Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/10/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 925 van 17102015Gegroet lezer,

Deze week zijn er twee artikels die wij u absoluut willen aanbevelen: dat over "Moments" van Twitter, over de nieuwe vormen die "het nieuws" aanneemt. En het tweede waarin wij, naar aanleiding van de lancering van de Surface Book en andere 2-in-1 toestellen, nagaan of deze nieuwe vorm van computing een hype is of een trend die gaat blijven.

Zoals gewoonlijk worden deze twee langere artikels afgewisseld met kortere nieuwtjes, en deze week opnieuw onze rubriek met iOS9 tips. Onze lezers hebben ons al enkele keren verweten dat wij te weinig tips en software voor het mobiele besturingssysteem van Apple brengen, wat wij proberen te verhelpen.

Kortom, voor elks wat wils - hopelijk ;)  Hebt u nog meer suggesties om dit e-zine te verbeteren, dan horen wij het graag!

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HEEFT TWITTER ZOPAS DE KRANT OPNIEUW UITGEVONDEN MET ZIJN MOMENTS?
Verleden week kon je lezen hoe Twitter "Moments" heeft uitgebracht, een gecureerde lijst met tweets rond een bepaalde gebeurtenis, een concert, een nieuwsfeit, op het moment dat het zich daadwerkelijke afspeelt. In een prachtig onderbouwd artikel bij Stratechery.com stelt columnist Ben Thompson dat Twitter als het ware de krant opnieuw uitgevonden heeft, en zelfs het potentieel heeft om de beste krant ter wereld te worden.

Hij beschrijft Moments uitvoerig (maar moest wel via een VPN zich voordoen als een Amerikaan, want het product werkt nog niet buiten de VS), en zijn conclusie is ronduit lovend. Je krijgt namelijk bij 'Today' meteen een lijst met verhalen die die dag gebeurd zijn of nog aan het gebeuren zijn. Per verhaal krijg je een gecureerde lijst met tweets die het verhaal vertellen met video's, foto's en soms enkel tekst. Bij verhalen die zich op dat moment afspelen kan je tweets toevoegen. En boven het scherm zijn er verschillende categorieën -entertainment, fun, today, news, sports- om de Moments per categorie te selecteren.

Daarbij maakt Thomson een interessante opmerking: Twitter heeft helemaal niet de medewerking nodig van uitgevers die hun nieuws op Twitter zetten, zoals Facebook met Instant Articles of Apple met zijn News doet. Neen, Twitter heeft de mensen die aan de bron liggen van die artikels. Het internet heeft kranten opgedeeld in hun aparte verhalen. Twitter deelt verhalen op in de momenten waaruit zij bestaan, en die momenten worden verzameld door de beste nieuws-verzamelaars op het web.

Thomson vindt de Moments duidelijk een geniale zet, maar heeft toch nog enkele suggesties. Zo zouden links bijvoorbeeld niet mee mogen tellen bij de 140 karakter limiet, en evenmin de @-namen. Bovendien zouden de conversaties, die een van de interessantste aspecten van Twitter vormen maar helaas niet goed werken, een meer prominente functie moeten krijgen.

Lees zelf het hele artikel (1).

Robert Scoble, een befaamd blogger, heeft hem van antwoord gediend in een Facebook-posting. Hij gelooft namelijk dat Facebook beter is en geen hinder zal ondervinden van deze Moments van Twitter. (2). Wij durven hem tegen te spreken. Al is het maar omwille van de vormfactor. Wanneer je de posting van Thomsen ziet, is die mooi vormgegeven, op een rustige pagina. Bekijk je de posting van Scoble op Facebook, zonder ingelogd te zijn, dan krijg je een heel saai tekstartikel te zien, zonder enige mooie vormgeving. Log je in, dan zie je alle vriendschapsverzoeken, en de hele rimram van Facebook. En daarom is Facebook voor mij geen site waar je nieuws vindt. Anderen mogen dat als een dashboard beschouwen voor hun privé-leven en daar best gelukkig mee zijn, voor mij hoort nieuws thuis op een nieuwssite of blog, niet tussen verzoeken voor AngryBirds of Farmville, tussen enerverende video's die dan ook nog eens automatisch beginnen te spelen.
https://stratechery.com/2015/twitters-moment/
http://www.facebook.com/RobertScoble/posts/10153642751234655"VIND IK LEUK" NIET MEER ZO LEUK? FACEBOOK VERVANGT ZIJN BUTTONS DOOR EMOJI'S
Mark Zuckerberg had het onlangs al aangekondigd: de Like button zou concurrentie krijgen. Die button was oorspronkelijk bedoeld om een interactie te creëren met posters van een bericht, maar je kan uiteraard niet "Vind ik leuk" zetten onder alle artikels, zoals bijvoorbeeld een bericht over een ramp, een overlijden, een persoonlijke tragedie. De meeste waarnemers dachten dat er een "dislike" button zou komen, een "vind ik niet leuk" dus, maar het zouden dus meerdere buttons worden. Meer genuanceerde reacties, en zo zouden die buttons ook heten: "Reactions". Zes in totaal: liefde, lachen, gelukd, shock, verdriet, woede.

De buttons zouden om te beginnen niet in de VS uitgerold worden, maar wel in Spanje en Ierland; na deze test zouden eventueel aanpassingen gebeuren vooraleer de Reactions verder uitgerold worden. Dus jij kan er nog niet aan beginnen.

Maar is dit wel een slimme zet? Voor de gebruiker wel, want hij kan zijn gevoelens beter uitdrukken, en de poster van een bericht ziet meer genuanceerde reacties erop. Maar wat met de bedrijven - en dat zijn toch de belangrijkste spelers in de Facebook wereld, want zij zorgen vor de advertenties? Zullen zij voortaan gedetailleerd kunnen zien hoeveel gebruikers boos, gelukkig, enz. waren? En zo ja, geeft dit een realiteit weer, en zullende bedrijven er rekening mee houden?

Wij volgen, samen met jou, deze evolutie verder op!
http://techcrunch.com/2015/10/08/with-reactions-facebook-supercharges-the-like-button-with-6-empathetic-emoji/?ncid=rss#.ywa758:r2QGVROUWEN EN TECH: ENKELE CIJFERS
De tech wereld is nog al te vaak een wereld gedomineerd door mannen. Met de jaren zijn verschillende beroepen veel vrouwelijker geworden, denk maar aan artsen en rechters, terwijl bij andere beroepen de balans helemaal doorgeslagen is en je er haast geen man meer vinden zal. Bij tech en financiën is dat echter niet het geval - wat tot situaties leidt waarbij vrouwen zich geïntimideerd voelen in een mannelijke omgeving. En er misschien dingen niet uitgevonden worden, beslissingen genomen worden die in een meer gender-gelijke omgeving anders uitgevallen waren.

Maar er blijkt beterschap op komst. De Amerikaanse Stanford University heeft bekend gemaakt dat computerwetenschappen voor het eerst de populairste studie eworden zijn voor vrouwelijke studenten. 214 vrouwen gingen voor een graad in computerwetenschappen, wat goed is voor 30% in die afdeling. Menselijke biologie, dat tot nu toe het populairste was bij vrouwen, daalde tot de tweede plaats met 208 dames.

Een positief teken, dat met de jaren ook zal zorgen voor een verdere doorbraak van vrouwen door de glazen plafonds. Let op: vrouwen zijn goed vertegenwoordigd in de algemene cijfers van de studenten - 49% van de 7.000 studenten aan Stanford is een vrouw. Maar is het de keuze van de studierichting? Is het het niet uitoefenen van het gekozen beroep, door gezin, kinderen, of niet geaccepteerd worden de oorzaak? Feit is dat slechts 27% van de ondernemers vrouw zijn.

Interessante cijfers bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/2015/10/09/us-women-technology-stanford-idUSKCN0S32F020151009SLIM: GOOGLE SEARCH INDEXEERT OOK INHOUD VAN IOS0 APPS MET DEEP LINKS
Steeds vaker verpakken nieuwsdiensten hun content in apps. Die zijn wel gemakkelijker te gebruiken op toestellen met een kleiner scherm, maar het nadeel is dat zo het universele web, met zijn URL's, opgebroken wordt. Het web komt als het ware achter muurtjes te zitten, de apps, en is niet meer doorzoekbaar.

Wat uiteraard de universele zoekmachine Google, die het hele web wil blijven doorzoeken, niet zint. Google is niet bij de pakken blijven zitten, en heeft een slimme tegenzet gedaan. In mei van dit jaar had Google al de mogelijkheid geboden aan iOS ontwikkelaars om App Indexing toe te voegen. En nu heeft het die mogelijkheid uitgebreid en deze functie ook compatibel gemaakt met HTTP deep link standaards voor iOS 9.

Concreet wil dit zeggen dat je voortaan content van apps, zoals de app van De Redactie of je krant, ook in de zoekbalk van je Safari browser op iOS zal zien opduiken. Deze functie zal werken voor de Google app voor iOS, Chrome voor iPhone en iPad, en Safari voor iOS. Een evolutie die ons erg verheugt, en waarover je meer kan lezen bij Venturebeat en The Next Web.
http://venturebeat.com/2015/10/09/google-search-now-indexes-ios-9-apps-with-deep-links-safari-will-show-app-content-by-end-of-the-month/
http://thenextweb.com/google/2015/10/10/5-reasons-why-google-doesnt-want-you-to-give-up-on-its-social-network-just-yet/VERSLEUTELING OP IOS TOESTELLEN OMZEILEN? MAAK EEN ADBLOCK APP!
Een artikel bij TechCrunch wees ons toch op een aspect van adblockers dat ons tot nu toe ontgaan was. Het blijkt namelijk dat sommige makers van adblock-apps een routine gebruikten die het versleutelde verkeer omzeilden, zodat zij dat verkeer zouden kunnen bekijken.

Het gaat met name om apps die het root certificate misbruiken dat Apple hen verstrekt, om dan het verkeer naar het toestel te decrypteren, naar de eigen servers te sturen om daar de advertenties eruit te halen en dan terug naar het toestel te zenden. ALs dat een legitieme app is die dat doet, dan is dat ok, maar het kan toch tot misbruik leiden. Hier wordt namelijk een "app-in-the-middle" situatie gecreëerd.

Apple heeft dit gevaar erkend, en heeft verschillende apps die volgens dit principe werken uit de App store verwijderd. Een daarvan was Been Choice, een app die wij verleden week nog vermeld hebben omdat die toeliet om ook advertenties uit Apple News te verwijderen. Nu blijkt dus dat deze app dat enkel kon door gebruik te maken van deze technologie. Gevolg: de app werd verwijderd.

Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/10/08/apple-removes-a-few-apps-including-ad-blockers-from-app-store-for-installing-root-certificate/?ncid=rss
HET KAN VERKEREN: SNAPCHAT ZAL DAN TOCH GEEN ORIGINELE CONTENT VERVAARDIGEN
In het internetwereldje is het heel moeilijk om een waarde te bepalen op een dienst of product. Neem nu Facebook. Velen voorspelden dat het, in navolging van collega MySpace, na een tijd een zekere dood tegemoet zou gaan. De gebruikers zouden vluchtig zijn, en klaar staan om naar het volgende hippe sociale netwerk te verhuizen, wanneer de Facebook-trend "out" was, en een nieuw netwerk zich zou aandienen.

Die voorspellingen kwamen niet uit: Facebook heeft heel slim zijn gebruikers kunnen omzetten tot eyeballs voor advertenties, en tot nu toe blijven de bedrijven geloven dat de reclame die zij op Facebook plaatsen succes heeft.

Maar Facebook is een grote uitzondering. Bij andere diensten gelden de gevleugelde woorden van Bredero "Het kan verkeren" overduidelijk wel. Denk maar aan Zynga, de makers van Farmville. Het bedrijf was in de beginjaren van Facebook zo succesvol dat het dacht een heel imperium te kunnen uitbouwen en zelfs naar de beurs trok - met enkel een game in zijn portfolio. Onnodig te zeggen dat de verwachtingen (en het beursaandeel) sindsdien erg geslonken zijn.

En dan is er ook nog Snapchat, de dienst voor in de tijd beperkte berichten. Enorm populair, maar de makers dachten dat zij dat succes zouden kunnen bestendigen door zelf originele content te maken en via Snapchat uit te zenden. Een idee dat, als je er goed over nadenkt, al te gek is - content wil je kunnen herbekijken, en dat staat in regelrecht contrast tot de DNA van deze messaging dienst.

Als gevolg van deze beslissing zal een 15-tal medewerkers bij Snapchat zijn baan verliezen.

Meer bij Deadline.com
http://deadline.com/2015/10/snapchat-snap-channel-shut-down-layoffs-original-content-strategy-1201577855/MICROSOFT GEEFT EEN PREVIEW VAN DE VOLGENDE WINDOWS 10 BUILD
Je hebt wellicht ondertussen al Windows 10, maar denk nu niet dat je voor een hele tijd gerust bent. Neen, Microsoft, wil voortdurend updates uitbrengen, niet alleen om beveiligingslekken weg te werken, maar ook om nieuwe functies toe te voegen. Venturebeat kon al een blik werpen op de eerstvolgende "build" van het Windows OS, en daarbij is het duidelijk Cortana  dat de hoofdrol speelt.

En alhoewel de alternatieve vervoersdienst Uber moet optornen tegen een negatieve houding van de overheden, niet alleen in ons land maar in verschillende andere landen, gelooft Microsoft dat Uber er wel zal komen, want het verweeft het Uber aanbod in Cortana. Deze digitale assistent zal zo in het oog houden of je tickets voor de bioscoop of een andere evenement geboekt hebt, en enkele uren op voorhand een routebeschrijving aanbieden over hoe je daar moet geraken, maar ook meteen de optie om een rit te boeken met  een Uber-auto vanuit Cortana.

Cortana zou ook beter geworden zijn in het herkennen van de notities die jij met de hand invoert. De assistent kan zelfs herinneringen aan uit te voeren taken of boodschappen geven gebaseerd op plaatsen, datums en getallen die afgeleid worden uit jouw handgeschreven notities;

Ook de Edge browser kreeg nieuwe functies. Zo zal je, door de cursor te bewegen over een tabblaadje, een preview krijgen van de site die achter dat blaadje zit - net als wanneer je de cursor beweegt over een icoontje in de taakbalk van je Windows.

Je Edge browser kan nog meer: de Reading List en de Favorieten worden nu gesynchroniseerd worden op verschillende toestellen, zolang je maar inlogt met dezelfde account. Wat een lang verwachte optie is. Toch de moeite waard om Edge uit te proberen?

Meer bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2015/10/12/microsofts-newest-windows-10-preview-for-pcs-adds-uber-and-event-reminders-to-cortana/LAAT APPLE EEN STEEK VALLEN MET CHINA-CENSUUR?
Een eigenaardig bericht waarop je wellicht niet goed weet hoe je meot reageren. Het blijkt namelijk dat gebruikers die China bezoeken, geen nieuws in hun Apple News meer kunnen lezen wanneer zij verbonden zijn via een Chinees telecomnetwerk.

Je zal wellicht denken: Ach, die Chinezen met hun Chinese muur van censuur... Maar neen, het is Apple zelf dat die censuur uitvoert. Drie verschillende gebruikers die in China waren getuigen ervan hoe zij niet alleen geen nieuwe artikels konden downloaden om te lezen in hun News App, maar zelfs de artikels die zij voor hun bezoek aan China gedownload hadden, niet meer konden lezen.

De reden voor die censuur? Apple wil dolgraag de Chinese overheid ter wille zijn, want de Chinese markt is enorm belangrijk voor het bedrijf - zonder die markt had Apple de laatste maanden bijlage niet de schitterende resultaten kunnen neerzetten als nu. En om de Chinese overheid te vriend te houden wil het dus controverse vermijden over bepaalde "gevoelige" onderwerpen. Maar daarbij kiest het ervoor om zelf geen beslissing te moeten nemen over wat dan wel en niet door de beugel kan, en dus draait het de kraan toe naar àlle nieuws, wanneer de gebruiker in China vertoeft.

Apple heeft zich in de voorbije jaren wel een tamelijk kwalijke reputatie opgebouwd van censuur, omdat het een stricte controle uitoefent over de apps die in de App Store aanwezig mogen zijn. Maar dit is toch wel van een heel andere dimensie...

Meer bij Quartz
http://qz.com/521871/apple-is-blocking-its-news-app-from-everyone-in-china-even-if-their-phone-is-registered-in-the-us/ACER EN TOSHIBA LANCEREN EVENEENS EEN 2-IN-1
Vandaag maar één artikel in onze nieuwsrubriek, omdat we dieper ingaan op een bepaald aspect van het internet. En je mag reageren hoor, indien je vindt dat onze analyse fout of juist to the point is!
Het is een trend aan het worden: computers die tablet en laptop tegelijkertijd zijn. De laatste tijd zijn er, naast de nieuwe versie van de Surface Pro en het nieuwe concept van de Surface Book, verschillende andere fabrikanten die een toestel aangekondigd hebben dat Windows 10 draait, en zowel in tablet als in laptop modus werkt. Laat ons even naar twee van dergelijke aankondigingen kijken, vooraleer we ons verdiepen in het concept zelf.

Acer Aspire Z3-7007
Het eerste wat natuurlijk opvalt is dat Acert geen al te sexy naam gekozen heeft voor zijn nieuwe toestel, doch gewoon een nummer toegevoegd heeft aan een bestaande productiereeks, Aspire. Nochtans zijn zowel de Aspire R14 (een omkeerbare notebook) en de Aspire Z3-700 (de 2-in-1) compleet nieuwe vormfactoren.
Maar dit terzijde. De Acer is eigenlijk een groot scherm met daarin de computerkracht en de batterij ingebouwd, en in de nabijheid komt van de laptop en de traditionele desktop. Volgens Acer zou de batterij tot 5 uur meegaan, dus je kan het "scherm" echt als tablet gebruiken. Qua specs: 15,6 mm dik, 2 kg, full HD scherm, en een staander om het scherm recht te houden zodat je het ook met het klavier gebruiken kan. De prijs hangt af van de processorkracht die in het beestje gestoken wordt en zou beginnen vanaf €600.
http://www.cnet.com/news/acer-unveils-its-first-wave-of-windows-10-devices/
http://venturebeat.com/2015/10/12/acer-z3-700-all-in-one-pc-battery/Toshiba: Satellite Radius en Dynapad
Deze fabrikant heeft eveneens twee nieuwe hybride laptops aangekondigd. De Satellite Radius 12 is een Win10 hybride met een 12,5 inch scherm, aangedreven door een Skylake processor met tot 7 GB RAM, en 256 of 512 G B SSD opslagruimte. Dit toestel zou 1.000 dollar kosten voor de versie met het 1080 scherm, en $1400 voor het 4K model.
Het tweede toestel is de Dynapad, die een 12 inch scherm bevat en een Wacom Active Electrostatics Trupen, die maar liefst 2.042 niveaus van druk kan aanvoelen, zodat je echt het gevoel van pen en papier zou moeten krijgen. Ideaal voor grafische kunstenaars bijvoorbeeld. Dit toestel zou begin 2016 naar Europa komen, en is voorlopig in Japan verkrijgbaar aan Yen 130.000.
http://www.theverge.com/2015/10/13/9517903/toshiba-dynapad-microsoft-surface-rival-2-in-1
http://www.engadget.com/2015/10/13/toshiba-dynapad-2-in-1/


De zin en onzin van de 2-in-1 vormfactor
Bij de Daily Tech News Show podcast hoorden wij een interessante discussie tussen Tom Merritt en Patrick Béja over deze vormfactor. Is dit een nieuwe trend, die uiteindelijk onze tablet en onze laptop zal vervangen? Of is het een hype, en zullen we nooit tot het ideale compromis komen en uiteindelijk toch tot onze aparte toestellen terugkeren?
Enkele bedenkingen hierbij:

- Bij de hybride toestellen zie je twee verschillende benaderingen. Enerzijds toestellen zoals de Pixel Chrome van Google en de iPad Pro van Apple, waarbij vertrokken wordt vanuit een mobiel besturingssysteem (Android en iOS), waarvan de limieten dan zover mogelijk opgetrokken worden  zodat je, met het klavier aangehecht, ook productief werk kan verzetten. Anderzijds heb je de nieuwe Windows 10 toestellen, waarbij een desktop systeem zo eenvoudig mogelijk gemaakt wordt wanneer je in tablet modus werkt.

- Beide benaderingen hebben hun nadeel. Er zal altijd een 5 of 10% van je werk blijven bestaan dat je niet kan doen op de opgepimpte tablets, omdat je niet die computerkracht mist, je meer handelingen moet doen dan gewoon aantikken en vegen. Windows 10 zit wel op een goede weg om van het downscalen van het besturingssysteem naar tabletvorm goed aan te pakken, maar daar zit je dan weer met het probleem dat er te weinig apps zijn voor Windows 10, gewoon omdat Windows phone niet populair is.

- Momenteel word je dus voor het dilemma geplaatst: je favoriete Android en iOS apps vergeten wanneer je voor het productieve Windows 10 kiest, of je productiviteit niet ten volle kunnen beleven wanneer je voor een geüpscalede tablet versie kiest.

- Maar het zou ook anders kunnen. Voor Apple startte met zijn apps die specifiek aan zijn besturingssysteem gebonden waren, was er die heerlijke trend waarbij er steeds meer in de browser gedaan werd. Daarmee waren we op weg naar platform-onafhankelijkheid, die lelijk doorkruist werd door de app-cultuur.

- Misschien wordt de nood aan die platformonafhankelijkheid nu des te dringender, omdat steeds meer grote bedrijven het wereldwijde internet willen beperken tot hun ommuurde tuintje, hun walled garden, zoals Facebook. Als je het aan Mark Zuckerberg zou overlaten dan zou je de hele dag op Facebook zitten, voor je sociale contacten, je nieuws, je video's, je instant messages, je aankopen... Voor veel mensen IS Facebook al het internet. Een gevaarlijke trend, die best wel wat meer tegenwerk verdient. De apps op je mobiele toestel zijn de toegangspoort tot die ommuurde tuin. De browser, helaas achterophinkend voor het mobiele web, zou die gesloten tuinen terug kunnen opengooien.
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2601-the-theory-of-elegance/
JE SMARTPHONE KAN GEHACKT WORDEN VIA JE OORTJES
Een toch wel alarmerend bericht. Onderzoekers van de Franse overheidsdienst ANSSI hebben een manier gevonden om ongemerkt voice commando's op smartphones te triggeren en dat vanop een afstand van 16 feet (een kleine vijf meter). Het bericht komt van Wired. Het zou mogelijk zijn met elke Android of iPhone waarvan de oortjes aangekoppeld zijn, op voorwaarde dat die oortjes een ingebouwde microfoon hebben.

Bij de hack wordt de koptelefoon als het ware als een antenne gebruikt, om geluidsgolven om te zetten in elektrische signalen, die voor het besturingssysteem van de smartphone overkomen als audio commando's. De hacker zou zo verschillende commando's kunnen uitvoeren op jouw smartphone.

Tot nu is het dus enkel bewezen dat het kàn, de hack is nog niet in het wild gesignaleerd. Je ertegen beschermen lijkt voorlopig niet mogelijk, want voice commando's van Siri bijvoorbeeld uitschakelen, helpt niet. Meer bij Wired.
http://www.wired.com/2015/10/this-radio-trick-silently-hacks-siri-from-16-feet-away/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE BRENGT NIEUWE IMAC UIT
Geen grote persconferentie, geen lekken vooraf: in een gewoon persbericht heeft Apple aangekondigd dat het een nieuwe iMac lijn uitbrengt. Met reuzeschermen: het 21,5 inch model kan je, naast het gewone scherm, ook optioneel voorzien van een 4K scherm met 4096 x 2304 resolutie. De 27 inch modellen hebben een 5K scherm met 5120 x 2880 en een AMD R9 M300 grafische kaart en een Skylake processor.

Ook de muis werd herzien: net als het klavier en de trackpad bevatten zij nu een eigen batterij die je snel kan opladen aan het basisstation. Typisch voor Apple: de aansluiting om de muis te herladen zit aan de onderkant, zodat je op geen enkele manier met de muis kunt werken met het kabeltje daaraan vast. Als Apple iets ontworpen heeft, dan moet en zal je dat gebruiken op de manier waarop Apple beslist heeft: een draadloze muis is en blijft draadloos!

Het klavier is 13% kleiner, maar de toetsen zijn even groot gebleven. De trackpad van zijn kant heeft 29% meer oppervlakte, en is zo gemaakt dat je alle veeg en knijpgebaren die je op je aanraaktoestel zo gewoon bent, ook op de trackpad kunt uitvoeren. Inbegrepen de Force Touch.

Twee dingen zijn verschillende waarnemers wel opgevallen. Om te beginnen bevat dit toestel geen USBC, terwijl Apple in zijn andere recent uitgebrachte toestellen toch de USBC vooruitschoof als de enige verbinding die tegelijk stroom moest aanvoeren en een verbinding leggen met de randapparatuur.

Het andere wat de waarnemers opviel is het feit dat Apple eigenlijk in dit toestel geen enkele ingebouwde voorziening brengt als vervanging voor paswoorden. Op zijn iOS toestellen gebruikt het vingerafdruk-authenticatie, maar deze toch wel prijzige iMac heeft geen enkel alternatief voor het aloude paswoord.

De toestellen zijn in principe vanaf deze week verkrijgbaar. Prijzen: vanaf 1.099 $ voor het 21,5 inch model met 4K scherm, en 1.799€ voor het 27 inch model. Maar daar moet je nog wel $99 bijrekenen voor het klavier, $79 voor de muis, en $129 voor het trackpad.

Tegelijk met de nieuwe iMac werd ook een nieuwe versie van iMovie voor OSX uitgebracht. Die ondersteunt nu 1080p video aan 60 fps (frames per second). Video's in 4K kunnen hiermee bewerkt worden. De bewerking die je op een iOS versie van iMovie opgestart werd, kan je verderzetten op je Mac computer. Meer bij Engadget
http://www.engadget.com/2015/10/13/4k-imac/
http://www.engadget.com/2015/10/13/imovie-mac-4k/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Met deze bril van Samsung zou je gewoon berichtjes kunnen typen op je handen
http://newsmonkey.be/article/56825


*** Hoe zou Google er in de 19de eeuw hebben uitgezien? Probeer het met deze prachtige zoekmachine
http://newsmonkey.be/article/56813

*** Een heerlijk concept gebaseerd op de soap Thuis
http://newsmonkey.be/article/56732

*** Vanden Borre test interactief online shoppen
Van 17 september t.e.m. 15 november krijgen online klanten bij Vanden Borre interactief en live advies voor Samsung-producten via Vanden Borre-verkopers met een Google Glass
http://press.ketchumbrussels.be/vanden-borre-test-interactief-online-shoppen?utm_source=email&utm_medium=campaign&utm_id=5600130a150ba0f91a8b474c

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het onderscheid tussen de sexen is een biologisch feit,
geen historische gebeurtenis.
-Simone de Beauvoir-

 
De nieuwe oogst


   
CHROME-EXTENSIES VOOR MARKETEERS: GIF'JES

We aan verder met onze reeks extensies voor de Chrome browser, gevonden bij HootSuite, die niet alleen handig kunnen zijn voor marketeers, maar ook voor alle andere gebruikers.
Search in a Giphy draait rond GIF's, computerafbeeldingen die je van pas kunnen komen als illustratie bij een posting die je schrijft. Goed gekozen GIF's kunnen zelfs de interactie en aanklikgehalte van jouw posting verhogen. Deze extensie maakt het mogelijk om naar GIF's te zoeken vanuit Gmail, Facebook, Twitter en Slack. Heb je het goede GIF'je gevonden, slecteer het en sleep het naar je boodschap.
https://chrome.google.com/webstore/detail/search-in-a-giphy/jlleokkdhkflpmghiioglgmnminbekdi?hl=en
http://blog.hootsuite.com/best-google-chrome-extensions-for-social-media-marketers/


CHROME-EXTENSIES VOOR MARKETEERS: RAPPORTIVE
Als marketeer op de sociale media ben je uiteraard heel actief op Twitter, Facebook, Linkedin en de andere sociale netwerken. Toch zijn er nog altijd veel interacties die gebeuren via mail. Deze extensie helpt je door de kloof te overbruggen tussen mail en sociale netwerken. Heb je een Gmail account, dan krijg je informatie uit de sociale netwerken in een zijbalk. Je kan hen ook als contact toevoegen op LinkedIn of hen volgen op Twitter.
https://chrome.google.com/webstore/detail/rapportive/hihakjfhbmlmjdnnhegiciffjplmdhin?hl=en


CHROME-EXTENSIES VOOR MARKETEERS: MOZBAR

SEO is een hele kunst, en voor wie zich overdonderd voelt door de statistieken, trefwoorden, optimalisatie en meer, is er deze extensie. Vanuit Google search kan je via deze extensie de Page Authority en de Domain Authority van een bepaalde link bekijken. Je kan ook klikken op Page Analyss, en krijg de ingaand links te zien naar een bepaald stuk content. Zo kan je zien wie naar jouw blog postings of webpagina's linken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/mozbar/eakacpaijcpapndcfffdgphdiccmpknp?hl=en-GB


CHROME-EXTENSIES VOOR MARKETEERS: CHECK MY LINKS
Een link in een van jouw postings kan gebroken zijn - de webmaster van die site heeft bijvoorbeeld veranderingen doorgevoerd in de structuur van de pagina, of het artikel om een of andere reden verwijderd. Gebroken links staan niet netjes in een posting, en zullen je meteen voor de voeten geworpen worden door je lezers.
Deze extensie kan helpen: het is een robot die alle links op je webpagina controleert. Gebroken links worden in het rood gemarkeerd, zodat je die kan verbeteren.
https://chrome.google.com/webstore/detail/check-my-links/ojkcdipcgfaekbeaelaapakgnjflfglf?hl=en-GB


CHROME EXENSIES VOOR MARKETEERS: GOOGLE HANGOUTS

Ook deze extensie is niet alleen nuttig voor de marketeer, maar ook voor de gewone gebruiker. Je kan namelijk een Hangout opstarten en verderzetten vanuit je Chrome browser, zonder echt in je Gmail inbox te moeten zitten.
https://chrome.google.com/webstore/detail/hangouts/knipolnnllmklapflnccelgolnpehhpl?hl=en-GB


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TRIPADVISOR
Deze grote toeristische site heeft nu ook een .be versie: tripadvisor.be, met Nederlandstalige en Franstalige optie. Er wordt wel degelijk rekening gehouden met de Belgische toeristische plekken, en op de website kunnen de Belgische hotel- en restauranteigenaars een eigen pagina aanmaken - een soort Gouden Gids voor de horeca, want voor een beter zichtbaar plekje moet je betalen.
[Taal: NL]
https://www.tripadvisor.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 1848.NL

In 1848 werd in Nederland de Grondwetsherziening doorgevoerd, de nog steeds de basis van de huidige democratie in Nederland. De Nederlander Lucas Benschop, politiek verslaggever bij NU.nl, richtte de site op om het publiek op een eenvoudige manier op de hoogte te houden van wat er gebeurt in de Nederlandse politiek. Een uitvoerige bespreking bij Bright.nl.
http://www.bright.nl/1848-nl-wil-de-nederlandse-politiek-transparanter-maken
https://beta.1848.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VISCOCITY
Een van die websites die via een script toelaten dat je computertekeningen maakt, gewoon door de cursor te bewegen. Een bewijs van de vooruitgang van de processoren in de computerkracht, want een jaar of 10 geleden zou je computer gekraakt hebben wanneer je deze toeren uithaalde! Je kan heel leuke effecten bereiken.
[Taal:E NG]
http://windowseat.ca/viscosity/create.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: ABELIC

Deze fotograaf heeft zich gespecialiseerd in onderwater-landschappen. Prachtige heldere kleuren, die je niet zou verwachten onderzee!
[Taal: ENG]
http://www.abelic.net/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/-  Aurous: Popcorn Time voor muziek
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/aurous-popcorn-time-voor-muziek
- Thule's ideale rugzak voor het stadsleven door ons getest [Review]
http://www.belgiancowboys.be/travel/thule-s-ideale-rugzak-voor-het-stadsleven-door-ons-getest-review


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Haagse medisch specialisten testen variant op Whatsapp
http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4162166/2015/10/13/Haagse-medisch-specialisten-testen-variant-op-Whatsapp.dhtml
- Soms spijt van tweets? Laat ze automatisch wissen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4159887/2015/10/09/Soms-spijt-van-tweets-Laat-ze-automatisch-wissen.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple vs Samsung in SquareTrade-lab 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9521/Apple-vs-Samsung-in-SquareTrade-lab.html
- iSmartAlarm, het slimme beveiligingssysteem
http://www.elektrozine.be/ez/article/9259/iSmartAlarm-het-slimme-beveiligingssysteem.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Vergeet disruptie, het is tijd voor transformatie!
https://www.digimedia.be/News/nl/18709/vergeet-disruptie-het-is-tijd-voor-transformatie.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Mobiel: beluister wat je zei tegen Google
http://computertaal.info/2015/10/16/mobiel-beluister-wat-je-zei-tegen-google/
- Maak een superverborgen map op je computer zonder extra software
http://computertaal.info/2015/10/13/maak-een-superverborgen-map-op-je-computer-zonder-extra-software/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- De prijs van 'premium' - High-end smartphones steeds duurder
http://tweakers.net/reviews/3975/de-prijs-van-premium-high-end-smartphones-worden-steeds-duurder.html
- Privacywaakhonden: veiligheid Europese data in VS moet snel gewaarborgd worden
http://tweakers.net/nieuws/105827/privacywaakhonden-veiligheid-europese-data-in-vs-moet-snel-gewaarborgd-worden.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Belgen downloaden voor het eerst vaker op Android dan iOS
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgen-downloaden-voor-het-eerst-vaker-op-android-dan-ios/article-normal-617865.html
- België en Nederland akkoord over draadloos internet via govroam
http://datanews.knack.be/ict/belgie-en-nederland-akkoord-over-draadloos-internet-via-govroam/article-normal-617767.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

5 Apple producten waar je waarschijnlijk nog nooit van had gehoord
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/5-apple-producten-waarvan-je-waarschijnlijk-nog-nooit-had-gehoord
- Een eerste blik op de nieuwe Page Level-Ads van Google
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/een-eerste-blik-op-de-nieuwe-page-level-ads-van-google
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


NIEUW IN IOS9: GEMAKKELIJKE TOEGANG TOT DE ICLOUD
Je kan al langer vanuit je apps documenten en data in de iCloud bewaren. Een van de instellingen  die nieuw zijn in iOS9, is de optie om je iCloud Drive app op je Home scherm te plaatsen. Zo heb je veel gemakkelijker toegang tot je data. Ga naar Instellingen / rubriek iCloud en druk op het pijltje; bij iCloud Drive, dat op Aan zou moeten staan, klik je op het pijltje en dan zet je de optie Op Beginscherm aan.


NIEUW BIJ IOS9: HET SCHERM SPLITSEN
Dit is vooral handig voor wie een groter scherm heeft, zoals bij de iPad. Je kan voortaan een tweede app oproepen als een soort zijbalk van de eerste. Je moet gewoon je vinger vanuit rechts over het scherm bewegen. Heb je een iPad Air 2 of een iPad Por, dan kan je de Split View activeren door op de rand te tikken en die te versleuren.


NIEUW BIJ IOS9: GEMAKKELIJKER TERUGGAAN
In de iOS9 interface zal je voortaan veel vaker een Back button zien. Zo kan je gemakkelijk wisselen tussen apps. Wat veel simpeler is dan elke keer te moeten dubbelklikken op de Home button.
 
Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

64-BITS VERSIES: ANDROID SDK
Bij CHip.de vonden wij een interessante artikelenreeks, waarin verteld wordt waarom het bij bepaalde software, waarbij je tussen 32 en 64 bits versies kiezen kan, interessant is om voor de 64 bit versie te gaan.
Zo bijvoorbeeld Android SDK, de software developer kit voor wie Android apps wil maken. Bij de 64 bit versie krijg je namelijk meteen ook een browser, Google Maps en een muzieplayer meegeleverd.
https://developer.android.com/sdk/index.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-64-beliebtesten-64-Bit-Downloads-Galerie_40753692.html


64-BITS VERSIES: PARTITION WIZARD


Windows all - freeware (home edition)
Met deze software kan je heel eenvoudig je harde schijf partitioneren, zonder een tech geek te moeten zijn. Je kan zo een tweede partitie aanmaken op je harde schijf.
http://www.partitionwizard.com/


64 BIT PROGJES: PRODUKEY
Software die je aankoopt, is vaak gekoppeld aan een CD. Enkel wanneer je de cd in je bezit hebt, kan je hte programma opstarten en uitvoeren. Wil je een programma opnieuw installeren waarvan je de product key verloren hebt, dan zal dit progje je helpen. Het programma zal namelijk alle productsleutels van alle geïnstalleerde Microsoftproducten oplijsten.
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html


COFFEECUP IMAGE MAPPER: URL'S IN AFBEELDINGEN STOPPEN
Windows all - 3,4MB - demo (aankoopprijs 14 dollar)
Normaal gezien kan je via een foto doorverwijzen naar een link. Maar met deze software kan je één afbeelding onderverdelen in stukjes, en op elk van die stukjes een link leggen. Wat bijvoorbeeld handig is wanneer je een klasfoto gebruikt. In het verleden werd hiervoor een CGI-script gebruikt, dit programma maakt van gewone HTML gebruik.
http://www.chip.de/downloads/CoffeeCup-Image-Mapper_12991501.html
http://www.coffeecup.com/image-mapper/


VRIJDAG APPDAG: DE SLIMSTE MENS

iOS / Android -freeware
Het is weer zover: de quiz die heel Vlaanderen wekenlang in zijn greep houdt, en iedereen over de grond doet rollen van het lachen is voor het zoveelste seizoen van start gegaan. Ook jij kan meespelen, via deze app, waarbij je tegen je vrienden kan spelen om te zien wie de slimste is.
Nieuw dit jaar is de Vraag van de Dag: tussen 9 en 21u kan je daarop een antwoord geven, en 's avonds kom je dan te weten of de kandidaten in de studio ook het antwoord wisten.
Er zijn prijzen te winnen!
www.vier.be/deslimstemensterwereld/artikels/de-slimste-mens-ter-wereld-de-app/69957


VRIJDAG APP-DAG: OVERTREDING
iOS - Android - freeware
Deze app geeft je informatie over rechten en plichten in het verkeer, maar vertelt je ook hoeveel boete je moet betalen wanneer je een overtreding begaat. Het beste is natuurlijk die overtreding niet te begaan, zodat je de app niet nodig hebt ;)
http://www.overtreding.be/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer men alle interesse in de toekomst heeft verloren,
is de tijd aangebroken om een autobiografie te schrijven
-Evelyn Waugh-