Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/6/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 907 van 13/6/2015Gegroet lezer,

Deze week was er de conferentie voor Apple-ontwikkelaars, WWDC, en net zoals bij de Google I/O conferentie hebben wij in deze editie de nieuwigheden opgelijst. Verschillende waarnemers vonden dat de voorgestelde nieuwigheden niet echt indrukwekkend ware, maar dat kunt u best zelf oordelen op basis van de opgesomde punten.

Een uitgebreid hoofdstuk Apple, maar ook Google en Facebook komen deze week uitgebreid aan bod. Een meer beschouwelijk artikel over de wenselijkheid van encryptie - de politie is tegen, de gebruiker is voor- krijgt u ook van ons. En natuurlijk ook weer leuke sites en knappe software/apps. De enige rubriek die deze week niet ingevuld werd is de Tips & Tricks - maar dat maken we volgende week terug goed, beloofd!

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE MOET HET MET MINDER DOEN BIJ MOBIELE TRANSACTIES
Als er één ding is waarin Apple goed is (naast spulletjes met prachtige design te ontwerpen) dan is het wel goede contracten afsluiten met handelspartners, waardoor het een maximum aan inkomsten kan binnenrijven. Er is geen enkel bedrijf dat zo winstgevend is - en waarvan de gebruikers die winst extatisch accepteren, in plaats van de reflex te hebben om aan Apple te vragen die winsten metde gebruikers te delen, en de prijzen van de producten wat te laten zakken...

Zo bijvoorbeeld Apple Pay, het betalingssysteem van Apple. Nadat het bedrijf erin geslaagd is om commissies te innen op elke aankoop die je via iTunes doet (en tenzij je je toestel jailbreakt, MOET je wel alles aankopen via iTunes), int het nu ook commissies op aankopen elders, ook in bakstenen winkels, via Apple Pay. Prachtig bekeken, absoluut.

Volgens Wall Street Journal heeft Apple absoluut gunsttarieven kunnen bedingen bij de banken, toen het met zijn Apple Pay van start ging - zij wilden absoluut aan boord zitten van de grote Apple-locomotief. Resultaat: Apple krijgt 0,15% van elke kredietkaart-transactie. Voor transacties met debet-kaarten krijgt Apple 0,5%. Wat, tussen haakjes, best hoog is. Ter info: de tarieven van Bancontact (2).

En nu blijkt dat Google niet van diezelfde tarieven kan genieten omwille van een nieuw beveiligingssysteem bij de betalingen, waarover je bij Wall Street Journal het fijne leest. Wat pech is voor Google natuurlijk, maar wat volgens WSJ de kredietkaartmaatschappijen (Visa, Mastercard, ...) als hefboom willen uitspelen bij toekomstige onderhandelingen met Apple.

De huidige Apple-tarieven zitten banken en kredietkaartmaatschappijen erg hoog. Nu Apple zijn betaalsysteem in heel Europa wil uitbreiden, moeten daarvoor ook afspraken gemaakt worden. Dus moet er onderhandeld worden, en het feit dat Google niets betaalt zou dan de hefboom kunnen zijn om het tarief van Apple naar beneden te krijgen.

Maar anderzijds is het ook zo dat het feit dat Google geen commissie krijgt wel eens in zijn voordeel zou kunnen uitdraaien. Juist omdat banken en kredietinstellingen die commissie niet moeten betalen, zouden zij wel eens sneller in zee kunnen gaan met Google. En hoe meer het betaalsysteem van Google gebruikt wordt, hoe sneller het tot een standaard kan uitgroeien.

Google zou trouwens zijn inkomsten elders kunnen halen, via coupons, getrouwheidspremies en dergelijke die dan wél geld zouden opbrengen.

Een interessante evolutie om te volgen!
https://mypaymentsolution.be/index/nl_BE/5123763/0000/Bancontact-Mister-Cash.htm
http://www.wsj.com/article_email/google-loses-key-mobile-payment-feesgoogle-misses-out-on-apples-slice-of-mobile-transactions-1433546638-lMyQjAxMTE1NjA2NTYwMzU2Wj

GOOGLE EN ADOBE MAKEN FLASH WAT SLIMMER (IN CHROME)
Wellicht kan je je nog de schokgolf herinneren die er door de mobiele wereld ging, toen Apple aankondigde dat het geen Flash meer zou ondersteunen. Flash vergt teveel processorkracht, zo heette het, waardoor je batterij te snel leeg raakt. Nochtans was en is Flash een veelgebruikte technologie op het web. En inderdaad kan je Flash op de juiste en de verkeerde manier gebruiken, maar toch heeft hij zijn nut op websites, om multimedia-content snel te brengen.

Google blijkt nu voor een andere strategie gekozen te hebben tegenover Flash: samenwerken met Adobe, de makers van Flash, om deze technologie te verbeteren. Het resultaat: in de Chrome browser zal Flash content die niet essentieel is voor de website (zoals animaties in de zijbalk) gepauzeerd worden, zodat centrale content zonder onderbrekingen getoond kan worden.

Positief voor de gebruiker. Maar schiet Google zichzelf daarmee niet in de voet? Want daarmee zullen Flash-advertenties mogelijk minder getoond worden. En advertenties zijn nu eenmaal waar het geld vandaan komt bij Google...

VentureBeat wijst er echter op dat dit weleens perfect in het plan van GOogle past om adverteerders te overtuigen om Flash advertenties vaarwel te zeggen, en voortaan HTML5 te gebruiken...
http://venturebeat.com/2015/06/04/chrome-beta-now-automatically-pauses-less-important-flash-content-to-reduce-power-consumption/
http://chrome.blogspot.com/2015/06/better-battery-life-for-your-laptop.html
VERSLEUTELING: GOED VOOR DE GEBRUIKER, SLECHT VOOR POLITIE EN GEHEIME DIENST
Er is de laatste tijd heel wat te doen over versleuteling. Als gebruiker wil je uiteraard, in het licht van de berichten van de laatste maanden over massale spionage door allerlei geheime diensten, jouw informatie het liefst zo goed mogelijk versleutelen. Maar dat zint de geheime diensten en de politie niet; zij vinden dat er altijd een achterdeur ingebouwd moet worden, in elke beveiligingstechnologie, zodat de ordehandhavers altijd toegang kunnen hebben tot de informatie. Zo'n achterdeur is echter wel gevaarlijk, omdat ook hackers die kunnen forceren.
Je begrijpt het: geen simpele zaak. Over dit onderwerp heeft het team van Daily Tech News Show, met o.a. Tom Merrit, een heel interessante discussie gevoerd. Je kan die op de website beluisteren / bekijken, en vindt er ook links naar  enkele artikels met meer informatie (1)

Microsoft houdt zich op de vlakte over backdoor
Als tech bedrijf is het dan ook niet simpel om een juist evenwicht te vinden tussen het beschermen van de belangen van de gebruiker, en toch netjes de wetten te volgen. Microsoft bijvoorbeeld heeft een technologie die de harde schijf versleutelt, BitLocker. In een artikel bij The Intercept gaat het bedrijf dieper in op deze technologie. Alleen - het houdt zich op de vlakte wanneer het gaat over de vraag: bestaat er een backdoor, een achterdeurtje waardoor ordediensten toch toegang krijgen? (2)

Transparency Center
Niet alleen op het vlak van encryptie bewandelen bedrijven een slappe koord tussen de verschillende belangen - de gebruiker, de overheid, maar ook het bedrijf zelf. Een voorbeeld daarvan is het feit dat overheden, wanner zij in zee willen gaan met een bedrijf voor het leveren van bepaalde software voor de overheidscommunicatie, toch zekerheden wensen over aspecten van die dienst. Waar worden data bewaard, wat zijn de beveiligingsmaatregelen, enz.
Microsoft heeft daarvoor in Brussel een Transparency Center geopend, het tweede ter wereld. Daar kunnen bedrijven en overheden in een speciale omgeving de producten van Microsoft bekijken, en bijvoorbeeld controleren dat er geen achterdeurtjes inzitten. Een slimme zet van Microsoft, als je het ons vraagt! (3)

http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2509-wireless-power-corrupts-wirelessly/#more-3836
http://firstlook.org/theintercept/2015/06/04/microsoft-disk-encryption/
http://arstechnica.co.uk/security/2015/06/microsoft-opens-eu-transparency-centre-to-allay-fears-over-nsa-backdoors/
APP INDEXING EN GOOGLE NOW ON TAP: JE HELE PHONE DOORZOEKBAAR
Omdat Google zelf zich tijdens de voorbije jaren op allerlei zijpaden gewaagd heeft buiten de search, o.a. het Android OS, Wearables en zelfs ballonnen, ging de aandacht tijdens de voorbije I/O conferentie vooral naar die onderwerpen. Maar verschillende media, o.a. BackChannel en Inside Search, wijzen erop dat er ons wel degelijk een hele revolutie te wachten staat op vlak van Search.

Google heeft namelijk een functie uitgebracht waarmee content van apps ook doorzoekbaar wordt (App Indexing). Een functie die werkt met de Google Search app of in de Chrome app voor iPhone en iPad. Wanneer je Google bijvoorbeeld vertelt dat je een reservatie wil in een bepaald restaurant, dan zal je resultaten te zien krijgen van de OpenTable app.

En dan niet alleen de apps die je al hebt op je toestel, maar ook nieuwe apps die je zou kunnen installeren. Geef je bijvoorbeeld de zoekterm "word games" in, dan krijg je een lijst met apps die je kan installeren. Eigenaars van Android-toestellen moeten zich tussen haakjes niet achtergesteld voelen - deze mogelijkheden hadden zij al langer op hun toestel. Door dit ook voor iOS aan te bieden, waar Google niet zo'n directe toegang heeft tot het besturingssysteem van Apple, is dan ook een huzarenstukje.

Google On Tap van zijn kant is, kort samengevat, Google Now doorgetrokken naar alle apps. Je moet niet niet in een van de Google apps zitten om de GOogle Now functie te kunnen gebruiken, zelfs niet een app waarin een Google zoekvak zit. Gewoon de home button ingedrukt houden, en je vraag stellen. Ben je bijvoorbeeld in Spotify en luister je naar Diana Ross, dan kan je vragen "When did she get married". Google Now zal begrijpen dat "she" Diana Ross is, omdat Google weet wat je aan het doen bent op dat moment. Een beetje creepy - maar dat is nu eenmaal zo: elke stap verder in de technologie die al onze wensen voor is, is ook een stap terug voor onze privacy...

Lees het heel interessante artikel bij Medium.
http://insidesearch.blogspot.be/2015/06/find-app-content-straight-from-google.html
https://medium.com/backchannel/how-google-is-taking-search-outside-the-box-678e794e07bfSKYPE: NU OOK IN DE BROWSER, EN EEN NAAMSVERANDERING
Eerst even dit: Skype kreeg verleden ook te maken met een probleem waarbij het zenden van een bepaalde string naar de gebruiker de hele Skype (en soms zelfs je hele toestel) liet bevriezen. Skype heeft het probleem direct aangepakt en een update uitgebracht. Je doet er dus best aan even te kijken of jij de laatste versie hebt van Skype, wil je uit de gevarenzone zitten.

Verder valt te melden dat Skype een nieuwe naam zal krijgen, zo weet de nieuwssite Thurott te melden. Skype zou voortaan Microsoft WI-Fi heten, en er zou ook een business-versie komen met integratie in Office 365. Er zouden 10 miljoen hotspots zijn waar je Skype Wi-Fi gebruiken kan, in 130 landen. En je zou die hotspots kunnen vinden op een interactieve landkaart in je Windows Phone (1).

Skype voor het web bèta
Hoe het kind ook heet, voortaan zal je kunnen skypen vanuit je browser. Je moet dan niet de Skype software geïnstalleerd hebben op je computer, maar wel een plug-in voor je browser (IE, Chrome, Safari of Firefox). Vervolgens ga je naar Skype.com of web.skype.com om een gesprek op te starten.

Deze dienst is momenteel beschikbaar in de VS en het VK, en wordt in de volgende weken wereldwijd uitgerold (2)
https://www.thurrott.com/mobile/3905/microsoft-to-rebrand-skype-wi-fi-as-microsoft-wi-fi-expand-to-office-365
http://blogs.skype.com/2015/06/05/skype-for-web-beta-is-now-available-to-everyone-in-the-us-and-uk/APPLE WWDC 1: IOS 9
Na Google I/O heeft ook Apple zijn conferentie gehouden voor ontwikkelaars, de WWDC of WorldWide Development conference. Enkele dingen vielen daarbij op. Net zoals Google, heeft Apple alle aanwezigen maar liefst 2,5 uur aan hun stoel gekluisterd gehouden tijdens de keynote. Wat voor veel waarnemers een kwalijke trend is. Ontelbare watches en fitness trainers zullen ongetwijfeld getrild hebben om de bezitters eraan te herinneren dat zij moesten bewegen!
Verder had Google in zijn keynote echt aandacht voor diversiteit bij de sprekers die hun onderdeel uiteenzetten. Veel dames, veel mensen met verschillende etnische afkomst. Apple had welgeteld 2 (twee) vrouwen). En tot slot: dit was eigenlijk een conferentie voor ontwikkelaars. En de aankondiging van de streaming muziekdienst hoort hier eigenlijk niet thuis, dat is een consumentenproduct. Was Apple bang dat het anders niet genoeg aandacht zou trekken? Had zijn muziekdienst al zoveel vertraging opgelopen dat Apple nu echt niet langer meer kon wachten tot de herfst, en wou voorkomen dat ondertussen iedereen zich al in Spotify genesteld had?

Wat mag je verwachten in deze nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhones en iPads?
- Siri wordt proactief, het zal herinneringen brengen die passen in de context waar jij je al bevindt. Je kan ook foto's en video's op een nieuwe manier doorzoeken. Search wordt trouwens een belangrijk leitmotiv in de aankondigingen van Apple. Deze tool heet trouwens, hoe kan het anders, Proactive Assistant.

- Voor de iPad komt er een 'slide over' tool. Daarbij kan je twee apps tegelijkertijd zien - geen multitasking dus. Wanneer je dubbeltikt op de home button kan je een tweede app kiezen die je dan bovenop de eerste schuift, of naast de ander, of IN de ander, zodat je een beeld-in-beeld weergave krijgt.

- Apple News is een nieuwe app die Newsstand moet vervangen. Het is een soort Flipboard bestaande uit artikels van bronnen waarmee Apple partnerschappen afgesloten heeft. Maar jij kan ook je eigen bronnen toevoegen. Plaatsen adverteerders advertenties via de eigen Apple iAd dienst, dan mogen zij 70% van de inkomsten houden. Zijn de advertenties afkomstig van externe bronnen, dan mogen zij de volledige inkomsten houden.

- Voortaan moet je een passcode van 6 karakters invoeren op je toestel, dit om de veiligheid te verhogen.

- De batterij werd verbeterd. Apple belooft 1 uur extra batterijtijd, en er komt ook een nieuwe modus waarbij de batterij in laag verbruik gaat.

- Ook HomeKit, Carplay en Healthkit kregen een update. Je zal voortaan je domotica kunnen bedienen vanop WiFi spots.

- Je zal je klavier ook als een trackpad kunnen gebruiken.

- Apple richt zich ook tot de Android-gebruikers. Niet dat het zijn eigen apps gaat openstellen voor hen (met uitzondering van de nieuwe muziek-app, maar daarover later meer), het heeft wel een speciale app die de Android gebruiker moet overhalen om op iOS over te schakelen.

- De landkaarten kregen ook een update, en bevatten (voor 10 steden in de VS) uurroosters en routebeschrijvingen voor het openbaar vervoer.

- Healthkit zal nu ook (eindelijk!) aan de vrouwen denken, want er komt een app die "reproductive health" heet, en tools bevat om de menstruatiecyclus op te volgen.

- Belangrijk om weten: op welke toestellen zal deze versie draaien, met andere woorden, is jouw oude toestel nog in staat om de update te maken? Het antwoord is ja, wanneer je een iPHone 4s, een iPad 2 of later hebt.
Wil je meer over deze iOS update weten, dan vind je alle links bij TechMeme.
http://www.techmeme.com/150608/p37#a150608p37
http://www.wired.com/2015/06/apple-finally-adds-reproductive-health-healthkit/
http://www.niemanlab.org/2015/06/for-news-organizations-this-was-the-most-important-set-of-apple-announcements-in-years/APPLE WWDC 2: NIEUWE WATCH SOFTWARE
Ook het besturingssysteem voor de Apple Watch werd verbeterd. Dit zijn de nieuwigheden:
- Apps zullen op de Watch zelf draaien, zodat het werk niet meer door de draadloos gekoppelde iPhone gedaan moet worden. Dat zou de snelheid veel ten goede moeten komen.

- Er komen nieuwe watch faces, de wijzerplaten dus. Je kan zelfs je eigen foto als achtergrond zetten

- Triviaal maar wel leuk: de time-laps watch faces waarbij je bepaalde stad als achtergrond hebt op je watch, en die stad dan doorheen de dag evolueert.

- TIme travel: met het kroontje kan je nu vooruitkijken om je kalender te bezien, de weersvoorspellingen en andere informatie.

- Digital Touch: tekenen op je watch en dat naar je vrienden versturen kan nu ook in kleur

- Je kan je vrienden in groepen indelen om ze sneller aan een mail of andere boodschap toe te voegen

- En... je kan je watch, o mirakel, als een alarm gebruiken! Terwijl hij oplaadt in de speciale houder wordt hij dan een wekker.

- De veiligheid werd verbeterd met een Activation Lock. Dat moet diefstal tegengaan.

- Een nieuwe SDK (software developer kit) zorgt ervoor dat ontwikkelaars voortaan zelf ook apps kunnen maken die rechtstreeks op de watch draaien. Zij krijgen ook toegang tot de "complications", speciale acties en cards op de watch, de microfoon, luidspreker en het kroontje. Dit alles zal de Watch enorm verbeteren!
http://9to5mac.com/2015/06/08/apple-watch-activation-lock-watchos-2/
http://www.apple.com/pr/library/2015/06/08Apple-Previews-New-Apple-Watch-Software.html
http://techcrunch.com/2015/06/08/apple-unveils-the-apple-watch-native-app-sdk/APPLE MUSIC: NIET ONDER DE INDRUK?

En dan was er nog de aankondiging van Apple Music, de nieuwe streaming muziekdienst van Apple, die hier eigenlijk op deze conferentie voor ontwikkelaars eigenlijk niet op zijn plaats was. Apple zelf noemde die revolutionair, maar menige waarnemer was niet onder de indruk.
Eerst even uitleggen wat het is: je kan je eigen, bij iTunes aangekochte muziek, in de cloud via streaming beluisteren. Er komen radio's, waarvan de muziekkeuze niet overgelaten wordt aan een algoritme, maar waarbij de songs aaneengeregen (en gepraat!) worden door échte DJ's uit de VS en het VK. En er komt een derde lui dat Connect heet, en dat een digitale ontmoetingsplek moet worden voor artiesten en hun fans.

In tegenstelling tot Spotify is er geen gratis, door reclame betaalde versie. Een abonnement kost $9,99 per maand, en met een gezinsabonnement van $14,99 kunnen tot 6 personen streaming beluisteren. Hopelijk kunnen zij dan elk hun eigen muziekprofiel behouden, want anders wordt het een zootje. Je kan wel 3 maanden gratis de dienst uitproberen, maar je moet wel eerst je kredietkaartgegevens invullen. Tenzij je de dienst opzegt, wordt na de 3e maand automatisch geld van je rekening afgehaald.

Wij hebben verschillende commentatoren beluisterd, en zij waren niet onder de indruk. Wat Apple doet is niets nieuws, er bestaan al andere streaming diensten. De DJ's zijn wél nieuw, maar dit onderdeel is wellicht eeerder een cult-fenomeen voor een bepaalde soort mensen. Wij denken dat de mogelijkheid om bij Spotify je eigen lijstjes aan te maken en daar volgers voor te krijgen minstens even leuk is.

Wat Apple evenmin aangekondigd heeft is dat ene 'selling point' dat de doorslag moet geven, namelijk dat je muziek van bepaalde artiesten enkel enkel exclusief op Apple Music zal kunnen beluisteren. Een scherp commentaar lees je bij NewsMonkey (1). Meer bij The Verge en Wa(3)shington Post maakte de vergelijking tussen Apple Music en de nu reeds bestaande streamingmuziekdienstne.(2)
http://newsmonkey.be/article/45554
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2015/06/08/how-apples-new-music-service-compares-to-whats-out-there-right-now/
http://www.theverge.com/2015/6/8/8729481/apple-music-streaming-service-wwdc-15SOURCEFORGE IN OPSPRAAK DOOR KOPPELING MET MALWARE
Wij hebben het al vaker gehad over het ergerlijke feit dat sommige websites en softwaremakers de argeloze gebruiker in de luren leggen wanneer hij software downloadt en installeert. In een van de schermpjes tijdens het installeren  wordt melding gemaakt van een bepaalde software die mee geïnstalleerd zal worden, met deze optie reeds aangevinkt. De argeloze gebruiker, die niet altijd elk dialoogvenster leest dat op zijn scherm verschijnt, klikt gewoon op Verder, en die extra software wordt geïnstalleerd.

Het zijn niet de obscuurste programmamakers die zich hieraan bezondigen. Bij elke update van de Flash software van Adobe wordt deze slinkse methode bijvoorbeeld toegepast om een antivirus mee te installeren. Wees daar dus voorzichtig mee!

Een site die om dergelijke praktijken momenteel in de vuurlijn ligt is Sourceforge. Deze site hebben wij al jaren gebruikt om progjes te downloaden - meestal open source producten, en meestal ook gratis. Maar de laatste tijd werden ook daar bijproducten meegeleverd met de downloads. De bedoeling was natuurlijk om door deze commerciële partnerschappen geld te verdienen. Software hosten kost geld aan bandbreedte en serverruimte, en ook vrijwilligersprojecten moeten hun kosten kunnen dekken.

In principe was het de ontwikkelaar die de optie kreeg om ja dan neen in het project van deze partnerschappen in te stappen. Maar volgens verschillende bronnen zou SourceForge ook wanneer de softwaremaker hiervoor geen toestemming gegeven had, de software verpakken in een installer die je crapware of malware zou kunnen noemen. En dat is niet netjes.

Sourceforge kwam in een slecht licht in de media, en probeert nu zijn blazoen op te poetsen. Hierover lees je meer bij Computerworld en ITWorld.

Hierbij willen wij er toch nog even op wijzen dat SourceForge deze negatieve aandacht wellicht verdiend heeft. Maar andere software-sites zijn in hetzelfde bedje ziek. Heb je de laatste tijd al eens geprobeerd iets te downloaden vanCNet? De pagina over een bepaald progje staat vol met verwarrende links die naar downloads verwijzen, en je moet drommels goed uit je doppen kijken of je hebt een of andere malware gedownload. De échte downloadlinks staan altijd heel goed verborgen...
http://www.itworld.com/article/2933487/open-source-tools/sourceforge-under-fire-again-for-nmap-page.html
http://computerworld.nl/software/86436-het-trieste-einde-van-sourceforgeFACEBOOOK: NIEUWE LIGHT VERSIE, GEEN SATELLIET
Dat Facebook de wereld wil veroveren, zal je niet ontgaan zijn. Het doet dat op vele manier, maar niet elk plan dat het in zijn hoofd krijgt blijkt in de praktijk uitvoerbaar te zijn.

Er was het "Internet.org" plan om in opkomende landen gratis beperkte internettoegang aan te beiden tot een reeks sites, waaronder uiteraard Facebook. Maar omdat dit een schending is van de internet neutraliteit krijgt het veel weerstand. Het is de vraag of het er in zijn huidige vorm gaat komen.

Een ander plan, om internet aan te bieden via satelliet, wordt ook terug in de schuif gestoken. Facebook zou namelijk een eigen satelliet bouwen en lanceren. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig en vooral duur te zijn - 500 miljoen dollar minstens. Het plan voor de eigen satelliet werd dus afgeblazen, maar volgens The Information zou Facebook wel overwegen om satellieten die nu reeds rond de aarde draaien in te huren. (1)

Facebook Lite: de app die je wil hebben?
Om zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van Facebook, ook mensen met een ouder of minder krachtig toestel, en mensen met een mindere internetverbinding, had Facebook een tijdje geleden een afgeslankte versie van zijn app voorgesteld, Facebook Lite. Facebook heeft nu bevestigd dat de app uitgebracht zal worden in bepaalde regio's - Afrika, Latijns-Amerika, opkomende markten in Azië... maar ook bepaalde delen van Europa.

Pocket-Lint bekeek deze Lite versie, en kwam tot de conclusie dat die eigenlijk alles bevat wat je wil hebben: een newsfeed, je kan status updates plaatsen, foto's posten en bekijken, je kerijgt meldingen en je kan (groep)chatten via de ingebouwde Messenger. Eigenlijk alles wat je zou willen doen met Facebook. Wie dus voor slank wil gaan, moet deze app eens uitproberen. (3)
http://www.businessinsider.com/facebook-scraps-secret-plan-to-build-satellite-to-provide-internet-in-developing-world-500-million-2015-6#ixzz3cZtsMpAg
http://www.pocket-lint.com/news/134160-facebook-lite-what-s-the-android-app-about-and-when-can-you-get-it
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.lite&hl=enTWITTER CONVERSATIES EN INSTAGRAM FOTO'S
Twee korte updates over tools die je ongetwijfeld vaak gebruikt. Om te beginnen Twitter. Dat heeft een verandering doorgevoerd in de manier waarop tweets getoond worden bij conversaties. Die worden met een lijn verbonden, en wil je meer antwoorden op één bepaald onderdeel van die conversatie zien, dan kan je klikken op "View other replies". Wat wellicht niet bijster veel verschil maakt wanneer je Twitter in real time volgt, maar wel wanneer je achteraf een bepaald item wil bekijken. Een vraag en antwoord sessie met een politicus of beroemd persoon, een bepaalde discussie. Ook voor mensen die niet ingelogd zijn maakt dit Twitter aantrekkelijker.

Deze functie kan je nu al bekijken op Twitter.com en zal in de nabije toekomst uitgerold worden naar de mobiele apps. (1)

Instagram update met grotere foto's
Een tweede kort bericht betreft Instagram. Deze populaire site voor het delen van foto's heeft haar website geüpdate. Er is een nieuw design voor desktop en mobiel, met een opgefriste pagine en veel grotere foto's. Ook de profielpagina werd aangepast, zodat hij er eenvoudiger uitziet alhoewel hij meer informatie bevat.

Meer hierover bij The Verge (2)
https://blog.twitter.com/2015/making-conversations-easier-to-follow-on-the-tweet-page
http://www.theverge.com/2015/6/9/8753023/instagram-website-redesign-launching-bigger-photos
FACEBOOK: GRATIS BEACON MOET DE HANDELAAR OVERHALEN
Neen, geen gratis spek (bacon) in de titel, maar beacons, bakens dus. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen zijn er verschillende bedrijven die experimenteren met een systeem van bakens. Apple doet het, en Facebook wil het ook doen. De bakens zijn kleine toestelletjes die in grote winkels of winkelcentra geplaatst worden, en een signaal uitsturen dat door bluetooth low energy opgepikt wordt door de smartphones of wearables van de klanten die in de winkel rondlopen. Afhankelijk van het systeem werkt dat signaal in enkele richting (de smartphone pikt het signaal op en gebruikt het voor lokalisering) of dubbele richting (de beacon vangt het signaal van de smartphone op en stuurt een (reclame)boodschap terug.

Welnu, Facebook wil winkeliers in de VS overhalen om in het systeem te stappen en heeft daarvoor de volgende verkooptruc bedacht: het schenkt gratis beacons aan de winkeliers. Die worden dan Place Tips genoemd. Het systeem dat Facebook gaat gebruiken behoor tot het tweerichtingsverkeer, dat uiteraard het meest de privacy schendt - had je anders verwacht van Facebook? De bakens zullen detecteren wanneer een Facebook gebruiker binnen een bepaalde afstand  komt, en zal dan wat Facebook "fun, nuttige en relevante" informatie noemt zenden naar de smartphone van de gebruiker. Dat kan bijvoorbeeld informatie zijn die hun vrienden op die plek gepost hebben, of menu's die populair zijn of geplande evenementen.

Voorlopig zal Facebook de Place Tips enkel in de VS uitrollen, of en wanneer het naar de rest van de wereld stapt is niet bekend (maar van ons mogen ze eerlijk gezegd wegblijven...)
http://www.bbc.com/news/technology-33069594BANDEN TUSSEN WINDOWS EN FACEBOOK DOORGEKNIPT
Windows-gebruikers zullen het niet graag horen, maar de koppeling die er bestond tussen de contacten (in hun Outlook en People app, ...) met Facebook zal binnenkort verbroken worden. Het blijkt namelijk dat Microsoft al jaren
gebruik maakt van de Graph API van Facebook om informatie uit het sociale netwerk op te halen en te tonen in een tabblaadje bij bijvoorbeeld een mail van die persoon. Handig om even te overlopen wat er recent gezegd werd of te weten dat die persoon op reis geweest is enz.

Facebook heeft echter recent onderdelen van de Graph API gewijzigd, waardoor de code die Microsoft gebruikt niet meer compatibel is. Gedaan dus met de updates in Outlook.com, Outlook van Office 365, de Windows Live Essentials, of de People app.

Ook de kalenders van deze communicatietools zullen niet langer evenementen automatisch oppikken van Facebook. Je zal je nog wel manueel kunnen abonneren op een Facebook event. En je zal ook niet langer foto's kunnen publiceren op Facebook via de Windows 7 Photo app, de Photo Gallery of de Movie Maker. Foto's die je daarvoor al naar Facebook gepost had, zal je niet meer in de Windows Photos app zien.

Spijtig, en hopelijk zal Microsoft dit snel terug herstellen. Alhoewel dat niet zeker is. Het is immers niet de eerste keer dat Microsoft een synchronisatie-functie met een externe dienst beëindigt: in 2012 werd de sync tussen Windows Calendar en Google Calendar stopgezet, en nooit hersteld...
Meer bij The Register.
http://www.theregister.co.uk/2015/06/10/microsoft_to_stop_facebook_sync/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SAMSUNG: GEAR VR OP DE BELGISCHE MARKT, EN 360° LUIDSPREKERS
Twee berichtjes over elektronicabedrijf Samsung. Het moeten niet altijd Google, Microsoft of Apple zijn, nietwaar? Welnu het bedrijf heeft goed nieuws voor wie geïnteresseerd in de Gear VR, de speciale bril waarin je je Galaxy S6 stopt en zo virtuele realiteit kunt bekijken.

Toegegeven, voor de omstaanders is het geen zicht - echt elegant kan je de GearVR niet noemen. Maar wie zelf zo'n ding op zijn hoofd zet heeft wel een fantastische ervaring. Want dankzij het superscherpe scherm van je Galaxy S en S6 zie je met deze bril op je hoofd, die ontwikkeld werd in samenwerking met Oculus een nieuwe wereld, in 360°. Ook spelletjes zijn mogelijk. De Gear kost 199 euro maar je moet wel een Galaxy S of S6 Edge hebben.

360° draadloze luidsprekers
Het tweede product van Samsung dat wij je willen voorstellen is de Wireless Audio 30 Speaker. Die ziet er met zijn kegelvormig uiterlijk echt futuristisch uit. Bovendien wordt gebruik gemaakt van de Ring Radiator technologie, waardoor de luidspreker de ruimte kan vullen et een uitgebalanceerd geluid.

Je kan deze luidsprekers verbinden met je smartphone, tablet, tv en soundbar (de klankkast onder je Samsung tv). De luidsprekers hebben een ingebouwde batterij en zijn draadloos verbonden met je toestel, wat je dus de moeite bespaard om te gaan klungelen met draden in je leefkamer!
http://www.samsung.com/be/consumer/mobile-phone/galaxy-gear/galaxy-gear/SM-R321NZWALUX
http://se.ketchumbrussels.be/samsung-introduceert-draadloze-360-luidspreker-in-belgie#
MICROSOFT EN SAMSUNG BRENGEN (HEEL) GROTE SCHERMEN UIT
Toevallig vandaag twee berichten over grote schermen. OM te beginnen is er de Microsoft Surface Hub, een interessant toestel om te gebruiken tijdens vergaderingen of voor teleconferentiegesprekken. Het heeft een aanraakscherm waarop verschillende personen tegelijk iets kunnen tekenen, met de hand of met een pen.

Er zijn twee versies, en klein kan je ze echt niet noemen - ook niet in prijs. De 84 inch (210 cm) versie zal maar liefst $19.999 kosten, en de 55 inch (137,5 cm) zal $6.999 kosten. Beide toestellen worden in september op de markt gebracht (1)

Samsung brengt ook een groot scherm uit, maar dan ofwel in transparante vorm ofwel in de vorm van een spiegel. Eveneens 55 cm of 139,5 cm groot, maar dit scherm is dan weer bedoeld voor de retail - als uithangbord of als spiegel in de paskamer. De schermen zijn gekoppeld aan de RealSense 3D-camera technologie van Intel, wat tot heel wat toepassingen zou kunnen leiden in het pashokje in de winkel.

Meer bij Ars Technica (2)
http://www.engadget.com/2015/06/10/microsoft-surface-hub-pricing-availability/
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2512-toasters-fly-again/#more-3877

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


Tijdens een korte maar bijzonder emotionele zitting heeft het Europees Parlement woensdagochtend beslist om het geplande debat over TTIP uit te stellen.
http://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Debat_over_vrijhandel_uitgesteld_in_Europees_Parlement.9643286-3140.art

Zwitsers pompen 2 miljoen in Belgische festivalbandjes
http://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Zwitsers_pompen_2_miljoen_in_Belgische_festivalbandjes.9643282-7764.art

Na Tesla komt ook Mercedes met batterij voor thuis
http://www.demorgen.be/economie/na-tesla-komt-ook-mercedes-met-batterij-voor-thuis-a2354065/

Belgische bioscoop gaat eSports live vertonen
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150610_01723872/belgische-bioscoop-gaat-esports-live-vertonen

Indien u uw foto aantreft op andermans account zal Instagram optreden. Maar als u uw foto op een kunsttentoonstelling in New York aantreft met daaraan een prijskaartje van 90.000 dollar, bent u volledig op uzelf aangewezen.
http://www.express.be/joker/?action=view&cat=platdujour&item=iemand-verkoopt-uw-instagramfotos-voor-80000-dollar-en-u-krijgt-niets&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar mogelijk misbruik van een machtspositie door de Amerikaanse webwinkel Amazon in de verkoop van e-boeken.
http://www.tijd.be/ondernemen/media_marketing/Europa_onderzoekt_machtsmisbruik_Amazon_in_e_boeken.9643787-3133.art

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het verlangen naar eenzaamheid
is dikwijls een vorm van hoogmoed.
-Cees Buddingh'-


 
De nieuwe oogst


OP ZOEK NAAR FOTO'S VOOR JE WEBSITE?
In dit artikel bij Hongkiat vind je een lijstje met 20 websites waar je foto's vindt van hoge kwaliteit, die je gratis mag gebruiken op je (niet-commerciële) website. Je zal ongetwijfeld je gading vinden op een van deze websites!
[Taal: ENG]
http://www.hongkiat.com/blog/free-stock-photo-websites/ZELF EEN PODCAST BEGINNEN?
Bij Mashable vonden wij dit artikel, waarin advies gegeven wordt aan beginnende podcasters. Het gaat niet meteen om droge opsommingen van hardware en software, maar eerder om echt advies. De auteur van het artikel ging namelijk praten met verschillende podcasters en vroeg hun mening. Geen droge theorie dus, maar praktijkgericht advies van mensen met ervaring.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2014/12/18/podcast-beginner-tiDE TOP 10 RSS LEZERS
Tja, Facebook en co zijn natuurlijk leuk, maar wil je écht controle over het nieuws dat je ontvangt, dan werk je met een RSS reader. Jij bepaalt de bronnen waarvan je het nieuws wil bekijken, en leest het nieuws wanneer jij het uitkomt. Zelfs na een paar dagen kan je nog altijd je leest bijlezen. Eat that, Facebook!
In dit artikel bij Six Revisions maak je kennis met verschillende online RSS readers. Experimenteren maar!
[Taal:EGN]
http://sixrevisions.com/tools/free-rss-readers/


ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN: ASCII FLOW

Wil je iets uitleggen, dan kan je vaak beter je gedachten ordenen en overbrengen wanneer je er een tekening bij maakt. Wij vonden enkele online tools die je daarbij helpen.
Om te beginnen deze ASCII Flow. Die maakt erg simpele tekeningen met ASCII karakters. Je hebt erg weinig keuze in vormen, enkel boxen, gewone lijnen, pijltjes. Ben je klaar met je tekening dan moet je die gewoon selecteren en kopiëren.
[Taal: ENG]
http://www.asciiflow.com/


ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN: CREATELY
Dit is dan weer een meer traditionele diagram-tool met verschillende vormen en lijnen. Hij bevat ook templates voor elektronische logische poorten en het netwerken van hardware. Je moet je wel registreren (gratis) om je werk te kunnen bewaren, of te kunnen importeren / Exporteren.
[Taal: ENG]
http://creately.com/


ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN: DRAW.IO
Ook deze online tool biedt vaak gebruikte vormen om diagrammen te maken. Bovendien is hij bruikbaar voor meer technisch onderlegde mensen, omdat je elektronische schema's kan tekenen. Het resultaat  kan je bewaren in Google Drive, Dropbox of je harde schijf.
[Taal: ENG]
https://www.draw.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOEREN & BUREN

Het voordeel van op het platteland te wonen, is dat je daar bij de boer kan langsgaan en dagverse producten kan kopen. In onze gemeente, Heist op den Berg, is er bovendien elke zondag een markt waar de boeren uit de omgeving hun producten van het seizoen komen verkopen. Verse krielaardappeltjes in de schil, verse asperges, aardbeien...
Maar niet iedereen kan elke week naarzo'n markt gaan. Daarom werd dit initiatief opgericht: Boeren & Buren. Je kan met een groep aankopen doen bij buren in een bepaalde buurt. Het aanbod strekt zich ook tot vlees. Een heel varken kopen is voor jou teveel, maar met verschillende mensen kan je de koteletjes, haasjes, spek enz. gemakkelijk verdelen.
[Taal: NL]
http://www.boerenenburen.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE RIJKSTE BELGEN
Deze website bevat een opsomming van de rijkste Belgen, en ook nieuws over hen. Zij is het werk van journalist Ludwig Verduyn, die al sinds 2000 deze lijst samenstelt. De bedoeling is niet om een "Harry en Olga" website te creëren, waar je leest over de kleinmenselijke kantjes van rijke mensen, maar wel ontwikkelingen die van invloed zijn op de economie.
[Taal: NL]
http://derijkstebelgen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IN2WHITE
De pracht, de kracht van de Mont Blancin woorden of belden uitdrukken is niet simpel. Je moet eigenlijk daar zijn om het te begrijpen. Deze site heeft echter een goede poging gedaan, met een prachtig resultaat. Of je nu alpinist of fotograaf bent: deze site laat je niet meer los.
[Taal: ENG]
http://www.in2white.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FLICK COLOR (ONLINE GAME)

Bij dit spel begin je ergens in het speelveld met blokjes in 6 kleuren. Door een kleur te kiezen, worden alle aanpalende blokjes in die kleur opgenomen in de "blob". En het is de bedoeling om zo het hele speelveld te veroveren. Simpel, maar toch een uitdaging!
[Taal:ENG]
http://www.chrome3dgames.com/detail.php?id=4325Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(lucht je hart maar!)
'Alle Digital Creatives zijn zelfingenomen betweters'
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/alle-digital-creatives-zijn-zelfingenomen-betweters


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
(de hack bij iCloud groter dan gedacht)
'Zo'n 600 sterren slachtoffer van fotohack Fappening'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4069540/2015/06/11/Zo-n-600-sterren-slachtoffer-van-fotohack-Fappening.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(watwij ook wilden weten!)
Uitgelegd: wat is DAB+?
Minister van Media Sven Gatz lanceerde onlangs de digitale radiodienst DAB+ in en rond Brussel. Het is de eerste stap in een volledige DAB+-dekking in heel Vlaanderen. Maar wat is DAB+
http://www.elektrozine.be/ez/article/9252/Uitgelegd-wat-is-DAB%2B.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(waar websitebouwers rekening mee moeten houden)
Het IAB werkt de standaardformaten bij voor display en online video
https://www.digimedia.be/News/nl/18240/het-iab-werkt-de-standaardformaten-bij-voor-display-en-online-video.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(slimme tip!)
Maak folders onzichtbaar met Wise Folder Hider
http://computertaal.info/2015/06/10/maak-folders-onzichtbaar-met-wise-folder-hider/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(Nieuwe belasting op GSM-masten)
Belgische providers stappen naar Grondwettelijk Hof om 'mastentaks'
http://tweakers.net/nieuws/103641/belgische-providers-stappen-naar-grondwettelijk-hof-om-mastentaks.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be(mooie award)
Antwerpse Airbnb voor autodelen wint internationale sustainable travel award
http://datanews.knack.be/ict/antwerpse-airbnb-voor-autodelen-wint-internationale-sustainable-travel-award/article-normal-578287.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(Uber doet er alles aan om zijn dienst te laten inburgeren!)
Uber betaalt zelf de boetes van chauffeurs in Frankrijk, België en Nederland
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/uberpop-betaalt-boetes-van-chauffeurs-in-frankrijk-belgie-en-nederland 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MYMAPS: OPNIEUW DINGEN PINNEN OP DE LANDKAART
Deze app voor Android is de vervanger voor de vroegere functionaliteit op het web om plaatsen te markeren op de landkaarten van Google. Om bijvoorbeeld een reis te plannen, de dingen die je wil zien. Om een of andere reden had Google die functie verwijderd van de gewone Google Maps. En deze nieuwe app laat je wel toe om eigen landkaarten aan te maken waarop je dingen markeert, maar deze markeringen worden niet geïntegreerd in de gewone Google Maps app op jouw toestel.
hoe je deze app installeert en gebruikt lees je bij TechRepublic.
http://www.techrepublic.com/article/pin-important-places-on-a-map-with-my-maps/?tag=nl.e059&s_cid=e059&ttag=e059&ftag=TRE4e2523d


VERSLEUTELING VAN JE HARDE SCHIJF(1)
Vandaag hadden wij het in onze nieuwsartikels over versleuteling van je harde schijf. Dit zijn twee tools die je daarvoor kan gebruiken.
Om te beginnen LUKS, dat voor Linux een versleuteling van de volledige harde schijf verzorgt. Luks zit in moderne distro's ingebouwd (1)
Voor WIndows is er Diskryptor (2). Het werd beproefd en goedgekeurd door digitale burgerrechtenorganisatie EFF.
https://github.com/guardianproject/luks/wiki
https://diskcryptor.net/wiki/Downloads


VERSLEUTELING VAN JE HARDE SCHIJF (2)
Wil je niet je hele harde schijf versleutelen, maar enkel een volume, dan wordt door Dail Tech News Show medewerker Darren de tool EncFS aangeraden. Dat is open source, en werkt bovendien op verschillende platformen. Je kan bijvoorbeeld je DropBox versleutelen. Op de tweede link vind je een filmpje dat je uitlegt hoe je het moet doen.
http://www.arg0.net/#!encfs/c1awt
https://www.youtube.com/watch?v=yCEpL81jMTg


FESTIVE APP: KLAAR VOOR DE FESTIVALS!


Een nieuwe app van jonge Amsterdamse ondernemers. Die ergerden zich aan het feit dat er op de festivalweides vaak een heel slechte mobiele verbinding is, zodat je de programma's niet kan volgen. Deze app wil de informatie ook offline aanbieden zodat je tijdens het festival kan volgen welke band waar speelt. Bovendien kan je reminders zetten wanneer een van de concerten die je wou beluisteren gaat beginnen. Nu hebben wel verschillene festivals al hun eigen app, maar deze app heeft alle informatie over alle festivals in de Benelux.
De app werd ontwikkeld door DTT Multimedia.
https://itunes.apple.com/nl/app/festive/id977203490?l=en&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=dtt.festivalcompanion
http://www.d-tt.nl/


GUITAR RIG 5 PLAYER
Windows / Mac OS - 597 MB - freeware
Je pc als gitaarversterker, dat is wat dit progje biedt. En de gratis amp-simulatie klinkt nog goed ook! Je moet je gitaar aankoppelen in de audio-interface en je kan aan de slag. De "Jump" versterker is een simulatie van de legendarische "Marshall JMP" en je kan verschillende effecten van deze beroemde bouwer toepassen.
http://www.native-instruments.com/en/


OPERA: NIEUWE VERSIE VOOR DESKTOP EN WINDOWS PHONE
De nieuwe versie van de Opera browser voor de desktop, versie 30 al, heeft zijbalk extensies voor Windows, Linux en de Mac. Een zijbalk extensie is eigenlijk een extensie op de gewone browser extensie, maar hij verschijnt in de zijbalk. Dat zorgt ervoor dat je de tools in die zijbalk altijd ter beschikking hebt, wat ook de website is die je in de tab van je centrale versie geopend hebt.
Er is ook een Tabs Cycler, waarmee je gemakkelijk tussen tabs kan wisselen. Je kan tabs gemakkelijk van plaats verwisselen en meer. Meer uitleg bij NDTV.
Verder is er ook een Opera browser voor het Android TV-platform, en een Opera Mini voor de Windows Phone. Alle links vind je in het artikel bij NDTV.
http://gadgets.ndtv.com/apps/news/opera-30-for-desktop-brings-sidebar-extensions-opera-mini-for-windows-phone-launched-702014


DOODLE DRAW GAME: EERSTE GAME VOOR FB MESSENGER APP


Het wordt al vaker gezegd: instant messaging zal volgens waarnemers uitgroeien tot een heus platform. Het eerste game voor de Facebook Messenger, Doodle Draw Game, is daar een voorbeeld van. Bij het spel teken je een beeld, dat je aan vrienden stuurt die dan moeten raden waarover het gaat. Het concept is niet nieuw, maar het is wel een uitstekend voorbeeld van wat een messenger app vermag als platform voor games.
Meer bij Pressetext.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.clay.doodledraw
http://www.pressetext.com/news/20150610025


VRIJDAG APPDAG: PHONEADRESS VAN BASE
Met deze app vorm je de plaats waar jouw telefoon zich bevindt om tot een adres, waar je dan bijvoorbeeld een afhaalmaaltijd of een pakje kan laten bezorgen. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent.
De app, die door provider BASE gelanceerd wordt, werkt voor Android en is gratis. Momenteel zijn er nog maar twee restaurants als partner.
http://www.phoneaddress.be

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


  

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Kunst beschrijft niet, integendeel:
kunst geeft fantasie een lichaam.
-Josef Capek-