Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/7/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 912 van 18/7/2015Gegroet lezer,

Ook deze week een vervolg op de Reddit-Saga. De  community en het bedrijf lijken andere dingen te willen - de community wil een haast anarchistisch forum, waar alles toegelaten is. Het bedrijf achter Reddit, en ook de stichters ervan, vinden dat er toch enkele regels moeten gelden. Het is nu de vraag wie de bovenhand zal halen…

Buiten het Reddit-vervolgverhaal opnieuw veel nieuws, en deze week een handige reeks tips over het overzetten van bestanden tussen verschillende besturingssystemen. Want tegenwoordig zijn we niet meer met één OS getrouwd, maar hebben we wellicht allemaal wel een smartphone met het ene OS, een tablet met het andere, en een laptop met een derde. Elk besturingssysteem heeft zijn eigen specifieke voordelen voor elk van die toestellen - het is maar waar je je gemakkelijk bij voelt!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SPAMFILTERS: KAN GOOGLE EINDELIJK EEN OPLOSSING BRENGEN?
Eerlijk? Wij hebben nog geen enkele goede spamfilter gezien. Meer nog: als e-zine ondervinden wij dagelijks hoe spamfilters onterecht ons e-zine als spam aanzien en blokkeren. Er zijn weken dat alle nieuwsbrieven aan Nederlandse lezers geblokkeerd worden - hccnet.nl bijvoorbeeld laat geen enkele mail door. De reden mag joost weten.

Sommige providers bieden tenminste nog de mogelijkheid om de nieuwsbrief uit de zwarte lijsten te laten verwijderen. Dat hebben wij bijvoorbeeld bij Microsoft gedaan en bij enkele andere providers: netjes een formulier ingevuld, met de uitleg dat wij wel degelijk gewenst zijn door onze lezers. En dan kregen wij een mailtje terug dat wij van de zwarte lijst verwijderd waren, en dat na 6 weken de toestand terug herzien zou worden. Tot nu toe zijn wij gelukkig niet op die bepaalde lijsten beland!

Bij sommige andere providers is het echter moeilijk om deze tactiek toe te passen, omdat we niet weten van welke zwarte lijst gebruik gemaakt wordt. Bovendien zijn die zwarte lijsten ook niet altijd correct. Zo is een hele lading van onze netties door sommige spamfilters tegengehouden omdat in de nieuwsbrief het adres van Androidpolice.com vermeld was, nochtans een eerbiedwaardige site. En een tiental dagen geleden werd de nieuwsbrief geweigerd omdat recode.net op de zwarte lijst stond bij black.uribl.com. En als Re/code geen fatsoenlijke site is, dan weten wij het echt niet meer!

Een lange intro, om te zeggen dat spamfilters gebaseerd op centrale "zwarte" lijsten waarop bepaalde webadressen om een of andere reden verzeild op raken, niet werken. En dat wat Google nu doet misschien wel de oplossing is.

ZDNet meldt namelijk dat Google zijn eigen artificiële neural netwerk gebruikt om spam te ontdekken en blokkeren. Met machine learning kan het systeem gebruikspatronen herkennen, en zal het zien wanneer een e-mail adres gespoofd is, met andere woorden wanneer de mail beweert van een bepaald adres afkomstig te zijn, terwijl de afzender eigenlijk iemand anders is. Hopelijk brengt dit toch een oplossing...
http://www.zdnet.com/article/googles-machine-learning-helping-it-catch-99-9-percent-of-spam-to-gmail/FACEBOOK SEE FIRST: IS DE MENS DAN TOCH SLIMMER DAN HET ALGORITME?
Sommige mensen... zijn gewoon lui. Zij laten het ontdekken van nieuwe dingen over aan algoritmes, aan de Googles en Facebooks, aan de Spotify's van deze wereld. Hun leven wordt bepaald door een algoritme, dat denkt te weten wat jou interesseert. Andere mensen zijn gedreven door nieuwsgierigheid, en willen zelf ontdekken. Zij hebben hun eigen favorieten, hun eigen podcasts en sites waar zij nieuws ontdekken, nieuwe muziek, interessante discussies.

Er werd een hele tijd geloofd dat algoritmes het beter weten dan de individuele mens. Sites zoals Twitter, Facebook, Spotify doen in elk geval hun best om dat algoritme aan je op te dringen. Maar de laatste tijd zie je toch ook dat de menselijke factor terug aan belang wint. Apple Music bijvoorbeeld werkt met door mensen samengestelde speellijsten. En nu heeft ook Facebook bedacht dat degene die het beste weet wat jou interesseert... wel eens jijzelf kan zijn!

En eigenlijk is dat niet eens verwonderlijk. In het geval van Facebook was het onmogelijk om echt te weten te komen wat jou interesseert - er zijn zoveel redenen om iets te like'n. Dat kan zijn omdat je dat eerst moet doen vooraleer je aan een wedstrijd kan meedoen, een bepaald artikel mag lezen. Maar wil dat ook zeggen dat je dat merk ook echt leuk vindt? Meestal is het antwoord neen.

En daarom schakelt Facebook nu een versnelling terug, en laat het jou bepalen wat je in je newsfeed ziet. Je kan bij de instellingen aangeven van welke personen je eerst de postings wil zien. Je kan bepaalde mensen "ontvolgen", waarbij je ze niet "ontvriendt", maar tijdelijk hun postings even niet ziet, wanneer zij bijvoorbeeld de hele tijd foto's sturen over hun laatste vakantie. Later kan je terug Reconnect met deze mensen. Je kan ook nieuwe pagina's ontdekken op basis van pagina's die je in het verleden gelike'd hebt.

De optie is voorlopig enkel in de VS verkrijgaar in de app voor iOS. Andere platformen zullen binnenkort volgen. Een interessante discussie over dit fenomeen algoritme vs. mens bij DTNS (1). Bij TechCrunch lees je meer (2) en natuurlijk ook bij Facebook zelf (3). Het is nu natuurlijk niet te hopen dat bedrijven die "Prioritize" nu niet gaan gebruiken om te zeuren dat je hen vooraan zou zetten in je newsfeed, in ruil voor een of andere prijs...
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2533-honey-i-shrunk-the-chips/#more-4136
http://techcrunch.com/2015/07/09/humanizing-the-algorithm/#.y7nnbs:xm8j
http://newsroom.fb.com/news/2015/07/updated-controls-for-news-feed/MEERKAT, NU OOK MET CAMEO
Even terug in de geschiedenis. Toen Meerkat uitkwam, kende het een snelle groei. Dat kwam vooral doordat het systeem via Twitter een bericht uitzond wanneer iemand aan het 'meerkatten' was, waardoor meer mensen kennis maakten met de app, en steeds meer mensen de app gebruikten. Een bal die aan het rollen ging.

Maar toen kwam Periscope uit, een dienst die hetzelfde doet, namelijk live beelden uitzenden die gemaakt worden via de smartphone. Periscope was een tijdje geleden gekocht door Twitter, en je kan al raden dat Twitter na een tijdje de toegang van Meerkat tot de social graph van Twitter afsloot, om zijn eigen Periscope dienst te promoten.

Het is dan ook begrijpelijk dat Meerkat nu aangekondigd heeft dat het in zijn nieuwe update nauwer gaat samenwerken met Facebook. Je zal voortaan kunnen inloggen op Meerkat via je Facebook account, en dus ook je vriendjes kunnen oproepen om je video te bekijken via hun Facebook-login.

Bovendien is er een leuke optie bijgekomen: de cameo. Daarbij kan degene die een Meerkat-uitzending opgestart heeft, het woord voor een korte periode (60 seconden) doorgeven aan iemand anders. Net alsof je in een nieuwsuitzending zou zeggen "en dan nu onze correspondent in Brussel".

Bovendien kan je de stream opslaan en bewaren, niet op je eigen phone, maar in de cloud. Zo wordt het gemakkelijker om de stream te delen nadien met je vrienden. Meer hierover bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/07/08/meerkat-adds-viewer-cameos-streaming-storage-and-friends-facebook/#.y7nnbs:2VhfFTC ONDERZOEKT 30% COMMISSIE VAN APPLE
Verleden week verscheen het bericht dat muziekstreamingdienst Spotify zijn gebruikers opriep om niet langer hun abonnement via Apple te betalen, maar rechtstreeks aan hen. Nou, zal wellicht je eerste reactie geweest zijn, wat onhebbelijk van Spotify, dat lijkt op afgunst.

Maar toch is het niet onredelijk wat Spotify wil. Want vergeet niet dat Apple 30% commissie inhoudt op elk bedrag dat via zijn iTunes Store passeert. Wanneer jij je maandelijkse abonnement via iTunes betaalt, krijgt Spotify daar slechts 70% van - de rest gaat naar Apple. En dus is het logisch dat Spotify oproept om niet via de iTunes store te gaan, maar rechtstreeks het abonnement via de Spotify website te betalen.

Volgens The Verge is SPotify van plan om al zijn abonnees, die via iTunes betalen, te mailen met het verzoek voortaan rechtstreeks te betalen (1). Deze nieuwssite weet ook te vertellen dat andere muziekdiensten kritiek hebben op die 30%, en dat die kritiek steeds luider wordt, vooral nu Apple zelf met een eigen streaming dienst begonnen is.

Nu, je zou voor minder kritiek hebben: Apple probeert, met zijn dominante positie, niet alleen zijn concurrenten de markt uit te prijzen, maar roomt bovendien ook nog eens 30% van hun inkomsten af! Ook het FTC vindt dit toch wel bizarre praktijken. PC World weet te vertellen dat de Amerikaanse Federal Trade Commission een onderzoek geopend heeft naar die 30%, om te bekijken of dit Apple Music geen oneerlijk voordeel geeft tegenover muziekdiensten zoals Spotify en Rdio. Want om zijn $9,99 abonnementsgeld te kunnen ontvangen wanneer de abonnee via iTunes betaalt, moet Spotify wel $12,99 rekenen daar. Dit terwijl Apple met een gerust hart $9,99 kan vragen per maand.

Wij kijken in elk geval met spanning uit naar hoe dit afloopt. Ondertussen kan jij, als je fan bent van Spotify en die dienst wil helpen overleven, uiteraard je betaling rechtstreeks via Spotify laten verlopen. Het is dan trouwens goedkoper, want daar betaal je slechts $9,99 per maand, gewoon omdat Spotify die Apple-commissie niet moet betalen...
http://www.theverge.com/2015/7/8/8913105/spotify-apple-app-store-email
http://www.pcworld.com/article/2947238/ftc-ponders-app-stores-30-take-from-streaming-rivals-after-apple-music-launch.html#tk.nl_todaySUNRISE CALENDAR NU GEÏNTEGREERD MET OUTLOOK.COM EN OFFICE 365 ACCOUNTS
Microsoft is zich wel degelijk bewust van het feit dat zijn mailclient en agenda wat opfrissing kunnen gebruiken.Daarom heeft het een tijdje geleden Wunderlist opgekocht, een to-do list, en worden stilaan enkele functies van deze software in Outlook verwerkt.

Hetzelfde gebeurt nu met Sunrise. Ook deze app werd een tijdje geleden (in februari om juist te zijn) gekocht door Microsoft, en nu biedt hij volledige ondersteuning voor Office 365 accounts.  Concreet wil dit zeggen dat je, wanneer je de nieuwe versie van de app opstart, bij Accounts je Sunrise niet alleen kan verbinden met iCloud, Google Calendars, Foursquare, enz,  maar ook met de kalenders van Office 365 en Outlook.com.

Deze integratie volgens verschillende reviews vooral handig wanneer je een ontmoeting wil plannen via de Meet-button. Je kan dan verschillende tijdstippen voorstellen die voor jou geschikt zijn, waarbij je kan kiezen uit verschillende tijdspannes (30 minuten, en uur, enz) en een plaats of medium (live, conferentiegesprek, chat, ...) voor de ontmoeting. Na het invullen van deze informatie krijg je een link die je dan in een e-mail kan plakken.

Een uitvoerige bespreking bij AndroidPolice en GigaOm.
http://research.gigaom.com/2015/07/sunrise-launches-office-365-and-outlook-com-integration-and-meet-scheduling-tool/
http://www.androidpolice.com/2015/07/09/sunrise-calendar-now-has-full-integration-with-office-365-accounts-outlook-com-is-mostly-supported/IS REDDIT TEN DODE OPGESCHREVEN? EN WORDT VOAT DE VERVANGER?
Verleden week kon je al lezen over de problemen bij Reddit. Na het ontslag van Victoria Taylor ontstond er oproer onder de moderatoren, die meerdere sub-reddits ontoegankelijk maakten. Ellen Pao, interim-CEO van Reddit, nam de schuld op zich en diende verleden week haar ontslag in. Sindsdien zijn er dan weer berichten dat Ellen Pao eigenlijk niet het probleem is, maar een andere beheerder. Kortom: persoonlijke toestanden die niet naar buiten hadden hoeven te komen, intern gekibbel, misverstanden alom.

In de nasleep van de problemen bij Reddit wezen wij er al op dat het hele gebeuren misschien te herleiden is tot het feit dat Reddit commercieel leefbaar wil zijn, zijn adverteerders wil behagen en van de trolling commentaren af wil. Een opsplitsing in een officieel gedeelte waarover Reddit zelf controle heeft, en een gedecentraliseerd systeem, à la Torrent / P2P waarbij niemand controle heeft en waar de commentaren ongecensureerd zouden leven, zou de oplossing zijn.

Maar Reddit moet wel oppassen, want er is al een kaper op de kust: Voat. The Verge noemt het de Reddit Killer, de vrijhaven voor alle trollers. En het voorspelt meteen weinig goeds voor de inhoud die je op Voat zal aantreffen. Volgens The Verge zouden namelijk de commentatoren die nu misnoegd zijn over Reddit, massaal naar deze nieuwe site trekken. En deze nieuwe "vluchtelingen" worden omschreven als "de ergsten van al een erge soort. De mensen die spottend elke hint naar antiracisme of anti-seksisme afwijzen omdat dat antieke overblijfselen van "social justice warriors" zijn. Mensen die geloven dat onverhoeds genomen foto's van tienermeisjes een heroïsch gebruik van vrije meningsuiting zijn, en die een site de rug toekeren omdat er vijf beschamende secties verbannen worden met namen zoals /r/FatPeopleHate, want zij vinden dat een schandelijke daad van oppressie".

Dat belooft. Meer over de affaire Pao bij Re/Code, over "de dood van Reddit" bij het blog Chuqui, en over Voat bij The Verge.
http://www.chuqui.com/2015/07/the-death-of-reddit/
http://www.theverge.com/2015/7/10/8924415/voat-reddit-competitor-free-speech
http://recode.net/2015/07/10/pao-out-as-reddit-ceo-co-founder-huffman-takes-over/
http://bits.blogs.nytimes.com/2015/07/13/details-emerge-about-victoria-taylors-dismissal-at-reddit/APPLE: ENKELE CIJFERS
Wij hebben nooit ontkend dat Apple een goede neus voor zaken heeft. Het is ook het enige bedrijf dat wij kennen dat zijn gebruikers veel geld vraagt voor zijn toestellen, en het nog krijgt bovendien, alhoewel die gebruikers weten dat de winst die het bedrijf maakt op zijn toestellen erg hoog is, en de prijs best wat zou kunnen zakken. Meer nog: Apple-gebruikers lijken er nog trots op bovendien wanneer zij lezen dat Apple het meeste winst maakt - wat toch wel onbegrijpelijk lijkt;

Nieuwe cijfers bevestigen deze trend. Het blijkt namelijk dat Apple slechts 20% van de totale markt van de smartphones in handen heeft. En dat het met maar liefst 92% van de winst op deze markt gaat lopen! Goed voor Apple en zijn ongelooflijk diepe schatkist natuurlijk... En de gebruiker, die betaalt braafjes wat Apple vraagt.

Apple Watch een flop?
Mooi in elk geval van Apple dat het erin slaagt om een economisch rendabel bedrijf te zijn. Het heeft die schatkist nodig om verder producten te kunnen ontwikkelen, zoals de Apple Watch. Elk nieuw product dat op de markt gebracht wordt, houdt natuurlijk een risico in. Bij de iPpod was dat zo, bij de iPhone, bij de iPad. In elk van deze gevallen nam Apple een berekend risico, en bleek het goed gegokt te hebben.

Met de Apple Watch... zou het volgens sommige waarnemers misschien toch wel eens verkeerd gegokt kunnen hebben. Verleden week vertelden wij al dat de verkoop van Apple Watches al met 90% teruggevallen was. Daarbij stipten wij aan dat dit eigenlijk logisch is, na d eerste hype, en dus geen reden voor paniek.

Sommige waarnemers echter zien de toekomst van de Apple Watch somber in, en NetWorkWorld noemt de gevolgen daarvan, als die voorspelling waar, gek genoeg een goede zaak voor de industrie van de wearables in het algemeen. Als de Apple Watch een groot succes was, dan hadden de LG's, Samsung, SOny'en van deze wereld wel hun eigen plannen voor hun wearable in de schuif kunnen steken. Het zou wel een slechte zaak zijn voor wearables in het algemeen. Na het mislukken van Google Glass als een massa-consumentenproduct, zou de industrie wel eens kunnen concluderen dat er geen toekomst zit in wearables.

Maar doet het pijn?
Nog volgens NetworkWorld zou een eventuele flop Apple financieel slechts een beetje pijn doen, maar het prestige van het bedrijf en zijn CEO, Tim Cook, veel meer.
Vergeet ook niet dat Apple aangekondigd heeft dat het van de nieuwe iPhone 6S, die voor eind dit jaar verwacht wordt, een record aantal toestellen besteld heeft omdat het opnieuw een reuzenverkoop verwacht. En dat terwijl waarnemers erop wijzen dat de Chinese markt, waar de grote iPHone 6plus een grote afzetmarkt vond, nu volop in de crisis zit en misschien niet te springen staat om geld uit te geven voor een nieuw toestel, zo kort na het vorige..
Lees enkele bedenkingen bij Networkworld, 9to5Mac en MarketWatch.
Toch nog één positief punt voor de Apple Watch: enkele grote pharmabedrijven, waaronder GlaxoSmithKline en Purdue Pharma hebben aangekondigd dat zij gebruik zullen maken van het ResearchKit platform van Apple om research data te verzamelen. Let wel: niet via de Apple Watch, wel via de iPhone...
http://www.marketwatch.com/story/apple-watch-may-not-be-ticking-with-customers-2015-07-07
http://www.networkworld.com/article/2947478/mobile/what-if-the-apple-watch-really-is-a-flop.html?phint=newt%3Dnetworkworld_after_dark_alert&phint=idg_eid%3Df0fef0baf00d2c1c7d5c673a3ccf334c#tk.NWWNLE_nlt_afterdark_2015-07-13
http://9to5mac.com/2015/07/13/apple-smartphone-profit-share/DE HACKING TEAM-HACK STEMT TOT NADENKEN....
Dat het bedrijf Hacking Team gehackt werd, en dat de documenten publiek gemaakt werden, leek op het eerste zicht een kwajongensstreek van wat script kiddies, die wilden opscheppen dat zij toch slimmer waren dan dit Italiaans bedrijf met een branie-achtige naam. Maar achteraf blijkt deze hack en de bijkomende publicatie van de buitgemaakte documenten eigenlijk wel een zegen voor de gemeenschap.

Hacking Team houdt lekken geheim
Om te beginnen: je komt nu te weten dat er verschillende lekken en zwakke plekken bestaan/bestonden in vaak gebruikte software zoals Flash van Adobe en producten van Microsoft, die Hacking Team ontdekt had, maar die ontdekking nooit gedeeld had met de makers van die software in kwestie. Met als gevolg dat de softwaremaker geen patch kon uitbrengen voor het lek, maar dat ondertussen Hacking Team wel rustig misbruik bleef maken van het lek om systemen binnen te dringen.

Adobe Flash: volgens Facebook boet het gedaan zijn
Zo werd er verleden week een eerste lek ontdekt in de Flash software van Adobe, een lek dat meteen door Adobe gedicht werd. Een tweede lek werd ontdekt, en ook dit werd begin deze week gedicht. (1) Geen goede beurt dus voor de Flash software, en het hoofd beveiliging van Facebook riep dan ook op om af te stappen van de Flash software om multimediacontent te maken. Hij vergat er wel bij te zeggen dat Facebook zelf dapper gebruik maakt van Flash voor de vele games op dit sociale netwerk, en dat het dus zelf eigenlijk zou moeten beginnen met het goede voorbeeld te geven...

MS dicht kritieke bug
Ook Microsoft ontsnapte niet aan deze toch wel schandalige praktijken van sommige ontwikkelaars. Uit correspondentie die buitgemaakt werd bij Hacking Team blijkt namelijk dat een niet nader genoemde onderzoeker een mail had gestuurd, waarin hij meldt een gevaarlijk lek ontdekt te hebben in IE, dat toch wel als de veiligste versie van de Microsoft browser beschouwd wordt. En of Hacking Team geïnteresseerd was om deze informatie te kopen? In de data van Hacking Team is niet terug te vinden of het bedrijf informatie over dit lek daadwerkelijk gekocht heeft, maar het bewijst toch dat de werkwijze van Hacking Team bekend was in bepaalde kringen, en dat sommige wetenschappers blijkbaar geen scrupules hebben: een lek voor eigen gewin verkopen, in plaats van de gemeenschap te behoeden voor gevaarlijke aanvallen...(3)

Rootkit die herinstallatie overleeft
Het blijkt dat Hacking Team, dat eufemistisch in een artikel bij PC World een "surveillance software maker" genoemd werd, ook systemen bedacht heeft die het aan zijn klanten (vaak regeringen en politiediensten) aanbood om boeven (maar ook gewone burgers) te bespioneren, die wel erg geavanceerd is en moeilijk te ontdekken, laat staan verwijderen.

Het gaat om een tool die de UEFI of Unified Extensible Firmware Interface kan wijzigen, waardoor de surveillance tool die door deze malware geïnstalleerd wordt, gewoon terug opnieuw geïnstalleerd wordt nadat de harde schijf gewist is of het besturingssysteem terug geïnstalleerd was. Hierover meer bij PC World (4)

Hacking Team blijft gewoon doorgaan
Geen frisse praktijken van Hacking Team, dat is het minste wat je zeggen kan. Dat dit aan het licht komt, is dan ook een goede zaak. En hopelijk komen er ook vragen vanuit privacy-groeperingen zoals EFF naar regeringen die van de diensten van Hacking Team gebruik gemaakt hebben.

Maar het ergste van al is dat Hackingn Team zijn lesje niet geleerd heeft. Volgens Ars Technica blijft het rustig verder bouwen aan spyware, en heeft het zelfs heel trots aangekondigd dat alle lekken waardoor derden de bedrijfsinformatie van Hacking Team buit konden maken, nu gedicht zijn. Foei. (5)
http://threatpost.com/flash-player-update-patches-two-hacking-team-zero-days/113776
http://www.hotforsecurity.com/blog/facebooks-security-chief-calls-for-adobe-flash-to-be-killed-off-12264.html
http://arstechnica.com/security/2015/07/ms-kills-critical-ie-11-bug-after-exploit-was-shopped-to-hacking-team/
http://www.pcworld.com/article/2948092/
http://arstechnica.com/security/2015/07/hacking-team-remains-defiant-touts-new-version-of-spyware-suite/TWITTER: MEER CONTROLE OVER JE ACCOUNT, EN AUTOMATISCHE PREVIEWS
Vandaag twee nieuwigheden bij Twitter. Om te beginnen: wanneer je je dashboard bezoekt, zal je bemerken dat het een update gekregen heeft. De voornaamste bedoeling daarvan is dat je gemakkelijker kan zien hoe jouw data door andere apps en diensten gebruikt worden. Je zal dus niet alleen gemakkelijker kunnen zien wanneer je inlogde, en vanop welk toestel, maar ook met welke diensten jou Twitter account momenteel verbonden is. Je zal dus ook veel gemakkelijker signalen kunnen ontdekken van eventuele louche zaken die met je account zouden gebeuren. Bij TechCrunch lees je meer (1).

Een tweede nieuwigheid betreft enkel de Twitter-app voor iOS en Android. Daarin zal je bemerken dat links naar artikels op externe sites, automatisch uitklappen. Nog een stap verder dus om Twitter visueel te maken, met filmpjes die automatisch spelen en bewegende GIF's. Waar is de tijd van de simpele Twitter met zijn 140 tekens... Verlang jij ook terug naar die tijd?

Over deze nieuwigheid lees je meer bij The Verge (2)
http://techcrunch.com/2015/07/15/twitter-unveils-new-dashboard-to-help-users-monitor-their-data/#.hzp6ul:IjYZ
http://www.theverge.com/2015/7/14/8965451/twitter-article-previews-auto-expand-summary-cardsGOOGLE EN HET RECHT OP VERGETEN TE WORDEN: TOCH GEEN MISBRUIKEN
Wanneer je naar (vooral) Amerikaanse podcasts luistert, dan krijg je de indruk dat ze daar de Europeanen uitlachen, die echte regelneven zijn en zich bemoeien met alles. Van het 'recht om vergeten te worden' bij Google, tot anti-trust maatregelen en onderzoeken naar anti-competitieve praktijken - dit alles wordt op één hoop gegooid en afgedaan als bemoeizucht. Terwijl in de VS, het land waar alles mag, de vrije markt en de vrije meningsuiting voorop staan.

Toen Europa aan Google de verplichting oplegde om verwijzingen naar bepaalde informatie uit de zoekresultaten te verwijderen, wanneer de gebruiker erom vroeg, werd deze verordening in diezelfde hoek geduwd. Het werd afgedaan als censuur, boeven zouden hun verleden zo kunnen verbergen.

Nu blijkt echter uit gegevens die Google onopzettelijk vrijgegeven heeft, dat het allemaal nog wel meevalt met die schurken en boeven die via Google hun verleden willen wissen. Want 95% van die verzoeken komt van gewone burgers, die graag een stukje van hun verleden willen laten wat het eigenlijk is: hun verleden. Maar dat verleden werd, door Google, altijd terug opgerakeld. En nu Google, na het indienen van hun verzoek, die link verwijderd heeft naar de informatie, kan dat verleden eindelijk ook rusten.

Slechts 5% van de verzoeken kwam van criminelen, politici of bekende personen. IN sommige landen loopt het percentage "gewone burgers" zelfs op tot 98%. Van die verzoeken van gewone burgers werd gemiddeld 48% ingewilligd, maar bij verzoeken om links naar misdaden te verwijderen werd slechts bij 18% ingegaan op dat verzoek.

Meer lees je bij TechCrunch, Google zelf en The Guardian.
http://www.theguardian.com/technology/2015/jul/14/google-accidentally-reveals-right-to-be-forgotten-requests
http://www.google.com/transparencyreport/removals/europeprivacy/?hl=en-US
http://techcrunch.com/2015/07/14/leaked-google-data-makes-company-more-transparent-than-it-wants-to-be/#.hzp6ul:IgUv
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3156779/More-280-000-people-ask-Google-right-forgotten-request-MILLION-pages-wiped-search-engine-s-results.htmlFACEBOOK: SHOPPEN ZONDER FACEBOOK TE VERLATEN, EN NIEUWE VIDEOKNOP "WATCH LATER"
Wellicht ben jij, net als wij, geen echte fan van Facebook. Maar er zijn ontelbare anderen die dat wel zijn, en van wie het leven rond Facebook draait. Zij kennen als het ware geen "internet" buiten Facebook, zij denken dat Facebook het hele internet is.
En Facebook wil hen daarbij wel ter wille zijn. Want voortaan moet je Facebook niet eens meer verlaten, wanneer je iets wil aankopen. Facebook is namelijk een experiment begonnen met verschillende bedrijven die een Facebook Page aangemaakt hebben. Voortaan kunnen zij een eigen winkeltje openen op die Page, een soort mini e-commerce site. Gewoon op de "buy"button klikken en de aankoop is geklonken. Daarmee is de koopervaring binnen Facebook rond: van ontdekking tot aankoop en betaling. Meer hierover bij Buzzfeed (1)

Een tweede nieuwigheid bij Facebook betreft video. Onlangs had Facebook aangekondigd dat het niet meer automatisch elke video als "bekeken" zou beschouwen, gewoon omdat hij op de nieuwsfeed van iemand verschenen was. De video's starten namelijk automatisch, of de bezoeker er nu naar kijkt of niet.
Zijn de nieuwe kijkcijfers na die aanpassing wat tegengevallen? Feit is in elk geval dat Facebook een nieuwe wijziging doorvoert: een button "watch later" naast video's. Kom je even kijken in Facebook naar de updates in je newsfeed, en kom je een video tegen, dan kan je daarop klikken en snel doorbladeren naar het andere nieuws. Later kan je dan de aldus gemarkeerde video'(s) rustig bekijken. Een slimme manier om meer views te krijgen, niet?
Meer hierover bij The Verge (2)
http://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/facebook-takes-big-step-forward-on-commerce-builds-shops-int#.pvpBmQ18O
http://www.theverge.com/2015/7/14/8957873/facebook-digital-assistant-moneypenny

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DOPPEL: EEN NIEUWE SOORT WEARABLE
Tot nu toe heb je waarschijnlijk gezien dat de meeste 'wearables', computertoestelletjes die je op je lijf draagt, meestal 'trackers' zijn, toestellen die traceren wat je doet. Hoeveel stappen je zet, hoeveel kilometer je aflegt, hoeveel calorieën je verbrandt, enz.

Doppel is echter een wearable die een stapje verder gaat, en niet alleen registreert maar ook actie onderneemt. Net zoals uptempo muziek je kan aanmoedigen om sneller te stappen, lopen, meer te bewegen, en tragere muziek je aanzet om te ontspannen, zal het doppel toestel via korte tikjes op je pols je stemming beïnvloeder, om je meer alert of meer relaxed te maken.

Daarbij gaat het toestel uit van je hartslag in rust. Die gegevens haalt hij uit een bijhorende app op je smartphone. Op basis van die hartslag zal hij tikjes geven in een sneller of trager ritme, naargelang jij aangeeft of je wil ontspannen of jezelf inspannen.

Een nieuw concept. Meer uitleg bij Reuters, waar je ook een filmpje vindt.
http://www.reuters.com/article/2015/07/07/us-device-doppel-idUSKCN0PG1ME20150707APPLE BRENGT NIEUWE IPOD TOUCH UIT
Eigenlijk was het te verwachten, na de aankondiging van Apple Music, dat er ook op gebied van hardware een update zou komen. En toch kwam het toch nog onverwacht, deze update van de iPod Touch. Velen hadden al het idee opgevat dat Apple deze lijn producten afgeschreven had, omdat de iPhone immers als muziektoestel dienen kan. Waarom zou je dan nog een aparte muziekspeler (met extra functies) willen? De iPod staat trouwens niet meer als aparte categorie vermeld op de Apple website...

Apple heeft echter -naar onze mening terecht- begrepen dat er nog altijd heel wat gebruikers zijn die liever een aparte muziekplayer hebben, een toestel dat via WiFi ook veel mogelijkheden heeft, zoals fitness tracking. Het heeft daarom deze week de nieuwe iPod Touch aangekondigd, die in nieuwe kleurtjes uitkomt. Aan boord een nieuwe 8 MP iSight camera plus een betere camera vooraan voor FaceTime en selfies. Verder de A8 chip van Apple die supersnel is, ook voor het gamen. Met de M8 bewegingsprocessor kan je je sport/fitness prestaties bijhouden.

Alle leuke functies van iOS 8 zijn aanwezig, zoals iMessage - maar denk eraan dat dit dingen zijn die je enkel kan doen wanneer je een WiFi verbinding hebt. Er is nu eenmaal een verschil tussen een iPhone en een iPod TOuch!

Wat moeten de nieuwe iPods kosten? Het goedkoopste model heeft 16 GB opslag en kost €229. Daarna gaat het in stijgende lijn: €279 voor 32 GB, €339 voor 64 GB, en maar liefst €449 voor een 128 GB model.
http://www.apple.com/benl/
http://9to5mac.com/2015/07/15/apple-releases-new-faster-ipod-touch-with-8mp-camera-and-128-gb-option-new-nanoshuffle-colors/EEN SMARTPHONE VAN ... COMMODORE?
Wie de naam "Commodore" kent, verraadt meteen zijn leeftijd. Want in het midden van de jaren 1980 was Commodore een koploper in personal computers, er werden duizenden stuks per dag verscheept van de Commodore 64, in totaal gingen er 17 miljoen stuks over de toonbank.

Het bedrijf ging echter in 1994, en sindsdien ging het merk door verschillende handen. Met nu als laatste evolutie dat een smartphone, vervaardigd door een stel Italiaanse ondernemers, aangekondigd werd onder de naam Commodore. Het is wel een Android toestel (Android 5.0 Lollipop), maar het zal wel ingebouwde emulatoren bevatten waardoor het mogelijk is om de oude Commodore 64 games te spelen op je smartphone.

Meer lees je bij The Verge, en Wired heeft een heel uitgebreid achtergrondartikel over Commodore.

http://www.theverge.com/2015/7/14/8962509/commodore-android-smartphone-announced
http://www.wired.com/2015/07/commodore-smartphone/ 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


Apple voert eindelijk die kleine aanpassing aan het iPhone-toetsenbord door waar iedereen al jaren om vraagt
http://newsmonkey.be/article/48761

AirBnB voor de happy few
http://www.tijd.be/ondernemen/toerisme/Airbnb_voor_de_happy_few.9654093-3077.art

‘Booking.com misbruikt macht'
Oorlog tussen Europese hoteliers en onlineverkopers van hotelkamers
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Booking_com_misbruikt_macht.9654297-4002.art

Belgische start-up Slidenjoy kent gigantisch succes op Kickstarter
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-start-up-slidenjoy-kent-groot-succes-op-kickstarter

Een nieuw Vlaams logiesdecreet voor alternatieve concepten zoals Airbnb, glamping, boomhutten en druppeltenten wordt komende week ingediend in het Vlaams parlement.
http://www.tijd.be/cultuur/algemeen/Vlaams_Airbnb_decreet_in_de_maak.9654556-7762.art

Een maand leven met gezondheidsapps: haalt het iets uit?
Getest: fitheid uit een telefoon
http://www.demorgen.be/wetenschap/een-maand-leven-met-gezondheidsapps-haalt-het-iets-uit-a2394419

[met medewerking van de NeTTieS-lezers] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOOR: DINAMO.FM
Deze online radio is gespecialiseerd in elektronische muziek. Er zijn verschillende kanalen, elk met hun eigen ritme. De radio is wel gevestigd in Turkijk, zodat eventuele advertenties ook in het Turks zullen zijn. En je wellicht minder zullen storen :)
Veel luisterplezier!
https://dinamo.fm/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men behoeft niet te stelen om een dief te zijn.
-Jan Greshoff-
 


 
De nieuwe oogst


   
THE USER IS MY MOM
Een pracht van een startup - een heel goed idee bovendien. Want wanneer websites of apps ontworpen worden, denken ontwikkelaars altijd aan de "digital natives", de jongeren die opgegroeid zijn met het internet, maar de grote groep ouderen, de ouders en grootouders worden gewoon vergeten! Deze dienst biedt aan om al die nieuwigheden te laten uittesten door echte mama's en oma's van vlees en bloed.
[Taal: ENG]
http://theuserismymom.com/

BIZBUZZME: HET ZOVEELSTE PROFESSIONELE NETWERK
Alhoewel de site er echt wel fris uitziet, met een strak design, en het idee erachter ook wel ok is (een netwerk van experts oprichten) lijkt de uitvoering toch mank te lopen. De site heeft nog niet voldoende gebruikers, met als gevolg dat de behandelde onderwerpen momenteel wat "soft" zijn, zoals hoe met baby's omgaan, marketing en meer. Maar wat niet is, kan komen. Misschien wordt dit wel de QUora voor de gewone mens?
[Taal: ENG]
http://www.bizbuzzme.com


UNREEL: VIDEOKANALEN, EN COMMENTAREN

Deze site brengt, net als YouTube, video's. Maar de site tracht voor jou kanalen samen te stellen met filmpjes die jou kunnen interesseren. Bovendien krijg je bij elk filmpje commentaren die verwijzen naar een fragment in de video - net als Soundcloud eigenlijk.
Het beeld is heel scherp, het laden supersnel. De site is nog wel in bèta, maar waard om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://killerstartups.com/startup-reviews/unreel
http://www.unreel.co


FREEDAWN: JE DROMEN EN DE WEG ERHEEN
Een beetje melig? Of misschien de juiste manier om je idealen te bereiken? Op Freedawn kan je je dromen neerschrijven, en een dagboek bijhouden van wat je meemaakt onderweg naar die dromen. Anderen mensen kunnen helpen, die al een van jouw idealen bereikt hebben. Op de website legt een filmpje het een en ander uit.
[Taal: ENG]
http://killerstartups.com/startup-reviews/your-dream-life-on-freedawn
http://www.freedawn.com/


VIDEO LEREN: LYNDA
We gaan nog even door met onze reeks die we verleden week begonnen waren, over de beste online tools om mooie filmpjes te leren maken. Een van de sites die in deze reeks niet mag ontbreken, is Lynda.com. Daar vind je tal van reeksen over hoe je filmpjes moet opnemen en produceren. Niet alle filmpjes zijn gratis echter...
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/lyndapodcast
http://www.makeuseof.com/tag/learn-video-production-free-online/


FILMPJES LEREN MAKEN: NEXTWAVE DV
Dit is een kanaal waarop regelmatig nieuwe filmpjes verschijnen die je vertellen hoe je digitale video moet maken. Het zijn tips van video professionals, maar ook besprekingen van appparatuur, tips over hoe je belichting moet gebruiken, over animatie en beeldbewerking, en meer
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/channel/UCloNZoqhLw6P895WjiTQ2pg


FILMPJES LEREN MAKEN: FILM RIOT

Ook dit is een videokanaal op YouTube waar je videoproductie kan leren, het bewerken van filmpjes, het mixen van geluid, enz. De filmpjes zijn niet alleen leerzaam, maar ook leuk :)
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/filmriot/featured


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOBIELE DEKKING
Het BIPT heeft een interactieve landkaart online gezet, waarop je kan zien welke mobiele dekking er in jouw straat is: 2G/gsm, 3G/UMTS/HSPA en 4G/LTE. Voor de volledigheid vind je ook een lijstje met de virtuele mobiele operatoren, de MVNO's, en zie je waar zij de mosterd halen.
[Taal:NL]
http://www.bipt.be/nl/consumenten/telefoon/dienstkwaliteit/dekkingskaarten


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UNIVERSITEIT VAN NEDERLAND

Lezeres Aline heeft ons een hele reeks prachtige links naar erg interessante sies bezorgd - waarvoor onze dank. Dit is de site van een virtuele universiteit, waar je ongemeen interessante colleges kan volgen. Momenteel is er een zomerreces, maar vanaf september starten de colleges weer. OM alvast te grasduinen in het aanbod, en de site in je bookmarks te plaatsen.
[Taal:NL]
http://www.universiteitvannederland.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BRUGSE BEVOLKINGSREGISTER IN KAART
Een initiatief van de stad Brugge, dat amateur-archeologen en wetenschappers best zullen kunnen smaken: het archief van het bevolkingsregister tussen 1846 en 1966 werd online gezet. Je kan er zien waar je voorouders leefden, in welke straat, wanneer zij in Brugge aankwamen, en wanneer zij er vertrokken, naar waar.
[Taal: NL]
http://www.kaartenhuisbrugge.be
http://www.beeldbankbrugge.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE ART OF THE OPENING SHOT
Dit filmpje, samengesteld door de Deense Filmliefhebber Casper Christensen, toont beroemde openingsshots waarmee je direct een film herkent, waarmee direct de toon gezet wordt voor de film. Enkele van de beelden zal je wellicht herkennen. Maar ben je een echte filmliefhebber en herken je ze allemaal? In de eindgeneriek worden de titels opgesomd en kan je zien of je het juist hebt. (Via NRC.NL)
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=y1lMnbvf5eM


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCHILDPADDEN
Deze prachtige fotoreeks bij One Big Photo toont heel knappe foto's van schildpadden. Monumentaal van opname, ongelooflijk helder van beeld.
[Taal: ---]
http://onebigphoto.com/the-amazing-world-of-turtles-in-photography/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SMARTY BUBBLES

Tja, dan heb je dat weer... Firefox heeft Flash gewoon uitgeschakeld in je Firefox browser, omwille van de veiligheidsproblemen (zie eerder in deze week). En dan kan je al die superleuke spelletjes niet meer spelen... Maar geen nood: er bestaan echt wel heel veel gelijkaardige spelletjes, maar dan wel in HTML5 gemaakt. Die kan je gerust spelen, ook zonder Flash!
Smart Bubbles is zo'n spelletje: je moet gewoon ballonnetjes oplaten vanuit je werp-plek. Zijn er drie ballonnen van dezelfde kleur die elkaar raken, dan verdwijnen die. Een erg spannende variant van het klassieke Bubbles-game. In HTML5 bovendien!
http://html5games.com/Game/Smarty-Bubbles/d8f24956-dc91-4902-9096-a46cb1353b6f

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


(zou die robot echt meer weten dan de mens?Ga hetzelf uittesten!)
Robot 'Trusty' helpt de klanten van Media Markt
http://www.belgiancowboys.be/technology/robot-trusty-helpt-de-klanten-van-media-markt*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(criminaliteit wordt steeds meer digitaal)
FBI rolt groot hackersforum op
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4101707/2015/07/15/FBI-rolt-groot-hackersforum-op.dhtml

 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(neem het mee naar zee, zo verdwalen de kindjes niet...)
Hou je kinderen altijd in de gaten met Spotter 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9326/Hou-je-kinderen-altijd-in-de-gaten-met-Spotter.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(inchecken in bars, je favoriete bezigheid!)
LocSoc, de nieuwe app om overal Locaal en Sociaal te zijn
https://www.digimedia.be/News/nl/18392/locsoc-de-nieuwe-app-om-overal-locaal-en-sociaal-te-zijn.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(geen selfies?)
Belgen zijn dol op hun digitale vakantiefoto’s (maar niet op selfies)
http://computertaal.info/2015/07/12/belgen-zijn-dol-op-hun-digitale-vakantiefotos-maar-niet-op-selfies/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(na de vastgeplakte batterij, nu ook de vastgeplakte simkaart?)
Apple, Samsung en providers overleggen over ingebouwde simkaart
http://tweakers.net/nieuws/104272/apple-samsung-en-providers-overleggen-over-ingebouwde-simkaart.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(enkel in het weekend?)
De Croo wil mobiel internet gratis maken tijdens het weekend, proef gepland in oktober
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-croo-wil-mobiel-internet-gratis-maken-tijdens-het-weekend-proef-gepland-in-oktober/article-normal-587481.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(Tja, wij Belgen blijken dan toch ergens goed in te zijn :)
Leuvense start-up DataCamp haalt 1 miljoen dollar op
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/leuvense-start-up-datacamp-krijgt-kapitaalinjectie-van-1-miljoen-dollar
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BESTANDEN UITWISSELEN: TUSSEN WINDOWS EN ANDROID
Verleden week bespraken we al hoe je bestanden snel kan uitwisselen tussen Windows toestellen onderling, tussen Windows en iOS. Vandaag: tussen Windows en Android.
Er bestaan verschillende apps voor Android toestellen waarmee je de Android omvormt tot een FTP server. Elke computer die dan inlogt op de FTP server kan dan op die Android bladeren in bestanden en bestanden downloaden vanop de Android. Zo is er MyFTP Server. Niet zo bijzonder van uiterlijk, maar super eenvoudig te bedienen.
Om snel één enkel bestand over te zetten, kan je PushBullet gebruiken. Daarmee zet je bestanden simpel over via het draadloze netwerk. Je kan natuurlijk ook je Android toestel aansluiten op je Windows computer via een USB kabel. Stp-voor-stap instructies hoe je dan tewerk moet gaan vind je bij MakeUseOf.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.droidcreation.myftpserver
https://www.pushbullet.com/
http://www.makeuseof.com/tag/transfer-files-android-pc/


BESTANDEN SNEL OVERZETTEN TUSSEN VERSCHILLENDE PLATFORMEN: DROPBOX
Een andere methode is gebruik maken van Dropbox of een andere virtuele harde schijf die voor verschillende besturingssystemen bestaat. Dropbox is verkrijgbaar voor de iPhone, iPad, Windows Phone, Windows tablets, Blackbery, Kindle Fire en het web. Wanneer je daar een publieke folder aanmaakt kan je er bestanden delen met anderen.
Het nadeel is wel dat je de bestanden dus via Dropbox moet overzetten; het betekent een stap meer, dus iets minder veiligheid en privacy. Bovendien moet je de bestanden apart uploaden en dan weer downloaden, in plaats van ze rechtstreeks naar het doel-toestel te kunnen overzetten.
http://www.dropbox.com

BESTANDEN OVERZETTEN TUSSEN VERSCHILLENDE PLATFORMEN: FILEMAIL, WE TRANSFER
Nog een andere methode is het bestand overzetten via mail via systemen zoals FileMail of WeTransfer. Je kan er bestanden uploaden tot 30 GB, en je moet niet eens registreren. Nog meer manieren om grote bestanden via mail te versturen vind je bij MakeUseOf.
http://www.makeuseof.com/tag/share-files-up-to-a-whopping-30gb-with-anyone-through-filemail/
http://www.wetransfer.com
http://www.makeuseof.com/tag/8-ways-to-email-large-attachments/


BESTANDEN OVERZETTEN TUSSEN VERSCHILLENDE PLATFORMEN: FEEM
Dit is een app die rechtstreekse transfers toelaat, en verkrijgbaar is voor Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Windows Phone, Windows Tablet en BlackBerry. Je kan bestanden rechtstreeks overzetten van het ene toestel naar het andere, zolang op beide toestellen Feem geïnstalleerd is. Het overzetten geschiedt via WiFi. De app is gratis, maar bevat wel advertenties. Een uitgebreide bespreking van de vele mogelijkheden van deze app bij MakeUseOf.
En jij? Heb jij nog andere manieren om bestanden over te zetten die wij hier niet besproken hebben? Laat het ons weten, zo kunnen wij je tip aan de andere lezers doorgeven!
http://www.makeuseof.com/tag/transfer-files-quickly-across-devices-using-feem/
http://tryfeem.com/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

AUTORUNS PORTABLE: BEHEREN WAT ER OPGESTART WORDT
WIndows - portable - 2 MB
Met deze tool, die je vanop een USB sitck kan draaien, zie je wat er mee opgestart wordt wanneer jij je computer aanzet. Je kan deze lijst programma's, knoppenbalken en browser-helpers ook beheren en de ongewenste programma's deactiveren.
http://portableapps.com/apps/utilities/autoruns-portable


MOSAIZER LITE: MOZAIEK MAKEN


WinXP / Vista / 7 /8 - 10,7 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je een mozaiek aanmaken met je eigen foto's. Daarbij wordt één beeld samengesteld uit honderden kleine minibeeldjes, die je pas herkennen zal wanneer je inzoomt op het beeld.
http://www.chip.de/downloads/Mosaizer-Pro_47278397.html
http://www.mosaizer.com/MosaizerLite/index.htmRTBF VIA XBOX ONE
Je kan de nieuwsuitzendingen van de Vlaamse openbare omroep VRT al on-demand bekijken via de app DeRedactie. Maar wist je dat je de uitzendingen van RTBF kan bekijken via de Xbox One? Het gaat dus om de journaals, sportnieuws, het weerbericht, en ook verschillende fictiereeksen en documentaires.
https://www.youtube.com/watch?v=pJ3m9Aj6Wls


BLENDER PORTABLE: 3D ON THE GO


Windows - 100 B download - 367 MB geïnstalleerd
Dit is een open source progje dat je vanop de USB stick kan opstarten. Je gebruikt het voor het maken van 3D modellen, voor post-productie, voor interactieve animaties aan te maken en af te spelen.
http://portableapps.com/apps/graphics_pictures/blender_portableWINGATE: INTERNETVERBINDING DELEN VIA HET NETWERK
WinGate bestaat al meer dan 10 jaar, en het is nog altijd een uitstekende GateWay software. Hiermee kan je alle computers die zelf geen internetverbinding hebben, maar wel op het netwerk zitten, toegang geven tot het internet. Bovendien hou je zo controle over welke sites en protocollen toegestaan zijn en welke niet.
http://www.wingate.com/
http://www.chip.de/downloads/WinGate_12997758.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....Lezer Kris reageert:
<<<
Er stond een foutje in het artikel
HOE BESTANDEN OVERBRENGEN TUSSEN TOESTELLEN? VAN WINDOWS NAAR NIET-WINDOWS
Hierin wordt geschreven dat "Vanaf OS X 10.6 (Snow Leopard) kunnen Macs lezen en schrijven in het NTFS formaat".  Dit is niet waar of beter, het is op zijn minst verwarrend en onvolledig.
Om gemakkelijk te werken is er beslist meer nodig om een Mac NTFS te laten lezen (en schrijven).  Je hebt hier steeds software nodig.  Ik verwijs graag naar o.a. volgende website waar een en ander uitgelegd wordt:
http://www.appletips.nl/windows-ntfs-lezen-en-schrijven-onder-mac-os-x/
Tuxera met NTFS-3G wordt sinds 2012 niet meer upgedate.  Er is een truuk die beschreven wordt in een filmpje op YouTube.
https://www.youtube.com/watch?v=R-2NCRcylK0
Zelf gebruik ik Paragon NTFS for Mac.  Het heeft me wel 20€ gekost, maar ik had de tijd niet om verder de andere gratis oplossingen uit te testen, maar ik wil dit aan de lezers toch even meegeven.
groetjes en tot een volgende keer!
>>>
Bedankt, Kris, voor deze waardevolle tip!

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je bereikt meer met een vriendelijk woord en een revolver,
dan met alleen een vriendelijk woord.
- Johnny Carson -