Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/2/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 940 van 6/2/2016



Gegroet lezer,

Verleden week vroegen wij hulp aan onze lezers, om sommige rubrieken in ons e-zine aan te vullen. En prompt was er lezer Hans die ons van nieuwe content voorzag. Hartelijk dank, Hans! Deze editie is dan ook terug wat voller, zoals in de goede oude tijd :)

Veel leesplezier, en als u ook de zin krijgt om in de pen te kruipen: alle hulp is welkom!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK GEEFT EN FACEBOOK NEEMT: PARSE WORDT STOPGEZET
Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, niet? Wanneer een bedrijf zoals Facebook je als ontwikkelaar de kans geeft om gratis gebruik te maken van tools om apps te ontwikkelen en te draaien, dan pak je die kans toch met beide handen aan, niet?

Fout. Want het kan je duur te staan komen. Dat ondervinden nu de vele ontwikkelaars nu die hun app opgebouwd hebben met en op Parse, een ontwikkeling die je kan vergelijken met Amazon Web Services. Facebook heeft namelijk aangekondigd dat het Parse stopzet, en dat de ontwikkelaars één jaar de tijd hebben om een andere tool te zoeken om hun apps draaiende te houden.

Bij New York Times vind je een mooie uitleg over het hoe en waarom van deze beslissing van Facebook: hoe het Parse kocht in 2013, toen het nog niet echt zijn draai gevonden, nog niet die advertentiekracht en -inkomsten gevonden had en het op zoek was naar allerlei manieren om geld te verdienen - ook dus via een platform voor app-ontwikkelaars. En dat het Parse nu afstoot, omdat het zich wil concentreren op zijn advertentie business (1).

The Next Web heeft al een vervangmiddel klaar: de Fabric toolkit van Twitter, die ongeveer dezelfde functionaliteiten biedt en waarvoor Twitter een hele reeks tips heeft over hoe je best deze tools gebruikt (2).

BBC tot slot noteert de teleurgesteld reacties van ontwikkelaars, die zich verraden voelen door Facebook. (3)
http://bits.blogs.nytimes.com/2016/01/28/facebook-to-shut-down-parse-its-platform-for-mobile-developers/?_r=0
http://thenextweb.com/2016/01/28/facebook-is-shuttering-parse-paving-the-way-for-twitter-fabric-to-reign-supreme/
http://www.bbc.com/news/technology-35441445



UITGEVER DE PERSGROEP LANCEERT TOPICS
Heb jij een betalend abonnement op een digitale krant? Dankzij het aanbod iPad (of tablet) + abonnement zijn er toch wat gebruikers die over de digitale streep getrokken zijn, en tegenwoordig betalen voor hun digitale krant.

Maar nog veel groter is het aantal gebruikers dat zijn krant gratis leest - of liever: het nieuws in het algemeen, want zij hebben vaak geen enkele binding met een bepaalde krant. En dan zijn er nog de lezers die hun nieuws via hun vrienden van Facebook vernemen, maar waarbij het dan meestal gaat om linkbait-artikels.

Kortom: de klassieke kranten hebben de grootste moeite om zich recht te houden en de gebruiker te laten betalen voor hun content. De Belgisch/Nederlandse mediagroep De Persgroep heeft nu een soort Flipboard bedacht, die Topics heet, en waar je de content uit Vlaamse en Nederlandse kranten, netjes gerangschikt naar onderwerp, lezen kan. Je leest dus niet meer horizontaal - per krant of website, maar vertikaal, per onderwerp.

Heb je een abonnement bij een van de kranten van deze groep, dan zou dat abonnement meteen ook tellen om Topics te lezen. Of het een goed idee is? Enerzijds ja, omdat het de krant toch in een mooiere omgeving stopt en je meer artikels over één bepaald onderwerp lezen kan, en dus meer klokken kan horen luiden. Anderzijds is het misschien toch niet zo slim bekeken van de uitgevers, want zo slijten zijn slechts één abonnement, waar zij er vroeger meerdere verkopen konden.

Momenteel is Topics nog in besloten bèta. Afwachten hoe het aanbod er concreet zal uitzien.

Op de website van Het Laatste Nieuws vind je een filmpje waarin Jo Caudron zijn mening geeft over Topics.
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2600707/2016/01/30/HLN-lanceert-Topics-Spotify-voor-nieuws.dhtml
http://www.topics.be



IN HUN IJVER OM DE MOBIELE GEBRUIKER TE BEHAGEN, WORDT DE DESKTOPGEBRUIKER GESTRAFT
Een artikel dat geschreven wordt uit pure frustratie. De laatste weken, maanden, moest onze redactie vaststellen dat de ene na de andere website zijn lay-out wijzigde om die te optimaliseren voor de mobiele gebruiker. Een prentje bovenaan, tekst in grote lettertypes, een "hamburger" menu met opties zoals bij apps op desmartphone. Maar voor de desktopgebruiker os deze lay-out een echte pest, want die zit met enorm veel witruimte links en rechts van zijn tekst, een te grote font die hem onnodig verplicht om voortdurend te bladeren en het lezen niet aanmoedigt.

Sommige websites gaan nog verder en integreren het swipen in de pagina, wat vaak tot wonderlijke toestanden leidt op de desktop, omdat het artikel dat je lezen wil plots verdwenen is. Gelukkig bestaat er tegenwoordig in Firefox een clutter-vrije optie om tekst zonder afleidingen te lezen, wat je kan oproepen door op  het icoontje van het opengeslagen boek te klikken in de adresbalk. Maar zelfs dan zit je nog altijd met enorm veel witruimte links en rechts. Wil je een artikel afdrukken om het rustig te kunnen lezen en samen te vatten, dan heb je al gauw 10 bladzijden verspild aan een tekst die gemakkelijk op één pagina gekund had. De arme bomen!

Een trend die ons echt wel zorgen baart. Het is inderdaad zo dat de mobiele gebruiker, bij gebrek aan websites die ook mooi weergegeven worden op zijn mobiele toestel, eerder naar apps grijpt dan de website te bezoeken. En het is dan ook mooi dat webmasters hun website proberen aan te passen om die toegankelijk te maken voor mobiele toestellen, zodat de gebruiker de site kan bezoeken zonder een app te moeten installeren. Want de apps (althans de apps voor informatieve sites) zijn stilaan de universaliteit van het wereldwijde web aan het afbreken, om het te vervangen door walled gardens.

Maar een website toegankelijk maken voor mobiele gebruikers wil daarom niet zeggen dat de webmaster daarom de desktopgebruiker in de kou moet laten staan, of onderdompelen in een infantiele omgeving, die niet eens af te drukken valt. Een simpel javascript om een desktopversie te serveren voor wie vanop een vast toestel surft, en een andere versie voor wie mobiel surft zou, in dit tijdperk van CSS, moeten volstaan. Komaan webmasters, jullie gebruiken al zoveel scripts om de gebruikers te volgen, dat één scriptje meer het verschil niet meer kan maken?

Probeer maar eens dit artikel bij MakeUseOf op je desktop te bekijken of af te drukken. Of dit artikel (2) bij WebProNews, waarbij het menu de tekst onleesbaar maakt bij het printen. Begrijp je wat we bedoelen? Er was een tijd dat "testen op alle mogelijke toestellen" het mantra was bij webontwikkelaars, want zo konden zij zien of hun website er in alle schermgrootten en browsers ok uitzag. Blijkbaar behoren desktops niet meer tot die "alle toestellen"...
http://www.makeuseof.com/tag/the-evolution-of-the-iphone-camera/
http://www.webpronews.com/linux-foundation-partners-with-linux-academy-on-training-2016-01/



MAG DE OVERHEID / OPENBARE OMROEP JE DWINGEN OM FACEBOOK TE GEBRUIKEN?
Bedrijven en organisaties moeten "met hun tijd meegaan" en gebruik maken van de moderne communicatiemedia. Zij moeten de gebruiker opzoeken waar hij zich bevindt, zo heet het. En dat is op de sociale media. En dus wordt dapper gebruik gemaakt van Twitter en Facebook voor de communicatie met de gebruiker.

Maar sinds kort zit er een addertje onder het gras. Niet bij Twitter, waar je alle berichten kan volgen zonder ingelogd te zijn. Alleen antwoorden kan je niet - daarvoor moet je zelf een Twitteraccount hebben. Maar bij Facebook is het een andere zaak. Sinds het proces rond de privacy van de gebruiker, heeft Facebook namelijk beslist dat je geen enkele informatie kan bekijken op Facebook, wanneer je niet ingelogd bent op dat sociale netwerk. Zelfs publieke informatie op Twitter, die normaal gezien door iedereen bekeken kan worden, niet alleen je eigen vriendenkring, is niet meer te raadplegen.

Blijkbaar zijn sommigen zich daar niet van bewust. Zo heeft de openbare omroep het voorbije weekend een conferentie gehouden over de toekomst van de VRT. Je zou dan denken dat de presentaties en toespraken live via de eigen website van de VRT uitgezonden zouden worden, niet? Fout. Op Twitter verscheen het bericht: "Om 14u15 kan u de lezing van Martine Tanghe live volgen op onze Facebookpagina: facebook.com/deredactie.be/. #hvz16" . Je wordt dus verplicht om in te loggen op Twitter om deze informatie te kunnen volgen, en dat terwijl de openbare omroep toch zelf over de nodige faciliteiten beschikt om deze presentatie op de eigen website te streamen, niet?

Tijd dus om de overheden / openbare instellingen erop te wijzen dat publicaties op Facebook niét publiek toegankelijk zijn, en dat zij dus content moeten publiceren via kanalen die wél publiek toegankelijk is.

En weet je wat? Eerlijk gezegd zijn wij best blij dat Facebook deze maatregel genomen heeft. Het kan de aanzet zijn om te beginnen met een afkickprogramma van Facebook...
http://www.demorgen.be/technologie/facebook-sluit-publieke-pagina-s-af-voor-belgische-surfers-b4f023ce/



WAT ALS... JE WINDOWS 95 ZOU KUNNEN DRAAIEN IN JE BROWSER?
Het lijkt onmogelijk, maar toch is het zo: een 19-jarige ontwikkelaar uit Schotland is erin geslaagd om het aloude Windows 95 (nu dus 20 jaar oud!) te laten draaien in de browser, zonder enige plug-ins. Er wordt enkel gebruik gemaakt van JavaScript, en je kan alles doen wat je in Windows 95 ook kon - zoals Freecell spelen, wat met DOS knoeien, enz.

De ontwikkelaar maakte daarvoor, zo weet The Next Web te vertellen, gebruik van een emulator, Emscripten. Die compileert C+++ code naar JavaScript bij de runtime. Ongelooflijk wat onze processoren, wat de technologie tegenwoordig kan: een besturingssysteem dat gecompileerd wordt naar JavaScript, via het internet geleverd wordt, en met succes geïnterpreteerd wordt door een browser.

Probeer het zelf eens uit!
https://win95.ajf.me/
http://thenextweb.com/apps/2016/01/31/what-a-time-to-be-alive-2/
http://tweakers.net/geek/107731/programmeur-laat-windows-95-draaien-in-browser.html



FIREFOX 44: NU OOK MET PUSH MELDINGEN
Er is een nieuwe versie uit van de Firefox browser, voor Windows, Mac, Linux en Android. Dat gebeurt wel meer - we zitten per slot van rekening al aan versie 44 toe van de browser, terwijl de IE browser, voor hij Edge werd, het slechts tot versie 11 gebracht had.

Maar deze versie is toch wel bijzonder, omdat hij volgens ons een grote doorbraak betekent voor webapps. Deze versie maakt het namelijk voor websites mogelijk om, mits toestemming van de gebruiker uiteraard, meldingen naar hem te sturen zelfs indien de website niet open staat in een van je apps. Wat handig is voor sites die je webmail leveren, sociale netwerken en shopping.

De noodzaak om de app-versie van een website te gebruiken valt hiermee weg. En hopelijk kan hiermee de aanzet genomen worden tot de silo's die de apps laten ontstaan, en keren we met zijn allen terug naar een wereldwijde web, dat echt wereldwijd is, op alle toestellen....

Bij Venturebeat een uitvoerige bespreking van deze versie, alsook bij PC World. De nieuwe versie 44 van Firefox zal je automatisch aangeboden worden als update, en kan je niet wachten, dan surf je naar de website van Firefox waar je de update zelf kan afhalen.
http://venturebeat.com/2016/01/26/firefox-44-arrives-with-push-notifications-that-sites-can-send-even-after-users-close-the-page/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2498507,00.asp
http://firefox.com/



ALPHABET EN CIJFERS
Het was wel slim bekeken van Google om het bedrijf op te delen in Alphabet en Google. Onder Alphabet kwamen dan de afdelingen te staan die meer op lange termijn gericht zijn, waar nu investeringen gedaan worden die ooit moeten opbrengen. En bij Google kwamen de concrete projecten, die nu al geld opbrengen.

Google (of liever: Alphabet) heeft nu zijn eerste cijfers bekend gemaakt sinds zijn opsplitsing. De langlopende projecten waren goed voor een verlies van 3,6 miljard dollar, tegenover 1,98 miljard in 2014.  Maar toch heeft het bedrijf 21,3 miljard dollar inkomsten, en bracht $8,67 dollar op per aandeel. Dat was meer dan wat de analisten verwacht hadden (20,8 miljard inkomsten met 8,09 dollar per aandeel).

Deze cijfers maken van Apple het waardevolste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, met een waarde van $558 miljard. (1)  Nog een indrukwekkend cijfer: Gmail heeft nu meer dan 1 miljard actieve gebruikers, tegenover 900 miljoen in mei 2015. (2)

En om het rijtje berichten over Google / Alphabet af te ronden: volgens sommige bronnen zou Google van plan zijn om haar volgende Nexus smartphone zelf te bouwen, en dus het voorbeeld van Apple willen volgen voor complete controle over hardware én software.

Wat op zich niet slecht zou zijn - zolang het uiteraard andere smartphonefabrikanten toelaat om ook nog hun eigen toestellen te maken met daarop het Android OS, overgoten met hun eigen sausje... (3)
http://abc.xyz/investor/news/earnings/2015/Q4_google_earnings/index.html
http://www.techinsider.io/googles-got-a-case-of-iphone-envy-2016-2
http://venturebeat.com/2016/02/01/gmail-now-has-more-than-1-billion-active-users/



NIEUWE VERSIE VAN ANDROID BROWSER VOOR SAMSUNG: NU MET ADBLOCKER
Een bedrijf dat het heel goed doet op de smartphone markt, is Samsung. Het heeft ondertussen verschillende toevoegingen bedacht voor het "normale" Android besturingssysteem, die toch ook wel hun eigen voordelen hebben. Nu heeft de browser een update gekregen, die adblockers zal ondersteunen.

De nieuwe browser zal als update uitgestuurd worden naar toestellen die de Marshmallow versie van het OS aan boord hebben. Later zouden dan de toestellen aan de beurt komen die Lollipop draaien.

Zijn er al veel adblockers voor Android, kan je je afvragen? Blijkbaar wel. Zo is der de gratis en open source Adblock Fast, en van Crystal, dat op iOS erg populair is, bestaat er ook een ANdroid versie.

Meer bij The Verge
http://www.theverge.com/2016/1/31/10880394/samsung-internet-android-ad-content-blocker-adblock-fast



SPIONEREN EN DATA VERZAMELEN: ENIGE UPDATES
Vandaag twee korte berichten over het verzamelen van data door overheid en bedrijven. Om te beginnen de "safe harbor" gesprekken. Dat draait rond afspraken tussen de VS en Europa, die het mogelijk maakten om data, verzameld over Europese burgers, naar de VS te exporteren. Een recente uitspraak heeft deze Safe Harbor echter ongeldig verklaard, in een nasleep van de Snowden onthullingen, omdat de VS onvoldoende garanties zouden bieden dat de privacy van de burger niet geschonden wordt;

Na dit vonnis werd getracht onderhandelingen aan te knopen om een nieuwe soort Safe Harbor af te spreken, maar tot nu toe is dat niet gelukt. De deadline hiervoor was 1 februari 2016 - en die dag is voorbij. Momenteel verkeren dus alle bedrijven die data van Europese burgers bewaren op Amerikaanse servers, in een onzekere legale toestand. Meer hierover bij Ars Technica (1)

Update: de vorige alinea was geschreven op 7u 's ochtends, en kijk, 12u later was er dan toch plots een nieuw akkoord, het US EU Privacy Shield. Daarover lees je meer bij De Tijd.

Tegenover deze bescherming van de privacy van de burger, zijn er de politionele diensten die aan de alarmbel trekken: zij vrezen dat zij hun werk niet meer kunnen doen (de veiligheid van de burger beschermen, o.a. tegen terrorisme) als gevolg van het feit dat gewone burgers gebruik kunnen maken van encryptie om hun communicatie te versleutelen.

Nu hebben verschillende hooggeplaatste veiligheidsmensen verklaard dat deze angst ongegrond is, in een onderzoek op verzoek van de Hewlett Foundation (jawel, van de mensen van HP). Het gaat o.a.  om Matt Olsen, de voormalige directeur an het Counterterrorism Center), de bekende veiligheidsspecialist Bruce Schneier.

Volgens hen zou een wijdverspreid gebruik van encryptie er hoogstwaarschijnlijk niet komen, omdat dit de bedrijfsmodellen van de internetbedrijven hindert. En het nieuwe Internet of Things wereldje zou zoveel toestellen bevatten die geen gebruik maken van encryptie, dat de burger nog altijd gevolgd kan worden indien nodig. Bovendien worden de metadata niet versleuteld, en dat is nog altijd hetgeen waar de politiediensten het meeste informatie haalt: wie had met wie contact, wanneer.

Meer hierover bij TechCrunch. (2)
http://arstechnica.com/tech-policy/2016/02/us-and-european-union-fail-to-strike-deal-on-new-safe-harbour-pact/
http://www.tijd.be/politiek_economie/europa_economie/EU_en_VS_akkoord_over_privacyschild.9727740-3149.art?ckc=1&ts=1454439354
http://techcrunch.com/2016/02/01/harvard-report-debunks-claim-surveillance-is-going-dark/?ncid=rss




RIAA TELT VOORTAAN OOK STREAMING MEE VOOR GOUDEN ALBUMS
Over de RIAA, de Recording Industry Association of America, hebben wij in het verleden al dikwijls geschreven. Vaak waren dat kritische berichten. Dit is namelijk de belangengroep van de platenindustrie in de VS, en bij het verdedigen van die belangen ging de RIAA niet al te zachtzinnig te werk. Mensen die betrapt werden op het illegaal ruilen van songs werden vaak tot boetes veroordeeld die buiten alle proporties waren, om maar één zaak te noemen. De RIAA (of sommige leden ervan) deden ook beroep op onfrisse praktijken, zoals opzettelijk besmette bestanden in omloop brengen op de ruilnetwerken, om de piraten af te schrikken.

Kortom: de RIAA heeft lange tijd alles wat digitale muziek was, tegengewerkt. En nu blijkt daar dus een kentering in te komen. Voortaan zullen de "streaming sales" meegeteld worden bij het bepalen van gouden en platinum albums. Concreet wil dat zeggen dat zowel on-demand video als audio streams meetellen, waarbij 1.500 streams tellen als het equivalent van de verkoop van 10 tracks of één verkocht album. 150 streams zullen ook gelijkstaan aan één download.

Wat meteen betekende dat sommige songs en album een hele klasse hoger gaan. To Pimp a Butterfly van Kendrick Lamar bijvoorbeeld zou nu 1 miljoen exemplaren verkocht hebben, nadat het op één enkele dag een record neerzette op Spotify. Bij Vulture vind je een lijstje met nieuwe gouden en platinum albums.
http://www.theverge.com/2016/2/1/10888364/gold-platinum-albums-count-streaming-riaa-change 
http://www.vulture.com/2016/02/riaa-certifications-will-now-count-streaming.html



SOUNDCLOUD MAAKT HET NOG WAT GEMAKKELIJKER OM RADIOSTATIONS AAN TE MAKEN
Een van onze favoriete webdiensten om nieuwe muziek te ontdekken, is altijd SoundCloud geweest. Het feit dat je bij een song commentaar kan toevoegen op de exacte seconde dat een noot gespeeld wordt, was een van de redenen die daartoe bijgedragen hebben.

De dienst blijft voortdurende evolueren, en is de laatste tijd ook een verzamelpunt voor podcasts geworden. En nu lijkt SoundCloud zich ook te willen toeleggen op het ontdekken van muziek, via de radiostations die je kan aanmaken. Deze stations zijn eigenlijk een voortzetting van een optie die voorheen ook al bestond bij Soundcloud, namelijk de "related tracks" bij elke song. De kennis over deze relaties van de songs wordt nu in een gemakkelijk te gebruiken interface omgezet, met de radio's.

Het opzetten van een SoundCloud station is simpel: je zoekt naar een song, een content stream, en dan open je het menu om de "Start station" optie aan te tikken. Dat Station zal dan een deel worden van jouw Collectie, samen met je Likes en je Playlists. Je hebt meer dan 100 miljoen tracks om uit te kiezen.

TechCrunch en The Next Web (bekijk eens deze content vanop je desktop - volkomen onaangepast!) gaan dieper in op deze nieuwe evolutie bij SoundCloud.
http://techcrunch.com/2016/02/02/soundcloud-gets-its-own-radio-feature-with-launch-of-stations-on-ios-and-android/
http://thenextweb.com/apps/2016/02/02/soundcloud-gets-serious-about-music-discovery-with-new-non-stop-stations/



ZAL FACEBOOK HET DAN NOOIT LEREN? ALGORITMES ZIJN ECHT NIET DE BASIS OM PERSOONLIJKE FILMPJES TE MAKEN...
Facebook heeft in het verleden, in zijn oneindige wijsheid, al gemeend dat het een goed idee was om automatisch filmpjes aan te maken gebaseerd op jouw relaties zoals Facebook die via zijn algoritmes ziet. Filmpjes met wat er het voorbije jaar gebeurd was bijvoorbeeld, de "hoogtepunten", wellicht gebaseerd op postings of gebeurtenissen die veel reacties losmaakten bij je vrienden. Wat soms tot pijnlijke situaties leidde, want zo'n gebeurtenis kon evengoed een overlijden, ziekte, een scheiding zijn, en die kan je moeilijk "hoogtepunten" noemen, niet?

Nu heeft Facebook weer een dergelijke stunt uitgehaald. Omdat Facebook zijn 12e verjaardag viert, wou het zijn gebruikers trakteren op filmpjes die over vriendschap gaan. Knap gemaakt filmpjes weliswaar, maar opnieuw gebaseerd op informatie afkomstig van algoritmes, die ongetwijfeld bij deze of gene tot bittere gevoelens zal leiden. (1)

Het was de bedoeling dat je die filmpjes dan zou gaan delen met je vrienden. De Vlaamse nieuwssite MediaMonkey meldt dat zij in elk geval erg weinig filmpjes heeft zien circuleren. (2)

TheNextWeb van zijn kant wijst erop dat de leukste reacties op die filmpjes te vinden zijn op... Twitter. Daar werd namelijk een zich snel verspreidende hashtag gelanceerd, beforeFacebookI... waarbij mensen vertelden wat zij deden vooraleer Facebook bestond. TNW vatte enkele van de leukste reacties samen. (3)

En zeg nu zelf: is het leven niet leuker zonder Facebook? Gewoon met vrienden praten en elkaar in het gezicht kijken, zonder mensen blindelings voorbij te lopen omdat je ogen voortdurend gericht zijn op je smartphone? Zelf dingen doen, creatief zijn, en, wie weet, een boek lezen!, in plaats van maar te lurken en op linkbait filmpjes te klikken?

Ben jij zo'n verwoede Facebook-enaar, sta jij dan nooit eens stil op het einde van de dag, om je af te vragen: wat heb ik eigenlijk vandaag gedaan - behalve klikken en bladeren en klikken en bladeren? Heb ik iets bijgeleerd, heb ik serieuze artikels gelezen, heb ik iets creatief gedaan, bijgedragen aan de maatschappij, aan mijn eigen ontwikkeling?

Toch eens even doen...
http://time.com/4207010/facebooks-new-feature-video/
http://newsmonkey.be/article/63337
http://thenextweb.com/twitter/2016/02/04/the-best-facebook-friendsday-celebration-is-taking-place-on-twitter/



APPLE MUSIC VOOR ANDROID: BEWAAR SONGS OP EEN SD KAART - EN EEN CONTROVERSE: WORDT APPLE SLORDIG MET ZIJN SOFTWARE?
Een cynisch bericht eigenlijk. Apple Music is de 'nieuwe' muziekdienst van Apple, om muziek streaming op je toestellen te ontvangen. Het zou een concurrent moeten zijn van Spotify en collega's, en heeft het grote voordeel dat het standaard gratis aangeboden wordt gedurende X maanden aan elke nieuwe bezitter van een iOS toestel.

Toch heeft Apple Music de muziekfans niet stormenderhand veroverd. Velen blijven zweren bij Spotify, dat zijn eigen aanbod ook voortdurend vernieuwt, en bekend staat voor zijn prachtige manier om nieuwe muziek te ontdekken. En andere aanbieders van streaming diensten, zoals Soundcloud, brengen ook nieuwe opties uit, zoals je deze week kon lezen.

En dus moet Apple ook nieuwe dingen bedenken, om muziekliefhebbers aan te lokken. Daarom werd deze week een nieuwe optie voorgesteld: je kan songs bewaren op een SD-kaart. Een optie die, cynisch genoeg, enkel beschikbaar is op de nieuwe Apple Music app voor Android. Want bij de iPhones is er helemaal geen sleuf voorzien om het intern geheugen uit te breiden met een klein kaartje - ongetwijfeld zo gedaan om de gebruiker te dwingen om in plaats van de (te) klein 16 GB versie, meteen de 64 GB versie van zijn nieuwe modellen te kopen, want een 32 GB versie bestaat niet...

Meer hierover bij The Verge (1).

En als we dan toch bezig zijn kritiek te leveren op Apple, dan verwijzen wij even naar een levendige discussie die de laatste dagen gevoerd werd tussen enkele notoire Apple-kenners en fans: John Gruber, Walt Mosserg en Jim Dalrymple. Zij menen namelijk dat Apple de laatste tijd onvoldoende aandacht schenkt aan zijn eigen apps. De Nederlandstalige samenvatting  lees je bij de collega's van WebWereld(2), en de originele discussie vind je bij The Verge (3)
http://www.theverge.com/2016/2/3/10910142/apple-music-android-adds-sd-card-support
http://webwereld.nl/software/91910-heeft-apple-problemen-met-zijn-software
http://www.theverge.com/2016/2/3/10900612/walt-mossberg-apple-iphone-ios-mac-osx-app-problems



MEER MENSEN MET EEN SMARTPHONE DAN MET ELEKTRICITEIT
Volgens een rapport van Cisco, specialist in netwerkapparatuur en -systemen, zou tegen 2020 maar liefst 5,54 miljard mensen een mobiele telefoon hebben. Volgens CNet zou dat dan meer zijn dan mensen die elektriciteit hebben in huis (5,3 miljard mensen) en stromend water (3,5 miljard mensen).

Maar als die mensen geen elektriciteit hebben, waar laden ze dan hun mobiele telefoon - smart of niet? Wel, om te beginnen zijn dat veelal toestellen die iets minder 'smart' zijn, maar veel langer doen met één batterijlading, dagen zelfs. En verder zijn er in die regio's systemen bedacht om de mensen toe te laten te herladen. WIe wel elektriciteit heeft bijvoorbeeld, laat zijn buren herladen, al dan niet tegen betaling. Of er zijn winkels of postkantoren waar je dat kan doen.

Voor mensen in deze regio's is hun mobiele toestel iets helemaal anders dan wat wij in het westen, met onze luxeproblemen, ervan maken. Niet zozeer Facebook, maar echt informatie opzoeken, contact hebben met gezondheidsdiensten, en de rekeningen betalen bijvoorbeeld.

En deze mobiele telefoon helpt mensen ook zich te ontvoogden - en kan hen misschien helpen om gemakkelijker aan die elektriciteit en stromend water te geraken.

Nog enkele cijfers uit het rapport van Cisco: het mobiele verkeer zal tegen 2020 uitgroeien tot 366,8 exabytes, en 81% van dat verkeer zal via telefoons geschieden. Meer dan 75% van dat verkeer zal video zijn. De globale gemiddelde snelheid van het netwerk zou tegen dan 6,5 Mpbs moeten zijn, het drievoudige van nu.

http://www.cnet.com/news/by-2020-more-people-will-own-a-phone-than-have-electricity/



TWITTER: NOG ENKELE VERANDERINGEN (TEN GOEDE?)
Twitter heeft, in tegenstelling tot Facebook, dat het wonderwel goed blijft doen, problemen om nieuwe gebruikers te winnen, en zelfs om de bestaande gebruikers actief te houden, zodat zij blijven inloggen. Nochtans is Twitter, naar onze bescheiden mening, een uitstekende bron van informatie, en zal je ons daar vaak aantreffen, terwijl je ons met geen stokken op Facebook krijgt.

Het microblogging netwerk probeert uit alle macht met allerlei maatregelen om de gebruikers te lokken die niet meteen Twitter echt begrijpen. De drempelvrees is inderdaad redelijk hoog: wanneer je voor het eerst op Twitter komt, en je bronnen om te volgen nog niet gekozen of gevonden hebt, dan is Twitter niet zo aantrekkelijk.

Twee updates deze week die dat zouden moeten verbeteren. Om te beginnen het feit dat je, wanneer je niet ingelogd bent op Twitter, of geen account daar aangemaakt hebt, toch meteen interessante boodschappen, afbeeldingen en video's kan zien. Dat was al zo in de VS en Japan, maar dat zou nu uitgerold worden naar meer landen. Die selectie tweets zal namelijk afgestemd zijn op wat zich in jouw land afspeelt. Dat zou Twitter veel aantrekkelijker moeten maken voor nieuwe bezoekers, want zo zien zij meteen wat eigenlijk de kracht van Twitter is.

Een andere nieuwigheid is dat je vanop de homepage zonder ingelogd te zijn of zonder een account te hebben, ook op de mobiele versie conversaties kan volgen. En dat maakt het natuurlijk veel interessanter. Politicus x zegt iets, en je kan de reacties meteen zien op Twitter. Om zelf te reageren moet je echter wel ingelogd zijn, en dus een account hebben. En daar is het natuurlijk allemaal om te doen...

Tussen haakjes, een bericht dat wellicht marketeers zal interesseren. Dezer dagen zijn het de Super Bowl, de topwedstrijden waar heel Amerika naar kijkt. Reclames die tijdens de pauzes getoond worden kosten fortuinen. Twitter heeft een bijzondere manier gevonden om adverteerders rond dit evenement te activeren, namelijk speciale emoji's. 17 daarvan werden ontworpen, en dit weekend zullen er 3 daarvan gelanceerd worden (Pepsi en Anheuser Busch). Hoe dit allemaal in zijn werk moet gaan, lees je bij Adweek.
http://techcrunch.com/2016/02/02/twitter-starts-taking-its-logged-out-users-seriously/
http://marketingland.com/twitter-updates-timeline-162451
http://www.adweek.com/news/technology/twitters-branded-emojis-come-million-dollar-commitment-169327
 

 



 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



MICROSOFT BAND 2: HET IS HET DASHBOARD DIE BELANGRIJK IS
Enkele maanden geleden heeft Microsoft een nieuwe versie uitgebracht van zijn 'wearable', het fitness bandje dat simpel 'Band' heet, en nu dus 'Band2'. Die telt je stappen, houdt bij hoeveel je beweegt, hoeveel tijd je besteedt aan een workout, en geeft je zelfs een vriendelijke herinnering wanneer je te lang hebt stilgezeten.

Maar het dragen van zo'n bandje is één ding, het verwerken van de gegevens is minstens even belangrijk. Want die statistieken zijn het die je eigenlijk echt aanzetten tot een gezondere levensstijl, omdat je dan (hopelijk toch!) duidelijk een kentering ten goede kan zien.

En in het geval van de Band 2 is dat dashboard wel erg handig. Niet alleen omdat het ook als webapp in je browser bestaat, naast de app voor de verschillende besturingssystemen (iOS, Windows Phone en Android). Met de update van het dashboard kan je nu persoonlijke workouts aanmaken, en die delen met vrienden. Je kan je gewicht manueel invullen, en o.a. een alarm om je te herinneren te bewegen, instellen op 30, 60 of 90 minuten.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.kapp&hl=en&referrer=utm_source%3Dandroidcentral%26utm_medium%3Dblog%26utm_campaign%3Dbloglink
http://thenextweb.com/gadgets/2016/02/02/microsofts-band-2-update-lets-you-do-a-lot-more-than-just-track-your-weight/



TECHNOLOGIE ROND EXOSKELETON MAAKT INDRUKWEKKENDE VORDERINGEN
Bij DigitalTrends kan je een verhaal lezen over een exoskeleton - een technologie die mensen moet helpen die niet meer op hun eigen spieren, beenderen of ledematen kunnen rekenen om bepaalde handelingen uit te voeren. In plaats van het eigen skelet in hun eigen lichaam, is zo'n exoskelet als het ware een skelet aan de buitenkant, dat de functies van spieren en beenderen overneemt

De ontwikkelingen rond deze technologie gaan razendsnel. Zo snel zelfs dat verschillende bedrijven momenteel elkaar al concurreren om hun eigen model op de commerciële markt uit te brengen. Zo is er de Phoenix, een exoskeleton ontwikkeld door het bedrijf SuitX. Deze technologie wil toestellen die de gebruiker met een handicap terug mobiel moeten maken, zoals een rolstoel, vervangen

Het toestel weegt 27 pond (12,25 kg) wat de helft is van wat een gelijkaardig toestel van concurrent ReWalk weegt. De batterij van het toestel is goed voor 4 uur lang aan één stuk stappen, of 8 uur onderbroken gebruik.

Bovendien is het toestel modulair, zodat het aangepast kan worden aan de specifieke handicap van een bepaalde persoon, en kan je het volledig instellen via een Android app. Ook de prijs is veel lager dan wat andere exoskeletons kosten, zo lees je in het artikel - toch nog altijd 40.000 dollar. Maar een elektrische rolstoel kost ook geld, en biedt je bij lange de vrijheid en mobiliteit niet als zo'n exoskeleton!

Toch prachtig dat de technologie zich niet alleen bezig houdt met ontwikkelen van Facebooks en Whatsappen, maar ook met technologie die de mens écht vooruithelpt - en dat die ontwikkelingen al zover gekomen zijn dat er al concurrenten op dat gebied ontstaan zijn, die elkaar alleen maar kunnen aanmoedigen om nog beter, nog goedkoper te worden!
http://www.digitaltrends.com/cool-tech/suitx-phoenix-modular-robotic-exoskeleton/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


Gehuurde flat op Airbnb zetten mag niet
Wie zijn huurappartement verhuurt via Airbnb en daarvoor niet de toestemming heeft van zijn huisbaas, overtreedt de wet. Ook als hij zelf aanwezig is wanneer de bezoeker in de flat logeert
http://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Gehuurde_flat_op_Airbnb_zetten_mag_niet.9729496-7764.art?ckc=1&ts=1454741831

Media-Saturn-Holding GmbH:Media-Saturn, moederbedrijf van Media Markt België, lanceert SPACELAB, Europa's eerste acceleratorprogramma voor start-ups in de consumentenelektronicabranche
http://prs.belgamediasupport.be/l/53216

HP wint rechtszaak tegen reprobel: Belgische regels in strijd met Europa
Het Europees Hof van Justitie is van oordeel dat de Belgische regels voor auteursrechten in strijd zijn met de Europese wetgeving. Specifiek gaat het om de bijdrage die je betaalt bij aankoop van een printer.     HP wint rechtszaak tegen reprobel: Belgische regels in strijd met Europa
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hp-wint-rechtszaak-tegen-reprobel-belgische-regels-in-strijd-met-europa/article-normal-625049.html

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 

Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Toetssteen van een goede religie is of je er grapjes over kunt maken.
-Gilbert K. Chesterton-


 
De nieuwe oogst


   
HYPERLOOP: BOOKMARKING TOOL VOOR DESIGNERS
Wanneer je zelf met webdesign bezig bent, dan ben je voortdurend op zoek naar ideetjes. Hypershoot wil je helpen om de knappe ideeën de je tijdens je surftochten tegenkomt te bookmarken, zodat je als het ware een persoonlijke Pinterest creëert van design ideeën. Er is ook een pagina waar je nieuwe ideetjes kunt ontdekken.
Hyperloop is een website, maar je kan het ook installeren als extensie voor Chrome, Firefox of Safari.
https://chrome.google.com/webstore/detail/hypershoot/bcfgcokeemmbilmcfepjpfelbjfbnkpa
http://blog.hypershoot.com/hypershoot-browser-button/
http://thenextweb.com/dd/2016/01/29/hypershoot-is-a-pinterest-like-bookmarking-tool-for-designers/


WAAROM ZOU JE WWW MOETEN GEBRUIKEN?

Deze website werd specifiek opgericht om uit te leggen waarom het zo belangrijk is om het voorvoegsel "www" te gebruiken in webadressen - niet meteen als gewone gebruiker, wel als IT-verantwoordelijke of webmaster van een bedrijf of organisatie. Het is interessant om te weten wat dit voorvoegsel eigenlijk betekent - aanbevolen lectuur dus.
[Taal: ENG]
http://www.yes-www.org/why-use-www/


DRUMUP: JE SOCIALE MEDIA BEHEREN (CHROME EXTENSIE)
Tegenwoordig is "social media manager" een echt beroep, dat erg gegeerd is bij communicatieagentschappen. Bij Internetmarketingninjas vonden wij een artikel met tools die hen van pas kunnen komen, en uiteraard willen wij je die tips doorgeven.
Om te beginnen is er DrumUp. Deze extensie voor je Chrome browser laat je gemakkelijk vinden om via jouw netwerken te delen. Op basis van de pagina's die je leest worden er andere tips voorgeschoteld. Je moet enkel vragen aan de tool om op basis van één pagina, andere content op te halen.
[taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/drumup/hdbkcjlhppelfoljjhfkgaeffmamkmcb


SNIP.LY: JE SOCIALE MEDIA BEHEREN
(extensie voor Google Chrome)
De tweede tool die InternetMarketingNinjas adviseert, is Snip.ly. Een tool die het spel volgens ons een beetje vals speelt. Met deze tool kan je namelijk een link capteren en daarin jouw eigen "Call to Action" toevoegen die leidt naar populaire content providers zoals TechCrunch en CNN. Zet deze link op jouw social media profiel en bezoekers zullen jouw CTA op deze pagina zien. Toch niet netjes, als je het ons vraagt...
https://chrome.google.com/webstore/detail/sniply-drive-conversion-t/aepeihpnlhiiipbchlidcipfpiaecpkd


RITETAG: STATISTIEKEN

(Extensie voor Google Chrome)
In marketing is blijkbaar alles toegelaten. Of wat je nu zegt echt de waarheid is, telt niet, zolang je maar veel reactie losmaakt. In deze zin is RiteTag een tool die je daarbij helpt: hij geeft je automatische suggesties waarmee je je posting kan optimaliseren. Handig is wel dat je een lijst krijgt van emoji's die door bepaalde providers correct doorgegeven worden, en welke niet. RiteTa is compatibel met Facebook, Twitter en Google Plus, en kan geïntegreerd worden in Tweetdeck en Hootsuite.
https://chrome.google.com/webstore/detail/ritetag-the-social-media/flookmlccbimcdpnbblpdjhpmjlblfgg


NIMBUS SCREENSHOT: EEN PRINSCREEN MET WAT MEER
Een tool die je goed van pas kan komen wanneer je met sociale media werkt, is Nimbus. Want vaak wil je met een screenshot iets aantonen, maar zou je eigenlijk met een pijl of met commentaar op die afbeelding moten kunnen werken. Dat kan, met Nimbus, een extensie voor Chrome.
https://chrome.google.com/webstore/detail/nimbus-screenshot-and-scr/bpconcjcammlapcogcnnelfmaeghhagj


GIPHY: BEWEGENDE BEELDEN
Wil je meer mensen bereiken met je postings op de sociale media, dan moet je weten dat tweets mét afbeeldingen 18% meer clicks krijgen, 89% meer favourites, en 150% meer retweets.
Bewegende GIF's maken nog meer kans om het bereik van je tweet te verhogen. En wil je snel een GIFje vinden, zonder dat zelf te moeten gaan maken, dan kan je terecht bij Giphy, een heel grote database van dergelijke gifjes. Van Giphy bestaat ook een extensie voor de Chrome extensie.
http://giphy.com/labs


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STOP HET PESTEN
Deze website is het initiatief van Jorrit, een student uit het Leuvense. In zijn jeugd werd hij tien jaar lang zelf gepest, en als student multimedia wil hoe ingrijpend pesterijen kunnen zijn op het leven van een adolescent, zodat mensen begrijpen - zowel daders als omstaanders - dat pesten niet ok is.
Jorrit heeft ook een film gemaakt, die op 16 april in première gaat.
Een mooi initiatief van een gewone privé-burger dat, wellicht door zijn persoonlijke aanpak en ervaringen, meer impact kan hebben dan alle officiële goedbedoelde waarschuwingssites.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160203_02107253
http://stophetpesten.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VZW PIET VAN EECKHAUT

Piet Van Eeckhaut was een stafhouder en bekende strafpleiter, die in 2014 overleed. Om zijn nagedachtenis te eren hebben zijn kantoorgenoten en nabestaanden een vzw opgericht die om de twee jaar een colloquium wil organiseren, rond een bepaald thema dat met justitie te maken heeft. Het eerste colloquium heeft plaats op 26/5/2016 in Gent. Een mooi initiatief, om een mooie mens eer te bewijzen.
[Taal: NL]
http://www.vzwpietvaneeckhaut.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE FINALE OPLOSSING OM E-MAIL ADRESSEN TE VINDEN?
Soms wil je iemand contacteren, maar weet je zijn e-mail adres niet. Je weet wel bij welk bedrijf hij/zij werkt. Maar zou het adres dan piet.joris@bedrijf.be zijn, of p.joris@bedrijf.be, of jorispiet@edrijf.be? Deze nieuwe dienst belooft je daarbij te kunnen helpen. Gewoon voornaam, achternaam en domein van het bedrijf invullen en hop, je hebt het mailadres - en bovendien een koppeling naar de verschillende accounts op de sociale netwerken!
Toch wel enkele caveats. De dienst is eigenlijk een lokkertje voor de webdienst Salesflare.com. Ben je klant dan kan je onbeperkt zoeken, en de gevonden gegevens meteen toevoegen aan je eigen Salesflare account. Wie dat niet is, mag slechts een beperkt aantal opzoekingen doen. Wij zaten na een test of 7 aan onze limiet.
En het is ook niet zo dat je, wanneer je een voornaam en familienaam kent, en weet dat die persoon een Telenet abonnement heeft, zo aan het mailadres zal geraken. Hilde Van Gool bij telenet.be gaf slechts één antwoord, ene hilde@telenet.be (en dat ben ik niet).
Slecht karakter als wij zijn gingen we op zoek naar jan jansen bij het bedrijf microsoft.com, om te zien hoeveel jan jansen daar werken, en ... we kregen het mailadres van ene Jeroen Jansen. Jan Jansen bij microsoft.be werd helemaal niet gevonden.
Een universele gids voor het opzoeken van mailadressen is dit dus niet. Wel een (niet altijd even accurate) tool om, binnen het bedrijf waar de persoon in kwestie werkt, zijn mailadres op te zoeken. En wellicht een uitstekende tool voor wie in sales en marketing werkt, maar iets minder voor de gewone gebruiker.
[Taal: NL]
http://detect.email


VRIJDAG MULTIMEDIA: BELGICA
Je hebt het wellicht gehoord het voorbije weekend: regisseur Felix van Groeningen, ook bekend van de prachtfilm Broken Circle Breakdown, heeft op het Sundance festival de prijs voor de beste regie gewonnen in de categorie World Cinema Dramatic. De film waarvoor hij die kreeg is Belgica.
Bekijk de trailer - en jawel, het is in heerlijk sappig West-Vlaams!
http://www.belgicadefilm.be/nl/
http://www.demorgen.be/film/felix-van-groeningen-wint-met-belgica-prijs-voor-beste-regie-op-sundance-festival-b0000557/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BELGIUM HIGHLIGHTS
Google Street View toont je niet alleen straten, maar ook de binnenkant van gebouwen. Nu heeft Google een reeks interessante gebouwen en monumenten verzameld die je via Street View vanbinnen en vanbuiten bekijken kan, waaronder het Stripmuseum, het Gravensteen in Gent, de kathedraal van Antwerpen en zelfs Plopsaland en Bobbejaanland. Bij dat hele rijtje staat dan plots... Oostduinkerke. Ongetwijfeld een mooi stadje, maar valt het niet een beetje uit de toon? Was Damme niet pittoresker geweest?
[Taal: ENG]
https://www.google.com/maps/streetview/#belgium-highlights


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHIELD5: THRILLER OP INSTAGRAM MET EPISODES VAN 15 SECONDEN
Nieuwe media betekenen ook nieuwe vormen om content te verpakken. Een extreme vorm van zo'n experiment is deze thriller in 28 delen, die je vanaf 1 februari op Instagram kan bekijken in afleveringen van 15 seconden elk.
[Taal: ENG]
https://www.instagram.com/shieldfive/
http://www.cnet.com/news/instagram-launches-shield-5-serial-thriller-15-seconds-at-a-time/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- Dronevertising!
http://www.belgiancowboys.be/technology/dronevertising
- De wielersport ontwaakt: techno koersvervalsing, hoe werkt dat
http://www.belgiancowboys.be/technology/de-wielersport-ontwaakt-techno-koersvervalsing-hoe-werkt-dat


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Expert: Digitale schandpaal bedreigt rechtsstaat
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4236806/2016/02/02/Expert-Digitale-schandpaal-bedreigt-rechtsstaat.dhtml
- Viertal betaalt rekening alsnog na beelden op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4236413/2016/02/01/Viertal-betaalt-rekening-alsnog-na-beelden-op-Facebook.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Bundel al je slimme toestellen met LG’s SmartThinQ Hub 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9774/Bundel-al-je-slimme-toestellen-met-LG%E2%80%99s-SmartThinQ-Hub.html
- De Smartbox+ van DuoTecno: smart home op kleine schaal 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9112/De-Smartbox%2B-van-DuoTecno-smart-home-op-kleine-schaal.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Ehang onthult de eerste drone voor passagiersvervoer
https://www.digimedia.be/News/nl/19196/ehang-onthult-de-eerste-drone-voor-passagiersvervoer.html
- Belgische startup strijdt tegen fraude met diploma`s
https://www.digimedia.be/News/nl/19183/belgische-startup-strijdt-tegen-fraude-met-diplomas.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-Google: terroristen bestrijden met… reclameboodschappen
http://computertaal.info/2016/02/05/google-terroristen-bestrijden-met-reclameboodschappen/
- Popcorn Time online en Torrents Time
http://computertaal.info/2016/02/04/popcorn-time-online/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Advertentiebedrijven vormen de grootste bedreiging voor privacy'
http://tweakers.net/nieuws/107971/advertentiebedrijven-vormen-de-grootste-bedreiging-voor-privacy.html
- Virtueel virusmuseum geopend op Archive
http://tweakers.net/geek/107965/virtueel-virusmuseum-geopend-op-archive.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- NeoScores vervelt tot Gustaf en lanceert zijn iTunes voor muziekpartituren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/neoscores-vervelt-tot-gustaf-en-lanceert-zijn-itunes-voor-muziekpartituren/article-normal-661411.html
- Video: GoPro zet eerste beelden van nieuwe drone online
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/video-gopro-zet-eerste-beelden-van-nieuwe-drone-online/article-normal-655917.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe ver staan we met 4D-printing? Een fenomenale blik op de laatste ontwikkelingen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-ver-staan-we-met-4d-printing-een-fenomenale-blik-op-de-laatste-ontwikkelingen
- Opinie: Zullen we nog e-mailen tegen 2020? Dit is wat er zal gebeuren
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/opinie-zullen-we-nog-e-mailen-tegen-2020-dit-is-wat-er-zal-gebeuren




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WAT IS STAGEFRIGHT?
Op 21 juli 2015 werd bekend dat Android een groot lek heeft dat internetcriminelen ongemerkt toegang kan geven tot je smartphone.
Het bedrijf dat het Stagefright-lek heeft ontdekt en bekendgemaakt (Zimperium) heeft een app gemaakt waarmee je de kwetsbaarheid van je telefoon kunt testen. De app kan gedownload worden uit de Google App Store (Stagefright Detector App). Gebruik voorlopig alleen deze app en geen soortgelijke die de komende tijd mogelijk op internet worden aangeboden. Het is belangrijk de laatste versie van de Stagefright Detector te gebruiken.[Hans Meijers]
http://www.consumentenbond.nl/campagnes/updaten/stagefright/?cid=ext_facebooksignaalweek0416updatenstagefrightnapostsamsung


LEER BETER EN SNELLER TYPEN MET GRATIS OEFENINGEN
Voor de virtuele toetsenborden op smartphones en tablets heeft het snel blind typen met het tienvingersysteem misschien niet zoveel zin, maar op de traditionele toetsenborden kan vlug tikwerk zeker tijdbesparend zijn. Heb jij dat niet zo goed in de vingers, dan stuurt Typing Master je wel in de goede richting.[Hans Meijer]
http://www.clickx.be/downloads/163673/leer-beter-en-sneller-typen-met-gratis-oefeningen/


ZET FOTO'S OM IN ASCII ART!
Wist je dat er bij Facebook en Instagram een "geheime" tool is die jouw foto's omzet in ASCII art? Petapixel ontdekte dit, en wij willen jou dit niet onthouden.
Het is heel simpel: je moet gewoon de URL van de foto in kwestie wijzigen. Neem gewoon de url van een foto op Facebook of Instagram. Voeg achteraan .txt toe om ASCII art te krijgen, en voeg .html toe om ASCII art in kleur te krijgen.
Het is echter niet altijd simpel om die URL te pakken te krijgen. Voor Instagram moet je bijvoorbeeld naar de source code in jouw browser gaan. Bij Facebook blijkt deze methode echter niet te werken. Hebben jullie een tip om de url te vinden?
http://petapixel.com/2016/01/30/facebook-and-instagram-can-turn-your-photos-into-ascii-art/


PARTITIE ACHTERAF MOUNTEN (BRON: DIGIPLACE)
Onlangs werd ik gevraagd hoe een 2e harde schijf achteraf automatisch kon worden gemount. De betreffende schijf stond vol met data maar was verzuimd om op te geven tijdens het installeren van Ubuntu op de 1e schijf van het systeem. De meest voor de hand liggende optie om deze klus te klaren is het aanpassen van je /etc/fstab, maar het kan ook met behulp van gnome-disks worden uitgevoerd. (Via Hans Meijer)
http://www.digiplace.nl/partitie-achteraf-mounten/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+digiplace+%28Digiplace%29



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

REDDIT APP VOOR ANDROID
Een van de interessantste sites om op sociale manier nieuws te ontdekken, dus via aanbevelingen die ook door jouw vrienden interessant geacht worden, blijft nog altijd Reddit. De interface van de site is jarenlang onveranderd gebleven, wat door vele gebruikers geapprecieerd wordt. Verschillende apps van derden brengen echter een interaface om ook op je mobiele toestel te kunnen werken met Reddit. Een idee dat nu door Reddit zelf gevolgd wordt: het werkt aan een eigen Reddit-app. De versie voor Android kan nu in private bèta gedownload worden, en zou later gevolgd worden door een versie voor iOS.
Meer achtergrond bij TheNextWeb.
http://www.androidpolice.com/2016/01/28/reddit-is-developing-an-official-android-app-with-a-complete-feature-set-daynight-themes-and-more/
https://www.reddit.com/r/announcements/comments/434h6c/reddit_in_2016/
http://thenextweb.com/apps/2016/01/29/reddit-on-android-is-now-in-beta-and-should-launch-ahead-of-ios/


SCRIBBLENAUTS UNLIMITED: MAAK WAT JE WIL

Een avonturengame waarbij je puzzels moet oplossen in levels waarin je je vrij kan bewegen door aan een willekeurig object te denken, en dat dan op te roepen. Je kan ook een adjectief toevoegen, en dan worden de eigenschappen an het voorwerp gewijzigd. Een spel dus om object oriented programming te leren!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wb.goog.scribblenauts3&hl=en


CROSSY ROAD: DE STRAAT OVERSTEKEN
Dit is een portering van het populaire game naar Windows 10. Zoals de titel het zegt: je moet proberen de straat over te steken. En dat blijkt moeilijker dan gedacht...
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/crossy-road/9nblgggxzn4n


REDCRAB CALCULATOR: GEAVANCEERDE FUNCTIES
Windows - freeware (sommige functies beperkt)
Dit is een wiskundige software voor technische, wetenschappelijke en financiële berekeningen. De basis functies zijn weer te vinden in de gratis versie, voor meer geavanceerde functies moet je de betalende versie nemen.
http://www.redchillicrab.com/en/redcrab/index.html


KEEPASS X: PASWOORD TOOL VOOR DE MAC


Wie niet wil kiezen voor gemakkelijk te onthouden wachtwoorden, moet dus voor moeilijk gaan. Een paswoord-tool maakt dat mogelijk, en deze tool is voor de Mac. Alle paswoorden, inloggegevens, urls worden in één enkele database bewaard, zodat je enkel nog je master-paswoord onthouden moet.
https://www.keepassx.org/


XYPLORER: DRAAGBARE VERKENNER
Dit is een tool om je bestanden te beheren op je Windows 10, 8, 7 of Vista computer - een vervanger dus voor de ingebouwde Explorer. Hij biedt je een krachtige zoek-tool, verschillende manieren om een preview te bekijken, en heel wat extra opties om vaak terugkerende taken sneller uit te voeren.
http://www.xyplorer.com/


VRIJDAG APP-DAG: VHS CAMCORDER
Mensen zijn toch gek. Dan hebben zij een pracht van een camera op hun smartphone die prachtige kleurenfoto's maakt, dan gaan zij daar een filter op toepassen die hen sepia-foto's bezorgt..
Zo ook deze app: die zorgt ervoor dat je gewone videobeelden opzettelijk in lage kwaliteitsvideo omgezet worden...
http://thenextweb.com/apps/2015/12/18/vhs-camcorder-app/
https://itunes.apple.com/us/app/vhs-camcorder/id679454835?ls=1&mt=8


VRIJDAG APP-DAG: LARA CROFT GO
Wie is niet zot van deze rondborstige heldin en avonturierster? Dit is een game voor de smartphone, zowel voor Android, iOS en Windows Phone, maar ook voor Windows. In het game zitten 6 hoofdstukken en 101 puzzels om op te lossen. Begin er maar aan!
http://thenextweb.com/apps/2015/12/16/tnws-apps-of-the-year-lara-croft-go-is-the-smartest-and-most-visually-enticing-puzzler-since-monument-valley/
http://www.laracroftgo.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het gelukkigst is hij die er het minst prijs op stelt het te worden.
-Godfried Bomans-