Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/11/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 928 van7/11/2015Gegroet lezer,

Opnieuw een wekelijkse editie vol nieuws, waarbij we als aanrader het artikel over archiveren naar voren schuiven. Want het begint echt wel een probleem te worden: steeds meer informatie die 'verdwijnt' van het internet, en die niet meer terug te vinden is. Niet opzettelijk hoor, geen censuur of complot, maar gewoon omdat sites en hun archieven verdwijnen.

Verder weer heel wat leuke sites en tips, die u dit weekend weer heel wat te doen geven - tenzij u natuurlijk naar buiten trekt voor een lange wandeling in het mooie herfstlandschap, met zijn betoverende kleuren en het geritsel van het bladertapijt. Veel lees- en wandelplezier gewenst!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE PROBLEMEN MET ARCHIVEREN
Bij The Atlantic vonden wij een heel interessant artikel, dat dieper ingaat op het probleem van het verdwijnende internet. Hoezo? zal je vragen - het internet wordt enkel maar groter, dag na dag! Ja, dat klopt, maar de inhoud van de voorbije jaren verdwijnt wel.

Het artikel vertelt het verhaal van een reporter die, door geduldig opzoekwerk, een pracht van een verhaal schreef in 2006. Bij het doorbladeren van oude krantenartikels (op microfiches gezet) was hij in 1985 gestuit op een dramatisch ongeval uit 1961, waarbij 20 kinderen omgekomen waren. Hij vond het verhaal intrigerend, want hij had eigenlijk nog nooit van dit tragische incident gehoord. Hij ging de familieleden opzoeken van de kinderen die omkwamen bij het ongeval, en in 2006 slaagde hij erin zijn eindredacteur over te halen om hem het verhaal te laten schrijven.

Het werd een pracht van een reeks in 34 delen, die veel impact had op de plaatselijke bevolking en veel belangstelling trok in de VS. In 2008 kreeg Kevin Vaughan, de betrokken journalist, zelfs een Pulitzer-prijs voor zijn reportage, "The Crossing". En in 2009... trok de krant de stekker uit het stopcontact. Op een dag was het hele artikel gewoon verdwenen.

Alleen op de website van Archive.org, in de Wayback Machine, kan je nog terugvinden wat op websites stond die sindsdien verdwenen zijn. En zelfs dat vermindert geleidelijk aan, omdat steeds meer content ter plaatse aangemaakt wordt: het Content Management Systeem zoals WordPress haalt de content uit een database, en giet die on-the-fly in de lay-out van de pagina. Wanneer een website ophoudt te bestaan, is ook de database niet meer toegankelijk, en de content niet meer te vinden.

Maar lees zelf het artikel, dat nader ingaat op dit digitaal archiveren, het afweegt tegen de vele papieren archieven die in grote kelders bewaard blijven, en die nog altijd toegankelijk zijn. Een vergelijking die negatief uitvalt voor de digitale archieven. Want zullen de toestellen van de toekomst onze formaten van vandaag, onze .docs en .txt nog kunnen lezen?

Gelukkig is het verhaal van Kevin Vaughan niet verloren gegaan. HIj had alles zelf bewaard, op een dvd. Dankzij zijn zoon en vele vrienden is hij erin geslaagd om het verhaal terug op het web te zetten. Je kan het hele verhaal lezen op de tweede link.

Toch een problematiek om over na te denken... Kijk zelf maar eens naar de Wayback Machine van Archive.org, wat je daar kan terugvinden. Ook onze Netties tussen haakjes (vul in de balk www.netties.be in, en klik op een datum). Gelukkig hebben wij ook zelf gezorgd voor een archief met de nieuwsbrieven - alhoewel het niet compleet is ( klik op onze www.netties.be pagina op Archief Nieuwsbrieven). Van 1996 tot 2000, van 2004 tot heden, dat staat erop. Iemand zin om het archief te vervolledigen?
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/10/raiders-of-the-lost-web/409210/
http://thecrossingstory.com/chapters/index.html
https://archive.org/web/NET NEUTRALITEIT NOG MAAR PAS GESTEMD, EN DEUTSCHE TELEKOM ONTWERPT AL EEN KLASSE-INTERNET
De nieuwe Europese wetgeving over de net-neutraliteit die verleden week gestemd werd, heeft heel wat controverse opgeroepen. Vooral omdat het een internet van twee snelheden mogelijk maakt. Voortaan zullen providers extra mogen aanrekenen om bepaalde gespecialiseerde diensten te bieden. En omdat de woorden waarin de wet opgesteld staan, zo vaag staan, kan dit tot vele wantoestanden leiden.

De nieuwe wet gaat pas in april 2016 in voege, maar de Duitse telecomprovider Deutsche Telekom heeft al aangekondigd dat hij overweegt om een nieuwe dienst in het leven te roepen, om gespecialiseerde diensten met een gewaarborgde goede kwaliteit van transmissie aan te bieden aan startups. TechCrunch rapporteert dat CEO Timoteheus Höttges van Deutsche Telekom zegt dat hij zo de startups een manier wil bieden om de concurrentie aan te gaan met grotere rivale zoals de tech platformen van een Google bijvoorbeeld.

Meer achtergrond bij TechCrunch. Is snel internet binnenkort enkel nog mogelijk wanneer je meer betaalt?
http://techcrunch.com/2015/10/30/guaranteed-good-transmission-quality-vs-paid-prioritisation/?ncid=rss
MICROSOFT MAAKT EEN EXTENSIE VOOR... DE CHROME BROWSER
Er was een tijd dat onze nieuwsberichten vooral draaiden rond Apple, Google, Facebook en Twitter. De enige keren dat we over Microsoft berichtten, was omdat er weer een nieuw lek her of der gevonden was, of om een toch wel knap product aan te kondigen, bedacht in de Microsoft labs, dat echter nooit concreet uitgewerkt werd.

Daar is de laatste maanden duidelijk verandering in gekomen. De reden daarvoor hebben wij al meermalen uitgelegd: de veranderde strategie van Microsoft, waarbij het zijn producten opentrekt naar andere besturingssystemen, en op zoveel mogelijk toestellen aanwezig wil zijn met zijn diensten.

Ook dit bericht moet je in deze context bekijken. Want waar het aantal extensies voor de eigen Edge-browser jammerlijk laag blijft, heeft Microsoft nu zelf een extensie uitgebracht voor de Chrome browser. Daarmee kan je dan gemakkelijk documenten openen en aanmaken die je op je eigen computer of je OneDrive bewaart.

Verder heeft Microsoft ook Skype geïntegreerd in Office Online documenten, en in Outlook.com. Je zal dus vanuit bestanden je Skype contacten kunnen bekijken en ze aanklikken om ermee te skypen. De Chrome extensie kan je nu al downloaden, de integratie van Skype wordt in de volgende weken uitgerold.
https://chrome.google.com/webstore/detail/office-online/ndjpnladcallmjemlbaebfadecfhkepb
http://techcrunch.com/2015/10/29/microsoft-integrates-skype-with-office-online-rolls-out-an-office-chrome-extension/IN ALLE PRIVACY CHATTEN MET DE IM VAN TOR PROJECT
Hij is nog verre van perfect, zo waarschuwen mensen die hem uitgetest hebben. Maar hij is er tenminste: de instant messenger die je anonimiteit op het internet moet waarborgen. En daarbij staat "anoniem" voor privacy, niet echt voor anonimiteit - wat door velen helaas al te vaak als een aansporing geïnterpreteerd wordt om aan vuilspuiterij te doen.

De IM client is Tor Messenger, afkomstig van Tor Project, en de software is gebaseerd op de IM client Instantbird, waarbij alle verkeer dan via Tor geleid wordt.

Het is de bedoeling dat je chats daar "off the record" zijn, en dat het loggen van informatie standaard niet mogelijk is. Het platform werkt met IM programma's zoals Jabber, IRC? Google Talk, Facebook Chat, Twitter en Yahoo.

Meer bij The Verge. Wie de client wil downloaden kan dat op de tweede link, maar je weze gewaarschuwd: dit is slechts een bèta-versie.  De makers zelf adviseren nog niet teveel op de anonimiteit te rekenen.
http://www.theverge.com/2015/10/29/9639916/tor-messenger-beta-release
https://blog.torproject.org/blog/tor-messenger-beta-chat-over-tor-easily.ONION WORDT STANDAARD VOOR ANONIEM SURFEN
Een bericht dat enerzijds hoopgevend is, maar anderzijds toch weer doet twijfelen. Dit zijn de feiten: de Internet Engineering Task Force heeft het .onion adres officieel erkend als een domeinextensie die speciaal bedoeld is om anoniem te kunnen surfen.

Dit betekent dat dit een domeinextensie is die je in de toekomst zal zien, en dat ICANN, de beheerder van alle Top Level Domains, deze domeinextensie niet zal mogen verkopen aan de een of andere operator, die dan domeinen met deze extensie zal kunnen verkopen. Neen: alle .onion webadressen zullen gratis geregistreerd kunnen worden.

Prachtig nieuws, toch? Maar er zit een addertje onder het gras. Het is een initiatief dat IETF ondernomen heeft in samenwerking met Facebook. Je mag ons bevooroordeeld noemen, maar volgens onze maatstaven is Facebook nog altijd een commercieel bedrijf, dat het niet zo nauw neemtmet privacy. Het moet nu eenmaal zijn aandeelhouders tevreden stellen, en die willen geld zien - dat bij Facebook afkomstig is van advertenties. En die advertenties zijn nu eenmaal gebaseerd op gegevens die Facebook zoveel mogelijk aan jou ontfutselt.

Misschien doen we Facebook (en Mark Zuckerberg) onrecht aan. Denk maar aan zijn internet.org project, om Facebook naar landen in volle ontwikkeling te brengen. Facebook heeft, tussen haakjes, verleden jaar een Onion-versie voorgesteld van zijn website - maar die blijkt niet meer bereikbaar te zijn...
http://www.theverge.com/2015/10/28/9631006/tor-hidden-addresses-recognition
http://lifehacker.com/facebook-unveils-a-tor-friendly-onion-address-for-ano-1654081929
https://facebookcorewwwi.onion/VERWARRING ALOM: NU OOK EEN ANDROID OS VOOR DESKTOPS?
Volgens verschillende bronnen zou Google binnenkort een nieuw besturingssysteem voorstellen, dat een samensmelting zou moeten zijn van ChromeOS (het besturingssysteem voor laptops en andere thin terminals), en van Android (het OS voor smartphones en tablets).

Maar tegelijkertijd zouden de andere besturingssystemen blijven bestaan. ChromeOS zou open source blijven en hardwarefabrikanten zouden vanaf 2017 kunnen kiezen tussen ChromeOS en dit nieuwe besturingssysteem om op hun toestellen te zetten. Erg verwarrend - niet alleen voor de fabrikanten, maar ook voor de gebruikers. Wat kan het ene OS meer dan het andere? Hoe zit het met energieverbruik (iets waarin ChromeOS blijkbaar niet sterk was) en multitasking (toch een vereiste voor wie productief wil werken)?

Feit is in elk geval, zoals PCWorld opmerkt, dat de sandbox beveiliging van Chome OS, samen met zijn eenvoud, de Chromebooks en Chromeboxen heel wat voorsprong gegeven hebben in scholen en bij sommige bedrijven. IN het artikel vind je trouwens de geruchten bij de verschillende andere sites opgesomd.
http://www.pcworld.com/article/2998999/chromebooks/google-didnt-just-kill-chrome-os-but-an-android-merger-seems-likely.htmlEVEN OPSCHUDDING OVER 'NIEUWE' VOORWAARDEN VAN SNAPCHAT
Het probleem met gebruiksvoorwaarden van diensten, is dat wij met zijn allen al te gemakkelijk "I agree" aanvinken, zonder die voorwaarden goed te lezen. Gewoon omdat we in ons achterhoofd denken "ik ga er toch niets van verstaan". Die voorwaarden zijn dan ook opgesteld in termen die naar wettelijke bepalingen verwijzen, en voor de meeste mensen onbegrijpelijk zijn.

Wanneer een dienst zoals Snapchat dan zijn gebruiksvoorwaarden eens in duidelijke termen uitlegt aan zijn gebruikers, dan kan dit tot vreemde toestanden leiden - dat we ineens allerlei gevaren zien. Het zinnetje dat Snapchat jouw foto's mag verkopen, heeft bij vele gebruikers dan ook tot paniek geleid. Snapchat heeft zich gehaast om de gebruikers gerust te stellen: de snaps blijven privé, en worden wel degelijk, zoals beloofd, van de servers gewist wanneer zij hun "vervaldatum" bereikt hebben, de tijd die jij hebt ingesteld. Maar het enige wat Snapchat met zijn nieuwe voorwaarden heeft willen bereiken, is dat het jou nu "replays" kan verkopen, dus snaps en chats die jouw eigendom zijn, tegen betaling opnieuw kan vertonen.

Een storm in een glas water eigenlijk. Snapchat wou zijn nieuwe voorwaarden in gewone mensentaal uitleggen, wou duidelijkheid brengen, maar is daar dan uiteindelijk niet in gelukt.
Meer bij Engadget.
http://www.engadget.com/2015/11/02/snapchat-privacy-policy-update/BEKIJK DOCUMENTAIRE CODEGIRL TOT 5 NOVEMBER GRATIS
Alle initiatieven om meisjes aan te zetten om meer voor tech beroepen te kiezen, zodat die mannenwereld meer een mensenwereld wordt, verdienen aanmoediging. Een documentaire over tech meisjes zal hopelijk een mooie aanzet zijn, een voorbeeld dat gevolgd wordt.

Het gaat namelijk om de documentaire CODEGIRL, die kadert in het project Made with Google. In de documentaire worden 5.000 meisjes in 60 landen gevolgd, die apps gemaakt hebben om de problemen aan te pakken in hun omgeving, als onderdeel van een codeerwedstrijd.

De documentaire is nog tot 5 november gratis te bekijken op YouTube, en zal daarna ook in de (Amerikaanse) filmzalen draaien.
http://techcrunch.com/2015/11/01/watch-the-inspiring-movie-codegirl-for-free-until-november-5th/#.7yzb2u:p4ot
http://www.codegirlmovie.com/
https://www.youtube.com/watch?v=enZ82xleZfsMICROSOFT DRAAIT DE METER TERUG VAN ZIJN ONEDRIVE RUIMTE, EN WUIFT WINDOWS7 VAARWEL
Twee berichten vandaag uit het Microsoft kamp. Om te beginnen een toch wel opmerkelijk bericht: waar de meeste bedrijven hun aanbod aan gratis of betalende ruimte om bestanden op te slaan, voortdurend uitbreiden, van giga zelfs naar terrabytes, gaat Micrososft de omgekeerde toer op. Het bedrijf heeft namelijk een inkrimping aangekondigd van zijn aanbod. Naar eigen zeggen doet het dit om misbruik tegen te gaan - heel wat gebruikers zouden hun hele filmcollectie online beware, hele backups van hun harde schijf.

Voortaan komt er een limiet van 1 TB op je OneDrive ruimte die bij je Office365 abonnement hoort. De gratis ruimte wordt van 15 GB naar 5 GB herleid. De abonnementen  van 100 en 200 GB vervallen, en worden vervangen door een plan dat 50 GB biedt aan $1,99 per maand.

En wat als je meer dan 1 TB opgeslagen had, omdat je een Office 365 abonnement hebt? Helaas, je zal alles wat over die 1 TB gaat ergens anders moeten zetten. Je krijgt wel een maand de tijd daarvoor, maar het vonnis is onherroepelijk.
Meer bij The Verge.

Geen nieuwe machines meer met Win7
Een ander bericht uit de Microsoft-hoek: over een goed jaar zal je geen nieuwe pc meer kunnen kopen met Windows 7 daarop. Vanaf 1 november 2016 zullen fabrikanten enkel nog toestellen aanbieden met daarop Windows 10. Wie nu nog Windows 7 gebruikt (en dat zijn vooral bedrijven) krijgen nog ondersteuning tot januari 2020. Dat wil zeggen dat er nog wel updates uitgebracht worden die de veiligheid verbeteren, maar geen andere algemene updates. Meer hierover bij Ars Technica.
http://www.theverge.com/2015/11/3/9662414/microsoft-reduces-free-onedrive-storage-15-to-5-gb-removes-unlimited
http://arstechnica.com/information-technology/2015/11/oems-to-stop-selling-pcs-with-windows-7-by-october-31-2016/TWITTER VERVANGT EEN STER DOOR EEN HARTJE, MAAR DAT IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD
Het einde van de wereld is nabij! Zo leek het gisteren wel, toen Twitter aankondigde dat het de "favourite", met zijn symbool van een ster, zou vervangen door een hartje. De redenering is als volgt: je kan vele dingen leuk of interessant vinden, maar niet alles kan je favoriet zijn.

En daarin heeft Twitter eigenlijk wel gelijk. Velen gebruiken de Favourite immers als een snelle manier om een tweet te markeren die naar een bepaald artikel verwijst dat ze later rustig willen lezen of verder onderzoeken. Daarom is het nog geen favoriete tweet. Het feit dat degene die de tweet geplaatst heeft, op de hoogte wordt gebracht dat jij er een favourite van gemaakt hebt, heeft ervoor gezorgd dat het tot favoriet maken ook iets gekregen heeft van waardering.

Nu wordt dat dus een beetje aangepast. Zowel op Twitter.com als bij TweetDeck, Twitter voor Windows 10, en de Twitter apps voor iOS en Android zie je de hartjes verschijnen. Ook de Vine app voor Android ontsnapt er niet aan, voorlopig echter wel Twitter voor Mac en Vine voor iOS.

Kan je echt niet wennen aan de hartjes, en wil je je sterren terug? Er is een extensie voor Chrome, FavForever, die de sterretjes terug laat verschijnen.
http://www.theverge.com/2015/11/3/9665182/twitter-likes-favorites-chrome-extension-hearts-stars
https://chrome.google.com/webstore/detail/fav-forever/belacnojopafdobcknphjadpphldcpao
https://blog.twitter.com/2015/hearts-on-twitterGOOGLE KAN JOUW MAILS IN JOUW PLAATS BEANTWOORDEN
Soms vraag je je af: is het niet sneller om iets zelf te doen, zelf in te tikken, dan door verschilende menu's te moeten bladeren? Voor trage typers die moeizaam met één vinger letter na letter moeten opzoeken op het klavier kan het wel handig zijn, maar wie een beetje gewend is aan een klavier, heeft een tekst in no time op zijn scherm staan.

Daarom kan je dus ook afvragen of een nieuwigheid die Google nu uitgebracht heeft, eigenlijk wel een verbetering is. Het gaat namelijk om het feit dat Google in zijn Gmail machine-learning toepast om automatische antwoorden op jouw mails te bedenken, waaruit jij dan kan kiezen. Deze feature heet 'Smart Reply'.

Jawel, het is een knap staaltje van technologie. Maar is het antwoord zelf typen niet veel sneller? En moet hier nu weer een heel nieuw systeem van etiquette bedacht worden? Is het onbeleefd om een mail te beantwoorden met zo'n automatisch antwoord? En mag je een automatisch antwoord naar je baas sturen of je partner?

Meer bij Wall Street Journal en Ars Technica.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/11/03/google-replies-to-email-overload-by-writing-your-reply/
http://arstechnica.co.uk/gadgets/2015/11/google-inbox-will-reply-to-e-mails-for-you-with-machine-learning/FIREFOX 42: HOUDT OOK TRACKERS TEGEN
Deze week heeft Mozilla versie 42 uitgebracht van de Firefox browser, voor Mac, Linux en Android. Een van de kenmerken van deze versie die je ongetwijfeld zal waarderen is het feit dat deze browser nu ook verhinderen kan dat websites en advertenties je volgen bij het surfen. Net zoals Ghostery of Privacy Badger (dat wij zelf ook als add-on voor onze huidige versie van Firefox hebben, kan je dus, wanneer je voor de privaat-modus kiest, verhinderen dat websites via speciale scripts, verborgen afbeeldingen van amper een pixel groot, share-buttons van de sociale netwerken en advertenties je surftochten volgen. Alvast EFF is hierover erg verheugd (1).

Ook in die privaat-modus is de optie dat je surfgeschiedenis niet op je eigen computer bewaard wordt. Nog nieuw is het feit dat nu op de tabblaadjes getoond wordt welke audio gespeeld wordt, en dat je die daar ook kan onderbreken. En links op de pagina die je nu bezoekt worden op de achtergrond reeds geladen - maar of wij wel zo gelukkig zijn met deze optie, dat is andere koek.

Meer bij Venturebeat. Je kan de nieuwe versie downloaden bij Firefox.com.
https://www.eff.org/deeplinks/2015/11/mozilla-ships-tracking-protection-firefox
http://venturebeat.com/2015/11/03/firefox-42-arrives-with-tracking-protection-tab-audio-indicators-and-background-link-opening-on-android/
http://www.firefox.comFACEBOOK DOET HET SUPER, FINANCIEEL. MAAR MINDER QUA ENGAGEMENT...
Facebook heeft zijn cijfers bekend gemaakt voor het 3e kwartaal 2015. En het bedrijf van Mark Zuckerberg zit, qua financiën, steviger dan ooit in het zadel. Maar liefst 4,5 miljard inkomsten, wat iets hoger ligt dan wat analisten hadden verwacht. Het heeft meer dan 1,55 miljard maandelijks actieve gebruikers, en 1,01 miljard dagelijks actieve gebruikers. Opmerkelijk, zo stelt VentureBeat vast (1): 47% van de gebruikers heeft nog nooit de desktop versie gebruikt, en doet alles via zijn mobiele toestel.

Video doet het super op Facebook: 8 miljard dagelijkse views, wat een verdubbeling is tegenover de 4 miljard die het in april dit jaar had. Een cijfer dat je toch met de nodige voorzichtigheid moet benaderen, want Facebook telt amper 3 seconden reeds als een "view". Toch blijft het indrukwekkend, zo meent TechCrunch (2), want Facebook genereert 760 jaar kijktijd elke dag. Een cijfer dat wellicht adverteerders zal lokken, die nu hun geld besteden aan commercials op tv.

Toch is niet alles rooskleurig voor Facebook. Een nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat de gebruikers steeds minder actief zijn. Zij zijn wel aanwezig, bekijken filmpjes en lezen nieuws, maar zelf doen ze minder. In de voorbije maand heeft 33% van de ondervraagden zijn status geüpdated. En een jaar geleden was dat nog 50%. Het posten van foto's is ook geminderd: 37% in de voorbije maand, tegenover 59% een jaar geleden.

Wat eigenlijk ook logisch is: Facebook heeft ondertussen zoveel content toegevoegd (nieuws, filmpjes, artikels...) dat je volkomen opgeslorpt wordt met het bekijken van al die eye-candy, en zelf niet meer aan posten toekomt. Wat dan ook weer een gevaar inhoudt. Want de grote kracht van Facebook was altijd dat je er ging omdat al je vrienden en familie er zijn, en je zo op de hoogte blijft van wat zij uitspoken. Wanneer de gebruikers minder posten, vermindert dat aspect, en wordt Facebook een onpersoonlijke dienst, die geen loyauteit meer oproept bij zijn gebruikers.
Meer hierover bij WebProNews (3). Facebook ontkent tussen haakjes dit verminderd engagement. Het wijst erop dat de gebruikers nog altijd dingen liken, commentaar geven, elkaar messagen.
http://venturebeat.com/2015/11/04/facebook-beats-q3-2015-expectations-with-4-5b-in-revenue-and-an-eps-of-0-57/
http://techcrunch.com/2015/11/04/facebook-video-views/
http://www.webpronews.com/facebook-sees-drastic-decline-in-people-posting-statuses-photos-according-to-study-2015-11/CORTANA OP IOS, EN LINUX OP AZURE CLOUD... GAAN KERSTMIS EN PASEN BINNENKORT OP ÉÉN DAG VALLEN?
Het zou nooit gebeurd zijn in de tijd van Ballmer, die een heel keurslijf-achtige visie had op wat Microsoft moet zijn. Maar met de nieuwe kopman aan het roer, Satya Nadella, heeft Microsoft kordaat voor een nieuwe koers gekozen, om gewoon op zoveel mogelijk toestellen, op zoveel mogelijk besturingssystemen aanwezig te zijn. Een strategie die je weervindt in de vele apps voor Android en iOS - zelfs de hele kantoorsuite is in app-vorm voor die toestellen gegoten!

Deze week twee berichten die je nooit had gelezen indien Ballmer nog aan het roer zat. Om te beginnen is er het nieuws dat Microsoft op zoek is naar publieke bètatesters voor zijn iOS versie van Cortana. WIe lid is van het Windows Insider programma in de VS of China kan zich aanmelden.

Volgens The Verge zou de iOS versie van Cortana de look&feel hebben van de versies voor Windows 10 Mobile en Android. Maar er is natuurlijk wel één groot minpunt: voorlopig zal Cortana niet je standaard virtuele assistente kunnen zijn, die Siri vervangt, dat laat Apple niet toe. En hoe goed Cortana ook moge zijn, het zal dus nooit dezelfde integratie kennen als Siri, en Siri nooit kunnen verdringen. (1)

Het tweede bericht dat de nieuwe strategie van Microsoft dik in de verf zet, is het feit dat Microsoft de Linux Enterprise versie van Red Hat zal aanbieden op zijn Azure cloud computing platform. Daarbij is het de bedoeling om bedrijven te helpen om hybride computing systemen te bouwen die een mengeling zijn van cloud computing en eigen servers.

Azure-gebruikers kunnen hun eigen Red Hat virtuele machines instelleren en applicaties draaien zoals JBoxx Web Server en OpenShift. De samenwerking met Red Hat houdt ook ondersteuning in van beide bedrijven om de klanten die zij delen, te helpen. Meer bij Re/Code.
http://www.theverge.com/2015/11/4/9668492/microsoft-cortana-ios-beta-preview-iphone
http://recode.net/2015/11/04/microsoft-and-red-hat-team-up-to-offer-linux-on-azure-cloud/VIVALDI-BROWSER: VOOR DE POWER USER
Ben jij iemand die graag zijn programma's volledig naar zijn hand zet? Dan moet je misschien is de nieuwe browser Vivaldi proberen. Die is na 10 maanden proefdraaien nu beschikbaar voor het grote publiek, in bèta.

De browser werd ontwikkeld door een team onder leiding van de medeoprichter van die andere alternatieve browser, Opera, en je zou hem via verschillende opties volledig naar je hand knnen zetten.  BetaNews weet dat Vivaldi gebaseerd is op de Chromium engine, die ook Google Chrome en Opera aandrijft en die borg moet staan voor een snelle browser.

De aanpasbaarheid wordt onder andere aangetoond in de user interface. Je kan dus echt zelf bepalen waar je tabblaadjes komen, je adresbalk en andere screen elementen.

Bovendien kan je tabblaadjes opstapelen tot 'stacks' op basis van door jou bepaalde criteria. De stacks kan je laten weergeven in tegels of naast elkaar binnen het browser versie, zodat je gemakkelijk kan wisselen tussen de tabs.

Een uitgebreide bespreking bij BetaNews en NDTV. Op het derde adres kan je de browser downloaden.
http://betanews.com/2015/11/03/vivaldi-moves-to-beta-offers-power-users-a-uniquely-customizable-browser/
http://gadgets.ndtv.com/apps/features/10-months-and-2-million-downloads-later-vivaldi-browser-hits-beta-760681
http://www.vivaldi.com
 

 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop***  Gamers omarmen massaal Windows 10
En het einde is nog niet in zicht. Want DirectX 12.
http://webwereld.nl/software/90057-gamers-omarmen-massaal-windows-10

*** Google is gecharmeerd door FriendFinder-app van Vlaamse bachelorstudenten
http://datanews.knack.be/ict/google-is-gecharmeerd-door-friendfinder-app-van-vlaamse-bachelorstudenten/article-normal-622947.html


[met medewerking van onze Netties lezers] 

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geloof in een heilige zaak is voor een belangrijk deel
een surogaat voor het verloren gegane geloof in onszelf.
-Eric Hoffer-
-

 
De nieuwe oogst


TWITCH: NU OOK VOOR "ARTISTIEKE" STREAMINGS

Twitch heeft een nieuwe landingspagina gelanceerd voor mensen die de site willen bezoeken om er andere streams te zien dan van mensen die aan het gamen zij. Voortaan kan je op de 'creative' pagina live streams van mensen die uitleggen hoe zij hun artwork maken - op allerlei gebieden. Van muziek tot anime, via koken en teksten schrijven.
Is dit een concurrent voor YouTube en zijn Do it Yourself filmpjes? Als je het ons vraagt, niet echt. De YouTube filmpjes zijn meestal bewerkt tot een mooi, kort en afgerond geheel. De streaming filmpjes zijn soms langdradig, want in real time. Maar misschien is dat dan weer het aantrekkelijke - het real time aspect? Bij TechCrunch een uitgebreide bespreking.
[Taal: ENG]
http://www.twitch.tv/directory/game/Creative
http://techcrunch.com/2015/10/29/twitch-expands-further-into-creative-content-with-the-debut-of-a-new-section-for-artists/


3-MINUTE JOURNAL: DAGBOEK
Dit is een online app waarmee je je eigen productiviteit en stemming kan opvolgen. Je houdt gewoon een kort dagelijks dagboek bij, en daarmee kan je dan je vorderingen noteren en je emotionele staat. Om je nog meer aan te moedigen, kan je jezelf meten met anderen in de 3-minute Journal community.
[Taal: ENG]
http://www.3minutejournal.com/


750 WORDS: OM JE CREATIEVE IK AAN TE WAKKEREN
Deze site wil je aanmoedigen om elke dag te starten met 3 pagina's tekst, die je recht voor de raap schrijft. Door je mentale ballast van je af te schrijven, kan je de dag starten met een frisse geest.
[Taal: ENG]
http://750words.com/


TALK ABOUT JACK: LIVE CHAT

Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat er aan elke website die je bezoekt een live chatroom toegevoegd wordt. Die zit dus niet in de website zelf, maar bovenop je browser. Op de website vind je een video die alles uitlegt. Momenteel enkel voor Chrome, later zouden versies volgen voor andere browsers
http://talk-about-jack.com/demo/
http://talk-about-jack.com/


WORKWEEK: VOOR FREELANCERS
Deze webdienst wil vooral de freelancers helpen. Je kan er namelijk een eigen website aanmaken waarop je je portfolio voorstelt, maar je kan er ook je hele boekhouding bijhouden. Je noteert er je afspraken, kan je facturen opmaken en de betaling opvolgen. De basis functionaliteiten zijn gratis, voor extra's moet je betalen.
[Taal: ENG]
http://getworkweek.com/


GRAFFIT: VIRTUELE GRAFFITI
Dit is een project dat nog in de pijplijn zit - je kan momenteel nog niet aan de slag, je kan wel een 'early access' aanvragen, zodat je toegang krijgt zodra de dienst live gaat.
Het principe is simpel: je neemt een foto van een bepaalde plek. En dan teken je op die foto. Je bewaart die tekening, en anderen kunnen die dan zien op die plek- virtuele graffiti dus.
[Taal: ENG]
http://graffitapp.com/


Hier spreekt men Nederlands: Vind-magazine

Een website met een bijhorend tijdschrift (of is het omgekeerd?) over geschiedenis, archeologie, kunst en antiek. Mooi van lay-out, verzorgd van taal, en bomvol nieuws dat regelmatig geüpdatet wordt.
[Taal: NL]
http://www.vindmagazine.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE AUTEURS VERENIGING
Ben je zelf auteur, heb je een boek uitgebracht of wil je het uitbrengen? Dan moet je misschien toch eens kijken bij deze vereniging, die meer dan 600 leden telt, en de belangen van de Vlaamse auteurs wil behartigen.
[Taal: NL]
http://www.auteursvereniging.be/wat-doen-we/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BFOV
Onder deze nietszeggende naam zit een heel leuke site verborgen, die over oude voertuigen gaat. Ben je zelf liefhebber van oldtimmers, dan vind je hier o.a. wanneer en waar er beurzen zijn waar je die prachtige wagens kan bewonderen, maar ook allerlei nuttige info,, zoals de wetgeving, procedures, stand van zaken op politiek vlak, enz.
[Taal: NL]
http://www.bfov-fbva.be/


IMGUR: PRACHTIGE FOTO'S UIT 2012

Deze reeks foto's op Imgur toont de natuur, de mens, in vele vormen - maar altijd indrukwekkend. De fotografen zijn ons onbekend, maar de foto's zijn super!
[Taal: ENG]
http://imgur.com/a/YAPNn


VRIJDAG MULTIMEDIA: OSWALD THE LUCKY RABBIT
Deze tekenfilm van de Disney studio's werd pas onlangs ontdekt. Daarin zie je Oswald the Lucky Rabbit, een figuurtje dat duidelijk de voorloper was van Mickey Mouse. Het filmpje durt 6 minuten in totaal en is echt schattig :). Bij International Business Time kan je het filmpje bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.ibtimes.co.uk/sleigh-bells-lost-walt-disney-film-starring-oswald-lucky-rabbit-discovered-by-bfi-1527226


VRIJDAG MULTIMEDIA: WIIPLAYABLE

Bij dit game is het heel simpel: je moet je cursor bewegen doorheen een traject, zonder de randen te raken. Wat in de eerste twee levels simpel is, maar al snel aartsmoeilijk wordt!
[Taal: ENG]
http://www.wiiplayable.com/playgame.php?gameid=208Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Europa schaft roamingkosten af vanaf juni 2017
http://www.belgiancowboys.be/mobile/europa-schaft-roamingkosten-af-vanaf-juni-2017


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Vrienden boos om klaagzang gestopte instagramcelebrity
(weer een ballonnetje doorprikt?)
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4178155/2015/11/04/Vrienden-boos-om-klaagzang-gestopte-instagramcelebrity.dhtml
- Skype-oprichters lanceren boodschappenrobot
(met filmpje)
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4176730/2015/11/02/Skype-oprichters-lanceren-boodschappenrobot.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Soundmuse wordt eerste ‘Cabasse Acoustic Center’
(voor wie veel geld heeft...)
http://www.elektrozine.be/ez/article/9586/Soundmuse-wordt-eerste-%E2%80%98Cabasse-Acoustic-Center%E2%80%99.html
- De Light L16: een smartphonecamera met 16 lenzen
http://www.elektrozine.be/ez/article/9545/De-Light-L16-een-smartphonecamera-met-16-lenzen.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Het Internet of Things maakt ons bang!
(of zou het toch moeten, als we de beveiliging verwaarlozen...)
https://www.digimedia.be/News/nl/18814/het-internet-of-things-maakt-ons-bang.html
- Google organiseert gratis e-commerce opleidingen voor de KMO
(snel inschrijven, als het gratis is!)
https://www.digimedia.be/News/nl/18802/google-organiseert-gratis-ecommerce-opleidingen-voor-de-kmo.html
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 0&0 ShutUp10: tweak Windows 10 privacy instellingen
(bescherm jezelf met deze portable app)
http://computertaal.info/2015/11/05/00-shutup10-tweak-windows-10-privacy-instellingen/
- OpenELEC: Maak je eigen mediacenter
(een vervanging voor wijlen het Mediacenter van Windows)
http://computertaal.info/2015/11/04/openelec-maak-je-eigen-mediacenter/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Consumentenbond: bij 42 procent huidige laptops is accu te vervangen
(en drie jaar geleden was dat nog 77%. Een trieste trend!)
http://tweakers.net/nieuws/106178/consumentenbond-bij-42-procent-huidige-laptops-is-accu-te-vervangen.html
-Dronefabrikant DJI gaat samenwerken met Hasselblad
(interessant voor fotografen!)
http://tweakers.net/nieuws/106175/dronefabrikant-dji-gaat-samenwerken-met-hasselblad.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Telenet rolt modems met snellere wifi uit
(sneller downloaden!)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-rolt-modems-met-snellere-wifi-uit/article-normal-623321.html
- Google-technicus: "Meeste USB-C-kabels zijn slecht of gevaarlijk"
(soms moet je echt wel de "echte" merken kopen...)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-technicus-meeste-usb-c-kabels-zijn-slecht-of-gevaarlijk/article-normal-623469.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

-Belgische bedrijven zijn minder digitaal dan ze denken
(een conferentie voor CDO's!)
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-bedrijven-zijn-minder-digitaal-dan-ze-denken
- Indrukwekkende YouTube 360 graden video’s nu met advertentie mogelijkheden
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/indrukwekkende-youtube-360-graden-video-s-nu-met-advertentie-mogelijkheden
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
NIEUW IN IOS9: BATTERIJDUUR
Bij deze versie van het iOS is er lage energiemodus, die je kan activeren van het Instellingen / Batterij. Dan worden enkele achtergrondprocessen uitgeschakeld, wat een extra uur kan toevoegen aan de battterijduur. Wanneer die modus geactiveerd is, dan wordt het batterij icoontje geel, en krijg je een percentage view van wat er nog overblijft.


NIEUW IN IOS9: FOTO'S VERBERGEN
Nog nieuw bij de foto's, is dat je gevoelige foto's kan verbergen in de galerij, wanneer je bijvoorbeeld niet wil dat vrienden die foto's zien, wanneer zij jouw iPhone in handen hebben en doorheen de galerij bladeren. Op het Share menu zit nu dus een Hide (verbergen) optie die je kan aanvinken. De foto's zijn nog wel zichtbaar via de Albums vie van de app, en daar kan je de foto's ook terug zichtbaar zetten


NIEUW IN IOS9: FIND MY FRIENDS WIDGET
Find My Friends is geen nieuwe app, maar in deze versie is het wel een app geworden die vast op je toestel zit, of je het nu wil of niet. Er is ook een Notification Center widget, waarmee je kan zien waar je vrienden zijn, en wel vanop de Today pagina. Hiervoor moet je naar je Home scherm, dat naar beneden slepen, en dan op Edit / Bewerken tikken.


NIEUWS IN IOS9: SIRI VANOP ELKE PLEK OPROEPEN
Voortaan kan je gewoon met "Hey Siri" je digitale assistent oproepen. Voorheen werkte dit enkel wanneer je je iPhone aan het herladen was. Nu echter kan je dit voice commando overal gebruiken, maar je moet het wel activeren. Daarvoor moet je naar je Instellingen, bij Algemeen, naar Siri gaan en dit activeren. Helaas enkel beschikbaar voor de nieuwste toestellen (iPhone 6S en 6S Plus).
http://fieldguide.gizmodo.com/23-things-you-can-do-in-ios-9-that-you-couldnt-do-in-io-1731300214 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GEMINI RUE: GAME
Windows / iOS app (demo - 9,99 euro koopprijs)
Een science fiction point&click game, met een goed uitgewerkt verhaal. Zelfs in de demo-versie kan je het game volledig uitspelen, maar dan op je eentje.
http://www.chip.de/downloads/-Gemini-Rue-Demo_82377074.html
http://www.wadjeteyegames.com/games/gemini-rue/


ROOM ARRANGER: JE KAMERS INRICHTEN

Windows / OS / Linux / iPad - $20
Met deze software kan je je huis inrichten van boven tot beneden, en zelfs de tuin. Je kan je eigen meubles tekenen, en het resultaat in 3D bekijken. Voor de iPad bestaat er een gratis demoversie, maar je kan de resultaten niet bewaren.
http://www.roomarranger.com/


PIXLR VOOR DESKTOP
Van deze software om foto's te bewerken bestaat er natuurlijk apps, maar gelukkig ook een desktop versie. De gratis versie heeft uiteraard iets minder opties dan de betalende versie, die 1,99$ per maand of $14,99 per jaar kost.
https://pixlr.com/desktop


CITRIO: VARIANT OP CHROME


Windows - freeware
Dit is een gratis browser die gebaseerd is op Chrome, maar volgens de makers niet alleen sneller is, maar ook een slimme download manager heeft. Wanneer je op de website komt, zal je een link zien om je eigen browser te vergelijken met Citrio, en het verschil te ervaren.
http://citrio.com/


MONOTYPE SKYFONTS / GOOGLE FONTS
Met deze download kan je 1.200 lettertypes downloaden die Google gratis aanbiedt. BIj Chip vind je een (Duitstalige)uitleg over hoe je dit lettertype moet installeren.
http://www.fonts.com/web-fonts/google


CHROMIXIUM: HET BESTE VAN CHROME OS EN UBUNTU


Eerder deze week hadden wij het over een nieuw besturingssysteem van Google, dat Android en ChromeOS zou combineren. Maar er bestaan heel wat alternatieven, zoals Chromixum. Het verenigt het ChromeOS en Ubuntu, en is gratis te gebruiken. Bovendien kan e het ook offline draaien, gebruikt het erg weinig energie. Je kan het draaien vanop een USB stick, of installeren in amper 10 minuutjes. Downloaden doe je hier:
http://chromixium.org/

WINSCP: BEVEILIGD BESTANDEN OVERZETTEN
Windows - donate ware
Dit is een open source grafische SFTP en FTP client voor Windows.Ook het verouderde SCP protocol wordt ondersteund. De bedoeling is veilig bestanden te kunnen kopiëren tussen een lokale en een externe computer (server).
http://winscp.net/eng/docs/lang:nl


VRIJDAG APPDAG: VERSCHRIKKELIJKE IKKE
Een app voor Android, waarin de stoute gele Minions fruit moeten verzamelen om gelatine te maken. Versta je er niets van? Leuk is het wel!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftDMHM


VRIJDAG APPDAG: DE REDACTIE


Een van onze favoriete apps: hier kan je namelijk alle nieuws- en actualiteiten uitzendingen terug bekijken. Of het nu De Afspraak (tv) of De Ochtend (radio) is: je krijgt meteen een handig overzicht van de behandelde onderwerpen, en kunt meteen springen naar de onderwerpen die jou interesseren. Ook de Zevende Dag is van de partij!
Voor Android en iOS
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.mobile.android.deredactie
https://itunes.apple.com/be/app/id952769219

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hoe minder een mens ziet,
hoe groter zijn geloof.
-Virginia Woolf-