Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/1/2016  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 937 van 16/1/2016Gegroet lezer,

Wat is er onze redactie bijgebleven van de voorbije week, op internet-nieuws gebied? Dat de berichtgeving vanuit de VS toch vooral rond de iPhone draait, omdat dit toestel daar echt de boventoon voert. Dat veel ontwikkelaars en startups daarom hun producten eerst uitbrengen als app voor dit toestel - zoals bijvoorbeeld het nieuwe sociale netwerk Peach.

Maar dat dit niet echt opgaat in Europa, waar Android toestellen het meest verkocht worden - misschien omdat mensen meer prijsbewust zijn,  en wellicht ook omdat hier in Europa subsidies voor toestellen in combinatie met een telecom abonnement niet zo wijd verspreid zijn. Het is in elk geval positief dat de mobiele markt, vooral dankzij de concurrentie van het Android OS van Google, opengebloeid is en keuzemogelijkheden biedt. Wie wil kan een klassevolle iPhone kopen en daar meer dan 700 euro aan uitgeven. Maar wie niet zoveel geld kan of wil uitgeven aan een smartphone, kan toch "mee" zijn met de rest en genieten van de wondere mogelijkheden van het internet. Democratie dus - en dat is mooi.

Veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.KLEINE PARELTJES OP CES: THERMOMETER VAN WITHINGS
Zoals beloofd proberen we toch even stil te staan bij enkele nieuwigheden die op de CES beurs voorgesteld werden, en die toch wel opmerkelijk zijn. Zo bijvoorbeeld iets zo simpel als... een digitale thermometer.

Waarom dit toestelletje zo bijzonder is? Omdat de temperatuur accuraat gemeten wordt door het toestel tegen de ader van je slaap te houden. De temperatuur wordt gemeten met 16 infrarood sensoren, en gecorrigeerd met warmteverlies via de huid en de temperatuur in de kamer. Is de temperatuur normaal, dan krijg je een groen licht te zien, licht verhoogde temperatuur is oranje en echte koorts is rood.

Zo moet je een ziek kindje, dat na heel veel zeuren in slaap  gevallen is, niet wekken om de thermometer onder de tong te stoppen - laat staan op andere plekken in te brengen!

Bovendien is de thermometer in het bezit van een WiFi verbinding en kan je per persoon de temperatuur opslaan via de bijhorende app voor het mobiele toestel. En de batterij gaat 2 jaar mee, en je kan hem gemakkelijk in je handtas meedragen.

Grote veranderingen liggen in kleine zaken. Het toestel heeft op CES 2016 de award ontvanen voor Best in Fitness, SPort & Biotech, en voor Tech for a Beteter WOrld. Echt goedkoop is hij niet te noemen, want hij kost $100. Maar dat heb je er toch voor over om je kindje rustig te laten slapen, niet?

Meer bij Digital Trends en de maker van THermo, Withings.
http://www.withings.com/eu/en/products/thermo
http://www.digitaltrends.com/sports/withings-thermo/
KLEINE PARELTJES OP CES: OPVOUWBARE GOOGLE CARDBOARD VOOR VR
Virtual Reality zou dus eindelijk moeten doorbrekenin 2016. Maar we zitten tot nu toe met lompe toestellen op ons hoofd, die wel/niet zwaar zijn, ons wel/niet pijn gaan doen omdat ze knellen, enz. Echt handig om meenemen zijn die toestellen dus echt niet. En daarom is dit dus wel een handig nieuw toestel.

De Speck Pocket VR is een toestel dat je, net als Google Cardboard, gebruikt om je mobiele toestel in te stoppen om zo VR beelden te bekijken. Maar dit apparaatje is opvouwbaar, en wanneer het in platte toestand is, is het niet groter dan een gewoon smartphone hoesje. Het past dus in je broekzak, en je kan het op elk gewenst moment boven halen.

De Pocket VR kan content weergeven die gemaakt is voor Google Cardboard headsets. En dat zijn momenteel de iPhone 6s, sPlus, en de Samsung Galaxy 6. Prijs $70, en in principe ergens in het voorjaar verkrijgbaar.
http://www.phonearena.com/news/The-Speck-Pocket-VR-is-a-foldable-Google-Cardboard-virtual-reality-headset_id77165
KLEINE PARELTJES OP CES: PICOBREW
Wie wil er niet zijn eigen bier brouwen? Dit nieuwe toestel dat op CES voorgesteld werd, speelt op die trend in. Of het een succes zal zijn, is nog de vraag. Vergelijk het met een broodbakmachine versus het zelf bakken van een brood, in een (half)industriële oven.

De PicoBrew is om te beginnen niet echt klein te noemen. Je hebt anderzijds ook geen hele kelder nodig om je eigen brouwerij te starten - maar het toestel gewoon op het werkblad van je strakke keuken zetten zit er ook niet echt meteen in.

Bovendien kan je enkel aan de slag met voorgeprogrammeerde recepten. Daarbij kan je weliswar via een knop aangeven of je meer of minder hop in het brouwsel wil smaken, maar je eigen recept uitproberen zit er niet in. De vooraf gemengde ingrediënten voor de recepten kosten 20 tot 60 dollar.

En je moet wel even geduld hebben. Niet zo van: "straks komt er volk, even wat biertjes tappen". Neen hoor, je moet een week wachten op het resultaat. Toch zullen er ongetwijfeld wel liefhebbers te vinden zijn die hun eigen biertje willen tappen - net zoals er mensen zijn die erop staan om hun eigen Senseo merk te mogen proeven in hun tasje, of hun Nespresso smaak, al dan niet met het beeld van George Clooney in de achtergrond.

Het project zit in een Kickstarter fase en heeft al een flink deel van zijn vooropgezette doel opgehaald.

Meer bij PicoBrew zelf, en bij Newser
http://www.newser.com/article/39256463b9bd45e5be7b1344544c76c2/picobrew-hopes-to-be-keurig-of-beer-fill-kitchen-countertops-with-its-hops-machine.html
https://www.picobrew.com/ZAL DE IPHONE 7 ECHT GEEN KLASSIEKE AANSLUITING VOOR DE KOPTELEFOON MEER HEBBEN?
Er is de laatste tijd een hardnekkig Apple-gerucht dat de ronde doet, en veel opschudding verwekt. Verschillende bronnen menen namelijk te weten dat de volgende versie van de iPhone, die uiteraard de iPhone 7 zal heten, geen klassieke aansluiting meer zal hebben voor de koptelefoon. In de plaats daar van zou je de koptelefoon moeten aansluiten via de Lighting poort. De reden daarvoor zou zijn: de 3,5 mm jack is het enige wat een nog slankere iPhone tegenhoudt.

Apple is dus bereid om deze poort op te geven, in zijn drang naar een zo slank mogelijk toestel. Maar het krijgt heel veel kritiek op deze beslissing. Die heeft namelijk veel gevolgen.

- Wie een (vaak dure) koptelefoon gekocht heeft voor zijn iPhone, zal een nieuwe moeten kopen. Extra kosten dus.

- Of hij moet een adapter kopen (ook weer kosten!). En dan is het hele opzet van deze operatie om zeep - de iPhone mag dan al slanker zijn, maar je zit met een extra (lelijke) adapter.

- Vaak besteden mensen geld om een goede koptelefoon te kopen, met de juiste klankkwaliteit. Die koptelefoon gebruiken zij dan voor meerdere toestellen (laptop, smartphone, tablet,...) die allemaal met de 3,5 mm aansluitin werken. Wanneer zij in de toekomst een "iPhone compatibele" koptelefoon kopen, zal die niet meer bruikbaar zijn voor hun andere toestellen.

Kortom: hoe je het ook draait of keert, een beslissing van Apple die heel veel weerstand oproept bij de internauten. Er zijn dan ook al verschillende online petities opgestart, om Apple op andere gedachten te brengen.

Of het helpen zal, betwijfelen wij. Apple doet nu eenmaal wat het zelf wil. Soms bewijst de geschiedenis dat het gelijk heeft, zoals bij het verbieden van Flash op zijn iPhone. Soms blijven die beslissingen jarenlang voor controverse zorgen, zoals die ene USB-C poort op de nieuwe Macs. Maar nog nooit heeft Apple een beslissing teruggedraaid onder druk van gebruikers.

Meer bij Forbes, dat zich afvraagt of deze beslissing een demper zou kunnen zetten op de verkoop van de nieuwe iPhone7 - wanneer die eraan komt, uiteraard. (1) En The Age heeft het over de campagne zelf (2)

De derde link is naar een artikel bij WebWereld, dat eveneens vragen stelt bij het feit dat de smartphone altijd maar dunner en dunner moet worden (3)
http://www.forbes.com/sites/antonyleather/2016/01/08/could-apple-cripple-iphone-7-sales-by-removing-the-headphone-jack/
http://www.theage.com.au/digital-life/mobiles/furious-iphone-users-petition-against-iphone-7s-potential-headphone-switch-20160110-gm3227.html?eid=email:nnn-13omn624-ret_newsl-membereng:nnn-04/11/2013-technology-dom-technology-nnn-age-u&campaign_code=13ITE006&promote_channel=edmail&mbnr=NDA1MDQzMw
http://webwereld.nl/markttrends/91326-je-smartphone-wordt-platter---en-dat-is-niet-oke?hash=&utm_source=ww-daily-newsletter&utm_medium=2016-01-11
PEACH: NIEUW SOCIAAL NETWERK DINGT NAAR GUNST GEBRUIKERS
Je kan je afvragen, hoe komen sommige mensen erbij om toch nog te proberen een nieuw sociaal netwerk op te richten. We hebben immers onze Facebook al voor de familie en vrienden, onze Twitter voor ons nieuws, onze Instagram voor onze foto's, onze Snapchat voor onze messaging boodschappen. En toch proberen af en toe enkele dapperen op zoek te gaan naar een gat in de markt dat nog niet gevuld zou worden door het huidige aanbod.

De laatste die het probeerde was Ello, maar na een korte buzz in het internetwereld stief dit sociale netwerk een roemloze dood.

En nu is er dus Peach. Dat je eigenlijk nog het beste kan omschrijven als een sociaal netwerk voor de luie mens. Het idee is simpel: je deelt foto's en tekst, en als je te lui bent om zelf iets te schrijven, maak je gewoon gebruik van "magic words". Tik je bijvoorbeeldt "here", dan kan je je huidige locatie delen. Tik je "GIF" dan wordt een GIF zoekrobot opgestart. Je kan postings van je vrienden positief vinden met een hartje, maar er is geen centrale feed met de activiteiten van al je vrienden. Wil je weten wat een vriend onlangs gedaan heeft, dan moet je op zijn icoontje klikken om het te weten te komen.

Peach is niet alleen voor luie mensen, het is ook voor mensen die niet veel anders om handen hebben. Want een van de belangrijkste activiteiten op Peach is, naar het schijnt, een variant op de "poke" op Facebook. Om de aandacht van iemand te trekken kan je naar hem wuiven, hem "boopen", of een kusje toewuiven, uiteraard met emoji's.

Het sociale netwerk is nog heel jong, maar heeft in korte tijd veel aandacht gekregen. Of het die aandacht zal kunnen blijven trekken is de vraag. Het feit dat het momenteel enkel als app voor iOS verkrijgbaar is, en de air van "exclusiviteit" die het daarmee creëert is ongetwijfeld een van de redenen voor zijn succes.

Meer bij The Verge; Business Insider heeft een stap voor stap uitleg over hoe je Peach kan gebruiken.
http://www.theverge.com/2016/1/8/10739010/peach-cool-social-network
http://uk.businessinsider.com/how-to-use-the-hot-new-peach-app-2016-1?op=1?r=US&IR=T
http://peach.cool/
IOS 9.3 MAAKT DE IPAD INTERESSANTER VOOR SCHOLEN
We hadden het er gisteren al kort over, maar gaan er nu wat dieper op in. De nieuwe versie van het iOS besturingssysteem van Apple, versie 9.3, werd immers voorgesteld zodat ontwikkelaars er al mee aan de slag kunnen.

Het bijzondere aan deze update is dat hij veel nieuwigheden bevat die specifiek naar het onderwijs gericht zijn, en wel voor de iPad. Om te beginnen is er nu (eindelijk!) een multi-user modus voor de iPad. Dat wil zeggen dat verschillende leerlingen nu dezelfde iPad kunnen gebruiken, en er op hun eigen account kunnen inloggen. Wat prachtig nieuws is voor scholen die niet zo rijk zijn dat zij zich voor elke student een iPad veroorloven kunnen. Dit profiel zal ook met de cloud verbonden zijn: op welke iPad de student ook inlogt met zijn gegevens, zijn profiel zal voor hem klaar staan, met zijn eigen apps en data.

Er is ook een "classroom" app, die de leerkracht een overzicht geef tvan zijn studenten en welke apps zij op dat moment gebruiken. Deze app kan ook gebruikt worden, zo lezen we bij Ars Technica, om het scherm te delen wanneer een student een probleem heeft - of om de toegangn tot bepaalde apps af te sluiten, op momenten dat de student niet verondersteld wordt die app te gebruiken.

Er is ook de Apple School Manager, een app die gebruikt kan worden door de beheerder om Apple ID's aan te maken, apps te kopen, en toestellen te beheren. Er komt ook een nieuwe soort van Apple ID, de "Managed Apple ID", een account die door de school aangemaakt en beheerd kan worden voor de studenten, en die verschilt van de normale Apple ID van de student.

Uiteraard, zo merkt Ars Technica op, is deze aandacht voor het onderwerijs een tegenzet tegenover de Chromebooks van Google. Die zijn enorm populair op scholen, juist omdat zij zo gemakkelijk beheerd kunnen worden door de leerkracht. Met iOS9.3 maakt Apple dus een broodnodige inhaalbeweging.

Tot slot voegt Ars Technica er nog aan toe dat het jammer is dat, met deze nadruk op het onderwijs, het niet duideijk is of de multi-user modus ook geldt voor de gewone gebruiker thuis. In veel huishoudens is de iPad immers  iets dat door het hele gezin gebruikt wordt, en op het salontafeltje ligt. De mogelijkheid om verschillende profielen aan te maken, wordt al jaren gevraagd. Hopelijk brengt iOS 9.3 die nu ook voor de gewone gebruiker thuis.

iOS9.3 bevat nog andere nieuwigheden, o.a. voor de 3DTouch. Een uitvoerige beschrijving vind je bij 9to5Mac en Ars Technica.
http://9to5mac.com/2016/01/11/ios-9-3-gallery-night-shift-new-3d-touch-features-notes-touch-id-more/
http://arstechnica.com/apple/2016/01/ios-9-3-brings-multi-user-mode-to-ipads-along-with-more-features-and-fixes/APPLE ZOU OOK DRAADLOZE BLUETOOTH KOPTELEFOON WILLEN UITBRENGEN
We hadden het gisteren over het feit dat Apple volgens verschillende bronnen van plan zou zijn om de standaard aansluiting voor de koptelefoon, de 35 mm jack, niet meer te gebruiken in zijn volgende versie van de iPhone. Een beslissing die (als ze waar is tenminste!) heel wat protest uitlokt bij de gebruikers.

Maar het plan zou niet alleen zijn om de 3,5 mm jack te vervangen door de Thunderbolt, maar ook dat er een draadloze Bluetooth koptelefoon moet komen, en dat het Beats Electronics is, het bedrijf dat Apple onlangs gekocht heeft, die deze koptelefoon gaat ontwikkelen.

Het ding moet Earpods of AirPods heten, daarover is de website IBTimes het nog niet uit. De koptelefoon zou gebaseerd zijn op een gelijkaardig ontwerp als de Moto Hint van Motoroli, of de Bragi Dash headphone. Daarbij zitten er in de koptelefon een baterij, een sound driver en audio chips die apart van elkaar werken.

Volgens 9to5Mac zou er ook een apart etui op stapel staan, dat tegelijkertijd als laadstation dient: gebruik je de koptelefoon niet en stop je hem in het etui, dan kan hij ondertussen herladen worden. Eén lading zou goed zijn voor vier uren luisterplezier. Wat, als je het ons vraagt, schamel is in vergelijking met wat een koptelefoon mét draad kan brengen.

Meer bij IBTimes en 9to5Mac
http://www.ibtimes.com.au/apple-beats-develop-wireless-bluetooth-headphone-iphone-7-1499740
http://9to5mac.com/2016/01/08/iphone-7-wireless-headphones-beats/NOG APPLE: TVOS 9.2
Soms verwijt men onze redactie dat wij te weinig nieuws brengen over Apple producten. Wel, vandaag zal dat niet waar zijn :) Een derde bericht op rij over Apple vandaag, dus je wordt echt verwend!

Apple heeft namelijk tvOS 9.2 uitgebracht, het nieuwe besturingssysteem voor de Apple TV.

Hiermee heeft Apple een hele reeks nieuwe functies toegevoegd aan het tvOS platform, zo lees je bij 9to5Mac. Zo kan je een Blueteeth klavier koppelen aan de Apple TV, kan je apps in maps stoppen op het home screen, is er een Switchter om tussen apps te wisselen, en is er ook een native Podcast app.

En van dat laatste mag je het belang niet onderschatten. Heel wat podcasts zijn niet enkel audio, maar heuse tv-shows die elke dag weerkeren. En vergeet ook niet dat vele YouTube uitzendingen ook beschouwd kunnen worden als een podcast.

Een uitgebreide bespreking met foto's van de nieuwigheden vind je bij 9to5Mac.(1)

En om te besluiten nog één nieuwigheid: er is een nieuwe versie uit van de Twitter app voor iOS. En daarin zal je de live streamings van Periscop gewoon rechtstreeks in je Twitter fijdlijn kunnen zien. Tik je op de video, dan zie je hem in full screen, en wordt niet langer de Periscope app opgestart. Hierover heeft Engadget dan weer meer. (2)
http://9to5mac.com/2016/01/11/photos-with-tvos-9-2-apple-tv-adds-podcasts-app-folders-bluetooth-keyboard-support-new-app-switcher-and-more/
http://www.engadget.com/2016/01/12/live-periscope-feeds-twitter/
SPOTIFY BRENGT NU OOK DE ACHTERGROND VAN SONGS
De concurrentie tussen de verschillende streaming muziekdiensten is bikkelhard. Er is Spotify, er is Play Music van Google, er is Apple Music. En allemaal willen ze natuurlijk dat jij van hun diensten gebruik maakt. Het is dus een kwestie van opvallen, en iets anders te bieden dan de anderen.

En Spotify heeft volgens ons een goede methode gevonden om dat te bieden wat het ontdekken van muziek zo leuk maakt. Het zal namelijk samenwerken met de Genius community, die achtergrond over songs verzamelt. Hierdoor zal je, wanneer je een song beluistert, ook bijkomende informatie kunnen oproepen zoals de songtekts, interessante en leuke weetjes over de songs en zelfs tweets. Deze informatie is vaak afkomstig van de artiesten zelf, of werd verzameld door de Genius community.

Een uitgebreide voorstelling van de nieuwe dienst vind je bij The Verge en TechCrunch. Helaas is deze interessante mogelijkheid momenteel enkel verkrijgbaar in de iOS versie van Spotify, maar daarom niet getreurd: ook de webversie van Spotify bevat deze optie. Open op je Android toestel maar gewoon je browser, en je kan ook van dit leuks genieten!
http://www.theverge.com/2016/1/12/10750990/spotify-genius-behind-the-lyrics-playlists-iphone
http://techcrunch.com/2016/01/12/spotify-teams-with-genius-to-annotate-music-tracks/SOUNDCLOUD SLUIT AKKOORD AF MET UNIVERSAL MUSIC
We blijven nog even in de muziekwereld. Muzieksite SoundCloud heeft namelijk een licentie-akkoord afgesloten met Universal Music, waardoor het muziek van dit platenlabel mag brengen via zijn site. Het gaat, zo stipt de site MusicAlly aan, om zowel de muziekopnames waarvan Unversal de rechten heeft als de uitgeversgroep.

Momenteel heeft SoundCloud een gratis dienst met 175 miljoen maandelijkse luisteraards. Maar het zou plannen hebben om een abonnementsdienst uit te brengen, eerst in de VS, en later op andere markten.

Eerder had Soundcloud ook al een akkoord afgesloten met eenandere grote, Warner Music.
http://musically.com/2016/01/13/soundcloud-licensing-deal-universal-music/UBER START MET "TRIP EXPERIENCES"
In eigen land is Uber nog altlijd niet mainstream, omwille van de problemen rond schijnzelfstandigheid, taxivergunningen en meer. In de VS echter is Uber enorm populair - alhoewel het ook daar nog altijd stuit op weerstand omwille van de redelijk agressieve houding van het uber management om de markt te veroveren.

Uber zelf probeert het de gebruikers zo aangenaam mogelijk te maken tijdens hun rit. En daar komt nu een nieuwigheid bij, die eigenlijk nog niet zo dom is. Omdat Uber op voorhand jouw bestemming weet, weet het ook hoe lang ongeveer de rit zal duren. En nu biedt het derden de mogelijkheid om content te bieden die ongeveer die lengte heeft, en die relevant is met de plaats waarheen jij gaat. Dat zouden dan meldingen over wat er te beleven valt zijn, of advertenties voor winkels aldaar, of andere content.

Uber noemt het "Trip Experiences". Gelukkig moet de passagier zelf eerst toestemming geven vooraleer hij deze meldingen en content ontvangen zal. Uber zelf haalt in het artikel bij The Verge enkele voorbeelden aan van mogelijke content: een playlist van 10 minuten voor een rit van 10 minuten, een 5 minuten durende nieuwsupdate voor een rit van 5 minuten, aanbevelingen voor het restuarant dat een stel gaat bezoeken, enz.

Op zich een slim principe, maar het is nu de vraag of de aanbieders van die content genoeg zelfdiscipline hebben om de gebruiker niet te overdonderen met alle mogelijke advertenties. Want Uber speelt hier natuurlijk dezelfde rol als het bij zijn Uber-taxi aanbod speelt: het is enkel de tussenpersoon, en neemt geen verantwoordelijkheid voor wat de aanbieders van die content (en van de taxiritten) uitspoken.

Eerder had Uber ook al een update uitgebracht aan zijn API, zodat app ontwikkelaars een Uber button in hun app konden integreren. Dat moet het de gebruiker gemakkelijker maken om een Uber taxi te bestellen vanuit verschillende toepassingen.

Een uitgebreid artikel bij The Verge.
http://www.theverge.com/2016/1/12/10752304/uber-trip-experiences-API-deep-link-brand-ads-contentDRIVING MODE VAN GOOGLE MAPS RAADT WAARHEEN JE HEEN WIL
Voorlopig is deze nieuwigheid nog niet in België te vinden, maar elders wel: in de VS, Verenigde Arabisch Emiraten, het VK, Groot-Brittannië, Ierland, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Singapore heeft Google een nieuwe versie uitgebracht van zijn Google Maps app voor Android.

Het bijzondere aan deze versie is de Drivingn Mode functie. Die raadt als het ware waarheen jij gaat, en helpt je om er te geraken. Ga je elke dag om 18u naar de fitness, en stap je om 17u45 in je auto, dan zal deze functie automatisch de beste weg naar de fitness zoeken, zonder dat jij moet vertellen waar je heen gaat.

Nu kan je je natuurlijk afvragen of dit zin heeft. Want het is een weg die je elke dag aflegt, dus die zou je toch moeten kennen, niet? Maar het zou de combinatie zijn met real time informatie over files die deze tool vooral interessant zou moeten maken.

De functie is trouwens niets voor mensen die nu al menen dat Google teveel van hen weet. Want Driving Mode maakt gebruik van de adressen die je reeds bezocht hebt, waar je geweest bent, wat je opgezocht hebt op het web, waar jij je momenteel bevindt. Maar wie dit niet creepy vindt, zal het best cool vinden!

Een uitgebreide bespreking bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2016/01/13/google-maps-for-androids-new-driving-mode-guesses-where-you-want-to-go/ZIJN ZELFRIJDENDE AUTO'S TE BETROUWEN? DE STATISTIEKEN VAN GOOGLE
Velen menen dat zelfrijdende auto's de toekomst zijn. Anderen menen dan weer dat er zoveel omstandigheden zijn die ideaal moeten zijn om autonome auto's mogelijk te maken, dat dit ideaal nooit bereikt zal worden. De auto, of liever: de artificiële intelligentie in het besturingssysteem, moet immers met zoveel factoren nodig houden: de wegen moeten exact uitgetekend zijn op zijn virtuele landkaart, want je zou niet willen dat de auto een halve meter teveel naar rechts zou rijden en de voetgangers van het voetpad zou maaien, niet? En herkent die AI een mens  die verstrooid plots oversteekt? Herkent hij een agent die de hand opsteekt omdat hij het verkeer manueel aan het regelen is?

De theorie is natuurlijk mooi, maar hoe zit het met de praktijk? Het is daarom interessant om de statistieken te bekijken van het "vehicle disengagement reports" van Google, dat bekend gemaakt werd door de California Department of Motor vehicles.

Deze cijfers slaan op de periode van september 2014 tot november 2015 - een 14 maanden dus. In die periode reden de testwagens van Google 424.331 miljen. Er waren 272 gevallen waar de software vereiste dat de chauffeur het overnamen. En 69 gevallen waar de chauffeur de controle overnam, zonder daartoe aangezet te zijn door de software.

Volgens de computer simulaties waren er 13 ongevallen vermeden, waarvan 2 niet erger geweest zouden zijn dan een verkeerskegel omver te rijden.

Meer hierover lees je bij BBC. Geven deze cijfers nu meer of minder vertrouwen? Of zal de overheid besluiten, zoals nu al in sommige Amerikaanse staten het geval is, dat zelfrijdende auto's enkel toegelaten worden op de weg indien er altijd iemand achter het stuur zit, die het op elk moment kan overnemen?
http://www.bbc.com/news/technology-35301279
 


  
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[Een nieuw sociaal netwerk, vTime?]
Vergeet Facebook, is dit de toekomst van sociale media?
http://www.gva.be/cnt/dmf20160114_02067894/vergeet-facebook-is-dit-de-toekomst-van-sociale-media

[Of dit vonnis nu echt de baas alle rechten geeft?]
Van Europa mag de baas volgen wat we tijdens de werkuren op internet doen
http://newsmonkey.be/article/62640

[Twee maten en twee gewichten?]
Social media-gebruikers reageren geïrriteerd: “Waar blijft steunbetuiging voor Istanboel?”
http://www.gva.be/cnt/dmf20160112_02063281/social-media-gebruikers-reageren-geirriteerd-waar-blijft-steunbetuiging-voor-istanboel

[Misschien overdreven, maar IETS moet gedaan worden tegen deze hatelijke praktijk]
Frankrijk wil wraakporno met gevangenis bestraffen
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2585114/2016/01/14/Frankrijk-wil-wraakporno-met-gevangenis-bestraffen.dhtml

[Knap idee]
Studenten ontwerpen intelligent fluohesje
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2544665

[Duidelijkheid is nodig]
Welke mails mag ik niet vertrouwen, en waar dien ik een klacht in?
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160115_02069455

[Als tegengewicht tegen de "slechterikken]
“Ethische hacken” kan je leren aan de Hogeschool West-Vlaanderen
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.42439?video=1.2541558

[We doen "het" teveel!]
Specialist UGent waarschuwt voor nieuwe welvaartsziekte: digibesitas
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160113_02066673Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


Podcast: Limetown
Wellicht heb je al gehoord van de podcast "Serial". Daarin werd, aflevering na aflevering, uiteengezet hoe een decennia oude moord onderzocht werd. Welnu, deze podcast, Limetown, overloopt eveneens een 10 jaar oud onderzoek, maar dan wel naar meer dan 300 mensen die toen verdwenen uit een kleine stad in Tennessee. Een heuse thriller!
[Taal: ENG]
http://www.limetownstories.com/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Mensen geven zich evenveel moeite om nobele gevoelens te veinzen,
als om boosaardige te verbergen.
-Cees Buddingh'-

 
De nieuwe oogst


   
FAKESPOT: VALSE REVIEWS ONTMASKEREN
Vooraleer je een product aankoopt, ga je ongetwijfeld op verschillende websites de review ervan bekijken. Maar soms zijn die besprekingen niet eerlijk - te veel positief, onder al dan niet geldelijke dwang van de fabrikant, te veel negatief onder al dan niet geldelijke dwang van concurrenten. Hoe weet je of een review wel eerlijk is?
Deze website wil helpen. Je voegt de link van een review in, en hij vertelt of die correct is. Er bestaat ook een extensie  van voor je Chrome browser.
[Taal: ENG]
http://fakespot.com/


NETWORK: HOE HET INTERNET ECHT WERKT

Dit is een reeks posting in het blog van ene Russ White, die uitleggen hoe het internet werkt. Je leert er over DNS, routing en peering, de standaard organisaties, en hoe dit alles bijeen hoort, en ook - hoe al die organisaties het toch ook allemaal niet voor niets doen!
[Taal: ENG]
http://ntwrk.guru/how-the-internet-really-works/


DE ONDERZEESE KABELS
Heb je je al eens afgevraagd hoe het zit met de kabels die de contintenten uit de hele wereld met elkaar verbinden? Want in het verleden waren er al verschillende berichten over een dergelijke kabel hier of daar die per ongeluk of opzettelijk doorgesneden werd.
Deze land/zee kaart vertelt je waar deze kabels lopen; Interessant om te bekijken, in volle detail!
[Taal: ENG]
http://submarine-cable-map-2015.telegeography.com/


RELIGIES VERGELEKEN
Wat is het verschil tussen katholicisme, wicca en taoisme? In welke goden geloven de moslims, de getuigen van Jheova en Scientology? Wie was hun stichter, en wat is hun "heilige boek"? Deze overzichtelijke tabel vertelt het jou allemaal. Een handig argument bij menige discussie over godsdienst!
[Taal: ENG]
http://www.religionfacts.com/big-religion-chart


BROWSERSTACK: CODE UITTESTEN IN VERSCHILLENDE BROWSERS
Een handige site voor ontwikkelaars: hier kan je namelijk web code uittesten in verschillende versies van IE Firefox, Chrome, Safari enz, op verschillende toestellen inbegrepen Android en iOS. Daarbij is het extra handig dat je het verkeer terug kan leiden naar je eigen machine, zodat de cloud browsers van BrowserStack de code kunnen gebruiken die op jouw eigen servers draait.
https://www.browserstack.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HER RIJKSARCHIEF

Bij het Rijksarchief zitten ze niet stil. Stap na stap worden belangrijke archieven gedigitaliseerd, en dus online raadpleegbaar emaakt. OP de site vind je bij de rubriek 'Nieuws' de laatst nieuwe dingen die aan het aanbod toegevoegd werden. En bij Virtuele tentoonstellingen vind je 'Archief en democratie', 'Sporen van een koloniaal verleden', 'Een eeuw Belgisch Voetbal', en 'De Groote Oorlog in Wallonië.
http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=online-aanbod&r=virtuele-tentoonstellingen
http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&r=alle-nieuwsberichten
http://www.arch.be/index.php?l=nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIALECTLOKET
Deze website van de Universiteit Gentdraait rond taal, en dan vooral taalvariatie.Je kan er onder andere dialectwoorden opzoeken en te weten komen waar ze vandaan komen en wat ze betekenen, maar ook taalkaarten bekijken en veel meer.
[Taal: NL]
http://www.dialectloket.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE PROBLEMEN VAN ONS MODERNE LEVEN
Bij de website Interrete.org vind je artikels van het link-bait genre, maar sommige zijn toch wel interssant. Zo bijvoorbeeld deze reeks tekeningen die, alhoewel erg netjes, toch confronterend zijn omdat we met onze neus op de feiten gedrukt worden: we zijn echt niet goed bezig met onze smartphones!
[Taal: ENG]
http://interrete.org/these-honest-and-powerful-illustrations-show-that-problem-of-our-modern-life/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D TEKENINGEN

In dit artikel enkele foto's waarbij het verschil tussen werkelijkheid en 3D-tekening haast onmogelijk herkend kan worden.  Knappe kunst of kunde - om te bewonderen dus.
[Taal: ENG]
http://thequotetoday.me/12-unbelievable-3d-drawings?page=5&v=d3ndywfK2Dspl00WY525gjGE1AjPKR0pSw


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/-Waar is de Vlaamse PewDiePie?
http://www.belgiancowboys.be/web/waar-is-de-vlaamse-pewdiepie
- Seagate en LaCie presenteren innovatieve opslagproducten
http://www.belgiancowboys.be/technology/seagate-en-lacie-presenteren-innovatieve-opslagproducten


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Jarig Wikipedia verdient miljoenen met vrijwilligers
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4225074/2016/01/15/Jarig-Wikipedia-verdient-miljoenen-met-vrijwilligers.dhtml
- Mannen vinden zelfrijdende auto saai, vrouwen vinden ze eng
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4208450/2015/12/15/Mannen-vinden-zelfrijdende-auto-saai-vrouwen-vinden-ze-eng.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 -Wat is Ultra HD Premium?  
http://www.elektrozine.be/ez/article/9741/Wat-is-Ultra-HD-Premium.html
- Zoveel gaat een Ultra HD Blu-ray film kosten  
http://www.elektrozine.be/ez/article/9739/Zoveel-gaat-een-Ultra-HD-Blu-ray-film-kosten.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Belgische startup Menu Next Door klaar om Parijs te veroveren
https://www.digimedia.be/News/nl/19103/belgische-startup-menu-next-door-klaar-om-parijs-te-veroveren.html
- GoPro in woelig water
https://www.digimedia.be/News/nl/19101/gopro-in-woelig-water.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Dicture Gallery: piemeltjes uit de kleren
http://computertaal.info/2016/01/15/dicture-gallery-piemeltjes-uit-de-kleren/
- Geologie: wat gebeurt er als het zeeniveau stijgt?
http://computertaal.info/2016/01/13/geologie-wat-gebeurt-er-als-het-zeeniveau-stijgt/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wet computercriminaliteit III - Schipperen tussen veiligheid en privacy
http://tweakers.net/reviews/4320/wet-computercriminaliteit-iii-schipperen-tussen-veiligheid-en-privacy.html
- Duitse Hoge Raad: Facebooks 'vrienden zoeken' is onwettig
http://tweakers.net/nieuws/107359/duitse-hoge-raad-facebooks-vrienden-zoeken-is-onwettig.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Digibesitas: wekelijks trekken 3 tot 4 ouders aan alarmbel over gameverslaafd kind
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/digibesitas-wekelijks-trekken-3-tot-4-ouders-aan-alarmbel-over-gameverslaafd-kind/article-normal-646021.html
- Deloitte koopt Gentse specialist in digitale transformatie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/deloitte-koopt-gentse-specialist-in-digitale-transformatie/article-normal-646131.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Coolste gadget ooit gaat viraal dankzij ophefmakende videoclip
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/coolste-gadget-ooit-gaat-viraal-dankzij-ophefmakende-videoclip
- Netflix gaat VPN diensten vanaf nu verbieden
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/netflix-gaat-het-gebruik-van-vpn-en-proxy-diensten-verbieden
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


NIEUW IN EXCEL 2016: TEMPLATE VOOR ANALYSE VAN JE AGENDA
Door de koppeling van Excel met je agenda, kan je een dashboard krijgen waarmee je inzicht krijgt in je data. Zo zie je hoe je je tijd besteedt, en kan je dien hoe je meer uit je dag kan halen.
https://support.office.com/en-ca/article/View-your-calendar-as-a-dashboard-7edbeb88-99ca-403f-a394-7e957d3d3f40


NIEUW IN EXCEL: UITGEBREIDE FUNCTIES BIJ DRAAITABEL (PIVOT)
Een van de handigste functies zijn de draaitabellen, en de dingen die je daarmee kon doen werden bij elke nieuwe versie van Excel nog verbeterd. Hier lukraak enkele functies in Excel 2016:
- Automatische relatiedetectie: relaties tussen tabellen worden automatisch ontdekt, en je krijgt een melding wanneer Excel meent dat twee of meer tabellen aan elkaar gekoppeld moeten worden.
- Automatische tijdgroepering: tijdgerelateerde velden zoals jaar, kwartaal, maand, kan je beter toepassin en de draaitabel. Ook hier weer zal Excel op automatische piloot werken, en deze tijdgroeperingen voor jou ontdekken. Je kan dan de groep simpelweg naar de draaitabel slepen en dan met de analyses over de verschillende tijdniveaus beginnen.
- Inzoomen op draaigrafieken: zoom in en uit op alle tijdsgroepen
- Naam slim wijzigen: verander de namen van tabellen en kolommen, en Excel zal automatisch alle gerelateerde tabellen en berekeningen in jouw werkmap bijwerken.


NIEUW IN EXCEL 2016: SLICER HEEFT MEERVOUDIGE SELECTIES


Op een toestel met touch aanraakscherm kan je meerdere items in een Excel slicer selecteren. Deze functie voor meervoudige selectie kan je in/uitschakelen met de knop in het slicer-label.


NIEUW IN EXCEL 2016: AFBEELDINGEN EN DRUKSTAND
Wanneer je een afbeelding invoegt in een Excel rekenblad, dan zal dat voortaan automatisch gedraaid worden in de afdrukstand van de camera. Je kan de afbeelding uiteraard nog altijd manueel draaien. Let wel: dat automatisch draaien in Excel 2016 geldt enkel voor nieuwe afbeeldingen die je nu toevoegt. Bestaande afbeeldingen in bestaande rekenbladen worden niet automatisch gedraaid.


NIEUW IN EXCEL 2016: VERBETERDE SNELLE VORMGEVING
Je hebt nu nog meer mogelijkheden om je tabellen vorm te geven, dankzij de vele nieuwe vooraf ingestelde stijlen.

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GETFOLDERSIZE: WELKE MAPPEN ETEN HET MEESTE RUIMTE OP?

Dit gratis Windows progje laat je zien welke programma's het meeste ruimte innemen op je harde schijf. Zo kan je zien waar het nodig is om orde te scheppen, en meteen zie je ook hoe je harde schijf georganiseerd is.
http://www.getfoldersize.de/en_index.php


IOS 9.3 BETA 1 VOOR ONTWIKKELAARS
Dit is de volgende iOS update voor de iPhoen, iPad en iPod TOuch. Als ontwikkelaar kan je deze versie al downloaden, en zien wat hij te bieden heeft.
Bij Tweakers en iCulture krijg je een uitleg over de nieuwigheden. Wat vooral belangrijk is: scholen zullen aparte gebruikersaccounts kunnen aanmaken.
http://www.apple.com/ios/preview/
http://www.iculture.nl/eerste-beta-ios-9-3-iphone-ipad-beschikbaar/
http://tweakers.net/nieuws/107273/apple-brengt-beta-van-ios-93-met-onderwijsapplicaties-uit.html


ELCOMSOFT ECX (GRATIS EVALUEERVERSIE)
Deze software laat je uitvinden wat Google over jou weet. Onder andere via je Contacten, Hangout boodschappen, Google Keep notes, de geschiedenis van je suftochten in he chrome browser, je kalender, enz.
http://www.elcomsoft.co.uk/news/623.html


VIDEO TIME REVERSAL: EVENTERUGSPOELEN


Weet je nog, vroeger, de filmpjes die je maakte met de camera, en dan in de projector stopt? Hele feesten werden toen opgevrolijk wanneer de verantwoordelijke voor het afspelen van de film de projector op "terug" zette, en het fragment achterstrevoren gespeeld werd, en degene die over de bananenschil viel, terug opstaat. Met digitale filmpjes is het niet eenvoudig om dit te doen. Deze tool maakt het echter mogelijk. Ook het geluid wordt teruggespoeld. De tool kan overweg met mwv, mov, mp4 enz.
http://www.misterxander.fr/info/Time_Reversal/index_english.html


VRIJDAG APP-DAG: AUTOKEURING
Wie een iets oudere auto heeft, moet die elk jaar laten keuren, om na te gaan of de wagen nog voldoet aan de wettelijke bepalingen. Je krijgt daarvoor een bericht van de overheidsinstellingen via een groene kaart, die helaas snel met de pos verloren kan gaan. Deze app maakt je tijdig bewust van de herkeuring, en geeft je veel goede tips om de keuring goed door te komen.
[Taal:NL]
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.goca.mact&hl=nl_NL
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een klassieker is iets wat iedereen gelezen wil hebben,
en niemand wil lezen.
- Mark Twain-