Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 14/5/2015
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 902 van 9/5/2015Gegroet lezer,

Als er één ding is dat ons de laatste maanden opgevallen is, dan is het dat het eigenlijk moeilijk geworden is om nog echt nieuwe websites te vinden - althans op Nederlandstalig gebied. Er zijn wel nieuwe overheidssites die in het leven geroepen worden, maar Belgisch / Vlaamse / Nederlandse initiatieven lijken er niet veel te ontstaan. Buitenlandse sites die een Nederlandstalige versie maken, ja, dat wel.

Is het inderdaad zo dat Facebook en Twitter ons van onze creativiteit beroven? Er was een tijd dat mensen met een eigen hobby er  een website rond bouwden. Soms waren dat pareltjes, en soms groeiden die uit tot succesvolle websites, zoals Catawiki.nl, de website waar je een cataloog kan aanmaken van jouw collectie. Maar die tijd lijkt voorbij. Tenzij wij een verkeerde indruk hebben? U mag ons gerust verbeteren - stuur ons uw recente ontdekkingen van Nederlandstalige sites in, en wij delen die graag met onze lezers!

Voor de rest vindt u in deze aflevering weer heel, heel veel berichten. Microsoft krijgt heel wat aandacht, omdat dit bedrijf een nieuwe adem gevonden lijkt te hebben, en met een interessante strategie op de proppen komt. Google en Apple, maar ook Snapchat en Dropbox staan deze week op het menu. U hebt heel wat te lezen - en wellicht ook te experimenteren!

Veel leesplezier gewenst. Alvast bedankt voor het inzenden van uw ontdekkingen, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BUILD CONFERENTIE VAN MICROSOFT
Verleden week donderdag opende Microsoft zijn jaarlijkse Build conferentie, voor ontwikkelaars die met het Windows OS willen werken. Door de feestdag vrijdag, 1 mei, brachten wij verleden week geen verslag uit, maar dat willen wij met deze recht zetten. Er werden immers heus belangrijke dingen aangekondigd op deze conferentie. Een overzicht.

Windows 10
Om te beginnen natuurlijk de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem. Microsoft hoopt dat het de gebruikers zal kunnen overtuigen om meteen over te schakelen op deze nieuwe versie en gebruikt de term "gratis" als groot wapen: je zal gratis vanuit je Windows 7 of 8 kunnen updaten naar Windows 10. Bovendien krijgt WIndows Phone de mogelijkheid om aankopen te betalen via je provider, en wordt het app-platform uitgebreid zodat het niet alleen desktop, phone en tablet omvat, maar ook de Xbox. Meer nog: Microsoft heeft een strategie voor het Internet of Things. Een afgeslankte versie van Windows die bijvoorbeeld moet werken met de Raspberry Pi2. En via een partnerschap met Arduino zouden Windows 10 toestellen kunnen samenwerken met dit open broncode platform. Er is zelfs ondersteuning voor het open 3D print platform "Spark" van Autodesk. Als dat niet ambitieus is! (1) Microsoft durft zelfs zover te gaan te stellen dat het zo één miljard gebruikers van het Windows 10 platform zal vergaren. En dat maakt het natuurlijk erg interessant voor ontwikkelaars om voor dit platform dingen te gaan ontwerpen.

De nieuwe browser: Edge
Het was al bekend dat er een nieuwe browser zou komen, die volledig zou breken met Windows Explorer. De werknaam was toen nog Spartan, nu heeft het kind officieel een naam gekregen: Microsoft Edge. Hier trekt Microsoft, een verhaal dat je de laatste weken al veel meer gehoord hebt, de kaart van de inter-operabiliteit: voor ontwikkelaars wordt het heel gemakkelijk om hun bestaande extensies voor de Chrome-browser van Google te porteren naar Edge.
Nog details van de browser: integratie van de slimme assistent Cortana, je kan punten verdienen voor je Xbox Live gamerprofiel wanneer je games in de browser speelt, en meer. Uitgebreide bespreking en test bij PCWorld. (2)

Continuum maakt van de Windows Phone een echte pc
Nog een gedurfd plan: Continuum. Dat bestond al een tijdje in de plannen van Microsoft, en was bedoeld om de interface aan te passen van een app wanneer die van pc naar tablet gaat. Nu breidt Microsoft dat uit naar Windows Phones, waardoor dat toestel als het ware je mobiele computer wordt.
Sluit een Windows PHone aan een externe monitor aan, een klavier en muis, en je hebt een Windows 10 PC. De interface wordt aangepast aan de desktop. Dit vereist natuurlijk wel dat de voor WIndows ontwikkelde apps ook schaalbaar zijn. En tot nu toe was het enthousiasme van ontwikkelaars niet bijster hoog...
Ook daar heeft Microsoft aan gedacht: via nieuwe tools zouden programmeurs hun bestaande apps gemakkelijker moten kunnen porteren naar het Windows App platform, zowel apps gebaseerd op iOS en Android, via Java, C++, Objective code, als Win32 en .NET. Websitez zouden zelfs meldingen kunnen brengen en in-app betalingen. Indien de ontwikkelaars hiervoor open staan, zou dit wel eens een groot succes kunnen worden. (3)

http://www.pcworld.com/article/2917257/free-windows-10-iot-preview-released-for-raspberry-pi-2-arduino-partnership-revealed.html
http://www.pcworld.com/article/2904074/hands-on-microsofts-project-spartan-browser-starts-small-in-windows-10-preview.html
http://www.pcworld.com/article/2916639/microsofts-audacious-plan-to-transform-android-apps-ios-apps-and-even-websites-into-universal-windo.html
MICROSOFT BUILD: NOG NIEUWIGHEDEN
Niet alle nieuwigheden zullen even goed ontvangen worden door de gebruikers. De terugkeer van de Start knop en zijn klassieke menu zal ongetwijfeld welkom zijn. En het feit dat Microsoft op het vergrendelscherm apps zal tonen waarvan het denkt dat jij die zo moeten proberen, zal je wellicht niet erg storen. Maar dat die dan ook in het Start-menu moeten verschijnen, zal ongetwijfeld voor ergernis zorgen.
Ook de virtuele assistent Cortana zal verwante apps aanbevelen, wanneer jij zoekt naar apps die je al hebt. Opnieuw ergernis. Goede punten krijgt Cortana dan weer voor het feit dat je in-app handelingen zal kunnen doen, rechtstreeks vanuit Cortana, zonder de echte app te moeten openen.

Office: meer extensies en delen
Ook voor de sterproducten van Microsoft, de telgen van de Office-familie, viel er nieuws te rapen. Want voortaan zouden ontwikkelaars apps kunnen maken die gebruik maken van data doorheen alle Office apps, waardoor de aparte silo's dus omver geworpen worden. Een Uber app bijvoorbeeld zou in je Outlook kalender kunnen werken en automatisch een rit bestellen bij elke afspraak, met de informatie over de plek van de afspraak reeds ingevuld. Enkele voorbeelden kan je alvast bekijken (2)

HoloLens en WIndows Holographic
Het meest spectaculaire is natuurlijk de HoloLens. De combinatie van een augmented reality headset, gecombineerd met Windows apps. De grenzen tussen de fysieke en digitale wereld vervagen, en het is nog af te wachten hoe de mens daarop reageert - de redacteurs van PC World noemden het zelfs een Acid Trip... Maar tegelijk heeft deze technologie verregaande praktische toepassingen, zoals gebruik in robot-chirurgie. Microsoft heeft daarvoor zelfs een architectuur ontworpen (3)

http://www.pcworld.com/article/2916814/how-microsoft-plans-to-coax-you-into-using-more-apps-in-windows-10.html
http://www.pcworld.com/article/2916478/how-microsoft-is-opening-offices-brains-to-apps-to-make-productivity-even-smarter.html
http://www.pcworld.com/article/2916518/microsoft-hololens-gets-real-with-robotics-surgery-architecture.htmlu
MICROSOFT BUILD: NU AL UITTESTEN?
Windows 10, het besturingssysteem voor desktop computers, komt er deze zomer aan. Heb je geen geduld tot dan? Je kan de Windows 10 Technical Preview nu al installeren, maar dan moet je wel registreren bij het Windows Insider programma. Bij PCWOrld vind je instructies hoe je te werk moet gaan om deze preview te installeren (1). En de redacteurs bedachten meteen ook een artikel met daarin tips om zo goed mogelijk van de nieuwigheden te genieten. (2)
En er is ook een artikel waarin de nieuwigheden uitgebreid besproken worden.(3) Zal het je verwonderen dat de meeste commentaren bij dit laatste artikel staan?
http://www.pcworld.com/article/2690339/how-to-install-the-windows-10-technical-preview-everything-you-need-to-know.html
http://www.pcworld.com/article/2875600/windows-10-the-best-tips-tricks-and-tweaks.html
http://www.pcworld.com/article/2874400/windows-10-the-10-coolest-features-you-should-check-out-first.html
MEERKAT EN PERISCOPE MAKEN EEN NIEUWE VORM VAN PIRATERIJ MOGELIJK
Het zal je niet ontgaan zijn dat er verleden week een belangrijke bokswedstrijd uitgevochten werd, die sommigen wel de Fight of the Century noemden. De match was enkel op betaal-tv te volgen, en kostte maar liefst 100 dollar neertellen om de kampioenen te zien.

Toch hebben heel wat meer mensen de bokswedstrijd gezien dan de organisatoren gepland hadden: internauten stemden massaal af op de streams van de wedstrijd die zij konden vinden in hun Meerkat of Periscope-app. En daarbij is het opmerkelijke dat de streams niet uitgezonden werden door mensen die in de zaal zaten waar de wedstrijd gehouden werd, maar door mensen die de 100dollar pay-per-view betaald hadden, maar vonden dat hun vrienden mochten meegenieten. Zij richtten de camera van hun mobieltje namelijk gewoon op de beeldbuis waar de uitzending te zien was, en streamden deze beelden uit via Twitter.

Het gebeurde wel dat een stream onderbroken werd - gewoon omdat de streamer zijn verbinding verloren had, maar ook omdat Twitter misschien wel de stream  stil legde, omdat het per slot van rekening illegaal is om dit te doen. Sommige streams hadden wel 10.000 mensen die mee keken naar de match.

Je begrijpt dat dit dus een nieuwe vorm van piraterij is, waartegen weinig kruid bestand is. Uiteraard is de kwaliteit van de beeldopname niet zoals het authentieke beeld, maar daar maal je wellicht niet om, wanneer het om zo'n belangrijke wedstrijd gaat.

Er zit echter nog een ander aspect aan deze streaming diensten, zoals reporter Christina Warren van Mashable opmerkt. Er zijn immers op zo'n moment vele streams, en je kiest ervoor om naar één bepaalde stream te kijken, samen met de mensen die hem ook bekijken. De commentaren van de anderen kan je zien in de feed onder de beelden, en je kan op hen reageren. Dat creëert dan weer een soort van samenhorigheidsgevoel, van samen kijken, van een ervaring delen - alsof je samen met dat groepje mensen, die naar dezelfde stream kijken, in een huiskamer zit.

Twee nieuwe trends dus: een nieuwe vorm van piraterij, die haast niet te stoppen lijkt. En tegelijk een nieuwe vorm van content beleven. Twitter zal in elk geval in zijn handen wrijven... (1)

Ook Hollywood-magazine Variety boog zich over dit opmerkelijk succes van Hollywood vs. Twitter (2). Ondertussen kunnen we je al wel vertellen dat de Android-gebruikers niet langer uitgesloten worden van deze belevenis, althans niet bij Meerkat. Zowel Meerkat als Periscope waren tot nu toe enkel beschikbaar voor iOS. Meerkat heeft nu een Android versie van zijn streaming app uitgebracht.
http://mashable.com/2015/05/03/pacquiao-mayweather-periscope/
http://variety.com/2015/digital/opinion/periscope-piracy-sets-up-grudge-match-hollywood-vs-twitter-1201486298/
https://play.google.com/store/apps/details?id=co.getair.meerkat&ref=producthunt
BINNENLAND KORT: UBER, MORPHEUS CUP EN MOBISTAR/COYOTE
Onder het motto "het moet niet altijd van ver komen", drie berichten uit eigen land

Uber-chauffeur voor het eerst veroordeeld
Maandag heeft voor het eerst een Brusselse rechter een vonnis geveld in een Uber zaak. De chauffeur werd ervan beschuldigd taxi-activiteiten uit te voeren, zonder de nodige vergunningen en formaliteiten, zoals bijvoorbeeld een medisch attest. De rechter oordeelde dat het wel degelijk om taxi-activiteiten ging, omdat de chauffeur vreemden vervoerde voor geld. De chauffeur werd daarom schuldig gevonden. Zijn straf: zijn auto werd verbeurd verklaard.
Er staan nog een 60-tal andere gelijkaardige gevallen op de rol van de Brusselse rechtbank. De rechters kunnen bij de huidige wetgeving niet anders dan de chauffeurs veroordelen. In dit geval gaat de veroordeelde chauffeur in beroep. (1)

Coyote gratis voor Mobistar
De Coyote-app is omstreden; hij waarschuwt namelijk de gebruiker waar er flitspalen staan, zodat een chauffeur met zware voet maar juist op die plek zijn snelheid moet matigen, en direct daarna weer zou kunnen optrekken. De makers van het Coyote toestel en de bijhorende app zeggen echter dat het een positieve werking heeft op de bestuurder: hij zou zich meer bewust zijn van zijn snelheid. En natuurlijk krijgt hij ook in real time verkeersinformatie.
Omstreden of niet: de app wordt wel veel gebruikt, maar is niet gratis. Mobistar heeft nu aangekondigd dat klanten met een Dolfijn of Panter abonnement gratis gebruik kunnen maken van de iCoyote app. Zij zullen binnenkort een uitnodiging krijgen om de app op hun smartphone (Android of Windows Phone) te downloaden. Een versie voor iOS zou over enkele dagen beschikbaar zijn. (2)

Morpheus Cup: 36 studenten verdedigen België
Op 19 mei heeft in het Groot-Hertogdom Luxemburg de Europese finale plaats van de Morpheus Cup, het belangrijkste kampioenschap voor universiteiten en hogescholen. 300 studenten van 47 campussen zullen er de strijd met elkaar aangaan. Onder hen 12 teams, samen goed voor 36 Belgen. Zij moeten zich bewijzen in coding, marketing, design, finance en business.
De inzet: 50.000 € aan prijzengeld voor de laureaten, plus de kans om een start-up voor te stellen op een van de grootste Europese beurzen van het web: ICT Spring Europe. Om op te volgen dus! Meer info bij MorpheusCup. (3)

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/1.2327509
http://www.belgamediasupport.be/opr/Les-clients-Mobistar-peuven.../
http://www.morpheuscup.com/
PINTEREST NU OOK OPEN VOOR ONTWIKKELAARS... EN GOOGLE GAAT OOK COLLECTIES MAKEN
De site waar je afbeeldingen kan "pinnen" tot een collectie rond een thema, Pinterest, heeft eindelijk beslist dat het zijn platform zal openstellen voor ontwikkelaars. Die zullen dan toegang krijgen tot de data van Pinterest gebruikers, die hun account koppelen aan deze app.
Het bedrijf is wel niet van plan om een stortvloed aan verzoeken voor die data te krijgen; niet alle ontwikkelaars zullen toegang krijgen, enkel wie op een "whitelist" staat. En om op die whitelist te geraken, kunnen ontwikkelaars zich vanaf vandaag aanmelden (1). Meer over deze ontwikkeling bij TechCrunch (2).

Google start ook met collecties
Net op dezelfde dag dat de Pinterest API aangekondigd werd, heeft Google bevestigd dat het met een nieuwe tool begint op Google+ (dat dus blijkbaar nog niet dood is!). Het gaat om "collecties", een door de Google+ gebruiker collectie postings die hij op Google+ gedaan had. Je kan een nieuwe collectie aanmaken gebaseerd op je interesse, en dan postings toevoegen via het Share-menu. Anderen kunnen die collectie dan volgen, en ook delen, om zo op de hoogte te blijven van nieuwe postings rond dit onderwerp.
Een goed idee, als je het ons vraagt. Het maakt Google+ toch weer wat interessanter, omdat daar inderdaad, in de langere postings en de commentaren, veel nieuws en voer voor nadenken te rapen valt. Meer lees je bij AndroidPolice (3).
https://api.pinterest.com/developers/signup/
http://techcrunch.com/2015/05/04/at-long-last-pinterest-is-opening-up-to-developers/
http://www.androidpolice.com/2015/05/04/google-collections-feature-begins-its-rollout/
APPLE WIL STRENGE CONTROLE OVER DE BANDJES VOOR ZIJN APPLE WATCH
Maandag kon je nog lezen, o.a. bij 9to5Mac (1), dat fabrikanten van accessoires een nieuwe business ontdekt meenden te hebben: nieuwe uurwerkbandjes die gebruik zouden maken van de verborgen poort op de Apple Watch, zodat je met dat bandje het uurwerk zou kunnen herladen terwijl je het draagt.

Het blijkt namelijk dat de Apple Watch een verborgen poort heeft met een 6-pins aansluiting, die het herladen veel sneller kan laten verlopen. Nu moet je het uurwerk herladen via magnetische inductie, door het 's nachts op het herlaadstation te leggen.

Een slim idee, maar dat is buiten de waard, in dit geval Apple, gerekend. Want het duurde geen 24u of er kwamen al nieuwe berichten die dit business idee helemaal de grond in boorden. Er komt namelijk een speciaal "Made for Apple Watch" programma voor uurwerkbandjes. Apple wil namelijk de "unieke gebruikservaring" niet verstoren door bandjes die niet aan zijn standaards voldoen. En een van de voorwaarden om aan die standaards te voldoen is juist... dat zij géén gebruik mogen maken van die verborgen poort.

Ontwerpers en fabrikanten die zin hebben om een graantje mee te pikken van de Watch-hype, kunnen op een speciale website de regels lezen die gevolgd moeten worden (2). Bij 9to5Mac vind je ook een video die het een en ander uitlegt (3).

http://9to5mac.com/2015/05/03/apple-watch-hidden-port-battery-straps-faster-charging/
https://developer.apple.com/watch/bands/
http://9to5mac.com/2015/05/04/apple-launches-official-made-for-apple-watch-third-party-bands-program/
MICROSOFT: DUURDERE SMARTPHONES, EN EEN OPGESTOKEN MIDDELVINGER!
Er valt nog wat nieuws te melden uit kamp-Microsoft. De laatste tijd hebben wij verschillende waarnemers horen zeggen dat een van de oorzaken dat Windows Phone als besturingssysteem nooit echt een succes kende, het feit is dat er geen high-end smartphones verkrijgbaar zijn. Microsoft heeft met zijn goedkope Lumia-reeks wel heel wat telefoons verkocht, maar het is nog de vraag of de kopers zich bewust waren van het feit dat zij met een Windows phone werkten.

Nu zouden er dus wel degelijk duurdere toestellen met high-end specs gepland staan voor Windows 10. Het is de site Unleash the phones die het bericht als eerste bracht. Het zou gaan om twee Lumia's, de Cityman van 5,7 inch met een QHD scherm, en de Talkmen, eveneens met een QHD scherm maar dan van 5,2 inch. Beiden 32 GB intern geheugen, uitbreidbaar via een geheugenkaart, 3 GB RAM en een Qualcomm-processor. Bij de Cityman eentje met 8 kernen, bij de Talkman met 6. Meer details bij het artikel (1) en ook bij The Verge (2)

Een opgestoken middenvinger
Nog een klein maar leuk detail over WIndows 10: de emmoji's. Wanneer het besturingssysteem uitkomt, midden 2015, dan zal het ook enkele opmerkelijke nieuwigheden bevatten bij de emmoji's die je kan gebruiken. Het OS zal namelijk een lettertype bevattten, Segoe UI Emoji, dat o.a. een "ok" handgebaar bevat, maar ook een duidelijk opgestoken middenvinger. Daarmee steekt Microsoft dus zelf zijn middenvinger op naar Google en Apple, die tot nu weigerden om zo "stout" te zijn.
Ook aan diversiteit werd gewerkt. De standaard kleur van de figuurtjes is grijs, maar de meeste emoji's met een menselijk gelaat zal je ook in verschillende huidkleuren kunnen krijgen. Een uitvoerige bespreking in het blog Emojepedia. (3)
http://unleashthephones.com/2015/05/01/exclusive-microsoft-has-two-high-end-lumias-coming-this-year-specs/
http://www.theverge.com/2015/5/4/8544881/microsoft-lumia-phones-windows-10-features
http://blog.emojipedia.org/windows-10-emoji-changelog
TECHNOLOGIE: VAN DE GROTE EN KLEINE DINGEN IN HET LEVEN
Wij brengen allerlei berichten - over triviale zaken, zoals emoji's die een vinger kunnen opsteken, maar ook over grote wetenschappelijke vorderingen. Vandaag zetten wij enkele van deze berichten tegenover elkaar.

Eerst een licht bericht: clips verzenden in Snapchat en QR-codes
Dit sociaal netwerkplatform, waarmee je berichten kan zenden naar vrienden die na een tijdje verdwijnen, heeft al langer een functie die Discover heet. Daar vind je professioneel gemaakte content van CNN, Comedy Central, Food Network en andere. Maar blijkbaar is dat té professioneel voor het jonge volkje dat vooral het doelpubliek is van Snapchat, want de belangstelling voor Discover was tanende.

Om dat op te krikken heeft Snapchat een update uitgebracht waarmee je clips uit Discover kan zenden naar je vrienden. (1). Snapchat heeft ook nog iets met QR-codes, maar dat is voer voor een ander artikel.

IBM's Watson helpt kanker te genezen
Tegenover dit triviale Snapchat bericht, iets ernstigers. Volgens Reuters zouden namelijk verschillende kankerinstituten in de VS en Canada gebruik gaan maken van het Watson computersysteem van IBM, om de therapie te bepalen die gekozen moet worden om tumoren te bestrijden. Watson ken je waarschijnlijk wel als de computer die de mens versloeg bij een spelletje Waagstuk - maar dat was eerder bedoeld als een demonstratie van zijn kunnen. Het inzetten van Watson in de medische wereld, in dit geval oncologie, zou een grote stap voorwaarts betekenen om gepersonaliseerde kankerbehandelingen te kunnen aanbieden aan meer patiënten. Meer bij Reuters (2)

Mobiele toestellen en zonne-energie helpen Afrika enorm
En een tweede bericht over de manier waarop technologie het leven écht kan verbeteren, niet door stommiteiten aan een of ander leuk netwerk toe te voegen, vonden we bij Re/Code. In een interessant artikel wordt daar uitgelegd hoe mobiele toestellen voor een heuse revolutie zorgen in Afrika. Niet om met elkaar te bellen, maar om elkaar te betalen. En tegelijkertijd is er de massale opkomst van het gebruik van zonne-energie, die het continent naar de toekomst brengt.

De reporter vat het aldus samen: Afrika staat op sommige punten verder, omdat het stappen heeft overgeslagen die wij in het Westen gemaakt hebben. Draadloze telefoons zijn er gekomen zonder dat er eerst dure netwerken van vaste lijnen aangelegd moesten worden. Smartphones zijn er gekomen zonder dat eerst het hele land uitgerust moest worden met pc's. En mobile banking heeft de "plastieken" betalingen via kredietkaarten overgeslagen.
Een mooi artikel, een aanrader! (3)
http://techcrunch.com/2015/05/05/snapchat-discover-messages/
http://www.reuters.com/article/2015/05/05/us-ibm-cancer-idUSKBN0NQ1YQ20150505
http://recode.net/2015/04/29/africas-mobile-sun-revolution/AFLUISTEREN: HET HOUDT NIET OP. NIEUWE ONTHULLINGEN OVER NSA, DE FRANSEN WILLEN HET NU OOK, EN DE BELGEN LIEGEN EROVER...
Leuk vinden we het niet, dat we afgeluisterd worden. En toch vinden alle overheden van alle landen dat het moet gebeuren, om ons te beschermen tegen allerlei gevaren. Of dat afluisteren wel zin heeft, daar mag je echt wel vragen bij stellen. Drie verhalen vandaag om dit toe te lichten.

Nieuwe onthullingen van Snowden
Dat onze elektronische communicatie via de computer, dus onze mails en onze instant messaging afgeluisterd wordt, daarover zijn we niet verwonderd. Dat onze telefoongesprekken bijgehouden worden, althans de metadata errond (wie belde met wie, wanneer, en hoelang), verbaast ons al evenmin. Maar dat al die gesprekken ook genoteerd konden worden zodat zij doorzoekbaar zijn? Dat doet toch de wenkbrauwen fronsen.

Want het echt afluisteren van gesproken communicatie, vereist dat er iemand zit met een koptelefoon die alles beluistert - dat zou je toch denken. Maar uit nieuwe documenten van Edward Snowden blijkt dat de NSA al sinds 2006 over een technologie beschikt die gesprekken in tekst omzet, tekst die dan doorzoekbaar is. De Amerikaanse veiligheidsdienst noemde het zelfs de "Google for Voice".

De documenten van Snowden tonen aan dat deze technologie gebruikt werd in oorlogszones zoals Irak en Afghanistan. Het is alleen niet duidelijk of hij ook werd ingezet om de eigen Amerikaanse burgers te bespioneren. Meer bij The Intercept (1).

Franse plannen lokten niet verhoopte massale protest uit
In Frankrijk kon je de laatste weken bij verschillende podcasts waarschuwingen horen tegen een verregaand plan van de Franse overheid om de communicatie in het land te bespioneren. Er werd gehoopt op een massaal protest, zodat het land van Liberté, Egalité en Fraternité zijn mooie beloften op vrijheid zou kunnen bewaren. Helaas bleken de meeste Franse burgers niet wakker te liggen van deze plannen, en het protest bleef uit.

Nu moet je het de Fransen wel vergeven dat zij niet massaal op straat zijn gekomen om te protesteren. De voorstellen werden immers afgeschilderd als een reactie om terrorisme zoals de aanslag op Charlie Hebdo te voorkomen. Gerechtvaardigd of niet, de maatregelen die de Franse overheid neemt zorgen er wel voor dat massaal de metadata via de internet providers verzameld zal worden, van alle burgers. Bij BBC lees je er meer over (2)

Geen aanslagen in België verhinderd
Het ergste van dit hele verhaal, is dat de burger wel moet slikken dat er inbreuk gemaakt wordt op zijn privacy, dat elke burger als mogelijke crimineel beschouwd wordt, en dat al die spionage eigenlijk nooit bewezen heeft enig nut te hebben. Ondanks de superspionnen van de NSA kon de aanslag bij de marathon in Boston niet vermeden worden. Een nieuwe aanslag, deze week in Texas, op de bijeenkomst waar ook de Nederlandse politicus Geert Wildert aanwezig was, kon evenmin voorkomen worden.

In eigen land heeft de Staatsveiligheid nu ook eerdere uitspraken moet inslikken. Deze binnenlandse veiligheidsdienst had namelijk beweerd dat, dankzij samenwerking met de Amerikaanse veiligheidsdiensten, er drie aanslagen in ons land voorkomen zijn. Een bewering die dus moest bewijzen dat het samenwerken met de Amerikaanse veiligheidsdienst - of liever: het oogluikend toezien dat de Amerikaanse veiligheidsdienst hier volop komt snuffelen - in het belang is van België.
Welnu, deze week heeft het hoofd van de Staatsveiligheid die woorden teruggetrokken. De toezichthouder op de inlichtingendiensten, Comité I, stelde in een rapport dat er drie aanslagen verijdeld zouden zijn dankzij de NSA. En het hoofd in kwestie heeft dit in een schriftelijke reactie toegegeven.Knack heeft het verhaal (3)
https://firstlook.org/theintercept/2015/05/05/nsa-speech-recognition-snowden-searchable-text/
http://www.bbc.com/news/world-europe-32587377
http://www.knack.be/nieuws/belgie/baas-van-militaire-inlichtingendienst-gaf-foute-informatie-over-aanslagen/article-normal-568185.htmlGAMING: GEEN DOS-SPELLETJES IN TWITTER, GOG BRENGT EEN CONCURRENT UIT VOOR STEAM, EN FOURSQUARE BADGES NU BIJ SWARM
Enkele berichten voor de ludieke mens.

Eerst wat slecht nieuws: enkele slimmeriken hadden een manier gevonden om in hun postings op Twitter ouderwetse DOS-games te stoppen, die je dan in die tijdlijn kon spelen. Twitter heeft daar nu een eind aan gemaakt. Sneu natuurlijk, want het was een mooi bewijs van het vernuft van de mens die zoveel tijd en energie heeft om zoiets te bedenken... (1)

Maar er is ook goed nieuws. GOG, dat vroeger ook Good Old Games genoemd werd, en dat een uitgebreide bibliotheek heeft van klassieke games, had verleden jaar aangekondigd dat het een nieuwe business wou opzetten. Dat zou dan GOG Galaxy, dat je kan beschouwen als een concurrent voor PC-gaming platform Steam.

GOG Galaxy moet een online gaming platform worden met een community, net als bij steam, die uitbreidingen aan die games kan brengen en die ook automatisch update. Het voornaamste verschil zal echter zijn dat je de games ook offline kan spelen, terwijl dat bij andere systemen niet zo is: omwille van de DRM moet je online zijn om het game te kunnen spelen. Meer hierover bij The Verge (2)

En dan is er nog een nieuwtje dat sociaal, locatiegebonden netwerk Swarm combineert met Foursquare. Zoals je je wellicht herinneren kan, is Foursquare ooit begonnen, toen het nog maar net van start ging, met badges: wie ergens geweest was, kon een badge halen door zich daar aan te melden, en wie het vaakst op een bepaalde plek kwam, werd er de virtuele burgemeester van. Leuk voor wie eraan meedoet, maar minder leuk voor wie al die meldingen in de Twitter-stream moest lezen - want dat burgemeesterschap werd luid verkondigd op Twitter, tot vervelens toe.

Sindsdien hoor je niet veel meer van Foursquare badges. Dat netwerk is uitgegroeid tot iets praktischer en nuttiger: een plek om tips te vinden waar leuke restaurantjes zijn enz. De badges en het burgemeesterschap is nu echter terug opgepikt door Swarm, een netwerk dat je moet helpen om je vrienden te vinden en te zien wie er in de buurt was om samen af te spreken. Meer hierover in de aankondiging op Foursquare zelf.
http://www.theguardian.com/technology/2015/may/04/twitter-kills-ms-dos-games-embedded-in-tweets
http://www.theverge.com/2015/5/5/8524597/gog-galaxy-open-beta-launch
http://blog.foursquare.com/post/118142264388/your-old-foursquare-badges-and-mayorships-evolved
APPLE HEEFT WEL DEGELIJK EEN WEB CRAWLER
Er was al heel wat over gespeculeerd, maar nu heeft Apple het zelf bevestigd, door middel van een help document op haar website. Er bestaat wel degelijk een AppleBot, een webcrawler dus die het net afloopt om informatie te verzamelen. Volgens Apple wordt die crawler gebruikt door diensten zoals Siri en Spotlight Suggestions.

De bot zal de gewoonlijke robots.txt regels volgen die webmasters op hun server hebben staan, en ook de robots meta tags. Als er geen specifieke instructies instaan voor de Applebot, dan zal Apple de regels volgen die je vermeld hebt voor Googlebot. Dus als je zowel AppleBot als GoogleBot wil blokkeren, dan zou het eigenlijk kunnen volstaan om enkel GoogleBot te blokkeren, maar SearchEngineLand (1) raadt dit af: beiden apart vermelden is aangeraden.

Waarom dit kleine feit belangrijk is? Omdat het een aanwijzing is dat Apple zich wel degelijk bezig houdt met search, en het zich dus op een terrein waagt dat gedomineerd wordt door Google. Volgens Apple Insider (2) zou Apple zelfs een interne groep binnen het bedrijf snel aan het uitbouwen zijn, met de bedoeling zijn eigen zoekmachine te bouwen via Spotlight.

Het Nederlandse e-zine Webwereld merkt dan weer op dat Apple absoluut aan iets nieuws werkt, gezien de enorme proporties die het research & development budget de laatste tijd aangenomen heeft. Maar wat dat dan is? Er zijn nog altijd de geruchten over een Apple-auto.... (3)
http://searchengineland.com/apple-confirms-their-web-crawler-applebot-220423
http://appleinsider.com/articles/15/05/06/apple-details-new-applebot-web-crawler-used-by-siri-and-spotlight
http://webwereld.nl/development/86142-apple-is-iets-groots-van-plan--groter-dan-alles-ooit
DE EUROPESE  "DIGITAL SINGLE MARKET": EEN MAAT VOOR NIETS?
Ondanks alle inspanningen van de politici, zijn we nog lang niet toe aan een ééngemaakt Europa, en dat hindert de economie enorm. Er zijn de verschillende tarieven van btw en belastingen, er zijn de verschillende implementaties van richtlijnen die Europees uitgevaardigd zijn, maar door de individuele landen vrij ingevuld mochten worden. De fysieke grenzen zijn weliswaar geslecht, maar de digitale grenzen bestaan nog altijd. En die spelen een heel grote rol bij de auteursrechten. Er is wat "geo-blocking" genoemd wordt: een dvd die je in het ene land koopt, kan je in het andere land niet afspelen bijvoorbeeld. Sommige muziek van online aanbieders kan je niet aankopen of streamen, omdat de rechten voor België niet geklaard zijn, enz.

Daarom wordt nu getracht een eengemaakte digitale markt op te zetten, die woensdag met veel trompetgeschal aangekondigd werd. Volgens bronnen zoals Politico.eu is het echter een maat voor niets, omdat het hele concept tezeer afgezwakt is door compromissen. Er zijn 16 initiatieven op verschillende terreinen zoals copyright, e-commerce, regels voor telecom, vrij verkeer van data, btw.

Een uitgebreide analyse vind je o.a. bij Politico.eu (1). Een van de voornaamste kritieken is dat er niet éénn enkele telecom- en digitale regulator komt voor de hele EU. En dat heeft uiteraard te maken met het overhevelen van macht én geld van de individuele landen naar de Unie. Denk bijvoorbeeld aan instellingen zoals Sabam, dat de auteursrechten int voor België, maar dat wellicht opgeslokt zou worden in één grote Europese auteursrechtenmaatschappij.

Wall Street Journal (2) beziet het dan weer vanuit de enge "Europa wil de Amerikaanse bedrijven buiten" hoek. Het is de VS al lang en doorn in het oog dat Europa (gelukkig voor ons!) wél strenge regels heeft voor de privacy, terwijl dat in de VS aan de markt overgelaten wordt. Zoals reeds eerder gezegd interpreteren heel wat Amerikaanse commentaren het onderzoek dat de EU instelt naar de praktijken van Google puur als een anti-Amerikaanse hetze; het nieuwe Single Market initiatief wordt dan ook met lede ogen aanzien.

Ook The Register (3) heeft een analyse, waarvan wij vooral onthouden dat geo-blocking niet in zijn geheel verboden wordt, maar wel "unjustified" geo-blocking, dus niet gerechtvaardigde. Helaas zullen er altijd wel redenen van DRM zijn die dat gerechtvaardigd zullen maken...
http://www.politico.eu/article/eu-digital-single-market-death-by-compromise/
http://www.wsj.com/article_email/eu-announces-sweeping-plans-to-create-a-digital-single-market-1430906432-lMyQjAxMTA1MDA2NjcwNTY0Wj
http://www.theregister.co.uk/2015/05/06/damp_squip_digital_single_market_package_brings_no_surprises/KORT NIEUWS VOOR VRIJDAG
Enkele korte berichten, die toch ook de moeite waard zijn om vermeld te worden.

- Reddit en video
De sociale nieuwsdienst Reddit doet het niet slecht: 170 miljoen bezoekers per maand, 6,7 miljard page views in januari. De bezoekers stemmen vaak onontdekte nieuwsberichten naar de top 10, maar dat zijn berichten van externe bronnen. Reddit wil nu ook met eigen content beginnen, en dat zou in video-vorm gegoten worden.
Meer bij The Verge (1)

- Snapchat blaast de QR-code weer nieuw leven in
Een nieuwe tool heet Snapcodes (of Snaptags). Elke gebruiker krijgt zijn eigen Snapcode op zijn profiel. Wanneer iemand de snapcode van een ander scant met zijn camera, dan volgt hij die automatisch. Volgens Snapchat zouden er al miljoenen Snapcodes gescand worden elke week. TechCrunch vertelt je hoe het werkt. (2)

- Dropbox: mobiele commentaar op iOS toestellen, en nieuwe Office mogelijkheden
De populaire dienst voor het online bewaren en synchroniseren van bestanden Dropbox heeft ook nieuwigheden te melden. Om te beginnen wordt de samenwerking met Office nog nauwer. Je kon al je Office documenten rechtstreeks vanuit je Dropbox openen - maar dan wel in Office Online. De veranderingen die je daar maakt, worden automatische gesynchroniseerd naar het origineel bestand via Dropbox. Nu kan je ook Office-documenten gewoon aanmaken in Dropbox.
Een andere nieuwigheid is het feit dat je commentaren kan toevoegen, ongeacht het besturingssysteem waarmee je werkt. En dat opent heel wat perspectieven. Denk maar aan een leraar die de klaswerken van zijn leerlingen kan laten bijeenkomen in een dropbox, daar commentaar aan kan toevoegen, ongeacht in welk formaat dat document gemaakt werd. Heel handig!
Meer hierover bij The Next Web (3)
http://www.theverge.com/2015/5/6/8555869/reddit-video-create-original-content
http://techcrunch.com/2015/05/04/snapcode/
http://thenextweb.com/apps/2015/04/28/dropbox-brings-ability-to-comment-on-files-to-all-users/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!VIVOFIT 2: OM JE WAKKER TE MAKEN
In het verleden hebben wij al verschillende fitness-trackers uitgetest, en de trouwe lezers weten dat wij eigenlijk voorstander zijn van de eerder simpele trackers, zonder koppeling met je smartphone om meldingen weer te geven. De reden is simpel: de meldingen en alle andere snufjes op dit trackers verslinden energie, waardoor je je tracker of slimme uurwerk snel moet opladen - soms wel elke avond, zoals bij de Apple Watch. Daardoor verlies je de mogelijkheid om een van de levensfuncties, je slaap, te meten.


De Vivofit is een van de simpele trackers, met lange batterijduur. Net zoals zijn voorganger, Vivofit 1, traceert hij je stappen, waarbij je de mogelijkheid hebt om zowel het aantal gezette stappen te zien, als het aantal stappen dat je nog moet zetten om je dagelijkse doel te bereiken. Verder kan je zien hoeveel calorieën je verbruikt hebt en welke afstand je afgelegd hebt.


Al deze resultaten kan je via de Garmin Connect app naar je smartphone uploaden met de Bluetooth verbinding. En heb je geen Android of iPhone, dan wordt bij het toestel een klein apparaatje geleverd, waarmee je ook met je laptop of desktop een Bluetooth verbinding gelegd kan worden, zodat je de gegevens naar de webapp gesynchroniseerd kunnen worden.

De Vivofit 2 heeft enkele bijzonderheden die hem onderscheiden van versie 1. OM te beginnen zijn er speciale trendy bandjes in hippe designs die je kan verkrijgen, om de Vivofit module in te verpakken. Wat heel leuk is - de Vivofit is zo nog altijd discreet, maar toch modieus.

Een andere nieuwigheid is dat je bij een vorige versie via een zoemertje in het toestel herinnerd werd dat je moet bewegen, wanneer je te lang stilgezet had. In deze versie wordt dat een hoorbaar signaal.

En tot slot is er gewerkt aan de sluiting. Bij de vorige versie was dat een soort drukknop die je in de uitsparingen van het bandje moest drukken. Sommige gebruikers klaagden er echter over dat deze sluiting te snel losliet. Garmin heeft voor de tweede versie van zijn Vivofit daarom een button voorzien als sluiting, die je na het doordrukken in de uitsparingen, in dwarsstand kan zetten zodat de sluiting niet meer kan los gaan.

Naar onze persoonlijke ervaring heeft dit er wel voor gezorgd dat de randen van het bandje dikker werden, om meer ruimte te bieden voor de draaiknop. Die randen gingen, bij onze test, dan ook sneller snijden in onze huid en zorgden voor irritatie. Je moet het bandje namelijk toch nauw op je huid dragen, willen de sensoren je bewegingen accuraat kunnen meten, zo meenden wij.

Omdat dit uiteraard een persoonlijke ervaring is, legden wij dit probleem voor aan de mensen van Garmin. Wij kregen dit verhelderende antwoord van Rudy Vander Motte van Garmin:
"Het is juist dat de armband van de Vivofit 2 dikker is dan deze van de Vivofit 1 maar dat zal geen invloed hebben op de werking van de Vivofit.  Het is niet nodig om de Vivofit strakker aan te spannen rond de pols.  De software die activiteiten registreert evolueert voortdurend om nauwkeuriger te kunnen zijn.  Het is best mogelijk dat de software van uw Vivofit 1 niet dezelfde is dan deze van uw huidige Vivofit 2, wat kan verklaren waarom u volgens uw gevoel een andere werking tussen de twee modellen heeft.
Het is erg belangrijk om te weten dat de Vivo’s activiteiten meten bedoeld om te motiveren om meer te bewegen en dus niet enkel stappentellers zijn.  De Vivo’s berekenen tevens calorieverbruik.  U zal bovendien ook merken dat zelfs wanneer u niet stapt maar toch uw arm beweegt de Vivofit toch « stappen » telt die het equivalent zijn van calorieverbruik."

Conclusie: de Vivofit2 is een goede fitness tracker, net zoals zijn voorganger Vivofit 1. Hebt u nog de oude versie, dan is er niet echt een super spectaculaire eigenschap in versie 2, die u zal overtuigen om een opvolger te kopen. Bent u echter op zoek naar een fitness tracker die betrouwbaar is, altijd op de achtergrond werkt met lange batterijduur en met een prachtige app om al uw resultaten te synchroniseren, dan is de Vivofit een prima keuze.
Winkelprijs: Het toestel kost tussen 109 en 136 euro. Koopt u het toestel in bundel met de hartslagmeter, dan kost de combinatie 139 euro.

http://www.beslist.be/products/r/Garmin_Vivofit_2_Wit/
http://sites.garmin.com/en-US/vivo/vivofit/
GOOGLE WERKT MET NIEUWE PROGRAMMEERTAAL VOOR ANDROID APPS
Apps voor het Android toestel worden, met uitzondering van gaming apps, normaal geschreven in de Java programmeertaal. Een groep binnen Google is nu echter aan het experimenteren met een nieuwe manier om Android apps te schrijven en wel met Dart. Dat is een door Google zelf ontwikkelde taal, met de nadruk op snelheid en diepe integratie met het web, zo weet Ars Technica te vertellen.

Dart werd ontwikkeld omdat een groep van het Chrome team gefrustreerd was over sommige aspecten van Java, dat al 20 jaar oud is, maar een beetje traag reageert. Dart - of liever: Sky, want zo wordt dan Dart voor Android genoemd- zou 120 FPS (of Hz) beloven, terwijl momenteel 60 FPS de vloeiende standaard is die de meeste toestellen vertonen, en waarnaar de meeste ontwikkelaars werken.

Nu is het wel zo dat die 12 FPS niet vertoond kan worden op de meeste toestellen van vandaag, omdat die maximaal 60 FPS aankunnen. En dat is al veel, want dat betekent dat een frame elke 16 ms opnieuw getekend moet worden.

De volledige technische uitleg vind je bij Ars Technica. Wij onthouden alvast dat er een demo app is, die moet aantonen hoe vloeiend de animaties zouden worden met Dart. Die kan je downloaden op de tweede link.
http://arstechnica.com/gadgets/2015/05/01/googles-dart-language-on-android-aims-for-java-free-120-fps-apps/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.domokit.sky.demoNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik volgde een cursus snellezen en heb "Oorlog en Vrede" in 20 minuten gelezen.
Het ging over Rusland.
-Woody Allen-


 
De nieuwe oogst


   
EEN MUZIEKINSTRUMENT BESPELEN: DRUMEO

Verleden week waren wij begonnen met een reeks rond websites waar je zelf kan leren hoe je een muziekinstrument bespelen kan. We hadden het daarbij over de gitaar, en de basgitaar. Deze reeks, gebaseerd op een artikelenreeks bij Make Use Of, zetten wij verder met het hardere werk: de drums.
Bij DrumLessons.com, gemaakt door de mensen van Drumeo, kan je leren drummen. De lessen zijn ingedeeld op niveau, van beginner tot expert. Technieken om de stokjes vast te houden, je set op te stellen, de grondslagen van drums, de ritmes, hoe je alles noteert, enz.: het staat er allemaal. De video's die het een en ander uitleggen zijn heel verhelderend.
[Taal: ENG]
http://www.drumlessons.com/
http://www.makeuseof.com/tag/learn-play-instrument-7-free-online-music-lessons/


EEN MUZIEKINSTRUMENT BESPELEN: HOFFMAN ACADEMY
Deze site leert je hoe je piano kan leren spelen. Joseph Hoffman is pianist, al jarenlang, met ervaring in het dirigeren en componeren van muziek. Via zijn site kan je met online lessen leren piano spelen.
[Taal:ENG]
https://www.hoffmanacademy.com/


EEN MUZIEKINSTRUMENT BESPELEN: DANCHRISTIAN

Op deze site leer je dan weer sax spelen, de saxofoon dus, het instrument dat een van de meest sexy klanken voortbrengt, en nog een Belgische uitvinding is bovendien. Er zijn misschien niet zoveel lessen te zien op de website als op andere sites, maar de selectie van de onderwerpen is goed gemaakt, en je leert er heus wel de basis technieken.
[Taal: ENG]
http://www.danchristian.net/


EEN INSTRUMENT BESPELEN: FIDDLERMAN
Deze website leert je dan weer viool te spelen. Hoe je de viool moet vast houden, de boog, hoe je de boog over de snaren moet bewegen, je vingers moet zetten, en veel, veel meer!
[Taal: ENG]
http://fiddlerman.com/


EEN INSTRUMENT BESPELEN: BAGPIPE MASTER
Een doedelzak is nu niet meteen iets waaraan je denkt als instrument om zelf te bespelen. Maar waarom niet iets origineels kiezen? De lessen van Josh the Bagpipe Master bevatten zeven lessen en zeven speel-mee sessies, die je op weg zetten.
[Taal: ENG]
http://www.bagpipemaster.com/


MEER WETEN OVER EXCEL: EXCEL IS FUN!

De spreadsheet van Excel is enorm krachtig, en bevat eindeloos veel mogelijkheden - ingewikkeld en simpel. Maar je moet wel weten hoe je het een en ander moet doen. Daarom graag enkele sites die meer over Excel vertellen, gebaseerd op een artikel bij MakeUseOf.
Om te beginnen dit YouTube kanaal. Het wordt gemaakt en onderhouden door ene Mike Garvin, een self-made expert in Excel. Het is een van de beste bronnen voor video's over Excel. Er zijn meer dan 2.400 tutorials, gerangschikt in verschillende playlists.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/ExcelIsFun/playlists


MEER WETEN OVER EXCEL: EXCEL EXPOSURE
Dit is een bron van informatie, ontwikkeld door mensen die behoren tot een community van leraren die gratis cursussen geven over een brede waaier onderwerpen. Begin best met de Lesson Guide, een reeks video's en artikels ingedeeld naar het niveau van de "leerling". Er hoort ook een Master Workbook bij dat je kan downloaden, en dat een cheat sheet is waarin alle mogelijke functies, formules, tools en sneltoetsen staan die je maar kan verdenken.
[Taal: ENG]
http://excelexposure.com/
http://excelexposure.com/lesson-guide/
http://excelexposure.com/workbook/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOMMY-MAGAZINE
Een blog voor modebewuste mama's. Showbizz berichten over bekende mama's, mode, nieuwe gadgets over make-up en allerlei tips voor vrouwen die moeder geworden zijn, en vinden dat dit geen reden mag zijn om zichzelf plots te gaan verwaarlozen.
[Taal: NL]
http://mommy-magazine.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHRISJE
Een persoonlijk blog, maar met veel levensbeschouwelijke gedachten, levenswijsheid, feelgood filmpjes, recepten en meer. Sympathiek geschreven, soms humoristisch, maar altijd eerlijk.
[Taal:NL]
http://chrisje.info/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE COLORS OF MOTION
Een knap ontworpen website. Uit de verschillende kleurenpaletten kies je er eentje, en daar ga je, door je cursor te bewegen, een kleur kiezen. Dit geeft je dan een reeks foto's waarin je kan bladeren, en die je kan kiezen om aan te kopen. Perfect voor wie zijn huis een kunstzinnige decoratie wil geven!
[Taal: ENG]
http://thecolorsofmotion.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE DAWN WALL

Een prachtig voorbeeld van grafische vormgeving, toegepast in journalistiek. De online poot van de New York Times geeft op een onnavolgbare interactieve manier een verslag weer van de klimtocht van Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson. Indrukwekkend. (Bron: 1 site par jour)
[Taal: ENG]
http://nyti.ms/14DbUGw


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


(alhoewel verboden...)
Popcorn Time voor iOS nu ook te installeren vanuit Mac OSX
http://www.belgiancowboys.be/web/popcorn-time-voor-ios-nu-ook-te-installeren-vanuit-mac-osx*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(veel gekker moet het niet worden!)
Restaurant heeft speciale borden voor Instagramfoto's
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4005562/2015/05/07/Restaurant-heeft-speciale-borden-voor-Instagramfoto-s.dhtml

 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(een test)
Test: Samsung Galaxy S6 Edge
Met de Galaxy S6 Edge wil Samsung een serieus design-statement maken. Een scherm dat aan beide zijden buigt, biedt dat wel een meerwaarde? Wij zochten ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9142/Test-Samsung-Galaxy-S6-Edge.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(daar haalt Apple zijn winst vandaan...)
Wat is de productiekost van de Apple Watch?
https://www.digimedia.be/News/nl/18068/wat-is-de-productiekost-van-de-apple-watch.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(muziekstudio getest)
Review: Ashampoo Music Studio 6
http://computertaal.info/2015/05/07/review-ashampoo-music-studio-6/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(als gevolg van "recht op vergetelheid")
Google verwijdert 20.000 url's uit zoekmachine op verzoek Nederlanders
http://tweakers.net/nieuws/102976/google-verwijdert-20000-urls-uit-zoekmachine-op-verzoek-nederlanders.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


(een mooi initiatief!)
MegaDojo leert meer dan duizend kinderen programmeren
http://datanews.knack.be/ict/megadojo-leert-meer-dan-duizend-kinderen-programmeren/article-normal-568625.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(om uit te proberen!)
Deze Tool zet jouw Facebook Page in enkele seconden om naar een volledige Website
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-tool-zet-jouw-facebook-page-in-enkele-seconden-om-in-een-volledige-website 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

LOCKHUNTER: WAAROM BESTANDEN NIET BEWERKBAAR ZIJN


Windows all - 2,9 MB - freeware
Soms kan je om een of andere onduidelijke reden een bestand niet wissen, het openen, het bewerken. Deze tool helpt je om uit te zoeken om welke reden het bestand geblokkeerd is, zodat je ook die blokkade kan opheffen.
http://lockhunter.com/
http://www.chip.de/downloads/LockHunter_40730974.html


ANYBURN: CD EN DVD BRANDEN
Windows all - 2 MB - freeware
Met dit progje kan je data op dvd's, cd's en Blu-rays branden. Maar het is ook een Audio-ripper:je kan audio cd's rippen naar MP3, FLAC, APE, WMA.
http://www.anyburn.com/index.htm
http://www.chip.de/downloads/AnyBurn_66154453.html


OFFICE 2016 PREVIEW

Nu kan je een preview downloaden van Office 2016; deze versie is geschikt voor gebruikers van Windows 7, 8 en 10. Eerder was er al een preview uitgebracht voor IT professionals en ontwikkelaars, deze versie is voor de gewone gebruiker - zowel voor mensen die een Office 365 abonnement hebben, als mensen zonder abonnement. Je moet wel eerst Office 2013 verwijderen, want de twee versies kunnen niet naast elkaar draaien. Meer bij ZDNet.
https://products.office.com/en-us/office-2016-preview
http://www.zdnet.com/article/microsoft-delivers-public-preview-of-office-2016-for-windows-desktops/


ANDROID ASSISTANT: JE TOESTEL BETER BEHEREN
Met de gratis Android Assistent zou je je batterij moeten sparen; hij geeft ook info over CPU en ruimte op je toestel. Er is trouwens ook een functie voor het sorteren van je data en voor het maken van een back-up.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.advancedprocessmanager&hl=enANTEKK EXPLORER EX: VOOR ANDROID


Dit is volgens sommige bronnen de beste bestandsverkenner voor Android. Je krijgt een overzicht van de bestanden op je Android toestel, en je kan zelfs met klikken en verslepen bestanden netjes ordenen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anttek.explorerex&hl=en


AVG UN-INSTALLER VOOR ANDROID
Die apps toch... het lijkt altijd zo verleidelijk om een app te installeren, en dan valt die tegen, en dan verwijder je hem. De un-installer van AVG helpt je daarbij. Je kan namelijk een lijst opvragen, gesorteerd op ofwel het gebruik van de app (en dan kan je de app die je het nooit of zelden gebruikt verwijderen), op energieverbruik (en dan kan je de grootste slokops eventueel verwijderen), op dataverbruik of op de ruimte die ze innemen op je harde schijf.
http://beste-apps.chip.de/android/app/avg-uninstaller-android-app,com.avg.uninstaller/
https://support.avg.com/SupportArticleView?q=AVG-Uninstaller-for-Android&urlname=App-uninstaller-in-AVG-Cleaner-for-Android&l=nl_NL


SOUNDSEEDER SPEAKER: COMBINEER GELUID
Een opmerkelijk concept: met de SoundSeeder Speaker voor Android kan je meerdere smartphones koppelen aan één soundsysteem. De media moeten met de bijhorende SoundSeerder Player gestreamd worden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kattwinkel.android.soundseeder.player&hl=en
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kattwinkel.android.soundseeder.player&hl=en


VRIJDAG APPDAG: BLUESTACKS APP PLAYER
Windows all
Hoe - een Windows programma, op vrijdag app-dag? Jawel hoor, want met deze software kan je Android apps ook op je Windows computer draaien. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die je uitlegt hoe het werkt.
http://www.chip.de/downloads/BlueStacks-App-Player_52156075.html
http://www.bluestacks.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Naar het schijnt is de wereld verdeeld in goede en slechte mensen.
 De goede mensen slapen beter... en de slechte mensen lijken meer te genieten van de uren dat zij wakker zijn.
-Woody Allen-
-