Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/7/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 911 van 11/7/2015Gegroet lezer,

In deze eerste week van onze "vakantie" lijken we er nog aardig in geslaagd te zijn om deze editie gevuld te krijgen. Een van de blikvangers deze week was de site Reddit, waar het rommelt tussen de vrijwillige moderatoren en het management. Een van de redenen daarvoor is het ontslag van een medewerkster, Victoria Taylor. De achterliggende reden zou volgens waarnemers echter het feit zijn dat de website/forum hard zijn best doet om financieel rendabel te worden door adverteerders te lokken, maar dat die adverteerders niets moeten weten van de soms erg vulgaire, racistische, seksistische commentaren op de site. In die commentaren wieden is een hele taak, en ook dat thema komen we tegen bij een ander nieuwsbericht deze week: dat de website The Verge tijdelijk de mogelijkheid tot commentaar geven opschort. Net om dezelfde reden: scheldpartijen in de commentaren. Blijkbaar is de ideale manier om de internaut verantwoord sociaal gedrag op het internet bij te brengen nog altijd niet gevonden...

Dit en veel meer in dit nummer. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!
Hilde
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SUBREDDITS TERUG BEREIKBAAR NA SLUITING UIT PROTEST
Een van de populairste, door gebruikers zelf aangedreven nieuwssite is Reddit. Gebruikers brengen een bericht aan en stemmen dat naar de voorpagina. Reddit werkt met 'subreddits', rubrieken rond een bepaald thema. Verschillende nieuwssites en podcasts hebben hun eigen subreddit, waarin de lezers en luisteraars artikels kunnen suggereren die zij belangrijk vinden. Het podcast The Daily Tech News Show bijvoorbeeld heeft zijn eigen subreddit.

Op de artikels kan je ook commentaren leveren. En soms kunnen die commentaren ontaarden in scheldpartijen, zoals dat wel meer gebeurt op internetfora. Daarom waken moderatoren erover dat de commentaren niet uit de hand lopen. Meestal zijn die moderatoren vrijwilligers, die het spontaan op zich genomen hebben om deze toch belangrijke taak te vervullen.

Maar blijkbaar was dat niet voldoende voor de beleidsmakers van Reddit, en met name Ellen Pao, chief executive. Daarom werd beslist strenger op te treden tegen trollers, spammers, racisme en discriminatie (1). Wat blijkbaar niet bij alle Reddit-gebruikers in de smaak viel. Er ontstond onvrede. Dit was een breuk met het beleid dat al 10 jaar bestond, om gebruikers de vrije hand te laten met weinig inmenging van het bedrijf zelf - het waren de moderatoren die alles in een goede baan moesten leiden.

En toen een van de Reddit-medewerksters plots ontslagen werd, was dit de druppel die de emmer overlopen deed. Het ging om Victoria Taylor, een jongedame die verantwoordelijk was voor de AmA of Ask Me Anything-interviews. De reden voor dit ontslag werd niet gegeven. De moderatoren, die volgens de New York Times en The Verge erg hard op Taylor rekenden, als contact tussen moderatoren en de systeembeheerders die bij Reddit in dienst zijn, pikten dit niet. Zij sloten honderden subreddits af, een beweging die donderdag begon en vrijdag verder uitbreidde.

Dit weekend werden de subreddits terug geopend, nadat Ellen Paio haar excuses aangeboden had omdat ze niet duidelijk genoeg gecommuniceerd had over de wijzigingen die doorgevoerd worden.

Een storm in een glas water? Of een symptoom van de spanning die soms kan ontstaan tussen vrijwilligers die een bepaalde taak supergoed doen, gratis, en betaalde personeelsleden die deze inspanningen soms niet onvoldoende naar waarde schatten?
Lees het achtergrond verhaal bij NYTimes, The Verge, Wired.
http://www.wired.com/2015/07/reddit-amageddon/
http://www.nytimes.com/2015/07/04/technology/reddit-moderators-shut-down-parts-of-site-over-executives-dismissal.html?_r=0
http://www.theverge.com/2015/7/4/8894409/reddit-protest-subreddits-back-onlineSOUNDCLOUD: UPDATE LAAT JE NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Verleden week ging alle aandacht uit naar Apple Music, de nieuwe dienst om streaming muziek te brengen. Maar er is een andere dienst die zich, wellicht met deze lancering als hete adem in de nek, profileert als een streaming / music discovery dienst. En dat is SoundCloud.

SoundCloud heeft namelijk een update uitgebracht. Daardoor zal je niet alleen speellijstjes in de app kunnen bewerken, maar tref je erook een 'related tracks' functie aan. Kom je een song tegen die je goed vindt, tik dan op 'Play related tracks', waardoor je meegenomen wordt op een ontdekkingstocht, aangedreven door het algoritme van SoundCloud. Die site herbergt momenteel naar eigen zeggen meer dan 100 miljoen songs. Toegegeven, niet alle songs zijn van even goede kwaliteit - iedereen kan immers zijn eigen song uploaden. Maar dat maakt het zelf ontdekken van muziek, die pareltjes afkomstig van beginnende artiesten, juist zo interessant.

Nog nieuw is het delen op de sociale netwerken. Je kan songs delen vanuit het 'zoeken' scherm, en vanuit je lijst met songs. Dat moet dan weer meer mensen in contact brengen met SoundCloud

De update is momenteel enkel nog voor iOS beschikbaar.
http://techcrunch.com/2015/07/02/in-wake-of-apple-music-soundcloud-update-focuses-on-music-discovery-better-user-experience/
https://itunes.apple.com/us/app/soundcloud-music-audio/id336353151?mt=8APPLE MUSIC: POSITIEF EN NEGATIEF
De vernieuwing die Apple doorgevoerd heeft met Apple Music, heeft alles in zich om de gebruikers te bekoren en een groot succes te worden. Apple heeft niet alleen alle grote namen uit de muziekwereld aan boord voor zijn streaming dienst, maar ook de grootste zelfstandige labels. Indie artiesten kunnen via het social sharing platform contact leggen met hun fans en naam maken. Zij kunnen audio, video en foto's uploaden. Muziek die zij kunnen aanmaken met de geüpdate GarageBand app. En volgens verschillende commentatoren zou de Beats 1 er echt wel in slagen om mensen nieuwe muziek te laten ontdekken.

Zo is er de kritiek dat het uploaden van songs naar Connect nodeloos ingewikkeld is. In plaats van de muziek van bijvoorbeeld de iCloud drive te kunnen kiezen, moet de muzikant eerst zijn muziek importeren naar zijn iTunes en dan pas uploaden. Als dit nu maar even simpel geweest had als een foto posten naar Instagram, is de verzuchting... (1)

Een andere kritiek is dat de Music app veel te ingewikkeld is. Er zijn vijf tabblaadjes in de dienst, en elk daarvan is als het ware een dienst op zich.

Een ziekte waaraan niet alleen Apple lijdt, aldus Re/Code. (2). Volgens deze nieuwssite zal de grote winnaar in de streaming oorlog de site zijn die het simpelste te gebruiken is, het meeste gebruiksgemak biedt. En ook het duidelijkst is over zijn aanbod. Want momenteel heerst er bijvoorbeeld bij Apple Music grote verwarring over de verschillende abonnementen: iTunes Match, dat $25 per jaar kost en wel/niet een onderdeel is van iCloud. Wat gebeurt er met dat abonnement wanneer je overschakelt op Apple Music?

Het artikel van Re/Code gaat dieper in op het verschillende aanbod. Aanbevolen!
http://betterelevation.com/disconnect/
http://recode.net/2015/07/02/in-battle-of-streaming-music-services-simplicity-is-the-killer-feature/OVER HACKERS EN SPIONNEN: XKEYSCORE, DE GOOGLE VAN DE NSA, EN DE HACKERS VAN HACKING TEAM GEHACKT!
Twee berichten over dingen die we niet graag horen: het bespieden van de burgers. Het eerste bericht gaat over onthullingen van The Guardian en The Intercept. Het blijkt namelijk dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA om zijn burgers te kunnen bespieden over erg gesofistikeerde apparatuur beschikt. Een soort Google zelfs, die alle informatie kan doorzoeken. HKEYSCORE  heet het project, en het monitort voortdurend het verkeer op de glasvezelkabels. Deze stream wordt op 700 servers geanalyseerd. De content zelf wordt 3 tot 5 dagen bewaard, de metadata 30 tot 45 dagen. Heel wat werk voor de spionnen, niet?

Een onthullend artikel over de grootschaligheid van deze dataverzameling bij The Intercept. (1)

Een tweede artikel betreft een bedrijf dat van hacken zijn business gemaakt had. Het gaat om Hacking Team, dat gespecialiseerd is in surveillance technologieën. Dat een bedrijf beveiligingsdiensten aanbiedt, daar is natuurlijk niets mis mee, maar als je de verschillende media mag geloven dan verkocht dit in Italië gevestigde bedrijf zijn surveillance tools aan regereingen en politiediensten. Bij Reporters without Borders staat Hacking Team zelfs op de index van de Enemies of the Internet.

Welnu, het blijkt dat deze hackers nu zelf het slachtoffer geworden zijn van hackers, die allerlei interne en geheime informatie van het bedrijf buit gemaakt hebben. Die informatie werd op het internet, op een torrentsite gepubliceerd en kan door iedereen ingezien worden. Zo kom je te weten dat o.a. Zuid-Korea, Kazachstan, Saudi-Arabië tot de klanten behoren van Hacking Team.

Een artikel om met leedvermaak te lezen bij o.a. CS ONline en The Guardian.
https://firstlook.org/theintercept/2015/07/01/nsas-google-worlds-private-communications/
http://www.csoonline.com/article/2943968/data-breach/hacking-team-hacked-attackers-claim-400gb-in-dumped-data.html
http://www.theguardian.com/technology/2015/jul/06/hacking-team-hacked-firm-sold-spying-tools-to-repressive-regimes-documents-claimGOOGLE WAAGT ZICH OOK AAN CARPOOLING
In 2013 heeft Google Waze gekocht, een dienst die in real time het verkeer weergeeft. En nu brengt Google een dienst uit in Israël, waarin zowel de Waze verkeersdienst verwerkt werd als de Google Maps. Die worden gecombineerd in een nieuwe app, RideWith, en het is de bedoeling dat je met de app gemakkelijk een wagen vinden kan met chauffeur om aan carpooling te doen.

Waagt Google zich nu op het o zo glibberige pad van Uber? Helemaal niet. Want volgens de gebruiksvoorwaarden van RideWith zal je maximaa 2 ritten per dag kunnen aanbieden, en slechts een kleine onkostenvergoeding krijgen voor het meenemen van personen in je auto. Je zal dus helemaal niet, zoals bij Uber, van het chauffeurtje spelen een broodwinning kunnen maken.

Dat is dus een voorbeeld van échte sharing-economy, en het is naar onze mening een mooi en correct initiatief van Google. Meer bij The Verge en Wall Street Journal.
http://www.theverge.com/2015/7/6/8899927/google-carpooling-waze-israel
http://blogs.wsj.com/digits/2015/07/06/google-to-pilot-carpooling-service-for-commuters-in-israel/BING MAPS: MEERDERE PLAATSEN TEGELIJK BEKIJKEN
Wanneer we aan landkaarten denken, dan denken we uiteraard in de eerste plaats aan Google Maps en Google Earth. Maar ook de zoekmachine Bing heeft landkaarten, en die zijn eigenlijk ook best goed.

Microsoft heeft deze eek nu een volledige redesign aangekondigd van Bing Maps voor de browser. MOmenteel nog wel in preview, zodat de internetgemeenschap commentaar kan geven en Microsoft de nodige aanpassingen nog maken kan op basis van die feedback.

Er zijnnu nieuwe resultaten kaarten en er is een nieiuwe lay-out. De kaarten aan de linkerkant van de kaart staan, en informatie beiden over verschillende plekken, zoals openingsuren, gelijkaardige bedrijven, enz). Ook handig is dat je nu, wanneer je een routebeschrijving vraagt, ook de optie Along the Route krijgt, waarbij hotels, restuaruants en benzinestations getoond worden die je onderweg tegenkomen zal.

Een uitvoerige bespreking bij Venturebeat, waar je ook een filmpje bekijken kan. Helaas  kan je in onze contreien de Preview nog niet uittesten
http://venturebeat.com/2015/07/06/microsoft-redesigns-bing-maps-so-you-can-search-view-and-share-multiple-places-at-one-time/SNAPCHAT: ENKELE NIEUWIGHEDEN
Dat Snapchat erg populair is, vooral bij het jonge volkje, moeten wij je niet meer vertellen. De magie van de verdwijnende boodschappen blijft hen betoveren. Nu heeft de boodschappendienst een wijziging aangebracht aan de interface, die niet door iedereen positief onthaald wordt.

Tot nu moest je je vinger op de boodschap houden om hem te kunnen zien. Haalde je je vinger van het scherm, dan stopte het afspelen. En dat is nu gedaan. Gewoon even tikken op de Snap of de Story, en je kan de boodschap bekijken. Wat natuurlijk wel erg handig is, maar waarmee sommige gebruikers niet gelukkig zijn. Het zou het namelijk gemakkelijker maken om een schermafdruk te maken, om de snap -die normalerwijze verdwijnen moet na het bekijken- toch te bewaren.

Snapchat heeft trouwens nog een functie in het leven geroepen, en wel een nieuwe manier om vrienden toe te voegen: "add nearby". Daarmee kan je, zoals de naam het suggereert, mensen toevoegen die zich in jouw nabijheid bevinden. Het slimme aan deze tool is dat de locatiefunctie enkel in werking schiet wanneer je in dit Add Nearby menu zit. Dat voorkomt dus dat de app voortdurend gaat scannen, en veel batterij gaat opslokken. Meer bij The Verge (1)

Snapchat verdient goed geld
Een tweede verhaal over Snapchat vind je bij de Nederlandstalige site Bloovi. In het artikel wordt verteld hoe Snapchat met zijn Live Stories een heel slimme manier gevonden heeft om een aardig centje te verdienen. Live Stories zijn eigenlijk advertenties, die in een Live verhaal geplaatst worden. Afhankelijk van de plaatsing in het verhaal, betaalt de adverteerder meer of minder. Een mooi achtergrondverhaal over deze lucratieve inkomsten bij Bloovi (2)

Snapchat heeft een slimme CEO, Evan Spiegel
Het derde bericht over Snapchat is een opiniestuk in The Observer, waarin de beslissing van CEO Evan Spiegel om deze verniewing in te voeren (het tikken in plaats van het vasthouden met je vinger) onder de loep genomen wordt. Want hiermee wordt eigenlijk een van de hoofdkenmerken van de dienst opzij geschoven. The Observer noemt dat een moedig en slim besluit. Sommige startups blijven volgens het artikel té lang hangen aan oorspronkelijke functies, zijn daar té romantisch over, waardoor de app gehinderd wordt in zijn groei. (3)
http://www.theverge.com/2015/7/1/8861131/snapchat-update-2015-tap-to-play-story
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/snapchat-verdient-grof-geld-met-zijn-live-stories
http://observer.com/2015/07/snapchats-new-tap-to-view-is-a-bigger-deal-than-you-think/ONLINE BETALINGEN: ENKELE UPDATES
Enkele korte berichten uit de wereld van de online betalingen. Om te beginnen heeft PayPal een andere financiële speler opgekocht, Xoom. Met Xoom kan je geld op digitale wijze overdragen. Xoom zal een zelfstandige dienst blijven, zo heeft PayPal aangekondigd.

Het bijzondere aan dit bericht is dat PayPal eigenlijk zelf nog niet helemaal terug zelfstandig is. Zoals je wellicht weet behoorde het tot kort toe aan veilingsite eBay, dat de betaaldienst enkele maanden geleden terug afgestoten heeft. Deze "scheiding" is nog niet helemaal rond, en toch is PayPal dus al met een nieuwe partner aan de slag! (1)

Het tweede bericht betreft MasterCard. Dat begint testen met een nieuwe manier om betalingen goed te keuren: gelaatsherkenning. Daarbij moet je als het ware een selfie nemen, maar je moet wel even met de ogen knipperen. Zo is de software ervan overtuigd dat jij een levende persoon bent, en dat er geen foto van jou voor de camera gehouden wordt. Meer bij CNN. (2)

En tot slot een derde bericht. Dat gaat om een nieuwe betaalwijze via Facebook - die weliswaar momenteel enkel in de VS verkrijgbaar is, maar binnenkort wellicht ook elders. Je zal namelijk via Facebook geld kunnen struen naar een andere gebruiker, P2P dus, person-to-person. Het geld gaat rechtstreeks van jouw rekening naar de ander.

Een slimme zet van Facebook, want zo komt het eindelijk in het bezit van de kredietkaartgegevens van zijn gebruikers. En wie die heeft, heeft de eerste stap gezet naar vele vormen van e-commerce! Meer bij WebProNews (3)
http://uk.businessinsider.com/paypal-acquiring-money-transfer-service-xoom-for-roughly-890-million-2015-7?op=1?r=US
http://money.cnn.com/2015/07/01/technology/mastercard-facial-scan/
http://www.webpronews.com/facebook-messenger-p2p-payments-now-available-to-everyone-in-u-s-2015-06GELUKKIGE VERJAARDAG! HIER, WAT BALLONNETJES VAN TWITTER!
Twitter wil absoluut de adverteerders verleiden, en zo de broodnodige inkomsten binnenhalen. En dus moet het zoveel mogelijk data verzamelen over zijn gebruikers. In tegenstelling tot Facebook, dat ons zo goed als van binnen en van buiten kent, weet Twitter eigenlijk niet veel over ons. Zelfs niet onze leeftijd!

En omdat die leeftijd een belangrijk gegeven is bij het afstemmen van advertenties op het doelpubliek, heeft Twitter nu een slimme manier gevonden om jouw verjaardag te weten te komen. Wanneer je jouw geboortedatum verklapt, zal Twitter jouw profiel die dag versieren met bewegende ballonnetjes.

Daartoe zal je binnenkort de optie krijgen bij je instellingen om die geboortedag in te vullen. Ook anderen zullen die voortaan kunnen zien. Het is te zeggen: wil je niet dat anderen weten, dan zet je het jaartal op slot. De anderen zien dan alleen dag en maand, en kunnen jou alsnog gelukkige verjaardag wensen.

Meer hierover bij TechCrunch, dat toch zijn bedenkingen heeft bij de doeltreffendheid van het initiatief.
http://techcrunch.com/2015/07/06/what-advertising-demographic-are-you/REDDIT: DE PROBLEMEN BLIJVEN DUREN
Verleden week hadden wij het over de problemen bij Reddit. Hoe de moderatoren honderden subreddits op privaat zetten, zodat die niet langer toegankelijk waren. Dit uit protest tegen het ontslag van een medewerkster van Reddit, mevr. Taylor, die eigenlijk de vertrouwenspersoon was tussen de niet-betaalde vrijwillige moderatoren van de site, en de systeembeheerders.

In dat artikel vermeldden we dat een van de achtergronden van deze revolte van de Reddit-community een wrevel kan zijn die ontstaan is tussen de moderatoren die niet betaald worden voor hun werk, en de vaste medewerkers van Reddit, waarbij die financiële beloning voor het vele werk de reden is van die wrevel.

Maar er is nog een ander aspect, namelijk het feit dat Reddit financieel leefbaar wil worden. De site heeft een enorm aantal gebruikers, en deze "eyeballs" zijn erg waardevol voor adverteerders. Die willen echter niet geassocieerd worden met sites waar schuttingwoorden, scheldpartijen, racistische en seksistische commentaren hoogtij vieren. En daarom probeert Reddit uit alle macht om die commentaren op te schonen. Dat is trouwens een van de redenen waarom Ellen Pao aangetrokken werd als interim-CEO, en de reden ook waarom zij het symbool werd van het proces. Er circuleert momenteel namelijk een petitie waarin haar ontslag geëist wordt.

Velen zijn van mening dat, als Reddit inderdaad een "propere" site wil worden, dat het zijn community van zich zal vervreemden. En dat het dan wel een site zal zijn die geschikt is voor adverteerders, maar dat het dan een levenloze site zal zijn.

Sommigen menen dat de oplossing ligt bij een gedecentraliseerde site. Of het opsplitsen van de site in twee delen. De officiële kant, met het aanbrengen van de nieuwsartikelen. De gedecentraliseerde kant, waarover Reddit dan zelf geen controle meer heeft, waar de commentaren thuis zijn. Een oplossing die o.a. door Ryan Charles naar voor gebracht werd in een artikel bij Engadget

Lees hierover meer bij Newsweek en Engadget.
http://www.newsweek.com/over-150000-reddit-users-call-ceo-resign-following-ama-disaster-350408
http://www.engadget.com/2015/07/06/reddit-decentralize-bitcoin/
http://recode.net/2015/07/05/fred-wilson-the-next-reddit-will-likely-be-built-on-the-bitcoin-blockchain/
http://avc.com/2015/07/the-decentral-authority/THE VERGE SLUIT ZIJN COMMENTAREN TIJDELIJK AF
Een tweede artikel dat hierop aansluit, is het bericht dat The Verge aankondigt dat het tijdelijk niet mogelijk zal zijn om commentaren te geven op artikels. In een bericht aan de gebruikers legt The Verge uit dat de medewerkers altijd de community gewaardeerd hebben en getracht hebben om een band met de lezers op te bouwen en te behouden. Maar dat de commentaren de laatste tijd zo negatief geworden zijn, door trolling en scheldpartijen, dat het beter is geen commentaren te hebben dan dit negativisme.

Trolling in commentaren is inderdaad een probleem bij vele sites. Hoe gemakkelijker het is om commentaar te geven, hoe sneller de commentaren ontaarden in scheldpartijen. De gebruiker verplichten om een account aan te maken, zodat anonieme commentaren niet meer mogelijk zijn, is één van de manieren om dit op te lossen. Maar het doorbreekt tegelijkertijd het spontane van de commentaren.

Steeds meer sites kiezen voor deze optie, en laten geen anonieme commentaren meer toe. De trollers worden dus uit steeds meer sites geweerd, en ijlen massaal naar de sites waar ze nog wél hun vuil  kunnen spuiten. Met het gevolg dat, zoals The Verge, ook daar de openheid van het vrij commentaar geven afgeschaft worden.

In het geval van The Verge is het trouwens maar tijdelijk. De site kondigt aan dat het over enkele weken de situatie opnieuw zal bekijken, en eventueel enkel nog commentaren zal toelaten bij een beperkt aantal artikels.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2015/7/6/8901115/were-turning-comments-off-for-a-bitIS APPLE TE PERFECTIONISTISCH?
Dat Apple van stijl houdt, dat weten we. Dat het ook van controle houdt, dat weten we ook. En dat het die drang naar controle erg ver doorvoert, dat weten we ook. Denk maar aan het feit dat bepaalde boeken niet toegelaten zijn in de iBook store, dat het schuttingtaal in de rapsongs van het nieuwe Beats 1 radiostation webbiept...

Die drang tot controle heeft nu een nieuwe vorm gekregen: de verpakking van producten van derden die in de Apple Store verkocht worden. Apple heeft namelijk aangekondigd dat die voortaan aan bepaalde standaards zullen moeten voldoen, zoniet mogen ze niet meer in het Appel-winkeltje liggen. Uiteraard zal één van die standaards de kleur wit zijn...

Meer Apple-nieuws: de verkoop van Apple Watches is sterk teruggevallen, met 90% tegenover de eerste week van verkoop. Wat op zich eigenlijk normaal is, want op dat moment wou iedereen dit nieuwe kleinood van Apple absoluut hebben en was de hype op zijn toppunt. Maar toch zijn er verschillende waarnemers die erop wijzen dat de Watch bij vele gebruikers, na enkele weken gedragen te zijn, in de schuif belandt omdat zij er geen toepassing voor zien in hun dagelijkse leven. Onder andere de bekende podcastster Veronica Belmont heeft de Apple Watch in de schuif gestopt.

In elk geval is het populairste model de Sport Watch (2/3 van de totale verkoop). Datis trouwens het goedkoopste model. En o oja, "minder verkopen" wil toch nog altijd 10-20.000 exemplaren per dag zeggen. Niet slecht, toch?

En tot slot vann dit Apple-hoofdstuk nog een review van Wall Street Journal over Apple Music. Kort samengevat: de functies om muziek te ontdekken zijn fantastische, maar de interface is niet gelikt genoeg en te complex. Vergeleken met Spotify kan je Apple Music moeilijk aanbevelen. Maar ondanks deze verwarrende interface zou Apple Music wel eens een even grote impact kunnen hebben op de muziekwereld als de iPod. (3)
http://9to5mac.com/2015/07/06/apple-stores-white-boxes-accessories/
http://www.marketwatch.com/story/apple-watch-may-not-be-ticking-with-customers-2015-07-07?siteid=yhoof2
http://www.wsj.com/article_email/apple-music-review-behind-a-messy-interface-is-musics-next-big-leap-1436300486-lMyQjAxMTI1NTA5NzEwNDc0WjFACEBOOK EN VIDEO: ZWEVENDE PIRATEN
Twee berichten over Facebook en het groeiend succes van de video aldaar. Eerst een nieuwigheid: voortaan kan je een video als het ware losmaken van je newsfeed, en die naar een andere plek in je browser slepen. Zo kan je de video dan verder bekijken, terwijl je verder bladert in je nieuwslijn.

De videoplayer waarin het filmpje verder vertoond wordt is eerder primitief. Je hebt alleen een stop/speel knop en een sluit-knop, plus de optie om de video te liken of sharen. Je kan echter het venstertje niet vergroten of verkleinen, en dat stoort wel. Mashable heeft de hele uitleg (1).

Een tweede video-onderwerp in verband met Facebook, is het feit dat het aantal bekeken filmpjes daar de laatste tijd wel exponentieel gegroeid is, maar dat veel van die filmpjes geen originele content zijn. De internauten schamen zich er blijkbaar niet voor om een filmpje van YouTube te pikken, en dat op hun Facebook pagina te plaatsen.

Zo vertelt Mashable het verhaal van ene Destin Sandlin, die een educatieve reeks filmpjes maakt: Smarter Every Day. Op YouTube heeft hij meer dan 2,8 miljoen fans. Die bekijken zijn films op YouTube, en daar verdient de man geld mee via de reclame. Maar nu worden zijn filmpjes blijkbaar massaal geüpload naar Facebook, zonder zijn medeweten of toestemming. Een van zijn laatste filmpjes, over hoe je een fiets achterwaarts kan berijden, had zelfs meer views op Facebook dan op YouTube. En uiteraard verliest de man inkomsten doordat de mensen niet meer naar zijn youTube pagina komen.

Blijkbaar bestaat er een hele reeks internauten die populaire video's van over het hele internet bijeenzoeken en op hun pagina publiceren, zonder toestemming van de maker ervan. Wat een probleem is, want Facebook heeft geen duidelijke procedures om dit "freebooting" zoals deze vorm van piraterij genoemd wordt, tegen te gaan. Sommigen zeggen zelfs dat Facebook helemaal geen zin heeft om deze praktijken te beteugelen, omdat voor Facebook alleen telt dat het met prachtige cijfers voor de dag kan komen over het aantal video's dat daar bekeken wordt. Cijfers uiteraard bedoeld voor de adverteerders, die zo gerust gesteld moeten worden dat ook hun reclamefilmpje daar diezelfde aandacht krijgen zal.

Twee interessante artikels over dit fenomeen, bij Slate.com en bij Mashable.
http://mashable.com/2015/07/07/facebooks-floating-video/
http://www.slate.com/articles/technology/technology/2015/07/freebooting_stolen_youtube_videos_going_viral_on_facebook.single.html
http://mashable.com/2015/07/08/facebook-video-theft-problem/BRENG SNEL SNEL DE NIEUWSTE UPDATE VOOR FLASH AAN!
Deze week kwam aan het licht dat een Italiaans bedrijf, Hacking team, zelf gehackt was. Dit bedrijf verkoopt nota bene zelf tools aan regeringen en overheden om mensen te bespioneren en erbij in te breken. Het is dus erg ironisch dat Hacking Team zelf het slachtoffer werd van een dergelijke aanval.

De hackers postten nadien een 400 TB aan data op het internet. Uit die data bleek dat Hacking Team op de hoogte was van een lek in de Flash-software van Adobe, maar het bedrijf daarvan niet op de hoogte gesteld had. Meer nog: het maakte zelf misbruik van dat lek, om spionagesoftware op computers te zetten.

Toen de publicatie van de gehackte data deze kwetsbaarheid aan het licht bracht, heeft Adobe alle hens aan dek geroepen om een oplossing te vinden om het lek te dichten. En dat is ondertussen gebeurd. Haal dus zo snel mogelijk een update voor je Flash software in huis. Het lek bevindt zich in Flash 18.0.0.194 en in vroegere versies voor Windows, Mac en Linux (1)
http://www.bbc.com/news/technology-33442789 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BBC GEEFT BRITSE KINDEREN VAN 11 EN 12 JAAR GRATIS EEN HARDWARETOESTEL
Kinderen moeten zo snel mogelijk vertrouwd worden met technologie, en zij moeten aangemoedigd worden om te leren programmeren. Dat wordt zo vaak herhaald, en de BBC brengt dat advies nu in de praktijk. Tot 1 miljoen toestellen zullen gratis verdeeld worden aan kinderen van 11 of 12 jaar, die in de 7e graad zitten op school.

Het gaat om de BBC miccro:bit, een soort zakcomputer die de kinderen volledig zelf kunnen programmeren. Er zijn 25 rode lampjes aan, en twee programmeerbare knoppen, een bewegingsdetector/accelerometer, een ingebouw kompas. Verder ook BLluetooth Smart technologie, vijf Input/output (I/O) ringen waardoor het toesel verbonden kan worden met andere toestellen of met sensoren, via krokodilbek-clipsen of bananenplugs. Je zou dus het toestel bijvoorbeeld ook kunnen koppelen aan een Raspberry Pi of een Arduino.

Het is de bedoeling dat de kinderen leren het toestel te programmeren. Er is al software verkrijgbaar op de speciale website (microbit.co.uk). Een mooi initiatief uiteraard, en een idee om in andere landen ten uitvoer te brengen. Alleen zullen kritikasters zich afvragen of dit wel de juiste manier is om kinderen vertrouwd te maken met technologie. Is het niet beter hen grondregels bij te brengen over zoeken op het internet, veiilig omgaan met de privacy op sites zoals Facebook, Instagram, Snapchat en Co? Per slot van rekening is het ook zo dat je de kinderen niet eerst moet leren hoe een auto ineenzit, hoe een motor werkt, voor je hen de regels voor veilig verkeer kan uitleggen.

Hoe dan ook, belangrijk is dàt er iets gebeurt, nietwaar? Meer bij BBC, Tech Crunch, Computerworld.
http://www.bbc.com/news/technology-33409311
http://www.computerworld.com/article/2945039/computer-hardware/bbc-free-micro-bit-computer-itbwcw.html
http://techcrunch.com/2015/07/07/the-microbit-is-shaping-up-to-be-the-perfect-programming-device-for-kids/?ncid=rss 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


Het afgelopen jaar is in ons land de toegang tot 127 buitenlandse websites geblokkeerd. Dat is een veelvoud van de vorige jaren, bericht De Tijd vrijdag.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150626_01749598

Uber kondigt aan dat het in Antwerpen van start wil gaan, maar het Antwerpse stadsbestuur ontkent dat het het licht op groen gezet heeft
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150708_01767738Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zelfbedrog is geen fraude.
-Kees Frans-
 

 
De nieuwe oogst


   
BOOKSTCK: WELKE BOEKEN BEÏNVLOEDDEN JOUW FAVORIETE ENTREPRENEURS?
Deze website vertelt je door welke auteurs ondernemers, die een voorbeeld zijn in onze digitale maatschappij, beïnvloed werden. Welke boeken hebben zij gelezen, Marc Andreessen en Bill Gates en C°? Welke boeken bevelen zij aan?
[Taal: ENG]
http://www.bookstck.com/?
http://killerstartups.com/startup-reviews/find-out-what-influenced-entrepreneurs


LINUX-GEBRUIKERS: HOE NIEUWE APPS ONTDEKKEN EN INSTALLEREN?

Een heel interessant artikel bij MakeUseOf, dat je vertelt hoe je nieuwe apps moet installeren op je LInux machine. Want alhoewel de Linux distributie installeren een fluitje van een cent is, en die echt wel veel software meteen vooraf geïnstalleerd bevat, wil je wellicht nog wat extra software installeren. HIer vind je de instructies om dat veilig en gemakkelijk te doen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/linux-users-toolkit-discovering-new-apps/


ADOBE ILLUSTRATOR LEREN
Adobe Illustratoris een pracht van een teken- en ontwerptool, maar echt gemakkelijk om aan te leren is de tool eigenlijk niet. MakeUseOf heeft enkele websites bijeen gezocht die gratis handleidingen en how-to's bevatten om met Illustrator aan de slag te gaan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/teach-adobe-illustrator-free/


LEREN HOE ZELF FILMPJES TE MAKEN: ADOBE TV

Make Use Of is echt wel een bron voor heel wat tips. Nu vonden we weer een reeks sites waar je kan leren hoe je films maken kan en waar je tips vindt om met bekende videotools te werken. Om te beginnen is er Adobe TV. Daar krijg je een introductie van de verschillende Adobe producten. OP de How-to pagina vind je tutorials voor simpele taken in Adobe Premier Pro, Photoshop, After Effects en meer.
[Taal: ENG]
http://tv.adobe.com/
http://tv.adobe.com/channel/how-to/


LEREN HOE ZELF FILMPJES TE MAKEN: SONY VEGAS PRO
Er bestaan natuurlijk meer videoprogramma's dan Adobe. Vele professionals maken bijvoorbeeld gebruik van Sony Vegas. Ook hier weer moet je toch wel de boekjes vast pakken, voor je ermee aan de slag kan. Deze pagina bevat tips en informatie om bijvoorbeeld overgangen tussen fragmenten te maken, audio toe te voegen, hoe te werken met filters en effecten enz.
[Taal: ENG]
http://www.sonycreativesoftware.com/training/vegaspro


LEREN HOE ZELF FILMJES TE MAKEN: CREATIVE COW
OP deze site vind je een hele lijst video tutorials voor o.a. Adobe, Apple, en Sony producten. Zowel pre- als postproducties worden behandeld. De site heeft ook een podcast die je gratis beluisteren kan, en waarin het team tips en tricks bespreekt over uiteeenlopende onderwerpen.
[Taal: ENG]
https://www.creativecow.net/


LEREN HOE ZELF FILMJES TE MAKEN: VIMEO VIDEO SCHOOL

Ook de bekende videosite Vimeo biedt helpbestanden aan die je moeten leren hoe je mooie filmpjes maakt. Je vindt er tutorials, advies, en lessen over hoe je een film moet bewerken, welke apparatuur je moet gebruiken, welke software goed is, en hoe je best werkg met beeld en geluid.
[Taal: ENG ]
https://vimeo.com/videoschool


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VEILIG REIZEN
Het is eigenlijk een verkeerde titel, want deze website maakt reizen echt niet veiliger. Het enige wat op deze website van de Belgische overheid gebeurt, is dat je kan registreren dat je naar het buitenland vertrekt, en voor welke periode. Hopelijk gebeurt er tijdens die periode niets onverwachts in dat land of die stad, geen aardbeving, geen ramp, geen aanslag. Maar mocht dat wel het geval zijn, dan weet de overheid welke Belgen daar aanwezig zijn. Omdat je op de site ook contactgegevens van je naaste familie kan vermelden, kan de overheid in dat geval meteen je naasten verwittigen.
[Taal: NL]
https://travellersonline.diplomatie.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEVONDEN FIETSEN
Deze site is een samenwerking van verschillende provincies en de locale politie. Ben je je fiets kwijt, dan moet je eens naar deze site surfen. Daar staat namelijk een databank van gevonden fietsen. Je kan zoeken op basis van het chassis- of graveringsnummer, de gemeente waar je je fiets kwijt geraakt bent, en de kenmerken van de fiets. Vervolgens "claim" je een gevonden fiets. Eventueel kan de politie nog bijkomende vragen stellen over je fiets, om te bewijzen dat je wel degelijk de eigenaar bent.
[Taal: NL]
http://www.gevondenfietsen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VAKANTIEVEILINGEN

Wil je een leuke uitstap maken, een heerlijk diner proeven in een sterrenrestaurant, enkele dagen ergens logeren, maar wil je de volle pot niet betalen, dan is deze site iets voor jou. Hier worden namelijks arrangementen en tickets per opbod verkocht. Spannend, wanneer je je zinnen op iets gezet hebt dat heel weinig geld kost, en de seconden tikken weg... tot iemand een hoger bod plaatst!
[Taal: NL]
http://www.vakantieveilingen.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: JVIEWZ
Op deze website vertelt de artiest hoe zijn muziek ontstaat, wat de DNA ervan is. Een heel mooi interactieve multimediasite, met video's, geluid, tijdlijnen. Indrukwekkend (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://jviewz.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC EAT!

Opnieuw een pareltje van interactiviteit en mooie vormgeving, ditmaal over food. De geschiedenis van fast food, hoeveel suiker onze dagelijkse voeding bevat, maar ook bijvoorbeeld hoe de suikerindustrie eigenlijk gebouwd is op een fundament van miserie, met de plantages en de bijhorende slavernij. Een site waar je uren dingen kan ontdekken! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.natgeoeat.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE LIFE & DEATH OF AN IPHONE
Dit filmpje werd volledig gemaakt met een iPhone, en vertelt op licht satirische manier het leven van een iPhone - van aan zijn geboorte, in de fabriek, tot aan zijn "dood", en zelfs zijn reïncarnatie! (Gevonden via: @fredofredonis)
[Taal: ENG]
https://vimeo.com/131046102Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(Komt er eindelijk een einde aan al die kabels?)
Is dit de laatste iPhone-kabel die je ooit nodig zal hebben?
http://www.belgiancowboys.be/mobile/is-dit-de-laatste-iphone-kabel-die-je-ooit-nodig-zal-hebben


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(omdat Facebook zo belangrijk is (not!)
Ontvriendingen zien en nieuwe Facebook-icoontjes   
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4096922/2015/07/08/Ontvriendingen-zien-en-nieuwe-Facebook-icoontjes.dhtml
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  (een concrete test)
Pebble combineert beste van twee werelden met Time-smartwatch  
http://www.elektrozine.be/ez/article/9312/Pebble-combineert-beste-van-twee-werelden-met-Time-smartwatch.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(nieuw alternatief voor Uber?)
Onshiba.com, het nieuwe platform voor autodelen en event-management, en dat zonder commissie
https://www.digimedia.be/News/nl/18347/onshibacom-het-nieuwe-platform-voor-autodelen-en-eventmanagement-en-dat-zonder-commissie.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(opmerkelijk!)
iTunes 12.2 kan DRM toevoegen en je muziekbestanden corrupt maken
http://computertaal.info/2015/07/07/itunes-12-2-kan-drm-toevoegen-en-je-muziekbestanden-corrupt-maken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(Opnieuw probleem met SSL-certificaten - maar gelukkig opgelost!)
Ernstige ssl-bug is gepatcht en richt weinig schade aan
http://tweakers.net/nieuws/104152/ernstige-ssl-bug-is-gepatcht-en-richt-weinig-schade-aan.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(computers en water..)
IBM zet computers samen om water te zuiveren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-zet-computers-samen-om-water-te-zuiveren/article-normal-585665.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(knappe toepassing)
Belgische start-up Slidenjoy kent gigantisch succes op Kickstarter
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-start-up-slidenjoy-kent-groot-succes-op-kickstarter
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE BESTANDEN OVERBRENGEN TUSSEN TOESTELLEN? VAN WINDOWS NAAR WINDOWS
Vroeger, heel veel vroeger, bracht je bestanden van het ene toestel over het andere over via floppy disks. Je moest dan vaak de bestanden in kleinere stukken verdelen, omdat zo'n disk maar heel beperkt was in ruimte. De floppy disk driver verdween, en toen moest je je behelpen door bestanden op cd's te branden of op herschrijfbare cd's te zetten, wat niet echt handig te noemen was.
Nu bestaan er vele andere manieren om bestanden over te zetten. Maar niet alle manieren zijn even snel. In een artikel bij MakeUseOf vonden wij enkele tips om het sneller te doen.
Om te beginen: de transfer van de ene Windows-computer naar de andere. Daarbij moet je een onderscheid maken tussen het feit dat je  maar heel af en toe een bestand moet overzetten, of dat je het vaker moet doen.
Is het maar heel zelden, dan gebruik je best Bluetooth of Wi-Fi Direct. Voor Bluetooth moeten uiteraard beide computers Bluetooth ondersteunen. Bij WiFi zend je de bestanden over het WiFi netwerk. Dat laatste is sneller, maar je hebt niet altijd WiFi voorhanden.
MakeUseOf heeft twee artikels over hoe te werken met Bluetooth en met WiFi Direct (1)
Is het overzetten van bestanden van de ene naar de andere Windows computer iets dat je vaker doet, dan ben je best via het netwerk te werken, en daar een gedeelde map aan te maken, of een externe harde schijf aan het netwerk te hangen, zodat alle computers toegang hebben tot die schijf. Ook over Home networking heeft MakeUseOf een hele gids. (2)
http://www.makeuseof.com/tag/wifi-direct-vs-bluetooth-use-sharing-data-windows-8/
http://www.makeuseof.com/tag/everything-need-know-home-networking/
http://www.makeuseof.com/tag/x-fastest-ways-transfer-file-pc-mobile-device/HOE BESTANDEN OVERBRENGEN TUSSEN TOESTELLEN? VAN WINDOWS NAAR NIET-WINDOWS
Tegenwoordig leeft bijna iedereen wel met verschillende soorten toestellen. Ik persoonlijk heb een Windows laptop voor thuis, een kleine Windows met aanraakscherm voor onderweg, een Android smartphone en een ANdroid tablet. Velen hebben daar dan nog eens een iPhone, iPad of Mac bij. Hoe zet je daar dan bestanden over?
Daar zit je met een probleem. Want elk besturingssysteem heeft zijn eigen bestandsysteem, meestal is dat NTFS op Windows, HFS Plus op Mac, EXT* op Linux. Een uitwisseling tussen die bestandsystemen is niet gemakkelijk. Windows naar Mac echter gaat wel. Vanaf OS X 10.6 (Snow Leopard) kunnen Macs lezen en schrijven in het NTFS formaat, maar je moet wel enkele aanpassingen doen aan je instellingen. Doe je dat, dan kan je een map delen tussen Mac en Windows, en bestanden via die map overzetten. Instructies hoe je dat doet lees je in de onderstaande link.
Voor Windows naar Linux is het wat ingewikkelder. Elk systeem kan een map aanmaken waar het andere systeem toegang tot heeft, maar je moet wel extra tools installeren: cifs-utils (om vanuit Linux toegang te hebben tot Windows mappen) of samba (om een Linux map zichtbaar te maken voor Windows). Een uitgebreide handleiding hoe je hier bestanden overzet vind je op de tweede link, bij HowToGeek.
http://www.makeuseof.com/tag/how-to-easily-share-files-across-mac-windows-computers/
http://www.howtogeek.com/176471/how-to-share-files-between-windows-and-linux/


HOE BESTANDEN OVERBRENGEN TUSSEN TOESTELLEN? VAN WINDOWS NAAR IOS
Wanneer het gaat over bestanden overzetten tussen Windows en iOS, dan gaat het meestel om muziek. En daar kan je dan iTunes voor gebruiken, om bestanden te synchroniseren. Helaas is iTunes op Windows echt een ramp.
Gelukkig is er FileApp voor iOS (iPhone en iPad). Die app kan je gebruiken als mobiele device manager: je kan bestanden openen op het toestel zoals PDF, DOC, XLS, PPT. Maar bovendien fungeert deze app als een mobiele FTP server,  zodat je bestanden via WiFi delen kan. Je opent op je Windows computer bijvoorbeeld je FTP client, en legt verbindingn met deze server. Een handleiding over hoe je bestanden moet delen met FileApp vind je op onderstaande link.
http://www.makeuseof.com/tag/transfer-files-wirelessly-computers-ios-devices-fileapp/Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WIKIPEDIA IN EEN FRISSE INTERFACE: WIKIWAND


De online, door gebruikers zelf samengestelde encyclopedie Wikipedia draait rond informatie, niet rond vormgeving. Maar dat wil niet zeggen dat andere mensen niet wat mogen sleutelen aan die interface. Zoals deze WikiWand,die bestaat als extensie voor Firefox en als app voor de iPhone. Om te ontdekken!
http://www.wikiwand.com/


WHO DELETED ME?
Een extensie voor Firefox en voor Google Chrome, voor de mensen voor wie het belangrijkste in hun leven is te weten wie hen ontvriend heeft.
http://www.deleted.io/


TOSSUP: WAT GAAN WE DOEN, ETEN?
Een nieuwe app van Microsoft voor iOS en Android (voorlopig enkel in de VS en Canada). Met de app kan je een snelle rondvraag houden bij je vrienden, een soort poll eigenlijk. Wat gaan we eten, waar sprekene we af? Maar je kan natuurlijk ook alle andere mogelijke vragen stellen.
Een uitgebreide bespreking bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2015/07/06/with-tossup-microsoft-wants-to-help-you-to-poll-friends-and-gather-opinions/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.hddl.app&referrer=utm_source%3D42matters.com%26utm_medium%3DWidgetWeb
http://venturebeat.com/2014/10/22/microsoft-launches-garage-site-asking-the-public-to-test-a-wide-range-of-new-apps/


PUSHBULLET: BESTANDEN ONTVANGEN
Met deze app kan je bestanden heel gemakkelijk uitwisselen met je eigen verschillende toestellen, of naar vrienden sturen. Er is nu een nieuwe versie, waarbij de lijst met ontvangen bestanden overzichtelijker geworden is. Je krijgt namelijk drie soorten lijsten: je pushes (dus wat je zelf verstuurd hebt), een aparte lijst met de pushes van vriendne, en een derde lijst met updates van de "kanalen" waarop je je geabonneerd hebt.
Meer bij The NExt Web.
https://www.pushbullet.com/
http://thenextweb.com/apps/2015/06/30/pushbullet-overhauled-on-mobile-and-desktop-with-new-messaging-focused-features/


KONTAKKI: GEMAKKELIJKER AFSPRAKEN MAKEN


Met deze app voor de iPhone geef je aan op welke tijdslots je vrij bent en wanneer niet. Bovendien kan je, indien je dat wil, vertellen met welke activiteit je bezig bent, zodat je vrienden of familie weten of ze je mogen storen of niet.
http://www.kontakki.com/


VRIJDAG APPDAG: INSIGHT GUIDES PHRASEBOOK
Deze app is niet goedkoop ($12,99!), maar wel super handig om op reis te gaan. In de woordenboeken vind je alle zinnen die je nodig hebt om je plan te trekken in een land waar je de taal niet spreekt. Frans, Duits of Italiaans zal wellicht nog lukken, maar voor Japans, Koreaans, Mandarijns, Pools, Portugees of Zweeds zullen de meeste internauten toch moeten passen. Dan is deze woordenboek wel handig!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.insightguides.phrasebook
https://itunes.apple.com/app/insight-guides-phrasebooks/id960297807?mt=8
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hoe achterdochtiger een mens is, hoe minder hij zelf is te vertrouwen.
-Cees Buddingh'-