Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/8/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer  916 van 15/8/2015Gegroet lezer,

Een voorwoord dat geschreven wordt terwijl de lucht donkergrijs is, en de bladeren van de bomen in de tuin ontstuimig heen en weer geschud worden door de stevige wind. En de regen in grote hoeveelheden neerplenst - vrijdagmiddag dus, tijdens een van de uitlopers van de onweerszone die donderdag toch wel voor heel wat schade gezorgd heeft. Maar wij zitten lekker binnen, en kunnen het  wilde weer comfortabel achter glas bekijken, vanuit een eersteklas positie dus ;)

Deze week hebben wij toch weer enkele bijzondere artikels voor u, die u niet meteen elders zal vinden. Over Len Lavens bijvoorbeeld, de security blogger die zich verdiept heeft in de gehackte documenten van Hacking Team. Over Péago, een nieuwe app die al wie naar Frankrijk trekt geld kan laten besparen op de tolwegen. Een mooie reeks artikels over Beacons en de Eddystone van Google. Aanbevolen lectuur.

Verder veel nieuwe mogelijkheden en functies bij bestaande diensten en software, die u uiteraard zo snel mogelijk moet uittesten. Vooral Privacy Badger van EFF is een aanrader - zo bent u tenminste op de hoogte van de scripts die op sites draaien om uw informatie naar andere bedrijven te zenden. En bij de rubriek Oor een verwijzing naar het lijstje favoriete podcasts van NewsMonkey - u had immers de suggestie gegeven dat wij wat meer aandacht moesten besteden aan podcasts.

Kortom: u zal het weer druk hebben de volgende uren - met lezen, en met experimenteren. Veel plezier daarbi gewenst! BIj leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

LEN LAVENS ANALYSEERT DE HACKING TEAM DOCUMENTEN
Hoe frustrerend moet het zijn om als bedrijf, dat Hacking Team gedoopt werd, zelf gehackt te worden?! Dat is nochtans gebeurd is met het Italiaanse bedrijf dat beweert "offensieve" beveiligingstechnologie te leveren. In plaats van bedrijven en overheden en hun IT-installaties te beschermen was dit bedrijf gespecialiseerd in het aanvallen, het hacken van personen, bedrijven, overheidsinstellingen in opdracht van.... tja, zullen wij ze gewoon "derden" noemen?

Hacking Team werd enkele weken dus zelf een voetje gelicht, en de hackers konden heel wat documenten buit maken. Daarbij kwamen verschillende kwalijke praktijke aan het licht. Om te beginnen dat het bedrijf weet had van verschillende bugs in programma's en webdiensten, maar die opzettelijk niet meldden aan de makers ervan. Zo konden zij van die bugs gebruik maken om binnen te dringen op computers en er malware of afluistersoftware te plaatsen.

Verder ook het feit dat de "klanten" vaak overheden waren die niet tot de meest democratische regimes behoorden. En dat sommige "overheidsklanten" met het schaamrood op de wangen stonden na de hack, toen zij moesten gaan uitleggen waarom zij beroep gedaan hadden op Hacking Team en diens duistere praktijken.

Beveiligingsexpert Len Lavens heeft zich verdiept in deze materie. Hij heeft zich toegespitst op de documenten die voor België en Nederland belangrijk zijn, maar ook een analyse gemaakt van de documenten. Via zijn Twitter account brengt hij regelmatig updates over nieuwe bevindingen.

De documenten zelf vind je op de Google Drive. Bij Analyses vind je slides die het belang aantonen van het feit dat Hacking Team gekraakt werd, en deze bevindingen aan het licht komen. Len Lavens verdient trouwens alle lof voor het verzamelen van deze data. Hij stelt ze ter beschikking voor verder onderzoek. En hij hoopt dat er toch paal en perk gesteld kan worden aan praktijken zoals die van Hacking Team, om digitale aanvalswapens te verkopen zonder vragen te stellen over de moraliteit van de klanten...
https://sites.google.com/site/projecthackingteam/PÉAGO: GELD BESPAREN OP DE FRANSE TOLROUTES
Het moeten niet altijd de apps en toepassingen zijn van de grote spelers uit het internetwereldje die wij onder jouw aandacht brengen- soms zitten er ook pareltjes tussen van kleinere bedrijven, die ook de moeite waard zijn.

Neem nu Peago. Dat is een app die je goedkoper doorheen Frankrijk laat trekken. Hoe, zal je zeggen, de tarieven liggen toch vast? Ja, de tarieven liggen vast, maar toch bestaat er een simpele methode om geld te besparen, je moet alleen weten hoe. En dat is wat de makers van de Peago-app ontdekt hebben. Je moet namelijk af en toe de snelweg verlaten en afrekenen, om die terug op te rijden.

Sjoerd van Oort, die de app ontwikkelde samen met enkele vrienden, legt uit: "Het concept van Péago is eenvoudig. Door op de juiste locaties tussendoor af te rekenen betaal je minder. De app begeleidt je naar de juiste afrit, je rekent het verschuldigde bedrag af en na het tolhuisje rijd je via een rotonde de snelweg weer op. Met deze handeling van een paar minuten bespaar je tot 25 procent op je kosten. Op een rit Rijsel - Parijs win je met Péago al snel € 4,00 en betaal je in totaal dus € 12,10 in plaats van € 16,10. En de terugweg weer!"

Handig dus, wanneer je binnenkort naar het zuiden vertrekt. De app kost $3,99 en is verkrijgbaar voor iPhone en Android. Bovendien werkt de app off-line, zodat je de besparing niet meteen moet gaan betalen aan tikken van je telefoonlimiet. De app spreekt Nederlands en Frans en past zich automatisch aan de taal van je toestel aan.

Een videofilmpje legt de werking uit.
http://www.peago.be
https://youtu.be/RVq2TgdTPgc
PRIVACY BADGER: ONTHUTSENDE RESULTATEN VAN EFF-TOOL
Al verschillende keren hebben wij erop gewezen dat websites tegenwoordig allerlei scripts aanspreken, content van elders halen, en uiteraard ook trackers van adverteernetwerken. Dat zorgt er niet alleen voor dat websites traag laden, maar ook dat het haast onmogelijk wordt om nog enige controle te houden over jouw privacy.

De Electronic Frontier Foundation werkt al meer dan een jaar aan een tool die niet alleen duidelijk moet maken welke trackers er op een website geladen worden, maar je ook de mogelijkheid moet bieden om die trackers te blokkeren. Deze tool heet "Privacy badger" en heeft een sympathieke das als symbool (het Engelse woord badger betekent immers das, met zijn lange staart en gestreepte kop).

De tool werkt als volgt: wanneer je op een website komt, dan maakt de extensie voor Firefox en Chrome een lijst aan van alle websites van derden waar afbeeldingen, scripts en advertenties opgehaald worden. Vindt Badger dat bepaalde bedrijven informatie over jou in handen krijgen, via unieke cookies die je identificeren op de verschillende pagina's die je bezoekt, dan zal de extensie in de toekomst verhinderen dat die content nog geladen wordt. Zo kan je dan niet meer door die website getraceerd worden.

Na installatie van de tool vind je rechts in je adresbalk het icoontje van Badger. Bij elke site komt daar een cijfer naast te staan - het aantal websites dat aangesproken wordt vanuit deze site. Klik op dit cijfer, en je krijgt een lijst met de namen van de sites, met daarnaast een schuifregelaar, met rood, geel en groen. Badger zet na een tijdje zelf de schuifregelaar bij bepaalde sites op rood, maar als jij dat onterecht vindt, of wanneer je die site nodig hebt, kan je dat zelf aanpassen.

Wij hebben Badger meteen geïnstalleerd. De resultaten zijn onthutsend. Vlaamse nieuwssites blijven bescheiden. De morgen haalt 20 trackers in, GVA 33, een.be 10, DeTijd 16. Amerikaanse tech-sites laten zich echt gaan. 39 bij ZDNet. 49 bij PCWorld. Maar liefst 85 bij TechCrunch! TheGuardian Tech bewijst dat het met 9 trackers kan volstaan. En onze eigen netties? WIj houden het, braafjes, op 3!

Snel installeren is de boodschap!
http://thenextweb.com/apps/2015/08/07/effs-privacy-badger-extension-is-finally-ready-to-block-super-cookies/
https://www.eff.org/privacybadger
EDDYSTONE: HET ANTWOORD VAN GOOGLE OP DE IBEACONS VAN APPLE
Vandaag het eerste artikel over de beacons. Deze kleine apparaatjes zullen namelijk een grote rol gaan spelen in onze digitale toekomst, en het is belangrijk te weten wat zij doen en in welke mate zij onze privacy kunnen bedreigen.
Het eerste verhaal gaat over "Eddystone", een initiatief van Google dat er komt als antwoord op de iBeacons van Apple.

Wat zijn iBeacons?
Laat ons beginnen met te verklaren wat een beacon is. In het algemeen zijn het kleine apparaatjes, doosjes die op een batterij werken en die je op allerlei voorwerpen kan plakken. Zij hebben een universally unique identifier (UUI) die een signaal uitzendt via Bluetooth LE, een vorm van Bluetooth die weinig energie verbruikt.

Apple heeft een tijd geleden zijn eigen vorm van beacons gelanceerd, de iBeacons. Die zonden enkel een signaal uit, en om dat op te pikken had je een app nodig - niet één app voor àlle signalen, maar een app voor Starbucks bijvoorbeeld, een app voor de Cola Automaat, enz. Nu, wanneer je een regelmatige gebruiker bent van Starbucks dan zal je wellicht zo'n app installeren, omdat je via de app kortingen krijgt of speciale aanbiedingen. Maar je gaat geen app installeren voor elke Cola-automaat of andere fabrikant waar je maar af en toe iets koopt. Je moet trouwens ook weten dat er een iBeacon aanwezig is en dat je een app kàn verkrijgen, dus dat idee loopt een beetje mank.

Verder is het zo dat Apple zich met zijn iBeacons enkel tot de iBeacons toestellen richt. Apple mag dan al bijna 90% van de winst in de smartphone markt opstrijken, maar het heeft slechts een bereik van 20 tot 50% van de gebruikers. Een adverteerder overtuigen om met iBeacons te beginnen, en eraan moeten toevoegen dat hij daarmee 50 tot 80% van de gebruikers niet bereiken kan, is niet ideaal.

En dan is er natuurlijk het gesloten ecosysteem van de iBeacons. Apple wil dat zo angstvallig behouden, dat toen eeen bedrijf, Radios Network, erin slaagde om iBeacon ondersteuning op Android aan het werken te krijgen, Apple het bedrijf contacteerde en het verbood om dit uit te brengen.

Kortom, het gesloten ecosysteem van Apple is hier een nadeel, want bakens die een signaal uitzenden dat zowel door iOS, Android, Windows enz. toestellen opgepikt kan worden zijn natuurlijk veel efficiënter.

Wat is de Eddystone?
En dat is wat Google met zijn Eddystone wil bereiken. Die werd verleden maand voorgesteld en is eveneens een baken die via Bluetooth LE een signaal uitzendt. Maar de Edddystone is wél cross-platform en open source. Bovendien zendt hij niet alleen een identifier uit, maar ook informatie. Een bushalte bijvoorbeeld zou informatie kunnen uitzenden over het uur waarop de bus passeert, informatie die opgepikt wordt door jouw smartphone of tablet. Winkels zouden promoties kunnen zenden naar de klanten wanneer zij zich in de winkel bevinden. Een museum kan informatie zenden over een schilderij of kunstwerk waarvoor de bezoeker zich bevindt.

Eerst even vertellen waarom Google zijn beacons "Eddystone" genoemd heeft, en niet Google beacon. De naam komt volgens Google van Eddystone Lighthouse, een beroemde vuurtoren in het VK (1). De reden is duidelijk: beacons zijn als een vuurtoren, als bakens die de gebruiker moeten gidsen. Door zijn naam niet op de bakens te plakken wil Google benadrukken dat de bakens cross-platform zijn, en wil het de hele industrie mee krijgen.

Een ander verschil tussen Eddystone en iBeacons, zijn de Frame Types. Dat is de data payload die uitgezonden wordt door de baken. Er zijn verschillende soorten:
1. UUID (universally unique identifier). Dat is een 128 bit waarde waarmee elke baken ter wereld zijn eigen unieke identiteit heeft - net als de iBeacon eigenlijk. Maar EddyStone heeft meerdere mogelijkheden.

2. URL: de Eddystone kan een URl uitzenden, in plaats van een UUID. Dat biedt veel meer mogelijkheden en ruimt heel wat barrières uit de weg. De URL wordt namelijk gewoon in een webbrowser geopend. Waar je dus voor de iBeacon bij StarBucks de speciale Starbucks app moet hebben, voor de COla iBeacon de Cola-app, heb je voor alle EddyStone beacons enkel jebrowser nodig. En die staat al op je toestel.
 
3. de EID of Ephemeral Identifier. Dat is een beveiligd soort frame, bestemd voor één persoon, gedurende een beperkte tijd. Een mogelijke toepassing is bijvoorbeeld om je sleutels of bagage te vinden.

4. Telemetrie data. Dit soort informatie heeft eerder betrekking op de Eddystone zelf, en is bedoeld voor bedrijven die de bakens moeten beheren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de staat van de batterij, zodat het bedrijf weet wanneer die vervangen moet worden.

Combinatie met Nearby API
Wat kan de Eddystone eigenlijk praktisch betekenen. Voor de ontwikkelaar is dit een walhalla. Dankzij de combinatie met de Nearby API van Google, die je dus op je wearable of smartphone hebt staan, zijn heel wat dingen mogelijk. De ontwikkelaar kan bijvoorbeeld zeggen: als dit toestel in de nabijheid is van een Eddystoen, doe dit of dat. En ook voor de gebruiker zelf is de EddyStone een zegen. Want in combinatie met Google Now is er veel meer mogelijk met deze bakens dan met gewone locatiebepaling via de GPS. Google zal dus de juiste Google Now cards kunnen tonen, exact voor die plek. Sta je aan een bushalte te wachten, dan is de GPS bijvoorbeeld niet accuraat genoeg om te zeggen of je aan de halte naar de stad toe, of van de stad we staat. Met Eddystone is dit wél mogelijk.

Erg mooie beloften voor de toekomst, vind je niet? Bij Ars Technica kan je de meer technische details lezen. Morgen volgen nog twee toepassingen van de beacons. Die ons eigenlijk altijd honger geven, omdat wij bij het lezen van het woord aan bacon moeten denken!
https://en.wikipedia.org/wiki/Eddystone_Lighthouse
http://arstechnica.com/gadgets/2015/07/meet-googles-eddystone-a-flexible-open-source-ibeacon-fighter/
BEACONS: GROTE WINKELKETENS WERKEN ER AL MEE
Gisteren vertelden we over EddyStone, het antwoord van Google op de iBeacons van Apple. Vandaag enkele verhalen over hoe deze digitale bakens nu reeds ons dagelijkse leven veroveren.

Om te beginnen het bericht dat Target, de tweede grootste winkelketen in de VS, aangekondigd heeft dat het in 50 van zijn winkels de beacon technologie gaat uittesten. De bedoeling is om informatie uit te zenden over koopjes die je in de winkel kan doen, op het moment dat je je in de buurt bevindt van de rekken waar deze koopjes te vinden zijn. De informatie komt op jouw smartphone terecht, tenminste indien je jezelf via opt-in opgeeft voor de dienst.

Om gebruik te kunnen maken van de dienst moet je de bijpassende Target app op je iPhone geïnstalleerd hebben. Ook moet Bluetooth aan staan. Target zegt dat het de boodschappen niet zal overdrijven, om de gebruiker niet af te schrikken. Het zouden per shopping trip hoogstens 2 boodschappen zijn. Target zou ook aan het werken zijn aan ondersteuning voor Android - wat doet veronderstellen dat het niet gaat om iBeacons, want Apple heeft de toegang tot haar iBeacons voor Android ontwikkelaars afgesneden. Het artikel van TechCrunch vermeldt niet duidelijk welke soort bakens hier gebruikt worden.

Nog volgens TechCrunch zouden ook andere winkels reeds met bakens werken of van plan zijn het te doen. Macy's bijoorbeeld heeft een installatie uitgerold met 4.000 apparaatjes. GameStop zou dit jaar bakens installeren in 36 winkels. Meer bij TechCrunch (1)

Ook Ikea werkt met bakens
Maar de beacons zijn niet beperkt tot de VS. Ook in Europa, en met name in Oostenrijk, wordt geëxperimenteerd. Zo wordt IKEA in Gratz de eerste winkel waar de technologie getest wordt. Om de boodschappen in je smartphone te kunnen ontvangen, moet je de IKEA FAMILY app op je smartphone hebben staan en uiteraard Bluetooth geactiveerd hebben.

Het artikel bij Pressetext herinnert eraan dat de beacons enkel boodschappen uitzenden, en geen informatie over de klanten verzamelen. De boodschappen die uitgezonden worden en die in het artikel vermeld zijn, lijken ons echter deze prachtige technologie oneer aan te doen. Enkel herinneren dat je bij het betalen je Family -lidkaart aan de kassa moet tonen lijkt me echt wel wat gewoontjes... (3)
http://techcrunch.com/2015/08/05/target-launches-beacon-test-in-50-stores-with-expanded-rollout-later-this-year/
https://www.internetretailer.com/2015/01/14/gamestop-will-pilot-geo-fencing-and-beacons-36-stores-q2
http://www.pressetext.com/news/20150727007GOOGLE, CHROME BROWSER EN HET "PHYSICAL WEB"
Bij de beacons van Google, de zogenaamde Eddystone, hoort ook een open source web specificatie die Googl everleden jaar al uitgebracht had. De bedoeling is dat "Physical Web" interactie mogelijk maakt met slimme toestelletjes en apparaten in je dagelijkse leven. En dat die interactie even simpel zou moeten zijn als gewoon klikken op een link op het web.

Google heeft deze Physical Web nu ook geïntegreerd in haar laatste nieuwe versie van de Chrome browser voor iOS, waardoor die ook in de "Today" view ziet. Dat is een onderdeel van het Notification Center, het deel van je scherm waar je alle meldingen krijgt, en dat je oproept door de bovenkant van je scherm naar beneden te trekken.

Google maakt hierbij dus gebruik van de mogelijkheid die ontwikkelaars hebben om in dat meldingencentrum snelle informatie uit hun app te zetten - zoals bijvoorbeeld de laatste nieuwe mails die binnengekomen zijn, aanbevelingen voor boeken, mentions van Twitter, enz.

Door via de Chrome browser het Physical Web zo dicht bij de gebruiker te brengen, wordt de gebruiker vertrouwd met de beacons. Dat Google deze integratie eerst uitvoert voor iOS, en niet voor Android, is trouwens een heel slimme zet. Zo maait Google als het ware het gras weg voor de voeten van Apple, door eerder toepassingen te tonen van de beacons dan Apple zelf.

De nieuwe versie van de Chrome browser (versie 44) bevat trouwens nog wat nieuwigheden. Zo kan je met nieuwe gebaren naar voor en naar achter bladeren in de browser (naar links of naar rechts vegen op het scherm). Een uitvoerige bespreking van Chrome 44 én van Physical Web vind je bij 9to5 Google en Softpedia.
http://mac.softpedia.com/blog/chrome-44-for-ios-web-browser-lets-users-use-swipe-gestures-to-navigate-websites-487558.shtml
http://9to5google.com/2015/07/22/chrome-44-ios-beacon-powered-physical-web/GOOGLE START MET AFFILIATIE PROGRAMMA
Het grote nieuws dinsdag was natuurlijk het feit dat Google niet meer Google heet - of toch wel? Het is een beetje een ingewikkeld kluwen, want het bedrijf "Google" zit natuurlijk ook wel complex ineen.

Kort samengevat is het zo dat alle 'core' activiteiten van Google, de dingen waar het geld mee verdient, de naam Google zullen bewaren. Andere activiteiten, grote projecten die pas op lange termijn resultaten zullen opbrengen en nu nog in laboratoriumfase zitten, komen in een andere afdeling. Een overkoepelende holding wordt opgericht, die Alphabet heet, en op het adres abc.xyz te vinden is.

Het bijzondere aan deze herschikking is dat verschillende afdelingen elk hun eigen CEO zullen hebben.Of dit een slimme beslissing is, dat laten wij aan de heren en dames economen en beursspecialisten over. TechMeme verzamelde alle commentaren over deze toch wel verrassende wending. (1) En bij Newsmonkey vind je een duidelijke uitleg, in het Nederlands (2)

Wat ons meer interesseert, is het feit dat Google volgens 9to5Google, een website die doorgaans welingelicht is, van plan zou zijn om met affiliatieplannen te beginnen. Dat wil zeggen dat als jij op jouw website een link legt naar een app of song die op Google Play te vinden is, en een bezoeker van jouw site via die link naar Google Play gaat en daar die app of song koopt, jij een klein percentje verdienen kan. Wat altijd meegenomen is, niet?

Tussen haakjes: Apple biedt een dergelijke affiliatieprogramma reeds aan,dus Google zou hiermee niets nieuws brengen. Voor alle duidelijkheid toch nog even beklemtonen dat dit nieuws nog niet bevestigd is door Google zelf...(2)
http://www.techmeme.com/150810/p18#a150810p18
http://newsmonkey.be/article/51758
http://9to5google.com/2015/08/10/google-play-might-soon-get-official-affiliate-program/
TWITTER: API MET HISTORIEK, TRANSPARANTIERAPPORT EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
Twitter in landschap modus
Vandaag zullen we het even over Twitter hebben. Daar vallen namelijk enkele nieuwigheden te melden. Om te beginnen een bericht dat gebruikers met een iPhone6 Plus zal verheugen: de nieuwe Twitter app voor iOS, die enkele dagen geleden uitgebracht werd, ondersteunt nu ook landschap-weergave. Je kan dus je grote scherm van je iPhone draaien, zodat je een mini-tablet hebt, wat het gemakkelijker maakt om de tweets te lezen. 9to5Mac bespreekt deze nieuwigheid uitvoerig (1)

Buy buttons
Een tweede bericht zal wellicht minder de gebruikers verheugen, maar wel de bedrijven. Het gaat om de integratie van "Buy" buttons in tweets. Die komen er, dankzij een samenwerking tussen Twitter en Shopify en andere e-commerce bedrijven. Shopify zelf werkt in de VS met een 100.000 bedrijven die er klant zijn. Zij zouden voortaan dus hun producten via Twitter kunnen verkopen. Met deze Buy-buttons volgt Twitter het voorbeeld van Facebook en Pinterest, die eveneens zo'n knop bevatten. Meer uitleg bij Re/Code (2)

Twitter archief via Gnip
Twitter bestaat inmiddels al 9 jaar en indie periode zijn er heel wat tweets door de grote Twitter-hose voorbij gevlogen. Een rijk archief dus, en dat werd nu een stukje toegankelijker, via Gnip, een social data bedrijf dat Twitter verleden jaar overgekocht heeft. "Social data" zijn belangrijk, omdat zij helpen bij het nemen van beslissingen. Bijvoorbeeld wanneer moet je een nieuw product lanceren, hoe plan je een marketing campagne.

Tot nu toe konden bedrijven instant rapporten raadplegen die 30 dagen teruggaan in de Tweets. Vandaag wordt dat uitgebreid tot maar liefst negen jaar van Tweets! Gnip steunt op het Full-Archive Search API van Twitter, en dat is iets waar gebruikers en bedrijven al sinds het ontstaan van Twitter om vragen.

Politici zullen zo bijvoorbeeld archieven kunnen raadplegen van campagnes die in 2012 en 2008 gevoerd werden, om de sfeer en reacties te peilen, en zo de nodige conclusies te trekken. Hierover lees je meer bij TechCrunch (3) en Twitter zelf (4)

Transparantie rapport
En dan is er tot slot nog het transparantierapport dat Twitter deze week uitbracht. Daarin brengt Twitter verslag uit oever het aantal keren dat overheden aan het sociale netwerk gevraagd hebben om informatie over een bepaalde account te geven. In de eerste helft van 2015 is dat met 50% gestegen tegenover de vorige 6 maanden, zo blijkt. Wereldwijd ontving Twitter 4.363 verzoeken van overheden die over in totaal 12.711 accounts gingen. Dat betreft niet alleen Twitter, maar ook Periscope en Vine, die tot de Twitter-stal behoren. In 58% van de gevallen gaf Twitter minstens een minimum aan informatie als antwoord. The Hill (5) gaat uitvoerig in op dit transparantierapport.
http://9to5mac.com/2015/08/04/twitter-landscape-iphone-6-plus/
http://recode.net/2015/08/05/twitter-will-offer-buy-buttons-to-as-many-as-100000-merchants-with-new-shopify-deal/
http://techcrunch.com/2015/08/11/gnip-launches-full-archive-search-api-to-provide-instant-access-to-nine-years-worth-of-tweets/
https://blog.twitter.com/2015/full-archive-search-api
http://thehill.com/policy/technology/250826-government-requests-for-twitter-account-information-up-52-percent-in-first
FACEBOOK WERKT AAN EEN 'BREAKING NEWS' APP
Twitter wil meer gelijken op Facebook op vlak van de sociale contacten. En Facebook wil meer lijken op Twitter qua nieuws. In die laatste optiek moet je een nieuw initiatief bekijken dat Facebook aan het ontwikkelen is. Het zou namelijk gaan om een soort van 'breaking news', dat zou passen in het onderdeel "Facebook for Business" dat Facebook aan het ontwikkelen is.

Hierbij zou dus een nieuwe app horen, die je moet downloaden op je mobiele toestel. Je kan dan enkele bronnen van publicaties kiezen waarmee Facebook samenwerkt, en je kan ook onderwerpen kiezen die jou interesseren. Die zouden dan stations en substations heten. Wanneer er dan breaking news is, nieuws heet van de naald, dan kan die uitgever een mobiele melding aanmaken die onmiddellijk uitgestuurd wordt naar alle gebruikers die hen volgen. De alert zou maximaal 100 karakters tekst mogen bevatten (nog minder dan Twitter dus!) plus de link naar het nieuwsartikel. Het bijzondere is daarbij dat dit artikel NIET op Facebook moet staan, maar op de eigen site van de uitgever of het bedrijf in kwestie mag staan.

Business Insider heeft een screengrab van hoe die melding eruit zou moeten zien. Af te wachten dus of en wanneer het komen zou!
http://uk.businessinsider.com/facebook-mobile-notification-breaking-news-app-2015-8?op=1?r=US&IR=TFIREFOX 40: MET EXTRA BESCHERMING
Mozilla heeft een nieuwe versie uit gebracht  van zijn Firefox browser. Versie 40 is het al, en voor alle besturingssystemen werd tegelijk deze versie uitgebracht: Windows, Mac, Linux, Android. Opvallende nieuwigheden zijn ondersteuning van Windows 10 en een extra laag bescherming tegen ongewenste downloads.

Dat laatste heeft vooral betrekking op de extensies voor Firefox. Wanneer je nu een extensie downloadt en installeert van een bron buiten de officiële Mozilla-site, dan krijg je een waarschuwing. Je kan nog altijd de extensie installeren, maar je wordt aangemaand om voorzichtig te zijn. Wat wel goed is - de gebruiker moet nog altijd het laatste woord hebben, niet?

Verder zijn er in de versie voor Android ook nieuwe 'gestures' mogelijk.

Opvallend is ook dat, wanneer je bij WIndows 10 naar het Cortana zoekvak gaat dat in de taakbalk ingebouwd is, je zoekopdracht uitgevoerd zal worden in de zoekmachine die jij als standaard ingesteld hebt in je Firefox, en niet meteen in Bing, de zoekmachine van Microsoft. Of Microsoft daar gelukkig mee is, is nog de vraag.

Meer bij ZDNet en VentureBeat. Versie 40 voor de desktop kan je downloaden via Firefox.com; de versie voor Android en co vind je in de bijhorende app winkeltjes.
http://www.zdnet.com/article/mozilla-rolls-out-firefox-for-windows-10-with-browser-choice-cues/
http://venturebeat.com/2015/08/11/firefox-40-arrives-with-windows-10-support-expanded-malware-protection-and-new-android-navigation-gestures/
http://www.firefox.comTWITTER: VAN 140 NAAR 10.000 TEKENS!
Voor de paniek toeslaat wanneer je dit bericht leest: de tweets zelf zullen (gelukkig!) beperkt blijven tot 140 tekens. Het zijn de DM's, de direct messages, de boodschappen die je privé naarj e vrienden stuurt, die nu een flink stuk langer mogen zijn.

Deze stap werd al een tijdje geleden aangekondigd, meer dan drie maanden geleden zelfs, maar eindelijk heeft Twitter de knop omgedraaid en deze optie mogelijk gemaakt. Volgens Twitter zelf was dat omdat het alle ontwikkelaars van Twitter-apps de kans wou geven om hun app tijdig aan te passen, zodat de 10.000 karakters overal tegelijkertijd live konden gaan.

Is het een goede zet? Wellicht wel. Voor de gewone gebruiker, omdat hij zo in Twitter blijven kan voor zijn privé-boodschappen met zijn vrienden. Voor de bedrijven ook, want veel bedrijven gebruiken tegenwoordig Twitter  voor dienstverlening aan de klanten. En dan is het gemakkelijker dat de DM waarin op een klacht of vraag ingegaan wordt, langer dan 140 tekens mag zijn.

Hopelijk ziet Twitter nu zijn aantal gebruikers terug groeien, zodat het geen andere stommiteiten gaat doen om gebruikers te werven. Er was zelfs sprake van om de chronologische volgorde van tweets te vervangen door een algoritme. En dat zou, als je het ons vraagt, de meest rampzalige beslissing zijn die Twitter ooit kan nemen!

Meer bij The Guardian en CNet.
http://www.cnet.com/news/chat-away-twitter-removes-140-character-limit-for-direct-messages/
http://www.theguardian.com/technology/2015/aug/12/twitter-finally-unlimited-direct-messages-dmDROPBOX:NU MET ONDERSTEUNING VOOR AUTHENTICATIE VIA USB VEILIGHEIDSSTICKS
Eerst even uitleggen wat zo'n veiligheidsstick is. Verschillende bedrijven vervaardigen zo'n stick. Hij dient niet meteen om gegevens op te slaan, als wel als onderdeel van een two-factor authenticatie. Bij vele diensten zoals instant messaging of apps wordt bij de two-factor authenticatie gebruik gemaakt van een code die via sms naar jouw toestel gestuurd wordt, en die je dan naast je inlog moet invullen. Deze USB veiligheidssticks vervangen dus dit systeem.

Het voordeel van zo'n stick is dat het bijna onmogelijk wordt voor een hacker om zowel jouw wachtwoord als de two-factor code te onderscheppen. Het is dus een veiliger systeem.

Dropbox heeft nu deze week aangekondigd dat het dit systeem met de veiligheidsstick gaat ondersteunen. Je moet het wel activeren, maar TechCrunch, dat de procedure doorliep, zegt dat dit erg vlot verloopt. En in het geval dat je de USB stick mocht verliezen, dan kan je aan Dropbox nog altijd vragen om  jou de sms te sturen. De (on)eerlijke vinder van jouw stick kan niet veel uitrichten met de stick, als hij niet weet voor welke sites en welke inlogs hij gebruikt moet worden.

Meer bij TechCrunch en The Verge.
http://www.theverge.com/2015/8/12/9142297/dropbox-two-factor-login-usb-security-key
http://techcrunch.com/2015/08/12/dropbox-adds-support-for-u2f-security-keys/OUTLOOK KRIJGT ADD-ONS VAN O.A. UBER EN PAYPAL
Ook dit bericht betreft een nieuwe tool die al een tijdje geleden aangekondigd was, en nu pas live gaat. Het betreft namelijk add-ons die je zowel bij de webmail van Outlook.com zal kunnen gebruiken, als bij de Outlook desktop-client van Office 2013. Je moet wel een Office 365 abonnement hebben om van deze dienst te kunnen genieten.

Deze add-ons berusten op de Office Apps, en je kan gratis en betalende plug-ins voor je Outlook downloaden via de Office Store. Microsoft maakt wel een onderscheid tussen een plug-in en een add-in. De add-in verbindt namelijk jouw Outlook met de externe dienst zoals Uber. 

Momenteel zijn er reeds vier add-ins verkrijgbaar. Uber (om een bestelde rit in je kalender te plaatsen en eraan te herinnerd worden). PayPal (om een rekening tussen vrienden te verdelen, of geld te sturen naar je familie). Evernote (om notities die je in Evernote gemaakt hebt gemakkelijk terug te kunnen vinden en in een mail te plakken, of om mails vanuit Outlook naar Evernote te plakken). En Boomerang (om mails op het juiste tijdstip te verzenden, of een herinnering van een mail te krijgen op het gewenste tijdstip).

Nog andere add-ins zijn gepland, en vooral de IFTTT (If this then that) is iets waar je wellicht naar uitkijken moet. Je kan taken automatiseren en verschillende handelingen koppelen aan mails. Verder  worden ook Yelp (reviews van restaurants en handelszaken) en Wunderlist (to-do lijstjes aanmaken) verwacht.

Voorwaar, Microsoft is echt aan een inhaalbeweging bezig om zijn saaie Outlook die je op het werk moést gebruiken om te vormen tot een tool die je met plezier gebruikt, ook voor je privéleven!

Meer bij PCWorld en Microsoft zelf.
https://blogs.office.com/2015/08/12/new-outlook-partner-add-ins-and-expanded-rollout-of-outlook-com-preview/
http://www.pcworld.com/article/2970176/software-productivity/outlook-expands-its-ties-to-online-services-with-add-ins-from-uber-paypal-and-more.html

 

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** 'Website die anoniem mening vraagt over baas is illegaal'
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150811_01814279

*** Uber breidt diensten uit in Brussel
http://www.demorgen.be/binnenland/uber-breidt-diensten-uit-in-brussel-a2420654/

*** Deze 14 geweldige trucjes gaan je Facebook-ervaring nog zoveel beter (en minder irritant) maken
http://newsmonkey.be/article/51878

*** Taxi-chauffeur biedt SELMS: app met reserveren en all-intarief
http://www.socialmediasocialmedia.nl/strategie_nieuws/applicatie-taxi-chauffeur-biedt-selms-taxi-app-met-vooraf-reserveren-en-een-all-intarief/Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDE FAVORIETE PODCASTS VAN NEWSMONKEY
Verschillende lezers hadden ons gevraagd om enkele tips te geven voor interessante podcasts. Tot nu toe hadden wij nog niet de gelegenheid om, buiten onze eigen favorieten, op zoek te gaan naar andere podcasts die jou zouden kunnen interesseren. Newsmonkey deed dat wel, en stelde een interessant lijstje samen in dit artikel. Om te ontdekken!
http://newsmonkey.be/article/49718


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer men zegt dat men zijn hart heeft laten spreken,
moet dat meestal 50 cm lager gezocht worden.
-F. Hellers-

 
De nieuwe oogst


   
DE POPULAIRSTE FOTO'S VAN REDDIT
Via deze link heb je toegang tot de foto's die het hoogste scoren in sociale nieuwssite Reddit. Je kan trouwens ook nog de  tabblaadjes Pics, Funny, WTF enz. aanklikken. Uren plezier verzekerd!
[Taal: ENG]
http://reddpics.com/r/pics/


NETWORK TOOLS

Een handige site. Hier kan je een website of IP numer pingen om te zien of de verbinding live is, een traceroute uitvoeren om te zien waar er eventueel een flessenhals is die het verkeer vertraagt, wat de DNS records zijn, of de site op een Spam Blacklist staat, en meer. Om te bookmarken!
[Taal:ENG]
http://network-tools.com/


LOADS.IN: HOE SNEL LAADT EEN WEBSITE?
[Taal: ENG]
http://loads.in/


LITERATURE MAP

Oh, dit is de site waar ik al zo lang naar zocht! Er bestaan zoveel sites waar je verwante muziek kan vinden, waarom niet voor verwante auteurs, voor de boekliefhebbers?
Tik bij Literature-map de naam van een favoriete auteur in, en je krijgt meteen een hele wolk auteurs die je ook zouden kunnen bekoren. En ik kan je verzekeren dat het accuraat werkt!  Ik gaf Unni LIndell in, en kreeg meteen Hakan Nesser, Hennng Mankell, Haruki Murakami, Ellis Peters...
Kortom: een echte aanrader!
[Taal ENG]
http://www.literature-map.com/


VOOR DE LEGO-FAN: PLAYGO
Ja, er zijn mensen die echt heel graag met de Lego-blokjes spelen, hoe oud ze ook al zijn. Bij MakeUseOf vonden wij enkele sites die speciaal gemaakt zijn voor deze Lego-fans.
Om te beginnen PlayGo. Dat is een site waar je kan kiezen uit meer dan 300 originele LEGO sets, waarvan er sommige zijn die je nergens anders vindt. Het plezante is dat je de set bestelt, maakt, en nadien gewoon terugsturen kan (in de VS uiteraard). Want meestal is dit eigenlijk wat je wil doen, je gaat je gemaakte Lego-set niet eeuwig tentoonstellen, niet?
[Taal: ENG]
https://www.pley.com/
http://www.makeuseof.com/tag/netflix-lego-4-sites-lego-fans/


VOOR DE LEGO-FAN: BRICKLINK

Deze site is dan weer een markplaats waar je unieke Lego sets kan kopen, en de sets die jij origineel ontworpen hebt ook kan verkopen. Je moet zelfs de blokjes zelf niet verschepen, soms kan het bouwplan voldoende zijn.
[Taal: ENG]
http://moc.bricklink.com/pages/moc/index.page


VOOR DE LEGO-FAN: LEGO BUILDING INSTRUCTIONS
Dit is dan weer een app voor de Android tablet; meer nog: het is een officiële app van Lego zelf die de technische kant behandelt van het bouwen met de Legoblokjes.
De app is enkel voor Android tablets, niet voor Android phones of de iPhone of iPAd. Meer aps voor de Lego-fan vind je op de tweede link.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lego.buildinginstructions
http://www.makeuseof.com/tag/3-cool-android-apps-lego-fans-android/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FILMFREAK

Deze week bekijken we 3 sites die rond films draaien, en die elk op hun eigen manier anders zijn. Om te beginnen Filmfreak. Hier vind je vooral besprekingen van nieuwe films, box offices in België en het buitenland, nieuws over acteurs en regisseurs. Tevens een Top-10 van de best verkochte DVD's en Blu-Ray. Een verzorgde, compacte site, redelijk druk door de vele afbeeldingen, maar heel goed onderhouden, vol nieuws.
[Taal: NL]
http://www.filmfreak.be/#


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FILMTOTAAL
Deze site is rustiger qua lay-out, een effect dat verkregen wordt doordat de kolommen niet, zoals bij Filmfreak, een gekleurde achtergrond hebben maar heerlijk wit van achtergrond zijn. Nieuws over films maar ook over reeksen, en je kan er ook trailers bekijken. Nieuws over celebs, en de bioscoopagenda van de grote steden in Nederland.
[Taal: NL]
http://www.filmtotaal.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE FILM
Waar de twee vorige sites privé-initiatief waren, is dit een site in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds, Flanders Doc, de Filmproducentenbond en UniversCine. Zoals de titel het zegt hier dus nieuws over Vlaamse films die in roulatie zijn of verwacht worden. En je kan zelfs films online bekijken - tegen betaling weliswaar...
[Taal: NL]
http://www.vlaamsefilm.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA USELESS WEBSITES

Deze website voert je van de ene zinloze maar knap gemaakte en soms grappige website, naar de andere. Gewoon op de knop "Please" drukken, en je bent weer vertrokken! OM uren zoet te zijn...
[Taal: ENG]
http://www.theuselessweb.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ASTRONOMIE FOTO'S
Deze site van de Amerikaanse ruimtevaartinstelling NASAbrengt elke dag een heerlijke, verbazende foto. De vormgeving van de site is teleurstellend archaïsch, maar de foto's zijn duizelingwekkend!
[Taal: ENG]
http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: FREE THE BALOON
Verleden week hadden wij het over een van die oudere Larry-games, waarbij je zef moet ontdekken wat je op een plaatje kan doen. Ditis een variant: je moet een ballon de lucht in laten gaan, maar die hangt vast aan verschillende kabels. Enkel wanneer je de verschillende hefbomen in de actie in de juiste volgorde in werking kan zetten, kan je alle kabels lossen.
http://www.mostaddicting.com/FreeTheBaloon.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(Mijn Lifetrak doet het een jaar met één batterij!)
Een smartwatch die je maar één keer in de 30 dagen moet opladen
http://www.belgiancowboys.be/mobile/een-smartwatch-die-je-maar-een-keer-in-de-30-dagen-moet-opladen


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(het internet maakt veel mogelijk)
Gitarist naar conservatiorium dankzij YouTube
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4117822/2015/08/11/Gitarist-naar-conservatiorium-dankzij-YouTube.dhtml
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  (thermostaat en babysit in één)
- Nest Cam houdt je woning in de gaten
Na de slimme thermostaat en rookmelder geeft Nest je nu de mogelijkheid om visueel voor meer veiligheid in je huis te zorgen.
http://www.elektrozine.be/ez/article/9268/Nest-Cam-houdt-je-woning-in-de-gaten.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(slecht nieuws voor de Spotify-gebruikers)
Spotify zou de toegang tot zijn gratis cataloog kunnen beperken
https://www.digimedia.be/News/nl/18463/spotify-zou-de-toegang-tot-zijn-gratis-cataloog-kunnen-beperken.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 (laat je creativiteit de vrije teugel!)
Maak zelf games zonder enige programmeerkennis
http://computertaal.info/2015/08/14/maak-zelf-games-zonder-enige-programmeerkennis/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(Smartwatch-alarm!)
Samsung toont ronde Gear S2 smartwatch
http://tweakers.net/nieuws/104756/samsung-toont-ronde-gear-s2-smartwatch.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be(Foei, Windows!)
Windows 10 blijft afluisteren, zelfs als je het uitzet
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-10-blijft-afluisteren-zelfs-als-je-het-uitzet/article-normal-594089.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(Belgische bedrijven hebben altijd een voetje voor...)
Gentse start-up Kadonation maakt groepscadeaus geven makkelijker
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/gentse-start-up-kadonation-maakt-groepscadeaus-geven-makkelijker
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  HANDIGT TIPS 15: JE CACHE LEDIGEN
Soms kom je op een pagina die niet netjes wil herladen, omdat er nog content in je cache zit. Je kan de cache van je browser leeg maken via opties in je browser, maar er bestaat een heel simpele toetscombinatie: ctrl + shift + R. Dit leegt de cache en herlaadt de pagina.


HANDIGT TIPS 16: EEN GEBLOKKEERDE SUBREDDIT TOCH BEZOEKEN
Systeembeheerders op scholen of op het werk hebben de gewoonte om bepaalde sites te blokkeren die zij niet gepast achten. Enkele subreddits kunnen wellicht tot die categorie behoren, omdat de taal er niet netjes is, of omdat er bepaalde niets verhullende foto's te zien zijn.
Er bestaat een manier om die blokkering te ontwijken: tik achteraan de naam van de subreddit een + bijvoorbeeld /r/AskReddit+


HANDIGE TIPS 17: PLUG-INS VOOR JE BROWSER
Enkele plug-ins die je absoluut nodig hebt, om het surfen vlotter te laten lopen.
- YouTube Center: om YouTube aan jouw voorkeuren aan te passen. Activeer HD, verwijder annotaties, of andere dingen die je elke keer weer zou moeten aanpassen wanneer je een YouTube filmpje aanzer.
- Imagus: om een afbeelding te zien door gewoon je cursor over een link te bewegen. Werkt heel goed in reddit.
- AdBlock: blokkeert advertenties. Je kan een whitelist aanleggen van sites van wie je de advertenties wel wil zien.
https://github.com/YePpHa/YouTubeCenter/wiki
https://chrome.google.com/webstore/detail/imagus/immpkjjlgappgfkkfieppnmlhakdmaab?hl=en
https://chrome.google.com/webstore/detail/adblock/gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom?hl=en


HANDIGE TIPS 18: EEN YOUTUBE VIDEO PAUZEREN
Je kan natuurlijk op de pauze-toets in het YouTube scherm klikken, of je kan op de spatiebalk drukken om een filmpje te laten pauzeren. Maar gewoon op de "k" drukken doet het ook.


HANDIGE TIPS 19: HANDIGE TIPS 19: EEN SITE MET BETAALMUURTJE TOCH BEZOEKEN
Sommige kranten- en nieuwssites geven je een aantal gratis artikelen per maand, waarna je op hun betaalmuurtje botst. Heb je die limiet bereikt, dan kan je natuurlijk gaan sjoemelen en de website wijs maken dat je er die maand nog niet geweest bent. Dat doe je door je cookies te wissen. Zo begin je terug met een blanke lei.
Een andere methode is om de site te bezoeken in incognito modus (je ziet: die modus is voor nog meer dingen nuttig dan- enkel om pornosites te bezoeken!)
http://thoughtcatalog.com/charlie-shaw/2014/05/27-people-share-the-one-cool-internet-or-computer-trick-they-know/


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MICROSOFT TRANSLATOR


iOS - Android - Apple Watch, Android Wear
Pas maar op, Google, want hier komt Microsoft met zijn eigen vertaal app! Je kan een woord of zin intikken of inspreken. De app zal je de vertaalde tekst tonen op het scherm, en dan uitspreken. Je kan ook tekst van andere apps kopiëren naar deze app voor vertaling. 50 verschillende talen worden ondersteund. Bij CNet vind je een uitvoerige bespreking.
https://itunes.apple.com/app/microsoft-translator/id1018949559
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.translator


GOOGLE MAPS UPDATE VOOR IOS
De nieuwe versie van Google Maps heeft nu ook een "nacht modus". Die maakt het gemakkelijker om het beeld op je smartphone te bekijken terwijl je aan het rijden bent. En dat moet ook het risico vermijden dat de overgang van het heldere beeld naar de donkere weg voor je, voor verstoring zorgt van je concentratie.
Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/us/app/google-maps/id585027354?mt=8
http://techcrunch.com/2015/08/07/google-maps-new-night-mode-feature-makes-it-easier-to-navigate-in-the-dark/#.y7nnbs:XlK0


FASTSTONE PHOTO RESIZER: MEERDERE FOTO'S BEWERKEN
Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 1,7 MB- freeware
Met deze software kan je verschillende foto's in één keer een naam geven, de grootte wijzigen, of converteren in een ander formaat. Het zal je meteen helpen om je foto's duidelijke bestandsnamen te geven, of er thema's aan toe te kennen.
http://www.chip.de/downloads/FastStone-Photo-Resizer_32145565.html
http://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm


OPEN SOURCE GAMES: THE LEGEND OF EDGAR
Windows - Linux - OS X
Een klassieker - hier volg je de avonturen van een jonge ridder die op tocht gaat om zijn vader te redden, om monsters te bestrijden, om obstakels te overwinnen, en die ondertussen allerlei puzzels moet oplossen.
Dit spel kan je spelen met klavier of joystick.
http://www.parallelrealities.co.uk/p/legend-of-edgar.html


SNAPCHAT: NIEUWE VERSIE MET TRAVEL MODE
iOS / Android  - freeware
De nieuwe versie van Snapchat zal je geld kunnen laten besparen. Die bevat namelijk een functie die Travel Mode heet, en wanneer je die activeert dan zullen snaps (Discover, Live Stories, de updates van je vrienden) niet automatisch downloaden. Pas wanneer jij zelf de opdracht geeft (je hebt bijvoorbeeld terug een WiFi verbinding) dan zullen die gedownload worden. Zo spaar je heel wat tikken op je rekening!
http://www.theverge.com/2015/8/10/9126923/snapchat-data-usage-update-travel-mode-emoji-snapcode
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.snapchat.android&hl=en
https://itunes.apple.com/us/app/snapchat/id447188370?mt=8


LASTPASS WACHTWOORD MANAGER


De nieuwste versie van deze uitstekende wachtwoord manager is nu gratis voor het mobiele toestel. Vroeger was de desktop versie gratis, en moest je 12 $ betalen voor de desktop versie. Erg leuk. Maar... je hebt wellicht niet alleen een mobiele telefoon, maar ook een laptop of desktop, en misschien zelfs een tablet. Ook daar heb je wachtwoorden nodig. Wil je echter je wachtwoorden op al die verschillende toestellen synchroniseren, dan moet je overstappen naar de betalende versie van $12 per jaar. Het is trouwens ook de enige manier om gebruik te kunnen maken van two-factor authentication, de enigste veilige methode om je wachtwoord te recupereren wanneer je het verloren bent.. Maar kom, voor dat abonnement ben je ook vrij van advertenties, dus dat is echt wel de prijs waard.En je krijgt 14 dagen om te proberen, dus waarom niet?
https://lastpass.com/
http://www.theverge.com/2015/8/11/9130525/lastpass-now-free-on-mobile


VRIJDAG APPDAG: COLORFY
Ach, blijkbaar moeten we met zijn allen kinds worden. Want de grootste rage van het moment is... prentjes inkleuren. Heeft het te maken met het feit dat je daar netjes binnen de lijnen kan blijven, en dus niets verkeerd kan doen? Feit is dat vele therapeuten het als heel heilzaam aanprijzen. En kijk: er bestaat zelfs een app voor!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fungamesforfree.colorfy(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
  

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het mooie aan masturbatie is dat je er niet netjes voor hoeft uit te zien.
Truman Capote-