Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/4/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 898 van 11/4/2015Gegroet lezer,

De Apple-Watch koorts stijgt, en in dit nummer zal u dan ook enkele artikels aantreffen over deze "wearable". De eerste kritieken van mensen die het kleinood mochten uittesten, en die spreekverbod hadden tot dinsdag - enkele dagen voor de Apple Watch officieel te koop is. Opmerkelijk is het daarbij dat u deze keer geen lange rijen wachtenden zal zien aan de Apple winkels, want er werd een wijziging doorgevoerd in het beleid: de gebruikers zouden zoveel mogelijk online moeten bestellen. In de winkels zouden zij kunnen passen, dat wel. Of dat een slimme beslissing is van Apple is nog de vraag, want het wachten aan de winkels bij de lancering van een nieuw product was ondertussen traditie geworden, en het hoorde er gewoon bij - zo kon je tenminste bewijzen dat je er echt wat voor over hebt om zo'n felbegeerd Apple-product te bemachtigen.

Er zijn natuurlijk ook nog andere berichten, vooral van praktische aard deze week. Maar over het algemeen was het een slow-news week, met weinig berichten, wegens de Paasvakantie. Hopelijk vindt u toch nog voldoende nieuws in deze editie om aan de slag te gaan!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HEEFT EUROPA HET OP AMERIKAANSE BEDRIJVEN GEMUNT?
Wanneer je sommige podcasts beluistert, dan krijg je echt de indruk dat de commentatoren de verschillende inspanningen die de EU doet om de privacy van de burger te beschermen, of ervoor te zorgen dat de concurrentie tussen bedrijven eerlijk verloopt, afdoen als anti-Amerikaanse gevoelens, enkel bedoeld om Europese bedrijven te beschermen of zelfs voor te trekken.

Daaraan wordt dan soms nog de sneer gekoppeld: "Waarom pakken ze Chinese bedrijven niet op dezelfde schaal aan"? Net alsof wij elke dag een in het Chinees opgestelde zoekmachine zouden bezoeken... Reken maar dat, wanneer een Chinees bedrijf een even grote invloed zou hebben op ons dagelijkse leven als Google, Facebook, Microsoft, Apple hebben, dat de EU dat bedrijf eveneens op de rooster zou leggen.

Onterechte opmerkingen, lijkt het ons dus. Als inwoner van de EU mag je gelukkig zijn dat je rechten beschermd worden, en dat de bedrijven niet zomaar alles mogen doen wat zij willen. De drie onderstaande "bemoeienissen" van de EU zijn daar een voorbeeld van.

- Het Antitrust onderzoek tegen Google
Een dossier waarover wij het al vaker gehad hebben: Google voert oneerlijke concurrentie, doordat het verticale diensten aanbiedt op zijn zoekmachine (o.a. zoeken naar reizen, naar logies, naar producten), en daardoor concurrerende diensten, die al langer bestonden, zoals Expedia, Booking.com, eBay, uit de markt prijst. De eigen Google-diensten worden voorgetrokken. In de EU bestaan er regels rond eerlijke concurrentie, en die moeten eerbiedigd worden. (1)

- Het privacy-onderzoek tegen Facebook
Dat onderzoek is evenmin gericht tégen Facebook als bedrijf - het mag gerust zijn advertentierijk verder uitbreiden, maar het moet de heersende privacy-regels respecteren. En daarover is Facebook veel te weinig transparant. Als gebruiker is het haast onmogelijk om te weten wat je deelt met wie. (2)

- Het onderzoek naar Apple over streaming muziekdiensten
Dit laatste onderwerp lokt echt verontwaardigde reacties uit bij Amerikaanse commentatoren. Apple is niet eens begonnen met zijn streaming Beats-dienst, en het stuit al op bemoeienis van de EU - die volgens deze commentatoren vooral bedoeld is om Spotify uit de markt te drummen. De EU zou vragenlijsten gestuurd hebben naar verschillende platenlabels, om te vragen of zij onder druk gezet zouden worden om met Apple in zee te gaan.

Ter verdediging van de EU: iedereen kent de marketingmacht en -kracht van Apple. Mag de EU dan niet preventief, via deze vragenlijsten, een signaal uitzenden naar Apple dat het nauwlettend zal toezien dat de regels van vrije concurrentie toegepast worden? Of moet het wachten op een fait accompli, tot Apple, via de enorme kracht van iPhone en iPad die voortaan de Beats streaming muziekapp zullen bevatten, alle andere streaming concurrenten uit de markt geduwd heeft? (3)

En dan nog dit, ter overweging. De EU heeft Microsoft gedwongen om zijn browser, IE, los te koppelen van het besturingssysteem. De gebruiker moest, wanneer hij zijn computer voor het eerst opstartte, zelf kiezen welke browser hij als standaard browser zou gebruiken - IE, Firefox, Safari, Opera... Dankzij deze maatregel is voorkomen dat IE de énige browser zou zijn, en hebben Firefox en co een overlevingskans gekregen!

http://blogs.wsj.com/briefly/2015/04/02/europes-antitrust-case-against-google-the-short-answer/
http://www.wsj.com/articles/facebook-confronts-european-probes-1427975994
http://www.ft.com/cms/s/0%2F79be3a06-d8fa-11e4-b907-00144feab7de.html#axzz3W9nmxKdsSWAY: MICROSOFT MAAKT EEN INHAALBEWEGING
Ken je Sway? Dat is een webapp van Microsoft, om websites en presentaties maken. Het werd in oktober 2014 gelanceerd op invitation-only basis, en in oktober dat jaar kwam er een versie uit voor iOS. Met de app kan je tekst en media combineren om een website te maken, met content vanop je eigen toestel of van het internet. Een "sway" kan bekeken worden in de webbrowser of via de speciale sway app.

Welnu, Microsoft heeft deze week een update uitgebracht aan de Sway app, waardoor je met verschillende personen  tegelijk kan werken aan een Sway. Je kan een link delen met anderen die aan het document kunnen/mogen werken. Gaan zij aan de slag, dan zal je, net als bij Google Docs, een cursor zien die aangeeft waar zij bezig zijn, plus een lijst met alle auteurs die op dat moment actief zijn.

Er bestaat tevens een mogelijkheid om verschillende versies te maken van een document. Een uitgebreide bespreking bij TheNextWeb, en bij het Office blog zelf.

Wat wij vooral onthouden, is dat Microsoft zich echt toelegt op online samenwerking, nadat het, al te lang, dit terrein overgelaten had aan Google Docs.
http://thenextweb.com/insider/2015/04/02/microsofts-sway-publishing-app-now-lets-multiple-users-edit-documents-at-the-same-time/
http://blogs.office.com/2015/04/02/sway-is-now-collaborative-create-and-edit-together-with-others/
https://sway.com/


Lens nu ook voor iOS en Android
Tja, Microsoft doet echt wel zijn best om zijn tools voor elk OS ter beschikking te stellen. Het heeft begrepen dat mensen nu eenmaal verliefd kunnen worden op een ander OS dan Windows (iOS of Android), en het laat deze mensen bij hun keuze. Maar het wil tegelijkertijd tonen hoe goed de tools zijn die oorspronkelijk voor Windows gemaakt zijn.

Een voorbeeld daarvan is de aankondiging dat de Lens app nu ook voor iOS en Android beschikbaar zal zijn. "Lens" is een tool, die van de camera van je smartphone een scanner maakt, die ook aan OCR doet. Via Optic Character Recognition kan een afbeelding dus omgezet worden in tekst, die in Word of een andere tool bewerkt kan worden, inclusief tabellen.

Met Lens kan je ook visitekaartjes inscannen om er een contact voor je adresboekje van te maken. En je kan de ingescande afbeeldingen meteen in je OneNote, de Microsoft tegen hanger van Evernote, integreren.
http://blogs.office.com/2015/04/02/office-lens-comes-to-iphone-and-android/
http://itunes.apple.com/app/office-lens/id975925059
http://aka.ms/officelensandroidHOERA! EINDELIJK EEN FATSOENLIJKE MANIER OM EEN TWEET TE CITEREN...
Wanneer je een tweet re-tweet, dan wil je daar vaak eigenlijk je eigen commentaar aan toevoegen, of althans de reden vermelden waarom je die tweet belangrijk genoeg vindt om te retweeten. Maar tot nu was dat niet zo simpel. De tweet werd namelijk volledig als tekst herhaald IN jouw tweet, zodat je bijna geen plaats meer had om zelf tekst toe te voegen. Tenzij je die tweet ging afkappen of woorden eruit verwijderen, waardoor het leek alsof je aan het sjoemelen was met de tweet en woorden verdraaide.

Daar is nu gelukkig verandering in gekomen - althans in de app voor iOS, en deze verbetering zou ook volgen voor de Android app. Voortaan wordt de tweet die jij wil retweeten als apart citaat bijgevoegd, zodat jij ruimte hebt om je eigen ei kwijt te kunnen.

Een kleine verbetering, maar een wereld van verschil. Wat een geluk dat Twitter ook nog verbeteringen uitbrengt die bedoeld zijn om het gemak van de gebruiker te verbeteren, niet alleen dat van de adverteerders...

Meer bij TheNextWeb en Marketing Land.
http://thenextweb.com/twitter/2015/04/07/twitter-is-finally-fixing-the-quote-tweet-button/
http://marketingland.com/twitter-cleans-up-quote-tweet-tweet-with-comment-functionality-124232ANDROID APPS DRAAIEN IN CHROME BROWSER
In september heeft Google ARC gelanceerd, App Runtime for Chrome. Dat is een project waarmee je Android apps kan draaien op het Chrome OS. Maar enkele dagen bleek dat je, mits wat handigheid, ook ARC kan draaien op de desktop versie Chrome. Dat betekende dus dat je (onofficieel weliswaar) Android apps kon draaien op Chrome OS, maar ook Windows, Mac OS X, en Linux (maar niet iOS).

Nu heeft Google die interoperabiliteit nog verder uitgebreid: ontwikkelaars kkunnen hun app op ARC laten draaien via een nieuwe Chrome app packager, en de gewone gebruiker zal ARC kunnen draaien in de Chrome browser, op elk mogelijk desktop OS.

Alles wat je daarvoor nodig hebt is de ARC Welder, een extensie voor de Chrome browser. Er zijn wel enkele beperkingen: je kan slechts één app tegelijkertijd draaien, en je moet zelf instellen of je de app in landschap of portretversie wil bekijken. Bij Yahoo, Ars Technica vind je meer uitleg, en bij 9to5Google vind je een stap-voor-stap handleiding over hoe je hiervoor te werk moet gaan.
http://9to5google.com/2015/04/01/how-to-use-arc-welder-to-run-a-plethora-of-android-apps-in-chrome/
http://arstechnica.com/gadgets/2015/04/googles-arc-opens-up-to-developers-runs-android-apps-on-most-desktop-oses/
https://www.yahoo.com/tech/you-can-now-run-android-apps-on-a-mac-or-pc-115390115609.htmlMAAK KENNIS MET GEAR A, DE RONDE SMARTWATCHH VAN SAMSUNG
De smartwatch koorts is duidelijk aan het stijgen. Terwijl in de VS zo goed als iedereen zich opmaakt om een Apple Watch te kopen, voor het hele gezin nog wel, kondigt aartsconcurrent Samsung een nieuw model aan: de Gear A, die voorheen de werknaam Orbis mee kreeg.

Het gaat om een model met een ronde wijzerplaat, en er zullen twee versies van zijn: eentje met gewone Bluetooth, dus daar heb je de smartphone nodig voor connectiviteit, en eentje met 3G en de mogelijkheid om op te bellen vanop het uurwerk - dat laatste is dus volledig zelfstandig. Beide versies zouden ook WiFI moeten ondersteunen.

Volgens bronnen zou er onder de motorkap geen Android Wear als besturingssysteem zitten, maar wel het eigen Tizen van Samsung. Meer specificaties, zoals de prijs (erg belangrijk!) ontbreken nog.

Het wordt drummen in de smartwatch-markt. Ook Motorola en LG hebben  hun eigen slimme uurwerk uitgebracht, en Motorola zou zelfs al een opvolger klaar hebben voor de Moto 360 die dan later dit jaar zal uitkomen. En dan is er natuurlijk de Apple Watch. En mogen wij een boude voorspelling doen? Zelfs al zou blijken uit alle testen dat de Apple Watch door zijn concurrenten voorbijgestoken wordt op vlak van prestaties, batterijduur en meer, dan nog zal de Apple Watch veel beter verkopen. Gewoon omdat het vertrouwen van de gebruiker groter is... en omdat Apple nu eenmaal een enorme uitstraling heeft!

Foto's bij 9to5Google en SamMobiel
http://9to5google.com/2015/04/07/samsung-rounded-gear-a/
http://www.sammobile.com/2015/04/07/exclusive-samsungs-round-smartwatch-to-be-called-gear-a-have-3g-and-calling-support/
APPLE WATCH: NEGATIEVE KRITIEKE, MAAR GROOT SUCCES VOORSPELD
We blijven nog even bij de slimme uurwerken. Het grote uur U - of liever "A", met de A van Apple, nadert. Binnenkort zal je, althans wanneer je in de VS of een select rijtje landen woont, een Apple Watch kunnen bestellen. En reken maar dat het bestellingen zal regenen, want iedereen wil het laatste nieuwe Apple-ding.

Zelfs al wisten de meeste mensen tot nu toe niet of de Watch echt wel levert wat hij beloofd heeft, of die apps echt wel handig zijn, en of de batterijduur meevalt. Tot nu toe had immers niemand het toestel écht in handen gekregen. Dat is nu veranderd: een beperkte kring tech-redacteurs mocht het hebbeding uittesten.

De besprekingen zijn niet echt lovend. Zo weet de New York Times alvast te melden dat de nieuwe happtic interface een "steile leercurve" bevat, wat wil zeggen dat je er echt aan zal moeten wennen. En dat terwijl de Apple-toestellen tot nu altijd bekend stonden voor hun natuurlijke interface, waarmee zelfs peutertjes en oma's overweg kunnen. (1) Drie dagen duurde het tot de redacteur beet had hoe hij moest omgaan met de Watch, wat het doel ervan was, hoe hij het in zijn leven kon passen. Maar na die drie dagen was hij wel volledig verkocht en verknocht aan het toestel!

De redacteur van The Verge had vooral kritiek op het feit dat de Watch erg traag was, bij het openen van apps, bij het ophalen van gegevens van zijn iPhone via Bluetooth en WiFi. Maar dat is een probleem dat, zo belooft Apple, met volgende software updates opgelost kan worden. Buiten die traagheid was de redacteur echter vol lof voor de mogelijkheden van de Watch. Een erg uitgebreide bespreking, met vele foto's, en in een mooie vormgeving bovendien (2).

Ook bij Bloomberg (3) kreeg een redacteur de Apple Watch in handen en speelde er enkele dagen mee. Ook hij zag enkele praktische toepassingen van de Watch, zoals het bekijken van meldingen zonder je iPhone boven te moeten halen. En het feit dat je via een signaal eraan herinnerd wordt wanneer je te lang zit, en dat je stappen automatisch geteld worden vond hij ook leuk - maar dat doen honderden andere fitness trackers, onder andere de Vivofit van Garmin, en mijn Lifetrack ook. Hij had wel vragen bij enkele nieuwe vormen van communicatie die Apple in de Watch gestopt heeft. Om te beginnen kan je namelijk een melding van je hartslag naar een andere bezitter van een Watch sturen. Maar aan wie stuur je dat, tenzij aan je vrouw of je arts? Een tweede communicatievorm is dat je iets kan tekenen op het scherm, en dat dan verzenden. Maar het scherm is wel redelijk klein om echt iets duidelijk met je vinger te kunnen tekenen. En de derde vorm van communicatie, het sturen van bewegende emmoji's, daar zag hij het nut helemaal niet van in. Nu, als die redacteur een puber van 14 had geweest, dan hadden die emmoji's wellicht wél bevallen.

Zijn conclusie: je hebt de Watch niet echt nodig, maar je zal hem wel willen. Lees de drie uitgebreide besprekingen... en denk stilletjes na of je zelf een Watch wil (en uiteraard de bijhorende iPhone!)
http://www.nytimes.com/2015/04/09/technology/personaltech/apple-watch-bliss-but-only-after-a-steep-learning-curve.html?_r=0
http://www.theverge.com/a/apple-watch-review
http://www.bloomberg.com/news/features/2015-04-08/apple-watch-review-you-ll-want-one-but-you-don-t-need-oneVOORTAAN OOK FOTO'S VAN IMGUR INBEDDEN
De fotosite Imgur is heel populair bij fotografen, zowel professionals als amateurs. De site, opgericht in 2009, telt 1,5 miljoen uploads elke dag, en 130 miljoen unieke bezoekers. Buiten de mogelijkheid om foto's te uploaden biedt de site ook een levendige community - er wordt volop gediscussieerd over de foto's, er wordt gestemd en commentaar geleverd.

Welnu, de site biedt nu ook een mogelijkheid die andere fotosites zoals Shutterstock al langer bieden: je kan als blogger of nieuwsdienst foto's uit Imgur inbedden in je blog, door middel van een simpel script. Bovendien wordt automatisch de naam van de fotograaf in kwestie vermeld, wat je heel wat werk bespaart.

Normaal gezien moet je eerst een foto downloaden naar je eigen computer, de credentials opzoeken, en dan de foto uploaden waarbij je niet mag vergeten de auteur te vermelden.  Handig. Dit zal er dan weer voor zorgen dat de site nog meer bekendheid en aantrek kent.

Meer bij Venturebeat en The Verge.
http://venturebeat.com/2015/04/07/imgur-introduces-embed-option-for-online-publishers-to-easily-re-post-photos-on-their-own-site/
http://www.theverge.com/2015/4/7/8355675/imgur-embed-photos-author-infoGEEN RIJEN WACHTENDEN MEER AAN APPLE STORES?
Volgens Business Insider zou Angela Ahrendts, die hoofd van de afdeling retail is bij Apple, proberen om de gebruikers voortaan online te laten kopen in plaats van in de Apple winkels, wanneer er een nieuw product gelanceerd wordt. Hoe efficiënt en logisch dit vanuit praktisch oogpunt ook moge zijn, naar onze mening is dit een grote blunder.

Want wat was een van de grote successen bij elke nieuwe lancering? De lange rijen wachtenden. De opwinding, de voldoening erbij te horen, deel uit te maken van de trouwe massa die er dat lange wachten voor over heeft om het nieuwste kleinood eindelijk in handen te krijgen. De verslaggeving over die lange rijen aan de Apple winkels, de interviews met de wachtenden, het hoorde allemaal bij de marketing campagnes rond de nieuwe producten.

Volgens Business Insider zou de maatregel genomen zijn om problemen bij levering te voorkomen. Bij de lancering van een nieuw product wil iedereen tegelijk zijn exemplaar, en kan Apple niet voldoen aan de vraag. Heel wat gebruikers moeten dan ook teleurgesteld worden. Deze frustratie wil Apple dus vermijden.

Trouwens: bij de lancering van de Apple Watch in het VK zal je trouwens het kleinood enkel online kunnen bestellen, en naar je adres laten opzenden. Zelfs wanneer jen naar de winkel gaat, zal eerst het uurwerk besteld worden, en dan opgestuurd.

Toch een stukje van de Apple-charme dat verdwenen is...
http://uk.businessinsider.com/angela-ahrendts-says-a-significant-change-in-mindset-to-launching-apple-watch-online-2015-4?op=1?r=US
http://www.theverge.com/2015/4/7/8360361/apple-store-pushing-online-sales-watch-macbookFACEBOOK MESSENGER: NU OOK BUITEN FACEBOOK
Misschien wil je wel chatten met je familie en vrienden via Messenger, de tool van Facebook, maar wil je eigenlijk niet in Facebook zelf gaan, met zijn tijdlijn, vervelende reclame, en allerlei andere dingen die op je scherm gebeuren maar teveel afleiding zijn?

Wel, dat kan. Facebook heeft een webversie uitgebracht van Messenger. Ga naar Messenger.com, en je kan daar chatten met je vrienden, buiten Facebook om. Alhoewel dat laatste niet helemaal waar is: je moet natuurlijk in Facebook ingelogd zijn, en je vrienden moeten ook een Facebook-account hebben. Maar voor de rest lijkt het of je buiten Facebook zit.

Je kan je natuurlijk wel afvragen waarom Facebook dit dan doet - het kan op die manier immers geen gegevens van je verzamelen? Volgens Re/Code is de reden hiervoor dezelfde als waarom Messenger bij de mobiele Facebook-app afgesplitst werd tot een aparte Messenger-app: Facebook wil namelijk Messenger verder uitbouwen en meer functies geven. Een daarvan weten we ondertussen al: betalingen uitvoeren onder vrienden. Ook op de webversie zou Messenger dus nog meer fu ncties krijgen.

Messenger.com zal in beginperiode enkel beschikbaar zijn voor de Engelstalige gebruikers, maar later zullen ook versies in andere talen volgen.
Meer bij Re/Code en TechCrunch.
http://recode.net/2015/04/08/facebook-launches-messenger-for-web-browsers/
http://techcrunch.com/2015/04/08/facebook-messenger-desktop/#.hzp6ul:TNIw 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


APPLE: IOS 7.3 EN OS X 10.10.3
Trouwe lezers weten dat wij zelf geen Apple-computers gebruiken momenteel, en eerder in het Windows-universum leven. Maar dat wil niet zeggen dat wij niet moeten berichten over updates van het Apple OS, want heel wat van onze lezers hebben wél een laptop, desktop of mobiel toestel met daarop het besturingssysteem van het merk met de appel!

Het zijn eigenlijk twee updates. Om te beginnen OS X 10.10.3, het besturingssysteem dus voor desktops en laptops. Het bijzondere aan deze update is de nieuwe Photos app, een OS X versie van de app voor mobiele toestellen om foto's te bekijken en te verwerken.

Deze app zou iPhoto moeten vervangen, dat een onderdeel was van de iLife suite. Maar tegelijk zouden de functies ervan ook een replica moeten zijn van Aperture, maar daarvoor lijkt het wat licht uitgevallen. De gebruiker zal het in elk geval voortaan met de Photos app moeten doen, want noch iPhoto noch Aperture zullen verder ontwikkeld worden door Apple.(1)

Een beslissing waarmee tal van Apple-gebruikers niet echt gelukkig mee zijn. In een uitvoerige test kwam nieuwssite Macworld tot de conclusie dat Photos wel sneller is dan iPhoto, maar dat het lang niet dezelfde functies had als Aperture. De bespreking van de verschillende functies (en het ontbreken van sommige) kan je nalezen op de website van Macworld (2)

iOS 8.3: met Emoji klavier
De tweede update betreft het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS. De vorige update, versie 8.2, dateert van een maand geleden, en bracht als bijzonderste nieuwigheid de ondersteuning van de Apple Watch. Deze versie, 8.3, is vooral geconcentreerd rond bug fixes en verbeteringen aan de performantie. Apps zouden sneller opgestart worden, en bepaalde ingebouwde apps zoals de WiFi, Messages, het Controlecenter, de tabs in Safari, en klavieren van derden zouden fel verbeterd zijn. Een uitvoerige lijst met de verbeteringen vind je bij Ars Technica. De update kan je ophalen bij iTunes. (3)
http://arstechnica.com/apple/2015/04/apple-releases-os-x-10-10-3-with-new-photos-app-emoji-and-more/
http://www.macworld.com/article/2907180/review-photos-for-os-x-is-faster-than-iphoto-but-less-powerful-than-aperture.html
http://arstechnica.com/apple/2015/04/ios-8-3-released-with-fixes-for-performance-and-just-about-everything-else/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

(Een interessant artikel over het Belgisch onderzoek naar de privacy-schendingen door Facebook)
Hoe zes Belgen Facebook ontmaskerden
http://www.tijd.be/tech_media/technologie/Hoe_zes_Belgen_Facebook_ontmaskerden.9619638-3126.art
(abonnement)


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45 DAG: TERUGBLIK OP AFLEVERING #238 - EN U LUISTERT TOCH OOK VANAVOND?

Opnieuw een erg interessante aflevering van deze supergoede Vlaamse tech podcast - als je het ons vraagt, de enige die deze titel mag dragen. Hoe ze het doen weten wij niet, maar het team slaagt er toch altijd in om de discussies over de onderwerpen grondig en tegelijkertijd humoristisch te houden.
Deze week werden o.a. het feit behandeld dat Facebook de nieuwsmedia tracht te verleiden om volledige artikels op Facebook te plaatsen, plus meer nieuws vanuit de F8 conferentie voor ontwikkelaars. En de vraag werd gesteld of Tidal, de muziekdienst die artiesten zelf in het leven geroepen hebben, kan overleven. Is de klank van de kwaliteit - pardon, de kwaliteit van de klank, voldoende om een duurder abonnement te rechtvaardigen tegenover de bestaande streaming diensten?
Herbeluister aflevering 238 van verleden week, en volg zelf live de nieuwe opname dinsdagavond om 21u30 via onderstaande links.
http://tech45.eu/2015/04/01/238-de-klank-van-de-kwaliteit/
http://tech45.eu/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik wil geen onsterfelijkheid bereiken door mijn werk..
Ik wil het bereiken door niet dood te gaan.
- Woody Allen -

 
De nieuwe oogst


 BELGISCHE KAZEN
Een zeer verzorgde Flash-site over de Belgische kazen. U kan er zoeken op soort, naam, vetgehalte, melksoort, … U vindt er ook allerlei recepten met kaas. U kan zich trouwens inschrijven op een wekelijkse nieuwsbrief met een heerlijk recept met kaas.
(taal : Nederlands, Frans)  [Filover]
http://www.belgischekazen.be
 FOTOGRAAF CARL DE KEYZER
Geniet van de prachtige, pakkende foto's van deze in Kortrijk geboren topfotograaf Carl De Keyzer.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.carldekeyzer.com/
 

[2004] Worldbestwebsites
Door de jaren heen hebben wij heel veel tips verzameld, die allemaal in een tekst document gestopt werden, wachtend op verwerking. En omdat het er toen zoveel waren, kwamen wij nooit aan die verwerking toen. Daarom vonden wij het leuk om die tips van toen nu te bezoeken, om te zien of zij nog bestaan, en of hun aanbod nog interessant is. Deze site zal je in deze rubriek vinden, met daarbij de vermelding van het jaar van de originele tip - in dit geval 2004, meer dan 10 jaar geleden dus.
Om te beginnen deze website. Een heel mooie domeinnaam, die zelfs doorverwijst naar worldbest.com - domeinnamen die eigenlijk geld waard zijn. De lay-out van de site is redelijk oubollig, maar toch vind je nog heel wat leuke tips om te surfen- zoals bij de rubriek Fun.
[Taal: ENG]
http://www.worldbest.com/fun.htm
http://www.worldbestwebsites.com/


[2004] Internetvideomag: nieuws - en fun!
Dit online magazine brengt nieuws over webvideo's: nieuwe tools, tips, de laatste evoluties. Maar je vindt er ook een rubriek "Best video's", waar je je hartje kan ophalen aan knap gemaakte webvideo. Niet zozeer filmpjes van de capriolen die schattige puppies en kittens uithalen, als wel echt geregisseerde films. Kijk vooral bij de rubriek "Funny"!
[Taal: ENG]en/watch-videos-488571/funny-489311
http://internetvideomag.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KEMPENSE KRANTEN

Een pracht van een initiatief. Verschillende regionale kranten uit de Kempen hebben hun archief gedigitaliseerd en online opengesteld. Van de kleine zoekertjes tot de grote verhalen. Om absoluut te ontdekken en te doorzoeken! De vormgeving is ook erg bestudeerd, zodat je de kranten echt kan doorbladeren.
[Taal: NL]
http://www.kempensekranten.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELGIANCOFFEECUP
Een blog dat vooral uit foto's bestaat, van kopjes koffie die erg bijzonder zijn door vormgeving.
[Taal: NL]
http://belgiancoffeecup.blogspot.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: START YOUR FUTURE

Deze websites is bedoeld om jongeren de smaak te pakken geven van het werken met auto's, en dus voor een technische opleiding in automechanica te kiezen. Je kan trouwens ook, in de rubriek Fun, onderzoeken of jij de M-Factor hebt.
[Taal: NL]
http://www.startyourfuture.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPECIES IN PIECES
Dit is een interactieve tentoonstelling van de 30 meest interessantste maar meest bedreigde diersoorten. Je leest er feiten en cijfers over de dieren. Het geheel in een erg speciale vormgeving, het best bekeken in de Chrome browser. (Bron: Walkingmen]
[Taal:ENG]
http://www.species-in-pieces.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SANSBULLSHITSANS
Een leuk idee. Er wordt inderdaad veel te vaak gesmeten met nietszeggende buzzwoord termen, die eigenlijke niets betekenen. Op deze site kan je een [Engelstalige] marketing tekst plakken, waarbij die [bullshit] woorden doorprikt worden!
[Taal: ENG]
http://www.sansbullshitsans.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AMAZING PLANET
Slechts één adres voor indrukwekkende natuurfoto's: Amazing PLanet. Foto's die de natuur vanuit ongewone hoek belichten, of zelfs van steden die je vanuit de lucht op een andere manier bekijkt.
[Taal: ENG]
http://www.amazing-planet.com/en/homeBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/(piraterij wordt opnieuw gemakkelijk gemaakt)
Popcorn Time komt vandaag met iOS versie
http://www.belgiancowboys.be/web/popcorn-time-komt-vandaag-met-ios-versie


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(Er is een nieuwe Nederlandse soap die je enkel online kan bekijken)
Dramaserie Zwarte Tulp zet Videoland op de kaart
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3944291/2015/04/04/Dramaserie-Zwarte-Tulp-zet-Videoland-op-de-kaart.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 (het moet niet altijd hi-tech zijn!)
8 tips bij aankoop van strijkijzer
Strijken wordt als de eerste meest onaangename taak in het huishouden gezien. Redenen genoeg om dat minder leuke taakje met een goeds strijkijzer te doen ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9064/8-tips-bij-aankoop-van-strijkijzer.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
(maar het is helaas nog niet voor morgen...)
Met deze aluminium batterij herlaadt u uw smartphone in één minuut!
https://www.digimedia.be/News/nl/17974/met-deze-aluminium-batterij-herlaadt-u-uw-smartphone-in-een-minuut.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


(Volg verder deze interessante reeks over netwerken)
http://computertaal.info/2015/04/03/thuisnetwerken-deel-4-omgaan-met-wifi-problemen/
http://computertaal.info/2015/04/05/thuisnetwerk-deel-5-welke-internetverbinding/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(lijkt een leuke combinatie!)
Lego koppelt fysieke poppetjes met nieuwe game
http://tweakers.net/nieuws/102381/lego-koppelt-fysieke-poppetjes-met-nieuwe-game.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be(malware in Wordpress extensies zorgen voor problemen)
FBI: Patch je WordPress-site voor IS aanvalt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/fbi-patch-je-wordpress-site-voor-is-aanvalt/article-normal-560485.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(voor alle verslaafden!)
Waarom je smartphone checken voor het slapen niet gezond is:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-je-smartphone-checken-voor-het-slapengaan-niet-gezond-is

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  SLIMMER WERKEN MET YOUTUBE: SNELTOETSEN
Sneltoetsen zijn handig, ongeacht welk programma je ook gebruikt. CTRL+C om te kopiëren, CTRL+V om te plakken - het gaat zoveel sneller dan een menu te moeten openen!
De meeste programma's hebben elk hun eigen sneltoetsen. Je moet ze alleen maar onthouden. Zo ook bij YouTube. Hier volgt een lijstje:
Wanneer je een nieuwe video opent, zonder dat je ergens in de player moet klikken, zorgen de volgende combinaties voor deze acties:
J 10 seconden terugspoelen
K wisselt tussen de play/pauze toets
L 10 seconden vooruitspelen
M de audio "muten" (uitzetten)


Deze sneltoetsen werken enkel wanneer je al ergens in de player geklikt hebt (bijvoorbeeld play, pauze, volume, enz.:
Pijl links / Rechts: 5 seconden terug of vooruit spoelen
Pijl naar boven / naar beneden: volume hoger / lager
Cijfers van 1 tot 9: Doorspoelen tot 10% -90% resp.
Home: naar het begin van de video
End: naar het einde van de video
F: fullscreen modus
Esc: fullscreen afsluiten en terug gewone modus.
http://www.cnet.com/how-to/youtube-tips-we-bet-you-didnt-know/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

VERBORGEN SCHATTEN: BITTORRENT SYNC
Windows / iOS / Android
Met BitTorrent kan je documenten synchroniseren via smartphone, tablets en pc's. En als je vrienden deze tool ook bezitten, dan kunnen zij de foto’s en video's die jij deelt, ook via de app naar hun iPhone overzetten.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bittorrent.sync&hl=en
https://itunes.apple.com/be/app/bittorrent-sync/id665156116?mt=8
http://www.chip.de/downloads/BitTorrent-Sync_61692014.html


VERBORGEN SCHATTEN: WINSETUPFROPUSB
Een lange titel, maar de vlag dekt de lading: deze tool maakt het mogelijk om WIndows te installeren vanop een USB stick, in plaats vanop een CD of DVD.
http://www.winsetupfromusb.com/downloads/


ONBEKENDE SCHATTEN: MICROSOFT DESKTOPS

Windows - freeware
Normaal gezien kan je bij Windows slechts één desktop gebruiken. Met deze tool kan je tot vier virtuele desktops tegelijkertijd gebruiken.
https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc817881.aspx


ONBEKENDE SCHATTEN: UNIVERSAL MEDIA PLAYER
Windows XP/Vista/7/8 - freeware
Met deze software kan je media streamen op je netwerk. Dat wil dus zeggen: muziek, video's, en beelden van je smartphone, tv of ander toestel dat met DLNA werkt. De software kan met vele toestellen overweg, waaronder Samsung smartphones en iPads.
http://www.universalmediaserver.com/about/
http://www.chip.de/downloads/Universal-Media-Server_67315719.html


ONBEKENDE SCHATTEN: DRIVEDROID


Android - freeware
Met deze tool kan je in een handomdraai een distributie naar keuze installeren in het Flash-geheugen van je Android toestel.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.softwarebakery.drivedroid&hl=en


ONBEKENDE SCHATTEN: ANDROID FINDER FREE
Android - freeware
Weet je niet meer waar je je Android toestel gelaten hebt? Dan kan je met deze tool je toestel terugvinden, door (leng) te fluiten. Je toestel zal dan reageren met een signaal en een animatie op je beeldscherm. Als je het dan nog niet vindt!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.WhistlePhoneLocator&hl=en
http://beste-apps.chip.de/android/app/android-finder-free-android-app,com.progimax.androidfinder.free/


VRIJDAG APPDAG: ON WHEELS


Deze app werd enkele maanden geleden al aangekondigd, maar dat was toen vooral om de medewerking te vragen van de Belgen. De app wil namelijk in kaart brengen waar rolstoelgebruikers met hun rolstoel toegang hebben tot horecazaken, winkels, parkeerplaatsen, saniteir of bezienswaardigheden. Na de eerste aankondiging hebben duizenden mensen informatie over toegankelijkheid van gebouwen ingevoerd, en nu werd de app definitief gelanceerd.
http://onwheelsapp.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Communisme werkt niet, want mensen houden ervan dingen te bezitten
-Frank Zappa -