Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/8/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 914 van 1/8/2015Gegroet lezer,

De laatste dag van een heerlijke maand juli. Vraagt u mij wat de mooiste momenten zijn van die maand? Wanneer ik 's ochtends vroeg, iets na zes, tevoet naar het station ga. Bijna geen verkeer op de weg, een heerlijke hemel om naar te kijken, zoveel mooie bloemen in de berm van de weg - geel, helder mauve, en af en toe een rode klaproos. Prachtig, zoals de natuur kleurige details in het landschap plakt...

Wat heeft het internet-landschap deze week gebracht? Enkele aankondigingen van smartphones die we door omstandigheden pas volgende week kunnen behandelen. Maar voor de rest opnieuw veel onderwerpen die vragen oproepen. En dat is het liefste wat onze redactie doet: niet alleen gewoon nieuwigheden doorgeven, maar die in de context plaatsen. Is dit een goede evolutie? Wat gebeurt er elders op dit vlak, waarop moet je letten als gebruiker, wat zijn de voordelen maar ook de gevaren van een nieuwigheid? Die vragen stellen, dat is wat onze redactie tracht te doen, want dat is eigenlijk de bestaansreden van dit e-zine. En als u graag wil inpikken op de kanttekeningen die wij bij een nieuwsbericht plaatsen, dan zijn uw reacties altijd erg, erg welkom!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE LAAT DE INTERSTITIAL ADVERTENTIE VALLEN
Als er één ding is dat erg op je zenuwen werkt, dan is het wel de "interstitial", de advertentie die je scherm overneemt en die je moet wegklikken vooraleer je de eigenlijke content van een website kan bekijken. Die is heel vervelend wanneer je aan het surfen bent op je desktop, maar nog erger wanneer je een pagina bezoekt op een mobiel toestel.

Het blijkt dat veel websites die hun content willen aanbieden via een app, gebruik maken van een dergelijke interstitial, om die app aan te smeren. Heel vervelend, want op je mobiele toestel zal de knop om de ad te sluiten al gauw van je scherm vallen zodat je de ad niet kan wegklikken, en je gewoon wegzapt van de pagina.

Google is deze week met enkele cijfers op de proppen gekomen van het effect van zo'n ergerlijke advertentie. En wat blijkt: niet alleen is de gebruiker geërgerd over deze vorm van adverteren, de interstitial werken gewoon contraproductief! Google gebruikte deze adverteervorm namelijk om op mobiele toestellen reclame te maken voor zijn Google+. Het resultaat: slechts 9% van de bezoekers downloadde de Google+ app. Maar wat erger is: 69% keerde de pagina gewoon de rug toe.

Toen Google de interstitial verving door een gewone adverteerbanner, steeg het aantal actieve gebruikers wel met 17%, maar het aantal installaties van de iOS app steeg niet. Resultaat: Google heeft zowel de interstitial EN de banner afgeschaft. Zijn wij blij!
http://www.engadget.com/2015/07/24/google-interstitial-ads/?ncid=rss_truncatedTPO.COM, HET NIEUWE SOCIALE NETWERK VAN JIMMY WALES, DOET AAN LIEFDADIGHEID
Jimmy Wales moeten wij je niet meer voorstellen. Hij is de drijvende kracht achter Wikipedia, en van hem kan je dus verwachten dat hij gelooft in de goedheid van de gemeenschap. En zijn nieuwe initiatief borduurt voort op dit geloof.

Het gaat namelijk om een nieuw sociaal netwerk, TPO.com, dat opgericht wordt in samenwerking met een mobiele virtuele operator The People's Operator. Deze MVO zal 10% van de telefoonrekeningen van de gebruikers doorstoren aan  liefdadige doeleinden. En de gebruiker zelf zal kunnen bepalen aan welk doel.

Daarbij hoort dus een sociaal netwerk, waarbij je mensen, organisaties net als bij andere sociale netwerken zal kunnen volgen enz. Wales wil met dit sociale netwerk naar eigen zeggen het geld dat verspild wordt aan advertenties, een nuttige bestemming geven: goede doelen. "De bestaande sociale netwerken behandelen jou als een product, dat aan adverteerders verkocht kan worden. Dit leidt uiteraard naar inbreuken op jouw privacy, en een inherent conflict tussen wat jij wil en wat de gebruikers nodig hebben".

In het VK bestaat de mobiele operator al sinds mei. Er zijn daar meer dan 30.000 gebruikers. TPO.com wordt nu dus uitgebreid naar de VS, via een MVO die bovenop het mobiele netwerk van de operator Sprint gebouwd is.

Wired heeft meer achtergrond, en Re/code stelt enkele kritische vragen bij het initiatief.
http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-07/21/jimmy-wales-the-peoples-operator-launch-social-network-tpo
http://recode.net/2015/07/21/wikipedia-founder-jimmy-wales-brings-charity-mobile-network-to-u-s/
HET RAADSEL VAN DE ZOMBIE-ADS
Het blijkt dat boeven die een fraude willen opzetten met valse clicks en views van advertenties, nu hun werkterrein verlegd hebben naar mobiele toestellen, en hun malware verspreiden via apps. Adverteerders schakelen immers steeds vaker over naar campagnes voor mobiele toestellen, en de boeven volgen waar het geld is..

Het draait om een vernuftig systeem van zogenaamde zombie-ads. Die worden op het toestel van de gebruiker geïnstalleerd zonder zijn medeweten, en na installatie beginnen zij aan een moordend tempo advertenties te laden... die de gebruiker niet te zien krijgt, maar die de adverteerder wel telkens een view kosten. Volgens Forensiq, het bedrijf dat deze praktijk ontdekte, zou een app in één enkele dag wel eens 2 gigabytes of data kunnen verbruiken, goed voor 16.000 advertenties. Uiteraard ben jij als gebruiker de dupe, want je datalimiet is zo snel opgebruikt, en bovendien vreet dit energie van je batterij.

De geïnfecteerde apps die deze zombie-ads serveren zouden niet opgespoord kunnen worden door gewone antivirus software.

Toch nog even dit: het is een praktijk waar niet enkel Android-gebruikers slachtoffer van worden. Ook iOS apps, die toch streng gecontroleerd worden vooraleer ze in de App Store van Apple mogen verschijnen, blijken onderhevig aan het fenomeen.

Nadat de website AdAge het bericht uitbracht (1), heeft Google in een reactie verschillende apps uit de Play Store verwijderd, zo lees je in een update (2) bij AdAge. Onder andere Celebrity Baby en Vampire Doctor werden verwijderd. Over een reactie van Apple is niets te lezen.
http://adage.com/article/digital/hold-zombie-apps-plaguing-mobile-phones-report/299606/
http://adage.com/article/digital/google-suspends-zombie-apps-forensiq-report/299660/KAN JE EEN MOP AUTEURSRECHTERLIJK BESCHERMEN? TWITTER MEENT VAN WEL!
In de rburiek "nieuws dat niet echt nieuws is" (het is nu eenmaal vakantie!) dit eigenaardig bericht. Het zou namelijk blijken dat Twitter bepaalde tweets verwijdert, omdat die een grap zouden tweeten die auteursrechtelijk beschermd is, en zij de bron niet vermelden.

Dit kwam aan het licht toen een freelance schrijfster, Olga Lexell, aan Twitter verzocht om alle tweets te verwijderen of blokkeren die een bepaalde mop bevatten die zij in een tweet verteld had. En Twitter ging op dat verzoek in. Kleinzielig van de dame in kwestie? Zij voelt zich gerechtvaardigd in haar actie. Zij is een freelance schrijfster en verdient geld met het schrijven van moppen, die zij soms uitprobeerde in tweets. Haar moppen zijn haar intellectueel eigendom, zo stelt ze. En degenen die haar mop gebruikt hebben zonder haar toestemming of bronvermelding, pleegden inbreuk op het auteursrecht.

Nu vinden wij persoonlijk dit op het randje af. Akkoord, wellicht moet je aan bronvermelding doen. Maar de wereld draait rond moppen, en de zin van een mop is dat die verteld wordt, en doorverteld - en soms een eigen leven gaat leiden. Wie weet dan nog wie de "auteur" is van die mop, wie het auteursrecht heeft?

Meer bij TechCrunch, Betanews en The Verge.
http://www.theverge.com/2015/7/25/9039127/twitter-deletes-stolen-joke-dmca-takedown
http://techcrunch.com/2015/07/26/twitter-judges-tweeted-jokes-copyrightable/
http://betanews.com/2015/07/25/twitter-censors-plagiarized-tweets-that-repeat-copyrighted-joke/GOOGLE STAPT AF VAN VERPLICHTE GOOGLE+ INLOG VOOR AL ZIJN PRODUCTEN
Er was eens een zoekmachine, die allerlei andere dingen begon aan te bieden: een besturingssysteem, landkaarten, de verkoop van producten, zelfs een eigen telefoon. En toen sociale netwerken furore maakten, kon Google niet achterblijven en richtte het zijn eigen Google+ sociale netwerk op.

Dat sociale netwerk is nooit doorgedrongen tot de mainstream internetbevolking, toch niet zoals bijvoorbeeld Facebook. Het heeft wel zijn eigen publiek, en de internauten die het gebruiken zijn er heel tevreden over. Vooral het feit dat je in Google+ trolling kan voorkomen en een goede controle hebt over de commentaren wordt door velen hoog geprezen.

Het volk stroomde niet massaal toe naar Google+, en om dit te veranderen had Google er niet beter op gevonden om de gebruikers van de andere Google-producten aan te sporen / verplichten om hun Google+ identiteit ook daar te gebruiken. Dit had niet het gewenste effect. Bij de gebruikers lokte het veel protest uit, maar tegelijk holde deze verplichting het sociale netwerk Google+ uit. Het werd gewoon een overkoepelende identiteit, waar alle activiteiten op de Google producten samengebracht werden.

Dit wordt nu teruggedraaid. De verplichting valt weg, en voortaan zal je je gewone Google account kunnen gebruiken om content te delen, een YouTube kanaal aan te maken, enz. Het sociale element valt zo weg, want die Google account kan niet doorzocht worden of niet gevolgd worden.

Maar dat wil niet zeggen, zo wijst VentureBeat erop, dat de voordelen die het gebruik van je Google+ account nu wegvallen bij YouTube. Het gaat met name om de moderatie van de kanalen, zoals het bekijken van commentaren van kijkers vooraleer die naast je filmpje geplaatst worden, het blokkeren van bepaalde woorden, en het automatische goedkeuren van commentaren van bepaalde trouwe commentatoren.

Meer over deze evolutie, en wat dit betekent voor YouTube, bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2015/07/27/google-is-dropping-its-google-requirement-across-all-products-starting-with-youtube/WINDOWS 10 UPDATES: TOCH ENIGE KEUZE
Zoals je wellicht al gehoord hebt, zal je in Windows 10 verplicht worden om de updates automatisch te laten uitvoeren.  Een maatregel die Microsoft, volgens verschillende waarnemers, genomen heeft om een uniforme belevenis te kunnen bieden voor iedereen. Een programmeur zou weten dat een toepassing die hij maakt, goed werkt op àlle toestellen, en geen rekening meer moeten houden met oudere versies van bijvoorbeeld de IE browser - pardon, de Edge (voorheen Spartan) browser.

Niet iedereen is echter gelukkig met die verplichting. Wellicht heb jij ervoor gekozen, net als wij, om een melding te krijgen van de update, en die dan uit te voeren op een tijdstip dat jou past - thuis, wanneer je een stabiele verbinding hebt bijvoorbeeld, of wanneer je computer geen andere zware taken moet uitvoeren. Die vrijheid van keuze weggenomen zien, zint velen niet.

Anderen zijn dan weer bang dat die gedwongen updates hun werkend systeem gaan breken. Drivers die in een oude versie werken, zouden wel eens problemen kunnen leveren in een nieuwe versie. Om die reden stellen sommigen een update uit tot zij weten dat het veilig is, en dat hun drivers en speciale configuratie ook onder die nieuwe versie draaien.

Microsoft heeft die protesten van Windows 10 testers gehoord, en zal een tool uitbrengen als optionele download. Daarmee kan je dan een update voor Windows zelf of voor een hardware driver verbergen of blokkeren. Net op tijd blijkbaar, want het eerste geval van een update die een driver blokkeert, met name een Nvidia driver, is al bekend, zo lees je bij ZDNet (1).

Bij Microsoft zelf vind je instructies hoe je met deze tool moet werken indien je nu al WIndows 10 uittest.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-releases-tool-to-hide-or-block-unwanted-windows-10-updates/
http://microsoft-news.com/how-to-hide-or-block-windows-updates-or-driver-updates-in-windows-10/EEN SNELLER ALTERNATIEF VOOR TOR: HORNET
Het zogenaamde "onion-router" netwerk Tor biedt door zijn structuur een zekere anonimiteit. Daardoor is het een populaire tool voor journalisten, maar ook voor politieke activisten in landen waar censuur gretig toegepast wordt. En, onvermijdelijk, ook voor minder fraaie praktijken - ook mensen die zich in laten met de drugshandel en het verspreiden van kinderpono maken gebruik van Tor.

Tor is dus wel anoniem, maar niet snel. De complexe versleutelde circuits zorgen ervoor dat het surfen echt op een slakkengangetje verloopt. Wil je echt grote hoeveelheden data verzenden, dan moet je haast wel beroep doen op VPN's (virtual private network), en die zijn minder anoniem, je identiteit kan daar achterhaald worden.

Nu zou, zo weet Ars Technica te melden, een groep wetenschappers een nieuw netwerk bedacht hebben waar een evenwicht gevonden wordt tussen privacy en performantie. Het netwerk kreeg de naam HORNET mee, een acroniem voor High-speed Onion Routing at the NETwork layer. HORNET zou anoniem internet verkeer kunnen transporteren aan snelheden tot 93 gigabytes per seconde.

Meer over het netwerk bij Ars Technica, dat een gedegen technische uitleg verschaft over hoe het netwerk werkt.
http://arstechnica.com/information-technology/2015/07/researchers-claim-theyve-developed-a-better-faster-tor/GOOGLE: GEEN WACHTTRIJEN MEER, MET OK GOOGLE NAAR WHATSAPP, EN IEDER ZIJN EIGEN VEILIGHEID
Vandaag om te beginnen 3 berichten uit het Google-universum. En een daarvan zal je wellicht veel werk besparen. Voortaan kan je immers, wanneer je een plek of een winkel opzoekt, ook hun "populaire uren" zien, met andere woorden, de uren dat er het drukst is, en je dus waarschijnlijk lang moet wachten.

Handig - tot natuurlijk teveel mensen er gebruik van gaan maken, en iedereen opdaagt op de "stille" uren, die dan weer de drukste uren worden. Het doet wat denken aan de "onontdekte" cafeetjes, de "oudste overblijfselen" van onze oerdegelijke Vlaamse cultuur, die dan in een of andere bijlage van een krant besproken worden, en dan plots bestormd worden door een horde toeristen. Gevolg: gedaan met couleur locale!

Wat misschien een iets te pessimistische conclusie is, eerst afwachten of de "drukke uren" wel accuraat zijn. Meer hierover bij Venture Beat (1)

Snel chatten met OK Google
Een tweede nieuwigheid zal je wellicht nog meer welkom zijn. Je kon namelijk via OK Google een beperkte reeds een beperkte reeks apps van derden opstarten, om bijvoorbeeld mails te verzenden, een Hangout op te starten of een sms. Dat wordt nu uitgebreid tot messaging apps waaronder WhatsApp, WeChat, NextPlus, Telegram en Viber. Je moet wel eerste je Google app updaten alsook de app van de messaging dienst. Meer hierover in een tweede artikel bij Venturebeat (2).

Beveiliging op maat voor ontwikkelaars
Een derde Google-bericht betreft eerder de ontwikkelaars. Wanneer die gebruik maken van de "infrastructuur as a service" van de Compute Engine van Google, dan zullen zij voortaan hun eigen beveiligingssleutel kunnen gebruiken in die dienst. Google zelf versleutelt alle data op zijn dienst met een AES-256 bit encryptiesleutel. De mogelijkheid om een eigen sleutel te gebruiken moet ontwikkelaars nog een betere waarborg bieden voor de privacy an hun gegevens. Hierover lees je meer bij TechCrunch (3)
http://venturebeat.com/2015/07/28/google-search-now-lets-you-avoid-lines-by-showing-the-busiest-times-at-millions-of-places-and-businesses/
http://venturebeat.com/2015/07/28/android-users-can-now-say-ok-google-to-send-messages-via-whatsapp-wechat-nextplus-telegram-and-viber/
http://techcrunch.com/2015/07/28/google-now-lets-developers-bring-their-own-security-keys-to-compute-engine/MICROSOFT LANCEERT EEN LAUNCHER VOOR ANDROID
Het kan verkeren, zei Bredero, en dat blijft ook nu nog altijd zo. Microsoft blijft resoluut het ingeslagen pad volgen om toepassingen uit te brengen voor andere besturingssystemen. Het wil aanwezig blijven in de gedachten van de mensen, het wil het oubollige imago kwijt als zou het enkel goed zijn voor kantoortoepassingen.

Het nieuwste waarmee Microsoft nu uitpakt is een launcher, die Arrow heet. Een launcher is een app die zorgt voor je startpagina, en die je meestal ook kan aanpassen. De Arrow launcher zou, volgens de nieuwssite Microsoft-news, wel goed zijn. Hij bevat 3 pagina's, en je kan er geen pagina's aan toevoegen of verwijderen. De eerste pagina is de People pagina, waar je je contacten ziet, hun telefoonnummer en hun mail. De Home pagina is de Apps pagina, waar je je recent gebruikte apps ziet en de Vaak gebruikte apps (Frequent). En de derde pagina is Notes & Reminders waar je notities kan maken en allerlei herinneringen aan jezelf kan neerpennen.

De app is nog niet publiek te verkrijgen, enkel in besloten bèta. Daarvoor moet je een uitnodiging aanvragen. Of je kan nu ook al de APK downloaden, want die is gelekt. Als je niet kan wachten tot de app officieel uitkomt, dan vind je de nodige links in het artikel.
http://microsoft-news.com/this-is-microsofts-arrow-launcher-for-android-download-apk/MPAA WOU BESCHADIGINGSCAMPAGNE TEGEN GOOGLE OPZETTEN
Samenzweringstheorieën bestaan er al langer. Zo zijn er verschillende commentatoren die menen dat de Europese Commissie maatregelen wil nemen tegen Google, omdat het anti-Amerikaans is en de eigen Europese producten wil beschermen. Zulke theorieën moeten dan ook met de nodige korrel zout genomen worden.

Deze week pakten Torrentfreak en Techdirt uit met nog een andere samenzweringstheorie, ook tegen Google gericht, maar dan afkomstig van de MPAA, de Motion Picture Association of America, de belangengroep van Hollywood en de filmindustrie. Uit gelekte mails zou namelijk blijken dat de MPAA de Attorney General van de staat Mississippi een handje toegestoken heeft om terug een censuur in te voeren waardoor Google alle verwijzingen naar MP3's zou moeten verwijderen.

Er zouden plannen bestaan hebben om Google in diskrediet te brengen. En daarvoor zouden respectabele media ingeschakeld worden zoals de Today Show en de Wall Street Journal, om negatieve berichten te brengen. Zo zouden er reportages moeten komen waarin aangetoond wordt hoe gemakkelijk het is voor minderjaren om xxx-filmen te pirateren, om heroïne online aan te kopen, en om een wapen te maken via de Google zoekmachine.

Het volledige bericht lees je bij TechDirt en TorrentFreak. Uiteraard bestaat er een groot verschil tussen het smeden van plannen, en die daadwerkelijk uitvoeren. Maar het toont in elk geval wel aan dat de MPAA toch niet zo'n zuivere handen heeft...
https://torrentfreak.com/mpaa-emails-expose-dirty-media-attack-against-google-150727/
https://www.techdirt.com/articles/20150724/15501631756/smoking-gun-mpaa-emails-reveal-plan-to-run-anti-google-smear-campaign-via-today-show-wsj.shtmlSLASHDOT EN SOURCEFORGE TE KOOP
Een van de oudste nieuws aggregatorsites, Slashdot, staat te koop. Slashdot is een monument in de geschiedenis van het internet. Techneuten allerhande uit de hele wereld kwamen daar bijeen. Artikels werden aangebracht, en van commentaar voorzien door de lezers. Een Reddit avant-la-lettre, en uiteraard was er ook het nodige gescheld. Maar omdat de onderwerpen bij Slashdot toch altijd rond technologie draaiden, dit in tegenstelling tot Reddit waar de nieuwsberichten over alle mogelijke onderwerpen gaan, ook de meest verachtelijke, vielen die scheldpartijen eigenlijk nog mee.

Slashdot kwam in 2012 in handen van DHI/Dice.com, dat ook baas is van een andere website, SourceForge, waar je open source software kan downloaden. Deze site kwam de laatste tijd, zoals wij recent bericht hebben, in een kwalijk daglicht te staan toen bleek dat, om een centje bij te verdienen, de software die je er vond vaak gekoppeld werd aan andere downloads, zelfs aan malware. Over dat debacle kan je o.a. lezen bij Ars Technica (1)

Nu is DHI/DIce.com een bedrijf dat vooral draait rond de rekruteringsite Dice.com. En vallen zowel Slashdot als SourceForge eigenlijk buiten het spectrum van hun business. Dat Slashdot en SourceForge, die beiden vallen onder de noemer Slashdot media, nu te koop staan, zal dan ook niet verwonderen. Wie de site gaat opkopen is nog een groot raadsel. The Register (2) suggereert dat een nieuwssite of een softwaresite een logische eigenaar zou zijn. Maar ook die sites worstelen met een tekort aan geld...

Meer achtergrond in het tweede artikel van Ars Technica.
http://arstechnica.com/information-technology/2015/06/sourceforge-locked-in-projects-of-fleeing-users-cashed-in-on-malvertising/
http://www.theregister.co.uk/2015/07/28/dice_to_unload_slashdot_and_sourceforge/
http://arstechnica.com/information-technology/2015/07/dhi-group-plans-to-sell-off-slashdot-and-sourceforge/YAHOO LIVETEXT: EEN CONCURRENT VOOR MEERKAT OF PERISCOPE?
Yahoo heeft een nieuwe app uitgebracht die duidelijk bedoeld is voor het jonge volkje dat voortdurend elkaar sms-berichtjes en foto's, al dan niet opgesmukt met filters, stuurt: LiveText. Volgens Yahoo zelf is het een "live video texting" app, dus een combinatie van live video die je opneemt via de camera vooraan en chat. Het verschil met Periscope en Meerkat is dat er geen audio bij zit.

Concreet gaat het om live stream die je opstart, net als bij Periscope. Over die beelden komen dan tekstboodschappen die je in real time intikt. Een Livetext is persoon-tot-persoon, dus geen multi-broadcasting zoals de Meerkat en Periscope, die ondertussen al een reputatie opgebouwd hebben van te pas en te onpas gebruikt te worden. De sessies wordt pas opgestart wanneer de twee partijen instemmen om het kanaal te openen, wat meteen ook het risico op spam of misbruik uitschakelt.

Het resultaat houdt het midden tussen Snapchat en een GIF. Yahoo zelf zegt dat het hoopt dat het een "gevoel van intimiteit" hoopt te creëren tussen de gebruikers. Wij vermoeden dat het dat zal doen, maar niet zoals Yahoo bedoeld had - dit zou wel eens de ideale app kunnen worden voor "sexting" - het sturen van gewaagde sms'js...

The Verge bespreekt de app uitvoerig en bij BusinessWire lees je er meer over. De app is verkrijgbaar voor iOS en Android, doch slechts in een beperkt aantal landen (Hong Kong, Taiwan, Ierland, VS, VK, Canada, Duitsland, Frankijk).
http://www.businesswire.com/news/home/20150729006161/en/Introducing-Yahoo-Livetext---Connect#.VbmgsJNtRdg
http://www.theverge.com/2015/7/29/9067375/yahoo-livetext-live-video-chat-app 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE WINDOWS PHONES HEBBEN IRIS-SCANNER

Wanneer je nu dacht dat Microsoft zijn plannen in de schuif gestoken had om een eigen smartphone uit te brengen, en dat het hele Windows Phone besturingssysteem ten dode opgeschreven zijn, dan dacht je verkeerd. Microsoft zou wel degelijk nieuwe Lumia-phones, het merk dat het van Nokia overgenomen heeft, gaan uitbrengen, en wel in de hogere prijsklasse.

Het zou gaan om twee toestellen, de Lumia 950 oftewel Talkman, en de Lumia 950 XL oftewel Cityman. Het bijzondere eraan is de iris-scanner, die identificatie mogelijk moet maken en het toestel ontgrendelen. Deze hardware maakt deel uit van de Windows Hello feature in Windows 10.

Maar de Cityman zou ook een Surface Pen hebben en een smart cover. Bij dat laatste moet je een hoesje voorstellen met een groot rond doorschijnend gedeelte in het midden waarop je je gesprekken en meldingen kan zien, en waaraan je de pen kan vastklikken.            

Verder is er nog zoiets als "Munchkin". Dat is een dockingstation waarop je de phone kan aansluiten en ook een scherm, via de USB-C. Via het Continuum principe zal je je werk dus kunnen voortzetten op een groter scherm, waarop ook klavier en muis aangesloten worden.

Even dit terzijde: volgens Windows Central zou Continuum voor de smartphone de codenaam Wizard-Tinman gehad hebben. En dat, samen met Munchkin, zijn referenties naar de Wizard of Oz. Foto's en volledige specificaties, voor zover nu reeds bekend, bij Windows Central.
http://www.windowscentral.com/microsoft-cityman-and-talkman-flagship-full-detailsJEWELBOTS: TIENERS - EN DAN VOORAL MEISJES - LEREN PROGRAMMEREN
Ondanks alle inspanningen lijkt het typische mannetjes/vrouwtjes patroon nog altijd te bestaan. In IT-middens zijn de heren nog altijd aan de bovenhand, vrouwen zijn ondervertegenwoordigd. Om dat tij te keren loopt er nu een interessante Kickstarter programma, Jewelbots, dat via vriendschap-armbanden kinderen, en dan vooral meisjes, te leren coderen.

De armbandjes en andere slimme juweeltjes leggen namelijk contact met een smartphone app, waarmee zij dan kunnen communiceren met hun vrienden. Komt er een bepaalde vriend in de nabijheid, dan zullen lichtjes oplichten of gaat het armbandje vibreren. En zijn alle vrienden van een bepaalde vriendenkring bijeen, dan zullen de Jewelbots als een kloppend hart aan en uitgaan en een regenboog vormen. Leuk, niet?

De leden van een Jewelbot bende zullen elkaar boodschappen kunnen sturen en meteen zien wanneer er iemand in de nabijheid is. Maar de jewelbots kunnen veel, veel meer. Verbind het toestel via USB met een computer, en op de website van Jewelbots kan je code vinden die je dan naar eigen goeddunken kan aanpassen.

Een mooie toepassing - alleen had het voor ons iets minder "meisjesachtig" mogen zijn, en wat meer unisex. Want meisjes die niet van dat overdreven meisjesachtige houden, zullen de neus ophalen voor een dergelijk gedoe. En jongens al helemaal. Mogen jongens dan geen lid worden van de bende?

Meer bij Wareable.com en Wired, waar je ook een filmpje vindt.
http://www.wareable.com/smart-jewellery/jewelbots-bracelets-kickstarter-1420
http://www.wired.com/2015/07/somehow-teen-girls-get-coolest-wearable/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Adobe lanceert nieuwe Digital Publishing Solution voor marketeers
Adobe DPS maakt het ontwikkelen van apps en content voor telefoons en tablets eenvoudiger
http://lewispr.cmail2.com/t/j-l-hrzxl-miihrthhk-k/
Uittesten kan op :
http://adobe.com/go/dps_trial

*** Silent Circle kondigt een nieuwe versie van zijn Blackphone, de privacy-smartphone, aan, die zal werken met Android for Work.
http://prs.belgamediasupport.be/l/52402

*** De befaamde Nederlandse cataloog- en veilingsite Catawiki, die enkele jaren geleden de winnaar werd van onze Netties-verkiezing, boert erg goed: zij haalde bij een investeringsronde 75 miljoen euro op, een van de grootste investeringen ooit in een internetbedrijf uit de Benelux.
http://prs.belgamediasupport.be/l/52319

*** Vanaf heden is er op Facebook een nieuwe tool voorhanden, 'Beveiligingscontrole'. Die maakt het gemakkelijker de veiligheidsinstellingen te vinden en te gebruiken. Dit zijn de drie stappen die u volgens Facebook moet nemen om uw account beter te beveiligen.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/3-manieren-om-uw-facebookprofiel-veiliger-te-maken/article-normal-590769.html

[met medewerking van onze lezers] 

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Menigeen voelt zich overal achteruigezet,
omdat hij overal vooraan wil staan.
-Peter Sirius-

 
De nieuwe oogst


   
VERGELIJKING TUSSEN MAPS DIENSTEN
Wanneer je online Maps zegt, dan denk jij wellicht aan Google Maps. Maar er bestaan nog veel meer landkaartendiensten. Welke is de beste? Welke functies bieden ze? Een handig overzicht krijg je in dit artikel bij Wikipedia, waar Google Maps, Yahoo Maps, Bing Maps, MapQuest, OpenStreetMap, Nokia Here en Apple Maps vergeleken worden. Een aanrader!
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_map_services


LEN PARALTA

Volg je de steengoede podcast Daily Tech News Show, met Tom Merritt? Dan weet je dat één keer per week ook Len Paralta een vaste gast is, en dat hij elke week een cartoon maakt die gebaseerd is op een van de thema's van de podcast. De cartoons kan je op zijn website bekijken. De man maakt ook kaartspellen met een originele vormgeving, en t-shirts.
[Taal: ENG]
http://lenperaltastore.com/
http://lenperaltastore.com/collections/daily-tech-news-show


DMAIL EXTENSIE: ZELFVERNIETIGENDE  MAILS
Omdat extensies voor de browser meer bij rubriek websites behoren dan bij de rubriek shareware bespreken wij ze hier. Dit is een extensie die ervoor zorgt dat een mail die je via Gmail verstuurd hebt na een bepaalde tijd niet meer bestaat. Daardoor verhinder je dat de geadresseerde na een zekere tijd die mail nog kan openen. In een volgende versie zou het ook onmogelijk moeten worden om de mail te forwarden naar anderen. Voor wie echt vertrouwelijke boodschappen versturen wil!
[Taal: ENG]
https://mail.delicious.com/


UNPLUG THE TV:BRAINFOOD

Waarom zou je als een zombie voor je tv blijven hangen, de zoveelste herhaling van FC De Kampioenen of De Kotmadam bekijken, terwijl er zoveel leerrijke informatie op het internet te vinden is?
Deze site wil je aansporen om vaker op de "Off" knop van de afstandsbediening van je tv te drukken, en op zoek te gaan naar interessante content. De site is simpel: je vindt slechts één grafische link naar een website, en via de link onderaan "I want to watch something else" kom je op een andere interessante video.
[Taal: ENG]
http://unplugthetv.com/


WINDOWS EN TOEGANKELIJKHEID
Het kan nooit voldoende beklemtoond worden dat bij het ontwerpen van een product rekening gehouden moet worden met àlle mensen, ook mensen met een visuele, auditieve of andere handicap. Deze afdeling van Microsoft is een hub voor toegankelijkheid. Veel informatie, tips over welke extraatjes er in de verschillende pijlers van Microsoft (Windows 7 en 8, Office) ingebouwd zijn om die toegankelijker te maken voor iedereen. Een interessante site, zowel voor mensen met een handicap, als voor webbouwers en app-ontwikkelaars!
[Taal: ENG]
http://www.microsoft.com/enable/


TECHINSIDER: ORIGINELE REPORTAGES
Business Insider heeft een nieuwe tech site gelanceerd, Tech Insider. Je zal er reportages vinden van meer dan 30 journalisten, die onderwerpen behandelen zoals tech, wetenschap, innovatie, cultuur. Van de kolonisatie van Mars tot e-sports en een lab in Korea waar ze jouw lievelingsdier kunnen klonen: daar zal je het vinden.
[Taal: ENG]
http://www.techinsider.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHRIJVERSGEWIJS

Hou je van Nederlandstalige literatuur, en wil je je er wat meer over te weten komen? Dit blog is een erg interessante bron over auteurs en de stromingen in Vlaanderen. De vijvenvijftigers, de dichters van 't Fonteintje, de Frontgeneratie WOI, de Collaboratie, ... het zijn maar enkele van de stromingen waarover je hier meer informatie vindt. Ook over de individuele auteurs valt er heel wat te rapen. Een aanrader.
[Taal NL]
http://schrijversgewijs.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEILIGEN.NET
Welke heilige wordt vandaag herdacht? Meestal zijn dat er meer dan één. Deze website, gemaakt door een pater notabene (wat je te weten komt door de tekst bij de rubriek "contact") vertelt het je. Je kan ook opzoeken wat jouw voornaam betekent, en of er een heilige bestaat met jouw voornaam.
[Taal: NL]
http://www.heiligen.net/index.php7


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHRISTIAAN STIJNEN


Via de website van fotograaf Jean Schoubs ontdekken wij vaak andere fotografen die ook heel prachtig werk maken. Zo is deze maand fotograaf Christiaan Stijnen te gast, en op de site van Jean Schoubs krijg je een overzicht van enkele mooie foto's. Op de website van de fotograaf zelf vind je verschillende albums, en onze favoriet is die van de Boomkikkers!
[Taal: NL]
http://www.jeanschoubs.be/foto/gastfotografen/2015/christiaan_stijnen/index.html
http://jalbum.net/nl/browse/user/album/1574006


VRIJDAG MULTIMEDIA:CRAZY POOL
Digitaal biljarten? Het kan. Met dit spelletje kan je alleen spelen of tegen tegenstanders.
[Taal: ENG]
http://www.mostaddicting.com/CrazyPool.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(een elektrische bromfiets!)
Bolt Smart Scooter: een Tesla op twee wielen
http://www.belgiancowboys.be/automotive/bolt-smart-scooter-een-tesla-op-twee-wielen


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

(Facebook wil echt "zijn" internet maken...)
Facebook ontwikkelt drone die internet verspreidt
www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4111151/2015/07/31/Facebook-ontwikkelt-drone-die-internet-verspreidt.dhtml
 

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 (voor het begin vanhet voetbalseizoen)
App van de maand: Sporza Voetbal  
http://www.elektrozine.be/ez/article/9353/App-van-de-maand-Sporza-Voetbal.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(zelf gids in je eigen stad)
Thalys nodigt uit om de verborgen schatten van jouw stad te delen
https://www.digimedia.be/News/nl/18425/thalys-nodigt-uit-om-de-verborgen-schatten-van-jouw-stad-te-delen.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


(eerst lezen voor je de update maakt!)
Overstappen naar Windows 10: wees zeker dat u de nieuwste versie van ESET heeft
http://computertaal.info/2015/07/29/overstappen-naar-windows-10-wees-zeker-dat-u-de-nieuwste-versie-van-eset-heeft/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(enkel Europa mag ervan genieten)
Google gaat recht om vergeten te worden niet wereldwijd toepassen
http://tweakers.net/nieuws/104508/google-gaat-recht-om-vergeten-te-worden-niet-wereldwijd-toepassen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
(Ook TOR kan gehackt worden)
Anoniem surfen minder veilig dan gedacht
http://datanews.knack.be/ict/anoniem-surfen-minder-veilig-dan-gedacht/article-normal-590573.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(indrukwekkende cijfers - Facebook rules the world!)
Zuckerberg onthult maandelijks bereik van Facebook, WhatsApp, Messenger en Instagram
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/mark-zuckerberg-onthult-groei-indrukwekkende-facebook-groeicijfers
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  HANDIGE TIPS 5: DE INTRO VAN DE MEESTE YOUTUBE FILMPJES OVERSLAAN

Volgens bepaalde regels zouden de eerste 30% van elk YouTube filmpje met instructies een saaie inleiding zijn, die je gewoon kan overslaan. Dat heet de Wadsworth constante. En YouTube heeft die regel ook toegepast op zijn zoekfuncties in YouTube. Je moet gewoon de term
?wadsworth=1
achter de URL van een YouTUbe filmpje zetten, en je kan die saaie intro meteen overslaan.HANDIGE TIPS 6: EEN PER ONGELUK GESLOTEN TABBLAD OPNIEUW OPENEN
Een tabblad per vergissingn gesloten? Geen nood. Je kan natuurlijk rechts klikken op een ander tabblad, en uit het uitklapmenu de optie "Laatst gesloten tabblad opnieuw openen" kiezen.
Maar veel sneller werkt dit: CTRL + SHIFT + T.
http://thoughtcatalog.com/charlie-shaw/2014/05/27-people-share-the-one-cool-internet-or-computer-trick-they-know/


HANDIGE TIPS 7: LAAT JE CURSOR VERSPRINGEN PER WOORD
Werk je met de pijltjestoetsen, dan zal je cursor telkens met één karakter verspringen (naar voren of naar achteren). Houd de CTRL-toets ingedrukt terwijl je met de pijltjestoets werkt, dan verspringt de cursor meteen per heel woord.
Met CTRL+ backspace wis je trouwens meteen het volledige vorige woord.


HANDIGE TIPS 8: DE URL SELECTEREN

Een tip voor Chrome en Firefox. Tik je op het adres in de adresbalk, dan zal soms het hele adres oplichten, en soms niet. In dat laatste geval moet je niet het hele adres met je muis of pijltjestoetsen gaan markeren. Gewoon CTRL + L en het is gebakken!


HANDIGE TIPS 9: GRENDELS VERMIJDEN
Een tip die wij meegeven zonder te waarborgen dat hij altijd en overal werkt. Bij sommige webadressen kan je een betaalmuur of een inlog vermijden, door stukjes uit het webadres te verwijderen.
Zo zou je bij YouTube filmpjes die op Privaat gezet zijn, het "watch?" in de URL moeten wissen om het filmpje toch te kunnen zien. En bij sommige nieuwssites met een betaalmuur zou je de "?" moeten verwijderen. Maar je kan het natuurlijk ook eerlijk houden, en netjes het abonnement betalen dat de nieuwssite vraagt. Per slot van rekening hebben zij ook wel gewerkt voor dat geld, niet?

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

VRIJDAG APPDAG: KINDLE VOOR WINDOWS COMPUTER


Met deze app voor je Windows computer kan je boeken die je bij Amazon aankoopt ook op je gewone Windows PS lezen. En dankzij de Whispersync technologie van Amazon wordt je boek gesynchroniseerd met andere toestellen, zodat je op elk van die toestellen meteen terecht komt op de plek waar je gebelven was.
https://www.microsoft.com/en-US/store/Apps/Kindle/9WZDNCRFJ3VN


GOOGLE SPOTLIGHT STORIES
iOS-freeware
Met deze app van Google kan je "rondkijken" in 360° verhalen en animaties die je op YouTube vindt. Je moet daarvoor je smartphone rondom jou bewegen. Wat natuurlijk een gek gezicht is voor de mensen rondom jou ;)
De technologie van deze app is eigenlijk afkomstig van Motorola, namelijk de Advanced Technology and Products afdeling. Die werd in 2011 door Google gekocht. Maar omdat Spotlight Stories slechts op enkele Android toestellen werkt, zijn het momenteel vooral iOS gebruikers die de app kunnen gebruiken. Alhoewel... momenteel zijn er slechts 4 Spotlight Stories die zij kunnen bekijken.
http://9to5mac.com/2015/07/24/google-spotlight-stories-iphone/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.spotlightstories&hl=en


BELGIAN CUSTOMES: NIETS AAN TE GEVEN?


Wat mag je wel en wat niet meebrengen als souvenir van je reis? Mag je huisdier mee op het vliegtuig? Dat zijn enkele vragen waarmee je als toerist geconfronteerd wordt. De app "Belgian Customs" wil een antwoord bieden op de vraag. En kijk: er bestaat ook een WIndows Phone versie van! (Alleen vinden we de url nergens terug in de persberichten;..)
https://appsto.re/be/cSF18.i
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.p5632AC


OPEN SOURCE GAMES 1: ANDY'S SUPER GREAT PARK
Wij vonden een mooie oplijsting van open source games die wij je natuurlijk niet wilen onthouden.
Om te beginnen dit game voor PC en ANdroid, dat belooft de "roller coasters te bieden van de hel, waar je op volle snelheid reist doorheen een zee vanexplosies". Er zijn 25 niveaus, en je kan de toegang tot 18 levels extra verdienen wanneer je een hoge score behaalt.
Windows - Linux - Android
http://www.stuff-o-matic.com/asgp/


PRODUKEY: KOSTEN BESPAREN BIJ HERINSTALLATIE!


WIndows all - 55 KB - freeware
Deze software van Nirsoft kan je veel ergernis besparen. Je kan namelijk de CD-key en andere informatie verzamelen over Microsoft-producten die je op jouw systeem geïnstalleerd hebt. Wanneer je een nieuwe computer aanschaft en deze producten opnieuw wil installeren vermijd je zo dat je de software opnieuw moet aankopen, omdat je de registratie niet meer vinden kan.
http://www.chip.de/downloads/ProduKey-32-Bit_38097950.html
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html


AEROBLEND: KLEUREN AANPASSEN
Windows 8 of 7 -freeware
Deze software zorgt ervoor dat de kleuren van je taakbalk en de randen van WIndows automtische aangepast worden zodat zij passen bij het behangpapiertje dat je op dat moment op je scherm hebt, of bij het programma dat op dat moment actief is.
http://www.carthagosoft.net/AeroBlend.php


OPEN SOURCE GAMES 2: BITFIGHTER
Windows, LInux, OSX, Android
In dit game kan je je starship zelf aanpassen, om het goed uit te rusten voor een geveecht tegen je vijanden. Het is een snel game, dat je in team moet spelen.
http://bitfighter.org/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

Het laatste woord....
Vlak voor het verzenden van deze nieuwsbrief, ontvingen wij het bericht van het overlijden van lezer Henk de Boer. Henk was jarenlang lezer, heeft ons vele tips gegeven, en wij hebben ook vaak persoonlijke mails met hem gewisseld. Daarin vertelde hij hoeveel troost en plezier hij putte uit zijn muziek, vooral Jazz. Hij hield jarenlang een druk bezochte concertagenda bij op de website Jazz In het Gooi, een taak die nu wordt overgenomen door een vriend.
Henk wist dat het einde nabij was, en hij heeft van vele mensen afscheid kunnen nemen. Het ga je goed in het hiernamaals, Henk, en bedankt voor je fijne vriendschap.
http://www.jazzinhetgooi.nl/blog/ 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wilt gij hoog klimmen,
zo gebruik uw eigen benen!
-Friedrich Nietzsche-