Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/4/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 899 van 18/4/2015Gegroet lezer,

Mogen wij iets bekennen? Soms starten wij met een reeks tips, omdat wij zelf wat willen bijleren over een bepaald programma, of omdat we zelf in de knoop zitten, dingen willen doen die ons niet lukken. Door op zoek te gaan naar hulp op het web, komen wij dan interessante artikels tegen, die wij graag met u delen. En tijdens het schrijven van de artikels, kunnen wij dan alles uittesten. Twee vliegen in één klap dus :)

De reeks tips deze week over de Snelle Stappen bij Outlook behoort tot die reeks, en ben je een Outlook gebruiker, dan raden wij u echt aan om hier eens mee te experimenteren!

Voor de rest weer de gebruikelijke hoeveelheid erg uiteenlopend nieuws - nieuwe producten, nieuwe ontwikkelingen, en ook enkele meer beschouwelijke artikelen. Hopelijk beleeft u er weer plezier aan:)

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SOMS... WORDT HACKEN TOCH WEL ECHT GEMAKKELIJK GEMAAKT!

Je hebt wellicht verleden week gehoord over een hack door sympathisanten van IS, die verschillende mediakanalen kraakten van de Franse openbare omroep TV5Monde. Zowel de accounts van de sociale media, websites als de uitzendingen werden verstoord.

De hack leidde ertoe dat een speciale afdeling van de Franse overheid, die moet toezien op digitale beveiliging en cyberrime, experts stuurden naar TV5 Monde, om hen te helpen het systeem terug op poten te zetten, en toekomstige aanvallen te verhinderen. (1) Verschillende omroepen liepen, als gevolg van deze hack, hun beveiliging na, om zeker te zijn dat dit hen niet kon overkomen.(2)

Maar het blijkt eens te meer dat, hoe goed een beveiliging ook is, de mens altijd de zwakke factor blijft. Naar aanleiding van de hack werden namelijk enkele medewerkers van TV5 geïnterviewd, en een aandachtige kijker bemerkte op één van die beelden, opgenomen in de studio's van TV5, op de achtergrond dat er post-it notes tegen de muur hingen met daarop inlogs en wachtwoorden van medewerkers. Wij laten hierbij in het midden of de hack van TV5 Monde daadwerkelijk kon gebeuren doordat hackers van zulke slordigheden gebruik maakten, maar het is en blijft een feit dat paswoorden een groot probleem blijven. Ofwel zijn ze sterk, en dan moet je ze wel noteren om ze te kunnen onthouden, ofwel zijn ze zwak, en dan zijn ze gemakkelijk te kraken...
http://www.nytimes.com/2015/04/10/world/europe/french-broadcaster-tv5-monde-recovers-after-hacking.html?_r=0
http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3947113/2015/04/09/Directie-hack-van-TV5-door-sympathisanten-IS-is-ongekend.dhtml
http://www.bbc.com/news/world-europe-32248779GOOGLE WIL ZIJN PATENTEN IN EEN POOLING SYSTEEM STOPPEN
Patenten bevorderen / hinderen innovatie, naargelang de visie van de waarnemer. De ene zegt dat een patent op een technologie ervoor zorgt dat research & development financieel beloond wordt: wie na jaren onderzoek een technologie ontwikkeld heeft, kan via licenties op zijn patent een inkomen verwerven. Is dat financieel vooruitzicht er niet, dan zal een bedrijf niet gauw geneigd zijn om jaren en veel geld te besteden aan R&D.

De ander zegt dan weer dat patenten innovatie verhinderen, omdat technologie niet beschikbaar wordt voor iedereen. Ofwel betaal je de licentie, ofwel kan je geen gebruik maken van die bepaalde technologie, en moet je een omweg vinden.

Daarom zou je kunnen zeggen dat het initiatief dat Google verleden week aankondigde wel positief is: het wil, samen met bedrijven zoals AT&T, zijn technologieën in een gemeenschappelijke pool stoppen. De bedoeling is dat ook nog andere bedrijven hun technologieën in deze pool stoppen, zodat het goedkoper wordt om licenties te nemen op het hele pakket.

Maar toch is het initiatief van Google niet van enig eigenbelang gespeend. Bij Google gaat het namelijk om patenten voor essentiële LTE en 4G technologieën, en de meeste daarvan kreeg het in handen toen het Motorola Mobility kocht. En nu blijkt dat Google verzet aangetekend tegen een vonnis, waarbij Microsoft gelijk kreeg in proces tegen Motorola Mobility, omdat die laatste zijn belofte verbroken zou hebben om belangrijke patenten voor WiFi en videocompressie aan een schappelijke voorwaarde in licentie te geven.

Wat dus betekent dat Google enerzijds voorstander is van zo'n pool, en anderzijds, via het verzet tegen het Microsoft-vonnis, niet vindt dat Motorola die technologieën in de pool had moeten stoppen. Een complexe materie, die eens te meer bewijst dat je alle kanten van het verhaal moet horen.
Meer bij Bloomberg.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-09/google-to-license-wireless-technology-amid-industry-row-on-rates
http://www.vialicensing.com/newsdetail.aspx?id=1716CHINA: NA DE GROTE MUUR, NU HET GROTE KANON
China en vrije meningsuiting: ze zijn niet echt dikke vrienden te noemen. Het land heeft nog altijd een regering die een stevige greep wil houden over haar burgers, en dissidenten zoveel mogelijk de mond wil snoeren. In het verleden deed het dat door een virtuele muur op te trekken rond haar burgers, zodat die niet naar "verdachte" websites kunnen surfen.

Nu heeeft het land een andere wapen ingezet - een heus virtueel kanon, zo valt te lezen in een rapport van het Citizen Lab aan de Munk School of Global Affairs aan de University of Toronto. Het kanon onderschept verkeer dat bedoeld is voor de Chinese zoekmachine Baidu, en leidt het om naar een bepaald doelwit, dat zo bestookt wordt door een stortvloed aan verkeer, en onbereikbaar wordt. Een soort DDoS aanval dus.

Voor het eerst zou dit Great Cannon ingezet zijn in aanvallen verleden maand die wekenlang geduurd hebben en gericht waren tegen de anti-censuur site GreatFire, en tegen GitHub, twee sites waar Chinese burgers tools konden vinden waarmee zij de Chinese censuurmaatregelen konden ontwijken.

Het fijne ervan lees je bij Citizenlab. Wat wij vooral onthouden is dat analisten die een normalisatie noemen van het massaal inzetten van een aanvalstool, om censuur uit te oefenen. Maar dat het niet enkel CHina is die op deze DDoS aanvallen beroep doet, maar dat het ook gebruikt wordt door het NSA en zijn Britse evenknie, GCHQ....
https://citizenlab.org/2015/04/chinas-great-cannon/AMAZON BRENG MACHINE LEARNING UIT
Een bericht dat wellicht niet voor ons, gewone internauten, bestemd is, maar wel voor grotere bedrijven. In dit tijdperk van het Internet Of Things, bevolkt door slimme voorwerpen die allemaal data verzamelen, is het analyseren van die data een grote uitdaging. Hoe meer data, hoe groter de uitdaging.

Amazon heeft nu aangekondigd dat het een tool uitbrengt voor wie nu reeds gebruik maakt van zijn Amazon Web Services om data te hosten: Machine Learning. Daarbij worden complexe algoritmes gebruikt om een betekenis te zoeken in de massa data die verzameld wordt.

Eerder had Microsoft, dat eveneens datacenters aanbiedt onder de noemer Azure, al een gelijkaardige tool aangekondigd die dan Azure Machine Learning genoemd wordt. Zal het je verbazen indien Google een van de volgende dagen een dergelijke tool uitbrengt, die dan Google Machine Learning heet?

Wat wij vooral onthouden is dat hoe meer data er verzameld en ontleed wordt, hoe minder anoniem die wordt, omdat combinaties van duizenden factoren wellicht tot slechts één persoon kunnen leiden. En dat beangstigt ons toch...
https://aws.amazon.com/blogs/aws/amazon-machine-learning-make-data-driven-decisions-at-scale/KRITISCHE REVIEWS ZIJN NIET GELIEFD...
Tegen kritiek moet je kunnen, toch? Maar wanneer je bedrijf afhangt van je goede reputatie, en die goede naam opzettelijk besmeurd wordt zonder dat je je ertegen kan verzetten, dan is dat toch wraakroepend, niet? Anderzijds heb jij, als gebruiker, recht op informatie, en is het een goede zaak dat je op voorhand weet of een restaurant een deugdelijke keuken serveert, een loodgieter zijn werk proper en professioneel aflevert, of een bepaald toestel wel werkt zoals de fabrikant beweert.

Online reviews kunnen op dat gebied dus een hele zegen zijn, maar ook een vloek. En het is dus heel verleidelijk voor degene die een dienst of product aanbiedt, om ervoor te zorgen dat negatieve kritieken verdwijnen. Meer nog: bereid zijn om te betalen voor positieve kritieken. Vandaag twee berichten die over online reviews gaan.

Japanse rechtbank verplicht Google om kritische reviews te verwijderen van Google Maps

Om te beginnen een rechtszaak die in Japan ingespannen was door twee bedrijven, die de kritiek op hun handelszaak in Google Maps onheus vonden. "Handelszaak" is in deze een rekbaar begrip want het gaat om medische klinieken waarvan je dus wel veronderstelt dat de gezondheid van de mens primeert op het handelsaspect ervan. Twee personen hadden afzonderlijk een negatieve review gegeven over hun instelling. De kliniek trok daarop naar de rechter, en enkel en alleen op een verklaring van de arts in kwestie die de patiënten behandeld had, oordeelde die dat de kritiek onheus was, en dat Google die review verwijderen moest. Niet enkel van Google Japan, maar wereldwijd.

TechCunch drukt zijn ongerustheid over deze beslissing (1). Als het zo gemakkelijk is om op simpelweg een verklaring negatieve kritieken te laten verwijderen, zelfs al gaat het om professionals in de medische sector wiens taak het toch is om de mens te genezen, levens te redden, dan zou het hek van de dam kunnen zijn en kan iedereen, elk bedrijf, elk individu, negatieve kritiek laten verwijderen die hem niet aanstaat, zo stelt TechCrunch.

Amazon treedt op tegen review mills
Een tweede bericht over reviews betreft Amazon. Dat heeft namelijk een proces ingespannen tegen ene Jay Gentile, die reviews verkocht via verschillende sites, waaronder buyamazonreviews.com. Volgens die Gentile zou hij niets verkeerd doen: hij brengt gewoon bedrijven in contact met mensen die bereid zijn de dienst te testen. Maar uiteraard weet je als bedrijf, wanneer je met zo'n dienst in zee gaat, dat je een positieve kritiek mag verwachten, want is de review negatief, dan ga je toch niet meer in zee met dat bedrijf, toch?

In elk geval: voor een bedrijf zoals Amazon is het belangrijk dat de reviews ervaren worden als objectief, dat de gebruiker meent dat hij kan afgaan op deze besprekingen, en een eerlijk oordeel krijgt van andere gebruikers over een product of dienst, vooraleer hij die aankoopt. Daarom is het nu dus begonnen op te treden tegen de verkopers van zulke meestal al te positieve reviews. Meer bij Engadget.
http://techcrunch.com/2015/04/10/japan-google-maps-reviews/#.y7nnbs:ET29
http://www.engadget.com/2015/04/09/amazon-fake-review-lawsuit/?ncid=rss_truncatedGREENSTONE: OFF-TH-GRID CHATROOM
Het South-by-SouthWest (SXSW) festival ligt al enkele dagen achter ons, en wat bijblijft is Green Stone. Elk jaar is er wel een of andere technologie die furore maakt op het festival, en dit jaar was het dus deze opvolger Firechat.

Green Stone is gebaseerd op wat men 'mesh networking' noemt: in plaats van ons mobiel toestel te verbinden met het telefoonbedrijf, leggen we een verbinding met andere toestellen. Dit principe bestaat al langer, maar kreeg met iOS 7 en zijn "Multipeer Connectivity Framework" een explosieve groei. Want iPhones konden rechtstreeks met elkaar contact leggen via Bluetooth of WiFi, zonder langs de ISP te moeten gaan.

Als praktische toepassing hiervan ontstond Firechat, een app die snel ingeburgerd raakte en momenteel 5 miljoen gebruikers telt. Firechat wordt gebruikt op festivals, en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de vele protesten in de laatste maanden. Want dankzij Firechat kon men toch nog met elkaar communiceren, zelfs al werd toegang tot het internet afgesloten.

Firechat heeft echter wel zijn beperkingen, want uiteraard heeft een iPhone niet dezelfde WiFi-sterkte als een gewone router. Het signaal van Firechat is dus beperkt in bereik en in sterkte, en gebruik buiten dichte massa's mensen zoals op festivals is niet echt aan te raden.

Om dat probleem in bereik aante pakken, is Firechat bezig aan een nieuwe technologie, die het greenstones noemt en die tussen de verschillende phones moeten zitten, om daar de leegte in het mesh network op te vullen. De greenstone zou ook boodschappen moeten kunnen opslaan - stuur jij bijvoorbeeld een boodschap naar je vriend, maar is je vriend op dat moment buiten het bereik van het netwerk, dan zal de greenstone de boodschap bijhouden en doorgeven zodra je vriend in het bereik van de greenstone komt.

Het feit dat de greenstone dus boodschappen onthouden kan, maakt hem bijvoorbeeld ook een leuk instrument voor geocaching.

Kortom: greenstone is een intrigerende technologie, waarvan we in de volgende maanden ongetwijfeld meer gaan horen. Meer lees je bij The Verge.
http://www.theverge.com/2015/3/23/8267387/firechat-greenstone-mesh-network-bluetooth-wifi-peer-to-peer
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3023428/Pocket-sized-chatroom-lets-message-friends-don-t-signal-Greenstone-creates-peer-peer-networks.htmlPROTESTACTIE VIA HOLOGRAM IN SPANJE
Het heeft niet veel aandacht gekregen in de media hier, maar verleden jaar heeft Spanje een erg drastische wet ingevoerd die zware boetes oplegt bij demonstraties in de nabijheid van overheidsgebouwen. Deelname aan een verboden protestactie wordt bestraft, maar ook deelname en het organiseren van een demonstratie die uitmondt in geweld, zelfs indien dat geschiedt buiten de wil en controle van die organisatoren.

De wet wordt op 1 juli van kracht, en uiteraard is er in Spanje zelf heel wat verzet tegen. Maandenlang zijn er al demonstraties geweest tegen deze wet, en deze week hebben activisten dan een eerste virtuele demonstratie gehouden. Duizenden hologrammen marcheerden voor het Spaanse parlement in Madrid, een actie georganiseerd door de groep Holograms for Freedom.

Met de hologrammen wilden de demonstranten duidelijk maken dat de hologram van een mens voortaan meer vrijheid zal hebben dan de echte mens in vlees en bloed. Ook mensen thuis konden aan de actie deelnemen, door hun gezicht te webcammen via de website van de campagne.  Volgens El Pais werden zo meer dan 2.000 virtuele beelden verzonden en gebruikt tijdens de urenlange hologram-demonstratie.

Beelden van de actie vind je o.a. bij The Independent. Een knap staaltje van technologie en menselijk vernuft, dat beklemtoont dat de mens niet monddood gemaakt kàn worden.
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/spains-hologram-protest-thousands-join-virtual-march-in-madrid-against-new-gag-law-10170650.html
http://fusion.net/story/118657/the-worlds-first-hologram-protest-held-in-spain/
http://qz.com/381668/protestors-staged-a-historic-hologram-protest-against-spains-new-gag-law/ANDROID KRIJGT EEN "TRUSTED VOICE" PASPOORT
Wordt jouw stem jouw paspoort? Google wil het in elk geval als een van de factoren gebruiken die jouw identiteit moeten vaststellen. Het betreft namelijk een onderdeel van Smart Lock.

Sinds versie Lollipop van het Android OS (versie 5.0) werkt het besturingssysteem namelijk met een "smart lock". Daarbij werk jij met je gewone vergrendelscherm, waarbij je een PIN-code, een patroon of paswoord moet invoeren, maar je kan die procedure overslaan in bepaalde omstandigheden. Tot nu toe waren dat er twee; namelijk ofwel bij een "trusted device", dat wil zeggen zolang het toestel in kwestie zich in de nabijheid bevindt van een ander toestel, waarmee het via bijvoorbeeld Bluetooth verbonden is, ofwel via "trusted face", waarbij het toestel jou herkent via de camera vooraan.

Daar wordt nu dus een derde mogelijkheid toegevoegd: trusted voice. Jouw stem wordt dus jouw paswoord. Wanneer je scherm vergrendeld is, werden tot nu toe bepaalde voice commando's die je via OK Google ingaf, niet uitgevoerd. Met Trusted Voice zou dat dus wel het geval zijn, en kan je dus je commando's via voice doorgeven.

Google waarschuwt wel dat deze ontgrendelingsmethode niet zo veilig is als de andere. Iemand met een stem die op de jouwe lijkt zou eveneens de vergrendeling kunnen opheffen. Of iemand die jouw stem op een tape opgenomen heeft bijvoorbeeld.

Toch wel leuk gevonden. Meer bij Ars Technica en Android Police.
http://arstechnica.com/gadgets/2015/04/my-voice-is-my-passport-android-gets-a-trusted-voice-smart-lock/
http://www.androidpolice.com/2015/04/12/functional-trusted-voice-smart-lock-option-rolling-out-to-some-users/
APPS: DIE VAN IOS BRENGEN HET MEEST OP, MAAR MICROSOFT PROBEERT EEN GRAANTJE MEE TE PIKKEN
Wie had ooit kunnen denken dat Microsoft apps zou gaan maken voor zijn grootste concurrent, Apple? Toch gebeurt het, dag na dag, de ene software na de andere komt uit voor iOS (en ook voor Android uiteraard).

Getuige daarvan de aankondiging vandaag dat Microsoft een versie uitbrengt voor iOS en Android van Delve, een technologie voor search en presentatie (1). Zelfs niet alleen voor smartphones, maar ook voor Android Wear, het besturingssysteem voor slimme uurwerken. Delve presenteert in kaartvorm informatie uit Exchange, OneDrive voor Business, SharePoint ONline en Yammer. En in de volgende maanden zou het mogelijk worden om content te halen bij nog meer bronnen, waaronder bijlagen van e-mail, informatie uit OneNote en Skype voor Business. Het volledige verhaal vind je bij ZDNet (1).

Windows Software voor andere OS
Het is al een tijdje dat Microsoft het motto "if you can't beat them, join them" aan het toepassen is. De smartphones met daarop het Windows Mobile besturingssysteem, hoe knap dat ook is, slagen er niet in de harten van de gebruikers te veroveren. Jongeren groeien op met een smartphone en tablet, en worden vertrouwd met de software die zij daarop gebruiken kunnen. Wou Microsoft niet verwezen worden naar een steriele plek op de werkvloer -in zakelijke middens is het Windows OS en de Office producten nog altijd heel sterk!- dan moést het wel overschakelen naar het porteren van zijn producten naar de twee concurrerende besturingssystemen, dat van Apple en dat van Google. Een mooi achtergrondverhaal hierover vind je bij Thurott.com (2)

Voor iOS ontwikkelen is nog altijd het lucratiefst
Een van de redenen waarom het Windows Mobile OS nooit echt een succes werd, is het feit dat ontwikkelaars geen zin hadden om van hun apps ook een versie te maken voor dit besturingssysteem. Jarenlang leek het alsof alle leuke apps enkel voor iOS verkrijgbaar waren. De opkomst van high-end smartphones die de concurrentie met de iPhone glansrijk doorstonden, zoals die van Samsung, HTC, heeft er gelukkig voor gezorgd dat ontwikkelaars ook belangstelling kregen voor Android. Het Windows OS echter heeft nooit dat geluk gekend.

Recente cijfers bewijzen trouwens dat het voor ontwikkelaars nog altijd interessanter is om apps te maken voor iOS. Android wordt nog altijd meer gebruikt, ook in China, maar de apps voor iOS brengen meer op. Cijfers daarvan  vind je bij TechCrunch (3)
http://www.zdnet.com/article/microsoft-delivers-ios-android-versions-of-delve/
https://www.thurrott.com/mobile/ios/2902/microsoft-iphone
http://techcrunch.com/2015/04/14/revenue-gap-between-ios-and-android-apps-grows-thanks-to-china/#.y7nnbs:WHP7
HET IS ZOVER: GOOGLE WORDT VAN MISBRUIK BESCHULDIGD
Er is al langer sprake van, maar nu is het een feit: de EU klaagt dan toch Google aan wegens illegaal misbruik van zijn dominantie in de zoekmarkt in Europa. Als Google inderdaad veroordeeld wordt, dan zal het verplicht kunnen worden om zijn business model drastisch aan te passen, en zware boetes te betalen.

De gronden waarop de aanklacht gestoeld is, kennen we ondertussen: Google zou bij zoekopdrachten verkeer dat normalerwijze naar concurrenten gegaan had, naar zijn eigen diensten afgeleid hebben. De oorspronkelijke klacht, zo lees je bij de Financial Times, zou draaien rond het zoeken naar producten, maar zou uitgebreid kunnen worden tot andere gebieden.

Google lijkt zich niet veel zorgen te maken. In een interne mail, die de Financial Times kon inkijken, zegt de zoekgigant dat hij een sterke zaak heeft, met vooral goede argumenten wanneer het aankomt op betere diensten voor gebruikers en betere concurrentie.

Er zou trouwens nog een tweede onderzoek tegen Google geopend zijn, en wel tegen zijn Android besturingssysteem. De commissie wil namelijk onderzoeken of Google fabrikanten van mobiele toestellen door speciale voorwaarden dwingt om de eigen apps zoals YouTube te installeren op hun toestellen.

Ook in deze zaak maakt Google zich geen zorgen. Het wijst erop dat de gebruiker vrij is om op zijn toestel te zetten wat hij wil, en dat fabrikanten standaard verschillende apps op de Android toestellen zetten - niet alleen van Google, maar ook van andere diensten zoals van Facebook en Microsoft.

Nu, als je het ons vraagt dan heeft Google in de tweede zaak wel het gelijk aan zijn kant. Want als Google daarvoor aangeklaagd wordt, dan moet ook Apple aangeklaagd worden, want dat pusht net zo goed zijn eigen ingebouwde muziek app en andere tools. Meer nog: we mogen Google dankbaar zijn dat het Android gebracht heeft, want dat heeft tenminste variëteit en echte concurrentie in het mobiele landschap gebracht.

Maar wat het bevoordelen van de eigen diensten betreft bij zoekopdrachten zou, naar onze bescheiden mening, Google toch wel eens in nauwe schoentjes te staan kunnen komen.

Meer bij Financial Times en Re/Code. TechMeme heeft alle berichten hierover samengevat.
http://recode.net/2015/04/14/here-is-googles-internal-response-to-the-imminent-e-u-charges-memo/
http://www.ft.com/cms/s/0%2F643f49ec-e285-11e4-aa1d-00144feab7de.html#axzz3XLZj8huZ
http://www.techmeme.com/150415/p12#a150415p12GOOGLE: GEZINSVRIENDELIJKE APPS, EN NIEUW ADVERTENTIESYSTEEM
We hebben nog nieuws uit de Google stal. Om te beginnen pakt het uit met een nieuw programma voor ontwikkelaars, "Designed for Families". Daarbij kunnen makers van apps ervoor kiezen om hun app te laten beoordelen door een speciaal review-team, en wordt het goedgekeurd, dan krijgt het het label "family-friendly" mee, dat dus wil zeggen dat de app ook geschikt is voor kinderen. Dit zou het gemakkelijker moeten maken voor ouders om deze apps in de Play Store te vinden. Wanneer je deze labels concreet in de Play Store zal aantreffen is nog niet bekend. (1)

Een tweede bericht betreft advertenties. Google zou namelijk met een nieuw systeem willen werken, waarbij advertenties echt doelgericht zijn. Adverteerders zouden daarbij de e-mailadressen van hun klanten aan Google overhandigen, en Google zou op basis van die adressen echt gerichte reclame naar de bezoekers sturen.

Hiemee zou Google, aldus Wall Street Journal, het draaiboek volgen van Facebook, dat een gelijkaardig systeem toepast dat dan "custom audiences" heet. Google voelt de hete adem van Facebook in zijn nek, want adverteerders doen steeds vaker beroep op Facebook om hun communicatie te verspreiden. De cijfers die het bewijzen: in 2014 groeiden de inkomsten uit advertenties bij Facebook met 65% naar 11,5 miljard dollar, tegenover een groei van 17% bij Google naar 59,1 miljard dollar.

Meer over het nieuwe systeem, en de manier waarop internetbedrijven erin slagen ons steeds meer te volgen tijdens onze surftochten bij Wall Street Journal. (2) Ook 9to5Google bericht hierover (3)
http://techcrunch.com/2015/04/14/google-plays-new-program-designed-for-families-will-highlight-pre-approved-kid-safe-apps/
http://www.wsj.com/article_email/google-may-offer-new-way-to-target-ads-1429044389-lMyQjAxMTI1NjE4NDAxMjQzWj
http://9to5google.com/2015/04/14/google-ads-retailers/GOOOGLE LANCEERT HANDWRITING INPUT
Heb je een Android toestel met versie 4.0.3 of hoger, dan kan je een leuke nieuwigheid downloaden: Google Handwriting Input. Dat is een project van Google Research, dat vanaf vandaag in de Play Store ligt. Je kan dus teksten op je scherm schrijven, met je vinger, en Google zal die als tekst herkennen en bewerkbaar maken. De tool spreekt zelfs 82 talen, en kent 20 verschillende soorten schrift.

De tool werkt als volgt: terwijl jij aan het schrijven bent, verschijnt boven jouw tekens de tekst die Google lijkt te herkennen in wat je schrijft - vergelijk het een beetje met het voorspellen van tekst bij slimme klavieren. Bij TechCrunch kan je een voorbeeld zien van hoe het klavier werkt.

Wat ook leuk is, is het feit dat Google ook de emoji's herkent die jij tekent; daarvoor zal het in de 'voorspellingsbalk' verschillende emoji's tonen, waaruit jij dan kan kiezen.

Leuk, maar is het ook handig? Volgens TechCrunch is het voor standaard talen eigenlijk gemakkelijker om gewoon met het klavier te werken, maar zou het voor complexere schriften zoals Chinees wel een verbetering zijn.

Maar probeer de tool zelf uit via onderstaande download link.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.handwriting.ime
http://techcrunch.com/2015/04/15/google-launches-handwriting-input-for-text-and-emoji-on-android/DE 2015 MACBOOK: DUN ZIJN HEEFT ZIJN PRIJS
Eerlijk gezegd ziet hij er echt sexy uit, de nieuwe MacBook. Zo slank heb je nog niet gemakkelijk een laptop gezien. Apple heeft alles gedaan om een toestel te maken dat echt superdun is - en heeft daarvoor zelfs het lichtgevende logo opgeofferd, want voortaan zie je enkel een goudkleurig logo. De bedoeling is wel dat het licht opvangt en weerkaatst, en dat het logo zo toch nog wel opvalt.

Maar slank zijn heeft zijn prijs - zoals elk bikinimodel wel kan vertellen. Je moet er veel voor laten, en in het geval van de Macbook is dat ook zo. Er is het feit dat er maar één aansluiting is, een USB-C poort die tegelijk als stroomvoorziening moet dienen - een beslissing waarvan verschillende waarnemers zich afvragen of het wel verstandig was dit te doen.

Die slanke lijn van de MacBook heeft nog een nadeel: Apple heeft echt heel hard moeten puzzelen om alles netjes in het inwendige van het toestel te krijgen. Geen schroeven, alles vastgelegd. En dat, zo zegt reparatiesite iFixi, betekent dat je het kan vergeten om zelf je toestel te upgraden met meer geheugen of zo. En bovendien kan je, wanneer er iets fout gaat met je MacBook, haast niets zelf herstellen.

De volledige belevenissen van iFixit bij het ontmantelen van de MacBook kan je lezen bij de site zelf (1) en ook Ars Technica geeft er zijn opinie over (2).
https://www.ifixit.com/Teardown/Retina+Macbook+2015+Teardown/39841
http://arstechnica.com/apple/2015/04/surprise-ifixit-says-you-cant-do-much-to-fix-or-upgrade-the-2015-macbook/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AMICIMI: VOOR WIE ZICH ONVEILIG VOELT
Een app met een speciaal toestel erbij: je houdt het toestelletje, dat 29 euro kost en in verbinding staat met je smartphone, altijd in de hand. Voel je je onveilig, bijvoorbeeld wanneer je 's avonds door een donkere straat loopt,  en gebeurt er iets, dan druk je op de knop van het toestel. De app legt contact met de centrale van Securitas, die dan weer contact met jou opneemt om te zien of alles ok is, en desnoods de politie verwittigt.

Het abonnement op de dienst kost wel 100 euro per jaar. Een demo kan je bekijken bij VTM
https://amicimi.com/nl/
http://nieuws.vtm.be/binnenland/136342-app-als-alarmknop-voor-vrouwenALCATEL ONE TOUCH: OOK EEN SLIM UURWERK
Het is niet het ideale moment om een slim uurwerk te lanceren dezer dagen. Alle ogen zijn op de Apple Watch gericht, iedereen koopt hem - althans bestelt hem, pint zich vast voor levering in mei of juni, zonder het uurwerk gezien te hebben. En hoe goed ook de concurrentie mag zijn, het zal de Apple Watch zijn die de lieveling van het publiek zal worden.

Sommige fabrikanten zijn toch dapper, en proberen een stukje aandacht op te eisen voor hun eigen slimme uurwerk. Zo Alcatel, dat de One Touch voorstelt. Een uurwerk dat heel wat troeven te biden heeft - al is het maar de prijs: $149. Het is het eerste smart watch van Alcatel, dat eerder al bewezen heeft goede en goedkope smartphones te kunnen produceren. Onder de motorkap geen Android Wear OS, maar een eigen besturingssystem. Het kan wel synchroniseren met zowel Android als OS via Bluetooth, dus dat is wel handig.

Venturebeat heeft een uitgebreide bespreking, en wijst erop dat het een van de weinige smartwatches is die voor die prijs ook een ingebouwde hartritmemonitor bevat. Het slimme uurwerk krijgt ook goede punten voor zijn stijlvolle design, dat er helemaal niet plastiekerig uitziet. Aan het uiteinde van het uurwerkbandje zit de USB-aansluiting voor het herladen. Wat een groot voordeel is, want je kan het uurwerk dus overal herladen waar je een USB-poort aantreft. Nadeel is wel dat je enkel kan werken met fabriekseigen bandjes van Alcatel. Ook bijzonder is de batterij: die zou namelijk gemakkelijk een week meegaan.
Lees de uitvoerige bespreking met foto's bij VentureBeat (1) en The Verge (2).

Nokia neemt Alcatel Lucent over
Er is trouwens nog nieuws van Alcatel, althans van de groep Alcatel-Lucent: Nokia heeft namelijk aangekondigd dat het Alcatel-Lucent wil kopen voor 15,6 miljard euro in aandelen. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de regulatoren. Nokia hoopt, door met deze fabrikant van netwerkapparatuur in zee te gaan, weerwerk te kunnen bieden aan giganten zoals Huawei.

En om af te sluiten nog een Nokia-nieuwtje: het zou zijn afdeling met de Here-landkaarten en software van de hand willen doen. Aan wie en aan welke prijs is niet gekend. Daarover lees je bij Re/code.(3)
http://venturebeat.com/2015/04/15/alcatel-onetouch-smartwatch-review/
http://www.theverge.com/2015/4/15/8420051/alcatel-onetouch-watch-review
http://recode.net/2015/04/14/nokia-agrees-to-buy-alcatel-lucent-for-16-6-billion/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

(Apple Pay is gemakkelijk - maar té gemakkelijk volgens veiligheidsexperts, want fraude is heel simpel)
Apple Pay’s pitch: Simpler is better. But some security experts disagree.
http://www.washingtonpost.com/business/technology/apple-pays-pitch-simpler-is-better-but-some-security-experts-disagree/2015/03/23/4b22520c-cd7b-11e4-8c54-ffb5ba6f2f69_story.html?wpisrc=nl_tech&wpmm=1


(De overheid waarschuwt: het opslaan van medische gegevens moet absoluut streng beveiligd worden)
'Opslag medische gegevens niet zonder risico'
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Opslag_medische_gegevens_niet_zonder_risico.9619165-4002.art
(abonnement)

(een mooi pleidooi voor digitale nieuwe initiatieven)
Tijd voor een innovatief én fair mediabeleid in plaats van dure blanco cheques
http://newsmonkey.be/article/36953

(opiniestuk dat de nagel op de kop tikt!)
Het beschuldigende vingertje richting 'de sociale media' mag nu echt wel verdwijnen
http://newsmonkey.be/article/39199
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Niet in je slaap, maar in je slapeloosheid heb je het intiemste contact met de dood.
-Gerrit Komrij-


De nieuwe oogst


PRODUCT HUNT: OP DE HOOGTE BLIJVEN
Als er één website is waar je op de hoogte blijft van nieuwe producten en websites, dan is het Product Hunt wel. Lezers brengen producten en websites aan, en anderen kunnen die de hoogte in stemmen. Wij ontdekten alvast enkele heel interessante websites!
[Taal: ENG]
http://www.producthunt.com/GOBUTLER: ALLE MOGELIJKE DIENSTEN ON DEMAND

Zou het niet heerlijk zijn om een manusje-van-alles in dienst te hebben, een mannetje/vrouwtje dat je kan vragen om allerlei dingen te doen waarvoor jij momenteel geen tijd hebt? Deze dienst belooft dit te doen: boodschappen, reserveringen, een reis boeken, een maaltijd bestellen, ...
[Taal: ENG]
http://www.gobutlernow.com/NL/index.htmlEVERYDAY CARRY: WAT ER IN JOUW BROEKZAK ZOU MOETEN ZITTEN
Deze site draait rond de dingen die je in je broekzak of handtas zou moeten dragen, gewoon omdat ze zo handig zijn en je nodig hebt in het dagelijkse leven. Er zit ook een hele filosofie achter, om meer dingen beter te doen, om op alles voorbereid te zijn, jezelf te bedruipen, en op lange termijn geld te besparen. De site gaat bij verschillende bekende personen, hipsters en bloggers langs en vraagt om hun zakken leeg te maken.
[Taal: ENG]
http://everydaycarry.com/PUTSMAIL: JE HTML-MAIL UITTESTEN
Wanneer je een campagne voor een bedrijf opzet via mailing, dan is het heel belangrijk dat die mail, waarvoor je hoogstwaarschijnlijk HTML gebruikt, er netjes uitziet, ongeachte het toestel, het besturingssysteem van de geadresseerde. Bij deze webdienst kan je je mail gelukkig uittesten.
[Taal: ENG]
https://putsmail.com/about


GEEKTYPER: NET ALS IN DE FILM

Heb jij ook altijd al willen doen zoals die hackers/programmeurs in films, die wat op hun toetsenbord tokkelen waarna er de meest ingewikkelde formules op het scherm verschijnen? Dat kan, met deze app. Tokkel wat op je klavier, en er zal code op je scherm verschijnen. Druk op TAB om verschillende hotkeys te zien die verschillende speciale effecten in gang zetten. Leuk! Je kan online de geek uithangen, maar je kan ook een progje downloaden. Have fun!
[Taal: ENG]
http://geektyper.com/YOUZIGN: ONLINE ONTWERPEN
Op deze website kan je je creativiteit de vrije hand laten. Je vindt er namelijk alle tools om grafische ontwerpen te maken: van infographics tot flyers en visitekaartjes, van een cover voor je e-book tot een banner voor Facebook, en veel, veel meer.
[Taal: ENG]
https://youzign.com


POCKET VOOR HET WEB VERNIEUWD

Pocket is een van die diensten waarmee je op verschillende toestellen dingen die je tegenkomt kan bewaren om later rustig te lezen. Het feit dat de versie voor het web nu verbeterd werd, is echt een heel pluspunt, omdat je de dingen die je via je tablet of smartphone bewaard hebt, nu in een veel comfortabelere omgeving kan bekijken.
[Taal: ENG]
http://getpocket.comAPPREVIEWTIMES: JE APP IN DE APP STORE
Deze site heeft maar één doel: je vertellen hoe lang het duurt voordat de app die je na veel zweet en zwoegen in de App Store van Apple geplaatst hebt, zijn eerste review krijgt. De site hangt daarbij wel af van de data die bezoekers van de site zelf invullen.
[Taal:ENG]
http://appreviewtimes.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GLAPP, EEN GEMEENTELIJKE APP
Gaat elke gemeente binnenkort zijn eigen app lanceren om de burger te informeren? Als het aan Glabbeek afhangt wel, want deze gemeente heeft zijn "glapp" app uitgebracht. Die geeft informatie over het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten. Je kan melden wanneer er bijvoorbeeld straatverlichting kapot is. En de inwoners kunnen geïnformeerd worden over alarmerende situaties in de gemeente. Bij VTM vind je een reportage over de app
http://nieuws.vtm.be/binnenland/135841-minder-inbraken-door-alerte-burger?
http://www.glabbeek.be/website/2607-www.htmlHIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSLEAKS.BE

Na Wikileaks is er ook Nieuwsleaks, een initiatief van de Vlaamse zender VTM. Hier kan anoniem informatie gemeld worden aan de redactie: wie op de hoogte is van bepaalde onregelmatigheden, maar daarmee niet naar buiten durft komen uit angst voor represailles, kan zijn ei daar kwijt.
http://www.nieuwsleaks.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 100 STEMMEN
De Islam heeft de laatste tijd heel wat kritiek te verwerken kregen. Het zou een fanatieke godsdienst zijn, waar geen plaats is voor verdraagzaamheid. Om dit beeld te doorbreken heben VRT-journalist Rudi Vranckx en filmmaker Adil el Arbi deze site in het leven geroepen. De bedoeling is dat hier 100 moslims een filmpje plaatsen, om aan te tonen dat er ook doodgewone, gedreven, verontwaardigde, grappige of kunstzinnige moslims zijn.
[Taal: NL]
http://www.100stemmen.be/VRIJDAG MULTIMEDIA: 'T SCHOON VERDIEP VIRTUEEL BEZOEKEN
Het Stadhuis van Antwerpen heet "het schoon verdiep" - geheel in traditie van het Antwerps dialect. Je kan het nu ook virtueel bezoeken, dankzij Krzystof, die ook al virtuele rondleidingen gemaakt heeft voor het MAS, het Rubenshuis, de kathedraal en het Centraal Station.
[taal: NL]
https://www.antwerpen.be/nl/kanalen/450-jaar-stadhuis/nieuws-17/gluur-binnen-in-het-stadhuis-met-deze-digitale-rondleiding
http://www.studiovr.pl/spacery_wirtualne/Stadhuis_Antwerpen/VRIJDAG MULTIMEDIA: VINCENT PEAL

Een fotograaf die aandacht heeft voor mensen in een stedelijke omgeving. Waarbij de nadruk gelegd wordt op vaak de tegenstelling tussen traditioneel uiterlijk van de mensen, tegenover de stedelijke omgeving.
[Taal: ENG]
http://www.vincentpeal.com/galerie.php?idgal=1
http://www.vincentpeal.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(De nieuwe player in iOS 8 krijgt extra aandacht)
Apple lanceert nieuwe muziek applicatie
http://www.belgiancowboys.be/web/apple-lanceert-nieuwe-muziek-applicatie


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(Is dit echt nodig?)
Gehackte Sony-documenten op WikiLeaks
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3961287/2015/04/16/Gehackte-Sony-documenten-op-WikiLeaks.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(toch een beetje griezelig!)
Verlies je kinderen nooit uit het oog met de Tinitell-smartwatch
Het polsbandje doet vooral dienst als telefoon en gps-tracker, zodat je je kind altijd kan terugvinden en je met elkaar kan communiceren in gevallen van nood.
http://www.elektrozine.be/ez/article/9075/Verlies-je-kinderen-nooit-uit-het-oog-met-de-Tinitell-smartwatch.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(afhaalmaaltijden - maar dan van échte restaurants, een Belgisch concept natuurlijk!)
De Belgische start-up Take Eat Easy haalt 6 miljoen euro op
https://www.digimedia.be/News/nl/17981/de-belgische-startup-take-eat-easy-haalt-6-miljoen-euro-op.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


(Een interessante technische uitleg)
Het verschil in snelheid tussen een pc en laptop
http://computertaal.info/2015/04/13/het-verschil-in-snelheid-tussen-een-pc-en-laptop/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(een camera die zichzelf herlaadt)
Onderzoekers komen met camera op lichtenergie
http://tweakers.net/nieuws/102525/onderzoekers-komen-met-camera-op-lichtenergie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


(nooit meer gerust vliegen?)
Zijn vliegtuigen de volgende doelwitten van hackers?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/zijn-vliegtuigen-de-volgende-doelwitten-van-hackers/article-normal-562719.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(willen we ook wel weten!)
De briljante psychologie achter Snapchat onder de loep:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-briljante-psychologie-achter-snapchat-onder-de-loep

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: SNELTOETSEN
In de volgende dagen krijg je van ons verschillende tips om efficiënter te werken met Outlook, toch nog altijd een van de meest gebruikte mailprogramma's, vooral in zakelijke kringen. De tips zijn gebaseerd op een artikel bij LifeHacker (1).
Om te beginnen sneltoetsen. Net als haast elk ander programma heeft ook Outlook toetscombinaties die snel een bepaalde taak uitvoeren. Hieronder vind je enkele voorbeelden, maar er zijn er veel meer. Bij MakeUseOf (2) vind je een handige lijst die je ook kan afdrukken.
CTRL + R: Reply/ antwoorden op een mail
ALT + R: Replay to all / antwoorden aan allen
ALT+W: Forward een mail
F9:  Alles zenden / ontvangen
Alt + S: Send mail (mail verzenden)
CTRL + G: op het "Go to " dialoogvenster om in de kalender naar een bepaalde datum te gaan.

Je kan ook wisselen tussen mail, kalender, contacten en andere items in het navigatiepaneel links onderaan, door de toetscombinatie CTRL + 1 , 2, 3 of 4, afhankelijke van de positie waar zich die optie bevindt. Staat Mail namelijk op 1, dan druk je ctrl+1
http://lifehacker.com/12-tips-and-tricks-to-work-faster-in-microsoft-outlook-1540483009
http://www.makeuseof.com/pages/outlook-shortcutsSLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: QUICK STEPS(1)

Neen, deze tip heeft niets te maken met dansen of met sponsoring van wielrenners, het is een tool die in Office 2010 bevat waarbij jij als het ware verschillende handelingen aan mails in één toets combineert. Verplaats je bijvoorbeeld vaak mails naar een bepaalde folder, dan kan je hiervoor een quick step maken.
In Office zitten al verschillende quick steps, maar je kan die aanpassen zodat ze aan jouw specifieke behoeften beantwoorden.
Eerst even de werking van standaard quick ssteps uitleggen:
- Move to: verplaatst de geselecteerde boodschap naar een bepaalde, door jouw te definiëren map, en markeert de boodschap als gelezen
- To Manager: zendt de boodschap door aan jouw manager. Dit is vooral handig wanneer jouw organisatie gebruik maakt van Microsoft Exchange Server, want dan wordt de naam van je manager automatisch opgezocht in het Global Address List. Maar je kan ook de bestemmeling zelf aanduiden.
- Team E-mail: zendt de boodschap door aan de anderen in jouw team. Ook hier weer worden, bij gebruik van Exchange, de namen van die teamleden automatisch opgezocht in de adressenlijst.
- Done: verplaatst de boodschap naar een bepaalde map, markeert de boodschap als volledig afgehandeld, en als gelezen.
- Reply & Delete: opent een mail als antwoord op de geselecteerde mail, en zal nadien de originele mail wissen.
- Create New: hier kan je zelf je eigen Quick Step configureren, de volgorde van taken ingeven, de quick step een naam geven en een icoontje ervoor kiezen.
Morgen zullen we zelf een quick step maken


SLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: QUICK STEPS (2)
Om een bestaande Quick Step aan te passen, ga je naar Mail, in het tabblaadje Home / Start, bij de Quick Steps / snelle stappen groep klik je op het pijltje naast More / meer, dit opent het dialoogvenster Snelle Stappen Beheren.
Links staan de verschillende stappen opgesomd. Selecteer de stap die je wil bewerken, en klik op Modify / bewerekn
Selecteer een van de acties die je wil wijzigen, en vul in wat je wil dat de Snelle Stap doet.
In het vak qSneltoets kies je een van de mogelijke combinaties.
En tot slot kan je ook het icoontje wijzigen en de tekst die verschijnt wanneer je de cursor over dit icoon beweegt.


SLIMMER WERKEN MET OUTLOOK: QUICK STEPS (3)

Je kan een nieuwe Snelle Stap op verschillende manieren maken. Ofwel kopieer je een bestaande stap en breng je daar de nodige wijzigingen aan. Selecteer daarvoor de gewenste stap en in plaats van op Bewerken te klikken, klik je op Dupliceren.
Je kan ook een Snelle Stap helemaal van nul opbouwen.
Ga naar Mail / Start tabblad. In de Snelle Stappen groep klik je weer op het pijltje onderaan, om het dialoogvenster  Snelle Stappen Beheren te openen. Klik vervolgens onderaan op Nieuw  en kies uit het uitklapmenu Aangepast.
Geef een naam aan de snelle stap, kies een icoon, en klik op OK.
Bij Acties kies je een actie voor deze stap, en klik op Actie toevoegen bij elke bijkomende actie. Om te besluiten kan je een sneltoets en een tekst aan het icoontje toevoegen. Klik op Voltooien om de Snelle Stap toe te voegen.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ONBEKENDE SCHATTEN: EDGE: QUICK ACTIONS
Android - freeware
Met deze app krijg je snel toegang tot de opties in de meest gebruikte apps. Is de app actief, dan verschijnt bij het aanraken van de linker beeldschermrand een lijst die je zelf kan aanpassen, en waarin je toegang krijgt tot maximum 8 widgets.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.reactivstudios.android.edge.free


ONBEKENDE SCHATTEN: OCENAUDIO

Een gratis audio-editor, die verschillende besturingssystemen ondersteunt. Je kan daardoor de tool als plug-in combineren met verschillende muziekprogramma's.
http://www.ocenaudio.com.br/


ONBEKENDE SCHATTEN: TAWEA FACEBOOK CHAT
Deze browser-extensie voor de Chrome-browser zorgt ervoor dat je met je vrienden kan chatten vanuit je Chrome-browser, via het web dus. Gewoon in een tabblaadje van je browser. Ondertussen kan je dus gewoon verder surfen in de andere tabblaadjes.
https://chrome.google.com/webstore/category/apps?hl=es


ONBEKENDE SCHATTEN: APK DOWNLOADER
Wil je een APK downloaden vanuit de Google Play Store, dan is dit de tool die je nodig hebt. En wanneer op jouw smartphone geen toegang hebt tot de officiële Store, dan kan deze web-app je helpen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/apk-downloader/cgihflhdpokeobcfimliamffejfnmfii?hl=en


ONBEKENDE SCHATTEN: ORASIS


Deze app voor iPHone en iPad helpt je om foto's die eigenlijk mislukt lijken, toch wat op te fleuren. De app is bijzonder goed in het verbeteren van foto's met te schel tegenlicht.
https://itunes.apple.com/us/app/orasis/id454408758?mt=8


ONBEKENDE SCHATTEN: ASUS GPU TWEAK
Een tool waarmee je het maximum uit je ASUS videokaart kan halen. Meer valt hier niet over te zeggen - de software spreekt voor zichzelf!
http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=9&m=ASUS+GPU+Tweak+for+Graphics+cards


VRIJDAG APP-DAG: JOBS ZOEKEN ZOALS JE EEN LIEF ZOU ZOEKEN
Tinder is momenteel een van de meest populaire websites om een partner te zoeken. Maar waarom die "partner" beperken tot partner op het gebied van liefde of vriendschap? Ook op het vlak van je job kan je de geschikte partner vinden via het internet.
Dat is het uitgangspunt van een app voor iOS en Android om de juiste job te vinden, op jouw lijf gesneden. De app richt zich vooral op studenten die bijna afgestudeerd zijn, of jonge werkzoekenden. Via de app kunnen zij in contact komen met professionals die hen kunnen bijstaan bij het zoeken naar een job.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vdab-matcht-werkzoekenden-met-professionals-via-tinder-achtige-app/article-normal-562707.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vdab.MentorApp
https://itunes.apple.com/us/app/mentor/id963051097
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een goede buur is iemand die je over het tuinhek toelacht
Maar er niet overheen klimt
-Arthur Bear-