Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/1/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 938 van 23/1/2016Gegroet lezer,

Deze week iets minder filosofische, maar meer praktische artikels over nieuwe tools, die je zeker en vast moet uitproberen. Bijleren, ontdekken, het is dat wat technologie zo leuk maakt, niet? Zolang het maar blijft draaien natuurlijk...

Enkele lezers hadden ons gemeld dat hun antivirusprogramma vond dat onze Netties-website gevaarlijk was omdat het virussen zou verspreiden. Wat eigenlijk niet zo was, maar na veel speurwerk vonden wij een klein (onschuldig) bestandje op de server dat mogelijk deze melding veroorzaakt heeft. Het bestandje werd verwijderd. Maar meldt u het ons wanneer u nogmaals problemen hebt bij het bezoek aanonze website? Alvast bedankt - en excuses voor de hinder.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 
 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK HUURT MENSEN IN OM RACISTISCHE POSTINGS IN DUITSLAND OP TE SPOREN
Volgens Reuters zou Facebook het bedrijf Arvato onder de arm genomen hebben, een afdeling van Bertelsmann. Dat bedrijf zou nu een 100-tal medewerkers in dienst genomen hebben, dat moet controleren of er geen racistische postings op Facebook verschijnen.

Facebook voert een actief beleid om pesten, laster en dreigende taal op het sociale netwerk te voorkomen. In verschillende landen, o.a. ook in ons land, zijn racistische uitspraken bij wet verboden. Wanneer iemand bij Facebook een dergelijke posting plaatst, dan zal Facebook die ook netjes verwijderen zodra iemand anders daarover een klacht indient.

Maar blijkbaar is dat niet voldoende volgens de Duitse wetgever; die is in november een onderzoek gestart om te zien of Facebook wel voldoende doet om aansporingen tot haat te bestrijden. Wellicht om te voorkomen dat Facebook van laksheid beschuldigd wordt, werden daarom deze extra controleurs ingehuurd.

Het een en ander kadert ongetwijfeld in een poging om het snel stijgende racisme en de vreemdelingenhaat in Duitsland te bestrijden - een fenomeen dat nog aangewakkerd wordt door de incidenten in Keulen in nieuwjaarsnacht.

Het initiatief van Facebook is enerzijds positief, want elk initiatief om het aanzetten tot haat, van welke kant ook, te voorkomen, valt toe te juichen. Maar anderzijds wordt zo de functie van Facebook als neutraal "doorgeefluik" weer een stukje ondergraven. 
http://www.reuters.com/article/facebook-germany-idUSKCN0UT1GMNETFLIX WIL TOEGANG VIA VPN AFSNIJDEN
Onlangs kon je lezen dat on-demand videodienst Netflix nu zo ongeveer in de hele wereld een aanbod heeft. Ook in ons landje kan je de vele reeksen en films die Netflix in portefeuille heeft bekijken. Leuk om aan "comakijken" te doen - een mooie vertaling van het Engelse woord "binge watching" waarmee een fenomeen beschreven wordt om alle afleveringen van een reeks in één ruk uit te zien.

Het heeft wel wat geduurd eer ook in België Netflix met zijn aanbod uitpakte. Tot dat moment waren er heel wat Belgen die via een omweg toch aan de Netflix content geraakten. Zij namen namelijk een abonnement op de dienst, en bekeken dan de content via een VPN, die maskeerde dat zij van België afkomstig zijn en hen tot bijvoorbeeld Amerikaantjes bombardeerde.

Zelfs toen het Netflix-aanbod officieel van start ging in België, bleven sommigen nog altijd gebruik maken van zo'n VPN. Omdat niet alle content overal ter wereld, in elk land te bekijken is.

Makers van content sluiten namelijk akkoorden af voor de distributie van hun content. In het ene land mag Disney bijvoorbeeld een film verdelen, in het andere land een andere contentaanbieder. Denk aan ons land: voor sommige reeksen worden de rechten gekocht door VTM, voor andere door Een. En dan heb je nog de on-demand aanbieders Telenet en Belgacom.

Netflix heeft nu aangekondigd dat het niet langer zal toestaan dat je content via een VPN bekijkt. Een boodschap die uiteraard heel wat kritiek krijgt van de gebruikers, die zich zo beroofd zien van hun favoriete feuilletons.

Maar ook een boodschap die meerdere doelen dient. Om te beginnen wil Netflix, dat nu in zoveel landen aanwezig is, de content-aanbieders geruststellen (althans in woorden) dat het afgesloten akkoorden zal naleven. Maar tegelijkertijd is het een vraag naar de content-aanbieders, om eindelijk iets te doen aan die wirwar van licenties zodat er uniformiteit kan bestaan over het aanbod. Een vraag waar wij ons enkel bij kunnen aansluiten!

Meer over de reacties van de gebruikers op de aankondiging van Netflix lees je bij Wired.
http://www.wired.com/2016/01/netflixs-vpn-ban-isnt-good-for-anyone-especially-netflix/EINDELIJK: PROMO CODES VOOR ANDROID APPS!
Ontwikkelaars zullen dit bericht graag lezen: voortaan zullen zij een promo code kunnen geven aan gebruikers, waarmee zij dan een gratis versie kunnen downloaden van hun app, of een korting kunnen krijgen bij de aankoop.

Kijk je nu verwonderd op bij het lezen van dit bericht? Wij deden het alvast wel, want wij dachten dat dit, net als bij andere digitale producten, al lang het geval was. En het is ook zo, maar dan wel in de App Store van Apple. De Google Play Store maakt die achterstand nu dus goed.

Een positieve evolutie, want voorheen, zo lees je bij PCWorld, konden ontwikkelaars enkele een gratis versie van een betalende app bezorgen aan bijvoorbeeld journalisten voor een review, door hen een APK te bezorgen. Wat niet ideaal is, omwille van de veiligheid enerzijds, en omdat het ook te gemakkelijk zou zijn om een dergelijke versie in een piraterijcircuit te brengen.

Meer bij de Google help pagina.
http://www.pcworld.com/article/3023048/android/google-play-store-finally-adds-support-for-app-promo-codes.html#tk.rss_news
https://developer.android.com/google/play/billing/billing_promotions.htmlSKYPE: INSTANT VERTALINGEN, EN INTEGRATIE MET SLACK
Microsoft had het al langer beloofd, en nu komt het die belofte na: Skype zal voortaan in real time gesprekken kunnen vertalen, in 7 talen. Skype zal Mandarijn (Chinees) spreken, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees en Spaans. Elk van deze talen kan in een van de andere omgezet worden tijdens jouw Skype-gesprek. Momenteel enkel voor Windows, maar Microsoft belooft dat andere besturingssystemen zullen volgen - en ook andere talen.

Integratie in Slack
De samenwerkingstool Slack maakt momenteel furore. Maar het heeft geen video en voice tools. Het is daarom erg slim van Microsoft om Skype te integreren in Slack, en wel op zo'n manier dat je geen Skype account (of Skype ID) moet hebben. Een trojaans paard als het ware, om de hipsters die aan Slack verslaafd zijn, kennis te laten maken met het "ouwertje" Skype. En hen zo over de schreef te trekken om Skype ook in andere toepassingen te gebruiken...
http://blogs.skype.com/2016/01/14/skype-integration-for-slack-now-available-for-preview/
http://blogs.skype.com/2016/01/13/skype-translator-empowers-more-people/
http://www.winbeta.org/news/windows-phones-word-flow-keyboard-coming-platforms-starting-iosNOG MEER MICROSOFT WINDOWS PHONE KLAVIER VOOR IOS, EN NOG WAT MEER DWANG OM WINDOWS 10 TE GEBRUIKEN
We blijven nog even bij de software-gigant uit het Amerikaanse Redmond. Er vallen namelijk nog twee berichten te melden. om te beginnen het feit dat het virtuele Windows Phone klavier binnenkort ook verkrijgbaar zal zijn voor iOS (om later gevolgd te worden door Android).
Volgens insiders is het Windows Phone klavier echt veel beter, veel nauwkeuriger en gemakkelijker in gebruik dan de standaard klavieren op iOS toestellen en vele Android alternatieven. Maar tot nu toe kon je het Word Flow klavier enkel gebruiken op een Windows Phone toestel. Dat zou nu dus binnenkort gaan veranderen, zo lees je bij The Verge (1).

Windows 10 verplicht
Een tweede bericht betreft de hardware. Verleden week werd bekend dat de verkoop van pc's een flinke klap gekregen heeft. Als een van de oorzaken werd Windows 10 vernoemd. Het is immers zo dat veel mensen een nieuwe pc (of laptop) aanschaffen, wanneer er een nieuwe versie van het besturingssysteem uitkomt. Liever dan zelf te moeten gaan klungelen met de update, drivers die niet ondersteund worden, enz., kiezen zij voor een compleet nieuwe pc, met het OS reeds geïnstalleerd.

Maar omdat Windows 10 deze keer voor iedereen als gratis update beschikbaar was, en ook voor oudere toestellen werkte, sloegen vele gebruikers deze hardware-update over, en voerden zij enkel de software-update uit.

Heeft Microsoft dit voorzien, en heeft het een tegenzet voorbereid? Feit is dat deze week het bericht de wereld ingestuurd dat de nieuwe CPU's, de processoren dus van computers en laptops, enkel zullen werken met Windows 10. Een reeks systemen zullen nog de oudere Windows versie ondersteunen op nieuwe hardware, maar die ondersteuning zal na 18 maanden wegvallen.

Met andere woorden: Microsoft heeft op slimme wijze de stimulans om een nieuwe computer (laptop) te kopen, terug in het leven geroepen!
Meer bij ZDNet.(2)
http://www.theverge.com/2016/1/16/10778738/microsoft-windows-phone-word-flow-keyboard-iphone-ios
http://www.zdnet.com/article/microsoft-updates-support-policy-new-cpus-will-require-windows-10/NEST THERMOSTAAT ZET MENSEN IN DE KOU
Was het eindelijk kou genoeg voor jou, vandaag? Heerlijk helder weer buiten, een stralende lucht, en het licht dat weerkaatst wordt op de sneeuw in de velden - het maakt je gelukkig. Maar je wil wel, na een tijdje, terug naar binnen, naar de warmte, om je verkleumde handen op te warmen, niet?

Wel, sommige mensen konden niet naar die warmte terugkeren. En dan hebben wij het niet over de mensen in het zuiden van ons land, die door de overstromingen geen elektriciteit hadden, maar wel over mensen die perfect in hun luxueuze omgeving bleven vertoeven, maar door hun al even luxueuze thermostaat in de steek gelaten werden.

Het blijkt namelijk dat Nest, de slimme thermostaat, een bug bevat die bij sommige gebruikers ervoor zorgde dat zij in de kou kwamen te zitten - letterlijk en figuurlijk. De bug maakte de Nest thermostaat traag of hij reageerde zelfs helemaal niet meer. Een oplossing voor de bug zou in de maak zijn, zo beloofden de makers van de Nest.

Een faits divers wellicht, dat in het niet valt naast alle andere software bugs waarmee deze of gene apparatuur geconfronteerd wordt. Maar toch wel een waarschuwing voor een toekomst, waarbij wij met zijn allen gaan afhangen van "slimme" apparatuur, die oerdom wordt bij een bug - zodanig zelfs dat de gebruiker niet eens meer manueel kan ingrijpen. Om over na te denken...
http://www.bbc.com/news/technology-35311447
http://www.nytimes.com/2016/01/14/fashion/nest-thermostat-glitch-battery-dies-software-freeze.html?_r=0BINNENLAND: EU DRINGT OOK AAN OP UNIFORMITEIT CONTENT, EN BETALEN VOOR PAKJES!
Twee berichten uit het binnenland. Om te beginnen iets dat menige gebruiker zal verheugen - maar vooraleer in gejuich uit te barsten moet je toch even wachten.

Enkele dagen geleden schreven we nog over Netflix, dat voortaan niet meer toelaat dat je via een VPN naar content kijkt die in jouw land geblokkeerd is. Nu heeft ook de EU hierop gereageerd, met een resoutie waarin aangedrongen wordt dat "het afschermen van online toegang tot goederen en diensten op basis van een IP-adres, of het land van uitgifte van een kredietkaart moet stoppen", zo lees je bij De Redactie.

Mooi, maar even verder lees je toch wel dat deze vrijheid niet onbeperkt zal zijn, want meteen wordt gewaarschuwd dat "een algemene vrije toegang tot hun (- de Vlaamse audiovisuele sector), zonder de nodige vergoedingen, de financiering van toekomstige projecten in het gedrag zou brengen". Dus toch geen onbeperkte toegang... (1)

Geen gratis verzending meer
Een tweede bericht zal je minder graag lezen. Het blijkt immers dat de e-commerce wel de wind in de zeilen heeft, maar dat de kosten voor het transport toch wel beginnen door te wegen. Walther Ploos van Amstel, hoogleraar in de logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, voorspelt dan ook dat gratis verzending zal verdwijnen. Een trend die je nu al kan waarnemen bij webwinkels zoals Coolblue, Bol.com. Mits betaling van een meerprijs kan de klant bepalen op welk tijdstip zijn pakje afgeleverd moet worden.

Meer hierover bij De Tijd (betalend abonnement)

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2550589   
http://www.tijd.be/ondernemen/algemeen/Einde_gratis_e_commercepakjes_is_ingeluid.9720998-7763.art?ckc=1&ts=1452929782SAMSUNG KRIJGT IN PATENTENSTRIJD MET APPLE STEUN VAN... BOEREN
Zoals je je wellicht hierinneren kan, heeft er een felle strijd gewoed tussen Apple en Samsung rond patenten. Toen Apple zijn eerste iPhone uitbracht, en Samsung daarna met toestellen uitkwam die verdacht veel op dat paradepaardje leken, trok Apple naar de rechter. Het betichtte Samsung van inbreuken op patenten. Een jarenlange strijd ontstond, van rechtbank naar rechtbank, in verschillende landen. De ene rechter gaf Apple gelijk, en verbood zelfs de invoer van Samsung toestellen. De andere rechter kende Apple grote sommen aan schadevergoeding toe. En nog een andere rechter vond dan weer dat er geen sprake was van inbreuken.

Feit is echter dat er geen duidelijke wetgeving bestaat waarop een rechter zich in dit geval kan beroepen. Alles is nieuw in technologie, en er moeten voortdurende wetten uitgevonden worden, aangepast aan de nieuwe situaties. In dit geval draait het rond de vraag: kan design gepatenteerd worden?

Daar loopt momenteel in de VS een testcase rond. Samsung had namelijk midden december een verzoek ingediend bij het Supreme Court van de VS, om de beslissingen te herzien die het genomen had in de zaak van Apple tegen Samsung. Darbij werd Apple veroordeeld tot $548 miljoen.

Nu hebben echter verschillende partijen een "amicus brief" ingediend bij de rechtbank, om Samsung te steunen. Ook zij vragen de rechtbank om het proces te herzien, en een betere definitie te formulieren van wat design patenten zijn, en welke schadevergoedingen toegekend kunnen worden indien inbreuk gemaakt wordt op een patent.

Het gaat om elektronicaketens, tech giganten zoals Dell, eBay, facebook, Google, HP, Vizio, non-profit organisaties, en zelfs Amerikaanse boeren. Zij menen dat het toekennen van patenten op design de vooruitgang hindert, en patent-trollen alleen maar aanmoedigen.

Meer bij CNet.
http://www.cnet.com/news/tech-giants-farmers-voice-support-for-samsung-in-apple-patent-spat/UPDATE FACEBOOK APP VOOR ANDROID LAAT JE GEMAKKELIJKER VIA TOR WERKEN
Nu is het eerlijk gezegd wel zo dat Facebook niet meteen bekend staat voor het eerbiedigen van de privacy van de gebruiker. Mark Zuckerberg probeert uit alle macht dat blazoen op te poetsen, en misschien moet je dit bericht in dat licht zien.

Het blijkt namelijk dat er een nieuwe update van de Facebook app voor Android toestellen uit is, die bijkomende ondersteuning biedt zodat je gemakkelijker gebruik kan maken van het Tor netwerk, dat anonimiteit moet waarborgen. Het draait iegenlijk om de Orbot proxy app voor Android toestellen, die verkeer over het Tor netwerk geleidt.

Concreet: in de nieuwe update van de Facebook app voor Android vind je nu ook een optie "Use Tor via Orbot". Daarmee word je dan veronden met de gemaskeerde Tor dienst, waar jouw IP-adres verborgen is, zodat jouw internet service provider niet kan zien wanneer je het sociale netwerk bezoekt. Dat is misschien niet zo belangrijk voor jou, maar in landen waar Facebook geblokkeerd is, is het dat wel.

Meer bij Motherboard.
https://guardianproject.info/apps/orbot/
http://motherboard.vice.com/read/facebook-android-app-update-makes-it-easier-to-connect-through-torAPPLE: NIEUWE FUNCTIES IN GARAGEBAND... MAAR WIE HET SIMPEL HOUDEN WIL, KRIJGT MUSIC MEMOS
Het merk met de Apple heeft al lang het aureool als de brenger van simpele tools die het leven van artiesten eenvoudiger en creatiever maakt - of dat nu gaat om visuele, tekstuele of auditieve kunst. Een van de paradepaardjes daarbij is Garageband, een tool voor muzikanten. De versie voor iOS kreeg woensdag een update met nieuwe functies.

Zo is er Live Loops, een rooster-achtige interface waarmee je elektronische jam-sessies kan opbouwen door verschillende cellen te markeren. Het resultaat doet wat denken aan een drummachine, en zou volgens TechCrunch wel eens in de toekomst een hit kunnen zijn op fuiven - tot vervelens toe eigenlijk.  Hoe je aan de slag moet met die LiveLoops lees je uitgebreid in het artikel (1)

Nog een nieuwigheid is Drummer, waarbij een virtuele drummer sessie kan toevoegen aan een collectie. De drummers hebben elk hun eigen naam, en staan voor een bepaalde stijl.  Maar het mooiste volgens TechCrunch is Audio Units, waarbij je plug-ins van derden kan integreren, om een geluid te creëren dat eigenljk uniek is aan dat platform. (1)

Music Memo: simpel muziek opnemen
Heel veel toeters en bellen dus in GarageBand, en misschien iets téveel voor simpele gebruikers. Wie gewoon een muzieksessie wil opnemen, kan echter voortaan gebruik maken van Music Memo. In het verleden maakten iOS gebruikers vaak gebruik van Voice Memos om ideetjes over nieuwe songs of opnames te noteren. Deze app zou, aldus The Verge, gebruiksvriendelijk maar toch heel efficiënt zijn. Het artikel vertelt je hoe je aan de slag kan met deze nieuwe app.

Music Memos en Garageband zijn gratis en vanaf vandaag te downloaden. De links staan in de resp. artikels.
http://techcrunch.com/2016/01/20/apples-new-garageband-for-ios-is-an-electronic-musicians-dream/
http://www.theverge.com/2016/1/20/10797250/apple-music-memo-app-announced-iphone-ipad-freeMICROSOFT KOOPT MINECRAFT APP VOOR SCHOLEN
Er is stilaan een generatie aan het ontstaan die opgegroeid is in een Apple-wereld. De kinderen spelen van jongsaf met de iPad of iPhone van pa en ma, en zijn vertrouwd met de Apple-omgeving. Een evolutie die uiteraard Microsoft niet zint. Die softwaregigant richt zich al decennia tot scholen, is het niet met zijn Windows besturingssysteem, dan toch wel met zijn Office productiviteitspakket, waarvan Word en Excel in vele scholen tot het lespakket behoort.

Tegen deze achtergrond moet je eigenlijk het bericht bekijken dat Microsoft nu MinecraftEdu gekocht heeft, een speciale versie van het befaamde Minecraft, aangepast voor gebruik in scholen. Minecraft zelf, voor wie het game niet kent, is een digitale zandbak, waar je alles kan bouwen wat je wil, met blokjes. Vooral het constructieve van het game, het creatieve, is iets dat veel onderwijzers aanspreekt. Samen met de klas hebben zij al hele historische sites nagebouwd, en volgens de New York TImes wordt Minecraft zelfs gebruikt door studenten om aan te tonen dat zij begrepen hebben hoe je geleiders bout.

Maar buiten dat creatieve en het educatieve is Minecraft uiteraard ook en vooral fun voor de meer dan 100 miljoen geregistreerde Minecraft spelers. Microsoft heeft in 2014 Minecraft zelf gekocht, en nu dus MinecraftEdu. Dat wordt momenteel gebruikt in meer dan 7.000 klassen in meer dan 40 landen.

Waar vroeger de school een server licentie moest betalen en een eenmalige vergoeding, gebaseerd op het maximum aantal leerlingen, zou Microsoft nu $5 per student per jaar vragen, voor welk bedrag de leerlingen vanop elke computer toegang hebben tot MinecraftEdu.

Meer bij Microsoft zelf en bij New York Times.
http://blogs.microsoft.com/blog/2016/01/19/microsoft-invests-in-new-and-expanded-version-of-minecraft-for-the-classroom-opens-public-preview-of-learning-tools-for-onenote/
http://www.nytimes.com/2016/01/20/technology/microsoft-acquires-minecraftedu-tailored-for-schools.html?_r=0BRAVE SOFTWARE: NIEUWE BROWSER
Een nieuwe browser, zal je wantrouwig vragen? Wat kan een nieuwe browser nog bieden, en heeft hij wel kans op slagen? Wel, als je weet door wie de browser bedacht werd, dan zal je ongetwijfeld deze browser een kans geven. Het is namelijk het geesteskind van Brendan Eich, en die heeft niet alleen Mozilla med opgericht, maar hij heeft ook JavaScript bedacht. Als geloofsbrieven kan dit tellen, niet?

Het bijzondere aan deze nieuwe browser is dat hij belooft pagina's sneller weer te geven, door alle mogelijke trackers en cookies uit te schakelen, zodat je advertentievrij kan surfen. Is dat wel correct, is de volgende vraag - want zo ontneem je de websites hun inkomsten - de eeuwige discussie rond adblockers dus.

Wel, deze browser laat jou de keuze. Je kan ervoor kiezen om helemaal geen advertenties, cookies en trackers toe te laten. Of je kan op bepaalde pagina's die trackers en advertenties wél toelaten, om de pagina te steunen. Die optie vind je bij het Bravery Menu, waar je kan kiezen tussen "Stay ad supported on this site" of "GiveBack to this site". Jij bent dus volledig in controle, en kan het per website aanpassen. Absoluut een reden om deze browser eens uit te testen.

Het lanceren van de Bravery browser was voor VentureBeat de reden om de argumenten pro en contra adblockers nog eens op een rijtje te zetten.
https://github.com/brave/browser-laptop/
http://venturebeat.com/2016/01/20/brave-browser/  YIK-YAK GAAT VAN START MET WEBVERSIE
Enkele maanden geleden vertelden wij over Yik-Yak, een anoniem sociaal netwerk dat op locatie gebaseerd is en de universiteiten in de VS stormenderhand veroverd heeft. Op het netwerk deelden de studenten grapjes, commentaar over lessen, en helaas werd er ook wat aan pesten gedaan - wat in de hand gewerkt wordt door het anonieme karakter van Yik Yak. In de VS is Yik Yak aanwezig op meer dan 100 campussen aanwezig.

Om de mensen toe te laten ook van de dienst gebruik te maken wanneer bijvoorbeeld hun telefoon plat is, werd nu een webversie gelanceerd. Die heeft dezelfde functies als de mobiele versie, zoals de Yik Yak Karma en de commentaren. Je inlog in de webversie is gewoon hetzelfde telefoonnummer waaraan je anonieme Yik Yak gekoppeld is, en je moet dan even een verificatieprocedure overlopen. En dan kan je gaan "Yakken"!

Een uitgebreid profiel van deze dienst bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2016/01/20/yik-yak-launches-on-the-web/
https://blog.yikyak.com/blog/introducing-yik-yak-on-the-web
https://www.yikyak.com/home

Nagekomen reactie: een lezer meldt ons:
Ik heb sinds 6 maanden een andere applicatie gebruikt, die YIHA heet, want Yik Yak is niet beschikbaar in België of Nederland. Yiha lijkt op Yik Yak, plus op Yiha kan ik ook privé anonieme berichten schrijven. Als je Yik Yak leuk vindt (en ik vond dat ook) ga je gewoon verliefd worden op Yiha
https://itunes.apple.com/be/app/yiha-des-messages-anonymes/id990924737?l=fr&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=me.yihaapp.yiha


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: TAMING THE TERMINAL
Dit is een podcast voor Mac-fans die bovendien erg graag verder gaan dan op wat icoontjes klikken. Voor hen het echte werk: werken met Terminal, om stoere commando's in te geven via de commandolijn om te werekn.
[Taal: ENG]
https://www.bartbusschots.ie/s/blog/taming-the-terminal/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ervaring is de naam die we aan de som van onze fouten geven.
-Oscar Wilde-

 
De nieuwe oogst


   
GET COLD TURKEY: GEEN AFLEIDING
Wil je doorwerken, zonder gestoord te worden door enige melding van je computer? Dan kan dat, met deze tool. Hij is gratis, maar je kan ook een betalende versie kopen, om de ontwikkelaar te steunen.
Wanneer je aan je desktop werkt zal deze tool websites en apps verhinderen om meldingen te sturen tijdens X tijd, door jou te bepalen. Zo kun je lekker doorwerken!
[Taal: ENG]
http://getcoldturkey.com/   


QUALITY TIME: DOORWERKEN!
Wil je niet gestoord worden, dan kan je ook gebruik maken van deze app voor Android: Quality Time. Ook deze tool zorgt ervoor dat je gedurende X tijd geen meldingen doorkrijgt. Zo kan je tenminste rustig samen met je gezin eten!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zerodesktop.appdetox.qualitytime


PBS SPACE TIME

Een kanaal op YOuTube dat misschien niet voor iedereengeschikt is - niet iedereen heeft interesse voor de ruimtevaart. Maar behoor jij tot dat groepje dan zullen deze episodes van 10-15 minuten elk je meevoeren naar fascinerende onderwerpen, die weliswaar in het Engels, maar toch wel in verstaanbare taal uitgelegd worden. Elke week verschijnt er een nieuwe episode.
https://www.youtube.com/channel/UC7_gcs09iThXybpVgjHZ_7g


23 SLIMME HACKS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN
Tja, eigenlijk zijn wij geen liefhebbers van dergelijke artikels, omdat zij meestal gewoon grappige foto's bevatten op zijn best, en link baits zijn op zijn slechtst. Maar dit artikel bevat echt wel serieuze tips die je in je dagelijkse leven van pas kunnen komen. Zoals: om stof en kruimels tussen de toetsen van je klavier te verwijderen, kan je eens proberen om een stukje tape tussen de toetsen te bewegen.
Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://aplus.com/a/22-amazing-life-hacks


FAKESPOT: VALSE REVIEWS ONTDEKKEN
Wanneer je een aankoop doet op het internet, dan kijk je ongetwijfeld ook naar reviews van andere mensen die dat bepaald product aangekocht hebben. Maar die zijn niet altijd eerlijk - soms opzettelijk negatief, vaak geschreven door een concurrent om het product af te kraken, en soms opzettelijk overdreven positief, meestal geschreven door de maker van dat product om de verkoop ervan aan te zwengelen.
Deze website probeert je te helpen om het onderscheid te maken. Helaas werkt ze vooral met reviews met Amazon, maar het geeft toch een richtlijn.
[Taal: ENG]
http://fakespot.com/


PDF ESCAPE: PDF BEWERKEN EN FORMULIER INVULLEN
Deze online dienst maakt het gemakkelijker om een PDF die je ontvangen hebt, te bewerken - ook al heb je zelf geen versie van Adobe Acrobat. Je kan ook formulieren invullen. Gewoon de DPF uploaden en dan doen wat je moet doen. Deze dienst is gratis en werkt met bestanden tot 10 MB en 100 pagina's.
[Taal: ENG]
http://www.pdfescape.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DOORBRAAK

Vandaag drie nieuwsmedia, die berichten vanuit een politiek standpunt. Het is dus belangrijk dat je weet dat de berichten gekleurd zijn - maar het kan geen kwaad om duiding te lezen vanuit een bepaalde hoek. Daarom dat we in deze triptiek drie sites vermelden, met telkens een andere hoek.
Om te beginnen Doorbraak. Dat is een website die ontstaan is in de schoot van de Vlaamse Beweging, en dus nationalistisch getinte artikels brengt, plus artikels die sommige dogma's van links proberen te doorprikken.
[Taal:NL]
http://www.doorbraak.be/nl/home


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE WERELD MORGEN
Deze site brengt het nieuws dan vooral vanuit bekeken vanuit een meer linkse hoek. Op zich kan dat dan weer een verfrissende kijk zijn op thema's die al te lang vanuit een rechtse optiek in de media verschenen zijn.
Net zoals bij Doorbraak is het belangrijk om weten dat de berichtgeving misschien niet altijd objectief is. Maar zoals gezegd: het kan geen kwaad om verschillende standpunten te lezen.
[Taal: nL]
http://www.dewereldmorgen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEWSMONKEY
Deze site brengt, naast echte link-bait artikels, ook wel serieuze lectuur - zowel vanuit een linkse als rechtse hoek bekeken. Daarvoor dienen de opinie-bijdrages, en zij vormen vaak interessante lectuur om evengoed even stil bij te blijven staan.
Enkele alternatieve bronnen om te bekijken, en te lezen. Eerlijk gezegd lees je er vaak interessantere dingen dan in de reguliere kranten, die zich al te vaak beperken tot luchthartige artikels die niet veel verschillen van de link-bait van Newsmonkey...
[Taal: NL]
http://www.newsmonkey.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAAF FRANK BOOTS
In deze rubriek hebben wij al vaker de fotografen vermeld die als gast uitgenodigd worden op de site van Jean Schoubs. Deze keer is dat Frank Boots, die heel mooie zwart/wit foto's maakt, waarvan een deel heel discreet naakt.
[Taal: NL]
http://www.jeanschoubs.be/foto/gastfotografen/2015/frank_boots/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRAPPIGE ADS

Wellicht heb je het al gemerkt: wij zijn reclamevreters. Grappige ads kunnen ons altijd in vervoering brengen. Dit artikel zet er enkele op een rij. PLezier verzekerd!
[Taal: ENG]
http://justsomething.co/23-creatively-funny-print-ads-will-make-you-giggle/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Bol.com app voor Android ondersteunt bestellen met vingerafdruk
http://www.belgiancowboys.be/web/bol-com-app-voor-android-ondersteunt-bestellen-met-vingerafdruk
- Wearable tech voor yoga
http://www.belgiancowboys.be/technology/wearable-tech-voor-yoga

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Taxibedrijven vergelijken op nieuwe vergelijkingswebsite
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4226477/2016/01/18/Taxibedrijven-vergelijken-op-nieuwe-vergelijkingswebsite.dhtml
- YouTubers maken grootste films van 2015 na met Lego
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4229895/2016/01/21/YouTubers-maken-grootste-films-van-2015-na-met-Lego.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- App van de maand: Cardboard Camera 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9752/App-van-de-maand-Cardboard-Camera.html
- 5 kenmerken die jouw nieuwe tv in 2016 zeker moet hebben 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9749/5-kenmerken-die-jouw-nieuwe-tv-in-2016-zeker-moet-hebben.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Maak de beklimming van de Mont-Blanc in Google Street View
https://www.digimedia.be/News/nl/19143/maak-de-beklimming-van-de-de-montblanc-in-google-street-view.html
-  Een job vinden via WhatsApp? Dat kan!
https://www.digimedia.be/News/nl/19121/een-job-vinden-via-whatsapp-dat-kan.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- E-bookbarometer 2015: digitaal lezen blijft groeien
http://computertaal.info/2016/01/22/e-bookbarometer-2015-digitaal-lezen-blijft-groeien/
- Hoe ‘valse’ videobestanden malware installeren via de codec
http://computertaal.info/2016/01/21/hoe-valse-videobestanden-malware-installeren/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Bol.com laat klanten vanuit Android-app bestellen met vingerafdruk
http://tweakers.net/nieuws/107484/bol-punt-com-laat-klanten-vanuit-android-app-bestellen-met-vingerafdruk.html
- Gerucht: Europa keurt overname KPN-dochter Base door Telenet goed
http://tweakers.net/nieuws/107483/gerucht-europa-keurt-overname-kpn-dochter-base-door-telenet-goed.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Google betaalde Apple 1 miljard dollar om de eerste te blijven
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-betaalde-apple-1-miljard-dollar-om-de-eerste-te-blijven/article-normal-649093.html
- Van Overtveldt ziet (nog) geen brood in regulering Bitcoin
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/van-overtveldt-ziet-nog-geen-brood-in-regulering-bitcoin/article-normal-648639.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom mediagiganten zich zorgen moeten maken over Netflix
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/moeten-mediagiganten-zich-zorgen-maken-over-netflix-een-analyse
- Dit is waarom Google 1 miljard dollar aan Apple betaalde:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-is-waarom-google-1-miljard-dollar-aan-apple-betaalde 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


POWERPOINT 2016: DE OVERGANG MORPHING

De nieuwe versie van PowerPoint, die je normalerwijze gekregen hebt als onderdeel van je Office 365 abonnement, bevat een gloednieuw overgangstype: Morphing. Hoe moet je die gebruiken?
- Je moet om te beginnen twee slides hebben met één gemeenschappelijk object. Dat kan je bijvoorbeeld bekomen door de slide te dupliceren en dan het object op de tweede slide naar een andere plek te verslepen. Je kan ook het object kopiëren en in de tweede slide plakken.
- Ga vervolgens naar slide 2 om de overgang uit te voeren.
- In het deelvenster Miniaturen klik je op slide 2. Selecteer op het tabblad Overgangen (Transitions) de knop Morphing.
- Kies vervolgens de optie Overgangen / Effect opties  / objects.
- Nu kan je wat spelen met deze optie om te zien hoe die werkt. Je kan objecten verplaatsen, kleuren wijzigen, woorden en tekst verplaatsen.
Een uitleg met afbeeldingen vind je bij Microsoft zelf.
https://support.office.com/nl-nl/article/De-overgang-Morphing-gebruiken-in-PowerPoint-2016-8dd1c7b2-b935-44f5-a74c-741d8d9244ea?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL
 


NIEUW IN POWERPOINT 2016: DESIGNER

Nog nieuw in PowerPoint 2016 is Designer, een tool die je automatisch ideetjes moet aanreiken om je slides op te maken, op basis van de inhoud ervan. Zo gebruik je de Designer:
- Start met PowerPoint op de normale manier.
- Laad content up, bijvoorbeeld een foto.
- Meteen zal PowerPoint in een pop-up verschillende ideetjes geven van hoe je de foto kan schikken: centraal, boven, met een boord onder, enz.
- Je moet wel verbonden zijn met het internet om deze optie te kunnen gebruiken; dit is een online dienst, die gaande weg nog aangevuld wordt met nieuwe suggesties.
Meer uitleg bij Microsoft.
https://support.office.com/nl-nl/article/Wat-is-PowerPoint-Designer-53c77d7b-dc40-45c2-b684-81415eac0617?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL


AAN DE SLAG MET ADOBE POST

Eind 2015 heeft Adobe een nieuwe app uitgebracht voor iOS, die echt wel knappe dingen kan doen - en bovendien gratis is. Zo ga je tewerk:
- Kies een foto van je eigen camerarol, of van het internet.
- De app bevat ook een "inspirationn board", waar je foto's vindt rond categorieën zoals jaargetijden, eten, reizen, business, allemaal stock foto's die je zelf kan aanpassen.
- Nu kan je beginnen te tweaken: de tekst kan je van vorm en grootte verandren, je kan de kleuren aanpassen, de transparantie, die uitlijning, de ruimte tussen de letters.
- Er zijn ook vooraf geïnstalleerde filters, maar je kan gewoon het werk manueel doen.
- Het resultaat zal wel onderaan een watermerk dragen van Adobe Post. Dat kan je echter wegkrijgen wanneer je Adobe Post met een vriend deelt - iets wat je maar één keer moet doen.
Meer hierover bij MacWorld.
http://www.macworld.com/article/3013790/software/hands-on-with-adobe-post-new-photo-app-creates-instagram-worthy-graphics.html
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SMOOTH VIDEO PROJECT
Dit progje maakt het mogelijk om video op je pc te bekijken met gebruik van frame interpolatie, dat de frame-rate verhoogt. Hierdoor kan je FullHD 1080p video bekijken, herberekend naar 60 Hz in real time.
https://www.svp-team.com/wiki/Main_Page


LIFELINE: TEKSTAVONTUUR VOOR IPH
one en Android
Zo'n tekstavontuur is als het ware een interactief boek: je leest teksten, en probeert dan uit te vorsen hoe je door het geven van commando's naar een volgende fase van het game kan gaan. Denk aan het befaamde Larry-game van vroeger. https://itunes.apple.com/us/app/lifeline.../id982354972?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.threeminutegames.lifeline.google&hl=nl


TERMINATOR: TERMINAL EMULATOR VOOR LINU EN OS X
Deze emulator is ideaal voor admins. Hij ondersteunt tabs, opgesplitste terminals, het groeperen van terminals en zelfs de mogelijkheid om de input van het klavier naar verschillende machines tegelijkertijd te sturen. De too ondersteunt ook profielen.
http://gnometerminator.blogspot.com/p/introduction.html


ICQ NIEUWE VERSIE


Windows - freeware
Met alle geweld van de Whatsapp'en en de Facebook Messenger, zou je haast vergeten dat er nog andere Instant Messaging software tools bestaan die al een hele tijd meegaan, en die ook hun trouwe gebruikers hebben. Zo is er ICQ, dat zopas een nieuwe versie uitgebracht heeft. Videogesprekken, bestanden doorsturen, enz. - het kan allemaal met ICQ.
https://icq.com/windows/en


DONOTSPY 78 EN 10: JE PRIVACY BEWAKEN
Microsoft wil graag weten hoe jij de verschillende MS-programma's gebruikt op jouw PC. Niet omdat het jouw privacy wil schenden, maar omdat het statistische gegevens wil verzamelen over eventuele fouten. Daarom maken verschillende programma's gebruik van een rapporteringstool, die allerlei anonieme data doorsturen naar Microsoft.
Maar misschien ben jij niet gediend van deze tools? Dan kan deze gratis tool je helpen om te verhinderen dat deze gegevens doorgestuurd worden. Er bestaat een versie voor Windows 7, 8 en voor Windows 10.
http://pxc-coding.com/portfolio/donotspy78/
http://pxc-coding.com/portfolio/donotspy10/


PREY: BESCHERMING TEGEN DIEFSTAL OF VERLIES VAN JE TOESTEL
Deze software kan je vergelijken met de anti-diefstal tools op de iOS toestellen: wanneer je toestel (laptop, tablet of smartphone) verloren raakt of gestolen wordt, kan je met de software je toestel opsporen, snapshots via de webcam maken, het toestel blokkeren en wissen.
Van deze tool bestaat er een gratis versie met beperkte functies, en een betalende versie.
https://preyproject.com/


VRIJDAG APPDAG ES FILE EXPLORER
Dit proje voor Android bestaat in een gratis versie, maar wanneer je $2,99 betaalt krijg je verschillende extra opties. Je hebt massa's functies, zoals het bladeren doorheen je bestanden, de root verkennen, verschillende soorten bestanden zippen en unzippen, je hebt ondersteuning voor FTP en het afspelen van multimeda, en veel meer
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het enige wat de ervaring ons leert,
is dat de ervaring ons niets leert.
 -André Maurois-