Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/2/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 939Gegroet lezer,

U zal het ongetwijfeld opgemerkt hebben, niet altijd hebben wij content in alle rubrieken. Onze vaste medewerkers hebben hun handen momenteel vol aan allerlei opdrachten, en dan lukt het niet altijd om artikels te bezorgen voor deze nieuwsbrief. Maar misschien hebt u wel zin en tijd om een bijdrage te leveren? Het zou ons erg plezier doen indien u een bijdrage schreef - vertels ons bijvoorbeeld wat uw favoriete tool is om een bepaalde taak uit te voeren, en waarom dat is. Geef onze andere lezers tips over websites of computertaken. Uw bijdrage is echt heel welkom: contacteer ons op redactie@netties.be

Ondanks het feit dat we deze week wat problemen hadden om onze rubriek met tips en podcasts ingevuld te krijgen, hebt u toch nog altijd genoeg nieuwtjes, sites en software om even zoet te zijn. Snel dus aan de slag. Maar denk eraan: komt u iets tegen tijdens uw surftochten, dat interessant kan zijn, laat u het ons - en de lezers van dit  e-zine- weten? Alvast bedankt :)

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ADVOCAAT IN PROCES ORACLE VS GOOGLE MAAKT (OPZETTELIJK?) GEHEIME CIJFERS BEKEND
We houden allemaal wel van feuilletons waarin slimme advocaten op slinkse wegen een proces naar hun hand zetten. En die slimme advocaten bewonderen we ook wel stiekem, want ze overtreden daarbij vaak regels op een dergelijke manier dat zij er niet gestraft voor kunnen worden. Een droom voor iedereen die wel eens zou willen sjoemelen - met zijn belastingen bijvoorbeeld.

Verleden week was er zo'n opmerkelijke zaak van een advocaat die gegevens bekend maakte, die eigenlijk geheim hadden moeten blijven. De gegevens verdwenen al snel, maar ondertussen spreekt de hele wereld erover, en wordt de tegenpartij van de cliënt die deze advocaat verdedigt, toch wel schade toegebracht.

Het gaat om een proces tussen Oracle en Google. De advocaat bracht verschillende gegevens naar buiten, die vertrouwelijk zijn voor Google, en het bedrijf een opdoffer geven. Enerzijds bleek uit documenten die de advocaat vrijgaf, dat Google 1 miljard dollar betaald zou hebben aan Apple, om de standaard zoekmachine te mogen blijven op zijn iOS toestellen. Wat meteen door vele waarnemers geïnterpreteerd werd als een nederlaag voor Google, een overwinning voor Apple, want Google moest dus smeken om op de iOS toestellen aanwezig te mogen blijven. Een interpretatie die niet volledig is zonder deze cijfers in hun context te plaatsen: zoekmachines betalen voortdurend voor het voorrecht om de standaard zoekmachine te mogen zijn in een browser. Het is zelfs de voornaamste inkomstenbron van bijvoorbeeld Mozilla. En zonder te weten wat de inkomsten zijn die Google ophaalt doordat het op de iOS toestellen aanwezig is, is het moeilijk oordelen wie winnaar en verliezer is.

Een ander cijfer is dat over de inkomsten en winst van Google als het op het Android besturingssysteem aankomt. Cijfers die door waarnemers opnieuw geïnterpreteerd werden als een grote overwinning - iPHone in Canada bijvoorbeeld titelt "iPHone genereert meer winst in 1 kwartaal, dan Android in zijn hele bestaan". Android heeft inderdaad 31 miljard inkomsten genereerd, wat leidde tot 22 miljard winst.

Opnieuw cijfers die je in hun context moet zien. Android is een besturingssysteem. Het zorgt ervoor dat er een alternatief is voor Apple en zijn iPhone en verhindert zo dat Apple de hele markt kan domineren. Als jij Google was, zou je dan ook niet je besturingssysteem zo goedkoop mogelijk aanbieden, om een marktspeler te blijven - vooral wanneer het OS ervoor zorgt dat je op vele terreinen andere winsten kan halen?

Feit is in elk geval dat deze cijfers nu op de straat liggen. Er is geen officieel bewijs van, want de advocaat van Oracle heeft ze terug van het internet verwijderd. Maar ze spoken door ieders hoofd en hebben een duidelijk beeld gecreëerd van Google als verliezer. Wanneer een feuilleton of film rond deze merkwaardige gebeurtenissen?

Bij TechMeme kan je de verschillende artikels hierover naslaan.
http://www.techmeme.com/160121/p24#a160121p24JE IP-ADRES EINDELIJK STANDAARD VERBORGEN BIJ SKYPE
Wanneer iemand je IP-adres kent, dan is het veel gemakkelijker om je te bestoken met allerlei malware, dan wanneer hij het niet kent. Een probleem dat vooral gamers en streamers kennen: doordat anderen hun IP-adres kennen worden zij vaak het slachtoffer van een DDoS aanval.

Het blijkt echter dat het Skype is dat ervoor zorgt dat dat IP-adres te achterhalen valt. Wanneer mensen met slechte bedoelingen je SkypeID door een "resolver" syteem haalt, dan vindt hij heel gemakkelijk je IP-adres. In Skype kon je wel je IP adres verbergen, maar dat was niet automatisch: je moest het zelf in je instellingen wijzigen.

Microsoft heeft daar nu verandering in gebracht: in de nieuwe app wordt je IP-adres automatisch gemaskeerd. Een oplossing die eigenlijk al lang op zich liet wachten, maar The Verge heeft hiervoor een verklaring: toen Microsoft in 2011 Skype overnam, was het eigenlijk een P2P software. Sindsdien heeft Microsoft Skype stapje voor stapje overgezet naar zijn eigen Messenger backend software, en dat was een redelijk ingewikkeld proces - de dienst moest immers blijven werken voor de miljoenen gebruikers.

Positief nieuws dus voor de gebruiker. Je leest er meer over bij The Verge en Ars Technica.
http://www.theverge.com/2016/1/22/10813826/skype-hide-ip-address-default-setting
http://arstechnica.com/gaming/2016/01/skype-to-hide-ip-addresses-by-default-protecting-gamers-everywhere/BITTORRENT SYNC MET NIEUWE FUNCTIES VOOR WINDOWS EN ANDROID
Versie 2.3 van de synchronisatie app van BitTorrent werd enkele dagen geleden uitgebracht, en die bevat een heleboel nieuwe functies voor zowel gratis als Pro gebruikers (die $39,99 per jaar betalen)

Met Sync kan je grote hoeveelheden data rechtstreeks en efficiënt tussen toestellen uitwisselen, zonder beroep te moeten doen op een cloud dienst. Zo kan je voortaan de app als een service draaien op Windows. Daardoor zal Sync automatisch op de achtergrond draaien, of je nu ingelogd bent of niet. Bovendien kan je data naar en van een SD kaart op Android toestellen zetten (Lollipop of hoger).Handig om bijvoorbeeld de extra ruimte op je mobiele toestel te benutten, en ook een backup te maken van bestanden op SD kaarten.

Maar wat wellicht de kers op de taart is voor mensen die belang hechten aan hun privacy, is de optie voor een versleutelde map. Je kan hierdoor je data versleutelen, vooraleer die te uploaden naar publieke clouds zoals OneDrive of DropBox.

Een uitgebreide uitleg over deze mogelijkheden bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2016/01/21/bittorrent-sync-gets-support-for-running-a-windows-service-sd-cards-on-android-and-encrypted-folders/CONVERSATIONAL COMMERCE: DE NIEUWE TREND?
In een interessant artikel op Medium stelt Chris Messina dat de toekomst ligt in de commerce via messaging apps, een trend die hij Conversational Commerce noemt, en de hashtag #ConvComm meegegeven heeft.

Enkele feiten die op deze trend wijzen, zijn o.a. de integratie van Uber in Facebook Messenger, zodat je vanuit die boodschappendienst een Uber auto kon bestellen. Voeg daarbij het feit dat volgens Business Insider de messaging apps de sociale netwerken voorbij gestoken hebben op vlak van mensen die actief zijn per maand, én het feit dat Whatsapp zijn messaging dienst nu volkomen gratis gemaakt heeft.

Conversational Commerce omschrijft de auteur als het gebruiken van chat, messaging, of ander interfaces die gebruik maken van gewone spreektaal om met mensen, merken of diensten én bots te interageren. Want in dit hele concept zit natuurlijk het artificiële element ingebakken: robots moeten de taken uitvoeren die jij beveelt - want anders zijn we geen stap vooruit natuurlijk, dan kan je gewoon de telefoon nemen en iets zo bestellen, niet?

Of het een positieve evolutie is, laten wij in het midden. Het meest opvallende uit het artikel was wel de gedachte dat, om deze trend te laten lukken, zodat bots discreet ter hulp kunnen komen in een conversatie met een van je vrienden, je meer als een programmeur zou moeten gaan denken. Niet meer in volledige zinnen typen, maar denken dat je aan de commandolijn werkt.

Een erg interessant concept, heel mooi uitgewerkt met heel veel (vaak grappige) voorbeelden. Om te lezen!
https://medium.com/@chrismessina/2016-will-be-the-year-of-conversational-commerce-1586e85e3991#.nxz70el3jTWITTER VERLIEST 5 DIRECTIELEDEN... HET EINDE NABIJ?
Oei, maandag was echt geen goede dag voor de PR van Twitter. Er was namelijk bericht dat verschillende directieleden Twitter gaan verlaten. Product VP Kevin Weil, Media VP Katie Stanton, Engineering VP Alex Roetter en HR VP Skip SChipper kondiden hun vertrek aan. De eerste berichten lieten doorschemeren dat het om een vrijwillig vertrek ging, wat dan weer tot de conclusie zou leiden dat zij "een zinkend schip" verlaten.

Maar Jack Dorsey, medestichter van Twitter, heeft dat gerucht ondertussen rechtgezet. Het gaat wel degelijk om een herstructurering, een keuze van de directie zelf om bepaalde medewerkers met zachte dwang te vragen om het bedrijf te verlaten. Jack Dorsey staat sinds kort stevig aan het roer van Twitter, en hij neemt blijkbaar duidelijke beslissingen over de toekomst van de microblogging site. Meer hierover, en de commentaren van de verschillende waarnemers, lees je bij TechMeme.
http://www.techmeme.com/160125/p1#a160125p1
FACEBOOK LANCEERT EEN SPORTSTADIUM
Tegenover de in de pers aangekondide zwanenzang van Twitter, staat de voortdurende bejubeling van Facebook. Facebook doet het goed, bedrijven geloven erin, de aandelen van het bedrijf klimmen hemelshoog. Maar is het allemaal wel goud dat daar blinkt?

En zijn alle nieuwe initiatieven die het ontplooit wel succesvol of zelfs levensvatbaar? Zo heeft Facebook dit weekend een nieuwe tool aangekondigd: Sports Stadium. Daarbij zal je via Facebook in een apart tabblad extra info krijgen over sportwedstrijden. De stand, de commentarenvan je vrienden bijvoorbeeld. Op zich een goed idee, zo lijkt het, maar bij nader inzicht misschien toch niet zo interessant.

Er is om te beginnen het feit dat het iets is dat Facebook moet organiseren. Een grote NFL wedstrijd zal je ongetwijfeld in dit sportstadium terugvinden, maar een voetbalwedstrijd of een wedstrijd veldrijden - heeft Facebook voldoende feeling met wat er in de verschillende werelddelen gebeurt op gebied van sport, om dit te kunnen opvolgen? Vergelijk je dit me Twitter, waar het volstaat dat je gewoon een bepaalde hashtag voor een sportevenement toevoegt aan je tweet, om gevonden te worden, dan blijkt duidelijk wat de kracht is van Twitter, en de zwakte van Facebook op dit gebied.

En dan is er nog het feit dat deze niewe functie van Facebook haast onmogelijk te vinden is in de Facebook app. CNet schreef een review over de tool, en de conclusie was ronduit negatief.

Wat wij vooral onthouden is dat Twitter, met al zijn problemen, toch nog altijd de beste tool blijft om nieuws te vinden over bepaalde onderwerpen, dankzij de hashtags #. En dat Facebook op dat gebied, ondanks al zijn commercieel succes, achterop hinkt.
http://www.cnet.com/news/facebook-needs-more-friends-for-new-sports-stadium-initiative/IS HET LEUK WANNEER CORTANA JE MAILS MEELEEST?
Virtuele assistenten zoals Siri, Cortana, Google Now, kunnen je leven erg vergemakkelijken. Doordat zij zoveel van je weten, kunnen zij bepaalde informatie aan je voorschotelen nog voor je erom gevreagd hebt. Neem je bijvoorbeeld elke morgen de trein om 7u10, om daarna een wandeling te maken naar je werk, dan zal je virtuele assistent je 's ochtends wakker maken met de melding dat je trein op tijd zal zijn of vertraging heeft, en of je wel of niet een paraplu moet meenemen.

Leuk, maar toch ook een beetje vervelend. Want om dat te kunnen doen, moet de assistent veel over jou te weten komen. En moet jij toelaten dat al die gegevens genoteerd worden. Neem nu bijvoorbeeld de nieuwe functie die aangekondigd werd voor Cortana, de virtuele assistent in je Windows toestel. In de volgende update van Windwos 10 zou Cortana in heel het systeem aanwezig zijn, met nieuwe functies, die "commitment" heten.

Concreet kan je het vergelijken met het feit dat Cortana je mails mee leest, en herkent wanneer daar een vluchtnummer voor je reis, of een tracknummer voor een pakje dat je verwacht, vermeld wordt. Alleen gaat Cortana bij "commitmens" nog een stukje verder: het onthoudt wat jij beloofd hebt. Stuur je een mail naar een vriend, met de belofte "I'll get back to you by next week", dan zal Cortana een card aanmaken en je volgende week aan die belofte herinneren.

Microsoft belooft dat het scannen van je mails enkel op jouw toestel gebeurt, en dat er geen data gezonden worden naar de servers van Microsoft, tenzij je akkoord bent dat er een herinnering aan de card bevestigd wordt.

Geen voorstander van een nieuwsgierige Cortana die alles mee leest? Je kan de optie gelukkig uitzetten.

Meer bij the Verge en Computerworld.
http://www.theverge.com/2016/1/25/10825860/microsoft-cortana-windows-10-scan-email-feature
http://www.computerworld.com/article/3026296/cloud-computing/with-cortana-microsoft-is-scroogled-in-new-windows-10-spyware-scare-itbwcw.htmlSPOTIFY NU OOK MET VIDEO
De streaming muziekdienst met Zweedse roots Spotify zou volgens verschillende bronnen van plan zijn om video content toe te voegen aan zijn Android app, later gevolgd door dezelfde functie voor iO. Niet in alle landen echter: voorlopig beperkt tot de VS, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden.

Het is een optie die Spotify al met een beperkt aantal gebruikers in die landen uittest.De content zou afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals ESPN, Comedy Central, BBC, Vice Media en Maker Studios. Maar je zou enkel kunnen kiezen uit voorgekauwde pakketten.

Spotify heeft namelijk uit de testen geleerd dat teveel keuze niet goed is, want de gebruiker doet er dan te lang over om een video te vinden. Daarom wordt de content nu in pakketjes aangeboden, zoals "News of the Week", en "Laughs at Lunch".

Het is, zo lees je bij Wall Street Journal, trouwens niet zo evident om de mensen op Spotify naar video te laten kijken. Spotify is vooral streaming muziek, en meestal dan nog muziek die op de achtergrond draait. Video kijken is echter een taak waarbij je ondertussen niets anders kan doen.

Een uitgebreide bespreking van dit nieuwe aanbod bij Wall Street Journal en The Next Web.
http://www.wsj.com/article_email/spotify-ready-to-introduce-video-product-1453719601-lMyQjAxMTA2MDIzNTgyNjU1Wj
http://thenextweb.com/apps/2016/01/25/spotify-goes-beyond-music-into-video-this-week/KWARTAALCIJFERS APPLE: NIEUWE RECORDS, MAAR TOCH TELEURSTELLEND
Er werd erg nieuwsgierig uitgekeken naar de kwartaalcijfers die Apple bekend zou maken voor oktober, november, december 2015. Want waarnemers meenden toch een tanend succes op te merken bij Apple.

Apple zelf heeft het in zijn persbericht over "nieuwe records", en daarin heeft het gelijk: de verkopen in het algemeen zijn opnieuw gestegen. Maar tegelijkertijd is die stijging minder groot dan wat in de vorige jaren neergezet werd.

De cijfers:
- Van de iPhone werden er 74,8 miljoen eenheden verkocht, een stijging met 0,4%
- Van de iPads werden er 16,1 miljoen stuks verkocht, tegenover 21 miljoen verleden jaar, een daling met maar liefst 24,7%. Nochtans is er verleden kwartaal een nieuwe iPad uitgbracht, de iPad pro. Die heeft de verkoop blijkbaar niet kunnen aanwakkeren.
- Macs werden er 5,31 miljoen verkocht, eveneens minder dan verleden jaar
- Apple Watch: 4,35 miljoen stuks, tegenover 2,7 miljoen verleden jaar.

Op een year-over-year basis is de verkoop met 1,7% gestegen.   In totaal werd er voor 75,9 miljard dollar verkocht, met een nettowinst van 18,4 miljard dollar. Wat uiteraard niet slecht is, maar de beleggers toch niet tevreden kan stellen: de koers van het Apple aandeel is de laatste weken flink gedaald.
Meer cijfers bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/apple-results-idUSKCN0V42PB


NAUWE SAMENWERKING PERISCOPE STREAMING APP EN GOPRO CAMERA
Een combinatie die steek houdt: Periscope, de webdienst om live beelden uit te zenden vanop je smartphone, gaat samenwerken met GoPro, de befaamde maker van actiecamera's. Voortaan zal je dus niet alleen beelden kunnen uitzenden bij Periscop die je maakt met je smartphone, maar ook met de GoPro Hero 4 camera.

Een interessante combinatie voor sporters. Wie aan het skiën is, surfen, snowboarden enz zal voortaan de beelden in streaming kunnen uitzenden. Reken maar dat je binnenkort ook heel wat filmpjes op het net zal kunnen zien van de valpartijen die deze sporters maken...

Concreet: wanneer de GoPro gekoppeld wordt aan de iPhone, zal Periscop de camera herkennen en je de optie geven op vanuit de camera te streamen. Daarbij kan je ook wisselen tussen de beelden van de GoPro en de beelden van je smartphone. De beelden zullen ook opgenomen kunnen worden naar de SD kaart van de camera.

Helaas werkt de tool (nog) niet met Android..
Meer bij The Verge en TechCrunch
http://techcrunch.com/2016/01/26/gopro-integrates-with-periscope/?ncid=rss
http://www.theverge.com/2016/1/26/10830280/periscope-twitter-integrationAPPLE GEPLAAGD DOOR CRASHES
Sommige lezers, die vooral met Windows werken, zullen het volgende bericht met leedvermaak lezen. Zij hebben namelijk jarenlang, in elk forum waar zij een vraag stelden over dit of dat virus, over dit of dat probleem, van andere forumleden de schimpscheut moeten aanhoren "schakel over op de Mac, want daar heb je die problemen niet" of "Mac is bestand tegen virussen".

En inderdaad, in het verleden was het WIndows besturingssysteem van Microsoft vaak geplaagd door allerlei problemen en virussen. Maar de laatste jaren is dat veranderd. Apple genoot al de jaren van het "security through obscurity" - hackerswaren niet geïnteresseerd in het maken van virussen voor de Mac, omdat zij daarmee niet zoveel publiciteit kregen. Met Windows virussen konden zij veel meer roem halen!

Die tijd lijkt nu voorbij. Ook iOS en het Apple besturingssysteem is niet meer goddelijk en onfeilbaar, maar werd "menselijk", met fouten dus. Zo was er deze week een niet zo leuke "grap", die zich razendsnel verspreidde via het internet, en waarbij je verlokt werd om op een link te klikken. Die dan meteen je (Safari) browser deed crashen en zelfs je hele smartphone. Voor alle duidelijkheid: in sommige omstandigheden hadden ook andere browsers er last van, maar het feit dat Safari als voornaamste slachtoffer genoemd werd, baarde opzien.

Woensdag was er dan weer het bericht dat de Safari browser crashte, wanneer mensen vanuit de adresbalk een zoekterm intikten. De crash zou veroorzaakt zijn doordat de browser op dat moment naar suggesties gaat zoeken om je zoekterm aan te vullen (net zoals Google doet eigenlijk), maar dat de servers van Apple niet bereikbaar waren. Een tijdelijke oplossing, zo meldt ZDNet, bestond erin om de zoeksuggesties in je browser uit te schakelen. Het probleem zou na enkele uren terug opgelost zijn.
http://www.zdnet.com/article/apple-safari-crashes-mystery-bug-floors-browser-on-ios-and-macs/?tag=nl.e552&s_cid=e552&ttag=e552&ftag=TRE3e6936e
FACEBOOK BRENGT 'REACTIONS' UIT.. EN ZET RECORDCIJFERS NEER
Vele waarnemers menen dat het rijk van Facebook weldra uit is, omdat het engagement van de gebruikers fel gedaald is - zij posten haast niets meer, en kijken alleen maar. Bovendien verklaren steeds meer mensen dat zij Facebook voor gezien houden, en terug naar het "echte" leven willen, naar hun echte vrienden.

Toch blijft het sociale netwerk het ongelooflijk goed doen. Het maakte woensdag zijn cijfers bekend voor het vierde kwartaal 2015, en verbaasde vriend en vijand met maar liefst 5,8 miljard inkomsten, met 79 cent per aandeel winst. Een stijging met, hou je vast, 52% van jaar op jaar. Per gebruiker bedragen de inkomsten $3,73. En in totaal zijn er 1,59 miljard gebruikers, tegenover 1,55 miljard verleden jaar.

Kortom: ondanks alle negatieve voorspellingen blijft Facebook hoge toppen scheren - en het doet het veel beter dan Twitter, dat de beleggers maar blijft teleurstellen. Facebook heeft echter een grote troef achter de hand: zijn Messenger. Zelfs wie niet meer met Facebook werkt, gebruikt nog altijd die instant messaging dienst, waarvoor je zelfs zonder het sociale netwerk kan...

En dan is er nog die Like  / vind ik leuk knop, die op het hele internet aanwezig is, de gebruiker overal achtervolgt. En die toelaat om de gebruiker haarfijn te profileren, en dat profiel dan uit te spelen bij de adverteerders. Knap bekeken hoor, van Facebook!

Nu heeft Facebook aangekondigd dat er naast de "Vind ik goed" knop meer mogelijkheden komen om te reageren op een bericht.Voortaan zou je de keuze hebben uit vijf nieuwe opties: boos, verdrietig, wow, haa, en Love. Op je mobiele toestel moet je de "thumbs up" button gewoon langer ingedrukt houden, en je krijgt een submenu om uit te kiezen.

Het is nog even wachten op die opties hoor. Zij zijn momenteel enkel aangekondigd door Facebook Chief Product Officer Chris Cox, in een gesprek met Bloomberg.
http://techcrunch.com/2016/01/27/facebook-earnings-q4-2015/?ncid=rss
http://www.bloomberg.com/features/2016-facebook-reactions-chris-cox/FACEBOOK SCHUDT NOG ANDERE AAP UIT DE MOUW: LIVE STREAMEN
In het vorige artikel kon je al lezen dat Facebook "rules the world". Zijn opmars is gewoon onstuitbaar, het is het enige netwerk dat echt dag na dag gebruikers wint, financieel winstgevend is, en bovendien beloond wordt door de beurzen met een stijgende koers van het aandeel.

Een trend die, na het lezen van dit bericht, alleen maar bevestigd kanworden. Facebook heeft immers de optie om live beelden te streamen geopende voor iedereen (die in het bezit is van een iPhone). Voorheen was deze optie enkel voorbehouden voor VIPs, maar nu kan Jan en klein Peerke dus ook gaan streamen.

Om een live broadcast op te starten, om je op het icoontje "update statu" klikken, en vervolgens het Live video icoontje kiezen. Daar tik je dan een korte intro in over wat je aan het boradcaten bent, en het publiek dat je wil bereiken. De commentaren zal je in real time kunnen zien, alsook de nmaen van de vrienden die inpikken op je stream, plus het totaal aantal kijkers.

Live feeds zal je kunnen ontdekken in je News Feed. En je krijgt zelfs de mogelijkhed om je te abonneren op de live uitzendingen van iemand, zodat je een push melding krijgt de volgende keer die persoon live uitzendt.

Momenteel kunnen enkel inwoners van de VS gebruik maken van de optie, die een enorme opdoffer betekent voor Twitter en Periscope. Vooral, zo lijkt het ons, omdat je zelf kunt bepalen wie van jouw vriendenkring jouw uitzending kan bekijken...

Meer bij The Next Web.
http://newsroom.fb.com/news/2016/01/expanding-live-video/
http://thenextweb.com/facebook/2016/01/28/facebook-now-lets-all-us-iphone-users-livestream-to-the-world-just-like-periscope/COMPUTER KAN NU OOK GO-KAMPIOENEN VERSLAAN
Computers die mensen verslaan bij het schaken, dat kan al sinds de jaren negentig van vorige eeuw, toen schaakmeester Kasparov het moest afleggen tegen een machine van IBM. Maar blijkbaar is het veel moeilijker om een mens te verslaan bij een spelletje Go, het Chinese denkspel.

Toch zouden ook op dat gebied vorderingen gemaakt worden. Researchers van Google's DeepMind hebben aangekondigd dat hun machine-intelligentie AlphaGo ene Fan Hui verslagen heeft, die al drie keer Europees kampioen Go was. De computer won vijf spelletjes op een rij, zonder verslagen te worden.

In maart zou AlphaGo het opnemen tegen Lee Sedol, die het laatste decennium wereldkampioen was. (1) En kijk, ook Facebook zou met dergeijke projecten aan de slag zijn. Daar heet het Darkforest Go AI. Die "maakt vorderingen", zoals dat heet, maar zou nog lang niet in staat zijn om menselijke Go-kampioenen te verslaan. Binnenkort een match tussen de Go-AI's van Google en Facebook? (2)
http://www.wired.com/2016/01/in-a-huge-breakthrough-googles-ai-beats-a-top-player-at-the-game-of-go/          
http://venturebeat.com/2016/01/26/facebooks-artificially-intelligent-go-player-is-getting-smarter/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE VERSIE VAN WORD FLOW KEYBOARD VOOR IOS: KIJK MAMA, MET ÉÉN HAND!
Is het verstandig van Microsoft om de knappe functies die in haar Windows smartphones zitten, ook uit te brengen naar iOS en Android? Het geeft de gebruiker immers nog minder reden om een Windows toestel te kopen...

Verstandig of niet, dat is in elk geval de weg die Microsoft ingeslagen heeft. Het heeft aangekondigd dat het een versie van het Word Flow klavier zal uitbrengen voor iOS, later gevolgd door een versie voor Android. Het bijzondere daarbij is dat de schikking van het klavier iets veranderd is. Voorheen waren de letters verspreid over twee waaiers in de hoek, zodat je gemakkelijk met twee duimen kon typen. Nu echter, zo weet Thurrott te vertellen, zouden alle letters in één waaier staan, zodat je met één hand kan typen.

Foto's en achtergrond bij Thurrott.
https://www.thurrott.com/mobile/ios/64142/64142NOG EEN MICROSOFT APP VOOR IOS: NEWS PRO
Gisteren hadden wij het over het feit dat trouwe Windows Phone gebruikers woedend waren op Microsoft, omdat het de Workflow keyboard, een van de dingen die de Windows Phone speciaal maakten, uitgebracht heeft voor iOS. Microsoft blijft blijkbaar "volharden in de boosheid" om zijn eigen, vaak steengoede apps, voor alle mogelijke besturingssystemen uit te brengen, dus ook voor Android maar vooral voor iOS.

Zo kondigde het vandaag de lancering van News Pro aan. Dat is een nieuws-app die de concurrentie aangaat met de News app die ingebakken zit in versie 9 van het iOS besturingssyteem. Het verschil met de eigen app van Apple, is dat News Pro aangedreven wordt door Bing News, en dat het zijn interface personaliseert via de sociale netwerken. Je kan met andere woorden inloggen met je LinkedIn of Facebook account, zodat de app je weet wat jouw interessepunten zijn, en je dus gepersonaliseerd nieuws kan bieden.

Bij TechCrunch vind je een uitgebreide bespreking van de app. Wat vooral interessant lijkt, is de "Speedy Mode". Daarbij krijg je een uitgeklede versie van het artikel dat je wil lezen, zonder de toeters en bellen, zodat het artikel snel laadt. Volgens TechCrunch een regelrechte kopie van de News App van Apple zelf...

Ook The Verge heeft zijn bespreking. Daar wordt het een concurrent genoemd voor Flipboard.
https://itunes.apple.com/app/id1071935844
http://techcrunch.com/2016/01/26/microsoft-launches-a-bing-powered-news-app-for-ios-devices-news-pro/
http://www.theverge.com/2016/1/26/10836508/microsoft-garage-news-pro-app-ios-flipboard 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedopToch wel opmerkelijk: in zijn verdediging tegen de privacy aanklacht, heeft Facebook er niets beter op gevonden dan te argumenteren dat je het woord "browser" niet mag gebruiken in een vonnis...
Facebook geeft Privacycommissie Nederlandse les
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_economie/Facebook_geeft_privacycommissie_Nederlandse_les.9725118-3148.art?ckc=1&ts=1453869617

Voyeurisme en wraakporno voortaan strafbaar
http://www.gva.be/cnt/dmf20160121_02082116/voyeurisme-en-wraakporno-voortaan-strafbaar

Netflix krijgt te maken met censuur
http://uk.businessinsider.com/kenya-and-indonesia-censor-netflix-2016-1

Whatsapp heeft verborgen instelling om data te delen met Facebook
http://thenextweb.com/insider/2016/01/22/whatsapp-beta-build-has-hidden-setting-to-share-data-with-facebook/

Enkele berichten over Uber die toch een genuanceerd beeld geven over de werkwijze en het business model van Uber, en de reactie van de reguliere taxiwereld erop:
Uber moet 1,2 miljoen euro betalen aan de Franse taxivakbond in Parijs
http://www.theguardian.com/technology/2016/jan/27/uber-ordered-pay-france-national-union-taxis-paris-court

Na beschuldigingen over zwartwerk in de taxisector in België, werd beterschap beloofd. Nu UBer nog?
Taxisector sluit "historisch akkoord" met inspectiediensten
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2551402

Deze 3 technologieën mogen zo snel mogelijk verdwijnen
Ze kunnen allemaal vervangen worden door iets beters
http://www.demorgen.be/technologie/deze-3-technologieen-mogen-zo-snel-mogelijk-verdwijnen-b9901e87/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Nooit bekennen mensen hun fouten en zwakheden openhartiger en eerlijker,
dan wanneer zij aangewend kunnen worden als excuus om hun plicht niet te doen.
[Ernst Hohenemser]

 
De nieuwe oogst


   
SLIDEFLIGHT: DIENST WAARMEE JE JE SLIDES KAN DELEN
Dit is combinatie van webdienst en app. Je moet de app installeren als add-in voor PowerPoint. Daarna kan de voordrachtgever zijn presentatie met één enkele klik delen. Hij krijgt een unieke ID met een nummer van 6 cijfers, dat automatisch in de eerste slid geïntegreerd is. Met deze ID kunnen de toehoorders de presentatie in real time volgen op hun notebook, tablet of smartphone. Nadien blijft de presentatie nog enige tijd op de webserver staan, zodat het publiek de slides nog kan downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.slideflight.com/en


HOHO: VOOR TECHNOLOGIE STARTUPS
Wil je een bedrijf beginnen, dan heb je toch wel een aantal concrete dingen nodig - al is het maar een printer, allerlei kantoorgerief, een kantoor, een vervoermiddel, enz. Deze startup laat je je middelen oplijsten, zodat je die dan kan verhuren, verkopen of uitwisselen. Je maakt het zo misschien gemakkelijker voor anderen, en vangt zo ook nog een centje.
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/hoho/17053/
http://www.hoho.ly/


TRIBE: SAMENWERKEN

Gek. Wanneer je naar deze website gaat, staat dat deze app "cross-platform" is. Wat in ons boekje betekent dat hij op verschillende platformen werkt - iOS, Android, misschien zelfs Windows, en dan zeker op de desktop. Volgens de makers van deze app betekent cross-platform alleen dat de app op je iPhone moet werken, en dat er een desktop versie moet zijn...
Dat terzijde: Tribe is een samenwerkingstool. Je zendt iemand een opdracht, je zendt hem een herinnering om de taak op tijd in te dienen, en je kan hem nadien bedanken.
[Taal: ENG]
https://tribe.do/


TWOFACTOR AUTHENTICATION
Dit is een tool voor ontwikkelaars. Dankzij de API van 2Factor.in kan je de Two Factor authentication waarbij een sms boodschap gestuurd wordt naar een mobiele telefoon, gemakkelijker implementeren. Een uitgebreide uitleg bij LaunchingNext. De tool werkt via het web en mobiele apps
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/2factor/17071/
http://2factor.in/v2/


SEARCH ENGINES: REGIONALE EN ALGEMENE ZOEKMACHIENS

Een website om te bookmarken: je vindt hier namelijk links naar meer dan 12.500 zoekmachines , die zich specialiseren in plaatselijke informatie, adressen, beroepen, en meer.
Ook voor ons landje vind je speciale regionale zoekmachines.
[Taal: ENG]
http://www.search-engines-2.com/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GASTVRIJEGEMEENTE
Een initiatief van Vluchtelingenwerk en Cera, om initiatieven aan te moedigen op gemeentelijk vlak om vluchtelingen te helpen. Kledij inzamelen, Nederlandse les geven? Er zijn veel manieren om vluchtelingen op een simpele manier te helpen.
[Taal: NL]
http://www.gastvrijegemeente.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TELETOLK

Via deze website kan je in contact komen met de Teletolk. Die helpt  doven of slechthorenden om via het internet telefonische gesprekken te voeren. Dat kan gaan van afspraken bij de kapper of bij de arts. Of gewoon informatie bij een bedrijf of organisatie. De teletolken hebben zwijgplicht, zodat je privacy gewaarborgd is.
[Taal: NL]
http://www.vlaanderen.be/nl/gezin-welzijn-en-gezondheid/handicap/teletolk-voor-doven-slechthorenden


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SEPASTOP
Meer dan een jaar geleden werd de manier waarop betalingen via je bank automatisch uitgevoerd worden, grondig gewijzigd. Hierdoor werd het ingewikkelder om zo'n automatische opdracht aan je energieleerancier, je telecomprovider, liefdadige instellingen, ... stop te zetten.
Deze website, een initiatief van een Europese organisatie, wil het gemakkelijker maken om deze lopende opdrachten op te zeggen. Het is, voor alle duidelijkheid, geen initiatief van Europese instellingen, maar van een privé-ondernemer. En vermits er in de Voorwaarden duidelijk sprake is van een prijs, vermoeden wij dat het gebruik van de dienst niet volledig gratis is.
[Taal: NL]
https://www.sepastop.eu/nl-be/voorwaarden/
https://www.sepastop.eu/nl-be/over-ons/
https://www.sepastop.eu/nl-be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: UNNUMBEREDSPARKS
Voorde 30e verjaardag van TED hebben twee artiesten Unnumbered Sparks gemaakt, een interactief kunstwerk in de lucht. De bezoekers konden in real time via hun mobiele toestel het werk bedienen, datmaar liefst 227 meter breed was, tussen twee gebouwen in Vancouver in. In dit filmpje zie je hoe het kunstwerk opgebouwd werd.
[Taal: ENG]
http://www.unnumberedsparks.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PAUL PICHUGIN
Deze fotograaf brengt vooral foto's van landschappen die hij bij zijn reizen tegenkomt. De foto's vanPilbara zijn echt spectaculair omwille van de fantastische kleuren.
[Taal: ENG]
http://paulpichugin.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALF, THE FIRST ADVENTURE

Dit is een oud DOS spelletje, dat je nu gewoon in je browser kan spelen. Het dateert uit 1987 (!!), en is gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks over een schattig buitenaards wezen dat voortdurend pizza's eet...
https://archive.org/details/msdos_ALF_-_The_First_Adventure_1987Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Mobistar besloot onlangs de handen in mekaar te slaan met Kinepolis Group, hiermee worden ze een belangrijke partner in Mobistar’s getrouwheidsprogramma "Have a nice day".
http://www.belgiancowboys.be/mobile/mobistar-sluit-partnership-met-kinepolis
- Betekent internet het einde van lineair televisie kijken?
http://www.belgiancowboys.be/technology/betekent-internet-het-einde-van-lineair-televisie-kijken


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Internetters kunnen makkelijk naar slapende kids kijken
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4231722/2016/01/25/Internetters-kunnen-makkelijk-naar-slapende-kids-kijken.dhtml
- YouTubers maken grootste films van 2015 na met Lego
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4229895/2016/01/21/YouTubers-maken-grootste-films-van-2015-na-met-Lego.dhtml 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Valentijn: de leukste cadeautips! 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9767/Valentijn-de-leukste-cadeautips.html
- CES: Netatmo heeft slimme Presence-camera klaar
http://www.elektrozine.be/ez/article/9703/CES-Netatmo-heeft-slimme-Presence-camera-klaar.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Facebook rolt Audience Optimization uit, een nieuwe goudmijn voor de targeting
https://www.digimedia.be/News/nl/19168/facebook-rolt-audience-optimization-uit-een-nieuwe-goudmijn-voor-de-targeting.html
- Omzetcijfer van Facebook explodeert dankzij zijn reclame en apps
https://www.digimedia.be/News/nl/19171/omzetcijfer-van-facebook-explodeert-dankzij-zijn-reclame-en-apps.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: MiniTool Partition Wizard 9.1
http://computertaal.info/2016/01/28/review-minitool-partition-wizard-9-1/
- Windows 10: blokkeer Edge (de browser)
http://computertaal.info/2016/01/27/windows-10-blokkeer-edge-de-browser/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- SourceForge en Slashdot wisselen wederom van eigenaar
http://tweakers.net/nieuws/107693/sourceforge-en-slashdot-wisselen-wederom-van-eigenaar.html
- 'Opheffen geo-blocking in EU houdt geen bezorgplicht voor verkopers in'
http://tweakers.net/nieuws/107689/opheffen-geo-blocking-in-eu-houdt-geen-bezorgplicht-voor-verkopers-in.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Facebook start livestream voor het grote publiek (en zo werkt het)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-start-livestream-voor-het-grote-publiek-en-zo-werkt-het/article-normal-652153.html
- 2,5 miljoen euro voor slimme energiemonitor Smappee
http://datanews.knack.be/ict/2-5-miljoen-euro-voor-slimme-energiemonitor-smappee/article-normal-651853.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Waarom is de marketingstrategie van Studio 100 zo doeltreffend? Een blik achter de schermen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-is-de-marketingstrategie-van-studio-100-zo-doeltreffend-een-blik-achter-de-schermen
- 3 ads die viraal gingen zonder de hulp van ook maar één marketeer
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/3-ads-die-viraal-gingen-zonder-de-hulp-van-ook-maar-een-marketeer

  
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
HERE MAPS VOOR ANDROID
Iedereen heeft natuurlijk op zijn Android toestel de landkaarten van Google, Google Maps. Maar toch moet je eens de HERE Maps uitproberen, die afkomstig zijn van Nokia. Je kan deze landkaarten ook downloaden en offline bekijken, terwijl je toch nog altijd instant navigatietips krijgt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps


LASTPASS: PASWOORD MANAGER

Wachtwoorden blijven een groot probleem. Deze tool, die ook voor het web beschikbaar is, onthoudt je verschillende wachtwoorden voor jou. De basis app is gratis, maar je kan ook extra functies aankopen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lastpass.lpandroid


AIRPARROT: CONTENT STREAMEN
Deze software maakt het mogelijk om content van je scherm of mediabestanden draadloos te sturen naar je scherm. De software ontdekt meteen alle ontvangers op je netwerk, en maakt gebruik van Quick Connect om een verbinding te leggen met je toestel - op voorwaarde echter dat dit toestel Reflector 2 draait.
http://www.airsquirrels.com/airparrot/
http://www.chip.de/downloads/AirParrot_56242005.html


ICLAPPER PRO: AFSTANDSBEDIENING VOOR JE IMAC
MacOS - 1,4 MB - Freeware
Applaus: met deze software kan je bepaalde handelingen laten uitvoeren op je iMac door één keer, tweekeerof drie keer in je handente klappen. Zo kan je bijvoorbeeld naar een volgende song bladeren, een bepaald progje opstarten, of de computer in slaapstand zetten.
https://itunes.apple.com/us/app/iclapper-pro/id509904495?mt=12


SYNWRITE: GEAVANCEERDE TEKSTBEWERKER

Deze tool voor Windows is niet alleen een vervanger voor de simpele Notepad van Windows, maar hij is ook heel handig voor programmeurs. In dit progje zit namelijk een tool om syntax van verschillende programmeertalen te herkennen, zodat het gemakkelijker wordt om je code na te lezen en te verbeteren.
http://sourceforge.net/projects/synwrite/?source=dlp


VRIJDAG APPDAG: WARBLR
Dit is de Shazam voor vogelgezang. Je neemt gewoon zijn vogelzang op, en je krijgt een lijstje met mogelijke kandidaten. De app is enkel voor iOS, en de vogels krijg je te zien in hun Engelse naam. Maar misschien bestaat er een Vlaamse equivalent, lezers? Laat het ons dan weten!
[Taal: ENG]
https://itunes.apple.com/gb/app/warblr-identify-uk-bird-songs/id1013921979?mt=8


VRIJDAG APPDAG: POLYMAIL
Deze app wordt door The Next Web als de beste mail-app genoemd, in zijn lijst met de beste apps van 2015. De app ondersteunt onder andere meerdere inboxen, een functie om mails later te lezen. De updates van de sociale netwerken worden gescheiden van abonnementen op nieuwsbrieven, zodat je als het ware een mailbox krijgt die enkel mails bevat van échte mensen, met name de mensen die je regelmatig mailt.
http://polymail.io/
http://thenextweb.com/apps/2015/12/22/tnws-apps-of-the-year-polymail-is-the-first-mail-app-i-genuinely-love/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie altijd over zijn tekortkomingen spreekt,
voelt zich niet gedwongen ze af te leggen.
- Friedrich von Bernhardi -