Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/3/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 895 van 21/3/2015Gegroet lezer,

Een nieuwe week, een nieuwe netties. Deze week staan we (onder andere) even stil bij de vraag hoe het eigenlijk zit met de “sharing economy”, het business model van diensten zoals AirBNB, Lyft, Uber en andere. Het is superleuk dat je als gewone mens een centje kan bijverdienen door dingen die je zelf niet gebruikt (je auto, je appartement, …) te delen met anderen. Maar moet je dat dan aangeven aan de fiscus? Ben je dan een zelfstandige, of in het geval van Uber, een werknemer van Uber?

Het zijn slechts enkele van de vraagstukken waarover de wetgever zich in de komende maanden zal moeten uitspreken. Want er zijn er veel meer. Denk maar aan drones: mag je die vrij laten vliegen of zal dit aan stricte regels onderworpen worden? En onze privacy: mag Facebook zijn gang blijven gaan, of zal het toch moeten buiten voor de Europese wetgever?

Het moeten boeiende tijden zijn als jurist om dit alles te volgen, en proberen rechtvaardige wetten in vorm te gieten… En uiteraard zitten wij op de eerste rij om dit te volgen, en verslag uit te brengen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER, MEERKAT EN PERISCOPE
Het zal je niet ontgaan zijn dat er de laatste dagen veel te doen was rond Meerkat, een app voor iOS waarmee je video kan livestreamen naar je volgers op Twitter. Het bijzondere aan de app is dat het supersimpel is om een live stream te creëren, in gewoon enkele clicks. De toeschouwers moeten niet inloggen, gewoon een volger van jou zijn op Twitter en ze kunnen je stream volgen (1). Daarbij dient opgemerkt dat de stream niet IN Twitter zelf getoond wordt, je vermeldt alleen een link en via de link worden de "kijkers" doorgesluisd naar de originele stream. Er is ook een systeem van commentaren; die verschijnen dan wel niet op Twitter. En net als Snapchat zijn de video's niet voor eeuwig, maar worden zij slechts tijdelijk bewaard.

Zoals gezegd: Meerkat kende op korte tijd een groot succes. Maar of dat succes gaat blijven duren is nog de vraag: Twitter heeft immers de toegang afgesneden tot de Twitter Graph, waardoor Meerkat nog wel links kan vertonen, maar de streams zelf niet meer te zien zijn in Twitter.

De reden waarom Twitter dit gedaan heeft is simpel: Twitter heeft namelijk enkele weken geleden (en nu pas officieel bevestigd) dat het Periscope gekocht heeft, een dienst die ongeveer hetzelfde doet als Meerkat, namelijk live-streamen. Maar er zijn wel enkele verschillen. Zo kan je streams van Periscope wel degelijk later bekijken als een heruitzending, terwijl Meerkat streams slechts tijdelijk zijn.

Bij Periscope verschijnen de commentaren van kijkers in een overlay bovenop het beeld van stream; de commentaren worden echter niet weergegeven in Twitter zelf. Als toeschouwer kan je via bewegende hartjes tonen aan de broadcaster dat je leuk vindt wat hij doet. Het leuke is dat, wanneer je de stream in heruitzending bekijkt, de commentaren en hartjes te zien zijn op het moment dat zij ook voor het eerst verschenen bij de live uitzending.

Nog een ander verschil is dat je bij Periscope kan bepalen welke gebruikers je stream kunnen bekijken, die dus op "private" zetten, en bij Meerkat niet. En heruitzendingen van streams zouden bij Meerkat evenmin mogelijk zijn.

Heeft live streamen een zin, kan je vragen? Wel, als het aankomt op het live streamen van grote nieuwsevents, iets waar Twitter heel sterk in is, dan is dit ongetwijfeld een killer toepassing voor Twitter, en heeft Twitter de juiste beslissing genomen op Periscope te kopen.

Meer over Meerkat, Periscope en Twitter bij TechCrunch, The Next Web en Re/Code
http://recode.net/2015/03/14/meerkats-ben-rubin-on-twitter-competition-and-the-future-of-live-video/
http://techcrunch.com/2015/03/13/how-periscope-works/#OwP6We:FPTc
http://thenextweb.com/apps/2015/02/27/meerkat-for-ios-lets-you-live-stream-video-to-your-twitter-followers/
TV TIMELINE: TWITTER WEET HOE BELANGRIJK HET TWEEDE SCHERM IS
Er is niets zo leuk als een live programma te bekijken, en via Twitter commentaar te geven en de opmerkingen van anderen te volgen. Dat is een van de sterkste argumenten om een programma te bekijken op het moment dat het uitgezonden wordt - inbegrepen de reclame - en het gaat op voor "live" programma's zoals So You Think You Can Dance, of het Mijn Pop-up Restaurant dat volgende week weer begint, als voor feuilletons zoals Thuis, dat eveneens zijn trouwe schare kijkers/twitteraars heeft.

Twitter weet dat, en wil het zelfs nog aanmoedigen. Want dat is een manier om de adverteerders te lokken natuurlijk. Twitter is daarom begonnen, in de VS uiteraard als eerste, met "hubs" te maken voor live uitzendingen. Tweet je over een bepaald programma, dan word je uitgenodigd om naar een tijdlijn over te schakelen die gewijd is aan de tweets over dit programma.

Deze tijdlijn zou, aldus Marketingland.com, bestaan uit drie kolommen die je kan doorbladeren: Highlights (tweets waarop het meeste gereageerd werd); Media (met foto's en video's), en All (de volledige stream). Zend je zelf een tweet wanneer je in de tijdlijn van een bepaald programma zit, dan wordt de hashtag van dat programma automatisch toegevoegd.

Een slimme zet van Twitter - en iets waar, naar onze mening, de gebruiker eigenlijk ook op zit te wachten. Volgens een studie van Nielsen zou immers minstens 15% van de tv-kijkers (in de VS) zeggen meer van zijn tv programma's te genieten wanneer de sociale media erbij betrokken zijn.

Een uitgebreide bespreking bij Marketingland, dat ook de app (enkel voor iOS) kon uittesten. Ook Marketingland laat zijn licht schijnen over deze evolutie.
http://mashable.com/2015/03/12/twitter-experiment-tv-timelines/
http://marketingland.com/twitter-accelerates-second-screen-push-with-tv-timeline-test-121405
CORTANA VIRTUELE ASSISTENT NU OOK VOOR IOS EN ANDROID
Apple heeft zijn Siri, Google heeft Google Now, en Microsoft heeft zijn Cortana. Het zijn allemaal virtuele assistenten, die op de achtergrond meedraaien op je toestel of in je browser, en die op basis van je gewoonten zelf informatie aanbieden, nog voor je die opgevraagd hebt. Het bekendste voorbeeld: wanneer je opstaat zal zo'n virtuele assistent al gekeken hebben wat het weer is voor vandaag, of de trein die je gewoonlijk neemt geen vertraging heeft, of dat er files zijn op de weg die je gewoonlijk neemt naar je werk.

Verschillende waarnemers menen dat Cortana een van de "slimste" virtuele assistenten is, vooral omdat hij transparanter is dan de andere. Bij Cortana heb je namelijk een soort "notebook", waarin je kan zien wat Cortana over jou weet, en waar hij die informatie vandaan haalt. En waar je eventueel foutieve informatie kan verbeteren.

De meest ideale plaats om zo'n virtuele assistent te zetten, is het mobiele toestel, omdat dat de hele dag met jou meegaat. En daar wringt bij Cortana een beetje het schoentje. Microsoft is er niet in geslaagd om zijn mobiele besturingssysteem echt te laten doorbreken - de Windows Phone toestellen, ondanks de overname van Nokia, zijn nog altijd ver in de minderheid. Cortana zit wel in de IE browser, maar de internaut van vandaag leeft niet meer in zijn browser, wel in zijn mobiele toestel met zijn apps.

Daarom heeft Microsoft nu aangekondigd dat het Cortana zal uitbrengen als een aparte app, die ook op Android en iOS zal draaien. Het is echter de vraag of dit project kans op slagen heeft. Om goed te kunnen werken, moet zo'n virtuele assistent toegang hebben tot àlle informatie die door de verschillende apps verzameld wordt. Zowel de assistent van Google als die van Apple zitten ingebakken in het systeem, en hebben die toegang. Het valt echter zwaar te betwijfelen of de assistent van Microsoft diezelfde privileges zal krijgen...

Meer over de plannen van Microsoft met zijn Cortana, en de nieuwste evolutie ervan, Einstein, bij The Verge en Reuters. Op de derde link vind je een video die de integratie van Cortana belicht in Spartan, de nieuwe browser van Microsoft.
http://www.theverge.com/2015/3/13/8207361/microsoft-cortana-ios-android
http://www.reuters.com/article/2015/03/13/us-microsoft-einstein-exclusive-idUSKBN0M914D20150313
https://www.youtube.com/watch?v=Fj9QAMVmdbM&feature=youtu.be&t=20sUBER: VRAGEN ROND STATUUT UBER-CHAUFFEURS KAN HELE SHARING-ECONOMIE OP DE HELLING ZETTEN
Verleden week werd er in de Brusselse kantoren van taxidient Uber een huiszoeking uitgevoerd; documenten werden in beslag genomen, die het de speurders mogelijk moeten maken na te gaan of Uber wel alles netjes volgens het boekje doet. De huiszoeking kwam er nadat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet einde 2014 een klacht indiende, omdat hij vermoedde dat de Uber-chauffeurs, althans een deel ervan zwartwerk verrichten (1)

We hebben het al eerder gezegd, en we herhalen het nog maar eens: het is goed dat er een frisse wind doorheen de taxi-industrie waait (en zelfs door de traditionele hotelindustrie met alternatieve modellen om ergens als "gast" te logeren) -  die industrieën zijn vaak teveel vastgeroest, maken te weinig gebruik van de nieuwe technologieën, die het de gebruiker véél simpeler en aangenamer kunnen maken.

Vernieuwing mag en moet er zijn, maar mag geen reden zijn om daarom alle regels overboord te gooien. Wanneer een klassiek taxibedrijf een vergunning en een verzekering moet hebben om klanten op te pikken en te vervoeren, dan moet een innovatieve dienst zoals Uber dat ook hebben. En wanneer een klassiek taxibedrijf in orde moet zijn met sociale zekerheid, zijn werknemers moet inschrijven en hun uren netjes bijhouden, dan geldt dat eveneens voor Uber, Lyft & Co.

Maar hier wringt opnieuw het schoentje. Uber en Lyft beschouwen hun chauffeurs namelijk als zelfstandige ondernemers, die zelf moeten instaan voor sociale zekerheid, belastingen, enz. Bovendien moeten zij zelf de benzine en het onderhoud voor hun wagen betalen. Vanuit het standpunt van Uber en Lyft is dat heel slim bekeken, want dit bespaart hen enorm veel geld. En daardoor kunnen zij taxiritten aan wonderlijk lage prijzen aanbieden en concurreren zij de traditionele taxidiensten de markt uit.

Maar zijn de Uber en Lyft-chauffeurs eigenlijk wel zelfstandige aannemers, of zijn het schijnzelfstandigen? Dat vraagt de Amerikaanse wetgever zich ondertussen wel af. In twee gevallen waarbij deze vraag aan een rechter voorgelegd werd, oordeelde die dat hij zich daarover niet kon uitspreken, en dat een jury zich over de vraag moest buigen. Wat de beslissing van deze jury veel meer gewicht zal geven.

En dan niet alleen voor Lyft en Uber en hun collega taxidiensten, maar voor de hele "sharing" economie - het systeem waarbij mensen die iets hebben wat zij tijdelijk niet gebruiken, willen delen met iemand anders. Zolang dat uit pure ideologie gebeurt, op occasionele basis, dan is daar helemaal geen bezwaar tegen. Maar wanneer het geregeld gebeurt, dan wordt het een soort inkomen - en word je eigenlijk "zelfstandige in bijberoep", en zou je je moeten inschrijven als zelfstandige, en uiteraard je inkomsten moeten aangeven aan de fiscus.

In het geval van Lyft en Uber, waarbij deze "zelfstandigen" in een nauw verband samenwerken met de overkoepelende taxidienst, kan inderdaad met recht en rede afgevraagd worden of zij eigenlijk niet als werknemers beschouwd moeten worden - met de financiële "last" die dit voor de werkgever betekent dus. In eigen land bestaat er gelukkig een goede vorm van controle op "schijnzelfstandigheid", onder andere in de bouwsector.

Een belangrijke evolutie om te volgen. Meer bij Slate. (2)
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2251887/2015/03/14/Brussels-gerecht-valt-binnen-bij-taxidienst-Uber.dhtml
http://www.slate.com/blogs/moneybox/2015/03/12/uber_lyft_employment_cases_juries_could_decide_the_legal_fate_of_the_sharing.html
GOOGLE: INTERACTIVE EVENTS APP, ANNOTATIES BIJ YOUTUBE EN 360° FILMPJES
Enkele nieuwigheden van Google - getrouw aan het motto dat er geen week voorbijgaat zonder nieuws van dat front. Om te beginnen het bericht dat Google Interactive Events gelanceerd heeft, een "second-screen" tool. Het is de bedoeling dat je, wanneer je een evenement bijwoont dat door Google georganiseerd wordt (en dat doen we natuurlijk allemaal elke dag!), je ook kan interageren met de spreker op het toneel, dat je notities kan nemen, vragen kan stellen, verdere follow-up informatie kan aanvragen.

Een slim idee. Het is echter wel onduidelijk of het de bedoeling is dat de app later ook gebruikt kan worden voor andere evenementen. De omschrijving van de app vermeldt immers "Google Events App", maar anderzijds wordt hij ook Interactive Events" genoemd - wat toch een bredere toepassing is. Meer bij Venturebeat (1)

Annotaties bij YouTube filmpjes
Het tweede bericht betreft YouTube: voortaan kan je daar werken met "cards". Dat zijn interactieve annotaties die je bij een filmpje dat je zelf maakt en uploadt, ook kan toevoegen. Dat kunnen bijvoorbeeld links zijn naar websites of naar afbeeldingen. Je bepaalt zelf op welk moment zij verschijnen in het filmpje. En de belangrijkste nieuwigheid is dat deze annotaties eindelijk ook bekeken kunnen worden op mobiele toestellen.

Er zijn momenteel zes verschillende "cards": meerchandise, fundraising, video links, plylist links, associated websites, fan funding, die elk hun eigen instellingen hebben. Zij worden ook opgenomen in de statistieken van YouTube Analytics. TheNextWeb heeft een grondige uitleg over deze cards (2).

360° filmpjes
Het derde bericht tot slot betreft eveneens YouTube, en wel het feit dat je voortaan ook 369° filmpjes kan uploaden. Waarvoor dat goed is, vraag je? Wel, als je in het bezit mocht zijn van zo'n VR headset (en dat hebben we tegenwoordig allemaal in huis, niet?), dan kan je zelf "rondkijken" in een scène die op dat moment afgespeeld wordt. Wanneer je bijvoorbeeld een sportwedstrijd bekijkt die in 360° opgenomen werd, kan je zelf het gezichtspunt bepalen, alsof je zelf aanwezig was.

Trouwens, je kan de filmpjes ook zonder headset bekijken (oef!). Je moet dan wel de YouTube app hebben voor Android; daarbij zal de manier waarop jij het toestel vasthoudt, bepalen wat je op het scherm ziet. Ook op YouTUbe.com kan je de filmpjes bekijken. Momenteel zijn er nog niet zoveel van deze filmpjes, maar bij The Verge vind je links naar enkele ervan. WebProNews heeft er ook enkele.(4)

Zo. Weet je weeral wat te doen vandaag!
http://venturebeat.com/2015/03/11/google-launches-interactive-events-app-for-android-and-the-web/
http://thenextweb.com/insider/2015/03/16/youtube-introduces-interactive-cards-to-complement-annotations-and-they-work-on-mobile-too/
http://www.theverge.com/2015/3/13/8203173/youtube-now-supports-360-degree-videos
http://www.webpronews.com/check-out-youtubes-cool-new-360-degree-videos-2015-03ZIJN DE NIEUWE .SUCKS DOMEINEN EEN VORM VAN CHANTAGE?
Zoals je weet werd het hele internetlandschap opengegooid, door de creatie van nieuwe domeinextensies. Voortaan zie je naast .com of .net ook .guru, .poker of .music - in totaal komen er een 500 van die nieuwe extensies. Keuze genoeg dus, en iedereen zal wel een extensie vinden voor zijn eigen doeleinden.

Toen deze nieuwe domeinextensies aangekondigd werden, klonk er echter protest - sommigen noemden het "zakkenklopperij". Merken en bedrijven zouden namelijk voor onoverkomelijke kosten komen te staan, indien zij preventief hun merk in al die domeinen moesten registreren om te voorkomen dat anderen het zouden doen. Gelukkig bestaat er echter het merkenrecht, en maatregelen die gedeponeerde merken en bedrijven moeten beschermen tegen zulke praktijken. Toch blijft het voor bedrijven altijd een moeilijke overweging: hun merk als domein in alle nieuwe extensies registreren of niet?

In het geval van de .sucks domeinextensie wordt die vraag wel heel prangend. Want geen enkel bedrijf zou graag zien dat zijn merk als een .sucks domein geregistreerd wordt, waar ontevreden gebruikers dan hun beklag zouden kunnen doen of hun gal kunnen spuien over het merk. En nu blijkt dat registratie van een .sucks domein niet goedkoop zal zijn, kan je je afvragen of dit nieuwe Top Level Domain eigenlijk niet in het leven geroepen werd als een middel om chantage te kunnen plegen....

Bij Ars Technica en Marketing Land lees je meer.
http://arstechnica.com/information-technology/2015/03/sucks-tld-to-accept-sunrise-registrations-soon-but-theyll-be-pricey/
http://marketingland.com/controversial-sucks-domain-almost-here-121505
WINDOWS 10 KOMT ER DEZE ZOMER AAN. WAT BRENGT HET?
Deze week heeft Microsoft aangekondigd dat Windows 10 er deze zomer aankomt, van start gaat in 190 landen en in 111 verschillende talen. De aankondiging kwam er op WINHEC, een conferentie voor hardware ontwikkelaars, die een tijdje in de vergeethoek geraakt was, maar nu gehouden werd in Shenzhen, China.

Enkele feiten over het nieuwe OS:
- Sommige fabrikanten zullen deze update gratis aan hun klanten aanbieden. Lenovo bijvoorbeeld zal de klanten de mogelijkheid bieden te upgraden in zijn service centers en in sommige winkels. Lenovo heeft trouwens ook aangekondigd dat het nieuwe Windows phones zal gaan bouwen, die midden dit jaar in China verkrijgbaar zullen zijn.

- Met het nieuwe OS zal je je toestel kunnen ontgrendelen via biometrische authenticatie, een tool die Windows Hello genoemd wordt. Of het nu een pc is, een tablet of smartphone, je zal je vinger kunnen gebruiken, de iris van je oog, of je gelaat. Meer nog: deze authenticatie zal je ook toelaten om zonder paswoord in te loggen op apps en online diensten. Je toestel moet uiteraard wel een vingerafdruklezer hebben, een IR of andere biometrische sensor. Een uitgebreid artikel over Windows Hello vind je bij Venturebeat (1)

- Nog nieuw is dat in Windwos 10 de ruimte die nodig is voor het OS, drastisch lager zal liggen. De reden daarvoor is dat steeds meer (goedkopere) tablets gebruik maken van SSD en flash-gebaseerde opslagruimte, die beperkt zijn qua capaciteit. Microsoft was dus verplicht zijn OS, dat bij elke versie weer wat groter geworden was, terug af te slanken. Dat doet het door bestandssystemen te comprimeren, iets wat tot 45% zou besparen. Bij ZDNet vind je een uitstekende uitleg over het waarom en hoe van deze systeem compressie.

- Een heel belangrijk aspect is het feit dat de update het eerste jaar gratis is, zoals eerder aangekondigd, maar bovendien dat je niet eens moet aantonen dat je een legale versie hebt van het Windows OS om te mogen upgraden. Slim bekeken van Microsoft natuurlijk, want in landen zoals China heeft bijna iedereen een illegale Windows op zijn computer staan. Zo worden die tenminste officieel, en blijft het de gebruikers via zijn OS aan zich binden.(3)

- En dan is er nog het feit dat IE, de browser van Microsoft, verdwijnt. Eigenlijk is het juister te zeggen dat het "merk" IE verdwijnt, want Microsoft zal nog altijd een browser produceren, maar die zal Spartan heten. IE zal nog wel bestaan in bepaalde versies van Windows 10, maar dan vooral omwille van compatibiliteit met (zakelijke) toepassingen. Waarom die naamsverandering? Wel, dat is een kwestie van imago. IE heeft in het begin met veel problemen af te rekenen gehad, omdat malware en virussen al te gemakkelijk via de browser de computer konden binnendringen. En al heeft Microsoft in de voorbije jaren zijn browser veel veiliger gemaakt, dat imago heeft het nooit van zich kunnen afsschudden. Het feit dat je wel veel hoort over extensies voor Firefox en Chrome, maar heel weinig over extensies voor IE, duidt op het feit dat de gebruiker zich niet zo thuis voelt met IE. Meer hierover bij The Verge (4)
http://venturebeat.com/2015/03/17/windows-hello-biometric-authentication-will-let-you-unlock-windows-10-devices-with-your-finger-iris-or-face
http://www.zdnet.com/article/microsoft-promises-drastic-cuts-in-disk-space-use-for-windows-10/
http://www.reuters.com/article/2015/03/18/us-microsoft-china-idUSKBN0ME06A20150318
http://www.theverge.com/2015/3/17/8230631/microsoft-is-killing-off-the-internet-explorer-brand
MICROSOFT: BING DISTILL EN MICROSOFT BAND
We blijven nog even bij de softwaregigant uit Redmond, die zich de laatste jaren flink aan het roeren is. Er is namelijk nieuws over een nieuwe dienst waaraan Microsoft al een tijdje werkt: Bing Distill. Het is geen zoekmachine, maar een antwoordmachine, en het opvallendste eraan is dat hij met menselijke inbreng werkt.

Daarover even dit terzijde: waar we in dit tijdperk van Internet of Things zitten, waar alles met algoritmes werkt, blijken zowel Google als Microsoft toe te geven dat de mens toch ook nog zijn nut heeft. Buiten dus deze Bing Distill kon je deze week immers ook lezen dat Google in zijn PlayStore de apps gaat laten beoordelen door echte mensen, met de bedoeling veel beter het kaf van het koren te kunnen onderscheiden, en het aanbod in de App-winkel van Google op een hoger peil te brengen.(1)

Terug naar onze Bing Distill. Die rekent dus op de inbreng van de community, en daar hoor jij ook bij. Want iedereen is wel expert in een bepaald ding, en kan wellicht een vragensteller helpen met zijn antwoord. Mensen stellen vragen, jij kan antwoorden. Je kan je antwoord eventueel nog wijzigen, en commentaar geven op de antwoorden van andere leden vn de community. Microsoft heeft dit enkele jaren geleden al eens geprobeerd, zo weet Winbeta te vertellen. Toen heette de dienst Windows Live QnA, en hij was bedoeld als antwoord op de populaire Yahoo! Answers. Je kan je aanmelden op het tweede adres, en daar met je Microsoft Account een uitnodiging aanvragen. (2) Meer bij WinBeta (3)

Microsoft Band
Nog altijd niet beschikbaar bij ons, maar toch wel een leuke fitness-armband is de Microsoft Band. Een wearable die $199,99 moet kosten, en die meldingen kan vertonen van je smartphone, of dat nu een Android, iOS of Windows Phone toestel is. Opnieuw een teken van de nieuwe strategie van Microsoft, om zijn software voor alle mogelijke besturingssystemen te laten werken.

Geekwire weet te vertellen dat de Microsoft Band nu in de VS in meer grootwarenhuizen verkrijgbaar zal zijn, en ook naar het VK trekt. Persoonlijk kunnen wij niet wachten tot hij hier is, want dit lijkt ons een heel interessante fitness tracker! Meer bij Geekwire. (4)
http://techcrunch.com/2015/03/17/app-submissions-on-google-play-now-reviewed-by-staff-will-include-age-based-ratings/
http://www.bing.com/distill
http://www.winbeta.org/news/bing-distill-microsofts-version-yahoo-answers-website-live-and-you-can-request-invite
http://www.geekwire.com/2015/microsoft-band-expanding-to-amazon-target-and-best-buy-launching-in-u-k-with-promise-of-increased-supply/
LIVE STREAMING: MEERKAT UPDATE EN USTREAM
Enkele dagen geleden vertelden we over het succes van Meerkat, een dienst om live video te streamen met één klik op je smartphone. En hoe deze dienst, die erg steunde op de wereld van Twitter, moest slikken dat zijn toegang tot de Twitter Graph afgesneden werd.

Geen erg, zei Meerkat, dan maken wij ons eigen sociaal netwerk! Wat natuurlijk rapper gezegd dan gedaan is. In elk geval heeft Meerkat enkele updates uitgevoerd aan zijn app, om aan dat sociale netwerk te beginnen. Om te beginnen werd er een zoekfunctie toegevoegd, zodat je kan zoeken naar de mensen die je wil volgen. Een verbetering, ja, maar een hele stap achteruit tegenover vroeger: wanneer je je toen voor het eerst bij Meerkat aanmeldde, dan kreeg je meteen de hele lijst van mensen die je volgde en die jou volgden op Twitter.

Verder heeft Meerkat ook zijn eigen stream uitgebreid, zodat je meer live feeds kan zien, en niet alleen van mensen die jij zelf volgt. Zo is er altijd iets te bekijken. En tot slot werd de tutorial verbeterd die je uitlegt wat je moet doen om een Meerkat te starten. The Next Web heeft de hele uitleg (1)

Concurrentie voor Meerkat
Meerkat heeft dus een tegenslag te verwerken gekregen, nu het van de Twitter Graph afgesneden is. Maar het zal het nog moeilijker krijgen. Want Ustream, een dienst die eveneens live streams mogelijk maakt, heeft zijn interne API opengesteld voor het grote publiek. Met andere woorden: iedereen die wil kan nu zijn eigen Meerkat-achtige app bouwen.

De API wordt beschikbaar "in de volgende weken", maar in het begin moet je eerst een uitnodiging aanvragen. In een interview met TechCrunch (2) kan je lezen dat Ustream hoopt dat er veel meer citizen journalism toepassingen komen - Ustream werd tijdens de Arabische lente en de Occupy-beweging namelijk door miljoenen mensen gebruikt om live verslag uit te brengen van de gebeurtenissen.
http://thenextweb.com/apps/2015/03/17/meerkat-releases-update-to-help-with-stream-discovery-adds-search-feature/
http://techcrunch.com/2015/03/17/ustreams-new-live-broadcasting-sdk-lets-you-build-your-own-meerkat/

TWITTER: MINDER PORNO, EN MEER MOGELIJKHEDEN TOT INDIENEN KLACHT
Nu, eerlijk gezegd zou het niet in ons hoofd opkomen om op Twitter naar porno te gaan zoeken, maar blijkbaar zijn seksueel getinte onderwerpen op Twitter wel... "hot" dus. En zijn er mensen die naar #hashtag met seksuele onderwerpen zoeken. Wat dan afbeeldingen voor volwassenen oplevert, die je de nodige rode oortjes zullen bezorgen.

Deze week ontostond er even opschudding toen Buzzfeed opmerkte dat die zoekopdrachten opvallend weinig resultaten opleverden. Zou Twitter porno censureren in die zoekresultaten? Liefhebbers van het rode district mogen echter opgelucht ademhalen: dat er minder resultaten waren, was te wijten aan een bug, zo liet Twitter weten aan Buzzfeed, en Twitter probeerde die zo snel mogelijk te herstellen. (1)

Dreigingen gemakkelijker te rapporteren
Na dit nieuws dat eigenlijk geen nieuws was dus, toch een écht nieuwtje: Twitter is bezig met een nieuwe tool uit te rollen, waardoor het gemakkelijker wordt om tweets waarin je bedreigd wordt of lastig gevallen wordt, te documenteren en zo een rapport kan opstellen om eventueel door te geven aan de politie.

Twitter probeert duidelijk zijn gebruikers beter te beschermen, en dat is mooi. Eerder had Twitter al een nieuw beleid aangekondigd, waarin het verboden werd om intieme foto's of video's op Twitter te delen. Dat moet verhinderen dat koppels, wanneer zij uit elkaar gaan, uit wraak foto's van de ander, genomen op een intiem moment toen het nog goed ging tussen hen, op Twitter zouden gooien.

Meer achtergrond over deze evolutie bij VentureBeat.
http://www.buzzfeed.com/charliewarzel/twitter-limiting-porn-in-top-search-results#.acpkDxQxK
http://venturebeat.com/2015/03/17/twitter-makes-it-easier-to-report-threatening-tweets-to-police/PATREON: SPONSOREN OP KLEINE SCHAAL
Wanneer je een blog, podcast, maker van YouTube filmpjes of ander creatief werk op het internet goed vindt, dan wil je soms wel je waardering in geld uitdrukken. Maar jij bent ook niet echt rijk, en grote sommen kan je niet aan zulke sponsoring spenderen.

Maar daar heeft het internet een goede oplossing voor gevonden: je kan via een dienst zoals Patreon een kleine som (een halve dollar, een hele of meer) elke maand laten betalen via je kredietkaart, zonder kosten. Patreon verzamelt de betalingen, en schuift ze door naar de maker. Vele kleintjes maken één groot, en als duizenden mensen elk één dollar schenken, elke maand weer, dan het je een heel kapitaal, niet?

Persoonlijk hoorden wij van Patreon via de podcast DailyTechNews Show met Tom Merritt, die hoopt dat de sponsors genoeg geld bijeen gaan brengen zodat hij Veronica Belmont terug een job kan aanbieden in het team. Het idee om de podcast te sponsoren lokt ons elke dag meer ;)

Het eigenlijke nieuwsfeit dus: Patreon heeft deze week een collega-sponsordienst overgenomen, Subbable. Deze dienst had zich gefocust op artiesten, maar had daarbij wel de fout gemaakt om zich te afhankelijk te maken van een platform van derden, zoals zovele starters tot scha en schande moeten ondervinden - denk maar aan Meerkat en Twitter. Of aan allerlei publicaties die het feit dat er zoveel bezoekers te vinden zijn op Facebook wel "leuk vonden", maar die moesten vaststellen dat hun postings begraven werden in de algoritmes van Facebook en allerlei advertenties.

In het geval van SUbbable is Amazon de boosdoener. Deze internetgigant biedt namelijk een dienst aan, Flexible Payment Services, maar besloot plots om die dienst om te vormen tot een nieuwe tool "Login and pay with Amazon". Wat tot gevolg had dat alle mensen die via Subbable een automatische opdracht hadden lopen om een artiest te betalen, de betaalprocedure opnieuw zouden moeten doorlopen. Eenmalig uiteraard, maar je kan begrijpen dat heel wat sponsors opzien tegen zulke procedure, en gewoon de opdracht niet hernieuwen. Zodat aan hun sponsoring een einde komt.(1)

Subbable was daarover zo verontwaardigd, dat hij de dienst verkocht aan Patreon. Als de mensen dan toch hun betaalgegevens opnieuw moeten ingeven, dan liever bij een dienst die gelijkaardig is (de bazen van Subbable en Patreon hebben altijd veel sympathie voor elkaars initiatief gehad), dan bij Amazon, zo meenden de gebroeders Green, oprichters van Subbable. 

Hoeveel geld van hand wisselde, is  niet geweten, maar TechCrunch (2) weet te vertellen dat Subbable een heel mooi gebaar maakt: een groot deel van het geld dat het ontvangt (met een maximum van 100.000 dollar) zal gaan naar een programma waarbij, gedurende 40 dagen, voor elke sponsor die zijn automatische opdracht bij Subbable hernieuwt bij Patreon,  Subbable ditzelfde bedrag uit eigen zak aan de artieste betalen zal. Toch mooi, niet?

Meer bij TechCrunch en PandoDaily.
http://techcrunch.com/2015/03/16/patreon-acquires-artist-subscription-competitor-subbable/#sxzpAU:cg7x
http://pando.com/2015/03/16/after-amazon-switches-payment-options-for-creators-subbable-sells-to-artist-platform-patreon/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BLACKBERRY BRENGT SECUTABLET UIT
Neen, BlackBerry is niet dood. Het heeft alleen begrepen dat het zijn sterkste troeven, zoals beveiliging en het vertrouwen van de zakelijke klanten, moet uitspelen. En dat doet het met zijn laatste nieuwe hardware: de SecuTablet.

Dat is een tablet die gebaseerd is op de Samsung Galaxy Tab S 10.5, maar die uitgebracht werd in samenwerking met IBM. Zoals de naam doet vermoeden, draait alles bij deze tablet rond beveiliging, en BlackBerry heeft dan ook duidelijk zakelijke klanten als doelpubliek voor ogen, en zelfs de overheid. De beveiliging zou namelijk zo sterk zijn, dat ook geheime overheidsdocumenten veilig zijn op het toestel.

Dat gebeurt op verschillende manieren. Om te beginnen is er de encryptietechnologie van SecuSmart, een beveiligingsbedrijf dat BlackBerry verleden jaar gekocht had en dat versleuteling maakt om telefoongesprekken te beveiligen. Deze technologie werd dus in de nieuwe tablet ingebouwd.

Verder zorgt de samenwerking met IBM ervoor dat er software silo's gemaakt worden van de verschillende apps, zodat streng beveiligde apps afgescheiden zijn van de Facebook, Twitter, en YouTubes die de bezitter van het toestel erop zou kunnen zetten. Met andere woorden: een eventuele malware die op het toestel gezet wordt, heeft geen toegang tot de beveiligde documenten.

Beveiliging is kostbaar, en dus ook dit toestel, dat ongeveer $2.380 zal kosten. Niet goedkoop, maar gezien de beveiliging die geboden wordt geen onoverkomelijke barrière voor bedrijven en overheden.

Meer bij Wall Street Journal en The Verge.
http://www.wsj.com/article_email/blackberry-unveils-new-security-focused-tablet-1426356569-lMyQjAxMTI1NzEyNDgxNzQwWj
http://www.theverge.com/2015/3/14/8215665/blackberrys-new-tablet-is-a-samsung-galaxy-s-tabCHROME 42 BÈTA: WAT BRENGT HET VOOR NIEUWS?
Het is amper een week geleden dat Google de officiële versie 41 uitbracht van zijn Chrome-browser, en hier is al versie 42 bèta, voor Windows, Mac, Linux en Android. En die bevat een nieuwigheid waarover wij gemengde gevoelens hebben, namelijk de Push API en Notifications API. Samen zorgen die ervoor dat een website meldingen kunnen sturen naar hun gebruikers, zelfs nadat de pagina gesloten werd. Google beweert wel dat je als gebruiker expliciet toestemming daarvoor moet geven, maar ons doet het teveel denken aan pop-ups zoals die door bijvoorbeeld pornosites gebruikt worden, en die je blijven achtervolgen.

Het systeem werkt als volgt: zodra jij zogezegd toestemming geeft, kan de ontwikkelaar via de Google Cloud Messaging dienst de Service Worker activeren, die dan gedurende korte tijd een JavaScript laat draaien. In deze versie van Chrome vereist Google dat in de melding die dan verschijnt, ook een "Site Settings" button is waarmee de gebruiker de melding terug kan uitzetten. Nu maar afwachten of sites deze toch wel opdringerige functie correct gaan gebruiken...

Nog nieuw: de mogelijkheid voor ontwikkelaars om een tool toe te voegen aan hun site, waarmee de gebruiker deze pagina kan toevoegen aan zijn home screen, het scherm met de vaak gebruikte sites dat verschijnt bij het openen van een nieuwe tab. Deze functie, alhoewel goed bedoeld wellicht, dreigt eveneens de speelbal te worden van al te opdringerige sites. Google heeft namelijk bepaald dat de banner, die de optie bevat, enkel getoond mag worden aan "regelmatige" gebruikers, waarbij regelmatig betekent: de gebruiker die de site bezocht heeft op twee verschillende dagen in een periode van twee weken". Verschijnt de pop-up, en klik je hem weg, dan zou hij niet meer mogen verschijnen tenzij je je geschiedenis wist.

Een volledig, meer technisch overzicht van de nieuwigheden bij Venturebeat en Ars Technica.
http://venturebeat.com/2015/03/12/chrome-42-beta-brings-push-notifications-es6-classes-and-add-to-home-screen-promotion-on-android/
http://arstechnica.com/gadgets/2015/03/chrome-for-android-to-push-web-app-adoption-with-add-to-home-screen-popup/NIEUWE 3D-PRINTING TECHNOLOGIE VEELBELOVEND
Trouwe lezers weten dat naast virtuele realiteit, ook 3D printing ons erg intresseert. Het biedt namelijk enorme mogelijkheden om als gewone burger creatief te zijn. Heb je een ontwerp, dan kan je het in 3D laten printen. Natuurlijk zijn er nog altijd aspecten die technologie vereisen, zoals het uittekenen van je ontwerp in CAD-tekeningen, maar daarvoor zullen er ongetwijfeld in de toekomst gespecialiseerde diensten ontstaan.

Voor het ontwerpen van een prototype van een voorwerp, is 3D printen uiteraard een prima oplossing. Maar er blijkt een nieuw procedé te bestaan voor 3D printen, dat het maken van prototypes nog meer vereenvoudigt. Bij dit procedé wordt namelijk gebruik gemaakt van licht en zuurstof, om voorwerpen te maken uit een massa hars. Bij de klassieke 3D-printing techniek worden de voorwerpen echter laag per laag opgebouwd.

Het procedé heet CLIP, kort voor Continuous Liquid Interface Production. De techniek is 25 tot 100 keer sneller dan traditioneel 3D printen, en kan overweg met een hele reeks materialen. Meer nog: waar de huidige technieken eerder geschikt zijn om een prototype te maken, niet om echt iets massaal te produceren, is CLIP dat wel, zo belooft Carbon3D, het bedrijf  achter de nieuwe technologie. Op de TED conferentie in Vancouver werd het procedé voorgesteld, en Re/Code heeft een filmpje. Meer ook bij 3Dprint.com
http://3dprint.com/51566/carbon3d-clip-3d-printing/
http://recode.net/2015/03/16/startup-says-new-3-d-printing-technique-could-shift-use-from-prototype-to-production/BLINDEN KUNNEN IN LONDEN HUN WEG VINDEN IN DE METRO
Dankzij het gebruik van Bluetooth beacons (bakens) kunnen slechtzienden en blinden zelfstandig reizen in de Londense metro, zonder hulp te moeten vragen aan vrienden, zo meldt de BBC. Een mooi verhaal over technologie die niet enkel en alleen dient om ons meer advertenties te tonen of meer te verkopen, maar om de mensheid in het algemeen vooruit te helpen.

Het gaat dus om een combinatie van een app en bakens die in de metrostations en gangen geplaatst zijn. De technologie werd ontwikkeld op initiatief van een groep jongeren die lid zijn van het jeugdforum van de Royal London Society for Blind People. Tot nu moesten zij beroep doen op vrienden wanneer zij het openbaar vervoer moesten gebruiken op routes die hen niet vertrouwd waren, of moesten zij assistentie vragen aan het metropersoneel - wat geen sinecure is, want dat moet op voorhand gebeuren.

De groep deed beroep op een ontwikkelaar, ustwo, en die ontwierp een systeem waarbij de bakens dus hun signalen uitzenden die opgepikt worden door de app. Op basis daarvan worden er hoorbare signalen naar de reiziger gestuurd die een "bone conduction" oortje draagt, zodat hij niet alleen de instructies hoort, maar ook de geluiden rondom hem. De signalen vertellen de reiziger wanneer hij een (rol)trap nadert of een toegangspoortje, en ook op welk platform hij zich bevindt.

De volledige uitleg van het systeem, met een video erbij, vind je bij BBC. Momenteel wordt het systeem uitgetest door Transport for London (TfL), maar als het experiment positieve resultaten biedt dan zou het ook gebruikt kunnen worden in alle treinstations en luchthavens van het land.
http://www.bbc.com/news/health-31754365TAG HEUER WERKT SAMEN MET GOOGLE EN INTEL AAN EEN SLIM UURWERK
Het wordt drummen op de markt van de slimme uurwerken. Er zijn verschillende kampen die om de gunst van de gebruiker vechten. Aan de ene kant heb je bedrijven zoals LG, Samsung, en natuurlijk ook Apple, die een smartwatch uitbrengen, die volledig digitaal zijn en alle mogelijke tools bevatten zoals meldingen van mails, boodschappen, apps en meer. Aan de andere kant zijn er de "Zwitserse" fabrikanten, die het terrein eigenlijk van een heel andere kant benaderen: zij gaan uit van een ontwerp dat al beproefd is, hun eigen uurwerk, en voegen er enkele smartwatch functies aan toe. En dan is er nog de middenklasse, de Vivosmart, de Lifetrak en Microsoft Band, die vooral fitness trackers zijn.

In het "Zwitserse" kamp heeft nu TAG Heuer aangekondigd dat het een model zal uitbrengen van zijn Carrera-sporthorloge, dat eruit ziet en aanvoelt als het origineel maar toch ook smartwatch functies zal hebben, gebaseerd op het Android Wear besturingssysteem. Welke die functies zijn, is niet geweten, noch wanneer het smartwatch uit zal komen, en evenmin hoeveel het kosten zal. Maar als je weet dat de gewone, mechanische Carrera rond de 3.500 dollar kost, dan weet je ook dat TAG Heuer hiermee de klanten probeert te bereiken die nu overwegen om een Apple Watch Edition van 10.000 dollar te kopen.

Nu, van ons mogen ze gerust zoveel geld uitgeven aan die slimme uurwerken. Maar persoonlijk vind ik, als ik heel eerlijk mag zijn, dat ik nog altijd slimmer ben dan al die slimme smartwatches, met mijn Lifetrak van €119, die nu al 6 maanden rond mijn arm bevestigd is zonder één keer te moeten herladen, die me vertelt hoelang ik geslapen heb, hoeveel stappen ik gezet heb, calorieën verbrand, en dit bovendien kan synchroniseren met een iOS app (helaas niet met een Android). En als ik meldingen wil krijgen van mails die binnenkomen, dan heb ik mijn smartphone toch?

Meer over TAG Heuer bij Ars Technica en BBC.
http://arstechnica.com/gadgets/2015/03/tag-heuer-intel-google-announce-smartwatch-that-feels-like-a-normal-watch/
http://www.bbc.com/news/technology-31966684

  
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SXSW: NPR KOOS DE 100 BESTE BANDS OM ER TE BELUISTEREN
Wellicht zal jij niet aanwezig kunnen zijn op een van de belangrijkste muziek en tech festivals van het jaar: South by Southwest (kort: SXSW) in het Amerikaanse Austin. Een festival vol muziek, nieuwe technologie, en bruisend leven. De Amerikaanse zender NPR heeft een lijst opgesteld van de 100 bands die, mocht je daar toch kunnen zijn, zeker moet beluisteren. En voor ons, die er niet kunnen zijn, is het alvast een prachtige compilatie, met de aansporing om meer te weten te komen over de bands, en hun muziek op Amazon, iTunes of andere media te downloaden of te streamen via Rdio of SPotify.
http://apps.npr.org/austin/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer allen het eens zijn
heeft niemand voldoende nagedacht.
-Walter Lippmann-

 
De nieuwe oogst


   
WEBSITES VOOR EIGENAARS VAN HYPERACTIEVE HONDEN: DR. SOPHIA YIN
Misschien hebt u het geluk een rustige hond te hebben. Weet dan dat niet iedereen dat geluk heeft, en dat er heel wat honden zijn die hun baasjes tot wanhoop brengen, omdat zij zo superactief zijn. Dat is niet omdat zij vervelend willen zijn, integendeel: de hond wil gewoon zijn best doen, maar zijn zintuigen worden té vaak getriggerd, met ontstuimig gedrag, geblaf en rusteloos gedrag tot gevolg. Wat het hondenbaasje dan weer heel wat verwijtende blikken oplevert.
Zulk gedrag verbeteren is niet simpel. Gelukkig bestaat er hulp online. MakeUseOf heeft enkele websites op een rijtje gezet waar je dergelijke hulp kan vinden.
Om te beginnen Dr. Sophia Yin. Met heel simpele uitleg, vergezeld van tekeningen, leer je hoe je bijvoorbeeld moet omgaan met scheidingsangst bij de hond, hoe je hem kan trainen om aan de leiband te lopen, enz. Een deel van het advies is betalend, maar gelukkig is een groot deel van de site gratis.
[Taal: ENG]
http://drsophiayin.com/
http://www.makeuseof.com/tag/6-reactive-dog-training-websites-stressed-owners/


WEBSITES VOOR EIGENAARS VAN HYPERACTIEVE HONDEN: R/DOGTRAINING
Je zou het niet verwachten, maar Reddit, dat je eerder associeert met technologie dan met honden, heeft ook een heel uitgebreide rubriek gewijd aan het trainen van honden. Vragen en antwoorden, en gebruikers die met elkaar discussiëren over hoe zij hun viervoeter gelukkiger kunnen maken. De toegang tot het forum is gratis.
[Taal: ENG]
http://www.reddit.com/r/dogtraining


WEBSITES VOOR EIGENAARS VAN HYPERACTIEVE HONDEN: THE OTHER END OF THE LEASH
Dit is een blog van Patricia McConnell, die zich verdiept heeft in gedragsstudie van honden. Zij bekijkt problemen rond honden, met de nadruk op gedragsproblemen. Je vindt er veel simpele technieken die een grote impact kunnen hebben. Er zijn ook case study artikels.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/6-reactive-dog-training-websites-stressed-owners/WEBSITES VOOR EIGENAARS VAN HYPERACTIEVE HONDEN: CANINE UNIVERSITY
Deze website bevat naast veel informatie over de opvoeding van de hond en tips om zijn gedrag beter te begrijpen, o.a. ook het artikel "So your dog is reactive", dat je leert om te gaan met een hyperactieve hond en hem tot aanvaardbaar gedrag te brengen.
[Taal: ENG]
http://www.canineuniversity.com/news.html


WEBSITES VOOR EIGENAARS VAN HYPERACTIEVE HONDEN: ASPCA
Deze website behoort tot de Dierenbescherming, en bevat tips en antwoorden over hondengedrag, oefeningen, training en ook hun voeding. Je vindt er heel veel echt goede artikels over bijvoorbeeld waarom de hond zijn voedsel bewaart, hoe je hem kan afleren om te bedelen, waarom hij putten graaft, waarom hij zoveel blaft en springt, enz. Ook voor baasjes van hyperactieve honden zijn er veel tips.
[Taal: ENG]
https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior


WEBSITES VOOR EIGENAARS VAN HYPERACTIEVE HONDEN: CARE FOR REACTIVE DOGS
Deze site heeft zich dan weer volledig gespecialiseerd in de reactieve of hyperactieve hond. Heel veel instructies over hoe je de triggers kan identificeren die je hond aanzetten tot zijn gedrag, hoe je die kan controleren en het gedrag van je hond kan aanpassen. Een rubriek die je zeker niet mag overslaan is die over vaak gemaakte fouten bij het trainen van je hond.
[Taal: ENG]
http://careforreactivedogs.com/start-here/


HONDEN OPVOEDEN: PUPPY OPVOEDEN
De sites die we in vorige artikels vermeld hebben, concentreren zich dus vooral rond hyperactieve honden. Maar ook het opvoeden van "gewone" honden is erg belangrijk. En niet iedereen is het Engels voldoende machtig om de vermelde tips te lezen. Daarom gingen wij op zoek naar enkele Nederlandstalige sites die ook tips voor het opvoeden van honden geven. Deze bijvoorbeeld, die zich toespitst op jonge hondjes. Een puppy is super schattig, maar dat wil niet zeggen dat je er alles mee mag doen. Gezond en deskundig opvoeden, dat is de zaak!
[Taal: NL]
http://www.puppyopvoeden.nl/


HONDEN OPVOEDEN: HONDENADVIES
Dit is het blog van Hilde Quisquater, die je wellicht kent van tv. Uiteraard dient het blog ook om reclame te maken voor de dienstverlening die zij aan de bezitters van probleemhonden biedt, maar je vindt er wel heel veel tips en filmpjes.
[Taal: NL]
http://www.hondenadvies.be/index.php/page/index/59/je-hond-%28her%29opvoeden/
http://www.hondenadvies.be/index.php/home/


HONDEN OPVOEDEN: DOMESTIC DOG
De website van een hondenschool - daar zijn er veel van natuurlijk, en het is eigenlijk het beste dat je kan doen met je hond of puppy: je inschrijven in een hondenschool, waar ervaren instructeurs zijn die je kunnen vertellen wat je verkeerd en goed doet, en waar, erg belangrijk, je hond ook leert om sociaal te zijn.
Op de site trouwens ook een document over het verstandig opvoeden van honden.
[Taal: NL]
http://www.domesticdog.be/Documenten/Opvoeden_van_honden.pdf
http://www.domesticdog.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MINIMUMLONEN
Als werkgever wil je weten wat je een werknemer (minstens) moet betalen; en als werkzoekende wil je weten wat je (minstens) moet verdienen. Dat kan echter heel sterk afhangen van het "Paritair comité" waartoe het bedrijf hoort. Lonen bij bijvoorbeeld Banken verschillen erg van bijvoorbeeld de Chemische sector, of de Horeca.
De Vlaamse overheid heeft gelukkig een deel van haar website ingeruimd om informatie te geven over die minimumlonen. Je moet wel weten welk Paritair Comité van toepassing is, maar dat kan je evenens op de website nagaan.
[Taal: NL]
http://www.minimumlonen.be/index.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONDERWIJSKIEZER
Het is al maart, nog even en dan zijn het de eindejaarsexamens... en dan moet je wellicht op zoek naar een andere school, om je studies verder te kunnen zetten. Welke richting wil je uit? Waar vind je een school die deze richting biedt, liefst in jouw omgeving? Het Centrum voor Leerlingen Begeleiding heeft een website gemaakt die je kan helpen.
[Taal: NL]
http://www.onderwijskiezer.be/v2/index.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAGEN ZONDER VLEES
We zijn al 18 maart, en deze actie loopt van18 februari tot 4 april - maar alhoewel laat, kan je toch nog altijd inpikken. Elke dag zonder vlees telt namelijk! Het gaat gewoon om het principe dat je eens zou moeten leren leven om enkele dagen zonder vlees te leven. De vleesproductie heeft immers een heel zware ecologische voetafdruk, en je moet echt niet elke dag vlees eten om gezond te leven!
[Taal: NL]
http://www.dagenzondervlees.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AURÉLIEN VILLETTE


Deze fotografe heeft een voorliefde voor verlaten plaatsen. En dat is dus het speciale aan fotografen: hun oog kan je de schoonheid in zulke plaatsen laten ontdekken. Om absoluut te bewonderen!
[Taal: ENG]
http://www.adonis-photografic.com/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: DTOY
Weer een van die prachtige voorbeelden van computer graphics. Je kan een "penseel" uitkiezen, en een kleur, en wat je tekent in het scherm links, wordt in een kaleidoscoop vertoond in het scherm rechts. En dat alles in real time. Een tiental jaren geleden was je computer bij deze grafische kunstjes zwaar aan het hijgen en puffen, aan het kraken tot en met, en tegenwoordig doet hij dat zonder morren. Leve de vooruitgang bij de processoren!
http://www.zefrank.com/dtoy_vs_byokal/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TAPJOINT
Een online spelletje, dat heel simpel is eigenlijk: je moet teksten overseinen. En het blad om te spieken ligt naast je. Je moet alleen de seinsleutel snel genoeg kunnen bedienen!
[Taal:ENG]
http://www.tapjoint.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Amazon mag tests met drones uitvoeren
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3916972/2015/03/20/Amazon-mag-tests-met-drones-uitvoeren.dhtml
- Facebook schrapt dikkerdjes-emoticon na protest
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3900872/2015/03/13/Facebook-schrapt-dikkerdjes-emoticon-na-protest.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Philips-televisies in 2015: Android Lollipop en meer aandacht voor geluid
http://www.elektrozine.be/ez/article/9022/Philips-televisies-in-2015-Android-Lollipop-en-meer-aandacht-voor-geluid.html
- App van de maand: Brush Busters
http://www.elektrozine.be/ez/article/9011/App-van-de-maand-Brush-Busters.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Belfius Direct Mobile komt naar Windows Phone
https://www.digimedia.be/News/nl/17871/belfius-direct-mobile-komt-naar-windows-phone.html
- Facebook maakt jacht op valse fans en inactieve accounts
https://www.digimedia.be/News/nl/17861/facebook-maakt-jacht-op-valse-fans-en-inactieve-accounts.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Firefox en Chrome gebruikers zijn betere werknemers
http://computertaal.info/2015/03/19/firefox-en-chrome-gebruikers-zijn-betere-werknemers/
- ManicTime: hou bij waarmee jij bezig bent
http://computertaal.info/2015/03/18/manictime-hou-bij-waarmee-jij-bezig-bent/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Eerste Android Auto-apps komen beschikbaar voor Android 5-smartphones
http://tweakers.net/nieuws/102012/eerste-android-auto-apps-komen-beschikbaar-voor-android-5-smartphones.html
- Vlaamse bibliotheken stoppen met uitlenen e-books vanwege 'frustrerend' systeem
http://tweakers.net/nieuws/102002/vlaamse-bibliotheken-stoppen-met-uitlenen-e-books-vanwege-frustrerend-systeem.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 'De Apple Watch is als onkruid'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-apple-watch-is-als-onkruid/article-normal-542885.html
- Belgische start-up ecosysteem bijeengebracht op één interactieve kaart
http://datanews.knack.be/ict/belgische-start-up-ecosysteem-bijeengebracht-op-een-interactieve-kaart/article-normal-542867.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Newsmonkey start met Nieuwsbrief via WhatsApp
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/newsmonkey-start-met-nieuwsbrief-via-whatsapp
- Google dwarsboomt succes van Yahoo via een sluw trucje:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-smeekt-firefox-gebruikers-om-niet-langer-in-zee-te-gaan-met-yahoo

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE BESTE ANDROID-TWEAKS: JE HOME-SCHERM / LAUNCHERS

Er zijn vele manieren om ingrijpend aan je Android toestel te sleutelen, zonder dat je het daarom moet "rooten", dus toegang krijgen tot de root van het toestel. Rooten is immers niet zonder gevaar, en als je niet echt weet wat je doet, loop je het risico om je toestel tot een nutteloze klomp technologie te maken.
In deze reeks, gebaseerd op een artikel bij MakeUseOf, brengen we enkele tweaks die je kan doen waardoor je je teostel echt kan personaliseren, ook zonder te moeten rooten.
Om te beginnen kan je sleutelen aan je home-scherm. Dat is immers het scherm dat je het meest ziet op je toestel, en dus dé plaats om te beginnen je toestel aan te passen. Niets zegt meer "dit is MIJN telefoon" dan een homescherm, aangepast aan jouw persoonlijke noden.
Zo kan je een nieuwe "launcher" installeren. Dat is een app die zorgt voor de lay-out en het lanceren van de apps die op je startscherm staan. Nu bestaan er verschillende launchers, en welke de beste is voor jou, dat zal je zelf moeten ondervinden. Hieronder vind je de links naar drie launchers, en in de PLay Store vind je er ongetwijfeld nog veel meer. Geef de launchers toch minstens een week tijd, zodat je ze goed kan uitproberen.
http://www.makeuseof.com/tag/smart-launcher-perfect-for-those-who-want-no-nonsense/
http://www.makeuseof.com/tag/nova-launcher-default-android-40-launcher/
http://www.makeuseof.com/tag/3-best-simple-android-launchers-parents-grandparents/


DE BESTE ANDROID-TWEAKS: JE HOME-SCHERM: ICOONTJES EN WALLPAPERS
Je kan natuurlijk werken met de standaard icoontjes van de verschillende apps op je toestel, maar je kan ook kiezen voor een uniform uiterlijk, een "icon pack", een verzameling icoontjes die een zelfde uiterlijk hebben. MakeUseOf heeft een selectie gemaakt van de beste gratis icon packs.
Die icoontjes staan tegen een achtergrond, de wallpaper. Ook daaraan kan je sleutelen. Wist je trouwens dat je ook een "live" wallpaper kan kiezen, met bewegende beelden, bubbels, lijnen enz? En indien je je zorgen maakt over je batterij, dat deze live wallpapers teveel energie vereisen, dan kunnen wij je gerust stellen dat dit wel zal meevallen. En ondervind je toch problemen, dan verwijder je de wallpaper gewoon.
Je startscherm aanpassen doe je via Instellingen / Apparaat / Weergave / Achtergrond / Home Screen. Daar vind je de opties voor: Achtergronden, foto's, galerij, live achtergronden, video-achtergrond.
Aan het experimenteren maar!
http://www.makeuseof.com/tag/beautify-your-android-phone-with-these-5-stunning-custom-icon-packs/


DE BESTE ANDROID-TWEAKS: JE HOME-SCHERM / WIDGETS
Je kan op je startscherm ook widgets zetten. Dat zijn interactieve elementen om bijvoorbeeld systeeminstellingen aan/uit te zetten. Andere widgets bevatten informatie, zoals het weer. De meeste Android muziek apps bevatten ook widgets om het afspelen van je muziek te controleren vanop je startscherm.
Opnieuw verwijzen we naar enkele artikels bij MakeUseOf, waarin enkele must-have widgets vermeld staan. De tweede link verwijst naar widgets voor instellingen, en de derde naar muziek apps.
http://www.makeuseof.com/tag/8-unmissable-widgets-for-all-android-versions-even-if-your-phone-is-old/
http://www.makeuseof.com/tag/switch-on-switch-off-top-toggle-widgets-for-android/
http://www.makeuseof.com/tag/5-free-apps-managing-playing-music-android-22/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

UNDERCOVER10: ZELF EEN CD COVER MAKEN


Windows Vista/7/8/10 - 2,5 MB - freeware
Een progje dat je misschien tegenwoordig minder nodig zal hebben - wie wil immers nog cd'tjes branden van muziek, en die in een bijhorende behuizing stoppen met originele cover art? Behoor jij tot die zonderlingen, dan kan je met dit progje de cover art printen. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportage die je verstelt hoe je het progje moet gebruiken.
http://www.emdb.eu/undercover10/index.htm
http://www.chip.de/bildergalerie/UnderCover-10-Galerie_77202038.html


VIDEOCACHEVIEW: VIDEO'S BEKIJKEN
Windows XP/Vista/7/8/10 - 0,2 MB - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat je webvideo's die je zopas bekeken hebt, ook op je harde schijf terug kan vinden in de cache. De software werkt met IE, Firefox en Google Chrome. Je kan de gevonden video's niet alleen opnieuw bekijken, maar ook definitief bewaren.
Bij Chip.de vind je ook een reportage die je vertelt hoe je tewerk moet gaan.
http://www.chip.de/bildergalerie/So-geht-s-Internet-Videos-speichern-mit-VideoCacheView-Galerie_37959367.html
http://www.nirsoft.net/utils/video_cache_view.html


AIRSERVER VOOR MAC OS
Mac OS - 7.0 MB - demo (7 dagen)
Met AirServer wordt je Mac een ontvanger van AirPlay, met andere woorden: je kan gestreamde inhoud van je iPhone of iPad met deze software op je desktop computer bekijken. Zowel muziek, video's, foto's als diashows kan je draadloos bekijken.
http://www.airserver.com/


PRTG NETWORK MONITOR: DE ACTIVITEITEN BEWAKEN


Windows XP/Vista/7/8 - 153,6 MB - freeware
Met deze software kan je de activiteiten op je netwerk bewaken. Een tool die vooral handig is voor bedrijven, want zij hangen steeds vaker af van communicatie via het internet. Door problemen tijdig te ontdekken, kunnen zij erger voorkomen.
http://www.paessler.com/
http://www.chip.de/downloads/PRTG-Network-Monitor_38182489.html


PANOTOUR PRO: MAAK EEN INTERACTIEVE 3D-TOUR
Windows 7/8 - 95,5 MB - demo
Deze software is niet goedkoop (400 euro!) maar ziet er wel super interessant uit. Je kan namelijk een interactieve 3D tour maken, die bekeken kan worden op computer, maar ook op tablet en smartphone. De software bevat heel veel mogelijkheden, en blijft toch gemakkelijk te bedienen. Deze download is een demo.
http://www.chip.de/downloads/Panotour-Pro_76550512.html
http://www.kolor.com/
http://www.kolor.com/ptp2


EMDB: JE DVD COLLECTIE
Windows all - 3,2 MB - freeware
Deze software helpt je om snel een overzicht te krijgen van je collectie dvd's, zelfs al is die erg uitgebreid. Het toevoegen van een DVD aan de lijst is heel simpel, je moet gewoon de titel invullen, en de verdere informatie wordt meteen uit de database opgehaald.
http://www.chip.de/downloads/EMDB-Eric-s-Movie-Database_43905932.html
http://www.emdb.tk/


CAMTASIA STUDIO: JE DESKTOP VASTLEGGEN
Windows Vista/7/8 - 0,2 MB - demo (30 dagen - koopprijs: 300 euro)
Niet goedkoop te noemen, maar het is echt wel een professionele software voor wie regelmatig via schermafbeeldingen en video's bijvoorbeeld moet uitleggen hoe software werkt, demo's moet geven, enz. Je kan gedurende 30 dagen een demo uittesten, die je de mogelijkheden toont. En het is echt wel indruk7wekkend!
Bij Chip.de vind je een fotoreportage over hoe je de software moet bedienen.
http://www.chip.de/bildergalerie/Regie-fuehren-am-eigenen-Desktop-Camtasia-Studio-Galerie_57582695.html
http://www.techsmith.com/camtasia.html


VRIJDAG APPDAG: AIRPNP
Je loopt rond in een stad waar je niet meteen je weg weet, en plots heb je een dringende boodschap - geen digitale, maar een fysieke behoefte? Deze app vertelt waar je die boodschap kwijt kan. Vaak zijn dat openbare toiletten, maar ook verschillende Fastfood restaurants hebben een toilet mét toiletdame, zodat je je niet moet schamen om gebruik te maken van het toilet.
Een app waarbij het meeste toiletten ingevuld staan in Belgische steden, met Antwerpen aan de app. Ook Leuven en Brussel zijn goed ingevuld, maar in Gent zal je helaas je boodschap ergens anders kwijt moeten!
http://www.airpnp.co


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Degenen die niet denken, horen tenminste zo af en toe
hun voroordelen anders te rangschikken.
-Luther Burbank-