Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
10/12/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer  932 van 5/12/2015Gegroet lezer,

Weet u nog, 5 jaar geleden, onze eerste verkiezing van de beste Nederlandstalige site, privé-initiatief? Toen werd Catawiki (www.catawiki.nl) de winnaar. Deze site is een combinatie van cataloog, online veilingplaats en plek voor verzamelaars. Oorspronkelijk begonnen als plek waar je stripboeken kon catalogeren en er een waarde op plakken, dekt de site nu allerlei verzamelingen.

Welnu, Catawiki is uitgegroeid tot een heuse onderneming, en deze week werd die onderneming door Deloitte uitgeroepen tot de snelst groeiende onderneming van Europa: de omzet is met 45.080 procent gestegen! Onze Netties-jury had een fijne neus om de winnaars te kiezen :)

Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GROEI VAN ORGANISCHE LIKES OP FACEBOOK VERTRAAGT
We worden met zijn allen nog luier op Facebook. Eerdere statistieken bewezen al dat de gebruikers veel minder zelf updates posten, commentaren schrijven, foto's posten. Het kijken wat anderen doen, vooral de "link bait" filmpjes bekijken, blijkt de voornaamste bezigheid geworden. Content zelf produceren zit er niet bij, wel filmpjes re-posten die ze elders gevonden hebben - vaak zonder rekening te houden met auteursrechten helaas. Maar dat is stof voor een heel artikel apart.

Nieuwe cijfers, die we bij WebProNews vonden, duiden er nu op dat ook de organische "Likes" op pagina's niet meer dezelfde groei kennen als voorheen. Vooral pagina's met meer dan een miljoen likes zouden minder snel groeien. Dit, gecombineerd met het feit dat de gebruikers zelf minder posten, duidt volgens waarnemers toch op een duidelijk probleem: het groeiend gebrek aan engagement. Dat is, tegenover de maand mei dit jaar, toen het engagement op zijn hoogste was, gedaald met 11,2%.

Waarom dit dalend engagement? Het is niet dat de gebruikers Facebook beu zijn- de bezoekersaantallen blijven erg hoog en slabakken niet. De tijd die op Facebook doorgebracht wordt blijft bovendien groeien. Is het dan omdat Facebook getracht heeft veel meer content makers aan te trekken, en de gebruiker inmiddels zoveel content vindt, dat hij het niet meer nodig vindt er zelf iets te posten? Heeft Facebook op die manier zijn eigen ruiten ingeslagen?

Een evolutie om te volgen.
http://www.webpronews.com/organic-page-like-growth-and-engagement-slow-on-facebook-2015-11/'WEARABLE' TECHNOLOGIE LAAT JE GEBARENTAAL VERSTAAN
Er worden heel veel technologieën bedacht, die eigenlijk vooral moeten dienen om de gewone mens aan te zetten om meer te consumeren, om hem te amuseren. Daarbij wordt altijd gedacht aan de burger uit de hogere middenklasse, die zijn hand er niet voor omdraait om elk jaar een nieuwe smartphone te kopen, het laatste van het laatste aan te schaffen. Productiviteit wordt niet echt nagestreefd, behalve op zakelijk vlak. En de "niet modale" internaut wordt al te vaak vergeten, mensen met een visuele, auditieve of andere handicap, voor wie technologie juist het verschil zou kunnen maken. Zij zijn immers in de minderheid, en dus commercieel gezien een minder interessant publiek. En het moet opbrengen, nietwaar?

Daarom vinden wij dit bericht wel hoopgevend. Aan de Texas A&M universiteit werd namelijk een wearable technologie ontwikkeld, waarmee je de gebarentaal kan begrijpen van mensen die zelfs niet kunnen spreken. Het slimme daarvan is dat niet iedereen met deze technologie uitgerust moet worden - dat zou té idealistisch zijn, te verwachten dat mensen spontaan een dergelijke tool zouden installeren. Neen: het is een wearable technologie die dove mensen zelf op het lijf moeten dragen.

Het toestel bevat een aantal sensoren die de bewegingen van de hand volgen via de spieren in de pols Deze 'vertaling' wordt dan doorgestuurd naar een computer of smartphone via Bluetooth. De wetenschappers van het project denken eraan om ook een synthetische voice te gebruiken, zodat de tekst hardop voorgelezen wordt. En de doven en doofstommen dus een nieuwe stem krijgen.

Meer bij Yahoo TEch
https://www.yahoo.com/tech/wearable-tech-decode-sign-language-182604307.html
https://www.wareable.com/saves-the-day/muscle-monitoring-armband-sign-language-text-1993 TWITTER OPINIEPEILINGEN WORDEN GENUANCEERDER
Sinds kort kan je een poll of opiniepeiling organiseren via Twitter. De mogelijkheid werd geleidelijk aan uitgerold en als je hem hebt, dan zou je hem moeten aantreffen in het vakje bij het opstellen van een nieuw bericht. Bij de Desktop-versie bijvoorbeeld zou je dan "Peiling" moeten zien staan.

Bij die peiling kan je twee verschillende antwoorden op je vraag voorstellen, waarop de mensen kunnen stemmen. De poll blijft 24u live en is niet beperkt tot enkel jouw volgers. Hoe je gestemd hebt wordt niet publiek gemaakt, en je kan de uitslag van de poll live volgen.

Twee verschillende opinies is echter zo zwart-wit, dat Twitter nu beslist heeft dat je meer nuancering moet krijgen. Je zal tot 4 verschillende antwoorden op je stelling kunnen plaatsen. Bij het aanmaken van de peiling staat standaard het aantal antwoorden nog op 2, maar je hebt daaronder een vakje "+ een keuze toevoegen" om dat uit te breiden.

Mooi, want in het leven is het nu eenmaal nooit zwart/wit!
http://www.webpronews.com/twitter-lets-you-add-more-choices-to-polls-2015-11/MICROSOFT POWERAPPS: MAAK ZELF ZAKELIJKE APPS VOOR JE BEDRIJF
Heb je een bedrijf, en wil je een toepassing laten ontwikkelen om bepaalde taken digitaal te vereenvoudigen, dan moet je eerst aan de ontwikkelaar eigenlijk gaan uitleggen hoe jouw bedrijf werkt. Dan pas kan die goed begrijpen wat jij wil bereiken met de app.

Microsoft heeft nu een slimme oplossing bedacht: bedrijven kunnen met de nieuwe PowerApps zelf toepassingen maken, zonder zelf te kunnen coderen. Bij die toepassingen wordt dan uitgegaan van data die beschikbaar is in de cloud, zoals OFfice 365, SalesForce, Ddropbox enz. Die gegevens worden dan in de app verwerkt.

Als voorbeeld noemt The Next Web een bestand dat uit Salesforce (een van de populairste HRM diensten en de aanwezigheid van personeelsleden en hun prestaties noteert) en dan geëxporteerd wordt naar een app. Je zou dan met die app de performantie en aanwezigheden bijvoorbeeld kunnen opvolgen, week na week.

PowerApps bevat verschillende voorbeelden van apps, en ook sjablonen - je moet dus niet zelf het warme water weer gaan uitvinden. Deapps zelf ontwerp je op een pc, waarna zij via de PowerApps app voor iOS, Android en Windows phone opgeroepen kunnen worden.

Meer bij ZDNet en The Next Web.
http://thenextweb.com/microsoft/2015/11/30/microsoft-launches-powerapps-allowing-you-to-build-business-app-without-any-coding-skills/
http://www.zdnet.com/article/microsoft-takes-wraps-off-powerapps-mobile-app-creation-service/
7,1 MILJARD MOBIELE AANSLUITINGEN - EN SLECHTS 3,2 MILJARD MENSEN ONLINE
Toch verbazend, de groei die het mobiele toestel de laatste jaren gekend heeft. Er zijn nu, volgens recente cijfers van ITU (International Telecommunication Union) 3,2 miljard mensen online. Maar er zijn wel 7,1 miljard online abonnementen. En meer dan 95% van de wereldbevolking heeft een mobiel netwerk binnen zijn bereik.

Vooraan in het lijstje van "geconnecteerde" landen, staat Korea, dat die plaats al jaren bezet; het heeft snelle, betaalbare breedband en mobiele diensten van de nieuwste generaties. Nederland staat op de 8e plaats, en België komt niet in de top 15 voor.

Opmerkelijk is wel het feit dat deze lijst niet noodzakelijkerwijze gecorreleerd is met hoe snel een economie groeit. China bijvoorbeeld, dat een heel belangrijke markt is voor Apple en andere tech fabrikanten, staat op nummer 82 in deze lijst, en is in de laatste vijf jaar slechts vijf plaatsen gestegen. India staat op 131, en is zes plaatsen gedaald.

Nog een ander feit dat je uit het rapport mag afleiden, is dat er nog altijd 350 miljoen mensen zijn wereldwijd die geen enkele toeogang hebben tot het internet, mobiel of anders. Die mensen zitten in de armste landen ter wereld: Malawi, Madagascar, Ethiopië, Eritrea en Tsjaad. En dat is waar bijvoorbeeld Google met zijn Project Loon, en Facebook met zijn eigen programma dat het nu "Free Basics" genoemd heeft (voorheen Internet.org), proberen het verschil te maken.

Over het algemeen zijn de kosten voor mobiele verbinden ook gedaald, zo lees je nog, maar voor deze armere landen blijven die voor de meeste mensen nog te hoog.

Een interessant rapport, dat je kan nalezen bij TechCrunch en PC World.
http://techcrunch.com/2015/11/30/itu-3-2b-people-now-online-globally-mobile-broadband-overtakes-home-internet-use/#.hzp6ul:ezRr
http://www.pcworld.com/article/3010216/the-worlds-mobile-bills-are-getting-easier-to-pay.htmlADOBE BRENGT ZIJN EERSTE VIDEO EDITOR UIT VOOR ANDROID
Het blijkt dat Adobe plots wakker geworden is, en zich gerealiseerd heeft dat er ook nog iets bestaat als Android, een besturingssysteem voor tablets en smartphones dat iOS in populariteit aan het inhalen is. Het brengt stilaan zijn sterproducten uit voor dit besturingssysteem.

Zo kondigde het deze week aan dat Premiere Clip uitbrengt voor Android, een video editor. Volgens The Verge, die de tool al uittestte, is de editor heel simpel om te gebruiken, maar verbazend krachtig. Je kan clips samenvoegen, het uitzicht ervan wijzigen, en er muziek aan toevoegen. En het kan dat zelfs automatisch voor jou doen, als je het niet zelf kan/wil doen.

De app werkt ook heel goed samen met andere software van Adobe voor de desktop. Projecten die je in Clip gemaakt hebt, kunnen gesynchroniseerd worden met Premiere op je desktop, waar je je werk dat je op je mobiele toestel begonnen was, kan verder zetten waar je gestopt was.

Clip is gratis, maar voor Premiere op je desktop moet je een abonnement nemen. Het is nu afwachten tot de andere apps die voor iOS bestaan, ook hun Android versie krijgen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.premiereclip&hl=en
http://www.theverge.com/2015/11/30/9818802/premiere-clip-android-launched-announced-adobe-video-editingBINNENKORT MEERDERE ACCOUNTS OP INSTAGRAM?
Toen wij deze titel voor het eerst zagen, krabden wij eerst verbaasd in het haar. Meerdere accounts - waar is dat goed voor? Voor een tablet zou je het kunnen begrijpen, want pa en ma en zoon en dochterlief gebruiken de tablet die op de salontafel ligt, en dan is het interessant wanneer zij allemaal kunnen inloggen onder hun eigen account. Maar op de smartphone, het meest persoonlijke van alle persoonlijke toestellen?

Het blijkt echter dat het toch niet zo gek is, meerdere accounts voor Instagram. En dan hebben we het niet over mensen die een account hebben voor zichzelf, en eentje waarin ze in naam van de hond of de kat dingen posten. Neen, vooral voor de grote schare mensen die meerdere accounts beheren om den brode, dus de social media managers, zullen heel blij zijn met deze nieuwe tool (als hij er komt uiteraard!)

Tot nu toe moesten zij, om van account te wisselen, gewoon volledig uit Instagram uitloggen en dan je andere inloggegevens invullen. De mogelijkheid om meerdere accounts te hebben maakt het dus veel simpeler. Volgens The Verge is de functie enkel in test opgedoken bij wie versie 7.12.0 heeft, en die was enkel beschikbaar voor wie zich aangemeld had als Android bèta-tester. Is dat voor jou het geval, dan kan je de functie vinden wanneer je helemaal naar beneden bladert bij je instellingen in Instagram.
http://www.theverge.com/2015/11/27/9807596/instagram-multiple-accounts-betaFACEBOOK: FILANTROOP OF SLUWE MANIPULATOR?
Mark Zuckerberg en zijn echtgenote, Priscilla Chan, hebben via Facebook (waar elders!) laten weten dat zij de trotse ouders geworden zijn van hun eerste dochtertje, dat de naam Max meekrijgt. Een toch wel bijzondere naam, want alvast in onze contreien doet de naam eerder aan een man denken dan aan een vrouw.

Mogelijk hebben zij opzettelijk gekozen voor deze dubbelzinnigheid, want in een open brief aan hun dochtertje beloven zij dat zij 99% van de aandelen van Facebook met de jaren zullen schenken aan het goede doel: het bestrijden van de ongelijkheid tussen man en vrouw. (1)

In een gevatte, maar vlijmscherpe repliek, zogenaamd van het dochtertje aan haar ouders, deelt The Register heel wat steken uit aan de kersverse ouders. Het feit dat niemand meer eigenaar is van wat hij maakt, en we terug in een feodaal tijdperk beland zijn, is slechts één van de verwijten (2).

Een tweede bericht vandaag waarin Facebook de hoofdrol speelt, is de toch wel verrassende aankondiging dat alle publieke content op het Facebook netwerk niet meer toegankelijk is voor Belgische gebruikers, wanneer die niet ingelogd zijn. Dat is de reactie van Facebook op de veroordeling die het enkele weken geleden opliep, omdat het bleek dat het cookies plaatste op de computers van gebruikers die Facebook pagina's bezochten, zelfs wanneer die geen Facebook account hadden of niet ingelogd waren op die account. De rechter vond dit een inbreuk op de privacy, omdat Facebook zo de gebruikers kon blijven volgen.

De bedoeling van de rechter was natuurlijk dat Facebook zou stoppen met het plaatsen van deze cookies (de zogenaamde datr-cookie), maar dat was buiten de waard gerekend. Facebook heeft vlakaf aangekondigd dat het voortaan enkel nog toegang zal geven tot de publieke pagina's aan gebruikers die ingelogd zijn, en waarbij het dus die cookies mag plaatsen, volgens de gebruiksvoorwaarden van de site.

Dit heeft grote gevolgen voor de vele merken die nu een pagina uitgebouw hebben op Facebook. En ook voor tv- en radioprogramma's zoals Hautekiet, die via hun Facebook pagina communiceren met de luisteraar / kijker. Want voortaan moét iedereen wel een Facebook account hebben, om te mogen reageren...

De staatssecretaris voor Privacy, Bart Tommelein, is alvast ongelukkig met deze reactie van Facebook - hij vindt dat het sociale netwerk een spelletje speelt. Maar wij koppelen er een grotere les aan vast: dat je Facebook niet kan betrouwen, en dat je gek bent om je communicatie te bouwen op  een website die met één ruk het tapijt onder je voeten vandaan kan trekken...
http://www.facebook.com/notes/mark-zuckerberg/a-letter-to-our-daughter/10153375081581634
http://www.theregister.co.uk/2015/12/02/max_zuckerberg_reply_letter/
http://www.gva.be/cnt/dmf20151202_02000880/staatssecretaris-tommelein-iedereen-moet-zich-aan-privacyregels-houdenADOBE LIJKT FLASH DAN TOCH TE BEGRAVEN
Flash heeft jarenlang op het internet voor gemengde gevoelens gezorgd. Het is heel leuk om in Flash, een door Adobe bedachte technologie, animaties te maken die een website opfleuren. En de vele spelletjes die in Flash gemaakt zijn, worden door miljoenen internauten gespeeld - je moet niets installeren, gewoon vanuit je browser begin je aan een game.

Maar tegelijk zorgde Flash ook voor veel tandengeknars. Vooral in het tijdperk toen het 'bon ton' was om Flash ook te gebruiken voor de navigatie van een website, en zelfs hele content in Flash te vertonen. Want Flash is niet gebruiksvriendelijk - je kan bijvoorbeeld de in Flash gemaakte content niet afdrukken. Flash is in de meeste browsers ook energieverslindend. Enkele tabblaadjes in je browser met daarin een Flash animatie, en je computer begon te kreunen en te steunen.

Het zat niemand echt lekker, maar Flash was populair en bleef dus gebruikt worden. Tot de smartphones eraan kwamen, en het probleem van het energieverbruik echt nijpend werd - en Steve Jobs in zijn eentje besliste om geen Flash op zijn iPhones toe te laten. Een beslissing die velen (ook wij, wij geven het toe) op dat moment erg hautain vonden, maar de man had wel degelijk gelijk.

Zijn verzet heeft vruchten afgeworpen. Het alternatief voor die bewegende content, HTML5, is ondertussen goed ingeburgerd in de browser. YouTube bijvoorbeeld maakt voor zijn filmpjes geen gebruik meer van Flash. Heb je een Flash-blocker, dan zal je helaas nog altijd bemerken dat verschillende websites gewoon gebroken zijn wanneer je Flash niet toelaat. En dat is spijtig.

Het tijdperk van Flash lijkt dus voorbij. Tot groot verdriet van Adobe, de maker van Flash. Maar dat lijkt zich nu neergelegd te hebben bij het verdwijnen van Flash. Dat mag je tenminste afleiden uit het feit dat het zijn Creative Cloud software "Flash Professional" omgedoopt heeft tot "Animate". De software zelf stapt ook stilaan van Flash af, want steeds vaker gebruiken professionals hem om animamties te maken in HTML5.d

Adobe zou tegelijkertijd ook werken aan een nieuwe HTML5 videoplayer voor de desktop. Over deze evolutie lees je meer bij o.a. ZDNet en Ars Technica.
http://www.zdnet.com/article/adobe-renames-flash-professional-to-animate-pivots-to-html5/
http://arstechnica.com/information-technology/2015/12/adobe-to-kill-off-flash-in-januarys-creative-cloud-update/SAMSUNG LANCEERT EEN VOOR GEAR VR GEOPTIMALISEERDE BROWSER
Het lijkt erop dat VR echt wel gaat doordringen. Verschillende bedrijven, met Samsung voorop, werken aan een heel ecosysteem rond Virtual Reality. Want wil deze technologie slagen, dan heb je verschillende factoren nodig. Je moet de hardware hebben om VR te tonen, je moet de software hebben om ermee te interageren, en je hebt natuurlijk content nodig.

Een van de sluitstukken voor dit ecosysteem werd deze week door Samsung voorgesteld: een browser die voor Gear VR, de headset van Samsung, geoptimaliseerd werd. De browser heet Samsung Internet for Gear VR. Hierbij is het de bedoeling dat je op een meer intuïtieve manier op het web kan surfen met je Gear VR, en van de content genieten kan zonder speciale content op je smartphone te moeten downloaden.

Met de browser kan je het aanbod of online content (360 graden video die je onderdompelt in de omgeving) gewoon bekijken. De browser ondersteunt zowel 360-graden video als 3D video streaming, maar ook HTML5 video. En als je je afvraagt hoe het zit met de interactie met websites, waar je bijvoorbeeld tekst moet invoeren, ook daaraan werd gedacht: de browser ondersteunt spraakherkenning, en er is een on-screen klavier. Er is zelfs Gaze Mode, een modus waarbij je menu's kan selecteren door naar ze te staren - je moet niets aanklikken.

Een uitgebreide bespreking van wat de browser allemaal kan, vind je bij Samsung zelf. Wij worden stilaan erg nieuwsgierig naar het VR aanbod. Toch eens een testje aanvragen... De tool zou vanaf vandaag in de Oculus Store moeten liggen. De Oculus werkt met Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Galaxi Note4 en Galaxy Note5.
http://news.samsung.com/global/samsung-launches-optimized-web-browser-for-gear-vrGOOGLE: SONGZA, CLOUD EN YOUTUBE
Drie berichtjes vandaag over Google. Gaat er eigenlijk wel een dag voorbij zonder dat we het over Google hebben? Om te beginnen een bericht dat wellicht eerder voor ontwikkelaars bedoeld is. Google heeft namelijk een bèta uitgebracht van zijn Cloud Vision API. Daarmee kunnen ontwikkelaars gebruik maken van geavanceerde tools om beelden te kunnen herkennen en de inhoud ervan te begrijpen. De tools kunnen bijvoorbeeld begrijpen wat het belangrijkste is in een foto, hoe een persoon die op een foto staat zich voelt, en of de inhoud van een afbeelding niet ongepast is (bijvoorbeeld naakt of kinderporno).Bij PC World lees je er meer over. (1)

Het tweede bericht betreft Songza, een muziekdienst die Google in 2014 overgekocht heeft. Sindsdien heeft Google een voor een de functies van Songza in zijn eigen Play Music verwerkt, om nu aan te kondigen dat de Songza website en de aparte app in januari 2016 volledig zullen verdwijnen. Een uitgebreide achtergrond over deze zet bij Venturebeat (2)

Het derde bericht betreft dan weer een andere multimedia-poot van Google: YouTube. Google is namelijk druk aan het onderhandelen met allerlei aanbieders van content om ook tv-reeksen en films te kunnen streamen via zijn nieuwe betalende YouTube dienst, Red. Het wil daarmee de concurrentie aangaan met Netflix, Amazon, Hulu en dergelijke. Welke reeksen je voor dat abonnement van $9,99 zou krijgen is niet geweten. En het blijft natuurlijk de vraag of Google wereldwijd de uitzendrechten krijgt.... Meer bij Wall street Journal (3)
http://www.pcworld.com/article/3011757/developers-get-new-tools-from-google-to-analyze-images.html
http://venturebeat.com/2015/12/02/google-will-shut-down-songza-on-january-31-2016/
http://www.wsj.com/article_email/youtube-seeks-streaming-right-to-tv-shows-movies-1449104356-lMyQjAxMTA1MjAyMzMwMjMyWjFACEBOOK: CHATTEN MET EEN WINKEL VIA MESSENGER
Dat Facebook graag bedrijven wil aantrekken voor zijn sociale netwerk, zal je overduidelijk zijn. Alleen is het niet echt duidelijk wat bedrijven daar te zoeken hebben, buiten wat klantenwerving en reclame. Hun goederen verkopen moeten zij nog altijd elders doen, toch?

Facebook heeft nu een dienst uitgebracht waarmee het de pagina's van bedrijven aantrekkelijker wil maken: voortaan zal je met een bedrijf kunnen chatten van op de pagina van dat bedrijf op Facebook. Hiervoor wordt dan Messenger ingeschakeld, de boodschappendienst die Facebook een hele tijd terug al ingelijfd had.

Daarmee heeft Facebook uiteraard het warme water niet uitgevonden. Heel wat bedrijven bieden op hun eigen website de mogelijkheid om met een vertegenwoordiger van bijvoorbeeld de klantendienst te chatten. Het enige verschil is dat je nu je boodschap vanuit je Facebook inbox kan zenden, en dat die in je Messenger of desktop chat interface zal verschijnen.

Nog een taak erbij voor de communication managers! Waarlijk, het gaat nog een knelpuntberoep worden...
http://thenextweb.com/facebook/2015/12/02/facebook-now-lets-you-chat-with-businesses-via-messenger-on-their-website/CHROME BROWSER VOOR ANDROID: NU MET 70% BESPARING!
De nieuwe versie van de Chrome browser voor Android heeft een verbeterde versie van de Data Saver tool aan boord. En daarmee zou je heel veel kunnen besparen op je mobiele abonnement.

Wanneer je deze functie namelijk activeert via het Instellingen menu, dan zal de browser, wanneer hij bemerkt dat je een trage verbinding hebt, de afbeeldingen overslaan wanneer je een pagina in de browser bezoekt. Je ziet alleen de teksten waardoor de pagina snel laadt en je minder megabytes verbruikt. De afbeeldingen worden vervangen door plaatshouders. Wanneer de pagina volledig geladen is, dan kan je op zo'n plaatshouder tikken, om deze bepaalde afbeelding te downloaden.

De tool zal eerst uitgerold worden in India en Indonesië. Als je het ons vraagt zouden wij ook graag deze tool hebben,  niet alleen voor wanneer we een trage verbinding hebben, maar voor altijd, zodat we niet bestookt worden met foto's en afbeeldingen die niets ter zake doen...

Meer over de tool bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2015/12/01/chrome-for-android-skips-images-on-sites-for-up-to-70-data-savings/
http://chrome.blogspot.co.uk/2015/11/a-new-way-to-save-data-with-chrome-on.html


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LI-FI: 100 KEER SNELLER DAN WI-FI
Altijd maar sneller - dat is wat de mens wil. En de wetenschappers bedienen ons daarbij op onze wenken. Zij bedachten Li-Fi, een supersnel alternatief voor Wi-Fi. Het was lange tijd enkel theorie maar een start-up uit Esland heeft de technologie nu ook concreet uitgewerkt.

Het gaat om het bedrijf Velmenni, zo lees je bij Yahoo en dit bedrijf had onlangs een competitie voor jonge starters gewonnen in Helsinki. Velmenni heft dus de theorie in de praktijk omgezet, met experimenten in kantoren en industriële omgevingen in Talinn.

Li-Fi zou data kunnen overzetten aan een snelheid van 1 GBps - dus maar liefst 1 GB per seconde, wat 100 keer sneller is dan de huidige Wi-Fi technologie. Aan deze snelheid zou je een HD filmpje in enkele luttele seconden kunnen downloaden! In het labo werden zelfs snelheden gehaald van maar liefst 224 GB per seconde!

Volgens Yahoo zou de LI-Fi technologie veel voordelen hebben, zoals een betere beveiliging, maar zou Li-Fi de huidige Wi-Fi verbinden niet volledig kunnen vervangen.

Lees meer over Li-Fi bij Wikipedia en Yahoo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Li-Fi
https://www.yahoo.com/tech/lifi-internet-first-real-world-120513749.htmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zoek nooit het geluk, want je zoekt je een ongeluk.
-August Willemsen-

 
De nieuwe oogst


   
STARTUPS: DUDR
Een app voor mensen die wel erg zwaar uitgaan... Bij de app spreek je af om samen foto's te maken zodat je je de volgende dag kan herinneren wat er gebeurd is. De foto's van alle vrienden waarmee je afsprak, verschijnen in je fotoalbum om 7u de volgende dag, maar verdwijnen ook meteen nadien. Om met een kater te bekijken, en dan terug onder de dekens te kruipen!
https://itunes.apple.com/de/app/dudr-event-camera-disposable/id953492230?mt=8
http://www.dudr.info/


TIII.ME: HOEVEEL TIJD HEB JE BESTELD/VERSPILD AAN TV-PROGRAMMA'S?
We doen met zijn allen tegenwoordig aan binge-watching van tv-programma's - reeksen, feuilletons opnemen en dan in één namiddag of avond bekijken. Anderen bekijken de afleveringen netjes wanneer ze verschijnen op tv. Maar heb je er eigenlijk al bij stil gestaan hoeveel tijd je zo aan tv-kijken besteedt?
Deze website vertelt het jou. Geef de naam in van een feuilleton, vervolgens het aantal seizoenen dat je gevolgd hebt, en je komt te weten hoeveel uren van jouw leven daaraan opgegaan zijn. En, wie weet, beslis je dan om toch eens iets anders te doen, creatief te gaan werken, in plaats van te communiceren?
[Taal: ENG]
http://tiii.me/


53 BOEKEN DIE JE IN ÉÉN ADEM UITLEEST

Op zoek naar goede suggesties voor je volgende boek? Bekijk dan dit lijstje eens. Het zijn wellicht auteurs die je echt niet kent, maar hopelijk kan je ze wel waarderen. Bij elke auteur op de lijst staat een korte samenvatting en appreciatie van zijn boek.
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/lincolnthompson/53-books-you-wont-be-able-to-put-down#.hs3KpyVvL


HUNDRED ZEROS
We blijven nog even bij boeken. Via deze website vind je boeken die je gratis kan lezen als e-book, tenminste wanneer je gebruik maakt van de gratis Kindle Reading App. Er bestaan versies van deze website voor het VK, Duitsland, India, Italië, Frankrijk, Spanje en Canada. Geen Nederlandstalige versie, helaas.
[Taal: ENG]
http://hundredzeros.com/


TYPINGSTUDY: LEER TYPEN

Als je het ons vraagt, dan zou elke leerling op school moeten leren om met 10 vingers te leren typen - toch zolang het klavier het belangrijkste input-device is op computers. Je werkt zoveel productiever wanneer je je teksten vlot kan typen, en niet moeizaam letter na letter moet zoeken.
Maar je bent nooit te oud om te leren: deze website biedt cursussen aan om te leren je 10 vingers in te zetten bij je typwerk.
[Taal:ENG / NL]
http://www.typingstudy.com/nl-belgian_dutch-1/lesson/1


53 BOEKEN DIE JE NIET KAN NEERLEGGEN
Sommigen beweren dat een boek dat je in één adem uitleest, geen goed boek is. Omdat je tijd nodig hebt om de dingen die je leest te overdenken. Maar anderen willen dan weer boeken die hen in één ruk meesleuren in het verhaal. Voor die laatste categorie heeft Buzzfeed een lijst samengesteld van boeken die hen zullen meevoeren. De namen van sommige auteurs zal je kennen, anderen zullen een relevatie zijn. Om te noteren, wanneer je de volgende keer naar de bib trekt of gaat shoppen bij online boekenwinkels!
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/lincolnthompson/53-books-you-wont-be-able-to-put-down#.kxqMVBxJY


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAST MOVING TARGETS

Een Engelse titel, Nederlandse content. Heel interessante artikels die heel veel achtergrond informatie brengen, over uiteenlopende onderwerpen zoals crowdsourcing, internet of things, quantified self, geofencing, 3D printing en meer. Om te bookmarken, en regelmatig met een bezoekje te vereren!
[Taal: NL]
http://fastmovingtargets.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZANZU
Dit is een site van de Vlaamse overheid, die de bevolking wil inlichten over Seksueel overdraagbare ziekten. Het bijzondere hierbij is dat de site zich ook richt tot anderstalige inwoners van Vlaanderen, en dus in verschillende talen bekeken kan worden. Van het simpelste, zoals hoe het lichaam gebouwd is, tot waar je hulp kan krijgen over bepaalde onderwerpen. Een goed uitgekiende site die ook nieuwe inwoners, de vele vluchtelingen in ons land, bereiken wil.
[Taal: NL]
http://www.zanzu.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE WARMSTE WEEK
Binnenkort is het weer zover: in de aanloop naar de eindejaarsfeesten gaat Music For Life van start. Alle burgers kunnen dan zelf initiatieven ontplooien om geld op te halen voor de geode doelen. Maak zelf een actie, of laat je goede hart zien door geld te geven bij de actie van een ander. Doen!
[Taal: NL]
http://dewarmsteweek.stubru.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: YALE PROGRAMMER - 170.000 FOTO'S VAN DE DEPRESSIE

Een website die je moet bezoeken, om tweeërlei redenen. Enerzijds omwille van de Photogrammar, een door de universiteit van Yale gebouwde tool om foto's te zien op een landkaart. En anderzijds omdat in dit geval de Photogrammar een collectie bevat van 170.000 indrukwekkende foto's in zwart/wit, uit de grote depressie. De foto's tonen aan hoe moeilijk het was.
Om absoluut te bekijken!
[Taal: ENG]
http://photogrammar.yale.edu
http://photogrammar.yale.edu/map/
http://gizmodo.com/yale-just-released-170-000-incredible-photos-of-depress-1734717547


VRIJDAG MULTIMEDIA: 10 YOUTUBE KANALEN OM TE LEREN FOTOGRAFEREN
Een goede fotograaf vereist een goed toestel, een goed oog, maar ook wat techniek. In dit artikel bij Inspirationfeed worden 10 YouTube kanalen vermeld die vol zitten met how-to's en tips om te fotograferen. Bij elk kanaal, vermeld in het artikel, krijg je een woordje uitleg.
[Taal:ENG]
http://inspirationfeed.com/photography/10-youtube-channels-for-photography-beginners/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PRACHTIGE FOTO'S VAN SHUTTERSTOCK BIJ ELK NIEUW TABJE
Een toch wel aparte extensie voor de Chrome browser. Want wanneer je deze extensie installeert, zal je een prachtige foto uit de Shutterstock collectie te zien krijgen, telkens je een nieuw tabblad opent.
De canvast bevat tevens het uur en de dag, en het weer. Meer uitleg bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2015/12/03/shutterstocks-chrome-extension-shows-you-a-beautiful-image-every-time-you-open-a-new-tab/
https://chrome.google.com/webstore/detail/shutterstock-tab/gbokopddehdkcohjedbdoeclgnmcickcBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Is AirDnD, een Airbnb concept voor restaurants, het nieuwe spraakmakende concept?
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/is-airdnd-een-airbnb-concept-voor-restaurants-het-nieuwe-spraakmakende-concept
- Samsung lanceert de nieuwe Galaxy A (2016) modellen
http://www.belgiancowboys.be/mobile/samsung-lanceert-de-nieuwe-galaxy-a-2016-modellenhttp://www.belgiancowboys.be/mobile/samsung-lanceert-de-nieuwe-galaxy-a-2016-modellen


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Kinderen vaker vernoemd naar instagramfilters
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4200684/2015/12/03/Kinderen-vaker-vernoemd-naar-instagramfilters.dhtml
- De leukste tweets over 'Hajo van de NS'
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4200096/2015/12/02/De-leukste-tweets-over-Hajo-van-de-NS.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Test: Bose SoundTouch 10
Bose breidde deze zomer zijn SoundTouch-multiroomgamma uit met de SoundTouch 10. Wij legden ons oor te luister!
http://www.elektrozine.be/ez/article/9638/Test-Bose-SoundTouch-10.html
- 4 warmhoudtips voor je notebook van Toshiba
http://www.elektrozine.be/ez/article/9607/4-warmhoudtips-voor-je-notebook-van-Toshiba.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Twee Belgische video's inspireren COP21 delegaties
https://www.digimedia.be/News/nl/18943/twee-belgische-video-s-inspireren-cop21-delegaties.html
- Waarom vertragen de kerstslingers jouw Wi-Fi?
https://www.digimedia.be/News/nl/18923/waarom-vertragen-de-kerstslingers-jouw-wifi.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Chimera: Randsomware as a Service
http://computertaal.info/2015/12/04/chimera-randsomware-as-a-service/
- Microsoft maakt upgraden naar Windows 10 nog gemakkelijker
http://computertaal.info/2015/12/03/microsoft-maakt-upgraden-naar-windows-10-nog-gemakkelijker/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Medici meten Nederlander een exoskelet aan voor ondersteuning bij lopen
http://tweakers.net/nieuws/106664/medici-meten-nederlander-een-exoskelet-aan-voor-ondersteuning-bij-lopen.html
- BBC experimenteert met gepersonaliseerde videodienst
http://tweakers.net/nieuws/106660/bbc-experimenteert-met-gepersonaliseerde-videodienst.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Belg bouwt veiligste drone ter wereld
http://datanews.knack.be/ict/belg-bouwt-veiligste-drone-ter-wereld/article-normal-631495.html
- Android-gebruikers kunnen VR-foto's maken met Cardboard Camera-app
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/android-gebruikers-kunnen-vr-foto-s-maken-met-cardboard-camera-app/article-normal-631515.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- De omzet van dit internetbedrijf groeide met 45.080 procent
Het gaat om Catawiki, de winnaar van onze eerste Netties-verkiezing!
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/het-snelst-groeiende-bedrijf-van-europa-catawiki
- Benieuwd naar de hoeveelheid radiosignalen in je buurt? Deze app maakt ze zichtbaar
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/benieuwd-naar-de-hoeveelheid-radiosignalen-in-je-buurt-deze-app-maakt-ze-zichtbaar
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET WINDOWS: ZOEKEN IN HET SYSTEEM

Ben jij ondertussen ook al overgeschakeld op Windows 10? Wij deden het, probleemloos, en zijn erg gelukkig met het nieuwe OS. Het werkt soepel, zonder problemen. Onze verschillende machines zijn nog geen enkele keer onderuit gegaan, en het werken met de dubbele startmenu loopt vlot.
Hier volgen enkele tips om nog meer plezier te hebben van je Windows 10, gevonden bij MakeUseOf.
Een van de dingen waarin Windows 10 erg goed is, is het zoeken. Dat kan je oproepen via het vergrootglas onderaan links in je werkbalk, of via de knop Start, en dan Zoeken.
Of je nu zoekt naar een programma, een tool, een bestand, een instelling, je vindt het meteen.
http://www.makeuseof.com/tag/10-essential-windows-tools-access/


BETER WERKEN MET WINDOWS 10: HET CONTROLEPANEEL
Het controlepaneel is het centrale punt voor de configuratie vvan je systeem. Je kan het op verschillende manieren oproepen. Gebruik bijvoorbeeld Win+X en selecteer dan Controlepaneel. De tweede manier is Win+R om de "run" op te roepen, en tik dan het woord control in, om vervolgens op Enter te drukken.

BETER WERKEN MET WINDOWS: INSTELLINGEN
Sinds Windows 8 kan je de systeeminstellingen niet enkel meer oproepen via het Controlepaneel. Nu is er ook Instellingen, waar je randapparatuur kan bekijken, je behangpapier kan aanpassen, je taalinstellingen wijzigen, enz.
Je kan Instellingen openen met de toetscombinatie Windows + I. Maar je kan ook Win + R gebruiken, en dan een beetje de geek uithangen door commando's in te tikken waarvan je op onderstaand adres een lijst vindt.
http://winaero.com/blog/how-to-open-various-settings-pages-directly-in-windows-10/

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


BIRDFONT: MAAK JE EIGEN LETTERTYPE


Met deze gratis tool kan je je eigen lettertype ontwerpen. Zo kan je je brieven een eigen cachet geven. Je kan ze opslaan als TTF, EOT of SFG lettertypes.
http://birdfont.org/


TUNNGLE: GAMES SPELEN VIA VPN
Deze software / webdienst geeft je toegang tot ontelbare games die je via een Virtual Private Network of VPN kan spelen. De basisversie, met advertenties, is gratis. Voor premium accounts die je bevrijden van de advertenties betaal je 2,99 voor 6 maanden of €19,90 vor je hele leven (of, uiteraard, zolang de dienst bestaat!)
http://www.tunngle.net/en/


FILEZILLA SERVER: JE EIGEN SERVER DRAAIEN
2,1 MB - freeware
Ben je fan van de FTP-client FileZilla? Dan zal je, wanneer je een eigen server wil draaien, meteen weg zijn met deze FTP-server. Even eenvoudig en helder te bedienen, stelt deze tool je in staat om aan anderen van  jouw eigen server bestanden aan te bieden voor anderen.
https://filezilla-project.org/


FLASHFXP: FTP VOOR MEERDERE SERVERS
Windows - 5,5 B - 30 dollar (met gratis testversie gedurende 30 dagen)
Dit is een zeer intuïtieve software om via FPT bestanden te up/downloaden. De interface is heel overzichtelijk en ondersteunt drag&drop. Er bestaan uiteraard meer FTP-progjes en de meeste daarvan zijn gratis. Wat FlashFXP als extra te bieden heeft, is het feit dat je gelijktijdig toegang kan hebben tot verschillende servers.
http://www.flashfxp.com/


TEAMVIEWER - OOK VOOR LINUX!
Windows / LInux /
Deze software is gratis voor privégebruik, en bestaan zowel voor Windows als Linux, en mobiele versies. De tool maakt het mogelijk om op een andere pc in te loggen en zo de computer te bedienen, wat ideaal is voor wie vanop afstand problemen moet oplossen bij een ander.
https://www.teamviewer.com/nl/index.aspx


TREESIZE FREE: BEHEER DE RUIMTE OP JE HARDE SCHIJF

freeware - 5,8 MB - Windows All
Een krachtig en handige tool om de ruimte op je harde schijf te beheren. Het wordt namelijk mooi voorgesteld welke mappen het meeste plaats innemen, zodat je gemakkelijk megabytes ruimte kan winnen.
http://fileforum.betanews.com/detail/TreeSize-Free/1017306750/1


USB Fix: terug veilig
Windows - freeware - 2,9 MB
Iedereen heeft tegenwoordig wel een antivirus-programma, maar de meeste daarvan zijn niet zo goed in het beschermen tegen malware die op de USB stick zit die je op je computer aansluit. Deze software belooft dat wél te doen: stop je hem in de USB-poort, dan wordt de stick eerst afgescand op schadelijke software.
http://www.en.usbfix.net/


VRIJDAG APPDAG: TIMEHOP - EEN MOMENTOPNAME VAN DE SOCIAL MEDIA (ANDROID)
De informatie op sociale media is erg vluchtig. Maar deze app wil daaraan verhelpen door momentopnames uit de tijdlijnen te tonen. Concreet koppel je je social media accounts aan deze app, en ook je camerarol. Daarna zal de app tonen wat er op deze dag x jaren geleden gebeurd is op die sociale media.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.timehop&hl=en_GB


VRIJDAG APPDAG: EVERNOTE SCANNABLE (IOS)


Dit is een tool die vooral handig is voor mensen die met Evernote werken, de tool waarmee je notities kan maken en op allerlei mogelijke toestellen kan synchroniseren. Met Evernote Scannable kan je concreet een foto maken van een document dat je tegen een achtergrond houdt met voldoende contrast, en de app zal het document scannen. Het JPEG dat het resultaat hiervan is, kan je naar Evernote zenden, delen, of andere scans toevoegen die dan naar een PDF gecompileerd worden.
https://itunes.apple.com/us/app/evernote-scannable/id883338188?mt=8
http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/70-best-free-iphone-apps-2013-663484
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....
 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een dame is een vrouw die ervoor zorgt
dat een man zich gedraagt als een heer.
-Russell Lynes-