Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/10/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 923 van 3/10/2015Gegroet lezer,

Zalig toch, zo kunnen genieten van de nazomerdagen. Mooie heldere nachten, fonkelende sterren. Ach, als je een beetje gelukkig bent met je leven, dan heeft elk seizoen wel iets dat je kan appreciëren ;)

Hebben wij in deze editie ook iets dat jij zal kunnen appreciëren? We hopen het alvast. Nieuws van Google, over nieuwe hardware bijvoorbeeld. De nieuwe Office 2016, en hoe je hem kan downloaden. En nieuws vanuit zowel de virtuele wereld en vanuit de adverteerwereld - in beide kringen werd een conferentie gehouden, waar heel wat nieuwigheden voorgesteld werden. Snel aan je leesvoer dus!

Maar eerst hebben wij nog een vraag aan jullie, de lezers. Momenteel is het jaargang 19, en begin december vieren wij jaargang 20 van dit e-zine - een heuglijke mijlpaal. Die wij graag met jullie zouden vieren. Hebben jullie leuke suggesties over hoe dat concreet zou kunnen gebeuren? Wedstrijden met prijzen, of een kleine originele happening? Brainstorm even mee met onze redactie, en stuur ons jullie ideetjes op!

Alvast bedankt - en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
OFFICE 2016: WAT IS HET?
Het kantoorpakket Office van Microsoft is ongetwijfeld de productiviteitssuite die het meest gebruikt wordt op het kantoor. De mogelijkheden qua opmaak, referenties, mail merge in Word bijvoorbeeld, de rekenkundige kracht van de Excel rekenbladen, zij worden door geen enkele andere software geëvenaard. Allen in het online samenwerken was Office nooit echt een kampioen. En dat heeft concurrenten zoals Google met zijn Google Docs tot nu toe vrij pad gegeven om gebruikers af te snoepen.

Vooral wie niet echt àlle geavanceerde mogelijkheden nodig had van Office, koos voor Google Docs. De opties zijn er weliswaar beperkt, maar stilaan toch steeds meer en meer uitgebreid. En vooral: je kan met meerdere personen aan één en hetzelfde document werken. En bij Office leek dat niet te lukken.

Met de nieuwe versie van dit kantoorpakket wordt nu een inhaalbeweging gemaakt. Office 2016, dat als apart downloadpakket verkrijgbaar is (ook voor Mac!) en als update voor wie een Office 365 abonnement heeft, belooft heel wat lekkers:
- Real-time samenwerken aan documenten, zodat je kan zien wat de ander schrijft, op het moment dat hij het doet, en dat voor alle onderdelen van de kantoorsuite.
- Skype voor bedrijven laat je instant messages sturen, een scherm delen, een voice of video chat opstarten gewoon vanuit je documenten. Later dit jaar zou je dat ook kunnen doen van de Office Online webdiensten.
- Met Office 365 Groups, een onderdeel van Outlook 2016 maar ok een aparte app voor iOS, Android en Windows Phone kan je een team samenstellen, publiek of privé. Elk van die groepen heeft dan een gezamenlijke inbox, kalender, opslagruimte en OneNote notaboek. Handig, want zo kan je werk en privé mooi gescheiden houden.
- De Office 365 Planner is dan weer een tool om werk te organiseren en te plannen, taken toe te delen aan medewerkers, updates te krijgen over de vorderingen van het werk. Bij deze tool hoort een mooi dashboard, en meldingen via je e-mail zodat de voortgang van de projecten goed te volgen is.
- En dan is er nog iets dat Gigjam heet, en wat toch wat mysterieus is: volgens het blogbericht van Microsoft zelf zou het "een ongeziene nieuwe manier moeten zijn voor teams om taken uit te voeren en de business processen om te vormen, door de barrières tussen toestellen, apps en mensen neer te halen". Veel blabla, maar wat het concreet doet is ons nog niet duidelijk.

Een kort overzicht van de nieuwe mogelijkheden vind je o.a. bij Mashable. 
https://blogs.office.com/2015/09/22/thenewoffice/
http://mashable.com/2015/09/22/office-2016-teamwork/#l58pHurPMZqX
OFFICE 2016: HOE SCHAKEL JE OVER?
Wellicht heb jij, net als wij een Office 365 abonnement genomen. Met het Home-abonnement kan je namelijk voor verschillende gezinsleden op verschillende toestellen (smartphone, desktop, laptop, tablet...) gebruik maken van Office. En dat voor maar 99 euro per jaar.

Dit abonnement belooft dat je ook gratis mag updaten wanneer er een nieuwe versie van Office uitkomt. En dat blijkt dus het geval te zijn: je mag deze nieuwe versie van Office gebruiken wanneer je voor dit abonnement gekozen hebt. Ook voor de versies Personal of Hoger Onderwijs geldt deze gratis update. Weet je niet welke versie van Office je gebruikt? Raadpleeg dan dit (1) artikel. Maar hoe schakel je over naar Office 2016?
1. Ga naar de pagina Mijn Account (2). Log in met je inlog en paswoord.
2. Klik op de button Installeren, en op het volgende venster met de installatiegegevens nogmaals op Installeren. De software wordt nu op de achtergrond gedownload. Je kan je Office producten nog blijven gebruiken tijdens het downloaden.
3. Wanneer de download klaar is, krijg je de vraag om Office 2016 te installeren. Klik daar enkel op wanneer je tijd hebt om dit rustig te doen, wanneer je minstens een uur de tijd hebt.
4. Vervolgens krijg je de vraag of je Office 2013 wil verwijderen. Bevestig door op Verwijderen en Doorgaan te klikken.
5. Even geduld.... en na een tijd krijg je een video te zien die de voornaamste nieuwigheden uitlegt.
6. Je kan aan de slag!

Let goed op: wanneer je Office 2013 verwijdert kan je niet terug. Ben je niet zeker dat je deze nieuwe versie van Office nodig hebt, en wil je liever enkele reviews en commentaren afwachten, dan kan je dat gerust. Wij zijn in elk geval van plan deze week nog het avontuur te ondernemen en zijn benieuwd naar de nieuwigheden!

We houden je op de hoogte.
https://support.office.com/nl-nl/article/Hoe-kan-ik-mijn-versie-van-Office-bijwerken-naar-Office-2016-als-ik-een-Office-365-abonnement-heb-ee68f6cf-422f-464a-82ec-385f65391350?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=624746
OCULUS CONNECT CONFERENCE: WEER WAT STAPPEN VOORUIT
Er wordt veel verwacht van virtual reality, maar een echte commerciële toepassing, waarbij gebruikers massaal VR-helmen of vizieren kunnen aankopen, dat is nog altijd niet voor morgen. Toch gebeurt er heel wat op VR-gebied, en op de recente Oculus Connect conferentie werden heel wat aankondigingen gedaan.

Zo heeft Samsung een nieuwe GearVR headset voorgesteld, die maar $99 zou kosten - ideaal dus voor een massaproduct. Deze GearVR zou met elke Samsung smartphone werken die in 2015 vervaardigd werd. Voor de headset is er ook een Gear VR 1.0 SDK, zodat ontwikkelaars met deze software developer kit aan de slag kunnen om toepassingen te maken. Verschillende grote bedrijven hebben al aangekondigd dat zij binnenkort hun eerste Gear VR apps zullen hebben, o.a. Netflix, Hulu, Viemeo, Tivo, Twitch, Oculus Arcade.

Al die apps zullen in een Oculus Store komen. En Fox heeft aangekondigd dat, wanneer die store open gaat, er al meer dan 100 films aanwezig zullen zijn, waaronder Alien, Die Hard, Birdman. Minecraft zou volgend voorjaar ook verkrijgbaar zijn voor de Oculus Rift.

Voor de Oculus Rift zelf heb je ook een pc nodig met voldoende rekenkracht om niet alleen je omgeving in 3D te tonen, maar ook jouw interactie met die omgeving. Alienware, Dell en Asus hebben gemeld dat zij "Oculus Ready" pc's zullen uitbrengen, die dus de Oculus Rift zullen ondersteunen. Die toestellen zullen minimum 8 GB RAM bevatten een Intel i5 processor en een grafische kaart van Nvidia of AMD. De prijs ervan zou onder de 1000$ liggen, maar voeg daar nog de Oculus Rift zelf bij, en je hebt toch een hoog prijskaartje.

Ook voor de Rift komt er een SDK: versie 1.0 zal in december verkrijgbaar zijn, en een tweede SDK, speciaal voor de interactie met de omgeving, zou in 2016 uitgebracht worden.

Meer bij Ars Technica en Engadget
http://arstechnica.com/gaming/2015/09/new-samsung-gearvr-headset-coming-in-november-2015-for-99/
http://www.engadget.com/2015/09/24/oculus-ready-pc-program-offers-vr-ready-rigs-for-less-than-1/
http://www.engadget.com/2015/09/24/fox-is-bringing-more-than-100-movies-to-the-oculus-vr-cinema/
http://www.engadget.com/2015/09/24/minecraft-windows-10-edition-headed-to-oculus-rift-vr/
OOK MICROSOFT HEEFT EEN VR PROJECT
En neen, dan hebben we het niet over Hololens, de fantastische technologie die een combinatie is van virtuele en augmented reality. De virtuele wereld wordt daarbij met andere woorden geprojecteerd over de bestaande wereld, zodat je kan zien wat je handen doen bijvoorbeeld, of je kan een how-to filmpje bekijken over hoe je de afvoer moet herstellen terwijl je onder de lavabo ligt.

Waarover dit artikel gaat, is iets helemaal anders. Volgens verschillende bronnen zou Microsoft namelijk werken aan een tegenhanger voor Cardboard, de eenvoudige headset die Google bedacht heeft en die gemaakt is, zoals de naam het zegt, uit een hard karton. Wat Microsoft maakt is VR Kit, eveneens een kartonnen omhulsel met twee lenzen. In het omhulsel stop je dan je (Windows) smartphone. En dan kan je apps bekijken die geformatteerd zijn om van nabij bekeken te worden door de lenzen.

Microsoft zelf heeft het bestaan van dit project nog niet officieel aangekondigd. Het bericht is afkomstig van een Russische website via Thurrott.dom, waarbij programmeurs uitgenodigd werden om VR Kit apps te maken tijdens een hackaton die op 17 oktober zou plaatsvinden. De deelnemers zouden dan hun eigen kartonnen phone houder krijgen, en met elkaar moeten wedijveren om het beste VR game te maken, de beste educatieve app, en een zakelijke appp. En via een Kinect scanner zouden de mensen een 3D model van henzelf in de virtuele wereld kunnen zetten.

Een interessant concept. Meer hierover lees je bij PC World en Thurrott.
https://www.thurrott.com/mobile/6335/microsoft-has-a-google-cardboard-competitor-called-vr-kit
http://www.pcworld.com/article/2986789/windows-phone-os/microsofts-creating-a-google-cardboard-rival-dubbed-vr-kit.html
PRIVACY OP JE SMARTPHONE: BLACKBERRY PRIV EN SILENT CIRCLE BLACKPHONE2
Als er iets is dat een gevaar kan opleveren voor jouw privacy, dan is het je smartphone wel. Je kan hem kwijtraken of hij kan gestolen worden, en de dief heeft jouw mails, weet wie jouw contacten zijn, enz. Maar zelfs wanneer je je smartphone in eigen handen houdt, loopt je privacy gevaar. Wie weet nog welke app toegang geeft tot zijn gegevens? Je locatie? En wie weet wat die makers van die apps met die gegevens doen?

Prangende vragen, die op hun beurt weer een opportuniteit zijn: een smartphone die belooft dat jouw privacy veilig is, zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn. Deze week twee voorbeelden van smartphones die een dergelijke privacy beloven.

Om te beginnen is er de aankondiging van BlackBerry, de fabrikant die de laatste jaren ferm in de moeilijkheden kwam, en in een recente aankondiging aan de aandeelhouders moest toegeven dat het verlies opnieuw groter was dan verwacht. Niemand zal betwisten dat BlackBerry goede toestellen maakt, die in zakelijke middens hoge toppen scoren. Maar omdat het bedrijf te laat op de wagen van touchscreen-toestellen sprong, heeft het flink aan populariteit moeten inboeten. Hopelijk zal het dat tij kunnen keren met de nieuwe smartphone die het aankondigt, de BlackBerry Priv, een duidelijke verwijzing naar de privacy. Het toestel met een uitschuivend klavier is ebaseerd op het Android OS. En zou het beste van de veiligheid en productiviteit van de BlackBerry toestelllen moeten combineren met het appsysteem van het Android platform. Datamation heeft meer (1).

En dan is er nog het bericht van de Silent Circle Blackphone2. Dat is een telefoon die draait op Android, en o.a. de Play store bevat, en de apps van Android For Work. Maar bovendien bevat hij het Silent OS? een versie van Android, waarmee jij zelf 'spaces' kan beheren, afzonderlijke veilige omgevingen waardoor persoonlijke en bedrijfsgegevens van elkaar afgescheidenblijven.

De Silent Circle Blackphone2 zou momenteel op de markt gebracht worden aan een adviesprijs van 799 dollar. Meer lees je in het persbericht bij Belga, en via de derde link kan je een filmpje bekijken.
http://www.datamation.com/mobile-wireless/blackberry-confirms-priv-android-phone.html
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=49247&language=NL
https://youtu.be/FnojAyOHFPwGOOGLE EVENT, KORT SAMENGEVAT
Wanneer wij dit schrijven is de persconferentie van Google nog bezig. Wij geven dus enkel een kort overzicht van de aankondigingen, en wachten even tot het stof neer gedwaald is om eventueel op enkele items nader in te gaan. Wat werd er allemaal verteld?
- De Nexus 6P smartphone komt eraan, gemaakt door Huawei. Hij heeft een vingerafdruk sensor, een Snapdragon 810, en het toestel kost $499. Je kan het nu al voorbestellen.

- Android Marshmallow, de volgende versie van het Android besturingssysteem, wordt volgende week officieel gelanceerd. Een van de belangrijkste nieuwigheden is het compleet verbeterde systeem om permissies te geven, iets wat je ongetwijfeld zal waarderen. Daarbij moet je niet op voorhand, tijdens het installeren, toestemming geven tot het gebruik van je camera, je contacten enz., maar wanneer de app dit daadwerkelijk doet.

- De Nexus 5X is een toestel dat door LG gemaakt word, en een 5,2" scherm heeft met een 1,55 micron camera sensor, een Imprint vingerafdruk sensor, en USB Type-C aansluiting. Prijs: $379, en je kan nu beginnen te bestellen.

- Ook Google begint met een verzekering, de Nexus Protect, die mechanisch mankement en schade dekt gedurende twee jaar.

- Google Play Music zal voortaan ook een abonnement voor het gezin bevatten: Google Play Music Family Pan, dat $14,99 kost voor maximaal 6 mensen. Raad eens waar Google de mosterd gehaald heeft?

- Het succes van Android blijft groeien. Android wordt nu gebruikt door 1,4 miljardgebruikers.
Lees alle uitgebreide besprekingen bij TechMeme.
http://www.techmeme.com/150929/p16#a150929p16ADVERTENTIES WORDEN NOG MEER DOELGERICHT. EN JIJ HEBT HET ALLEEN AAN JEZELF TE DANKEN...
In New York wordt momenteel Ad Week gehouden, een conferentie over adverteren en de nieuwste technieken. Twee belangrijke spelers hadden er nieuws te vertellen.

Om te beginnen Google. Dat heeft een nieuwe techniek voorgesteld die het in de toekomst zal gebruiken, Customer Mach. Daarbij kan een adverteerde een lijst met mailadressen doorsturen naar Google. Wanneer Google ook in het bezit is van die mailadressen, bijvoorbeeld omdat je een account hebt bij Google voor Search, voor Gmail of voor YouTube, dan kan een bepaalde advertentie aan jou verstuurd worden.

Een inbreuk in jouw privacy? Laat ons je dan vertellen dat Facebook dit al veel langer doet. Bovendien heb jij dit zelf uitgelokt (?) door jouw mailadres aan elke winkel te geven die jou van een klantenkaart voorziet, waarmee je een (minimale) korting kan krijgen.

Facebook heeft ook wat nieuws: het volgt het voorbeeld van Twitter, en zal gaan samenwerken met meetbureau Nielsen. Samen brengen zij Total Rating Point uit, een tool die de de performantie van video-advertenties op Facebook meet, in combinatie met die ads op tv, zodat adverteerders een campagne op beide platformen kunnen plannen.

Meer bij TechCrunch, Re/Code en WebProNews.
http://techcrunch.com/2015/09/27/google-targets-intent-with-email-youtube-and-search-matching-and-universal-app-campaigns/
http://recode.net/2015/09/28/with-new-ads-features-using-youtube-mobile-and-gmail-a-step-closer-to-one-google/
http://www.businessinsider.com/facebook-launches-trp-buying-for-tv-advertisers-2015-9?op=1
http://www.webpronews.com/facebooks-active-advertiser-count-grows-25-in-7-months-new-tools-announced-2015-09/
GOOGLE LAAT SCHOLEN VIRTUELE SCHOOLREIZEN MAKEN
Ken je Google Expeditions? Dat is een project waaraan Google nu al een maand of 10 werkt, en waarbij leerkrachten virtuele tools krijgen waarmee zij studenten als het ware kunnen teleporteren naar interessante plekken op de aarde, om die te ontdekken.

Met dit project trekt een Google team nu naar de scholen, letterlijk dan. Zij zullen scholen bezoeken in zes Amerikaanse staten, in Australië, Engeland en Brazilië - helaas nog niet in Europa. Leerkrachten die aangegeven hebben dat zij interesse hebben voor Google Expeditions, kunnen dan een hele dag beroep doen omp een speciale kit, bestaande uit een tablet waarmee de leerkracht het lessenpakket kan controleren, ASUS smartphones die in de Google Cardboard passen of in de Mattel View-Masters voor de VR ervaring, en een router die zorgt voor de verspreiding van het signaal in de klas (de school zelf moet dus geen in-school internetverbinding hebben).

Momenteel heeft Google al meer dan 100 VR expedities samengesteld, naar plekken gaande van de Great Barrier Reef, tot Mars!

Meer bij USA Today en Google For Work. Wat moet het leuk zijn voor kinderen om nu in het klaslokaal te zitten, en dit alles te mogen beleven. Waar is de tijd dat het enige multimediale in de klas de landkaarten aan de muur waren, die dan uit een lokaal gehaald moesten worden, afhankelijk van het onderwerp dat die dag behandeld zou worden....
http://googleforwork.blogspot.be/2015/09/bring-virtual-reality-field-trips-to-your-school-with-Google-Expeditions.html
http://www.usatoday.com/story/tech/2015/09/28/google-rolls-out-virtual-reality-field-trips/72825732/AD-BLOCKING: IAB RICHT WERKGROEP OP
We komen nog even terug op onze vorige artikels op ad-blockers, die volop in de belangstelling staan nu het de Ad-week conferentie is in New York, die draait rond de adverteerindustrie. De aanleiding: IAB (Internet Advertising Bureau), een organisatie die de belangen van adverteerders behartigt, heeft aangekondigd dat het een open werkgroep opricht die moet bekijken wat de reactie moet zijn op de ad-blockers. De organisatie herhaalde dat het vooral de onafhankelijke uitgevers zijn die lijden onder de ad-blockers, omdat zij geen inkomsten meer zullen halen uit de advertenties die zij op hun website plaatsen, in ruil voor de content die je gratis op hun site mag lezen.

Zo zou er ook onderzocht worden of er software moet komen die controleert of jij op jouw computer een ad^-blocker hebt staan, en als dat het geval is, welke actie ondernomen zou moeten worden. Zou je dan de content niet meer mogen bekijken? Of krijg je dan een pop-up die vertelt dat het niet netjes is wat je doet, door de uitgever te broodroven?

Op deze evolutie willen wij toch nog graag enkele overdenkingen meegeven.
1. Add-blockers werken op iOS9 wél in Safari, maar niet in Apple News
Om te beginnen willen we nog eens herhalen dat het eigenlijk niet zo onbaatzuchtig is wat Apple gedaan heeft, door in iOS9 apps toe te laten die advertenties blokkeren. Adverteerders die hun content via Safari aanbieden, zullen geen inkomsten meer halen uit de advertenties op hun website, omwille van die ad-blockers. Maar tegelijkertijd biedt Apple de mogelijkheid aan diezelfde adverteerders om datzelfde nieuws aan te bieden via Apple News, waar zij wél advertenties mogen plaatsen, en de inkomsten ervan voor een groot deel mogen behouden. Bovendien zal Apple (dat gezegd had dat het, in tegenstelling tot Google, geen inkomsten haalt uit advertenties) ook grossier worden in advertenties, en de niet-verkochte reclameruimte in de artikels van de Apple News uitgevers opvullen met reclame uit zijn eigen portefeuille. Als dat niet het equivalent is van "an offfer you can't refuse", met het mes op de keel?

2. Eigen pop-ups niet blokkeren
Er zit een vervelend kantje aan de pop-up blockers. Want zij blokkeren advertenties en content die afkomstig is van buiten de site die je bezoekt. Maar sites die zelf een pop-up lanceren om jou te dwingen een app te installeren, of een bepaald product dat zij momenteel aanbieden, daarbij kan je die pop-up niet lanceren. En die is minstens even hinderlijk, toch?

3. Opkomst van native advertising
Wanneer advertenties verdwijnen in hun huidige vorm, dan zal het concept "adverteren" niet verdwijnen. Advertenties behoren nu eenmaal bij het economisch model, zij zetten de burger aan om meer te verbruiken, nieuwe producten te kopen. Adverteren zal gewoon nieuwe vormen aannemen. En dat is "native advertising".

Dat wordt bijvoorbeeld toegepast door Twitter, waarin advertenties verpakt zijn als Tweets. Twitter probeert die zo min mogelijk te laten storen, maar wellicht heb jij je ook al geërgerd aan die "uitgelicht" tweets. Maar het wordt ook toegepast in "editoriale artikels", artikels in nieuwssites die eigenlijk verkapte reclame zijn, verpakt in een nieuwsartikel. En dat laatste is eigenlijk een evolutie die ons nog het meeste zorgen baart.

En jij, wat denk jij daarover?

Hier meer stof om na te denken:
http://www.huffingtonpost.com/richard-finger/ios-9-and-the-rise-in-nat_b_8193192.html
http://adexchanger.com/publishers/ad-blocking-unlike-fraud-comes-at-the-users-behest/
http://www.vox.com/2015/9/18/9351759/ad-blocking-controversySURPRISE: GOOGLE MAPS VOOR APPLE WATCH: ENKEL PIJLTJES!
Wat een geniaal idee eigenlijk, wanneer je erover nadenkt. Google heeft een versie uitgebracht van zijn Google Maps, aangepast aan de Apple Watch. Geniaal, natuurlijk omdat in de eerste plaats de meeste mensen verknocht zijn aan Google Maps, en, hoezeer zij ook Apple Fanboy zijn, moeten toegeven dat de landkaarten van Apple het bij lange niet halen van die van Google.

Maar ook om een andere reden geniaal: zo'n uurwerk rond je pols heeft natuurlijk niet zo'n bijzonder groot scherm. En gaat niet voortdurend met je neus boven gedetailleerde kaarten hangen. Deze app toont gewoon, heel simpel, eenvoudige icoontjes. Daarmee kan je kiezen of je, vanop je locatie op dat moment, naar "home" wil, of naar "work". Je kan op de iPhone met zijn grotere scherm gedetailleerde gegevens ingeven, en informatie vinden op de verschillende transportmogelijkheden zoals met de auto, het openbaar vervoer, tevoet, met de fiets. En zodra je die route uitgestippeld hebt zie je op het scherm enkel een pijl, die je vertelt of je rechtdoor, naar links of rechts moet afslaan, en over welke afstand je dat moet doen (in het Engels).

Een slim idee, niet?
Bij TechCrunch lees je meer.
http://techcrunch.com/2015/09/29/google-maps-comes-to-apple-watch/FACEBOOK LAAT JE WAT EXPERIMENTEREN MET JE PROFIEL
Onlangs heeft Facebook je de mogelijkheid gegeven om het tijdelijk wijzigen van je profielfoto te vereenvoudigen. Vaak wijzigen mensen immers hun foto om hun steun aan te geven aan een bepaalde actie of protest, en vergeten zij dan om die foto terug te zetten. Door die tijdelijke wijziging aan te bieden, werd dat probleem opgelost.

Nu biedt Facebook je nog wat meer mogelijkheden om te experimenteren met je profiel - enkele mogelijkheden zijn nog maar in testfase, en zal je wellicht zelf nog niet direct zien. Om te beginnen zijn er de "profiel video's". Dat zijn korte filmpjes die in een loop afgespeeld worden wanneer iemand jouw profiel bezoekt. 7 seconden duren ze maximaal, en je kan het filmpje maken met je mobiele toestel. Maar je kan ook met een avatar werken, die beweegt.

Hierbij heeft Facebook wellicht naar Twitter gekeken, met zijn Vine, de korte bewegende GIF'jes. En ook Apple doet het, met zijn Live Photo's, alhoewel je daar niet kan werken et een avatar. We zijn blijkbaar terug op weg naar het web van de jaren negentig, waarin webpagina's schreeuwerig en vol bewegende figuurtjes zaten...

Ook de rest van de lay-out van je profiel worden aangepast. De profielfoto (en video) zullen nu centraal staan, niet langer aan de linkerkant van het scherm, en groter zijn. Er komt ook een ruimte bovenaan je profiel waar je kan zetten wat je wil - een citaat, een korte bio? En bovendien kan je tot vijf Featured Photos uit jouw collectie bovenaan je profiel zetten.

Nu, persoonlijk zijn wij geen Facebook-gebruiker. Maar veel van onze lezers wel. Zij zullen wel verheugd zijn over deze nieuwe mogelijkheden. Meer lees je bij TechCrunch, The Verge, VentureBeat.
http://techcrunch.com/2015/09/30/facebook-profile-gif/#.hzp6ul:YHzB
http://www.theverge.com/2015/9/30/9411929/facebook-mobile-profile-videos-redesign
http://venturebeat.com/2015/09/30/facebook-updates-your-mobile-profiles-with-new-layout-and-moving-avatar/
MALWARE: HACKERS RICHTEN HUN PIJLEN STEEDS MEER OP APPLE SOFTWARE
Een van de argumenten die in de eeuwige discussie Apple/Microsoft altijd aangehaald werden, was dat Apple veel veiliger is, en Microsoft zo lek als een zeef. En inderdaad werden het Windows besturingssysteem, de IE browser, en de Office producten jarenlang geplaagd door bugs, waarvan kwaadwillenden gretig gebruik maakten om malware en virussen te verspreiden. Verdedigers van Microsoft wezen erop dat het niet zozeer de bugs in de Windows producten was die dit veroorzaakten, maar wel het feit dat hackers en kwaadwillenden hun pijlen vooral op Microsoft producten richtten, omdat die zo populair waren, en zij dus meteen de kans hadden om heel veel mensen te treffen met hun virussen of malware. Terwijl Apple jarenlang een randverschijnsel was, voorbehouden voor de happy few.

De tijden zijn veranderd. Microsoft heeft een sterke verdedigingsgordel opgetrokken rond zijn besturingssysteem, browser, en Office producten. Patch-Tuesday en de gedwongen updates in Windows 10 zorgen ervoor dat de gebruikers altijd de laatste beveiligingsupdates hebben. En het is inderdaad lang geleden dat je nog gehoord hebt van een virus dat Windows-gebruikers massaal kon besmetten.

Apple van zijn kant is populairder geworden dan ooit, met zijn iPhone en Macbook. En kijk: het begint toch ook sporen van enige zwakte te vertonen. Eerst was er de ontdekking dat vele (vooral Chinese) apps in de App Store, ondanks de zware beveiliging en selectie daar, toch malware bevatten. Dat kwam omdat Chinese ontwikkelaars ertoe verleid waren de basissoftware die zij nodig hebben om apps te maken voor iOS, te gaan downloaden bij bronnen buiten Apple, omdat de Apple servers vanuit China te traag waren - en die vervalste basissoftware bleek voor alle ellende te zorgen. Apple heeft beloofd dat het zal zorgen dat de servers sneller werken, zodat de ontwikkelaars geen reden meer hebben om Apple-software buiten de originele Apple-servers te gaan halen.

En nu blijkt er een nieuwe malware ontdekt te zijn. Volgens BetaNews is deze ontdekking toch wel ontluisterend, want zelfs wanneer Gatekeeper, de beveiligingsprocedure in OSX op zijn hoogste gezet wordt, kon deze malware toch nog toeslaan.

Het euvel zou ontstaan door gebruik te maken van een bestand, dat door Apple reeds als betrouwenswaardig beschouwd wordt; daardoor zou de malware het OS ertoe kunnen verleiden om een ander, kwaadwillend bestand dat in dezelfde map staat als het door Apple gesigneerde bestand, uit te voeren. Er is momenteel nog geen patch verkrijgbaar, en alle versies van OS X zouden aan het euvel lijden.

Meer lees je bij BetaNews. Wat wij in elk geval onthouden is dat malware en virussen overal kunnen toeslaan- ook op je iOS, je Android toestel. En dat je dezelfde digitale hygiëne moet toepassen op smartphone, tablet en zelfs smartwatch, als de voorzorgsmaatregelen die je neemt voor je desktop of laptop.
http://betanews.com/2015/09/30/os-x-gatekeeper-rendered-useless-by-new-malware-exploit/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!RICOH THETA: 360° BEELDEN

Wie de naam RIcoh hoort, denkt aan printers. Dat doen wij toch. Maar blijkbaar brengt het bedrijf nog veel meer dan enkel printers. Uiteraard andere producten voor kantoor en industrie, maar ook voor de gewone gebruiker. Zoals uurwerken - geen echte slimme uurwerken, maar wel REQ's of Rechargeable Analogue Quartz Watch. En ook digitale en bolcamera's. En op dat laatste vlak heeft het bedrijf nu een nieuw product aangekondigd: de Theta.

Dat is een camera die 360 beelden opneemt. Normaal gezien moet je voor zo'n beeld zelf een rondje draaien, maar deze camera maakt met één opname een heel 360° beeld. Via de bijhorende apps kan je dan die beelden nog bewerken.

Een goed concept, maar de visoog-beelden doen toch wat onnatuurlijk aan. En dit is een apart toestel dat je dragen moet. Is het niet eerder te verwachten dat er binnenkort een smartphone uitkomt, die hetzelfde kan doen, zodat je dat extra toestel niet moet meenemen? Of is dit eerder te catalogeren in een nieuwe reeks toestellen, die een eigen leven gaan leiden, zoals de GoPro camera's, nu 3D en 360° in volle opkomst is?

Meer info op de pagina, en op de andere links vind je enkele filmpjes. Tussen haakjes: Ricoh blijkt ook de maker te zijn van de Pentax camera. Dus dat duidt toch op kwaliteit...
https://theta360.com/en/
https://www.youtube.com/embed/lTZC3j_JbF8?rel=0&fs=0&autoplay=1
https://www.ricoh.com/
ADOBE BRENGT NIEUWE VERSIE UIT VAN PHOTOSHOP ELEMENTS
De Photoshop software van Adobe is wereldberoemd, zodanig zelfs dat Photoshoppen een werkwoord geworden is. Maar eigenlijk is die software echt niet goedkoop. Door de software op te delen in Elementen, die je dan kan aanschaffen naargelang behoefte, is die prijs een flink stuk gezakt.

Nu heeft Adobe een nieuwe versie uitgebracht van Photoshop Elements, versie 14. Daarbij werd de app zodanig verbeterd dat hij nu ook een bibberende hand en camera kan verbeteren. Ook het herkennen van gezichten verloopt sneller en nauwkeuriger.

De voornaamste functies van Photoshop elements 14:
- geen cameraschokken meer: is je foto bewogen, dan kan je ze toch nog herstellen
- mist en nevel kan je van de achtergrond verwijderen
- uitvoerig stap-voor-stap instructies om foto's te bewerken
- met Quick Edit kan je simpele taken nog eenvoudiger maken
- Elements Organizer zorgt ervoor dat je snel je foto's terug kan vidnen, op basis van de personen op die foto's, wat zij aan het doen zij, of waar de foot's genomen zijn.

En wat moet dat allemaal kosten? Photoshop Elements 14 en Premiere Elements kosten 100,43 (btw inbegr). Een upgrade vanuit de vorige versie kost 82,28. Koop je ze nieuw, in combinatiepakket, dan kost het 141,25, en de upgrade voor het combinatiepakket kost 124,63.

Meer kan je nalezen in het persbericht van LewisPR en bij Adobe zelf
http://www.lewiswire.com/be_fl/lewiswire/Adobe/Adobe-brengt-creativiteit-naar-Adobe-Analytics/n/18169
https://www.adobe.com/be_en/products/elements-family.html?promoid=KQQSC


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** BrailleTech 2015
Van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 oktober 2015 zal de hulpmiddelenbeurs BrailleTech plaatsvinden! Deze zal, net zoals de voorbije jaren, doorgaan in de hoofdzetel van de Brailleliga, Engelandstraat 57 te 1060 Brussel (Sint-Gillis). U bent allemaal van harte welkom!
http://www.braille.be/nl/over-ons/agenda/2015/10/brailletech-2015

*** Niet alleen horen, maar binnenkort ook zien: de zenuwslopende podcast Serial wordt een tv-serie
http://newsmonkey.be/article/56447

*** Wedden dat je dit stuk van je Facebook-profiel vergeten bent en al jaren niet veranderd hebt?
http://newsmonkey.be/article/56495

*** Base: In het kader van de campagne Surf Mobile geven we al onze postpaid-klanten de kans om tijdens het weekend van 3 en 4 oktober gratis en onbeperkt mobiel internet te gebruiken. 48 uur om – in België – onbeperkt de mogelijkheden te ontdekken... Surf en ontdek.
http://www.base.be 

*** Mobistar biedt KMO’s met Shape & Pulse een future proof telecomoplossing aan dankzij de efficiënte combinatie van mobiele en vaste telefonie en betrouwbaar mobiel en vast internet. In deze convergente oplossing op maat van de klant staan kwaliteit en innovatie bovenaan.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=49379&language=NL


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Juist omdat alleen het zien van kwijl of snot al zo'n weerzin opwekt,
geldt de wens om dat van een ander in jouw mond te krijgen als teken van ware liefde.
Slijm is de smeerolie van het erotisch mechanisme.
-Midas Dekkers-


 
De nieuwe oogst


   
CUBIGO: DIENSTENDELEN
Deze sociale netwerksite wil mensen die een dienst aanbieden, in contact brengen met mensen die een dienst nodig hebben. Maaltijden leveren, poetshulp, medicatie, producten van de plaatselijke winkel: dat is wat deze dienst wil bieden, met de ouderen als doelpubliek. Het is een spin-off van de Universiteit Hasselt, in samenwerking met verschillende andere organisaties.
http://www.cubigo.com/voor-mij/cubigo-gebruiken/
http://www.cubigo.com/TED: DE CONFERENTIES

De Ted-conferenties over de hele wereld zjn ongelooflijk interessant om nieuwe ideeën op te doen. Kan je de conferenties niet zelf bijwonen, dan is er gelukkig nog de mogelijkheid om de vilmpjes, opgenomen tijdens de Ted-presenaties, via de website terug te zien.
[Taal: ENG]
http://www.ted.com/TWIT NINJA: VOOR WIE TWITTER CIJFERMATIG BENADERT
Voor ons is Twitter een instrument om nieuws te verzamelen. Voor anderen is Twitter het ultieme doel: enkel veel volgers en influence brengt eeuwige zaligheid! Voor die laatste categorie is dezeonline tool bedoeld Twit Ninja zorgt ervoor dat je weet welke mensen die jij volgt, jou niet terug volgen, en die je, om je influence te verhogen, eigenlijk best zou dumpen - een advies dat wij nooit zouden opvolgen, tussen haakjes. Maar probeer het zelf uit...
[Taal: ENG]
https://twitninja.co/


START-UP YAR: TOOLS VOOR STARTERS

Deze site bevat een reeks tools en apps die startende bedrijven kunnen helpen. Om een naam te bedenken voor je start-up voor design, voor presentaties, analytics, hoe je fondsen kan werven, wat je wettelijk in het oog moet houden, enz.
[Taal: ENG]
http://startupyar.com/#/DATASTORIA: VOOR STATISTIEKEN
Heb je een app? Dan is dit een app voor jou. Je kan je belangrijke KPI's volgen (Key Procuct Indicator), hun evolute, en zien waar je dingen verbeteren moet. De app werkt samen et o.a. Magento, Prestashop, Shopify, Woocommerce, Google Analytics, Mailchimp, Facebook en Mixpanel.
[Taal: ENG]
http://www.datastoria.com/


DUMMY IMAGE GENERATOR
Een leuke tip voor de geeks: hier kan je een afbeelding aanmaken, waarbij je via de code verschillende parameters kan ingeven. De uitleg op de website is heel duidelijk. Om te experimenteren!
[Taal: ENG]
http://dummyimage.com/


MIDWAY MEETUP: ELKAAR HALVERWEGE TE ONTMOETEN

Wanneer je een ontmoeting plant met verschillende mensen, dan is het niet zo simpel om de plek te vinden die zo'n beetje in het middelpunt ligt tussen al die mensen, zodat iedereen zo weinig mogelijk kilometers moet afleggen. Deze tool, gebaseerd op Google Maps, helpt je daarbij.
Je geeft de adressen in van je vrienden, en krijgt een ontmoetingsplek. En meteen ook gelegenheden in de omgeving waar je de ontmoeting plannen kan.
[Taal: ENG]
http://www.midwaymeetup.com/


SCREENSHOTS IN HOGE KWALITEIT
Wanneer je zelf een screenshot maakt van een website, dan is het beeld meestal in niet zo'n beste kwaliteit. Deze site probeert dat te verhelpen. Je vult het adres in van een website, en de tool zal een screenshot maken in hoge resolutie van de hele pagina, een .PNG formaat. Het resultaat kan je dan downloaden.
[Taal: ENG]
http://ctrlq.org/screenshots/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JUMBO

Dit is een website die eigenlijk Jumbo moet promoten, een keten voedingswinkels in Nederland die in Vlaanderen eigenlijk onbekend is. Per toeval stootten wij op de verzameling filmpjes die ze daar hebben, zelf gemaakt of afkomstig van externe bronnen, maar altijd in het Nederlands of Nederlands ondertiteld. Het bijzondere daarbij is dat je de ingrediënten van de recepten op een boodschappenlijstje kan zetten, dat je dan kan gebruiken in de supermarkt.
Zelfs al zijn er geen Jumbo-supermarkten in Vlaanderen, toch is dit eenhandige site. De recepten zijn kort (maximum 2 minuten), duidelijk, niet te ingewikkeld. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://www.jumbo.com/content/kookvideo's


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYSHOPIE
Heb je ze al opgemerkt, die reclamefolders die in een plastic zakje verpakt zijn? Buiten het feit dat je je wellicht ergert aan het feit dat je eerst de plastiek moet verwijderen voor je het hele pak in de vuilbak kan werpen -wat dan weer een goede marketingechniek is- moet je toch even stilstaan bij dit concept bij het verspreiden van de reclamefolders. Zij worden namelijk gecentraliseerd bij MyShopi, en het is de bedoeling dat je voortaan kortingbonnen en dergelijke via een app op je smartphone kan innen. Hoe het juist werkt, lees je op de website.
[Taal: NL]
http://www.myshopi.com/nl-be/welkom


BEN JIJ EEN PORN MENS?
Met veel poeha werd in de Vlaamse media aangekondigd dat er nu een app is waardoor het onmogelijk wordt om nog ongezien op porno sites te surfen. Maar dit moet je, zoals zo vaak met dergelijke berichten, met een korreltje zout nemen. Deze app controleert namelijk alleen maar of je bij een van deze vijf sites ooit (bewust of onbewust) terecht gekomen bent: PornHub, RedTube, XVideos, Porn.co en YouPorn. Kom jij ergens anders aan je trekken, dan ben je veilig;)
En bovendien: doe je de test, dan moet je nadien je surfgeschiedenis wissen, want doe je de test opnieuw dan zou je, volgens de nieuwe resultaten, al deze sites bezocht hebben!
[Taal: NL]
http://www.benjijeenpornomens.be/#
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/1.2454704


VRIJDAG MULTIMEDIA: STEFAN PABST

Deze 35-jarige kunstenaar maakt tekeningen / schilderijen die als het ware uit hun kader springen - zij lijken echt wel 3D. In deze reportage van L'Internaute kan je zijn verbluffende foto's / tekeningen zien.
[Taal: FR]
http://www.linternaute.com/photo_numerique/magazine/1249183-ces-photos-a-l-effet-3d-plus-vrai-que-nature/1249446-gouffre


VRIJDAG MULTIMEDIA: PETER KEMP
We blijven nog even in de fotografie: de website van Jean Schoubs, die wij hier al verschillende keren ter sprake gebracht hebben, brengt nu de foto's van gastfotograaf Peter Kemp. Veel Japanse invloeden, maar vooral prachtige enscenering, die de foto's haast tot strips maken. Om te genieten!
[Taal: NL]
http://jeanschoubs.be/foto/gastfotografen/2015/peter_kemp/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: ONLINE PUZZELEN
Geen puzzels van 1500 of 2000 stukjes in onze netties - die van 12, 15, 24 en meer zullen je ook al wel bezig houden. Ze worden steeds moeilijker, en verslavend is het ook!
[Taal: ENG]
http://www.gamedesign.jp/flash/whitejigsaw/whitejigsaw.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


Crownstone: slim stopcontact maakt van jouw huis een smart home
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/crownstone-slim-stopcontact-maakt-van-jouw-huis-een-smart-home


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  Speciale app geeft oudere alleenstaande veilig gevoel
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4151409/2015/09/28/Speciale-app-geeft-oudere-alleenstaande-veilig-gevoel.dhtml

 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
Test: Pebble Time
Pebble is een van de grootste pioniers in smartwatchland en kwam dit jaar voor het eerst met een kleurenscherm op de markt. Maar is het toestel intussen ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9498/Test-Pebble-Time.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
Opening van het Brussels Digital Week dinsdag's Avond te Co.Station
https://www.digimedia.be/News/nl/18639/opening-van-het-brussels-digital-week-dinsdag-s-avond-te-costation.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Digital Comic Museum: download Amerikaanse strips in publiek domein
http://computertaal.info/2015/10/02/digital-comic-museum-download-amerikaanse-strips-in-publiek-domein/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Nest kondigt iot-protocol Nest Weave aan
http://tweakers.net/nieuws/105574/nest-kondigt-iot-protocol-nest-weave-aan.html*** DATANEWS
http://www.datanews.beIBM verlegt chipgrenzen met revolutionaire doorbraak
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-verlegt-chipgrenzen-met-revolutionaire-doorbraak/article-normal-614093.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

Dit is de eerste Instagram advertentie in België
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-is-de-eerste-instagram-advertentie-in-belgie
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET WINDOWS 10: SCROLLEN IN DE ACHTERGROND
Wellicht heb je het volgende fenomeen al opgemerkt, en je erover geërgerd: je beweegt je cursor over een venster en probeert er te scrollen, maar je kan het niet. Dat is omdat het venster nog niet actief was.
Dat kan je vermijden, door naar Instellingen > Apparaten > Muis en touchpad wat aan de instellingen te wijzigen.


BETER WERKEN MET WINDOWS 10: SNELTOETSEN
Nog een rijtje toetscombinaties die je wellicht nog niet kent:
- WIndows + tab: task view
- Windows + pijltje naar boven: beweegt app naar het kwartier rechts boven van je scherm
- Windows + CTRL + pijltje naar links of rechts: wisselen tussen virtuele desktop
- Windows + Ctrl + D: nieuwe virtuele desktop
- Windows + Ctrl + C: Activeer Cortana
- Windows + S: opent de metro-tegeltjes voor weer, nieuws, sport
- Windows + CTRL + F4: sluit virtuele desktop
- WIndows + pijltje naar boven / beneden: verkleint of vergroot apps


BETER WERKEN MET WINDOWS 10: XBOX STREAMING
Dit is de eerste versie van Windows die (eindelijk!) wat integratie vertoont met de Xbox console. Je kan bijvoorbeeld vanop je Windows10 laptop of tablet inloggen op je Xobx Live account. Maar wat belangrijker is, is dat je je Xbox games ook naar je eigen pc kan streamen.
Je moet dat dan wel eerst op je Xbox One activeren via Settings / Preferences / Allow game streaming. Daarna moet je op je PC naar je Xobx applicatie gaan.


BETER WERKEN MET WINDOS 10: HET ORIGINELE CONTROLEPANEEL

Vind je het nieuwe controlepaneel maar niets, en wil je, net als vroeger, toegang tot meer geavanceerde opties? Klik Start, en kies Instellingen vanuit het pop-up menu, dan zie je het gewone controlepaneel. Maar klik eens rechts op de startknop? Dan zal je verschillende extra opties zien, zoals taakbeheer enz. Maar kies je vanuit die rechtsklik Instellingen, dan kmo je vreemd genoeg terecht in de oude Windows 7 interface, waar je je vertrouwde optie terugvindt.
Hier vind je ook de optie om cd's automatisch af te spelen, namelijk bij Hardware en geluiden. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

QUIPZILLA: PROBEER EENS EEN ANDERE BROWSER?


Windows 7 / 8 / 10 - 25,4 MB - freeware
Firefox, Edge, Safari, en zelfs Opera beu? Dan is het tijd om een nieuwkomer te proberen op de browermarkt: QupZilla. Die is slank, op WebKit gebaseerd, en bevat al meteen een geïntereerde ad-blocker. En je kan zelfs extensies gebruiken!
http://www.chip.de/downloads/QupZilla-Webbrowser_83421883.html
http://www.qupzilla.com/


GOOGLE CHROME PORTABLE 45.0
Ideaal om uit te proberen: deze versie van de Chrome browser kan je gewoon op een stick zetten, en vandaar opstarten zonder dat je het programma moet installeren op je pc.
http://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable


W10 PRIVACY: SIMPEL IN TE STELLEN
Windows 8/10, 1,4 MB - freeware
In Windows 10 zitten er toch enkele instellingen waarop je moet letten, wil je niet dat er teveel gegevens van jouw surftochten naar Microssft en partners terugvloeien. Je kan natuurlijk allerlei tech blogs en sites met tips & tricks aflopen om te weten waar je welke instelling moet wijzigen, maar deze tool belooft je een centraal dashboard te geven, waar je alle instellingen overzichtelijk vindt.
http://www.chip.de/downloads/W10Privacy_81892989.h
http://www.winprivacy.de/english-home/tml


WINDOWS PASSWORD RECOVERY TOOLS
Windows Vista/7/8/10 - 1,1 MB - freeware
Met deze gratis software krijg je verschillende tools in huis om vergeten paswoorden terug op te vissen ChromePass, IEPassView, OPeraPassView, PsswordFox, WebBrowserPassView bijvorbeeld kan je de wachtwoorden uit je browser terugvinden. Er zijn ook tools om je wachtwoord voor mail te vinden, en voor de sleutel van je draadloos netwerk.
http://www.nirsoft.net/password_recovery_tools.html


AIDA64: SYSTEEMANALYSE4
Windows all -- 15,7 MB - shareware
De AIDA software draait al jaren mee. Hij analyseert je systeem en vertelt je alles over de hardware die je hebt: je processor, je videokaart, zelfs de randapparatuur die je via de USB-poort aangesloten hebt. Nu is er een nieuwe versie uit. Wist je trouwens dat deze software al 20 jaar meedraait, en de overgang heeft gemaakt van DOS naar iOS?
http://www.chip.de/downloads/AIDA64_13006279.html
http://www.aida64.com/news/aida64-turns-20-windows-phone-ios-mobile-apps
http://www.aida64.com/news/nvme-ssd-skylake-support-1151-aida64


VRIJDAG APPDAG: ZOMBIES RUN!


Deze app voor iOS maakt van je jogging een heus griezelavontuur, door je loopstatistieken en audio te verweven in een game waarbij je achterna gezeten wordt door zombies. Loop, loop, voor ze jou te pakken krijgen!
https://www.zombiesrungame.com/


VRIJDAG APPDAG: TWO DOTS
In dit game dat je gratis kan downloaden voor je iPhone, moet je stippen met elkaar verbinden en zoveel mogelijk vierkanten maken. Er zijn maar liefst 310 niveaus, die altijd maar moeilijker worden met extra uitdagingen.
http://weplaydots.com/twodots.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer een vrouw niet onmiddellijk raadt dat een man verliefd op haar is,
komt dat doordat zij verliefd is op een ander.
-Etienne Ray
-