Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/11/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 929 van14/11/2015Gegroet lezer,

Wij hadden je beloofd dat we jou op de hoogte zouden van de 3D-printer op onze redactie. Wel, het gaat super goed met het ding. Van 's ochtens vroeg tot 's avonds laat is hij aan het printen - medewerker Paul loopt namelijk al jarenlang rond met een ingenieus plan voor een geheimzinnig toestel (en neen, hij wil me niet vertellen wat het is!), dat hij nu eindelijk kan bouwen dankzij de 3D printer. Zodra het apparaat klaar is (en ik weet wat het gaat doen!) hoor je er meer over. De aankoop van de printer (de Vertex van Velleman) was dus echt wel een schot in de roos.

Wat valt er nog te vertellen, buiten dat het de hele dag gonst op de redactie, door de tevreden hummende printer? Deze week vragen wij je alvast aandacht voor ons artikel over de Podcast Addict app voor je Android toestel. Een ware ontdekking voor ons: super gebruiksvriendelijk, super handig, en super onmisbaar geworden op enkele dagen tijd.

Ongetwijfeld zal je nog meer handige tips vinden in dit nummer. Snel lezen dan maar, en als je wil experimenteren, doe het dan gerust :)

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. Dit voorwoord was geschreven voor de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs. Voor wat daar gebeurde... schieten woorden gewoon tekort.
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WIL GOOGLE ZIJN EIGEN SMARTPHONE CHIPS ONTWERPEN?
Hét grote succes van Apple met zijn smartphones, is dat het zowel de hardware als de software in handen heeft. Dat, en natuurlijk ook het feit dat je beperkte keuze hebt: je koopt gewoon de nieuwste iPhone zodra die uitkomt, en je weet dat je gerust bent tot de volgende versie. BIj de Androids daarentegen koop je vandaag het vlaggenschip van HTC, en komt er morgen een Nexus uit met betere specificaties. En overmorgen een Huawei, die de helft kost, maar even goed is. Wie dus een Android koopt, zit altijd met de eeuwige vraag: heb ik wel goed gekocht. Wie een iPhone koopt, wordt van die twijfel bespaard.

Het gebrek aan controle over de hardware uit zich op nog andere punten. Zo houden fabrikanten van de toestellen vaak updates van het Android OS tegen, om verschillende redenen. Zij hebben bijvoorbeeld een eigen sausje, een user interface over het "pure" Android gegoten, en dat werkt niet samen met de update. Het gevolg is wel dat de verschillende updates die Google uitbrengt voor zijn Android besturingssysteem, de gebruiker niet bereiken - terwijl die vaak erg belangrijke beveiligingslekken dichten. En als bijkomend gevolg dat de gebruiker met een onveilig systeem zit.

Dit in tegenstelling tot de iPhones van Apple: zelfs oudere toestellen krijgen telkens de updates mee, en blijven up-to-date qua beveiliging. De toestellen die qua hardware niet geschikt zijn om alle nieuwe toeters en bellen te draaien, krijgen gewoon een update met bepaalde functies uitgeschakeld. Dat kan perfect, omdat Apple zowel hardware als software controleert.

Google is zich bewust van dit probleem, wat vaak aangegrepen wordt om Android toestellen als onveilig af te schilderen. Het heeft nu, zo weet Ars Technica, contact opgenomen met verschillende chip fabrikanten, waarin het hen een lange lijst met SoC (system on a chip) vereisten voorlegt. oogle wil namelijk samen met deze fabrikanten de belangrijkste processoren ontwikkelen voor Android toestellen.

Want Google wil dat die chips kunnen werken met Virtual reality en Augmented reality. Niet alleen de weergave ervan, maar ook de camera's in de toestellen moeten de omgeving kunnen scannen en afbeeldlingen sturen naar cloud-gebaseerde systemen die alles analyseren en de juiste context van die beelden terugzenden.

Meer hierover lees je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/gadgets/2015/11/google-apprently-wants-to-design-its-own-smartphone-chips/DRONES KRIJGEN HUN EIGEN "WAZE", EN SAMENWERKING MET HASSELBLAD
Schrijf nooit de ouwertjes af! In het tijdperk van moderne beeldtechnologie, waar we met zijn allen foto's maken met onze smartphone en iPad, zou je kunnen denken dat de "ouwertjes", de fabrikanten van stand-alone camera's, niet meer van belang zijn.

Toch is dat niet zo. De Zeiss-lensen bijvoorbeeld worden nog altijd gebruikt in high-end camera's van duurdere telefoons. En het aloude merk Hasselblad, dat al sinds 1941 bestaat, mag nu op de belangstelling rekenen van een Chinees bedrijf dat UAV of drones maakt, DJI. Het bedrijf heeft een minderheidsaandeel genomen in Hasselblad. Heel opmerkelijk, want Hasselblad heeft geen investeringen van buitenstaanders geaccepteerd sinds zijn stichting in 1941. Het bedrijf is in elk geval een icoon in fotografie: het is met een Hasselblad camera dat de eerste beelden gemaakt zijn van de maan, en de Hasselblad camera's zijnook in tal van andere NASA ruimte-expedities gebruikt. (1)

Hivemapper: waze voor drones
Een tweede bericht rond drones is afkomstig van Wall Street Journal. Daarin lees je over een nieuwe mobiele app, die de makers bestempelen als de Waze voor drone-piloten. Met Hivemapper zouden zij namelijk kunnen zien wie een drone bestuurt, waar die drone zich bevindt, en meer. Het gaat om crowdsourced data en het verzamelen ervan.

Als piloot van een drone weet je best wat meer over de omgeving waarheen je je onbemande vliegtuigje stuurt. En net zoals de meeste mensen tegenwoordig volledig vertrouwen op mappings software zoals Google Maps, met de bijhorende Maze software die files weergeeft, zou Hivemapper informatie van andere drone-piloten verwerken tot het uittekenen van 3D mappen, zodat zij weten wanneer zij zich te dicht bij een gebouw bewegen bijvoorbeeld.

Meer bij WSJ. Op de website van Hivemapper vind je meer.
http://techcrunch.com/2015/11/06/drone-maker-dji-takes-minority-stake-in-iconic-swedish-camera-company-hasselblad/?ncid=rss
http://blogs.wsj.com/venturecapital/2015/11/05/hivemapper-raises-2-9-million-to-build-its-3d-map-for-drone-pilots/   
http://hivemapper.com/ONS KLEINE LANDJE DEED HET WEER: FACEBOOK OPNIEUW OP DE VINGERS GETIKT
Facebook moet met onmiddellijke ingang stoppen met het traceren van zijn gebruikers in België, zonder hun toestemming te vragen. De Amerikaanse gigant kreeg van de rechter in eerste aanleg 48 uur om zich naar dat bevel te voegen, zoniet moet het de som van 250.000 euro per dag betalen aan de Belgische privacy commissie.

Het proces, zo lees je bij L'Echo, werd in november 2014 ingespannen door de privacy commissie, toen Facebook aankondigde dat het zijn gebruiksvoorwaarden zou herzien. Omdat zoveel gebruikers zich daarbij vragen stelde contacteerde de privacycommissie in januari 2015 de Belgische tak van Facebook: sprl Facebook Belgium.

Maar volgens Facebook is het Facebook Ireland Limited dat verantwoordelijk is voor de verwerking van de data van de Belgische gebruikers. En volgens de Ierse wetten zou Facebook met alles in orde zijn. Bovendien schermt Facebook met het vrij verkeer van diensten en goederen in de EU, waardoor controle-organen in andere lidstaten zich niet kunnen verzetten tegen de diensten die Facebook Ierland verschaft.

Een nietes-welletjes spelletje dus, waarbij eigenlijk de vraag ten gronde (of Facebook gebruikers mag traceren) eigenlijk niet eens ter sprake komt.
http://www.lecho.be/entreprises/technologie/Facebook_a_48h_pour_stopper_son_tracking_en_Belgique.9697240-7774.art?ckc=1&ts=1447087137PODCASTS OP ANDROID TOESTELLEN: EEN ONTDEKKING!
Het is al vele jaren dat iTunes zich opwerpt als dé ideale tool om podcasts te ontdekken, te volgen en te downloaden. Zodanig zelfs dat de aanbieders van podcasts enkel nog een iTunes link vermeldden in plaats van de gewone RSS link, die je in elke podcast-software zou kunnen gebruiken. Een praktijk waartegen wij -uiteraard!- bij menige gelegenheid geprotesteerd hebben, en de aanbieders gewezen hebben op het feit dat zij niet-iTunes gebruikers daarmee uitsluiten.

Maar met de opkomst van Android en de vele apps voor dit besturingssysteem is er heel wat aan het veranderen. Want nu zijn er ook prima podcast-apps voor Android, die iTunes doen verbleken. Zelf ontdekten wij Podcast-addict, een hele verademing.

Deze app is een super-de-luxe tool, die podcasts voor iedereen toegankelijk maakt doordat de bediening super simpel is. Na installatie kan je op zoek gaan naar podcasts, waarbij je al meteen verschillende podcasts voorgeschoteld worden. Een grote positieve verrassing is dat deze app ook een uitgebreid aanbod Nederlandstalige podcasts aanbiedt. Wij hebben meteen enkele nieuwe podcasts leren kennen, en aan ons lijstje toegevoegd: BNR Eyeopener, De week van Nu tech, Frankwatching, ..

Groot was trouwens mijn persoonlijke verbazing toen ook een van mijn zij-projecten, het hoorspel blog over mijn andere grote liefde, de hoorspelen, als podcast aangeboden werd. Ik had dat nog nooit als podcast beschouwd, maar vermits elke posting in mijn blog ook een MP3-bestand bevat, en het blog toch wel populair blijkt te zijn, oordeelde Podcast Addict hier anders over.

Podcasts Addict heeft onder andere volgende mogelijkheden:
  • - Alle podcasts updaten: op het "hernieuwen" icoon klikken
  • - Podcasts toevoegen: op het plusteken tikken. Daarna ken je op zoek gaan op basis van trefwoord, van uitzendkanaal (Twit.tv) of website.
  • - Je bepaalt zelf hoeveel uitzendingen je wil binnenhalen
  • - Je kan de podcasts beluisteren via een playlist die je zelf aanmaakt
  • - Maar wil je alle podcasts van een bepaalde aanbieder achter elkaar beluisteren, dan kan dat ook.
  • - Beluisterde uitzendingen worden automatisch gewist
  • - Maar wil je aangeven dat bepaalde uitzendingen niet gewist mogen worden, omdat je ze wil bewaren, dan kan dat ook.
Kortom: een appje dat me al heel wat plezier bezorgd heeft op mijn Android. Vooral omdat de app onthoudt waar je gebleven was in een uitzending: stop je halverwege de podcast, dan zal je de volgende keer je die aantikt, gewoon verder kunnen beluisteren. Je kan ook even terug springen, of vooruit springen, en zelf bepalen hoeveel seconden/minuten daarbij gesprongen wordt.

Op de website van de app vind je een uitgebreide handleiding voor de verschillende functies. Probeer de app zelf eens, en laat ons weten wat je ervan denkt? Zijn er andere apps waarvan jij vindt dat ze het beter doen (voor Android, iOS of Windows Mobile)? Laat het ons ook weten!
https://podcastaddict.uservoice.com/knowledgebase/articles/766323-how-does-the-playlist-continuous-playback-work
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bambuna.podcastaddict&hl=enAPPLE: TIM COOK WIL VAN GEEN PC'S MEER WETEN, IPAD PRO GEEN ONVERDEELD SUCCES, OPNIEUW MALWARE IN APP, EN APPLE MUSIC
Gaan we het voor de verandering eens over Apple hebben? Niet drie, maar zelfs vier keer Apple vandaag.

Wie moet er nu nog een pc hebben?
Om te beginnen een uitspraak van Apple CEO Tim Cook, die in een interview met The Telegraph stoutmoedig stelt dat het tijdperk van de pc afgedaan heeft. Hij ziet geen enkele reden waarom mensen nog een pc zouden kopen. Wij zien die wel hoor - tenminste wanneer je een laptop ook als een pc beschouwt. De talloze gamers die het moeten hebben van computerkracht en sterke grafische kaarten, zullen ons gelijk geven. Evenals de vele mensen die met CAD programma's werken die zoveel processorkracht vergen dat je je hele toestel voelt kraken. Trouwens, betekent dit dan ook dat het tijdperk van de iMac afgedaan heeft, van de Macbook Pro en Macbook Air? (1)
Een uitspraak die bij onze redactie in elk geval evenveel wenkbrauwen doet fronsen als het bericht dat de helpdesks van sommige pc-fabrikanten radicaal zouden aanraden om Windows 10 te de-installeren, daarmee suggererend dat Windows 10 op niets trekt, en dat de fabrikanten er alleen maar last mee hebben.  Op onze redactie zijn er 3 Windows computers die allemaal de overgang gemaakt hebben naar Windows 10, zonder enig probleem, en tot nu toe hebben wij geen enkel probleem met hardware of software....
http://www.telegraph.co.uk/technology/apple/11984806/Apples-Tim-Cook-declares-the-end-of-the-PC-and-hints-at-new-medical-product.html

iPad Pro geen onverdeeld succes
Of wil Tim Cook gewoon zijn iPad Pro in de verf zetten, die vanaf volgende week besteld kan worden? De verschillende tech journalisten die het toestel inmiddels hebben kunnen uittesten, zijn er in elk geval niet onverdeeld gelukkig mee. Zo stelt WaltMossberg in The Verge dat het de laptop echt niet kan vervangen. Het is te log, stelt teleur in gebruiksgemak, het optionele klavier dat je ook als hoesje gebruiken kan is veel te duur, en er zijn te weinig apps die geoptimaliseerd zijn voor gebruik op de iPad Pro. Ars Technica vindt het dan weer mooie hardware, goede performantie, maar té duur, en te traag in het laden. TechMeme heeft de vele reviews verzameld (2)
http://www.techmeme.com/151111/p8#a151111p8

'InstaAgent' app uit App Store verwijderd
De reeks meldingen van iOS apps met malware lijkt niet op te houden. Deze week moest Apple de populaire app 'InstaAgent' verwijderen uit zijn App Store. Deze tool, die profielen op Instagram analyseert, bleek namelijk gebruikersnamen en paswoorden voor Instagram te verzamelen en door te sturen, zo ontdekte een Duitse ontwikkelaar. De app was trouwens ook te krijgen in de Play Store van Google, en werd ook daar verwijderd. Het verhaal lees je bij IBTImes (1)

http://www.ibtimes.com/apple-pulls-popular-instagram-client-app-store-over-malware-concerns-2179465

Apple Music nu ook voor Android
En tot slot is er het bericht dat Apple Music nu in bèta-versie verkrijgbaar is voor Android toestellen, het is te zeggen, voor alle landen waar ook Apple Music voor iOS gelanceerd werd. Bij deze bètaversie zou je wel geen muziekvideo's aantreffen om te bekijken. En wil je een familieabonnement, een van de meest aantrekkelijke kenmerken van dit streaming muziekaanbod, dan kan dat alleen maar... wanneer je een Mac of een iOS toestel hebt. Enkel dan kan je jezelf aanmelden voor dit aanbod.
Apple Music vereist Android 4.3 of hoger. Je kan de dienst 3 maanden lang gratis uittesten, daarna kost een abonnement $10 per maand.
http://www.engadget.com/2015/11/10/apple-music-goes-live-on-android-devices-today/WINDOWS 10 UPDATE: DE NIEUWIGHEDEN
Microsoft had het aangekondigd: dit zou de laatste Windows versie worden. Voortaan enkel nog updates. En het heeft woord gehouden: deze week heeft het de eerste grote update uitgerold voor WIndows 10. Het zijn de mensen die zich opgegeven hadden voor het Insider program die als eerste kennis konden maken met deze nieuwigheden, maar in de volgende dagen zal de update voor iedereen beschikbaar worden.

De update bevat uiteraard enkele verbeteringen van bugs, en verschillende schoonheidsfoutjes werden weggewerkt. Ars Technica heeft een uitvoerig overzicht daarvan (1). The Next Web echter vond verschillende nieuwigheden die je niet meteen zal merken, maar die je toch zou moeten uittesten (2). Dat zijn, o.a.:
- Er is een nieuwe Messaging app, die ook integratie bevat voor Skype. Je kan daarbij meteen vanuit de meldingen van nieuwe berichten een antwoord sturen.
- De tablet modus heeft verschillende verbeteringen ondergaan. Een 'snapped' venster zal je kunnen vervangen door vanuit links te vegen.
- Je kan de DPI (dot per inch) gemakkelijker wijzigen
- Voortaan kan je zelf terug de kleuren van de balken bepalen. via Personalisatie > Kleuren
- Het Startmenu werd breder gemaakt, zodat je extrakolommen kan toevoegen.
- De context menu's (dus de menu's die je oproept door rechts te klikken) kan je van grootte veranderen.
- Er is een betere manier om het geheugen te beheren, zodat je toestel sneller werkt- iets wat je vooral zal voelen wanneer je een computer hebt met weinig RA.

Wil je meer weten over de update, bekijk dan ook even de samenvatting van de verschillende besprekingen bij TechMeme (3)
http://arstechnica.com/information-technology/2015/11/windows-10-november-update-features-fixes-and-enterprise-readiness/
http://thenextweb.com/microsoft/2015/11/12/these-are-the-15-best-new-features-in-windows-10s-biggest-update-yet/
http://www.techmeme.com/151112/p5#a151112p5FACEBOOK: NOTIFICATIONS EN GELAATSHERKENNING
Vandaag is het de beurt aan Facebook om twee belangrijke aankondigingen tegelijk uit te brengen. Om te beginnen iets dat nog niet uitgerold wordt hier ten lande - en wanneer het ooit zover is, ongetwijfeld op veel weerstand kan rekenen. Het gaat namelijk om een tool, "Facebook Magic", die toch wel creepy is. Dit is namelijk gelaatsherkenning, die Facebook nu loslaat op jouw foto's in je mobiele toestel. Het wacht dus niet tot je foto's geüpload hebt naar Facebook - geen enkele foto die jij neemt ontsnapt dus aan deze inmenging.

Wanneer het op jouw foto's de gezichten herkent van jouw vrienden, zal het jou een push melding zenden, om je aan te sporen om die foto te delen met je vrienden. Gelukkig moet je zelf nog op de knop "send" drukken, en zendt Facebook de foto niet automatisch! Meer over deze creepy tool bij Buzzfeed. (1)

Facebook Notify
Het tweede bericht betreft een nieuwe, aparte app, die je Facebook uitbrengt. Met Notify kan je berichten krijgen van uitgevers waarmee Facebook samenwerkt, zoals bij voorbeeld Buzzfeed of CNN. De push meldingen worden dan op je vergrendelscherm getoond. De uitgevers kunnen verschillende kanalen aanmaken, waarop je je apart kan abonneren. Ben je niet geïnteresseerd in sport, dan laat je dat kanaal bijvoorbeeld vallen.

Waarom het een aparte app moet zijn, en niet in de gewone Facebook meldingen kan thuishoren, is wel de vraag. Het enige antwoord dat wij daarop kunnen vinden, is dat het deze app eigenlijk camoufleert. Er is helemaal geen sprake van enige vermelding van Facebook op de app zelf, en zelfs het logo verwijst nergens naar Facebook. Het wil met andere woorden op discrete wijze jouw telefoon helemaal inpalmen. Meer bij re/Code (2)
http://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/facebook-messenger-brings-facial-recognition-to-your-camera#.dkrw81R1r
http://recode.net/2015/11/11/facebooks-new-app-notify-pushes-content-to-your-lock-screen/'ABOUT ME' VAN GOOGLE: BEPAAL ZELF WAT GMAIL, YOUTUBE ENZ VAN JE WEET
Google heeft ondertussen zoveel tools waarmee we met zijn allen elke dag werken, dat het ook heel veel informatie over ons verzameld heeft via die apps. Maar wat weet Google eigenlijk juist over ons?

Een nieuwe tool moet dat duidelijk maken. Met About Me kan je zien wat Google weet, je kan het bewerken, en zelfs informatie verwijderen. De app wordt in de volgende dagen en weken uitgerold naar alle gebruikers. Venturebeat kon hem al uittesten, en bemerkte dat je inderdaad allerlei dingen kan wijzigen, maar sommige dan weer niet. Je naam kan je niet wijzigen, maar je kan wel je familienaam verwijderen, voor meer discretie. Je foto kan je evenmin verwijderen. En van je geboortedatum kan je enkel het jaar verbergen.

Wat deze app alvast duidelijk maakt, is dat Google+ definitief ten grave gedragen wordt. Want deze informatie was oorspronkelijk te vinden én te bewerken op Google+, het sociale netwerk dat Google op poten had willen zetten, maar nooit echt populair geworden is. Google heeft getracht dat succes te forceren door het gebruik van Google+ te verplichten wilde je ook gebruik maken van andere diensten zoals YouTube of Hangouts, maar die verplichting werd een tijdje geleden weer afgevoerd.

Meer bij VentureBeat.
https://aboutme.google.com/
http://venturebeat.com/2015/11/10/googles-new-about-me-tool-lets-you-control-personal-information-shown-by-gmail-youtube-maps-and-more/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LYTRO IMMERGE: DE ZESDE DIMENSIE
Virtual reality, augmented reality, 3D camerabeelden... Zij worden uiteraard gemaakt met camera's. Die maken dan opnames van eenzelfde scène vanuit verschillende standpunten, om je zo toe te laten om rond te kijken in die virtuele realiteit.

Maar om écht ondergedompeld te worden ontbreekt er bij die camerabeelden nog één dimensie: diepte. Alle beelden worden vanop dezelfde afstand genomen. De nieuwe camera's van Lytro willen die diepte toevoegen.

Heb je een 3D visor op je hoofd, dan zou het daarna mogelijk moeten zijn om, door je hoofd naar voor te buigen zoals je in het echt ook doet om iets nader te bekijken, in een 3D film of game ook in te zoomen.

Dit filmpje bij Vimeo verduidelijkt het een en ander. Er zit veel blabla bij, maar het toont alvast de mogelijkheden.
https://vimeo.com/144034085
http://lytro.com/immerge

CHRONOS: MAAK VAN JE GEWONE UURWERK EEN SMARTWATHC
Ben jij iemand die wel van uurwerken houdt, maar niet veel moet hebben van de smartwatches waarmee de markt momenteel overspoeld wordt? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Want nu kan jij gewoon je normale uurwerk blijven dragen, dat dan wel slim gemaakt wordt dankzij Chronos. Dat is een klein schijfje dat je onderaan gewone uurwerk bevestigt. Het ding is 33 mm doormeter en 2,5 mm dik, en het weegt bijna niets

Je bevestigt het aan de onderkant van de horlogekast, dus tussen het klikwerk en je pols. In de Chronos zitten verschillende sensoren, enkele LED's, een mechanisme dat vibraties opwekt en een batterij. De Chronos voorziet je gewone uurwerk van 'slimme' functies, zoals trillen wanneer er een sms of mail aankomt (het wordt gekoppeld met een iOS of Android app via Bluetooth 4), en via de sensoren krijg je ook verschillende tracking functies voor je gezondheid.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-05/chronos-will-turn-any-watch-into-a-smartwatch
http://thenextweb.com/gadgets/2015/11/08/meet-chronos-the-adhesive-disk-that-can-make-almost-any-watch-more-like-an-apple-watch/
http://www.theverge.com/2015/11/5/9670624/chronos-turns-analog-watches-into-smartwatches

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De mantel der Christelijke naastenliefde
dragen de meeste mensen strak dichtgeknoopt.
-Peter Sirius-

 
De nieuwe oogst


   

TECH STARTUPS: MJOM CARDS
Wij staan altijd op de uitkijk naar nieuwe websites. En bij de website RandomStartup.org vonden wij een selectie daarvan. Niet elke nieuwe site is even goed. Soms is het idee ok, maar is de invullling onvoldoende, ontbreekt de content. Wij nemen je mee op een ontdekkingstocht naar die sites, en geven je meteen onze eerste indruk. Die later weliswaar, naarmate de websites evolueren, verbeterd kan worden. Maar het is wel de moeite voor jou, de lezer, om te weten wat er aan het gebeuren is, en om de sites te bookmarken wanneer zij je interessant lijken, en later weer te keren om te zien of de verwachte positieve evoluties inderdaad gebeurd zijn.
Om te beginnen: Mjom.cards
Een startup die alvast in onze ogen geloofwaardig is, is Mjom cards. Kaarten die tech bedrijven voorstellen met hun eigen intrinsieke waarde, en die je dan moet uitspelen in het kaartspel: Gogle Amazon, Vimeo, Twitter, enz. Je kan met je vrienden kampen op categorieën zoals jaar van opstarten, volgers op Twitters, Likes op facebooks, Hipster factor, en meer. Het gaat dus duidelijk om een fysieke boek kaarten, die je moet aankopen.
[Taal: ENG]
https://mjom.cards/


TECH STARTUPS: AEROLEADS
Dit is een tool bedoeld voor Amerikaanse marketeers; niet direct bruikbaar voor mensen in Vlaanderen of Nederland, maar wie weet komt er snel een Europese versie. De bedoeling is dat je de contactgegevens vindt van de mensen, de beslissingnemers, de prospecten die je in dat bedrijf nodig hebt om te kunnen contacteren.
Het is een Chrome plug-in die je na installatie toelaat om te zoeken op de database van Aeroleads, Google, LinkedIn en Crunchbase.
[Taal:ENG]
https://aeroleads.com/


STARTUPS: OFFICE PANICK BUTTON: OM TERUG AAN HET WERK TE KUNNEN!
Wellicht is het jou al overkomen: je bent druk bezig aan een project, maar een collega komteven langs. Na wat vragen over het werk, begint hij te vertellen, en te vertellen, en te vertellen... Je kan hem niet aan de deur zetten, maar je zou liever aan je project willen werken. Je hebt al geprobeerd met je keel te schrapen, je papieren te verschuiven als teken van ongeduld, maar niets helpt. Deze tool helpt hij zendt je het reddende inkomende telefoontje waarmee je je collega kan afschepen.
https://officepanicbutton.com/home/


PITCHMAKER: ZELF EEN DIGITAAL VOORSTEL MAKEN
Een website die belooft dat je offertes kan aanmaken die niet verpakt zijn als mooie pdf, maar die interactief en digitaal zijn, en bovendien traceerbaar, zodat je kan zien wanneer de klant je voorstel geopend heeft, en hoeveel tijd hij op elke pagina doorgebracht heeft. Dat geef je dus een inzicht in wat je klant interesseert en wat niet.
[Taal:ENG]
https://pitchmaker.pm/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK WIL VAN MIJN MOTOR AF

Dit is een veilingsite, speciaal voor motoren. Je stelt je motor te koop, en krijgt aanbiedingen van professionele opkopers, zo belooft de dienst.
Een YouTube filmpje toont hoe het werkt.
https://www.youtube.com/watch?v=BuJTy_CmaFY
https://www.ikwilvanmijnmotoraf.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LIBELLE
Dit magazine heeft nu een heerlijk frisse, nieuwe website. Meteen ook goed te bekijken op het mobiele toestel. Mooie recepten, leuke tips, in een vormgeving 'klare stijl'. Om te ontdekken
[Taal: NL]
https://www.libelle.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEDIABOETIEK
Het lijkt gek om in dit tijdperk van Netflix en extra zenders van Belgacom en Telenet, waar je reeksen à volonté kan bekijken, nog te werken met dvd's waarop je die reeksen bekijken kan. Maar het is nu eenmaal een feit dat je niet àlle reeksen bekijken kan op die zenders, en dat wat je vandaag aan aanbod vindt, morgen plots verdwenen kan zijn.
Mediaboetiek is een webwinkel waar je dvd's kan kopen met feuilletons en reeks van Vlaamse zenders. Vooral voor de jeugdreeksen is dat uiteraard interessant, want die kleintjes, die willen niets liever als honderd keer dezelfde episode te bekijken!
[Taal: NL]
http://www.mediaboetiek.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: BUBBLE SHOOTER

Een van de meest verslavende spelletjes die wij kennen. Gewoon ballen afschieten, en raak je drie of meer ballen van dezelfde kleur, dan verdwijnen die. Lijkt simpel, maar... zet maar meteen de wekker, om jezelf los te rukken van dit game!
[Taal: ENG]
http://andyslife.org/games/game.php?file=bubble-shooter.


VRIJDAG MULTIMEDIA: REDDIT.TV
Dit is een van onze favorieten. De meest populaire filmpjes op sociale nieuwssite Reddit zijn hier verzameld en je moet maar gewoon op de pijl links of rechts klikken om naar het vorig of het volgende filmpje te gaan. De filmpjes zijn echt heel divers: een komische commentaar bij het koopkanaal op tv waarop dames  spandex ondergoed verkopen, een super spannende manche in een ping-pong wedstrijd. Een aanrader.
[Taal: ENG]
http://www.reddit.tvBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Meer mobiele betaalmogelijkheden bij Colruyt
http://www.belgiancowboys.be/technology/meer-mobiele-betaalmogelijkheden-bij-colruyt
- Apple wil 'paniekmodus' op iPhone
http://www.belgiancowboys.be/mobile/apple-wil-paniekmodus-op-iphone


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- KPN voorziet platteland van snel internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4182750/2015/11/10/KPN-voorziet-platteland-van-snel-internet.dhtml
- Politie: meisjes op Instagram benaderd om 'modellenfoto's'
http://www.ad.nl/ad/nl/37301/Hoeksche-Waard/article/detail/4181108/2015/11/08/Politie-meisjes-op-Instagram-benaderd-om-modellenfoto-s.dhtml

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Liebherr springt op kar smart home
Liebherr maakt je het leven gemakkelijk. Ook dit merk springt op de kar van de Smart Home. Met hun SmartDevice-technologie kan je voortaan hun nieuwste ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9564/Liebherr-springt-op-kar-smart-home.html
- Soundmuse wordt eerste ‘Cabasse Acoustic Center’
http://www.elektrozine.be/ez/article/9586/Soundmuse-wordt-eerste-%E2%80%98Cabasse-Acoustic-Center%E2%80%99.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Design Crowdsourcing - maak gebruik van de creativiteit van velen!
https://www.digimedia.be/News/nl/18855/design-crowdsourcing-maak-gebruik-van-de-creativiteit-van-velen.html
- Balios, het eerste connected object bestemd voor de ruiterij
https://www.digimedia.be/News/nl/18838/balios-het-eerste-connected-object-bestemd-voor-de-ruiterij.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Interesse e-reader in twee jaar tijd gehalveerd
http://computertaal.info/2015/11/12/interesse-e-reader-in-twee-jaar-tijd-gehalveerd/
- Codecast: leer HTML en CSS
http://computertaal.info/2015/11/12/codecast-leer-html-en-css/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple werkt aan betaalsysteem voor gebruikers onderling
http://tweakers.net/nieuws/106276/apple-werkt-aan-betaalsysteem-voor-gebruikers-onderling.html
- TomTom gaat Uber kaarten en verkeersinformatie leveren
http://tweakers.net/nieuws/106272/tomtom-gaat-uber-kaarten-en-verkeersinformatie-leveren.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- She Goes ICT: Waar staan de jonge winnaressen vandaag? (Deel 1)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/she-goes-ict-waar-staan-de-jonge-winnaressen-vandaag-deel-1/article-normal-624581.html
- She Goes ICT - Waar staan de jonge winnaressen vandaag? (Deel 2)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/she-goes-ict-waar-staan-de-jonge-winnaressen-vandaag-deel-2/article-normal-624979.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Een digitale strategie die echt werkt: het See-Think-Do model
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/een-digitale-strategie-die-echt-werkt-het-see-think-do-model
- 8 Ondernemer skills die jij je kinderen zou moeten aanleren
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/8-ondernemer-skills-die-jij-je-kinderen-zou-moeten-aanleren
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
NIEUW IN IOS9: MAAK VAN JE KLAVIER EEN TRACKPAD
Een van de dingen die een niet Apple-fanboy waarschijnlijk erg zullen verbazen, is dat het klavier van de iOS toestellen nooit duidelijk aangaf wanneer je in hoofd- of kleine letters bezig was: de letters op de toetsen bleven altijd dezelfde. In iOS9 verandert dat (eindelijk!). Zet je de caps toets aan, dan veranderen de letters op het klavier in hoofdletters. Een kleinigheid die een wereld van verschil maakt!
Je kan voortaan op je iPad ook het touchscreen klavier omvormen naar een handige trackpad. Dat doe je door gelijk welke toets met twee vingers aan te raken en de druk even aan te houden.


NIEUW IN IOS9: JE SELFIES VINDEN
Ben jij een selfie-maniak die overal en altijd klaar staat om je smoeltje tegen diverse achtergronden vast te leggen? Dan zal deze nieuwigheid je verheugen: foto's genomen met je camera vooraan krijgen hun eigen map in de Photos app, zodat je ze gemakkelijk kan terugvinden. Ook schermafdrukken krijgen een eigen map (iets wat je bij Android al veel langer had, en heel handig is voor tech journalisten!)


NIEUW IN IOS9: PICTURE-IN-PICTURE
Maak je gebruik van een iPad en heb je iOS 9, dan moet je deze nieuwe tool eens uittesten. De meeste apps zullen ondertussen deze technologie wel ondersteunen. Wanneer je een video in het volledig scherm bekijkt, moet je bijvoorbeeld eens op het icoon in de hoek rechts onder tikken om het beeld te verkleinen


NIEUW IN IOS9: ALLERLEI SOORTEN BESTANDEN AANHECHTEN BIJ EEN MAIL
Nog iets wat niet-Fanboys zal verwonderen: tot nu toe kon je met de Mail-app enkel afbeeldingen hechten aan uitgaande mails. In iOS9 is dat veranderd: elk soort bestand kan aangehecht worden. Hiervoor moet je lang op een mail drukken, waarna je Add Attachment moet kiezen. Je wordt dan naar je iCloud gevoerd waar je een bestand kan selecteren, maar ook Dropbox en Google Drive worden ondersteund.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

IOS APPS VERVANGEN DOOR ANDERE: CHROME BROWSER IPV SAFARI
Google Chrome is een van de populairste browsers op de desktop, maar het feit dat je op de iOS mobiele toestellen de standaard browser niet kan wijzigen, heeft tot nu toe verhinderd dat hij echt doorgedrongen is op het mobiele toestel. Met deze specialie versie van Chrome voor iOS heb je echter een goed alternatief voor Safari, en de browser synchroniseert bovendien met de desktop client.
https://itunes.apple.com/gb/app/chrome-web-browser-by-google/id535886823?mt=8


IOS APPS VERVANGEN DOOR ANDERE: WHATSAPP VS MESSAGES
WhatsApp heeft het grote voordeel tegenover iMessage: deze app is zowel beschikbaar voor iOS als Android, en zij kunnen dus met elkaar instant messages versturen via het internet, gratis.
https://itunes.apple.com/gb/app/whatsapp-messenger/id310633997?mt=8


IOS APPS VERVANGEN DOOR ANDERE: APPLE MUSIC VS SPOTIFY
Zowel Apple Music als Spotify kosten €9,99 per maand, maar het voordeel van Spotify is dat het werkt op verschillende toestellen, zowel Windows, Android, iOS enz. En dat maakt het dus eigenlijk een betere optie voor streaming muziek. Vooral omdat, zo stelt het artikel in Business Insider, Spotify toch wel veel minder verwarrend is.
https://itunes.apple.com/gb/app/spotify-music/id324684580?mt=8


IOS APPS VERVANGEN DOOR ANDERE: APPLE MOVIES VS NETFLIX
Tot nu had Apple geen eigen streaming dienst, iets waaraan Apple Music wellicht in de toekomst verbetering zal brengen. Op de iOS toestellen heb je natuurlijk de Video App. Aan de andere kant van de boksring heb je Netflix, de dienst waar je enorm veel leuke, spannende content vindt. En zeg nu zelf: wanneer je diezelfde content enkel kan bekijken door de film aan te kopen op iTunes aan $10, terwijl je bij Netflix gratis kijken kan (mits een abonnement van 9,99 euro per maand natuurlijk!), dan is de keuze snel gemaakt.
https://itunes.apple.com/gb/app/netflix/id363590051?mt=8


FIREFOX BROWSER APP VOOR IOS: NU EINDELIJK VOOR IEDEREEN

Mozilla heeft al een hele tijd een iOS versie getest van zijn populaire webbrowser. Nu is die eindelijk vrij verkrijgbaar voor iedereen die een iPhone, iPad of iPod Touch heeft. TechCrunch heeft meer bijzonderheden.
https://itunes.apple.com/nz/app/firefox-web-browser/id989804926?mt=8
http://techcrunch.com/2015/11/11/mozillas-firefox-browser-app-for-ios-is-finally-available-to-all/#.luog6tf:dwYn


YOUTUBE MUSIC APP VOOR IOS EN ANDROID
YouTube is natuurlijk eigenlijk een video portaalsite, maar een dikke week geleden lanceerde Google de YouTube Red dienst: mitst betaling van een abonnement van 9,99 euro per maand krijg je allerlei extra's. Het bekijken van filmpjes zonder reclame bijvoorbeeld, maar ook content offline te kunnen bekijken?
Nu heeft Google ook een aparte YouTube Music app uitgebracht voor iOS en Android. Heb je een YouTube Red abonnement, dan kan je ook offline naar muziek luisteren met de app. Meer uitleg bij o.a. The Verge.
http://youtube-global.blogspot.be/2015/11/a-youtube-built-just-for-music.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.youtube.music
https://itunes.apple.com/us/app/youtube-music/id1017492454?ls=1&mt=8
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Weinig dingen zijn zo immoreel
als de moraal van sommige mensen.
- Cees Buddingh' -