Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/8/2015  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer  915 van 8/8/201Gegroet lezer,

Vindt u ook niet dat wij dit jaar een prachtige zomer hebben? Lange avonden buiten, heerlijk babbelen en filosoferen, terwijl het stilletjes duister wordt en terug afkoelt... Het is echt zalig! En 's ochtends, heel vroeg opstaan en genieten van de rust op de straten en in de velden. Ik kan er van genieten - u ook?

Wat hebben wij deze week? Onze reeks simpele maar erg handige tips zetten wij voort. En er valt heel veel nieuws te rapen over erg uiteenlopende onderwerpen. Er zitten weer verschillende apps en progjes bij die je absoluut moet uittesten. En o ja, die update naar Windows 10? Dat valt reuze mee, zoals u kan lezen in ons verslag. U weet wat te doen in de volgende dagen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WINDOWS 10: DE GROTE SPRONG
Het is zover: uw nederige dienaar heeft de sprong gemaakt, namelijk de update van Windows 8.1 naar Windows 10. Na me enkele weken geleden aangemeld te hebben voor de update, verscheen vrijdag de melding in mijn notificatiecenter dat de update klaar was. De grootte van de download liet me wel even schrikken, zodat ik wijselijk besloot om de download uit te stellen tot zondag.

En die dag, om 10u30 startte ik de upload, en rond 12u15 was ik klaar. Er waren verschillende nodig, maar je moet zelf niets doen, gewoon je koffie slurpen en verveeld naar het scherm kijken. Pas op het einde moet je in actie schieten. Daar kan je namelijk, bij het laatste onderdeel, de instellingen aanpassen, bepaalde voorkeuren meegeven. Instellingen die je later weliswaar nog terug wijzigen kan, maar het is gemakkelijker om je voorkeuren hier te kiezen, dan later te moeten zoeken waar je dat moet wijzigen.

Want ben jij, zoals ik, een Firefox-gebruiker, en kies je niet voor de manuele configuratie, maar neem je de express-instellingen, dan zal Microsoft de Edge-browser tot je standaard browser maken. Nu, op zich is Edge echt niet slecht, en je moet hem zeker en vast eens uitproberen. Maar Microsoft had toch netjes jouw standaard-browser kunnen respecteren, niet? Ook in een verder stadium van de instellingen koos ik voor het behouden van mijn eigen programma's voor het behandelen van muziek bijvoorbeeld.

Let dus zeker op dat je tijdens de installatie niet de express-instellingen selecteert. Een tweede caveat: na installatie kwam eindelijk het inlogscherm. En bij het invullen van mijn wachtwoord bleef mijn computer volhouden dat het het verkeerde wachtwoord was. Tot ik bemerkte dat rechts onderaan het scherm de verkeerde input-taal geselecteerd was. Ik heb dit veranderd naar Nederlands (met punt), en toen werd mijn wachtwoord wél aanvaard. Even spannend!

Hieronder enkele pagina's die je kunnen helpen wanneer je zelf de sprong waagt:

- De minimum vereisten vind je bij Forbes, waar ook de grootste verschillen tussen Windows 7, 8 en 10 opgelijst staan.

- How-to Geek legt de belangrijkste nieuwigheden van Windows 10 haarfijn uit. Enkele daarvan zullen je ongetwijfeld veel plezier doen: de charms bar is verdwenen, de startknop is terug. De "universal" apps, draaien nu gewoon in de desktop. Kortom, een upgrade die wij je kunnen aanraden. Maar je kan ook wachten - wellicht zitten er nu hier en daar nog wat kleine bugs in, die er in de komende maanden uitgehaald worden. Aan jou de keuze!
http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2015/08/02/windows-10-vs-windows-8-vs-windows-7-whats-the-difference/
http://www.howtogeek.com/219098/heres-whats-different-about-windows-10-for-windows-8-users
SPANJE: 'GOOGLE-BELASTING' HEEFT NIEUWSSITES VEEL KWAAD GEDAAN...
Het is hier in België gebeurd, met nieuwssites die vonden dat Google geen beknopt overzicht (titel + subtitel) mocht vermelden in Google News. Het is in Duitsland gebeurd. En het is in Spanje gebeurd. En telkens was het resultaat hetzelfde: de rechter verbood Google om nog de koppen met overzicht te verzamelen van de nieuwssites, tenzij Google ervoor zou betalen. En het gevolg was overal hetzelfde: Google stopte met het opnemen van die koppen. En ook het uiteindelijke gevolg was hetzelfde: de nieuwssites zagen hun bezoekers drastisch teruglopen. Google zendt nu eenmaal veel volk naar websites!

Een recente studie in Spanje bevestigt het: nadat Google zijn News in Spanje gewoon stopgezet had, ondervonden de Spaanse media aan den lijve hoe kostbaar het verkeer was dat Google hen doorstuurde. De 84 online kranten in Spanje zagen hun verkeer dalen. En het ergste van al is dat vooral de kleinere nieuwsmedia hieronder te lijden hadden. De grote media hebben immers hun eigen vaste bezoekers, maar de kleine media moeten het hebben van doorverwijzing via aggregator-sites. En ook die laatsten, sites en apps zoals Flipboard, hadden hun activiteiten in Spanje stopgezet uit angst om dezelfde taks te moeten gaan betalen als Google.

Een interessant artikel hierover bij TechDirt -en zoals gewoonlijk zijn ook de commentaren boeiend om lezen.
https://www.techdirt.com/articles/20150725/14510131761/study-spains-google-tax-news-shows-how-much-damage-it-has-done.shtml
http://www.buzzfeed.com/stephaniemlee/big-pharma-eyes-apples-researchkit-for-drug-development#.yeYk8MdM0WAT IS WI-FI SENSE IN WINDOWS 10?
In Windows 10 zijn er verschillende nieuwigheden. Eentje daarvan is Wi-Fi Sense, en het zorgt voor heel wat ongerustheid bij vele gebruikers. Het is namelijk een functie waarbij jouw pc automatisch kan inloggen op WiFi netwerken waarop je vrienden en kennissen al ingelogd hadden, zelfs wanneer jij het wachtwoord van dat netwerk niet kent.

Velen menen dat dit automatisch betekent dat al jouw wachtwoorden gedeeld worden met je vrienden. Bij elk netwerk waarmee je verbinding legt, zal aan jou gevraagd worden of je dat netwerk wil delen met je vrienden / contacten in de sociale netwerken.

Wi-Fi Sense is eigenlijk een tool die voor het eerst opdok in Windows Phone; ook daar kon je automatisch inloggen op WiFi netwerken die je vrienden al hadden 'crowdsourced'. En nu gebeurt dus hetzelfde op je pc of tablet. Het is een gemakkelijkere manier om dataverbruik te verminderen, door telkens op WiFI over te schakelen, en dat bovendien niet manueel maar automatisch te doen.

Heb je bij de installatie van Windows 10 de express-instellingen gekozen, dan is Wi-Fi Sense automatisch geactiveerd. Maar de tool schiet pas in actie wanneer:

1. je inlogt met een Microsoft account - Wi-Fi Sense werkt niet met een plaatselijke account op de computer.
2. wanneer je voor het eerst contact legt met een nieuw Wi-Fi netwerk, en je "ja" antwoordt op de vraag of je dit netwerk wil delen met anderen.

Zijn deze voorwaarden vervuld, dan worden al jouw Wi-Fi wachtwoorden gedeeld met al jouw contacten in Outlook.com, Skype en Facebook. Wat natuurlijk een beetje vaag is - heel wat contacten in je Outlook zijn gewoon mensen waarmee je een mail gewisseld hebt, en ken je niet echt. Maar het is wel zo dat je vrienden automatisch ingelogd worden, maar nooit jouw paswoord kunnen zien. En het delen gebeurt enkel met directe vrienden. Jij kent Bob, en deelt de WiFi met Bob. Bob kent Jan, dan krijgt Jan niet automatisch toegang tot jouw netwerk.

Bovendien worden de WiFi wachtwoorden niet gedeeld bij netwerken die een extra beveiliging hebben, zoals bedrijfsnetwerken die 802.1xEAP gebruiken. Maar netwerken die beveiligd zijn met een simpele WPA/WPA2 sleutel kunnen wel gedeeld worden.

Duizelt het jou? Ons eerlijk gezegd ook. Het risico is te groot dat je onbewust jezelf blootstelt aan hackers. Wil je Wi-Fi Sense uitzetten? Dan kan dat. Ga naar Start, en tik in het zoekvak "Wi-Fi". Kies vervolgens Wi-Fi instellingen wijzigen. Dat opent een pop-up waar je "Wi-Fi instellingen beheren" moet kiezen. Daar kan je Wi-Fi Sense volledig uitzetten. Of je kan ervoor kiezen om het delen uit te zetten voor Facebook, Outlook of Skype. Onderaan vind je dan ook nog een lijst met je gekende Wi-Fi netwerken, waarbij je per netwerk kan aangeven of het gedeeld mag worden of niet.

Heb je thuis of op je werk een Wi-Fi netwerk waarvan je niet wil dat Windows 10 gebruikers, of Windows Phone gebruikers het wachtwoord delen via Wi-Fi Sense, dan moet je de woorden _optout toevoegen aan het einde van de SSID van het netwerk. Het kan enkele dagen duren vooraleer dat netwerk toegevoegd wordt aan de centrale Wi-Fi Sense lijst van Microsoft. Want dat is ook weer zo'n gevaarlijk aspect van de hele zaak: al die paswoorden voor die netwerken worden centraal opgeslagen op Microsoft servers. Versleuteld weliswaar, maar zoveel wachtwoorden bijeen is gewoon een heeeel grote uitdaging voor hackers!

Meer bij Ars Technica, dat heel terecht opmerkt dat het spijtig is dat je niet selectief kan delen, met bepaalde vrienden bijvoorbeeld van Facebook, in plaats van een "alles of niets" optie te bieden.
http://arstechnica.com/gadgets/2015/07/wi-fi-sense-in-windows-10-yes-it-shares-your-passkeys-no-you-shouldnt-be-scared/
SPECIALE TWITTER-VERSIE VOOR WINDOWS 10
Verschillende webdiensten hebben inmiddels hun interface aangepast aan de nieuwe Windows 10. Zo heeft Twitter een volledig nieuwe Twitter-app uitgebracht, die je kan installeren zodra je Windows 10 op je PC of tablet hebt staan.

Deze nieuwe app behoort tot de zogenaamde "Universal Windows Applications", die dus op alle toestellen eenzelfde interface moeten geven. Het bijzondere eraan is dat je meteen vanaf het startscherm van de app toegang hebt tot top tweets, foto's en video's, zelfs zonder dat je ingelogd bent. Bovendien kan je tweets meteen bekijken in de live tegels wanneer je op de startknop drukt.

Ook leuk is het feit dat nu verschillende foto's per tweet kan uploaden, 4 maximaal. Twitter heeft ondersteuning voor bewegende GIF's, en kan Vine beelden afspelen. Van tweets die foto's, Vine filmpjes en andere content bevatten zie je een preview in je tijdlijn. En tot slot je kan privé nu ook foto's delen via DM's. Als daar maar geen ongelukjes van komen, heren en dames politici!

Persoonlijke noot: ik heb deze nieuwe Twitter meteen uitgetest in Windows 10, en de app zal er voor mij persoonlijk voor zorgen dat ik vaker terug op Twitter te vinden ben. Vooral omdat ik hem gewoon kan vastpinnen op mijn taakbalk, en er constant aan herinnerd wordt!
https://news.microsoft.com/2015/07/28/windows-10-available-in-190-countries-as-a-free-upgrade/DE ROTSVASTE VEILIGHEID VAN HET APPLE OS AAN HET WANKELEN GEBRACHT?
Wanneer er in het verleden weer de zoveelste melding was van een virus dat een Windows-computer kon besmetten, en een gebruiker in een of ander forum de vraag stelde hoe hij er vanaf kon geraken, dan was er altijd wel iemand die antwoordde: "koop een Mac!". Want ja, de Apple computers waren jarenlang een onneembaar fort, niet vatbaar voor virussen. Je zal dan ook erg weinig antivirusprogramma's vinden voor de Mac. Een situatie waarop menige Windows-gebruiker, wijzelf inbegrepen, flink jaloers waren.

Ondertussen is er wel heel wat veranderd. Het Windows-besturingssysteem zelf is veiliger geworden, de dreigingen komen vooral van applicaties van derden die een intrusie mogelijk maken, zoals Flash en Acrobat Reader. Ook fouten in bepaalde internetprotocollen worden steeds vaker misbruikt door hackers om systemen aan te vallen.

Aan de Apple-kant lijkt nu het onvoorstelbare gebeurd: hackers slagen er nu wel degelijk in om het Apple OS te kraken. Twee berichten verschenen hierover in de media.

Om te beginnen: een 0-day bug in een volledig up-to-date OS X systeem, voorzien van alle patches, werd gebruikt door hackers om Macs weg te kapen. Hierdoor kunnen zij malware installeren wanneer de gebruiker een bepaalde website  bezoekt, en dit zonder dat de gebruiker zijn systeemwachtwoord moet opgeven. Het fijne van deze exploit, met alle technische details, lees je bij Ars Technica (1).

In afwachting van het dichten van het lek door Apple heb je niet veel opties, zo voegt Ars Technica eraan toe. Ofwel moet je een bepaalde patch installeren die uitgebracht werd door een onderzoeker, maar Ars is daar geen voorstander van, om dat de patch niet goedgekeurd is door Apple. De andere optie is... tijdelijk van het web wegblijven. En dat zal moeilijk zijn, nietwaar?
FIRMWARE-WORM KAN AUTOMATISCH VAN MAC OP MAC OVERSPRINGEN
Een tweede bericht betreft de firmware van de Apple toestellen. Twee onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat verschillende zwakke plekken, die nu al gekend zijn maar waarvan aangenomen werd dat zij enkel in Windows computers zitten, aanwezig zijn in àlle toestellen van top PC-makers, maar ook de firmware van MAC's onderuit kan halen. De wetenschappers hebben zelfs een 'proof-of-concept' worm ontworpen, die hun stelling bewijst. Deze worm kan een aanval op de firmware van een Macbook automatisch laten overspringen op een andere MacBook, zonder dat zij in netwerk moeten staan. De verspreiding zou namelijk geschieden via accessoires die met de Thunderbolt-stekker verbonden worden met het toestel.

De enige manier waarop de malware verwijderd zou kunnen worden wanneer die in de firmware van een computer zit, is om die chip met de malware opnieuw te 'flashen', herprogrammeren als het ware. Voor de meeste gebruikers betekent dat hetzelfde als hun machine in de vuilbak kieperen, want zij weten niet hoe dat moet gebeuren.

Een diepgaand artikel hierover bij Wired. (2) De bevindingen van de twee wetenschappers zullen op 6 augustus besproken worden op de Black Hat beveiligingsconferentie in Las Vegas.
http://arstechnica.com/security/2015/08/0-day-bug-in-fully-patched-os-x-comes-under-active-exploit-to-hijack-macs/
http://www.wired.com/2015/08/researchers-create-first-firmware-worm-attacks-macs/
http://arstechnica.com/apple/2015/08/thunderstrike-2-rootkit-uses-thunderbolt-accessories-to-infect-mac-firmware/APPLE WORDT ZELF MOBIELE OPERATOR, EN ZET JE BOOODSCHAPPEN OM IN TEKST
Dat Apple graag de ervaring van de gebruiker wil controleren van A tot Z, van hardware tot software, is geweten. Daarin gaat Apple nu nog een stukje verder, zo melden verschillende bronnen. Het bedrijf uit Cupertino zou namelijk zelf mobiele operator willen worden- een virtuele weliswaar. Apple zou daarvoor gesprekken aangeknoopt hebben met verschillende operatoren in Europa en de VS.

Als MVNO of Mobile Virtual Network Operator zou Apple een virtuele operator worden, die bandbreedte en spectrum huurt van gevestigde warriers. Als het plan van Apple lukt, dan zou je dus in plaats van aan Belgacom of Mobistar te betalen, aan Apple betalen voor je mobiele verbinding. Doordat Apple met verschillende operatoren zou samenwerken zou het probleem van slechte dekking meteen ook opgelost zijn: je phone zou overal automatisch overschakelen op het sterkste signaal. (1)

En dan moet je wellicht terugdenken aan het verhaal dat Apple en Samsung samenwerken aan een technologie om de SIM-kaart te vervangen door software - een plan dat door veel gebruikers met groot wantrouwen bekeken wordt (2). Voorstanders van het plan zeggen dat het volkomen archaïsch is om nog met zo'n simkaartje te werken, in plaats van met software om een contract te activeren met een provider. Tegenstanders wijzen erop dat dit kaartje je onafhankelijk maakt. Je komt in een ander land, koopt er een plaatselijk simkaartje en je kan meteen aan de slag, aan plaatselijk tarief. Terwijl het werken met software je meer afhankelijk maakt van de provider.

Hoe het ook zij, het gerucht dat Apple een MVNO wil worden is perfect logisch. Het heeft meer controle over de netwerken, en het gesloten systeem wordt eens te meer versterkt. Want de factuur voor je mobiele verbinding betaal je uiteraard met Apple Pay.

Het gerucht past trouwens ook logisch in een andere strategie die Apple volgens bronnen zou uitbouwen: het omzetten van gesproken voicemail boodschappen in tekstboodschappen. Die worden dan via sms naar jou gestuurd. Dat bespaart jou de moeite om naar de boodschappendienst te moeten bellen en daar de boodschap te moeten beluisteren. Het zou Siri zijn dat instaat voor de omzetting van spraak naar tekst, zo weet Business Insider.

Nu, hoe goed Apple er ook in slaagt om de ervaring van de gebruiker naadloos te maken, het blijft een feit dat het steeds meer zijn gebruikers opsluit in dit gesloten ecosysteem. Watch, computer, Apple TV, Health, iBeacons, HomeKit... Je huis wordt een Apple-vesting, waar geen dissidente toestellen zoals een Android telefoon nog een plaats heeft. Mogen wij daar vragen bij stellen?

Nagekomen bericht: vlak voor het uploaden van dit bericht vernamen we via Reuters dat Apple ontkent MVNO plannen te hebben.
http://uk.businessinsider.com/apple-in-talks-to-launch-an-mvno-in-the-us-and-europe-2015-8?op=1?r=US&IR=T
http://fortune.com/2015/07/17/apple-samsung-sim-card/
http://uk.businessinsider.com/apple-siri-voicemail-transcription-service-2015-8?op=1?r=US&IR=TAPPLE ONDERSTEUNT NIEUWE EPUB
Maar we willen deze dag met Apple-nieuwtjes toch graaf afsluiten met een positief bericht. Want Apple doet echt wel veel goeds, brengt fantastische producten uit, en ergens kan je wel de filosofie begrijpen dat het voor een perfect gesloten systeem gaat - omdat dit de enige manier is om een zo perfect mogelijke ervaring te bieden aan de gebruiker. Tegelijkertijd vinden wij het spijtig dat dit gesloten systeem ten koste van de keuzevrijheid van de gebruiker gaat - en ook ten koste van de vrije markt, omdat concurrenten geen kans krijgen. Maar een nieuwigheid in het nieuwe OS voor de Mac geeft die keuzemogelijkheid weer juist wél, en daarom willen we dit toch even belichten.

Het gaat eigenlijk om een aankondiging die al van enkele weken terug dateert, maar die toen aan onze aandacht ontsnapt was. Het blijkt namelijk dat Apple in het kader van zijn iOS 8.4 update ook een update uitgebracht heeft voor iBooks Author. Met die software kunnen auteurs hun 'rich media' boeken, dus boeken met multimedia, ook exporteren naar verschillende toestellen. Dat was in het verleden beperkt tot de iPad, maar wordt nu uitgebreid. Niet alleen tot de iPhone echter, maar ook tot allerlei andere toestellen. Want je kan het boek exporteren in het ePub 3 formaat, dat ondersteund wordt op door o.a. Windows en verschillende andere readers.

Meer hierover lees je bij The Digital Reader, Books2download, en 9to5Mac. Als Apple het goed doet, zeggen wij het ook hoor!
http://9to5mac.com/2015/06/30/ibooks-author-2-3/
http://the-digital-reader.com/2015/07/01/ibooks-author-updated-with-iphone-templates/
http://books2download.nl/blog/2015/07/ibooks-author-kreeg-revolutionaire-update/
https://blog.twitter.com/2015/a-whole-new-twitter-for-windowsNIEUWE DO NOT TRACK STANDAARD - GAAN WE EINDELIJK VAN TRACEER-COOKIES VERLOST WORDEN?
Het is een echte pest. Wanneer je op een website komt moet je om te beginnen de melding wegklikken dat de site gebruik maakt van cookies - een melding die de EU verplicht, om de gebruiker de kans te geven om die cookies te weigeren. Maar voor de meesten gewoon een heel vervelende extra klik die ze moeten zetten.

Die cookies traceren jou, tijdens al jouw surftochten. En zij zijn er de oorzaak van dat, wanneer jij naar een bepaald product gezocht hebt, de volgende dagen nog altijd advertenties zal zien voor dat product, alhoewel je eigenlijk niet meer geïnteresseerd bent, want je hebt je aankoop al gedaan!

Er bestaan wel alternatieve mogelijkheden om die cookies en dat traceren te voorkomen. Al een hele tijd geleden werd, na jaren van discussie een Do Not Track header uitgevonden, die ondertussen door alle grote browsers ondersteund wordt. Alleen... de sites en de adverteernetwerken zijn niet verplicht om die header te volgen. En dus is het eigenlijk een maat voor niets.

Maar er is hoop. de Electronic Frontier Foundation (EFF) en verschillende andere privacy-organisaties hebben een nieuwe DNT standaard gepubliceerd die strenger is, maar tegelijkertijd ook meer realistisch. Nog altijd niet verplicht, maar verschillende grote site hebben al aangekondigd dat zij deze nieuwe DNT standaard zullen respecteren.

Maar weet je wat: indien de EU nu eens zou verplichten om de DNT header te eerbiedigen, in plaats van die stomme cookie-waarschuwing te vertonen, zou dat niet veel simpeler zijn? Dat zal echter nooit gebeuren, want dan staat de hele adverteerindustrie op zijn achterste poten... Het dringt blijkbaar niet door tot die industrie dat de gebruiker wel degelijk door heeft dat hij getraceerd wordt, en zich daartegen verzet. En hoe meer traceer-tools er gebruikt worden, hoe vaker de gebruiker beroep zal doen op adblockers, tools die advertenties helemaal blokkeren. Met andere woorden: de adverteerindustrie is zijn eigen ruiten aan het inslaan.

Een interessant artikel over deze nieuwe DNT standaard bij Kaspersky Lab en ook bij TechCrunch. Dat laatste voegt eraan toe dat de hele DNT standaard een maat voor niets is, indien groten zoals Facebook en Google met zijn Likes hem niet eerbiedigen. En Facebook kennende zal het nooit deze mogelijkheid om de gebruiker beter te leren kennen via tracering, willen opgeven.
http://threatpost.com/eff-adblock-and-others-launch-new-do-not-track-standard/114121
http://techcrunch.com/2015/08/04/dont-block-our-ads/MICROSOFT GEEFT OUTLOOK WEBVERSIE EEN MAKE-OVER
Outlook Web App, of OWA, het doet wat vreemd aan, die naam voor de online versie van de Outlook mail client. Vandaar dan ook dat het beestje vandaag een andere naam gekregen heeft, en nu gewoon Outlook on the Web heet.

Maar er valt meer te vermelden over deze online versie van Outlook in Office 365. De mailclient heeft een heuse make-over gekregen. De gebruikersinterface werd verbeterd en er werden enkele dingen toegevoegd die je productiever moeten maken.

Om te beginnen is er een nieuwe actiebalk, die zowel in Mail, Calendar, People als in Task te vinden is. Die actiebalk geeft je meteen ook toegang tot de meest gebruikte commando's, in welk van deze onderdelen je je ook bevindt. De onderwerp-lijn werd groter en opvallender gemaakt.

Nog een handigheidje: voortaan kan je een mail vastpinnen in je inbox, waardoor die in fluogeel gemarkeerd wordt en bovenaan je inbox blijft staan, zodat je niet vergeet die te behandelen. Handig - we kunnen niet wachten tot dit ook in de gewone Outlook van Office 365 ingevoerd wordt.

De Sweep functie bevat een reeks acties die je kan gebruiken om mails van bepaalde personen te behandelen. Je kan bijvoorbeeld nieuwsbrieven of andere mails die je geregeld ontvangt, zo instellen dat je enkel de laatste mail bijhoudt, of de mail enkel x aantal dagen bijhoudt, of alle mails van die afzender wist.

Verder zijn er nog twee nieuwe buttons: Archive, om een mail snel van de inbox naar de archieffolder van je keuze over te brengen, en Undo, om met één enkele klik een foutieve actie recht te zetten.

Ook handig: de "single line view", waarbij je op één lijn een preview krijgt van de mail plus de onderwerp-lijn. Gemakkelijk indien je je mail snel wil diagonaal lezen.

Een uitgebreide bespreking van alle nieuwigheden bij VentureBeat. Om uit te proberen!
http://venturebeat.com/2015/08/04/microsoft-revamps-outlook-on-the-web-with-new-look-and-features-drops-outlook-web-app-name/GOOGLE: SLIDES, NOTES, EN HANGOUTS
Zullen we het vandaag eens over de groten uit het internetwereldje hebben, voor de verandering? Om te beginnen Google. Daar kan je voortaan met Google Keep, de tool om notities te maken, die notities gemakkelijk exporteren / kopiëren naar Google Docs. Je moet gewoon een of meerdere notities selecteren en dan wachten op de pop-up menu die de optie biedt om de notitie naar Google Docs te kopiëren.

De tweede nieuwigheid is dat je bij Google Slides, de presentatietool van Google die je mag beschouwen als de tegenhanger van PowerPoint, voortaan ook vanuit de app dingen kan presenteren naar een reeds geopende Hangout, de tegenhanger van Skype waarbij je met meerdere mensen tegelijk een videogesprek kan voeren. Deze optie activeer je door in een Slides presentatie op de "present" knop te drukken, waarna je een optie zou moeten zien om ook naar een videogesprek te stralen.

De twee nieuwe functies zijn duidelijk met foto's uitgelegd bij Droid-Life, GoogleSystem en TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/08/05/google-slides-now-lets-you-present-from-your-android-device-to-hangouts-video-calls/
http://googlesystem.blogspot.com/2015/08/export-all-your-google-keep-notes.html
http://www.droid-life.com/2015/08/05/google-adds-easy-notes-exporting-from-keep-to-docs-on-android-slides-sharing-in-hangouts/
MICROSOFT: DVR VOOR DE XBOX ONE, SWAY EN EEN MAKE-OVER VOOR DOCS.COM
De tweede techreus waarover we het zullen hebben is Microsoft. Ook daar vallen enkele korte berichten te melden. Om t beginnen het feit dat je, wanneer je de trotse eigenaar bent van een Xbox One gametoestel, binnenkort ook DVR of Digital Video Recording mogelijkheden zal hebben. Je zal live tv gratis kunnen opnemen - maar niet via de kabel, enkel uitzendingen die je uit de ether plukt. Dat dus heel weinig uitzendingen zijn, tenzij je met een satellietschotel werkt natuurlijk. Meer bij GeekWire (1)

Het tweede bericht uit het hoofdkwartier in Redmond betreft Sway. Dat is een content aggregatie en presentatie app, die al lang in de pijplijn zat, en nu eindelijk overal verkrijgbaar zijn. Het is te zeggen: indien je een Office 365 business of educatie abonnement hebt. Maar er komt ook een Sway app voor Windows 10 van deze storytelling tool.

Naar Sway wordt heel hard uitgekeken, omdat het jaren geleden was dat er nog een nieuwe app aan de Office-suite toegevoegd werd. Met Sway kan je tekst, afbeeldingen, video's combineren om een presentatie te maken, vanop elk toestel. Zowel phone als tablet, laptop, pc enz. Het bijzondere is dat je niet echt veel moet weten van design om een Sway te maken - je verzamelt gewoon de bouwstenen, en Sway zou voor jou het ontwerp verzorgen. Een uitvoerige bespreking van de tool bij Venturebeat.

Om nu ook die nieuwe Sways een plek te geven, kreeg Docs.com een make-over. Voortaan kan je dus alle mogelijke Office-documenten op deze website kwijt. Om uit te testen dus!
http://www.geekwire.com/2015/microsoft-unveils-dvr-features-for-xbox-one-enabling-recording-and-playback-of-free-over-the-air-tv/
http://venturebeat.com/2015/08/05/microsoft-launches-sway-out-of-preview-along-with-new-windows-10-app-revamps-docs-com-for-sharing-office-files/
FACEBOOK: RECHTSTREEKS VERSLAG VAN STERREN, ONLINE SUPPORT VAN MERKEN, EN EEN PATENT WAARBIJ WIJ DE WENKBRAUWEN FRONSEN...
De laatste tech-gigant die vandaag aan de beurt komt is Facebook. Daarover hebben wij eigenlijk wel veel meer te melden dan de drie berichtjes die je hier nu kan lezen, want Facebook begint zich naar onze mening veel te veel te gedragen als "het internet", te bepalen wat wij wel en niet mogen lezen, enz. Maar dat is voer voor een apart artikel.
Dit gaat om drie praktische zaken. Om te beginnen wordt er een tool in het leven geroepen om live streaming video te tonen via je Facebook. Wellicht een beetje afgekeken van Periscope en Meerkat? De tool is trouwens niet voor iedereen bestemd, enkel VIP's en bekende personen zullen live kunnen streamen. TechCrunch (1) heeft de hele uitleg van wat kan en niet kan, en omdat het toch voor gewone stervelingen zoals jou en mij niet weggelegd is, gaan we hier niet verder op in.

Facebook als klantendienst
Een tweede nieuwigheid betreft dan weer de bedrijven. Wanneer die een Pagina op Facebook hebben, dan zullen zij voortaan ook mensen een private boodschap kunnen sturen. Heb je een vraag of een klacht over een merk, dan kan het merk daar zo op reageren, zonder dat iedereen de conversatie moet volgen.

Facebook heeft dit heel slim aangepakt. Want bedrijven die binnen de x tijd reageren, krijgen een speciale badge op hun Page, een badge die zegt dat het merk gebruiksvriendelijk is. De uitleg is dat de gebruiker zo weet dat hij op Facebook terecht kan voor klantendienst, door sommigen facestomer-support genoemd. Maar de eigenlijke uitleg is dat bedrijven nu nog meer aangemoedigd worden om op Facebook aanwezig te zij - net alleen passief, maar ook verduiveld heel actief. Slim bekeken, niet? (2)
 
Leningen gebaseerd op kredietwaardigheid van je vrienden
Een derde nieuwsbericht doet echt wel de wenkbrauwen fronsen. Facebook heeft namelijk een patent aangevraagd én toegekend gekregen voor het authenticeren en het authorizeren van een gebruiker, gebaseerd op zijn social graph. Na authenticatie zijn er verschillende acties mogelijk, maar één daarvan is toch wel erg controversieel: Facebook zou een lening kunnen goedkeuren gebaseerd op de kredietwaardigheid van familie en vrienden.

Met andere woorden: een bank (ja, ook die moeten dan met Facebook werken, Facebook wordt echt hét internet!) zou een lening kunnen goed- of afkeuren op basis van een score die je kennissen / vrienden / familie in het sociale netwerk behalen. Het patent -en uiteraard wil het behalen van een patent nog niet zeggen dat Facebook het ook daadwerkelijk gaat toepassen- roept in elk geval bij ons dezelfde wrevel op als het patent dat Apple aangevraagd heeft om advertenties te tonen in functie van het bedrag dat op je kredietkaart staat... (3)
http://techcrunch.com/2015/08/05/facescope/
http://venturebeat.com/2015/08/05/facebook-introduces-tools-for-page-admins-to-respond-privately-to-customer-concerns/
http://goo.gl/o8TeJj 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AMAZON DASH BUTTONS WORDEN REALITEIT
Sommigen vinden het een grap, maar wie weet is het gewoon een heel slimme manier om klanten te binden, en te blijven houden: de Amazon Dash buttons.

Het principe: bij producten die je bij Amazon gekocht hebt, kan je zo'n Dash button plaatsen - bijvoorbeeld bij luiers, tandpasta, scheermesjes. Die button is verbonden met je WiFi. Begint je voorraad van dat bepaalde product te slinken, dan moet je enkel op de button drukken om een nieuwe voorraad te bestellen.

Simpel maar geniaal. Een button naast de luiertafel wanneer je zonder luiers draagt te vallen, je drukt erop, en kijk: twee dagen later wordt er een nieuwe voorraad luiers aan huis geleverd. Enkele voordelen: om te beginnen moet je niet op de website gaan zoeken naar dat bepaalde type luiers of scheermesjes, opnieuw bestellen is doodsimpel. Bovendien brengt dit met zich mee dat je zowel bij Amazon blijft kopen, omdat het zo simpel is, en dat je dat merk luiers of scheermesjes blijft kopen, eveneens om dezelfde reden.

Lees meer bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/amazon-dash-buttons-still-not-a-joke-go-on-sale-for-prime-members-2015-07
AMERIKAANSE FDA KEURT EERSTE 3D GEPRINTE MEDICIJNEN GOED
Voorwaar, de 3D printers gaan voor een hele omwenteling zorgen in onze maatschappij. Op allerlei gebied. Deze week heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de eerste door een 3D printer geprinte medicijnen goedgekeurd.  Het gaat om een medicijn dat gebruikt wordt om epilepsieaanvallen te voorkomen bij patiënten die aan deze ziekte lijden.

Waarom een door een 3D printer geprinte pil beter zou kunnen zijn dan een pil die door de pharma-industrie geproduceerd wordt? Dat is niet zozeer omdat de ingrediënten dan fijner afgestemd kunnen worden op de patiënt, want dat kan elke apotheker die zelf pillen draait. Neen, het gaat om het procedé van het vervaardigen van de pillen. Die zouden in een poreuze materie verpakt worden die snel oplost met een slok water. De pil lost dus sneller op.

Bovendien kan de arts er zo zeker van zijn dat elke pil de exacte hoeveelheid van elke stof bevat, en identiek is. Een nauwkeurigheid die zelfs de meest nauwgezette apotheker niet garanderen kan...

Meer bij Quartz en WebProNews.
http://qz.com/471030/the-fda-has-approved-the-first-drug-made-by-a-3d-printer/
http://www.webpronews.com/3d-printed-drug-fda-approves-its-first-an-epilepsy-medication-2015-08

 

 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

BASE omzeilt SABAM met streamingdienst voor KMO's
http://www.tijd.be/tech_media/telecom/BASE_omzeilt_SABAM_met_streamingdienst_voor_KMO_s.9656210-3125.art

*** Minder spam via mail, wel meer via Facebook
http://www.demorgen.be/technologie/minder-spam-via-mail-wel-meer-via-facebook-a2412349/

*** Internetverkeer NMBS slachtoffer van externe aanval
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2408219

*** Elf miljoen testklanten voor Apple Music
http://www.tijd.be/ondernemen/entertainment/Elf_miljoen_testklanten_voor_Apple_Music.9662781-3124.art

*** Let op welke apps je op je smartphone installeert: bug infecteert al je officiële apps
http://newsmonkey.be/article/51296

*** Nieuwe dataretentiewet: de overheid blijft u volgen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-dataretentiewet-de-overheid-blijft-u-volgen/article-normal-591841.html


*** NMBS helpt reizigers nu ook op Facebook
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2382068

*** Taxidienst Uber gaat zijn app UberPOP in Frankrijk tot nader order afsluiten. Vanaf 20 uur vrijdagavond wordt de app uit de lucht gehaald. De Franse topman van Uber doet dat naar eigen zeggen in een 'geest van verzoening' naar de overheid toe.
http://www.tijd.be/ondernemen/transport/Uber_gaat_offline_in_Frankrijk.9651940-3084.art

*** Een smartphone die je zelf kan samenstellen, dat is het idee achter Project Ara van Google. De Belgisch-Slowaakse start-up Vestigen neemt één van die extra modules voor zijn rekening.
http://www.tijd.be/ondernemen/ict/Belgisch_blokje_in_Googles_legotelefoon.9651918-3127.art


*** Na Netflix komt 'Sexflix'
We kunnen al voor een klein bedrag per maand onbeperkt series kijken met Netflix en onbeperkt muziek luisteren met Spotify. Vanaf september kan ook de liefhebber van erotische films ongelimiteerd genieten met 'Sexflix'.
http://www.tijd.be/ondernemen/entertainment/Na_Netflix_komt_Sexflix.9651921-3124.art
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik geloof dat, wanneer het leven jou citroenen schenkt, dat je dan limonade moet maken...
en iemand proberen te vinden die van het leven vodka gekregen heeft, om samen feest te vieren!
-Ron White-
 -

 
De nieuwe oogst


   
TPO.COM -TPO.NL: WIL DE ECHTE TPO OPSTAAN?
Soms zijn namen van websites heel verwarrend - vooral wanneer zij acroniemen zijn, afkortingen van initiatieven of projecten. Verleden week hadden wij het over het initiatief TPO.com, ondernomen door Jimmy Wales van Wikipedia, om liefdadigheidsdoelen te steunen door een abonnement te nemen op een virtuele mobiele operator (MVO). En vandaag lazen wij over een TPO.nl, dat staat voor The Post Online, dat in samenwerking met Yournalism.nl eveneens een TPO-project lanceert. Hierbij gaat het om het steunen van journalistieke projecten, ook op langere termijn. Niet het onderzoek zelf steun je, maar individuele journalisten.
Als je het ons vraagt is dit natuurlijk wel prima, die freelancers een zekerheid geven. Maar wij zijn eerder voorstander van platformen zoals Patreon, waar je projecten steunt per gebrachte aflevering of met een vast bedrag, hoe klein ook, per maand. Minder personen, meer projecten. Zo kan je ook kiezen welk project jouw voorkeur draagt.
Maar dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur. Bezoek de site van TPO.nl - niet te verwarren ds met TPO.com.
http://media.tpo.nl/2015/08/01/yournalism-nl-tpo-nl-starten-doorlopende-crowdfunding-correspondenten/
https://www.patreon.com/acedtect?ty=h


YOU'RE GETTING OLD!
Vul op deze website je geboortedatum in, en je komt heel wat te weten. Wat speelde zich in het verleden op deze dag af, dat is natuurlijk een leuk wistjedatje. Maar hoeveel dagen oud je bent, dat komt harder aan. Ik bijvoorbeeld van even oud als Jodie Marsh en Leigh-Anne Pinnock samen. Reken maar uit!
Heel veel leuke weetjes, genoeg om een gesprek op een receptie te vullen...
[Taal: ENG]
you.regettingold.com/


NEWSMAP: NIEUWS PER LAND / PER ONDERWERP


Deze website gaat al enkele jaren mee. En de lay-out is er niet meer rustgevend van geworden, geloof ons! Maar het nieuws is wel interessant. Per land krijg je een overzicht van de onderwerpen die op dit moment hot zijn bij verschillende bronnen. Erg overzichtelijk is het niet, maar het nieuws is er wel!
[Taal: ENG]
http://newsmap.jp/#/t/us/view/


FACTSIE: WISTJEDATJES
Deze site brengt een hoop interessante feiten, wistjedatjes, die je te pas kunnen komen bij een gesprek dat niet lijkt te vlotten. Wist je bijvoorbeeld dat de panda tussen de20 en 30 pond bamboe per dag eet? En dat zijn "productie" dus ook immens is, tot wel 40 keer per dag!
[Taal:ENG]
http://factsie.com/post/25136028176/pandas-are-biologically-carnivorous-and-derive
http://factsie.com


THE CHESS WEBSITE: LEREN SCHAKEN

Tja, we zitten wel met zijn allen de hele tijd gebogen over onze smartphone, en "consumeren" enkel het nieuws dat anderen ons brengen. Waar is de tijd dat we onze hersens creatief en strategisch leerden denken, door te schaken? Deze website wil je terug op het goede pad brengen. Naast de basisregels vind je er ook openingszetten, schaak-apps, sites waar je online kan schaken tegen anderen, en veel meer
[Taal: ENG]
http://www.thechesswebsite.com/


NINITE: ALLE SOFTWARE IN ÉÉN KEER
Een handige site voor wie een nieuwe computer heeft en die moet volzetten met software. Hier duid je gewoon aan welke software je hebben wil, en de site maakt er één pakket van om in één keer te downloaden. Nadien kan je de software rustig uitpakken op het moment dat jou schikt.
[Taal: ENG]
https://ninite.com/


SCRIBBLEMAPS: NOTITIES OP KAARTEN
Heel simpel: hier kan je op landkaarten routes markeren, plekken die bezocht moeten worden, belangrijke punten, enz. Daarna kan je die kaarten delen met anderen. Er bestaat zelfs een plug-in voor je WordPress blog!
[Taal: ENG]
http://scribblemaps.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAGELIJKSE GEDACHTE
Deze site wil mensen die met beide voeten op de grond staan, toch een vleugje spiritualiteit bieden. Onder andere door de "Dagelijkse gedachte", iets wat je via mail toegestuurd krijgt en je aan het denken moet zetten. Deze gedachten zijn gratis (want "Gedachten zijn vrij") - op de site kan je heel wat andere spirituele spullen vinden die wél te betalen zijn. (Met dank aan lezeres Aline)
http://www.dagelijksegedachte.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VIND-MAGAZINE

Dit is eigenlijk de website die hoort bij een print-magazine dat per editie €8,95 kost. Maar daarvoor krijg je boeiende en diepgaande artikels over geschiedenis, archeologie, kunst en antiek. En op de website vind je nieuws dat je gratis kan lezen. Wat wil je nog meer?
[Taal: NL]
www.vindmagazine.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA
National Geographic Traveler fotowedstrijd
Dit zijn de 10 foto's die de eerste prijzen weggekaapt hebben bij de fotowedstrijd van National Geographic voor reisfoto's. En ze zijn echt... indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://petapixel.com/2015/08/04/10-winning-shots-from-the-2015-national-geographic-traveler-photo-contest/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE GESCHIEDENIS VAN DE CHEMIEDOOS
Een heel mooi gemaakte interactieve site, over de geschiedenis van de chemiedoos zoals die gebruikt wordt door studenten. Wist je dat de eerste doos al dateert uit 1791?  De technieken om de site te maken zijn heel ingenieus. Een ware belevenis! (bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://chemistryset.chemheritage.org/#/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CRIMSON ROOM

Dit is een van die ouderwetse mysterie-spelletjes, waarbij je een kamer moet verkennen en daar geheime aanwijzingen moet vinden om uit die kamer te raken. Simpel, ouderwets, maar enorm verslavend!
[Taal: ENG]
http://www.mostaddicting.com/CrimsonRoom.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/ 
(we betalen ons graag blauw!)
Luxe horlogefabrikant maakt hybride Apple Watch
http://www.belgiancowboys.be/mobile/luxe-horlogefabrikant-maakt-hybride-apple-watch


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(zelf aan de slag!)
Zo maak je met je smartphone een 3D-hologram
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4113060/2015/08/03/Zo-maak-je-met-je-smartphone-een-3D-hologram.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(leren koken met stoom)
App van de maand: steam guide - miele
http://www.elektrozine.be/ez/article/9363/App-van-de-maand-steam-guide-miele.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(Windows update: komt alleen via Windows!)
Windows 10: opgelet voor oplichters!
https://www.digimedia.be/News/nl/18435/windows-10-opgelet-voor-oplichters.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


(handige tip!)
Hoe vind je iets terug op de tijdlijn van je Facebook account?
http://computertaal.info/2015/08/06/hoe-vind-je-iets-terug-op-de-tijdlijn-van-je-facebook-account/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(mooie plaatjes)
.Geek - NASA-satelliet maakt kiekjes van maan die voor aarde langsgaat


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
(meteen weten of therapie aanslaat...)
Sensor geeft effect van kankertherapie in real-time weer
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/sensor-geeft-effect-van-kankertherapie-in-real-time-weer/article-normal-592289.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


(benieuwd wat dit wordt? Hij bedacht ook WeTransfer...)
WeTransfer oprichter disrupt het traditionele groothandel zakendoen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wetransfer-oprichter-disrupt-het-traditionele-groothandel-zakendoen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HANDIGE TIPS 10: TASK MANAGER
Wil je rechtstreeks naar de task manager? Probeer dan de nieuwe toetscombinatie CTRL + SHIFT + ESCAPE.


HANDIGE TIPS 11: EEN GIF STOPPEN
Een simpele tip: wanneer je op een website bent waar een bewegende GIF je concentratie stoort, dan kan je die heel gemakkelijk stopzetten. Druk op de ESC toets, en gedaan storing!


HANDIGE TIPS 12: TUSSEN OPEN VENSTERS WISSELEN

Het is een van de grootste tijdbesparende toetscombinaties. Met alt-tab kan je heel snel tussen open vensters wisselen. Moet je verschillende stukken tekst uit het ene venster kopiëren, bijvoorbeeld je browser, naar een andere app, bijvoorbeeld je Word, dan wissel je heel eenvoudig met alt-tab tussen beide vensters. Gewoon even indrukken en loslaten.
Houd de toetsencombinatie langer ingedrukt, en er verschijnt een dialoogvenster waarop de icoontjes van alle geopende vensters. Nog steeds met de alt-toets ingedrukt, druk je vervolgens nogmaals op de tab toets, en nogmaals enz. om van het ene icoontje naar het andere te bladeren tot je aan het gewenste venster komt. Laat de toetscombinatie los en dit venster wordt actief.


HANDIGE TIPS 13: RECHTS KLIKKEN TERUG ACTIVEREN OP EEN WEBSITE
Sommige websites zijn zo bang dat je hun content zou kopiëren, dat zij rechts klikken onmogelijk maken op de site. Vul de onderstaande tekst in de adresbalk in, wanneer je op een dergelijke website bent, en je kan terug rechts klikken.
javascript:void(document.oncontextmenu=null)
(bron: http://thoughtcatalog.com/charlie-shaw/2014/05/27-people-share-the-one-cool-internet-or-computer-trick-they-know/)


HANDIGE TIPS 14: EEN INCOGNITO VENSTER OPENEN
In je chrome browser kan je met de toetscombinatie ctrl + shift + n een nieuwe tab openen in "incognito" modus. In dat tabblad kan je dan vrij surfen: de sites die je bezoekt worden niet in je geschiedenis bewaard, wat je daar downloadt wordt niet in je download geschiedenis bewaard, en ook de cookies worden niet opgeslagen.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

Line: nu ook voor Google Chrome

Windows - Linux - Mac OS - 2,7 MB - freeware
De bekende LINE messenger is nu ook beschikbaar als add-on voor de Chrome browser. Met Line kan je tekstboodschappen sturen, foto's en vrienden. En het voordeel is dat al jouw boodschappen op al jouw toestellen gesynchroniseerd worden - nu ook dus in je Chrome browser.
http://www.chip.de/downloads/LINE-fuer-Google-Chrome_81581698.html
http://line.me/en/
https://chrome.google.com/webstore/detail/line/menkifleemblimdogmoihpfopnplikde


Windows IoT Core voor Raspberry Pi2
Windows 10 - 517 MB - freeware
Voor de ontwikkelaars: deze versie van het Windows 10 besturingssysteem werd speciaal ontworpen voor toepassing op de Raspberry Pi 20. Tot nu was dat vooral het speelterrein voor Linux, maar ook Microsoft wil voet aan de grond krijgen op deze microcomputer.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48232

PoopMD: neem eens een foto van de poep van je baby!


Ook daarvoor bestaat er een app. En het is echt niet om te lachen - deze app wil ouders van pasgeboren kindjes echt wel helpen. Door een foto te nemen van de poep van je baby, kan je namelijk ontdekken wanneer je kindje een atresie heeft van de galleider, een ziekte die de voornaamste oorzaak is dat baby's een levertransplantatie behoeven. De app werd ontwikkeld in medewerking met het befaamde  Hopkins Children's Centre. De app is beschikbaar voor iOS en Android.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hcb.poop.v2
http://www.pressetext.com/news/20150803003


Open Source Games:Armagetron Advanced
WIndows - Linux - OS X - Android
Een arcadegame oude stijl, dat naar de 21e eeuw getransponeerd werd, zo wordt dit spelletje omschreven. Armagetron Advanced is een 3D versie van het Tron game van de tahtiger jaren. Maximaal 16 mensen tegelijkertijd kunnen het spelen, tegen elkaar of tegen de coputer.
http://armagetronad.org/index.php

QTTabBar: tabblaadjes voor Verkenner


Windows 7/ 8 / 10 -5,5 MB - freeware
Deze software geeft jouw Windows Verkenner (ook de nieuwe versie 10!) tabblaadjes. Dat Microsoft dit zelf nog niet bedacht heeft, is eigenlijk een raadsel, want die tabs zijn echt wel handig!
http://qttabbar.wikidot.com/


Open Source Games: BZFlag
Windows - Linux - OS X
Deze naam staat voor Battle Zone Capture the Flag. Het is een 3D multiplayer game met echt nostalgische beelden. Op de site vind de beginner een uitvoerige help.
http://bzflag.org/BitTorrent sync

Android - iOS - Windows PHone - Kindle
Rechtstreeks delen van toestel naar toestel, zonder naar de cloud te moeten gaan? Dat is wat deze tool belooft. Hij is niet gratis, maar wel beschikbaar voor verschillende soorten toestellen. Bij VentureBeat vind je een uitvoerige bespreking. En op de website van Getsync vind je de verschillende abonnementsprijzen.
http://venturebeat.com/2015/08/04/bittorrent-sync-for-android-ios-windows-phone-and-kindle-now-lets-you-create-edit-and-share-files/
https://www.getsync.com/intl/nl/


Open source games: Chromium BSU
Windows - Linux
Een verticaal scrollend schietspelletje. Je moet het ruimtevrachtschip Chromium BSU gidsen doorheen eeen hele vloot vijandelijke aanvallen, en de andere ruimteschepen dus vernietigen vooraleer zij het ou doen. Een snel game, en als je het langer dan 15 Minuten volhoudt, dan ben je een echte crack! (Noot: dit spel heeft niets te maken met Google Chromium!)
http://chromium-bsu.sourceforge.net/


Vrijdag appdag: Genius- annotaties maken
iOS, Android, Web
Genius was ooit een website waar je uitleg kon vinden over de teksten van rap songs. Ondertussen ishet geëvolueerd naar een site/ app waar je annotaties kan maken en delen over zo goed als alles wat op het internet te vinden is. Een uitgebreide bespreking vind je bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/tag/rap-genius/
http://techcrunch.com/2015/08/04/genius-launches-android-app-redesigned-home-page-and-ios-app/
http://genius.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zorg dat je eerst de feiten hebt. En pas dan kan je ze verdraaien zoals het je uitkomt.
-Mark Twain-