Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/10/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 922 van 26/9/2015Gegroet lezer,

Terwijl medewerker Paul op onze redactie nog altijd duchtig aan het sleutelen is aan onze nieuwe 3D-printer, en de ene ende andere verbazende creatie ontwerpt en vormgeeft, blijven de gewone 2D en zelfs de tekstberichtjes onze redactie overspoelen. UIt de honderden berichten per dag selecteren wij de berichten waarvan wij denken dat ze jullie zullen interesseren - gewoon omdat zij ook ons interesseren. Ondertussen, in al die bijna 20 jaar, mogen wij toch stellen dat er een band gegroeid is tussen onze lezers en onszelf. Jullie, onze lezers, zijn ons blijven volgen week na week, en dat is voor ons een indicatie dat jullie onze selectie artikels waarderen.

Maar toch: wanneer jullie vinden dat wij teveel in deze of gene richting afwijken met onze artikels, wanneer zij de hard of te soft zijn, te neutraal of te subjectief, dan moet u dat ons absoluut laten weten. Onze redactie kan niet zonder uw feedback!

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
De add-blocker discussie laait op in volle hevigheid: Marco Arment stopt met Peace, zijn ad-blocker
Het was al een hele tijd onrustig in het wereldje van de uitgevers en bloggers. De hamvraag was: wat moeten we aanvangen met de stortvloed aan ad-blockers die eraan zat te komen? Tot nu toe was het blokkeren van advertenties via een extensie voor je browser vooral een zaak van mensen die toch al ietsje meer kaas gegeten hebben van tech - die weten wat extensies zijn, die weten hoe ze naar een extensie kunnen zoeken, en hoe ze die moeten installeren. Het aantal mensen dat zo'n ad-blocker installeerde was tot nu toe dan ook eerder beperkt.

Maar Apple heeft met zijn iOS9 de knuppel in het hoenderhok gegooid. In dit besturingssysteem kan je namelijk advertenties blokkeren wanneer je een ad-blocker app installeert. En apps installeren, dat kan zelfs het kleinste kindje. Na het lanceren van iOS9 schoten de adblockers dan ook meteen naar de top van de ranglijsten van meest gedownloade apps.

Een van die apps was Peace, gemaakt door de invloedrijke blogger Marco Arment. Wanneer Marco iets zegt, dan wordt daarnaar geluisterd in de blogosfeer. En hij heeft voor een hele storm aan reacties gezorgd door aan te kondigen dat hij zijn app verwijdert uit de App Store. Hij vindt het namelijk unfair dat het een alles-of-niets optie is. Dat je geen onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld vervelende, opdringerige, schreeuwerige en ronduit storende pop-ups, overlays, interstitials en meer van dergelijke pest, en gewone discrete advertenties. Dat je bijvoorbeeld ook niet kan zeggen: op dit blog wil ik advertenties wél zien, want ik steun dit blog, deze website. Want voor vele websites is reclame een bron van inkomsten. Geen reclame, en je broodrooft het blog of de nieuwssite. Bij de meeste app-blockers voor Firefox en Chrome heb je die mogelijkheid om uitzonderingen te maken wél.

Dat was de reden waarom hij zijn app uit de App Store verwijderd heeft, en wij begrijpen zijn standpunt. Lees zijn uitvoerige argumentatie op zijn blog (1).

Uiteraard kwam er heel wat reactie op die beslissing. TechMeme heeft alle artikels hierover netjes verzameld (2). Zo lees je onder andere dat enkele sites besloten hebben om hun content niet meer te tonen aan bezoekers die gebruik maken van ad-blockers(3). Met andere woorden: een heuse oorlog is uitgebroken rond het blokkeren van advertenties.

Hieraan willen wij echter nog iets toevoegen. Naar onze bescheiden mening is het niet fair van Apple, dat de grote aanstoker is van deze oorlog, om de gebruiker de mogelijkheid te bieden om ads te blokkeren in zijn mobiele browser, maar niet in zijn nieuwe News app. Daar heb je die mogelijkheid namelijk niet, en moet je de advertenties uitzitten. Apple dwingt de adverteerders als het ware om in zee te gaan met Apple News. Het feit dat iOS9 zowel Apple News bevat als de mogelijkheid om advertenties te blokkeren, is veelzeggend.
http://www.marco.org/2015/09/18/just-doesnt-feel-good
http://www.techmeme.com/150918/p10#a150918p10
http://marketingland.com/peace-ad-blocker-pulled-143270Google houdt persmoment op 29 september
Na Apple en Microsoft is het de beurt aan Google om een persconferentie aan te kondigen. En omdat we over de persmomenten van de eerste twee bericht hebben, doen we dat uit principe ook over dat van Google. Wat er die dag juist voorgesteld zal worden is uiteraard nog niet bekend, maar waarnemers hebben toch al hun glazen bol klaar. (1)

Zo zouden er twee nieuwe Nexus smartphones komen, eentje van LG en eentje van Huawei. En er zou een nieuwe Chromecast aankomen, de tegenhanger van Apple TV, waarmee je dus content van je computer naar je tv kan streamen. Maar volgens 9to5Google zou er ook een tweede Chromecast toestel aankomen, waarmee je audio content van je toestel naar de luidsprekers in je huiskamers zou kunnen streamen. Dat zou dan gaan via een 35 mm koptelefoon kabel, die Google bij het nieuwe audiotoestel zou bijvoegen. Heel speciaal is de multi-room support, die erop zou duiden dat verschillende (Android) toestellen verschillende luidsprekers in verschillende kamers kunnen aandrijven, en dezelfde audio op hetzelfde moment kunnen verzenden.

De audio zou van hoge kwaliteit zijn, en Spotify zou al mee aan boord gesprongen zijn.
http://www.techmeme.com/150918/p21#a150918p21
http://www.theverge.com/2015/9/18/9355171/google-event-announced-for-tuesday-september-29th
http://9to5google.com/2015/09/18/exclusive-chromecast-audio-codenamed-hendrix-is-a-separate-piece-of-hardware-made-to-wifi-enable-speakers/Duizenden Wordpress sites geïnfecteerd met malware
Hoe populairder een bepaald computersysteem is, hardware of software, hoe meer het in het vizier ligt van hackers en cybercriminelen. Het is, helaas, een waarheid die telkens weer bevestigd wordt.

Zo ligt momenteel WordPress onder vuur, een van de populairste content management systemen. Wanneer je een blog aanmaakt met Wordpress, dan kan je na de initiële setup gewoon content blijven toevoegen via invulformuliertjes. Simpel. Populair.En dus het doelwit van hackers.

Een vijftiental dagen geleden zijn hackers (of moeten we ze eerder "aanvallers" noemen?) begonnen met het wegkapen van duizenden websites die op Wordpress draaien. Zij hebben malware geïnjecteerd in die sites, waardoor de gebruikers doorgesluisd worden naar een servers die schadelijke code op hun computer zet. Om dat te doen probeert die server verschillende recent vastgestelde bugs uit, en als jouw computer niet de bijhorende patch bevat, dan geraakt hij zo binnen.

Heb je een WordPress blog dat je zelf host, zorg dan als de weerga voor de nodige updates, ook voor de plug-ins. Maak je gebruik van een Wordpress.com blog, dan zou je in principe veilig moeten zijn.

Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/security/2015/09/active-malware-campaign-uses-thousands-of-wordpress-sites-to-infect-visitors/?comments=1Het kan verkeren: App Store van Apple bevat malware-apps
Er was eens... er was eens een tijd dat elke vraag van een Windows-gebruiker, over een probleem dat misschien te wijten zou kunnen zijn aan een virus of malware, steevast een hele reeks reacties kreeg van Apple-gebruikers. Hun antwoord: stap over naar Apple, want dat is veilig. En toen hadden zij ook wel gelijk - het Apple besturingssysteem werd niet zoveel geplaagd door virussen. Enerzijds omdat het een kleiner marktaandeel had, en dus minder aantrekkelijk was voor hackers. Maar anderzijds natuurlijk ook omdat het veel veiliger was door zijn geslotenheid.

Tijden veranderen. Apple-toestellen en -software zijn mainstream geworden. Kijk je naar bepaalde buitenlandse programma's, dan is elk toestel in de huiskamer versierd met het Apple-logo. Apple is dus interessanter geworden voor hackers, en deze week is voor het eerst een massale beveiligingslek vastgesteld in apps die in de App Store van Apple te verkrijgen zijn.

Nu heeft Apple zich er altijd op voorgestaan dat het een rigoureuze controle doorvoert vooraleer apps toegelaten wordt tot de Store. En wees het Google met de vinger, dat te kampen had met een serieus probleem in zijn Play Store: door een gebrek aan controle werden bij die laatste veel malware apps vastgesteld, een probleem dat Google de laatste tijd aangepakt heeft, o.a. door échte mensen in te schakelen bij de controle, in plaats van algoritmes.

Hoe heeft deze malware zich dan kunnen verspreiden? Sommige ontwikkelaars werden op een of andere manier verleid om een valse versie te gebruiken van XCode van Apple, een software die moet dienen op apps te maken voor iOS en de Mac. Apple heeft de getroffen apps voorlopig uit zijn App Store verwijderd, en de makers van de apps gecontacteerd om hen op het euvel te wijzen.

Even slikken dus voor Apple - en de gebruiker, want enkele heel populaire apps zouden met de malware besmet zijn. Een lijstje met de getroffen software vind je o.a. bij Webwerld (1). The NExt Web (2) merkt op dat het toch opmerkelijk is dat deze kwaadwillende code niet opgemerkt werd door Apple, dat strenge reviews uitvoert bij elke app in zijn App winkeltje. En dat dit weleens de deur zou openzetten naar andere hackers die deze techniek zouden kunnen kopiëren - legitieme ontwikkelaars gebruiken als vector voor hun aanval... Bij TechMeme vind je alle berichten over deze hack verzameld. (3)
http://webwereld.nl/beveiliging/88952-welke-apps-zijn-besmet-door-xcodeghost
http://thenextweb.com/apple/2015/09/21/malware-makes-its-way-into-apples-app-store-in-its-first-major-security-breach/
http://www.techmeme.com/150920/p10#a150920p10Nog meer Apple nieuws: Vrijdag is D-Day voor S-reeks, Watch OS dan toch gelanceerd, en volgt Samsung het voorbeeld?
Nog wat nieuws van het Apple-front, maar deze keer wat positiever. Om te beginnen: vrijdag is het D-day. Dan zullen de nieuwe iPhone 6s en 6s Plus in de winkel liggen. Ook in België, zo leert een persbericht van Apple België ons. Of de mensen in rijen zullen aanschuiven om hun nieuwe toestel aan te schaffen, is nog de vraag. Alvast in Brussel zullen ze wellicht nog moe zijn van het wachten op de opening van de eerste Belgische Apple Store, en liever hun bedje opzoeken dan te gaan kamperen voor de winkel... (1)

Dan toch Watch OS 1 gelanceerd
Het tweede bericht betreft de slimme uurwerken van Apple, die toch wel gemende gevoelens oproepen bij de gebruikers. De ene steekt de loftrompet, de ander heeft het uurwerk al in zijn schuif gestoken en is het hele uurwerk ondertussen al vergeten. Het gebrek aan aantrekkingskracht zou volgens sommige waarnemers te wijten zijn aan de beperkingen van het OS, dat té afhankelijk is van de phone om echt een onmisbare gadget te worden in je dagelijkse leven. Het is nu dus af te wachten of deze nieuwe versie van het WatchOS de gebruikers kan overtuigen. (2)

Gaat ook Samsung zijn phones via leasing aanbieden?
En dan is daar nog dat hardnekkige gerucht dat door verschillende media overgenomen wordt, als zou Samsung het voorbeeld volgen van Apple, en zijn smartphones via leasing aanbieden aan de gebruiker. Daarmee zou het niet alleen de gebruikers aan zich binden (je kan alleen een Samsung inruilen voor een andere Samsung), maar het zou ook de operatoren uitschakelen (een toestel is niet langer gebonden aan een contract bij bijvoorbeeld Proximus), en als klap op de vuurpijl zelf een markt voor tweedehands toestellen kunnen creëren! De geruchten werden nog niet bevestigd, dit bericht wordt dus onder alle voorbehoud gegeven.

http://www.apple.com/pr/library/2015/09/21iPhone-6s-iPhone-6s-Plus-Arrive-on-Friday-September-25.html
http://techcrunch.com/2015/09/21/apple-releases-watchos-2/
http://www.forbes.com/sites/aarontilley/2015/09/20/following-apples-lead-samsung-plans-its-own-phone-leasing-program-cutting-out-carriers/Dropbox lanceert nieuw team-feature
Het delen van bestanden met een bepaalde groep mensen via Dropbox is enorm handig. Vooral de feature dat je een melding krijgt wanneer een van die mensen een bestand gewijzigd heeft of toegevoegd heeft, is een groot pluspunt.

Dropbox heeft nu een nieuwigheid uitgebracht die het samenwerken met teams moet vergemakkelijken. Heb je nu al een Dropbox, dan zal je voortaan in het menu links een "team" tabblaadje zien, waarmee je groepen medewerkers op je bedrijf kan organiseren. Je kan zo groepjes mensen aanmaken met wie je bepaalde data wil delen.

Je zal ook gemakkelijker je persoonlijke data kunnen afscheiden van data die je voor je werk gebruikt en deelt. Dropbox heeft namelijk vastgesteld dat een 60% van zowel gewone (gratis) gebruikers als professionele (betalende) gebruikers hun account voor beide doeleinden aanwenden. De nieuwe versie zou dus een duidelijk onderscheid moeten maken.

Meer bij The Verge.
www.theverge.com/2015/9/21/9363549/dropbox-team-feature-workplace-toolInkomsten uit streaming muziek zorgen ervoor dat muzieklabels niet kopje onder gaan...
Streaming muziek is wat de consument vandaag wil. Sommigen zijn bereid reclame te slikken, om zijn muziek maar gratis te mogen beluisteren. En dat hij af en toe deuntjes moet aanhoren die hem niet echt aanstaan, dat neemt hij er maar bij. Anderen kiezen resoluut voor een betalend abonnement, waarbij zijzelf haarfijn bepalen wat zij te horen krijgen en nieuwe muziek kunnen ontdekken, aangepast aan hun smaak. Een onuitputtelijke bibliotheek staat tot hun beschikking - met maar één nadeel: geen enkele van de songs die zij beluisteren blijft op de eigen computer staan. Zelfs na 2, 3 of 10 jaar abonnement heb je nog altijd niets concreets in handen, geen bibliotheek waarover je vrij kan beschikken.

Toch is streaming het model waar de meeste internauten momenteel voor kiezen. Maar je kan je afvragen: brengt dit business model wel voldoende op voor de platenmaatschappijen?

Billboard heeft deze week cijfers bekend gemaakt over de inkomsten van de platenlabels. En daaruit blijkt dat die inkomsten ongeveer op hetzelfde niveau gebleven zijn, met zelfs een lichte achteruitgang van 0,5%wat in economische termen negatief is - stilstaan is immers achteruit gaan. Groei moet er zijn!

De inkomsten uit digitale vormen van muziek groeiden met 6,3%. Streaming maakte de daling van de downloads goed: 1,03 miljard dollar, een stijging met 193,7 miljoen oftewel 23,2%. De verkoop van digitale tracks werd goedgemaakt door de stijging van 4,2% voor digitale albums.

Opvallende vaststelling bij de verkoop van fysieke muziek, dus muziek die je tastbaar in handen krijgt via een cd of ouderwetse vinyl plaat: die daalde met 17,3% tot 749 miljoen dollar. De daling van CD's (-31,5%) werd gelukkig opgevangendoor de verkoop van vinyl, die met maar liefst 51,3% steeg.

Een hartverwarmend cijfer, want het bewijst dat muziekliefhebbers nog altijd oor hebben voor goede klank. "Ouderwetse" buizenversterkers, gecombineerd met vinyl platen, het blijft nog altijd een mooie combinatie. Niet alleen uit nostalgie, en omdat zo'n buizenversterker er prachtig uitziet met zijn zacht oplichtende lampen, maar omdat de klank oneindig voller, warmer is, en nog altijd de klank van digitale muziek ver overstijgt.

Meer cijfers bij Billboard en Re/code.
http://recode.net/2015/09/21/the-music-businesss-song-is-on-repeat-streaming-is-up-sales-are-flat/
http://www.billboard.com/articles/business/6700811/record-label-revenue-flat-in-first-half-of-20151 miljoen premie wanneer je een iPhone hackt
Bij dit verhaal hebben wij het nodige voorbehoud. En we zullen je vertellen waarom. Volgens Wired zou een bedrijf, dat  zich specialiseert in hacking software, een premie uitgeloofd hebben van maar liefst 1 miljoen dollar, voor wie erin slaagt om een iPhone te hacken. Het bedrijf mikt op zogenaamde zero-day exploits, dus dat wil zeggen een gat in een software dat ontdekt, maar nog niet bekend gemaakt werd zodat de maker van de software nog geen patch heeft kunnen uitbrengen. In de korte periode tussen ontdekking en bekendmaking zouden alle machines die deze software draaien, smartphones, tablets of desktops, via dit lek gemanipuleerd kunnen worden.

Het bedrijf, dat deze exploits zou verkopen aan de overheid, heet dan ook toepasselijk Zerodium, zo weet Wired. En het zou de premie van 1 miljoen dollar uitgeloofd hebben, omdat "iOS het meest veilige mobiele OS is". Als eerbetoon aan Apple kan dat tellen, en het ruikt verdacht veel naar een publiciteitsstunt. Vooral omdat het bedrijf de premie open en bloot aankondigt op zijn website.

Voor een bedrijf dat spionagesoftware wil aankopen is dit een ongehoorde indiscretie, en het doet toch wel wat alarmbelletjes in je hoofd rinkelen. Bovendien komt dit verhaal één dag na dat andere verhaal over de tientallen apps in de App Store die besmet werden met malware, en dat is toch ontluisterend.....

Maar kom - wie weet is de uitdaging met bijhorende premie géén reclamestunt en kan je, als jij die bolleboos bent die het klaarspeelt, 1 miljoen euro binnenrijven. Lees de voorwaarden waaraan jouw "hack" moet voldoen in het artikel.
http://www.wired.com/2015/09/spy-agency-contractor-puts-1m-bounty-iphone-hack/AVG antivirussoftware past gebruiksvoorwaarden aan: mag je gegevens verkopen
Trouwe lezers weten dat wij altijd fan geweest zijn van de gratis versie van de antivirussoftware van AVG. Ons motto was altijd: beter een gratis antivirus, die misschien wat minder toeters en bellen heeft dan betalende versies, dan helemaal geen. Heel wat gebruikers hebben immers een antivirus op hun computer staan, die geïnstalleerd was toen zij de computer aankochten, maar waarvan zij het abonnement op de eerstvolgende vervaldag niet verlengd hebben. En een antivirussoftware heeft nu eenmaal regelmatige updates nodig van zijn antivirussignatuur.

Welnu, het blijkt dat we toch even onze mening over AVG moeten herdenken. Het bedrijf heeft namelijk wijzigingen doorgevoerd aan zijn gebruiksvoorwaarden, waardoor de gebruiker de toestemming geeft aan AVG om zijn gegevens te verkopen. Het zou weliswaar gaan om niet-persoonlijke data, waaronder de adverteer-ID die bij jouw toestel hoort, je surf- en zoekgeschiedenis, inclusief de metadata, de ISP of het mobiele netwerk dat je gebruikt om met AVG te connecteren, en informatie over andere toepassingen die je op je computer hebt staan, en hoe die gebruikt worden.

Even slikken dus. AVG zegt wel dat het de gebruikers enkel verwittigt, en dat het "nog" geen gegevens verkoopt, maar dat het wel overweegt om dat in de toekomst te doen.

Aan jou dus om te beslissen of je AVG verder blijft gebruiken, en dus toelaat dat je gegevens verkoopt of niet. Je bent tenminste op de hoogte.
http://www.theregister.co.uk/2015/09/21/avg_freemium_browsing_history_slurp/
http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-09/17/avg-privacy-policy-browser-search-dataVoortaan uitschrijven op nieuwsbrieven via Gmail
Google heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Gmail app, met een mogelijkheid die je ook in de webversie van Gmail zal aantreffen. En die wel handig is. Voortaan zal je namelijk bij de opties van de mail (antwoorden, doorsturen, printen, ...) ook de optie aantreffen om het e-mailadres van die bepaalde afzender te blokkeren. Dat is handig wanneer je mails blijft krijgen van een nieuwsbrief, waarop je je nooit ingeschreven hebt, waarop je je al vaak afgemeld hebt, maar waar jouw verzoek tot afmelding genegeerd wordt. Na het blokkeren van dat bepaalde mailadres zullen alle toekomstige mails van die afzender automatisch in je spam-mailbox belanden.

Een andere nieuwe optie was al aanwezig in de webversie van Gmail, en vindt nu zijn weg naar de Android app. Je kan je voortaan ook afmelden van een nieuwsbrief vanuit je Gmail. Wat bij ons de vraag doet rijzen: ben je dan ook echt afgemeld, of krijg je enkel de boodschap niet meer te zien? Omdat deze optie bij onze Gmail nog niet actief is, kunnen wij het niet uitzoeken. Wij houden je evenwel op de hoogte.
http://www.theverge.com/2015/9/22/9373527/google-gmail-block-unsubscribe-announced
http://venturebeat.com/2015/09/22/gmail-now-lets-you-block-specific-email-addresses-unsubscribe-from-newsletters-in-the-android-app/Komt er een einde aan de gevaarlijke "Waze Left"?
Wie hard vertrouwt op zijn gps om ergens naartoe te rijden, zal waarschijnlijk ook gebruik maken van Waze, een tool die werkt met crowdsourcing. Niet alleen kom je zo te weten waar er files zijn, maar ook wat een kortere weg is. Vaak is de afstand tussen twee punten geen rechte lijn, maar win je veel tijd door binnendoor wegen te nemen, omdat je daar minder verkeer, minder files, minder stoplichten hebt. Die kortere routes zijn meestal enkel gekend door mensen die al heel hun leven in die omgeving wonen, maar dankzij Waze en zijn vele gebruikers kan ook jij van die kennis genieten.

Er zit echter een "maar" bij. Die kortere wegen laten je vaak tegen het verkeer in links afslaan, waardoor je het verkeer achter je ophoudt, en een gaatje moet zien te vinden in het tegemoetkomende verkeer. Deze situatie staat bekend als een "Waze left", en zorgt voor heel wat knarsetanden bij chauffeurs.

Waze wil daar nu iets aan doen. Want dat links afslaan op kruispunten met en zonder lichten is best gevaarlijk  - je kan in aanraking komen met een auto die je vanuit de andere richting tegemoet komt, maar ook een die van links, en van rechts komt. Cijfers bewijzen dat, alhoewel links afslaan perfect legaal is, dit echt wel gevaarlijk is: bij 60% van alle botsingen aan kruispunten met verkeerslichten in de VS is een voertuig betrokken dat links afsloeg, tegenover 4% waarbij een voertuig betrokken was dat rechts afsloeg.

Reden dus voor Waze om aan zijn algoritmes te gaan sleutelen. Een artikel met meer achtergrond over Waze kan je bij Quartz lezen.
http://qz.com/505132/the-waze-left-may-be-coming-to-an-end/Oyster opgeslokt door Google
De webdienst-cum-app Oyster kan je het best vergelijken met Netflix, maar dan voor boeken: mits betaling van een maandelijks abonnement kan je er zoveel e-boeken lezen als je wil. Erg praktisch en handig. Voor zover wij weten is er in het Nederlandstalig gebied slechts één dienst die je daarmee zou kunnen vergelijken: de abonnementendienst van Bruna, die de onbegrijpelijke naam Bliyoo draagt. Daarmee kan je onbeperkt boeken lezen voor €9,95 of onbeperkt tijdschriften lezen, eveneens voor €9,95, en wil je boeken én tijdschriften, dan kost dit €14,95. (1)

Welnu, deze Oyster kende wel wat succes in de VS, maar de dienst heeft nu aangekokndigd dat hij ermee stopt. Maar niet echt, eigenlijk. Want het team achter Oyster wordt overgenomen door Google. En Google zal de investeerders, die geld in Oyster gestoken hebben, terugbetalen. Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat Google Oyster overgenomen heeft. Alleen wil het dat zo niet officieel geweten hebben, want dan zou er wel eens protest kunnen komen van de Author's Guild, een vakvereniging van auteurs, waarmee Google in onmin leeft vanwege zijn Google Books, het project waarbij hele bibliotheken ingescand worden.

Meer over deze toch wel eigenaardige evolutie bij Re/Code.
https://bliyoo.bruna.nl/
http://recode.net/2015/09/21/oyster-books-shuts-down-team-heads-to-google/Google Wallet en Google Pay: verwarrend
Google heeft een nieuwe Google Wallet app uitgebracht. Die draait vooral rond het verzenden en ontvangen van geld. Je kan Google Wallet gebruiken met je Android of iOS toestel om geld te sturen naar iemand (in de VS) op basis van zijn e-mailadres, zelfs al heeft die zelf geen Wallet account. Geld dat je ontvangen hebt via je Google Wallet zou je kunnen omzetten naar de bankrekening die je gekoppeld hebt aan je Wallet account.

Een beetje verwarrend, want de nieuwe Google Wallet app is geen update van de originele app, maar iets volledigs nieuw, met een nieuwe interface. De originele wallet app zou veranderen in Android Pay, en zal moeten dienen om te werken met NFC of Near Field Communication - contactloos betalen dus. Meer lees je bij 9to5Google.
http://9to5google.com/2015/09/09/new-google-wallet/

Technlogie zal de wereld niet redden
Een heel interessante longread bij Wall Street Journal. Vaak wordt gedacht dat technologie de mens vooruithelpt, vooral in landen in volle ontwikkeling. In het westen verandert de technologie heel wat, de manier waarop we winkeln, reizen, communiceren, ons amuseren. Of al die nieuwe technologieën alleen maar goeds brengen in het westen is nog de vraag. De tijdverspilling door de hele dag op Facebook of Twitter te loeren naar wat anderen produceren, de inbreuk op je privacy, het gevaar op hacks die je hele privéleven op straat gooien, ... Het zijn negatieve kanten waar we te weinig bij stil staan.

In de landen in volle ontwikkeling brengt technologie een hele verbetering. Maar toch is het niet wat je ervan zou kunnen verwachten. Wall Street Journal haalt het voorbeeld aan van de recente aardbeving in Nepal, in april dit jaar. Enkele uren na de beving waren er hordes drones die boven het terrein vlogen - zij werden geacht mee te helpen om naar slachtoffers te zoeken. Maar buiten angstwekkende beelden op te nemen en die via YouTube te verzenden, hebben die drones niets anders gedaan dan in de weg vliegen, en de echte hulpverleners hinderen.

Er zijn legio voorbeelden van goedbedoelde technologie, die in principe de wereld zou moeten verbeteren, maar geen zoden aan de dijk zet. Voorbeelden uit India: een tablet die maar 40 dollar kost en die het leven van schoolgaande kinderen moest verbeteren, wordt niet aangekocht door de overheden. Internetkiosken die in het hele land zouden moeten komen en de landbouwers moesten helpen met informatie over gewassen, zijn al terug verdwenen. Een autootje dat slechts 2000 dollar zou kosten, de Tata Nano mini-auto, had ervoor moeten zorgen dat miljoenen mensen eindelijk veiliger vervoer kregen, in plaats van de gevaarlijke motors waarop de mensen tot nu toe rijden, is nooit populair geworden. Een app die vrouwen moest beschermen tegen verkrachting, is nooit aangesloten geraakt op het netwerk van de politie.

Een artikel om in alle aandacht te lezen.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/09/03/epic-fail-tech-tricks-are-no-fix-for-developing-world-problems/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!Slimme uurwerken: nieuwe Pebble en Moto 360
De Apple Watch is niet bepaald een succes te noemen, als je verschillende waarnemers mag geloven. Vooral het feit dat je het uurwerk elke dag moet laden blijkt een grote hinderpaal. Dus is het misschien tijd om eens te gaan kijken wat de concurrentie doet.

Zo is er de Pebble Watch, een slim uurwerk met een hoog nerd-gehalte. Het feit dat je heel veel zelf kan knutselen met dit uurwerk trekt mensen aan - zoals de IFTTT-mogelijkheden: If this, then that, wanneer dit gebeurt, doe dat.

Er wordt nu een nieuwe versie aangekondigd van de Pebble Watch, en in tegenstelling tot de vorige versie zal die rond zijn. Wat door waarnemers betreurd wordt, want een vierkant scherm is veel praktischer en logischer om inhoud weer te geven, en bovendien is het zuiniger. Bij een rond scherm, zo weten insiders, moet je het hele scherm refreshen, terwijl je bij een vierkant of rechthoekig scherm die refresh kan beperken tot een deel van het scherm en zo energie kan besparen.

De nieuwe Pebble is even groot voor dames als voor heren, alleen het horlogebandje geeft het verschil - voor dames is het bandje wat smaller. Helaas verliest deze nieuwe versie zijn grote voordeel die het had op andere uurwerken, de batterijduur. Bij de Time Steel, een vorige versie van de Pebble, kon je tot 10 dagen verder met één batterij, nu zal je om de twee dagen moeten herladen. Pebble probeert dat te compenseren door te beloven herladen slechts 15 minuten duurt.

Een uitvoerige bespreking, met filmpje, vind je bij The Verge. Het uurwerk komt in november uit, kost $249 en kan nu reeds voorbesteld worden.

Moto360: de tweede generatie
Nog een nieuw uurwerk met ronde wijzerplaat is de nieuwe versie van de Moto 360. Dat uurwerk mag je beschouwen als eigenlijk het protoype van wat Android Wear vermag - een beetje zoals de Nexus smartphones de showcase zijn van wat de "pure" Android smartphone is.

Van deze nieuwe versie vonden we een uitvoerige bespreking bij Ars Technica. Daarin verneem je dat de trage OMAP processor van de vorige versie vervangen werd door een snelle Snapdragon 400, die meteen ook voor een langere batterijduur zorgt.

Het bijzonder aan dit uurwerk is dat je zelf je uurwerk "bouwt" via de Moto Maker website: je kies bandje, wijzerplaat, enz. Hiermee speelt Motorola in op het feit dat een uurwerk nog altijd een modeartikel is, en mensen daarmee een stijl-statement willen maken.

Dit uurwerk bevat Android Wear 1.3, en is eigenlijk een lijst met cards waarin je vertikaal kan scrollen. Die schermen bevatten je meldingen en informatie van Google Now. Nieuw is dat je bovenaan een lijst hebt met apps en dat je interactieve wijzerplaten hebt waarop informatie uit apps getoond kan worden. Meer bij Ars Technica (2)
http://www.theverge.com/2015/9/23/9372899/pebble-time-round-smartwatch-announcement-availability
http://arstechnica.com/gadgets/2015/09/the-second-generaiton-moto-360-a-beautiful-compact-design-without-much-new-tech/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** TechCrunch wijdde een heel artikel aan Imgur, de populaire site die nauwe banden heeft met Reddit. 7Om te lezen.
http://techcrunch.com/2015/09/22/imgur-is-the-anti-facebook/
http://www.imgur.com


*** Een gebruiker van de gehackte datingsite Ashley Madison vertelt zijn trieste verhaal...
http://www.zdnet.com/article/in-ashley-madisons-wake-heres-one-mans-story-of-sex-sorrow-and-extortion


*** de passcode van iOS9 kan omzeild worden zodat foto's en contacten ingezien kunnen worden
http://www.zdnet.com/article/ios-9-lockscreen-bypass-exposes-photos-and-contacts/


*** Ben jij tevreden over de 4G-snelheden in België? Deze grafieken tonen hoe goed onze netwerken zijn
http://newsmonkey.be/article/55865


*** Edward Snowden heeft opgeroepen tot een wereldwijde push om tot een internationaal verdrag te komen dat onze digitale privacy beschermt. Volgens de klokkenluider hebben overheden het massaal bespioneren van burgers de jongste tijd alleen maar opgeschroefd, en ze hebben dat gedaan onder het mom van de publieke veiligheid. De meesten onder ons hebben er geen benul van hoever het verzamelen van data over ons door overheden ondertussen gaat, en het interesseert de meesten ook geen bal. En dat zou wel eens de grootste vergissing van een generatie kunnen zijn.
http://newsmonkey.be/article/55928


*** ‘Meer technologie leidt niet tot betere kennis’
Pedagoog Pedro De Bruyckere is niet verrast door de resultaten van het jongste OESO-onderzoek. Dat stelt dat leerlingen die op school vaak een computer gebruiken, minder goede resultaten behalen dan leerlingen op scholen waar de computer minder vaak wordt gebruikt.
http://www.standaard.be/plus/20150915/avond?page=5


*** Nu kan je het niet meer ontkennen: deze porno-app maakt selfie van gebruikers
http://newsmonkey.be/article/54416


*** Nieuwe app contacteert je vrienden als je niet veilig thuisgeraakt
http://newsmonkey.be/article/54425


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Winnaars hebben ook littekens
-Johnny Cash-


 
De nieuwe oogst


   
MOBILIS CLUB: INNOVATIEVE DIENSTEN GEÏNTEGREERD IN BESTAANDE PLATFORMS

Touring ken je als pechverhelper en verdediger van de belangen van automobilisten. Deze organisatie blijft, in dit tijdperk met zijn snel wisselende maatschappelijke veranderingen, niet bij de pakken zitten. Trends zoals het delen van auto en diensten wordt in hetnieuwe platform aangemoedigd. Dat gaat ver- zoals het leveren van diensten aan huis. Want als je een leverancier in de buurt kan vinden, bespaart het je weer een verplaatsing!
https://www.touring.be/nl/contentscategory/mobilis-diensten
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2461588/2015/09/20/Nieuw-platform-van-Touring-haakt-in-op-deeleconomie.dhtml


CONTENTIVO: SOCIAAL PLATFORM VOOR BEDRIJVEN
Wanneer bedrijven gebruik maken van sociale netwerken om hun reputatie te beschermen, dan doen zij dit vaak via professionals. Deze website wil dat naar een vrijwilliger niveau brengen: personeelsleden kunnen updates die over het bedrijf gaan delen, en daarvoor een of andere vorm van beloning krijgen. Een procedé dat ook ingezet kan worden om nieuwe medewerkers te rekruteren.
[Taal: ENG]
http://www.contentivo.com


MATHWAY: OPLOSSINGEN VOOR PROBLEMEN
Helaas, deze website brengt geen oplossing voor de problemen van het gewone leven - kleine of grote. Deze site is puur theoretisch, want hier kan je oplossingen vinden op mathematische problemen. Voor de wiskundeknobbels!
[Taal: ENG]
https://www.mathway.com/


FORVO: UITSPRAAKWOORDENBOEK

Wat heb je eraan dat je een vertaling van een woord of zin kan opzoeken in een woordenboek, wanneer je daarna dat woord niet kan uitspreken? Deze site probeert dit probleem aan te pakken. Je kan een woord intikken of inspreken, en krijgt dan de vertaling in verschillende talen, plus de uitspraak.
[Taal: NL + vele talen]
http://nl.forvo.com/


SCREENR: INSTANT SCREENCAST
Deze manier om een opname te maken van wat zich op je scherm afspeelt, vereist niet dat je ook maar enige software installeert: je kan de opname gewoon starten met deze webgebaseerde software. Gewoon op de opname-knop klikken, opnemen wat er op je scherm gebeurt, ook het geluid, en dit dan via een link delen. De webapp werkt voor Mac en PC.
https://www.screenr.com/


HAVE I BEEN PWNED?
Er zijn helaas de laatste maanden verschillende hacks geweest van grote databases met user accounts. Misschien heb jij wel een inlog aangemaakt bij een van die diensten, en heb je het nieuws over een hack van die dienst niet gehoord? Deze website wil je helpen: je kan je inlog invullen, en leest of jouw gegevens gekraakt kunnen zijn bij verschillende diensten.
[Taal: ENG]
https://haveibeenpwned.com/


KHAN ACADEMY: ONSCHATBAAR

Als er één site is die je in je adressenboekje moet zetten, dan is het wel van Khan Academy. Hier vind je ontelbare cursussen, over erg uiteenlopende onderwerpen. Iedereen kan hier cursussen volgen, meestal gratis. Khan Academy bestaat al meerdere jaren, en geraakt stilaan ingeburgerd als alternatief leer-kanaal.
[Taal:ENG]
https://www.khanacademy.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEVALLEN IS GEEN KINDERSPEL
Dit is een campagne van de NGO Memisa, met Lien Van de Kelder en Johannes Genard als peter. Via een spel wordt er de aandacht op gevestigd dat bevallen niet zonder gevaar is, vooral voor vrouwen die in een omgeving wonen waar medische hulp niet in de nabije omgeving ligt.
Vanaf 13 oktober zal je het spel via deze link kunnen spelen.
http://www.bevallenisgeenkinderspel.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TRAINWORLD

Op 2 september is er een nieuw museum open gegaan, dat gewijd is aan de trein. Je ziet er de geschiedenis van de treinen, maar ook de ontwikkeling van de treinlijnen in ons land. In het museum ook prachtige stoomlocomotieven en andere historische collectiestukken.
En heb jij nog iets op zolder liggen dat met oude treinen te maken hebt, dan mag je het altlijd aan het museum schenken!
[Taal: NL]
http://www.trainworld.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJN TV-GIDS
Er was een tijd dat teveblad.be onze favoriete online tv-gids was, maar sinds we mijn-tv-gids.be ontdekt hebben, heeft die teveblad verdrongen. Handig is bijvoorbeeld het feit dat je kan selecteren op "series", en dan enkel de series ziet die die avond op de verschillende reeksen getoond worden.
[Taal: NL]
http://www.mijn-tv-gids.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: TGITHUIS

Onze grote pekelzonde: wij zijn grote fan van de Vlaamse soap Thuis. En wij zijn blijkbaar niet alleen :) Deze twee jongedames maken zelfs elke week een special waarin alle gebeurtenissen op een grappige manier herkauwd worden. Deze Thank God it's Thuis is een initiatief van Newsmonkey, een site waarvan wij ook grote fan zijn. Zowel Buzzfeed-lijstjes als longreads en heel interessante reeksen zoals de evolutie van de journalistiek vind je er.
Twee links naar afleveringen van Thank God it'sThuis, en de derde link naar Newsmonkey - zet die maar in je bookmarks!
http://newsmonkey.be/article/54935
http://newsmonkey.be/article/55526
http://newsmonkey.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANTON KUSTERS
Deze Belgische fotograaf heeft iets mogen doen wat niet veel fotografen hem kunnen navertellen: foto's maken van de mannen van de Yakuza, de Japanse maffia. Een deel van die foto's kan je bekijken op zijn website. De tweede link verwijst naar een filmpje over het maken van de foto's.
[Taal: ENG]
http://antonkusters.com/
https://www.youtube.com/watch?v=AOhuUxtxrmg
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


Crownstone: slim stopcontact maakt van jouw huis een smart home
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/crownstone-slim-stopcontact-maakt-van-jouw-huis-een-smart-home


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  Ron reageert 'onbetaalbaar' op nepklacht aan ABN AMRO
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4141810/2015/09/14/Ron-reageert-onbetaalbaar-op-nepklacht-aan-ABN-AMRO.dhtml

 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
  App van de maand: MSTY
Niets zegt het zo mooi als muziek, toch? Wel, dat vonden ze ook bij MSTY, een nieuwe ‘music messenger’ waarmee je je vrienden kan verrassen.
http://www.elektrozine.be/ez/article/9486/App-van-de-maand-MSTY.html

 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

  Google rekruteert voor zijn zelfrijdende wagens
https://www.digimedia.be/People/nl/18584/google-rekruteert-voor-zijn-zelfrijdende-wagens.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Steam: 1500 games op Linux
http://computertaal.info/2015/09/22/steam-1500-games-op-linux/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Samsung introduceert nieuwe Gear VR-headset van 99,99 euro
http://tweakers.net/nieuws/105454/samsung-introduceert-nieuwe-gear-vr-headset-van-99-komma-99-euro.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be

Verrassing: ook Aldi komt met muziekstreamingsdienst
http://datanews.knack.be/ict/verrassing-ook-aldi-komt-met-muziekstreamingsdienst/article-normal-607851.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


Opinie: Waarom Vlaanderen hopeloos achterop blijft hinken op e-commerce vlak
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/opinie-waarom-vlaanderen-hopeloos-achterop-blijft-hinken-op-e-commerce-vlak
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET WIN10: WIFI SENSE UITZETTEN
Heb je tijdens de installatie van je Windows 10 (dus de update van Win7 of 8 naar Win10) voor de express-instellingen gekozen, dan is een van de dingen die geactiveerd werden WiFi Sense. Dat is een goed bedoelde nieuwe optie van Microsoft waarmee jij je toegang tot een beveiligd netwerk (je thuisnetwerk bijvoorbeeld) deelt met je vrienden, en hen jouw paswoord op dat netwerk automatisch geeft.
Goed bedoeld, maar velen vinden dit toch maar wat riskant en verkiezen het om WiFi Sense uit te zetten. Dat doe je zo:
Dat doe je door naar Start > Instellingen > Netwerk > Wi-Fi Instellingen beheren. De knop bij "Verbinding maken met netwerken die worden gedeeld door mijn contactpersonen" zet je op uit.
Een interessant artikel over deze optie en de gevaren voor je privacy vind je bij ExtremeTech.
http://www.extremetech.com/extreme/209208-windows-10s-new-wifi-sense-shares-your-wifi-password-with-facebook-outlook-and-skype-contacts


BETER WERKEN MET WIN10: DRAAI HET IN EEN VIRTUELE MACHINE.
Ben je niet zeker dat of je de overgang naar Win10 wel maken moet? Dan kan je dat Windows 10 installeren in een virtuele machine. Instructies daarvoor vind je bij onderstaand artikel. Dit is dus echt Windows 10 installeren (maar niet definitief) binnen jouw bestaande besturingssysteem. Het heeft niets te maken met de virtuele desktops, waarbij je startschermen aanmaakt voor verschillende omgevingen (thuis, werk, vereniging...)
http://www.extremetech.com/computing/198427-how-to-install-windows-10-in-a-virtual-machine


BETER WERKEN MET WIN10: HET STARTMENU VERBETEREN


De startknop is terug en je kan het startmenu gelukkig weer helemaal aanpassen. De beste elementen van Windows 7 en 8 werden in de startknop verwerkt. Misschien is een van de eerste dingen die je moet doen bij de startknop, gewoon alle Microsoft tegeltjes verwijderen zodat ze niet meer vastgepind zijn aan start. Zo heb je eigenlijk je klassieke startmenu terug! Gewoon op een tegeltje rechtsklikken, en "Van startknop losmaken" kiezen.
De tegeltjes hebben ook wel hun voordelen hoor, vooral de Live tegels zoals het Nieuws: vanuit je startknop zie je meteen het nieuws. Je kan de tegeltjes aanpassen van grootte, in verschillende divisies verdelen om ze rond een thema te zetten, enz.


BETER MET WIN10: COMMMAND PROMPT / OPDRACHTPROMPT
Een van de dingen die fel uitgebreid werden in Wind10, maar die niet meteen zullen opvallen is de Command Prompt.
De Command Prompt kan je op verschillende manieren openen:
- in het zoekvak (naast je startknop) tik je cmd.exe in. Bij het resultaat kies je Command prompt.
- tik de sneltoetscombinatie Windows + R om het Run venster te openen. Vervolgens tik je bij het vak "Open" het woord cmd in.
- ga naar Start > alle apps > Windows systeem. Daar zal je dan de Command Prompt snelkoppeling zien.
Zodra je het venster ziet van de Opdrachtprompt, klik je rechts op de titelbalk bovenaan. Kies vervolgens Eigenschappen. Hier kan je nu allerlei opties activeren of aanpassen.
Staat bij jou nog onderaan dit dialoogvenster de optie "verouderde console gebruiken", dan zou je die eerst moeten uitvinken (vereist herstarten). Open je opnieuw de opdrachtprompt, dan zal je nu zien dat je bij OPties voor bewerken een vakje kan aanvinken bij "Snelkoppelingen voor Ctrl-toets inschakelen". Dat is een ongelooflijk handige optie, want zo kan je werken met ctrl+C en ctrl+V om te plakken en kopiëren.
Nog meer opties vind je in dit artikel:
http://www.howtogeek.com/197749/how-to-power-up-the-windows-10-command-prompt-with-ctrlc-and-ctrlv/BETER WERKEN MET WIN10: BATTERIJBESPARING
Wanneer je op een laptop werkt en je batterij is ver leeg, dan is Windows 10 slim genoeg om achtergrondtaken op een laag pitje te zetten, zodat je nog wat energie overhoudt om die laatste taak te verrichten.
Om de batterijbesparing manueel te activeren, ga je naar Start / Instellingen / Systeem / Batterijbesparing. Bij "Batterijbesparing is momenteel" zet je die op Aan. Hij springt standaard aan bij een niveau lager dan 20%. Ook dat kan je zelf aanpassen. Via de link Batterijverbruik kan je zien welke apps het meeste energie verbruikt hebben in de laatste 24u.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
ULTRAEDIT: CODE BEWERKEN


Windows all - 4,4 MB - shareware (vanaf 80 dollar)
Een programma voor wie echt met programmeren bezig is, en voor eXML, tekstbestanden zoals PHP, Perl, ava en Javascript geen geheimen hebben. Dit programma laat je namelijk toe om deze code te bewerken. Je kan ook de broncode van programmeertalen zoals C, C++ of Java openen. Bovendien heb je de beschikking over een geïntegreerde beveiligde FPT client.
http://www.ultraedit.com/?__c=1
http://www.chip.de/downloads/UltraEdit-64-Bit_83247434.html


FIREFOX LIGHT: SLANK EN SNEL
Windows XP/Vista/7/8 - 38,3 MB - freeware
Dit is een afgeslankte versie van Firefox, waarbij bepaalde overbodige functies uitgeschakeld werden, wat tot beter performantie zou moeten leiden. 'Back to the roots' dus, want ooit was Firefox begonnen als lichtgewicht alternatief voor browsers vol allerlei extraatjes die je eigenlijk niet nodig hebt. Maar sindsdien heeft het zich ook aan dezelfde praktijken bezondigd.
http://sourceforge.net/projects/lightfirefox/
http://www.chip.de/downloads/Firefox-Light_66841964.html


SWIFT PROGRAMMEERBOEK
Dit is het officiële handboek voor Swift 2, een programmeertaal van Apple voor iOS en OS X. Je kan het document van 500 pagina's gratis downloaden.
http://www.chip.de/downloads/The-Swift-Programming-Language-Swift-2-Handbuch_70154487.html
https://developer.apple.com/library/ios/documentation/Swift/Conceptual/Swift_Programming_Language/


STAMP: JE MUZIEK OVERZETTEN NAAR APPLE MUSIC


Windows 7, 8, 10 - 130,6 MB (demo - 7 euro voor betaalversie)
Met deze app kan je je muziek van verschillende muziekdiensten overzetten naar Apple Music. Van Spotify, Rdio, Google Music en meer. Je kan ook je speellijstjes importeren.
https://stampapp.io/en/
http://www.chip.de/downloads/Stamp_80994917.html


LIBREOFFICE: GRATIS KANTOORPAKKET
Windows all - 210 MB - freeware
Wie niet alle extra-mogelijkheden nodig heeft van het Office-kantoorpakket, heeft voldoende aan de toch ook al uitgebreide opties van Libre Office. Dat pakket bevat een tekstverwerker, een spreadsheet, presentatie en tekenprogramma. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die een overzicht geeft van de mogelijkheden.
http://www.documentfoundation.org/
http://www.chip.de/bildergalerie/LibreOffice-5-im-ueberblick-Galerie_81726895.html


GOOGLE CAST VOOR CHROME
extensie voor de Chrome browser
Met deze extensie voor Chrome kan je de inhoud van je huidige venster via je Chromeast naar je tv sturen. Dat is het gemak van Chromecast: al je toestellen die via hetzelfde WLAN verbonden zijn, kunnen YouTube, Netflix en andere inhoud naar de tv sturen.
http://www.chip.de/downloads/Google-Cast-fuer-Chrome_63318584.html
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-cast/boadgeojelhgndaghljhdicfkmllpafd?hl


WILDCARD: NIEUWS APP


Apple heeft zijn news app uitgebracht, maar er bestaan natuurlijk heel veel zelfstandige apps die nieuws brengen op de manier waarop zij denken dat het zou moeten zijn. Er worden bronnen gecombineerd van duizenden uitgevers, gegroepeerd rond een bepaald verhaal, met inbegrip van kranten, blogs, video van YouTube en Vimeo. Je kan ook een verhaal "volgen", zodat je push meldingen krijgt wanneer er een update is van dat verhaal. Om uit te testen.
Bij TechCrunch vind je een uitgebreide bespreking.
https://itunes.apple.com/us/app/wildcard-know-day-in-news/id930047790?mt=8
http://techcrunch.com/2015/08/11/wildcard-debuts-a-news-reading-app-designed-for-the-mobile-age/


KHAN ACADEMY NU OOK ALS APP
Deze app is voor de leergierige mens: je kan duizenden educatieve video's en informatie bekijken over uiteenlopende onderwerpen, van wiskunde tot wetenschap, van geschiedenis, economie, kunst en meer. De cursussen zijn wel in het Engels.
http://www.androidpolice.com/2015/09/23/khan-academys-android-app-is-out-of-beta-and-available-to-everyone/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.khanacademy.android&referrer=utm_source%3D42matters.com%26utm_medium%3DWidgetWeb

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De eerlijkheid van de vinder
hangt veelal af van de vondst
-Peter Sirius-