillende landen.
Je kan de foto's als galerij bekijken, of ingedeeld per categorie.
[Taal: ENG]
http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEZOEK DE NIEUWE STUDIO'S VAN HET JOURNAAL
Je hebt ondertussen kennis kunnen maken met de nieuwe studio's van het VRT-journaal. Als achtergrond, natuurlijk. Maar je kan de hele studio ook bekijken in Virtual Reality, wanneer je een VR bril hebt.
Heb je die niet? Bekijk dan alles in de YouTube videoplayer; het beeld is wel wat misvormd, maar je krijgt wel een duidelijk idee.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2569968
https://www.youtube.com/watch?v=IzwzB41lgYE
https://www.vrideo.com/watch/XgwUboO


VRIJDAG MULTIMEIDA: APPLE SHOOTER
In dit simpel spelletje moet je, als een echte Wilhelm Tell, een appel met de pijl in jouw boog raken. Een appel, de bovenop het hoofd staat van een figuurtje. En uiteraard mag je dat figuurtje niet raken!
Gewoon de boog richten, en dan met de muisknop ingedrukt de spankracht van de boog verhogen. Laat los.. en je pijl vliegt weg!
[Taal: ENG]
http://www.freewebarcade.com/game/apple-shooter/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Aparte website voor Facebook Messenger
http://www.belgiancowboys.be/web/aparte-website-voor-facebook-messenger
- Splice Beatmaker: Casual muziek maken vanuit je browser
http://www.belgiancowboys.be/web/splice-beatmaker-casual-muziek-maken-vanuit-je-browser


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Farmville komt tot leven: gamen met echte koeien
http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/4247383/2016/02/18/Farmville-komt-tot-leven-gamen-met-echte-koeien.dhtml
- Nieuw lek laat hackers apparaten overnemen: loop jij risico?
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4246406/2016/02/17/Nieuw-lek-laat-hackers-apparaten-overnemen-loop-jij-risico.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Vergeet geen sokken meer met slimme AddWash wasmachine  filmpje
Sok vergeten en de wasmachine heeft zich al gevuld met water? Met de AddWash van Samsung is dat niet langer een probleem.
http://www.elektrozine.be/ez/article/9803/Vergeet-geen-sokken-meer-met-slimme-AddWash-wasmachine.html
- ISE: Logitech ConferenceCam Connect
Dat vergaderen niet altijd saai hoeft te zijn, bewijst Logitech met zijn gloednieuwe ConferenceCam Connect. 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9792/ISE-Logitech-ConferenceCam-Connect.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Uber verliest elk jaar een miljard dollar om overeind te blijven in China
https://www.digimedia.be/News/nl/19249/uber-verliest-elk-jaar-een-miljard-dollar-om-overeind-te-blijven-in-china.html
- Belgische startup Social Seeder klaar voor doorbraak na injectie van 500.000 euro
https://www.digimedia.be/News/nl/19244/belgische-startup-social-seeder-klaar-voor-doorbraak-na-injectie-van-500000-euro.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Alomware Actions Lite: automatiseer pc taken
http://computertaal.info/2016/02/18/alomware-actions-lite/
- Hoe goed of slecht zijn vaste schijven?
http://computertaal.info/2016/02/18/hoe-goed-of-slecht-zijn-vaste-schijven/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Collectief legt Belgische overheidssites plat
http://tweakers.net/nieuws/108483/collectief-legt-belgische-overheidssites-plat.html
- Volvo vervangt fysieke sleutel voor auto's door app
http://tweakers.net/nieuws/108475/volvo-vervangt-fysieke-sleutel-voor-autos-door-app.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- imec en iMinds fuseren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/imec-en-iminds-fuseren/article-normal-667777.html
- Apple komt terug op eerder statement: 'error 53' was "een foutje"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-komt-terug-op-eerder-statement-error-53-was-een-foutje/article-normal-667433.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


-Teamleader en Take Eat Easy verkozen tot start-up en scale-up van het jaar
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/teamleader-en-take-eat-easy-verkozen-tot-start-up-en-scale-up-van-het-jaar
- Dit Belgisch Kickstarter project laat je communiceren met je hond
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-belgisch-kickstarter-project-laat-je-communiceren-met-je-hond
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HOE KAN JE DE MOBIELE VERSIE VAN EEN WEBSITE OP JE PHONE UITSCHAKELEN? 1. WAAROM
Normaal gezien zijn webmasters zo slim om speciale versies te maken van hun website voor de smartphone. Die versie verbruikt dan minder bandbreedte, en ziet er op het kleine scherm beter uit. Maar soms kan je verkiezen om de échte versie van de site te bekijken. Dat kan zijn omdat er bepaalde functies van de originele site niet beschikbaar zijn op de mobiele versie bijvoorbeeld. Of omdat de gegevens die je nodig hebt veel gemakkelijker en duidelijker weergegeven worden op de niet-mobiele versie.
Hoe kan je je telefoon wijsmaken dat hij de gewone desktopversie van een site wil zien? Sommige webmasters zijn zo lief om een knop aan te bieden op de website, maar dat is niet altijd het geval. Hier enkele tips om toch de desktop versie op te vragen.


HOE KAN JE DE MOBIELE VERSIE VAN EEN WEBSITE OP JE PHONE UITSCHAKELEN? 2. IPHONE OF IPAD
Sinds iOS 9 is het wisselen tussen desktop en mobiele versie heel gemakkelijk geworden. Dat kan je doen op twee manieren:
- Klik het Share menu aan (met de pijl) en kies daar "Request Desktop Site"
- Houd de reload knop lang ingedrukt, en kies Request Dekstop Site.


HOE KAN JE DE MOBIELE VERSIE VAN EEN WEBSITE OP JE PHONE UITSCHAKELEN? 3. ANDROID
Bij Android toestellen hangt het ervan af welke browser je gebruikt. Gebruik je de Chrome browser, dan is het simpel, want Google heeft een optie voorzien. Gewoon in het menu Instellingen rechts boven van de browser tikken, en dan "Request desktop site" aanvinken.
Deze functie werkt enkel voor deze bepaalde site, voor deze sessie. Wil je élke website in desktop versie zien, dan moet je een van de speciale apps daarvoor downloaden - op Google PLay vind je verschillende apps met deze functie.


HOE KAN JE DE MOBIELE VERSIE VAN EEN WEBSITE OP JE PHONE UITSCHAKELEN? 4. WINDOWS
Ook bij je Windows phone kan je in de standaard browser, Internet Explorer, aangeven dat je altijd de desktop versie wil zien. Ga daarvoor in je IE naar Meer > Instellingen > Website voorkeuren.

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

UTILU MOZILLA FIREFOX COLLECTON


Windows - freeware
Een progje dat vooral voor webontwikkelaars handig is. Hiermee kan je namelijk verschillende versies als standalone installaties op je computer installeren, en zo websites bekijken om te zien hoe zij weergegeven worden in die bepaalde versie. Heel handig: je kan bepalen dat een URL meteen in verschillende versies van Firefox geopend moeten worden.
http://utilu.com/UtiluMFC/


IMAGE COLOR ANALYZER
Deze gratis app voor Android geeft je inzicht over de kleuren die gebruikt werden in een bepaalde afbeelding. Of dat nu een bestaand bestand is, of een foto die je genomen hebt met je smartphone camera. De software bekijkt welke kleuren er gebruikt zijn in de afbeelding, groepeert die en rangschikt die van het meest dominante tot het minst voorkomend.
http://betanews.com/2016/02/14/image-color-analyzer-tells-all-about-picture-palettes/
http://www.downloadcrew.com/article/34063-image_color_analyzer_20_


WHATSAPP VOOR MAC OS


1,99 euro - Mac OS
Met deze app voor de Mac kan je WhatsApp ook gebruiken op de desktop, jouw Mac dus, in de browser. Het voordeel is dat de app zich in jouw Mac OS workflow integreert, zodat je binnenkomende berichten meteen vanuit het meldingsvenster kan beantwoorden. Het ongelezen aantal ongelezen berichten staat in je Dock, en je kan de app zowel in volledig scherm  als split scherm gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/App-for-WhatsApp-fuer-Mac-OS_89816652.html
https://itunes.apple.com/us/app/app-for-whatsapp/id963574990?l=de&ls=1&mt=12


VRIJDAG APPDAG: FIREFOX VOOR JE MOBIELE TOESTEL
Met Firefox voor iPhone en iPad, kan je de mooie dingen van de gewone desktop Firefox browser ook op je mobiele toestel gebruiken. Een aanrader.
Je kan voortaan Firefox tabs openen vanuit je home screen met 3D touch. Met Peek en Pop kan je pagina's in preview bekijken in je tab lijst.
https://itunes.apple.com/us/app/firefox-web-browser/id989804926?mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De blik op de wereld kan men met een krant verduisteren.
-Stanislaw Jerzy Lec-