Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
30/7/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Voor elk wat wils
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 913 van 25/7/2015Gegroet lezer,

Een korte week, warme dagen. Van het lange weekend heb ik gebruik gemaakt om wat orde te scheppen in de tuin, en geloof me, zo fysiek werken in plaats van altijd achter dat scherm te zitten doe echt wel goed... zelfs al word je er moe van!

Deze week twee artikels waarop ik toch je aandacht wil vestigen - over het feit dat het mobiele internet nog altijd niet ideaal is, en dat het pas goed zal worden wanneer er terug in de (aangepaste) browser gewerkt wordt, in plaats van in apps. Zo wordt de continuïteit van het web terug aaneen gelast. En het tweede over het feit dat vele websites aan obesitas lijden. Zij zitten zo tjokvol scripts en cookies dat zij veel te traag laden. De gebruiker slikt dat momenteel nog wel, maar het begint echt te storen...

Verder een reeks met handige tips, en weer wat leuke sites - met een bijzondere dank aan lezeres Aline, die heel wat leesvoer aangedragen heeft. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!
 

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ZAL APPLE ADS STUREN OP BASIS VAN WAT JIJ IN JE PORTEMONNEE HEBT?
CEO TimCook van Apple laat zich er graag op voorstaan dat zijn bedrijf geld verdient door goede producten (duur!) te verkopen, en niet door de gegevens van zijn gebruikers te verkopen aan adverteerders. Maar toch heeft Apple alles in huis om dat te doen. En de adverteerders zouden maar al te graag hun advertenties richten op deze begoede bevolkingsgroep die altijd op de loer ligt voor nieuwigheden...

Deze week heeft Business Insider een patent ontdekt dat nogmaals bewijst dat, in tegenstelling tot wat Tim Cook beweert, het bedrijf wel degelijk de mogelijkheden onderzoekt om advertenties te serveren op basis van de gegevens van gebruikers.

Het gaat met name om een toch wat betuttelende techniek, die bij menigeen de haren ten berge zullen laten rijzen. Apple heeft een patent aangevraagd voor een nieuw e-commerce systeem waarbij de mobiele telefoon gebruikt wordt om doelgerichte advertenties te tonen aan gebruikers, gebaseerd op wat zij zich kunnen veroorloven. Want Apple kent immers jouw kredietkaartgegevens, en weet wat jouw bestedingslimiet is. De exacte formulering luidt aldus: ..."zodat het content item (de ad) geserveerd aan de gebruiker, enkel een of meerdere voorwerpen bevat die een aankoopprijs hebben lager of gelijk aan het beschikbare krediet van die gebruiker".

Nu is het feit dat Apple dit patent aangevraagd heeft, geen garantie dat de techniek ook ooit concreet toegepast wordt. Maar Business Insider wijst erop dat dit patent recente verklaringen van Tim Cook over het nooit verkopen van gegevens van de gebruikers tegenspreekt. En dat Apple dat inderdaad _nu_ niet doet, maar dat het absoluut zeker over alle techniek beschikt om het te doen. Apple is de eigenaar van de grootste database met kredietkaartnummers ter wereld, bijna 1 miljard accounts. En dat is meer dan Amazon...
http://uk.businessinsider.com/apple-patent-for-e-commerce-and-mobile-advertising-system-2015-7?r=US&IR=T
UBER ZET ALLE REGISTERS OPEN IN NEW YORK
Het is niet alleen in ons landje of in Frankrijk, het zijn niet alleen de "regelneven" in Europa die problemen hebben met Uber. Ook in de VS krijgt Uber steeds meer tegenkanting. In New York, toch een van de meest kloppende harten van de samenleving, wil burgemeester De Blasio een speciale heffing invoeren voor Uber en gelijksoortige vervoerdiensten aangeboden door privéchauffeurs.

Het blijkt namelijk dat een onderzoek aantoont dat dergelijke verhuringen van auto-met-chauffeur sinds 2011 meer dan 23.000 wagens extra op de markt gebracht hebben. En dit zou dan tot extra files leiden, en een vermindering van de luchtkwaliteit. Daarom wil New York een beperking opleggen aan Uber, zo lees je bij Newsweek (1)

Wat natuurlijk niet goed aankwam bij Uber, dat meteen alle sentimentele registers opentrok, en een filmpje op YouTube zette waarin de Uber-chauffeurs hun beklag doen dat zij nu tot armoede gedoemd zijn (2). En het gaf meteen een ferme steek aan de burgemeester: voortaan kan je ook een "De Blasio" bestellen via de Uber app. Doe je dat, dan zijn alle Uber-auto's van de landkaart verdwenen. De app roept de gebruiker op om actie te ondernemen, en de burgemeester meteen te mailen om te protesteren tegen de voorgenomen beperking.

Op YouTube zijn nog veel meer filmpjes over Uber te vinden, zoals dit toch wel kritische verslag over waarom mensen niet gelukkig zijn met Uber - o.a. omwille van de prijsverhogingen tijdens het spitsuur. (3)

Interessant daarbij is om ook de commentaren te lezen, zowel van Uber-chauffeurs als van gebruikers. En om nog wat verder rond te dwalen in de filmpjes over Uber, die bijvoorbeeld vertellen hoe de Uber-app hen statistieken vertoont van wat zij verdiend hebben, hoe zij meer kunnen verdienen, enz.

Voor alle duidelijkheid nog even ons standpunt: de technologie van Uber is fantastisch, en had al heel, heel lang geleden ingevoerd moeten zijn in de klassieke taxi's. Wat wij persoonlijk niet goedkeuren is het feit dat Uber zich voordoet als enkel een technologiebedrijf dat een app levert, en alle verantwoordelijkheid afschuift op de chauffeurs, die zogenaamd zelfstandigen zijn en zelf alle verplichtingen qua ziektewet en belastingen moeten voldoen.
http://www.newsweek.com/fight-keep-service-alive-nyc-uber-targets-de-blasio-directly-app-354495
https://youtu.be/xFOQ6ID6lvk
https://www.youtube.com/watch?v=WlT-msMY3sI
DOOR EEN GEBREK AAN GOEDE MOBIELE BROWSERS MOETEN WE WEL APPS GEBRUIKEN....
Per toeval vonden wij op één en dezelfde dag twee artikels die een theorie ondersteunen die wij zelf al een tijdje in ons achterhoofd hebben. En het is natuurlijk leuk wanneer die theorie bevestigd wordt door grote sites zoals The Verge en The Guardian.

Het eerste artikel gaat over het feit dat mobiel surfen, echt surfen dus in de browser, een slechte ervaring is. Zo slecht, dat je wel beroep moét doen op apps. De browsers voor mobiele toestellen halen helemaal niet dezelfde kwaliteit als hun evenknie voor de desktop. En Apple laat, aldus The Verge, geen andere bedrijven toe om een nieuwe browser engine voor de iPhone te bouwen.

Dit leidt er uiteindelijk toe dat mediabedrijven, zoeken naar alternatieve platformen waar hun artikels sneller weergegeven worden. Zoals de InstantArticles van Facebook. Facebook tracht uitgevers te verleiden met de belofte dat artikels binnen de 8 seconden op het scherm van de gebruiker te zien zijn. Maar 8 seconden is lang - tel zelf maar luidop. En ga naar een nieuwssite op je desktop, en tel daar hoelang het duurt vooraleer die site daar weergegeven wordt...

Hierbij moet opgemerkt worden dat Facebook geen app gemaakt heeft voor de desktop van zijn eigen sociale platform, maar daar alles in de browser laat geschieden. Het heeft ook Instant Articles uitgebracht voor de desktop - op de desktop worden nieuwsartikels prima en snel geladen.

Apple doet met zijn News eigenlijk hetzelfde: het wil uitgevers overtuigen om rechtstreeks op de iPhone te publiceren, en daarbij de Safari browser links te laten liggen.

Deze twee feiten samen, Apple News en Facebook Instant Articles, zijn slecht nieuws voor het open web. Want zij gooien alles overhoop wat getracht werd te bereiken met het open web. Het zijn incompatibele, fabriekseigen publicatiesystemen, die volledig gecontroleerd worden door twee bedrijven. "Walled gardens", of ommuurde tuintjes.

Die dan bovendien technisch erg ingewikkeld zijn, en dus onaantrekkelijk voor de uitgevers, die niet echt staan te springen voor deze ingekapselde manier van publiceren. Die volkomen indruist tegenover het open web.

The Verge voegt daaraan de opmerking aan toe dat de iPhone 6 veel krachtiger is dat bijvoorbeeld een MacBook Air uit 2012. Maar dat je op die Air wel sneller kan surfen, een volledigere ervaring hebt dan op de iPhone, ondanks zijn rekenkracht. Op de desktop heb je dan ook geen apps nodig, omdat de gebruikservaring perfect is.

Lees zelf het artikel, dat eigenlijk een pleidooi is om makers van webbrowsers aan te moedien hun werk beter te doen- vooral dan Apple, met zijn Safari. Alhoewel Apple, als we daar deze voetnoot nog aan mogen koppelen, eigenlijk geen "incentive", geen aansporing heeft om zijn mobiele Safari te verbeteren. Zolang die ervaring slecht is, zullen mensen gebruik blijven maken van apps. En op apss... verdient Apple nu eenmaal een percentje!
http://www.theverge.com/2015/7/20/9002721/the-mobile-web-sucksADVERTEERTECHNIEKEN BREKEN HET WEB
Een tweede artikel, dat we bij The Guardian vonden, bevestigt een ander idee dat al lang bij ons sluimert. Namelijk dat de adverteertechnieken die tegenwoordig gebruikt worden, de surfervaring zwaar belasten. En dat, opnieuw deze conclusie, de uitgever wel gedwongen wordt om gebruik te maken van Facebook Instant News of Apple News om aan deze belasting te ontsnappen.

Concreet gaat het over het feit dat elke nieuwssite zijn inkomsten haalt uit advertenties. En dat er dus gebruik gemaakt wordt van cookies allerhande en scripts die A/B testing uitvoeren, retargeting uitvoeren, enz. Doe zelf maar eens de test. Bezoek een site, en kijk onderaan in je browser naar de statusbalk. En zie, tot je verwondering, hoeveel sites er bezocht worden om stukjes en deeltjes op te halen om de website (of liever: de advertenties!) te vertonen.

Allemaal verkeer dat tussen haakjes via jouw internetverbinding gaat, en waar jij niet om gevraagd hebt, maar wel voor betaalt. De befaamde blogger John Gruber plakte er een getal op. Een tekst die hij geschreven had voor de website iMore.om, en die maar 537 woorden lang was, vergde 14 MB om te downloaden. Aan zijn tekst kan het niet gelegen hebben, want 14 MB woorden staat gelijk met de gecombineerde lengte van het Oude en het Nieuwe Testament!

En ook Gruber koppelt er de conclusie aan vast: wil je als uitgever vermijden dat jouw pagina's traag laden, vooral op het mobiele toestel van de gebruiker waar het écht hinderlijk wordt, dan zal je gebruik moeten maken van Apple News en Facebook Instant Articles...

Om over na te denken. Lees het artikel bij The Guardian, en ook de commentaren!
http://www.theguardian.com/media/2015/jul/19/ad-tech-online-experience-facebook-apple-newsHACKERS LEGGEN CHRYSLER AUTO STIL...
Ongetwijfeld heb je het al ooit eens meegemaakt: iemand maakt misbruik van een beveiligingsfout of een lek in een of andere software, en jouw systeem valt stil. Je kan niets meer doen, alles is bevroren, je kan enkel je computer terug opstarten (door de stekker eruit te halen!) en hopen dat er niets beschadigd is.

Geen leuke ervaring, vooral omdat je niet weet wat er gebeurd is, wat dit incident veroorzaakt heeft. Maar je zit nog altijd gewoon veilig thuis, aan je bureautafel, en het is enkel je computer die het begeeft, niet je plafond of de muren. Maar wat als hackers gebruik zouden maken van een lek in in-auto software, om die auto stil te leggen - op het moment dat je 100 km/u rijdt?

Het overkwam een reporter van Wired. Het bleek dat hackers misbruik maakten van een zwakke plek in de software van Chrysler auto's, SUV's en vrachtwagens; Chrysler heeft ondertussen al een remedie uitgebracht om de zwakke plek te dichten. Maar het is helaas een incident dat we helaas steeds vaker zullen zien.

Nu software steeds meer in allerlei apparatuur ingebouwd is, buiten de "gewone" desktop, smartphone of tablet, zullen er ook steeds vaker zwakke plekken gevonden worden in die software. En afhankelijk van het toestel (je tv, je brandalarm, de camera die je huis bewaakt, je auto...) zal het misbruik lichtere of ergere gevolgen hebben.

Toch iets om over na te denken vooraleer je gretig in het Internet of THings stapt...

Meer bij Wired, Time, Wall Street Journal.
http://www.wired.com/2015/07/hackers-remotely-kill-jeep-highway/
http://www.usatoday.com/story/tech/2015/07/21/hack-connected-car-raises-alarm-over-driver-safety/30462317/
http://blogs.wsj.com/digits/2015/07/21/from-a-remote-laptop-hackers-hijack-a-jeep/TWITTER HAALT ZICH DE WOEDE VAN DE GEBRUIKERS OP DE HALS
Twitter geeft en Twitter neemt: tot nu toe had je de mogelijkheid om de achtergrond van de webpagina aan te passen, op te fleuren met allerlei afbeeldingen. En deze week plots zag iedereen een strakke, witte achtergrond bij zijn profiel, de meldingen en de belangrijkste tijdlijn.

In een officieel bericht heeft een woordvoerder van Twitter bevestigd dat dit geen foutje is, maar met opzet zo gebeurt. Je zal enkel nog achtergrond-afbeeldingen zien wanneer je ingelogd bent, op je pagina met je lijsten, je tweets en je collecties.

Uiteraard lokte dit heel wat protest uit, want heel wat mensen hadden echte wel hun best gedaan om een persoonlijke ervaring in hun Twitter-omgeving te creëren. Bij Mashable kan je enkele Tweets lezen waarin gebruikers hun ongenoegen uiten.

Uiteraard had Twitter op voorhand kunnen weten dat het met dit protest geconfronteerd zou worden. Maar volgens verschillende waarnemers heeft Twitter dit risico bewust genomen, met één doel voor ogen: de witte achtergrond vormt het perfecte decor voor advertenties die weldra zouden verschijnen. En dat... zal natuurlijk nog meer protest uitlokken!

Lees meer bij Mashable en TechCrunch.
http://mashable.com/2015/07/20/twitter-removes-backgrounds/
http://techcrunch.com/2015/07/20/twitter-aint-myspace/#.hzp6ul:GrUZMICROSOFT LAAT JE NU SYNCHRONISEREN MET JE GOOGLE DRIVE
De laatste tijd zal het je opgevallen zijn dat Microsoft een onderscheid maakt tussen zijn eigen besturingssysteem, en de andere softwareproducten die het maakt. Steeds meer apps die het uitbrengt draaien niet alleen op Windows, maar ook op iOS en Android.

In deze strategie past ook het feit dat je, wanneer je in Office werkt, je documenten ook rechtstreeks kunt opslaan in Dropbox, naast je OneDrive, de virtuele harde schijf die je bij Microsoft krijgen kan. En nu krijg je er nog een optie bij: voortaan kan je je documenten ook opslaan op Google Drive, dankzij een nieuwe Google Drive plug-in voor Office. Office documenten die op je Google Drive staan zal je voortaan ook kunnen openen met Office.

Meer bij VentureBeat en The Verge.
http://www.theverge.com/2015/7/21/9009875/microsoft-office-google-drive-plug-in-sync
http://venturebeat.com/2015/07/21/google-drive-plugin-for-microsoft-office-lets-you-use-the-apps-youre-already-comfortable-with/

GOOGLE TIMELINE TOONT JE WAAR JE GEWEEST BENT
Maak je op je smartphone veel gebruik van Google apps, zoals Google Now, dan weet je dat Google veel informatie over jou verzamelt, om je wensen beter te kunnen vervullen nog voor jij ze uitgesproken hebt. Onder andere de plaats waar jij je bevindt houdt Google in het oog. Maar wellicht zal je verbaasd zijn van de hoeveelheid informatie die GOogle over jou verzamelt.

Google voelt zich echt niet schuldig over het feit dat het die informatie verzamelt. Meer nog: het is er trots op, en vormt het zelfs om tot een nieuwe functie: Your Timeline. Dat is een Google Maps waarop je kan zien waar Google je allemaal gespot heeft in de voorbije dagen.

De app is netjes van vorm, en je kan door te vegen bladeren doorheen je dag. Als je wil kan je zelfs de foto's zien die je op bepaalde plekken gemaakt hebt. Een soort "this is your life" eigenlijk. Goed voor wie aan geheugenverlies lijdt? Maar in elk geval goed om je bewust te blijven van het feit dat Google, net als Big Brother, je altijd en overal ziet.

Meer bij The Verge en Google zelf.(1)(2)
In verband met Google Maps toch nog even een kleine handigheid die we misschien vergeten zijn te vertellen verleden week: voortaan kan je een routebeschrijving rechtstreeks van Google Maps op je desktop sturen naar je Android toestel. Wat echt wel handig is, want het werkt comfortabeler om op je desktop iets op te zoeken op Google Maps. En de routebeschrijving heb je eigenlijk onderweg nodig. AndroidPolice vertelt je er meer over. Je moet wel de laatste versie hebben van Google Maps.
http://google-latlong.blogspot.be/2015/07/your-timeline-revisiting-world-that.html
http://www.theverge.com/2015/7/21/9012035/google-your-timeline-location-history
(android police)

MICROSOFT: EDGE DOET HET GOED, REVENGE PORN VERWIJDEREN EN E-MAIL APP SEND
Drie berichtjes vanuit de Microsoft-stal. Om te beginnen een nieuwe app die Microsoft uitbrengt, en die opnieuw de strategie van Microsoft beklemtoont om niet meer zijn besturingssysteem, maar zijn andere producten centraal te zetten. De nieuwe software Send wordt immers niet uitgebracht voor Windows eerst, maar voor iOS mobiele toestellen, met versies voor Android en Windows phone die later zouden moeten volgen.
Send is iets dat het midden houdt tussen e-mail en instant messaging. Nog altijd mails, maar sneller en minder verplichte constructies. Zo heeft Send geen onderwerplijn. Bij TechCrunch vind je een uitvoerige bespreking (1).

Initiatief tegen Revenge Porn
Het internet heeft zijn slechte kanten. En een van de lelijkste is wel "revenge porn". Wanneer man en vrouw elkaar graag zien, dan zullen zij zich al eens laten verleiden tot het nemen van sexy foto's van zichzelf. Foto's die, wanneer het koppel uit elkaar gaat, een machtig wapen kunnen worden om wraak te nemen. Gooi die foto's op het web, en je kan enorme schade berokkenen aan die bepaalde persoon. En het is vaak heel moeilijk om zulke foto's te laten verwijderen.
Verschillende web-bedrijven hebben al stappen ondernemen om de slachtoffers van dergelijke wraakacties meer middelen te geven om op te treden. Ook Microsoft heeft nu een plan uitgewerkt. Zo zal Microsoft, indien het daarom gevraagd wordt, links naar dergelijke foto's uit zijn Bing zoekmachine verwijderen. Daarmee zijn zij uiteraard nog niet van het internet, zal je zeggen, maar Microsoft belooft tegelijkertijd dat het de foto's zal verwijderen van de diensten die het zelf controleert, dus dat zijn OneDrive en Xbox.
Er wordt ook een formulier online gezet dat het gemakkelijker maakt om aangifte te doen van zulke wraakfoto's. The Verge heeft het hele verhaal (2)

Edge browser: enkele bijzonderheden
Het derde bericht tot slot betreft de Edge browser, onderdeel van de nieuwe Windows 10 update. De browser, die tijdens de bètaversies van het nieuwe OS nog Spartan heette (een veel sexier naam als je het ons vraagt!) werd door verschillende waarnemers op de testbank gelegd, en zij zijn absoluut onder de indruk. Enkele van de nieuwigheden: geïntegreerde ondersteuning van Cortana zodat je contextueel kan zoeken vanop een pagina. Je kan notities maken op pagina's, ook met de stylus of touch, en geannoteerde pagina's kan je delen met anderen. Je hebt een reading view, die het gemakkelijker moet maken om lange teksten te lezen, een leeslijst, en er zullen ook extensies komen.
Een uitvoerige bespreking bij AnandTech (3). Volgende week zou Windows 10 verscheept worden, en dan mag je ook de nieuwe browser verwachten. Benieuwd of het de moeite waard is om de switch van Firefox terug naar IE te maken...

http://techcrunch.com/2015/07/22/microsoft-introduces-send-a-short-form-email-app-that-works-more-like-instant-messaging/#.y7nnbs:DIzW
http://www.theverge.com/2015/7/22/9016053/microsoft-fighting-revenge-porn-bing-onedrive-xbox
http://www.anandtech.com/show/9458/examining-microsoft-edge-browser-performance
APPLE: ONDERZOEK ROND APPLE MUSIC EN MOORDENDE REVIEW, PLUS STANDAARD VOOR APPLE WATCH
Na de berichtjes over Microsoft, enkele nieuwtjes over Apple. Daar valt goed en slecht nieuws te rapen. Om te beginnen het goede nieuws: de financiële resultaten van Apple zijn weer fan-tas-tisch goed. Het bedrijf haalde record -verkopen, maar blijkbaar was dat niet voldoende voor de beleggers die meer verwacht hadden - het aandeel van Apple kende gisteren een forse daling.
Is het het feit dat Apple redelijk geheimzinnig blijft over de verkoopcijfers van de Apple Watch dat de beleggers dwars zit? Die zitten namelijk verborgen in de "andere producten", die ook de iPod en Apple Music bevatten. De iPhone verkocht als zoete broodjes, maar toch iets minder dan wat Apple zelf vooropgesteld had. Het blijven echter indrukwekkende cijfers die Apple daar op tafel kan leggen!

Apple Music: vernietigende kritiek
Apple heeft ondertussen wel hoog ingezet op zijn nieuwe dienst, Apple Music. Dat moet een nieuwe bron van inkomsten worden, nu de mensen steeds minder hun muziek kopen als wel naar streaming diensten luisteren en daarvoor betalen. Apple Music, met zijn eigen streaming radio (met échte dj's!) kan echte niet iedereen bekoren. Deze week verscheen een vernietigende kritiek op het blog LoopInsight, waarin blogger Jim Dalrymple zijn beklag doet dat Apple Music voor hem niet werkt, vooral het toevoegen van muziek aan zijn bibliotheek gaf problemen. Maar het ergste moet nog komen: toen hij Apple Music van zijn Mac computer wou verwijderen, was hij maar liefst meteen ook 4.700 songs van zijn eigen, zelf aangekochte of geripte muziek kwijt! Lees het hele verhaal op zijn blog (1).
Volgens hem heeft het te maken met het synchroniseren: van een bepaalde song kan je verschillende versies hebben (live uitvoering, remix enz). En de software blijkt in dat geval autonoom te beslissen om sommige songs wel of niet te synchroniseren... of te wissen!
Eerlijkheid gebiedt hier aan toe te voegen dat andere commentatoren wel lovende kritiek hebben over Apple Music, en dan met name de tool om muziek aan te bevelen. Die zou erg accuraat werken en de juiste suggesties kunnen maken.

FTC stelt formeel onderzoek in tegen Apple
Goed of niet, feit is dat de Amerikaanse overheidsdienst FTC nu formeel een onderzoek instelt naar de 30% commissie die Apple int wanneer jij via de iTunes store je abonnement op concurrerende muziekdienst Spotify betaalt. Op de achtergrond van deze zaak hadden wij verleden week al uitvoerig geschreven. Maar je kan alles nog eens nalezen bij The Verge (2).

Accessoires voor de Watch-lader
Maar het is niet alleen kommer en kwel bij de berichtgeving over Apple. Er is het heuglijke bericht dat fabrikanten binnenkort herlaadmodules mogen verwerken in allerlei accessoires. Dat wil zeggen dat je binnenkort gebruik zal kunnen maken van een dock en een stand, met een geïntegreerde herlader, zonder dat jij je eigen lader gebruiken moet.
Meer hierover bij 9to5Mac.(3)
http://www.theverge.com/2015/7/21/9009881/apple-ftc-investigation-music-streaming-30-percent-tax
http://www.loopinsight.com/2015/07/22/apple-music-is-a-nightmare-and-im-done-with-it/
http://9to5mac.com/2015/07/22/third-party-apple-watch-dock-stands-integrated-charger/


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** De federale overheid stelt voortaan haar verzamelde data gratis beschikbaar. Ze volgt daarmee een Europese richtlijn. Dat is een goede zaak voor bijvoorbeeld app-ontwikkelaars, die soms overheidsdata nodig hebben voor de ontwikkeling van hun apps.
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_federaal/Overheid_stelt_data_gratis_beschikbaar.9658145-3136.art

*** Eurocommissaris Vestager pikt het niet langer dat betaal-tv stopt aan de grenzen van een lidstaat. Door klacht neer te leggen tegen een contract tussen het Britse Sky TV en zes grote hollywoodstudio’s gooit ze de kwestie op tafel.
http://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Europese_Commissie_wil_betaal_tv_voor_iedereen.9658158-3140.art

*** Er zit een opgestoken middenvinger verstopt in WhatsApp en zo vind je hem
http://newsmonkey.be/article/50138


Netties werkt samen met:


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Liefde is als de mazelen: veel erger wanneer ze laat in het leven komt.
-Douglas William Jerrold-
-

 
De nieuwe oogst


   
VIPID: EEN VIDEO INTRO MAKEN

Deze online tool laat je erg mooie video's maken van je foto's, van videofragmenten van woorden. Je kiest een thema, je schrijft wat tekst, en je zet je afbeeldingen erbij. Klik vervolgens op de Create button, en je hebt een video die je kan downloaden of delen met anderen.
[Taal: ENG]
http://ivipid.com


PRINTFRIENDLY: GEDAAN MET VERSPILLING!
hoe vaak is het al niet gebeurd dat je een tip op een site interessant vond, waard om bij te houden, en dan op de "print" button drukte... om een lawine van 15 pagina's of meer in je printerlade te vinden, terwijl de eigenlijke tekst slechts één pagina besloeg?
Deze website wil je helpen om dat te voorkomen. Vul de url in van de webpagina, en klik op Print Preview. Als het goed is krijg je nu een preview van de pagina die goed af te drukken is. Je kan deze tool ook als bookmarklet in je browser zetten.
[Taal: ENG]
http://www.printfriendly.com/


DEZE BOODSCHAP ZAL ZICH AUTOMATISCH IN 5SECONDEN VERNIETIGEN...

Wie al een tijdje meedraait, weet dat deze magische woorden uitgesproken werden aan het begin van elke Mission Impossible aflevering. Maar ze gelden nu ook voor deze website: hier kan je namelijk een notitie schrijven, waarna je een link krijgt. Je stuurt die link naar degene voor wie de informatie bedoeld is, en nadat die persoon de boodschap gelezen heeft, zal de tekst verdwijnen. Toch even opletten: er is niets dat de bestemmeling belet om een printscreen te maken van jouw boodschap...
[Taal: ENG]
https://privnote.com/


INTERNET IS USEFUL
Een handige verzameling websites die één ding gemeen hebben: zij zijn nuttig. Van het leren coderen tot fitness, van recepten tot wetenschap en how-to's... De vormgeving is heerlijk minimalistisch.
[Taal: ENG]
http://internetisuseful.com


CLASSIC SHORTS
Wil je advies krijgen over goede boeken, of liever: kortverhalen? Deze site brengt het. Je kan zoeken op auteur of op  titel. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://classicshorts.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COCD
Het Centrm voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken wil het 'out of the box denken' aanmoedigen. Het centrum biedt trainingen en een kennisplatform, maar ook wetenschappelijk onderzoek. Via de gratis nieuwsbrief kan je de laatste ontwikkelingen volgen.
[Taal: NL]
http://www.cocd.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCIENTIAS.NL

Nog een van die prachtige Nederlandstalige websites, ons aangereikt door lezeres Aline. Veel interessant nieuws uit de wereld van de wetenschap, in een aantrekkelijke vormgeving en begrijpelijke taal. De site speelt ook erg kort op de bal, en brengt meerdere wetenschapsnieuwtjes per dag.
[Taal: NL]
http://www.scientias.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NPO WETENSCHAP
Op deze website van de Nederlandse Openbare Omroepen (radio en tv) worden alle wetenschapsrubrieken bijeengebracht. Je ziet er ook meteen welke wetenschapsprogramma's wanneer en op welke zender gepland staan. Bovendien wordt er handig gebruik gemaakt van de sociale media zoals Twitter. (Met dank aan lezeres Aline)
[Taal: NL]
http://www.npowetenschap.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DRONESTAGR.AM

Wanneer je een drone koppelt aan een camera, en dan foto's gaat maken vanop geringe hoogte, krijg je vaak een volledig nieuw perspectief op een landschap. Deze website is aan dergelijke foto's gewijd. Dronestagram organiseert ook elk jaar een wedstrijd voor de beste foto's, genomen met een drone, en daarvan zijn nu de winnaars bekend. (Bron: Digimedia.be)
http://www.dronestagr.am/
http://www.dronestagr.am/contest/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOEVEEL PAPIER KAN JIJ RECYCLEREN?
Een reclamecampagne die moet aanzetten om minder papier weg te gooien. Want meestal gebruik je slechts de voorkant van het papier, en laat je de achterkant blanco. Waarom die niet gebruiken, voor boodschappenlijstjes, kladwerk? Een heel mooi in multimedia uitgewerkte website (alleen spijtig dat zij van Flash gebruik maakt). En voor de volledigheid: naast ons bureautje ligt een stapel papier, aan één kant geprint, om te recycleren voor allerlei doeleinden!(Bron: Walkingmen.com)
[Taal: FR]
http://www.recyclons-nos-papiers.fr/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(waarmee sommige mensen zich bezig houden...)
Zo maak je een gouden Apple Watch van 10.000 dollar kapot
http://www.belgiancowboys.be/mobile/zo-maak-je-een-gouden-apple-watch-van-10-000-dollar-kapot*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(een stukje geschiedenis)
- AP plaatst tiental historische video's Amsterdam online
http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4106795/2015/07/23/AP-plaatst-tiental-historische-video-s-Amsterdam-online.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(altijd goede tests in dit zine)
Test: Samsung Galaxy Tab A 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9316/Test-Samsung-Galaxy-Tab-A.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(Ook Nokia...)
Nokia lanceert zijn virtual reality-helm
https://www.digimedia.be/News/nl/18408/nokia-lanceert-zijn-virtual-realityhelm.html

 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(een oplossing voor een probleem dat je vaak hebt..)
Bestanden van je Android mobiel naar je pc versturen
http://computertaal.info/2015/07/22/bestanden-van-je-android-mobiel-naar-je-pc-versturen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(Pebble watch altijd interessanter...)
Pebble Time-gebruikers kunnen backlight en trilmotor zelf instellen
http://tweakers.net/nieuws/104376/pebble-time-gebruikers-kunnen-backlight-en-trilmotor-zelf-instellen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(Het e-zine bevestigt zijn liefde voor de iPad..)
'We kijken vreemd op als we horen dat de iPad amper 5 jaar geleden werd geïntroduceerd'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/we-kijken-vreemd-op-als-we-horen-dat-de-ipad-amper-5-jaar-geleden-werd-geintroduceerd/article-opinion-589033.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(eigenaardig?)
Deze radiospot zet je telefoon automatisch uit tijdens het rijden
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/toyota-lanceert-radiospot-die-je-telefoon-automatisch-uitschakelt-tijdens-het-rijden
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HANDIGE TIPS 1: SNEL SURFEN

Het is warm, dus we gaan ons niet moe maken door telkens het volledig webadres in te tikken in de adresbalk van de browser. Bij webadressen die voorafgegaan zijn door www. en gevolgd door .com kan je gewoon het middenstuk intikken, en op CTRL+Enter drukken.


HANDIGE TIPS 2: FOTO'S OP SUBREDDIT
Nog een tip voor de luie mens. Bezoek je op de website van Reddit een subreddit die op foto's gebaseerd is, dan moet je gewoon het woord "reddit" in het adres vervangen door "redditp" en je krijgt een diashow van deze foto's te zien. Bijvoorbeeld: redditp.com/r/subreddit.


HANDIGE TIPS 3: VIND MUZIEK OM TE DOWNLOADEN
Tik deze formule in het zoekvak van je browser:
Type -inurl:(htm|html|php) intitle:”index of” +”last modified” +”parent directory” +description +size +(wma|mp3) “weezer”
Vervang daarbij "weezer" door datgene waarop je zoekt. Dit levert muziek als resultaat die gedownload kan worden op publieke FTP en HTTP websites.
http://thoughtcatalog.com/charlie-shaw/2014/05/27-people-share-the-one-cool-internet-or-computer-trick-they-know/


HANDIGE TIPS 4: OMGEKEERD ZOEKEN NAAR AFBEELDINGEN
Dit is een tip die werkt in Chrome. Gewoon de S ingedrukt houden, en rechtsklikken op een afbeelding. Dit geeft een lijst met gelijkaardige afbeeldingen. Zo'n zoektocht kan je bijvoorbeeld houden om te zien of niemand jouw foto gepikt heeft, of zich voordoet als jou met jouw profielfoto.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

IMAGE RETRIEVAL VAN FRAUNHOFER: BEELDEN ZOEKEN OP JE EIGEN COMPUTER


Windows XP/ Vista / 7 / 8  8.1/ 10 - 2,5 GB geheugen nodig pe 100.000 afbeeldingen
Een demo van erg krachtige software,ontwikkeld door het befaamde Fraunhofer Instutuut: aan de hand van een afbeeldling kan je gelijkaardige afbeeldingen zoeken - niet op het internet, waar de krachtige computers van Google en Co het werk doen, maar op je eigen pc. Een krachtig systeem is aangeraden.
http://www.iosb.fraunhofer.de/servlet/is/28046/
http://www.chip.de/downloads/Image-Retrieval-Application_81028337.html


MICROSOFT MUIS- EN KLAVIER CENTRUM
Het lijkt overbodig, maar toch: met deze software kan je zowel je muis als je klavier perfect aanpassen aan je eigen gewoonten en voorkeuren. Deze software is de opvolger van Intellipoint en IntelliType Pro.
https://www.microsoft.com/hardware/en-us/downloads/mouse-keyboard-center


MICROSOFT WORLDWIDE TELESCOPE V. 5.2.9


Windows 7/8 -91,3 MB - freeware
Voor wie een blik in de ruimte wil werpen: deze software is als het waren een telescoop waarmee je het heelal ontdekken kan. De software bevat namelijk de beste foto's die genomen zijn door telescopen uit de hele wereld;
http://www.worldwidetelescope.org/
http://research.microsoft.com/en-us/projects/wwt/


VRIJDAG APP-DAG: HAPPN
Dit is een datingsite - maar niet om nieuwe mensen te ontmoeten, maar om mensen die je wellicht al ontmoet hebt, beter te leren kennen. Met de app kan je zien welke andere gebruikers van de app je, wellicht onbewust, tegengekomen bent, en met wie je graag eens kennis gemaakt hebt. Er zijn 3 stappen: zie welke Happn-gebruikers je al tegengekomen hebt. "Like" de mensen die je interessant vindt door op de knop met het hartje te klikken. En wanneer zij jou ook wel zien zitten, dan kan je een gesprek beginnen. Er is ook de optie "charm", om mensen te charmeren zodat zij jou opmerken. En stap 3: make it happen! (of liever: happn)
https://www.happn.com/en/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik geloof in geluk. Hoe kan je anders het succes verklaren van de mensen die je verafschuwt?
-Jean Cocteau-