Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/4/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 896 van28/3/2015Gegroet lezer,

Ze hebben een guur weekend aangekondigd - en die "ze" zijn natuurlijk de weermannen en weervrouwen. Gelukkig is er weer een dikke Netties om lekker warm binnen te verslinden, en meteen aan de slag te gaan om alles uit te proberen! Met onze Tips kunnen de Android-bezitters aan de slag, om hun toestel wat meer te personaliseren. En in de rubriek Software is er voor iedereen iets: apps voor Android en iOS, en progjes voor de desktop computer. Wij vonden deze reeks bij Chip.de, en het zijn gratis progjes die absoluut het ontdekken waard zijn.

Er was natuurlijk ook F8, de grote conferentie voor ontwikkelaars. Ook daar schenken we aandacht aan - alhoewel we deze week enkel de hoofdpunten opsommen. Volgende week, wanneer het stof wat gaan liggen is, hopen wij wat meer duiding bij deze aankondigingen te brengen. Want zelfs al zijn wij geen voorstander van Facebook, er zijn heel wat mensen die wél met Facebook werken, en zij dienen te weten wat deze aankondigingen betekenen.

Verder nog dit. Wij hadden van lezer Gert-Jan namelijk de suggestie ontvangen om, wanneer wij verwijzen naar collega's, ook meer uit te leggen waarom wij vinden dat je het artikel moet lezen. Een goed advies, en deze week hebben wij getracht dat op te volgen. Wij hopen dat het uw goedkeuring kan dragen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE OPENT ITUNES RADIO VOOR ADVERTEERDERS
Er was eens... een CEO van een bekend bedrijf, dat een appel in zijn logo draagt. Die CEO viel enkele maanden geleden scherp uit naar een ander bedrijf, dat een grote letter "G" in zijn logo draagt. Kort samengevat kwam zijn sneer erop neer dat bedrijf G de privacy van de gebruiker bedreigde, omdat het leefde van het verkopen van advertenties. De gebruiker zou niet bevreesd moeten zijn dat bedrijf A hetzelfde zou doen, want dat leefde van de verkoop van "sublieme hardware". Een passage in zijn speech die veel applaus van het publiek kreeg. Adverteerders en privacy, het zijn woorden die bij de meesten van ons gevoelig liggen.

Maar toch... deze week kan je lezen bij AdAge, een site die nieuws brengt uit de adverteerwereld, dat Apple zijn iAD dienst nieuw leven zal inblazen door de inventaris van zijn Radio inventaris open te stellen voor het automatisch aankopen van advertenties via iAD.

Nu moet je weten dat het automatisch aankopen van advertenties (automated buying) een techniek is die de laatste tijd door de meeste adverteerders en agentschappen toegepast wordt; gebaseerd op een combinatie van het segmenteren van gebruikers naargelang hun interesses, en de prijs voor zo'n segment, bepalen programma's automatisch wanneer er een advertentie vertoond moet worden, voor welk publiek.

En verder moet je weten dat Apple al een hele tijd werkt met in-app advertenties via zijn iAds dienst (dus advertenties die bijvoorbeeld in games apps of andere apps vertoond worden), en dat daarbij zelfs automatisch een bepaalde doelgroep beoogd kan worden. Ook bij iTunes Radio worden advertenties verkocht, alhoewel die alleen getoond werden bij gratis accounts, en dat de advertenties alleen verkocht worden via vertegenwoordigers van Apple.

Welnu, dit aanbod wordt dus uitgebreid. Zo zullen de telefoonnummers en e-mailadressenanoniem vergeleken worden met de in-house data van de adverteerders. Metde iAd Workbench zullen adverteerders zich tot bepaalde segmenten gebruikers specifiek kunnen richten. En het automatisch aankopen wordt ook mogelijk gemaakt.

Uiteraard is er niets verkeerd mee dat dat Apple advertenties verkoopt. Het is een commercieel bedrijf, en zijn aandeelhouders zouden -terecht- verontwaardigd zijn indien Apple de kans om geld te verdienen via advertenties linksliet liggen. Maar een beschuldigende vinger uitsteken naar Google, en beweren zelf niets met advertenties te maken te hebben, niets te doen met de gegevens van de gebruikers, dat is toch wel wat kras. Vergeet trouwens niet dat Apple werkt aan iBeacons, een (naar onze mening) heel slimme technologie waarbij de gebruiker via bakens in de winkels promo's en andere meldingen zal krijgen, wanneer hij zich in de buurt van bepaalde producten bevindt.

Meer bij 9to5Mac en Adage. En tot slot nog dit: je kan jezelf afmelden voor de gerichte advertenties - net zoals je dat trouwens ook bij Google kan doen. Dit heeft tot gevolg dat de vertoonde advertenties niet meer aangepast zullen zijn aan jouw persoonlijke gegevens. Maar, net als bij Google, zal je nog altijd advertenties blijven zien.
http://adage.com/article/digital/apple-opens-itunes-radio-automated-buying-iad/297663/
http://9to5mac.com/2015/03/19/automated-buying-iad/NIEUWE ANDROID-OPTIE: GEMAK VERDRINGT VEILIGHEID
Verschillende bronnen hebben opgemerkt dat er een nieuwe functie zit in Android, en The Verge en Android Police berichten erover. Het gaat namelijk om een tool die niet langer vereist dat je, telkens je je Android smartphone uit je broekzak of handtas haalt, die moet ontgrendelen.

Het is echt wel nodig dat je je smartphone vergrendelt - niet alleen om niet per ongeluk een verkeerde knop in te drukken, maar wel om te verhinderen dat iemand anders met jouw telefoon gaat lopen, en al jouw informatie kan lezen. Je vergrendelt dus best je smartphone met een paswoord of pincode, zodat het niet volstaat om even het slotje te versleutelen om het toestel te ontgrendelen, maar er telkens een paswoord ingevuld moet worden.

Heel veilig, maar toch wat hinderlijk. Google heeft nu, zo menen verschillende bronnen (1)(2) een functie uitgewerkt, die "on-body detection" heet, en waarbij het toestel ontgrendeld blijft, zolang het in jouw broekzak of handtas zit, zolang je het toestel dus op jouw persoon draagt. Zodra je de telefoon ergens neerlegt (je komt aan op het werk bijvoorbeeld) dan wordt de vergrendeling terug ingeschakeld.

Of dit echt veilig te noemen is, daar kan je vragen bij stellen. De technologie zou afgaan op beweging, en daaruit afleiden dat de telefoon nog altijd op je lijf gedragen wordt. Maar wat zal er gebeuren wanneer een zakkenroller je telefoon pikt? De technologie zal wellicht geen onderscheid kunnen maken tussen jouw bewegingen, en de zijne, en het toestel zal ontgrendeld blijven.

Als je het ons vraagt? Liever niet doen. Natuurlijk heeft een dergelijke technologie veel meer zin, wanneer hij gecombineerd wordt met een smartwatch. Zolang de telefoon in de buurt blijft van je Android Wear, dan zal hij ontgrendeld blijven bijvoorbeeld. Dat zou pas echt slim zijn!

Meer bij The Verge en Android Police.
http://www.theverge.com/2015/3/21/8270425/android-on-body-detection-security-option-leaked
http://www.androidpolice.com/2015/03/20/trusted-butts-new-on-body-detection-smart-lock-mode-in-android-seems-to-be-hitting-some-devices/
APPLE TV ZOU WEL EENS HEEL WONDERLIJK KUNNEN WORDEN, JE KRIJGT 15 MINUTEN OM EEN APPLE WATCH TE PASSEN, EN EEN REPORTAGE MOET DE DEGELIJKHEID VAN DE HEALTH SENSOREN BEWIJZEN
Vandaag drie berichten over Apple. En wees niet ongerust: gisteren waren we echt wel kritisch voor Apple en advertenties, vandaag zijn we positiever.

Apple TV: combinatie met Siri en Homekit?
Een eerste bericht is gebaseerd op een artikel bij Buzzfeed. Een tiental dagen geleden werd al aangekondigd dat Apple zijn eigen TV-aanbod zou uitbrengen, een bericht dat vergezeld ging van de aankondiging van een prijsdaling van de Apple TV, de hardware om content in je huis te streamen. Maar Apple zou die prijsdaling eigenlijk niet zozeer als lokkertje gebruiken om meer mensen naar dat nieuwe aanbod te trekken, als wel om zijn bestaande voorraden te dumpen, vooraleer binnenkort met een nieuwe hardware uit te komen, die iedereen wel eens zou kunnen verbazen.

Volgens Buzzfeed zou de nieuwe Apple TV niet alleen Siri aan boord hebben, zodat je je tv spraakgestuurd kan bedienen (alhoewel het ons nog altijd sneller lijkt op knopje 1 te drukken van de afstandsbediening dan om "Siri, swith to channel 1" te zeggen, maar dit terzijde), maar bovendien zou de Apple TV als hub gaan dienen voor HomeKit. Met andere woorden: via Apple TV (dat misschien op dat moment wel een andere naam verdient) zal je alle toestellen die met sensoren werken, kunnen bedienen. Een mooi toekomstbeeld, waarop TechCrunch nader ingaat (1).

Apple Winkels aangepast: 15 minuten passen
Het tweede en derde bericht betreffen de Apple Watch. Apple doet er alles aan om deze gadget, waarin het veel geïnvesteerd heeft, te laten slagen. Velen staan immers erg wantrouwig tegen de Apple Watch, en betwijfelen of dit hét nieuwe gadget zal zijn dat Apple opnieuw vooraan in de rij van innovatieve bedrijven zal zetten.

Om de verkoop van de Apple Watch soepel te laten verlopen, werden alvast kosten noch moeite gespaard. Want waar je voor de vorige toestellen zoals iPad of iPhone  niet echt veel keuzemogelijkheden had, behalve eventueel geheugen of schermgrootte, heb je bij de Apple Watch enorme keuzemogelijheden. En dan hebben we het echt niet over de Edition versie van goud, maar over de "gewone" versies. Daar kan je namelijk kiezen uit grootte en kleur, maar ook de afwerking van het uurwerkbandje. Kiezen is moeilijk, en laat de mens twijfelen. En dat twijfelen kan soms lang duren, en andere klanten ophouden. Een Apple Watch moet immers je persoonlijkheid weergeven, en dus moet dat bij jou passen! En dat "passen" moet je letterlijk nemen, want het gaat niet alleen om het uiterlijk van de smartwatch, als wel om het bandje, dat op maat gezet moet worden.

Apple heeft daarom zijn fysieke winkels aangepast, met zones waar de klant een Apple Watch kan passen, en andere zones om te betalen. De klant krijgt 15 minuten maximum om zijn beslissing te maken, en het zou zelfs mogelijk moeten zijn om op afspraak te werken voor die beslissing. 9to5Mac heeft het hele verhaal - en het is erg interessant om de reacties in de commentaren te lezen, want blijkbaar bestaat er een levendige belangstelling voor de Apple Watch (2)

Yoga met een gasmasker op
Een ander bewijs van het feit dat het Apple er alles om gelegen is dat zijn Apple Watch een succes wordt, is de publiciteitscampagne die het voert - al dan niet via publireportages. Zo kreeg ABC News deze week exclusieve toegang tot een zogenaamde top secret labo waar de personeelsleden van Apple proefpersonen werden om de Apple Watch uit te testen. Volgens de reportage zouden deze medewerkers al een jaar lang meewerken om het verzamelen van data zo accuraat mogelijk te laten verlopen. Tijdens activiteiten zoals roeien, lopen, en zelfs yoga. De personeelsleden wisten dat zij "iets" aan het uittesten waren, maar wisten niet dat het voor de Apple Watch zou zijn, aldus een commentator. Het hele verhaal bij Yahoo. (3)

Zo. Wie zei dat Netties geen objectief artikel over Apple kon schrijven, zonder er een noot van kritiek in te verwerken?
http://techcrunch.com/2015/03/20/new-apple-tv-hardware-with-siri-app-store-and-homekit-said-to-be-planned-for-wwdc/
http://9to5mac.com/2015/03/18/apple-watch-retail-plan-15-min-appointments-10-try-on-stations-special-experts-for-edition-sales/
https://gma.yahoo.com/inside-apples-top-secret-health-fitness-lab-apple-115118978--abc-news-personal-finance.htmlBEKENDE GAMERS WORDEN STEEDS VAKER SLACHTOFFER VAN 'SWATTING' TIJDENS LIVE UITZENDINGU
Het was al een plaag waarmee celebs uit de muziek- en filmindustrie te maken kregen, vooral in de VS: 'swatting'. Daarbij vinden lolbroeken het blijkbaar leuk om de politie op te bellen, met de melding dat er bij een celeb iets gewelddadig gebeurt. Het gevolg van die telefonische oproep kan je wel raden: de politie rukt met veel manschappen uit, de pers volgt, en alles wordt live in beeld gebracht.

Nu echter lijkt er, zo weet de New York Times te melden, een nieuwe variant te bestaan op dat swatting, een variant waarbij online gamers vooral het slachtoffer lijken te zijn. Het live bekijken van bekende gamers tijdens hun online wedstrijden is de laatste tijd immers erg populair bekend geworden. En dan is het leuk, althans voor die lolbroeken, om de politie op het dak te sturen van die gamers: de hele wereld kan dan immers zien hoe de politie binnenvalt, de gamer (en zijn familie) tegen de grond duwt om hen te fouilleren, enz.

De New York Times brengt een reportage over het fenomeen. Zou het uitbreiding kunnen nemen, nu er zoveel instant streaming diensten zoals Meerkat opgestaan zijn, vroegen wij ons af. Het lijkt ons onwaarschijnlijk. Meerkat is echt heel kortstondig, een stream wordt gestart en stopgezet, nog voor de lolbroek de telefoon in de hand kan nemen om de politie te bellen, als het ware. Bij Twitch gaat het om vooraf geplande uitzendingen, zodat de lolbroek ruim de tijd heeft om naam en adres van de gamer uit te vissen, en een geloofwaardig verhaal te bedenken voor de politie.

Feit is in elk geval dat de politie in de VS erg verveeld zit met dit "swatting", en dat er overwogen wordt om strenge straffen in te voeren voor de daders. Want bij zo'n inval kunnen er heus wel ongelukken gebeuren, en bovendien wordt de energie van de politie afgeleid naar onnodige zaken, terwijl  er elders échte misdaden gebeuren.

Hopelijk is dit een fenomeen dat niet al te snel naar onze contreien overwaait...
http://www.nytimes.com/2015/03/21/technology/online-swatting-becomes-a-hazard-for-popular-video-gamers-and-police-responders.html?_r=0TWITTER: AUTOMATISCH VIDEO SPELEN, BELEDIGENDE CONTENT WORDT GEWEERD, EN MUZIEK VAN RHAPSODYU
Vandaag drie berichtjes rond Twitter. Om te beginnen iets dat je wellicht niet graag zal lezen: er worden namelijk testen uitgevoerd om video's automatisch te laten spelen. Een functie die de adverteerders hoog op hun verlanglijstje hebben staan, zo lees je bij WebProNews (1). De meeste gebruikers zullen niet vrijwillige een videoreclame aanklikken op die af te spelen, wanneer zij hem in hun tijdlijn tegenkomen. Automatisch  video's afspelen is voor adverteerders dan ook erg belangrijk.
Het valt echter af te wachten hoe de gebruiker hierop reageren zal. Het gaat daarbij niet alleen om reclamefilmpjes - sommige filmpjes zijn echt stom, of zelfs choquerend - denk maar aan de video's van de onthoofdingen door IS. En die wil je echt niet automatisch geopend zien. Benieuwd wat het resultaat van deze testen zal zijn die, tussen haakjes, momenteel alleen lopen in de apps voor iPhone en iPad.

Twitter weert beledigende content
De laatste weken heeft Twitter verschillende initiatieven genomen om zijn gebruikers te beschermen tegen beledigende content, stalkers, trollen. Zo werd het bijvoorbeeld gemakkelijker gemaakt om een klacht in te dienen tegen een bepaalde account, of informatie door te geven aan de politie. Deze maatregelen kwamen er na aanzwellende kritiek op het feit dat gebruikers op Twitter weinig verweermiddelen hebben wanneer zij lastig gevallen worden.
Twitter heeft nu nog een nieuw initiatief genomen: de Quality Filter. Die zou "alle tweets uit je tijdlijn met meldingen moeten verwijderen die bedreigingen bevatten, beledigende of misbruik-makende taal, duplicaat content, of die verzonden zijn van verdachte accounts". Deze filter is momenteel enkel beschikbaar voor geverifieerde accounts.(2)

Rhapsody muziek op Twitter
Een derde nieuwsbericht over Twitter zal je wellicht als muziek in de oren klinken - letterlijk dan. Want muziek streaming dienst Rhapsody zal zijn gebruikers toelaten om volledige songs  uit zijn cataloog van 34 miljoen songs te delen met hun Twitter volgers. Met andere woorden: jij hebt een abonnement op Rhapsody, je hoort er een song die je echt leuk vindt, en je deelt die op Twitter. Je volgers zullen die song volledig kunnen beluisteren, in Twitter, dus zonder naar Rhapsody te moeten surfen.
Rhapsody maakt daarbij gebruik van de zogenaamde Audio Cards van Twitter. Dat was goed nieuws, niet? Maar er is helaas ook slecht nieuws. Deze mogelijkheid wordt alleen aangeboden in de VS. Wegens de licentierechten op de muziek uiteraard. Zucht...
Meer bij Geekwire. (3)
http://www.webpronews.com/twitter-is-now-testing-autoplay-videos-2015-03
http://www.theverge.com/2015/3/23/8280513/twitter-quality-filter-hides-threats-abuse
http://www.geekwire.com/2015/rhapsody-launches-music-sharing-on-twitter-offering-full-track-playback-without-subscription/UBER: VERBODEN IN DUITSLAND, CHAUFFEURS AANGEVALLEN IN BRUSSEL, EN EEN NIEUWE VORM VAN UBER-DIENST: BUSSEN
Het blijft wringen rond Uber. Deze alternatieve vervoersdienst blijft wrijving oproepen met de wetgever, maar ook met andere taxidiensten. Verschillende waarnemers menen dat een groot deel daarvan niet meteen te wijten is aan het feit dat de dienst echt vernieuwend, zelfs wat ze in het Engels "disruptive" is, dus de bestaande regels overboord gooiend, als wel aan het feit dat de directie erg agressief te werk gaat. Zowel in zijn marketing methodes als het in dienst nemen van personeel, maar ook in het naar buiten treden.
Wat natuurlijk niet helpt om gespannen relaties met overheid en concurrerende diensten te verhelpen. De laatste dagen zijn die echt wel tot een dieptepunt gekomen. Enkele berichten, maar toch kunnen we ook afsluiten met een hoopgevend bericht!

Duitsland: verbod op UberPOP
Eerst even dit: Uber heeft verschillende vormen van zijn taxidienst - met of zonder chauffeur, met limousine of gewone auto. Er is Black Car, de oorspronkelijke vervoersdienst met wagens uit de middenklasse. Er is ook een duurdere dienst, SUV en LUX, waarbij SUV's of limousines gestuurd worden om je op te pikken. In Europa worden deze diensten UberBERLINE en UberVAN genoemd. UberX is het goedkoopst, maar niet overal verkrijgbaar. Uber Taxi is (in de VS) een dienst waarbij een traditionele taxi gestuurd wordt die samenwerkt met Uber. En dan is er ook nog Uber POP, een systeem dat je kan vergelijken met onze Taxistop, maar dan wel tegen betaling.
Welnu: in Duitsland werd deze week UberPOP verboden. Wie het verbod overtreedt, riskeert een boete van maar liefst 250.000 euro. UBer Black en Uber Taxi werden door het vonnis ongemoeid gelaten. (1)

Schermutselingen in Brussel
Het aanbod van Uber is innoverend, door de extra mogelijkheden die de app biedt. En het is goedkoop - vooral omdat Uber zich, eerlijk gezegd, erg weinig bekommert om wettelijker verplichtingen, sociale zekerheid, verzekeringen, vergunningen enz. De reguliere chauffeurs, die zich wel aan deze verplichtingen moeten houden, zijn erg in het nadeel, en moeten deze evolutie met lede ogen aanzien. En soms komt die frustratie tot een uitbarsting. De voorbije dagen werden enkele Uber-chauffeurs aangepakt door andere chauffeurs - gelukkig niet echt fysiek, maar de wagens werden danig onderhanden genomen.
Enkele gewone taxichauffeurs bestelden zogenaamd een Uber-taxi, maar toen die op het ophaalpunt aankwam werd de wagen bekogeld met bloem en andere. De chauffeurs zelf werden niet lichamelijk gekwetst, maar het zal uiteraard wel intimiderend overgekomen zijn.
Nu, als je het ons vraagt: protest mag, om onvrede uit te drukken, maar dit lijkt ons toch de verkeerde manier... (2)

Uber Leap Transit: taxidienst met luxe-bus
Zou er een soort Uber kunnen bestaan die het openbaar vervoer een treetje hoger tilt? Dat vraagt SF Examiner zich af. Want het openbaar vervoer - het is er wel, maar echt gebruiksvriendelijk en luxueus kan je het niet noemen. In San Francisco is nu een private busdienst gestart, die een luxueus alternatief wil bieden voor het openbare vervoer. Er bestonden al wel alternatieven, maar die reden vooral in dienst van grote bedrijven zoals Google, om de werknemers van en naar het werk te voeren. Deze bussen zouden dus voor iedereen openstaan, die het kan en wil betalen.
Opnieuw een persoonlijke noot: zulke luxe-bussen zien wij nog niet direct zitten in ons landje. Maar bussen die alternatieve routes rijden, die het Taxi-stop principe nog verder doordrijven door meer mensen van stopplaats naar stopplaats te vervoeren via de autosnelweg, dat lijkt ons wel gezond.
Meer over deze Leap bussen bij SF Examiner (3).
http://www.slate.com/blogs/moneybox/2015/03/18/germany_bans_uber_again_country_confused_by_ride_share_technology.html
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150323_01594602
http://www.sfexaminer.com/sanfrancisco/on-guard-is-leap-munis-uber-moment/Content?oid=2924465REDDIT LAAT DE COMMENTAREN INBEDDEN IN WEBSITES
Sommige sites blijven vaste waarden, sommige anderen verliezen de gunst van de internaut, en sterven een stille dood. Reddit is een van de sites die heeft kunnen overleven, doordat het al die jaren goed geluisterd heeft naar zijn gebruikers, zijn aanbod bijgeschaafd heeft, zonder zijn gebruikers van zich te vervreemden.

Wie Reddit niet kent: het is een site die al sinds 2005 bestaat, en waar je content kan tekst of links naar nieuwsartikels kan posten. De Reddit-community kan dan die artikels naar boven of naar beneden stemmen, zodat het nieuws dat er echt toe doet, bovenaan komt. Er zijn ook "subreddit", categorieën rond een bepaald interessepunt. Bepaalde podcasts hebben ook hun eigen Reddit, waarbij de community onderwerpen kunnen aandragen die zij ergens gevonden hebben en die hen interessant lijken om in de uitzending te bespreken.

Welnu, bij deze links en nieuwsartikels die in Reddit vernoemd worden, staan veel commentaren. En Reddit heeft nu een systeem ontworpen, waarbij websites deze commentaren in hun eigen site kunnen inbedden - net zoals je een tweet zou kunnen inbedden. Het systeem werkt heel simpel: gewoon op de permalink van de commentaar klikken, en de optie "embed" kiezen, waarna je een code krijgt die je in je website kan plakken.

Meer over het systeem bij TechCrunch en The Verge.
http://techcrunch.com/2015/03/23/reddit-embeddable-comments/
http://www.theverge.com/2015/3/24/8283367/reddit-embedded-comments-launch
FACEBOOK: ON THIS DAY, PHONE EN ANTHOLOGY
Vandaag meerdere berichten over Facebook. Om te beginnen wil de sociale mediasite een poging doen om wat betere videocontent in de stream van de gebruikers te stoppen, zodat de adverteerders bereid zouden zijn meer te betalen voor hun video advertenties. Hiervoor doet Facebook beroep op verschillende mediabedrijven, waaronder Vice, The Onion en Vox Media, die korte films zouden gaan maken voor Facebook. De adverteerders zouden dus de content moeten gaan sponsoren, als het ware. (1)

Facebook heeft trouwens nog meer plannen om meer "serieuze" content op zijn site te krijgen, maar dat is voer voor een apart en diepgaand artikel.

Een tweede nieuwigheid die we kort willen vermelden, is de "On this Day" tool. Die werd een jaar of twee geleden al uitgetest, maar wordt nu officieel gelanceerd. Hierbij wordt gewoon een overzicht gegeven van alles wat je gepost hebt op een bepaalde dag door de jaren heen, zowel foto's als postings waarin jij getagd bent op die dag. Wil je meer over deze optie te weten komen, dan verwijzen we naar The Verge (2)

Nog een functie die Facebook aan het uittesten is, is een nieuwe app voor Android, waarmee je kan bellen. En die, heel origineel, .... Phone heet. Het lijkt wel een manie van Facebook om allerlei tools in zijn sociale netwerk gewone dagdagelijkse namen te geven; zo heeft het ook al zijn eigen IM app de naam "messenger" gegeven. Maar het is wel heel slim bekeken, want de grenzen tussen de algemene functie van wat zo'n app doet, worden automatisch geassocieerd met Facebook, zodat het lijkt of het hele internet en alle functies zich afspelen BINNEN Facebook. Getuige daarvan het bericht over de nieuwssites die met Facebook gaan samenwerken - maar, zoals gezegd, dat is voer voor een langer artikel.

Welnu, verschillende bronnen waaronder AndroidPolice hebben opgemerkt dat er een functie onderweg is die de gewone dialler zou vervangen, de app om mensen op te bellen. Hierbij zouden inkomende oproepen van nummers die vaak geblokkeerd worden zoals van callcenters, ook bij jou automatisch geblokkeerd worden. En je zou ook gedetailleerde informatie kunnen zien over die inkomende oproepen, wellicht afkomstig van de Witte Pagina's van de telefoongids. Een functie die uiteraard eerst in de VS uitgetest wordt. AndroidPolice vertelt er meer over.
https://www.theinformation.com/articles/Facebook-Strikes-Deals-With-Vice-Other-Producers-For-New-Video-Offering
http://www.theverge.com/2015/3/24/8284703/facebook-on-this-day-nostalgia-recap
http://www.androidpolice.com/2015/03/20/facebook-appears-to-be-testing-a-dialer-and-caller-id-app-for-android-and-its-called-phone/VERWIJDERT APPLE DE ANTIVIRUS/ANTIMALWARE CATEGORIE UIT ZIJN APP STORE?
Een eigenaardig bericht, dat wij onder alle voorbehoud doorgeven. Het werd opgemerkt door de Franse site CommentCaMarche, die opgemerkt heeft dat in de App store de categorieën van de antivirus en antimalware apss verdwenen zou zijn.

Nu is het wel zo dat Apple altijd, toch zeker in vergelijking met Microsoft, trots mocht beweren dat zijn besturingssysteem onkwetsbaar was, dat virussen en malware allerhande het niet konden besmetten. Bovendien is het op mobiele toestellen enkel mogelijk om apps te installeren die uit de App Store komen, en Apple voert een heel strenge controle uit over apps vooraleer zij in het winkeltje mogen belanden. Trouwens, in het OS van Apple zijn beschermlagen ingebouwd zodat ontwikkelaars geen toegang krijgen tot de diepere lagen van het OS, zodat de risico's verminderd worden.

Toch zijn er de laatste tijd in de AppStore verschillende apps te vinden, die antivirus en/of antimalware bescherming aanboden. Of moeten we eerder zeggen: "waren te vinden"? Het blijkt namelijk, zo melden verschillende bronnen zoals TechWorld (1) en Commentcamarche (2) dat verschillende aanbieders van zulke apps bemerkten dat deze categorie uit de Apple winkel voor apps verdwnene is.

Wat erop zou duiden dat Apple anti-virus niet langer beschouwt als iets waar de gebruikers interesse voor moeten hebben - meer nog: dat het bestaan van deze categorie een blaam is voor het blazoen van Apple, dat meent dat zijn besturingssysteem bestand is tegen elke mogelijke aanval.

CommentCaMarche wijst erop dat virussen weliswaar vaker voorkomen op Androitoestellen, maar toch niet geheel onbestaand zijn voor iOS. Bovendien zou deze boude bewering van Apple dat het geen antivirus nodig heeft, wel eens een uitdaging kunnen betekenen voor slimmeriken om het superveilige OS van Apple te gaan kraken.

Volgens CommentCaMarche is Google, dat vaak het verwijt kreeg dat het té laks is in zijn controle op de apps die het toelaat in zijn Play Store, de laatste tijd de veiligheidsmaatregelen juist strenger aan het maken. Moet je dit interpreteren als zou Google zijn beveiliging scherper zou stellen, terwijl Apple de teugels laat vieren, ten koste van zijn gebruikers, enkel maar om zijn blazoen van onkreukbare software te versterken?
http://www.techworld.com/news/security/apple-quietly-pulls-anti-virus-apps-from-app-store-in-negativity-crackdown-3605111/
http://www.theregister.co.uk/2015/03/24/ios_anti_malware_confusion/
http://www.commentcamarche.net/news/5866291-apple-ios-retrait-des-antivirus?een=f0fef0baf00d2c1c7d5c673a3ccf334c&utm_source=greenarrow&utm_medium=mail&utm_campaign=ml277_windows10biento
http://www.theregister.co.uk/2015/03/24/ios_anti_malware_confusion/
F8 - FACEBOOKS CONFERENTIE VOOR ONTWIKKELAARS BRENGT HEEL WAT NIEUWS
Trouwe lezers weten dat wij geen Facebook-fan zijn. En de meeste lezers zijn het eigenlijk met ons eens, vooral omdat Facebook zich zo in je privéleven wil nestelen. Toch kunnen wij er niet omheen dat Facebook een belangrijke speler is op het internet, die heel veel invloed heeft op de gewone burgers, en die vooral door het jonge volkje dag na dag, uur na uur, gebruikt wordt.

Wanneer Facebook dan op zijn F8 conferentie voor ontwikkelaars nieuwigheden aankondigt, dan moeten wij daar wel over berichten. En het nieuws is goed en slecht, afhankelijk van het feit of je een Facebook-fan bent die praktisch IN Facebook woont, of een Facebook-afvallige die niets moet hebben van de manier waarop Facebook met jouw privacy solt. Want Facebook zal zich nog meer profileren in je dagelijkse leven, het wil zelfs een hub worden voor de sensoren in je huis, het Internet of Things.

Omdat het ons te ver zou leiden om alle aankondigingen diepgaand te bespreken, sommen wij ze gewoon even op. Bij TechMeme vind je verdere informatie indien je meer wil weten over een bepaald item. Het zijn trouwens aankondigingen voor ontwikkelaars, wat wil zeggen dat jij deze dingen nog niet meteen morgen zal aantreffen in Facebook - de ontwikkelaars moeten nu aan de slag om alles uit te werken.

- Er zou een nieuwe soort online video komen, die het "spherical" noemt, en die een 360° beeld geven. Zij zouden gemaakt zijn met 24 camera's die samenwerken. De bedoeling is dat je bij het bekijken van de video zelf een blikveld kiest.
http://www.wired.com/2015/03/facebook-unveils-immersive-360-degree-video-news-feeds/

- Er komt een nieuw Messenger Platform, waarmee de gebruikers content kunnen aanmaken en delen met tools van derden, maar ook kunnen live kunnen chatten met bedrijven, in plaats van hen te moeten bellen of mailen.
http://techcrunch.com/2015/03/25/facebook-launches-messenger-platform-with-content-tools-and-chat-with-businesses/#sxzpAU:vII0

- Daarbij is het de bedoeling dat dit nieuwe platform de gebruikers helpt om nieuwe apps te ontdekken en het delen van content te vergemakkelijken, maar dat er zorg voor gedragen wordt dat het niet misbruikt wordt voor spam.
http://techcrunch.com/2015/03/25/facebook-launches-messenger-platform-with-content-tools-and-chat-with-businesses/

- Buzzfeed meent dat deze aankondiging van Facebook de poort wordt naar het mobiele internet; het zou zo een app ecosysteem bouwen dat de concurrentie aangaat met dat van Apple en Google.
http://www.buzzfeed.com/charliewarzel/facebook-is-eating-the-internet

- Facebook lanceert ook zijn eigen Mobile Ad Exchange, een dienst om advertenties te verkopen op mobiele toestellen.
http://recode.net/2015/03/25/facebook-launches-an-ad-exchange-on-top-of-liverail/

- Ontwikkelaars en marketeers krijgen ook meer inzicht over hun Facebook-apps het doen op de verschillende platformen, dankzij Analytics for Apps.
http://developers.facebook.com/blog/post/2015/03/25/introducing-facebook-analytics-for-apps/

- Wired meldt dan weer dat volgens Zuckerberg de nieuwe Analytics voor Apps, en de inbedbare video's concurrentie moeten zijn voor de bestaande Google producten.
http://www.wired.com/2015/03/mark-zuckerberg-f8-keynote/

- Er komt een nieuw Share Sheet, een opgefriste plugin voor commentaren die geïntegreerd wordt met Pages, en ook nieuw is App Invites, waarmee je een app met een vriend kan delen.
http://developers.facebook.com/blog/post/2015/03/25/Grow-Your-App-By-Helping-People-Share/

- Facebook Parse is dan weer een SDK (Software Developer Kit) waarmee Facebook zich waagt op het terrein van het Internet of Things
http://venturebeat.com/2015/03/25/facebooks-parse-unveils-sdks-for-the-internet-of-things/

- En om Google en YouTube nog een beetje meer te jennen, start Facebook nu ook met zijn eigen videplayer om video's in  te bedden. Wellicht gaat het dan om de content die speciaal voor Facebook geproduceerd werd via de nieuwe partnerschappen die het aan het afsluiten is.
http://thenextweb.com/insider/2015/03/25/facebook-introduces-an-embedded-video-player/

- En tot slot: er komt ook een nieuwe Graph API v2.3 waarbij video beter beheerd wordt en die real-time updates bevat voor Pages, en een Facebook SDK 4.0 voor iOS en Android, waarbij de Share knoppen ingebakken zijn.
http://developers.facebook.com/blog/post/2015/03/25/Updated-Graph-API-and-improved-Facebook-SDKs-for-iOS-and-Android/

Zo. Een hele boterham. In de volgende maanden zal je kunnen ervaren hoe dit allemaal moet uitdraaien.
Het overzicht vind je bij TechMeme.
http://www.techmeme.com/150325/p14#a150325p14
DEEPLINK.ME GAAT GOOGLE ACHTERNA
Op het internet kunnen allerlei dingen gelinkt worden - binnen éénzelfde website, van de ene website naar de andere, van een website naar een FTP-zender, of een ander programma dat opgestart wordt zoals je video-programma. Maar bij apps was dat tot nu toe niet mogelijk. Binnen één app kan je enkel naar een ander deel van die app linken, naar een website, of je kan dingen "sharen" op Twitter, Facebook, ze in je Evernote zetten. Maar vanuit de ene app naar een functie binnen in aan app verwijzen was tot nu toe onmogelijk.

Daar komt nu verandering in, met DeepLink. Deze startup heeft iets bedacht dat het AppWords noemt, een woordspeling natuurlijk op de AdWords van Google. En het is inderdaad een soort zoekdienst die met advertenties werkt, waarbij de advertenties getriggerd worden door trefwoorden. Concreet zal een adverteerder bijvoorbeeld een advertentie kunnen plaatsen in een restaurant-app. Met de advertentie wordt verwezen naar een film die die avond speelt. Klik je op de link, dan word je niet naar het web gevoerd, maar naar een ticket-app die je op je smartphone hebt staan.

AppWords zal geïntegreerd kunnen worden door middel van een Software Developer Kit die Deeplink ter beschikking stelt. Momenteel zijn er al enkele grote namen die met DeepLink.me samenwerken - Shazam, WeWork, Fox, The New York Times, en enkele grote e-commerce bedrijven.

Meer uitleg bij TechCrunch en The Next Web. Heeft Google hier zich de kaas van het brood laten snoepen?
http://readwrite.com/2015/03/24/deep-linking-search-appwords
http://techcrunch.com/2015/03/24/deeplink-moves-into-google-territory-with-appwords-a-deep-link-mobile-search-and-ad-platform/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!UGLY MAIL: CHROME EXTENSIE VERRAADT DE VERRADER
Er bestaan verschillende manieren om jou in het oog te houden tijdens je surftochten - via cookies bijvoorbeeld, maar ook via "onzichtbare pixels". Dat is een methode waarin verschillende bedrijven zich gespecialiseerd hebben, waaronder Yesware, Bananatag en Streak. Via een heel simpele techniek komen zij te weten of en wanneer jij een mail geopend hebt die een van hun klanten gestuurd heeft, waar je je bevindt, welk type toestel je gebruikte toen je die opende, en of je op een link geklikt hebt.

Het geheim? Gewoon een "onzichtbare" tracker in de mail verpakken - een transparante afbeelding van 1 x 1 pixel. Wanneer de mail geopend wordt dan zal de afbeelding de server pingen vanwaar hij afkomstig is, en dan allerlei informatie meegeven: de tijd dat je de mail opende, de plek waar je je bevond, het toestel dat je gebruikte.

De techniek heet "Pixel Tracking", en vanuit commercieel standpunt is het niet illegaal, zelfs niet uitzonderlijk. De gebruiker echter kan deze techniek als een inbreuk op zijn privacy ervaren. Daarom is het goed te weten dat er nu een extensie bestaat voor de Chrome browser, Ugly Mail, die je vertelt of een mail zo'n onzichtbare pixel bevat van de drie voorheen vermelde bedrijven. Is dat het geval, dan zullen zij in je inbox vermeld worden met een oog ernaast, zodat je weet  dat er een signaal naar een server gaat, zodar je op de mail klikt.

Niet slecht bedacht. Alleen: het werkt alleen voor Gmail, enkel voor de vermelde bedrijven, en enkel op Chrome. Wat toch wel een grote beperking is. En uiteraard kan je zelf ook je voorzorgen nemen, door in je (desktop) mailclient aan te geven dat afbeeldingen niet automatisch gedownload mogen worden. Want dan wordt die transparante pixel vervangen door een icoontje, en wordt de verrader alsnog verraden!

Meer bij Wired en LifeHacker.
http://www.wired.com/2015/03/ugly-mail/
http://lifehacker.com/ugly-mail-identifies-emails-that-track-you-1692634100
https://chrome.google.com/webstore/detail/uglyemail/ldgiafaliifpknmgofiifianlnbgflgjMAGIC LEAP: HET IS ECHT MAGIE!
Je hebt wellicht al eens eerder horen praten over Magic Leap. Het is een bedrijf dat een tamelijk mysterieuze technologie ontwikkelt, die met 3D werkt, en computer-gegenereerde beelden projecteert op reëel bestaande voorwerpen. Veel is niet bekend over de technologie en de vorderingen die gemaakt werden, meer toch voldoende om een kapitaalinjectie te krijgen van 540 miljoen dollaar, van beleggers zoals Google, Qualcomm, Andreessen HOrowitz en Kleiner Perkins, om er maar enkelel te noemen.

In november 2015 meende techblog Gizmodo te mogen concluderen dat het bedrijf eigenlijk bezig zou zijn om een "Google Glass op steroïden te bouwen, die naadloos computerbeelden kan mengen met de echte wereld"; het baseerde zich daarbij op personeelsadvertenties, aanvragen voor patenten en handelsmerken.

Nu echter heeft het bedrijf een video online gezet, die echt verbazend is. Sommigen menen dat het geen echte demo is van Magic Leap, en gewoon knap gemaakte special effects, maar ons lijkt het "the real stuff" te zijn. De video is in elk geval indrukwekkend (1)

Het artikel van Gizmodo van november 2014 gaat trouwens dieper in op Magic Leap, en is de moeite waard (2). Het minste wat je van Magic Leap kan verwachten is een nieuwe spelomgeving, een soort first-person-shooter, maar dan écht, in JOUW huiskamer. Maar in het filmpje zie je ook hoe de technologie gebruikt wordt om te bladeren in een soort van carrousel, om daar een bestand te kiezen. Het zou dus een volledig nieuwe gebruiksinterface kunnen worden...
https://www.youtube.com/watch?v=kPMHcanq0xM
http://gizmodo.com/how-magic-leap-is-secretly-creating-a-new-alternate-rea-1660441103
http://www.magicleap.com/#/homeMICROSOFT: OFFICE EN SKYPE OP VOORHAND GEÏNSTALLEERD OP SOMMIGE ANDROID TOESTELLEN, EN TOOLS VOOR UNIVERSELE APPS
Vandaag ook twee berichten uit de Microsoft stal. Om te beginnen een bericht dat kadert in de strategie die Microsoft de laatste tijd steeds meer omarmt: zijn software voor alle mogelijke besturingssystemen beschikbaar maken. Dat houdt blijkbaar niet alleen in dat de software aangeboden wordt voor download en installatie, maar zelfs op voorhand op toestellen geïnstalleerd staat wanneer jij ze aankoopt.
Daarvoor moeten natuurlijk de nodige overeenkomsten afgesloten worden met hardware-fabrikanten. En dat gebeurt: na afspraken hierover met Samsung, dat nu Android toestellen verscheept met Microsoft apps vooraf geïnstalleerd, heeft het nu ook een deal afgesloten met Dell. Dat zal later dit jaar een reeks Android toestellen uitbrengen met daarop Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive en Skype. The Verge heeft er meer over. (1)

Tools voor Windows 10 universele apps
Het tweede bericht zal vooral ontwikkelaars aanbelangen. Want Microsoft brengt tools uit waarmee zij applicaties kunnen maken die op alle Windows 10 toestellen zullen draaien - of het nu om een smartphone, tablet, computer of zelfs Xbox is. Deze "universele applicaties" zouden een van de sterkste punten moeten worden van Windows 10, en het leven van de ontwikkelaar erg moeten vereenvoudigen.
De ontikkelaar die deze nieuwe tools wil downloaden, moet intekenen op het Windows Insider Program, vervolgens de laatste Windows 10 technical preview installeren, en tevens Visual Studio2015 Community Technology Preview 6, en natuurlijk ook de Tools voor Windows 10 Technical Preview, die de SDK (software development kit) bevatten. Meer technische uitleg bij ZDNet. (2)
http://www.theverge.com/2015/3/23/8279369/dell-microsoft-office-android-devices-bundle
http://www.zdnet.com/article/microsoft-delivers-windows-10-tools-for-building-universal-applications/EN WAT DACHT JE VAN EEN APP DIE JE BELOONT ALS JE SPORT?
We bewegen met zijn allen veel te weinig. Maar hoe kan je iemand aansporen om meer te bewegen? Sommige smartbands proberen het door je een buzz te geven waarvan je opschrikt, wanneer je te  lang stilgezeten hebt. Een nieuwe app pakt het op een andere manier aan: je wordt beloond met Bitcoins wanneer je je best doet bij je work-out.

De app heet, toepasselijk, Fitcoin, en is momenteel enkel voor iOS te verkrijgen. Na het aanmaken van een account waar je Bitcoins verzameld kunnen worden, moet je de app sync'en met je fitness tracker. Dat moet wel een tracker zijn die werkt met een hartslagmeter, en die ook toegang geeft tot zijn software. De Jawbone UP3 bijvoorbeeld, die binnenkort op de markt komt, zou aan deze voorwaarden voldoen.

Bij Yahoo verneem je meer over het systeem. Ons lijkt het wel wat, mensen belonen voor hun workout. Een concept dat naar onze mening ook in andere toepassingen doorgetrokken mag worden. Door te sporten zou je bijvoorbeeld punten kunnen winnen om een in-game aankoop te doen, of extra voordelen te krijgen in een app. En waarom niet toegang tot nieuwssites koppelen aan hoe gezond je sport?
https://www.yahoo.com/tech/this-app-pays-you-in-bitcoin-based-on-the-113689371979.html


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Drone-sector vreest doodsteek door te strenge wet
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_federaal/Drone_sector_vreest_doodsteek_door_te_strenge_wet.9612282-3136.art?utm_medium=email&utm_campaign=MORNING_COMMENT&utm_source=SIM

*** Apple slaagt er niet in om de platenlabels te voertuigen; het zal voor zijn Beats streaming muziek dezelfde prijs moeten hanteren als collega's zoals Spotify: 10 dollar per maand.
http://www.nytimes.com/2015/03/26/technology/apple-and-beats-developing-streaming-music-service-to-rival-spotify.html

*** Leuk gevonden: een hack van datingsite Tinder zorgt ervoor dat mannen, die interesse toonden voor een bepaald vrouwelijk lok-profiel, ongewild met elkaar aan het flirten gingen!
http://www.theverge.com/2015/3/25/8277743/tinder-hack-bros-swiping-bros

*** Microsoft werkt aan de opvolger van de Surface2 tablet. Die zal echter het échte Windows OS draaien, geen RT versie.
http://www.winbeta.org/news/exclusive-microsoft-building-successor-surface-2-rt-here-are-first-details

*** In de VS loopt een proces, aangespannen door Ellen Pao tegen het bedrijf Kleiner Perkins, over het feit dat zij gediscrimineerd zou zijn en ontslagen omwille van het feit dat zij vrouw is. Het proces zet eens te meer de dominante mannencultuur in de tech wereld in de kijker;
http://venturebeat.com/2015/03/25/in-the-ellen-pao-case-facts-are-barely-disputed-only-motives-motivations/


Het oog/oor wil ook wat!
Audio/video op het InternetVideo van de Dag: Apple Watch uittesten
Een video van een Belgisch bedrijf, voor de mensen die nu al staan te trappelen om een Apple Watch rond hun arm te dragen. En twijfelen ... niet over of ze ja of neen de aankoop zullen doen, maar welke combinatie van watch en bandje zij zullen kiezen. De video demonstreert een app waarmee je het kan uittesten. Je moet eerst een AR herkenningspunt afdrukken dat je aan je arm bevestigt, en daarna kan je door een tik op het bandje de verschillende kleuren uittesten.
http://www.underside.be/content/?q=node/1
https://www.youtube.com/watch?v=sg4jXcK8yVk
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wie zijn deugdzaamheid enkel draagt als zijn zondagse pak,
kan beter naakt gaan.
-Kahill Gibran- 


 
De nieuwe oogst


   
HOE LAAT IS HET?
Deze website vertelt je hoe laat het is in andere delenvande wereld. Zo zal je je correspondent bijvoorbeeld niet meer uit het bed bellen, of zal je weten waarom je geen onmiddellijk antwoord kreeg van je correspondent aan het andere eind van de wereld. (Tip: Wim W)
[Taal: ENG/NL]
http://nl.thetimenow.com/worldclock.php


DE VERSCHILLENDE SOORTEN RSS FEED READERS: DESKTOP
Velen schrikken af vande term "RSS feed", zonder te beseffen hoezeer feedreaders hen kunnen helpen om op een simpele manier op de hoogte te blijven van het nieuws. Wat zo'n feedreader namelijk doen is gewoon de koppen van verschillende blogs en nieuwssites verzamelen en in een lijst weergeven voor jou. Daarbij wordt ook opgevolgd wat je reeds gelezen hebt en wat niet, en bepaal jij welke sites je volgt: je moet gewoon de RSS-link invoeren in de RSS-reader.
Er bestaan verschillende readers: voor desktop (als apart programma), voor de browser, readers die zich in je mail client nestelen, en die je op je mobiele toestel kan bekijken.
Vandaag: readers voor de desktop. Die hebben uiteraard de meeste mogelijkheden, maar zijn daarom waarschijnlijk beter geschikt voor de meer technisch onderlegde gebruiker. Zij bieden meestal ook de optie om je links en de informatie over niet/wel gelezen artikels te synchroniseren op verschillende toestellen. Enkele voorbeelden: NewsGator, FeedDemon, RSS Bandit.
http://www.newsgator.com/home.aspx
http://www.newsgator.com/NGOLProduct.aspx?ProdId=FeedDemon
http://www.rssbandit.org/


DE VERSCHILLENDE SOORTEN RSS FEED READERS: BROWSERS
Je kan ook je feeds in je browser bekijken. Sommige browsers hebben ingebakken feed readers, maar er zijn ook extensies en plug-ins die deze functie bieden. Zo zijn er bij Firefox de Live Bookmarks (1), en heb je bijvoorbeeld bij Firefox de Sage extensie. Die laatste is heel simpel, nestelt zih in je zijbalk, en is erg handig om te bedienen.
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/livebookmarks.html
https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/sage/


DE VERSCHILLENDE SOORTEN RSS FEED READERS: E-MAIL GEBASEERD

Wist je dat ook je mailclient geschikt is om RSS-feeds te volgen? Outlook doet het, maar wij raden het niet echt aan, omdat hij al zoveel moet doen dat de feeds zouden verdrinken. Maar bij Mozilla Thunderbird kan je heel gemakkelijk je feeds volgen in een overzichtelijke interface. En ook Seamonkey, dat andere project van Mozilla dat enorm veelzijdig maar o zo onbekend is. http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/
http://www.seamonkey-project.org/releases/


DE VERSCHILLENDE SOORTEN RSS FEED READERS: VIA WEBSITES / DIGG
Het gemakkelijkste eigenlijk zijn de webgebaseerde feed readers. Gewoon, waar je ook bent, een browser openen, naar de site surfen, daar inloggen zodat je al je feeds bij de hand hebt, en je bent vertrokken. Helaas zijn verschillende diensten recent gestopt met RSS-feeds. Dat geldt zowel voor Newsgator, Bloglines als voor Google Reader - en bij het afschaffen van die laatste dienst klonk het protest in de internetgemeenschap wel érg hard.
Veel diensten zijn na het verdwijnen van Google Reader opgestaan, en een van de mooiste is Digg Reader.
http://digg.com/reader


RSS FEED READERS ALS WEBDIENST: FEEDREADER ONLINE
Een vrij eenvoudige RSS reader. Je kan de feeds op twee manieren bekijken. Er is functie die Starred Itmes heet, om RSS feeds te bewaren, en er is een filter waardoor je alleen de nog niet gelezen items kan lezen. Maar heeft een feed reader eigenlijk meer functies nodig?
http://feedreader.com/online/


ONLINE FEED READERS: COMMA FEED

Zoals gezegd, online feed readers zijn een zegen: geen installatie nodig, je moet gewoon inloggen met je accountgegevens, en al je feeds staan klaar. Comma Reader haalt zijn inspiratie bij Google Reader. Deze tool is open source, wat wil zeggen dat je de broncode kan downloaden, en zelfs op je eigen server hosten.
[Taal: ENG]
https://www.commafeed.com/#/welcome


ONLINE FEED READERS: FLOW READER
Deze feed reader combineert dan weer jouw feeds met de sociale netwerken. Je importeert je favoriete sociale netwerken zoals Twitter en Facebook, je importeert je feeds, en alle updates verschijnen in één stream. Je kan de feeds in categorieën verdelen en op criteria sorteren. Bovendien kan je items bewaren om alter te lezen, en content delen met je vrienden op Facebook, Twitter, Buffer, Tumblr en meer!
[Taal: ENG]
http://flowreader.com/


ONLINE FEED READERS: FEEDLY

Deze feed readerwordt gekenmerkt door een eenvoudige interface. Met Add Content kan je gemakkelijk nieuwe bronnen vinden om op de content ervan te abonneren. De basisfuncties van Feedly zijn gratis, met de betalende optie van 5 dollar per maand krijg je toegang tot extra mogelijkheden zoals de integratie met web apps zoals Evernote en Dropbox.
[Taal: ENG]
https://feedly.com/i/welcome


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WANAGOGO
Deze website met bijhorend platform en apps is een product van Studio 100. De bedoeling is dat ouders een abonnement nemen van 10 euro per maand, waarvoor dan tot 3 kinderen toegang krijgen tot het platform. Die kunnen er spelletjes spelen, films speciaal voor kinderen zien, chatten in een beveiligde omgeving, muziek beluisteren, spelletjes spelen.
[Taal: NL]
http://wanagogo.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOELSCHORTEN
Een blog van een dame die zelf in de verpleegzorg werkt, en heel creatief bezig is dingen te bedenken waarmee de mensen die zij verzorgt, beter kunnen worden. Zoals de voelschort, bedoeld voor dementerende mensen: de schort lijkt erin te slagen om hen wat meer te betrekken bij de wereld rondom hen. Bij GVA een artikel over de ontwerpster van de schort.
[Taal: NL]
http://voelschorten.blogspot.be/
http://www.gva.be/cnt/dmf20150323_01593113/antwerpse-uitvinding-voor-dementerenden-breekt-door


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LOWTECH MAGAZINE
Een ongelooflijk interessante website. Geen high-tech, maar low-tech: hoe je met simpele middelen, die weinig energie besparen en heel milieuvriendelijk zijn, dingen verwezenlijken. Maar je vindt er ook informatie over uitvindingen die al veel langer bestaand dan de varianten die wij nu kennen. Om absoluut te ontdekken!
[Taal: NL]
http://www.lowtechmagazine.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 25 HISTORISCHE MOMENTEN, ANDERS BEKEKEN
Een reeks van 25 foto's die draait rond historische gebeurtenissen, waarvan je een bepaalde foto al heel vaak gezien hebt. Maar deze reeks toont diezelfde gebeurtenis, vastgelegd door een camera vanuit een ander gezichtspunt. Om het een en ander in perspectief te zetten...
[Taal: ENG]
http://hilarityensuing.com/you-may-not-recognize-these-25-pictures-but-theyre-famous-moments-in-history/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KUNSTBOEKEN

In dit artikel van Open Culture vind je een verwijzing naar 422 kunstboeken die je gratis kan downloaden als e-book. Het gaat om uitgebreide onderwerpen, van Modern Design in het Metropolitan Museum of Art, tot Vincent Van Gogh en Franse Art Deco.
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2015/03/download-422-free-art-books-from-the-metropolitan-museum-of-art.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: ADVERPUTT (GAME)
Een leuk spelletje, dat een beetje op minigolf lijkt. Je moet alleen de richting kiezen  om het balletje te slaan, en door de pijl langer of korter te maken, bepaal je de kracht waarmee je slaat. Verslavend!
[Taal: ENG]
http://www.adverputt.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be 


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 (Maar dan toch alleen voor rijke mensen - gaan we een klassen-gezondheidszorg tegemoet?)
'Apple Watch spoort in toekomst kanker op'
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3902230/2015/03/13/Apple-Watch-spoort-in-toekomst-kanker-op.dhtml

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 (Heeft de gewone man/vrouw iets aan een Pebble?)
Test: Pebble Steel
http://www.elektrozine.be/ez/article/9035/Test-Pebble-Steel.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

(Een buitenbeentje onder de fitness trackers, maar door de app (voorAndroid en iOS) toch aantrekkelijk)
De UP24-armband van Jawbone!
https://www.digimedia.be/News/nl/17895/de-up24armband-van-jawbone.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(Een labelprinter die ook vanop je smartphonen werkt!)
Review: Leitz Icon Labelprinter
http://computertaal.info/2015/03/24/review-leitz-icon-labelprinter/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

(Geen extra kosten meer wanneer je van Belgacom op Telenet overschakelt!)
Belgische overheid overweegt klanten eigen settopbox te laten kiezen
http://tweakers.net/nieuws/102134/belgische-overheid-overweegt-klanten-eigen-settopbox-te-laten-kiezen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be(Beveiligingsexpert Eddy Willems heeft vragen over de veiligheid van het Internet of Things)
IoT: Het Internet of T(hings/rouble)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/iot-het-internet-of-t-hings-rouble/article-opinion-544529.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

(Moet Netties dit ook gaan doen?)
Newsmonkey start met Nieuwsbrief via WhatsApp
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/newsmonkey-start-met-nieuwsbrief-via-whatsapp 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DE BESTE ANDROID TWEAKS: JE VERGRENDELSCHERM

Verleden week sleutelden we wat aan het startscherm, deze week nemen we om te beginnen het vergrendelscherm onder handen. Tussen haakjes: wij adviseren je echt wel om met zo'n vergrendelscherm te werken!
Zo kan je, met enkele ingrepen, vanuit het vergrendelscherm je telefoon gedeeltelijk gebruiken, zonder de vergrendeling te moeten opheffen. Daarvoor heb je lock screen widgets nodig. Er zijn widgets om je RSS feeds te lezen, om op je sms-berichten te  antwoorden, om je lijst met contacten op te roepen. Jij bepaalt zelf welke dingen mogelijk zijn met de vergrendelde telefoon. MakeUseOf heeft een lijst opgesteld met lock screen widgets (1)
Wist je dat je zelfs het lock screen volledig kan vervangen? Ook daar bestaan apps voor, en MakeUseOf heeft ook daarvan een lijstje gemaakt. (2)
http://www.makeuseof.com/tag/5-excellent-lock-screen-widgets-for-android/
http://www.makeuseof.com/tag/best-free-lockscreen-replacement-apps-android/


DE BESTE TWEAKS VOOR ANDROID: JE BATTERIJ
Een van de dingen waarover de meeste mensen zich zorgen maken, is de batterij van hun toestel. Gaan ze het einde van de dag halen? Er bestaan wel apps die je meer controle geven over de batterij, maar sinds de laatste versies van Android (4.4 KitKat en hoger) heb je daarvoor Root-toegang nodig. En het hele nut van deze reeks artikelen was om je je toestel te laten tweaken, zonder die root-toegang.
Maar gelukkig zijn er verschillende dingen die je gewoon kan doen om je batterij langer te laten meegaan, zonder die apps.
- Trillingen uitschakelen: een trilling als teken van binnenkomend gesprek of andere melding is weliswaar minder storend dan een beltoon, maar gebruikt wel meer energie. Door trillingen uit te schakelen (tenzij je echt in een "stille" modus wil gaan) kan je heel wat energie besparen. Dat betekent ook: de haptische feedback uitschakelen tijdens het typen.
- Bloatware verwijderen: sommige apps lijken wel nuttig, maar gebruiken veel bronnen (RAM, CPU, schijfruimten, ...). Zelfs wanneer je ze niet gebruikt, dan nog zitten zij op de achtergrond, en beïnvloeden zij de prestaties van de toestel of verbruiken zij bandbreedte. Probeer zoveel mogelijk bloatware uit te schakelen, en indien mogelijk ook van je toestel te verwijderen. Helaas is dat niet voor alle bloatware mogelijk...
Wil je meer weten over bloatware? MakeUseOf heeft wat tips.
- En tot slot: maak gebruik van Airplane modus wanneer je onderweg bent. Staat je WiFi actief, dan gaat die voortdurend op zoek naar een verbinding, en dat kost energie. Met Airplane modus worden ook 2G, 3G, 4G uitgeschakeld zodat ook naar dat signaal niet constant gezocht wordt.
http://www.makeuseof.com/tag/what-you-need-to-know-about-removing-android-bloatware-si/µµ


DE BESTE TWEAKS VOOR ANDROID: COMMUNICATIE
Ook aan de tools om te communiceren via het klavier kan je wat sleutelen. Wanneer je vaak met het klavier werkt, kan zelfs een kleine verbetering een heel verschil maken.
Zo kan je een speciale app installeren om te sms'en. Op je toestel staat weliswaar een vooraf geïnstalleerde sms-app, maar er bestaan apps die het beter doen. Een lijstje met zulke apps vind je op de eerste link.
Bovendien kan je, in plaats van via sms te communiceren, gebruik maken van een gratis alternatieve boodschappendienst. Een keuze dergelijke apps vind je op de tweede link.
Je kan aan het klavier sleutelen, en het vervangen door een gratis of betalend alternatief. Een vergelijkende table van dergelijke klavier apps voor Android vind je op de derde link.
http://www.makeuseof.com/tag/text-better-alternative-sms-apps-android/
http://www.makeuseof.com/tag/5-best-free-messaging-apps-android/
http://www.makeuseof.com/tag/makeuseof-tests-what-is-the-best-android-keyboard/
http://www.makeuseof.com/tag/text-better-alternative-sms-apps-android/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GOOGLE MAPS VOOR IOS: EEN UPDATE
iOS - free
Zelfs de meest fervente Apple-lovers zullen moeten toegeven dat de map-software van Google nog altijd een heel grote voorsprong heeft... die hij nu nogmaals vergroot heeft, met een update van de app voor iOS. De belangrijkste nieuwigheden:
- Je kan een map in volledig scherm bekijken door op een leeg plekje op de landkaart te tikken.
- Je kan de lijnen van het vervoer op de landkaart bekijken wanneer je om een routebeschrijving voor het vervoer vraagt
- Je kan op de afbeelding van de microfoon tikken, en dan "directions to" zeggen, om een routebeschrijving te krijgen.
http://bgr.com/2015/03/19/google-maps-iphone-update-mar-18/
https://itunes.apple.com/us/app/google-maps/id585027354?mt=8&uo=8&at=10lNUC


ONBEKENDE SCHATTEN: 360 INTERNET SECURITY


Bij Chip.de vonden wij een reeks met freewares voor de desktop en het mobiele toestel (tablet / smartphone) die weliswaar niet echt bekend zijn, maar absoluut de moeite waard zijn om te ontdekken.
Om te beginnen: 360 Security. Deze software bestaat zowel voor Windows Android.
http://www.360safe.com/
http://www.chip.de/downloads/360-Internet-Security_68763849.html
http://beste-apps.chip.de/android/app/360-mobile-security-android-app,com.qihoo.security/


ONBEKENDE SCHATTEN: HUDWAY
iOS freeware - 21,3 MB
Met deze app kan je Augmented Reality gewoon op je voorruit bekijken. De navigatie van je iPhone wordt geprojecteerd op het venster, tenminste wanneer het buiten duister genoeg is.
http://beste-apps.chip.de/ios/app/hudway-iphone-app,673146260/
https://itunes.apple.com/be/app/hudway-gps-navigation-head/id673146260?mt=8


ONBEKENDE SCHATTEN: LEAWO BLU-RAY / DVD / VIDEO PLAYER
Windows XP/Vista/7/8 - 38,6 MB - freeware
Een super goede software om Blue-ray videobestanden af te spelen, maar ook dvd's en andere video's. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die uitlegt hoe je de verschillende functies moet bedienen.
http://www.chip.de/downloads/Leawo-Blu-ray-_-DVD-_-Video-Player_76782813.html
http://www.leawo.org/


ONBEKENDE SCHATTEN: ZER0


Windows XP/Vista/7/8 - 1,2 MB - freeware
Zoals je weet wordt in Windows, wanneer je een bestand wist, het niet echt helemaal gewist. Deze software met een gebruiksvriendelijke interface zorgt ervoor dat gewiste bestanden niet gerecupereerd kunnen worden.
http://kcsoftwares.com/?zero
http://www.chip.de/downloads/Zer0_65127185.html


ONBEKENDE SCHATTEN: FACEBOOK PAPER
iPhone - freeware
Deze gratis app combineert bijdragen uit je newsfeed in Facebook, met artikelen van verschillende thematische berichten. Een elegant design, waarbij afbeeldingen, video's en teksten mooi gecombineerd worden, en storende elementen die men in de gewone Facebook app moet ondergaan, verdwenen zijn.
https://itunes.apple.com/us/app/paper-stories-from-facebook/id794163692?mt=8
http://beste-apps.chip.de/ios/app/facebook-paper-iphone-app,794163692/


ONBEKENDE SCHATTEN: WIFI ON/OF
Android - freeware
Nog zo'n app die veel gebruikte taken vereenvoudigt: met deze app kan je bepalen wanneer de WiFi automatisch ingeschakeld mag worden, en terug uit moet. Handig bijvoorbeeld om meldingen 's nachts je nachtrust niet te laten verstoren...
Maar je hebt nog meer opties: je kan bijvoorbeeld de WiFi automatisch activeren wanneer het toestel ontgrendeld wordt, of uitzetten wanneer het scherm gedeactiveerd wordt, of wanneer er geen verbinding is met een netwerk.
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.j4velin.wifiAutoOff
http://beste-apps.chip.de/android/app/wifi-auto-off-android-app,de.j4velin.wifiAutoOff/


ONBEKENDE SCHATTEN: BIG PICTURE


iPhone - freeware
Deze app zorgt ervoor dat één afbeelding over twee phone verdeeld kan worden. Een leuk ding om mee uit te pakken bij je vrienden. Je hebt twee iPhones nodig, die via het internet of een WLAN verbinding aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En op beide toestellen moet de app geïnstalleerd worden.
http://www.chip.de/bildergalerie/Download-Geheimtipps-fuer-PC-Android-und-iOS-Galerie_68814480.html
http://www.bigpicture-app.com/


VRIJDAG APP-DAG: VINE GAAT OFFLINE
Deze update van de iOS app zorgt ervoor dat je de Vines, de korte filmpjes die zichzelf eindeloos herhalen, sneller kunt bekijken. En je zal ze ook kunnen bekijken wanneer je niet online bent. De video's worden vooraf geladen in je feed, en de Explore rubriek van Vine. Dat zal je uiteraard wel wat data kosten, maar de app zou dit enkel doen indien je een regelmatige Vine-gebruiker bent. Bij The Verge vind je een filmpje dat het verschil tussen de app vroeger en nu uitlegt.
https://itunes.apple.com/us/app/vine/id592447445?mt=8
http://www.theverge.com/2015/3/18/8252161/vine-starts-preloading-videos


VRIJDAG APPDAG: LAYOUT
iOS - freeware
Instagram heeft een nieuwe uitgebracht, Layout, waarmee je fotocollages kan maken door foto's te kiezen die zich op het 'filmrolletje' van je smartphone bevinden. Zo'n collage of mozaïek kan je dan bewaren op je telefoon, of je kan hem ook rechtstreeks op Facebook of Instagram delen. ER zijn 10 verschillende bladschikkingen waaruit je kan kiezen, en je kan tot 9 foto's op één collage zetten.
http://recode.net/2015/03/23/instagram-launches-layout-an-app-for-photo-collages/
https://itunes.apple.com/us/app/layout-from-instagram/id967351793
http://www.engadget.com/2015/03/23/instagram-layout/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....Lezer Eddy heeft een antwoord voor de persoon die iets meer wilde weten over geotag en de vraag stelde in de rubriek "het laatste woord". Dit kan al enkele4 Netties geleden zijn.

<<<
Er is een programma, ACDSee Pro 8 (http://www.acdsee.com/en/products/acdsee-pro-8) dat alle foto's die een geotag hebben in kaart brengt.
Je laadt gewoon alle foto's in het programma en op de kaart komen stippen met de foto's. Dit is een snapshot met een kaart van een oude versie 6:

ACDSee Pro is in de eerste plaats een fotomanager en fotobewerkingsprogramma. En het is professioneel!
Met Photoshop kan op 1 minuut niet klaarkrijgen wat ACDSee wel in 1 minuut klaarspeelt. En voor Photoshop moet je 1 jaar avondschool volgen en met ACDSee experimenteer je een uurtje en je kent het programma 80%. Als die lezer 10.000'den foto's heeft dan zal hij/zij ACDSee graag installeren op zijn pc. 
Een voorbeeld: een foto die een stuk over- en onderbelicht is kan je corrigeren met 9 schuiven waarmee je telkens een stukje van de foto meer en minder licht kan geven.
Is alleen het gezicht van de persoon wat overbelicht dan zorg je met de juiste schuif dat ALLEEN het gezicht iets minder licht wordt.
Het is vreemd dat ACDSee onbekend is. Ik ben al 15 jaar geabonneerd op enkele computertijdschriften en nog nooit heb ik in een test van fotobeweringsprogramma's ACDSee erbij zien staan.

Nog een opmerking: als je de kaart wilt gebruiken in ACDSee dan heb je een betaalde, dus een gekocht registratienummer bij ACDSee, nodig. Ik weet niet of de "free trial" of een "ergens anders gevonden" ACDSee de kaart toont.
Hoe roep je de kaart op: in de "thumpnail" foto's die een geotag hebben zit een een ballonnetje. Gewoon op dit ballonetje klikken en de kaart opent zich. In de kaart zie je veel ballonnetjes. 1 is er roodgekleurd. Dit is dan de geselecteerde foto. Verklein indien nodig de kaart.

En Hilde, bedankt dat je al 12 jaar nog steeds Nettties zo mooi afgewerkt elke week in mijn e-mail bus post.

Eddy
>>>
Jij bedankt, Eddy, voor deze tip - en natuurlijk ook voor het complimentje, dat onze redactie enorm goed doet!

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zelfopoffering zou bij de wet verboden moeten worden.
Het is zo demoraliserend voor de mensen voor wie men zich opoffert.
-Oscar Wilde-