Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/12/2015

Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer  933 van 12/12/2015Gegroet lezer,

Deze week waren er, gelukkig mogen we wel zeggen, geen wereldschokkende gebeurtenissen. Niet op politiek vlak, niet op maatschappelijk vlak, en niet op persoonlijk vlak. En mogen we zegen dat we dat niet erg vinden? Na alle emoties van de gebeurtenissen in de laatste weken doet het goed terug een normaal levensritme te hervinden.

Op tech vlak viel er weer heel wat te rapen, en wij hebben zoals gewoonlijk een eigenzinnige keuze gemaakt. Nieuwe tools, maar ook tools die verdwijnen  - de tech industrie geeft, en de dtech industrie neemt. Op zich een puur economische wetmatigheid, maar het zal je maar gebeuren dat je je hele digitale leven in een van die verdwijnende diensten gestopt hebt, en nu plots naar een vervanger moet zoeken...

Er is in elk geval weer genoeg om zelf te ontdekken en uit te proberen. Aan de slag dus maar!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE LICHTJES VAN UBER: EEN "SIGN OF THE TIMES"
We naderen de feestdagen en dan kunnen er niet genoeg lichtjes zijn, niet? Vandaag dus een verhaal over lichtjes, en wel vanuit een hoek waar je het niet zou verwachten: de omstreden vervoersdienst Uber. Niet dat zij hun transportwagens (want taxi's mogen we het niet noemen) nu gaan volhangen met kerstlichtjes.

Neen, het gaat om een evolutie die eigenlijk perfect logisch is in een wereld waarin Uber ingeburgerd is als vervoermiddel dat door iedereen gebruikt wordt. Want dan bestel jij een Uber-auto, je volgt wanneer hij voor je deur gaat staan. Het moment is daar, je gaat naar beneden (je woont uiterard in een appartementsgebouw!) en staat te wachten op de stoep. Een auto komt aan, een Uber-wagen. Maar... hij is niet voor jou bedoeld, maar voor iemand anders die rond datzelfde moment een auto besteld had. Hoe kan je die twee uit elkaar houden?Normaal gezien heb je wel de nummerplaat en het merk, maar hoe kan je dat herkennen in een drukke, donkere straat?

Daarvoor heeft Uber nu een tool uitgebracht: SPOT. Daarbij kies je een kleur die zal verschijnen op het zonnescherm van de chauffeur die voor jou bestemd is, zodat jij hem kan herkennen. En als je wil kan jij die kleur ook op het scherm van jouw smartphone laten verschijnen, zodat de chauffeur jou gemakkelijker kan vinden.

Meer hierover bij Engadget.
http://www.engadget.com/2015/12/02/uber-color-coding-rides/
https://newsroom.uber.com/seattle/2015/12/enabling-seamless-pickups-through-color-coding/
UBER, DRONES EN ANDERE DIENSTEN: STEDEN VS PLATTELAND?
Is het jou al opgevallen dat er steeds meer diensten ontstaan, die zich toespitsen op de steden? Vooral in de zogenaamde "sharing" economy is dat het geval. Bepaalde projecten zijn immers enkel mogelijk in dicht bevolkte gebieden.

Neem nu Uber. In een dicht bevolkte stad heeft Uber alleen maar voordelen. Je moet zelf geen eigen auto aankopen, onderhouden, verzekering betalen, parkeren. Wanneer je een auto nodig hebt, dan bestel je hem gewoon. Hij pikt je op, en zet je af. Geen zorgen over een glaasje wijn bij de maaltijd, over parkeren over openbaar vervoer. De prijs is laag, gewoon omdat de chauffeur zich in jouw omgeving bevindt, en meerdere ritten per dag kan combineren.

Maar transponeer diezelfde Uber-dienst naar het platteland. Een chauffeur bestellen duurt veel langer, omdat hij eerst tot bij jouw (afgelegen) villa of boerderij moet geraken. De prijs is ook hoger, omwille van de afstand.

Hetzelfde voor pakjesdiensten zoals die van Amazon. En dan hebben we het niet eens over drone-delivery, maar gewoon over aflevering per koerier. Amazon heeft in de VS depo's rond grote steden, waar het de goederen stockeert waarvan het weet, dankzij slimme algoritmes, dat het heel waarschijnlijk is dat mensen die op dat moment gaan bestellen. Voor grote steden kan Amazon dan ook een levering binnen een onwaarschijnlijk korte tijd garanderen - zelfs binnen het uur!

Maar ook hier: transponeer dit naar het platteland, met zijn grote afstanden en verspreide bevolking.Doordat er zo weinig mensen leven, kan Amazon geen fine-getuned algoritme opstellen. Goederen zullen dus niet altijd in voorraad zijn, en moeten van verder komen. Drone-delivery zal misschien iets gemakkelijker zijn - het is gemakkelijker iets te deponerenop het gazonnetje voor het huis dan op de stoep voor een groot appartementsgebouw. Maar het zal langer duren en in sommige gevallen, als de afstand te groot is, niet mogelijk zijn. De drone moet immers ook terug, niet?

Stevenen we dan af op een maatschappij waarbij de grote technologische vooruitgang voorbehouden blijft voor de grote steden? Het is nu al een beetje het geval, met breedband: in steden is er 4G, terwijl landelijke gebieden al blij mogen zijn met Edge.

Om over na te denken. Een achtergrondartikel over wetgeving in de VS die probeert die kloof tussen stad en platteland in de VS te dichten vind je bij L.A. Times.

Is het in eigen Vlaanderenland ook zo erg gesteld? Wellicht niet. In onze gemeente hebben wij sinds kort een unit van Bpost aan het treinstation staan, waar je pakjes kan versturen/ophalen, zonder thuis te moeten zijn. Maar anderzijds is er in onze gemeente geen officiële taxidienst, en dus zou er wel plaats zijn voor een Uber (maar liefst wel een dienst die met alle officiële verplichtingen in orde is!)
http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-1101-hanson-rural-urban-divide-20151101-story.html
SNAPCHAT ALS TOOL VOOR REAL TIME NIEUWS
Snapchat zal bij de meeste mensen enkel bekend staan als de tool waarmee je boodschappen kan versturen die na een korte tijd terug verdwijnen. Vaak pikante boodschappen, die even vaak dan toch niet verdwenen bleken en dan hun eigen leven gingen leiden op het internet, tot verlegenheid van vele tieners.

Maar nu blijkt Snapchat zich stilaan te ontwikkelen tot een tool voor serieuzere dingen: nieuws in real time. Dat bleek bij de dramatische gebeurtenissen in de Amerikaanse stad San Bernardino, waarbij 14 mensen neergeschoten werden.  De Discovery tool maakte van de gebeurtenissen een "story", bestaande uit video's en foto's die gebruikers geüpload hadden die op dat moment in de buurt waren. Foto's van beelden van de politieagenten aan het werk, beelden van gewonden die weggedragen werden. Beelden die verzameld waren op basis van de gps in de toestellen van de gebruikers.

Fortune maakt een interessante vergelijking tussen de manier waarop Twitter verslag uitbracht over deze gebeurtenissen, via zijn Moments, en de Snapchat Story over San Bernardino. Terwijl de berichten op Twitter vooral afkomstig waren van officiële bronnen, zoals CNN, en journalisten die achtergrondinformatie brachten, dus berichten uit tweede en derde hand, waren de berichten op Snapchat in de Story persoonlijk, van mensen die erbij waren of toch in de directe omgeving.

Fortune wijst er daarbij op dat Snapchat, als het een betrouwbare bron voor informatie wil worden, nu tools zal moeten bedenken om het kaf van het koren te scheiden, valse berichten, hoaxes, van echte informatie. En dat we eigenlijk pas nu de gevolgen ondervinden van het feit dat iedereen via zijn smartphone een bron van informatie kan worden.

Interessante lectuur, met o.a. een link naar een ander lezenswaardig artikel over het feit dat het web en de sociale media de journalist als tussenpersoon aan het uitschakelen zijn.

Bij Business Insider vind je enkele Snaps met foto's van de San Bernardino berichtgeving.
http://www.theawl.com/2015/12/access-denied
http://fortune.com/2015/12/04/snapchat-news/
http://uk.businessinsider.com/snapchat-enters-breaking-news-with-the-san-bernardino-shooting-2015-12?op=1?r=US&IR=T
MOZILLA STOPT EXPERIMENT MET ADVERTENTIES BIJ NIEUW TABBLAD
De Firefox browser blijft tot nader order nog altijd onze grote vriend. Hij wordt gemaakt door non-profit organisatie Mozilla Foundation. Maar non-profit wil niet zeggen dat de mensen die de browser ontwikkelen niet betaald moeten worden. Ergens moeten er inkomsten gehaald worden - bijvoorbeeld door een deal af te sluiten met Yahoo, om dit de standaard zoekmachine te maken in de browser.

De laatste tijd heeft Mozilla ook geëxperimenteerd met een andere manier om inkomsten te vinden. Wanneer je een nieuw tabblad opent door op het Plusteken uiterst rechts te klikken, zag je niet langer een canvas met daarop tegels van je meest gebruikte pagina's, of enkele door jou geselecteerde pagina's die je dan maar moest aanklikken. Neen, Mozilla bedacht dat dit de ideale plaats was om wat advertenties te plaatsen. Gelukkig had je de vrije keuze om die advertenties af te wijzen, en jouw vertrouwde tegels te blijven zien.

Dat experiment wordt nu dus gelukkig stopgezet. Mozilla heeft ingezien dat het geen zin heeft om enerzijds allerlei tools in de Firefox browser aan te bieden die je moeten beschermen tegen het traceren door adverteerders, en anderzijds zelf advertenties te gaan plaatsen.

Mozilla zal nog wel andere experimenten uitvoeren, maar die zullen rond content draaien Meer lees je bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2015/12/04/mozilla-ends-tiles-experiment-for-ads-in-firefox-will-instead-focus-on-content-discovery/EN WAAROM ZOU JE NIET ZELF NUMMERPLATEN GAAN SCANNEN?
Tja, we leven waarlijk in een big brother tijdperk. En dan hebben wij het niet eens over het feit dat de overheid al onze correspondentie meeleest, al onze gangen kan nagaan als ze dat wil, maar over het feit dat bijna iedere burger dat tegenwoordig ook kan. Een wereld vol "little brothers", die alles over jou te weten kunnen komen dankzij de sporen die jij achterlaat op het internet. Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, nieuwsgroepen, ... Even een zoektocht ondernemen, en je komt alles te weten over een persoon, gewoon omdat we met zijn allen zo stom zijn om met ons hele privéleven te koop te lopen.

En dan hebben we het niet eens over de vele foto's die jouw vrienden van je maken, op de sociale netwerksites zetten zonder jouw medeweten, laat staan toestemming, en waarin jij dan ook nog eens getagd wordt via gezichtsherkenning. Je zou voor minder paranoia worden!

Nu is er nog een tool bijgekomen om de medeburger te bespioneren. Vele mensen hebben tegenwoordig een beveiligingscamera die werkt via het IP-protocol, zodat je de beelden vanop afstand bekijken kan. Er is nu een gratis open source beschikbaar via GitHub, waarmee jij via die camera nummerplaten kan herkennen. Dat heet dan ALPR of LPR, kort voor Automated Licence Plate Reader of Licence Plate Reader.

Tot nu was die technologie voorbehouden voor de overheid die ze in vaste locaties of politiewagens toepaste. De nummerplaten van voorbij rijdende wagens werden via OCR (optical charachter recognition) gescand, en dan vergeleken met lijsten van bijvoorbeeld gestolen of verdachte wagens.

Maar nu zou ook jij dat kunnen doen, en zelf politieagentje gaan spelen. Ars Technica heeft hierover een uitgebreid artikel, en vraagt zich bezorgd af wanneer de eerste sites zullen opduiken die bijvoorbeeld nummerplaten gaan tonen van auto's die in een hoerenbuurt gesignaleerd zijn, om daarmee de chauffeurs te chanteren.

In eigen land is het nu wel zo dat je, als gewone burger, geen beveiligingscamera's mag richten op de openbare weg. Maar of die regel ook verhinderen kan dat de gewone burger deze software gebruiken mag, is nog de vraag...
http://arstechnica.com/business/2015/12/new-open-source-license-plate-reader-software-lets-you-make-your-own-hot-list/DE TECH GEEFT EN DE TECH NEEMT: FACEBOOK SLUIT CREATIVE LABS, DROPBOX ZIJN MAILBOX EN CARROUSEL
De eindejaarsfeesten zijn meestal de periode dat er cadeautjes gegeven worden. Gisteren konden we dat inderdaad bevestigen, met de gratis versie van Adobe Lightroo voor Android.

Maar vandaag worden er geen cadeautjes uitgedeeld, integendeel: dingen worden ons afgepakt. Om te beginnen is er Facebook dat in alle stilte zijn Creative Labs heeft beëindigd. Dat is een initiatief waarbij de eigen personeelsleden aangemoedigd werden om innovatieve software te bedenken die dan in Facebook gebruikt zouden kunnen worden. Drie producten die uit die Labs ontsproten zijn, verdwijnen in het kielzog van die sluiting.

Het gaat om Slingshot, een messaging dienst die je kan vergelijken met Snapchat omdat de boodschappen ook na een tijdje verdwijnen. Ook Rooms verdwijnt, een boodschappendienst voor groepen. En Riff, een app waarmee je korte video's kan maken rond een bepaald thema, en die dan delen. Een achtergrond bij deze beslissing vind je bij CNet (1)

Ook Dropbox gaat aan het snoeien. In 2013 had deze cloud dienst namelijk Mailbox gekocht, een echt goede mail-app. Die wordt nu gesloten. Een andere app, Carousel, om foto's te beheren, ondergaat hetzelfde lot. Volgens Dropbox werd deze beslissing ingegeven omdat er ondertussen andere en betere apps zijn die ongeveer hetzelfde doen, en veel van de functies ook bij andere apps te vinden zijn. Dropbox zou zich eerder willen concentreren op zijn kerntaak: het synchroniseren van bestanden op verschillende toestellen.

Over deze beslissing lees je dan weer meer bij The Verge. (2)
http://www.cnet.com/news/facebook-quietly-shuts-down-creative-labs-and-apps/
http://www.theverge.com/2015/12/7/9862470/dropbox-shutting-down-mailbox-carousel-appsCARDBOARD CAMERA: VR PANORAMA FOTO'S NEMEN EN BEKIJKEN
Er is al heel wat content beschikbaar voor de Cardboard VR visor om Virtual Reality beelden te bekijken. Maar wat als je zelf ook dergelijke content wil maken? Google heeft daarvoor Cardboard Camera uitgebracht, een nieuwe app waarmee je een reeks foto's kan maken die dan automatisch geformatteerd worden naar een stereoscopisch beeld dat je in de 360° headset kan bekijken.

De app zal zelfs wat achtergrond geluid opnemen terwijl jij de foto's neemt, zodat je een echte scene kan opbouwen. Hij begeleidt je netjes tijdens het nemen van de foto's, en zegt welke je nodig hebt om dat panoramisch beeld samen te stellen. Belangrijk is het daarbij dat jij ter plaatse blijft en ronddraait, en niet de camera van links naar rechts voor je uit beweegt.

Om de foto's te maken heb je geen Cardboard headset nodig. Om ze te bekijken wel natuurlijk. De app is gratis te verkrijgen in de Play Store. Een uitgebreide bespreking bij Android Police.
http://www.androidpolice.com/2015/12/03/google-published-cardboard-camera-to-the-play-store-for-taking-and-playing-back-vr-panorama-photos/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.vr.cyclops&referrer=utm_source%3D42matters.com%26utm_medium%3DWidgetWebGOOGLE CALENDAR HELPT JE JE TAKEN TE VOLBRENGEN
We hebben het allemaal zo druk, dat we steeds vaker beroep doen op onze technologie om ons eraan te herinneren wat we nog allemaal moeten doen. De ene gebruikt een to-do lijstje zoals Wunderlist of Remember the Milk, de ander gebruikt zijn Outlook en het tabblad Taken, en nog anderen proberen dat met Google Calendar te doen.

Dat laatste wordt nu een stukje gemakkelijker gemaakt. Je kon tot nu al wel taken invullen en een bepaalde dag bepalen waarop zij klaar moesten zijn. Was het tijdstip aangebroken, dan werd je eraan herinnerd. Nu echter gaan de taken "zweven", zij blijven hangen tot de taak volbracht is. Heb je het niet gedaan op een bepaalde dag, dan blijft het de volgende dag op je agenda staan, bovenaan je takenlijst.

Je kan deze Reminders aanmaken vanuit je Inbox, je Keep taken, en Google Now. Bovendien wordt bijhorende informatie automatisch toegevoegd. Moet je bijvoorbeeld iemand bellen op een bepaalde dag, dan wordt het telefoonnummer bijgevoegd. Een uitgebreide bespreking bij WebProNews. en Google zelf.
http://www.webpronews.com/google-calendar-now-does-a-better-job-of-reminding-you-about-things-2015-12/
http://gmailblog.blogspot.lt/2015/12/add-to-dos-to-your-google-calendar.html
MOZILLA: FOCUS VOOR FIREFOX, EN GEEN FIREFOX PHONES
Twee berichten vanuit het Mozilla-front, de non-profit organisatie die achter de Firefox browser zit. Het ene is wel erg teleurstellend nieuws. Mozilla kondigt namelijk aan dat het niet langer smartphones zal ontwikkelen en verkopen die draaien op het Firefox besturingssysteem. Officieel heet het dat de toestellen niet de verhoopte kwaliteit konden bieden, de reden waarom de productie stilgezet wordt.

Of het nu de fabrikant is, die onvoldoende kwaliteit aan hardware bood, of dat het het besturingssysteem zelf was, dat tegenviel, wordt hierbij dus in het midden gelaten. Spijtig, want het kon geen kwaad om een andere speler op de smartphone markt te hebben die momenteel vooral door iOS en Android gedomineerd wordt.

Maar alle hoop is nog niet vervlogen: Mozilla heeft eraan toegevoegd dat het zal blijven experimenteren met het Firefox OS. Meer lees je bij TechCrunch.

Het tweede bericht is positiever. Mozilla brengt namelijk "Focus by Firefox" uit, een content blocker voor iOS9. Dit is géén ad blocker - je kan wel advertenties blokkeren, maar dat is niet de echte bedoeling. Focus wil namelijk de trackers blokkeren, de stukjes software die jou willen volgen doorheen al je surfsessies.

De app is gratis, en momenteel enkel beschikbaar voor iOS9. Dat komt omdat in dit OS Apple de mogelijkheid ingebouwd heeft om content te blokkeren, en Focus hiervan gebruik maakt. Meer uitleg bij Venturebeat. Op de derde link vind je de download.
http://techcrunch.com/2015/12/08/mozilla-will-stop-developing-and-selling-firefox-os-smartphones/
http://venturebeat.com/2015/12/08/mozilla-launches-focus-by-firefox-a-content-blocker-for-ios-9/
http://itunes.apple.com/app/id1055677337
TWITTER KAPT GEEN FOTO'S MEER AF EN VOERT EEN GEVAARLIJK EXPERIMENT UIT
Vandaag ook twee berichten over onze favoriete real time informatiedienst Twitter. En echte Twitter fans zullen knarsetanden wanneer zij ze lezen.

Om te beginnen worden foto's voortaan volledig vertoond in Tweets. Tot nu toe werden die bijgeknipt, om binnen de Tweet te passen. Dat knippen gebeurde willekeurig, zodat de foto's eigenlijk hun essentie vaak verloren. Dat zou nu gedaan zijn: geen knipwerk meer. Wat de ene positief vindt, en de ander niet - die laatste zal zuchtend terug verlangen naar de goede oude tijd, toen Twitter nog volledig uit tekst bestond, en je op één scherm heel veel lezen kon, terwijl je nu constant moet bladeren omdat er ocharme nog maar 2 of 3 tweets tegelijk op je scherm staan.

Die laatste categorie zal ronduit vloeken waneer ze dit bericht lezen: Twitter experimenteert met de manier waarop tweets weergegeven worden: dat zou voortaan niet meer chronologisch zijn, maar in een door algoritmes gekozen volgorde van wat deze formule denkt dat voor jou belangrijk is.

Wat heel verwarrend zal zijn. Je krijgt een tweet te zien van 9u terug, gevolgd door een van 7 minuten terug, en dan een van een uur terug. Bij Motherboard vind je enkel voorbeelden van deze rare tijdkronkel. Wij kunnen alleen maar hopen dat het bij een experiment blijft. En dat, als Twitter het toch doorvoert, je de optie krijgt om van deze weergave af te zien en gewoon je tweets in chronologische volgorde kan blijven ontvangen...
https://blog.twitter.com/2015/a-new-look-for-your-twittercom-photos
http://motherboard.vice.com/read/twitter-is-testing-timelines-that-arent-in-chronological-order
NIEUWE TAB BIJ YOUTUBE: TRENDING
 Sommige mensen zijn echt verslaafd aan YouTube, en surfen van het ene virale filmpje naar het andere. Zij worden nu door YouTube in de watten gelegd: voortaan vind je zowel bij de desktop versie van YouTube, als in de apps voor iOS en Android, een apart tabblaadje, dat "trending" heet.

YouTube zelf zegt dat je daar het ontstaan van virale video's zelf kan meemaken, en je ze als het ware kunt zien opstijgen. De keuze aan filmpjes hangt niet af van wat jij in het vaak bekijkt, en is dus puur objectief. Maar de lijst kan wel verschillen van land tot land.

En om te vermijden dat er content in dat tabblad belandt die niet strookt met de goede zeden, of ongewenst is, zullen er échte mensen zijn die het algoritme waar nodig bijsturen.

Om te ontdekken. Ongetwijfeld zullen tal van websites die met linkbaits werken hier hun hartje kunnen ophalen...

Meer bij Venturebeat. Ontdek het zelf - en bemerk meteen hoe ook hier weer Nederland verward wordt met België, en je vooral clips ziet die in Nederland populair zijn.
https://www.youtube.com/feed/trending
http://venturebeat.com/2015/12/09/youtubes-new-trending-tab-shows-you-viral-videos-as-they-take-off/
GOOGLE PLAY RED: $14,99 VOOR MAXIMAAL 3 PERSONEN - MAAR NIET VOOR DE BELGEN....
Apple deed het met zijn streaming muziekdienst, en ook Spotify heeft een familie-aanbod. En nu doet ook Google het met zijn Google Play Music Red: maximaal 6 personen kunnen een account van $14,99 per maand delen om onbeperkt streaming muziek te beluisteren en premium content op YouTube te bekijken.

Daarbij heb je elk je eigen profiel, je eigen bibliotheek, je aanbevelingen, speellijstjes, en luistergeschiedenis. Het abonnement geldt op zowel Android, iOS als het Web.

Prima. Alleen... het aanbod geldt enkel in de VS, VK, Canada, Australië, Frankrijk en Duitsland. De arme Belgjes en Nederlanders vallen uit de boot. (1)

Wat heel spijtig is. Nochtans was er een hoopgevend teken: de Europese Commissie heeft namelijk een belangrijke beslissing genomen over auteursrechten. Je zal voortaan namelijk, wanneer je een abonnement hebt op een dienst zoals Netflix of Canal+, die dienst ook kunnen bekijken wanneer je in het buitenland bent. Heb je als Belg bijvoorbeeld een Netflix abonnement, en je bent in Frankrijk, dan moet je niet meer langs een VPN gaan of andere halsbrekende toeren uithalen om je legitiem betaalde content te kunnen bekijken.

Een stap vooruit, maar tegelijk een gemiste kans. Wat Europa zou moeten doen is één Verenigde Staten van Europa maken, waar auteursrechten voor de hele EU gelden. Dan pas zou er echte vooruitgang komen, en zou het niet meer gebeuren, zoals bij het Google Play Red abonnement dat verschillende landen uit de boot vallen, omwille van die auteursrechten. Meer over de beslissing lees je bij Reuters.

Tussen haakjes: ook het abonnement van Apple kost $14,99 voor 6 personen. Maar dat geldt enkel voor streaming muziek, terwijl je bij Google ook YouTube Red hebt, het bekijken van YouTube content zonder advertenties dus en van bepaalde premium kanalen.
http://betanews.com/2015/12/09/google-play-music-family-plan/
http://www.reuters.com/article/us-eu-copyright-idUSKBN0TS16A20151209?feedType=RSS&feedName=technologyNews
UBER LANCEERT NU OOK EEN DESKTOP APP, EN EXPERIMENTEERT MET UITHAAL-ETEN
Terwijl Uber in Europa nog altijd in de clinch ligt met de wetgever, blijft het bedrijf zijn aanbod verder ontwikkelen. En soms snakken wij er naar dat Uber eindelijk eens een vergelijk zou kunnen treffen met de overheid zodat het toch wel aantrekkelijke aanbod ook hier mogelijk wordt, in alle legitimiteit. Want het systeem om een Uber-taxi te bestellen is zo gestroomlijnd, zo eenvoudig, dat je voor je plezier een Uber zou nemen.

Twee berichten over Uber, die aantonen dat het bedrijf blijft sleutelen aan zijn dienst. Om te beginnen heeft Uber nu een web app uitgebracht, zodat je ook vanop je desktop een uber wagen zou kunnen bestellen (indien Uber hier actief was!). Het is bovendien een universele Windows 10 app, zodat je hem kan gebruiken op zowel smartphone, tablet als desktop. Meer bij Venturebeat (maar lees vooral de update achteraan, want het oorspronkelijk artikel zat ernaast met zijn informatie) (1)

Een tweede bericht betreft een experiment dat heel plaatselijk uitgetest wordt, namelijk enkele in Toronto, Canada. Het is UberEATS, en je kan dus eten bestellen van alle mogelijke restaurants en take-aways die meewerken met de dienst. Het voordeel is hetzelfde als bij de Uber taxi's: je kan volgen waar de chauffeur zich bevindt, zodat je weet wanneer je de borden op tafel moet zetten.

Voor UberEATS werd een speciale app ontworpen, en die app is een belofte van wat de toekomst brengen kan. Want Uber wil niet alleen het personenvervoer grondig wijzigen, maar alle vormen van logistiek, het wil alles naar overal vervoeren. Een achtergrondartikel hierover vind je bij Wired (2)
http://venturebeat.com/2015/12/09/ubers-first-desktop-app-launches-on-windows-10-sadly-still-requires-a-phone/
http://www.wired.com/2015/12/ubereats-is-ubers-first-app-thats-not-about-rides/


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SMART BATTERY CASE MAAKT VAN JE IPHONE 6 EEN BULTENAAR
Apple heeft een nieuw product uitgebracht. En geen enkele website had op voorhand een lek of een stiekem gemaakte foto of mock-up van het product. Toch opvallend, maar misschien is daarvoor een reden.

Het gaat om de Smart Battery Case vor de iPHone 6s en 6. Dat is een hoejse voor deze toestellen, waarin een extra batterij zit die je toestel, zo belooft Apple, 25u langer mee laat gaan. In het hoesje zit een Lightning connector, en ook kanalen voor de speaker en microfoon van de iPhone. en bovendien een vrouwelijke Lightning poort onderaan, wat wil zeggen dat je daar een Lightning accessoire op kan aansluiten, of dat je zowel de iPhone als de Smart Battery Case tegelijk kan herladen.

Waarom deze smart case zo speciaal is? Omdat hij van de iPhone een bultenaar maakt. En echt elegant kan je het niet noemen. Bij andere externe extra batterijen zit de extra batterij in een apart apparaat, verbonden met een kabeltje naar je toestel. Wat dan ook niet erg praktisch is. Deze smart battery case is op dat gebied dus wel beter. En handig is het natuurlijk ook, om wat extra "juice" te hebben, om de hele dag toe te komen met één batterijlading.

Maar echt elegant kunnen wij het niet vinden - en wellicht zal Steve Jobs bij het bekijken ervan ook zijn wenkbrauwen gefronst hebben. Stijl ging bij hem boven alles...

Besprekingen van deze smart battery case bij Apple Insider en Wall Street Journal.
http://appleinsider.com/articles/15/12/08/apple-debuts-smart-battery-case-for-iphone-6s-extends-life-up-to-25-hours-
http://www.wsj.com/articles/apple-smart-battery-case-review-iphone-battery-life-nearly-doubled-1449581402


 Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Menigeen vindt zijn hart pas
als hij zijn hoofd verloren heeft
-Friedrich Nietzsche-

 
De nieuwe oogst


CRIPTII: GEHEIMTAAL

Het lijkt een beetje op dingen die je deed wanneer je jong was: boodschappen schrijven in geheimtaal. Deze website biedt je de mogelijkheid om, zonder echt beroep te moeten doen op cryptografie, je boodschappen te versleutelen in een soort geheimtaal. Zet je tekst om in morsetaal, in navajo-code, in decimale getallen, enz. Vergeet niet aan je bestemmeling te zeggen welk type code je gebruikt!
[Taal: ENG]
http://cryptii.com/text/select


DYNAMICS DUMMY GENERATOR
Handig om even een afbeelding aan te maken die in een ontwerp past, zonder de afbeelding echt tot in de puntjes uit te werken. Je geeft afmeting in, voor- en achtergrondkleur, en een tekst. En het resultaat kan je downloaden om te verwerken.
[Taal: ENG]
http://dummyimage.com/


STEEP.IT: THEE ZETTEN
Het kan triviaal lijken, maar soms wel handig. Want hoe vaak is het je al niet gebeurd dat je een zakje thee in een kopje gekookt water drenkt, en dan vergeet het na de nodige tijd er terug uit te halen? Deze website wil je helpen. Terwijl je aan het surfen bent, houdt de site in een venster van je browser de tijd voor het trekken van de thee in het oog. Je krijgt zelfs instructies voor de tijd en temperatuur voor de verschillende soorten thee.
[Taal: ENG]
http://www.steep.it/


GOOGLE MAPS STREETVIEW PLAYER: EEN TOERKE MAKEN
Handig: geef in deze app een begin en eindpunt in van een route, en je krijgt een heuse automatische voorstelling van de Google streetview beelden die je onderweg zou zien.
http://www.brianfolts.com/driver/


PRINT FRIENDLY: DENK AAN DE BOMEN!

Hoe vaak is het niet gebeurd dat je achteloos tijdens het surfen op de knop "print"gedrukt hebt, en machteloos moest toezien hoe je printer pagina na pagina uitbraakte vol tekst die je eigenlijk niet nodig had, en die dan ook nog eens afgehakt werd aan de rechterzijde en dus compleet onleesbaar is.
Deze website wil je laten bepalen wat er afgedrukt wordt, zodat er weer een paar bomen bespaard worden!
[Taal: ENG]
http://www.printfriendly.com/


STARTUPS: JAVELIN BROWSER
En waarom niet eens een nieuwe browser geprobeerd op je mobiele toestel? Deze ziet er in elk geval gelikt uit, is erg gebruiksvriendelijk, en werd ontworpen met het mobiele toestel in het achterhoofd.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nubelacorp.javelin
https://javelinbrowser.com/


ONLINE MUZIEK MAKEN: TWISTEDWAVE ONLINE
Wil je op je eentje muziek maken, of met vrienden online samenwerken om muziek te maken? Dan krijg je in de volgende artikelenreeks enkele websites aangereikt waar je aan de slag kan!
TwistedWave is een online editor voor muziekbestanden, die je ook gemakkelijk kan gebruiken in combinatie met Google Drive en SoundCloud. Wanneer je je niet registreert, kan je slechts tracks van maximaal 30 seconden maken. Na gratis registratie kan je tot een uur opnames opslaan, maar de tracks kunnen maximaal 5 minuten duren. Wil je meer, dan moet je voor het betalende abonnement gaan.
https://twistedwave.com/online/
http://www.makeuseof.com/tag/4-audacity-alternatives-music-production-online/


ONLINE MUZIEK MAKEN: SOUNDATION
Deze web app is erg uitgebreid. Je kan sons maken met virtuele instrumenten, loops, je eigen opnames en effecten. De tracks die je zo maakt kan je verspreiden via Spotify, iTunes, Google Play, en Deezer, mits betaling van een kleine jaarlijkse bijdrage die er dan wel voor zorgt dat jij de auteursrechten krijgt die zij innen. De app moedigt je aan om met Google Hangouts te werken voor de samenwerking.
Ook hier weer: een uitgebreide bespreking bij MakeUseOf.
http://soundation.com/
http://www.makeuseof.com/tag/4-audacity-alternatives-music-production-online/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMEDYSHOWS
Na de spanning van de laatste weken is er dringend behoefte aan een lach op je gelaat! Deze mensen zetten hun beste beentje voor om die glimlach te voorschijn te brengen. Op de site Comedyshows.be kan je volgen welke shows er wanneer in jouw omgeving gespeeld worden. Laat het klateren!
[Taal: NL]
http://www.comedyshows.be/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CUTTING EDGE

We blijven nog even in de culturele sector. De website Cutting Edge brengt nieuws over muziek, boeken en strips, radio en tv, films, games en tech. Goede besprekingen, verzorgde taal, rustige lay-out. Zo hebben wij ze graag!
http://www.cuttingedge.be/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PRETTIG GELEERD
En tot slot nog een site uit de culturele sector, maar deze legt vooral de nadruk op bijleren, op een aangename wijze. Tentoonstellingen, lezingen, cursussen .... dat is at je op deze site kan vinden. Ook hier weer rustige lay-out, en een goed bijgevulde agenda.
[Taal: NL]
http://www.prettiggeleerd.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE MEEST VIRALE FILMPJES VAN 2015 IN 7 MINUTEN GECOMPILEERD
Een mooie montage van de populairste filmpjes van 2015 op YouTube. Het zijn eigenlijk allemaal muziekfilmpjes. Wij hadden minstens enkele katten, honden, baby's en valpartijen verwacht!
 http://youtube.com/rewind


VRIJDAG MULTIMEDIA: EPIC
Een grim toekomstbeeld van de media, opgeslokt en uit de markt gedrumd door internetgroten zoals Amazon, Google en Microsoft, met hun enorme advertentiegeld en hun algoritmes. Toch even de moeite waard om te bekijken...
http://www.broom.org/epic/ols-master.html
http://www.broom.org/epic/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOE SCHERP IS JOUW WISKUNDIG OOG?

Een spelletje dat geen ballonnen schieten inhoudt, geen geweerschieten, maar jouw wiskundig vermogen. Wat is het punt waar drie lijnen elkaar kruisen? Wat is een perfecte parallellogram? Pas de tekeningen aan en kom te weten of je het goed gedaan hebt!
[Taal:ENG]
http://woodgears.ca/eyeball/
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Stievie introduceert gratis aanbod
Kijk gratis naar VTM, 2BE, Vitaya, VTMkzoom en Q-Music
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/stievie-introduceert-gratis-aanbod
- Road Vikings-app beloont veilige chauffeurs
http://www.belgiancowboys.be/technology/road-vikings-app-beloont-veilige-chauffeurs


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Crowdfunding wint aan populariteit bij 'arme' scholen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4204368/2015/12/09/Crowdfunding-wint-aan-populariteit-bij-arme-scholen.dhtml
- Medische websites delen ongewild data
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4204131/2015/12/08/Medische-websites-delen-ongewild-data.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Hou draadloos een oogje in het zeil met Delta Dore (home security)
http://www.elektrozine.be/ez/article/9653/Hou-draadloos-een-oogje-in-het-zeil-met-Delta-Dore.html
- Upscale je Blu-rays met Sony 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9649/Upscale-je-Blu-rays-met-Sony.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Heeft Apple zijn project voor live tv-uitzendingen via het internet opgeschort?
https://www.digimedia.be/News/nl/18961/heeft-apple-zijn-project-voor-live-tvuitzendingen-via-het-internet-opgeschort.html
- Twee Belgische video's inspireren COP21 delegaties
https://www.digimedia.be/News/nl/18943/twee-belgische-video-s-inspireren-cop21-delegaties.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- G DATA gaat de strijd aan met irritante toolbars en adware met gratis tool
http://computertaal.info/2015/12/11/40047/
- Transmission bittorrent komt naar Windows
http://computertaal.info/2015/12/01/transmission-bittorrent-komt-naar-windows/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft geeft zijn Band 2-wearable update met muziekbesturing
http://tweakers.net/nieuws/106803/microsoft-geeft-zijn-band-2-wearable-update-met-muziekbesturing.html
- Franse premier: geen verbod op publieke hotspots tijdens noodtoestand
http://tweakers.net/nieuws/106804/franse-premier-geen-verbod-op-publieke-hotspots-tijdens-noodtoestand.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Belgische hacker zet Facebook te kijk
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-hacker-zet-facebook-te-kijk/article-normal-633833.html
- Facebook vraagt (met andere sociale media) het meest van je smartphone
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-vraagt-met-andere-sociale-media-het-meest-van-je-smartphone/article-normal-633775.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Wat weet jij nog over het tech-nieuws van de voorbije week?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/quiz-hoeveel-weet-jij-nog-van-de-recente-tech-actualiteit
- De grootste start-up incubator van België strijkt neer in Gent
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-grootste-start-up-incubator-van-belgie-komt-naar-gent
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 10: HET RUN COMMANDO
Wie graag snel werkt op zijn computer, werkt heel veel met toetscombinaties en allerlei handigheidjes. Zo kan je, als je de juiste syntax kent, met het Run commando heel wat tijd besparen om programma's te openen, websites en mappen. Dat commando roep je op via de toetscombinatie Win+R. Je kan ook Win+X  kiezen, wat dan het Power User menu oproept, en daaruit Uitvoeren kiezen.
Voor Windows 7 uitkwam, kon je ook Uitvoeren / RUn openen vanuit een snelkoppeling in het Start menu. Dat is verdwenen. Maar geen nood: je kan het terugzetten. Klik hier voor op de Start knop, en ga dan naar Alle Apps / Systeem. Daar vind je ook Uitvoeren. Klik er rechts op, en kies vervolgens Aan Start vastmaken of Aan de taakbalk vastmaken.


TIP WINDOWS 10: TASK MANAGER
Heb je een probleem, is je computer enorm aan het kraken en weet je niet wat dit veroorzaakt? Dan kan een blik op de Task Manager veel duidelijkheid geven. Die toont alle processen en diensten die op het moment draaien op je system.
Je kan Task Manager oproepen via CTRL+Alt+Del en dan Taakbeheer kiezen.
Nog een andere methode: klik rechts op je taakbalk, en uit de lijst Taakbeheer kiezen.En tot slot kan je ook Win+R indrukken om Uitvoeren op te roepen, en dan taskmgr intikken en op Return drukken.


NIEUW IN OFFICE 2016: OUTLOOK - BIJLAGEN

Heb je een abonnement op Office 365, dan zal je een van de dagen een uitnodiging krijgen om de nieuwste versie van de verschillende onderdelen (Outlook 2016, Word 2016, ...) te downloaden. Volledig gratis, want dat is nu eenmaal het voordeel van software via abonnement: je betaalt wel jaarlijks, maar je krijgt de updates gratis.
Wat bevatten die updates? Laat ons beginnen bij Outlook. Het eerste dat je zal opvallen is dat het voortaan heel gemakkelijk wordt om bijlagen te versturen. Want het is logisch dat je een document verstuurt waaraan je zopas gewerkt hebt, niet? Daarom krijg je, wanneer je op het tabblad Invoegen klikt op Bestand, een lijstje met de nieuw gemaakte of bewerkte documenten ziet. Echt superhandig!
https://support.office.com/nl-nl/article/Een-bestand-toevoegen-aan-een-emailbericht-in-Outlook-2016-bdfafef5-792a-42b1-9a7b-84512d7de7fc


NIEUW IN OFFICE 2016: OUTLOOK - TEAMS
Werk je met een Werk- of Schoolaccount voor Office 365, dan kan je werken met groepen in plaats van met distributielijsten. Met een paar klikken kan je zo een groep aanmaken rond een bepaald onderwerp of gesprek. En de mailgesprekken worden per team bewaard, terug te vinden in de balk links, waar je normaal ook je Postvak In hebt. Voortaan staat daar ook een vakje "Groep".
Een Groep kan je ook toevoegen aan je favorieten; daardoor krijg je ook toegang tot de volledige geschiedenis van de gesprekken wanneer je offline bent. Het plannen van vergaderingen in de groepsagenda werd ook een stuk gemakkelijker.
Een volledige handleiding over werken met Groepen vind je op deze link.
https://support.office.com/nl-nl/article/Een-groep-maken-in-Outlook-2016-04d0c9cf-6864-423c-a380-4fa858f27102 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 

FASTCOPY: SNELLER BESTANDEN KOPIËREN
Windows - freeware
De website van deze software ziet er echt niet uit, maar het feit dat de software recent geüdate werd, moet je vertrouwengeven. De software belooft dat je bestanden sneller kan overzetten of kopiëren dan vanuit de gewone Windows Explorer mogelijk is.
http://ipmsg.org/tools/fastcopy.html.en


PHOTOMIZER: FOTO'S OPTIMALISEREN EN HERSTELLEN
Deze software belooft dat, wanneer je de kwaliteit van een foto wil verbeteren, die verbetering enkel toegepast wordt op het gedeelte waar het nodig is, en niet op de hele foto. Er bestaat een gratis versie met iets minder functies.
http://www.engelmann.com/en-us/photomizer.php?affChecked=1


ADOBLE LIGHTROOM VOOR ANDROID


Deze software bestaat uiteraard al veel langer voor het mobiele toestel, maar nu is hij gratis voor de Android gebruiker. Je moet dus niet langer een abonnement hebben op de Creative Cloud suite van Adobe om de tool te mogen gebruiken op je mobiele toestel. Wil je echter je foto's bewerken en met je desktop synchroniseren, dan is het abonnement wel verplicht.
Slim bekeken van Adobe, dat zo gebruikers lokt met het gratis aanbod, om ze te overhalen over te stappen op het abonnement!
http://www.engadget.com/2015/12/07/adobe-lightroom-mobile-android-free/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.lrmobile&hl=en


TEAMVIEWER - OOK VOOR LINUX!
Windows / LInux /
Deze software is gratis voor privégebruik, en bestaan zowel voor Windows als Linux, en mobiele versies. De tool maakt het mogelijk om op een andere pc in te loggen en zo de computer te bedienen, wat ideaal is voor wie vanop afstand problemen moet oplossen bij een ander.
https://www.teamviewer.com/nl/index.aspx


NIEUWE YAHOO MESSENGER
Yahoo Messenger is een van de oudste tools op het internet - de dienst ging zelfs al in 1998 van start, zij het onder de naam Yahoo Pager. Nu is er dus een compleet nieuwe versie uit, die op een toch wel eigenaardig concept gebaseerd is. In plaats van een boodschap of foto te zenden en dan te wachten op het antwoord van de ander, worden de gegevens op het toestel bewaard en dan op de achtergrond gesynchroniseerd. Dit heeft als voordeel dat, wanneer je een foto verzendt, de ontvanger eerst een foto in low-res ziet, terwijl de foto in hoge resolutie op de achtergrond gedownload wordt. Een uitgebreide bespreking bij Fast Company.
http://www.fastcompany.com/3054159/elasticity/yahoo-retools-its-messenger-app-for-today-and-tomorrow
https://messenger.yahoo.com/


CLIQZ VOOR FIREFOX: ZOEKEN IN DE BROWSER
Deze add-on voor je Firefox browser kan je onmiddellijk zoeken via de adresbalk van je Firefox. Je moet geen zoekmachine aanduiden, en de resultaten verschijnen in een duidelijke lijst. Tijdens het intikken van je zoek opgave krijg je meteen ook zoek suggesties te zien.
https://cliqz.com/en/products/cliqz-for-firefox


LARA CROFT GO: GAME VOOR ANDROID EN IOS


Een avonturenspel waarbij je niet zozeer moet kunnen schieten en acrobatische toeren uithalen, als wel puzzels moet oplossen. De muziek is wel bijzonder meeslepend, en het spel amusant en spannend.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.squareenixmontreal.lcgo&hl=nl
https://itunes.apple.com/us/app/lara-croft-go/id971304016?mt=8


VRIJDAG APP-DAG: FLICKR VR APP VOOR GEAR VR
Al enkele weken kan je bij Flickr ook 360 graden foto's uploaden, en nu heeft Flickr een app uitgebracht om die foto's in volle glorie te bekijken. Je moet wel een Samsung Gear VR hebben.
Een uitgebreide bespreking bij Pocket-Lint.
https://www.flickr.com/vr


VRIJDAG APPDAG: BABUZO
Deze website belooft de snelste manier te zijn om een babysit te boeken voor je kinderen. Je moet in de app gewoon bekijken welke van de aangesloten babysitters beschikbaar zijn, en je kan vaak zelfs op het laatste moment een babysit inschakelen wanneer je onverwacht weg moet.
http://www.babuzo.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Voor een godsdienst sterven is gemakkelijker dan ernaar te leven.
-Jorge Luis Borges-