Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/4/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 900 van 25/4/2015Gegroet lezer,

Happy 900! Ja, u leest het goed: dit is editie 900 van ons Netties e-zine. 900 nummers, volgeschreven door ons trouw Netties-team. Het is uw enthousiasme, uw reactie, uw waardering die het mogelijk maakt dat ons team doorzet, en telkens opnieuw inspiratie vindt om de nieuwtjes voor u bijeen te sprokkelen. Wij hopen u nog lang als lezer te mogen hebben - en nog veel reacties van u te mogen ontvangen!

Wat biedt editie 900? Weer heel wat interessante sites en programma's / apps, en natuurlijk veel, veel nieuws. Zo worden er, naar onze mening terecht, vragen gesteld bij het Internet.org project van Facebook en co. En valt er weer wat te melden over Uber, dat misschien wel of misschien toch niet legaal zal worden in Brussel.

Kortom, ook nummer 900 zit boordevol interessante weetjes. Veel leesplezier... en op naar nummer 1000!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

INDIA STELT -TERECHT- VRAGEN BIJ INTERNET.ORG INITIATIEF DAT REGELS NET-NEUTRALITEIT NIET EERBIEDIGT...
Je hebt wellicht al gehoord van internet.org. De bedoeling daarvan is: gratis internet te bieden. Het klinkt mooi, maar dat is het helemaal niet. Je moet namelijk weten dat achter deze algemeen klinkende naam, net alsof het een initiatief is van een overheidsorganisatie, gewoon een groep bedrijven zit, met Facebook als aanvoerder. En hun bedoeling is inderdaad gratis internet bieden, maar enkel voor selecte content en diensten. Want het zijn de aanbieders van die deze diensten (o.a. Facebook dus) die aan de providers dan die toegang betalen.

Met andere woorden: wanneer je een site zoals Facebook bezoekt, moet je niets betalen aan de provider. Bezoek je een andere site, dan moet je wél abonnement en verbruik aan de provider betalen. Verschillende bedrijven in India, waaronder het grootste mediabedrijf van India dat de Times of India uitgeeft, hebben hun steun aan het project teruggetrokken. Zij menen immers, terecht, dat alle data gelijk behandeld moet worden, en dat voor elke site hetzelfde tarief gerekend moet worden. Gebeurt dat niet, dan zal de gebruiker ervoor kiezen om enkel nog de sites van de grote bedrijven, waar hij gratis surfen kan, te bezoeken, en worden de kleintjes weggeconcurreerd.

Een protest waarover je meer leest bij Forbes (1) en dat naar onze mening gefundeerd is. Want als Facebook dan überhaupt gratis internet wil aanbieden, onder het mom van goed te willen doen voor het volk, zou den de mensen dan niet meer gebaat zijn met gratis internet voor educatieve projecten, voor nieuwssites of een Wikipedia bijvoorbeeld, dan voor een Facebook?

http://www.forbes.com/sites/saritharai/2015/04/16/facebooks-internet-org-faces-heat-in-india-over-net-neutrality/GOOGLE HELPT JE JE ANDROID TOESTEL TE VINDEN
Een leuke tool - maar helaas nog niet volledig functioneel buiten de Verenigde Staten. Maar toch indrukwekkend. Heb je een Android toestel, ga dan eens op je tablet of desktop computer naar Google en tik in de zoekbalk "Where is my phone" in. En zoals een trouwe hond gaat Google voor jou op zoek naar de telefoon van zijn baasje.

Je moet wel ingelogd zijn in je Google+ account. Ben je dat niet, dan moet je eerst jezelf aanmelden, en dan voor alle veiligheid nog eens je mobiele nummer bevestigen. Dat zal Google namelijk gebruiken om dringende meldingen te zenden.

En... je moet in de VS wonen, want de dienst is tot nu toe beperkt tot het land van Uncle Sam. Wij deden de test en kregen enkel een landkaart te zien van België, met de focus op Heist-op-den-Berg, omdat dit de plaats is waar wij dit artikel typen, te achterhalen via het IP-nummer. Maar wanneer je de afbeeldingen bekijkt dan zou het in de VS echt heel nauwkeurig werken.

Nadat Google je op de landkaart getoond heeft waar het toestel zich zou bevinden, dan heb je drie keuzes: het toestel 5 minuten laten bellen, zodat je het terug kan vinden; of het toestel vergrendelen, zodat anderen de inhoud niet kunnen lezen; of, het meest drastische, de content op het toestel volledig wissen.

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Want wanneer je, zoals wij het deden, de verificatieprocedure doorliepen, dan stuurde Google de code via sms naar... het mobiele toestel. En vermits dat zogezegd zoek was - tja, dan heeft deze hele procedure geen zin, niet?

Toch nog even wat werken, Google ;)
https://plus.google.com/+google/posts/CEdEWkg4dvfMICROSOFT TREKT LANGE NEUS NAAR GOOGLE: OP CYANOGEN ANDROID SMARTPHONES EEN HELE BUNDEL MS APPS!
Wij hebben het al eerder gezegd, en keer op keer bevestigen de berichten die ons bereiken deze stelling: Microsoft heeft ervoor gekozen om niet meer een apart platform te zijn, maar om haar software op alle andere platformen te laten werken - de brug als het ware tussen Windows, OS en Android.

Sommige van de berichten die deze stelling onderschrijven moeten echt wel hard aankomen bij Google. Want eind verleden week werd bekend dat het bedrijf Cyanogen (niet te verwarren met CyanogenMod, dat door de community apart ontwikkeld wordt) een overeenkomst gesloten heeft met Microsoft, waardoor verschillende Microsoft apps vooraf geïnstalleerd zullen worden op toestellen zoals de OnePlus One. Het gaat met name om Skype, OneDrive, OneNote, Outlook, Office, en de Bing diensten.

Deze samenwerking hoort volgens PCWorld thuis in een "take Android away from Google" initiatief, dat el een tijdje loopt. Sommige ontwikkelaars vinden het namelijk jammer dat Google zo'n strenge controle heeft over Android, en zouden liever zien dat het volledig vrij is om verder uitgebouwd te worden - ook zonder de verplichting om Google Search en allerlei andere Google-producten verplicht te moeten installeren op smarthones.

Het is, zo lees je bij PCWorld, niet het eerste akkoord dat Microsoft afgesloten heeft om zijn apps op Android toestellen te krijgen. Dell en Samsung tablets zullen voortaan ook Office aan bood hebben, en den nieuwe Samsung Galaxy S6 heeft Office, OneDrive, en OneNote reeds geïnstalleerd.
http://www.pcworld.com/article/2910880/take-that-google-microsoft-apps-will-be-bundled-on-cyanogens-android-phones.htmlZAL HET NIEUWE GOOGLE ALGORITME ECHT EEN 'MOBILEGEDDON' ONTKETENEN?
Verschillende bronnen, o.a. Bloovie en Express.be waarschuwen ervoor dat verschillende sites wel eens een scherpe daling van het aantal bezoekers zullen kennen, wanneer Google op 21 april 2015 zijn nieuwe zoek-algoritme toepast. Daarbij zouden namelijk mobile-friendly sites beloond worden, en dus de websites die niet zo goed te zien zijn op het mobieltje afgestraft worden.

Het is inderdaad zo dat Google een hele tijd geleden aangekondigd heeft dat het websites die ook goed te zien zijn op het mobieltje, een streepje voor wil geven in de zoekresultaten. De reden daarvoor kan je tussen de regels lezen bij voormelde sites.

Enerzijds is het zo dat de mensen steeds meer gebruik maken van hun mobiele toestel om verbinding te leggen met het internet. Maar anderzijds is het ook zo, dat dat kleine scherm nog altijd niet zo goed geschikt is om echt "serieuze" dingen te doen. Snel een adres opzoeken van een winkel, ja, maar een echt opzoekwerk opstarten, zoals bijvoorbeeld wanneer je een bepaald onderwerp voor een artikel wil uitpluizen, neen.

Google merkt dus duidelijk dat mobiel zoeken niet echt van de grond raakt, en dat het dus geen centjes kan verdienen met advertenties bij mobiele zoekopdrachten. Het scherm is nu eenmaal veel kleiner - je ziet amper de lijst met échte zoekresultaten, laat staan dat je ook de advertenties ernaast nog ziet.

En dat is dus eigenlijk de échte reden waarom Google sites wil aanmoedigen om mobile-friendly te worden. Tussen haakjes: deze wijziging geldt enkel voor zoektochten die vanop het mobiele toestel gestart worden. Bij de desktop versie van de Google machine zal deze wijziging in het algoritme, voor zover wij begrepen hebben, niet meteen voelbaar zijn.

En om dan het antwoord te geven op de vraag: komt er een mobilegeddon? Naar onze bescheiden mening niet. Trouwens, het feit dat websites meer mobilefriendly worden, zal het probleem met advertenties niet oplossen, noch voor Google, noch voor de websites zelf die op mobiele toestellen hun gewone advertenties niet kunnen vertonen.

Een verhaal dat ongetwijfeld een vervolg zal kennen. Wil jij weten of je website mobile-friendly is volgens Google? Dat kan je hier uitproberen. (3)
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-uw-website-mobile-friendly-moet-zijn-tegen-21-april
http://www.express.be/business/?action=view&cat=technology&item=google-voert-dinsdag-een-belangrijke-update-door-die-miljoenen-kmos-dreigt-te-verrassen&language=nl
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/NEWSMONKEY START MET DAGELIJKSE PODCAST
Een van onze favoriete personen die we op Twitter volgen, is Tim Van Mensbrugghe. Een scherpe pen, een diep gedacht. Hij heeft nu de eer om uitzendingen van de Newsmonkey podcast te gaan bevolken. De nieuwssite Newsmonkey heeft in de laatste maanden een sterke doorbraak gemaakt. Waar in het begin een aarzelende mengeling tussen "19 dingen om te..." of "17 foto's om bij te... "(let op de altijd oneven getallen) en echt diepgaande artikels, grondig uitgespit, over actuele onderwerpen, helaas vaak in het nadeel van die laatste uitdraaide, heeft Newsmonkey ondertussen een plaats verworven bij de "ernstige" media.

Bij actuele gebeurtenissen is Newsmonkey een van de weinige die echt met updates werkt. De titels mogen soms wat sensationeel zijn (en dat zijn er toch nog altijd wat), maar de stevige artikels bieden een mooie balans. TTIP, de redenen waarom de EU Google grondig aanpakt - het zijn genuanceerde artikels, niet alleen over tech maar ook over binnen/buitenlandse politiek.

Kortom: Newsmonkey behoort tot een van onze favoriete bronnen tegenwoordig. En nu heeft het dus een podcast gelanceerd, dagelijks nog wel. Tim van Mensbrugghe zal 'elke dag op de koffie gaan bij wereldsterren', zo kondigt Newsmonkey aan.

De uitzendingen zal je kunnen beluisteren via Soundcloud en iTunes. Waarop de netties-redactie gezamenlijk een grote zucht laat: waarom niet gewoon de RSS-feed vermelden, zodat de luisteraar in zijn gewone podcast-software de afleveringen kan binnenhalen? Niet de hele wereld gebruikt iTUnes hoor!

En om te bewijzen dat we echt wel moeite willen doen, hebben we eerst nogmaals iTunes geïnstalleerd dat we al -tig keren van de computer gesmeten hadden, en daar naar de podcast gezocht. Maar waar je vroeger nog altijd de RSS-feed kon distilleren uit de info over een podcast, is dat nu ook niet meer het geval.

Dus, Newsmonkey, stel ons niet teleur: bezorg ons die RSS-link!
http://newsmonkey.be/article/39344
https://soundcloud.com/mensbrugghe
https://itunes.apple.com/be/artist/newsmonkey/id986947712?l=nl&mt=2JE GOOGLE ZOEKGESCHIEDENIS DOWNLOADEN? HET KAN!
Het was al een tijdje mogelijk om de voorbije zoekopdrachten bij Google te bekijken. Maar nu kan je ook je hele zoekgeschiedenis downloaden, ingedeeld in kwartalen, om zo voor eeuwig op jouw computer te bewaren.

Het geheel zit wel in een nauw Google-diensten keurslijf verweven. Je moet dus eerst in je Google-account ingelogd zijn, en vervolgens moet je naar historiek (1) gaan

Rechts bovenaan klik je bij Opties op het tandwieltje > Download. Vervolgens kies je Create Archive, en de data worden gedownload - maar let op: enkel naar je Google Drive. Na het downloaden krijg je via een mail naar je Gmail account een link naar die download. En pas dan kan je de bestanden downloaden naar je eigen computer, als je dat wil.

Is het nuttig om die zoekopdrachten te bewaren? Niet echt. Maar het is wel een optie die kadert in het initiatief van Google om de gebruikers de optie te bieden om hun gegevens en hun historiek binnen het Google-stramien te exporteren, indien zij ooit naar een andere dienstverlener willen overstappen.

https://support.google.com/websearch/answer/6068625?p=ws_history_download&rd=1
https://history.google.com/history/UPDATE VAN ONEDRIVE ONDERSTEUNT APPLE WATCH
Microsoft blijft bewijzen dat het goed bij de les is, en inspeelt op alle kansen die het krijgt, voor elk besturingssysteem. Het was er erg snel verleden jaar om producten uit te brengen die Android Wear ondersteunen van Google, en nu doet het hetzelfde met Apple Watch.

De nieuwe update van de app voor de OneDrive opslagruimte van Microsoft in de cloud ondersteunt namelijk ook Apple Watch. Zo zal je foto's uit je OneDrive kunnen bekijken op het slimme uurwerk, maar ook foto's wissen en foto's vinden. Nu is het niet echt ideaal om foto's te gaan bekijken op het amper 3,75 of 4,2 cm grote scherm van het uurwerk - maar ja, dat kan je ook zeggen van alle andere dingen die je op het scherm zal kunnen bekijken.

Wat Android Wear betreft, wijst The Verge erop dat ook OneNote voor Wear bestaat, en dat er een experimenteel klavier is waarmee je letters kan tekenen op het scherm van het uurwerk.

Meer bij The Verge en TechCrunch.
http://www.theverge.com/2015/4/20/8455973/microsoft-apple-watch-support-onedrive-update
http://techcrunch.com/2015/04/20/microsoft-embraces-apple-watch-with-onedrive-update-for-viewing-photos-from-your-wrist/#.hzp6ul:r3uI
TWITTER: DM'S OOK ALS IEMAND JE NIET VOLGT, EN NIEUWE REGELS OM MISBRUIK TE VERMIJDEN
Hoe valt het te rijmen dat Twitter op enkele dagen twee nieuwigheden aankondigt die ogenschijnlijk tegenstrijdig zijn? Om te beginnen is er de aankondiging dat, in het kader om misbruik en trolling te bestrijden, Twitter nieuwe filters installeert die automatisch zouden moeten voorkomen dat de gebruikers nog bedreigende mails zouden zien. De tijdlijn van de boodschappen die aan jou gericht zijn, zou voortaan gefilterd worden, zodat je niet meer geconfronteerd wordt met kwetsende boodschappen. Het is natuurlijk nog af te vragen wat dat "automatisch" filteren inhoudt natuurlijk.

Verder worden onrechtstreekse bedreigingen met geweld verboden volgens de gebruiksvoorwaarden, en zal Twitter gebruikers die deze regels overtreden tijdelijk kunnen schorsen.

Goed bedoelde maatregelen, die wellicht wel nodig zijn. Er waren de laatste maanden immers verschillende gevallen  geweest die veel aandacht kregen in de pers, van mensen die op Twitter lastig gevallen, en die zelfs, op momenten dat zijzelf zwaar getroffen werden door een persoonlijk verdriet, onheuse, schampere en ronduit kwetsende opmerkingen van anderen moesten verduren. Denk amaar aan de dochter van overleden acteur Robin Williams, die na het lezen van de ongelooflijk kwetsende commentaren op Twitter de deur achter dit sociale netwerk achter zich dicht trok.

DM's van en naar iedereen
Een positieve wijziging dus. Maar hoe valt die te rijmen met het feit dat je voortaan een optie kan activeren waardoor mensen jou een DM kunnen sturen, zelfs wanneer zij je niet volgt? Opent dat niet de deur tot misbruik, tot nog meer kwetsende commentaren, wanneer je die optie activeert? Misschien niet. Want mensen die zulke kwetsende commentaren sturen halen vaak hun grootste plezier uit het feit dat ze hun slachtoffer publiek kunnen beledigen. Door de boodschap via DM te versturen, raken ze hun slachtoffer wel meer persoonlijk, maar voor het slachtoffer is het wellicht een geruststelling dat niet de hele wereld getuige is van deze kwelling of vernedering.

Het blijft natuurlijk een feit dat marketeers geheid misbruik zullen maken van deze mogelijkheid om jou een marketing boodschap te verzenden. Maar gelukkig bestaat er ook nog de mogelijkheid om een Twitteraard de mond te snoeren door hem te blokkeren. En marketeers zullen hopelijk genoeg verstand hebben om dit niet te riskeren!

Meer over deze twee nieuwe functies bij o.a. The Guardian en TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/04/20/twitter-now-lets-you-opt-in-to-receive-direct-messages-from-anyone/
http://www.theguardian.com/technology/2015/apr/21/twitter-filter-notifications-for-all-accounts-abuseUBER: MISSCHIEN BINNENKORT LEGAAL, MAAR IN DE VS OPNIEUW IN OPSPRAAK... WEGENS EEN GELEIDEHOND
Het probleem "Uber" is je ondertussen wel bekend. Deze nieuwe manier van vervoer, die zich wil profileren als het delen van een auto, een soort carpooling dus, maar eigenlijk een verkapte vorm van taxi is, werd in korte tijd enorm populair. Niet alleen omdat het een "app" is, en dus in de smaak valt bij het jonge volkje, maar vooral omdat er in die apps gewerkt wordt met vernieuwende tools, waar de traditionele taxi's als het ware in de middeleeuwen zijn blijven zitten. De app laat je bijvoorbeeld zien waar je chauffeur zich bevindt, zodat je weet wanneer hij voor je deur staat. Bestellen en afrekenen is heel simpel. Je kan de chauffeurs ook punten geven... allemaal dingen die je in een gewone taxi niet hebt.

Maar omdat Uber, wanneer het taxi speelt, de bestaande wetten op taxivervoer ontduikt, zoals het verkrijgen van een licentie, werd het in vele landen verboden. Ook in het onze. Vele chauffeurs trekken zich daar niets van aan: in Brussel zou er, volgens Politico.eu, één Uber chauffeur zijn op elke twee taxi's.

Omdat Uber een vernieuwing is die je toch niet kan tegenhouden, is er nu een wetsvoorstel onderweg waardoor Uber binnenkort legaal zou worden. Er zitten wel enkele voorwaarden aan vast. Enkel de échte taxi's zullen gebruik mogen maken van de taxistroken aan stations en luchthavens. En enkel zij zullen op de straat tegengehouden mogen worden door passagiers en zullen ze hen mogen oppikken. Bovendien mogen zij enkel in bijberoep taxichauffeur spelen.

Voor de taxi's zelf zit er een addertje onder het gras. Zij zullen namelijk verplicht worden om kredietkaartlezers in hun taxi te plaatsen. Dit om zwartwerk tegen te gaan - het gemiddelde bruto inkomen dat de taxichauffeurs nu aangeven is 25 euro per dag! (1)

Opnieuw hommeles in de VS
Waar Brussel dus als eerste Europese stad Uber officieel lijkt te gaan erkennen, staat Uber in de VS weer in de negatieve belangstelling. In California hangt Uber namelijk een proces boven het hoofd omdat zijn chauffeurs een blinde geweigerd zouden hebben om zijn geleidehond mee te nemen in de auto. De advocaten van de aanklager voeren aan dat Uber een "vervoersdienst is" en dus onder de Amerikaanse wetten valt die mensen met een handicap moeten beschermen.

En dat is natuurlijk ook weer een aspect van de legalisering van Uber: indien het legaal wil werken, moet het àlle regels volgen die aan andere vervoersdiensten opgelegd worden. Inclusief het vervoeren van blinden met geleidehonden...

Meer over deze zaak bij Reuters (2)
http://www.politico.eu/article/uber-legal-in-brussels-european-breakthrough/
http://www.reuters.com/article/2015/04/20/us-uber-blind-lawsuit-idUSKBN0NB1W020150420

Nagekomen reactie: lezer psteenberghen, die aan zijn mailadres te oordelen, van nabij bekend is met het taxiwezen, heeft volgende informatie:
Opgelet: dat Uber in 2016 legaal zou worden in Brussel klopt helemaal niet! Het is een gerucht naar aanleiding van een stuk van Politica, dat steunt op oude info (een persbericht van Pascal Smet van 27 februari dat ondertussen helemaal voorbijgestreefd is! Maar het is overgenomen op een dubieuze Amerikaanse nieuwswebsite die het niet wil verwijderen, ondanks het feit dat de info ondertussen door minister Pascal Smet zelf ontkend werd. Ondertussen is het kwaad geschied en het heeft blijkbaar ook gestaan in een dagblad (HBVL). Le Soir heeft een rechtzetting gepubliceerd waarin vermeld wordt staat dat het om een vals gerucht gaat. Uberchauffeurs worden in België en in andere landen onderzocht op sociale, fiscale en BTW-fraude en op niet correct verzekeren van hun vervoerdiensten. Na de inval van de Nederlandse Inspectiediensten in de Europese hoofdzetel van Uber in Amsterdam, zijn de controles opgevoerd op basis van de gegevens van de databank van Uber. De diensten zojn in N ederland al enorm teruggevallen. Andere landen, ook België, zullen waarschijnlijk volgen
 


BINNENLAND: BELGIUM DIGITAL
Vandaag vooral berichten uit eigen land, waarover je uitvoerig in de binnenlandse pers kan lezen, met nabeschouwingen.

Om te beginnen: Minister Alexander De Croo wil ons land een digitaal duwtje in de rug geven: België moet gaan behoren tot de absolute digitale top van Europa. Supersnel vast en mobiel internet moeten daartoe bijdragen, maar ook het aanmoedigen van digitale communicatie met de overheid.

Het Digital Belgium actieplan bevat echter een onderwerp dat ons wel zorgen baart: de "maatregelen tegen illegaal downloaden". Graag hadden wij daar wat meer over vernomen, maar meer dan een vaag "Nieuwe maatregelen zoals online beslechting van consumentengeschillen of efficiënte procedures tegen illegale online content zorgen ervoor dat online dezelfde bescherming geldt als offline" staat er niet op te lezen. Benieuwd wat de minister op dat vlak in petto heeft..
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2310725


BINNENLAND: SP.A - WIJ ZIJN GEEN KOOPWAAR
Een bericht dat je misschien moet klasseren onder de rubriek "Goedemorgen, eindelijk wakker geworden?". SP.A waarschuwt namelijk voor de manier waarop grote bedrijven omgaan met jouw privacy. Met een filmpje op YouTube, gemaakt door SP.A-jongeren. Je zal daarbij misschien  opmerken dat het tamelijk knullig is, en je niets nieuws bijbrengt - het merendeel van de beelden is gewijd aan het logo van deze politieke partij, en als je niet echt weet waarover het gaat, zou je de achterliggende boodschap niet eens begrijpen.

Het filmpje toont namelijk een zoekopdracht naar een vakantie in Spanje, bij Google, en bij een volgende bezoek aan een website zie je reclame voor vakantieverblijven in Spanje. Wat je wellicht niet zal verwonderen, want dat zijn we allemaal zo gewoon geworden: bestookt worden met advertenties voor producten waarnaar je recent een zoekopdracht gegeven hebt.

Alhoewel de initiatiefnemers gelijk hebben dat wij dat eigenlijk niet zouden moeten accepteren, zijn die advertenties slechts het topje van de ijsberg, iets wat je gemakkelijk via opt-uit kan vermijden - je ziet dan nog wel advertenties, maar niet meer gebaseerd op recente zoekopdrachten.

Er zijn veel grotere gevaren die jouw privacy bedreigen - online maar ook offline. Denk maar aan de klantenkaart van de supermarkt die alles onthoudt wat jij koopt, je digitaal vervoersabonnement dat vertelt wanneer jij welke trein of tram genomen hebt. Alle gegevens worden tegenwoordig digitaal bewaard, en zijn door gewone ambtenaartjes zomaar in te kijken. Het feit dat sociale fraude moet woonstdomiciliëring tegenwoordig opgespoord wordt door het energieverbruik na te gaan op een bepaald adres is daar een angstaanjagend voorbeeld van.

En dan hebben wij het niet eens over het feit dat bedrijven ook failliet kunnen gaan, en curatoren de "activa" kunnen verkopen - waaronder klantenbestanden. De kopers daarvan zijn dan niet gebonden aan de privacyregels die het failliete bedrijf aan zijn klanten beloofd hadden. Ook geen leuk vooruitzicht, niet?

Kortom: het filmpje van SP.A over privacy: een 10 voor goede bedoelingen, een 2 voor uitvoering, en een 0 voor efficiëntie.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2310414
BINNENLAND: HOE EEN OVERHEIDSDIENST ZIJN DIENSTVERLENING KAN VERKNOEIEN
En neen, dan hebben wij het niet over de staking van het openbaar vervoer woensdag. Het gaat over een onbegrijpelijke stap om een app die perfect werkte, waar iedereen heel gelukkig mee was, af te schaffen en te vervangen door een log monster, dat in de verste verte niet meer doet wat je vroeger kon.

De Railtime app (voor Android en iPhone) was heel simpel. Kies om te beginnen gewoon tussen de tabblaadjes Station of Route. Koos je Station, dan kon je nog kiezen tussen "Nu" of een bepaald uur. En kreeg je netjes de vertrektijden van de verschillende treinen, eventuele vertragingen, en het spoor waarop zij vertrokken. Klikken op een bepaalde trein gaf je een overzicht met de verschillende stopplaatsen en het bijhorende uur. Simpel, duidelijk, in enkele klikken klaar. Ook het opvragen van een route verliep heel simpel: van station a naar station B.

Maar ergens hebben er enkele bestuurders van de NMBS beslist dat het beter kon. Er moest een app komen die àlles zou kunnen, ook tickets kopen en meer. Het resultaat: een log monster, dat volkomen gebruiksvriendelijk is. Wanneer je de app opent, krijg je een pagina met "zoeken", en daarbij tabblaadjes voor "plaatsen" en "overzicht".

Bij "Plaatsen" kies je tussen "stations in de buurt", en krijg je... stations van bussen en trams! Tja, als ik die wil weten, dan pak je toch de De Lijn app, niet? Je moet trouwens locatiebepaling activeren voor je deze optie gebruiken kan.

Kortom, je sukkelt van het ene obstakel naar het andere. Een app die veel te veel wil doen, en daardoor compleet onoverzichtelijk geworden is. Velen hopen dan ook dat de Railtime app terug in gebruik genomen wordt.

Maar wie weet moeten we binnenkort niet meer wachten tot de NMBS zelf daartoe het initiatief neemt. Woensdag wist Newsmonkey immers te melden dat minister De Croo een wetsvoorstel zal indienen om de NMBS te verplichten de data over de trajecten vrij te geven, zodat anderen daarop hun eigen toepassing kunnen bouwen. Een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen!
http://newsmonkey.be/article/39707
http://www.demorgen.be/technologie/-was-railtime-misschien-te-gebruiksvriendelijk-voor-de-nmbs-a2294339/
BEVEILIGING: PROBLEEM MET APPLE APPS, EN GEVAREN VAN CONNECTED HOME
Er was een tijd dat je bij producten van Apple verzekerd was van een stevige beveiliging. Dat was een argument waarmee altijd geschermd werd: het besturingssysteem van Apple was zo veilig dat je zelfs geen antivirus nodig had, terwijl Windows zo lek was als een zeef. Toen Google zijn Android OS op de markt bracht, klonk hetzelfde lied: de Play Store stond vol met malware, terwijl de apps voor iOS toestellen zorgvuldig gescreend werden en volkomen veilig zijn.
Tijden kunnen echter veranderen. Het blijkt nu dat 2 miljoen mensen rondlopen met apps die een bepaalde kwetsbaarheid vertonen in de https-versleuteling, waardoor hackers de informatie kunnen onderscheppen die je invult tijdens een volgens jou beveiligde https-sessie- je paswoord, je bankrekeningnummer, en allerlei andere vertrouwelijke info. In totaal gaat het om meer dan 1.500 apps voor iPhone en iPad. Het juiste verhaal lees je bij Ars Technica (&)

Nog meer slecht nieuws voor Apple
Alsof het voorgaande nog niet genoeg was, hebben onderzoekers deze week op de RSA conferentie in San Francisco nog een ander probleem bekend gemaakt, dat niet alleen gevaarlijk is, maar de gebruiker ook ferm kan doen schrikken. Het betreft namelijk een hack die misbruik maakt van een zwakke plek in iOS 8, en getriggerd kan worden via een gemanipuleerd SSL certificaat dat via een WiFi netwerk verzonden wordt. De hele technische oorlog kan je lezen bij NetworkWorld. Feit is dat iPHones en iPads die zo in geraakt worden, andere toestellen die in de onmiddellijke omgeving zijn in een eindeloze reeks van reboots kunnen storten, waardoor die toestellen onbruikbaar worden.

Wink update legt domotica lam
Een tweede bericht over een kink in de beveiligingskabel moet je toch even aan het nadenken zetten over de gevaren van een "connected" home, een huis waar allerlei functies gecontroleerd worden via elektronica. Het gaat om de Wink Hub, een toestelletje van $50 dat in de VS in de Home Depot doe-het-zelf zaken verkocht wordt. Die hub wordt verondersteld de domotica te vereenvoudigen doordat je, over alle standaarden heen, verschillende toestellen kan verbinden met de hub zoals lichten, je thermostaat, je garagedeur enz en die dan via je smartphone kan bedienen.
Welnu, verleden week ging het even fout met de software van Wink, waardoor de mensen bijna een hele dag (van 12:40 PM tot 11 PM de volgende dag) lijdzaam moesten toezien hoe hun Wink hub geen verbinding kon leggen met de Wink servers, en zij dus hun domotica niet meer bedienen konden. Bij Engadget lees je wat de oorzaak ervan was (1). Wat wij ervan onthouden is dat je toch altijd een of andere vorm van manuele bediening achter de hand moet houden, ook en vooral in je 'connected home'.(
http://arstechnica.com/security/2015/04/1500-ios-apps-have-https-crippling-bug-is-one-of-them-on-your-device/
http://www.networkworld.com/article/2912900/ios/crazy-ios-security-flaw-lets-attackers-crash-any-iphone-or-ipad-nearby.html
http://www.engadget.com/2015/04/19/wink-home-automation-hub-bricked/FACEBOOK EN TWITTER SLEUTELEN WEER WAT AAN HUN NEWSFEED
Uiteraard is het positief dat Facebook en Twitter voortdurend sleutelen aan hun algoritme om de newsfeed beter te maken. Maar soms zou je toch willen dat ze eindelijk eens besloten wat ze willen...
Om te beginnen Facebook. Een tijdlang heeft het zijn best gedaan om de berichten die jou aangaan (namelijk de updates van vrienden en familie) zo diep mogelijk te begraven tussen berichten waarvan een of ander algoritme meent dat zij belangrijk zijn. Dit tot frustratie van de gebruikers, maar ook die van de bedrijven die via Facebook met hun fans willen communiceren.
En nu gooit Facebook het roer weer om: nu worden postings van je vrienden terug belangrijker. Wat de 'reach' van professionele pagina's van bedrijven weer onzeker maakt. The Register (1) spreekt van een 'content-geddon, verwijzend naar de term die vele media deze week in de mond namen, 'mobile-geddon', om de wijziging te benoemen die Google doorgevoerd had in zijn algoritme waardoor sites die niet goed zichtbaar zijn op het mobiele toestel, een lagere ranking krijgen in de zoekresultaten op een mobiel toestel. Meer hierover bij The Next Web (2)

Twitter sleutelt aan pest-tweets
Velen verwijten Twitter dat er teveel gepest wordt. Het sociale netwerk doet er alles aan om die negatieve sfeer tegen te gaan, en tegelijkertijd om nieuw bloed aan te trekken, om mensen die voor het eerst op de website van Twitter belanden naar binnen te lokken.
Enerzijds heeft Twitter om het pesten tegen te gaan aangekondigd dat het via een algoritme pest- of trol-tweets zal opsporen, en ervoor zal zorgen dat de betroffen persoon die niet zal zien. Wat volgens sommige waarnemers juist fout is: de anderen zouden zulke pest-tweets niet mogen zien, maar degene tegen wie ze gericht zijn wel, zodat hij/zij actie kan ondernemen. Meer hierover bij Re/Code.

Twitter gaat nog meer aan je tijdlijn sleutelen
Maar er is nog meer nieuws over Twitter, en het is niet echt goed nieuws. Twitter wil namelijk nog meer aan je tijdlijn sleutelen, die met een algoritme bewerken zodat je enkel te zien krijgt wat volgens dat algoritme belangrijk is. De achterliggende gedachte: de stroom tweets is zo continue, zo overweldigend, dat het de gebruikers afschrikt. Het algoritme maakt een selectie, waardoor het overzichtelijker wordt, en de gebruiker niet langer de indruk heeft dat alles hem boven het hoofd groeit.
Een goede zet? Naar onze mening niet. Je gaat juist naar Twitter omdat je daar je informatiebronnen exact mag/mocht kiezen, en Twitter zwakt voortdurend die enige echt goede eigenschap af. Het is al vaker gezegd: Twitter wil steeds meer op Facebook lijken, omdat Facebook veel bezoekers heeft en Twitter er niet in slaagt om nieuwe bezoekers te lokken. Maar door dit te doen, vervreemdt het telkens en telkens de trouwe Twitter-gebruikers nog wat meer. Als zij een Facebook-achtige omgeving gewenst hadden, dan hadden zij wel naar Facebook gegaan!
Meer bij Bloomberg(3)
http://www.theregister.co.uk/2015/04/22/facebook_newsfeed_algorithm_tweak/
http://recode.net/2015/04/21/twitter-tweaks-policies-to-fight-with-trolls/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-23/twitter-tries-to-tone-down-the-chirpingVERDER
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE VERSIE VAN ANDROID WEAR MET WIFI ONDERSTEUNING
De geruchten deden al enige tijd de ronde, en nu is het bevestigd: Android Wear krijgt binnenkort een grote update. Verschillende bronnen menen de grote lijnen van die update te kennen. TechCrunch heeft er zelfs enkele foto's van. Kort samengevat:

- nieuwe 'slimme bewegingen': draai je pols weg van je lijf, en je ziet de volgende 'card', fiche met informatie dus, op je toestel. Goed bekeken dat je wel degelijk je arm van je lichaam weg moet draaien, want je pols naar je toe draaien doe je immers altijd om gewoon te zien hoe laat het is.

- emoji's tekenen: krijg je een melding op je smart watch, en volstaat het eigenlijk om daarop met een emoji te antwoorden, dan kan je die gewoon tekenen op het scherm. De software zal trachten te raden welke emoji je bedoelt.

- er werd flink gesleuteld aan de gebruiksinterface. Eén keer naar links vegen vanuit het stilstaande scherm, brengt je een lijst met je apps. Nogmaals vegen toont je je contacten, en een derde keer naar links vegen geeft je een lijst met acties zoals: Take a Not, of Set a timer.

- er komen ook Always On apps, dat wil zeggen apps waarbij het scherm altijd zichtbaar is, zolang de app actief is. Wat heel handig is bijvoorbeeld tijdens een fitness. Tot nu schakelde het scherm zich immers na een tijd uit, wanneer er geen interactie meer was. Wat dit met de batterijduur gaat doen valt nog af te wachten.

- en tot slot: er komt ook ondersteuning voor WiFi. En daar heeft het een puntje voor op de Apple Watch. Tot nu toe moest je smartphone immers in de directe omgeving zijn van je smart watch om meldingen te kunnen ontvangen, omdat beiden met elkaar verbonden moesten zijn via Bluetooth. De meeste smartwatches met Android Wear hadden wel WiFi ingebouwd, maar de chip was niet geactiveerd. Deze update zorgt ervoor dat die nu wel gebruikt wordt. Je phone kan dus  erg ver liggen, zolang er wifi is zal je smartwatch de meldingen van je smartphone kunnen vertonen op het scherm.
Het eerste slimme uurwerk dat deze update krijgt, is de Watch Urbane van LG, maar Google belooft dat alle Wear watches die momenteel op de markt zijn deze update zullen krijgen "in de volgende weken".
http://techcrunch.com/2015/04/20/android-wears-second-big-update-is-coming-gestures-wifi-and-better-ui-coming-in-the-next-few-weeks/#.hzp6ul:1luq
http://googleblog.blogspot.be/2015/04/android-wear-wear-what-you-want-get.html
http://arstechnica.com/gadgets/2015/04/android-wear-update-closes-functionality-gap-with-the-apple-watch/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedopBekeken om 15:23 ... nu niet meer: zo lees je Facebook-berichten zonder melding
http://newsmonkey.be/article/39572


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je eigen dood bestaat niet.
Het enige wat bestaat is de dood van anderen.
-Christiaan J. Enschedé- 

 
De nieuwe oogst


 MVSLIM: WAT MOSLIM ZIJN ECHT BETEKENT

Onlangs hadden we het over een site waarop Vlaamse moslims uitgenodigd werden om uit te leggen wat het betekent om een "echte" moslim te zijn - een "gewone" dus, zoals de meeste moslims zijn, en geen fanatiekeling. Deze site is Engelstalig, maar werd ook door enkele moslims in Vlaanderen in het leven geroepen, om tevens het moslim-zijn te verduidelijken. NewsMonkey had een gesprek met de oprichters ervan.
http://newsmonkey.be/article/39075
http://mvslim.com/


HAVE I BEEN POWNED?
Met alle verhalen van de laatste weken, maanden, over hacking en het stelen van persoonlijke gegevens, vraag je je soms af of jouw gegevens eigenlijk nog wel veilig zijn. Deze site beweert dat je daar het antwoord kan vinden: geef je mailadres of je gebruikersnaam in, en je ziet het meteen.
Bij ons bezoek bleek het antwoord alvast neen. Maar omdat er niet echt duidelijkheid is over welke data-inbreuken afgetoetste werden tegenover jouw mail account of inlog gegevens, is dat natuurlijk geen echte gerusttstelling...
[Taal: ENG]
https://haveibeenpwned.com/


TTIP: WAT U MOET WETEN
Momenteel is de negende onderhandelingsronde gestart over het TTIP, een verdrag tussen de VS en Europa dat erg omstreden is - vooral omdat het boven het hoofd van de burgers gevoerd wordt. Enkele artikels die duidelijkheid verschaffen over TTIP.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2306310
http://www.dewereldmorgen.be/foto-carrousel/2015/04/20/ttip-waar-gaat-het-over
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150418_01636791?_section=60454091


WLPPR: RUIMTEBEELDEN ALS ACHTERGROND

Op deze website vind je prachtige beelden van onze aarde, maar die toch bevreemden omdat zij zo grillig, of juist zo perfect symmetrisch zijn. Je kan de beelden gebruiken als wallpaper voor je iPhone.
[Taal: ENG]
http://wlppr.co


GITAAR LEREN SPELEN, GRATIS: JUSTINGUITAR.
Met een beetje goede uitleg kan je al heel ver komen wanneer je een instrument wil leren bespelen. Deze site geeft die uitleg, gebracht door de Tasmaanse gitarist Justin Sandercoe. Zijn site bestaat al 12 jaar, en zijn filmpjes op YouTube hebben al meer dan 140 miljoen views gehad. De man moet duidelijk een goede leermeester zijn!
[Taal: ENG]
http://www.justinguitar.com/


BASGITAAR LEREN SPELEN: LEARNBASS.NET
Ja, wij willen je echt aanmoedigen om een instrument te leren spelen. Deze online lessen worden gegeven door Kirs Rodgers, en ook hij werkt met video tutorials via YouTube.
[Taal:ENG]
http://www.learnbass.net/


HIER SPREEKT/ZINGT MEN NEDERLANDS: VI.BE
Vi.be is een initiatief van de organisatie Poppunt die aanstormend muziektalent wil aanmoedigen. Recent werd de JEKA Festival Rally georganiseerd, en de finalisten daarvan zijn nu bekend. Zij zullen op 29/4  in Gent moeten strijden om te zien wie de rally wint. Je kan alvast hun muziek beluisteren op de Vi.be website. Het gaat om Black Tolex, Fairphilis, The Geraldines, Ides Moon en Loohaus. IN het persbericht vind je de links naar hun pagina's bij Vi.be
Taal: NL
http://www.belgamediasupport.be/opr/Finalisten-JEKA-Festival-Rally.12/NL/
http://www.vi.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE REUZEN!

Wie was niet onder de indruk van de reuzengrote marionetten die Antwerpen verschillende keren aangedaan hebben. Kolossaal, en toch menselijk in elk aspect. Echt grote kunst, die massa's volk kon bekoren. Ook dit jaar komen de Reuzen naar Antwerpen, en wel op 19, 20 en 21 juni. Via de website kan je alles volgen. Er is ook een Facebook pagina, en via de hashtag #RDL2015 en #dereuzen2015 krijg je ook info.
[Taal: NL]
http://www.dereuzen.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VISIT MECHELEN
Het moeten niet altijd Brussel, Antwerpen of Brugge zijn - andere steden hebben ook heel wat te bieden. Zo Mechelen. En deze website, gewijd aan de leuke en mooie dingen die je in Mechelen aantreft, geeft je alvast zin om de stad te bezoeken.
[Taal: NL]
http://www.visitmechelen.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: JEFFREY SILVERTHORNE

In het Antwerpse FotografieMuseum loopt nog tot 7 juni een tentoonstelling met foto's van Jeffrey Silverthorne. Foto's die niet onbesproken zijn, omdat een deel ervan beelden weergeeft van mensen in de morgue, in een seksueel provocerende positie geplaatst. Op de site van het Fotomuseum lees je meer over de expositie, en bij het agentschap VU kan je meerdere foto's zien (niet geschikt voor een jeugdig publiek)
[Taal: ENG]
https://www.agencevu.com/photographers/photographer.php?id=213
http://www.fotomuseum.be/en/exhibitions/jeffrey-silverthorne.html


VRIJDAG MULTMEDIA: AIRPORT MANIA
Een spelletje voor wie sterke zenuwen heeft. Je zit namelijk in de controletoren van een vliegtuig, en moet de vliegtuigen veilig aan de grond krijgen. Lees wel even de instructies hoe je het moet doen - wij verloren al onze vliegtuigen tijdens onze test!
[Taal: ENG]
http://www.airportmania.com/flash.htmBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(Nog niet voor Europa, helaas...)
Google stapt in mobiele telefonie en start een eigen dienst
http://www.belgiancowboys.be/mobile/google-stapt-in-mobiele-telefonie-en-start-een-eigen-dienst


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

(Kleine dingen kunnen soms heel hinderlijk zijn!)
Blauwe vinkjes uitschakelen: eindelijk ook voor iOS
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3973337/2015/04/22/Blauwe-vinkjes-uitschakelen-eindelijk-ook-voor-iOS.dhtml
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(wil je zelf beginnen met domotica?)
De Smartbox+ van DuoTecno: smart home op kleine schaal
http://www.elektrozine.be/ez/article/9112/De-Smartbox%2B-van-DuoTecno-smart-home-op-kleine-schaal.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(een praktische tip voor beginnende ondernemers)
TBWA & KBC laten ondernemers hun zaak online uittesten in de Pop-up Webshop
https://www.digimedia.be/News/nl/18011/tbwa-kbc-laten-ondernemers-hun-zaak-online-uittesten-in-de-popup-webshop.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(vervolg van de handige cursus netwerken)
Thuisnetwerken deel 6: het IP adres
http://computertaal.info/2015/04/21/thuisnetwerken-deel-6-het-ip-adres/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(om uit te testen)
Dropbox brengt bèta van notitiesoftware uit
http://tweakers.net/nieuws/102714/dropbox-brengt-beta-van-notitiesoftware-uit.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(een blik in de wereld van de Belgische start-ups)
Sirris: Brussel voornaamste start-up hub in België
http://datanews.knack.be/ict/sirris-brussel-voornaamste-start-up-hub-in-belgie/article-normal-564861.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


(Reclame op je eigen venster!)
Met deze start-up verdien je geld met reclame op je raam
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/met-deze-start-up-verdien-je-geld-met-reclame-op-je-raam
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: EEN NIEUWE ITEM MAKEN
Een nieuw item aanmaken in Outlook is simpel: je plaatst gewoon tekst op je klembord, en in Outlook druk je gewoon op Ctrl+V. Afhankelijk van waar je je in Outlook bevindt zal Outlook dan een nieuwe mail of een nota of taak aanmaken, met deze tekst reeds erin geplakt.
Handig, het is één stap gespaard: normaal moet je eerst een nieuwe mail of nota aanmaken, en dan pas die tekst erin kopiëren...
http://lifehacker.com/12-tips-and-tricks-to-work-faster-in-microsoft-outlook-1540483009


SLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: BEPERK HET AANTAL MELDINGEN

Het is enorm vervelend om telkens gestoord te moeten worden door de melding "je hebt nieuwe mail". Je wil die melding eigenlijk alleen zien bij belangrijke mails. Hoe doe je dat?
Een uitgebreide how-to om dit te doen vind je in dit artikel bij Slaw (1), maar het komt erop neer dat je eerst alle desktop meldingen moet uitschakelen bij Mail Options, en dan een Outlook regel maakt om een alarm te tonen bij boodschappen van bepaalde personen.
Op het aanmaken van regels komen we later terug, want dat is een van de handigste onderdelen van Outlook. Voorlopig kan je bij het artikel van Slaw terecht om alvast deze regel in te stellen.
http://www.slaw.ca/2014/03/05/microsoft-outlook-and-managing-legal-projects-a-tip/
http://lifehacker.com/12-tips-and-tricks-to-work-faster-in-microsoft-outlook-1540483009


SLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: VLAGGEN
Het instellen van een herinnering, het bekende vlaggetje naast een mail, is eigenlijk heel simpel, want ook daarvoor bestaat een sneltoets. Wanneer de mail geselecteerd is in de lijst moet je gewoon op de "insert" toets klikken, om een vlaggetje te activeren, of om een mail als afgewerkt te markeren.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SKYRO: OPNEMEN EN DELEN


(Android)
Een app die er wel veelbelovend uitziet. Je kan om te beginnen audio in goede kwaliteit opnemen, waarbij jij de kwaliteit bepaalt (wav of MP3, van 64 kbpx tot 320 kbps) en een visuele voorstelling krijgt van de audio in wave-vorm. Die audio kan je dan ook meteen naar je dropbox account synchroniseren, en delen met je vrienden en collega's.
Maar wat nog leuker is: je kan ook foto's bijvoegen, die dan vertoond worden bij de audio, op het moment dat jij ze toegevoegd hebt. Om uit te proberen!
http://skyroapp.com


INSTASHARE: BESTANDEN DELEN
Met deze app kan je allerlei soorten bestanden delen met je vrienden, op een beveiligde wijze, of je nu met een Windows, Android of iOS toestel werkt. Je moet zelfs niet de laatste versie hebben van het betreffende OS, want Instashare werkt zelfs met Vista en W7.
http://instashareapp.com/index.html


ICECREAM PDF SPLIT & MERGE: PDF'S BEWERKEN
Dit is een gratis software voor Windows 8, waarmee je PDF bestanden kan opsplitsen. Je kan een document opsplitsen in verschillende pagina's, of je kan omgekeerd verschillende pagina's tot één document combineren. Zelfs met paswoord-beveiligde documenten zou de software om moeten kunnen.
http://icecreamapps.com/PDF-Split-and-Merge/


IBETTER CHARGE: JE BATTERIJ MONITOREN VANOP JE MAC

Het is natuurlijk goed dat op je iPhone te lezen staat hoeveel "sap" er nog in je batterij zit. Maar dat toestel ligt soms een hele avond naast je terwijl je werkt op je Mac, en je hebt niet echt aandacht voor die dalende batterijmeter. En de volgende dag sta je op, en bemerk je tot je ontsteltenis dat je batterij zo goed als dood is!
Deze app die je op je iPHone installeert, zorgt ervoor dat je ook op je Mac het niveau van je batterij volgen kan.
http://softorino.com/ibettercharge/faq
http://softorino.com/ibettercharge


OUTLOOK ON THE DESKTOP


Windows - freeware
Handig! met deze software kan je je kalender als een transparante laag bekijken op je home scherm. Zo kan je geen enkele afspraak meer missen!
http://www.outlookonthedesktop.com/


VRIJDAG APPDAG: OPERA MINI VOOR ANDROID
Soms vergeten we dat er naast de IE, Firefox en Chrome-browser, nog andere alternatieven bestaan. En dat die echt wel wat te beiden hebben. Zoals de nieuwe Opera Mini voor Android.
Het is, zo zeggen de makers van de browser, geen gewone update van vorige versies, en dus moet je een volledig nieuwe, aparte versie downloaden. Een uitvoerige uitleg bij BetaNews.
http://www.downloadcrew.com/article/33253-opera_mini_android
http://betanews.com/2015/04/14/opera-debuts-all-new-opera-mini-for-android-browser/


VRIJDAG APPDAG: NIEUWE VERSIE VAN TUMBLR VOOR IOS
Deze nieuwe versie voor iOS geeft je verschillende widgets voor je blog, de mogelijkheid om extra blogs aan te maken, en veel meer. Je ziet ook gemakkelijker wat er trending is op Tumblr: zodra je de widget aan je notification center toegevoegd hebt in iOS 8, kan je met een neerwaartse veegbeweging meteen zien wat er nieuw is.
Een uitgebreide bespreking van de nieuwigheden bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2015/04/15/tumblrs-updated-ios-app-brings-new-icon-widget-ability-to-create-blogs-and-more/
https://itunes.apple.com/us/app/tumblr/id305343404?mt=8

VRIJDAG APPDAG:Daily: enkel het hoogstnodige


To-do lijstjes kunnen lang en verwarrend zijn, onoverzichtelijk. Deze app voor iOS wil daar korte metten mee maken: je ziet enkel wat je VANDAAG moet doen. Er is ook een tweede tabblaadje: NOT TODAY. Daarop zet je de minder belangrijke taken. Simpel, maar doeltreffend.
http://todosdaily.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als het niet kan zoals het moet,
dan moet het maar zoals het kan.
-Jan de Koning-