Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/7/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 909 van 27/6/2015Gegroet lezer,

Vrijdag was opnieuw een bewogen dag, waarin we met zijn allen geconfronteerd werden met zinloos geweld. Elk mensenleven is heilig, het is het enige wat een mens eigenlijk bezit. Wanneer dat leven weggerukt wordt, moet je telkens weer proberen zo'n gebeuren te plaatsen, proberen je humane waarden te evalueren, en besef je telkens hoe relatief het leven van de mens, elke mens, ook jij, is in vergelijking met de mensheid als geheel... Tijd om stil te staan, na te denken.

Maar terug naar dit e-zine. Deze week hebben wij een bespreking voor u van de EPIX, een slim uurwerk van Garmin. Het is groot, dat klopt, maar het is wel ongelooflijk krachtig. En het werkt met àlle Android smartphones vanaf een bepaalde versie, dure en goedkope. Wat de EPIX toch wel wat democratischer maakt dan de Apple Watch... en hij beschikt ook nog eens over een veel langere batterijduur!

Uiteraard ook veel andere berichten, voor elk wat wils. Hopelijk kan ons e-zine je terug wat vastigheid geven in een wereld waarin menselijke waarden zo vaak onderuit gehaald worden...

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER: ENKELE BELANGRIJKE NIEUWIGHEDEN
In een poging om het de gebruiker (maar ook de adverteerders en vooral de beleggers!) naar de zin te maken, experimenteert Twitter voortdurend met zijn tijdlijn, met profielen. Sommige experimenten worden gesmaakt door de gebruikers, sommige niet. Deze week heeft Twitter enkele nieuwigheden aangekondigd die wel interessant zijn, zonder daarom de "twitter-sfeer" teveel te doorbreken.

Feeds voor evenementen
Een van de eerste experimenten betreft een project dat nog opgestart werd door Twitter CEO Dick Costello, die volgende maand afscheid neemt van het bedrijf. Het gaat een newsfeed rond evenementen, een feed die niet door algoritmes en trefwoorden samengesteld wordt, maar door échte mensen. Bij Project Lighting zal je, bij een speciaal evenement of een gebeurtenis, een tijdlijn kunnen zien met video, geselecteerde tweets, en meer. Niet dus wat jouw vrienden daarover zeggen. Er zouden zo zeven tot tien evenementen komen per dag. Wat dus wel betekent dat Twitter heel wat mensen zal moeten gaan aannemen!

Kost dat dan geen geld? Jawel. Maar Twitter gokt erop dat deze evenementen -tijdlijn het magische ingrediënt is dat mensen, die voorheen weigerachtig stonden tegenover Twitter, toch kan overhalen om een account aan te maken. Je kan namelijk deze evenementen-tijdlijn ook bekijken wanneer je niet ingelogd bentop Twitter. En dat is misschien de factor die mensen kan overtuigen van het boeiende van Twitter (1)!

Pagina's voor producten en plaatsen
Een tweede nieuwigheid zijn de pagina's voor producten. Bedrijven kunnen voortaan een profiel aanmaken voor een product. De bijhorende pagina bestaat dan uit een foto of een video ervan, plus een beschrijving, de prijs, en uiteraard de optie om het product te kopen.

Maar je vindt ook tweets over dat product, inbegrepen van mensen die je volgt, updates van het bedrijf zelf. Toch ook wel handig lijkt het ons, zonder opdringerig te zijn.

Collections
Een derde experiment zijn de Collections. Dat doet erg hard denken aan Pinterest: je kan, als gewone internaut of als bedrijf, een collectie maken van dingen die je volgers kunnen interesseren.

In de app op je Android en iOS toestel, en op de website Twitter.com, kan je dus een profiel van een merk bezoeken, om daar zijn collectie te zien. In de app op je iOS toestel zal je ook kunnen zoeken naar collecties: tik op de zoekbalk, en selecteer de Category menu.

http://www.engadget.com/2015/06/18/twitter-project-lightning/
http://www.engadget.com/2015/06/19/twitter-places-and-products/
http://thenextweb.com/twitter/2015/06/19/twitter-tests-pages-and-pinterest-like-collections-for-products-and-businesses/

BUZZFEED BRENGT NIEUWS-APP UIT VOOR IOS... MET HET SERIEUZE NIEUWS!
Het is met BuzzFeed zoals met NewsMonkey: heel veel lijstjes-artikels, die leuk zijn maar enkel aangenaam tijdverdrijf. De 12 redenen waarom je dit moet doen, de 13 leukste momenten van Thuis, de 14 akeligste figuren in Familie... Maar dankzij die publiekstrekkers blijven er ook mensen hangen voor de serieuze artikels. En net als BuzzFeed heeft NewsMonkey zich hier in België ondertussen een gedegen reputatie uitgebouwd, vooral voor politieke artikels.

BuzzFeed gaat nu een stapje verder. HEt brengt een app uit voor iOS, die de belangrijkste "serieuze" artikels brengt. Je krijgt een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag, plus een opdeling van het nieuws in onderwerpen.

Je kan bovendien via opt-in vragen om een melding te krijgen wanneer er belangrijk nieuws is over een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de corruptie bij FIFA.

Mooi dat BuzzFeed zo zijn ernstige kant van journalistiek wil beklemtonen. Alhoewel wij eerlijk moeten toegeven dat die niet ernstige kant, met de lijstjes en de grappige / ontroerende foto's enz. ook wel leuk is...
https://itunes.apple.com/us/app/buzzfeed-news/id981609476?mt=8
http://thenextweb.com/apps/2015/06/18/buzzfeeds-news-app-gives-you-the-latest-without-the-fluff/GOOGLE NEWS LAB MET 3 NIEUWE JOURNALISTIEKE PROJECTEN
We blijven nogmaals in de journalistieke sfeer. Ook Google met zijn YouTube zou enkele interessante projecten op stapel hebben staan, en zij draaien vooral rond burgerjournalistiek.

Om te beginnen YouTube Newswire. Dat is een videoplatform, in samenwerking met Storyful. Je zal er video's kunnen bekijken waarvan de authenticiteit gecontroleerd en bevestigd werd, maar nieuwsorganisaties zullen die ook kunnen gebruiken en in hun sites embedden.

First Draft Coalition is dan weer een project dat mensen moet trainen in het verifiëren van informatie, en ook ethische kwesties. Wat mag je filmen, wat niet? Dit project loopt in samenwerking met verschillende agentschappen die zich focussen op crowd-sourced journalistiek, zoals Storyful, Eyewitness Media Hub en andere.

Het derde project tot slot is Witness Media Lab, een samenwerking met de non-profit groep Witness. Die traint gewone burgers om ze te leren hoe ze over onrechtvaardigheden verslag moeten uitbrengen en over inbreuken op de mensenrechten. Het project zou een reeks diepgaande reportages willen maken over mensenrechten, en als een van de eerste reportages over politie-brutaliteiten in de VS. Een gedurfd onderwerp!http://lab.witness.org/introducing-the-witness-media-lab/
http://www.niemanlab.org/2014/04/facebook-teams-with-storyful-to-highlight-news-content-published-on-the-social-network/
http://witness.org/VR EN ZIJN TOEPASSINGEN: EEN ZOEKTOCHT
Er wordt veel verwacht van Virtual Reallity, gebracht door toestellen zoals Oculus en Cardboard, het kartonnen houdertje waarin je je gsm stopt om als het waren door een verrekijker te kijken naar een andere wereld. Maar het lijkt erop dat de technologie er wel is, maar dat men nog niet goed weet wat men er eigenlijk mee moet doen.

Even moeten we toch wel een duidelijk onderscheid maken tussen Virtual Reality en Augmented Reality. Bij VR zoals Oculus Rift en Samsung VR heb je een helm op je hoofd en zie je niets meer van de échte wereld, enkel de wereld die op het scherm weergegeven wordt. Wat toch wel verschillende nadelen heeft. Je ziet bijvoorbeeld niet waar je loopt. Je kan misselijk worden, net zoals je in de auto aan reisziekte kan lijden, omdat je verstand niet begrijpt dat de wereld voor je ogen beweegt en jouw lijf niet - een discrepantie tussen je hersenen en je lijf.
Bij Augmented Reality zie je de wereld zoals hij is, maar met een extra laag erboven op. De toepassingen zijn ook simpeler en er wordt al jarenlang aan gewerkt, zoals het richten van de camera van je smartphone o een landschap, en daar dan points of interest te zien krijgen. AR maakt je niet misselijk, en je kan gewoon rondlopen zonder ergens tegen te stoten. Microsoft heeft recent AR naar een hoger niveau getild met zijn Hololens.

Maar wat kan je nu concreet met AR en VR doen? Wij kwamen drie artikels tegen die trachten een antwoord daarop te geven.

Palmer Luckey: VR in beginfase vooral voor gamers
Om te beginnen een interview dat Re/Code had met Palmer Luckey, medoprichter van Oculus. Hij meent dat VR in het algemeen toch zeker in de eerste twee jaren vooral door gamers gebruikt zal worden en enthousiastelingen die in high-end machines willen investeren. Later zou het wel meer mainstream kunnen worden, maar daarvoor moet eerst nog meer computerkracht beschikbaar zijn, moet de prijs dalen en moet de hardware apparatuur comfortabeler worden. En de content moet ook veel diverser worden, aldus Palmer Luckey. Lees het hele interview bij Re/code (1).

Richard Attenborough en VR
Misschien ken je "Sir" Richard Attenborough van zijn vele natuurdocumentaires. Maar wellicht weet je niet dat deze man echt iets heeft met technologie. Hij was bijvoorbeeld betrokken bij de adoptie van kleurenprogramma's doen hij een controller was bij BBC2. Hij maakte revolutionaire tv-reeksen zoals Life on Earth, en de HD beelden van zijn Planet Earth zijn indrukwekkend.

Het zal dan wellicht niet verwonderen dat de laatste nieuwe toevoeging aan het Natural History Museum een VR-ervaring is, die de signatuur van Attenborough draagt. "First Life" heet het, een project gemaakt in samenwerking tussen het museum, Samsung, Atlantic Productions en VR specialist Alchemy. Het is een VR-ervaring van 15 minuten, met de stem van Attenborough op de achtergrond, waarin de groei van leven in de oceanen gevolgd wordt.

Meer hierover bij The Register (2). Dit is in elk geval een andere mogelijke toepassing van VR: het intens beleven van documentaires, films, met een extra driedimensionale ervaring doordat je IN het gebeuren gezet wordt.

VR in reclame voor reisbestemmingen
Een derde artikel over de mogelijke toepassingen voor VR vonden we bij Bloomberg. Daarin vertelt de reporter, Jennifer Parker, over haar ervaringen toen zij met een VR helm een reclamefilmpje bekeek, dat haar meevoerde naar warme stranden, een hotel, en meer. Zij is erg onder de indruk van de ervaring, en vraagt zich af of dit het reizen van de toekomst zal zijn?

Voor deze belevenis is er wel een "4D" nodig, zoals de geur van de zee, de warme bries, het gevoel van zand tussen je tenen bijvoorbeeld. Maar dat zou gecreëerd kunnen worden in speciale ruimten, die in het geval van dit experiment de Teleporter genoemd wordt. Meer bij Bloomberg (3)

Eerder hadden wij al gelijkaardige verhalen gehoord over VR ervaringen die het bezoek aan een pretpark nabootsen. Daarbij werd uitgegaan van cabines met speciale omstandigheden, naar analogie met de Teleporter van deze reportage. Die cabines, speciaal aangepast aan de VR ervaring die er geboden wordt, zouden dan het land rondtrekken - een beetje zoals het circus vroeger.

En weet je wat? Eerlijk gezegd lijken de toepassing van Attenborough, van de Teleporter, en het reizende VR-cirkus ons niet zo onmogelijk - en zelfs prettig om te beleven!

http://recode.net/2015/06/19/oculus-rift-inventor-palmer-luckey-virtual-reality-will-make-distance-irrelevant-qa/
http://www.theregister.co.uk/2015/06/20/natural_history_museum_david_attenborough_first_life_review/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-19/how-oculus-and-cardboard-are-going-to-rock-the-travel-industryAPPLE GEEFT TOE AAN DRUK TAYLOR SWIFT
Verleden week brachten wij het bericht dat muzikanten erg ongelukkig waren met het feit dat Apple de muzikanten geen royalty's zou uitkeren van de muziek die tijdens de eerste drie maanden gestreamd zouden worden via de nieuwe dienst Apple Music. Apple ontving in die drie maanden immers ook geen inkomsten, omdat de gebruikers de dienst drie maanden lang gratis mogen uitproberen.

De muzikanten vonden dat niet netjes. Volgens hen wilde Apple zo zijn muziekdienst populair maken bij de gebruikers, maar op hun kap. Een klacht die breed weerklank kreeg, en overgenomen werd door Taylor Swift, die ermee dreigde haar muziek terug te trekken uit Apple Music.

En Apple heeft gelukkig geluisterd. Het is niet bekend hoeveel de muzikanten en rechtenhouders zullen krijgen tijdens de proefperiode, maar het zal meer zijn dan niets. Eerlijkheid gebiedt eraan toe te voegen dat Apple bij de eerste onderhandelingen beloofd had om, ter compensatie van de drie maanden zonder royality's, daarna een hoger percentage uit te keren. Of dat "hoger percentage" nog steeds geldt nu de artiesten ook tijdens de proefperiode betaald krijgen, is (voorlopig) niet geweten.

NewsMonkey heeft enkele leuke Twitter-reacties bijeen gesprokkeld. (3)
http://techcrunch.com/2015/06/21/apple-music-free-trial/
http://www.theverge.com/2015/6/21/8820035/taylor-swift-apple-music-free-trial-shocking-disappointing
http://newsmonkey.be/article/46961
KORT: HACK OP POOLSE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ LOT, ANDROID WEAR KRIJGT NIEUWE WIJZERPLATEN, EN PEBBLE TIM ONDERWEG
Drie korte berichten, waarvan het eerste toch wel zorgwekkend is, de andere twee gewoon leuk.

Beginnen we met het ernstige probleem: doordat het computersysteem van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT gehackt was, hebben zondag een 1.400 passagiers een tijd lang vastgezeten op de tarmac. Volgens een woordvoerder van LOT zou er geen enkel systeem bestand zijn tegen deze hack. Maar gelukkig(?) gaat het niet om een hack in het computersysteem van het vliegtuig zelf, wel in de manier waarop vluchtplannen doorgegeven worden aan de on-board systemen; daarop werd namelijk een DDoS aanval uitgevoerd. Meer lees je bij Reuters (1)

Nieuws wijzerplaten voor Android Wear
Waar alle ogen de laatste tijd gericht waren op de Apple Watch, mag je niet vergeten dat er ook nog een Android Wear smart watch bestaat. En dat ook daarvoor heel wat ontwikkelaars werken aan apps en widgets... en ook wijzerplaten, de achtergrond eigenlijk van het homescreen.

Bij TechCrunchkan je lezen dat er nieuwe Watchfaces beschikbaar zijn van Hello Kitty, Angry Birds en 15 andere grote merken. (2)

Pebble Time in de VS als pre-order te bestellen
En dan is er ook nog nieuws van dat andere slimme uurwerk, Pebble. Dat kwam, zoals je wellicht weet, tot stand via een Kickstarter project, waarbij het in een mum van tijd een veelvoud van het geld ophaalde dat het nodig had om het uurwerk te ontwikkelen. Er werd sindsdien een tweede project opgestart, Pebble Time, voor een tweede versie van het uurwerk. En ook daarvoor tekenden beleggers en particulieren grif in om het project tot een goed einde te brengen.

De makers van Pebble Time hebben woord gehouden: binnenkort zal dit slimme uurwerk te verkrijgen zijn. Bij de Amerikaanse winkelketen Best Buy kan je nu zelfs al een pre-order vastleggen.

Twijfel je of je een Apple Watch, een Android Wear of een Pebble Time moet kopen? Dan vind je bij The Verge een vergelijkende test.(3)  Maar lees zeker en vast ook onze eigen test van de Garmin Epix, want die heeft ook wat in zijn mars!

http://www.reuters.com/article/2015/06/22/us-poland-lot-cybercrime-idUKKBN0P21DC20150622
http://techcrunch.com/2015/06/22/android-wear-gets-new-watchfaces-from-hello-kitty-angry-birds-and-15-other-mega-brands/
http://www.theverge.com/2015/5/27/8661863/pebble-time-review-wearable-smartwatchMOET ER EEN NIEUW STATUUT WERKNEMERS KOMEN IN DIT DIGITALE TIJDPERK?
De komst van het internet heeft veel veranderd. De gewone burger heeft een stem gekregen, die hij luid en soms toch ook ongepast kan verheffen. De muzikant heeft niet langer grote platenlabels nodig om zijn muziek te promoten, maar kan via het internet zelf zijn fans rechtstreeks toespreken. Er is een heel nieuwe economie ontstaan - waar sommige bestaande regels en wetgevingen het moeilijk mee hebben.

Neem nu het statuut van de werknemer en de zelfstandige. Tot nu toe was dat netjes afgelijnd: een werknemer is in dienst van een baas, met een contract, en die baas betaalt voor zijn sociale zekerheid. Een zelfstandige moet zelf zien dat hij aan job geraakt, en moet zelf zijn sociale zekerheid en verzekeringen betalen.

Maar met de on-demand economie die bedrijven zoals Uber creëren valt dat verschil weg. Enkele artikels over dit thema.

California: Uber chauffeur is een personeelslid
De New York Times brengt een artikel over een uitspraak van een rechtbank in California. Waar Uber zegt dat het enkel software levert, waarvan de chauffeurs als zelfstandigen gebruik maken, vond de rechter dat de chauffeurs wel degelijk personeelsleden zijn in dienst van Uber. Uber heeft al wel aangekondigd dat het in beroep gaat tegen het vonnis. En in andere Amerikaanse staten heeft het, zo moeten wij hieraan toevoegen, gelijkaardige processen gewonnen.

In zijn vonnis haalde de rechter het feit aan dat Uber de chauffeurs van telefoons voorzag, en dat het de app deactiveerde indien de chauffeur 180 dagen inactief was; volgens hem is dat een bewijs dat Uber meer doet dan enkel een app aanbieden (1)

Instacart past zijn statuten reeds aan
Een andere dienst die volgens het on-demand systeem werkt in de VS is InstaCart. Ook dit is een app, waarmee mensen boodschappen kunnen bestellen. Anderen gaan die dan halen in winkels, selecteren het fruit, groenten die besteld zijn en leveren die bij de besteller.

Ook InstaCart werkt met semi-zelfstandigen; 10.000 shoppers gaan in opdacht de winkels af in 16 steden in de VS. En in het licht van het Uber-proces van California heeft deze dienst nu beslist om een groot deel van die "zelfstandige aannemers" om te zetten in part-time personeelsleden. Meer bij Bloomberg (2)

ABVV dient klacht in tegen Uber
Ook in eigen land is Uber actief, alhoewel het tegen veel wettelijke problemen opbotst, o.a. taxivergunningen. Daar komen nu ook personeelsproblemen bij, want de Belgische TransportBond (BTB), die tot de socialistische vakbond ABVV behoort, heeft een klacht ingediend tegen Uber. Ook hier weer hetzelfde probleem: de "schijnzelfstandigheid".

Volgens de Bond gaat het niet om zelfstandigen, maar om werknemers. De chauffeurs ontvangen immers op wekelijkse basis een vergoeding. Uber betaalt geen sociale zekerheidsbijdragen, dus is het zwartwerk.

Hierover ondervraagd, zo voegt De Tijd eraan toe, hebben sommige chauffeurs al laten weten dat zij met hun Uber-job gaan stoppen wanneer zij zelf sociale zekerheidsbijdragen en belasting moeten betalen. Een straffe uitspraak, die het vermoeden van zwartwerk alleen maar bevestigen.

Uber voert aan dat de chauffeurs een totale flexibiliteit hebben, en zelf bepalen wanneer ze werken. En de chauffeurs zijn niet exclusief gebonden aan Uber; indien zij willen kunnen ze ritten rijden voor andere platformen (3).

De hele discussie doet wel de vraag rijzen: moet er een nieuw statuut komen, dat mensen als zelfstandigen beschouwt, maar toch een werkzekerheid verschaft? Want, zoals Bloomberg zegt, er zullen wel chauffeurs zijn die echt het statuut van zelfstandige verkiezen, maar de meeste chauffeurs doen dit werk omdat zij geen andere job vinden, en nemen het statuut van zelfstandige er dan maar bij. Zij hebben echter geen werkzekerheid, wat voor wie een gezin te onderhouden heeft, geen leefbare toestand is...
http://www.nytimes.com/2015/06/18/business/uber-contests-california-labor-ruling-that-says-drivers-should-be-employees.html?_r=1
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-22/instacart-reclassifies-part-of-its-workforce-amid-regulatory-pressure-on-uber
http://www.tijd.be/ondernemen/transport/ABVV_dient_klacht_in_tegen_Uber.9647564-3084.art
http://www.forbes.com/sites/harrycampbell/2015/06/19/could-dependent-contractors-be-the-answer-for-uber/
http://www.buzzfeed.com/carolineodonovan/meet-the-new-worker-same-as-the-old-worker#.vhWReXdXx
AMAZON WIL AUTEURS BETALEN PER GELEZEN PAGINA
Er is een cliché dat het voor een auteur niet uitmaakt hoeveel mensen zijn boek gelezen hebben, enkel hoeveel mensen het gekocht hebben. Dat cliché zou wel eens op zijn kop gezet kunnen worden. Amazon is namelijk van plan om auteurs niet meer per gepubliceerd boek te betalen, als wel op basis van hoeveel pagina's ervan gelezen worden. Wat, met digitaal lezen, een maat is die perfect genomen kan worden.

Het is een intrigerend concept, dat op het eerste zicht eigenlijk wel slim is. Maar als je even gaat nadenken dan zou het wel eens een hele verandering kunnen teweegbrengen in de boekindustrie - een verandering die de literatuur niet ten goede komt. Want dit bevordert vooral spannende boeken, waarvan elke hoofdstuk haast met een cliffhanger eindigt, die uitnodigen om verder te lezen. Wat op zich natuurlijk niet verkeerd is, maar het gaat wel ten koste van het boek dat langer nodig heeft om iets uit te leggen, een boek waarvan nuance en complexiteit de kenmerken zijn.

Voor alle duidelijkheid: Amazon zal dit systeem enkel toepassen op boeken die via Amazon zelf gepubliceerd worden, dus voornamelijk boeken van kleine auteurs. En bovendien moeten die boeken behoren tot het Kindle Unlimited (zoveel boeken als je wil voor x dollar per maand) of de Kindle Online Lending Library (je koopt geen boeken, maar leent ze). En voor deze systemen heeft het "per gelezen pagina" wel zin. Maar hopelijk zal het nooit uitgroeien tot een systeem dat voor alle boekenwinkels gelden zal...

Meer bij The Atlantic en The Verge.
http://www.theverge.com/2015/6/21/8820373/amazon-kindle-royalties-based-on-pages-read-not-downloaded-copies
http://www.theatlantic.com/business/archive/2015/06/amazon-publishing-authors-payment-writing/396269/GOOGLE: GRATIS WEBRADIO MITS ADVERTENTIES
Voor de verandering... eens wat berichtjes over Google! Om te beginnen: net voor Apple van start gaat met zijn streaming dienst Apple Music, heeft Google een tegenoffensief gelanceerd: een gratis versie van zijn Google Play Music dienst, die gesubsidieerd wordt door advertenties.

De aankondiging werd gedaan door de CEO van Songza, een muziekdienst die Google verleden jaar gekocht had. Songza brengt radiostations die gebaseerd zijn op stemming, genre, tijdperk of activiteit - en niet door een algoritme aangemaakt worden, maar door echte mensen!. Maar je zal ook een song kunnen kiezen en dan naar een "radiostation" kunnen luisteren van gelijkaardige muziek, zoals bij Pandora. De gratis dienst verschijnt eerst in de VS, op het web en als app voor Android en iOS. Wanneer de dienst naar Europa komt is nog niet geweten.

Apple krijgt met dit gratis aanbod wel een grote concurrent tegenover zich. En voor Google is dit een slimme zet, want zo wordt Google Play Music weer een onderdeel van zijn adverteernetwerk...(2)
http://www.cnet.com/news/google-play-music-goes-free-partly/
http://www.webpronews.com/google-display-network-ads-expand-to-google-play-music-2015-06
http://www.theverge.com/2015/6/23/8830629/google-play-music-free-streaming-now-availableGOOGLE: UNDO SEND BIJ GMAIL
Wellicht is het je al overkomen: op de seconde dat je op de Send button geklikt hebt om een mail te verzenden, besef je dat je de mail geadresseerd hebt aan de verkeerde persoon. Of je ziet nog juist een kanjer van een schrijffout - of je hebt spijt dat je de mail, een boze mail, verstuurd hebt.

Voortaan moet je niet meer in paniek slaan: je kan de mail terughalen, met de Undo Send optie in Gmail. Dat wil dus niet zeggen dat je mails kan gaan terughalen bij de geadresseerde, het wil gewoon zeggen dat de mail een bepaalde tijd op de servers van Google bijgehouden worden, vooraleer ze doorgestuurd worden naar de geadresseerde. Krijg je in die periode geen spijt van het verzenden, dan vertrekt de mail gewoon vanop die server.

Je moet dus de optie activeren in je instellingen, op het tabblad General. Je kan dan ook de tijd instellen: tussen 5 en 30 seconden.
http://venturebeat.com/2015/06/23/google-finally-makes-undo-send-an-official-feature-of-gmail-on-the-web/
GOOGLE: EEN EIGEN HEALTH TRACKER
Google heeft zich al vaker aan hardware gewaagd, niet altijd met evenveel succes. De bedoeling van die hardware-projecten is om een voorbeeld te geven, het summum van wat een toestel zou moeten zijn waarvan Google het besturingssysteem en de apps levert. Denk maar aan de Nexus 1, de "pure" Android smartphone.

Nu zou Google een dergelijk "puur" project opgevat hebben voor een polsbandje dat je lichaamsfuncties traceert, een "health band" dus. Het zou niet echt van het "gadget" genre zijn zoals de Apple Watch, maar een ernstig medisch toestelletje, dat gebruikt wordt voor serieuze wetenschappelijke metingen.

Het toestel, ontwikkeld door de Google X research-afdeling, meet niet alleen je eigen lichaamsfuncties zoals je polsslag, hartritme, temperatuur van je huid, maar ook informatie over je omgeving zoals blootstelling aan licht en geluid.

Het zal dus niet als een fun toestel gepromoot worden op de markt, maar als een medisch toestel dat voorgeschreven wordt aan de patiënt, of gebruikt wordt bij medische proeven. Het moet daarvoor natuurlijk wel de nodige klinische testen laten uitvoeren om goedkeuring te krijgen in de VS en Europa. Testen met het bandje zullen deze zomer nog starten.

Eerder had het Google X lab al een speciale contactlens bedacht, die het suikergehalte in het bloed van diabetici kan aflezen. De Zwitserse pharma-fabrikant Novartis heeft een licentie genomen op deze lens, en zal die op de markt brengen. Meer achtergrond bij Bloomberg en Ars Technica
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-23/google-developing-health-tracking-wristband-for-health-research
http://arstechnica.com/science/2015/06/google-aims-at-researchkit-but-past-biomedical-adventures-havent-prospered/MICROSOFT LANCEERT OFFICIEEL OFFICE VOOR ANDROID PHONE
Het bestond al langer voor Android tablets, en nu is het er ook voor Android mobieltjes: Office. Het pakket bevat Word, Excel en Powerpoint, in speciale versies aangepast voor het kleine scherm.

Uiteraard zijn het niet de volwaardige versies zoals je voor je laptop of desktop gebruikt, maar je gaat op je phone ook niet hetzelfde werk doen als op die toestellen, niet? Je kan in elk geval onderweg bestanden openen en bewerken, je kan PowerPoint projecten presenteren vanop je phone, en je kan zelfs documenten openen die bewaard zijn op concurrerende online diensten, zoals Google Drive, DropBox of Box.

Voor deze functies moet je niet betalen, je moet alleen een Microsoft account aanmaken en zelfs dat is gratis. Heb je een Office 365 abonnement, dan krijg je nog extra functies erboven op.

De apps vereisen wel dat je 1GB RAM hebt, en een versie KitKat 4.4 of hoger. Verschillende fabrikanten zullen deze apps standaard op hun nieuwe smartphones installeren, zoals Samsung, LG, Sony. Maar zolang moet je niet wachten: je kan de apps vanaf vandaag downloaden vanuit de Play Store van Google.

Meer bij TechCrunch en Venture Beat.
http://techcrunch.com/2015/06/24/microsoft-officially-launches-office-for-android-phone/#.hzp6ul:zRNO
http://venturebeat.com/2015/06/24/microsoft-releases-word-excel-and-powerpoint-for-android-phones-out-of-preview/NEEN, DE WEBCAM VAN JE LAPTOP AFPLAKKEN IS GEEN TEKEN VAN PARANOIA
Wall Stret Journal heeft het bericht over een 25-jarige Zweed, die deze veroordeeld werd tot 4 jaar gevangenisstraf, omdat hij een hacker software uitgebracht had die door hackers gebruikt werd. Het gaat om een RAT tool, Remote Access Tool, waarmee je dus vanop afstand toegang kon krijgen tot computers van anderen. De jongeman zelf beweerde dat hij de tool eigenlijk ontworpen had voor studenten zodat zij ermee konden experimenteren. Maar het feit dat hij er 40$ voor vroeg doet toch aan die bewering twijfelen. De jongeman werd in 2013 gearresteerd in Moldovia, en verleden jaar aan de VS uitgeleverd. Naar schatting had hij minstens $350.000 verdiend met zijn tool.

De schade die zijn tool aangericht heeft is niet min. Met de Blackshades RAT van de jongeman werden meer dan 500.000 computers geïnfecteerd. En script kiddies hadden helemaal geen technische kennis nodig om met de malware aan de slag te gaan en bestanden te stelen op allerlei computers. Er werden dan ook klanten van de jongeman gearresteerd.

Waarom wij dit verhaal vertellen? Omdat één van die klanten, zo lees je bij WSJ, bekend heeft dat hij met de RAT inbrak in computers van vrouwelijke studenten, en hen zonder hun medeweten bespioneerde in hun kamer. Ook in hun blootje, en ook wanneer zij met hun vriendje in bed dingen deden die je op zo'n moment doet.

De moraal van het verhaal: je webcam afplakken met een stuk tape is echt geen overbodige maatregel, en je bent heus niet paranoia wanneer je dat doet!
http://www.wsj.com/articles/blackshades-leader-sentenced-to-prison-1435093984FACEBOOK KAN GEZICHTEN HERKENNEN ZONDER DE GEZICHTEN TE ZIEN...
Nog een berichtje om je nerveus te maken. Het blijkt namelijk dat de gezichtsherkenningssoftware van Facebook ondertussen zo goed geworden is, dat hij mensen kan herkennen zelfs wanneer hun gezicht niet duidelijk te zien is - wanneer hun haar voor de ogen waait bijvoorbeeld.

Wetenschappers van het lab deden de de test, en het bleek dat de software voldoende heeft aan andere kenmerken - de manier waarop je je hoofd houdt bijvoorbeeld - om iemand te herkennen op foto's. Voor het experiment werden 40.000 foto's gebruikt - niet van Facebook gebruikers, maar publiek gemaakte foto's op Flickr. Facebook heeft immers met scha en schande ondervonden dat zijn gebruikers er niet van houden wanneer er met hen geëxperimenteerd wordt. Denk maar aan de furieuze reacties toen bleek dat Facebook opzettelijk positieve of negatieve berichten bij zijn gebruikers toonde, om te zien of dit een invloed had op hun gedrag.

Dat voor het experiment Flickr foto's gebruikt werden wil niet zeggen dat jouw foto's ook in de toekomst veilig zijn voor dit algoritme. Je kan dit natuurlijk van twee kanten bekijken. Sommige mensen zullen het heerlijk vinden dat Facebook foto's automatisch tagt voor hen, en vertelt welke vriend een foto gepost heeft waarop jij staat. Andere mensen zullen dit als een inbreuk op hun privacy vinden, en moeten van die hele gezichtsherkenning niets weten. Het is dus aan jou om te beslissen of je mee op de boot springt of niet, en genieten wil van alle mooie dingen die Facebook je aanbiedt, en het niet erg vindt dat jouw leven wat minder privacy telt...
http://www.newscientist.com/article/dn27761-facebook-can-recognise-you-in-photos-even-if-youre-not-looking.html#.VYt9WJNtRdg

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
EPIX VAN GARMIN: EEN TEST (1)
Toen ik aan de mensen van Garmin vroeg om de EPIX te mogen testen, dacht ik gewoon dat het een verder geëvolueerde versie van een fitness tracker zou zijn. Iets had ik wel op voorhand gelezen over de EPIX, maar grondig had ik hem nog niet bestudeerd.

Eerste kennismaking
Toen de EPIX arriveerde in een stijlvolle doos, met allerlei attributen erbij zoals een speciale lader, moest ik wel even slikken. Het ding is echt wel groot, wanneer je het zo ziet liggen. De wijzerplaat is 5 x 5 cm, en het rubberen bandje van 3 cm breed is al evenmin discreet te noemen - laat staan elegant. Toch valt dat uitzicht eigenlijk wel mee wanneer je het aan hebt. En dankzij het feit dat het bandje op kleine afstand uitsparingen heeft om de gesp in te steken, kan je het juist laten aanpassen rond je arm, zonder te strak of te los te zitten.
Alleen de hoogte blijft een pijnpunt - maar dan vooral esthetisch. De randen blijven niet haken achter je kleding, en evenmin doen dat de knoppen links en rechts. Het bandje zit bovendien met een pinnetje bevestigd aan het uurwerk, zodat het perfect scharniert rond je pols.

De knoppen
Het uurwerk heeft drie knoppen links, en twee knoppen rechts. Links boven activeer je de verlichting op het uurwerk (tussen haakjes: overdag is het scherm trouwens perfect leesbaar, ook in het zonlicht). Daaronder de knop Up en Down, om doorheen menu's te bladeren. Rechts onder de knop Terug, en rechts boven de knop Start/stop om tijdens een activiteit de teller te activeren. Om het menu op te roepen moet je de knop Up lang ingedrukt houden en dan met Up / Down bladeren doorheen het menu. Ofwel... met je vinger scrollen op het scherm, zo las ik toen ik de handleiding doornam.

Onbekende mogelijkheden
Dat is een beetje de moeilijkheid bij dit uurwerk: er is weinig reclame rond gemaakt, en de mogelijkheden ervan zijn (naar onze mening veel te weinig!) bekend. De eerste dagen toen ik het uurwerk (zonder de handleiding bekeken te hebben) uittestte, was ik geneigd te denken dat het een sportuurwerk was, dat niet voor mij bestemd is. Snelle fietstochten, snelle runs, hardlopen, dat is niet aan ons besteed. Ik ontdekte wel dat je, via de knop Menu, de metingen van de verschillende sensoren kon aflezen: buitentemperatuur, barometerstand, hoogte, je GPS locatie. Je hebt zelfs een kompas Het duurt de eerste keer wel even voor de GPS jou gevonden heeft, maar daarna volgt hij perfect op de kaart.
https://buy.garmin.com/en-US/US/on-the-trail/wrist-worn/epix-/prod146065.htmlEPIX VAN GARMIN: EEN TEST (2)
Een echte smartwatch
Het is pas toen ik enkele filmpjes online bekeken had, en de Epix via BLuetooth  verbonden had met mijn smartphone en de Connect smartphone daarop, dat het stilaan begon te dagen. Deze Epix is eigenlijk een Apple Watch avant la lettre - meer nog: met enkele pluspunten die de Apple Watch niet heeft!
- Wanneer je uurwerk gekoppeld is met je smartphone (in mijn geval: een Android), dan krijg je een melding wanneer je buiten het bereik van je smartphone gaat. Handig om bijvoorbeeld diefstal - van je phone tegen te gaan!
- Je kan op de Epix een route uitstippelen en die dan via een tweede scherm volgen: hoeveel km je nog moet afleggen, wat de totale afstand is, wat je snelheid is (zie het filmpje)

- Je kan wijzerplaten downloaden en widgets, via de speciale Garmin Store. Helaas zijn dat er nog niet zoveel, de ontwikkelaars zullen nog wakker moeten schieten. Ik installeerde Big Time, wat me een duidelijkere tijdsaanduiding gaf, maar ook meteen een overzicht van mijn activiteiten (stappen, km, enz.
- De Epix kan je ook gebruiken om je muziek op je Android toestel te bedienen - stopzetten, volgende song, vorige song, volume op en neer.
- En ja, je kan ook meldingen lezen van je Android toestel. Ik slaagde er enkel in om Twitter-meldingen te ontvangen, maar wellicht bestaat er ergens een mogelijkheid om ook meldingen van mails enz. te ontvangen.

Batterij
Het meest opvallende aan dit uurwerk is echter de batterijduur. Nadat het meer dan een week, met GPS geactiveerd maar zonder Bluetooth, op mijn bureau gelegen had, stond de batterijmeter nog altijd op meer dan 45%. Met Bluetooth geactiveerd, gekoppeld aan mijn Android, is hij begonnen op zaterdag om 17u op 45%, en stond dinsdagavond op 25%. Take that, Apple Watch!
En ja, meldingen van mijn smartphone stonden ook geactiveerd hoor!EPIX VAN GARMIN: EEN TEST (3)
Voor de sporters
Uiteraard is dit toestel in de eerste plaats bedoeld voor sporters. En zij zullen absoluut aan hun trekken kunnen komen met de sensoren die in het toestel aanwezig zijn om hun specifieke activiteit te tracken: fietsen, hardlopen, skiën, zwemmen (het toestel is waterdicht tot 50 m), met wellicht nog meer activiteiten te downloaden als widget. Het geheel zal je via je Garmin Connect app op je smartphone als statistieken voor jezelf kunnen bekijken, of uploaden om te publiceren op de website en te vergelijken met anderen.

Is dit toestel op dit vlak beter dan de Apple Watch? Wil je muziek horen, dan moet je, net als bij het uurwerk van Apple, je mobiele telefoon meesleuren. Hetzelfde geldt voor meldingen: die zijn afkomstig van je smartphone. Maar denk je dat je voor een half uurtje wel eens zonder smartphone kan, en wil je werken met je autonome GPS op je smart watch, dan heeft de EPIX wel het voordeel. De GPS zit namelijk in je smart watch zelf, en is niet afhankelijk van de GPS in je smartphone, zoals dat bij de Apple Watch wél het geval is.

Conclusie
Is dit een toestel voor mij? Echt elegant kan ik het nog altijd niet noemen. Maar qua vormfactor is het eigenlijk weinig storend aan je pols, en opvallend licht om dragen, in vergelijking met zijn robuuste uiterlijk. Ik was onder de indruk van de batterijduur - de EPIX laat hiermee de Apple Watch een heel stuk achter zich! De knoppen vragen even wennen, maar zodra je door hebt waar Menu en Back zitten, geraak je er wel.

Als ik het toestel zou kopen, dan is het voor het gemak om de muziek op mijn smartphone te bedienen. Mijn Wiko heeft wel oortjes met een knop die het afspelen kan onderbreken, maar de muziek-functie op de EPIX laat je ook toe om verder of terug te bladeren, en het volume aan te passen.

Een tweede reden zou de activiteiten tracker kunnen zijn. Ik ben nu eenmaal geen grote sporter, en ben al tevreden indien ik per dag 10.000 stappen zetten kan. De Epix geeft netjes aan of ik dit doel bereikt heb. En hij spoort me ook aan, zoals vele andere Garmin-toestellen, om te gaan bewegen wanneer ik te lang stilzit. Nu is dat niet zo simpel voor iemand die bureauwerk doet. En dus sta ik even op, en stap/huppel ter plaatse. Stom, maar ja, de Epix is daarna tevreden, en ik dus ook :)

En dan zijn er natuurlijk nog die vele andere mogelijkheden, zoals het weer, de barometer, enz. Nog een reden om het toestel te kopen, zijn de ingebouwde landkaarten (het toestel heeft 8 GB geheugen). De kwaliteit van de GPS is subliem, het is net alsof je de Garmin GPS die je in je auto hebt, om je arm gebonden hebt.

Het enige minpunt: de prijs. Het toestel kost 499 euro. Dat is niet goedkoop. Maar je mag dan niet vergeten dat je dit toestel kan koppelen aan elke Android die Garmin Connect kan draaien, of die nu 119 euro kost zoals mijn Wiko, of een dure Samsung. En bij de Apple Watch moet je nog altijd minstens een van de duurdere iPhones bezitten om de Apple Watch aan de praat te krijgen...

Hét grote pluspunt daarentegen blijft de batterijduur. Al 10 dagen loop ik rond met de EPIX zonder de batterij te moeten herladen. En dat is iets wat de Apple Watch niet kan zeggen!

https://apps.garmin.com/en-US/devices/epix/apps
http://blog.aaronmphotography.com/2015/05/28/garmin-epix-review/
http://www8.garmin.com/manuals/webhelp/epix/EN-US/GUID-509B1CBC-8164-4192-972C-285F7E1117AC.html
HARDWARE KORT: EEN UBUNTU PHONE, EEN PC OP EEN STICK, EN DE ILY
Een Ubuntu phone? Het kan!
Ben je graag een buitenbeentje? Dan kan je nu je laten opvallen met een heuse Ubuntu phone! Het toestel is afkomstig van de Chinese fabrikant Meizu, en kreeg de naam MX4 mee. Het toestel heeft een scherm van 5,3 inch (13,4 cm) met een resolutie van 1.152 x 1.290piexels. Het is bovendien gemaakt in Gorilla Glass 3. Onder de motorkap zit er 16 GB intern geheugen, en er is ook een 20,7 megapixel camera achteraan, plus een 2 megapixel camera vooraan aanwezig.

Volgens The Nexxt Web is dit het toestel dat de beste specificaties biedt van de tot nu toe uitgebrachte Ubuntu phones. En toch... kost  het maar 299 euro. Verkrijgbaar in Europa, niet in de VS.(1)

Een pc op een stick
Het concept is niet nieuw, maar het kan ons nog altijd bekoren, dat van de pc op een stick. Je neemt al je settings, al je programma's, al je documenten overal mee. Kom je op een plek met een computer, dan sluit je gewoon de stick aan, en kanje aan de slag in je vertrouwde omgeving. Recent werd het concept zelfs verbeterd, en heb je enkel nog een scherm nodig.

Verschillende fabrikanten hebben al een dergelijk concept uitgewerkt, en nu is het de beurt aan Lenovo. Het brengt de Ideacentre Stick 300 uit, die met de meeste HDMI-compatibele schermen en tv's werkt. In de stick een 1.3 GHZ Intel Atom processor, 2 GB RA, 32 GB opslagruimte, WiFI en Bluetooth 4.0. Het besturingssysteem is Windows 8.1 dat geüpgraded kan worden naar WIndows 10.

Je moet nog wel een draadloos klavier nodig en een muis, en je bent vertrokken! Het toestelletje kost $129. (2)

Ily: nieuwe vorm van communicatie voor het gezin

En dan is er nog Ily. Dat is een toestel en ook een app, bedoeld om de communicatie binnen een gezin/ familie te vereenvoudigen binnen een beveiligde omgeving. Zo zouden zowel kleine kinderen als grootouders die niet veel ervaring hebben met technologie, toch met elkaar kunnen communiceren.

De reden waarom wij dit toestel toch wel bijzonder vinden, is het feit dat het geen tablet is, maar een toestel dat je op een vaste plek in het huis zet. Hij zou misschien in de toekomst de vaste telefoon zelfs kunnen vervangen. De naaste familieleden worden geprogrammeerd op knoppen met de afbeelding van die persoon, die met een simpele aanraking verbinding leggen met die persoon. De correspondent (pa, ma, tante of oma) die zelf geen Ily hebben, kunnen via de app communiceren met hun familielid.

Het toestel heeft een 8 inch (20 cm) groot aanraakscherm, een camera, microfoon, luidspreker, een proximity sensor en  ook sensoren voor temperatuur en luchtkwaliteit. In ruststand kunnen zij dus deze informatie weergeven. Meer bij TechCrunch (3)
http://thenextweb.com/gadgets/2015/06/24/meizu-mx4-ubuntu-edition-smartphone-on-sale-tomorrow-in-europe-for-e299/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2486640,00.asp
http://techcrunch.com/2015/06/23/ily-is-a-modern-family-phone-to-stay-connected-with-your-family/TOESTEL LAAT BLINDEN "ZIEN" MET HUN TONG
In de VS heeft de FDA (Food and Drug Administration) zopas een toestel goedgekeurd waardoor blinden zouden kunnen "zien" met hun tong. Het gaat om de BrainPort V100, zo lees je bij Yahoo, die bestaat uit een camera die op een bril gemonteerd is, en een klein voorwerp dat de gebruiker in zijn mond moet nemen en tegen de tong moet duwen. Dit voorwerp bevat een aantal elektrodes.

Software zou het beeld dat de camera opvangt moeten omzetten in elektrische signalen, die naar het voorwerp in de mond gestuurd worden, waar de gebruiker deze signalen als kleine trillingen of tintelingen op zijn tong zal ervaren.

Mits wat training en ervaring zou de gebruiker kunnen leren deze signalen te interpreteren, en zo de plaats, de afstand, de grootte en vorm van objecten kunnen bepalen. Hij zou ook kunnen weten of een object zich beweegt of stilstaat.

Een eigenaardig concept. Maar als het helpt, tja, waarom niet? Goedkoop zou het echter niet zijn: volgens Yahoo zou het maar liefst 10.000 dollar kosten...
https://www.yahoo.com/tech/this-device-lets-blind-people-see-with-their-122187402349.html
http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm451779.htm 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedopHet Vlaamse DPTechnics gaat de uitdaging aan om het internet der dingen moet eenvoudig en gecentraliseerd te maken.
http://www.smartbiz.be/mobiel/162800/de-belgische-oplossing-voor-het-iot/

Internetreus Google lanceert met het Franse betaalbedrijf Ingenico een consultancydienst voor e-commercebedrijven. België is uitgekozen als pilootland.
http://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Google_lanceert_infodienst_voor_Belgische_internethandelaars.9646392-7764.art
 
[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men kan beter geen herinneringen hebben
dan alleen maar herinneringen
-Cees Buddingh'-

 
De nieuwe oogst


   
PAGECLOUD: WEB EDITOR
Een professioneel uitziende website maken vanuit je browser? Dat is wat deze website belooft. Met klikken en verslepen kan je content importeren van Photoshop, PowerPoint Shopify, YouTube en meer. Je hebt bovendien toegang tot de broncode, zodat je de gewenste aanpassingen kan maken. Op dit YouTube filmpje vind je de presentatie van PageCloud op TechCrunch Disrupt.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=zLzJYYmEIYY
http://www.pagecloud.com/


WIKIPEDIA ALS BRON VOOR GRATIS AUDIO SOFTWARE

We vergeten met zijn allen dat de Wikipedia niet alleen over geschiedenis en "ernstige" zaken gaat, maar dat je er ook allerlei software vindt, netjes gecatalogeerd. Zo bijvoorbeeld deze pagina waarin gratis software voor audio vermeld worden. Het gaat om players, converters, DJ software, en meer. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_free_software_for_audio


WEBTOOLS VOOR AUDIO: CLYP.IT
Voor een echte podcast heb je natuurlijk professionele tools nodig. Maar voor simpele opnames waarbij bijvoorbeeld studenten hun mening uiten over de dingen die zij geleerd hebben in de klas bijvoorbeeld zijn simpele, gemakkelijk te gebruiken tools ideaal.
Hier volgen een paar tools. Om te beginnen CLyp.it. Simpel in gebruik, via de webbrowser. OM iets op te nemen ga je gewoon naar de website en klik je op de Record button. Ben je klaar, druk op de SHare knop, wat je naar een pagina brengt waar je de opname kan downloaden, of een code kan kopiëren om te delen met vrienden of te posten op een blog.
Clyp.it is ook verkrijgbaar als een gratis app voor iOS en Android.
http://clyp.it/
http://www.freetech4teachers.com/2015/02/5-browser-based-tools-for-creating.html#.VYhiVkY2USS


WEBTOOLS VOOR AUDIO: VOCAROO

Ook dit is een gratis dienst die je kan gebruiken om korte audio-opnames te maken. Je moet zelfs niet eens een account aanmaken, of een speciale plug-in installeren. Gewoon naar de site gaan, en daar op de Record button klikken.
[Taal: ENG]
http://www.freetech4teachers.com/2015/02/5-browser-based-tools-for-creating.html#.VYhiVkY2USS
http://vocaroo.com/


WEBTOOLS VOOR AUDIO: SOUNDCLOUD
De apps voor Android en iOS hebben geen optie meer om audio op te nemen, maar de browser versie wel. Je moet wel een SoundCloud account aanmaken (gratis), en daarna kan je een code kopiëren om de code in te bedden in een project.
[taal: ENG]
http://soundcloud.com/


WEBTOOLS VOOR AUDIO: AUDIOPAL
Dit is een dienst die je gratis kan gebruiken om een korte audio-boodschap aan te maken, die je dan in een blog posting kan inbedden. Die boodschap kan je op drie manieren aanmaken: ofwel maak je gebruik van de microfoon van je computer, ofwel bel je naar het telefoonsysteem van AudioPal, ofwel gebruik je het text-to-speech systeem van het bedrijf.
[Taal: ENG]
http://www.audiopal.com/


WEBTOOLS VOOR AUDIO: AUDIOBOOM
Deze dienst is handig om een korte audio aan te maken die dan bij afbeeldingen passen. Op de website Freetech4teachers vind je een voorbeeld hoe je dat moet doen, uitgelegd met een video. Er is een versie voor de browser, maar ook apps voor iPad, iPhone en Android.
[Taal: ENG]
http://audioboom.com/
http://www.freetech4teachers.com/2015/02/5-browser-based-tools-for-creating.html#.VYloBZNtRdj


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VISIT LIER

Lier is een bescheiden, maar heel mooie stad. Rijk aan een cultureel verleden, met een prachtig begijnhof, veel groen en natuurlijk de Zimmertoren. Deze eigentijdse site in 4 talen moet toeristen de mooiste plekjes leren kennen.
[Taal: NL]
http://www.visitlier.be/agenda/search?datetype=today


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VR EXPERT
Eerder deze week hadden wij het over enkele mogelijke toepassingen van Virtual Reality. Deze Nederlandstalige site is gespecialiseerd in nieuws over VR, in alle aspecten: de laatste evoluties, maar ook de hardware bijvoorbeeld waarmee je VR kan maken.
[Taal: NL]
http://www.vr-expert.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELGISCHE BIEREN
In ons landje worden heel veel bieren gebrouwen... en wordt ook veel bier gedronken! Deze website wil deze bieren in kaart brengen, maar heeft naar onze bescheiden mening iets teveel automatisch klassement, en iets te weinig persoonlijke content. Zo werden de blog-artikels en nieuwtjes al lang niet meer aangevuld, en werd de fout begaan om commentaren op de site te tonen - die dan vol met spamberichten staan, die niet verwijderd worden.
Wat niet afdoet van het feit dat je op een systematische wijze kan zoeken naar bieren op basis van hun kleur, alcoholpercentage en rating.
Persoonlijk hadden wij daar bijvoorbeeld nog een smaakindicatie aan toegevoegd. Maar ja, smaken verschillen :)
http://www.belgische-bieren.be/bieren


KOKEN MET DE CHEF... VAN WATSON IBM!

Gek toch. Watson is een supercomputer van IBM, en deze computergigant heeft op verschillende manieren getracht aan te tonen welke dracht er in Watson zit. Heel bekend is de "Jeopardy" wedstrijd, gehouden tussen Watson en menselijke mededingers. Bij deze wedstrijd, die in Vlaanderen bekend staat als Waagstuk, moest de computer, aan de hand van een of meerdere woorden die het kreeg, bedenken wat de vraag was waarop deze woorden het antwoord kon zijn. Watson won!
En nu... staat deze Watson in onze potten te roeren! De technologie werd toegepast om recepten te zoeken. Je vermeldt wat je in huis hebt, en Watson geeft je recepten. En volgens mensen die het uitgetest hebben, zou het nog lekker zijn ook!
https://www.youtube.com/watch?v=C_3TRt5dmbs
https://www.ibmchefwatson.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: L'HOMME AU HARPON
Een mooie interactieve ervaring, gebracht door de Franstalige omroep RTBF. Hierbij wordt een rollenspel gecombineerd met een documentaire-reeks over rehabilitatie. Het uitgangspunt: je zit in de gevangenis, veroordeeld voor zware feiten. Wil je een tweede kans, via een voorwaardelijke invrijheidsstelling? Dan moet je er wel voor vechten.
Mooi uitgewerkt. Let op: dit vereist wel een goede kennis van het Frans.
[Taal: FR]
http://www.rtbf.be/harpon/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PHOTOGRAPHY TIPS
Een mooie posting op Imgur, die bewijst hoe krachtig dit medium is. In de posting 9 tips die je vertellen hoe je betere foto's maken kan. Korte opvolging van foto's, die eigenlijk veel sneller werken dan video's. We like!
[Taal: ENG]
http://imgur.com/gallery/c9Uvr
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


(net op tijdvoor de festivals)
Solartab is de ideale batterij voor zonnekloppers
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/solartab-is-de-ideale-batterij-voor-zonnekloppers*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(wat heerlijk om tussen alle buzz-filmpjes nog eens een écht achtergrondartikel te kunnen lezen)
Sjoerd en Edo strijden dag en nacht tegen wiki-boefjes
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4088253/2015/06/25/Sjoerd-en-Edo-strijden-dag-en-nacht-tegen-wiki-boefjes.dhtml

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(gedegen dossier over airco)
Dossier: airco 
http://www.elektrozine.be/ez/article/9288/Dossier-airco.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(leuke apps voor de vakantie!)
De Top 10 apps om deze zomer op reis te gaan
https://www.digimedia.be/News/nl/18288/de-top-10-apps-om-deze-zomer-op-reis-te-gaan.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(handig!)
CloneApp: maak snel een backup van de instellingen van programma’s
http://computertaal.info/2015/06/22/cloneapp-maak-snel-een-backup-van-de-instellingen-van-programmas/
   
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(Kan de Pebble Time zich staande houden nu haast elke fabrikant, Apple inbegrepen, een eigen smartwatch uitbrengt?)
Pebble Time Review - Nette update met behoud van eenvoud
http://tweakers.net/reviews/4061/pebble-time-nette-update-met-behoud-van-eenvoud.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
(fantastisch futuristisch!)
'Niets is onmogelijk': Lexus pakt uit met 'Back to the Future'-zweefbord (video)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/niets-is-onmogelijk-lexus-pakt-uit-met-back-to-the-future-zweefbord-video/article-normal-581697.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(handig voor op vakantie)
5 Tips om veilig te surfen op Publieke Wifi-netwerken
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/5-tips-om-veilig-te-surfen-op-publieke-netwerken
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
JE WERKPLEK ERGONOMISCH INRICHTEN 1: JE HOUDING
Wie veel met de computer werkt, of dat nu overdag op het werk is, of 's avonds bij het surfen, doet er best aan op zijn houding te letten. Voor je het weet verknoei je je ogen, ontwikkel je een scheef gegroeide ruggengraat of erger. Daarom deze week een reeks tips over hoe je idealiter je werkplek zou moeten inrichten.
Om te beginnen moet je eigenlijk uitgaan van de ideale houding. Schuif je stoel even weg van je bureau. En ga nu op je stoel zitten, zoals je je het comfortabelst voelt. Dat is meestal de voeten recht voor je, op de grond, je zit netjes recht, je leunt zelfs wat naar achter. Zoals je eigenlijk in de zetel van je auto zit.
Onthoud nu deze positie, en probeer je werkplek zodanig aan te passen dat je deze positie tijdens het werken kan aanhouden.JE WERKPLEK ERGONOMISCH INRICHTEN 2: PLAATSING VAN KLAVIER EN MUIS
Uitgaande van die ideale positie, zouden je klavier en muis zo geplaatst moeten zijn dat je ellebogen altijd tegen je lijk gedrukt zijn, en je armen in een hoek staan van 90 graden of lager. Zo zijn je spieren het minste belast. Dit wil zeggen:
- hoogte: je klavier zou een vijf centimeter hoger dan je dijen moeten staan. Dat effect bereik je het beste met een uitschuifbaar blad voor je klavier. Je kan ook je bureaublad lager plaatsen, maar dan zit je weer te laag wanneer je iets moet schrijven. Een andere oplossing is een bureau in L-vorm, met een hoger gedeelte om te schrijven, en een lager blad voor je computer.
- helling: dit is iets moeilijker te bereiken. Je klavier zou negatief moeten overhellen, dat wil zeggen weg van jou, zodat het klavier je armen volgt en de neerwaartse helling van je dijen. Dit houdt dus eigenlijk ook in dat je nooit de voetjes zou mogen gebruiken die onder een klavier zitten, en die deze helling juist omkeren.
- positie: het klavier en de muis zouden zich op één lijn met je schouders moeten bevinden. Het artikel van CNet adviseert zelfs om een klavier zonder numeriek pad te kopen, omdat dit cijfergedeelte ervoor zorgt dat het letter-gedeelte niet centraal is. Wij zouden zover niet gaan - het volstaat dat je zorgt dat het lettergedeelte op één lijn is met je schouders, zodat het klavier dus niet echt centraal voor jou staat.


JE WERKPLEK ERGONOMISCH INRICHTEN 3: JE SCHERM
Bij het positioneren van je scherm moet je deze regels in acht nemen:
- Afstand: te ver is niet goed, want dan ga je je nek krommen. Te dicht is ook niet goed, want dat is slecht voor je ogen. De beste afstand: zit in je ideale positie op je stoel, strek je arm uit, en als het topje van je middenvinger op je scherm belandt, dan zit je goed.
Werk je met twee schermen, zet die dan naast elkaar, zonder ruimte ertussen. Werk je evenveel op beide schermen, zet zorg dan dat je centraal tussen de twee schermen zit. Werk je met een scherm meer dan met het ander dan moet dat scherm centraal staan.
- Hoogte: sluit je ogen. Doe ze weer open, en je zou meteen de adresbalk van je browser moeten zien. Is dat niet het geval, pas dan de stand van je monitor aan.
- Hoek: draai de monitor iets naar beneden, om reflectie van het licht te vermijden.
Heb je aandachtig al het voorgaande gelezen, dan is er maar één conclusie die je kan trekken: voortdurend werken met een laptop is het tegengestelde van ergonomisch. Je scherm staat niet op de juiste positie (te laag), en je kan het alleen maar achteruit klappen zodat de plafondverlichting weerkaatst wordt!


JE WERKPLEK ERGONOMISCH INRICHTEN 4: JE STOEL
Je stoel is enorm belangrijk. Hij moet je rug, je achterste, je houding ondersteunen. Kies daarom een stoel met volgende eigenschappen:
- Vorm: denk aan je natuurlijke houding. Kies een stoel die dit ondersteunt.
- Lengte van het zitvlak: wanneer je zit, zou er een kleine ruimte moeten zijn tussen de rand van je stoel en de holte van je knieën, zo ongeveer een vuist groot. Vaak kan je de rugleuning zo instellen dat je deze regel kan volgen en toch een comfortabele rugsteun hebt.
- Hoogte: Wanneer je zit moeten je voeten op de grond rusten, niet bungelen. Je dijen zouden lager moeten zijn dan je heupen. Ben je klein van postuur, schaf dan een ergonomisch voetenbankje aan. Ben je groot van postuur, dan zal je de hoogte van je werkblad moeten aanpassen.


JE WERKPLEK ERGONOMISCH INRICHTEN 5: BEWEGEN!
Er is niets zo slecht als urenlang stilzitten! Maak er een gewoonte van om elk uur op te staan, even rond te lopen of je uit te rekken. Vele fitness trackers zoals de Vivofit van Garmin herinneren je daarom het uur aan, en waarschuwen je wanneer je te lang stilgezeten hebt.
En doe eens wat meer trappen, het zal je ook goed doen! Je moet daarom niet alle 15 verdiepingen met de trap gaan, maar beginnen met 1 of 2, en dan de lift nemen is ook al mooi!
http://www.cnet.com/how-to/how-to-set-up-an-ergonomic-workstation/?tag=nl.e497&s_cid=e497&ttag=e497&ftag=CAD5920658
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BOLD: VAN TEKST TOT BEELD


Met deze app voor iOS kan je tekst en foto's tot een bijzonder aantrekkelijk geheel combineren. Daarmee kan je dan je berichten in de sociale media opfleuren, en je volgers meer engageren.
http://theboldapp.com/
https://itunes.apple.com/us/app/bold-turn-your-text-photos/id965867318?mt=8


WHATSAPP VOOR DESKTOP
Met deze desktop-client van de favoriete chatt-app WhatsApp kan je voortaan ook met je vrienden chatten, wanneer je gewoon achter je desktop computer zit.
http://whatsapp-desktop.com/


LINUX MANGAKA NYU
Linux - 1,9 GB - freeware
Mangaka is een gratis LInux-versie, speciaal voor alle fans van de Japanse animes en manga's. De stijl van het OS is immers compleet op de anime-stijl gebaseerd.
http://www.chip.de/downloads/Linux-Mangaka-Nyu_80382020.html
https://animesoft.wordpress.com/linux/


GOOGLE CAST VOOR CHROME
Windows / Linux / Mac OS
Met de Google Cast extensie voor je Chrome browser kanje de inhoud van het actieve browservenster via Chromecast rechtstreeks naar je tv stralen. Dat betekent dus ook filmpjes van YouTube en van Netflix!
http://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromecast/#netflix


USBFIX: GEEN BESMETTING DOOR USB-STICKS!
Windwos XP/7/8 - 3,1 MB - freeware
Deze software kan schadelijke software op een USB-stick herkennen, en zorgt ervoor dat die niet op jouw computer kan binnendringen. Er is de laatste tijd steeds meer malware die via USB-sticks vervoerd wordt, dus moet je je ertegen wapenen!
http://www.en.usbfix.net/


PREVIOUSLYON: OM JE FAVORIETE FEUILLETONS NIET TE MISSEN!
VTM heeft het gedaan met zijn VTM-app: de gebruiker nieuws bezorgd over zijn favoriete feuilletons tijdens de zomervakantie. Zo blijft de band tussen kijker en feuilleton overeind, in de 2 of 3 maanden dat de karakters van het scherm verdwijnen.
In de VS werd een app gelanceerd die iets dergelijks doet: PreviouslyOn. Daar vind je samenvattingen van voorbije seizoenen, artikels over de spelers reviews van bepaalde episodes, social content over de spelers, enz.
https://itunes.apple.com/us/app/previouslyon-tv-curated-episode/id977506185?mt=8


VRIJDAG APPDAG: DEEZER GAAT VOOR DISNEY


Voortaan kan je op de streamingdienst Deezer ook muziek vinden van Disney en Disney*Pixar.  Dat betekent dus soundtracks van programma's op Disney Channel en Disney Junior, en natuurlijk de bekende films van Disney.
http://www.deezer.com/app/disney/lang-benl
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ergens geweest te zijn
maakt menigeen gelukkiger dan er te zijn.
-Peter Sirius-