Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/9/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 920 van 12/9/2015



Gegroet lezer,

Weer een week voorbij, weer een nieuwe Netties. Over drie maanden wordt het het 20e jaar dat wij Netties brengen. Wordt onze redactie dat niet beu? Neen - het is zo boeiend alle nieuwe evoluties te volgen, en jullie daarover te berichten, wij kunnen het echt niet laten!

Deze week waren er twee belangrijke punten: de IFA beurs in Berlijn, en natuurlijk het Apple evenement in San Francisco. Aan beiden besteden wij uiteraard de nodige aandacht, maar ook andere onderwerpen komen ruimschoots aan bod zoals nieuwigheden op vlak van smartphones, en de nieuwste evoluties op het gebied van advertenties.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TWITTER KRIJGT KRITIEK VAN 17 MENSENRECHTNORGANISATIES
Onlangs kon je lezen dat Twitter het netwerk Politwoops geen toegang meer verleende tot zijn API. Politwoops omvat verschillende sites waarop je, per categorie mensen of organisaties, de tweets kon lezen die zij na het posten terug gewist hadden. De discussie waar alles om draait: Politwoops meent dat de burger het recht heeft op àlle informatie over deze bekende figuren zoals politici en VIP's. Twitter meent dat iederéén, ook politici en VIP's, het recht hebben om hun foute tweets te wissen, net zoals de gewone burger dat recht heeft.

Op de beslissing van Twitter is de laatste dagen een felle reactie gekomen van verschillende mensenrechten organisaties. Onder andere EFF, Access, Free Press, Human Rights Watch hebben nu hun krachten gebundeld om aan Twitter te vragen deze beslissing terug te draaien, zo meldt The Verge (1) dat verwijst naar een open brief die de verschillende organisaties aan Twitter gericht hebben (2).

TechCrunch voegt er de bedenking aan toe dat deze handelswijze van Twitter wellicht ingegeven werd door het feit dat het zijn aantal gebruikers wil verhogen. Wanneer bekende twitteraars geen tweets meer zouden kunnen verwijderen, dan zouden die wel eens Twitter kunnen gaan vermijden, uit angst op een onhandigheid of foute uitspraak betrapt te worden. En zonder bekende personen op Twitter wordt het ook minder leuk voor de gewone internaut om op Twitter te zitten, niet? (3).

O ja, nog even dit: de organisatie die op het idee gekomen is om Politwoops op te richten, heeft... Nederlandse roots. Laat het maar aan onze bovenburen over om originele ideeën te hebben - petje af!
http://www.theverge.com/2015/9/4/9259939/coalition-demands-politwoops-api-restoration
https://www.accessnow.org/pages/open-letter-twitter-restore-politwoops-access-api
http://techcrunch.com/2015/09/04/human-rights-groups-lambast-twitter-for-banning-service-that-tracked-politicians-deleted-tweets/




TECH GIGANTEN WERKEN AAN NIEUW ONLINE VIDEO FORMAAT
Verschillende grote technologiebedrijven, waaronder Cisco, Microsoft, Google, Intel, Mozilla, Amazon en Netflix gaan samenwerken. Zij hebben de Alliance for Open Media (1) opgericht. het doel: tegen 2016 of 2017 een nieuwe videocompressie technologie uitwerken waardoor beter gebruik gemaakt kan worden van de netwerken om video te brengen op smartphones, computers, streaming media toestellen, video game consoles, tv's.

Om video's sneller te kunnen downloaden, ook in hoge kwaliteit, is er betere compressie nodig van de data. En het bijzondere aan deze nieuwe alliantie is dat het deze betere compressie wil bereiken door het huidige mijnenveld te omzeilen, dat vol ligt met auteursrechten-bommen die door een menigte spelers tot ontploffing gebracht kunnen worden.

Het feit dat Microsoft, Google en Mozilla, de makers van de drie populairste browsers op dit moment, samen gaan werken, is een teken van de ernst van hun voornemen. En verhoogt ook een kans op het welslagen van hun initiatief.

Het nieuwe formaat moet het opnemen tegen verschillende bestaande formats: MPEG en H.264, en hun respectieve opvolgers MPEGLA en HEVC/H.265. Maar ook tegen meer bescheiden, tot één fabrikant beperkte initiatieven zoals VP9 en VP10 van Google, Daala van Mozilla, en Thor van Cisco. Meer achtergrond lees je bij CNet (2).

Wat het meeste opvalt bij dit nieuwe initiatief is de afwezigheid van Apple. In de nieuwe alliantie zijn de populairste browsers vertegenwoordigd: Bing (Microsoft), Firefox (Mozilla), Chrome (Google). Maar geen Safari / Apple. Is dat een hinderpaal om de standaard tot een succes te maken? Niet echt. Apple is altijd een geval apart geweest, en in zijn gesloten systeem kan het zich veroorloven om fabriekseigen formats te gebruiken. Het zijn enkel de content-makers die wellicht in de toekomst met weer het zoveelste probleem opgescheept zitten: voor welk formaat hun product te maken? In hoeveel verschillende versies?
http://aomedia.io/
http://www.cnet.com/news/tech-giants-join-forces-to-hasten-high-quality-online-video/




NIEUWE ADVERTENTIES BIJ GMAIL EN FACEBOOK
Vluchten kan niet meer... Je zal er inderdaad echt niet meer aan ontsnappen: opdringerige reclames. Deze week twee berichten over nieuwe vormen van reclame, bij Gmail en bij Facebook.

Ingebouwde adds bij Gmail
Gratis bestaat niet. En dus ook niet je gratis e-mail account bij Gmail. In het verleden moest je al simpele ads slikken, in tekstvorm, in je Gmail mailbox. Dat wordt nu vervangen door wat Google zelf noemt: "minder, maar kwalitatievere ingebouwde adds die naadloos integreren met de inbox ervaring". De goede verstaander leest uiteraard: grotere, meer opdringerige adds. Die stroken met jouw informatie, verzameld door Google.

Volgens de blog posting van Google zelf zou het gaan om
- een samengevouwen advertentie (collapsed ad), die je in het bein ziet, en die past in de look&feel van de Gmail inbox. Wanneer je op de ad klikt, zie je meer details.
- de uitgebreide ad unit (expanded ad unit) die tevoorschijn komt bi een klik op de collapsed add. Dat is een pagina die je hele scherm beslaat, en eigenlijk dezelfde informatie en visuals bevatten als de landingpagina van een website. Klikt de gebruiker op de collapsed ad, dan kost dit een klik. Na de klik op de ad uit te vouwen, zullen alle kliks op de content van de adverteerder niets kosten, ook niet wanneer de gebruiker de ad opslaat in zijn inbox of forward naar anderen.
Meer in de posting van Adwords.

'Fancy mobile ads' bij Facebook: dat belooft!
En dan is er ook nog Facebook, dat eveneens een nieuw advertentie formaat onthult. Het wordt voorgesteld als een 'content-heavy mobiele advertentie dat verschillende adformaten van de adverteerder kan bevatten, zoals caroussels met afbeeldingen, en autoplay video'.

Voor adverteerders wellicht een zegen maar wanneer je dit leest als gebruiker dan slaat de angst je wellicht om het hart. Al die "richt" content, die jij dan op je mobiele toestel moet slikken, terwijl de teller van je data-abonnement maar blijft tikken?

Tenzij... dit natuurlijk past in het plan van Facebook om ervoor te zorgen dat de gebruiker geen dataverbruik moet betalen wanneer hij naar Facebook surft. Dat zou bewerkstelligd moeten worden met het internet.org initiatief van Facebook. Maar ook door de enkele akkoorden die Facebook met mobiele providers afgesloten heeft...
Meer hierover bij Re/code.
http://adwords.blogspot.be/2015/09/native-gmail-ads-arrive-in-adwords.html
http://recode.net/2015/09/03/facebook-is-testing-its-fancy-new-mobile-ads/



GOOGLE FRIST GOOGLE DOCS UIT MET EXTRA FUNCTIES
Google Docs, Sheets en Slides zijn handig voor enkele dingen: om onderweg te werken aan een document zonder dat je Office op je computer moet hebben staan; of om te werken on-the-fly aan een document dat op je Google Drive staat. En zeker en vast om samen te werken aan een bepaald document. Maar ondanks alles is zijn deze online tools van Google nog lang geen evenknie van de tegenvoeters van Microsoft, namelijk Word, Excell en Powerpoint. Die beschikken nog altijd over oneindig veel meer mogelijkheden.

Google is nu echter een inhaalbeweging aan het maken. Het heeft zijn Docs, Sheets en Slides binnen Google Drive een serieuze update gegeven die, zo noemt The Next Web het "zowel power sers als het hippe jonge volkje kunnen bekoren". Deze nieuwigheden omvatten onder andere:
  • - Zo zal je voortaan binnen Google Docs kunnen zoeken. Deze functie, die "Research" heet, opent de Google zoekmachine vanuit het document waaraan je werkt zodat je bijvoorbeeld rechtstreeks foto's kan plakken die je gevonden hebt op Google Images.
  • - Verder is er Voice Typing, een fancy woord voor het dicteren van je tekst; spraak wordt omgezet in getypte tekst dus. De tool herkent de leestekens die je dicteert, en zou meer dan 40 talen moeten ondersteunen.
  • - Met de button "See Changes" rechts bovenaan een document kan je een geschiedenis oproepen van wat er aan een document gewijzigd werd sinds een gebruiker het laatst geopend heeft. Dat is vooral handig wanneer je met meerdere personen aan een document werkt
  • - Sheets, het rekenblad, heeft een nieuwe tool waarmee je data visueel kan voorstellen. De tool heet Explore, en hij zet gegevens om in grafieken en andere statistieken. Je kan merken met de gegevens in het hele blad, of binnen een bepaald bereik. In een filmpje bij TNW zie je de tool in actie.
  • - Een nieuwe Forms UI helpt je om met klikken en verslepen vragen aan te maken en de antwoorden te analyseren.
  • - Templates helpen je om een Doc, Sheet of Slide mooi in vorm te gieten.
De updates zijn nu meteen beschikbaar voor desktop en voor Android.
http://thenextweb.com/google/2015/09/02/google-revamps-docs-with-voice-typing-search-functionality-and-data-analysis/




SAMSUNG BRENGT NIEUWE SMARTTHINGS HUB UIT
We gaan dus een toekomst met slimme huishoudapparaten tegemoet, waarop je alles vanop afstand kan bedienen. Het probleem daarbij is dat je een hub nodig hebt, een centrale plek waarop je de informatie kan verzamelen over je toestellen. En dat alle toestellen met die hub kunnen 'praten'.

In het boekje van Apple is dat probleem heel simpel op te lossen: alle toestellen zullen Apple-toestellen moeten zijn. Uiteraard is dat een ideale wereld, die nooit tot werkelijkheid zal komen. Want je zal altijd met toestellen van verschillende fabrikanten zitten.

Een andere oplossing is: werken met open standaards. En dat is wat Samsung probeert te bereiken met zijn SmartThings hub. Daarvan heeft het nu een tweede generatie uitgebracht. Deze hardware heeft nieuwe radiozenders die ervoor moeten zorgen dat je de automatische functies in je huis zal kunnen bedienen, zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt.

Handig hierbij is ook dat je voortaan camera's in je huis zal kunnen verbinden met de hub, en de beelden dan vanop afstand kunnen bekijken. Nu zijn er wel meer bedrijven die de mogelijkheid op camerabewaking van je huis bieden, en daarbij is het verdienmodel een abonnement om toegang te hebben tot de cloud waarnaar de beelden geüpload worden.

Ook Samsung zou dat met zijn SmartThings hub van plan zijn.

Meer informatie bij Fortune.
http://fortune.com/2015/09/03/smartthings-new-hub/




NIEUWE PROCESSOR VAN INTEL: SKYLAKE
De processoren worden altijd krachtiger en sneller. En Intel blijft daarin toch wel de kampioen. Deze week heeft het meer details gegeven over zijn reeks processoren van de 6e generatie, die de naam Skylake dragen.

Zonder teveel in droge cijfers te willen vervallen, vermelden we toch dat deze reeks een breed gamma omvat. Van een 4,5 W Thermal Design Power voor ultradunne machines, tot een 91 W Xeon voor een werkstation.

Er is ook een Y serie met Core M processoren, speciaal voor tablets, twee-in-een toestellen, en computer-on-a-stick sticks. Volgens Intel zouden de M3, M5 en M7 processoren dubbel zo krachtig presteren als de beste tablet van vandaag. Volgens The Verge zouden de processoren ook een nieuwe mogelijkheid hebben die SpeedShift heet, en het beheer van de performantie op het vereiste tijdstip van het besturingssysteem naar de processor zal overzetten.

Wie zich wil verdiepen in meer technische uitleg kan terecht bij The Verge.
http://www.theverge.com/2015/9/1/9238379/intel-skylake-launch-ifa-2015-kirk-skaugen-interview




IFA: NIEUWE SMARTPHONES
Naar aanleiding van de IFA beurs in Berlijn hebben verschillende fabrikanten hun nieuwe toestellen voorgesteld. Hieronder een willekeurige greep uit de nieuwe toestellen.
Google brengt twee nieuwe Nexus toestellen uit
De Nexus is een reeks Android telefoons die volkomen gemaakt zijn naar de specificaties van Google zelf - de ideale Android dus. Eind september zullen er twee nieuwe toestellen in deze reeks op de markt komen, het ene gemaakt door lG, met een grotere versie gebouwd door het Chinese Huawei. Voor die laatste is het de eerste keer dat het een Nexus-toestel mag maken, terwijl het voor LG al het derde toestel is: de Nexus 4 en 5 werden reeds door deze Koreaanse fabrikant vervaardigd. Echte specificaties en prijzen zijn nog niet gekend. (1)

Lenovo: smartphone of kleine tablet?

Grote toestellen zijn in, dat hebben de grote Samsungs bewezen, gekopieer door de grote iPhone 6 Plus. Lenovo brengt nu twee van die zogenaamde Phab phones uit, een kruising tussen phone en tablet. En groot zijn ze: het basis Phab model is 6,98" (17,5 cm) groot met een resolutie van 1080p. De Phab plus is iets kleiner, 17 cm, met dezelfde resolutie. 2 GB RAM en een Qualcomm 615 processor.
Verder brengt het ook nog de Vibe P1 en P1m uit, die een fysieke knop hebben om de telefoon in een lage energie-modus zetten, plus gigantisch grote batterijen, wat het toch ook wel een zwaar toestel maken. Meer bij The Verge (2)

Sony: eerste 4K smartphone
Bij Sony vind je dan weer een nieuwe reeks, de Z5, na eerder de Z3 en Z4 reeksen. Sony blijkt het niet bijzonder goed te doen op de smartphone markt, zo weet Enadget (3), en daaraan zouden deze nieuwe toestellen verandering moeten brengen. Het zijn high end toestellen: de Z5 Premium, de Z5 en Z5 compct. Het scherm van de Premium is wel het meest bijzonder, want dat is 4K. Superscherp - maar of dit nodig is, vraagt Engadget zich af, voor een smartphone? De toestellen worden in het artikel uitvoerig voorgesteld met een filmpje.

Huawei: Mate S is niet beste maatjes met je portemonnee
Deze Chinese fabrikant zal dus niet alleen een smartphone maken in de Nexus reeks, maar brengt ook de Mate S uit. Het bijzondere aan dit toestel is wel het volledig metalen omhulsel en zijn stijlvol uitzicht. Het artikel bij PCWorld vermeldt dat de prijs wel aan de hoge kant ligt en rond de 650€ zou liggen. Maar alles is relatief, want voor de nieuwste iPhones betaal je toch wel wat meer. Voor die prijs krijg je bij Huawei ook een 13 MP camera achteraan met optische beeldstabilisatie, en een 8 MP camera vooraan voor nodige selfies. De camera moet de grote troef worden, want buiten de automatische instellingen kan je ook ISO, belichtingscompensatie, belichtingstijd en witbalans zelf instellen. Meer bij PCWorld.

Acer Primo: smartphone met Windows 10

Deze smartphone tot slot moet een showcase worden van het Continuum functionaliteit van Windows 10. Microsoft belooft daarbij een prestatie die gelijk staat met die van een pc, wanneer je je phone verbindt met een externe monitor. Jade Primo moet daarvan een concrete uitwerken zijn, de eerste "PC Phone" van Acer. Een heuse high-end Windows phone, waarop veel gebruikers zitten te wachten. 21 MP camera achteraan met twee flashlichten. Vooraan een 8 MP camera. Het scherm is 5,5 inch groot, in AMOLED. En qua processor hebben we het over een Qualcomm Snapdragon 808 chip, een van de eerste van een nieuwe generatie die je in mobiele telefoons zal aantreffen.
Van Continuum wordt veel verwacht. Je hebt zo immers je pc altijd bij je. Gewoon aansluiten op een extern scherm, en je kan aan de slag: al jouw vertrouwde Windows 10 apps verschijnen meteen op het scherm. Benieuwd hoe dit ontvangen gaat worden! Meer bij PCWorld.

http://www.cnet.com/news/google-will-hold-nexus-smartphone-event-on-sept-29-in-san-francisco/
http://www.theverge.com/2015/9/2/9246857/lenovo-smartphones-phab-vibe
http://www.engadget.com/2015/09/02/sony-xperia-z5-premium-compact-hands-on-video/
http://www.pcworld.com/article/2979674/phones/the-mate-s-is-huaweis-best-looking-phone-but-the-price-is-steep.html
http://www.pcworld.com/article/2979526/windows-phone-os/acers-slick-jade-primo-is-the-first-windows-10-pc-phone.html



BBC STELT IPLAYER OPEN VOOR DERDEN
Het is niet alleen de Vlaamse openbare omroep, de VRT, die het met minder geld moet doen. In het VK heeft de Britse openbare omroep BBC te horen gekregen dat hij moet besparen. Minder budget, en toch een kwalitatief aanbod blijven brengen, dat is de uitdaging waarvoor de BBC staat - net als de VRT trouwens.

De BBC heeft enkele plannen bekend gemaakt om die besparing op te vangen. Zo zou de iPlayer, de tool waarmee je op aanvraag de BBC programma's kan bekijken, ook een premium versie krijgen, naast de gewone versie die gratis is voor al wie in het VK een licentie betaalt. De BBC overweegt zelfs om volledige seizoenen online te zetten, zoals bij Netflix, zodat je aan 'binge watching' kan doen.

Hopelijk betekent dit dat ook buitenlanders de excellente programma's en series van de BBC kunnen bekijken. Want daar kijken wij zeker naar uit.

Meer informatie bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/business/2015/09/bbc-to-open-up-iplayer-to-third-parties-double-down-on-high-quality-dramas/




APPLE IPAD PRO: STIJL HEEFT EEN STEEDS HOGERE PRIJS
Dit artikel wordt geschreven halverwege het evenement van Apple in het Bill Graham Civic Auditorium. Het volledige verslag van de nieuwigheden van Apple voor dit najaar heb je nog tegoed.

Wat wij momenteel weten is dat de aankondigingen beantwoorden aan de voorspellingen van de waarnemers en de gelekte berichten. Geen nieuwe Apple Watch, wel nieuwe bandjes voor deze gadget. Zowel in het goedkoper als het duurdere gamma. Nieuwe gouden bandjes dus, en ook een meer roodachtige tint van goud. Stijl heeft zijn prijs, en dat lijkt op het eerste zicht het leidmotief te worden van deze persconferentie.

Want de iPad Pro, die ook geen surprise was, is al even prijzig. Het scherm is 12,9" groot, er zijn vier luidsprekers, de batterij gaat 10u mee. En de prijs... van $799 tot $1079. Maar dat is een "naakte" prijs, want wil je echt geniet hebben van je "Pro" iPad, en productief werken, dan heb je ook de stylus nodig van $99 en het slimme klavier van$1069. Reken even mee: het goedkoopste model kost je 799 + 99 + 169 = 1067 euro.

De andere aankondigingen tot dusver zorgden evenmin voor grote verrassingen. De nieuwe Apple TV heeft inderdaad een afstandsbediening met bewegingssensoren, die je ook voor games zou kunnen gebruiken. De nieuwe iPhone 6S en 6S Plus bevatten, zoals reeds door vele bronnen gemeld, een force-touch functie, waarbij er een verschil gemaakt wordt tussen kort aantikken, lang aanraken en echt met kracht drukken.

Het is dus af te wachten of er een "one more thing" komt. Daarover lees je dan morgen! De hele live verslaggeving van de verschillende nieuwssites en blog kan je volgen via Techmeme.
http://www.techmeme.com/150909/p12#a150909p12



ADBLOCK PLUS BRENGT ADVERTENTIELOZE BROWSER UIT VOOR IOS EN ANDROID
Over advertenties en het verdienmodel dat zij vertegenwoordigen hebben we het al vaker gehad. En onze conclusie is: de meeste mensen zouden best bereid zijn advertenties te slikken, als ze maar niet zo opdringerig waren. En als ze maar niet zoveel bandbreedte opslokten, vooral op het mobiele toestel. Maar helaas dient een advertentie om gezien te worden, en dus worden steeds meer irriterende formaten in het leven geroepen voor advertenties. Gevolg: de gebruiker doet steeds vaker beroep op technologie die advertenties blokkeert, zoals AdBlock Plus.

De makers van deze add-on voor de browser hebben nu een versie uitgebracht voor mobiele toestellen. Voor Android bestond AdBlock Plus al langer, in bèta weliswaar. De app werd zelfs even door Google uit de Play Store verwijderd, maar uiteindelijk toch terug toegelaten. Nu is er dus een officiële versie uit voor Android, en een eerste versie voor iOS - niet als extensie, maar als complete browser.

Dat AdBlock Plus dit nu doet, vlak voor het 9 september evenement van Apple, is opvallend. Verwacht wordt dat Apple namelijk zelf zijn nieuwe versie van iOS zal aankondigen, en dat je daarin de mogelijkheid hebt om zelf advertenties te blokkeren. Het is alsof AdBlock een lange neus naar Apple wou trekken "na, na, wij zijn toch eerst!"

Nu is er wel een wezenlijk verschil tussen AdBlock Plus en de nieuwe tool van Apple. Bij AdBlock Plus worden de advertenties wel geladen, maar niet vertoond. Bij Apple worden ze helemaal niet geladen. Daaraan kan je twee conclusies koppelen. Namelijk dat je bij AdBlock Plus dus niets doet aan de bandbreedte die de advertenties opslokken, want zij worden wel degelijk geladen. En bovendien dat het voor adverteerders moeilijk wordt om te weten of hun ad gezien werd of niet, wat voor moeiljkheden zal zorgen bij de verloning van de advertenties, views, impressies, clicks enz.

Over dit fenomeen is dus het laatste woord nog niet geschreven...

Meer bij TheNextWeb en Engadget.
http://thenextweb.com/insider/2015/09/08/adblock-plus-officially-lands-on-android-and-ios-today/
http://www.engadget.com/2015/09/08/adblock-browser-ios-android/



PANDORA BRENGT EEN DAGKAART UIT VOOR ADVERTENTIELOOS LUISTERPLEZIER
We blijven nog even bij het thema 'advertenties'. Streaming muziek bijvoorbeeld is business model dat afhankelijk is van advertenties. Je mag gratis naar de muziek luisteren, maar je moet de advertenties voor lief nemen. Wil je geen advertenties, dan kies je voor het premium model, en betaal je een abonnement.

De Pandora muziekdienst heeft nu een extra optie toegevoegd. Je kan daar namelijk een dagkaart kopen om één dag volledig advertentievrij naar de muziek te luisteren. Dat pasje kost je 99 dollarcent, en het geeft je ook het recht om meer songs te skippen wanneer ze je niet bevallen.

De streaming muziekdienst viert binnenkort zijn 10e verjaardag, en had al een zestal maanden geleden plannen voor deze dagpasjes aangekondigd. Zij moeten een lokkertje zijn, zodat je de smaak te pakken krijgt van het advertentieloos beluisteren van muziek, en je overstapt naar het betaalmodel.

Meer bij VentureBeat en BusinessWire.
http://www.businesswire.com/news/home/20150908005422/en/#.Ve-wIPRtRdg
http://venturebeat.com/2015/09/08/pandoras-new-ad-free-music-pass-costs-1-for-24-hours-launches-on-september-10/



IPAD PRO: DE VERGELIJKING
Apple heeft dus een grote versie uitgebracht van zijn iPad tablet, en in zekere zin doet hij zichzelf concurrentie aan, namelijk de MacBook Air. Het is de vraag of, als je dan toch productief wil werken met een klavier, niet beter af bent met dat laatste toestel.

In een interessant artikel probeert Cnet daarop een antwoord te vinden. Het zet de nieuwe iPad Pro naast de Surface Pro van Microsoft en de MacBook Air van Apple. Qua prijs zitten ze rond hetzelfde segment: 1067 dollar voor de iPad Pro (799+169+99 voor de stylus); 928 (799 + 129) dollar voor de Surface Pro, en $999 voor de MacBook Air. Opvallend daarbij is dat de MacBook Air de absolute kampioen is qua batterijduur: maar liefst 18 uur (getest door Cnet) tegenover 10 uur bij de iPad Pro (volgens Apple) en 7:28 bij de Surface Pro (getest door CNet). De Macbook Air is ook de zwaarste, wellicht te verklaren door de batterijen: 1,35 kg, tegenover 713 gram bij de iPad Pro en 798 gram bij de Surface Pro.

Maar zoals CNet terecht opmerkt, is productiviteit iets dat samenhangt met de software die je op je toestel kan gebruiken. En bij de MacBookAir en de Surface Pro zijn dat volwaardige versies van programma's zoals je ze ook op desktops aantreft, terwijl het bij de iPad enkel speciale versies zijn van bijvoorbeeld Photoshop of Office, gemaakt voor dat toestel en beperkt in mogelijkheden.

The Verge heeft trouwens nog een interessant detail: de klavier/cover heeft zelf geen batterij, en haalt zijn energie dus volledig uit de tablet zelf. De 10 uur die Apple vooropstelt voor de tablet, zal wellicht slinken wanneer je je klavier aansluit.

Lees zelf de commentaren bij The Verge en CNet.
http://www.theverge.com/2015/9/9/9290361/hands-on-with-apples-new-ipad-pro
http://www.cnet.com/news/apple-ipad-pro-vs-microsoft-surface-pro-3-vs-macbook-air/



IPHONE UPGRADE PROGRAMMA: SLIM BEKEKEN
De concurrentie is moordend in de smartphone industrie. En alhoewel Apple altijd zijn fans zal blijven hebben, omdat het wellicht altijd wel als de meest stijlvolle bekend zal staan, brengen steeds meer fabrikanten gelijkaardige toestellen uit met even goede, soms zelfs betere specs, vaak aan goedkopere prijzen. De markt in de VS is verzadigd, zo stelden analisten onlangs, in China heeft iedereen zo ongeveer zijn smartphone en een tweede zullen ze niet gauw kopen, nu de markt ineengestort is. Hoe kan Apple ervoor zorgen dat het in de toekomst (minstens!) even hoge verkoopcijfers blijft halen?

Bij Apple hebben ze enkele genieën op de marketing afdeling. Zij kwamen af met het ihHone Upgrade Program, dat momenteel enkel in de VS verkrijgbaar is. De volgende telefoon koop je niet, huurt hem, met een leasecontract van 24 maanden. Je hebt daarbij de optie om je phone elk jaar in te ruilen voor een nieuwere versie, maar de resterende 12 maanden worden dan wel doorgeschoven.

Voor Apple heeft dit alleen maar voordelen. Je bent gebonden en je blijft Apple-klant, je leven lang als het ware. Apple sluit ook de detailhandel uit, want je koopt het toestel rechtstreeks bij hen. Geen commissie voor de detailhandel, geen commissie voor de provider, want de smartphone is unlocked, niet gebonden aan een kontrakt bij de provider.

En voor de consument? Voor die prijs krijg je ook een Apple Care verzekering erbij. TechCrunch maakte de berekening, en kwam tot de conclusie dat, voor de gebruiker die sowieso elk jaar de nieuwste iPhone koopt, dit programma wel interessant is.

Lees zelf de berekening na bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/09/09/with-new-iphone-upgrade-program-get-a-new-iphone-every-year-for-32month/#.hzp6ul:DkjX




DE REDEN OM EEN NIEUWE IPHONE TE KOPEN: FORCE TOUCH - PARDON: 3D TOUCH, EN DE BEWEGENDE FOTO'S
Twee dingen die bij de nieuwe iPhone volkomen anders zijn en die volgens Apple de aankoop van de S-reeks, amper één jaar na de oorspronkelijke 6-reeks, moet rechtvaardigen.

Om te beginnen wordt de Force Touch die in de Apple Watch aanwezig was, nu ook naar de iPhone gebracht. Alleen heet hij daar anders: 3D Touch. Je zal namelijk 3 soorten interacties hebben: een korte tik, een langere tik, en een tik waarbij je druk uitoefent op het scherm.

Deze 3 soorten aanrakingen zorgen voor verschillende interacties, die toch niet onaardig zijn. Zo zal je een soort preview kunnen krijgen, een pop-up met een miniatuurafbeelding van een bestand, een foto, wanneer je langer tikt op een bestand. Je kan dit nog het best vergelijken met een hover-effect, het geen gebeurt wanneer je je cursor op de desktop boven bepaalde dingen beweegt.

In het geval van de iPhone zal je dus snel foto's in miniatuur kunnen bekijken, maar ook zien waarnaar een bepaalde link leidt, zonder de website te moeten bezoeken. Toch wel handig, niet?

Een andere mogelijkheid heeft te maken met geanimeerde foto's - wat, volgens sommige waarnemers, wel mooi klinkt, maar in de praktijk niet het verwachte effect heeft. De nieuwe camera van Apple's iPhone zal namelijk iets doen wat ook bij andere camera's te vinden is: niet enkel de foto nemen op het moment dat je afdrukt, maar ook het beeld daarvoor en het beeld daarna. Doe je een 3D-aanraking op een dergelijke foto, dan zal de foto na een kort poos gaan trillen, en krijg je die bewegende beelden te zien. Het gaat in totaal om 12 foto's, voor en na, inbegrepen het geluid. Wellicht een mooie theorie, maar volgens waarnemers zou di t enkel maar leiden tot troebele beelden. Je kan deze Live Photos ook niet delen met vrienden.

Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/09/09/apples-new-iphones-let-you-snap-harry-potter-like-animated-photos/#.hzp6ul:SvQS


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ZAKELIJKE SURFACE TABLETS VAN DELL, HP EN AVANADE
Microsoft heeft een heel knappe tablet, of liever een twee-in-een: de Surface Pro. Te gebruiken als tablet of laptop, maar mét krachtige zakelijke mogelijkheden. Multitasking, krachtige processor, snelle weergave, business tools... het zit er allemaal op. En nu, met Windows 10, werd de Surface Pro er alleen maar beter op.

Alleen heeft het toestel tot nu toe niet zoveel succes. Daar zal wellicht verandering in komen. Dell, HP en Avanade/Accenture zullen in de toekomst Surface Pro tablets gaan verkopen aan bedrijven. Het business model is simpel: zij leveren de toestellen, voorzien van business software van partners, en verzorgen tevens de support. Zo zal Avanade apps van Accenture op de Surface installeren. Dell zal een waarborg leveren, configuratie en installatie. HP zelf heeft zijn plannen met de surface nog niet bekend gemaakt.

Een slimme zet van Microsoft, deze samenwerking. Dit past perfect in de strategie die Microsoft de laatste tijd toepast: ongeacht de hardware overal aanwezig zijn, of het iOS is of Android, of het de eigen toestellen zijn of die van concurrenten. Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/dell-hp-to-resell-microsofts-surface-pro-tablets/


 



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



NIEUW HOORSPEL VOOR KINDEREN VAN HET GELUIDSHUIS: KABOUTER KORSAKOV IN DE OPERA

Het Geluidshuis heeft opnieuw een heerlijk hoorspel voor kinderen uitgebracht, vergezeld van een prachtig boek waarin de kleintjes het hoorspel mee kunnen volgen. Alle papa's en mama's, alle ooms en tantes van kleine ukjes: verwen hen met dit feest voor oog en oor!
http://geluidshuis.be/
http://geluidshuis.be/nl/kabouter-korsakov-71/kabouter-korsakov-in-de-opera.html
https://hoorspel.wordpress.com/2015/09/07/nieuw-hoorspel-van-het-geluidshuis-voor-kinderen-kabouter-korsakov-in-de-opera/




Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Eenzaamheid te kunnen verdragen, is een kracht;
enkel eenzaamheid kunnen verdragen is een zwakte.
- Pierre Reverdry-
 
De nieuwe oogst


   
APP ANNIE: STATISTIEKEN

Wil je weten wat nu de best verkopende / gratis apps zijn voor iOS, Android, Windows Phone, Amazon, Mac of Windows? Deze website houdt de statistieken bij. Je kan selecteren per land, per categorie, of het in-app verkopen doet, enz. Interessant om op te volgen!
[Taal: ENG]
https://www.appannie.com/apps/google-play/top/netherlands/
https://www.appannie.com/


TRIPCREATOR: PLAN JE REIS... IN IJSLAND!
Het land is niet meteen de favoriete reisbestemming van de modale burger. En daarom is deze website juist handig. Je komt te weten wat de mooiste en interessantste plekken zijn, waar je lekker kan eten en drinken, enz. De site heeft onlangs de prijs gekregen van de Best Travel Website.
[Taal: ENG]
https://tripcreator.com/


POSTER BEAUTY: POSTERS MAKEN

Met deze web app, die ook als app voor de iPad beschikbaar is, kan je gemakkelijk een professioneel uitziende digitale poster aken of een flyer. Je kan onbeperkt je ontwerp bewerken en herwerken. Er zijn verschillende sjablonen rond bepaalde thema's.
[Taal: ENG]
http://www.posterini.com/


MUSICLAMHE: COVERS VAN SONGS
Deze website, die in besloten bèta is, laat je cover songs ontdekken van bekende artiesten. De songs worden gevonden op YouTube. En als je je verwondert over de gekke titel van de site, dan zal het feit dat de songs te vinden zijn in twee talen (Engels en Hindi) je op het goede spoor moeten zetten.
Momenteel in private bèta; er zijn nog 111 van de 500 plaatsen als bètatester vrij.
[Taal:ENG]
http://musiclamhe.com/join/


VERY QUIET: WERELDNIEUWS
Deze site maakt een opsomming van de krantenkoppen in Engelstalige landen. Bovenaan staan ook de trefwoorden van het recentste nieuws; klik zo'n woord aan, en je ziet de titels waarin het trefwoord voorkomt.
[Taal: ENG]
http://www.veryquiet.com/


TINGS: MAAKT EEN SOCIAAL NETWERK DAT MET VOICE WERKT EEN KANS?

Een nieuw sociaal netwerk - wie durft dat nu nog te lanceren? Blijkbaar zijn er toch nog enkele dapperen - of onnozelen te vinden. Ting is een netwerk waar je anoniem kan posten, in alle veiligheid, zo beloven de makers. Je typt je teksten echter niet, je spreekt ze in. En om het wat spannend te  maken mag je boodschap maximum 11 duren (à la Twitter). Je kan boodschappen taggen (doen alle netwerken) en je kan geluidseffecten toevoegen aan je stem (zoals Instagram). KOrtom: een mengeling van de mogelijkheden bij de meeste sociale netwerken. Maar zal het een succes zijn?
Om uit te proberen dus. Als je een iPhone hebt tenminste, want de bijhorende app werkt alleen op iOS.
[Taal: ENG]
https://tingsapp.io/


APPLE EVENT: WAAR EN HOE TE BEKIJKEN?
Geen site, maar wel een tip. Want de laatste tijd heeft de Apple-trommel weer ongelooflijk hard geroffeld, en voor heel wat hype gezorgd rond het evenement op 9 september. Wellicht zal jij dat live willen meemaken, om als een van de eersten de nieuwe mirakels te bewonderen die Apple lanceert. Dat kan, want Apple zal de keynote live streamen.
Daarvoor moet je wel de Safari browser 6.0.5 of later gebruiken op OS X 10.8.5 of later, of Safari op iOS 6 of later.
En de Windows-gebruikers dan, zal je vragen? Mogen die niet meegenieten? Toch wel, maar dan moet je de nieuwe Edge browser gebruiken. Apple maakt namelijk gebruik van een speciaal streaming protocol, dat niet door Firefox ondersteund wordt. Gelukkig dus wel door Edge.
Of je kan een van de vele blogs volgen die ook live verslag en commentaar leveren op het evenement, zoals het ZDNet team op Twitter (http://twitter.com/zdnet). Veel kijkplezier gewenst, hopelijk staan je aangename verrassingen te wachten.
http://www.zdnet.com/article/how-to-watch-apple-event-september-9-event-live/?tag=nl.e539&s_cid=e539&ttag=e539&ftag=TRE17cfd61


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALL ABOUT PHONES
De inhoud van deze site is wel degelijk in het Nederlands, alhoewel de titel anders laat vermoeden. Hier vind je alle nieuwtjes over smartphones. Zowel iOS, iPhone en iPad, als Android en Windows Phone komen aan bod. Er is ook een actief forum. Met dank aan Cindy van Tech45, die deze tip aanbracht tijdens de laatste Tech45 podcast.
http://www.tech45.eu
http://www.allaboutphones.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COQUINARIA

Deze kooksite heeft als aparte kenmerk dat je er zowel middeleeuwse recepten terugvindt als moderne versies. Bij elk soort gerecht is er een goede uitleg aanwezig over de basistechnieken, zoals hoe je een goede bouillon maakt. De vormgeving is simpel, misschien wat klassiek, maar toch smaakvol en zonder schreeuwerige reclame. Voor wie graag kookt, en er zijn tijd voor neemt.
[Taal: NL]
http://www.coquinaria.nl/overzicht.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA: JURGEN AUGUSTEYNS (FOTOGRAFIE)
Deze fotograaf maakte een reportage over de vluchtelingen in Europa, en dan vooral in ons land, die in het tijdschrift Knack verscheen. De aanleiding om zijn website te bezoeken, en zijn indringende foto's te bekijken...
[Taal: ENG]
http://www.jurgenaugusteyns.com/
http://www.knack.be/nieuws/belgie/fotograaf-tentenkamp-maximiliaanpark-sommige-mensen-kon-ik-niet-fotograferen-hun-verhaal-was-te-schrijnend/diaporama-normal-603837.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALDI KOOKKANAAL
Met veel fanfare werd dit kanaal van supermarktketen Aldi op YouTube in de pers gelanceerd. Helaas blijkt, wanneer je het bezoekt, dit kanaal helemaal niet aantrekkelijk te zijn. Geen Nederlands, en dus ook geen gerechten aangepast aan de Europese, laat staan Vlaamse en Nederlandse cultuur. Geef ons dan maar Jeroen Meus of Njam!
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2440623/2015/08/31/Aldi-begint-kookkanaal-op-YouTube.dhtml
https://www.youtube.com/watch?t=2&v=UPJ6mX-nLeA
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



Sporten op reis – zo pak je het aan!
http://www.belgiancowboys.be/travel/sporten-op-reis-zo-pak-je-het-aan


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Nostalgie: Pokémon komt met nieuw 'levensecht' spel
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4139391/2015/09/10/Nostalgie-Pokemon-komt-met-nieuw-levensecht-spel.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
Huawei lanceert zijn Watch
De eerste smartwatch van Huawei zat al een tijdje in de pijplijn, maar werd op IFA definitief gelanceerd. Het toestel krijgt een bijzonder knap design ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9449/Huawei-lanceert-zijn-Watch.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
Luiks bedrijf finalist voor het miljoen dollar van de "Little Box Challenge" van Google
https://www.digimedia.be/News/nl/18558/luiks-bedrijf-finalist-voor-het-miljoen-dollar-van-de-little-box-challenge-van-google.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

The British Library Flickr Commons – fotomateriaal in het publiek domein
http://computertaal.info/2015/09/12/the-british-library-flickr-commons-fotomateriaal-in-het-publiek-domein/

 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Wetenschappers ontwikkelen 'keylogger' voor smartwatchdragers
http://tweakers.net/nieuws/105235/wetenschappers-ontwikkelen-keylogger-voor-smartwatchdragers.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be



Oprichter Popcorn Time stopte met illegale dienst uit angst voor rechtszaken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/oprichter-popcorn-time-stopte-met-illegale-dienst-uit-angst-voor-rechtszaken/article-normal-604203.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

Instagram rolt advertenties internationaal uit op 30 september
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/instagram-rolt-advertenties-internationaal-uit-op-30-september




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 10: VIRTUELE DESKTOPS

Windows is en blijft een krachtige productieve tool, en met Windows 10 is dat alleen nog maar beter geworden. Wisselen tussen apps en progjes gebeurt razendsnel, en bovendien heb je nu ook virtuele dektops. Om daarmee te werken klik je het multi-screen icoontje aan dat zich naast het zoek-icoon bevindt op je taakbalk. Klik vervolgens op het plusteken onderaan rechts van je bureaublad, waarop staat Nieuw Bureaublad. Maak een nieuw bureaublad aan.
Nadien kan je, om tussen die desktops te wisselen, op het multi-screen icoontje klikken en de grote thumbnail kiezen van de desktop die je gebruiken wil.



WINDOWS 10: DE NIEUWE MAIL APP
Vind je Outlook te log? Gebruik dan de nieuwe Mail App, een moderne e-mail client die voortdurend beter wordt. Je kan je mail bekijken in de vorm van getrapte gesprekken, je hebt een preview paneel van je mail, en er zijn buttons voor de kalender en contact apps. Je kan bovendien accounts toevoegen van elke mogelijke provider.
Dit filmpje vertelt hoe je dat moet doen (Bron: PCMag)
https://youtu.be/AHeJyqYwK88



WINDOWS 10: EXPLORER QUICK ACCESS
Ook dit is weer een handige tool, maar wellicht is hij je nog niet opgevallen. Wanneer je nu je Verkenner opent, dan staat bovenaan een gedeelte met recent gebruikte mappen. Zo vind je je documenten waaraan je gewerkt hebt meteen terug. Erg handig.
Bekijk dit filmpje: (bron: PCMag)
https://youtu.be/OSf9OCdi6IQ


WINDOWS 10: NIEUWE SNELTOETSEN
De meeste nieuwe toetsen zijn combinaties met de Windows-toets. Zo zijn er nieuwe opties om je vensters te vergroten/verkleinen of verplaatsen. Enkele combinaties:
Windows-toets: Start menu
Windows-toets indrukken + pijltje naar rechts daarna pijltje naar boven, dan zal het actuele venster naar boven rechts van het scherm verhuizen.
Windows-toets + tab opent een task view, met al je lopende programma's en virtuele desktops. Dit venster blijft open staan.
Windows-toets + CTRL+D: maak een nieuwe virtuele desktop aan
Windows-toets + C: laat Cortana luisteren naar je gesproken commando
Windows-Toets + S opent de Daily Glance van cartana, met weer, sport, nieuws
Shift samen met de pijltjestoetsen geeft ook heel veel combinaties.
Bekijk het volgende filmpje:
https://youtu.be/Tmn_vsXRKvQ



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SECURITY PROCESS EXPLORER
Windows all - 1,3 MB - freeware
Deze tool is een alternatief voor de Task-manager op je WIndows. Hij lijst alle lopende programma's, services en processen op. Bovendien worden de verbruikte data en de CPU belasting getoond. De veiligheidsrisico berekening vertelt je ook of een bepaald proces een risico inhoudt voor je systeem.
http://www.glarysoft.com/security-process-explorer/


SKYPE PORTABLE: VOOR ONDERWEG
Windows all - 0,6 MB - adware
Deze versie van Skype is bedoeld om op een USB-stick te zetten, zodat je overal waar je bent, op elke Windows computer, Skype kan gebruiken om met je familie of vrienden via het internet een (beeld)gesprek te voeren.
http://portableapps.com/apps/internet/skype_portable


LIBRE OFFICE PORTABLE


Windows all - 129 MB - freeware
Libre Office is een gratis tegenhanger van het Office kantoorpakket. Dit is de draagbare versie ervan die je op een USB-stick kan zetten, zodat je op elke computer vanop die stick kan werken in je vertrouwde omgeving.
http://portableapps.com/news/2015-08-07--libreoffice-portable-still-4.4.5-released


STARCRAFT
=WINDOWS ALL - LINUX - MAC OS
Een Github-gebruiker heeft zich de moeite getroost om Starcraft als een HTML5-versie en Javascripversie te ontwikkelen, zodat je het meteen in de browser kan spelen. Er wordt wel gebruik gemaakt van originele assets, dus is het best mogelijk dat Blizzard dit spel binnenkort laat verbieden. Snel zijn is de boodschap :)
http://www.chip.de/downloads/Starcraft-Browsergame_83077309.html
https://github.com/gloomyson


BUZZTALK READER


Een app voor iTunes die je toegang geeft tot gespecialiseerde magazines, gecreëerd door experts op hun gebied. Zij maken via Buzztalk nieuwe content aan in hun magazines, en geven meer context aan hun eigen artikels. Met de reader kan je alle publieke magazines volgen. En heb je zelf zin om een eigen magazine aan te maken, dan kan dat ook. De makers van deze app zijn trouwens mensen uit Nederland.
Voor iPhone, iPad en Android.
http://buzztalkmagazines.nl/
https://itunes.apple.com/us/app/buzztalk-reader/id739076457?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.byelex.btreader&hl=nl_NL


ZORTAM MP3 MEDIA STUDIO
Windows - freeware
Deze gratis MP3 software zorgt ervoor dat je muziek kan afspelen, maar hij gaat ook automatisch op zoek naar de album cover en voegt zelfs de woorden toe. MP3's worden automatisch getagd, zodat het gemakkelijker wordt om je muziekcollectie te beheren.
http://www.zortam.com/


WINDOWS MEDIA CENTER VOOR WINDOWS 10
Windows 10 - 55,4 MB - freeware
Velen betreuren het dat Windows 10 niet langer het Windows Media Center bevat, dat het gemakkelijk maakte om mediabestanden centraal te beheren. Zij zullen verheugd zijn met deze software, die gratis te downloaden is. Vrijwilligers hebben namelijk het oude Windows Media Center naar Windows 10 geporteerd. Je kan dus weer volop dvd's en video's bekijken en tv, als je over een tv-kaart beschikt natuurlijk. Bij Chip.de vind je een Duitstalige uitleg over hoe je de software moet installeren.
http://www.chip.de/downloads/Windows-Media-Center-fuer-Windows-10_83058456.html


VRIJDAG APP-DAG: SOUTH PARK


Android - iOS
De officiële South Park app is er, voor al wie graag toegeeft aan zijn kijk-zonden en zich zelfs aan binge-watching wil wagen. Alle afleveringen en seizoenen zijn verkrijgbaar in het originele Engels, en verschillende afleveringen ook in het Nederlands.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.comedycentral.southpark&referrer=adjust_reftag%3DcRMsC7SXlLC7r
https://itunes.apple.com/nl/app/south-park/id785272769?l=nl&mt=8 


EEN APP  VOOR MENSEN MET VRAGEN OVER DE ZIN VAN HET LEVEN
Door allerlei omstandigheden kunnen mensen het leven niet meer zien zitten, en kiezen zij voor een uitweg. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie heeft een app uitgebracht die mensen met vragen over het leven een reddende hand moet reiken. Backups bevat onder andere een onderdeel "mijn backups", waarin je contactgegevens kan zetten van mensen die veel voor je betekenen en bijvoorbeeld een professionele hulpverlener en die je kan contacteren op het moment dat je het heel moeilijk hebt.
http://www.zelfmoord1813.be/backup
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De vraag blijft: Wat wil de man?
Na levenslange studie is mijn antwoord: Meer!
-Renate Rubinstein-