Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/7/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 910 van 4/7/2015Gegroet lezer,

Lekker weertje, niet? Iets overdreven overdag, maar heerlijk om 's avonds buiten te zitten, en te palaveren, te filosoferen over het leven tot in het diepst van de nacht. Alleen... moet u de volgende dag nog uit uw bedje kunnen :)

Deze week zal u opmerkelijk veel berichten aantreffen over Uber, waarbij wij onze bescheiden mening geven over dit fenomeen. Het is een belangrijke evolutie, een veranderende economie, waaraan de wetten niet aangepast zijn. WIj volgen deze evolutie van nabij en trachten de meest markante berichten aan u door te geven.

Ondertussen hebt u wellicht vakantieplannen, of bent u al vertrokken. Wij zetten onze berichtgeving tijdens juli en augustus op een iets lager vlammetje dan gewoonlijk. U zal nog altijd het nieuws ontvangen, maar misschien minder artikels. Maar we laten u niet in de steek hoor, wees maar niet bang!

Veel leesplezier gewenst met deze editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

Gezichtsherkenning... ook in de kerken!
Vele mensen vinden gezichtsherkenning creepy, een gevaar voor de privacy. Het idee alleen al dat Facebook hen kan herkennen en taggen in foto's van hun vrienden bezorgt hen rillingen. Nu is gezichtsherkenning natuurlijk alleen maar een technologie. Het zijn de toepassingen die creepy zijn. En journaliste Kashmir Hill beschrijft in een stuk op Fusion een wel heel bijzondere toepassing. Namelijk in de kerk.

Het gaat met name om de Churchix technologie, die nu al in 30 kerken over de hele wereld gebruikt worden. Met de technologie worden de gezichten gescand van de mensen die een kerkdienst bijwonen, zodat de geestelijke of het kerkbestuur kunnen zien wie afwezig was. Ze kunnen die persoon dan met een bezoekje vereren, om te vragen waarom hij er niet was. En wie vaak aanwezig is, kan bijvoorbeeld gevraagd worden om als sponsor wat te doneren.

Wat deze software doet is niet illegaal. In de VS zijn er maar twee staten die wetten hebben over het nemen van "gezichtsafdrukken" (face prints, naar analogie van fingerprints), namelijk Texas en Illinois. In de rest van de VS is het dus perfect legaal om software te gebruiken die mensen herkent aan de hand van hun gelaat, en daarrond een toepassing te bouwen.

Enkele toepassingen lijken onschuldig, zoals het inscannen van goede klanten, zodat die meteen herkend worden wanneer zij de winkel binnenkomen en begroet kunnen worden met hun eigen naam. Andere toepassingen maken een database van "slechte gezichten", mensen die in het oog gehouden moeten worden in een stadium of gewoon niet binnen mogen. Een bedrijf uit California voert reclame met het feit dat de software winkels kan verwittigen wanneer "als dusdanig bekend staande winkeldieven" hun winkel betreden.

Moet iemand die zulke software gebruikt, vooraf toestemming vragen aan de mensen waarop die gezichtsherkenning losgelaten wordt? Een terechte vraag, lijkt het ons. Een interessant artikel, om over na te denken...

Op de tweede link een cartoon die vertelt tot wat gezichtsherkenning leiden kan...
http://fusion.net/story/154199/facial-recognition-no-rules/
http://abstrusegoose.com/114Amazon maakt van Alexa een aparte tool
De super online verkoopsite Amazon is echt heel actief en vernieuwend. Amazon probeert telkens opnieuw het verkopen en het leveren van goederen te vernieuwen. Niet alle initiatieven daarbij zijn even succesvol. De Kindle, de e-reader waardoor je je boeken eerder bij Amazon gaat kopen dan bij een concurrent, is dat wel. De Fire smartphone, die hetzelfde moest doen met apps, is dat niet.

Amazon experimenteert met drones, om pakjes te leveren. En nu heeft het zelfs een rijdende winkel bedacht, als experiment. Het is een vrachtwagen, ingericht als winkel, waar je je bestelling zelf kan afhalen of je product kan uittesten. Amazon is trouwens goed in naamgeven, want de truck werd niet "Amazon truck" genoemd, maar "Treasure Truck", waar je dus schatten ontdekken kan!(1)

Amazon heeft nog een ander middel bedacht om de gebruiker aan zich te binden: de Amazon Echo. Dat is een toestel dat je in de huiskamer hangt, en waartegen je praat. Uiteraard om dingen te bestellen bij Amazon. De Echo is ook voorzien van een virtuele assistent. Die heeft zelfs een eigen naam: Alexa. Waarom twee aparte namen? Wel, omdat Amazon nu Alexa als apart product wil uitbrengen. De technologie wordt gratis ter beschikking gesteld via een API, zodat ontwikkelaars Alexa in hun apps kunnen inbouwen.

Meer nog: Amazon heeft een Alexa Fund opgericht van 100 miljoen dollar, waar ontwikkelaars steun kunnen krijgen voor de apps die zij ontwikkelen. Slim bekeken, niet? (2)
http://www.seattletimes.com/business/amazon/amazons-treasure-truck-delays-seattle-launch/
http://techcrunch.com/2015/06/25/amazon-unbundles-alexa-virtual-assistant-from-echo-with-new-dev-tools/?ncid=rssGoogle lanceert concurrent voor GitHub

Eerder dit jaar had Google aangekondigd dat het zijn eigen project om open-source initiatieven te hosten, Google Code, zou sluiten. Gezien het groeiend succes van sites zoals GitHub en Bitbucket, die eveneens hosting aanbieden voor dergelijke projecten, leek het Google niet meer interessant om Google Code te laten voortbestaan.

Het zal dan ook verwonderen dat Google nu het geweer van schouder veranderd heeft. Google kondigde namelijk Google Cloud Source Repositories aan. Tja, Amazon is blijkbaar goed in het kiezen van sexy namen voor een product, zoals de Treasure Truck, bij Google blijkt er niemand dat talent te hebben.

Op dit platform zal je broncode kunnen plaatsen en bewerken. Het zal bovendien als een "remote" kunnen dienen voor de Git repositories die elders op het web zitten. Het zou, aldus VentureBeat, Google moeten helpen om een all-in-one bestemming te maken om toepassingen te maken en uit te rollen.
http://venturebeat.com/2015/06/24/google-has-quietly-launched-a-github-competitor-source-code-repositories/
Uber in Frankrijk: van kwaad tot erger
Verleden week hebben boze taxichauffeurs hun ongenoegen geuit over Uber. 3.000 taxichauffeurs blokkeerden de toegangswegen tot de luchthavens, en ook de ringweg rond Parijs werd afgezet. Banden werden in brand gestoken, en Uber chauffeurs werden zelfs aangevallen volgens sommige media.
De taxichauffeurs beschouwen -niet onterecht- de Uber chauffeurs, en dan vooral die van UberPOP, als oneerlijke concurrentie. Uber chauffeurs zijn vrijbuiters, zij moeten niet dezelfde starre regels volgens als de traditioniele taxichauffeurs, zoals het bekomen van een (dure) taxivergunning, zich houden aan stedelijke wetten voor het oppikken van personen, en inspecties ondergaan.

Wij hebben het al vaker gezegd: inderdaad, de wetgeving op vlak van taxi's is star, en zouden wat losser mogen zodat het nemen van een taxi gebruiksvriendelijker en goedkoper wordt. Maar zolang dat niet het geval is, zou de regel "iedereen gelijk voor de wet" moeten tellen. Als reguliere taxichauffeurs zich aan die wetten moeten onderwerpen, dan moeten de "nieuwe", die van Uber, dat ook doen.

Dat is echter een redenering die de meeste tech journalisten in de VS niet lijken te begrijpen. Zij spreken van protectionisme, tegenhouden van de vooruitgang. In de VS is het vrije ondernemerschap iets wat hoog in het vaandel gedragen wordt. Uber beweert dan ook dat het niet verantwoordelijk is voor de chauffeurs, die zelfstandige ondernemers zouden zijn. Uber zou enkel de app leveren.

In Frankrijk blijven ze in elk geval niet bij de pakken zitten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft aangekondigd dat de Parijse politie een verordening uitgevaardigd heeft waarbij UberPOP verboden wordt en dat auto's die het verbod overtreden in beslag genomen zullen worden. De general manager van Uber Frankrijk heeft al gereageerd door te zeggen dat deze maatregel niets veranderd, en dat de vraag naar zijn diensten in Frankrijk blijft duren.

Meer bij France24, WebProNews.
http://www.webpronews.com/french-police-told-to-seize-uber-cars-on-sight-2015-06
http://www.france24.com/en/20150625-france-uber-protest-cabbies-taxis-barricade-paris-peripherique-airportsUber: onfrisse praktijken in de VS en China
Je mag ons echt niet beschuldigen van het afkraken van vernieuwende initiatieven. De Uber app op zich is prima, de functies zouden door àlle taximaatschappijen overgenomen moeten worden, en dat gebeurt ook stilaan. Zo is er de Antwerp-Tax app, die je vertelt waar je chauffeur zich bevindt, en wanneer hij aan je deur staat. Maar die apps zouden natuurlijk nog veel verder moeten gaan.

Het probleem ligt bij het bepalen van de grens - wanneer wordt het occasioneel meenemen van een collega of zelfs onbekend op de route die je dagelijks moet afleggen, een commerciële bezigheid in plaats van gewoon iets dat je doet uit milieubewustzijn? Uber wordt een van de fenomenen genoemd van de "share-economy". Wanneer verschuift de nadruk van het onbaatzuchtige "share" naar het geldgewin bij "economy"?

In opvolging van het vorige artikel enkele berichten die we maandag vonden en die toch wel een bizar licht werpen op sommige Uber-praktijken.

Om te beginnen een verhaal over hoe Uber via lobbying probeert, stad per stad, te bekomen dat zijn Uber-chauffeurs er aan de slag mogen gaan  - of toch minstens niet verboden worden. In dit verhaal van Bloomberg gaat het over Portaland, een stad die zich een imago wou aanmeten van pro-sharing-economy. Maar hoe positief de stad ook stond tegenover Uber, door de agressieve tactiek van Uber om van start te gaan zonder eerst afspraken te maken met de gemeente op vlak van taxivergunningen en meer, ging er toch iets fout.

Wat je uit dit verhaal onthouden moet is dat Uber gaten kan invullen in bestaande taxidiensten, zoals het transport van mensen met een handicap. Maar anderzijds ook dat het een enorm legertje lobbyisten in dienst heeft, om de Uber-diensten te promoten en de vrijbuitersmentaliteit goed te praten (1)

Uber-bazen aangehouden voor het aanzetten tot illegale tewerkstelling
Het tweede bericht heeft te maken met een heikel aspect van Uber dat we al eerder aanraakten: is een Uber-chauffeur een zelfstandige die toevallig gebruik maakt van de Uber-app, of is hij een werknemer? TechCrunch BBC en andere websites bogen zich over deze vraag naar aanleiding van het bericht dat de CEO van Uber Frankrijk gearresteerd werd wegens het aanzetten tot illegale tewerkstelling. Techmeme verzamelde deze artikels (2).

Eigen personeelsleden beter dan externe aannemers
Een derde bericht gaat eigenlijk in op de kern van het probleem: het statuut van de mensen die deelnemen aan zulke share-economy.Uber beweert dat die mensen zelfstandigen zijn, en dat Uber enkel een app levert. Het is dus niet aansprakelijk voor het feit dat de chauffeurs die van de app gebruik maken al dan niet verzekerd zijn, licenties hebben, laat staan hun inkomsten als chauffeur aangeven.

Een artikel bij The NewYork Times vertelt over een tendens die tegen deze stroom in gaat. Het bedrijf Enjoy dat experts naar mensen thuis stuurt om technische producten te installeren in kantoren en private woningen, heeft opzettelijk geen beroep gedaan op dergelijke zelfstandigen, maar heeft de medewerkers in dienst genomen. Daarmee anticipeert Enjoy op de wetgeving in de VS die mogelijk een relatie werkgever-werknemer zal vermoeden, bij diensten zoals Uber. Je hebt hier trouwens verleden week al kunnen lezen over de wetgever in California die oordeelde dat Uber-chauffeurs werknemers zijn, geen zelfstandigen.
Meer hierover bij de 3e link.
http://www.bloomberg.com/news/features/2015-06-23/this-is-how-uber-takes-over-a-city
http://www.techmeme.com/150629/p7#a150629p7
http://www.nytimes.com/2015/06/25/technology/personaltech/start-ups-finding-the-best-employees-are-actually-employed.html?_r=0AirBnB in Parijs
Een andere vorm van vrij ondernemerschap is AirBnB. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat gewone burgers die een kamer vrij hadden, die ter beschikking zouden stellen van een toerist. Een beetje B&B dus, op kleine schaal. En wie zelf op reis trok, zou zijn eigen appartement gedurende die periode ter beschikking stellen van anderen. Huizenruil dus, maar georganiseerd via de centrale app en website.
Een mooi, vernieuwend principe. Maar ondertussen is het uitgegroeid tot een hele industrie, met vele uitwassen. Er is het feit dat reguliere pensions, hotels en B&B's aan heel wat regels moeten voldoen: brandveiligheid, toerismetaksen, voedselhygiëne... terwijl degene die zijn kamer of appartement verhuurt via AirBnB die regels ontwijkt.

Bovendien "vergeten" de meeste verhuurders hun huurinkomsten aan te geven. En dan is er nog het feit dat het zo lucratief is om appartementen via AirBnB aan te bieden, dat zij van de gewone huurmarkt teruggetrokken worden, wat de prijzen van de appartementen voor gewone burgers de hoogte in jaagt.

Onthutsende cijfers over deze groeiende  markt, die je minstens "grijs", om niet te zeggen "zwart" noemen mag, bij Wall Street Journal.
http://www.wsj.com/article_email/SB12147335600370333763904581058032330315292-lMyQjAxMTI1MTI0NjcyMzYzWjKickstarter projecten: hoeveel succes hebben ze?
Je hoort heel veel over kickstarter projecten. Iemand heeft een idee, en gaat dan op Kickstarter of een gelijkaardige crowdfunding-platform op zoek naar geld. Daarbij heb je geen enkele waarborg eigenlijk dat het project er uiteindelijk ook komt. Verschillende projecten zijn zo ontstaan - de Pebble-watch is daar een mooi voorbeeld van. Maar hoe zit het eigenlijk met het realisatie-gehalte van kickstarter-projecten?

Ars Technica ging op onderzoek uit. En kwam tot de conclusie dat hardware projecten heel vaak veel later verscheept worden dan oorspronkelijk aangekondigd. Software projecten, online platformen en nieuwe diensten halen hun deadline over het algemeen wel.

Maar echte fraude zal je zelden tegenkomen bij Kickstarterprojecten. Het probleem bij hardware die via crowdfunding ontwikkeld wordt, is dat de ontwerpers té optimistisch zijn bij het inschatten van een datum, en dat zij dan onder druk komen te staan.  Hun woord houden aan de mensen die hen geld gegeven hebben, en het product verschepen, zelfs al is het nog niet helemaal klaar - zodat de mensen toch een beetje waar voor hun geld hebben, of de mensen ongeduldig en zelfs boos maken door laat te verschepen.

Ars Technica noemt bekeek enkele projecten in het bijzonder, zoals een design-printer en een dongle waarmee je informatie tussen allerlei toestellen kan uitwisselen, zonder beroep te moeten doen op een externe cloud. Interessante leesvoer!
http://arstechnica.com/information-technology/2015/06/worth-the-wait-inside-kickstarters-world-of-delays/Wat gebeurt er met jouw gegevens wanneer een bedrijf verkocht wordt?
Wel, het antwoord op die vraag is bedroevend nieuws. Want meestal worden jouw gegevens ook verkocht. De New York Times boog zich over deze vraag, en kwam tot deze jammerlijke conclusie.

Stel dat je je inschrijft op een datingsite; uiteraard moet je daar persoonlijke informatie invullen, om de juiste partner te vinden. Je doet dat, want de site belooft dat ze jouw privacy nooit zal schenden. En op een mooie dag wordt de site verkocht aan een bedrijf, opgenomen in een grote groep bijvoorbeeld. Laat ons zeggen Google. Dan worden jouw gegevens eveneens meer verkocht, en de datingsite moet je hiervan niet eens verwittigen.

NYT haalt het voorbeeld aan van Hulu, een online dienst voor het streamen van video. Heel wat van jouw voorkeuren kunnen afgeleid worden uit de video's die jij daar bestelt. Maar daar maal je niet om, want Hulu belooft in zijn gebruiksvoorwaarden dat het jouw privacy zal respecteren. NYT haalt echter aan dat in diezelfde gebruiksvoorwaarden eveneens een clausule staat dat, bij een verkoop van de site, de door Hulu verzamelde gegevens overgedragen kunnen worden aan een of meer derden. Het beleid vermeldt er niet bij of het de gebruikers al dan niet van een dergelijke transactie zal verwittigen.

Nu kan je begrijpen dat, ingeval van Hulu, de nieuwe eigenaar uiteraard de gegevens van de gebruikers wil hebben, want anders kan de dienst niet voortgezet worden. Jouw voorkeuren qua films, je mailadres en dergelijke horen bij de deal. Maar niet altijd zal de nieuwe eigenaar die gegevens nodig hebben om de dienst in kwestie voort te zetten. Soms zijn bedrijven enkel uit op adressen en informatie. En er is niet veel dat je daar tegen kan doen....

Verplichte lectuur, dat artikel van NYT dat het privacy beleid van de top 100 Amerikaanse sites bekeek!
http://www.nytimes.com/2015/06/29/technology/when-a-company-goes-up-for-sale-in-many-cases-so-does-your-personal-data.html?_r=0Uber financieel, Facebook video, en Google onder vuur
Drie korte, erg uiteenlopende berichten.

Uber: verlies
Om te beginnen Uber. Het bedrijf dat stug doorgaat, alhoewel het op enorme tegenkantingen stoot. En dat maar niet wil begrijpen dat het niet het innovatieve van de dienst is dat die tegenkantingen oproept, als wel de manier waarop Uber op het randje van het wettelijke balanceert. Omdat het zijn chauffeurs niet als werknemers beschouwt maar als zelfstandigen... maar dan weer wel hun boetes betaalt!

Welnu, het blijkt dat Uber eigenlijk niet in zo'n goede papieren zit. Volgens Bloomberg zou het bedrijf weliswaar zijn inkomsten jaar-over-jaar met 300% zien stijgen, maar heeft het bij zijn inkomsten van 415 miljoen dollar.... een exploitatieverlies van 470 miljoen dollar! Business Insider gaat nader op de cijfers in. (1)

Facebook: video acties
Sociale netwerksite Facebook heeft aangekondigd dat het een nieuwe manier gaat invoeren om te bepalen wat je in je newsfeed zou moeten zien. Met name de interactie van de gebruiker met een video. Wat eigenlijk alleen maar juist is. Het is immers maar al te gemakkelijk om te schermen met "bekeken" video's in een tijdlijn, wanneer die video's automatisch beginnen te spelen.

Voortaan zal Facebook dus ook kijken naar de interactie van de gebruiker: zet hij het geluid hoger, zet hij de video op full screen, activeert hij het filmpje in high def. De bedoeling: zelfs wanneer je een video niet like't, share't of er commentaar op geeft, dan zal deze interactie als een positief gebaar beschouwd worden van populariteit van de video. Meer bij WebProNews. (2)

Google: wetenschappelijk onderzoek... betaald door Yelp
Het derde bericht betreft een kacht die verticale zoekmachines zoals Yelp, Booking.com ingediend hebben o.a. bij de EU omdat Google de zoekresultaten van zijn eigen verticale diensten zou voortrekken. Google beweert dat dit geen voortrekken is, de eigen zoekresultaten ZIJN nu eenmaal beter. Wat je in zekere zin nog zou kunnen geloven dat Google dit gelooft... behalve wanneer het gaat om zoekresultaten van Google+, niet??

Welnu, een wetenschapper heeft onderzocht in hoeverre Google zijn eigen zoekresultaten naar voren schuift. De professor, ene Tim Wu, kwam tot de vaststelling dat dit inderdaad gebeurt. Nu blijkt echter dat het onderzoek betaald werd door Yelp - wat uiteraard niets afdoet aan de conclusies van de professor. Maar toch...
Meer bij ZDNet (3)
http://www.businessinsider.com/uber-leaked-financials-look-ugly-2015-6?op=1&IR=T
http://www.webpronews.com/facebook-news-feed-ranking-now-takes-these-video-actions-into-account-2015-06
http://www.zdnet.com/article/googles-search-practices-come-under-scrutiny-from-leading-academic-wu/Cargomatic en Trucker Path: de Ubers voor vrachtwagens
Naar aanleiding van het bericht dat de app Trucker Path, een app voor vrachtwagenchauffeurs, 20 miljoen dollar opgehaald heeft bij een fondsenwerving, staan we even stil bij dit fenomeen. In de VS bestaan er al een hele tijd platformen, een soort centrale marktplaatsen, waar vrachtwagenchauffeurs aan cargo kunnen komen. Dat is heel belangrijk, want in de VS zijn de afstanden enorm. Wie van punt A naar B rijdt met een cargo, en daar 3 dagen voor onderweg is, komt het liefst ook met een cargo terug. Dat is evident, niet?

Welnu, deze marktplaatsen zorgen daarvoor. De cargo's worden centraal verzameld, en chauffeurs kunnen er cargo's claimen. In een artikel bij TechCrunch wordt de indruk gewekt dat dit nog maar een recente praktijk is, maar niets is minder waar: dit bestond al in de beginjaren van het internet - maar toen waren er natuurlijk nog geen "apps", wel forums en primitieve virtuele dispatches.

Wat er wel een nieuw laagje aan geeft, is het feit dat er nu over gesproken wordt alsof Trucker Path en Cargomatic "de nieuwe Ubers willen worden". Daarbij zijn er echter wel duidelijke verschillen. Bij Uber kan iedereen met een ietwat fatsoenlijke personenwagen aan personenvervoer gaan doen. Bij de trucker apps moet je al over een serieuze vrachtwagen beschikken. En gaat het meestal om mensen die ook officieel zelfstandige zijn, niet die zomaar in het zwart wat bijklussen.

Een heel mooi artikel over de Trucker Path app, hoe die ontstaan is en welke informatie hij allemaal brengt, vind je bij BuzzFeed.
http://www.buzzfeed.com/carolineodonovan/this-app-keeps-truckers-rolling-in-an-on-demand-world#.al4GjgKg0
http://techcrunch.com/2015/06/30/trucker-path-raises-20m-to-claim-the-uber-for-truckers-moniker/Heeft de EU zopas een einde gemaakt aan net neutraliteit?
Er is goed nieuws afkomstig uit het Europese parlement. De dure roaming kosten voor mobiele verbindingen in het buitenland, die menigeen al een ferme opdoffer bezorgd hebben bij terugkeer van vakantie, worden afgeschaft. Vanaf A april 2016 (en dat is geen aprilgrap!) zal je nog maximum 0,20€ betalen per MB, €0,06 per SMS, en €0,05 per minuut. Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingkosten dan helemaal afgeschaft. Joehoe!

Maar er is ook minder goed nieuws. De EU heeft weliswaar vastgelegd dat het internet open en neutraal moet blijven. Vanaf 30 april 2016 zullen de ISP's niet langer online content en diensten mogen blokkeren. Maar tegelijkertijd wordt de deur opengezet naar een internet met een dubbele standaard: "gespecialiseerde diensten van hogere kwaliteit" zullen een speciale behandeling kunnen krijgen, dus sneller doorgesluisd worden, maar dat mag de rest van het "open internet" niet hinderen.

Dit zet dus de deur open voor een operator zoals Proximus, en evengoed een Telenet, die dan hun IPTV (tv via het internet) aan grotere snelheid gaat doorsturen via mobiele verbindingen. Of dit een goede zaak is, valt nog af te wachten...
http://www.engadget.com/2015/06/30/europe-roaming-net-neutrality/?ncid=rss_truncated
http://arstechnica.com/tech-policy/2015/06/eu-plans-to-destroy-net-neutrality-by-allowing-internet-fast-lanes/Microsoft wil Minecraft op school

Toen Microsoft in 2014 het bedrijf Mojang verwierf, eigenaar van het erg populaire game Minecraft, had CEO Satya Nadella al aangekondigd dat het zijn bedoeling was om kinderen hiermee meer interesse te doen krijgen voor wetenschap en technologie. Een belofte die Nadella nu houdt, met de lancering van een programma met bijhorende portaalsite Minecraft in Education.

Er zijn, zo kan je lezen bij Windows Central (1), al verschillende leraren die Minecraft in de klas gebruiken - om godsdienst te onderwijzen, maar ook wiskunde. Minecraft is immers een game waarbij jij zelf alles mag programmeren, en het enige wat je beperkt, is je eigen fantasie. Door spel en programmeren te combineren hoopt Microsoft kinderen warm te maken voor computerwetenschappen.

De portaalsite (2) is momenteel nog niet live, maar TechTimes heeft een mooi achtergrondartikel over dit initiatief. (3)
http://www.windowscentral.com/microsoft-wants-help-kids-school-their-new-minecraft-education-program
http://education.minecraft.net/
http://www.techtimes.com/articles/64943/20150630/microsoft-launches-tool-teachers-help-use-minecraft-classroom.htm
Really, Apple? Apple censureert Dr. Dre in Apple Music...
Deze week werd de langverwachte streaming muziekdienst van Apple gelanceerd, Apple Music. Zelf hebben wij hem nog niet getest, wij geven enkel de commentaren weer van mensen die de dienst wél getest hebben.

Een van de belangrijkste onderdelen van Apple Music is de live radio, gebracht door échte DJ's. Dat sommigen een Brits accent hebben, is voor enkele commentaren een leuke gelegenheid om dat accent te imiteren. En andere commentaren waren dan weer lyrisch over dit aanbod, net alsof Apple de radio opnieuw uitgevonden heeft.

Het is natuurlijk niet niks dat miljoenen mensen wereldwijd tegelijkertijd naar dezelfde muziek luisteren. Het geeft Apple een enorme hefboomkracht om muziek te lanceren.  Maar nu blijkt er toch een naar kantje te zitten aan die Apple radio, Beats 1. Want waar Dr. Dre, de oorspronkelijke oprichter van de muziekdienst Beats, een belangrijke rol gekregen heeft in het bedrijf toen Apple Beats verleden jaar kocht, toch worden zijn vloeken in zijn songs door Apple netjes gecensureerd.

Nu zijn de teksten van Dr. Dre songs niet altijd proper te noemen. Maar dat zijn die van andere rap-nummers evenmin, die schuttingtaal is een van de kenmerken van rap. Apple wil blijkbaar Beats-radio kindvriendelijk houden, en censureert volop: vloeken worden weggebleept. Tegenover een reporter van Buzzfeed heeft Apple bevestigd dat het inderdaad de songteksten censureert, wereldwijd, maar wou er geen commentaar op geven. Andere populaire internetradio's zoals Pandora censureren de teksten niet. Dan zou ik wel weten welke radio ik moet kiezen....

Meer bij WebProNews.
http://www.buzzfeed.com/brendanklinkenberg/apples-beats-1-radio-is-censoring-music#.cg42YZALa
http://www.webpronews.com/apple-is-censoring-dr-dre-and-everything-else-on-beats-1-radio-2015-06Interstitials door Google afgestraft?
Bij Webpronews lazen wij nog een interessant bericht, en als dit bericht waar is, dan zijn wij gelukkige mensen! Het gaat namelijk over "interstitials", een vakterm waarmee advertenties bedoeld worden die, wanneer je naar een bepaalde pagina wil gaan, bovenop die pagina verschijnen en die je dan eerst moet wegklikken vooraleer je de pagina bezoeken kan. Een heel storende vorm van advertenties, als je het ons vraagt.

Welnu, Google is al langer bezig om webmasters te dwingen hun website mobile-friendly te maken. Met andere woorden: ervoor te zorgen dat zij goed gelezen kunnen worden op het mobiele toestel. Een strategie die sommige webontwikkelaars té ver doortrekken, zodat bepaalde websites echt pijn doen aan de ogen en onmogelijk te navigeren zijn wanneer je ze vanop de desktop, op een groot scherm, bekijkt.

WebProNews meent nu uit gesprekken met enkele Google-medewerkers af te leiden dat Google deze interstitials even storend vindt als de gebruikers, en dat zij de content op de achterliggende pagina, de pagina die verborgen wordt door de initerstitial, negatief zou beïnvloeden op vlak van SEO. Een trend die we alleen maar kunnen aanmnoedigen. Alhoewel, zo wijst WebProNews er nog op, Google zelf op zijn "Think with Google" website diezelfde interstitials nog altijd promoot. En het tegelijkertijd in zijn SEO gids voor mobiele websites expliciet aanbeveelt om interstitials te vermijden...
https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/common-mistakes/avoid-interstitials?hl=en
http://www.webpronews.com/interstitials-may-start-hurting-your-search-rankings-2015-06Sharing-economie: ook in de VS vragen
In onze reeks over de Uber-perikelen, twee berichten die bewijzen dat de recente gebeurtenissen in Frankrijk echt niet "anti-Amerikaans" zijn, en dat ook de VS vragen stelt bij sommige praktijken in deze sharing-economie.

Een eerste bericht komt uit San Francisco. Daar heeft de stedelijke overheid een initiatief genomen om mensen die via AirBnB appartementen of kamers verhuren, in staat te stellen om dat te doen met inachtneming van de gemeentelijke verordeningen. Tegelijk, het principe van de wortel en de stok indachtig, komt er ook een systeem om mensen die zich niet aan die verordeningen houden te straffen.

Hiervoor wordt een speciaal kantoor in het leven geroepen, dat met 6 personen bemand/bevrouwd zal zijn, en waar een verhuurder aan één enkel loket alle administratieve verplichtingen kan vervullen. Enkele van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden: de verhuurder moet in de stad geregistreerd zijn, en de verhuring mag maximaal 90 dagen per jaar duren. Meer bij SF Chronicle. (1)

Een tweede bericht betreft een verzenddienst in de VS, Shyp. Die werkt met een app, waarbij je gewoon een foto moet maken van wat je verzenden wil. Een chauffeur komt dat voorwerp ophalen, brengt het naar een magazijn waar het ingepakt wordt en klaargemaakt voor verzending.

Het bijzondere aan deze dienst is dat hij oorspronkelijk werkte met onderaannemers, waarbij de verplichting om in orde te zijn met sociale wetgeving, belastingen, vergunningen en verzekeringen volkomen aan de chauffeurs overgelaten werd - net als bij zovele andere diensten in deze on-demand sharing economie. Maar vanaf 1 januari volgend jaar zullen deze onderaannemers als werknemers beschouwd worden.

Shyp krijgt daarmee meer controle over hen, en kan regels vastleggen zoals de omgang met de klant, maar tegelijkertijd stijgen de kosten. Voor de werknemers zelf betekent het alleen maar meer zekerheid. En voor de klant is het, zolang deze extra kosten niet doorgerekend worden in de prijs van de pick-up, ook positief want hij wordt gewaarborgd van een betere dienstverlening.

Als Uber zich nu eens wat minder arrogant zou opstellen, wat meer zou samenwerken met de plaatselijke wetgever, dan zou het misschien nog in orde komen met deze hele on-demand share economie, en zou het er wellicht ook wat eerlijker aan toegaan...

Meer over dit tweede onderwerp bij FastCompany (2).
http://www.sfchronicle.com/business/article/S-F-to-create-city-office-to-enforce-Airbnb-law-6361832.php?t=39246837e14832b814&cmpid=twitter-premium
http://www.fastcompany.com/3048057/tech-forecast/why-on-demand-shipping-service-shyp-is-turning-its-couriers-into-employees 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
Samsung Galaxy S6 Edge review: klassebeest, klasseprijs
Deze week had ik de kans om de Samsung Galaxy S6 Edge uit te testen. En het moet gezegd worden: dit is een super elegant toestel met zijn afgeronde zijkanten die verantwoordelijk zijn voor de "Edge' bijnaam. Licht om in de hand te hebben. Zwaar om het te moeten aankopen: voor dit toestel moet je minstens 850 euro neertellen.

Prijzig beestje
Is het toestel dat waard? Ter vergelijking: de Apple iPhone 6+ kost evenveel, wanneer je voor de 64 GB versie gaat. Beide toestellen bevestigen opnieuw een trend die wij heel spijtig vinden: dat je het toestel niet kan openen om de batterij te vervangen, en dat er evenmin een sleuf aanwezig is voor een extra geheugenkaart. Officieel wordt dit gedaan om het toestel slank te houden, maar als je het ons vraagt is het gewoon om de gebruiker meer te laten betalen voor zijn toestel (een extra geheugenkaartje kost veel minder dan de toeslag die je moet betalen voor een toestel met meer geheugen) of om het toestel opzettelijk snel te laten verouderen (wanneer de batterij "op" is, kan je je toestel niet langer nieuw leven geven door een nieuwe batterij te kopen).

Kwalitatieve camera, superscherp scherm
Deze kritiek schuif ik even terzijde - het is gewoon een algemene trend waaraan meer fabrikanten van smartphones zich bezondigen, ten koste van de gewone gebruiker.
Het toestel zelf is zoals gezegd super elegant met zijn afgeronde randen aan de zijkant. Boven en onderaan werden die randen niet afgerond, uiteraard om de nodige openingen te voorzien voor koptelefoon, USB aansluiting/ Herlader, en meer. Het toestel is erg licht en ligt uitstekend in de hand. Toch wel een punt van kritiek: door de afgeronde randen aan de zijkanten zal je al vlug de volumetoetsen aanraken wanneer je het toestel in landschap-modus houdt, om een foto te nemen. Je zet de duim van je linkerhand gemakkelijk iets te ver van de rand van het toestel, tot je de kromming voorbij bent, en dan raak je de volumetoets al gauw aan. Dat had voorkomen kunnen worden door één volumetoets te gebruiken, die iets lager op het toestel te zetten, en de gebruiker die volumetoets hoog of laag te laten indrukken.
De camera zelf is subliem, en geeft een super scherp beeld. Wanneer je inzoomt op een beeld blijft het scherp, waar dit bij mindere camera's al vlug tot pixel-vorming leidt. Een uitvoerige bespreking van de camera vind je bij DPREVIEW.
Wat het scherm zelf van de Galaxy S6 betreft, dat is van een sublieme helderheid. Erg fijn beeld, heldere kleuren. Snelle reactie op je swipes en tikken, er zit duidelijk een krachtige processor onder de motorkap. Door de grote scherpte zijn ook kleine teksten heel duidelijk te lezen
http://connect.dpreview.com/post/2097209656/samsung-galaxy-s6-edge-camera-reviewSamsung Galaxy S6: mijn ervaringen
Nano-simkaart en vingerafdruk
Ik heb het toestel te kort in bezit gehad om het grondig te kunnen testen. Bovendien was ik gehandicapt door het feit dat het toestel enkel een nano-simkaart aanvaardt, en geen micro-simkaart zoals ik heb. Nu kan je wel met een omweg een nano kaart in een micro-sleuf stoppen (zie het filmpje onderaan) maar om van micro naar nano te gaan moeten er scharen aan te pas komen, en daar paste ik voor. Dus heb ik het toestel enkel getest met WiFi.

Ik had nog een bijkomende handicap: het toestel heeft een vingerafdruk sensor, in de vorm van de home-button. Daar moet je, bij het activeren van het toestel, een vingerafdruk laten inscannen door hem op de button te houden. Die vingerafdruk wordt dan nadien gebruikt in plaats van een passcode om jezelf op het toestel aan te melden. Maar blijkbaar had ik iets fout gedaan bij het inscannen van mijn duim, waardoor hij nadien mijn vingerafdruk niet herkende. En dus moest ik telkens de back-up code invullen vooraleer mijn toestel te kunnen gebruiken nadat het in slaap gevallen was. En die had ik natuurlijk super moeilijk gemaakt, dus dat was wel lastig...

Omdat ik dat toch wel wat vervelend vond, ging ik op zoek naar een manier om mijn vingerafdruk opnieuw in te scannen. Die vond ik bij CNet: via Instellingen / Vergrendelscherm en Beveiliging / Vingerafdruk. Dan moet je eerst de passcode ingeven, en na die verificatie tik je op Vingerafdruk toevoegen. Zo kan je opnieuw je vingerafdruk laten inscannen. En joehoe! na deze nieuwe scan werkte mijn vingerafdruk perfect!
https://www.youtube.com/watch?v=GgOPIqWsqDE
http://www.cnet.com/how-to/how-to-set-up-the-fingerprint-scanner-on-the-galaxy-s6-s6-edge/Samsung Galax S6: de extra's
Wat heeft een "edge" versie te bieden wat de gewone S6 niet heeft? Mijn testperiode was té kort om alles volledig te kunnen uittesten. Hieronder enkele leuke dingen:

- Zien wie je belt door de kleur in de rand: Je kan 5 contactpersonen tot favorieten maken. Die staan dan ook in de edge van je scherm met hun initiaal om meteen op te bellen. Maar je kan hen ook kleurtjes toekennen zodat je meteen ziet wie je opbelt: de rand van je Edge licht op in die bepaalde kleur. Dat activeer je via Settings / Edge Screen / People Edge.

- Nieuws feeds, Twitter updates op het Edge zijscherm
Nog een leuk ding dat de Edge in zijn zijbalk kan doen: nieuws brengen. Hierbij bepaal jij welke berichten daar verschijnen, door naar Settings > Edge Settings te gaan en daar Information Stream te kezen.

- Links of rechts?
Erg sympathiek is het feit dat de Samsung rekening gehouden heeft met het feit dat sommige mensen hun smartphone in de linker en sommige in de rechterhand houden. Je kan dus ook de Edge van plaats verwisselen. Dat doe je via Settings > Edge Screen > Edge Screen position. Kies nu Rechts of Links.

Nog meer specifieke Edge tools vind je in een artikel bij Phandroid. En in het filmpje bij YouTube van de tweede link vind je nog meer instellingen die je echt het onderste uit de kan laten halen van je toestel, en die echte pareltjes zijn. Zoals het feit dat je je toestel kan leren hoe je deurbel klinkt, zodat het jou vertelt wanneer de iemand gebeld heeft zonder dat jij het misschien gehoord hebt omdat je even in de tuin was.
http://phandroid.com/2015/04/10/10-samsung-galaxy-s6-edge-tips/
https://www.youtube.com/watch?v=3V6sqyNrbxwSamsung Galaxy S6: conclusies
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet het juiste doelpubliek ben voor dit toestel. Ik zal nooit zoveel geld uitgeven aan een smartphone. Ik gebruik mijn huidig toestel, een goedkope Wiko, om overdag mijn mails op te volgen, boeken te lezen, en enkele apps te raadplegen zoals buienradar, mijn pc banking, mijn favoriete plekken in de NMBS app. Aan mij zouden de fantastische extra mogelijkheden van dit toestel volledig verspild zijn. Maar er zijn ongetwijfeld veel mensen die deze extra tools wél zullen gebruiken, en er veel plezier aan zullen beleven. Het toestel imponeert door zijn elegantie, de helderheid van het scherm, de snelheid. Omdat ik niet over een nano-simkaart beschik, heb ik niet kunnen uittesten of de batterij lang meegaat wanneer je intensief internet gebruikt via 3G of 4G op het toestel.

Voor onze test kregen wij ook een draadloos herlaadpunt meegeleverd van Samsung. Dat is wel handig voor thuis: je legt gewoon je toestel neer op de lader, zonder met kabeltjes en stekkers aan de slag te moeten. Tijdens het laden is de rand van de lader blauw en is het toestel "vol", dan wordt die rand rood.

Een nadeel wel: wil je geen overbodige elektriciteit verbruiken, dan zou je eigenlijk de stekker van de lader uit het stopcontact moeten verwijderen zodra de batterij geladen is. Maar dat betekent dan wel dat je opnieuw met stekkers aan de slag moet gaan. Het voordeel is wel dat je gewoon gesprekken kan voeren door de telefoon van de lader te nemen. Bij den klassieke herlaadbeurt met de USB-kabel moet je eerst de kabel uit je toestel snokken.


De volledige specificaties van de Galaxy S6 kan je o.a. nalezen bij GSM Arena (1). Meer reviews bij Trusted Reviews (2) en Engadget (3)
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s6_edge-7079.php
http://www.trustedreviews.com/samsung-galaxy-s6-edge-review
http://www.engadget.com/products/samsung/galaxy/s6/edge/
 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop
NMBS helpt reizigers nu ook op Facebook
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2382068

Taxidienst Uber gaat zijn app UberPOP in Frankrijk tot nader order afsluiten. Vanaf 20 uur vrijdagavond wordt de app uit de lucht gehaald. De Franse topman van Uber doet dat naar eigen zeggen in een 'geest van verzoening' naar de overheid toe.
http://www.tijd.be/ondernemen/transport/Uber_gaat_offline_in_Frankrijk.9651940-3084.art

Een smartphone die je zelf kan samenstellen, dat is het idee achter Project Ara van Google. De Belgisch-Slowaakse start-up Vestigen neemt één van die extra modules voor zijn rekening.
http://www.tijd.be/ondernemen/ict/Belgisch_blokje_in_Googles_legotelefoon.9651918-3127.art
http://www.tijd.be/ondernemen/ict/Belgisch_blokje_in_Googles_legotelefoon.9651918-3127.art

Na Netflix komt 'Sexflix'
We kunnen al voor een klein bedrag per maand onbeperkt series kijken met Netflix en onbeperkt muziek luisteren met Spotify. Vanaf september kan ook de liefhebber van erotische films ongelimiteerd genieten met 'Sexflix'.
http://www.tijd.be/ondernemen/entertainment/Na_Netflix_komt_Sexflix.9651921-3124.art

 
[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een beroemdheid is iemand die bekend is bij een heleboel mensn,
die hij zich gelukkig prijst niet te kennen.
-Henry L. Mencken-


 
De nieuwe oogst


   
Tumblr TV: GIF zoekmachine
Bewegende GIF's. Sommigen kunnen er niet genoeg van krijgen. Mini-blogging platform Tumblr heeft daarom een tijdje geleden al een zoekmachine voor dergelijke plaatjes in het leven geroepen. En nu is er een aparte dienst waar je alleen maar zulke GIF's bekijken kan. Bij Tumblr TV zie je de GIF's die trending zijn, of je kan een zoekactie ondernemen waarna je bij de resultaten ook een "tv" icoontje ziet staan.
TechCrunch heeft een uitstekende bespreking. Weer een nieuwe manier om veel, veel tijd te verprutsen!
[Taal: ENG]
https://www.tumblr.com/tv
http://techcrunch.com/2015/06/25/tumblr-launches-tumblr-tv-a-gif-search-engine-with-a-full-screen-viewing-mode/

TravelIndicator: waarheen op reis?
Bij de meeste online bookingsites ken je al je bestemming. Deze site wil je helpen om eerst die bestemming te kiezen, afhankelijk van hoe ver je reizen wil en wat je zoekt (stranden, rust, stedelijk, hoe warm het er mag zijn, of het er ook mag regenen, enz.). Daarna krijg je een lijst met plekken en de prijs van hotels. Handig!
[Taal: ENG]
https://www.travelindicator.com

NomadWiki: voor de digitale nomade

In dit digitale tijdperk maakt het vaak niet uit waar je woont: wanneer je via het internet werkt, kan je je opdrachten evengoed uitvoeren vanuit je bureautje thuis, als een hotelkamer in Japan of een B&B in het zuiden van Frankrijk. Digitale nomaden heet dat dan, de digitale zwervers dus. Je hebt je hele kantoor in je laptop zitten, en kunt overal je tenten opslaan.
NomadWiki wil informatie brengen die deze nomaden wil helpen. Veel praktische tips, zoals welke rugzak of valies je moet kopen, is het we leefbaar, en natuurlijk ook de adresjes waar je aan co-working kan doen.
[Taal: ENG]
http://killerstartups.com/startup-reviews/digital-nomad-life-with-nomadwiki
http://www.nomadwiki.net/


Adobe Illustrator leren: CC How To

De Adobe Illustrator software is een prachtige tool, maar juist omdat hij zoveel mogelijkheden bevat heb je eigenlijk wel een goede manual nodig om je weg te vinden in de opties. In de volgende artikels, gebaseerd op een artiel bij MakeUseOf, reiken we je enkele handleidingen aan, van simpel tot geavanceerd.
(Opmerking: uiteraard moet je Adobe Illustrator op je computer hebben staan)
Zo is er CC How To. Deze pagina's werden aangemaakt door Adobe zelf, en zijn perfect georganiseerd voor de beginner. . Je kan ook alle lessen volgen via Adobe TV.
http://www.makeuseof.com/tag/teach-adobe-illustrator-free/
http://tv.adobe.com/product/illustrator/
https://helpx.adobe.com/illustrator/tutorials.htmlDownpour: audioboeken zonder DRM
Audioboeken, boeken die dus voorgelezen worden, zijn sterk in opmars. Je kan ze namelijk heel gemakkelijk beluisteren wanneer je in de auto in de file zit, wanneer je aan het fietsen bent, of in de tuin aan het werken bent. Nu, persoonlijk geven wij de voorkeur aan hoorspelen, omdat die toch die extra dimensie bieden. Maar dit terzijde. Downpour is een website waar je (Engelstalige) audioboeken kan downloaden en interviews vindt met auteurs ervan. Je kan er ook audioboeken huren, die je dan 30 tot 60 dagen mag bijhouden.
[Taal: ENG]
http://www.downpour.com/

Nieuws in een overzichtelijk rooster

Deze site brengt (vooral Amerikaans) nieuws maar in een erg overzichtelijk rooster. Een foto en een tekst erbij, en dan is het aan jou om door te klikken of niet. Je kan ook het nieuws per tabblad (politiek, financieel, gezondheid, tech ...) bekijken. Het tech nieuws valt ons persoonlijk wat licht uit...
[Taal: ENG]
http://www.newser.com/


Hier spreekt men Nederlands: Gevaarsymbolen
Zelfs al wordt iets gewoon in het huishouden gebruikt, dat wil niet zeggen dat het ongevaarlijk is. Denk maar aan javel en ammoniak - uitstekende reinigers, maar zo giftig als de pest wanneer je ze inslikt. Zelf heb ik ooit de onvergeeflijke fout gemaakt om bij een bus vloeistof, zonder etiket te trachten te achterhalen wat de inhoud was, door eraan te snuiven. En dat... heb ik me erg beklaagd, want het was ammoniak!
Deze site bevat de symbolen die je op verpakkingen met gevaarlijke producten kan aantreffen. Want die oude symbolen zijn nu vervangen door nieuwe, en dat kan tot verwarring leiden. Even wennen dus!
[Taal: NL]
http://gevaarsymbolen.be/


Hier spreekt men Nederlands: Hebban

Mijn favoriete boekensite heeft een nieuwe startpagina: Hebban Vandaag. Daarop wordt alle content verzameld die door de redactie zelf geschreven is. Ook handig is de nieuwe functie "ebook voordeel in je mailbox". Boeken die je op je "wil ik lezen" boekenplank zet bij Hebban, zal de site voor je in het oog houden. Is er bij een of andere website een promo voor het e-book, dan word je daarvan verwittigd. Want zoals je wellicht gemerkt hebt, kan er heel veel verschil zitten op de prijzen van e-books! Een handige functie, en ik heb me meteen aangemeld!
[Taal: NL]
http://www.hebban.nl


Vrijdag multimedia: de baarden van Jean-Pierre CremersAl die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn... Woest baarden, dat vind je terug in deze foto's van de gastfotograaf op de site JeanSchoubs: Jean Pierre Cremers. Foto's die bewerkt werdentot speciale effecent, de moeite waard!
[Taal: NL]
http://www.jeanschoubs.be/foto/gastfotografen/2015/jeanpierre_cremers/index.html


Vrijdag multimedia: The Bloody Truth
36 miljoen mensen wereldwijd hebben AIDS. Elke minuut wordt er een nieuwe mens besmet met HIV. Deze site vraagt zich af hoe dit kan/ kon gebeuren. De site wordt in deze rubriek vermeld, omdat de lay-out wel heel bijzonder is. Veel tekst die op de juiste plaatsen overgaat in beelden.  (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://thebloodytruth.sa.arte.tv/en?xtor=AD-26

Vrijdag multimedia: Ava

Deze pagina is een onderdeel van de website die gelanceerd werd als promo voor de film Ex Machina. Je kan een foto uploaden, en dan zal de gelaatsherkenning-software die trachten na te tekenen. Met verbluffend resultaat. Op de knap ontworpen site Ex Machine zie je nog meer mooie design. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
https://ava-sessions.com/
http://exmachina-movie.com/synopsisBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(Facebook kon Snapchat niet kopen, daarom gaat het dat maar imiteren...)
Facebook voegt Snapchat-achtige functies toe
http://www.belgiancowboys.be/social/facebook-voegt-snapchat-achtige-functies-toe*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


(boete-selfie?)
- Hardrijder kan flitsfoto op internet zien
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4091565/2015/06/30/Hardrijder-kan-flitsfoto-op-internet-zien.dhtml
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 (wie verlangt nu niet naar airco?!)
Dossier: airco
http://www.elektrozine.be/ez/article/9288/Dossier-airco.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(ken jij nog het telefoonnummer van je partner van buiten?)
De Belgische gebruiker loopt het risico op een `digitaal geheugenverlies`
https://www.digimedia.be/News/nl/18346/de-belgische-gebruiker-loopt-het-risico-op-een-digitaal-geheugenverlies.html

 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(een beetje technisch mag ook)
DNS Jumper 2.0
http://computertaal.info/2015/07/03/dns-jumper-2-0/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

http://www.tweakers.net
(een verwittigd man/vrouw is er twee waard!)
Wat mag de AIVD straks? - Nieuwe bevoegdheden voor geheime dienst
http://tweakers.net/reviews/4099/wat-mogen-de-geheime-diensten-straks.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(voor de sportliefhebbers)
Volg de renners van de Tour De France in real time
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/volg-de-renners-van-de-tour-de-france-in-real-time/article-normal-584253.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(waarlijk: Snapchat is hot!)
- Snapchat verdient grof geld met zijn Live Stories
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/snapchat-verdient-grof-geld-met-zijn-live-stories
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
Geen tips deze week,volgende week zijn we er weer!


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
WineAndDine: heerlijk voer
Deze app is nog niet beschikbaar voor Europa. Maar hij lijkt ons wel erg interessant. Op basis van je vrienden in je sociale netwerk krijg je op je smartphone tips over wat je waar moet eten, op het moment dat je je ergens bevindt. De app maakt daarbij gebruik van "food porn", dus verleidelijke foto's van voedsel waar je zo in zou kunnen bijten! Heel simpel, maar heel knap.
http://www.winendine.com/


Helpa: je eigen personal assistant


Een van die 'apps' in de nieuwe 'on-demand' economie, waarbij degene die het zich kan veroorloven (en vaak zijn geld verdient met diezelfde economie) zijn persoonlijke 'slaven' aan het werk zet. Misschien niet mooi om het zo cru te stellen, maar toch...
Helpa is een dienst waar jij allerlei dingen kan laten doen die een PA of personal assistent voor jou zou doen. Een broodje halen op de hoek, catering voor een vergadering organiseren, je boodschappen doen voor jou, cadeautjes voor kinderen en vrouw/man omdat jij er de tijd niet voor hebt.... Je begrijpt het: voor de druk bezette zakenman/vrouw. Is het toeval dat deze app enkel voor de iPhone beschikbaar is, niet voor Android?
http://killerstartups.com/startup-reviews/couldnt-we-all-use-a-little-helpa
http://www.helpa.io/

Clipboardmaster
Wndows XP/Vista/7/8 - 11 MB - freeware
Schrijf je vaak dezelfde zinnen in brieven en documenten dan zal je deze tool ongetwijfeld erg handig vinden. Hiermee kan je namelijk al die repetitieve teksten op het klembord zetten en dan naar behoeven terug ophalen. Het spaart je heel wat tikwerk!
https://www.clipboardmaster.com/


iTunes 12.2
De nieuwe versie van iTunes heeft veel nieuwe opties, zoals het importeren van audio-cd's in iTunes, en het branden van cd's met de songs die jij kiest uit je muziekbibliotheek. En kijk, na 9 jaar kan je ook songs met drag&drop vanuit je computer naar je iPod / iPhone / iPad overzetten. Wat een innovatieve verbetering! (not!)
https://www.apple.com/itunes/download/

Windows 10 wallpaper


Alle OS - freeware
Wil je alvast kennismaken met het behangpapiertje / wallpaper dat de achtergrond wordt van je scherm bij het nieuwe Windows 10 besturingssysteem? Dan moet je dit progje installeren.
http://www.windowscentral.com/windows-10-hero-wallpaper-combined-ninja-cat-unicorn


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Menigeen houdt zich voor een groot man,
omdat hij zichzelf op een voetstuk plaatst.
-Cees Buddingh-