Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/1/2016 om 16u
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 935 van 2/1/2016



Gegroet lezer,

Om te beginnen uiteraard: een prachtig 2016 gewenst! Moge uw wensen voor dit nieuwe jaar uitkomen, maar vooral: moge het iets meer vrede zijn over de hele wereld, en ook vrede in uw hart. Dat het niet opgejaagd moge worden door angst, noch moge berusten in fatalisme, maar gevoed moge worden door hoop en vertrouwen!

Dit nummer is een compilatie van de twee voorgaande weken; door ziekte van onze redactie waren wij niet in staat om een normale berichtgeving te verzekeren. Ziek zijn en in de zetel hangen is daarentegen wel goed om wat na te denken over het voorbije jaar, en daarom hebben wij in het tweede deel wat meer beschouwelijke artikels gebracht over trends.

Veel leesplezier gewenst met deze editie. Volgende week zouden wij er terug moeten zijn in onze "normale" gedaante - bij leven en welzijn tot dan!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FILMPJES OP FACEBOOK VOORTAAN IN HTML5
De Flash-technologie van Adobe is heel leuk, maar erg buggy en hij heeft vaak lekken. Bovendien is hij verantwoordelijk voor een hoog energieverbruik op smartphones. Daarom zijn de meeste bedrijven stilaan aan het afstappen van Flash.

Het was Steve Jobs die als eerste besliste om geen Flash meer toe te laten op zijn iPhone. Dit heeft ongetwijfeld meegeholpen aan de snelle inburgering van HTML5. Deze platform-onafhankelijke code bestond al langer, maar was tot dan nog in ontwikkelingsfase. De beslissing van Jobs heeft alles in een stroomversnelling gebracht.

En nu heeft dus ook Facebook aangekondigd dat het stopt met Flash. Althans voor zijn filmpjes, die in HTML5 gebracht zullen worden. Maar de games op het platform blijven nog wel in Flash draaien.

Meer hierover bij TheNextWeb en Applause.com
http://arc.applause.com/2015/12/18/facebook-html5-adobe-flash/
http://thenextweb.com/dd/2015/12/18/facebook-video-players-now-run-on-html5-continuing-flashs-impending-extinction/



EVERNOTE STOPT MET CLEARLY EN SKITCH (ALTHANS DE MEESTE VERSIES)
Het lijkt dat verschillende bedrijven tegen het einde van het jaar grote kuis aan het houden zijn in hun aanbod. Zo ook Evernote. Het kondigde deze week aan dat verschillende apps voor Evernote niet meer geüpdate zullen worden, of niet meer gedownload kunnen worden.

Even op een rij wat dit inhoudt:

- Skitsch, een tool om screenshots te maken en te annoteren, zal niet meer ondersteund worden, behalve voor de Mac. je kan de tool nog wel downloaden voor Windows, Windows Touch, iOS en Android, en dat tot 22 januari.

- Clearly, een tool die webpagina's gemakkelijker leesbaar maakt, zal niet meer ondersteund worden, eveneens vanaf 22 januari.

- Evernote for Pebble, het slimme uurwerk, zal eveneens verdwijnen.

Spijtig, maar dat verandert niets aan het feit dat Evernote nog altijd een superhandige tool blijft om notities te makn en in notaboeken in te delen. Handiger, als je het ons vraagt, dan OneNote...

Meer bij VentureBeat en Lifehacker.
http://lifehacker.com/evernote-is-ending-support-for-clearly-and-most-version-1748726028
http://venturebeat.com/2015/12/17/evernote-is-killing-skitch-for-android-ios-and-windows-on-january-22-but-not-mac/



NIEUWE HTTP ERROR CODE MELDT CENSUUR
Wanneer je op een webadres komt dat niet weergegeven kan worden in je browser, dan krijg je een foutmelding. Dat kan zijn omdat het adres niet correct is, omdat de pagina niet (meer) bestaat of verhuisd is, of bijvoorbeeld omdat de pagina enkel toegankelijk is na inloggen met paswoord.

Al die verschillende redenen hebben hun eigen code. Wat die juist zijn vind je op de eerste link. Maar nu zou er een nieuwe code bijkomen: 451. Die moet een aanvulling zijn op code 403, die algemeen zegt dat de informatie geblokkeerd is en jij geen toestemming hebt om die te zien. Code 451 wil namelijk expliciet zeggen dat de contant niet beschikbaar is wegens "wettelijke redenen". Code 451 zou dus bijvoorbeeld gebruikt worden voor content die gecensureerd wordt. In China over Falung Gong, in Frankrijk over het nazisme, enz.

Het bijzondere aan die code 451 is dat dit nummer speciaal gekozen werd als eerbetoon aan auteur Ray Bradbury en zijn klassieke werk "Fahrenheid 451". Daarin zijn namelijk alle boeken verbannen en wordt er toch een boek gevonden, dan wordt het verbrand.

Nu is het aan de webmasters om die code te implementeren...

Meer bij The Register en The Verge
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HTTP_status_codes
http://www.theregister.co.uk/2015/12/21/censorship_451_error_code_approved_by_ietf/
http://www.theverge.com/2015/12/21/10632678/http-status-code-451-censorship-tim-bray



SOUNDCLOUD SLUIT AKKOORD MET PRS, EN VIVENDI KOOPT ZICH IN BIJ WINAMP
Vandaag twee berichtjes uit de muziekwereld. Het eerste betreft SoundCloud, een van onze favoriete muziekdiensten om jong talent te ontdekken. Dat kreeg het een tijdje geleden aan de stok met het bedrijf PRS For Music, dat de muziekrechten beheert van meer dan 111.000 artiesten in het VK, waaronder Adele, Joan Armatrading, Ray Davies. UIteraard ging de discussie over die rechten, en omdat PRS vond dat SoundCloud die rechten schond, trok het naar de rechter. Nu blijkt echter alles terug koek en ei: SoundCloud en PRS hebben een akkoord afgesloten over de muziekrechten. Net op tijd, want SoundCloud wil in 2016 een premium muziek streaming dienst uitbrengen, waarbij je tegen betaling van een abonnement onbeperkt toegang krijgt tot alle art!esten - een beetje zoals Spotify dus. (1)

Het tweede bericht betreft WinAmp. Dat was ooit een belangrijke speler, een van de eerste die MP3 bestanden speelde, en dus meegeholpen heeft tot de doorbraak van dit muziekformaat. Winamp werd in 1997 uitgebracht, maar moest het later afleggen tegen iTunes.

De laatste tijd was het dus wat siller rond WinAmp. Nu heeft muziekmaatschappij Vivendi een meerderheidsaandeel verworven in Radionomy, de Europese online radiodienst die eigenaar is van zowel Winamp als Shoutcast, plus de online marktplaats voor radio-advertenties Targetspot.

Benieuwd wat deze nieuwe samenwerking voor WinAmp kan betekenen!
http://uk.businessinsider.com/soundcloud-has-signed-a-key-licensing-deal-with-a-company-that-took-legal-action-against-it-this-year-2015-12?op=1?r=US&IR=T
http://variety.com/2015/digital/news/vivendi-buys-majority-stake-in-winamp-shoutcast-owner-radionomy-1201664170/



NIEUWE REGELS VAN MICROSOFT OVER ADWARE ZOUDEN HEEL WAT PROBLEMEN KUNNEN VOORKOMEN
Adware is op zich niet fout. Je kan een progje gratis downloaden en installeren, en in ruil daarvoor accepteer je dat je advertenties te zien krijgt. Maar soms gaat die adware wel erg ver, en gaat bepaalde systeemfuncties op jouw computer wegkapen.

Een bekend voorbeeld daarvan is de Lenovo "Superfish" malware. Daarbij werd door Lenovo opzettelijk een beveiligingslek ingebouwd in zijn computers, om zo advertenties en adware gemakkelijker te laten installeren op de computer van de gebruiker. Een praktijk waaraan Lenovo zich in 2014 en 2015 schuldig gemaakt heeft, en waardoor advertenties getoond werden op websites die oorspronkelijk geen enkele adevertentie bevatten.

Microsoft heeft nu aangekondigd dat het komafwil maken met dergelijke praktijken. Vanaf maart 2016 zullen programma's die advertenties vertonen in de browser, enkel nog extensies mogen zijn voor de browser die gemakkelijk geïnstalleerd, maar even gemakkelijk verwijderd kunnen worden. De Superfish bijvoorbeeld liet het lek dat hiervoor gecrëerd was, open staan, nadat je de malware verwijderd had.

Meer lees je bij The Guardian.
http://www.theguardian.com/technology/2015/dec/22/new-microsoft-adware-rules-stop-superfish-security-scare



TERUGBLIK OP 2015: DE OPKOMST VAN DE "GIG-ECONOMY"
Het zijn de laatste dage van 2015, en dan past het wellicht om even stil te staan bij het voorbije jaar, en enkele trends die we dit jaar meenden te ontwaren.
Een van die trends is de "gig-economy". Dat is een fenomeen waarbij de burger niet langer zijn brood enkel verdient met een 9-to-5 job, maar door allerlei kleinere taken uit te voeren - naast of ter vervanging van een job als werknemer bij een bedrijf. Een "gig" is een karwei, voor alle duidelijkheid.

Enkele voorbeelden moeten dit duidelijk maken:
- Uber en Lyft: mensen vervoeren met je eigen auto, op het tijdstip dat jou uitkomt.
- AirBnB: je huis, appartement of een kamer verhuren
- Etsy: zelf creatieve dingen maken, en dan via het internet verkopen
- Virtuele marktplaatsen zoals TaskRabbit laten je op zoek gaan naar mensen die voor jou bepaalde taken willen verrichten

Al die taken doe je zelfstandig, zonder dus voor een baas te werken. Je aanvaardt wel opdrachten, maar die krijg je via de online platformen. Je bent dus een zelfstandige, een freelancer. Het lijkt ideaal: jij bepaalt hoeveel je werkt, en wanneer je werkt. En je doet enkel de dingen die je graag doet - met een (chique) auto rijden, wie doet dat nu niet graag? 
Het lijkt dus de ideale manier om je geld te verdienen, niet? Toch is het dat niet. Want om aan een loon te komen dat je bij een reguliere baas zou verdienen, moet je heel wat uren draaien, meer dan bij een 9-to-5 job. Wanneer je bij een baas werkt, heb je om 17u gedaan en trek je de deur achter je dicht. Als chauffeur voor Uber verdien je het meeste op uren wanneer de andere chauffeurs liever niet werken - 's nachts en in het weekend bijvoorbeeld.

Bovendien ben je geen werknemer en heb je ook de sociale rechten van een werknemer niet - ben je ziek, dan verdien je bijvoorbeeld niets, laat staan dat je pensioenrechten zou opbouwen. Eigenlijk ben je zelfstandige, en zou je dus sociale bijdragen moeten betalen als zelfstandige, en zou je je inkomsten ook aan de fiscus moeten aangeven. Wat de meeste mensen die aan deze gig-economy deelnemen gewoon vergeten.

Maar hoe groot is die Gig-economy nu eigenlijk? Enkele cijfers over Uber (met dank aan Daily Tech News Show)
- in de VS zijn er 1,1 miljoen chauffeurs actief
- zij werken voornamelijk om een centje extra te verdienen
- de helft van de chauffeurs werkt > 10u / week, en het aantal uren dat de gemiddelde chauffeur werkt neemt af
- de Uber chauffeurs maken 0,1% uit van de Amerikaanse werkende bevolking.

Dit zijn uiteraard cijfers voor de VS. In ons land is Uber nog altijd niet officieel toegestaan, maar er zijn ondertussen al wel heel veel mensen die wat bijverdienen via bijvoorbeeld AirBnB. De vraag is: zal deze gig-economy het traditionele verdienmodel onderuit halen? De bestaande regels voor sociale zekerheid?

De meeste waarnemers menen dat het zo'n vaart niet zal lopen. Maar het leek ons toch interessant om op dit fenomeen te wijzen. Het kan immers al snel ontaarden tot een systeem waarbij vooral laaggeschoolden van karwei naar karwei moeten hotsen, om een mager loon bijeen te verdienen zonder enige sociale bescherming...
Meer over de Gig Economy op onderstaande links.
http://www.theatlantic.com/business/archive/2015/11/uber-is-not-the-future-of-work/415905/
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/26/will-we-get-by-gig-economy
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2015/10/gig-economy



TERUGBLIK OP 2015: DE EXPERIENCE ECONOMY
Gisteren hadden wij het over een nieuwe vorm van economie, die niet langer gebaseerd is de werkgever/werknemer relatie: de gig-economy. Maar er is nog een andere vorm van economie die het voorbij jaar de kop opstak, en dat is de Experience Economy.

Daarbij gaat het om een economie die niet langer een product op zich verkoopt, maar de ervaring die erbij hoort. Door een bepaald product of dienst te kopen, koop je de ervaring erbij. Zonder te willen afgeven op Apple, is de producent van de iPhone een van de boegbeelden van deze experience-economy. Zo'n iPhone kost (veel) meer dan wat een toestel met gelijkaardige specs qua processorkracht, schermresolutie enz. zou kosten bij een concurrent. Maar de consument betaalt deze meerprijs, en betaalt die met veel plezier, omwille van de ervaring die hij erbij krijgt.

De Experience economy draait rond het gevoel dat je krijgt, bij het kopen van een product. De bevestiging dat je goed bezig bent, omdat je iets koopt dat door de rest van de wereld als een "goed" item beschouwd wordt. De bevestiging dat je erbij hoort want nu doe jij ook "het goede", door dit product te kopen.
Een ander voorbeeld van de Experience Economy is Starbucks. Je moet er belachelijk lang wachten vooraleer je een koffie krijgt, je moet enorme keuzes maken vooraleer je je koffie kan bestellen. Je koopt echter niet alleen je koffie, maar ook het Starbucks-gevoel. Je betaalt veel meer dan voor een koffie in een taveirne. Je koop de ervaring.

Nog een voorbeeld: hotelkamers. Normaal gezien ga je voor de goedkoopste tarieven wanneer je een hotel boekt. Maar wanneer blijkt dat het hotel een luxe ervaring kan aanbieden, in de lobby, door het personeel, dan betaal je daar wél extra voor.

Of bijvoorbeeld speciaalzaken die alleen maar koffie verkopen, in alle mogelijke smaken. Denk aan Nespresso: wie had ooit gedacht dat een winkel die maar één product verkoopt (Nespresso capsules) kan overleven?

Maar de Experience Economy gaat nog verder: niet enkel de ervaring die bij een product koopt wordt aangeboden, maar ook de  ervaring op zich. Zo is er de startup IfOnly, die ervaringen verkoopt die van 20 dollar kosten tot 5 miljoen! Van simpele cupcakes maken samen met een ervaren chef tot een expeditie in een luchtballon die je over de Mt. Everest brengt.
Een evolutie die wellicht ook samenhangt met de komst van virtuele realiteit, waarbij je inderdaad de ervaringen koopt die anderen voor jou verzameld hebben, door het maken van de 3D beelden die je bekijkt.

Opnieuw een intrigerend beeld van de toekomst. We spreken elkaar over een jaar opnieuw, om te bekijken in hoeverre deze trend zich doorgezet heeft!
Meer over de Experience Economy lees je bij Fortune, Yorkshire Posten Bloomberg
http://fortune.com/2015/12/08/experience-economy/
http://www.yorkshirepost.co.uk/news/britain-s-experience-economy-will-favour-animated-city-centres-over-amazon-1-7615523
http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-12-07/experience-economy-premium-service-premium-prices



2015: HET JAAR VAN DE INKEER OVER DE APPS
In de voorbijgaande jaren moest alles en iedereen zijn eigen "app" hebben. Kranten verschenen niet meer op websites, maar werden apps. Maak van iets waarvoor de belangstelling maar lauw is, een app, en het succes is verzekerd, zo leek de teneur.

Maar in 2015 kwam daar toch een kentering in. En het is Apple dat eigenlijk voor die kentering gezorgd heeft. In het begin was het simpel voor alle ontwikkelaars: een "app", dat was enkel voor de iPhone en dus voor het iOS besturingssysteem, en er was maar één schermgrootte waarmee rekening gehouden moest worden. Maar toen kwam Google met zijn Android OS, en werden de zaken al wat ingewikkelder, want de ontwikkelaars moesten hun app ook voor Android gaan schrijven. Tot overmaat van ramp moesten de iOS-apps zelf in verschillende groottes gemaakt worden: voor de grote iPhone6, voor de iPad mini, en dan ook nog eens voor de grote iPad Pro. De aantrekkingskracht van de "simpelheid" om apps (voor iOS) te ontwikkelen was gedaan.

Het bleek ook dat apps toch niet de goudmijn bleken die voorspeld was. Duurder dan 5 euro wou geen enkele gebruiker betalen voor zijn app, en dus loonden die apps ook niet echt. Bovendien waren er massa's apps in de app stores, waarvan slechts enkele de gebruiker konden bekoren. Meer nog: de apps die het meeste succes hadden, waren niet ontwikkeld door onafhankelijke ontwikkelaars, maar door Twitter, Facebook en Co.

Om deze trend te illustreren, drie interessante artikels.

Bij Quirksmode draait de vraag over web vs. native apps, met dan vooral de nadruk op webapps. De auteur stelt dat webapps nooit native apps kunnen vervangen. Een native app praat rechtstreeks tot het besturingssysteem. Een webapp praat tot de browser, die de opdrachten dan doorgeeft aan het OS. Een extra laag dus. Bovendien hebben vele ontwikkelaars de onhebbelijke gewoonte om de heldere gebruiksinterface van de browser weg te kapen voor hun eigen fantasietjes: zij kapen de scrollbalk weg, het selecteren van links, het laden, om dit te vervangen door eigen uitvindingen die traag en buggy zijn. (1)

AtavistInsider vertelt dan weer dat het, na jaren zijn strategie uitgebouwd te hebben rond een app, die de verhalen van deze uitgever bevat, het nu terugkeert naar het web. Gewoon omdat HTML5 en Javascript het de uitgevers mogelijk maakte om in een webbrowser de verhalen in een mooie lay-out te schikken, die op àlle toestellen werkt. Gedaan met apps die tot bepaalde schermresoluties of bepaalde besturingssystemen beperkt zijn (2)

En tot slot nog enkele cijfers. Bij Wall Street Journal lees je dat websites een groter publiek lokken, maar dat de gebruikers meer tijd doorbrengen in apps. En dan vooral apps die niet aparte onafhankelijke diensten vertegenwoordigen, maar wel apps zoals Facebook, YouTube, Facebook Messenger, Google Search...(3)

Dingen om over na te denken.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/09/22/websites-attract-bigger-audiences-but-users-spend-more-time-in-apps/
https://atavistinsider.atavist.com/goodbye-native-mobile-apps
http://www.quirksmode.org/blog/archives/2015/05/web_vs_native_l.html




 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



REALITY EDITOR VAN MIT: HET ULTIEME CONTROLETOESTEL VAN JE IOT
We hebben het al eerder gezegd: het Internet of Things valt of staat met interoperabiliteit. De fabrikant van lampen die je vanop afstand bedient, van de thermostaat die je via een app bedient, moet dezelfde computertaal spreken als de fabrikant van de garagedeur die je vanop afstand ontgrendelt.

En daar lijkt het af en toe nogal fout te lopen. Verleden week ontstond er heel wat ophef, toen Philips aankondigde dat het in de nieuwste versie van zijn Hue bridge geen lampen van derden meer zou ondersteunen - enkel de eigen Philips lampen zouden nog werken met de software. Philips gebruikt namelijk een ZigBee draadloze brug om de lampen te bedienen. En lampen van andere fabrikenten, die ook via hetzelfde protocol werkten, konden ook aan de praat gekregen worden met de Philips Hue starter kit en ecosysteem.

Gelukkig is Philips op die beslissing teruggekomen. Dat lees je bij TechCrunch (1). Het heeft nu een "Friends of Hue" programma uitgebracht, waarmeefabrikanten van lampen ervoor kunnen zorgen dat hun lampen met de Hue bridge werken. En koop je een lamp met een dergelijke sticker op, dan weet je dat die werkt met jouw Philips Hue installatie.

Futuristische bediening bedacht door MIT
Zoals gezegd is het dus belangrijk dat je alle Internet of Things toestellen kan bedienen via één interface, en dat onafhankelijke fabrikanten dingen kunnen maken die zowel op iOS als Android als een derde besturingssysteem inhaken, zodat je niet veroordeeld bent tot een stevig ommuurde tuin.

MIT heeft nu een knappe uitvinding voorgesteld, de Reality Editor, die de aanzet geeft tot een ingenieuze controle van je IoT toestellen. Daarbij wordt namelijk gebruik gemaakt van Augmented Reality. Als het ware worden échte visuele herkenningspunten gebruikt om daarover digitale content te leggen, zodat een augmented reality interface ontstaat. Door de camera van je smartphone naar een object te richten, kan je de mogelijkheden van dat object bekijken en bewerken. Je kan bijvoorbeeld een lijn van het ene voorwerp naar het andere trekken, om een relatie te creëren. En zo zou je dan met één knop licht kunnen aandoen, een groep lichten, of de koffiezet.

Intrigerend, niet? Een filmpje bij Makezine doet je watertanden! En weet je wat het mooiste is? Jij kan deze software nu al uittesten, voor je Android en iOS toestel! De links vind je op RealityEditor.org.
http://techcrunch.com/2015/12/16/philips-hue-reverses-decision-to-block-third-party-light-bulbs/
http://makezine.com/2015/12/18/mit-reality-editor-controls-iot-devices-augmented-reality/
http://www.realityeditor.org/



95 CAMERA'S OM EEN 3D BEELD TE MAKEN
3D printers kunnen veel, maar je moet wel een of andere manier vinden om de instructies door te geven aan de printer. CAD-tekeningen (computer aided design) wordt daarbij het meest gebruikt, maar het is echt niet simpel om zulke tekeningen te maken. Met software zoals TurboCad kan je dat, maar wanneer je de rijen knoppen aan de randen van het scherm bekijkt, dan weet je meteen dat het wat ervaring vraagt vooraleer je aan de slag kan met CAD.

Je kan ook bestaande voorwerpen inscannen. Dat wordt meestal gedaan door ofwel een camera die rond het voorwerp draait, ofwel door beelden te maken met eenstilstaande camera, terwijl het voorwerp 360° draait. Een tijdrovend werk en evenmin echt simpel.

Toevallig lazen wij deze week in de krant een artikel over een Belgisch / Vlaams bedrijf dat een andere benadering bedacht: het stelde 95 camera's in een cirkel op, met het te scannen voorwerp in het midden. Daardoor wordt het scannen veel simpeler, en kan je zelfs mensen inscannen. De ingescande beelden worden dan doorgestuurd naar een bedrijf dat de 3D print verzorgt.

Meer lees je in het artikel, en op de website van het bedrijf.
http://www.gva.be/cnt/blbpr_02027731/honderd-camera-s-maken-beeldjes-van-mens-en-dier
http://inzertgraphics.com/



FIREWALL-SOFTWARE VAN JUNIPER HAD ONGEWETEN AL JAREN EEN ACHTERDEURTJE...
Vandaag twee artikels over zaken die met beveiliging en privacy te maken hebben. Het eerste bericht is gebaseerd op een artikel bij Wired. Daarin wordt verteld dat het bedrijf Juniper, dat vooral netwerktoestellen maakt, ontdekt heeft dat in de software voor haar toestellen, ScreenOS, door onbekenden code geplaatst werd die het mogelijk maakt om Virtual Private Networks te doorbreken.

Nu is het zo dat, in de nasleep van de recente tereuraanvallen zoals die op de Parijse Bataclan, er steeds meer stemmen opgaan om achterdeurtjes of backdoors in te bouwen in encryptie. Een versleutelde boodschap kan immers niet door de politie of de veiligheidsdiensten gelezen worden. Bouw daar een achterdeur in, geef de sleutel daarvan aan de politiediensten, en die kunnen zo beter hun werk doen, luidt de boodschap.

Een redenering die volgens velen geen steek houdt, omdat je nooit weet wie de sleutel van die achterdeur in handen kan krijgen. Hackers zouden zo maar al te gemakkelijk toegang kunnen forceren tot alle mogelijke informatie en computersystemen.

En terwijl er een hevig debat gevoerd wordt over het al dan niet wenselijk zijn van zo'n achterdeur, heeft Juniper nu dus vastgesteld dat er in haar software ... al zo'n achterdeur zit! Volgens beveiligingsspecialisten is die er niet zomaar geplaatst door een of andere hacker, maar door een door een of ander land gesteunde organisatie - de Britten, de Amerikanen, Chinezen of Israeli's bijvoorbeeld.

Een eigenaardig verhaal, waarover je meer leest bij Wired en CNN. Misschien toch eens even nakijken welk merk jouw firewall-toestel heeft?
http://www.wired.com/2015/12/juniper-networks-hidden-backdoors-show-the-risk-of-government-backdoors/
http://edition.cnn.com/2015/12/18/politics/juniper-networks-us-government-security-hack/



GEHEIM LIJSTJE MET SPIONNENSPULLEN...
Het tweede artikel uit de spionage wereld is afkomstig van The Intercept. Weet je nog, de informatie die Edward Snowden aan de wereld lekte? Dat was informatie die op slides staat, interne documenten dus die de spionnen en veiligheidsdiensten gebruiken om aan te tonen wat zij allemaal kunnen doen - lesmateriaal eigenlijk.

Nu is er weer zo'n document gelekt, en je gelooft je ogen niet. Het gaat om een soort cataloog waarin de gadgets en tools staan die de overheid gebruikt om de smartphone van de burger te bespioneren. Het gaat bijvoorbeeld om de Stingray, een ondertussen berucht merk van spionage toestellen. Verder Boeing "dirt boxes", en andere obscure toestellen die geplaatst kunnen worden om voertuigen, drones en bemande vliegtuigen. Allemaal met tot de verbeelding sprekende namen zoals Cyberhawk, Yellowstone, Blackfin, Maximus, Cyclone, Spartacus.

Wie deze toestellen verkoopt? Een van de toestellen in de cataloog wordt verkocht door de NASA. BIj een ander wordt vermeld dat het ontwikkeld werd voor gebruik door de CIA.

Nieuwsgierig naar deze gadgets? Lees het artikel bij The Intercept. Het sluit trouwens aan bij het vorige artikel, dat rond hetzelfde thema draait: hoever mag de overheid gaan in de bestrijding van terrorisme, wanneer komt de privacy van de burger in gevaar?
https://theintercept.com/2015/12/17/a-secret-catalogue-of-government-gear-for-spying-on-your-cellphone/
http://www.engadget.com/2015/12/17/spy-hardware-catalog/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop




HELAAS - NETTIES REDACTIE GEVELD DOOR DE GRIEP!
Het kon niet op een slechter moment komen, met de feestdagen in het vooruitzicht. Maar onze redactie was geveld door een hardnekkige griep met veel koorts. Niets dat wat koortswerende middelen niet kunnen oplossen, dachten wij, maar elke schuchtere poging om achter de computer te gaan zitten en wat te werken werd genadeloos afgestraft door de thermometer, die meteen wraak nam.

Enkele dagen geen nieuws dus, maar we probeerden het goed te maken. De onderwerpen die wij geselecteerd hadden om te bespreken gaven wij kort weer, met de link waar je meer informatie vindt. Zo bleef de lezer niet volledig op zijn honger zitten.


BILLION DOLLAR START-UP CLUB: EEN ZEEPBEL?
In dit artikel krijg je een klassement te zien van start-ups die elk op meer dan 1 miljard dollar gevaloriseerd worden. Uber, Xiaomi en Airbnb voeren de lijst aan. De meeste bedrijven zijn in de VS gelegen, er is één Nederlandse en één Franse start-up.
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/1154489-billion-dollar-start-up-club-ces-115-start-up-valorisees-plus-d-un-milliard/


AIPOLY HELPT BLINDEN EN SLECHTZIENDEN
Een Australische startup lanceert een app die visuele herkennig, artificiële intelligentie en voice assistentie combineert om blinden en slechtzienden te helpen.
[Taal: FR]
http://www.journaldunet.com/ebusiness/internet-mobile/1170091-aipoly-l-appli-qui-pourrait-bien-revolutionner-le-quotidien-des-malvoyants-et-non-voyants/


15 MANIEREN WAAROP HET WINKELEN BINNE7NKORT GRONDIG VERANDERT
Een pashokje dat ook automatisch de maten neemt van de klant om kleding op maat te maken. Het leveren van pakjes via pneumatische buizen. Het zijn enkele verbazende nieuwigheden om nader te bekijken.
[Taal: FR]
http://www.journaldunet.com/economie/distribution/1161024-innovations-grande-distribution/


IN DE VS HEEFT DE FAA REGELS VASTGELEGD VOOR DE REGISTRATIE VAN DRONES.
En hoe zit het bij ons? Dat vindt je op de teede link.
Deze week werd bekend gemaakt dat Europa onze wetgeving over drones maar niets vindt.
http://www.theverge.com/2015/12/14/10104996/faa-drone-registration-register-february-19th
http://www.beuas.be/index.php/nl/faq/vragen-en-antwoorden?view=faq&catid=1
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-fluit-belgische-dronewetgeving-terug/article-normal-638355.html?utm_source=Newsletter-23/12/2015


HET IS 25 JAAR GELEDEN DAT DE EERSTE WEBSITE ONLINE KWAM. DAT IS DANKZIJ EEN SERVER VAN... STEVE JOBS.
Maar wat heeft Steve Jobs nog meer uitgevonden? Is de muis van hem, of stal hij die van Xerox?
http://www.cultofmac.com/95614/how-steve-jobs-invented-the-computer-mouse-by-stealing-it-from-xerox/
https://en.wikipedia.org/wiki/NeXT
http://home.cern/topics/birth-web


AIRBNB EN HOMEAWAY KRIJGEN FIKSE BOETES IN SPANJE.
Logementen die zij aangeboden hadden waren niet geschikt om toeristen te ontvangen o.a. qua brandveiligheid.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/1170117-des-amendes-pour-airbnb-et-homeaway-en-espagne/


NIEUWE TECHNOLOGIE: LPWA OF LOW POWER WIDE AREA
De wereldwijde mobiele industriële vereniging GSMA reageert verheugd nu er een consensus bereikt is over LPWA of Low Power Wide Area, een technologie die speciaal bedacht werd voor het Internet of Things.
http://telecoms.com/459932/gsma-and-3gpp-green-light-new-iot-network-standards/


TWEE BERICHTEN UIT HET BINNENLAND (VIA DE TIJD)
De regering zet het licht op groen voor een wet die providers verplicht om één jaar lang telecomdata bij te houden. (1)
En er is goed nieuws voor de Belgische e-commerce: nachtwerk wordt eindelijk mogelijk, zodat logistieke bedrijven in België de concurrentie aankunnen met Nederland. Too little too late? (2)
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Groen_licht_voor_jaar_lang_bijhouden_telecomdata.9713150-4002.art
http://www.tijd.be/ondernemen/retail/Akkoord_over_nachtarbeid_in_e_commerce.9713033-3073.art


4 ONLINE ALTERNATIEVEN OM SAMEN MUZIEK TE MAKEN
Samen jammen, via het internet. Yeah!
En nog een bericht uit de muziekwereld: de Beatles stemmen toe dat hun muziek in streaming diensten gebruikt wordt.
http://www.makeuseof.com/tag/4-audacity-alternatives-music-production-online/
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/muziek/1.2530441


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCASTS: RE/CODE - DE/CODE

We hadden het beloofd om enkeel titels van podcasts te delen met jullie, en we houden ons aan deze belofte.

Een podcast die ook de moeite waard is, is die van tech website Re/Code. Oorspronkelijk begonnen met 1 uitzending per week, zijn het er nu 2. Een daarvan is een diepte-interview met een bedenker of directeur van een start-up, het andere een vragenbaak: lezers mogen vragen stellen over een bepaald onderwerp.

Deze week zat Jeremy Stoppelman, CEO van Yelp op de praatstoel. De discussie met hem was vooral interessant, omdat hierin een onderwerp aangesneden werd dat wij al vaker vermeld hebben: dat Google oneerlijke concurrentie voert. Hoe oneerlijk het is, kom je pas te weten na dit gesprek.
http://recode.net/podcasts/
http://recode.net/podcasts/jeremy-stoppelman-yelp-ceo-virtual-reality-shenanigans/





Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is een zonde kaad van anderen te denken
- maar zelden een vergissing.
Henry L. Mencken

 
De nieuwe oogst


   
MATHWAY: WISKUNDE

Een wiskundig probleem? Deze webdienst helpt je het probleem op te lossen, door stap-voor-stap oplossingen te bieden voor alle mathematische problemen. Daarbij wordt een simpele interface geboden aan studenten, ouders en onderwijzers, via het web, maar ook via apps voor je Android of iOS toestel.
[Taal: ENG]
https://www.mathway.com/


PROXMATE: CONTENT DEBLOKKEREN
Door bepalingen van de auteursrechten kan je in jouw land heel wat content niet bekijken. Deze exxtensie voor je Firefox browser zorg ervoor dat het toch mogelijk wordt om content van Netflix, Hulu, Pandora, BBC, ITV en meer te bkijken.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/proxmate/


PIGMENT: EEN KLEURBOEK VOOR VOLWASSENEN

Tja, het blijkt de zenuwen van de mens te kalmeren - prentjes inkleuren zoals de kleuters doen. En nu er de iPad is met zijn Pencil, kon het natuurlijk niet lang duren vooraleer er ook digitale kleurboeken zouden uitgebracht worden, die je dan kan inkleuren met de Pencil. Deze app, uitvoerig besproken bij The Next Web, biedt je deze mogelijkheid.
http://thenextweb.com/apps/2015/12/21/pigment-is-an-ios-coloring-book-for-grown-ups/
https://itunes.apple.com/us/app/pigment-only-true-coloring/id1062006344?mt=8


EAT THIS MUCH: JE DIEET GEMAKKELIJK BEREKEND
Waar de meeste websites en recepten-apps je eerst het recept tonen en dan zeggen hoeveel calorieën je daarbij inneemt, kan je hier omgekeerd zoeken. Je geeft aan hoeveel calorieën je in hoeveel maaltijden wil eten op een dag, en de site geeft je recepten die daarvoor goed geschikt zijn. Het zijn nu niet meteen recepten die ons vertrouwd in de oren klinken, maar waarom niet eens wat uit de wereldkeuken geprobeerd?
[Taal: ENG]
https://www.eatthismuch.com/


MICROSOFT BRENGT EEN SPECIALE WINDOWS STORE UIT VOOR DE APP STORE!

Je hebt het de laatste tijd heel veel van zijn eigen producten uit in versies voor iOS en Android. Om dat nu inde verf te zetten, heeft het ook een eigen "winkeltje" gelanceerd in de Play Store van Google. Daar zie je dus bijvoorbeeld alle OFfice producten netjes opgelijst, en andere mooie Windows progjes.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.appmanager


R/PHOTOCRITIQUE: FEEDBACK OP JE FOTO'S
Wanneer je jezelfs wil toeleggen op het maken van goede foto's, dan zijn tips en commentaren van andere fotografen onontbeerlijk. Zij kunnen je zoveel bijbrengen, en zeggen je ook wat je verkeerd doet. BIj MakeUseOf vonden wij een artikel, waarin enkele van de online plekken vermeld staatn waar je een dergelijke commentaar kan krijgen.
Om te beginnen Reddit. Dit sociale nieuwsnetwerk blijft boeien, en heeft ook voor dit doel een toepassing. Bij deze subreddit zijn er meer dan 37.000 lezers - uitstekend geschikt dus om feedback te ontvangen! MakeUseOf gaat er dieper op in tijdens een uitgebreide bespreking.
https://www.reddit.com/r/photocritique/
http://www.makeuseof.com/tag/improve-photography-skills-using-reddit/


WHAT SHOULD I READ NEXT?
Deze website werkt een beetje zoals Pandora doet voor muziek: door er de naam van een auteur of de titel van een boek in te vullen, krijg je een suggestie voor het volgende boek dat je zou moeten lezen.
Het is een tool die uiteraard ook vervat zit in een app zoals die van Kobo (en waarbij je dus ook kan werken met Nederlandstalige boeken), maar hier gaat het enkel om een website, die minder van jouw geschiedenis kent, en iets verder gaat met zijn suggesties voor boeken. Om te ontdekken dus, wanneer je eens uit jouw vastgeroeste auteurs wil treden!
[Taal: ENG]
http://www.whatshouldireadnext.com/search


2015 IN FOTO'S

Deze reportage van The Guardian brengt de beste, meest beklijvende persfoto's van het voorbije jaar bijeen. En ze maken je echt wel even stil...
Bij elke foto krijg je wat uitleg over wat er gebeurt, maar ook een bespreking van de foto vanuit artistiek oogpunt.
[Taal: ENG]
http://www.theguardian.com/artanddesign/2015/dec/27/the-best-photographs-of-2015-in-pictures


12 START-UPS DIE HUN STEMPEL DRUKTEN OP 2015
Einde van het jaar, en dus lijstjes-tijd. Bij The Next Web een lijst met 12 start-ups, die echt wel furore maakten in het voorbije jaar. Van Meerkat (rechstreekse streaming van beelden) tot Slack (online samenwerken aan projecten) en meer: een lijst om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/insider/2015/12/28/12-startups-that-made-an-impact-in-2015/


DE 10 BESTE GRATIS ANDROID GAMES
Ach, het einde van het jaar... iedereen heeft lijstjes met de beste van dit, het opmerkelijkste van dat... En wie zouden wij zijn, om jullie die lijstjes niet te onthouden?
Daarom om te beginnen: de beste games van 2015 voor Android toestellen. En, uw portemonnee zal u dankbaar zijn: dit lijstje beperkt zich tot gratis games!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-best-free-android-games-year/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- GQ vs Adblockers
De Amerikaanse publisher in het offensief.
http://www.belgiancowboys.be/web/gq-vs-adblockers
- [VIDEO] Star Wars fan maakt zelf lightsaber
Even gevaarlijk als het er uit ziet.
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/video-star-wars-fan-maakt-zelf-lightsaber



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Amerikaanse muzikant eist miljoenen van Spotify
http://www.ad.nl/ad/nl/5602/Muziek/article/detail/4216110/2015/12/30/Amerikaanse-muzikant-eist-miljoenen-van-Spotify.dhtml
- Jaron (15) bouwt Rotterdam na in computerspel
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4214994/2015/12/28/Jaron-15-bouwt-Rotterdam-na-in-computerspel.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Hou draadloos een oogje in het zeil met Delta Dore
http://www.elektrozine.be/ez/article/9653/Hou-draadloos-een-oogje-in-het-zeil-met-Delta-Dore.html
- Vrouwen grijpen sneller naar dekentje, mannen verhogen thermostaat
http://www.elektrozine.be/ez/article/9594/Vrouwen-grijpen-sneller-naar-dekentje-mannen-verhogen-thermostaat.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
  - Online betalen met je maaltijdcheques? Het kan binnenkort!
https://www.digimedia.be/News/nl/19005/online-betalen-met-je-maaltijdcheques-het-kan-binnenkort.html
- Apple zal in 2016 Apple Pay lanceren in China
https://www.digimedia.be/News/nl/19008/apple-zal-in-2016-apple-pay-lanceren-in-china.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wordcreator: maak wachtwoorden die je kan onthouden
http://computertaal.info/2015/12/30/wordcreator-maak-wachtwoorden-die-je-kan-onthouden/
- Live voetbalcommentaar en podcasts op Deezer
http://computertaal.info/2015/12/16/live-voetbalcommentaar-en-podcasts-op-deezer-2/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Dagboek van Anne Frank komt online ondanks auteursrechtengeschil
http://tweakers.net/nieuws/107084/dagboek-van-anne-frank-komt-online-ondanks-auteursrechtengeschil.html
- Egypte haalt Facebooks initiatief voor gratis gelimiteerd internet uit de lucht
http://tweakers.net/nieuws/107070/egypte-haalt-facebooks-initiatief-voor-gratis-gelimiteerd-internet-uit-de-lucht.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Gegevens van 191 miljoen Amerikaanse kiezers op straat
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gegevens-van-191-miljoen-amerikaanse-kiezers-op-straat/article-normal-640623.html
- Oprichter Debian plots overleden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/oprichter-debian-plots-overleden/article-normal-640619.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- 2015 in 12 opmerkelijke statusupdates
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/2015-in-12-opmerkelijke-statusupdates
- Met deze gloednieuwe feature trekt Uber nóg meer chauffeurs aan
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/met-deze-gloednieuwe-feature-trekt-uber-nog-meer-chauffeurs-aan




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
NIEUW IN EXCEL 2016: 6 NIEUWE GRAFIEKTYPES
Niets beter om een evolutie of toestand weer te geven dan een grafiek. In deze nieuwe versie van Excel werden 6 sooften grafieken toegevoegd, waarvan je de opmaak nog kan verfijnen.
Je vindt deze grafieken terug op het tabblad Invoegen, bij Hiërarchiegrafiek invoegen. Je kan voortaan ook kiezen voor Treemap of Zonnestraal. Bij Waterval- of koersgrafiek vind je de nieuwe grafiek Waterval. Bij Statistische grafiek vind je de nieiuwe Histogram, Pareto en Box-and-Whisper.
Alle nieuwe grafieken kan je in één klap bekijken via Aanbevolen Grafieken > Alle grafieken.


NIEUW IN EXCEL 2016: OPHALEN EN TRANSFORMEREN

Excel 2016 bevat nu ingebouwde tools om gegevens op te halen en te transformeren. Voorheen had Excel al enkele invoegtoepassing die je kon binnen halen via de Power Query tool. Nu zitten die dus in Excel zelf ingebakken. Kijk maar: bij het tabblad gegevens heb je het tabblad "ophalen en transformeren", met daarin de button "nieuwe query". Hier kan je dan gegevens ophalen uit verschillende soorten databases.


NIEUW IN EXCEL 2016: PROGNOSES
In deze versie werd de functie "prognoses" uitgebreid, zodat je niet alleen mmaar lineaire progronses kan maken, uitgaande van een reeks bestaande cijfers. Je vindt de functie terug op het tabblad "Gegevens", in het gedeelte "Voorspelling". Deze functie herkent zelfs schommelingen die aan seizoenen gebonden zijn!




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


SUMO: SOFTWARE UPDATES
Sumo staat voor Software Update Monitor. Dit progje houdt jouw pc up-to-date door steeds de meest recente versie van de software op te volgen. Daardoor kan je die installeren wanneer het jou past en moet je niet eerst gaan updaten wanneer je het progje opnieuw gebruikt.
http://www.kcsoftwares.com/?sumo


FFMPEG: CROSS-PLATFORM
Wie niet bang is van een iets minder gebruiksvriendelijke interface, en  integendeel houdt van het werken aan de commandolijn, zal dit progje kunnen appreciëren. In ruil voor het iets minder gebruiksgemak krijg je wel een zo goed als volledige ondersteuning voor alle mogelijke streaming audio en video.
https://www.ffmpeg.org/

GNUCASH: BOEKHOUDING VOOR PRIVATEMENSEN EN KLEINE BEDRIJVEN

Met deze software kan je een boekhouding bijhouden door o.a. periodiek terugkerende boekingen in te plannen. Er bestaat ook een app voor Android.
http://www.gnucash.org/


SYNCHREDIBLE: SYNCHRONISEREN ZONDER PROBLEMEN
Windows - gratis voor privaat gebruik
Deze software belooft zonder enig probleem bestanden en zelfs hele mappen op verschillende computers te laten synchroniseren. Doordat je de optie hebt om ongewijzigde bestanden over te slaan, kunnen zelfs grotemappen in enkele seconden gesynchroniseerd worden.
https://www.ascomp.de/en/products/show/product/synchredible/tab/details


WINTOUSB: EEN WINDOWS OS OP EEN USB STICK
Het lijkt ons eigenaardig, maar wie het wil proberen, mag: deze software beweert dat hij een heel Windows besturingssysteem op een USB stick krijgt, zodat je het vandaar ook kan opstarten. De software is5,2MB groot, en gratis;
http://easyuefi.com/wintousb/index.html


LIVE GIF (IOS - $1,99)


In de nieuwe iPhone heb je natuurlijk de Live Photos: wanneer je een foto neemt, zal de camera ook enkele seconden voor en  na het moment dat je op de digitale sluiterknop drukt, beelden opnemen. Deze Live Photos kan je met dit progje omzetten tot gewone GIF's zodat je ze overal kan delen.
https://itunes.apple.com/us/app/live-gif/id1044506498?mt=8


DE BESTE ANDROID APPS VAN 2015
Nog een lijstje, ditmaal afkomstig van AndroidPit. Een lijstje met de beste Android apps van het voorbije jaar, geselecteerd door deze redactie. En je zal ongetwijfeld enkele apps ondekken die je bevallen zullen!
[Taal:ENG]
https://www.androidpit.com/best-android-apps


DE BESTE WINDOWS PHONE APPS VOOR 2015
Ach, uiteraard bestaan er nog besturingssystemen buiten iOS en Android! Dit artikel bevat de beste Windows Phone apps voor 2015. Want jawel, er bestaan wel degelijk mensen die rondlopen met een Windows Phone smartphone!
[Taal: ENG]
http://www.knowyourmobile.com/mobile-phones/windows-phone-81/22096/best-windows-phone-apps-2015-windows-10-mobile
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Iedere hartstocht waarover men zegeviert,
is een overwinning van de dood op het leven.
-Etienne Ray-